KURSUSKATALOG BØRN OG FAMILIER I RISIKO. - et samarbejde mellem Vision Elbjerg og Seminarer.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KURSUSKATALOG BØRN OG FAMILIER I RISIKO. - et samarbejde mellem Vision Elbjerg og Seminarer.dk"

Transkript

1 KURSUSKATALOG BØRN OG FAMILIER I RISIKO - et samarbejde mellem Vision Elbjerg og Seminarer.dk

2 Vision Elbjerg bygger på mere end 15 års erfaring med de særligt komplekse problemstillinger, der knytter sig til arbejdet med socialt udsatte familier. Ud over kurser udbyder Vision Elbjerg ambulante forældrekompetenceundersøgelser, familiebehandling og terapi med forældre samt supervision og undervisning til fagpersonale og plejefamilier. Vi har igennem artikler været optaget af at udbrede kendskabet til den metodiske tilgang i vores undersøgelsesarbejde. Vores undervisere har alle arbejdet på Elbjerghus. Elbjerghus er et opholdssted for familier, hvor børnenes trivsel og udvikling er truet. Familierne bor på Elbjerghus med det formål at få udarbejdet en samlet undersøgelse, udredning og vurdering af familiens problematikker samt fremtidige støttebehov. Den metodiske tilgang på Elbjerghus bygger på erfaringer fra Anemonegården, som åbnede i 1998, og som var den første familieinstitution i Danmark, hvor målgruppen var forældre med psykiatriske diagnoser. Metoden er i overensstemmelse med den mentaliseringsbaserede tilgang. På Elbjerghus arbejder vi målrettet med at afklare forældrekompetencen og undersøge eventuelle udviklingsmuligheder. I den forbindelse vejleder og rådgiver vi forældrene med henblik på, at de opnår erkendelse af egne vanskeligheder og eventuelle udviklingsmuligheder. Børnene sikres i undersøgelsesperioden ved, at vi behandler på og kompenserer for deres særlige behov og symptomer. Vi har både på Anemonegården og Elbjerghus samarbejdet med kommuner fra hele landet. Elbjerghus ligger i landsbyen Kattrup ved Hovedgård cirka 15 km nord for Horsens og 35 km syd for Aarhus SEMINARER KURSER KONFERENCER UDDANNELSER Seminarer.dk blev dannet i 1998, fordi vores direktør Bernhardt Strandstoft oplevede et stor behov for videndeling mellem de danske kommuner. Mange gode projekter, initiativer og indsatser skabte fantastiske resultater i den enkelte kommune, men alle de gode erfaringer kom ofte ikke videre til kollegaerne i de andre kommuner. Det besluttede han sig for at gøre noget ved. Siden har vi videreudviklet vores koncept, så vi nu også udvikler kurser, temadage og uddannelser med de førende nationale og internationale eksperter inden for fagområder, vi oplever behov og ønsker om opkvalifikation på. Vi lytter meget til vores kunder og de ting, vi oplever interesserer jer, og vi gør en dyd ud af altid at levere den nyeste eller bedst anvendelige viden. Derfor går vi heller aldrig på kompromis med det faglige indhold på vores arrangementer. Vores kontor er placeret i Odense, men vores kursusdage, uddannelser og konferencer er placeret rundt i hele landet.

3 INTRODUKTION Seminarer.dk og Vision Elbjerg er stolte over at kunne præsentere dette kursuskatalog. På de følgende sider finder du en række nyudviklede kurser og uddannelser, der rammer direkte ned i nogle af de mest udfordrende og krævende områder ved arbejdet med udsatte børn og familier. Kurserne sætter fokus på de faglige udfordringer i familiearbejdet f.eks. forældrekompetence-undersøgelser, alternativer til anbringelse samt samarbejde og resultatskabende dialog med forældre med mentaliseringsvanskeligheder. Derudover giver kursusrækken også mulighed for at styrke jeres personlige udvikling i forhold til eksempelvis affektregulering, stresshåndtering og udvikling af robusthed. Underviserne har alle praksiserfaring fra Elbjerghus et opholdssted for familier, hvor børnenes udvikling og trivsel i særlig grad er truet. De har igennem de sidste mange år samarbejdet med kommuner i hele Danmark omkring familiearbejdet og har gang på gang skabt bemærkelsesværdigt gode resultater. Den gennemgående tilgang i undervisningen bygger - ud over mange års praksiserfaring fra området - på en relationel, eksistentiel og mentaliseringsbaseret tilgang, der tager udgangspunkt i mødet med det enkelte menneske - både i forhold til familien selv samt familiens egne samarbejdspartnere. Målet med dette kursuskatalog er at give jer muligheden for at styrke og opkvalificere jeres faglige udvikling, opgaveløsning, praksis og forståelse. I bestemmer selv, hvor, hvornår og hvem, der skal med. Rigtig god læselyst. Bernhardt Strandstoft Seminarer.dk Helene Ejsing Vision Elbjerg

4 UNDERVISERE Lotte Abrahams, Cand.psych. med stor erfaring inden for det socialpsykiatriske felt særligt familiebehandling og forældrekompetenceundersøgelser med forældre med psykiske lidelser, personlighedsforstyrrelser eller psykosociale problematikker. Tidligere erfaring som familieterapeut og souschef inden for bo- og familiebehandling. Helene Ejsing, Psyko- og familieterapeut med en bred erfaring inden for familiebehandling med særligt fokus på børnenes trivsel og samarbejdet med forældrene. Stifter og daglig leder af Elbjerghus og Vision Elbjerg og tidligere familiebehandler og souschef inden for behandlings- og botilbudsområdet. Mia Nielsen, Cand.pæd.pæd.psych. specialiseret i undersøgelses-, udrednings- og behandlingsarbejde i forhold til udsatte familier bl.a. i forhold til forældreevne-test, samspilsobservationer og undersøgende samtaler. Hun har erfaring i arbejdet med forebyggelsen af tilknytningsskader hos det spæde barn og i kompenserende relations- og tilknytningsarbejde med børn i mistrivsel. Susanne Mortensen, MPF Kropsdynamisk Psykoterapeut med bred erfaring inden for undervisning og supervision bl.a. med fokus på psykiske lidelser, PTSD og smertehåndtering. Derudover fokus på forældrekompetenceundersøgelser og det vigtige fokus i forhold til at passe på sig selv i det til tider krævende familiearbejde. Lotte Nichols, Cand.psych. med fokus på at undersøge, udrede, observere og intervenere i forhold til vanskeligheder i familier både hos børn og deres forældre. Desuden erfaring fra en skilsmisse-organisation (H3B) som ansvarlig psykolog. Det særlige fokus var rettet mod de børn, der kommer i klemme i forældrenes konflikter. Aktuelt fortsættes dette arbejde i egen virksomhed med fokus på undersøgelser, barnets friholdelse fra ansvar samt rådgivning af forældre.

5 1 KURSUS I AFFEKTREGULERING - fokus på forståelse af nervesystemet og betydningen for relation, mentaliseringsevne og dialog KURSUSDAGE 1 Klokken 9-16 I det pædagogiske og relationelle arbejde er det vigtigste værktøj din autenticitet. Derfor er det også afgørende, at du som fagperson kender rammerne for din egen robusthed. At du kender dine grænser og forskellen på at være i høj og lav arousal og forstår, at manglende affektregulering hos dig selv kan skade relationen til forældre og/ eller barnet. Vi bliver i vores arbejde med børn og voksne med særlige behov, traumer og mangelfuld affektregulering påvirket. Uden de rigtige teknikker og redskaber til at regulere os selv og forælderen/barnet, vil det være vanskeligt at etablere en udviklende relation. Konflikter og udadreagerende adfærd bør forstås som et udtryk for ubalance i nervesystemet og tab af mentaliseringsevne - ikke som et udtryk for uvillighed og problemskabende opførsel På denne kursusdag arbejder vi med affektregulering i praksis med fokus på nervesystemet. Dagen tager udgangspunkt i kropsbevidsthed, kroppens sansninger og nervesystemet og skaber derigennem større mulighed for at undgå mentaliseringssvigt i følelsesmæssigt pressede situationer. Kurset bygger på den neuroaffektive tilgang - særligt betragtninger fra Bruce D. Perry (først regulering, så relation, og til sidst metode) samt Peter Levines arbejde med traumeterapi. Der veksles mellem teoretiske oplæg med eksempler fra praksis og små øvelser i forhold til den kropslige og relationelle tilgang for fagpersoner i arbejdet. Kursets indhold: Nervesystemets reaktioner og dets betydning for handlemuligheder Den tredelte hjerne Redskaber til at bevare og støtte dig selv i et person-fagligt udgangspunkt, der virker beroligende og relationsstyrkende Metoder til at mindske stress og styrke den psykiske robusthed Dialogens betydning for udvikling af mentaliseringsevnen Fokus på grounding, centrering og din autenticitet som fagperson Spejling, kommunikation og kropssprog Målgruppe: Kurset er målrettet alle fagpersoner, der har kontakt med børn og voksne med særlige behov, stress og traumer og dermed selv er i risiko for at blive stressramt. Undervisere: Kropsdynamisk Psykoterapeut Susanne Mortensen og Psyko- og Familieterapeut Helene Ejsing Pris og deltagerantal: Prisen for kurset er kr rejseomkostninger. I bestemmer selv datoen, stedet og hvor mange der skal med - dog op til max 40. Ring på og aftal nærmere.

6 2 MÅLRETTET DIALOG SOM ALTERNATIV TIL ANBRINGELSE KURSUSDAGE 1 Klokken 9-16 Familierådgivning og -behandling kommer først barnet til gode, når forældrene reelt har erkendt og accepteret deres vanskeligheder og konsekvenserne heraf. I arbejdet med forældre med mentaliseringsvanskeligheder kan det være udfordrende at tage dialogen, og det kan give anledning til konflikt og midlertidigt brud på relationen. Det er derfor vigtigt at reparere relationen og sikre en fortsat dialog, så barnets trivsel kan sikres i hjemmet. Arbejdet med forældreskab giver ofte udfordringer i forhold til tillid, relation og samarbejde. Frygten for ikke at slå til i forældrerollen giver næring til mistillidsproblematikker, og forældre med dårlig mentaliseringsevne er i risiko for at blive misforstået i forhold til at få den rette hjælp. Det er derfor vigtigt, at vi formår at skabe tillid, så vi kan tale om forældrenes udfordringer på en måde, hvor forældrene kan genkende sig selv. Dette kursus klæder jer på til at håndtere den udviklende dialog og samarbejde med forældre for at sikre børnenes trivsel. Dagen giver redskaber til at fastholde fokus på vanskelighederne og samtidig møde forældrene med indlevelse og autenticitet. Vi arbejder med vigtigheden af at kunne håndtere konfliktsituationerne, og vi kigger samtidig på værktøjer, der hjælper med at bevare roen og overblikket i følelsesmæssigt pressede situationer. Kursets indhold: Arbejdet med at skabe tillid og kunsten at tale om vanskeligheder på en måde, hvor forælderen kan genkende sig selv Inspiration til at hjælpe forælderen ud af sine forsvarsstrategier og sikre, at udviklingen kommer barnet til gode God, dårlig og pseudo-mentalisering i forhold til arbejdet med vanskeligheder i forældrerollen Loyalitetskonflikter hos børn og mistillidsudfordringer Bateman og Fonagys mentaliseringsbaserede terapi samt Haldor Øvreeides metodiske tilgang til at opnå tryghed og tillid i det at tale om svære livssituationer Der vil være mulighed for dialog og for at gå ind i enkelte personfaglige oplevelser Målgruppe: Kurset er målrettet familierådgivere, -behandlere, -konsulenter, specialpædagoger, plejefamilier, sundhedsplejersker og andre fagpersoner, der arbejder med udsatte familier. Undervisere: To af følgende: Cand.psych. Lotte Abrahams, Cand.pæd.pæd.psych. Mia Nielsen eller Familieterapeut Helene Ejsing. Pris og deltagerantal: Prisen for kurset er kr rejseomkostninger. I bestemmer selv datoen, stedet og hvor mange der skal med - dog op til max 40. Ring på og aftal nærmere.

7 3 FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER I TEAM - om erkendelsesprocesser, udviklingsmuligheder og samarbejdskoordinering KURSUSDAGE 1 Klokken 9-16 En forældrekompetenceundersøgelse indeholder for det første en vurdering af forældrenes iboende kapaciteter (kognitivt, emotionelt og personlighedsmæssigt). For det andet indeholder undersøgelsen en vurdering af samspillet mellem forældre og barn og for det tredje en vurdering af barnets trivsel i familien. Desuden tages udviklingsmuligheder i betragtning. Kan forældrene hurtigt nok udvikle tilstrækkelig modenhed i forældrerollen til at sikre barnets fortsatte trivsel? Kompleksiteten i undersøgelsesarbejdet kræver flere faglige foki. Teamsamarbejde er nøgleordet, hvis alle aspekter i undersøgelsen skal belyses tilstrækkeligt, og forældrene samtidig skal have mulighed for at genkende sig selv i undersøgelsesresultatet. Forældrekompetenceundersøgelser lavet i tværfagligt team giver i højere grad mulighed for, at der efterfølgende kan arbejdes med eventuelle udviklingsmuligheder hos forældrene. Med udgangspunkt i mange års erfaring med teamsamarbejde på tværs af faggrupper tager vi på denne spændende kursusdag fat på fordele, udfordringer og muligheder i forhold til at flette forskellige fagligheder og kompetencer ind i arbejdet med forældrekompetenceundersøgelser. Det teoretiske udgangspunkt er Bateman og Fonagys mentaliseringsbegreb samt Haldor Øvreeides metodiske tilgang i forhold til at tale med børn i svære livssituationer. Kursets indhold: Hvordan strukturerer vi i praksis forældrekompetenceundersøgelser i et team? Hvem er hovedansvarlig i teamet, hvilke fagpersoner kan indgå, og hvordan fordeles opgaverne? Hvordan bygger vi videre på hinandens fagligheder? Hvordan sikrer vi identificering af pseudomentalisering gennem teamsamarbejde? Hvordan taler vi med forældrene, så de oplever tillid til og tryghed ved teamsamarbejdet? Hvilke praktiske elementer skal vi have styr på - herunder skriftligt arbejde i teamet og teammøder? Målgruppe: Kurset er målrettet fagpersoner, der arbejder med vurdering af forældrekompetence - herunder familieinstitutioner, psykologer, familieterapeuter, familierådgivere, sagsbehandlere m.m. Undervisere: To af følgende: Cand.psych. Lotte Abrahams, Cand.psych. Lotte Nichols, Cand.pæd.pæd. psych. Mia Nielsen eller Familieterapeut Helene Ejsing. Pris og deltagerantal: Prisen for kurset er kr rejseomkostninger. I bestemmer selv datoen, stedet og hvor mange der skal med - dog op til max 40. Ring på og aftal nærmere.

8 4 FORÆLDREKOMPETENCEUNDERSØGELSER AF FORÆLDRE MED ETNISK MINORITETSBAGGRUND KURSUSDAGE 1 Klokken 9-16 Arbejdet med forældrekompetenceundersøgelser i familier med etnisk minoritetsbaggrund kræver et særligt indblik i, hvilke problematikker, der knytter sig til kulturelle forskelle, og hvilke problemstillinger, der knytter sig til generelle vanskeligheder i forældrerollen. For hvordan håndterer vi målgruppens tendens til tabuisering af f.eks. psykiske vanskeligheder og følelsesmæssige problematikker? Hvordan håndterer vi, at tillid og mistillid kan have et kulturelt aspekt i undersøgelsesarbejdet? Og hvad betyder det for hele samarbejdet, hvis vi skal kommunikere gennem tolk? Kurset giver deltagerne kendskab til, hvordan vi som fagpersoner skelner mellem kulturelt betingede vanskeligheder og mentaliseringsbetingede vanskeligheder hos forældre med etnisk minoritetsbaggrund. Vi undersøger forskellen på god, dårlig og pseudomentalisering, og vi kigger desuden på børnenes særlige signaler på mistrivsel med henblik på at kunne skabe dialog med forældrene. Kursets indhold: Hvordan vurderer vi om forældrenes udfordringer er kulturelt betingede eller bunder i mentaliseringsvanskeligheder? Hvordan forholder vi os til og bruger tolken bedst muligt, så kontakten og samarbejdet skabes og bevares? Bateman og Fonagys mentaliseringsbaserede terapi og Haldor Øvreeides metodiske tilgang i forbindelse med at tale med børn i svære livssituationer trods kulturelle forskelle. Hvordan formidler vi krav til forældre i forhold til holdningsændring i børneopdragelsen samt i forhold til indsigt i og erkendelser af egne vanskeligheder. Målgruppe: Kurset er målrettet familierådgivere, -behandlere, -konsulenter, specialpædagoger, psykologer og andre fagpersoner, der arbejder med vurdering af forældreskab hos familier med anden etnisk baggrund end dansk. Undervisere: To af følgende: Cand.psych. Lotte Abrahams, Familieterapeut Helene Ejsing eller Cand. pæd.pæd.psyk. Mia Nielsen. Pris og deltagerantal: Prisen for kurset er kr rejseomkostninger. I bestemmer selv datoen, stedet og hvor mange der skal med - dog op til max 40. Ring på og aftal nærmere.

9 5 TEGN PÅ MISTRIVSEL HOS MINDRE BØRN - Sådan starter du en forandring for barnet KURSUSDAGE 1 Klokken 9-16 Det er essentielt, at fagpersoner, der arbejder med udsatte familier, har en grundlæggende forståelse for og indsigt i tegnene på mistrivsel hos små børn. Kendskab til sammenhængen mellem forældres mentaliseringsvanskeligheder og tilknytningsproblematikker sikrer, at vi kan handle professionelt og korrekt, når børn mistrives. Denne spændende kursusdag sætter fokus på børns mistrivsel i relation til forældres mentaliseringsvanskeligheder. Vi sætter fokus på forebyggelsen af tilknytningsskader hos det spæde barn og kigger på, hvordan vi tilrettelægger indsatser til større børn med tilknytningsskader eller andre særlige behov. Med udgangspunkt i signalerne på mistrivsel hos mindre børn samt de konsekvenser mistrivslen får for kontakten med, indlevelsen i og reguleringen af barnet i forhold til at yde en kompenserende pædagogisk tilgang sætter dagen fokus på det praktiske arbejde med barnet og dets forældre. Baggrunden er undervisernes mange års erfaringer med at forstå mindre børns reaktioner på mistrivsel. Dagen sætter derudover fokus på det praktiske arbejde med barnet, og hvordan vi bør forholde os, når samarbejdet med forældrene går i hårdknude eller præges af mistillid eller konflikter. Kursets indhold: Hvordan starter du en forandring for barnet i mens eventuelle undersøgelser, underretninger, sagsgange osv. står på? Tegnene på børns mistrivsel - bl.a. passivitet, søvnbesvær, spise- og fordøjelsesvanskeligheder, kontaktvanskeligheder samt gennerel forsinket udvikling Hvordan håndterer vi som fagpersoner tegnene på mistrivsel hos barnet? Hvordan samarbejder vi med kommunens familieafdeling omkring barnet og forældrene? Hvordan undgår vi problemer med overinvolvering og/ eller distancering fra vores side? Målgruppe: Kurset er målrettet plejefamilier, pædagoger, pædagogiske konsulenter, plejekonsulenter, specialpædagoger, sundhedsplejersker. Undervisere: To af følgende: Cand.psych. Lotte Abrahams, Cand.pæd.pæd.psych Mia Nielsen eller Familieterapeut Helene Ejsing. Pris og deltagerantal: Prisen for kurset er kr rejseomkostninger. I bestemmer selv datoen, stedet og hvor mange der skal med - dog op til max 40. Ring på og aftal nærmere.

10 6 UDDANNELSE I AFFEKTREGULERING med fokus på proces, mentalisering og dialog For at skabe resultater i det pædagogiske og familieorienterede arbejde må vi være i stand til at skabe dialog med og relation til de forældre og børn, vi samarbejder med. Dialogen med os selv er dog lige så vigtig. Den sikrer vores evne til - i følelsesmæssigt udfordrende situationer - at bevare roen og overblikket. KURSUSDAGE 5 Fordelt på 10 uger, 1 dag hver 14. dag På dette intensive fem-dages kursus arbejder vi i dybden med redskaber, strategier og inspiration til at mindske stress i arbejdslivet. Der fokuseres på at styrke nærværet, overblikket og overskuddet i mødet og samarbejdet med tilknytningsskadede, traumatiserede eller diagnosticerede børn, unge og voksne. Hensigten er, at I får mulighed for at skabe et fælles sprog for det følelsesmæssige aspekt og samtidig får konkrete handlemuligheder i forhold til eget nervesystem. Metoden tager udgangspunkt i viden om kroppens sansninger og nervesystem med henblik på at styrke affektregulering og mentalisering. Resultatet bliver større psykisk robusthed, mindre stress, mindre sygefravær, større energi og forøget arbejdsglæde. Regulering af nervesystemet vil desuden kunne bruges som et dialogredskab, der både er konfliktdæmpende og relationsopbyggende. Uddannelsens indhold: Dialogens betydning for udvikling af mentaliseringsevnen Fokus på grounding, centrering og din autenticitet som fagperson En større forståelse af egne reaktioner og brug af redskaber til at bevare roen og overblikket Nervesystemets reaktioner, den tredelte hjerne og betydningen for handlemuligheder Redskaber til at bevare og støtte dig selv i et person-fagligt udgangspunkt, der virker beroligende og relationsstyrkende Metoder til at mindske stressniveauet og styrke den psykiske robusthed - herunder bl.a. mindfulness Viden om Spejling, kommunikation og kropssprog Regulering af nervesystemet som et dialogredskab Målgruppe: Fagpersoner, der i arbejdet har kontakt med børn og voksne med tilknytningsskader, traumer eller psykiatriske diagnoser og dermed selv er i risiko for at udvikle stress. Undervisere: Kropsdynamisk Psykoterapeut Susanne Mortensen og Psyko- og Familieterapeut Helene Ejsing Pris og deltagerantal: Prisen afhænger af tid, sted og antal - dog max 14 deltagere. Ring på og aftal nærmere.

11

12 Info Kurserne i dette katalog er udviklet i et samarbejde mellem Vision Elbjerg og Seminarer.dk. De udbydes alle som hjemkøb, hvilket betyder, at I selv kan bestemme, hvor og hvornår kurset skal finde sted og hvem, der skal med. Kontakt Har du spørgsmål til indholdet, målgruppen eller de praktiske omstændigheder på de enkelte kurser, er du meget velkommen til at kontakte os på Deltagerbevis Alle deltagere på kurserne får et deltagerbevis som dokumentation for det faglige indhold. Besøg hvor du kan se alle vores øvrige, spændende arrangementer samt tilmelde dig vores nyhedsmail. SEMINARER KURSER KONFERENCER UDDANNELSER Elbjergvej 45, Kattrup 8732 Hovedgård Tlf: Web: Mail: mail@visionelbjerg.dk Havnegade Odense C Tlf: Web: Mail: seminarer@seminarer.dk

Kurser sommer/sensommer 2011

Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser sommer/sensommer 2011 Kurser og foredrag Sommeren i Frivilligcenter Aarhus byder på flere spændende arrangementer. Vi har to kurser og en temaaften at byde på. Skab overskud og trivsel i dit frivillige

Læs mere

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring

Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Børn og Traumer - påvirkning, følelsesmæssig udvikling og læring Heidi Jacobi Madsen Skolekonsulent i Varde Kommune Læreruddannet Skole-hjemvejleder for nydanskere Projektleder, Projekt NUSSA. Legemetode

Læs mere

Ung i Forandring. Center for Børn og Unges Sundhed

Ung i Forandring. Center for Børn og Unges Sundhed Ung i Forandring Hvad er Ung i Forandring? En støttende og forebyggende indsats Et psykologisk samtaletilbud til unge på forskellige ungdomsuddannelser, UUvejledningen samt jobcentre i Københavns kommune

Læs mere

Hjerneteori og praksis. - den neuroaffektive optik

Hjerneteori og praksis. - den neuroaffektive optik Hjerneteori og praksis - den neuroaffektive optik Specialområde Socialpsykiatri Voksne (SVO) Kompetenceudvikling 2017-2018 "Jeg har brugt rigtig rigtig mange år på at skyde for højt. Det er jeg næsten

Læs mere

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Børnepsykologisk Team

Børnepsykologisk Team Børnepsykologisk Team Psykologisk udredning, rådgivning og behandling til børn med lettere psykiatriske problematikker i alderen 6 til og med 13 år. Konsulentbistand til rådgivere i kommunens familiegrupper

Læs mere

Espe Maria Kahler, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel?

Espe Maria Kahler, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? 22.1.15 Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? Side 2 Traumer ligger i nervesystemet. > Ikke i begivenheden > Man kan pege på omstændigheder ved begivenheder, som med større

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere

NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN

NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN - OM UNGE OG ANGST KURSUSCENTER BROGAARDEN 13.-14.04.2015 KURSER & KONFERENCER KURSEROGKONFERENCER.DK NÅR ANGSTEN TAGER MAGTEN OM UNGE OG ANGST Alle kender følelsen af angst. Men

Læs mere

Special- rådgivningen

Special- rådgivningen Special- rådgivningen Råd- og vejledningsforløb til forældre til børn og unge med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne jf. serviceloven 11 stk. 7 og 8. Hvad er specialrådgivningen? Formålet med dette

Læs mere

Oasis Behandling og rådgivning for flygtninge siden 1987

Oasis Behandling og rådgivning for flygtninge siden 1987 Copenhagen, Denmark Oasis Behandling og rådgivning for flygtninge siden 1987 Model Hel Familie en biopsykosocial indsats for traumatiserede familier i kommunerne Ved Tanja Weiss, Traumekonference 17. januar

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017.

Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Oplæg om Familienetværket ved Børne- og Skoleudvalgs møde mandag d. 3 april 2017. Familienetværket er en afdeling i Børnefamilieenheden. Familienetværket er CBU s behandlingstilbud for børnefamilier med

Læs mere

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018

Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Antimobbepolitik for Rosenkilde Skole Februar 2018 Vi vil med vores antimobbepolitik sikre elevernes trivsel i deres skolegang på Rosenkilde Skole. Den skal hjælpe os med at skabe læringsmiljøer, der sikrer,

Læs mere

Brugerundersøgelse af DFTI s uddannelse til Familie- og Psykoterapeut

Brugerundersøgelse af DFTI s uddannelse til Familie- og Psykoterapeut Brugerundersøgelse af DFTI s uddannelse til Familie- og Psykoterapeut Hvilke ændringer har uddannelsen haft for din jobsituation? (Der kunne vælges flere svar) 1: Nyt job, hvor jeg bedre kan bruge mine

Læs mere

Målgruppe... 3. Effekter... 3. Uddannelses- og kompetenceprofil hos medarbejderne... 3. Teoretisk Grundlag... 3. Metoder... 4. Empirisk grundlag...

Målgruppe... 3. Effekter... 3. Uddannelses- og kompetenceprofil hos medarbejderne... 3. Teoretisk Grundlag... 3. Metoder... 4. Empirisk grundlag... 1 Indhold Målgruppe... 3 Effekter... 3 Uddannelses- og kompetenceprofil hos medarbejderne... 3 Teoretisk Grundlag... 3 Metoder... 4 Empirisk grundlag... 4 Sparring... 5 Psykoedukation/konsulentfunktion...

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD SSP samrådets årsmøde 2016. Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET De udsatte og sårbare unge

Læs mere

MENTALISERINGS- VANSKELIGHEDERS BETYDNING I TERAPIEN

MENTALISERINGS- VANSKELIGHEDERS BETYDNING I TERAPIEN DIGT: HELGE KRARUP FOTO: S. VAN DEURS MENTALISERINGS- VANSKELIGHEDERS BETYDNING I TERAPIEN Tekst: Helene Ejsing og Lotte Abrahams Begrebet mentalisering er udviklet af Anthony Bateman og Peter Fonagy.

Læs mere

OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE

OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE OPKVALIFICERING FRONTPERSONALE OG LEDERE VI HOLDER OPLÆG OG KURSER OM PSYKISK SYGDOM OG SUNDHED I HELE LANDET Vi skræddersyr oplæg og kurser Psykiatrifondens beskæftigelsesafdeling opkvalificerer fagpersoner,

Læs mere

Ind i uddannelse og ud af misbrug

Ind i uddannelse og ud af misbrug Ind i uddannelse og ud af misbrug Et kursustilbud til dig der vil have inspiration og redskaber til arbejdet med unge, der har problemer med rusmidler. Kurset er tilrettet indsatser i de unges hverdagsliv.

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge

KONTAKT. Kompetencecenter børn og unge med psykiatrinære problemstillinger. Kompetencecenter for de 12-14 årige børn og unge KONTAKT Ved behov for rådgivning og/eller faglig sparring vedrørende en eller flere af kompetencecentrenes målgrupper, tages direkte kontakt til det relevante kompetencecenter. Kompetencecenter børn og

Læs mere

En fælles forståelsesramme om børn og unge

En fælles forståelsesramme om børn og unge En fælles forståelsesramme Om børn og unge Fælles værktøjer Forord Et nyt samarbejde har set dagens lys. Vi samler nu alle, der har kontakt med børn og unge om en fælles forståelsesramme, der kan beskrive

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. Dag 1. kl. 16.30-18.00

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. Dag 1. kl. 16.30-18.00 INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD Dag 1. kl. 16.30-18.00 FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET Afklaring af vigtige begreber Teorien bag mentaliseringsbegrebet Udvikling af mentaliseringsevnen Mentaliseringssvigt

Læs mere

Forslag til ændring i tilbud ved Børn, unge og Familiecentret Hjørring kommune Nyt udredningstilbud

Forslag til ændring i tilbud ved Børn, unge og Familiecentret Hjørring kommune Nyt udredningstilbud Forslag til ændring i tilbud ved Børn, unge og Familiecentret Hjørring kommune Nyt udredningstilbud DATO Kort beskrivelse af forslag til nyt behandlingstilbud Sidst rettet Udredningsopgaverne skal fremover

Læs mere

Følelser og mentaliserende samspil

Følelser og mentaliserende samspil Følelser og mentaliserende samspil ISAAC konference 2014, cand. mag. i musikterapi og psykologi Hvad er mentaliserende samspil Udvikling af følelsesmæssige og sociale kompetencer Følelsesmæssig stimulation

Læs mere

Atlass familiekursus

Atlass familiekursus Atlass familiekursus Et tilbud til forældre til børn eller unge med anderledes forudsætninger og/eller atypisk udvikling. Et tilbud i CENTER FOR SPECIALPÆDAGOGISKE BØRNETILBUD FORORD Mennesker med anderledes

Læs mere

Trivselsrådgiver uddannelsen

Trivselsrådgiver uddannelsen Trivselsrådgiver uddannelsen En trivselsrådgiver er en resurseperson i organisationen, som kan udspørge, opsamle og formidle viden om trivsel. Rådgiveren er ikke behandler, terapeut eller proceskonsulent.

Læs mere

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014

KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 SundTrivsel A/S KURSER OG UDDANNELSER 2013/2014 VELKOMMEN Sammensætningen i vores kursus- og uddannelsesrække bygger på vores forståelse af trivsel hos det hele menneske. For os indebærer trivsel/sundhed,

Læs mere

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier

Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Juni 2019 Godkendelsesramme for indplacering af plejefamilier Godkendelsesrammen er udarbejdet af på tværs af de fem socialtilsyn, Hovedstaden, Øst, Midt, Syd og Nord. Godkendelsesrammen er revideret juni

Læs mere

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK KOGNITIV UDDANNELSE En metode

Læs mere

Familieplejen. Kurser forår 2019

Familieplejen. Kurser forår 2019 Familieplejen Kurser forår 2019 Arbejdet som familieplejer Obligatorisk grunduddannelse for alle, der ønsker at blive godkendt som familieplejer. Som plejefamilie skal I kunne varetage omsorgen for plejebarnet,

Læs mere

Mindfulness i pædagogikken

Mindfulness i pædagogikken Mindfulness i pædagogikken Et praksisrettet og forskningsunderbygget kursus for undervisere og vejledere, der arbejder med unge Kursuscenter Brogaarden 25.11-26.11.2013 Generator kurser og konferencer

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2017-2018 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Supervisoruddannelse på DFTI

Supervisoruddannelse på DFTI af Peter Mortensen Aut. cand.psych. og familieterapeut, MPF Direktør og partner, DFTI Supervisoruddannelse på DFTI Supervision er et fagområde, som gennem mere end 100 år har vist sig nyttigt til varetagelse

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

VISO. Specialiseret viden fra praksis. - til fagfolk på det sociale område. www.servicestyrelsen.dk/viso

VISO. Specialiseret viden fra praksis. - til fagfolk på det sociale område. www.servicestyrelsen.dk/viso VISO DEN NATIONALE VIDENS- OG SPECIALRÅDGIVNINGSORGANISATION Specialiseret viden fra praksis - til fagfolk på det sociale område www.servicestyrelsen.dk/viso Hvad kan VISO? VISO tilbyder specialiseret

Læs mere

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET

ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET ADHD-FORENINGEN UDBYDER NU FORÆLDREPROGRAMMET SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE KÆRLIGHED I KAOS (KIK) SKANDERBORG HJALLERUP ROSKILDE Kærlighed i Kaos (KiK) er et evidensbaseret forældretræningsprogram for

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Målgruppe. Effekter. Teoretisk/empirisk grundlag

Målgruppe. Effekter. Teoretisk/empirisk grundlag Indhold Målgruppe... 2 Effekter... 2 Teoretisk/empirisk grundlag... 2 Behandling... 3 Koordination... 3 Samtaler/Børnemindmapping... 3 Ikke-sproglige aktiviteter... 4 Theraplay... 4 Behandlingsskabelon...

Læs mere

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER

KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER KOGNITIV UDDANNELSE REDSKABER, TEKNIKKER OG KVALIFICERING AF SAMTALER MED UNGE KURSUSCENTER BROGAARDEN 2014/2015 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK KOGNITIV UDDANNELSE En metode

Læs mere

CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne

CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne CAFA er et konsulenthus, der udfører mange forskellige typer af undersøgelser med udgangspunkt i udsatte børn, unge og voksne Undersøgelser Vi løser alle opgaver, der har udsatte børn, unge og voksne i

Læs mere

Kommunikation & anerkendelse (grundlæggende kursus)

Kommunikation & anerkendelse (grundlæggende kursus) VUC Erhverv Kommunikation & anerkendelse (grundlæggende kursus) Arbejdet med anerkendelse tager udgangspunkt i evnen til at se og handle ud fra tingene, som de er. Derfor er anerkendende kommunikation

Læs mere

håndtere stress lær at og skab trivsel stress- og trivselsvejlederuddannelsen på organisationsledelsesafdelingsog individniveau

håndtere stress lær at og skab trivsel stress- og trivselsvejlederuddannelsen på organisationsledelsesafdelingsog individniveau [ fra stress til trivsel ] lær at håndtere stress og skab trivsel på organisationsledelsesafdelingsog individniveau stress- og trivselsvejlederuddannelsen center for stress og trivsel aps STRESS- OG TRIVSELSVEJLEDERUDDANNELSEN

Læs mere

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje

Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje Pjece til medarbejdere i daginstitutioner og dagpleje ] Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.

INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06. INKLUSIONSVEJLEDER KURSUS FOR LÆRERE, VEJLEDERE OG RÅDGIVERE, DER ARBEJDER MED AT UNDERSTØTTE INKLUSION KURSUSCENTER BROGAARDEN 02.-03.06.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI?

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? GADEPLAN Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? Center for Børn og Familie 2 Målgruppe: Det gule team arbejder efter Servicelovens 11. Det er en forebyggelsesparagraf som åbner mulighed for at tilbyde familierelaterede

Læs mere

Notat. Center for Specialundervisning af Voksne Kultur- og samfundsforståelse på dansk for kvinder i Århus Vest - Projekt 80. Projekt nr.

Notat. Center for Specialundervisning af Voksne Kultur- og samfundsforståelse på dansk for kvinder i Århus Vest - Projekt 80. Projekt nr. Notat Projekt nr. 80 Konsulent Referent Dato for afholdelse Line Dybdal Nielsen Jeppe Ostersen 5. oktober 2007 Godkendt d. 12. november 2007 Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

God kontakt til psykisk sårbare

God kontakt til psykisk sårbare MindResult God kontakt til psykisk sårbare - Rådgivning og kompetenceudvikling I tvivl? Som rådgiver på et jobcenter, eller sagsbehandler i kommunen, oplever du måske jævnligt at være i kontakt med borgere,

Læs mere

Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 19. november 2018

Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 19. november 2018 Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 19. november 2018 Udgangspunktet for denne kursusdag er at give psykologen, pædagogen eller læreren en brugbar systematiseret

Læs mere

Stressvejleder - Certificeringsuddannelse

Stressvejleder - Certificeringsuddannelse Stressvejleder - Certificeringsuddannelse Markedets bedst dækkende Stressvejleder Uddannelse 6 moduler / 9 dages uddannelse I samarbejde med DISCOVER har vi som de første i Danmark valgt at tilføre vores

Læs mere

KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN!

KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN! KOGNITIV UDDANNELSE HELE PAKKEN! KURSUSCENTER BROGAARDEN SEPTEMBER 2015 - MARTS 2016 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK KOGNITIV UDDANNELSE Kognitiv uddannelse Den kognitive uddannelse

Læs mere

PLEJEFAMILIER. Efteruddannelseskurser for. Forår 2015

PLEJEFAMILIER. Efteruddannelseskurser for. Forår 2015 Efteruddannelseskurser for PLEJEFAMILIER Forår 2015 DEN GODE BESKRIVELSE For plejefamilier og medarbejdere på opholdssteder Tirsdag d. 17. marts, Rødovregaard Om at udarbejde en skriftlig beskrivelse vedrørende

Læs mere

Projektaftale. Klar til start forældrerådgivning

Projektaftale. Klar til start forældrerådgivning Et godt børneliv - et fælles ansvar 8. marts 2006 Central Projektaftale Klar til start forældrerådgivning 1 Klar til start forældrerådgivning 1. Projektaftale for Klar til start forældrerådgivning 2. Institutionens/Afdelingens

Læs mere

Stepping Stones programmet

Stepping Stones programmet Stepping Stones programmet Et tilbud til forældre til et barn med handicap Hvem og hvad er Stepping Stones for? Hvis I er forældre til et barn med et handicap i alderen 2-12 år, så kan Stepping Stones

Læs mere

Tænd din ildsjæl. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer.dk

Tænd din ildsjæl. Generator foredrag, kurser og konferencer. www.foredragogkonferencer.dk Tænd din ildsjæl Et kursus om teenagecoaching og relationskompetence for fagfolk, der arbejder med unge Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk Tænd din ildsjæl På kurset

Læs mere

Informationsmøde vedr. kommende plejefamilier

Informationsmøde vedr. kommende plejefamilier Informationsmøde vedr. kommende plejefamilier Informationsaften At I bliver mere sikre på, at træffe en vigtig beslutningen om at blive plejefamilie Hvad godkendelsesprocessen vil indeholde og hvilke opgavetyper

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 10. januar 2018

Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 10. januar 2018 Sunshine Circles Theraplay i forhold til at arbejde med inklusion og børnegrupper 10. januar 2018 Udgangspunktet for denne kursusdag er at give psykologen, pædagogen eller læreren en brugbar systematiseret

Læs mere

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi

Center for ADHD. Forældretræning. Konsulentydelser. Kurser. Udvikling. Viden. Forskning. Rådgivning. Terapi ADHD og hvad så? Center for ADHD Forældretræning Konsulentydelser Kurser Udvikling Viden Forskning Rådgivning Terapi Hvad er Center for ADHD? Børn med ADHD eller lignende symptomer skal have hjælp så tidligt

Læs mere

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE

HARLØSE SKOLE KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE HARLØSE SKOLE 2018-2019 KURSUSKATALOG AUTISME SPEKTRUM FORSTYRRELSER HILLERØD KOMMUNE Børn med særlige behov har brug for voksne med særlig viden Harløse Skole i Hillerød kommune er en specialskole for

Læs mere

Nøglepersonkursus 2014 vedrørende

Nøglepersonkursus 2014 vedrørende Nøglepersonkursus 2014 vedrørende Børn af forældre med psykisk sygdom - eller udsatte af andre årsager Bevar Barndommen Regionspsykiatrien Vest Baggrund for kurset Det er naturligt, at børn påvirkes, når

Læs mere

EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME. Om børn og unge

EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME. Om børn og unge EN FÆLLES FORSTÅELSESRAMME Om børn og unge FÆLLES VÆRKTØJER FORORD I Brønderslev Kommune har vi høje ambitioner for børn og unge. Det fordrer, at vi sammen skaber et sammenhængende børne- og ungeliv ved

Læs mere

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte?

STRESSCOACHING. Hvem tager sig af jeres stressramte? STRESSCOACHING Hvem tager sig af jeres stressramte? Stress Stress har for alvor sneget sig ind på de danske arbejdspladser. Stressramte medarbejdere er derfor noget, som en hel del virksomheder oplever.

Læs mere

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber! Kursusaften for plejeforældre d. 16. november 2016 for plejefamilier ansat i Lollands kommune, om: Plejebørns sansemotoriske udvikling, set i relation til udvikling, indlæring og at indgå i sociale fællesskaber!

Læs mere

En introduktion til kompetencecentrene

En introduktion til kompetencecentrene Kompetencecentre for børn og unge med kriminel adfærd og komplicerede problemstillinger En introduktion til kompetencecentrene kompetencecentre.info Kompetencecentrenes formål Kompetencecentrenes væsentligste

Læs mere

PSYKOLOGHUSET CLEMENS. - psykologisk klinik for udsatte børn, unge og familier

PSYKOLOGHUSET CLEMENS. - psykologisk klinik for udsatte børn, unge og familier PSYKOLOGHUSET CLEMENS - psykologisk klinik for udsatte børn, unge og familier PSYKOLOGHUSET CLEMENS Indehavere: Anne-Marie Thuesen og Signe Rakel Hein autoriserede psykologer Adresse: Schacksgade 4 1365

Læs mere

Nyt projekt om mentaliseringsbaseret pædagogik

Nyt projekt om mentaliseringsbaseret pædagogik Nyt projekt om mentaliseringsbaseret pædagogik Opholdsstedet Aabyhus arbejder det kommende år med at omsætte mentalisering til hverdagen Af Maja Nørgård Jacobsen, psykolog I arbejdet med traumatiserede

Læs mere

EN GOD HVERDAG MED ADHD

EN GOD HVERDAG MED ADHD EN GOD HVERDAG MED ADHD TILBUD OM RÅDGIVNING OG UNDERVISNING TIL FORÆLDRE, SOM HAR ET BARN MED ADHD. LÆRINGSCENTER BREJNING 01 Tilbud om rådgivning Har du et barn med ADHD og vil du gerne være bedre til

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017

Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Specialiseringsuddannelse i autisme 2017 Autismespecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet. På uddannelsen

Læs mere

ICDP og Mentalisering

ICDP og Mentalisering Relationsbaseret behandlingsarbejde- ICDP og Mentalisering Stina Nani, aut. psykolog v/familiecenter Kalvehave & Anne Linder, aut. psykolog og centerchef for Dansk center for ICDP Nikolaj Hvad er mentalisering?

Læs mere

haft en traumatisk barndom og ungdom.

haft en traumatisk barndom og ungdom. 8 si brochureny:layout 1 06/03/14 14.43 Page 2 Helhedsorienteret misbrugsbehandling for psykisk og socialt udsatte mennesker Traumeterapi i KKUC er et ambulant psykodynamisk behandlingstilbud til voksne

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer

Velkommen til 3. kursusdag. Plejefamiliens kompetencer Velkommen til 3. kursusdag Plejefamiliens kompetencer Dagens Læringsmål At deltagerne: Kan fremme plejebarnets selvstændighed, trivsel, sundhed og udvikling gennem inddragelse af plejebarnet i forhold

Læs mere

Nøglepersonkursus 2018

Nøglepersonkursus 2018 Nøglepersonkursus 2018 Børn af forældre med psykisk sygdom eller udsatte af andre årsager Nøglepersonkursus Baggrund for kurset Det er naturligt, at børn påvirkes, når forældre har det dårligt, hvad enten

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge.

Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell. Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen. U-start. skolefravær. Porten. Karin Werge. Hvidovre Ungecenter Hvidovre Ungecenter Familierådgivningen Charlotte Ibsen/Charlotte Lindell Hvidovre Ungecenter Heidi Larsen U-start skolefravær Ungekontakten Jannik Offenberg Porten Karin Werge XyZ

Læs mere

Supervision & radgivning

Supervision & radgivning Supervision & radgivning R å d g i v n i n g s a f d e l i n g e n supervision_16x16.indd 1 22/03/09 22:41:41 Radgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Rådgivningsafdelingen, der er en selvstændig afdeling

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center

Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Kursus Katalog Udviklingshæmning og Psykiatrisk Overbygning Erhvervspsykologisk Center Emner 4 Udviklingshæmning 5 Autismespektrumforstyrrelser 6 Angst 7 OCD 8 Depression og Bipolar lidelse 9 Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt. Jill Mehlbye AKF

Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt. Jill Mehlbye AKF Lige muligheder for alle børn? Socialt udsatte børn indsats og effekt Jill Mehlbye AKF Hvorfor er styrkelsen af indsatsen nødvendig? Lige muligheder for alle børn Den sociale arv slår stadig stærkt igennem

Læs mere

PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier

PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier P L EJEFAMILIERNES ANDSFORENING 2017 PUP Professionshøjskolernes uddannelse for Plejefamilier Professionshøjskolen UC SYD, Professionshøjskolen VIA samt Professionshøjskolen UCC Plejefamiliernes Landsforening

Læs mere

INKLUSION I GRUNDSKOLEN

INKLUSION I GRUNDSKOLEN KVALIFICERING AF LÆRERE OG PÆDAGOGER MED INKLUSIONSRETTEDE OPGAVER KURSUSCENTER BROGAARDEN 08.-09.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK Inklusionsopgaven er for alvor landet

Læs mere

Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre...

Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre... PAMU-UDDANNELSER - DAGPLEJEN VEST - UDDANNELSER I ÅR 2018 Tank Viden. Få kompetencer. Tænk videre... ucsyd.dk Arbejdet som dagplejer Arbejdet som dagplejer, basis - 42918 Efter uddannelsen kan du med

Læs mere

Bliv ekspert i at forstå børn

Bliv ekspert i at forstå børn Bliv ekspert i at forstå børn Ulla Dyrløv og Charlotte Bjerregård fra Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg tilbyder et kursus til lærere og pædagoger, der ønsker at blive eksperter i at forstå børn

Læs mere

Autisme Specialisering i Molis

Autisme Specialisering i Molis Autisme Specialisering i Molis AutismeSpecialisering AutismeSpecialisering henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle sine faglige kompetencer og kvalifikationer inden for autismeområdet.

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

DANSK FAMILIETERAPEUTISK INSTITUT. Kursuskatalog. til skoler og daginstitutioner 2. halvår 2015

DANSK FAMILIETERAPEUTISK INSTITUT. Kursuskatalog. til skoler og daginstitutioner 2. halvår 2015 DANSK FAMILIETERAPEUTISK INSTITUT Kursuskatalog til skoler og daginstitutioner 2. halvår 2015 Kære læser Velkommen til DFTI s kursuskatalog for skoler og daginstitutioner. Her har vi samlet en række kurser,

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016

Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016 Bevar Barndommen Nøglepersonkursus 2016 Børn af forældre med psykisk sygdom - eller udsatte af andre årsager Region Midtjylland Regionspsykiatrien Vest Bevar Barndommen. Nøglepersonkursus Baggrund for

Læs mere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere

Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Til medarbejdere i behandlingstilbud for stof- og alkoholmisbrugere Bedre tværfaglig indsats for børn og unge i familier med misbrug eller sindslidelse Samarbejdsmodel Handlevejledninger Redskaber www.tvaerfaglig-indsats.dk

Læs mere

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune

De sårbare gravide. Det sociale område en ny medspiller. Randers Kommune De sårbare gravide Det sociale område en ny medspiller Randers Kommune Program Introduktion og hvad er det nye? Hvad er en sårbar gravid/nybagt familie i et socialfagligt perspektiv Udfordringer og hvad

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet

Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Opholdsstedet Sundbylillevej Pædagogik med fokus på udvikling og livskvalitet Team Cura Team Cura er et socialpædagogisk tilbud, som består af et tværfagligt samarbejde mellem psykologer, pædagoger og

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere