Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne"

Transkript

1 Rejsebrev nr. 2 Januar 2011 Praktik i SOS Youth Village Cebu, Filippinerne Indledning: I mit første rejsebrev skrev jeg lidt om mig selv og min motivation for at have taget min tredje praktik i Filippinerne. Derudover beskrev jeg organisationen Rise Above, der skaber kontakten mellem skolen hjemme i Danmark og praktikstedet her nede. Hvert halve år sender Rise Above danske pædagogstuderende ud til forskellige institutioner her i Cebu. Jeg beskrev SOS Childrens Village, SOS Youth Village og min praktik. Jeg gav også et par eksempler på kulturen og livet i Filippinerne, beskrev min egen læring og udvikling, samt gav nogle råd til det at være i praktik i udlandet. I dette rejsebrev vil jeg skrive lidt om, hvad jeg har lavet siden sidst. Beskrive det tværprofessionelle arbejde i SOS, SOS mødrenes situation og uddybe religions betydning i hhv. Filippinerne og SOS. Derefter vil jeg fortælle om min oplevelse af SOS og prøve at give nogle råd til kommende studerende i SOS. Til sidst vil jeg fortælle lidt om, hvordan den sidste tid her nede har været. Siden sidst: Der er sket rigtig mange ting siden sidste rejsebrev. I starten skulle jeg lige vænne mig til at være her og brugte meget energi og tid på at forstå tingene. Men så efter lidt tid blev det hverdag og der var mange ting man ikke længere lage mærke til. Tiden er også bare fløjet af sted, fordi der har været så mange ting og muligheder. SOS Richard og jeg har brugt meget af vores tid ude i SOS. Jeg vil her nævne nogle af de ting vi har arrangeret eller deltaget i: - Snobrød, først med the Youth Boys og senere med hele SOS Childrens Village - Besøg i træningscenteret Holiday Gym/Spa, hvor vi i tre hold havde alle drengene med ude og svømme i den udendørs, 25 meter lange swimmingpool

2 - Halloween i SOS Childrens Village - Besøg på kirkegården. Den 1. november har Filippinerne en tradition med at de spiser, leger, hænger ud, ser tv og sover på kirkegårdene til ære for deres afdøde slægtninge - Fællessamling med opsamling af regler i SOS Youth Village - Recollection, hvor drengene havde en hel dag sammen med præsten. Præsten hold foredrag, drengene snakkede enkeltvis med præsten og kunne bekende deres sønner og vi sluttede af med gudstjeneste - Basketball med Childrens Heaven (de danske studerende, der arbejder i Childrens Heaven kom ud til SOS med deres drenge og spillede basketball med og mod vores drenge) - Gudtjeneste kl. 3-5 om natten/morgenen - Julearrangement i SOS Childrens Village - Jul i SOS (juleaften havde jeg min søster og kæreste med ude i SOS) - Nytår i SOS (Richard var ude i SOS nytårsaften) - Spørgeskemaundersøgelse blandt alle de unge drenge og de unge piger. Vi spurgte ind til bl.a. forbrug af TV, indtagelse af alkohol, intime forhold, holdninger og følelser for SOS - Risengrød - Sinulog (en kæmpefestival, der hvert år afholdes den tredje søndag i januar i Cebu) - Aktivitetsdag - Filmaften - Opslagstavle med fotos fra alle de forskellige aktiviteter Ud over det har vi fortsat mange af de aktiviteter vi allerede var begyndt på i første rejsebrev. Rise Above Jeg har også været med flere af de andre studerende ude på deres praktiksteder og haft nogle af dem med på besøg og rundvisning i SOS. I januar havde jeg besøg af min udenlandskoordinator, Birgit Tanderup, der kom her ned for at styrke samarbejdet mellem VIA Holstebro og Rise Above, samt få en større viden om mulighederne her i Filippinerne. Jeg og en af de andre studerende var også oppe i Cebu Provincial Detention and Rehabilitation Center og have et interview med fængselsinspektøren ang. fængselsdansen og rehabiliteringsprogrammet. Min kæreste og jeg var med Rise Above og tandklinikken Svanen fra København på dentalmission, hvor vi hjalp tandlægerne med at lyse for dem, når de trak tænder ud, lavede fyldninger og tandrensninger.

3 Ferie Jeg har også rejst rundt i Filippinerne sammen med min kæreste, min søster og nogle af de andre studerende. Har været i Manilla og oppe at se risterasserne i Banaue, været på Palawan, været i Boracay, i Malaboyoc, Oslob, Moalboal, Malapascua og Hong Kong. Filippinske venner Min kæreste og jeg har også brugt meget tid sammen med filippinere, som vi har besøgt og været sammen med. Filippinere er meget gæstfrie og nemme at falde i snak med. De sidste 14 dage har vi boet hjemme hos en privat filippinsk familie. Det har været en kæmpe oplevelse at komme så tæt på filippinerne, komme til at kende deres kultur, tænkemåde, ritualer og traditioner. SOS tværfaglige arbejde og instanser: SOS finansielle del bliver dækket af sponsorpenge. Det er en hjælpeorganisation og er ikke eget af nogen stat eller regering. Ved den screenings procedure, der bliver foretaget når et barn bliver henvist til SOS, arbejder SOS sammen med regeringens socialarbejdere. Gennem dette tværprofessionelle arbejde finder de ud af, om barnet eller søskendeflokken er egnede til at blive tilbudt et liv og en uddannelse i SOS. Barnets slægtsmæssige forhold bliver undersøgt. Det bliver både undersøgt om SOS er den sidste udvej og den rigtige løsning. Alle børn i SOS er registreret ved SOS international og hvert barn har sin egen journal. I SOS har personalet ligeledes mange forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, forskellige jobbeskrivelser, funktioner og kvaliteter. SOS mødre og biologiske familier: The Nanays (SOS mødrene) er ikke uddannet til at være mødre, men de har kurser, hvor de lærer om at varetage børn og deres behov, samt SOS principper og regler for hvordan et barn, der vokser op i SOS skal opdrages og behandles. Mødrenes arbejde består også i at give kærlighed og omsorg til børnene. SOS mødrenes arbejde er lønnet (men ikke noget man bliver rig af) og de har to ugers ferie om året. I disse ferier er der Aunties ansat til at tage sig af børnene. En SOS mor er ansat for livet. Hun når ca. at have tre generationer og børn, og når hun skal pensioneres tilbyder SOS hende en bolig og support resten af livet.

4 Lige som på danske døgninstitutioner og i plejefamilier, er de i SOS også bevidste om, at det bedste hjem for barnet altid er hos de biologiske forældre, hvis de biologiske forældre kan varetage forældre rollen. Det betyder, at der er tilfælde, hvor børn flytter tilbage til deres biologiske forældre. Disse tilfælde kan være rigtig svære for SOS moderen, hun bliver derfor tilbudt professionel vejledning og supervision. Der er også tilfælde, hvor de biologiske forældre kommer på besøg og hjælper til med fx madlavning, børnepasning eller vasketøj i SOS Childrens Village. Alle børn i SOS har forskellige baggrunde og det er derfor meget forskelligt, hvordan kontakten med den biologiske familie eller slægtninge er. Vores spørgeskemaundersøgelse viste også, at der er stor forskel på, hvad de unge føler for deres biologiske forældre. Religiøs overbevisning: Når man kommer til Filippinerne vil man blive spurgt ind til ens religion. De fleste filippiner er kristne katolikker. SOS børnene bliver også opdraget ud fra en kristen katolsk opfattelse og personalet skal være forbilleder for dette. Som studerende hernede, skal man ikke være religiøs, men det er vigtigt at udvise respekt for religionen og spændende at deltage i religiøse aktiviteter. Religion er en stor del af det filippinske samfund. Filippinerne er mere religiøse end den almene dansker. De indleder aktiviteter, sammenkomster og møder med en bøn og tak til Gud. Man ser også filippiner slå kors rigtig ofte, det ligger naturligt for dem at gøre det. Ligeledes er der mange religiøse højtider. Der er mange kirker rundt omkring i byen og folk går ofte i kirke. Op til jul går de fx i kirke ni dage i træk kl om natten. Kirkegang er meget udbredt, de tror på Gud og finder hjælp, håb, trøst, støtte og glæde hos Gud. Støt SOS: Min viden om SOS var meget begrænset, da jeg kom her ned. Jeg vidste, at Danmark sommetider samler penge ind til SOS, og at nogle har et sponserbarn i SOS rundt omkring i verden. Nu ved jeg meget mere om, hvad SOS er, hvordan de arbejder, og hvad de står for. En af de allerbedste ting jeg har oplevet her nede er derfor, at jeg aldrig vil være i tvivl om, at det er godt at støtte SOS. De gør virkelig et godt arbejde, på en god måde og bruger de penge de får doneret rigtig fornuftigt. SOS kan stå inde for det de gør, de redder liv og giver deres børn en ny chance og muligheden for en god og tryg fremtid. Gode råd til kommende studerende i SOS:

5 - Hvad er SOS Det er godt at sætte sig ind i og prøve at forstå hvad SOS er, hvordan de arbejder og behandler deres SOS børn. Forvent at du kan lære af personalet og deres måde at arbejde på. Spørg dem til råds og spørg ind til det de fortæller. For at forstå hvordan det hele fungere og hænger sammen, kan man også finde ud af meget ved at læse om SOS på internettet. - Brug tid sammen med drengene Det er godt at bruge tid sammen med drengene. Især når man er alene med en af dem eller med en mindre gruppe, åbner de sig, fortæller om sig selv eller spørger ind til én eller Danmark. Richard og jeg gjorde det til en regel, at vi så vidt som muligt snakkede engelsk indbyrdes når enten drengene eller vores kollegaer var i nærheden. - Betaling til aktiviteter SOS har ikke på samme måde som i Danmark redskaber og materialer til, at man bare kan komme ned og sætte alle mulige aktiviteter i gang, man skal derfor være bevidst om, at man selv skal stå for udgifter til alt, hvad man laver og arrangere. - Hvad er dine intentioner Det er godt at overveje hvorfor man har valgt praktik i Filippinerne, hvorfor det blev SOS, hvad man har lyst til at lave der, hvilke planer og egenskaber man har. Den sidste tid: Der er stor forskel på, hvordan de studerende har det med at skulle hjem til Danmark igen. Nogle har glædet sig meget længe til at komme hjem, mens andre har rigtig meget lyst til at blive her nede og for de fleste tror jeg at det er lidt en blanding. Jo længere tid jeg er her nede, jo flere ting er der jeg gerne vil opleve, gøre eller nå. Der dukker hele tiden nye interessante ting op og man får hele tiden nye bekendtskaber. Det har derfor været svært for mig, at det hele er ved at være slut. Jeg synes, det er svært at acceptere, at der er ting jeg ikke når og ting jeg bliver nødt til at sige nej til. Men det sværeste er, at skulle rejse væk fra så mange mennesker man er kommet rigtig tæt på og kommet til at holde af. Man ved ikke, hvornår man kommer til at se dem igen og om man nogensinde kommer til at se dem igen. Men selvfølgelig har man vidst det hele tiden og for mig har det hjulpet meget, at jeg har fået en god afslutning på det hele og at venner og familie hjemme fra skriver, så ens fremtidsplaner er i Danmark. Afslutning: Jeg kan helt sikkert anbefale at tage i praktik i Filippinerne. For mig har det været rigtig godt at være her nede og jeg har lært meget, både om mig selv, andre, SOS, den filippinske kultur, Rise Above, forskellige praktiksteder osv. Jeg har fået rigtig mange oplevelser hernede som vil betyde noget for mig resten af mit liv. Julie Brygger Justesen

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Familiecentret Vibygård

Familiecentret Vibygård Familiecentret Vibygård Brugerundersøgelse. En evaluering af familiecentrets arbejde via en spørgeskemaundersøgelse af familierne i perioden 996-27 Undersøgelsen Undersøgelsen er skabt ved at udsende et

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

flere penge. Altså, man kommer aldrig rigtig op af det. For lige så snart man får sin indkomst, så skal de bare bruges igen. I: hvordan skaber du

flere penge. Altså, man kommer aldrig rigtig op af det. For lige så snart man får sin indkomst, så skal de bare bruges igen. I: hvordan skaber du Interview nr. 1 Bilag 8: Transskription af interview med ung mand udeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 11.15-12.15 Interviewperson (IP): Ung mand, udeboende Interviewer

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

FORELØBIG EVALUERING AF BYDELSMØDREPROJEKTET I RANDERS

FORELØBIG EVALUERING AF BYDELSMØDREPROJEKTET I RANDERS FORELØBIG EVALUERING AF BYDELSMØDREPROJEKTET I RANDERS 2 BYDELSMØDREPROJEKT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 4 EVALUERINGSMETODE 5 SUCCESKRITERIER OG FORMÅL MED PROJEKTET 5 MÅLGRUPPEN 6-7 2. PROJEKTFORLØBET

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: Marts 2013 Juli 2013 Udveksling til: Melbourne, Australien Navn: Linda Lindholm Email: 165580@viauc.dk Hjem-institution: VIA University College, Viborg Holdnummer:

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

Jeg er jo ikke ligesom dem

Jeg er jo ikke ligesom dem kroner og lange rejser, men om måden, man tænker på:»det er indstillingen til det, man oplever, der er det vigtigste. To mennesker kan møde de samme oplevelser gennem livet, men deres indstilling er altafgørende

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Samværsguide. - råd til forældre om samværsaftaler

Samværsguide. - råd til forældre om samværsaftaler Samværsguide - råd til forældre om samværsaftaler Indhold Barnets ret til to forældre... 2 Barnets reaktioner... 3 Når I går fra hinanden... 3 Barnets reaktioner på samvær... 3 Hvad er bedst for jeres

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere