Høring: Forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring: Forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold"

Transkript

1 Udvalget for Videnskab og Teknologi L Bilag 6 Offentligt IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade København Ø Den 19. december 2006 J.nr [10.00] /MOL Høring: Forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI) har fra IT- og Telestyrelsen modtaget ovenstående til høring. DSI takker for muligheden for at fremkomme med vore synspunkter. Indledningsvist skal DSI understrege, at vi finder dette lovforslag utilstrækkeligt og uambitiøst i forhold til at sikre personer med handicap adgang til tidssvarende telekommunikation på et tilstrækkeligt udviklet teknologisk niveau. Principielt skal alle telekommunikationstjenester designes, så de umiddelbart kan bruges af alle også mennesker med handicap. Der vil dog altid være tilfælde, hvor dette ikke kan realiseres, og derfor er der behov for en forsyningspligt, der sikrer særlige løsninger for personer med handicap. Lovforslaget skal sikre mennesker med handicap det fulde udbytte af liberaliseringen af telemarkedet og den teknologiske udvikling. Dette kan gøres ved at skabe en konkurrencesituation på dette område, der både vil fremme teknologisk udvikling på området og sikre det samme frie valg i forhold til udbyder, som andre har. Lovforslaget rummer mange rigtige formuleringer og elementer, men erfaringer viser, at præciseringer af bestemmelserne og yderligere bestemmelser er nødvendige for at opnå den samme funktionalitet, som andre har, og de nødvendige forbedringer for mennesker med handicap i forhold til telekommunikation. at DSI s bemærkninger skal medtages i lovens tekst eller bemærkningerne til loven.

2 For at imødekomme de behov, brugere med handicap har, er det nødvendigt at udmønte bestemmelserne i en bekendtgørelse, der følger DSI s kommentarer og fastlægger mere detaljerede og præcise rammer for forsyningspligten. Nedenfor kommenterer DSI på de enkelte dele, der omfatter den særlige forsyningspligt for personer med handicap. DSI s kommentarer falder inden for nedenstående hovedområder: Telekommunikationsløsninger og udstyr skal være tilgængelige for alle. Særlige løsninger og udstyr skal kun udvikles, hvor det i øjeblikket ikke teknisk er muligt at gøre teknologi og udstyr tilgængelig for alle. Mennesker med handicap skal ikke stavnsbindes til én bestemt udbyder, men have det samme frie valg i forhold til udbyder, som andre har. Der skal sikres en konkurrencesituation blandt udbydere, som vil sikre de rette, moderne og bedst udviklede kommunikationstjenester og udstyr til personer med handicap. Mobiltelefoni skal være en integreret del af forsyningspligten. Finansieringsmodellen skal stimulere udvikling af telekommunikation for mennesker med handicap til at ske i takt med den teknologiske udvikling. Formidlingscentral skal sikre mennesker med handicap kommunikation på tværs af kommunikationsform, modalitet og operabilitet. Rådgivningscenter for telekommunikation skal vejlede mennesker med handicap om brug af telekommunikation, heriblandt både tjenester og udstyr, uafhængigt af udbyder. Vejledende råd med repræsentanter fra handicaporganisationerne og telekommunikationsbranchen skal rådgive ministeren i forhold til telekommunikation for mennesker med handicap. Merudgifter, som skyldes en funktionsnedsættelse, skal kompenseres solidarisk inden for telesektoren. 2

3 3 Telekommunikationsløsninger og udstyr skal være tilgængelige for alle Mennesker med handicap skal kunne bruge generelle telekommunikationstjenester og udstyr, hvor det er muligt at gøre disse tilgængelige for alle. Kun hvor dette ikke kan realiseres, skal der etableres særlige telekommunikationstjenester for mennesker med handicap. Mulighederne i eksisterende og nye telekommunikationsteknologier og -udstyr skal udforskes med henblik på at afdække behovet for, hvorledes disse kan gøres anvendelige for mennesker med handicap. Det vil kræve, at man, som DSI ønsker, lovgivningsmæssigt stiller en række grundlæggende krav om tilgængelighed til telekommunikationstjenester og -udstyr, der tilbydes i det offentlige rum. Sådanne lovfæstede krav svarer til kravene til den fysiske tilgængelighed fra bl.a. bygningsreglementet. Dette stemmer fint overens med de muligheder, den offentlige sektor har i forhold til at stille kriterier, der sikrer personer med handicap lige muligheder i udbudsmateriale mv. Disse muligheder findes i det europæiske direktiv om udbud, der siden 1. januar 2005 forpligter offentlige udbydere til at tage højde herfor. Eksempler: En stor del af teksttelefonens funktionalitet vil kunne omlægges til at blive baseret på gængse chat-tjenester, en skærmlæser og et punktskriftdisplay, såfremt chattjenesterne er tilgængelige. En stor del af den særlige nummeroplysning vil kunne omlægges til at blive baseret på almindelige, internetbaserede oplysningstjenester, såfremt disse gøres tilgængelige. Det vil kunne hjælpe mange mennesker, f.eks. via deres mobiltelefon, men det vil ikke fuldt ud kunne afløse den særlige nummeroplysning. Desuden kan tilsvarende eksempler findes inden for bl.a. videotelefoni, adgang til finansielle tjenester og adgang til informationstjenester. Betalingstelefoner skal placeres og være indrettet således, at de kan bruges af alle - også mennesker med handicap. Betalingstelefonen skal f.eks. konstrueres, så blinde og svagsynede kan bruge den. Dette gøres bl.a. ved, at betalingstelefonen følger principperne i 'Design for Alle' og er forsynet med et tastatur, der følger den internationale standardopstilling CCITT. For kørestolsbrugere er det bl.a. vigtigt, at telefonen placeres, så møntindkast eller betalingskortlæser er placeret således, at de kan nås fra en kørestol. Udstyr, som headset og lign., der kan bruges af mennesker med nedsat funktion i arme og hænder, der i dag findes til analog telefoni, findes ikke til IP-telefoni

4 4 - at telekommunikationsløsninger og udstyr på baggrund af lovkrav skal være tilgængelige både allerede eksisterende og fremtidige. Særlige løsninger og udstyr for mennesker med handicap skal altid udvikles, hvor det ikke teknisk er muligt at gøre generel teknologi og udstyr tilgængelig for alle. Mennesker med handicap skal ikke stavnsbindes til én bestemt udbyder. Når der udvikles særlige tjenester, skal disse være åbne for alle uanset hvilken udbyder man har valgt. Forsyningspligten må ikke stavnsbinde mennesker med handicap til én bestemt udbyder. Lovforslagets 16 har til formål at sikre alle slutbrugere adgang til en række grundlæggende elektroniske kommunikationstjenester på rimelige vilkår og til rimelige priser. I dag er dette ikke situationen, da flere grupper af mennesker med handicap ikke har de samme muligheder for adgang til grundlæggende tjenester, udstyr og slet ikke har de samme frie valgmuligheder som andre slutbrugere. Der er reelt tale om, at flere mennesker med handicap diskrimineres i forhold til andre borgere, når det gælder adgangen til telekommunikationstjenester. Mennesker med handicap skal have samme udvalg af muligheder som andre forbrugere har i samme geografiske område. Det er ikke tilstrækkeligt at udpege en eller flere leverandører af særlige tjenester til mennesker med handicap, da man på denne måde tvinger mennesker med handicap til at vælge en bestemt udbyder, og i nogle tilfælde tilmed andre af udbyderens produkter end særtjenesten. Samtidig udelukkes mennesker med handicap fra at kunne udnytte en konkurrencesituation, som andre mennesker har adgang til. Eksempel: Det må f.eks. ikke længere være således, at en person, der er døv og bor i en almennyttig boligforening, som vælger at tilslutte sig kollekt til en fælles telefonileverandør, skal betale til den nye leverandør og fortsat skal have et abonnement hos den leverandør, som har fået til opgave at udvikle og drive en teksttelefon. Sådan er situationen i dag. Brugere af særtjenesten Handicappedes nummerservice er i dag bundet til at bruge et af udbyderens produkter, i dette tilfælde et fastnetabonnement, for at kunne bruge særtjenesten. Andre kunder vælger teleselskab og produkter ud fra en samlet vurdering af pris og ydelser. Brugere af teksttelefoni kan ikke kombinere denne med f.eks. et fritidsabonnement i TDC, hvor man efter kl. 18 eller i weekender taler gratis i telefon.

5 - at pligten til at levere særlige tjenester skal omfatte alle udbydere af telekommunikation og ikke én eller flere teleoperatører udpeget af IT- og Telestyrelsen eller - at alle udpegede leverandører skal sikre, at særlige tjenester for mennesker med handicap er åbne for alle, og derved gøre det muligt for mennesker med handicap at benytte de særlige tjenester kombineret med f.eks. et abonnement fra en anden udbyder. 5 Der skal sikres en konkurrencesituation blandt udbydere, som vil fremme de rette, mest moderne og bedst udviklede kommunikationstjenester til personer med handicap Lovforslaget indeholder en bestemmelse om, at ministeren for videnskab, teknologi og udvikling får mulighed for at fastsætte nærmere regler om hvilke tjenester, der skal leveres til nærmere afgrænsede grupper af handicappede. DSI ser positivt på dette, da det er nødvendigt fleksibelt og hurtigt at kunne stille krav til telebranchen om at udvikle og udbyde nye og tilpasse eksisterende kommunikationstjenester og udstyr til personer med handicap i forhold til den teknologiske og prismæssige udvikling. I bemærkningerne til lovforslaget understreges det desuden, at ovennævnte bestemmelse kan bruges til at udvide forsyningspligten med ydelser til afgrænsede grupper af handicappede for at følge den teknologiske udvikling. Det er naturligvis en mulighed, DSI hilser velkommen. Der er ingen tvivl om, at udbyderne af telekommunikation skal pålægges at skulle udvikle og levere særlige tjenester og udstyr til mennesker med handicap. Telebranchen vil ikke af sig selv levere de nødvendige tjenester og udstyr. Dertil er markedet blandt personer med handicap for lille og uhomogent. Det er derfor nødvendigt med en pligtstyring af markedet. Den teknologiske udvikling af de få udbudte tjenester og udstyr har erfaringsvist slet ikke teknologisk fulgt med den generelle udvikling på telekommunikationsområdet. Det er vigtigt, at de særlige tjenester til personer med handicap udvikles i takt med den generelle teknologiske udvikling. DSI finder det yderst beklageligt, at lovforslaget ikke forpligter ministeren til at sikre en forpligtende konkurrencesituation, som vil fremme de rette moderne og bedst udviklede kommunikationstjenester til personer med handicap.

6 6 Eksempler: Teksttelefonen er i dag er baseret på et forældet styresystem, der blev udviklet for otte år siden. Styresystemet er blevet udviklet løbende, men dette har ikke fået indflydelse på teksttelefonitjenesten, der stadig benytter det gamle styresystem. Den internetbaserede teksttelefon er aldrig blevet udviklet til at kunne fungere sammen med det kompenserende udstyr, som bl.a. døvblinde bruger. Derfor kan døvblinde ikke bruge denne teknologi. Der findes i dag ikke kompenserende udstyr til mennesker med nedsat funktion i hænder og arme til alle former for digitale telefoner til kontormiljø, IP-telefoni og lign. Man skal gennem offentlige udbud sikre, at særtjenester også kan drives og udvikles af organisationer/virksomheder, som har en interesse i dem. DSI mener ikke, der er en endegyldig og nødvendig sammenhæng mellem telebranchen og særtjenesterne. I dag er den teknologiske udvikling på et stadie, hvor det ikke er så afgørende, hvem der udbyder særtjenesterne. Eksempel: Det ses mere og mere, at traditionelle tele-relaterede indholdstjenester som nummeroplysning flytter fra teleselskaber til virksomheder, som er specialiserede i denne form for kommunikation - evt. beliggende i et andet land. - at fastsættelse af særtjenester skal ske ved udbud, så både telebranchen og andre leverandører får mulighed for at påtage sig opgaverne. - at det skal sikres, at særtjenesterne dækker alle behov, så alle får adgang til samme niveau for grundlæggende telekommunikation. - at særtjenester ikke må binde brugeren af disse til andre af udbyderens produkter. - at det er afgørende, at de enkelte leverandører af telekommunikation får konkurrencevilkår, der kan sikre, at alle løsningerne lever op til og følger med den teknologiske udvikling. Aftaler må ikke løbe længere, end at de hyppigt udsættes for en mulighed for konkurrence fra andre leverandører. Ligeledes må de ikke løbe længere, end at man er sikker på, at de kan justere tjenesterne i forhold til den teknologiske udvikling. - at ministeren ikke blot skal have mulighed for at udpege bestemte tjenester, der skal stilles til rådighed for mennesker med handicap som en del af forsyningspligten. Ministeren skal også forpligtes til altid at sørge for, at forsyningspligtudbyderen også har forpligtelsen til at sørge for, at tjenesten til enhver tid er i trit med den teknologiske udvikling.

7 7 Mobiltelefoni skal være en integreret del af forsyningspligten. Mobiltelefoni er en del af grundlæggende telekommunikation, derfor skal mennesker med handicap sikres adgang til mobiltelefoni på lige fod med alle andre også i tilfælde hvor disse mennesker bruger særlige telekommunikationsløsninger. Mange visuelt kommunikerende personer drager store fordele af 3G teknologiens muligheder. Hvis markedet fremtidigt ikke udviser de samme behov for videooverførsel på dette område, skal det sikres, at teknologien fortsat stilles til rådighed for mennesker med handicap. Eksempler: Mennesker med handicap skal have mulighed for at ringe fra fastnet til mobilnet uagtet hvilken teleoperatør, de har valgt. Videokommunikation skal være mulig på tværs af alle 3Gselskaberne. Mennesker med synshandicap skal kunne ringe til handicappedes nummerservice fra mobiltelefoner. Eftersom der findes visitationsregler til Handicappedes Nummerservice, og det allerede er teknisk muligt at benytte nummerservice fra fremmede telefoner ved hjælp af en indtastet kode, skulle der ikke være noget til hinder for at oprette mobiltelefonbrugere som kunder til handicappedes nummerservice. - at det skal sikres, at mennesker med handicap har adgang til mobiltelefoni. Hvis der udvikles særlige løsninger for mennesker med handicap skal disse også stilles til rådighed via mobiltelefoni. Derfor skal mobiltelefoni være omfattet af lovforslaget, så denne bliver en integreret del af forsyningspligten Finansieringsmodellen skal stimulere udvikling af telekommunikation for mennesker med handicap til at ske i takt med den teknologiske udvikling DSI bemærker særligt, at lovforslaget understreger, at telebranchen ikke er sikret at være fuldt ud omkostningsdækket med sigte på at fremme brugen af telekommunikation for personer med handicap. Det er vigtigt, at telebranchen forpligtes til at levere de nødvendige tjenester og udstyr til personer med handicap og finde de økonomiske midler hertil. Dette er i overensstemmelse med et af handicappolitikkens bærende principper, nemlig princippet om sektoransvarlighed. Det er dog beklageligt, at ministeren ikke får en mulighed for at etablere en økonomisk ramme, der kan bruges til at sikre lige vilkår i forhold til udvikling og drift af særlige tjenester stillet til rådighed for personer med handicap.

8 DSI mener ikke, at princippet om sektoransvar blokerer for en mulighed for samfundsmæssig medfinansiering. Sektoransvar betyder, at det i dette tilfælde er telesektoren som sektor, der har ansvaret for at sikre det økonomiske grundlag for at udvikle og modernisere tjenesterne. Det betyder ikke, at finansiering kun kan komme fra telebranchen selv, men at der f.eks. også er mulighed for at yde bidrag via skatten, særlige afgifter m.m. og dermed lave en samfundsmæssig medfinansiering. - at telesektoren som sektor solidarisk skal etablere den økonomiske ramme, der sikrer lige vilkår i forhold til udvikling og drift af særlige løsninger og udstyr, der stilles til rådighed for mennesker med handicap. Formidlingscentral skal sikre mennesker med handicap telekommunikation på tværs af kommunikationsform, modalitet og operabilitet Når der udvikles særlige løsninger for mennesker med handicap er det vigtig samtidig at sikre, at brugerne af disse tjenester kan kommunikere med brugere af andre telekommunikationstjenester. Det er vigtigt at sørge for, at mennesker med forskellige kommunikationsformer og teleløsninger kan kommunikere på tværs af forskellige platforme. Dette vil kunne løses ved etablering af en formidlingscentral og interoperabilitet. I lovforslagets bemærkninger lægges der op til en udvikling at videotelefoni. DSI vil understrege, at denne teknologi skal kunne benyttes af alle grupper af handicappede, der bruger en eller anden form for visuel kommunikation - det være sig tegnsprog, tegn til tale, mundaflæsning o. lign. Videotelefoni skal ikke være forbeholdt en bestemt gruppe, f.eks. døve. I forlængelse heraf tager DSI klart afstand fra, at man i forslagets bemærkninger lægger op til gradvist at udfase teksttelefonitjenesten i takt med, at tjenesten kan blive afløst af videotelefoni. Videotelefoni vil ikke på noget tidspunkt kunne afløse teksttelefoni. Eksempler: Der vil fortsat være mennesker med handicap, der har behov for at kommunikere via tekst. Der vil altid være behov for en velfungerende teksttelefon for de mennesker, som ikke kan benytte videotelefoni. Det kan f.eks. være mennesker, som har mistet deres hørelse på et så sent tidspunkt i livet, at de ikke har haft mulighed for at lære tegnsprog eller anden form for visuel kommunikation. Det kan også være mennesker, der pådrager sig talehandicaps sent i livet på grund af f.eks. hjerneskader eller progredierende lidelser. Ved udformningen af kommunikationsudstyr skal der også tages højde for, at en generation af ældre mennesker ikke er omstillingsparate til en ny teknologi. Dette problem vil være elimineret over tid. Når der kommer en videotelefoniløsning, er det vigtigt, at der ikke kun udvikles en model, men at der er flere at vælge i mellem. Således kan en videotelefoniløsning for den yngre/teknologivante befolkning være ba- 8

9 seret på en 100% computerbaseret løsning (som kan gøres portabelt ved en bærbar med en 3G opkobling), mens der for ikke teknologivante, kan være en videotelefoniløsning baseret på en bordtelefon m. skærm. Der har været kørt et videotelefoni projekt - der desværre blev bygget på den forkerte platform (ISDN). Der var ganske simpelthen ikke båndbredde nok til at kunne sende billeder i de antal frames som tegnsprogstolkning/tegnsprogsbrug skal sendes/modtages i. Derfor er det yderst vigtigt, at en kommende videotelefon løsning bliver baseret på ADSL (det står i matr., at der i princippet skal udbydes en ISDN/PSTN) løsning. 9 - at der skal etableres en formidlingscentral, der kan kommunikere på tværs af kommunikationsform, modalitet og operabilitet. Centralen hermed bl.a. skal kunne håndtere forskellige former for formidling, uanset om dette sker via billeder, tale eller tekst og uanset hvilket platforme kommunikationen kommer fra. Dette skal også sikre interoperabilitet mellem forskellige platforme. - at Videotelefoni ikke på noget tidspunkt vil kunne afløse teksttelefoni. Rådgivningscenter for telekommunikation skal vejlede mennesker med handicap om brug af telekommunikation Det er afgørende, at der etableres et rådgivningscenter, som kan rådgive og vejlede personer med handicap om flere forhold i forbindelse med indretning af deres brug at telekommunikation. Det er vigtigt, at der er et sted, hvor der findes information om, hvilke muligheder, der matcher den enkeltes behov. Der er behov for en videreudvikling af TDC s handicapservice, som uafhængig af økonomiske interesser kan rådgive brugere med handicap om anskaffelse og anvendelse telekommunikationsudstyr og abonnementer. Rådgivningscentret skal gælde for alle udbydere og vejlede om alle teleoperatørers udbud. Et rådgivningscenter for telekommunikation vil kunne sikre, at mennesker med handicap anvises de bedst mulige løsninger til den laveste pris og dermed opfylde regeringens telepolitiske målsætning. Der skal desuden sikres, at der ydes en særlig service ved oprettelse, fejlmelding og fejlretning af telefonforbindelser og fast udstyr, som følge af at mennesker med handicap kan have sværere end andre ved at undvære telefonforbindelsen i hjemmet. Mennesker med handicap skal ikke være nødt til at tegne ekstra forsikringer for at få hurtig assistance, når der opstår tekniske fejl. Eksempel:

10 Blinde og svagsynede brugere har behov for både rådgivning om de telefonprodukter, der findes på markedet og om telefoner med særligt kompenserende udstyr inden for både fastnettelefoner, trådløse og mobiltelefoner samt IP telefoni. Faciliteter som synshandicappede kunne have glæde af, kræver stadig oftere en visuel tilgang, og den samme udvikling må forventes inden for mange af de teletjenester, som tilbydes. - at der skal etableres et rådgivningscenter, som kvalificeret kan rådgive og vejlede personer med handicap i forhold til indretning af deres brug af telekommunikation. - at der skal etableres en særlig tjeneste, som sikrer, at personer med handicap hurtigt kan få repareret deres udstyr m.v., hvis der opstår tekniske fejl og lign. 10 Vejledende råd skal med repræsentation fra handicaporganisationer og telekommunikationsbranchen skal rådgive ministeren i forhold til telekommunikation for mennesker med handicap DSI mener, at det er vigtigt ministeren får kvalificeret vejledning om hvilke tjenester, der skal tilbydes mennesker med handicap og hvilke tjenester, der skal udvikles til samme gruppe borgere. Desuden er det vigtigt, at ministeren får vejledning i forhold til, hvilke priser, der skal fastsættes for særlige tjenester for personer med handicap og udbud af disse. Dette vil give ministeren bedre forudsætninger for at kunne fastsætte særtjenester og efterfølgende vurdere, om disse senere kan erstattes af generelle løsninger. Eksempler: Handicaporganisationerne har erfaringer med, hvor det er muligt at gøre generelle kommunikationsløsninger og udstyr tilgængelige for mennesker med handicap, og hvor det er nødvendigt at etablere særløsninger for at give mennesker med handicap adgang til grundlæggende telekommunikation. Handicaporganisationerne kan være med til at definere, hvilke særlige telekommunikationsløsninger særligt afgrænsede grupper af handicappede har behov for, når de skal kompenseres for deres funktionsnedsættelse. Der har i Danmark været kørt et videotelefoni projekt - der desværre blev bygget på den forkerte platform (ISDN). Der var ganske simpelthen ikke båndbredde nok, til at kunne sende billeder i de antal frames som tegnsprogstolkning/tegnsprogsbrug skal sendes/modtages i. Derfor er det yderst vigtigt at en kommende videotelefon løsning bliver baseret på ADSL (det står i matr. at der i princippet skal udbydes en ISDN/PSTN) løsning. Den internetbaserede teksttelefon kan ikke kombineres med kompenserende programmer som skærmlæser og forstørrelsesprogrammer der er mangel på interoperabilitet. Derfor kan denne løsning ikke anvendes af Døvblinde. Der er behov for at udvikle kompenserende telekommunikationsudstyr for mennesker med nedsat funktion i arme og hænder.

11 - at der skal nedsættes et råd med repræsentation fra ministeriet, udbydere af telekommunikationstjenester og handicaporganisationerne, der kan vejlede ministeren i forbindelse med tilgængelig telekommunikation for mennesker med handicap. Merudgifter, som skyldes en funktionsnedsættelse, skal kompenseres solidarisk inden for telesektoren DSI anerkender betydningen af, at ministeren for videnskab, teknologi og udvikling kan fastsætte særlige maksimalpriser for forsyningspligtydelser, der er rettet i forhold til personer med handicap. Det er vigtigt, at den fremtidige lovgivning baseres på det generelle princip i dansk handicappolitik om, at personer med handicap ikke skal have merudgifter i forhold til andre forbrugere forbundet med at bruge telekommunikation En evt. merudgift ved at levere tjenester til personer med handicap skal betales solidarisk af alle brugere af telekommunikationstjenester eller via økonomiske ressourcer afsat over finansloven. Det må aldrig blive således, at den enkelte person med handicap pålægges en udgift, som er højere end den andre har ved at efterspørge de samme eller tilsvarende ydelser. Eksempler: Handicappedes nummerservice indebærer, at blinde, som ikke kan anvende en telefonbog, kan ringe til nummeroplysningen til nedsat pris. Den økonomiske kompensation er knyttet til forsyningspligtudbyderen TDC, og hvis man ønsker denne kompensation, er man nødt til at tegne et fastnetabonnement hos selskabet. Denne situation er på alle måder urimelig. Andre kunder vælger teleselskab ud fra en samlet vurdering af pris og ydelser. Hvis brugere af Handicappedes Nummerservice ønsker den samme valgfrihed, betaler man med værdien af sin handicapkompenserende ydelse. Vælger man at forblive kunde hos forsyningspligtudbyderen, betaler man et abonnement for at opnå en handicapkompensation. Videotelefoni vil højst sandsynligt give brugerne af denne en merudgift i forhold til anden grundlæggende telekommunikation, da videotelefoni kræver større båndbredde end den form for telekommunikation, andre grupper af borgere kan bruge til at udføre grundlæggende telekommunikation. - at det er vigtigt at fastholde en ret til at fastsætte maksimale priser, som sikrer at personer med handicap ikke betaler mere for deres grundlæggende telekommunikation, end andre betaler. Afslutningsvis - vil DSI fremhæve, at de særlige forsyningspligtydelser for mennesker med handicap samlet set udgør en lille del af hele forsyningspligtområdet, men en afgørende del for mennesker med handicap. 11

12 For at sikre mennesker med handicap adgang til en række grundlæggende elektroniske kommunikationstjenester på rimelige vilkår og til rimelige priser, mener DSI, at lovforslaget skal ændres, så det medtager ovenstående kommentarer, som bl.a. handler om valgfrihed i forhold til udbyder, konkurrencesituation, udvikling, råd og vejledning fra handicaporganisationerne, kompensation, sektoransvar, interoperabilitet og meget mere. Skulle ovenstående give anledning til spørgsmål, kan disse rettes til konsulent for tilgængelighed til informations- og kommunikationsteknologi, Monica Løland, på tlf.: eller mol@handicap.dk. 12 Med venlig hilsen Stig Langvad Formand

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet 30. januar 2007

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet 30. januar 2007 Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet 30. januar 2007 Indledning har i perioden 28. november til 19. december gennemført en bred høring

Læs mere

I den forbindelse iværksættes en høring vedrørende en eventuel ny forsyningspligtregulering.

I den forbindelse iværksættes en høring vedrørende en eventuel ny forsyningspligtregulering. Debatoplæg Forsyningspligtanalyse 2006 Debatoplæg om en fremtidig regulering af forsyningspligt på teleområdet 10. marts 2006 Anmodning om høringssvar Den gældende lovgivning på teleområdet indeholder

Læs mere

Vort ref. nr.: DFT/dll (Anføres ved besvarelser) Vedr.: Høring over IT- og Telestyrelsens forsyningspligtsanalyse 2006

Vort ref. nr.: DFT/dll (Anføres ved besvarelser) Vedr.: Høring over IT- og Telestyrelsens forsyningspligtsanalyse 2006 IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø DANSK METAL IT-Sekretariatet Nyropsgade 38 1780 København V Postboks 308 Tlf.: 3363 2000 Fax: 3363 2140 e-mail: it@danskmetal.dk IT- og Telestyrelsen

Læs mere

Sag DK/2005/0194: Offentligt tilgængelige udlandstelefontjenester leveret på et fast sted til erhvervskunder

Sag DK/2005/0194: Offentligt tilgængelige udlandstelefontjenester leveret på et fast sted til erhvervskunder EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27/6/2005 SG-Greffe (2005) D/202829 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att : Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 Kære Jørgen Abild

Læs mere

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity A/S Overgaden Neden Vandet 7 1414 København K 65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity har ved brev af 10. juni

Læs mere

Energistyrelsen Center for Tele CC: 4. februar 2016

Energistyrelsen Center for Tele   CC: 4. februar 2016 Energistyrelsen Center for Tele E-mail: tele@ens.dk CC: mtst@ens.dk 4. februar 2016 Bemærkninger til høring om Forsyningspligt analyse Teleindustrien i Danmark, IT-Branchen og DI Digital (herefter høringsparterne)

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes i 2 eksemplarer et notat fra IT- og Telestyrelsen om omkostninger ved at sikre 100 % s dækning med bredbånd

Læs mere

Bilag A, vilkår for pakke 2. Forsyningspligt på teleområdet

Bilag A, vilkår for pakke 2. Forsyningspligt på teleområdet Bilag A, vilkår for pakke 2 Forsyningspligt på teleområdet Vilkår for XXX' varetagelse af en nummeroplysningstjeneste til nærmere afgrænsede grupper af handicappede, en landsdækkende nummeroplysningstjeneste

Læs mere

I dette notat beskrives kort behovet for regelændringer på alarmområdet, som udspringer af IP-telefonianalysen.

I dette notat beskrives kort behovet for regelændringer på alarmområdet, som udspringer af IP-telefonianalysen. Notat TF2005-18 Teleforum Eventuelle regelændringer vedrørende alarmforhold på baggrund af IPtelefonianalysen og fastsættelse af regler på baggrund af rapport om stedbestemmelse af alarmopkald fra mobiltelefoner

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0572 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.08.2005 SG-Greffe (2005) D/204459 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 E-mail: itst@itst.dk

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at:

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S Tlf.: 82 33 70 00

Læs mere

LIC Fastnet Abonnementsvilkår Februar 2013

LIC Fastnet Abonnementsvilkår Februar 2013 Tjenestespecifikke abonnementsvilkår for LIC Fastnettjenester gældende i supplement til LIC Mobilics Generelle Vilkår LIC Fastnet Abonnementsvilkår Indholdsfortegnelse 1. Abonnementsaftalen... 3 2. Aftalens

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester

Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester Direktoratet for Boliger og Infrastruktur Postboks 909 3900 Nuuk 13. marts 2006 TTO Høringssvar vedr. forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester Der henvises til Direktoratets

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Høringsnotat vedr. forsyningspligtanalyse 2006

Høringsnotat vedr. forsyningspligtanalyse 2006 Modtager(e): Se høringsliste. Høringsnotat vedr. forsyningspligtanalyse 2006 Indledning fremlagde i oktober 2006 en analyse af fremtidens forsyningspligt. Analysen indeholder bl.a. en vurdering af forsyningspligtens

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Høring over analyse af alternative anvendelser af det digitale frekvensspektrum i Danmark.

Høring over analyse af alternative anvendelser af det digitale frekvensspektrum i Danmark. IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Att: Thomas Woldiderich digitalt-tv@itst.dk København, d. 23. oktober 2006 J.nr. cc/nkp/672 Høring over analyse af alternative anvendelser af det

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C

TDC A/S Nørregade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om ændring af aftale om tjenesteudbyderadgang på fastnettet mellem Tele2 og TDC ( hvilende abonnement ) Tele2 anmodede med brev af 7. juli 2004

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob.

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob. Sonofon A/S Juridisk afdeling Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 63, stk. 3, vedrørende anmodning om ikke at offentliggøre dele af samtrafikaftale mellem Sonofon og CBB Sonofon A/S,

Læs mere

Prioriteret adgang for kald i mobilnettet Fortrinsstilling for beredskabsaktører Udgivet af: IT- & Telestyrelsen

Prioriteret adgang for kald i mobilnettet Fortrinsstilling for beredskabsaktører Udgivet af: IT- & Telestyrelsen > Prioriteret adgang for kald i mobilnettet Fortrinsstilling for beredskabsaktører Udgivet af: IT- & Telestyrelsen IT- & Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø Telefon: 3545 0000 Fax: 3545 0010

Læs mere

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Handicappolitik i Langeland Kommune Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Indledning Langeland Kommunes handicappolitik skal dække alle forvaltningsområder,

Læs mere

Til besvarelsen af dine spørgsmål har jeg indhentet informationer hos Telestyrelsen og TELE-POST.

Til besvarelsen af dine spørgsmål har jeg indhentet informationer hos Telestyrelsen og TELE-POST. Ineqarnermut, Sanaartornermut Attaveqaqatigiinnermullu Naalakkersuisoq Medlem af Naalakkersuisoq for Bolig, Byggeri og Infrastruktur Jens-Erik Kirkegaard, Siumut Medlem af Inatsisartut /Her Besvarelse

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Handicappolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for handicappolitikken Handicappolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Læs mere

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet AFGØRELSE Sags nr. 2015-1893 26-06-2015 Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet N A L U N A A R A S U A R T A A T E Q A R N E R M I A Q U T S I S U T T E L E S

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Retsudvalget UDKAST TIL UDTALELSE. til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse

EUROPA-PARLAMENTET. Retsudvalget UDKAST TIL UDTALELSE. til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse EUROPA-PARLAMENTET 2004 Retsudvalget 2009 2007/0248(COD) 19.3.2008 UDKAST TIL UDTALELSE fra Retsudvalget til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72C 2300 København S Hvidovre, den 18. oktober 2012 Sag 2-2012-01337 Dok. 99754/me Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende 17.9.2002 L 249/21 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2002/77/EF af 16. september 2002 om konkurrence på markederne for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (EØS-relevant tekst) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Forslag. Lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester 1)

Forslag. Lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester 1) 2010/1 LSF 59 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Journalnummer: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, IT- og Telestyrelsen,

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

Forsyningspligt på teletjenester. Analyse af det fremtidige behov for forsyningspligt på teletjenester

Forsyningspligt på teletjenester. Analyse af det fremtidige behov for forsyningspligt på teletjenester Forsyningspligt på teletjenester Analyse af det fremtidige behov for forsyningspligt på teletjenester 7-1-2016 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 5 2. RESUMÉ AF ANALYSENS ANBEFALINGER... 7 3. ANALYSENS

Læs mere

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity har i brev af 2. august 2004 anmodet om at træffe afgørelse efter telelovens 65, fordi

Læs mere

68: Er ministeren enig med Konkurrencestyrelsen i, at teleselskabernes bindingsperioder overfor forbrugerne bør udvides fra 6 til 12 måneder?

68: Er ministeren enig med Konkurrencestyrelsen i, at teleselskabernes bindingsperioder overfor forbrugerne bør udvides fra 6 til 12 måneder? Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 70 Offentlig Talepunkter til samråd om bindingsperioder den 12. januar 2005 Videnskabsudvalget har den 15. december kaldt ministeren i samråd om

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester

Betænkning. Forslag til lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester 2010/1 BTL 59 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 10. februar 2011 Betænkning over Forslag

Læs mere

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen

Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag om værdighedspolitikker for ældreplejen Til Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: chs@sum.dk og primaejur@sum.dk Taastrup, den 7. januar 2016 Sag 16-2015-00788 Dok. 229909/mmh_dh Danske Handicaporganisationers (DH) høringssvar til lovforslag

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8 9 7 9 E M K

Læs mere

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling

DSI s høringssvar til høring over udkast til forslag til lov om Klagenævnet for Ligebehandling Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) L 41 - Bilag 7 Offentligt Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Den 29. januar 2007 J.nr. 3947.274 [24.TEL.OTN] MR/ck DSI s høringssvar til høring

Læs mere

Logningsbekendtgørelsen. Teknisk gennemgang af. Folketingets Retsudvalg, den 21. november 2006. Justitsministeriet

Logningsbekendtgørelsen. Teknisk gennemgang af. Folketingets Retsudvalg, den 21. november 2006. Justitsministeriet Udvalget for Videnskab og Teknologi L 63 - Bilag 7 Offentligt Teknisk gennemgang af Logningsbekendtgørelsen Folketingets Retsudvalg, den 21. november 2006 Retsplejelovens 786, stk. 4 Det påhviler udbydere

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen Arbejdsmarkedsudvalget L 149 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen 3. kontor Notat Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse

Læs mere

2.1 Udpegningsperiodens varighed Muligheder for underskudsfinansiering Tilsyn... 4

2.1 Udpegningsperiodens varighed Muligheder for underskudsfinansiering Tilsyn... 4 Interessetilkendegivelsesmateriale forsyningspligt på teleområdet UDKAST Kontor/afdeling Center for Tele Dato xx. xxx 2016 J nr. 2016-111 Indhold 1 Baggrund... 2 2 Nærmere om forsyningspligten... 2 2.1

Læs mere

Tillæg nr. 6 til tilladelse til etablering og drift af et landsdækkende offentligt digitalt 2. generations mobilnet i Danmark

Tillæg nr. 6 til tilladelse til etablering og drift af et landsdækkende offentligt digitalt 2. generations mobilnet i Danmark IT- og Telestyrelsen, den 23. december 2009 Tillæg nr. 6 til tilladelse til etablering og drift af et landsdækkende offentligt digitalt 2. generations mobilnet i Danmark I GSM-tilladelsen af 23. januar

Læs mere

Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr.

Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr. Nørre Djurs Kommune Kommunalbestyrelsen Glesborg Bygade 1 8585 Glesborg Dato: 16. september 2004 Kontor: Stabsenheden J.nr.: 2004-21123/725-1 Sagsbeh.: Fil-navn: DSI udt. Ved brev af 27. november 2003

Læs mere

Placering af betalingsterminal ved Point of Sale

Placering af betalingsterminal ved Point of Sale Placering af betalingsterminal ved Point of Sale Melanie Swann MSc (Ergonomics) (På dansk ved Thomas Christiansen) Stenholm 19, Box 159 9400 Nørresundby, Danmark T: +45 96 34 66 33 F: +45 96 34 66 14 www.ergonomic-solutions.dk

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

"Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13"

Vil ministeren kommentere henvendelsen af 23/11-05 fra Forenede Danske Antenneanlæg, jf. L 38 -- bilag 13 Kulturudvalget L 38 - Svar på Spørgsmål 20 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92 33 70 Fax : 33

Læs mere

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger Erhvervsstyrelsen Att.: Julie Rytter Jakobsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk, julryt@erst.dk og hendav@erst.dk Ændring af lov om

Læs mere

Dagsorden for mødet. - Velkommen. - Information om Ishøj Fællesantenne. - Hvad skal dagen? - Hvem er hvem?

Dagsorden for mødet. - Velkommen. - Information om Ishøj Fællesantenne. - Hvad skal dagen? - Hvem er hvem? 1 Dagsorden for mødet - Velkommen - Hvad skal dagen? - Hvem er hvem? - Information om Ishøj Fællesantenne - Præsentation v. Netplan - Hvad så nu? - Spørgsmål/svar - skriftligt - Afrunding 2 3 4 Information

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0580 Bilag 2 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast Handicappolitik 270208 Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast - 1 - Forord Handicappolitikken er forankret politisk i Økonomiudvalget, godkendt af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

Læs mere

Kommentarer til lovforslag om revideret multimedieskat

Kommentarer til lovforslag om revideret multimedieskat Skatteudvalget 2008-09 L 199 Bilag 5 Offentligt 5 Folketinget Skatteudvalget Christiansborg 1240 København K Kommentarer til lovforslag om revideret multimedieskat Hermed følger TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen?

1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen? 1999 2011 2020. Hvad har telebranchen opnået? Hvor er vi på vej hen? Præsentation TELE 2011, 16. marts 2011 Vicedirektør Finn Petersen IT- og Telestyrelsen Teleforliget - 8. september 1999 Grundlæggende

Læs mere

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på fastnetområdet

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø.

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål 1 - modtaget den 25. april 2017. Har man grundlag for at kunne

Læs mere

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund.

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund. Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det i FN konventionen om rettigheder for

Læs mere

Det Centrale Handicapråd og Center for Ligebehandling af Handicappede har med tak modtaget ovennævnte lovforslag til høring.

Det Centrale Handicapråd og Center for Ligebehandling af Handicappede har med tak modtaget ovennævnte lovforslag til høring. Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Offentlig Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K. København den 07-01-2005 J.nr.: 70-022 Lene Maj Pedersen Høringssvar vedrørende

Læs mere

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om fastsættelse af pris for samtrafikproduktet "gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet"

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Revision af det centrale EUregelsæt

Revision af det centrale EUregelsæt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 362 Offentligt Revision af det centrale EUregelsæt på teleområdet Teknisk gennemgang for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 27. september

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 26 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 26 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 26 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv. Socialforvaltningen Adm. Direktør Henrik Appel Esbensen, MB 31. januar 2014 Sagsnr. 2014-0018483 Dokumentnr. 2014-0018483-7 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 22. januar 2014, hvor du

Læs mere

B 103 - Bilag 6 Offentligt

B 103 - Bilag 6 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Bilag 6 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes

Læs mere

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft

Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft Den menneskelige vej til god, stabil og lønsom arbejdskraft I en moderne industrivirksomhed skal der være plads til medarbejdere, der har et handicap hvis de selv er interesserede og motiverede. Der kan

Læs mere

Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge.

Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge. Bedre bredbånd i Herslev og Kattinge. Baggrund De eksisterende bredbåndsmuligheder, som enten er eller fastnet via TDC s telefonkabler (PSTN-net) med lave båndbredder (fra under 1 Mbit og op til maks.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet

Forslag. Lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2006-07 Fremsat den 31. januar 2007 af videnskabsministeren (Helge Sander) Forslag til Lov om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet (Præcisering

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2019

HANDICAPPOLITIK 2015-2019 HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed Indhold Forord... 3 Indledning...

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

UDKAST. Kapitel 1. Definitioner

UDKAST. Kapitel 1. Definitioner Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 24. marts 2004 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2002-945-0922 Dok.: LHL20442 UDKAST Bekendtgørelse nr. om telenet- og teletjenesteudbyderes registrering

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO Bilag 1 Lovgrundlag for VISO Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006 af lov om social service, 13 13. Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation bistår kommuner og borgere med gratis vejledende

Læs mere

2012/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juni Forslag. til

2012/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juni Forslag. til 2012/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juni 2019 Ministerium: Social- og Integrationsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2012-438 Fremsat den 14. november 2012 af social-

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8)

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) 1 Indledning Den

Læs mere

Nr. 41 af 12. marts 2018

Nr. 41 af 12. marts 2018 Nr. 41 af Fra: Anette Lyneborg Sørensen Til: AB-udvalget Emne: j.nr. BS0601-00007 Høringssvar fra Aarhus Kommune Dato: 16:56:22 Vedhæftede filer: Høringssvar fra Aarhus Kommune vedr. udkast til AB18 og

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 140 - Bilag 1 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 140 - Bilag 1 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 140 - Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 3. marts 2009 Kontor: Integrationskontoret J.nr.: 2008/5100-12 Sagsbeh.: JEL Fil-navn: Høringsnotat, L 140 Notat om

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2015-2017 Her indsættes foto af Krudtuglerne der optræder - hvis personerne på billedet kan godkende, at vi bruger det. Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i

Læs mere

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Folketingets Socialudvalg DEPARTEMENTET Familie- og beskæftigelse J.nr. 210-12 beba 05. november 2004 Hermed følger - i 70 eksemplarer høringssvar til L 75 forslag

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

Høring vedr. udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik.

Høring vedr. udkast til forslag til lov om ændring af udlændingeloven og lov om aktiv socialpolitik. Integrationsministeriet Att. lovkontoret@inm.dk swe@inm.dk Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 Fax 35 36 24 11 ams@ams.dk www.ams.dk CVR nr. 55 56 85 10 Høring vedr. udkast

Læs mere

Ankestyrelsen Att.: Hannah Brandt Vejledninger@ast.dk og cap@sm.dk

Ankestyrelsen Att.: Hannah Brandt Vejledninger@ast.dk og cap@sm.dk Ankestyrelsen Att.: Hannah Brandt Vejledninger@ast.dk og cap@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 0 5 M O B I L 3 2 6 9 8 9 0

Læs mere

Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark

Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark 1 De telepolitiske aftaler Den 8. september 1999 blev der med udgangspunkt i markedssituationen indgået en politisk aftale, der fastlagde

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005

eyjo IT Consulting AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 AKB Afdeling 207, Ejendomskontoret Att.: Dion Madsen Urbansgade 2 2100 København Ø Østerbro d. 5. december 2005 Rådgivning i forbindelse med installation af bolignet. Ejendommen beliggende Urbansgade 2,

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 16. november Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 16. november Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF). Skatteudvalget 2018-19 L 26 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt 21. november 2018 J.nr. 2018-6527 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 26 - Forslag til Aktiesparekontolov. Hermed sendes svar

Læs mere

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation.

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. 27. februar 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: HJEMME-PC-ORDNINGEN Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. Folketinget

Læs mere

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar

Bilag 2. Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Bilag 2 Oversigt over forvaltningernes bemærkninger til høringssvar Handicaprådet i Københavns Kommune Handicaprådet finder det positivt, at der i handleplanen er fokus på, at borgerne skal opleve en helhed

Læs mere