Referat. Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 09. september 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 09. september 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer."

Transkript

1 1 of 56 Referat Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 09. september 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Medlemmer Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Torben Therkelsen (V) Kai Pedersen (A) Jan Fischer (A) Jørgen Brøgger (L) Nicklas Sixhøj Nielsen (V) Fraværende Jørgen Brøgger (L)

2 2 of 56 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt nr. Side 532. Halvårsregnskab 2015 med forventet regnskab Budget Økonomiudvalgets indstilling af budgetforslag til byrådets 1. behandling Budget Indtægtsbudgettering i budgetoverslagsår Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for Natur, teknik og miljø Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for familie og institutioner Budgetopfølgning pr. 31. juli Arbejdsmarkedsudvalget Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for plan, udvikling og kultur Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for Sundhed, Ældre og Social Budgetopfølgning pr. 31. juli Økonomiudvalgets område Beredskabsplan for drikkevandsforsyning i Syddjurs Kommune - Godkendelse af forslag Høring af Region Midtjyllands regionale vækst- og udviklingsstrategi Naturcenter Karpenhøj Lokalplan 392. Boligområde ved Århusvej i Ugelbølle (Møllerens Hus). Forslag Genbyg Hovedgaden i Mørke. Beslutning om områdefornyelsesforsøg Genbyg Hovedgaden i Mørke. Tillæg til områdefornyelsen af Mørke Bymidte Udkast til overordnet beskæftigelsespolitik Rammeaftale 2016, Udviklingsaftale og Styringsaftale Udviklingsplan for Ebeltoft By og Havn. Forslag Branding - proces og tidsplan Politisk mødekalender Ligestillingsredegørelse 2015 til godkendelse Sygefraværsindsats 2015/ Orientering 9/ Bankaftale fra 1. januar Lukket sag Ansøgning om alkoholbevilling og åbningstid. - Lukket sag Ansøgning om alkoholbevilling og udvidet åbningstid - Lukket sag Efterretningssag - alkohobevilling - Lukket sag...54

3 3 of 56 Side Halvårsregnskab 2015 med forventet regnskab Sagsnr.: 15/31727 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Godkendelse af halvårsregnskab for 2015 med tilhørende bemærkninger. Sagsfremstilling Halvårsregnskabet omfatter et halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni 2015 samt et forventet årsregnskab. Halvårsregnskabet med tilhørende bemærkninger m.v. skal aflægges af økonomiudvalget til byrådet. Halvårsregnskabet skal senest godkendes af byrådet på det første møde i september og inden 1. behandlingen af budgettet for det kommende år. Halvårsregnskabet skal indeholde følgende oversigter: Regnskabsopgørelse Regnskabsoversigt Der sker ingen særlig periodisering af alle indtægter og udgifter mellem 1. og 2. halvår, så selve resultatet i pr. 30. juni 2015 har ingen speciel informationsværdi. Derfor er det udelukkende det forventede regnskab, der har informationsværdi. Det er også hertil, der skal knyttes en kort analyse og vurdering af det forventede årsresultat samt en forklaring af årsagerne til afvigelser fra det budgetterede årsbudget. Regnskabsopgørelsen (udgiftsbaseret) skal - ligesom regnskabsopgørelsen i forbindelse med årsregnskabet - i en kortfattet form vise kommunens udgifter og indtægter og give en overordnet præsentation af halvårsregnskabet opgjort pr. 30. juni og det forventede årsresultat sammenholdt med det budgetterede. Opgørelsen skal vise halvårsregnskabet opgjort pr. 30. juni samt det forventede årsresultat fordelt på henholdsvis det skattefinansierede område (hovedkonto 0, 2-7) og det takstfinansierede område (hovedkonto 1). Det forventede årsresultat sammenholdes med budgettet. Regnskabsopgørelse (udgiftsbaseret) udviser: Forbrug 1. halvår Oprindeligt budget Korr.budget Forventet regnskab Afvigelse ift. opr. budget Total-driftsvirksomhed og refusioner Renter og kursregulering Primært driftsresultat Anlæg (skattefin) Resultat skattefin Resultat i alt Fortegn - betyder mindre forbrug eller større indtægter end udgifter (finansiering). Fortegn - betyder mindre forbrug eller større indtægter end udgifter (finansiering). Der forventes et overskud på 94,4 mio. kr. vedr. kommunens driftsvirksomhed. I forhold til det oprindelige budget er det et mindre forbrug på 18,1 mio. kr. Hovedforklaringerne på det forventede mindre forbrug på 18,1 mio. kr. i forhold til oprindelig budget vedr. primært: Familieområdet. Førtidspensioner.

4 4 of 56 Side 3 Lavere PL. Forventede udgiftspresområder i forholdt til driftsbudgettet vedr. primært flere visterede timer i hjemmeplejen og aktivitetsbestemt medfinansiering. På anlægsvirksomheden forventes der i Syddjurs Kommune en kraftig aktivitet i 2. halvår af 2015, hvor der netto skal realiseres for omkring 92,9 mio. kr. De samlede netto anlægsudgifter forventes dermed på et niveau omkring 120,9 mio. kr. Med en samlet netto anlægsudgift på 120,9 mio. kr. bliver resultatet i alt for drift og anlæg et forventet likviditetsforbrug på 31,5 mio. kr. Dette svarer til et forventet merforbrug på 17,4 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget. Regnskabsoversigten er den regnskabsmæssige parallel til budgettets bevillingsoversigt, dvs. den skal vise det forventede årsregnskab på bevillingsniveau. Regnskabsoversigten skal gøre det muligt at sammenholde årsbudgettets bevillingsposter og de i 1. halvår afgivne tillægsbevillinger med det forventede regnskab. Beløbene i regnskabsoversigten skal som minimum være specificeret på de poster hvortil der er meddelt bevilling ved budgettets vedtagelse og efterfølgende tillægsbevillinger. Regnskabsoversigten skal indeholde følgende kolonner for henholdsvis: Bevillingerne afgivet ved budgettets vedtagelse Tillægsbevillinger afgivet i løbet af 1. halvår Halvårsregnskab opgjort pr. 30. juni Forventet årsregnskab Regnskabsoversigten skal i fornødent omfang være ledsaget af bemærkninger vedrørende forventede væsentlige afvigelser mellem bevillingerne afgivet ved budgettets vedtagelse og det forventede årsregnskab. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Fremgår af sagsfremstillingen. Lovgrundlag Den kommunale styrelseslovs 45a og 57 indeholder bestemmelser om proceduren i forbindelse med aflæggelse af halvårsregnskabet. Med hjemmel i lovens 45a, 46 og 57 er der endvidere i bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. fastsat en række proceduremæssige krav, herunder om tidsfrister for kommunalbestyrelsens godkendelse af halvårsregnskabet. Indstilling Kommunaldirektøren indstiller halvårsregnskabet og forventet regnskab 2015 til Økonomiudvalget og Byrådets godkendelse. Beslutning i Direktionsmøde den Indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets godkendelse. Fraværende: Jørgen Brøgger (L)

5 5 of 56 Side 4 Bilag 1 Åben Syddjurs Kommune - Halvårsregnskab - Forventet regnskab /15

