Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro December 2015 (udkast)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro December 2015 (udkast)"

Transkript

1 Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro December 2015 (udkast) 0

2 1 Baggrund Holstebro er med jævne mellemrum udsat for oversvømmelser forårsaget af høj vandføring i Storå. Ved høj vandføring kan vandet ikke være i åens nuværende profil gennem byen, og åen går derfor over sine breder og oversvømmer de laveste dele af byen. Der er de seneste år arbejdet med flere løsninger baseret på vandtilbageholdelse opstrøms byen. Dette er konkretiseret til tre mulige løsninger: Storå-løsningen Vandkraftsø-løsningen Kombinationsløsningen Ved Storå-løsningen magasineres vandet ved at der etableres en dæmning på tværs af ådalen. Vandkraftsø-løsningen, udnytter Vandkraftsøen til magasinering. Kombinationsløsningen indeholder begge elementer. Det er gennem arbejdet med vandtilbageholdelsesløsningerne sandsynliggjort, at der er flere realistiske muligheder for at sikre byen mod konsekvenserne af en 100 års hændelse, beregnet på grundlag af nuværende klima. "100-års-hændelsen" er nærmere belyst senere i projektbeskrivelsen (side 4). En sikring mod konsekvenserne af en 100 års hændelse med et fremskrevet klimascenarie, kan kun opnås ved en kombination af de foreslåede løsninger. Derfor er det kombinationsløsningen udgangspunktet for projektansøgningen. I projektansøgningen indgår Storå-løsningen som projektelement 1 og Vandkraftløsningen som projektelement 2. Et tredje projektelement omfatter et højvandsdige, der muliggør en højere vandføring ved Storebro og lokalt sikrer det mest oversvømmelsesfølsomme boområde i midtbyen i Holstebro. De 3 projektelementer er nærmere beskrevet på side 8-10 (A3 format) Projektbeskrivelsen er baseret på notater og rapporter som fremgår af referencelisten bagerst i dokumentet. Kortgrundlag og terrænmodel Til brug for de hydrauliske beregninger er anvendt COWIs digitale terrænmodel. Denne beskriver terrænet, som det er opmålt i Det forventes ikke, at der er sket betydelige ændringer i ådalen siden da.

3 Der kommer en ny terrænmodel omkring årsskiftet 2015/16 baseret på en laser- scanning udført i Denne terrænmodel kan anvendes til detailprojekteringen. 2 Opland, hydrologi og vandføring Vandløbssystemet Storå med sidetilløb afvander et 833 kvadratkilometer stort opland, delt mellem Ikast-Brande, Herning og Holstebro. Der har gennem årene været flere ekstreme hændelser, der har medført oversvømmelser i Holstebro. Alle kendte oversvømmelser fra Storå er forekommet i vinterhalvåret, i forbindelse med kombinationen af tøbrud og nedbør eller langvarig regn. De seneste store oversvømmelser indtraf den 18. marts 1970, 21. januar 2007 samt 16. januar Vandst andsko te 11,5 i meter 11,0 Vandstand i Storå ved Storebro 10,5 10,0 9,5 9,0 8, nov. 28. feb. 21. jan marts Figur 1 Storå, kendte oversvømmelser (Holstebro Kommune 2014). Efter hændelsen i 1970 blev åen reguleret; i figuren markeret med rød stiplet linje. Oversvømmelsen i 1970 var den værste med en observeret vandstand ved Storebro i kote 11,21 DVR90 (11,30 DNN) 1. Vandføringen ved hændelsen i 1970 er estimeret til ca. 105 m3/s (Holstebro Kommune, 2012). Efter hændelsen blev åen reguleret. Der opstår begyndende oversvømmelser, når vandstanden ved Holstebro renseanlæg nærmer sig kote 9,2 meter, svarende til en vandstandskote 9,5 1 En kote er højden i meter for et bestemt terrænpunkt. I Danmark regnet fra Dansk Vertikal Reference 1990 (DVR90). Denne reference benyttes ved rapportens henvisning til kote.

4 meter ved Storebro. Det svarer til at vandføringen er ca. 50 kubikmeter pr sekund ved Storebro. Størrelsen og varigheden af vandføringer over 50 m3/s er afgørende for hvor omfattende oversvømmelsen bliver. Til sammenligning ligger den gennemsnitlige vandføring i Storå i Holstebro på m3/s og den gennemsnitlige højde af vandspejlet ligger omkring kote 7,5 meter. Med det nuværende klima er oversvømmelsesrisikoen i Holstebro et vilkår, som betyder, at adresser i Holstebro by oplever begyndende oversvømmelse med en statistisk hyppighed svarende til hvert 5. år. Med klimaforandringerne vil oversvømmelse med tiden ske hyppigere, hvis der ikke planlægges og etableres forebyggende foranstaltninger i tide. Ved at regne på de kendte vandstandsforhold i Storå, kan man beregne oversvømmelseshyppigheder. Det betyder, at man eksempelvis kan beregne hvor stor en 100 års hændelse bliver. Sandsynligheden for at en 100 årshændelse indtræffer i et givent år er 1 %. Oversvømmelserne fra 2000 til 2011 er statistik beregnet til årshændelser og altså mindre ekstreme end 100 års-hændelse. På grund af klimaændringer vil en oversvømmelse svarende til en nuværende 100 års hændelse blive hyppigere i fremtiden. Behov for sikring Erfaringer fra de historiske hændelser viser, at der opstår problemer (skader) ved oversvømmelser i Holstebro ved en vintervandføring på m³/s, som resulterer i en vandstand ved Storebro i ca. kote 9,7 m. Ved kote 9,6 m går åen over sine breder og oversvømmer haver og p-pladser. Ved kote 9,7 m når vandet de første husmure (baseret på terrænmodellen opmålt i 2007). Der arbejdes derfor mod at holde vandstanden under kote 9,7 m. 3 Figur 2 Vandudbredelse i Holstebro ved en vandtand i kote 9,6 m DVR90. Ved denne vandstand begynder åen at gå over sine breder og oversvømmer grønne arealer og p-pladser.

5 4 Ekstreme vandføringer Hændelsen i 1970 er, som tidligere nævnt, den værst kendte hændelse i Storåen. Vandføringen er estimeret til et maksimum på 105 m³/s. Da åen i mellemtiden er reguleret, vil en tilsvarende hændelse i dag give mindre oversvømmelser. Der er udført en statistisk analyse af tidsserien for målestationen i Storå ved renseanlægget. Resultat af analysen er vist i omstående tabel 1. Gentagelsesperiode (år) Specifik afstrømning liter pr sekund pr km 2 Vandføring ved stationen m 3 /s Tabel 1 Ekstremafstrømninger estimeret ved for perioden Klimatiske forhold (fremskrivning) Bilagsrapporten gengiver resultater fra GEUS undersøgelser (GEUS 2013) og konkluderer, at GEUS forventer en forøget vandføring som følge af klimaændringer på 10% på 60 år sigt, hvilket forsigtigt kan ekstrapoleres til 15% i år Vurderingen af klimaforandringerne er usikker. Vi har valgt at beregne konsekvensen ved en 15 % forøgelse af afstrømningen på de ekstreme hændelser over en periode på 100 år. Behov for magasinering af vand Der er udført en analyse af afstrømning og behov for magasinering af vand. Tabel 2 på næste side viser en oversigt over de beregnede magasineringsbehov.

6 5 Tabel 2 Beregnede magasineringsbehov ved forskellige hændelser Hændelse Maks vandføring ved Storebro m³/s Antal sammenhængene døgn med Q > 50 m³/s Estimeret gentagelsesperiode, år Mio. m³ ved 50 m³/s i Holstebro Magasineringsbehov Magasineringsbehov Mio. m³ ved 55 m³/s i Holstebro , , , ,65 0, ,2* ,05 0, ,7* ,56 0,6 100 års ** års 66, ,0 1,7 66, ,9 1,6 *** års ** klimafremskr evet 100 års*** klimafremskr evet 1000 års ** , ,1 4,1 76, ,9 3,7 84, ,8 6, års *** , ,0 6,8 * Vandføringen er vurderet på ikke kvalitetssikrede måledata ** Statistik baseret på 2000 *** Statistik baseret på 2002 Resultaterne viser, at det ikke kun er den maksimale døgnmiddelvandføring, men i ligeså høj grad varigheden af perioden med høj vandføring, som har betydning for, hvor meget vand der skal magasineres. Den værste hændelse af de målte vandføringer er således hændelsen fra 2007, hvor den maksimale afstrømning var mindre end 2002 og 2011, men af lang varighed. Fastlæggelse af dimensionsgivende magasineringsbehov På grundlag af ovenstående analyse er det konkludereret, at en 100 årshændelse kræver et magasinvolumen på ca. 3 mio. m³ og en 1000 årshændelse kræver et magasinvolumen på op til 10 mio. m³, hvis den maksimale vandgennemstrømning i Holstebro må være 50 m³/s. Kan der accepteres 55 m³/s gennem Holstebro, hvilket svarer til hændelserne i 2002, reduceres behovet til knap 2 mio. m³ i dag for en 100 års-hændelse og 4 mio. for en klimafremskrevet 100 års-hændelse. En 1000 års hændelse i dag ville medføre et behov på ca. 7 mio. m³.

7 6 Forebyggelseseffekt vandtilbageholdelsesløsninger Nedenstående figur viser vandstanden ved Storebro i Holstebro for forskellige hændelser ved de eksisterende forhold og ved de tre løsningsforslag. Figur 3 Beregnet maksimal vandstand ved Storebro for de analyserede hændelser. Kritiske vandstandskote er markeret med linje i diagrammet:. Kote 9,7 meter: Vandet når de første husmure Kote 10,1 meter: boliger i midtbyen trues af oversvømmelse. Kote 11,21 meter: Vandstanden ved Storebro ved oversvømmelsen i Det ses, at der kan opnås en væsentlig reduktion af de maksimale vandstande ved Storebro i Holstebro By. Ved kombinationsløsningen vil der være tale om en reduktion på op til 0,6 m sammenlignet med de nuværende forhold. Bemærk at 100 års hændelsen er en større oversvømmelse end dem der gav skader i 2007 og Hændelserne i 2007 og 2011 er statistisk beregnet til års hændelser.

8 7 Dæmning med sluseport i Storådalen opstrøms Holstebro (Projektelement 1) Beskrivelse Konsekvensområde Storå-løsningen består hovedsageligt af en jorddæmning i Storåens ådal og et slusebygværk. Der ændres ikke på Storåens forløb, idet den ledes igennem en åben kanal i slusebygværket. Der er indledningsvist undersøgt tre mulige placeringer af jorddæmningen (COWI 2014). Projektbeskrivelsen tager udgangspunkt i projektplacering 3 lige opstrøms motorvejsdæmningen og med en dæmningshøjde, der giver mulighed for at stuve vand op til kote 20 m. Den endelige placering og stuvningskote kan ændres som følge af VVM og øvrig konsekvensvurdering. Dæmningen vil have en maksimalhøjde på ca. 5 meter og udføres med sideanlæg ikke stejlere end 1:5, således at fauna kan passere uden problemer, samtidig med at anlægget ikke kommer til at se for voldsomt ud i ådalen. I anlægget vil der blive bygget et bygværk med et spjæld, der skal styre vandets flow. Styringen baseres på vandstanden i Holstebro by. Vandløbet føres igennem klimasikringsanlægget i form af en åben kanal med sluseporte. Der er arbejdet med forskellige skitser af udformningen af gennemløbet. Det skitserede design kan blive ændret i detailprojekteringsfasen. Markering af løsning 3 lige øst for motorvejskrydsningen. Billedet er taget ved motorvejskrydsningen mod øst. Anlæggets omtrentlige placering er indtegnet med rød streg. Skitseplan af klimasikringsanlæg og overløb ved Storåløsningen, placering 3. Den endelige udformning vil blive fastlagt af hensyn til landskabet Dæmningen opbygges af friktionsjord med en kerne af lavpermeabelt ler. Principskitser til illustration: Snit af sluseporte med skydespjæld. Spjæld står åbne, i tilfælde hvor portene er lukkede. Disse spjæld kan gradvist lukkes og regulere vandføringen. Der er ikke taget stilling til antal af spjæld og den mere præcise udformning. Projektet vil ikke påvirke afstrømningsforholdene i Storåen i perioder med normal vandføring. I perioder med høj afstrømning vil oversvømmelserne opstrøms for dæmningen blive større end nu. Ved meget stor afstrømning vil vandet stuve op til et niveau lidt under dæmningskronen. Dæmningen forsynes med et overløb. Med projektet skabes en planlagt oversvømmelse af landbrugs- og naturarealer i ådalen. Der skal indgås aftaler om erstatninger til de lodsejere, der bliver berørte af fremtidige oversvømmelser og evt. afgrødetab. Der ligger ingen ejendomme inden for det område, der påvirkes ved en opstuvning i magasinområdet til kote 20,0 m. Der er dog enkelte haver, der kan blive berørt, og det skal i detailprojekteringsfasen vurderes, hvilke afværgeforanstaltninger der skal udføres. Ved maksimal vandstand vil vandet stå op til vejdæmningen ved Hodsagervej. Denne vandstand vil forekomme sjældent, ca. 1 gang hvert 50. år. Oversiden af vejen er omkring kote 20,2 m. Forebyggelseseffekteffekt Modelberegningen anvendt på historiske data viser at anlægget kunne have reduceret vandstanden 35 cm ved 2007-hændelsen og 45 cm for 2011-hændelsen. For 100 års-hændelserne ville der være en reduktion på cm. Ved de klimafremskreven 100 års-hændelser beregnes en reduktion på cm. Maksimal udbredelse af oversvømmelse ved kote 20,0 m For at reducere oversvømmelserne i Holstebro mest muligt skal der udviklet en styringsstrategi, der udnytter volumenet bag klimasikringsanlægget bedst muligt og samtidig holder vandstanden i Holstebro så langt nede som muligt. Vandstand 11.4 i 11.2 meter 11 ved 10.8 Storebro Vandstanden i to oversvømmelsessituationer Uden indgreb Storå løsning 100 års hændelse i år års hændelse i år 2100

9 8 Vandkraftsø med forstærket dæmning til opstemning af vand til kote 15 m (Projektelement 2) Beskrivelse Konsekvensområde Projektet går ud på en udnyttelse af Vandkraftsøen som reservoir til tilbageholdelse af vand. Holstebro Kommune har udarbejdet et skitseforslag, hvor der arbejdes med en opstuvning af vand til kote 16 meter, samt en mulighed for at sænke vandstanden fra normalvandstanden i kote 13,61m til ca. kote 12,0 m. En opstuvning til kote 16 meter ville imidlertid medføre oversvømmelser ved Tvis kloster-ruin, som er beskyttet kulturarv. Derfor arbejdes med et maksimalt vandspejl i søen i kote 15,0 m. Magasineringsvolumet i søen ved kote 15,0 m er estimeres til ca. 1,5 mio. m³. Hertil kan lægges ca. 0,5 mio. m³ som opnås ved at sænke søens vandspejl til kote 12,0 m. Sænkning af vandstanden til kote 12 meter vil kunne ske inden for timer. Derfor kræver en midlertidige sænkningen af vandspejlet et varselssystem, der måler opstrøms i systemet, således at søvandspejlet kan sænkes før afstrømningen fra oplandet stiger. Der opnås kun fuld effekt, hvis vandspejlet når ned i kote 12,0, før afstrømningen når over ca. 50 m³/s. Princip for etablering af magasineringsløsning ved vandkraftsøen. Vandkraftsø-løsningen består af: Et nyt regulerbart bygværk, der midlertidigt kan sænke vandstanden til kote 12 m og regulere afstrømningen. Sikring langs Ringvejsdæmningen til kote 15,0 m ved forstærkning af nuværende sødige. Et spjæld på det eksisterende stryg, så det kan lukkes. Lodsejere ved Vandkraftsøen vil ved fuld udnyttelse af opmagasinering i Vandkraftsøen opleve oversvømmede arealer langs bredden. Den maksimale oversvømmelseskote vil stort set følge matrikelgrænsen ind mod de private haver, og således primært berøre de kommunale arealer. Der vil være en række private bade- og bådebroer, som vil blive oversvømmet kortvarigt (få dage). Ved maksimal vandstand vil Tvis Møllevej påvirkes på en 800 m lang strækning og Mejdal Søvej på en 100 m strækning, hvor der ligeledes kortvarigt vil stå vand på vejen. Tvis klosterruinen vil ikke blive oversvømmet. Maksimal udbredelse af oversvømmelse ved kote 15,0 m Figuren viser den maksimale vandstand ved kote 15,0 sammenholdt med matrikelkortet for den vestlige del af søen Supplerende anlæg (ikke inkluderede projektelementer) De nødvendige anlægsarbejder kan udformes så de samtidig kan indgå i løsninger, der bidrager til realisering af øvrige projektinteresser omkring Vandkraftsøen (Søpark, Naturcenter og forbedret faunapassage). For eksempel vil løsningen kunne udbygges og suppleres med anlæg af et nyt stryg, der forbedre faunapassagen i vandløbet.. Forebyggelseseffekteffekt Modelberegningen anvendt på historiske data viser at anlægget vil kunne have reduceret vandstanden 12 cm ved 2007-hændelsen og 19 cm for 2011-hændelsen. For 100 års-hændelserne ville der være en reduktion på cm. Ved de klimafremskreven 100 års-hændelser beregnes en reduktion på 7-17 cm. Skitse af Vandkraftsø-løsningen. (på skitsen er anført en maksimal vandstand i kote 16 meter. Dette er siden ændret til kote 15,0 meter).

10 9 Højvandsdige ved Vigen (Projektelement 3) Beskrivelse Et højvandsdige, der lokalt sikrer det mest oversvømmelsesfølsomme boområde i Midtbyen. Der indgår 3 delelementer: A. Langs fortovet ved Vigen etablering af en ca. 100 m lang betonstøttemur eller spuns som samtidig kan danne grundlag for etablering af et lavere liggende opholdsareal mellem muren og åen. B. Langs de private grunde etablering af ca. 90 m lang jordvold med en passagemulighed ved vigen til opholdsarealet (Etablering af opholdsareal ikke inkluderet). C. Mod Færchtorvet og Parkeringsareal, etablering af ca. 30 m lang betonmur med passage mulighed eller ca. 60 m lang jordvold langs øst- og nordside af parkeringsarealet Projektets konsekvens Etablering af højvandssikring ved Vigen vil gøre midtbyen mere robust i situationer med høj vandstand i åen med vandføring mellem m3/sek. Da vandføringen er en væsentlig styreparameter for regulering af sluseporte og spjæld ved Vandkraftsø og Storådæmning vil projektet med højvandsdige medføre en udvidelse af den samlede magasineringskapacitet for kombinationsløsningen. Skitse, situationsplan for etablering af højvandssikring mod Vigen

11 10 Referenceliste År/mdr Titel/tema Udførende Rekvirent /5 Højvandssikring Vigen Storå, Sikring COWI Teknik og Miljø til kote +10,25 m (Teknisk Notat) /8 Storå vandstande, klimatilpasning og Orbicon Teknik og Miljø vandtilbageholdelse ovenfor Holstebro (Teknisk Rapport) /8 Stemmeværker i Storåen til løsning af COWI Vestforsyning oversvømmelsesproblemer i Holstebro (Teknisk Rapport) /3 Storå - Værdikortlægning af skader ved Orbicon Teknik og Miljø oversvømmelser. (Teknisk rapport) /4 Udvidelse af Storåen ved Storebro i Ingeniørfirmaet Teknik og Miljø Holstebro (Ekstern Notat) (Vigtig for belysning af forudsætninger i [6]) Viggo Madsen /5 Storå beregning af vandstande ved Orbicon Teknik og Miljø udvidelse af tværsnit under cykelstier.(teknisk Rapport) /8 Skitseprojekt for klimasikringsanlæg ved COWI Vestforsyning Holstebro til magasinering af vand i Storå (Teknisk rapport) /5 Foreløbigt notat vedr. konsekvenserne for den "tørre" natur ved opstemning af Storå imellem Holstebro og Hodsager Teknik og Miljø Teknik og Miljø /5 Udbygning af Vandkraftsøen som Teknik og Miljø Teknik og Miljø reservoir til mindskelse af oversvømmelser i Holstebro v5. (Projektforslag-notat) /5 Recommendations Climate Adaptation Deltares Teknik og Miljø Plan Holstebro. Deltares /6 Vurdering af projektforslag [8] vedr. Orbicon Teknik og Miljø udbygning af Vandkraftsøen som reservoir til mindskelse af oversvømmelser i Holstebro /8 Notat vedrørende vurdering af DHI Teknik og Miljø skitseprojekter til klimatilpasning, Holstebro /11 Skitseprojekt for klimasikringsanlæg ved Holstebro (Hovedrapport) Baggrundsrapporter: Hydrauliske analyser for skitseprojekter for klimasikringsanlæg ved Holstebro Geoteknisk screening for placering af klimasikringsanlæg ved Storå COWI Vestforsyning og Teknik og Miljø

Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro Bilag til ansøgning til Forsyningssekretariatet Marts 2016

Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro Bilag til ansøgning til Forsyningssekretariatet Marts 2016 0 Projektbeskrivelse for klimasikringsanlæg ved Holstebro Bilag til ansøgning til Forsyningssekretariatet Marts 2016 Bilag 1 ansøgning_ks 1 Baggrund Holstebro er med jævne mellemrum udsat for oversvømmelser

Læs mere

Kort om Storå klimasikring

Kort om Storå klimasikring 0 Kort om Storå klimasikring 1 Løsningsmodellen Vestforsyning og Holstebro Kommune har indgået en aftale om etablering af et klimasikringsanlæg, der skal sikre Holstebro mod oversvømmelser forårsaget af

Læs mere

Debatoplæg. Klimasikring af Holstebro Midtby mod oversvømmelse fra Storådalen. Indkaldelse af idéer og forslag. August 2017 HOLSTEBRO KOMMUNE

Debatoplæg. Klimasikring af Holstebro Midtby mod oversvømmelse fra Storådalen. Indkaldelse af idéer og forslag. August 2017 HOLSTEBRO KOMMUNE Bygværk 2 Bygværk 3 Bygværk 1 Klimasikring af Holstebro Midtby mod oversvømmelse fra Storådalen Indkaldelse af idéer og forslag August 2017 HOLSTEBRO KOMMUNE Måned August Forudgående høring Debatfasen

Læs mere

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske HOLSTEBRO KOMMUNE Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske beregninger og styrestrategi for klimatilpasningsprojekt i Storå ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

NOTAT. Referat af informationsmøde mod oversvømmelse fra Storå Torsdag d. 15. juni 2017 kl i Mejdalhallen

NOTAT. Referat af informationsmøde mod oversvømmelse fra Storå Torsdag d. 15. juni 2017 kl i Mejdalhallen Side 1/5 NOTAT Til: Sagsnr.: Vedr.: Mødedeltagere 01.00.00-K04-1-17 Referat af informationsmøde mod oversvømmelse fra Storå Torsdag d. 15. juni 2017 kl. 19-20.30 i Mejdalhallen Dato: 20-06-2017 Informationsmøde

Læs mere

Skitseprojekt for klimasikringsanlæg ved Holstebro til magasinering af vand i Storå

Skitseprojekt for klimasikringsanlæg ved Holstebro til magasinering af vand i Storå OKTOBER 2014 VESTFORSYNING Skitseprojekt for klimasikringsanlæg ved Holstebro til magasinering af vand i Storå TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby COWIcowi.dk TLF +45 56

Læs mere

NOTAT. Projektforslag. Dæmningsanlæg over Storå; formindskelse af oversvømmelser i Holstebro

NOTAT. Projektforslag. Dæmningsanlæg over Storå; formindskelse af oversvømmelser i Holstebro NOTAT Projektforslag Dæmningsanlæg over Storå; formindskelse af oversvømmelser i Holstebro Siden den store oversvømmelse i marts 1970, hvor mange huse blev oversvømmet i Holstebro, har der været tænkt

Læs mere

STEMMEVÆRKER I STORÅEN TIL LØSNING AF OVERSVØMMELSESPRO- BLEMER I HOLSTEBRO

STEMMEVÆRKER I STORÅEN TIL LØSNING AF OVERSVØMMELSESPRO- BLEMER I HOLSTEBRO AUGUST 2012 VESTFORSYNING STEMMEVÆRKER I STORÅEN TIL LØSNING AF OVERSVØMMELSESPRO- BLEMER I HOLSTEBRO TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Notat. Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder i januar 2007

Notat. Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder i januar 2007 Notat Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder i januar 2007 Storå ved Kvikly Vegen Å ses til venstre, mens Lægård Bæks udløb til højre er fuldstændigt dækket af vand og ses ikke Oversvømmelsen

Læs mere

Fakta Ark (revideret udgave december 2013) Løsningsforslag 1

Fakta Ark (revideret udgave december 2013) Løsningsforslag 1 Løsningsforslag 1 Udvidelse og uddybning af Storå ved Storebro Lokal sænkning af vanddybden ved oversvømmelser omkring Storå ved Storebro Udvidelse af Storå s gennemløb under Storebro fra nuværende 2 passager

Læs mere

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MIDDELFART KOMMUNE VARBJERG STRAND: VALG AF BESKYTTELSESNIVEAU FOR KLIMATILPASNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT OM HØJVANDE, AFSTRØMNING

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam

Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam Stampedam Notat vedr. optimering af afstrømningskapacitet fra Stampedam UDFØRT AF ENVICLEAN/NHJ 29-05-2012 Skodshøj 16, Guldbæk 9530 Støvring, Tel. +45 9686 7600 Email: nhj@enviclean.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af afløb fra Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE: AFLØB

Læs mere

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen NOTAT Projekt Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Kunde Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 02 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for oversvømmelse

Læs mere

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20.1 Formål Sølodsgrøften er nu rørlagt gennem Bårse, men rørledningen er gammel og tilstanden formentlig dårlig. Det er derfor overvejet at lægge en ny

Læs mere

Velkommen til borgermøde

Velkommen til borgermøde Velkommen til borgermøde Velkomst v/mads Panny, formand for Klima- og Miljøudvalget Viborg Kommunes Klimatilpasningsplan Gudenåen udfordringer, konsekvenser og handlemuligheder Spørgsmål og debat Afslutning

Læs mere

FORUNDERSØGELSE AF PROJEKTFORSLAG TIL NATURGENOPRETNING AF SUSÅ MELLEM BAVELSE SØ OG HOLLØSE MØLLE

FORUNDERSØGELSE AF PROJEKTFORSLAG TIL NATURGENOPRETNING AF SUSÅ MELLEM BAVELSE SØ OG HOLLØSE MØLLE Næstved Kommune FORUNDERSØGELSE AF PROJEKTFORSLAG TIL NATURGENOPRETNING AF SUSÅ MELLEM BAVELSE SØ OG HOLLØSE MØLLE Juni 201 BILAG 1: HYDRAULISK NOTAT OG RESULTATER AF HYDRAULISKE BEREGNINGER PROJEKT Projekt

Læs mere

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars.

NOTAT. Præsteåen/Nylars. Projektnummer Bornholms Regionskommune. Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars. NOTAT Projekt Præsteåen/Nylars Projektnummer 3691600056 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Bornholms Regionskommune Kapacitetsberegning af Præsteåen ved Nylars Vivi Granby Michael Juul

Læs mere

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å BILAG 4 Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å PROJEKT Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI Godkendt af LHL NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød

Læs mere

NOTAT. Storå gennem Holstebro, forbedret vandføringsevne 2016

NOTAT. Storå gennem Holstebro, forbedret vandføringsevne 2016 Side 1/6 NOTAT Flemming Kofoed Teknik og Miljø Til: Sagsnr.: Sagen 06.02.40 G01 2-16 Vedr.: Storå gennem Holstebro; vandføringsevnen i 2016. Dato: 31-05-2016 Storå gennem Holstebro, forbedret vandføringsevne

Læs mere

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø

Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af vand fra Gudenåen på Haslund Ø NOTAT Projekt Haslund Enge Projektnummer 1391200163 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Randers Kommune, Natur & Landbrug Påvirkning på vandstanden i Randers by ved tilbageholdelse af

Læs mere

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER

Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 1 INDLEDNING 2 PRINCIP OG FORUDSÆTNINGER Notat FALDFORHOLD OG SKIKKELSE FOR OMLØB VED MØLLEDAMMEN, USSERØD Å 19. august 2016 Projekt nr. 224960 Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI/HPE Godkendt af HPE 1 INDLEDNING Der er projekteret et omløb

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus. Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.dk Klimatilpasning Kortlægning, planer og handlinger Hvad satte os i

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNE KLIMATILPASNING AF HOLSTEBRO MIDTBY AUGUST 2018 MILJØRAPPORT. Jens Chr. Skousvej Aarhus C ADRESSE COWI A/S

HOLSTEBRO KOMMUNE KLIMATILPASNING AF HOLSTEBRO MIDTBY AUGUST 2018 MILJØRAPPORT. Jens Chr. Skousvej Aarhus C ADRESSE COWI A/S AUGUST 2018 HOLSTEBRO KOMMUNE KLIMATILPASNING AF ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skousvej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk HOLSTEBRO MIDTBY MILJØRAPPORT VVM AF PROJEKT TIL

Læs mere

Storå og højvande i Holstebro, 2001

Storå og højvande i Holstebro, 2001 Storå og højvande i Holstebro, 2001 Den nye højvandspæl ved Færchtorvet med markerede hændelser fra 1970 (øverst), 1924 og 2000 (nederst) En kort beretning om Storå i Holstebro by gennem tiderne og i fremtiden

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Faldet (bundhældning) aftager fra vandløbets udspring, hvor faldet er stort, til vandløbets udløb, hvor faldet er lille.

Faldet (bundhældning) aftager fra vandløbets udspring, hvor faldet er stort, til vandløbets udløb, hvor faldet er lille. Vands forløb i forhold til fald, opgravninger, vandstande i Fjorden m. v. Nedenstående skal ses som generelle betragtninger/oplysninger, men er i hovedtrækkene fuldt gyldige. Vandløbs vandføringsevne:

Læs mere

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 NOTAT Sagsnavn: Ejby Å-projektet Sag nr.: 14-0330. Emne: Hydraulisk beregning_mike URBAN Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 Baggrund og formål I forbindelse med gennemførelse af

Læs mere

Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima

Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima Oversvømmelsesrisiko i et fremtidigt klima Marie Louise Mikkelsen Naturgeografiskspeciale - Københavns Universitet Et samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Læs mere

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Bo Christensen 1 12 MAJ 2016 Disposition: 1 Udfordringerne 2 Løsningsmuligheder i de 3 områder 3 December 2015-hændelsen 4 Økonomi 5 Spørgsmål 2 Problem 1: Stigende

Læs mere

NOTAT. Projekt : Tude Å gennem Vejlerne. Kundenavn : Slagelse Kommune. Emne : Bilag 3, MIKE11 dokumentation. Til : Thomas Hilkjær

NOTAT. Projekt : Tude Å gennem Vejlerne. Kundenavn : Slagelse Kommune. Emne : Bilag 3, MIKE11 dokumentation. Til : Thomas Hilkjær NOTAT Projekt : Tude Å gennem Vejlerne Kundenavn : Slagelse Kommune Emne : Bilag 3, MIKE11 dokumentation Til : Thomas Hilkjær Fra : Michael Juul Lønborg Projektleder : Anne Steensen Blicher Kvalitetssikring

Læs mere

Ringsted Kommune. Reguleringer af afløb fra Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Reguleringer af afløb fra Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Reguleringer af afløb fra Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE: AFLØB

Læs mere

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Civilingeniør, Hydrauliker Birgit Krogh Paludan, Greve Kommune Civilingeniør, Hydrauliker Lina Nybo Jensen, PH-Consult Baggrund Greve Kommune har

Læs mere

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE WILLIS Konference Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI 1 Disposition Udfordringer Kortlægningstyper Case: Screening af ejendomsportefølje

Læs mere

Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder den 16. januar 2011

Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder den 16. januar 2011 Oversvømmelse i Holstebro Storå gik over sine bredder den 16. januar 2011 15.02.11 I kolonihaverne stod vandet så højt at man kunne sejle i kajak på vejene og i haverne. Oversvømmelsen i januar 2011 I

Læs mere

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende:

På vegne af projektejerne, Nordic Design Village A/S, Barsmark Bygade 163, 6200 Aabenraa, CVR-nr , ansøges hermed om følgende: ANSØGNING Sag: Holmstaden, Kolding Emne: Ansøgning om tilladelse til regulering af Kolding Å Dato: 28. maj 2015 Navn: Søren Nielsen, Tegnestuen Mejeriet Anders Lund Jensen, Grontmij På vegne af projektejerne,,

Læs mere

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring.

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Indledning. I henhold til bekendtgørelse nr 424 af 7. september 1983 om vandløbsregulering m.v., har det af Niras udarbejdede projektforslag været

Læs mere

Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å

Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å Herning Kommune Analyse af vandstandsforhold i Fjederholt Å VANDSTANDSFORHOLD I RELATION TIL GENNEMFØRT PROJEKT PÅ NEDRE DEL AF FJEDERHOLT Å Rekvirent Rådgiver Herning Kommune Natur og Grønne Områder Orbicon

Læs mere

Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med ændret drift af Gyrstinge Sø

Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med ændret drift af Gyrstinge Sø NOTAT Projekt 3621300141 / 3691400164 Projektnummer Kundenavn Emne Til Fra Gyrstinge Sø HOFOR Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Oversvømmelser i Skjern, Tarm og Videbæk

Oversvømmelser i Skjern, Tarm og Videbæk Ringkøbing-Skjern Kommune Oversvømmelser i Skjern, Tarm og Videbæk OVERSVØMMELSESBEREGNINGER SAMT EFTERFØLGENDE ANALYSER AF KILDERNE TIL OVERSVØMMELSERNE I SKJERN, TARM OG VIDEBÆK DEN 6. SEPTEMBER 2014

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Opgave Fase A Tykskallet malermusling formål med naturgenopretning Eksisterende forhold Holløse Mølle Projektforslag Konsekvenser

Læs mere

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen

Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende vandføringsevnen NOTAT Projekt Vandløbsrådgivning 2016, Jammerbugt Kommune Projektnummer 1321600035 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Jammerbugt Kommune Bemærkninger til mail fra Carsten Søborg vedrørende

Læs mere

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES-

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING 05. november 2015, opdateret 30. november 2015, opdateret 4. december 2015, opdateret 7-12-2015, 8-12-2015, 14-01-2016. HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

Læs mere

Anmeldelse af Klimasikringsanlæg

Anmeldelse af Klimasikringsanlæg Side 1/13 Anmeldelse af Klimasikringsanlæg Skema til brug for screening VVM pligt (Anmeldeskema med myndighedsscreening) Bekendtgørelse nr 1440 af 23. november 2016 om vurdering af visse offentlige og

Læs mere

INDLEDNING OG BAGGRUND

INDLEDNING OG BAGGRUND Notat Grontmij A/S Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 482311 Vurdering af regulativopfyldelse og evt. behov for oprensning i Sønderstrup Å 22. oktober

Læs mere

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk 1. Indledning... 2 2. Analyseresultater... 4 3. Konklusion... 7 1. INDLEDNING Der er foretaget en vurdering af kapaciteten i Mastrup Bæk hhv. opstrøms og nedstrøms Mastrup søerne i Støvring bestående af

Læs mere

UDVIDELSE AF VÅDENG Ekstremregn - Mortenstrupvej November 2014

UDVIDELSE AF VÅDENG Ekstremregn - Mortenstrupvej November 2014 UDVIDELSE AF VÅDENG Ekstremregn - Mortenstrupvej November 14 Hørsholm 11-11-14 Indholdsfortegnelse 1 PROJEKTETS FORMÅL... 2 2 PROJEKTETS TEKNISKE UDFORMNING.... 2 2.1 DET NATURLIGE OPSTUVNINGS POTENTIALE...

Læs mere

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å Til Vejdirektoratet Dokumenttype Notat Dato Maj 14 Skitseprojekt for forlægning af SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LINDVED Å Revision 1 Dato 14-05-08 Udarbejdet af Mads

Læs mere

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen

Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen Randers Kommune Effektvurdering af grødeøer i Gudenåen NOTAT OM EFFEKTER PÅ VANDSTANDEN AF GRØDEØER I GUDENÅEN MELLEM NØRREÅ OG MOTORVEJSBRO VED E45 KORT VERSION Rekvirent Rådgiver Randers Kommune Laksetorvet

Læs mere

Storå vandstande, klimatilpasning og vandtilbageholdelse ovenfor Holstebro

Storå vandstande, klimatilpasning og vandtilbageholdelse ovenfor Holstebro Holstebro Kommune Storå vandstande, klimatilpasning og vandtilbageholdelse ovenfor Holstebro Rekvirent Holstebro Kommune att. Flemming Kofoed Kirkestræde 11 7500 Holstebro Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej

Læs mere

COWI A/S Aarhus. Vand og miljø. Klimaproblemstillinger i miljøvurderinger. Forundersøgelser. Miljøvurdering og VVM. Miljø og anlæg

COWI A/S Aarhus. Vand og miljø. Klimaproblemstillinger i miljøvurderinger. Forundersøgelser. Miljøvurdering og VVM. Miljø og anlæg Klimaproblemstillinger i miljøvurderinger COWI A/S Aarhus Vand og miljø Forundersøgelser Miljøvurdering og VVM Miljø og anlæg Bent Sømod Cand. Scient. i Biologi Sektionsleder Natur og Miljø Direkte 87

Læs mere

CC C2C Gudenå Randers

CC C2C Gudenå Randers CC C2C Gudenå 21.06.2019 Randers Præsenteret af Torsten V. Jacobsen, DHI på vegne af : Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Randers kommuner, Skanderborg Forsyning CC C2C Gudenå

Læs mere

Projektforslag. Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR Høringsmateriale

Projektforslag. Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR Høringsmateriale Projektforslag Høringsmateriale Anlæggelse af 3 gydeområder for laks i Grindsted Å ved Mølby FEBRUAR 2018 Etablering af 3 gydeområder i Grindsted Å Baggrund Varde kommune har i samarbejde med Varde Å Sammenslutningen

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Klimatilpasningsplan for Holstebro Kommune 2014 Forslag til kommuneplantillæg 2009:32 Redigeret version

Klimatilpasningsplan for Holstebro Kommune 2014 Forslag til kommuneplantillæg 2009:32 Redigeret version Klimatilpasningsplan for Holstebro Kommune 2014 Forslag til kommuneplantillæg 2009:32 Redigeret version Indledende præsentation Holstebro Kommunes klimatilpasningsplan er sat i proces som kommuneplantillæg

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

KOMMISORIUM FOR SAMARBEJDE OM ETABLERING AF KLIMASIKRINGSANLÆG I STORÅ

KOMMISORIUM FOR SAMARBEJDE OM ETABLERING AF KLIMASIKRINGSANLÆG I STORÅ HOLSTEBRO KOMMUNE OG VESTFORSYNING KOMMISORIUM FOR SAMARBEJDE OM ETABLERING AF KLIMASIKRINGSANLÆG I STORÅ FEBRUAR 2016 INDHOLD 1 Status for klimasikringsarbejdet i forhold til Storå 1 2 Nyt kommissorium

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ringsted Kommune. Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø

Ringsted Kommune. Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø Ringsted Kommune Regulering af Flæbækken ved Gyrstinge Sø Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund for projektet... 1 1.1.1 Lovgrundlag... 2 1.2 Projektforslag... 2 2. PROJEKTBESKRIVELSE FLÆBÆKKEN

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

Notat. VIBORG KOMMUNE Oversvømmelsesrisiko for broer og vejanlæg omkring Hjarbæk Fjord 1 INDLEDNING OG BAGGRUND

Notat. VIBORG KOMMUNE Oversvømmelsesrisiko for broer og vejanlæg omkring Hjarbæk Fjord 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Notat VIBORG KOMMUNE Oversvømmelsesrisiko for broer og vejanlæg omkring Hjarbæk Fjord 22. august 2016 Projekt nr. 225759 Version 2 Dokument nr. 1220760754 Udarbejdet af LLF/BJP/ERI Kontrolleret af CMR

Læs mere

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden

Høring af forslag til reguleringsprojekt i vandløbet Maglemoserenden Høring Teknik, Erhverv, Beskæftigelse og Kultur Infrastruktur Fredensvej 1 59 Rudkøbing Tlf. 63 51 6 Tlf. 63 51 6 42 direkte Fax 63 51 6 1 E-mail: annjen@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato

Læs mere

Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland

Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland Notat: Idéskitse med konsekvensvurdering af projekt til etablering af naturlig hydrologi på naturareal i Ålemosen på Langeland Svendborg Kommune Miljø og Teknik Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Version:

Læs mere

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017

Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 Opgavebeskrivelse - teknisk forundersøgelse af naturgenopretning af Nedre Suså Udgave: 29. november 2017 1 Resumé Opgaven består i at udarbejde de nødvendige tekniske forundersøgelser og konsekvensvurderinger

Læs mere

Silkeborg Langsø. Vurdering af muligheder for højvandsreduktion. Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø. Fynsgade Silkeborg SE Nr.

Silkeborg Langsø. Vurdering af muligheder for højvandsreduktion. Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø. Fynsgade Silkeborg SE Nr. Q - Holm Consult Fynsgade 4 8600 Silkeborg SE Nr. 10 47 53 41 Højvandsreduktion i Silkeborg Langsø Silkeborg Langsø Vurdering af muligheder for højvandsreduktion Oktober 2002 Rekvirent Århus Amt Natur

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT marts JIJ, JAJ, LGJ KGAN LIPR

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT marts JIJ, JAJ, LGJ KGAN LIPR HOLSTEBRO KOMMUNE KLIMATILPASNING HOLSTEBRO - REVURDERING AF STOREBRO- ALTERNATIVET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Vandoplandsbaseret samarbejde

Vandoplandsbaseret samarbejde Vandoplandsbaseret samarbejde Værebro Å Teknologisk Institut 24. april 2019 VELKOMMEN v. Carsten Nystrup Værebro Å fremskivning af klimaændringer Jeppe Sikker Jensen, COWI AS 24 april 2019 Værebro Å 4

Læs mere

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø Memo Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø 24. februar 2016 Projekt nr. 222931 Version 1 Dokument nr. 1218198083 Version

Læs mere

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen.

Holme Å. Der er i forundersøgelsen regnet på 2 løsninger: Løsning A: Holme Kanal nedlægges og Holme Å tilføjes hele vandføringen. Dato 17-04-2015 Dok.nr. 52465-15 Sagsnr. 13-15350 Ref. Jan Pedersen Holme Å Varde Kommune fik i efteråret 2014 udarbejdet en forundersøgelse, der skulle belyse muligheden for at gennemføre en vandløbsrestaurering

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer.

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer. Risikokortlægning Dette notat er et uddrag af tekniske notater 1 fra COWI i forbindelse med levering af data til Vordingborg Kommunes arbejde med klimatilpasning. Risikovurderingen er bygget op omkring

Læs mere

Vandføringens Medianminimum Qmm

Vandføringens Medianminimum Qmm Vandføringens Medianminimum Qmm (Natur & Miljø 2013 Nyborg Strand Spor A session 4) Maj 2013 Ole Smith osmi@orbicon.dk Tlf. 40178926 Indhold Lidt historie, begreber og grundlag Qmm definition og relationer

Læs mere

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København

NOTAT. Baggrund. Herlev. Gladsaxe. København NOTAT Projekt Reduktion af aflastninger til kagsåen Kunde Herlev Forsyning og Nordvand Notat nr. [xx] Dato 2012-06-21 Til [Navn] Fra Henrik Sønderup, Rambøll Kopi til [Name] Baggrund Kagså er et mindre

Læs mere

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL

NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL NATURGENOPRETNING NEDRE SUSÅ DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, RAMBØLL PRÆSENTATION Ca. 30 minutter - Opgave og proces - Natura 2000 - Projektforslag - Konsekvenser - Økonomi - Sammenfatning OPGAVE OG PROCES

Læs mere

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet.

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet. Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Næstved 4700 5588 5588 www.naestved.dk Dato 2-10-2017 Sagsnr. 06.02.11-G01-12-17 CPR-nr. Bilag til referat af møde 1. sept.

Læs mere

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014

Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 Over Isen Bæk Restaureringsprojekt Forlægning og etablering af faunapassage i Over Isen Bæk September 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 Afstrømningsmæssige forhold...

Læs mere

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø

FORUNDERSØGELSE RIB-00259. Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø FORUNDERSØGELSE RIB-00259 Fjernelse af stemmeværk ved Linding Møllesø April 2014 Forundersøgelse RIB-00259 Etablering af passage til Linding Møllesø Side 1 Indhold Formål med indsatsen/projektet... 2 Eksisterende

Læs mere

Vandindvinding. Tissø Forum. Møde 19. februar 2019, Kalundborg Forsyning

Vandindvinding. Tissø Forum. Møde 19. februar 2019, Kalundborg Forsyning Tissø Forum Vandindvinding Møde 19. februar 2019, Kalundborg Forsyning Kl. 17.00 Kl. 18.15 fælles Kl. 19.15 Kl. 19.30 Velkomst v. Jakob Beck Jensen, fmd. for TMU. Intro til Tissø II v. Pernille Ingildsen,

Læs mere

Forslag til regulering af Spang Å

Forslag til regulering af Spang Å Morsø Kommune Forslag til regulering af Spang Å REGULERING AF SPANG Å, ST. 5.626 5.682 M Rekvirent Morsø Kommune Teknik og Miljø By og Landskab Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej

Læs mere

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug

Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug Fjernelse af spærring ved Lerkenfeld Dambrug 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. GENNEMFØRTE INDSATSER... 4 2.1 Nedbrydning af opstemning og oprensning af sand... 4 2.2 Lukning af omløbsstryg

Læs mere

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport Ringsted Kommune Ågårdsløbet - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Høringssvar til Kapacitetsplan 2018 for Harrestrup Å

Høringssvar til Kapacitetsplan 2018 for Harrestrup Å KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Sekretariatet for Vanløse Lokaludvalg TMF BF CKT Klimatilpasning Vest 22. januar 2019 Sagsnr. 2018-0327181 Høringssvar til Kapacitetsplan 2018 for Harrestrup Å Dokumentnr.

Læs mere

Scenarieberegninger for Ry Å Offentligt møde den 18. april 2017

Scenarieberegninger for Ry Å Offentligt møde den 18. april 2017 Scenarieberegninger for Ry Å Offentligt møde den 18. april 2017 Scenarieberegninger for Ry Å Resultater af vores beregninger Vandstand Oversvømmelse Afvanding Økonomi Miljø Billede: Toftegårds Bro den

Læs mere

Ansøgning om reguleringsprojekt

Ansøgning om reguleringsprojekt BILAG 3 SKIVE KOMMUNE Ansøgers oplysninger Ansøgning om reguleringsprojekt Navn Skive Kommune, Teknisk Forvaltning Adresse E-mail adresse Projektet Formål I henhold til Lokalplan nr. 267 skal der etableres

Læs mere

MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København. Jørn Torp Pedersen MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28.

MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København. Jørn Torp Pedersen MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28. MODELLER AF VAND I BYER IDA seminar 28. sept 2016 MODELLERING AF HARRESTRUP Å Grønne løsninger i København Jørn Torp Pedersen jtpe@orbicon.dk Anne Steensen Blicher, Heidi Taylor, Michael Juul Lønborg,

Læs mere

Klimasikring ved Haveforeningen Engparken

Klimasikring ved Haveforeningen Engparken Klimasikring ved Haveforeningen Engparken Projektforslag Nov. 201 Udarbejdet af: Haveforeningen Engparken Bilag: 1 Oversigtsplan 1: 800 (A3) 2 Tværprofiler Odder Å st. 5500 5570 3 Tværprofiler Odder Å

Læs mere

Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta. Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde

Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta. Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta Inger Klint Jensen, Orbicon Roskilde IKJE@orbicon.dk 21. oktober 2014 1 Fordomme om vandløbshydraulik Fup eller Fakta Udlæggelse af sten i vandløb Gydegrus/gydebanker

Læs mere

Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket. Hans Mark, Civilingeniør-anlægsdesigner

Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket. Hans Mark, Civilingeniør-anlægsdesigner NOTAT VURDERINGER OMKRING FAUNAPASSAGE VED SÆBY MØLLE Projektnummer 1391400188 Emne Udført af Vurdering af faunapassagemuligheder ved stemmeværket Klaus Schlünsen, Hydrolog-vandløbshydrauliker Hans Mark,

Læs mere

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr.

AFM, rådgivende ingeniører A/S. Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING. Ringstedvej Roskilde. Projektnummer Revisionsnr. AFM, rådgivende ingeniører A/S Slotsmøllegrøften HYDRAULISK BEREGNING Rekvirent AFM, rådgivende ingeniører A/S Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projektnummer 3621600134 Projektleder Kvalitetssikring

Læs mere

Lokalplan nr Klimatilpasning af Holstebro midtby ved Storådalen. Forslag HOLSTEBRO KOMMUNE

Lokalplan nr Klimatilpasning af Holstebro midtby ved Storådalen. Forslag HOLSTEBRO KOMMUNE Klimatilpasning af Holstebro midtby ved Storådalen Forslag HOLSTEBRO KOMMUNE Redegørelse Forord til lokalplanforslaget Offentlig fremlæggelse Forslaget til lokalplan er fremlagt offentligt i 8 uger fra

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune.

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune. Tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Lemvig kommunalbestyrelse har den 17. september 2014 vedtaget tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025. Kommuneplantillægget er udarbejdet i henhold

Læs mere