NOTAT. Redegørelse i forhold til

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Redegørelse i forhold til"

Transkript

1 NOTAT Udsat sag løft af udsatte børns skolegang og fritidsliv 20. august 2014 Sagsbehandler: Dok.nr.: 2014/ Redegørelse i forhold til Forslag til beslutning fra kommunalbestyrelsesmedlem Gunvor Wibroe og kommunalbestyrelsesmedlem Sine Heltberg om løft af udsatte børns skolegang og fritidsliv Magistraten besluttede i sit møde den 16. juni 2014 (sag 237) at der til budgetforhandlingerne udarbejdes en udvidet redegørelse med konkrete handleforslag vedr. indsatser for udsatte børn, suppleret med en konkret omkostningsberegning. Redegørelse for handletiltag med omkostningsberegning er vedlagt i skemaform sidst i denne redegørelse. Det bemærkes, at der er tale om overslag, idet en konkret beregning vil afhænge af, nøjagtig hvordan de forskellige tiltag udformes. Magistraten besluttede endvidere, at der skulle redegøres særskilt for mulighederne for at følge og følge op på udsatte børns faglige resultater i skolen, hvilket gøres herunder. Børns faglige resultater i skolen Børns faglige resultater i folkeskolen samt udviklingen heri opgøres pt. på følgende måder: Karaktergivning (fra 8. klasse) Nationale og kommunale test (forskellige fag på forskellige klassetrin) Elevplan (bh.klasse-7. klasse, plan med mål og resultater af evalueringer og løbende opfølgninger herpå) Elev- og uddannelsesplan (8.-9. klasse, plan med mål og resultater og løbende opfølgning herpå samt mål og planer for uddannelse efter grundskolen)

2 I løbet af indfører Frederiksberg Kommune et nyt digitalt elevplans- og evalueringssystem ( MinUddannelse ), hvor elev, forældre, lærere, pædagoger og ledelse kan opsætte mål og følge målopfyldningen. Dvs. kan vurdere elevens progression indenfor en række faglige og sociale kompetencer. Metodisk udfordring i fht. afgrænsning af gruppen af børn Der findes ikke en entydig definition af, hvad der konstituerer, at et barn er særligt udsat. En evt. opfølgning vil derfor kræve, at der laves en klar og operationel definition, hvilket er særdeles vanskeligt: En stor del af de børn der fx er anbragte udenfor hjemmet og modtager specialundervisning, ville også have et specialundervisningsbehov, selvom de ikke var anbragt udenfor hjemmet. Nogle børn i familier med lavt indkomst- og uddannelsesniveau vil kunne karakteriseres som udsatte, mens andre ikke vil være det. En række af de børn der vokser op under dårlige sociale forhold og klarer sig dårligt i skolen, ville også klare sig dårligt i skolen selvom de sociale forhold var anderledes. Det er derfor forvaltningens vurdering, at der ikke kan laves en operation definition af, hvem der indgår i gruppen udsatte børn, idet der altid vil være tale om et skøn. Juridisk udfordring i forhold til opfølgning Indenfor gældende lovgivning er der ikke mulighed for at lave særskilte oversigter (statistikker) der viser, hvordan bestemte elevgrupper udvikler sig (registrering efter fx økonomisk baggrund, etnicitet, om der er sociale sager om eleven m.v.). Det betyder, at forvaltningen ikke kan udarbejde oversigter der kombinerer konkrete elevers faglige resultater med fx deres socialgruppe-tilhør, om de indgår i sager under den sociale lovgivning eller lignende. Den praktiske opfølgning På klasse- og skoleniveau (men ikke til offentliggørelse eller i form af oversigter over elevgrupper) vil klassens lærere og skolens ledelse kunne følge klassers og individers udvikling i oversigterne over karakterer og testresultater, men disse oplysninger kan ikke sorteres efter fx socialgruppe eller lignende. Personkendskabet betyder dog, at lærere og ledelse typisk vil have et godt billede af, om en elev er særligt udsat eller ej. Resultatet af disse vurderinger vil skulle indgå i de elevplaner, der laves for de enkelte elever. På kommunalt niveau vil det fortsat alene være muligt at se oversigter over det gennemsnitlige karakterniveau og det gennemsnitlige niveau i testresultater på skoleniveau. Dvs. de data som offentliggøres i kvalitetsrapporterne om skolerne. Det vil også fortsat være muligt at se, hvor mange elever der placerer sig med hhv. lav, mellem eller gode faglige resultater, men altså ikke opdelt efter fx socialgruppe eller lignende. På enkeltsagsniveau bliver der i sagsbehandlingen taget hensyn til det enkelte barns situation, og dette afspejler sig i de handleplaner der laves og de processer der iværksættes. Hos lærerne, hos skoleledelserne og i Familieafdelingen.

3 Indsatsområder for udsatte børn, skema med omkostninger Eksisterende tiltag i Frederiksberg Kommune samt udvidelsesmuligheder Til budgetovervejelse Tiltag Status Frederiksberg Mulige nye tiltag Handleforslag og omkostning (anslået) Beløb årligt 1) Specialundervisning og ressourcecenter pr. skole Ressourcecenter af vejledere og specialister pr. skole koordinerer indsats for børn med særlige behov. a) Efteruddannelse af vejledere og specialister. 1a) Efteruddannelse 5 personer x 10 skoler x 12 timer = kr. i medgået tid. Efteruddannelses- kursusundervisere = kr. b) Systematisk supervision af vejledere og eksperter ved PPR og eksterne specialister. c) Efteruddannelse af skoleledere indenfor inklusion og specialpædagogik. 1b) 3 timers supervision af 5 personer x 10 skoler = kr. i medgået tid. Løn supervisorere = kr. 1c) 3 dages efteruddannelse af skoleledere = kr. Total lederuddannelse = kr. 1a) kr kr. = kr. 1b) kr kr. = kr. 1c) kr. Total = kr. 2) Skolemad Lokale bestyrelse har mulighed for at iværksætte samarbejde med lokale leverandører udfra centralt gennemført screening. 3) Mentorordninger Lektiestøtte i form af lektiecafé og lektieronline. Indgår i skolereform. Erhvervsguide hvor frivillige erhvervsfolk støtter unge. Egentlig skolemadsordning, herunder investering i produktionskøkkenfaciliteter pr. skole. a) Yderligere mentorordninger af systematisk karakter. b) Systematisk inddragelse af frivillige i mentorordninger. Skolemadsordning (se særskilt sag herom) 3a) 2 socialrådgiver-stillinger dedikeret til mentor-opgaver for særligt udsatte børn samt særlig opfølgning i øvrigt. Skal ses som en udvidelse af den nuværende skole-socialrådgiver-ordning der blev etableret i 2013 med placering af socialrådgivere fra Familieafdelingen nogle timer ugentligt på skolerne. Se særskilt sag herom 3a) se 7) 3b) kr. Total = kr.

4 Uddannelsesvejledning via Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU). 3b) Deltids frivillig-koordinator 5 timer pr. uge på 10 skoler = kr. 4) Ekstra undervisning SSP-indsats ved gadepilot i fht. særligt udsatte unge. Fag i ungdomsskolen. Sommerundervisning i dansk, matematik, engelsk. a) Højere undervisningstimetal i skolen (=mindre understøttende undervisning). b) Mere specialundervisning til særligt udsatte elever. c) Ekstra-undervisning i SFO- /klub-tid. 4a) Meromkostning afhænger helt af antallet af timer og antallet af klasser der er omfattet heraf. Vil også have beskæftigelsesmæssige konsekvenser, da pædagogtimer omdannes til lærertimer. 4b) 2 timers ugentlig intensiv særundervisning (kursus) i indskoling, mellemtrin og udskoling på hver skole = 2x3 timer x 40 uger x 10 skoler = kr. 4a) ikke værdisat. 4b) kr. 4c) kr. Total = kr. 5) Fritidspas Fritidspas udbydes til børn med behov herfor. Administreres fritidsklubberne. 6) Plads på idrætshold Socialpædagogisk friplads i dagtilbud og sfo hvis der er behov herfor. Ingen særlige ordninger. Foreningslivet er generelt opmærksomme på, at børn med særlige behov skal være med. a) Flere midler til fritidspas og informationsindsats herom. b) Fritidspas-børn får fortrinsret til foreningslivet (=>evt. ventelister sprænges). Stille særlige krav til foreningslivet om medlemssammensætning som forudsætning for kommunalt tilskud. 4c) 6 lærertimer pr. uge pr. sfo og 6 lærertimer pr. uge pr. klubtilbud = kr. Sag oversendt til kultur- og fritidsudvalget - Sag oversendt til kultur- og fritidsudvalget -

5 7) Socialrådgiver på skolerne 8) Indsatser for anbragte børn og unge Siden 2013 socialrådgiver på hver skole mhp. tidlig opsporing af vanskeligheder samt støtte til familier, børn og personale på skolen. Foranstaltninger efter serviceloven, fordi der er en børnesag i forvaltningen. Herunder mulighed for fx betaling af foreningskontingent, idrætsudstyr, efterskole, kontaktpersoner m.v. Yderligere ressourcer til socialrådgivning på skolerne. Området er tæt reguleret i serviceloven. Mulighed for yderligere ressourcer. Se forslag 3a. Der foreslås tilført yderligere to stillinger til skole-socialrådgiver-ordningen, der blev etableret i ) Budgettilførsel på kr. til yderligere muligheder for betaling af udstyr, kontingenter m.v. 7) kr. 8) kr. Aftale med Egmont Fonden om Lær for livet -projekt med særlige learning camps og mentor. Tiltag og muligheder organiseret efter Socialstyrelsens Vidensportal Vidensportal-emne og beskrivelse Tiltag i Frederiksberg Kommune Mulige nye tiltag 9) Efterværn: er Pr. 1. april 2014 har 9a) Udvidet mulighed for ydelser til unge, der Frederiksberg Kommune 26 efterværn i form af fastkontakt-personer. indtil det 18. år har unge anbragt i efterværn over haft en fast det fyldte 18. år ud af det kontaktperson samt samlede anbringelsestal på 9b) Systematisk unge, der har været 144. samarbejde med frivillige anbragt uden for Herudover er 26 unge over 18 organisationer om Handleforslag og omkostning (anslået) 9a) Afdeling Smallegade under Ungdomscentret Allégården har 26 fast-kontaktperson-pladser i dag. Ordningen vil kunne udvides med fokus på de unges uddannelsessituation ved tilførsel af yderligere 1 medarbejder. 9a) kr. 9b) kr. Total = kr.

6 hjemmet med eller uden samtykke umiddelbart inden det fyldte 18. år. år indskrevet i Afdeling Smallegade under Ungdomscentret Allégården med fast kontaktperson. Hertil kommer yderligere en antal faste kontaktpersoner til unge, hvor den faste kontaktperson er valgt på baggrund af dennes individuelle kendskab til den unge. støttetilbud (netværk). 9b) Opgaven omkring frivillighedsarbejdet og midlerne hertil ligger i SSA 10) Kriminalitet: kan defineres som "handling, der er strafbar". Vidensportalens tema om kriminalitet sætter fokus på en bred gruppe af børn og unge: fra børn og unge, der er bærere af væsentlige risikofaktorer for udvikling af kriminel adfærd, til unge, der gentagne gange har begået personfarlig eller anden alvorlig kriminalitet, og evt. har flere domme for deres strafbare handlinger. KRIM-plan Systematisk opfølgning på målgrupper og sager. Rundering i lokalområdet (gadepiloter) Samarbejde mellem SSP og skoler om forebyggende indsatser Særlige indsatser i udvalgte områder og overfor udvalgte unge. SSP-oplæg for forældre og børn/unge. Løbende efteruddannelse af SSP-personale og pædagogisk personale (sidste skud er konfliktmægler-uddannelse). 10a) Konfliktmægling individuelt og i grupper (forebygge tilbagefald). 10b) Øget indsats for forældrebesøg i sager om unge kriminelle. 10c)Intensiv familierådgivnings- og kontaktpersonindsats. 10d) Egentlig mentorindsats for unge kriminelle. 10e)Omlægge SSP-indsats så større del er præventiv og indgår i skolen. 10f) Indsats for at skabe fritidsjob til kriminalitetstruede unge. 10a) Prioriteres indenfor SSPmidlerne, konfliktmæglere ér uddannet eller er undervejs. 10b) 10c) og 10d) Opgaven løses i dag gennem SSPindsatsen, Gadepiloterne og Politiets kriminalpræventive afdeling. 10e) Omprioritere SSP-midler så kr. flyttes fra gadeplansmedarbejdere til SSPpædagog-timer på skoler/klubber. 10f) Opgaven er placeret i Jobcentret, Ungeenheden. 10a) økonomineutral 10b) økonomineutral 10c) økonomineutral 10d) økonomineutral 10e) økonomineutral 10f) økonomineutral Total = Økonomineutral.

7 11) Misbrug: kan bredt defineres som adfærd, der er kendetegnet ved et brugsmønster af rusmiddel eller lægemiddel, som medfører fysisk, psykisk eller social skade. 12) Omsorgssvigt: kan defineres som en tilstand, hvor en person, der er afhængig af andre personer, ikke får den omsorg og hjælp, som denne har brug for. Frederiksberg Kommunes Rådgivningscenter (FKRC) tilbyder åben anonym rådgivning for unge og forældre om misbrug. FKRC tilbyder ambulantbehandling Der tilbydes tillige døgnbehandling Der er udarbejdet systematiske samarbejdsaftaler mellem Familieafdelingen og FKRC vedrørende unge i misbrug. Frederiksberg Kommune har allerede i dag en lang række tilbud i sager, hvor der er tale om omsorgssvigtede børn/unge. Servicelovens kap. 11 Anbringelse uden for hjemmet Anonym rådgivning til familier og unge i Frederiksberg Familie- og Ungerådgivning og i Familieafdelingen. Det ambulante familiebehandlingstilbud på Bülowsvej Familievejledning i hjemmet ved Familieafdelingens 11a) Øget informationsindsats i skoler og klubber (SSPindsatsen). 11b)Familiebesøg i sager om misbrug/bekymring for misbrug 12a) Forældrekurser om omsorg og opdragelse. 12b) Ressourcer til at lærere og pædagoger hvert år gennemgår (screener) samtlige elever i klassen vedr. omsorg/udvikling sammen med skolens socialpædagog. 11a) Prioritering af SSP-indsats og puljemidler. 11b) I sager om misbrug for unge under 18 år er der samarbejdsaftaler mellem Familieafdelingen og FKRC om indsatsen, herunder netværksmøder, inddragelse af forældre mv. 12a) Støtten til forældre ydes på baggrund af en individuel vurdering af forældrenes vanskeligheder. Forældrene henvises herefter til den foranstaltning der bedst kan imødegå problemstillingerne eksempelvis Familieværkstedet på Bülowsvej, Familierådgivning mv. 12b) 3-timers møde for 5 personer pr. årgang pr. skole = kr. 11a) økonomineutral 11b) økonomineutral i SSA 12a) økonomineutral 12b) kr. Total = kr.

8 familievejledere. Døgnplacering for forældre med børn på Bülowsvej. Familiebehandling i Frederiksberg Familie- og Ungerådgivning. Ekstra besøg i hjemmene ved sundhedsplejerske/ hjemmebesøg af socialrådgivere. 13) Overgreb: Ved et seksuelt overgreb udsættes en person for en seksuel krænkelse. Det er et seksuelt overgreb, når et barn eller ung inddrages i en seksuel aktivitet, som personen ikke kan forstå rækkevidden af og ikke udviklingsmæssigt er parat til og derfor heller ikke kan give tilladelse til. Voldeligt overgreb kan defineres på forskellige måder og blandt forskere og andre fagfolk er der Vejledninger til alt pædagogisk personale om faresignaler og om procedurer ved mistanke om overgreb. Fast kommunal procedure i overgrebssager. PPR-støtte og socialrådgiverstøtte fra Familieafdelingen til institutionspersonale ved mistanker om overgreb. Kontakt-pædagoger og klasselærere tæt på alle børn, så der altid er en voksen at tale med. Mulighed for SSP-oplæg om vold, overgreb m.v. 13a) Møde mellem offer og sexuel krænker med støtte fra psykolog. 13b) Øget SSP-indsats om cyber-sikkerhed for at hæve børnenes og forældrenes bevidsthed om sikker adfærd på nettet. 13c) Efteruddannelse af personale vedr. faresignaler og handlemuligheder i fht. overgreb. 13d) Efteruddannelse af personale i den svære samtale med hhv. barn og voksne i situationer med mistanke om overgreb. 13e) Familieterapeutisk indsats i forhold til familier hvor der er eller har været overgreb. Med Beskyttelsespakken er det blevet et lovkrav, at kommunerne skal lave en beredskabsplan for forebyggelse, opsporing og håndtering af sager med vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. En sådan beredskabsplan skal udformes i hver enkelt institution, skole mv. Når der er tale om seksuelle overgreb eller vold skal en del af sagsbehandlingen koordineres i Børnehuset, der dækker hele Hovedstadsregionen og er bemandet med social- og sundhedsfagligt personale samt særlige rammer til politimæssige afhøringer. Der kunne med fordel ansættes to nøglemedarbejdere, der sikrede den kommunale indsats på dette område på tværs af de enkelte afdelinger. 13a-13f) kr. Total = kr.

9 diskussioner og forskellige opfattelser af, hvordan vold defineres og registreres. Socialstyrelsen arbejder med en forståelse af vold, der ligger i forlængelse af børnekonventionen, hvor barnets integritet og ret til sund udvikling er central 14) Plejefamilier: er i udgangspunktet en ganske almindelig familie, der giver plads til et barn, 15) Styring og sagsbehandling: er sammenhængen Frederiksberg Kommune har aktuelt 55 børn/unge placeret i familiepleje. Plejefamilierne får årligt et fast efteruddannelsestilbud. 4 familieplejekonsulenter i Familieafdelingen superviserer og yder støtte til plejefamilierne gennem tilsynsbesøg. Der føres herudover tilsyn fra Socialtilsynet Der ydes i visse tilfælde herudover psykologisk supervision. Frederiksberg Kommune anvender sagsbehandlingssystemet 13f) Krise- og traumeindsats overfor børn der har oplevet overgreb (supplement til læge m.v.). Via rådgivningsenhed. 14a) Øget og mere systematisk uddannelse af plejefamilier. 14b) Øget tilsyn med plejefamilier. 14c) Flere ressourcer til kontaktpersoner/mentorer for barnet/den unge udenfor plejefamilien. 15a) Øget kompetenceudvikling af sagsbehandlere for at give 14a) Efteruddannelse er nu lovpligtigt. 14b)Der føres allerede i dag tilsyn med plejefamilier af Socialtilsynet samt supervision til plejefamilien fra Familieafdelingens familieplejekonsulenter. Herudover føres det personrettede tilsyn af Familieafdelingens sagsbehandlere med det anbragte barn. 15a) Forvaltningen råder over egne kursusmidler, der anvendes til løbende kompetenceudvikling, bl.a. i 14a) økonomineutral 14b) økonomineutral 14c) økonomineutral Total = økonomineutral 15a) økonomineutral 15b) økonomineutral

10 mellem kommunens overordnede politik på børne- og ungeområdet, prioriteringen og styringen af ressourcerne, sikring af kvaliteten i tilbuddene til børnene og de unge (det driftsorienterede tilsyn) og over til den konkrete sagsbehandling på området herunder den børnefaglige undersøgelse, handleplanen og tilsynet med barnet (det personrettede tilsyn). 16) Udafreagerende adfærd: kan defineres som adfærd, der opleves aggressiv eller voldsom af omgivelserne, og som bryder med gældende regler, normer og forventninger, der hersker i barnets opvækstmiljø og DUBU og har været med i udviklingen af sagsbehandlingssystemet siden I sammenhæng hermed anvendes ICS (Integrated Childrens System) som undersøgelsesmodel. Efteruddannelse for sagsbehandlerne i børnesamtalen og den løsningsfokuserede samtale. Der gennemføres ledelsestilsyn på enkeltsagsniveau. Alle afgørelser på et vist niveau afgøres i et centralt visitationsudvalg. AKT-pædagoger og lærere på alle skoler. Specialundervisningslærere på alle skoler. PPR-supervision af personale i specialtilbud. Løbende efteruddannelse af det pædagogiske personale. Inklusionsstrategi og endnu større ensartethed i sagsgange og beslutninger. 16a) Øget efteruddannelses-indsats for pædagoger, lærere og ledere. 16b) Ekstern supervision af lærere og pædagoger med udafreagerende børn/unge. 16c) Midler til fysisk indretning af lokaler, der giver bedre forhold for såvel almindelige som udafreagerende den svære samtale. Total = økonomineutral 16a) 4 timers kursus for alle lærere og pædagoger = kr. i medgået tid. 16b) 40 supervisionstimer pr. skole ved ekstern konsulent = kr. 16c) Pulje på 1 mio. kr. årligt til fordeling på konkrete projekter i takt med etablering af inkluderende undervisningstilbud. 16d) ½ pædagog-stilling pr. skole pr. år = ca kr. pr. år. 16f) 500 arbejdstimer pr. år til Skolen ved Nordens Plads til videncenter- 16a) 1 mio. kr. 16b) kr. 16c) 1 mio. kr. 16d) 2 mio. kr. 16e) vil afhænge helt af type og omfang. 16f) kr. Total = kr.

11 samfundet. 17) Forebyggelse og tidlig indsats: kan defineres som en social indsats, hvor det primære formål er forebyggende. Ved forebyggelse og tidlig indsats handles der så tidligt som muligt over for børn og unge, som mistrives. kompetenceudviklingsstrategi. Konfliktmæglere uddannet i alle klubber. Med henblik på at kvalificere og supplere forældrekompetencen har Familieafdelingen en række tilbud: Psykologisk familiebehandling Frederiksberg Familie- og Ungerådgivning. Ambulant familiebehandling Bülowsvej for børn og familier. Familievejledning i hjemmet Familieafdelingens familievejledere. Fast kontaktperson for børn/unge. 16d) Midler til flere bemandede aflastningsrum (flere grupperum m.v.) på skolerne, så udafreagerende børn/unge kan gå et sted hen og køle af. 16e) Terapeutiske forløb for meget udafreagerende børn/unge. 16f) Ressourcer til at lokale ressourcepersoner fra fx specialskoler kan rådgive personale i almenområdet. Generelt handler mange af de ovennævnte tiltag om forebyggelse og tidlig indsats. 17a) Gruppeforløb for nye forældre. 17b) Gruppeforløb for forældre til børn med særlige behov. 17c) Ressourcer til at lærere og pædagoger hvert år gennemgår (screener) samtlige elever i klassen vedr. omsorg/udvikling sammen med skolens socialpædagog. 17d) Tilbud til skilsmisseforældre med opgaver om inklusion = kr. 17a og 17b) Som det fremgår råder Frederiksberg Kommune allerede i dag over en lang række tilbud til såvel nye forældre som ressourcesvage forældre såvel i Sundhedplejens regi og som et led i Familieafdelingens foranstaltningsrække. 17c) se 12b) 17d) Der etableres en fuldtids psykolog-stilling i Familierådgivningen med henblik på genoptagelse af det tidligere succesfulde tilbud om rådgivning til forældre med henblik på at børn ikke kommer i klemme i forbindelse med forældrenes skilsmisse. 17a) økonomineutral 17b) økonomineutral 17c) kr. 17d) kr. Total = kr.

12 unge og deres familier Allégårdens Ungdomscenter Afdeling Bøgen. Familiedøgnanbringelse Bülowsvej for børn og familier. 54 støttepersoner Team tilknyttet Familieafdelingen Sundhedsplejens særlige tilbud Legecafé. Aflastningsplejefamilier - Familieafdelingens familieplejekuratorer. Fast kontaktperson - Familieafdelingens faste korps. Økonomisk tilskud til fritidstilbud mv. Gruppeforløb for børn med psykisk syge forældre. Sorggrupper. fokus på børnene.

Indsatsområder for udsatte børn

Indsatsområder for udsatte børn Indsatsområder for udsatte børn Eksisterende tiltag i Frederiksberg Kommune samt udvidelsesmuligheder Tiltag Status Frederiksberg Mulige nye tiltag Specialundervisning og ressourcecenter pr. skole Ressourcecenter

Læs mere

I Frederiksberg Kommune, Familieafdelingen, arbejdes der ud fra tankegangen i Integrated Children System i myndighedssagsbehandlingen.

I Frederiksberg Kommune, Familieafdelingen, arbejdes der ud fra tankegangen i Integrated Children System i myndighedssagsbehandlingen. Familieafdelingens Socialfaglige metode. I Frederiksberg Kommune, Familieafdelingen, arbejdes der ud fra tankegangen i Integrated Children System i myndighedssagsbehandlingen. På basis af engelske og svenske

Læs mere

Indsatsområder for udsatte børn, skema med omkostninger

Indsatsområder for udsatte børn, skema med omkostninger Indsatsområder for udsatte børn, skema med omkostninger Eksisterende tiltag i Frederiksberg Kommune samt udvidelsesmuligheder Til budgetovervejelse Tiltag Status Frederiksberg Mulige nye tiltag Handleforslag

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Familieafdelingen hvem er vi?

Familieafdelingen hvem er vi? SSP Seminar 2017 Familieafdelingen hvem er vi? Organiseret under Børne- og kulturforvaltningen I Familie og Rådgivning sammen med PPR og udførerne. 30 socialrådgivere i psykosocial gruppe 7 socialrådgivere

Læs mere

er mere end velfærd Besøg af Folketingets Socialudvalg 15. april 2013 Social- og Sundhedsforvaltningen, socialområdet

er mere end velfærd Besøg af Folketingets Socialudvalg 15. april 2013 Social- og Sundhedsforvaltningen, socialområdet Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 226 Offentligt Besøg af Folketingets Socialudvalg 15. april 2013 Social- og Sundhedsforvaltningen, socialområdet er mere end velfærd Social- og Sundhedsforvaltningen

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

Redegørelse vedrørende udviklingen i antallet af anbringelser på børne- og ungeområdet samt redegørelse om netværksplejefamilier

Redegørelse vedrørende udviklingen i antallet af anbringelser på børne- og ungeområdet samt redegørelse om netværksplejefamilier Redegørelse vedrørende udviklingen i antallet af anbringelser på børne- og ungeområdet samt redegørelse om netværksplejefamilier Børneudvalget besluttede i sit møde den 2. februar 2015 at få forelagt en

Læs mere

Børne- og skoleudvalget

Børne- og skoleudvalget Børne- og skoleudvalget Mandag den 12. januar 2015 CBUs Administration CBU CBU s Administration: FrontTeamet Sagsbehandlere 8 heraf 2 i vagt i Rådmandshaven Forebyggende rådgivere 2 på skolerne Teamchef

Læs mere

Temamøde i BU 11. februar 2014

Temamøde i BU 11. februar 2014 Temamøde i BU 11. 1 stevns kommune 50-undersøgelse Almen indsat i normalsystemet F.eks. Daginstitutioner Skoler SFO Klubber Almen forebyggende indsat F.eks. Sundhedspleje Praktiserende læger Screeninger

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Selvevaluering. Selvevalueringen er et led i Task Forcens screening og analyse af kommunens organisering og sagsbehandling på børne- og ungeområdet.

Selvevaluering. Selvevalueringen er et led i Task Forcens screening og analyse af kommunens organisering og sagsbehandling på børne- og ungeområdet. Selvevaluering Som grundlag for samarbejdet mellem kommunen og Social- og Integrationsministeriets Task Force på børne- og ungeområdet, vil vi bede jer beskrive og vurdere jeres praksis på børne- og ungeområdet

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen

GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen GLADSAXE KOMMUNE ADHD Handleplan, oversigt over indsatsområder i Gladsaxe Kommune NOTAT Dato: 29. januar 2014 Af: Dorthe Bevensee Følgende oversigt er udarbejdet på baggrund af anbefalinger i den nationale

Læs mere

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Beredskabet i Bornholms Regionskommune Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge 8.30-8.45 Kaffe/ brød og velkomst og præsentation af formålet med dagen V/Vibeke Juel Blem 8.45-9.15 Hvad er

Læs mere

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI?

GADEPLAN. Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? GADEPLAN Det gule Team - Gadeplan HVEM ER VI? Center for Børn og Familie 2 Målgruppe: Det gule team arbejder efter Servicelovens 11. Det er en forebyggelsesparagraf som åbner mulighed for at tilbyde familierelaterede

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

NOTAT. Status 1. marts 2018 Familieafdelingen Politisk ledelsesinformation

NOTAT. Status 1. marts 2018 Familieafdelingen Politisk ledelsesinformation NOTAT Status 1. marts 2018 Familieafdelingen Politisk ledelsesinformation Status for Familieafdelingen Dette udkast til politisk ledelsesinformation er et oplæg til udvalgets drøftelse af ønskerne til

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring både de forebyggende

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 2. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger Bevillingsområde 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge uden for hjemmet Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse

Læs mere

Orientering om Underretninger 1. halvår 2018

Orientering om Underretninger 1. halvår 2018 Punkt 3. Orientering om Underretninger -058400 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering status på Underretninger for. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 - side 1 Dato: Maj2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) 5.28.20 Opholdssteder for børn og unge På denne funktion

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud

Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud Ansøgningsskema om forpligtende samarbejde med Inklusionsudvikling om styrket inklusion i dagtilbud, skoler og fritidstilbud Ansøgningsfrist fredag den 1. marts 2013 kl. 12. Ansøgningen bør have et omfang

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13

Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Sortedamskolens ressourcecenter 2012-13 Formålet med Sortedamsskolens ressourcecenter Formålet med at omorganisere skolens specialfunktioner er, at opnå en bedre inklusion for alle børn på skolen. Inklusion

Læs mere

Børneudvalget 5. februar Familieafdelingen

Børneudvalget 5. februar Familieafdelingen Børneudvalget 5. februar 2018 Familieafdelingen Familieafdelingens område Varetager sagsbehandlingen i sager om hjælp/støtte til børn/unge med særlige behov Yder rådgivnings- og vejledningsforløb til børn/unge

Læs mere

Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 31. december 2014

Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 31. december 2014 Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 31. december 214 Side 1 af 9 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 211-31. december 214 2. Tidsforbrug

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM FAMILIEAFDELINGERNE, KOMMUNALE DAGBEHANDLINGSTILBUD I HOLSTEBRO, STRUER OG LEMVIG KOMMUNER OG Center for Rusmiddel og Forebyggelse Formål: Formålet med at lave en samarbejdsaftale

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år

Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år Standarder for sagsbehandlingen vedrørende afdækning af de særlige forhold og indsatser i forhold til unge, der er fyldt 15 år Politisk målsætning for unge der er fyldt 15 år Fald i antallet af anbringelser

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Olsen Marts 2014 Status førtidspensionsreformen Marts

Læs mere

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2017

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2017 Statistik på underretningsområdet pr. 3. juni 17 Side 1 af 9 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 7 3. juni 17. Oversigt over underretningstyper

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Sisi Pedersen, Rådgiver i Hernings Sverigesteam Se også: Sverigesprogrammet.herning.dk Næste info-arrangement: 29. maj 2015

Læs mere

Statistik på underretningsområdet 2017

Statistik på underretningsområdet 2017 Statistik på underretningsområdet Side 1 af 9 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 27 2. Oversigt over underretningstyper i. Tidsforbrug i perioden

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2016

Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2016 Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 201 Side 1 af 10 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 2007-201 2. Oversigt over hvem der har underrettet

Læs mere

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016

Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Notat Opfølgning på Mønsterbryderudvalgets initiativ med socialrådgivere i daginstitutionerne pr. 1. april 2016 Frederiksberg Kommune har i forlængelse af budgetforhandlingerne i efteråret 2014 truffet

Læs mere

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune 2012 Formål Den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet skal medvirke til at forebygge kriminalitet i Norddjurs Kommune.

Læs mere

Bilag 1. Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2014

Bilag 1. Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2014 Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 30. juni 2014 1 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden - 30. juni 2014 2. Tidsforbrug i perioden 30.

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 - side 1 Dato: Oktober 2016 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2016 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) 5.28.20 Opholdssteder for børn og unge På denne

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Forslag til. Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune. Gældende fra 1. januar 2016

Forslag til. Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune. Gældende fra 1. januar 2016 Forslag til Kommissorium for SSP organisationen i Faxe Kommune Gældende fra 1. januar 2016 Indhold Styregruppen for SSP-samarbejdet i Faxe Kommune...3 Koordinationsgruppen for SSP samarbejdet i Faxe Kommune...4

Læs mere

Kvalitetsstandard Handleplan

Kvalitetsstandard Handleplan Aabenraa kommune Juni 2018 Kvalitetsstandard Handleplan Indhold Handleplansmøder... 1 Hvornår skal der udarbejdes handleplaner... 2 Indhold i handleplaner... 3 Særligt for døgnanbringelser i Aabenraa kommune...

Læs mere

Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 30. september 2014

Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 30. september 2014 Bilag 1 Statistik på underretningsområdet pr. 30. september 2014 Side 1 af 10 Følgende statistikker er udarbejdet på underretningsområdet: 1. Antal underretninger i perioden 2011-30. september 2014 2.

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE. SSP Skole Socialforvaltning - Politi. Indsatsen mod ungdomskriminalitet

GLOSTRUP KOMMUNE. SSP Skole Socialforvaltning - Politi. Indsatsen mod ungdomskriminalitet GLOSTRUP KOMMUNE SSP Skole Socialforvaltning - Politi Indsatsen mod ungdomskriminalitet et tillæg til Børnepolitikken herunder den sammenhængende børnepolitik Vedtaget i Kommunalbestyrelsen d. 12. september

Læs mere

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver:

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Sagsbehandler: Distrikt: Skoledistrikt: Aktuelle foranstaltninger Sæt X Pris pr.mdr Varighed Konsulentbistand

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2018 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Notat: kommissorier for SSP organisationens parter

Notat: kommissorier for SSP organisationens parter Notat: kommissorier for SSP organisationens parter Tingvej 7 4690 Haslev Børn, Familie og Uddannelse Telefon 56 20 30 00 Telefax 56 20 30 01 www.faxekommune.dk Dato j.nr. Direkte telefon 5620 3959 Mail

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

Frederiksberg Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg. J.nr. 2015/ Forsidefoto : Fællesrådgivningen

Frederiksberg Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg. J.nr. 2015/ Forsidefoto : Fællesrådgivningen Virksomhedsplan Fællesrådgivningen for børn og unge Frederiksberg Kommune Rådhuset 2000 Frederiksberg ppr@frederiksberg.dk J.nr. /0007109 Forsidefoto : Fællesrådgivningen Indholdsfortegnelse Om Fællesrådgivningen

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge

Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Styrkelse af indsatsen overfor kriminalitetstruede børn og unge Politisk målsætning I Esbjerg Kommune ydes der en konsekvent, hurtig og målrettet indsats overfor Kriminalitetstruede unge og unge lovovertrædere.

Læs mere

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark NOTAT Titel Fra: Til: Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark Elisabeth Marian Thomassen, Servicestyrelsen, Danmark Valuta för pengarna? Kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af trivsel

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af trivsel Punkt 5. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af trivsel 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre arbejde

Læs mere

Folkeskolerne i Struer kommune

Folkeskolerne i Struer kommune Folkeskolerne i Struer kommune Bekymrende fravær Ansvar og handlemuligheder Forord Skolelederen har ansvaret for at følge op på børn med for meget fravær fra skolen. Som en hjælp til skolelederens arbejde,

Læs mere

Oversigt over mulige kriminalitetsforebyggende tiltag og handlinger (foreløbigt udkast)

Oversigt over mulige kriminalitetsforebyggende tiltag og handlinger (foreløbigt udkast) Oversigt over mulige kriminalitetsforebyggende tiltag og handlinger (foreløbigt udkast) Denne oversigt er tænkt som en form for katalog, hvor man som fagperson kan få inspiration til, hvordan man i forskellige

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten.

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten. I forbindelse med budget 2015 blev SSP og Ungdomsklubberne lagt ind under Ungdomsskolen. Flytningen af SSP sker fra d. 1.1.2015 og ungdomsklubberne overgår til Ungdomsskolen fra d. 1.8.2015 Fritidsklub

Læs mere

Budgetopfølgning april 2017

Budgetopfølgning april 2017 Budgetopfølgning april 2017 Budgetrammen til familieafdelingen er udfordret af en større aktivitet end forventet. Der er aktuelt et forventet merforbrug i 2017 på i alt ca. 8 mio. kr. Der er 18 flere anbragte

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn.

Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn. Forslag til ændring af kompetenceplan vedr. Lov om social service, merudgifter og særlig støtte til børn. Bemærk: Dette forslag er udarbejdet på baggrund af den nye lovgivning pr. 1.1.2011, den såkaldte

Læs mere

NOTAT. Dato: 19. december Kontaktoplysninger. Børnecentret. Hækkerupsvej Ringsted. Side 1 af 5

NOTAT. Dato: 19. december Kontaktoplysninger. Børnecentret. Hækkerupsvej Ringsted. Side 1 af 5 NOTAT Dato: 19. december 2018 Oversigt over ændringer fra de gældende serviceniveausbeskrivelser til de kvalitetsstandarder på området for udsatte børn og unge, samt børn og unge med funktionsnedsættelser

Læs mere

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen.

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Kort og godt om afdelingen Børn- og Familieafdelingen består af rådgivnings- og behandlingstilbud inden

Læs mere

Håndtering af sager med mistanke eller viden. om vold eller seksuelle krænkelser af børn og

Håndtering af sager med mistanke eller viden. om vold eller seksuelle krænkelser af børn og Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge. Handlevejledning for medarbejdere i Ballerup Kommune Indhold Indledning... 3 Hvad er seksuelle overgreb

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Kapitel 27. Børnehuse

Kapitel 27. Børnehuse Kapitel 27 Børnehuse Der skal i hver region etableres et børnehus til undersøgelse af et barns eller en ungs forhold, når barnet eller den unge har været udsat for overgreb eller ved mistanke herom, jf.

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 250 Offentligt Familierådgivningen Kolding Kommune Emne: Procedure for daglig visitation Visitationsenheden og den daglige visitation skal udover

Læs mere

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej Introduktion til Familiegruppearbejdet Familiegruppen Centrum Badehusvej 11 16.02.18 Familiegruppernes rammer De politiske fastsatte mål og rammer: o Lovgivning (primært Serviceloven) instruktion (en myndighedsafdeling)

Læs mere

Organisering af arbejdsopgaverne i Familieafdelingen.

Organisering af arbejdsopgaverne i Familieafdelingen. Organisering af arbejdsopgaverne i Familieafdelingen. Familie af delingens kerneopgave er: At skabe tryghed for de mest udsatte børn og unge i tæt samarbejde med forældre, privat og professionelt netværk

Læs mere

Pejlemærker for samarbejdet med familien herunder Randers-trappen

Pejlemærker for samarbejdet med familien herunder Randers-trappen Vedrørende: Notat om serviceniveauet for børn og unge med behov for støtte Sagsnavn: Serviceniveau på forebyggelses- og anbringelsesområdet for børn og unge med behov for støtte Sagsnummer: 27.24.00-G01-1-14

Læs mere

Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge

Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge Håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge HANDLEVEJLEDNING FOR MEDARBEJDERE I BALLERUP KOMMUNE Indhold Indledning... 3 Hvad er seksuelle overgreb og

Læs mere

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune

Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune Inklusionsstrategi for skolevæsenet i Frederiksberg Kommune 1. Indledning Frederiksberg Kommune har som mål, at flest mulige børn skal inkluderes i almenområdet fremfor at blive henvist til særlige specialtilbud.

Læs mere

SSP samarbejde og handleplan

SSP samarbejde og handleplan SSP samarbejde og handleplan En samlet beskrivelse af SSP samarbejdet i Rebild Kommune maj 2015 Indholdsfortegnelse Formål med SSP samarbejdet 3 Organisering af SSP samarbejdet 4 Beskrivelse af ansvars-

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Tilbudsoversigt Familieområdet

Tilbudsoversigt Familieområdet 1 Tilbudsoversigt Familieområdet Forord Det er Byrådets ønske at udsatte børn og unge opnår samme muligheder for personlig udvikling, sundhed og et selvstændigt voksenliv som andre børn. Velfærd og Sundhed

Læs mere

Eksempel på beslutningskompetenceplan

Eksempel på beslutningskompetenceplan Eksempel på beslutningskompetenceplan Kompetenceplaner handler om, hvem der har kompetence til at give bevilling og træffe afgørelser. I dette eksempel angives hvem, der har kompetence til at hhv. indstille

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

KL s anbefalinger for kommunernes arbejde med udsatte børn og unge. Vordingborg?

KL s anbefalinger for kommunernes arbejde med udsatte børn og unge. Vordingborg? KL s anbefalinger for kommunernes arbejde med udsatte børn og unge Tilfør kompetencer tidligt i livet At kommunerne styrker sundhedsplejens rolle i forhold til de udsatte familier. Det kan bl.a. ske gennem

Læs mere

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet

Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet Forord Den sammenhængende strategi for forebyggelse af ungdomskriminalitet skal ses som en del af kommunens sammenhængende børne- og ungepolitikpolitik.

Læs mere

Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018

Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018 Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018 Det vi vil Udsatte børn og unge skal sikres de samme muligheder for personlig udvikling, sundhed og et selvstændigt voksenliv som deres jævnaldrende. Det kræver:

Læs mere

Tids- og investeringsplan i forhold til at investere i forebyggelse og nedbringe antallet af anbringelser i Frederikshavn Kommune

Tids- og investeringsplan i forhold til at investere i forebyggelse og nedbringe antallet af anbringelser i Frederikshavn Kommune Tids- og investeringsplan i forhold til at investere i forebyggelse og nedbringe antallet af anbringelser i Frederikshavn Kommune Dato: 30. oktober 2014 Sagsnummer: 14/20228 I udarbejdelsen af tids- og

Læs mere

Anbringelsesgrundlaget beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune.

Anbringelsesgrundlaget beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune. Internt notatark Social- og Sundhedsforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 7. oktober 2013 Sagsnr. 13/18875 Løbenr. 162191/13 Sagsbehandler Bettina Mosegaard Brøndsted Direkte telefon 79 79 27

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte

Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte Notatark Emne: Kolding Kommunes ansvar over for børn, unge og deres familie med behov for særlig støtte 8. februar 2018 - Sagsnr. 18/2869 - Løbenr. 29817/18 I Kolding kommune er ansvaret for sagsbehandling

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 side 1 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Denne funktion omfatter udgifter og indtægter vedrørende særlig støtte til børn og unge og herunder vedrørende

Læs mere

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019)

Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Opgavebeskrivelse for skolesocialrådgiverne i Borgercenter Børn og Unge (2019) Siden 2007 har Københavns Kommune haft tilknyttet skolesocialrådgivere til folkeskolerne i København, først som pilotprojekt

Læs mere