6 6 of 56 Side Budget Økonomiudvalgets indstilling af budgetforslag til byrådets 1. behandling Sagsnr.: 15/36998 Sagen afgøres i: Økonomiudvalget (ØK) Resumé I henhold til drejebogen for budget 2015 udarbejder økonomiudvalget på sit møde den 9. september 2015 sin indstilling til budgetforslag til byrådets møde den 16. september Sagsfremstilling Budgetforslaget er udarbejdet med udgangspunkt i overslagsår 2016 i det vedtagne budget for Budgetgrundlaget er pris- og lønfremskrevet og korrigeret med KL s skøn fra april 2015, dog justeret med en efterfølgende udmelding om forventet lavere lønudvikling. Basisbudgettet er endvidere korrigeret for politiske beslutninger og tekniske fejl ved prisfremskrivning og lignende. Budgetprocessen tager afsæt i et budgetoplæg i balance fra direktionen. De overordnede rammebetingelser for Syddjurs Kommune er fortsat vanskelige. Demografi, den kommunale udligning, de løbende politiske reformer og en kort planlægningshorisont giver snævre økonomiske rammer. Den aktuelle driftsform kan derfor ikke videreføres på mellemlang sigt, hvis ikke man fremmer sammenhængende indsatser og revurderer prognosegrundlaget på velfærdsområderne. Som en del af budgetprocessen har der derfor været gennemført analyser med et rationale i det 3. budgetår på over 150 mio. kr. Analyserne skulle anvise sammenhængende forslag i et flerårigt perspektiv. Budgetoplægget, der drøftes på økonomiudvalgets møde, svarer til det oplæg, der indgår i budgetkataloget, som det har været forelagt på byrådets temamøde den 13. august Afsnit med de dele af budgetkataloget, der indgår i oplægget fra d. 13. august 2015, og offentliggjort på kommunens hjemmeside, er vedlagt som bilag. Høringssvar til budgetkataloget kan læses på: I oplægget indgår valg af statsgaranti af skat og tilskud på baggrund af statens skøn for udviklingen i de skattepligtige indkomster i Der er i 2016 forudsat uændrede skatteprocenter i forhold til 2015 på 25,9 for kommunal indkomstskat og 1,00 for kirkeskat, samt uændret grundskyldspromille på 33,80. Budgetforhandlingerne fortsættes med baggrund i det oplæg der er fremsendt til økonomiudvalgets drøftelse. Eventuelle supplerende bilag til økonomiudvalgets drøftelse udarbejdes løbende og eftersendes eller udleveres på økonomiudvalgets møde. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Budgetforslaget er sammenfattet i nedenstående oversigt. Netto, kr Tilskud og udligning Skatter Finansiering i alt Budgetoverslagsår i budget Prisfremskrivning til 2016-niveau Korrektion for lavere lønudvikling Fejlrettelser og justeringer Fjernelse af pulje Indarbejdede beslutninger Fjernelse af demografi ekskl. FI

7 7 of 56 Side 6 Tekniske blokke inkl. lov/cirk. i alt Ændringsblokke i alt Driftsvirksomhed i alt Pris- og lønstigninger i overslagsår Renter Resultat ordinær drift Afdrag Anlægsvirksomhed i alt Forsyningsvirksomhed Resultat efter afdrag og anlæg Finansforskydninger Byggekredit plejeboliger Optagelse af lån Resultat (- i resultatet svarer til overskud / forøgelse af kassebeholdningen) Lovgrundlag I henhold til lov om kommunernes styrelse og bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. skal økonomiudvalget inden den 15. september udarbejde et forslag til budget og budgetoverslagsår. Perioden for de flerårige budgetoverslag er fastsat til 3 år. Økonomiudvalgets forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal undergives 2 behandlinger i byrådet med mindst 3 ugers mellemrum. Byrådets 2. behandling af forslaget til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal foretages senest den 15. oktober. Indstilling Kommunaldirektøren indstiller, 1. at budgetoplægget for drøftes. 2. at økonomiudvalgets budgetforslag forelægges byrådet til 1. behandling af budget 2016 og budgetoverslagsårene 2017 til at der med budgetforslaget foretages en sammenlægning af bevillinger som foreslået i det vedlagte notat af 31. august Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstiller til Byrådet at: 1. budgetoplægget for drøftes. 2. at økonomiudvalgets budgetforslag forelægges byrådet til 1. behandling af budget 2016 og budgetoverslagsårene 2017 til at der med budgetforslaget foretages en sammenlægning af bevillinger som foreslået i det vedlagte notat af 31. august Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Budget direktionens indledning /15 2 Åben Budget Oplæg til driftsændringer /15 3 Åben Budget Oplæg til anlægsbudget /15

8 8 of 56 Side 7 4 Åben Budget Samling af bevillinger /15

9 9 of 56 Side Budget Indtægtsbudgettering i budgetoverslagsår Sagsnr.: 15/23534 Sagen afgøres i: Byrådet Sagsfremstilling Vedlagt er et notat, der viser konsekvensen af at omprioriteringsbidraget indregnes fuldt ud i overslagsårene KL anbefaler, at værdien af omprioriteringsbidraget indregnes fuldt ud i alle årene. Som nævnt er det pt. kun indregnet i år Som det fremgår af notatet vil en budgettering i tråd med KLS vejledning indebære, at råderummet på bunlinjen i overslagsårene nu i stedet er vendt til et underskud på godt 10 mio. kr. i Indstilling Det indstilles, At omprioriteringsbidraget indregnes i tråd med KL s vejledning på området At der som følge heraf indarbejdes budgetreduktioner på kr. 20 mio. i hvert årene i form af en besparelsespulje for at genskabe balancen på bundlinjen. At der i forbindelse med budgetbehandlingen iværksættes et analysearbejde med henblik på at belyse mulighederne for pr yderligere årligt at kunne reducere driftsomkostningerne med kr. 20 mio. Analysearbejdet bør afsluttes med udgangen af 1. kvartal Beslutning i Direktionsmøde den Indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets godkendelse. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Notat omprioriteringsbidrag /15

10 10 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for Natur, teknik og miljø Sagsnr.: 15/9306 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned. Sagsfremstilling Ved budgetopfølgningen pr. 31. juli 2015 forventes det, at der kan overføres ca. 11 mio. kr. til budget 2016 det drejer sig om Energibesparende bygningsrenovering, Ebeltoft Sundhedscenter - kloak, vejafvandingsbidrag, samt projektering af fælles Materielgård. Overførsel til budget 2016 vil ske i forbindelse med budgetopfølgning pr. 31. oktober I forbindelse med opkøb af jord til udstykning af byggegrunde i 2015 søges overført 5.57 mio. kr. fra byggemodning af grunde til jordforsyning køb af jord. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Forbrug 1-7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges 14 - Drift Udvalget for natur, teknik og miljø Vej og parkvæsen Kollektiv trafik og havne Tømningsordninger m.v Affaldshåndtering Fritidsområder Natur og vandløb Miljøbeskyttelse m.v Ejendomme Anlæg Udvalget for natur, teknik og miljø Vej og parkvæsen Jordforsyning Miljøbeskyttelse m.v Ejendomme Indstilling Direktøren indstiller, 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orientering. 2. at der gives en negativ tillægsbevilling til rådighedsbeløb på 5,57 mio. kr. til bevilling byggemodning (14.022). 3. at der gives en tillægsbevilling til rådighedsbeløb på 5,57 mio. kr. til bevilling jordforsyning (10.022). 4. at der gives en negativ anlægsbevilling på 5,57 mio. kr. til bevilling byggemodning (14.022), og en anlægsbevilling på 5,57 mio. kr. til bevilling jordforsyning (10.022).

11 11 of 56 Side 10 Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller, 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orientering. 2. at der gives en negativ tillægsbevilling til rådighedsbeløb på 5,57 mio. kr. til bevilling byggemodning (14.022). 3. at der gives en tillægsbevilling til rådighedsbeløb på 5,57 mio. kr. til bevilling jordforsyning (10.022). 4. at der gives en negativ anlægsbevilling på 5,57 mio. kr. til bevilling byggemodning (14.022), og en anlægsbevilling på 5,57 mio. kr. til bevilling jordforsyning (10.022). Beslutning i Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) den Indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets orientering. Fraværende: Per Dalgaard (O) Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Ad 1, indstilles til Byrådets orientering Ad 2-4, indstilles til Byrådets godkendelse Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for Natur, teknik og miljø - Syddjurs Kommune.xlsx /15 2 Åben Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for Natur, teknik og miljø - Notat /15

12 12 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for familie og institutioner Sagsnr.: 15/30776 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned Samlet set forventes der budgetoverholdes på FI området i Sagsfremstilling Familieområdet: Familieområdet forventer at overholde den nuværende budgetramme. De igangsatte initiativer for at reducere familieområdets forbrug viser nu resultater. Der er dog nogle usikkerheder ved det forventede forbrug, idet der kan komme dyre sager ind, som vi på nuværende tidspunkt ikke har kendskab til. Desuden vil der i løbet af efteråret, efterhånden som en reorganisering af Familieværket er på plads og sideløbende, skulle investeres i en styrkelse af indsatserne, hvor nogle gruppeindsatser blev sat på pause, i forbindelse med hjemtagning af opgaver. Da familieområdet således har haft et meget stærkt fokus på budgetoverholdelse og herunder hjemtagelse af opgaver, står vi nu overfor en situation, hvor vi investerer i en række indsatser på Familieværket, herunder evidensbaserede metoder. Dette kan vise sig at give udslag i forhold til det forventede mindre forbrug ved årets udgang. Der holdes fortsat fuldt fokus på budget 2016, hvor budgettet reduceres med yderligere 7.5 mio. i forhold til I løbet af efteråret vil der foreligge en ny sektorplan for familieområdet, ligesom der arbejdes målrettet på at udvikle en række nye tværgående indsatser, som har til formål at sætte tidligt ind overfor udsatte og sårbare børn og unge og deres familier. Skoleområdet: Skoleområdet forventer at overholde den nuværende budgetramme. Pindstrupskolen har anmodet om, at Syddjurs Kommune køber spejderhytten beliggende på en del af matr. nr. 5A, Pindstrup, beliggende Brunmosevej 3D, Pindstrup, 8550 Ryomgård, af Pindstrup Centeret. Der er fra Pindstrupskolen et ønske om at udvide udeskoleaktiviteterne. Parterne er blevet enige om en købesum på kr. der bevilliges fra skoleområdets budget. Ungdomsskolen: På Syddjurs Ungdomsskoles budgetramme forventes budgetoverholdelse. Dagtilbudsområdet: Dagtilbud forventer at overholde den nuværende budgetramme. Dagplejen er fortsat udfordret. De første syv måneder af 2015 viser børnetal (nyfødte) på niveau med Der forventes derfor fortsat en mindre tilpasning af dagplejen. Børnehaverne er også begyndt at mærke det faldende børnetal.

13 13 of 56 Side 12 Økonomi og organisatoriske konsekvenser Tabel 1: Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 Forbrug 1-7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges Anlæg Udvalget for familie og institutioner Familieområdet Folkeskolen Ungdomsskoler Dagtilbud til børn og unge Udvalget for familie og institutioner Folkeskolen Ungdomsskoler Dagtilbud til børn Indstilling Direktøren indstiller 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. 2. at der i 2015 gives en negativ tillægsbevilling til Folkeskolen (bevilling ) på kr. Samtidig gives der i 2015 en tillægsbevilling til rådighedsbeløb og anlægsbevilling til folkeskolen (bevilling , anlæg) på kr. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen anerkender den positive udvikling i økonomien og indstiller 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. 2. at der i 2015 gives en negativ tillægsbevilling til Folkeskolen (bevilling ) på kr. Samtidig gives der i 2015 en tillægsbevilling til rådighedsbeløb og anlægsbevilling til folkeskolen (bevilling , anlæg) på kr. Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Udvalget for familie og institutioner vil gerne udtrykke stor anerkendelse for arbejdet med at udvikle kvaliteten og styringen af familieområdet. 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. 2. at der i 2015 gives en negativ tillægsbevilling til Folkeskolen (bevilling ) på kr. Samtidig gives der i 2015 en tillægsbevilling til rådighedsbeløb og anlægsbevilling til folkeskolen (bevilling , anlæg) på kr. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Ad 1. Indstilles til Byrådets orientering Ad 2, Indstilles til Byrådets godkendelse

14 14 of 56 Side 13 Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Budgetopfølgning pr. 31. juli - FI udvalget.xlsx /15 2 Åben FI - Noter - Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015.docx /15

15 15 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Arbejdsmarkedsudvalget Sagsnr.: 15/10560 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned. Samlet set for området forventes der budgetoverholdelse. Sagsfremstilling Budgetopfølgningen pr viser, at der forventes budgetoverholdelse på området. Forventet budgetoverholdelse dækker over følgende hovedforskydninger: Tilbud til udlændinge og beboelse udlændinge. Der er et forventet merforbrug på 3,9 mio. kr. til tilbud til udlændinge, som skyldes at kvoten for 2015 er hævet fra 52 til 142. Beskæftigelsesindsats ledige, løntilskud ledige og dagpenge forsikrede ledige. Der forventes en mindre udgift på samlet 9,1 mio. kr. på områderne. Dette skyldes, at der er færre forsikrede ledige og langt færre bliver sendt ud i løntilskud. Kontanthjælp, både passive og aktiverede. Der er et forventet merforbrug på 8,9 mio.kr. på området. Merudgiften skyldes at antallet af årsværk er højere end forventetved budgetlægningen. Samlet set var det oprindelige budget budgetlagt med 633 årsværk og antallet forventes nu at blive på 696. Sygedagpenge Der er et forventet merforbrug til sygedagpenge på 4,8 mio. kr., da antallet af sager over 52 uge ligger højere end forventet. Antallet i det oprindelige budget var sat til 36 årsværk, men forventes nu at blive på 84 årsværk. Ressourceforløb/jobafklaringsforløb Der er et forventet merforbrug til ressource- og jobafklaringsforløb på 4,4 mio. kr. Dette skyldes tilgangen til jobafklaringsforløb, som følge af sygedagpengereformen. Tilgangen er større end forventet ved budgetlægningen. Revalidering. Der forventes en mindre udgift til revalidering på 7,3 mio. kr. Antallet af sager i det oprindelige budget var sat til 203 årsværk, men forventes nu kun at blive på 120 årsværk. De tre udgiftsposter sygedagpenge, revalidering og jobafklaring hænger uløseligt sammen. Samlet set giver de 3 områder en merudgift på 1,9 mio. kr. Disse udgiftsposter hænger også rigtig meget sammen med udgifterne til kontanthjælp. Fleksjob Der er et forventet merforbrug til fleksjob og ledighedsydelse på 3,0 mio. kr. Stigningen i antallet er større end forventet, hvilket skyldes et øget pres på grund af nedgangen i nye tilkendelser af førtidspensioner. Driftsudgifter kommunal beskæftigelsesindsats. Der forventes en mindre udgift til driftsudgifter på 7,0 mio. kr. Generelt er der nedgang i udgifterne på næsten samtlige konti på området. Øvrige områder. Øvrige områder forventes at giver et mindre forbrug på 3,1 mio. kr.

16 16 of 56 Side 15 Økonomi og organisatoriske konsekvenser Forbrug 1-7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges 16 - Drift Arbejdsmarkedsudvalget Tilbud til udlændinge Kontante ydelser Revalidering Arbejdsmarkedsforanstaltninger Indstilling Direktøren indstiller, at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orienteringen. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller, at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orienteringen. Direktionen bemærker desuden at det er positivt, at den iværksatte investering på beskæftigelsesområdet leverer de forventede resultater. Og at det bør overvejes at fremrykke initiativer til jobafklaring og den virksomhedsrettede indsats med baggrund i det stigende antal kontanthjælpsmodtagere Beslutning i Arbejdsmarkedsudvalget (AU) den Taget til efterretning. Fraværende: Anette Quist Busk (løsgænger) Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets orientering. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Notat til budgetopfølgning AU /15 2 Åben Budgetopfølgning 07 juli AU /15

17 17 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for plan, udvikling og kultur Sagsnr.: 15/35065 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned. Den politiske budgetopfølgning vedr. anlæg vil ultimo april og juli måned være suppleret med oplysning om anvendelse af rådighedsbeløb i indeværende år samt status. Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2015 viser, at der i 2015 forventes at være overførselsbeløb til 2016 på både drift og anlæg, svarende til henholdsvis 2,2 mio. kr. vedrørende driften og 9,5 mio. kr. vedrørende anlæg. Ud af de 12 anlægsprojekter forventes 5 anlæg afsluttet i Sagsfremstilling Budgetopfølgningen pr. 31. juli 2015 viser, at der forventes budgetoverholdelse på samtlige områder på både drift og anlæg i 2015, men på grund af primært hensatte beløb vil der også i 2015 forventes at være overførselsbeløb til I forbindelse med aflæggelse af halvårsregnskab for 2015 er der givet en administrativ vurdering af forventet regnskab for 2015, herunder en vurdering af overførselsbeløb til På PUK-udvalgets område forventes den samlede overførsel til 2016 at være ca. 2,2 mio. kr. på driften, som skyldes forskydninger i udbetalinger og hensatte beløb, og 9,5 mio. kr. på anlæg, der primært skyldes hensatte beløb til Kolind+. I notatet til bemærkningerne er baggrunden for overførslen nærmere beskrevet. Beløbene er indregnet i forventet regnskab, men vil blive opgjort endeligt i forbindelse med regnskabsårets afslutning i henhold til reglerne om aftalestyring. Økonomi og organisatoriske konsekvenser 15 Bevilling Udvalget for plan, udvikling og kultur Forbrug 1 7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges Øvrige sociale formål Administrativ organisation Erhv.udv., turisme og landdistrikter Miljøbeskyttelse m.v Fritidsfaciliteter Folkebiblioteker Kulturel virksomhed Anlæg Folkeoplysning og fritidsaktiviteter Udvalget for plan, udvikling og kultur Byudvikling Fritidsfaciliteter Folkebiblioteker Kulturel virksomhed

18 18 of 56 Side 17 Indstilling Direktøren indstiller til udvalget for plan, udvikling og kultur, at budgetopfølgningen pr. 31. juli 2015 tages til efterretning, og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller til Udvalget for plan, udvikling og kultur, at budgetopfølgningen tages til efterretning, og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. Beslutning i Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) den Indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets efterretning. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets orientering. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Bemærkninger til budgetopfølgning pr Udvalget for plan, udvikling og kultur /15 2 Åben Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for plan, udvikling og kultur.xlsx /15

19 19 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Udvalget for Sundhed, Ældre og Social Sagsnr.: 15/9993 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger, der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned. Samlet set for området er der en forventet merudgift på driftsområdet på 4,0 mio. kr. På anlægsområdet er der en merudgift på ca. 4,1 mio. kr. Sagsfremstilling Sundhed og Ældre Total for driftsområdet er der en forventet merudgift på 13 mio. kr., en stigning på 2,8 mio. kr. i forhold til den seneste budgetopfølgning. Sundhedsområdet der forventes en merudgift på i alt 9.8 mio. kr., der primært vedrører den aktivitetsbestemte medfinansiering, derudover er der afvigelser vedr. bl.a. tandplejen (FKO) og sundhedsfremmeområdet. Der forventes mindre udgifter vedr. specialiseret genoptræning og vederlagsfri fysioterapi. Det bemærkes, at der i midtvejsreguleringen for 2015 modtages ca. 4,7 mio. kr. som efterregulering af tilskud vedr. aktivitetsbestemt medfinansiering. Ældreområdet her forventes en merudgift på 3,2 mio. kr., der dels vedrører merudgift hjemmehjælp og mellemkommunale refusioner. Der forventes mindre udgifter til drift af plejeboliger i Søhusparken. Anlæg - der er afvigelser i form af bevillinger, der først forventes anvendt i 2016, samt små afvigelser i forhold til anlægsbevilling og rådighedsbeløb på projekter, der afsluttes i Voksen- og handicapområdet Total for driftsområdet er der en forventet mindre udgift på 9,0 mio. kr., som fordeler sig som følgende: Tilbud til voksne med særlige behov, hvor det forventes at budget holder samlet. Der er forskydninger mellem de forskellige tilbud, men samlet set forventes budgettet at holder. Kontante ydelser med en forventet mindre udgift på 9,0 mio. kr. specielt pga. af en lavere tilgang af førtidspensionister end forventet. Men generelt er der på de fleste områder et lavere forbrug end forventet ved budgetlægning Vedr. anlæg er der afvigelser i form af bevillinger, der først forventes anvendt i Økonomi og organisatoriske konsekvenser Forbrug 1-7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges 12 - Drift Udvalget for sundhed, ældre og social Sundhedsudgifter m.v Tilbud til ældre og handicappede

20 20 of 56 Side Tilbud til voksne med særlige behov Kontante ydelser Anlæg Udvalget for sundhed, ældre og social Sundhedsudgifter m.v Tilbud til ældre og handicappede Tilbud til voksne med særlige behov Indstilling Direktøren indstiller, at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orientering. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller, at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges Økonomiudvalget og Byrådet til orientering, med den bemærkning, at der er opmærksomhed på udviklingen i sundhedsudgifterne og udgifter til hjemmehjælp. Beslutning i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) den Budgetopfølgningen tages til efterretning og indstilles til Økonomiudvalget og Byrådet til orientering, med bemærkning om at der følges tæt op på udviklingen af udgifterne til hjemmehjælp og udgifterne til den aktivitetsbestemte medfinansiering. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets orientering. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Budgetopf. pr SÆ-udv., talmateriale /15 2 Åben Budgetopf. pr , SÆ-udv., Sundhed og Ældre, notat /15 3 Åben Notat - Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for Voksen- og handicapområdet /15

21 21 of 56 Side Budgetopfølgning pr. 31. juli Økonomiudvalgets område Sagsnr.: 15/10303 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Denne sag er en af de mindst fire årlige sager med budgetopfølgninger der forelægges politisk. Opfølgningen er lavet på baggrund af rapporter over forbrug ved udgangen af juli måned. Samlet set for området er det forventede regnskab 45,3 mio. kr. lavere end det korrigerede budget. Heraf vedr. 26,8 mio. kr. primært budgetværnspuljen og forventede overførsler vedr. forsikringer fra 2015 til Derudover forventes overførsler på 1,6 mio. kr. vedr. anlæg (fra ). De resterende 16,9 mio. kr. i forventet mindreforbrug er primært en følge af midtvejsregulering af pris-og lønniveauet og aktivitetsbestemt medfinansiering. Af de 45,3 mio. kr. foreslås kassen tilført netto 11,6 mio. kr. fra midtvejsregulering. Sagsfremstilling Budgetopfølgningen viser at der må forventes en lavere indtægt fra gebyrer på byggesager end budgetteret. Det skyldes, at der kan faktureres et lavere tidsforbrug på almindelige byggesager, og at der er færre anmeldelsessager. Derudover er der på driften medtaget en merudgift på Udbetaling Danmark, så der samlet forventes en merudgift på 0,8 mio. kr.. På finansieringssiden er der en mindre udgift på 16,6 mio. kr. der var hensat til forventet midtvejsregulering vedrørende pris- og lønniveau og aktivitetsbestemt medfinansiering, Dette modsvares til dels af en mindre indtægter fra skatter på 4,2 mio. kr., hvilket især skyldes tilbagebetaling af grundskyld. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Forbrug 1-7 Oprindeligt budget Korrigeret budget Forventet regnskab Forskel til Korrigeret budget Heraf ansøges 10 Økonomiudvalget Drift Økonomiudvalget Politisk organisation Administrativ organisation Erhv.udv., turisme og landdistr Lønpuljer Redningsberedskab Anlæg Økonomiudvalget Finansiering Økonomiudvalget Indstilling Kommunaldirektøren indstiller til økonomiudvalget og byrådet, 1. at budgetopfølgningen tages til efterretning og forelægges økonomiudvalget og byrådet til orientering. 2. at der til Administrativ organisation (bevilling ) gives en tillægsbevilling på kr. 3. at der til Tilskud og udligning (bevilling ) gives en negativ tillægsbevilling på kr. 4. at der til Skatter (bevilling ) gives en tillægsbevilling på kr.

22 22 of 56 Side at det samlede nettobeløb på kr. tilføres kassebeholdningen. Beslutning i Direktionsmøde den Indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets orientering og godkendelse. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Ad 1, Indstilles til Byrådets orientering Ad 2-5, Indstilles til Byrådets godkendelse Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Noter til budgetopfølgning på økonomiudvalgets område /15 2 Åben Budgetopfølgning pr. 31. juli Økonomiudvalget /15

23 23 of 56 Side Beredskabsplan for drikkevandsforsyning i Syddjurs Kommune - Godkendelse af forslag Sagsnr.: 13/9166 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Godkendelse af forslag til Beredskabsplan for vandforsyning i Syddjurs Kommune. Sagsfremstilling Natur og Miljø har i samarbejde med Brand & Redning Djursland udarbejdet et forslag til Beredskabsplan for vandforsyning i Syddjurs Kommune. Planen er en del af den overordnede Beredskabsplan for Syddjurs Kommune. Beredskabsplanen anvendes af Beredskabet, Syddjurs Kommune, de almene vandværker, Sundhedsstyrelsen (Embedslægen) og andre involverede parter, ved løsning af beredskabsmæssige opgaver i forbindelse med vandforsyning. De almene vandforsyninger skal udarbejde egne beredskabsplaner med mere detaljerede og tekniske oplysninger om de enkelte vandværker. Når disse foreligger, vil de indgå som en del af det kommunale beredskab. Formålet med både denne og vandværkernes egne beredskabsplaner, er at skabe grundlag for, at der i indsatsfasen kan handles hurtigt, målrettet og koordineret med henblik på at begrænse forureningsperioden mest mulig. Formålet er endvidere at sikre en optimal udnyttelse af myndighedernes og vandforsyningens ressourcer i en beredskabssituation. Beredskabsplanen omfatter tre forskellige niveauer: Driftsforstyrrelser, der kan løses af vandforsyningens personale eller vanlige samarbejdsparter, og som ikke medfører sundhedsrisiko eller langvarige afbrydelser af forsyningen. En truet forsyningssituation, hvor der kræves en særlig indsats, som ikke kan klares med de ressourcer, vandforsyningen selv har til rådighed. En krisesituation, hvor vandforsyningens forbrugere eller medarbejdere er truet på liv eller helbred, eller hvor væsentlige sikkerhedsmæssige, samfundsmæssige eller økonomiske interesser er truet. En Driftsforstyrrelse vil normalt blive håndteret af Natur og Miljø, og Beredskabet vil ikke være involveret. Ved en Truet forsyning typisk overskridelse af grænseværdierne for mikrobiologi arbejdes der med to niveauer: Natur og Miljø håndterer i samråd med Embedslægen og vandværket de forureningssituationer, som omfatter få forbrugere (mindre end 2.500) eller en distribueret vandmængde på under m 3 /år. Forureningsgraden og arten vil dog også indgå i vurderingen. Ved større forureninger hvor mange forbrugere (flere end 2.500) er berørt, den distribuerede vandmængde er over m 3 /år, eller hvor forureningsgraden er stor, nedsættes der en Koordinationsgruppe til håndtering af sagen. En Koordinationsgruppe vil består af:

24 24 of 56 Side 23 Syddjurs Kommune, Natur og Miljø. Uden for normal arbejdstid kontaktes Miljøvagten. Embedslægen. En repræsentant fra det/de berørte vandværk(er). Efter behov kan gruppen suppleres med andre medlemmer f.eks.: Beredskabsdirektør/stedfortræder Repræsentant fra laboratoriet Politiet I en Krisesituation vil kommunens overordnede beredskabsplan træde i kraft, og der nedsættes en Krisestab. Det udarbejdede forslag til Beredskabsplan for Vandforsyning forventes indstillet af Beredskabschefen til godkendelse i Beredskabskommissionen den 17. august 2015, og efterfølgende indstillet til godkendelse i Byrådet i Syddjurs Kommune den 26. august Økonomi og organisatoriske konsekvenser Forslaget medfører ingen yderligere økonomisk eller organisatorisk konsekvens for kommunen. Lovgrundlag Beredskabsloven. Vandforsyningsloven. Indstilling Direktøren indstiller, at Udvalget for natur, teknik og miljø tager forslag til Beredskabsplan for vandforsyning til efterretning, og fremsender planen til godkendelse i Beredskabskommissionen og Byrådet. Beslutning i Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) den Taget til efterretning Fraværende: Torben Therkelsen (V) Supplerende Sagsfremstilling Beslutning i Beredskabskommissionen den Indstilles til godkendelse i Byrådet i Syddjurs Kommune. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Indstilles til Byrådets godkendelse. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben Beredskabsplan for vandforsyning - forslag.pdf 97663/15

25 25 of 56 Side Høring af Region Midtjyllands regionale vækst- og udviklingsstrategi Sagsnr.: 15/36935 Sagen afgøres i: Økonomiudvalget (ØK) Resumé Region Midtjyllands regionale vækst- og udviklingsstrategi er i høring frem til den 26. oktober Administrationen udarbejder forslag til høringsbrev som sendes til behandling i direktion den 29. september 2015, i økonomiudvalg den 30. september 2015 og i byråd den 7. oktober Sagsfremstilling Med Lov om erhvervsfremme og regional udvikling, der trådte i kraft 1. februar 2014, har regionerne til opgave at udarbejde en regional vækst- og udviklingsstrategi der beskriver udfordringer, sætter mål og opstiller mulige regionale løsninger på samfundsmæssige udfordringer. Den regionale vækst- og udviklingsstrategi redegør for den fremtidige udvikling for regionen, adresserer de regionale vækst- og udviklingsvilkår, herunder infrastruktur, erhvervsudvikling, turisme, uddannelse, beskæftigelse, udvikling i byerne, landdistrikterne og yderområderne, natur og miljø, rekreative formål, kultur og samarbejde med tilgrænsende lande samt adresserer grøn omstilling, større byers betydning for væksten, klimatilpasning, kollektiv trafik mv. og redegør for de initiativer, som regionsrådet vil foretage som opfølgning på strategien. Forslag til Region Midtjyllands regionale vækst- og udviklingsstrategi er nu sendt i høring frem til den 26. oktober Den er udarbejdet i samarbejde med Vækstforum med inddragelse af kommuner, virksomheder, organisationer samt uddannelsesinstitutioner. Regionen har sat fokus på fire områder: Bæredygtig omstilling, Sammenhængende byudvikling, Viden og kompetencer samt Fokuseret Vækst. Administrationen udarbejder forslag til høringsbrev som sendes til behandling i direktion den 29. september 2015, i økonomiudvalg den 30. september 2015 og i byråd den 7. oktober Indstilling Direktøren indstiller sagen til orientering i Økonomiudvalget. Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den Taget til efterretning. Fraværende: Jørgen Brøgger (L) Bilag 1 Åben redegorelse til vækst og udviklingsstrategien.pdf /15 2 Åben vækst og udviklingsstrategi i høring /15 3 Åben Høringsbrev fra Region Midtjylland.pdf /15

26 26 of 56 Side Naturcenter Karpenhøj Sagsnr.: 14/33157 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Udvalget for Plan, udvikling og kultur besluttede den 13. august 2014 at igangsætte et udrednings- og analysearbejde for at belyse potentialerne og de forskellige muligheder i et fremtidigt samarbejde mellem parterne Mols Laboratoriet, Naturcenter Syddjurs og DGI Karpenhøj. Denne indstilling er afrapportering på udredningsarbejdet og et forslag til et fremtidigt naturcenter på Karpenhøj. På baggrund af analysearbejdet, der involverede medarbejdere fra de 3 parter samt ledelse, besluttede Udvalget for Plan, udvikling og kultur den 4. marts 2015, at der skulle arbejdes videre med de to organisationer Molslaboratoriet og DGI Karpenhøj om etablering af en samlet organisation. De fortsatte drøftelser mellem parterne har resulteret i et forslag om en fremtidig konstruktion med et sceniarie for en kommende fælles organisation. Forslaget tager udgangspunkt i, at der laves en ny fællesorganisation mellem DGI Karpenhøj og Naturcenter Syddjurs, hvor disse to enheders aktiviteter samles på Karpenhøj og benævnes med arbejdstitlen Naturcenter Karpenhøj. Mols Laboratoriet indgår ikke i den fælles konstruktion, men tilknyttes som partner i en partnerskabsaftale/samarbejdsaftale. Sagsfremstilling På baggrund af drøftelserne af mulighederne for et tættere samarbejde mellem Naturcenter Syddjurs, Mols Laboratoriet under Naturhistorisk Museum i Århus og DGI Karpenhøj er der udarbejdet vedhæftede notat, der beskriver en fremtidig konstruktion med et scenarie for en kommende fælles organisation. Afgørende i forhold til tidligere model er den, at Mols Laboratoriet ikke bliver aktiv i konstruktionen, men tilknyttes som partner i en partnerskabsaftale/samarbejdsaftale. Notatet tager udgangspunkt i, at der laves en ny fællesorganisation mellem DGI Karpenhøj og Naturcenter Syddjurs, hvor disse to enheders aktiviteter samles på Karpenhøj og benævnes med arbejdstitlen Naturcenter Karpenhøj. Imellem denne nye fælles organisation og en række potentielle samarbejdspartnere udarbejdes der partnerskabsaftaler/samarbejdsaftaler i forhold til samarbejdsfelter, der giver et fælles potentiale for mere aktivitet og bedre udnyttelse af de fælles ressourcer. Ud over Molslaboratoriet er det hensigten, at der laves en række samarbejdsaftaler med en række af de andre lokale interessenter inden for området, herunder Nationalpark Mols Bjerge, Fuglsøcenteret med flere. Målet er, at den nye organisation vil gøre tilbuddene til institutioner, borgere, turister med flere så meget bedre, at endnu flere vil få øje på mulighederne i Syddjurs og dermed gøre endnu flere aktive i naturen gennem et aktivt friluftsliv. Naturcenter Karpenhøj skal dermed gennem de gode lokale eksempler markere sig som en national kendt organisation inden for udbud af natur, kultur- og friluftsaktiviteter. Hovedformålet for Naturcenter Karpenhøj bliver, at: levere naturskoleaktiviteter for skoler og institutioner i Syddjurs Kommune levere friluftsaktiviteter for borgere og turister levere friluftsaktiviteter i samarbejde med det lokale foreningsliv levere lokale og nationale uddannelsesforløb inden for friluftsliv være den centrale part for lokal netværksdannelse omkring udvikling af friluftsliv levere event- og teamforløb samt at sælge tjenesteydelser inden for undervisning, friluftsaktiviteter og dermed beslægtede områder.

27 27 of 56 Side 26 Det er forventningen, at en ny fælles organisation vil kunne: etablere en skarpere markedsføring og kommunikation af de samlede tilbud lave en større fundraising indsats, da der kan søges på tværs af flere virkeområder samle de nuværende personaleressourcer og gøre det muligt at etablere en organisation med en tydeligere kompetencefordeling. I dag er de to organisationer kendetegnet af et personale, der skal dække mange funktioner samtidigt stå mere markant i forhold til samarbejdspartnere opbygge yderligere viden om målgruppernes og deres behov betyde samlede besparelser på de bygningsmæssige udgifter Der foreslås etableret en ny organisation som en forening eller som en erhvervsdrivende fond. Der foreslås udpeget en bestyrelse bestående af 5 til 7 personer, som har de nødvendige kompetencer til at drive et moderne naturcenter med de fastsatte virkeområder. Forslag til vedtægter er vedhæftet som bilag. Stillingen som leder af den nye samlede organisation foreslås oprettet som en ny stilling. Samlet set vil den foreslåede organisatoriske udvidelse med en ny fælles ledelse indeholdes i det lønbudget der svarer til en videreførelse af de deltagende partners lønbudgetter fra De medarbejdere, der er på DGI Karpenhøj og Naturcenter Syddjurs pr. 31.december 2015 virksomhedsoverdrages til den nye organisation. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Der er udarbejdet vedhæftede budget som et bud på et økonomisk realistisk budget med indregning af de opgaver og funktioner som gør, at centret kan gå ind i de opgavefelter som analysen peger på. Der skal desuden påregnes engangsudgifter til flytteomkostninger og indskud i fonden på ca kr. Indstilling Direktøren indstiller, 1. at ovenstående organisering og budgetforslag godkendes som grundlag for det videre arbejde med etableringen af Naturcenter Karpenhøj 2. at der tages kontakt til de potentielle samarbejdsparterne med henblik på at kvalificere samarbejderne førend Byrådet tager endelig stilling til samlingen af DGI Karpenhøj og Basballe. Beslutning i Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) den Udvalget ønsker at følgende dele er belyst yderligere inden udvalgets endelige stillingtagen: - Muligheder for etablering af forbedrede transportmuligheder for skolebørn til Karpenhøj - En beskrivelse af hvordan den naturformidling og naturskoleaktivitet kommunen i dag har opbygget i Basballe kan styrkes og udvikles i et evt. nyt Naturcenter på Karpenhøj - Korrigeret budget med udgangspunkt i tilkendegivelse fra DGI om et større tilskud i 2016 og 17 Supplerende Sagsfremstilling Foranlediget af supplerende tilskud fra DGI som meddelt i vedhæftede brev af 22. juni 2015 samt udvalgets beslutning om at få yderligere belyst, har forvaltningen udarbejdet supplerende og tilrettede bilag der er vedhæftet dagsorden i forlængelse af de oprindelige bilag fra tidligere sagsfremstilling. Muligheder for etablering af forbedrede transportmuligheder for skolebørn til Karpenhøj, og en beskrivelse af, hvordan naturformidling og naturskoleaktivitet kommunen kan styrkes og udvikles i et nyt Naturcenter på Karpenhøj er indarbejdet i det tilrettede vedhæftede notat. Et korrigeret budget med udgangspunkt i tilkendegivelse fra DGI om et større tilskud er vedhæftet og suppleres af et beskrivende underbilag. Et tilrettet forslag til vedtægter til en selvejende institution er vedhæftet.

Referat. Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 11. november 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 11. november 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer. 1 of 13 Referat Økonomiudvalget (ØK) Økonomiudvalgsmøde Onsdag den 11. november 2015 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Medlemmer Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Torben Therkelsen (V) Kai Pedersen

Læs mere

Kvartalsvis budgetopfølgning: 3. kvartal Drift.

Kvartalsvis budgetopfølgning: 3. kvartal Drift. 1 of 9 Til: Økonomiudvalget og byrådet (EKSEMPEL 3. KVARTAL 2015) Kvartalsvis opfølgning: 3. kvartal 2015. Drift. 1. Resumé den samlede skattefinansierede virksomhed i Syddjurs Der forventes samlet overholdelse

Læs mere

Referat. Byrådet. Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Byrådet. Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende Referat Byrådet Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A) Laila Sortland (O) Riber

Læs mere

Kvartalslig budgetopfølgning pr. 29. februar Anlæg.

Kvartalslig budgetopfølgning pr. 29. februar Anlæg. 1 of 5 7. april 2016 Til økonomiudvalg og byråd Kvartalslig opfølgning pr. 29. februar 2016. Anlæg. 1 Resume den samlede anlægsvirksomhed i Den oprindeligt terede anlægsudgift i 2016 på netto 79,3 mio.

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016 Greve Kommune Halvårs Halvårs Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårs Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 3 Tillægsbevillinger 3 Bemærkninger til væsentlige

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl. 17.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 18.15 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

NATURCENTER KARPENHØJ

NATURCENTER KARPENHØJ NATURCENTER KARPENHØJ Den udarbejdede analyse af mulighederne for et tættere samarbejde mellem Naturcenter Syddjurs, Mols Lab under Naturhistorisk Museum i Århus og DGI Karpenhøj har resulteret i en beslutning

Læs mere

GENERELLE OPLYSNINGER...

GENERELLE OPLYSNINGER... BILAG 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse GENERELLE OPLYSNINGER... 2 KOMMUNEOPLYSNINGER... 2 REGNSKABSOPLYSNINGER... 3 TAL DEL... 5 REGNSKABSOPGØRELSE... 5 REGNSKABSOVERSIGT... 6 Halvårsregnskab

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 GENERELLE OPLYSNINGER... 2 KOMMUNEOPLYSNINGER... 2 REGNSKABSOPLYSNINGER... 3 REGNSKABSBEMÆRKNINGER... 5 1 - TILSKUD OG UDLIGNING SAMT SKATTER,

Læs mere

GENERELLE OPLYSNINGER...

GENERELLE OPLYSNINGER... Bilag 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse GENERELLE OPLYSNINGER... 2 KOMMUNEOPLYSNINGER... 2 REGNSKABSOPLYSNINGER... 3 TAL DEL... 4 REGNSKABSOPGØRELSE... 4 REGNSKABSOVERSIGT... 6 Halvårsregnskab

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Halvårsregnskab Greve Kommune

Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Greve Kommune Halvårsregnskab Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårsregnskab Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 2 Tillægsbevillinger 2 Bemærkninger

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) 1 of 12 Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Udvalgsmøde SÆ Onsdag den 02. september 2015 Kl. 13:00 Hjælpemiddelcentret Gråskegårdevej 2 B, Tirstrup, 8400 Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2017 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2017 viser det forventede regnskab for 2017. 1 Indhold Indledning...

Læs mere

Halvårsregnskab 2012

Halvårsregnskab 2012 Halvårsregnskab 2012 August 2012 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2012... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Kvartalsvis budgetopfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015

Kvartalsvis budgetopfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015 1 of 6 Til: Økonomiudvalget og byrådet (EKSEMPEL BUDGETOPFØLGNING OG FORVENTET REGNSKAB 3. KVARTAL 2015 VEDR. ANLÆG) Kvartalsvis opfølgning - anlægsvirksomhed: 3. kvartal 2015 1. Resumé den samlede skattefinansierede

Læs mere

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION

7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Budget- og regnskabssystem for kommuner 7 BOGFØRING, REGNSKAB OG REVISION Indhold Side 7.0 Bogføring 7.0-1 7.1 Procedurekrav i forbindelse med regnskabsaflæggelsen 7.1-1 7.1.1 Indledning 7.1-1 7.1.2 Proceduren

Læs mere

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger Halvårsregnskab 2013 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2013 og det forventede regnskab

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj viser det forventede for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Økonomisk

Læs mere

Halvårsregnskab 2014

Halvårsregnskab 2014 Halvårsregnskab 2014 August 2014 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2014... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Regnskab for perioden 1. januar 2015 30. juni 2015. (Halvårsregnskab 2015)

Regnskab for perioden 1. januar 2015 30. juni 2015. (Halvårsregnskab 2015) Regnskab for perioden 1. januar 2015 30. juni 2015. (Halvårsregnskab 2015) Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Regnskabsprincipper... 2 3 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 30. juni 2015 samt forventet

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015

Regnskab 2014. Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde 18. marts 2015 Regnskab 2014 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget regnskab Korr. budget Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud 2014 30/9 14 2014 2014

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl. 19.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 20.12 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Halvårs- regnskab 2012

Halvårs- regnskab 2012 1 Halvårsregnskab 2012 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2012 regnskab Korrigeret budget Budget 2012 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. Indtægter i alt

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

Halvårsregnskab 2017 August 2017

Halvårsregnskab 2017 August 2017 Halvårs August Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau 4 Kommuneoplysninger

Læs mere

Halvårsregnskab 2013

Halvårsregnskab 2013 Halvårsregnskab 2013 August 2013 Indhold INDHOLD... 1 REGNSKABSFORKLARING 1. HALVÅR 2013... 1 INDLEDNING... 1 BAGGRUND FOR HALVÅRSREGNSKABET... 1 HALVÅRSREGNSKABET I HALSNÆS... 1 CENTRALE REGNSKABSBEGREBER...

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2016 samt forventet regnskab 2016... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. maj 2016 rev. 12.8.16 Samlet overblik budgetopfølgning 2-2016 Samlet set viser budgetopfølgningen et driftsoverskud på 45,8 mio. kr., hvilket er 4,8 mio. kr. bedre end det korrigerede

Læs mere

Halvårs- regnskab 2013

Halvårs- regnskab 2013 1 Halvårsregnskab 213 Regnskabsopgørelse i 1. kr. Forbrug pr. 3.6.213 regnskab Korrigeret budget Budget 213 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.68.436 498.22 2.14.939

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion)

Sammendrag. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto. I hele kr. A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) Sammendrag I hele 1.000 kr. Budget 2009 Udgifter Indtægter Netto A. Driftsvirksomhed (incl. refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger Jordforsyning -11-299 -310 Faste ejendomme 6.637-5.474

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. oktober 2016 rev. 29.11.16 Samlet overblik budgetopfølgning 3-2016 Dette overblik over resultaterne af budgetopfølgning 3-2016 er en sammenskrivning af budgetopfølgningerne på de

Læs mere

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar Budgetopfølgning 1 Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar viser det forventede regnskab for. Foto: Vallø Slotspark ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse

Læs mere

C. RENTER ( )

C. RENTER ( ) Hovedoversigt Hele 1.000 kr. Budget 2007 Udgifter Indtægter Netto A. DRIFTSVIRKSOMHED (inkl refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljø- foranstaltninger 45.074-8.964 36.110 Heraf refusion -211-211 1. Forsyningsvirksomheder

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 28. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-2, 1. behandling...2 28-08-2017

Læs mere

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018

Budgetopfølgning 3 pr. 30. september 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 3 pr. 30. september Budgetopfølgning 3 Budgetopfølgning 3 pr. 30. september viser det forventede regnskab for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag af budget, der er flerårigt, skal danne grundlag for kommunernes planlægningsog prioriteringsopgaver, ligesom sammendraget gør det muligt for de statslige myndigheder at få oplysninger om den forventede

Læs mere

Halvårsregnskab 2017

Halvårsregnskab 2017 Halvårsregnskab 2017 Regnskabsopgørelse pr. 30-06-2017 Alle beløb i 1.000 kr. Vedtaget Omplac og Korrigeret Halvårs Administrativt Forventet Afvigelse - = indtægt/overskud / + = udgift/underskud budget

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering April 2014 Forventet regnskab 2014 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB FORSKEL INDTÆGTER 2.024,5 2.024,5

Læs mere

NATURCENTER KARPENHØJ

NATURCENTER KARPENHØJ TILRETTET 2015 NATURCENTER KARPENHØJ Den udarbejdede analyse af mulighederne for et tættere samarbejde mellem Naturcenter Syddjurs, Mols Lab under Naturhistorisk Museum i Århus og DGI Karpenhøj har resulteret

Læs mere

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag af budget, der er flerårigt, skal danne grundlag for kommunernes planlægningsog prioriteringsopgaver, ligesom sammendraget gør det muligt for de statslige myndigheder at få oplysninger om den forventede

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2015 samt forventet regnskab 2015... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Hovedoversigt til budget Hele 1000 kroner

Hovedoversigt til budget Hele 1000 kroner Hovedoversigt til budget 28 Regnskab 2006 Budget 2007 Budget 2008 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Udgift Indtægt A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) miljøforanstaltninger......................... 13.459

Læs mere

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag

GENERELLE OVERSIGTER Sammendrag af budget, der er flerårigt, skal danne grundlag for kommunernes planlægningsog prioriteringsopgaver, ligesom sammendraget gør det muligt for de statslige myndigheder at få oplysninger om den forventede

Læs mere

Varde Kommune Halvårsregnskab 2015

Varde Kommune Halvårsregnskab 2015 2 Indholdsfortegnelse Borgmesterens forord...5 Ledelsens påtegning...7 Ledelsens beretning...8 Halvårsregnskabet...10 Regnskabsopgørelse pr. 30. juni 2015...10 Balance pr. 30. juni 2015...11 Bemærkninger

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Halvårs- regnskab 2014

Halvårs- regnskab 2014 1 Halvårsregnskab 2014 Regnskabsopgørelse i 1.000 kr. Forbrug pr. 30.6.2014 regnskab Korrigeret budget Budget 2014 Det skattefinansierede område Indtægter Skatter Generelle tilskud mv. 1.081.130 488.446

Læs mere

Budgetsammendrag

Budgetsammendrag 2018-21 Budgetsammendrag 0022 Jordforsyning 3.408-1.558 3.408-1.558 3.408-1.558 3.408-1.558 0025 Faste ejendomme 20.240-27.862 20.240-27.871 20.240-27.871 20.240-27.871 0028 Fritidsområder 5.503-912 5.503-912

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning 198-29 198-29 198-29 198-29 25 Faste ejendomme 2.307-267 2.555-267 2.159-267 2.159-267 28 Fritidsområder

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 27. november 2018 Start kl.: 19:30 Slut kl.: 20:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning -29-29 -29-29 25 Faste ejendomme 1.856-307 1.856-307 1.856-307 1.856-307 28 Fritidsområder 3.324-26 3.324-26

Læs mere

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680

Økonomiudvalget. Forventet Regnskab Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Udvalget i alt 1.075, , ,976-0,331 2,680 Økonomiudvalget Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget Korrigeret budget Forbrug pr. 31. marts i mio. kr. Regnskab afvigelse ift. korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug Heraf forventes overført

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning 2-29 2-29 2-29 2-29 25 Faste ejendomme 6.473-4.661 6.072-4.661 6.072-4.661 6.072-4.661 28 Fritidsområder

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU

Indledning. Regnskab 2018 i hovedtal. Driftsudgifter og udvalgsrammer. Driftsrammer pr. udvalg Driftsudgifter på udgiftsrammer BSU SVBU TEPMU KIU ØU Regnskab 2018 i overblik Indledning I dette notat præsenteres regnskabsresultatet 2018 i hovedtal og overordnende konklusioner. I årsregnskab 2018 fremgår det detaljerede regnskabsresultat, mens udvikling

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Oktober 2014 regnskab 2014 Tabel 1 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventninger INDTÆGTER -2.024,5-2.020,5-2.020,5

Læs mere

Budgetsammendrag

Budgetsammendrag Budgetsammendrag 2015-18 Budgetsammendrag 2015 2016 2017 2018 0022 Jordforsyning 2.952-2.016 2.952-2.016 2.952-2.016 2.952-2.016 0025 Faste ejendomme 15.388-10.911 16.138-10.911 16.147-10.911 16.147-10.911

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Aabenraa Kommunes halvårsregnskab pr. 30. juni 2015

Aabenraa Kommunes halvårsregnskab pr. 30. juni 2015 Aabenraa Kommunes halvårsregnskab pr. 30. juni 2015 Politisk behandling: Behandlet og godkendt på Byrådsmødet, den 25. august 2015, Punkt 130: Halvårsregnskab pr. 30. juni 2015 for Aabenraa Kommune. Som

Læs mere

9.4. Vejledning om formkrav i forbindelse med udarbejdelse af årsregnskab

9.4. Vejledning om formkrav i forbindelse med udarbejdelse af årsregnskab Budget- og regnskabssystem for kommuner 9.4 - side 1 Dato: April 2013 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2013 9.4. Vejledning om formkrav i forbindelse med udarbejdelse af årsregnskab Indledning Af kapitel 7.2

Læs mere

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms

Sammendrag af budget Hele kr. ekskl. moms A. DRIFTSVIRKSOMHED (INCL. REFUSION) overslag Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22 Jordforsyning 205-30 205-30 205-30 205-30 25 Faste ejendomme 6.742-7.084 6.742-7.084 6.742-7.084 6.742-7.084

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 24. september 2014 Økonomibilag nr. 8 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.10-P19-2-14 REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag

Læs mere

Heraf refusion

Heraf refusion Hovedoversigt Tabel 12.1. Hovedoversigt Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 A. DRIFTSVIRKSOMHED (inkl. refusion) 0. Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 95.872-22.618 96.258-22.793

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017

Økonomisk Afdeling Økonomiske Redegørelse 2017 Økonomisk Afdeling 1. Økonomiske Redegørelse INDHOLD 1. Indledning... 2 2. Økonomiudvalget... 4 2.1 Serviceudgifter... 4 2.2 Finansiering... 5 2.3 Finansforskydninger... 1 3. Social- og Sundhedsudvalget...

Læs mere

Forslag til budget 2014-2017

Forslag til budget 2014-2017 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 15. august 2013 Økonomibilag nr. 7 2013 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1268 Dok.nr: 2013-140248 Forslag til budget 2014-2017 Baggrund

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017

Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017 Halvårsregnskab for Holbæk Kommune 2017 Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketinget vedtog i februar måned 2011

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret.

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret. Halvårsregnskab, Holbæk Kommune Økonomi & effekt Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketingen vedtog i februar

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 2. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:00 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat.

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat. Budgetrevision II Økonomiudvalg og Byråd April, 2013 Der forventes et merforbrug på driften på 19,3 mio. kr. Heraf vil ca. 10 mio. kr. få varig effekt på 2014-2017. Resten af merforbruget vedrører engangsudgifter

Læs mere

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Økonomirapportering pr. 31. marts 680112 Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen 1. at økonomirapporteringen pr. 31. marts

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2018

Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Side 1 af 10 Økonomivurdering 2. kvartal 2018 Samlet Af ovenstående tabeller fremgår at, vi forventer mindreforbrug på 2,2 mio. kr. på drift og 54,3 mio. kr. på anlæg.

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Syddjurs Kommune Bilag med ændringsforslag 25. september Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale.

Syddjurs Kommune Bilag med ændringsforslag 25. september Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale. Bilag med ændringsforslag til drift, anlæg og finansiering indeholdt i budgetaftale. 1. Sammenlægning af tre bevillinger på familieområdet til én samlet bevilling. 2. Opnormering på institutioner på børnepasningsområdet

Læs mere

Budgetrevision August Økonomi og Indkøb. Natur og Udvikling

Budgetrevision August Økonomi og Indkøb. Natur og Udvikling revision 31.5.2014 August 2014 Økonomi og Indkøb Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Tværgående økonomisk månedsrapportering for revisionen pr. 31. maj 2014 1. Status maj 2014 grafisk overblik 2. Tværgående

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI)

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) 1 of 13 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 31. august 2015 Kl. 14:00 Lokale R 2 Administrationsbygningen Rønde, Hovedgaden 77, 8410 Rønde Medlemmer Per Zeidler

Læs mere

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI 2013-2016 Guldborgsund kommune Februar 2012 Fastholdelse af det økonomiske råderum Økonomiudvalget drøftede og godkendte i sit møde den 5. december 2011 budgetstrategien

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016

Halvårsregnskab. Hjørring Kommune. August 2016 Halvårs Hjørring Kommune August Halvårs Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau

Læs mere

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 Budgetopfølgning 1 30. april Nedenfor vises resultatopgørelsen for 2019. Det forventede regnskab (kolonne 4) er udarbejdet med udgangspunkt i forvaltningernes budgetopfølgning

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger givet et overblik over grundlaget for regnskabet. Regnskab 6 GENERELLE BEMÆRKNINGER Formålet med de generelle bemærkninger er at give et samlet overblik over den økonomiske side af regnskabet. De generelle

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere