Referat for Landssamrådsmøde den 23. maj 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat for Landssamrådsmøde den 23. maj 2013"

Transkript

1 Referat for Landssamrådsmøde den 23. maj 2013 Deltagere: Alice Linning (formand for Landssamrådet) og Charlotte Bach Thomassen (Det Danske Spejderkorps), Susanne Ravn (punkt 1 7) og Nina Hanberg (De grønne pigespejdere), Signe Lund Christensen (Danske Baptisters Spejderkorps), Louise Juul Jensen og Karsten Carlo Hansen (DUI-LEG og VIRKE), Kirsten Lund Larsen (KFUM og KFUK i Danmark), Thomas Kirkeskov (KFUM-Spejderne i Danmark), Ulrich Piltoft og Jeanet Flørnæss Fischer (FDF), Nanna Kjølholt (De grønne pigespejdere, DUF styrelsesmedlem, punkt 4-15) Signe Bo (KFUM og KFUK i Danmark, DUF formand, punkt 4-15), Lars Mortensen (KFUM- Spejderne i Danmark, Friluftsrådets formand). Afbud fra: Morten Krogsgaard (FDF), Peter Munk Povlsen (KFUM og KFUK i Danmark) Sarah Basnov (Danske Baptisters Spejderkorps) og Marie Gro Svenstrup (Det Danske Spejderkorps, DUF styrelsesmedlem) og Rasmus Bro Henriksen (KFUM- Spejderne i Danmark). Sekretariatet: Frederik Fredslund-Andersen og Jette Holtze Inno (referent) Gæster: Bie Andersen, konsulent i Det Danske Spejderkorps (punkt 1 15) og Astrid Bjørg Larsen, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet (punkt 1 3). 1. Godkendelse af dagsorden Landssamrådet godkendte følgende dagsorden: 2. Godkendelse af referat den 19. marts 2013 (ca. 5 min.) 3. Tema om frilufsliv (ca. 1 time) 4. DUF regnskab og principper for budget Orientering fra DUF (ca. 10 min.) 6. Mundtlig orientering fra Friluftsrådet (ca. 5 min.) 7. Mundtlig orientering fra formanden 8. Miljøministerens initiativ til friluftspolitik opfølgning på netværksgrupper og input 9. Frivilligcharter opfølgning på aktiviteter (ca. 10 min.) 10. Folkeskolereform opfølgning på mødet 5. april (ca. 5 min.) 11. Folkeoplysning opfølgning på aktiviteter (ca. 5 min.) 12. Kommunalvalg 2013, hvad gør vi? (ca. 15 min.) 13. Folkemødet på Bornholm (10 min.) 14. Forslag til punkter til næste møde 26. august (ca. 5 min.) 15. Eventuelt (ca. 5 min.) 2. Godkendelse af referat den 19. marts 2013 Der var ingen kommentarer. 3. Tema om frilufsliv Udgangspunktet for Landssamrådets drøftelse er dets politiske mål om friluftsliv, således: Landssamrådet arbejder for at forbedre mulighederne for medlemsorganisationernes lokale foreningers adgang til naturen og udvikling af lokale friluftsaktiviteter og -faciliteter.

2 Temadrøftelsen var tredelt, således: 1. Friluftsrådets strategi, hvilke tre indsatser bør samrådsorganisationerne have øje for? Oplæg v/ Lars Mortensen (ca. 10 min.) 2. Naturens Dag, hvordan kan foreninger få noget ud af at bruge Naturens Dag og er kommunerne interesseret i at samarbejde? Oplæg v/ Astrid Bjørg, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet (ca. 20 min.) 3. Drøftelse i grupper; hvad tager vi med os fra oplæggene? (ca. 10 min.) Friluftsrådets formand gjorde Landssamrådet opmærksom på følgende tre indsatser, som bør have Landssamrådets opmærksomhed: By friluftsliv Frivilligt engagement Friluftspolitik Om Naturens Dag Naturens Dag foregår hvert år den anden søndag i september (i år den 8. september) og er et samarbejde mellem Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening. Det overordnede formål med dagen er at få flere ud i naturen. I 2012 var dagplejer, skoler eller børnehave med i ugen op til Naturens Dag og tog ud med familien på Naturens Dag. Nogle af Friluftsrådets budskaber var: Mange kommuner vil gerne være med på Naturens Dag, da det er med til at markere dem som grønne kommuner. Samrådsforeninger bruger ofte dagen til at give andre en god friluftsoplevelse, og måske kunne der også tænkes i rekruttering? Deltagelsen giver i høj grad synliggørelse i lokalsamfundet. Der kan søges tips- og lottomidler til aktiviteter på Naturens Dag (deadline 1. juli). Tilmeldingsfrist er den 15. august. KFUM-Spejderne udarbejder i år et idékatalog, så det bliver nemt for lokal foreningerne at være med på dagen. Det Danske Spejderkorps arbejder med spydspids arrangementer. Under drøftelserne fremkom følgende synspunkter: Ideer til Landssamrådets temamøde 2. november; identifikation af fælles interessefelter mellem Friluftsrådets kredsrepræsentanter og de lokale samråd samt et oplæg om Naturens Dag. Naturens Dag er mest en synlighedsindsats frem for en rekrutteringsindsats. Deltagelse i Naturens Dag kan give en god synergi effekt, hvis alle samrådsorganisationer deltager og har dagen med i sit årshjul. Naturens Dag er en anledning til synlighed, der med fordel kan bruges i det friluftspolitiske arbejde lokalt. Der er et redskab på foreningsredskaber.dk om Naturens Dag, der måske kan udbygges endnu mere?

3 Mere om Naturens Dag på (link til redskab her). 4. DUF regnskab og principper for budget 2014 Signe Bo orienterede om DUF regnskab og budget. 5. Orientering fra DUF Signe Bo orienterede om Nydansk Ungdoms Råd og integration i DUF, strategi for demokrati og evaluering af strategikonceptet. Landssamrådet besluttede, at der til næste møde den 26. august er en drøftelse af kandidater og suppleanter til DUFs styrelse. 6. Mundtlig orientering fra Friluftsrådet Lars Mortensen orienterede om Friluftsrådets generalforsamlingen, herunder valg, vedtægter og strategi. 7. Mundtlig orientering fra formanden Alice Linning mindede om, at der holdes info-møde om folkeoplysningspolitik og foreningsredskaber i Aalborg den 17. juni, og bad landsorganisationerne formidle det. Landssamrådets database om lokale samråd og folkeoplysningsudvalgsmedlemmer skal opdateres og kobles med modtagerne af SamrådsOrientering, sådan at Landssamrådet er sikker på at kommunikere med de rette mennesker. Opgaven løses af en studentermedhjælper i juni måned. Projekt Foreningsvilkår slutter officielt den 30. juni og Frederik Fredslund-Andersen gav en mundtlig orientering om projektets afsluttende fase. Der er afholdt et fyraftensmøde den 16. maj på Horsens Rådhus for 22 deltagere om erfaringerne fra projektet og afprøvning af foreningsredskaber.dk. Der afholdes et lignende fyraftensmøde på Københavns Rådhus den 10. juni. Bestyrelsen for Projekt Foreningsvilkår mødes den 20. juni for bl.a. at drøfte læringer fra

4 projektet og den afsluttende rapport til DUF. Der er fire små film undervejs, der er et led i den officielle markedsføring af foreningsredskaber.dk sammen med banner til hjemmesider m.v. Landssamrådet afslutter regnskab for Projekt Foreningsvilkår på næste Landssamrådsmøde den 26. august. 8. Miljøministerens initiativ til friluftspolitik opfølgning på netværksgrupper og input Miljøministeren / Naturstyrelsen afholdt fremtidsværksted den 11. april for de ca. 100 mennesker, der er udpeget til netværk, heriblandt er tre repræsentanter fra Landssamrådet samt to øvrige er repræsenteret fra samrådsorganisationerne se nedenfor: Netværkene er organiseret ud fra disse pejlemærker: 1. Friluftsliv er for alle - Thomas B. Kolind Vilstrup, aktivitetschef, FDF 2. Vi skal lære i naturen 3. Friluftsliv skaber engagement og fællesskab - Thomas Kirkeskov, generalsekretær i KFUM- Spejderne i Danmark 4. Friluftsliv giver sundhed og livskvalitet 5. Friluftsliv skaber vækst og arbejdspladser 6. Vores byer skal indbyde til friluftsliv 7. Vi skal bruge naturen som social løftestang - Jette Holtze Inno, konsulent for Landssamrådet 8. Nytænkning giver mere friluftsliv - Bie Andersen, udviklingskonsulent i Det Danske Spejderkorps 9. Viden - Svend-Erik Fangel Pedersen, arkitekt, KFUM-spejder og medlem af Friluftsrådets bestyrelse. Der var en mundtlig tilbagemelding fra Bie Andersen, Thomas Kirkeskov og Jette Holtze Inno. Landssamrådet ønsker at følge udviklingen i netværkenes arbejde, der er planlagt at være færdige til september/ oktober. 9. Frivilligcharter opfølgning på aktiviteter Med baggrund i Landssamrådets drøftelse af frivilligchartret, har Landssamrådet besvaret Frivilligrådets målrettede høring om frivilligcharter. Vores svar indgår i Friluftsrådets Rapport om høring blandt foreninger og organisationer, hvor FDF Hedehusene bliver fremhævet som et godt eksempel på samarbejde mellem kommune og forening. Herefter har social- og integrationsminister og kulturministeren inviteret til dialogmøde den 30. april, hvor sundhedsministeren også deltog. Ca. 300 foreninger var repræsenteret, og Landssamrådet deltog med Alice Linning, Jette Holtze Inno samt Signe Bo, der var oplægsholder. Andre oplægsholdere var Hjerteforeningen, DGI, Almene Boligforeninger, ISOBRO og en borgmester. Efter mødet blev fremsendt notat til kulturministeren og social- og integrationsministeren (bilag 1).

5 Der er nedsat en arbejdsgruppe med ministre, repræsentanter for frivillige organisationer og det offentlige, samt repræsentanter for de faglige organisationer, som deltog i camp den maj. Fra Landssamrådet deltager Signe Bo, formand for DUF og Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet. De fem ministre der deltog i campen var social- og integrationsminister Karen Hækkerup, kulturminister Marianne Jelved, minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr. Næste møde i arbejdsgruppen er den 10. juni. Signe Bo og Lars Mortensen gav en mundtlig orientering om deltagelse i arbejdsgruppen og den videre proces. Landssamrådet ønsker at drøfte det videre forløb om udarbejdelse af et nyt frivilligcharter. 10. Folkeskolereform opfølgning på mødet 5. april Børne- og undervisningsminister Christine Antorini havde den 5. april inviteret Landssamrådet og DUF (samt en række andre aktører) til dialogmøde om fritidslivets betydning og muligheden for en øget sammenhæng mellem skolerne og foreningslivet. Fra Landssamrådet deltog Kirsten Lund Larsen (KFUM og KFUK i Danmark), Morten Krogsgaard (FDF) og Alice Linning. Fra DUF deltog bl.a. Signe Bo. På mødet afleverede vi et notat til ministeren (bilag 2), der efterfølgende kvitterede med svar. Landssamrådet var enige om at følge området tæt. 11. Folkeoplysning opfølgning på aktiviteter Kulturminister, Marianne Jelved havde den 22. april inviteret en række aktører til møde om folkeoplysningen. Fra Landssamrådet deltog Louise Juul Jensen og fra DUF bl.a. Signe Bo, hvorfor de gav en tilbagemelding fra mødet. På mødet blev omdelt bogen Myndige borgere og forpligtende fællesskaber, hvor kulturministeren også har skrevet et indlæg som en del af Kredsen, der har formuleret følgende otte visioner for folkeoplysningen som folkelig bevægelse: 1. Folkeoplysningen er en af demokratiets grundpiller, og det er dens opgave at understøtte det aktive medborgerskab. 2. Folkeoplysningen skal bidrage til at styrke danskernes europæiske identitet og medborgerskab. 3. Folkeoplysningen skal skabe globalt udsyn og solidaritet og danne danskerne til danske verdensborgere. 4. Folkeoplysningen skal udfordre den sammenhængskraft, der ekskluderer minoriteter og fastlåser samfundet i ensliggørelse og styrke den sammenhængskraft, der er baseret på aktive, uenige og diskuterende medborgere. 5. Folkeoplysningen skal være bannerfører for et samfund baseret på holdninger i stedet for på økonomiske kalkuler og nytteberegninger. 6. Folkeoplysningen skal levere den viden og indsigt, der skaber myndige borger. 7. Folkeoplysningen skal udfordre eliternes monopol på den offentlige samtale. 8. Folkeoplysningen skal danne forpligtende fællesskaber i civilsamfundet.

6 Kredsens medlemmer er Carl Holst, Helga Kolby Kristiansen, Steen Hildebrandt, Lene Andersen, Marianne Jelved, Ove Kaj Pedersen, Pernille Vigsø Bagge. Troels Mylenberg og Lars Bo Kaspersen Landssamrådet drøftede også betydningen af, der er oprettet et nyt Videnscenter for folkeoplysning (VIFO), der er etableret under Idrættens Analyseinstitut (der er en uafhængig og selvejende institution under Kulturministeriet). Landssamrådet besluttede, at næste temadrøftelse handler om folkeoplysning, hvor DUF fortæller om deres undersøgelse sammen med Fritid og Samfund om folkeoplysningspolitikker. 12. Kommunalvalg 2013, hvad gør vi? Landssamrådet drøftede, hvordan vi sætter rammer og vilkår på lokalforeningernes kommende dagsorden. Landssamrådet opfordrede til at høre Spejderkredsen, der har besluttet at deltage på Folkemødet, hvad de tænker kunne være relevant. 13. Folkemødet på Bornholm Spejderkredsen har besluttet at deltage i Folkemødet på Bornholm den juni. Landssamrådet opfordrede til en tilbagemelding fra Spejderkredsen om, hvordan dette års Folkemøde gik på Landssamrådets møde 26. august. Flere af Landssamrådets medlemmer er også til stede med egen organisation, der således også kan give sit input. DUF deltager igen i år bl.a. med DM i debat i samarbejde med Politiken. Herefter er processen, at Landssamrådet på mødet den 14. november drøfter, hvordan alle samrådsorganisationerne kan være til stede næste år. 14. Forslag til punkter til næste møde den 26. august Drøftelse af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter til DUFs styrelse Tema: folkeoplysning (oplæg af DUF om folkeoplysningspolitikker) Orientering fra Børns Rettigheder (videnskatalog) Projekt Foreningsvilkår, herunder regnskab Budget Eventuelt Center for Menneskerettigheder har udarbejdet en toolbox for menneskerettigheder, som Nanna omdelte.

7 KFUM og KFUK i Danmark siger farvel til den afgående generalsekretær Kirsten Lund Larsen og goddag til den nye generalsekretær Jørgen Kvist ved en reception den 27. juni kl. 14. I FDF er der også farvel til den afgående generalsekretær Ulrich Piltoft og goddag til den nye generalsekretær Morten Skrubbeltang ved en reception den 15. august kl. 14. Frederik Fredslund-Andersen, projektleder for Projekt Foreningsvilkår afslutter Landssamrådets første fælles projekt og stopper den 30. juni. Der skal lyde en stor tak til Kirsten, Ulrich og Frederik for deres engagement i Landssamrådet.

8 Bilag 1 Til Kulturminister Marianne Jelved og Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup Fra Børne- og Ungdomsorganisationernes Landssamråd Den 1. maj 2013 Kære ministre, Tak for invitation til dialogmødet i går om et nyt frivilligcharter. Vi vil her ridse vores position op. Folkeoplysende foreninger med stærke formål Landssamrådets medlemsorganisationer har i alt ca medlemmer fordelt på ca lokalforeninger i Danmark. I ca. 65 af landets 98 kommuner er der lokale samråd. Fælles for os er, at vi er værdi- og idébårne foreninger med et formål, som handler om at uddanne børn og unge til demokratisk forståelse og aktivt medborgerskab. Vores lokalforeningers aktiviteter spænder bredt, men de tager alle afsæt i et fælles ansvar for personlig udvikling, stærke fællesskaber og lokalsamfundet. Anbefaling: Et nyt frivilligcharter handler om frivillighed bredt, er levende, og det fremstår klart, hvem der skal bruge og have gavn af frivilligchartret. Frivillige er aktive medlemmer For os handler frivillighed om medlemskab af en værdibåret forening, hvor frivillige tager ansvar for børn og unges identitet og udvikling. De frivillige er i høj grad styret af deres lyst og engagement ud fra foreningens formål og værdier til at give børn og unge fælles oplevelser på tværs af alder, køn og ressourcer. Foreningslivet er altså mere og andet end et brik i velfærdspuslespillet. Efter sammenlægningen af kommunerne oplever vi, at den geografiske afstand er en barriere for det foreningsliv, der befinder sig langt fra kommunen. Anbefaling: Et nyt frivilligcharter understøtter et tættere samspil mellem kommunen og foreningslivet, så vi supplerer hinanden. Vi ønsker foreningsfrivillige fremfor kommunale frivillige. Lokale løsninger virker Det gode samspil mellem foreningslivet og kommunerne bygger på gensidig respekt, hvor begge har et tæt kendskab til hinanden uanset den fysiske distance, og hvor det er nemt at være frivillig og indgå mikropartnerskaber. Landssamrådets indsats til at hjælpe foreningerne lokalt sker bl.a. via der bl.a. har partnerskaber som tema. De gode historier om, hvordan andre gør er med til at inspirere til nye måder og former, der også løser velfærdsmæssige udfordringer f.eks. integration af børn med særlige behov i fællesskabet. Vi har f.eks. oplevet et innovativt samarbejde med Holstebro Kommune om Spejdernes Lejr 2012 og i mindre skala i Høje Taastrup Kommune om FDFs nedbrændte hytte, der blev til en naturbase til gavn for mange flere, end den tidligere hytte havde givet mulighed for. Anbefaling: Dialog er en forudsætning for samspil mellem det offentlige og det lokale foreningsliv. Nysgerrige parter med respekt for hinanden giver innovative løsninger, der virker lokalt.

9 Landssamrådets holdninger kan desuden findes i vores besvarelse af Frivilligrådets spørgeskema. I er meget velkomne til at kontakte os for en yderligere dialog. Landssamrådets sekretariat ved Jette Holtze Inno kan træffes på telefon og mail samraadet@dds.dk. Med venlig hilsen Alice Linning Formand for Landsamrådet Landssamrådet er et politisk samarbejde og netværk mellem syv idépolitiske foreninger til fordel for børn og unge: Det Danske Spejderkorps, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps, FDF, KFUM-Spejderne i Danmark, KFUM og KFUK i Danmark og DUI-LEG og VIRKE. Læs mere på find inspiration til synlighed, kommunikation, værdier, politik og partnerskaber.

10 Bilag 2 Kære Børne- og Undervisningsminister Christine Antorini, Tak for invitation til mødet i dag. Vi vil her ridse vores position op. Foreninger med stærke formål Landssamrådets medlemsorganisationer har i alt ca medlemmer fordelt på ca lokalforeninger rundt om i Danmark. Vores foreninger bygger på et formål, som handler om at uddanne børn og unge til demokratisk forståelse og aktivt medborgerskab. Vores lokalforeningers aktiviteter spænder bredt, men de tager alle afsæt i et fælles ansvar for personlig udvikling, stærke fællesskaber og lokalsamfundet. Styrk det lokale samarbejde Vi ønsker at indgå i yderligere dialog med ministeren om skolernes mulighed for øget sammenhængskraft med foreningslivet. Vi opfordrer til, at Børne- og Undervisningsministeren skaber rammerne for, at der lokalt kan foregå en dialog mellem foreningerne og skolen. Som en del af den nye reform opfordrer vi skolerne til at kigge rundt i det mangfoldige foreningslandskab og indbyde dem til dialog og konstruktivt samarbejde. Det er vigtigt for os at understrege, at alle Landssamrådets medlemsorganisationer er værdi- og idébårne. Vi mener, at der ligger en vigtig opgave i at give skolerne vide rammer og tilskyndelse til at invitere hele bredden af det idébestemte danske foreningsliv med - herunder også politiske og kirkelige børne- og ungdomsorganisationer. Vi oplever ofte, at skolerne har haft berøringsangst på det punkt. Lokale løsninger virker I egne rækker opfordrer vi vores lokalforeninger til generelt at styrke samarbejdet og synligheden i lokalsamfundet samt med kommunen. Landssamrådet har netop lanceret som gør det enklere for lokalforeningerne at skabe synlighed og danne lokale mikro partnerskaber. Det er dog afgørende for os, at der er tale om lokale løsninger. Vi har allerede mange gode erfaringer med at samarbejde med skolerne om ture, udendørsaktiviteter og events, og vi bygger meget gerne videre på det lokalt. Frivillige er aktive medlemmer For os handler frivillighed om medlemskab af en værdibåret forening, hvor frivillige tager ansvar for børn og unges identitet og udvikling. De frivillige er i høj grad styret af deres lyst og engagement ud fra foreningens formål og værdier til at give børn og unge fælles oplevelser på tværs af alder, køn og ressourcer. Udviklingen af børn og unge foregår i anerkendende miljøer uden skelen til deres sociale status i samfundet. En undersøgelse foretaget af Gallup for DUF peger på, at medlemmer i foreningslivet og særligt i vores børne- og ungdomsorganisationer opnår særlige sociale kompetencer og en værdimæssig dannelse, der adskiller dem fra ikke-foreningsaktive. Det mener vi skyldes friheden til at engagere og organisere os, som vi finder bedst. Learning-by-doing og et helhedssyn på børns udvikling Vores indsats bygger på metoden learning-by-doing og et helhedsorienteret blik på børns udvikling. Vi oplever, at erfaringsbaseret læring sker bedst i en mangfoldighed af miljøer, hvor børn og unge selv tager ansvar. Det vil vi gerne være med til at udbrede og praktisere, og vi er meget positivt stemt over for ministerens helhedsorienterede blik på læring, og vil gerne invitere til yderligere dialog. Både lokalt mellem skoler og foreninger samt nationalt mellem Landssamrådet og ministeren.

11 Landssamrådets sekretariat v/ Jette Holtze Inno kan træffes på telefon , mail Med venlig hilsen Alice Linning Formand for Landsamrådet

Referat for Landssamrådsmøde den 22. november 2012

Referat for Landssamrådsmøde den 22. november 2012 Referat for Landssamrådsmøde den 22. november 2012 Deltagere: Alice Linning (formand for Landssamrådet, Det Danske Spejderkorps), Mads Kolte-Olsen (Det Danske Spejderkorps), Nina Hanberg og Susanne Ravn

Læs mere

Referat for Landssamrådsmøde den 14. november 2013

Referat for Landssamrådsmøde den 14. november 2013 Referat for Landssamrådsmøde den 14. november 2013 Deltagere: Alice Linning (formand for Landssamrådet, Det Danske Spejderkorps), Bie Andersen (Det Danske Spejderkorps), Nina Hanberg (De grønne pigespejdere),

Læs mere

Referat for Landssamrådsmøde den 6. juni 2012

Referat for Landssamrådsmøde den 6. juni 2012 Referat for Landssamrådsmøde den 6. juni 2012 Deltagere: Alice Linning (formand for Landssamrådet, Det Danske Spejderkorps), Mads Kolte-Olsen (Det Danske Spejderkorps), Nina Hanberg og Susanne Ravn (De

Læs mere

Lars Mortensen (Friluftsrådet), Anne-Kathrine Østerby (KFUM-spejderne) og Jørgen Kvist (KFUM-KFUK).

Lars Mortensen (Friluftsrådet), Anne-Kathrine Østerby (KFUM-spejderne) og Jørgen Kvist (KFUM-KFUK). Referat fra Landssamrådsmøde d. 20. januar 2014 Mødested: DUI-LEG og VIRKE Mågevej 22 2650 Hvidovre Kl. 17.30 18.15 Kl. 18.15 21.30 Aftensmad Landssamrådsmøde Deltagere: Mads Faber Henriksen (DUI-LEG og

Læs mere

Referat - Landssamrådets møde d. 10. juni Referat fra Landssamrådsmøde d. 10. juni Mødested: FDF Rysensteen.

Referat - Landssamrådets møde d. 10. juni Referat fra Landssamrådsmøde d. 10. juni Mødested: FDF Rysensteen. Referat fra Landssamrådsmøde d. 10. juni 2014 Mødested: FDF Rysensteen Rysensteensgade 3 1564 København V Kl. 17.30 18.15 Kl. 18.15 20.30 Aftensmad Landssamrådsmøde Deltagere: Mads Faber Henriksen (DUI-LEG

Læs mere

Referat for Landssamrådsmøde den 29. marts 2012

Referat for Landssamrådsmøde den 29. marts 2012 Referat for Landssamrådsmøde den 29. marts 2012 Deltagere: Alice Linning (formand for Landssamrådet, Det Danske Spejderkorps), Nina Hanberg (De Grønne Pigespejdere), Signe Lund Christensen og Connie Schneider

Læs mere

Referat - Landssamrådets møde d. 1. oktober Referat fra Landssamrådsmøde d. 1. oktober Mødested: FDF Rysensteen.

Referat - Landssamrådets møde d. 1. oktober Referat fra Landssamrådsmøde d. 1. oktober Mødested: FDF Rysensteen. Referat fra Landssamrådsmøde d. 1. oktober 2014 Mødested: FDF Rysensteen Rysensteensgade 3 1564 København V Kl. 17.30 18.15 Kl. 18.15 20.30 Aftensmad Landssamrådsmøde Deltagere: Alice Linning (DDS), Charlotte

Læs mere

Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk. København, 18-06-2014. National vision for folkeoplysningen

Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk. København, 18-06-2014. National vision for folkeoplysningen Kulturministeriet anp@kum.dk jop@kum.dk København, 18-06-2014 National vision for folkeoplysningen DFS takker for muligheden for at sende bemærkninger til udkast til national vision for folkeoplysningen,

Læs mere

Referat - Landssamrådets møde d. 8. april Referat fra Landssamrådsmøde d. 8. april Mødested: FDF Rysensteen.

Referat - Landssamrådets møde d. 8. april Referat fra Landssamrådsmøde d. 8. april Mødested: FDF Rysensteen. Referat fra Landssamrådsmøde d. 8. april 2014 Mødested: FDF Rysensteen Rysensteensgade 3 1564 København V Kl. 17.30 18.15 Kl. 18.15 21.30 Aftensmad Landssamrådsmøde Deltagere: Mads Faber Henriksen (DUI-LEG

Læs mere

Referat for møde i Landssamrådet Onsdag d. 31. august 2011

Referat for møde i Landssamrådet Onsdag d. 31. august 2011 Referat for møde i Landssamrådet Onsdag d. 31. august 2011 Til stede: Susanne Ravn (De grønne pigespejdere) Nina Hanberg (De grønne pigespejdere) Signe Lund Christensen (DBS) Signe Bo (KFUM og KFUK) Kirsten

Læs mere

CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE

CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE Den frivillige verden dækker både frivillige, foreninger og organisationer. Det frivillige Danmark er stort og mangfoldigt. Næsten hver

Læs mere

Godkendt referat fra Landssamrådets møde den

Godkendt referat fra Landssamrådets møde den Godkendt referat fra Landssamrådets møde den 30.01.2012 Til stede: Susanne Ravn (De grønne pigespejdere) Nina Hanberg (De grønne pigespejdere) Nanna Kjølholt (De grønne pigespejdere, DUFs styrelse) Signe

Læs mere

Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo. Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk

Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo. Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo Ved Torben Dreier Skoleleder www.fo aarhus.dk Aftenskolernes Pris som udviklingsdynamo Hvor ligger potentialerne for at vende de senere års stagnerende trend på

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum

Rummelige fællesskaber og kreative frirum gladsaxe.dk Rummelige fællesskaber og kreative frirum Kultur-, fritids- og idrætspolitik Gladsaxe Kommunes kultur-, fritids- og idrætspolitik har fokus på fællesskaber og på nytænkning. Vi mener, at det

Læs mere

Dagsorden for møde i Landssamrådet Onsdag d. 23. november 2011

Dagsorden for møde i Landssamrådet Onsdag d. 23. november 2011 Dagsorden for møde i Landssamrådet Onsdag d. 23. november 2011 Til stede: Afbud fra: Susanne Ravn (De grønne pigespejdere) Nina Hanberg (De grønne pigespejdere) Signe Lund Christensen (Danske Baptisters

Læs mere

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4

Indledning Vision Målsætninger Rammer for folkeoplysende virksomhed Udvikling af folkeoplysningen... 4 1 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Målsætninger... 3 Rammer for folkeoplysende virksomhed... 3 Udvikling af folkeoplysningen... 4 Folkeoplysningen i samspil med øvrige politikområder... 4 Afgrænsning

Læs mere

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne

Dagsorden Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015. Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Dagsorden torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune

Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Folkeoplysningspolitik for Bornholms Regionskommune Introduktion Folketinget vedtog den 1. juni 2011 en række ændringer af folkeoplysningsloven. Et centralt punkt i den reviderede lov er, at alle kommuner

Læs mere

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune.

Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune. Frivillighedspolitik Politik for frivilligt arbejde indenfor kultur- og fritidsområdet i Skive Kommune www.skive.dk Indhold Side 2: Forord Side 3: Principper for samarbejdet - foreningsliv og frivillighed

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

Referat af møde i Landssamrådet Tirsdag d. 16. november 2010 på Spejdercenter Holmen

Referat af møde i Landssamrådet Tirsdag d. 16. november 2010 på Spejdercenter Holmen Referat af møde i Landssamrådet Tirsdag d. 16. november 2010 på Spejdercenter Holmen Til stede: Susanne Ravn (De grønne pigespejdere) Nina Hanberg (De grønne pigespejdere) Mads Kolte-Olsen (DDS) Ulrich

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

Folkeoplysning & foreningernes rolle

Folkeoplysning & foreningernes rolle Anbefalinger fra Kultur Danmark arbejdsgruppen om 01.10.2013 Folkeoplysning & foreningernes rolle Resume: Arbejdsgruppen finder, at der er et stort potentiale i at styrke samarbejdet mellem de folkeoplysende

Læs mere

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune

Rummelige fællesskaber og kreative frirum. Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Rummelige fællesskaber og kreative frirum Politik for kultur, fritid og idræt i Gladsaxe Kommune Indhold Indledning... 3 VISION... 4 VÆRDIER... 4 STRATEGISKE MÅL... 4 1. Vi vil styrke foreningsliv og fællesskaber...

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Guldborgsund Kommune Kultur- og fritidsafdelingen Parkvej 37 4800 Nykøbing F. Indhold Introduktion side 3 Vision side 4 Målsætninger side

Læs mere

Verdensmålsgruppen redegjorde for overvejelserne bag de fremsatte anbefalinger.

Verdensmålsgruppen redegjorde for overvejelserne bag de fremsatte anbefalinger. REFERAT Styrelsesmøde 16-05-2018 Tilstede: Rasmus Kjeldsmark Jakobsen, Chris Holst Preuss, Nynne Bern Jensen, Gitte Kjær Petersen, Thor Ekberg Bonde, Cecilie Føns Stelmer, Rasmus Kjær Slot, Nicolai Boysen,

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune

Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Folkeoplysningspolitik for Ballerup Kommune Indledning Ballerup Kommune har tradition for at udvikle kommunen og byen i dialog med borgerne. I vision 2020 hedder det, at Vi satser på mennesker. Mennesker

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

Folke. Oplysnings politik

Folke. Oplysnings politik Folke Oplysnings politik 1 Indhold Forord 3 Folkeoplysningens udfordringer og styrker 4 Visioner og målsætninger 6 Tema 1 Rammer for folkeoplysning 8 Tema 2 Samspil med selvorganiserede grupper 10 Tema

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Velkommen. Fællesmøde den. 12. November 2016

Velkommen. Fællesmøde den. 12. November 2016 Velkommen Fællesmøde den. 12. November 2016 Program Program 11.00-17.00 11.00 Velkomst og præsentationsrunde, Leif Nielsen 11.10 Status for arbejdet med Politisk Udviklingsområde (PU): Lokal struktur,

Læs mere

REFERAT. Styrelsesmøde

REFERAT. Styrelsesmøde REFERAT Styrelsesmøde 31-10-2018 Tilstede: Kasper Sand Kjær, Jens Malskær, Lucas Skræddergaard, Chris Holst Preuss, Clara Halvorsen, Rasmus Kjeldsmark Jakobsen, Nynne Bern Jensen, Rasmus Kjær Slot, Nicolai

Læs mere

Udviklingsmål Strategier for FDF i samarbejde og Fællesskab og relationer i FDF

Udviklingsmål Strategier for FDF i samarbejde og Fællesskab og relationer i FDF Udviklingsmål 2016 2018 Strategier for FDF i samarbejde og Fællesskab og relationer i FDF FOTO BO LUDVIGSEN, RIEKE POPPE, THOMAS HEIE NIELSEN Strategier for FDF i samarbejde og Fællesskab og relationer

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Referat af møde i. Integrationsrådet. Tirsdag den 6. juni Gladsaxe Rådhus, lokale 2607

Referat af møde i. Integrationsrådet. Tirsdag den 6. juni Gladsaxe Rådhus, lokale 2607 Gladsaxe Kommune Social- og Sundhedsforvaltningen Integrationsrådet Referat af møde i Integrationsrådet Tirsdag den 6. juni 2017 17.30-19.30 Gladsaxe Rådhus, lokale 2607 Medlemmer Flemming Holst (MB) Kristine

Læs mere

Godkendt med tilføjelse af pkt. 17 om status på metaevalueringen af Spejdernes lejre.

Godkendt med tilføjelse af pkt. 17 om status på metaevalueringen af Spejdernes lejre. Spejdernes bestyrelse Fredag d. 3. november kl. 18.00 lørdag d. 4. november kl. 15.00 REFERAT Deltagere: David Hansen, Morten Junget, Julie Fink, Signe Lund Christensen, Stefan R. Hansen, Erik Friis, Erling

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 2016-2019 Folkeoplysningspolitik 2016-2019 1 Indhold Folkeoplysningspolitik...3 Folkeoplysningsudvalget...3 Indsatsområder 2016-2019...4 Årlige handleplaner...4 Frivillighed og aktivt

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

33l. Folkeoplysningspolitik

33l. Folkeoplysningspolitik 33l Folkeoplysningspolitik Godkendt af Byrådet den 1. oktober 2012 1 Forord Med den seneste ændring af folkeoplysningsloven er rammerne lagt for en ny folkeoplysningspolitik, der både favner de frivillige

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 15. december 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Sonja Fladstrand, Anette Eriksen, Karin Gudbergsen,

Læs mere

Arbejdsdrøftelse 2017

Arbejdsdrøftelse 2017 Arbejdsdrøftelse 2017 I år skal der arbejdes med foreningens vision for 2017-2018. Du kan her læse hvilke visioner bestryelsen har haft i tankerne. HVILKE DELE AF VISIONEN KOMMER TIL AT PÅVIRKE DIG, OG

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

Referat af forretningsudvalgsmøde d. 20. september 2017 hos Lene på Slettetoften.

Referat af forretningsudvalgsmøde d. 20. september 2017 hos Lene på Slettetoften. 18. oktober 2017 Referat af forretningsudvalgsmøde d. 20. september 2017 hos Lene på Slettetoften. Til stede: Annette Vad DGP, Lene Egeberg KFUM, Christian Lynge Dam Jacobsen FDF, Frederik Hansen og Peter

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Kultur Glostrup Kommune Center for Kultur og Borgerkontakt Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse den 16.08.2017 Folkeoplysningspolitik Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en

Læs mere

REFERAT. DUF delegeretmøde 4. december 2010 i CPH Conference i København. 1. Åbning af delegeretmødet. 2. Vedtagelse af forretningsorden

REFERAT. DUF delegeretmøde 4. december 2010 i CPH Conference i København. 1. Åbning af delegeretmødet. 2. Vedtagelse af forretningsorden REFERAT DUF delegeretmøde 4. december 2010 i CPH Conference i København 1. Åbning af delegeretmødet Martin Justesen bød velkommen til DUFs delegeretmøde 2010. 2. Vedtagelse af forretningsorden Martin Justesen

Læs mere

Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016

Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016 Forslag til ny kultur- og idrætspolitik 2016 Til alle foreninger, organisationer, interessenter og borgere i Fredericia kommune, Fredericia, den 11. april 2016 Arbejdet med at skabe en ny kultur- og idrætspolitik

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012

FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 FRITIDSPOLITIK Vedtaget af Byrådet d.19.december 2012 HILLERØD KOMMUNE 1 Fritidspolitik (Folkeoplysningspolitik) Fritidspolitikken er blevet til gennem en sammenskrivning af den tidligere Folkeoplysningspolitik

Læs mere

Integrationsrådet Beslutningsprotokol

Integrationsrådet Beslutningsprotokol Integrationsrådet Beslutningsprotokol 22-04-2015 16:00 Medborgerhuset, sal D Afbud fra: Silkeborg Kommune Søvej 1, 8600 Silkeborg Tif.: 8970 1000 www.silkeborgkommune.dk Indholdsfortegnelse 1 (Offentlig)

Læs mere

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune

Folkeoplysningspolitik. Politik for Hedensted Kommune Folkeoplysningspolitik Politik for Hedensted Kommune Indholdsfortegnelse VISION og MÅL...3 FRITIDSUDVALGET - Organisering og opgaver...4 Rammer...5 Samspil og udvikling...5 Partnerskaber...5 Brugerinddragelse...5

Læs mere

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik

Medborgerskab i Næstved Kommune. Medborgerskabspolitik Medborgerskab i Næstved Kommune Medborgerskabspolitik 1 MOD PÅ MEDBORGERSKAB Næstved Kommune har mod på medborgerskab, og det er jeg som Borgmester stolt af Vi har i Næstved Kommune brug for, at alle er

Læs mere

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring:

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Center for Kultur og Idræt 7. juni 2012 Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en vigtig del af borgernes mulighed for et aktivt

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 21. august 2014

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 21. august 2014 Referat torsdag den 21. august 2014 Kl. 18:00 i TOKE Lejre KFUM Spejderne,Klostergårdsvej 66,Lejre Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Besøg hos TOKE Lejre KFUM Spejderne...

Læs mere

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring

R E F E R A T. Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring R E F E R A T Tid: Lørdag, den 26. januar 2019 kl. 9:30-11:50 Sted: Hjørring Tennisklub, Børge Christensens Vej 10, 9800 Hjørring Deltagere: Henrik Møller Andersen Dronninglund HC Hartmann-Nielsen Hjørring

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Mål for budget Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse. Fokusområde

Mål for budget Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse. Fokusområde for budget 2019 Serviceområde Proces for ny tværgående idræts- og fritidspolitik dialog og borgerinddragelse Herning Kommunes aktuelle politik på idræts- og fritidsområdet blev udarbejdet i 2007 i forbindelse

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Frederiksbergs Frivillighedsstrategi 2 Forord 3 Kære borger, frivillig, medarbejder og samarbejdspartner Frederiksberg er hovedstadens sunde, pulserende og grønne hjerte. Det skyldes ikke mindst byens

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 2012-2014 1 Forord Foreningslivet er noget ganske særligt i det danske samfund. De grundlæggende værdier i folkeoplysningen er demokrati og fællesskab. Det er kommunernes rolle

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget Folkeoplysningsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 15. december 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Sonja Fladstrand, Anette Eriksen, Karin Gudbergsen,

Læs mere

Forandring i forening inspiration til Folkeoplysningsudvalget. Høje Taastrup Kommune Onsdag den 28. februar 2018

Forandring i forening inspiration til Folkeoplysningsudvalget. Høje Taastrup Kommune Onsdag den 28. februar 2018 Forandring i forening inspiration til Folkeoplysningsudvalget Høje Taastrup Kommune Onsdag den 28. februar 2018 www.foreningsudviklerne.dk Pointer til foreningerne Din forening skaber allerede værdi lokalt

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab

Vi gør det - sammen. Politik for det aktive medborgerskab Vi gør det - sammen Politik for det aktive medborgerskab 2017-2021 Kære læser Du har netop åbnet den nordfynske politik for det aktive medborgerskab. Jeg vil gerne give denne politik et par ord med på

Læs mere

INTEGRATIONSPOLITIK

INTEGRATIONSPOLITIK INTEGRATIONSPOLITIK 2015-2018 Titel: Integrationspolitik 2015-2018 Udgivet af: Frederiksberg Kommune Smallegade 1 2000 Frederiksberg September 2015 Foto: nilsholm.dk Layout og grafisk produktion: heidiborg.dk

Læs mere

Samrådene FIR, KUF, BUS, AS. Kultur og Fritid, januar 2017

Samrådene FIR, KUF, BUS, AS. Kultur og Fritid, januar 2017 Samrådene FIR, KUF, BUS, AS Kultur og Fritid, januar 2017 Frederikssund Idrætsråd (FIR) Formål FIR Frederikssund Idrætsråd (FIR) formål er at: fremme idrætslivet i kommunen, arbejde for at skabe de bedst

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Af kulturminister Marianne Jelved En national vision for folkeoplysningen i Danmark Udgivet november 2014 Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik Mødetidspunkt 05-09-2016 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 19:00 Tilstede:

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Forslag til. Folkeoplysningspolitik

Forslag til. Folkeoplysningspolitik Forslag til Kerteminde Kommune 231111 2011-19114 1440-29400 1 Vision, værdier og målsætninger for folkeoplysningsområdet i Kerteminde Kommune 2 Indledning Aktiviteterne inden for fritidslivet opstår i

Læs mere

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse

2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse 2.2 Ledelse af unge frivillige: Dialog og plads til indflydelse AF FREDERIK FREDSLUND-ANDERSEN OM FORFATTEREN Frederik Fredslund-Andersen er chefkonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), hvor han rådgiver

Læs mere

FÆLLES OM ALBERTSLUND

FÆLLES OM ALBERTSLUND FÆLLES OM ALBERTSLUND En politik for fællesskab, medborgerskab og ligeværdig deltagelse 2. UDKAST 1 FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Frivillighedspolitik

Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik 2 Forord 3 På Frederiksberg har vi en lang og fin tradition for, at mange gør en forskel ved at være aktive som frivillige. Det frivillige arbejde gør en stor forskel for de, som umiddelbart

Læs mere

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi April 2013 Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Kære borger, frivillig, medarbejder og samarbejdspartner. Frederiksberg er hovedstadens sunde, pulserende og grønne hjerte. Det skyldes ikke mindst byens

Læs mere

Poul-Henrik Appelqvist, formand for BUS, BUS repræsentant i Rudersdal Folkeoplysningsudvalg og repræsentant for 2. Birkerød Gruppe, DDS

Poul-Henrik Appelqvist, formand for BUS, BUS repræsentant i Rudersdal Folkeoplysningsudvalg og repræsentant for 2. Birkerød Gruppe, DDS Referat af bestyrelsesmøde hos Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd (BUS) i Rudersdal Kommune tirsdag den 11. september 2012 hos DDS Birkegruppen Til stede: Poul-Henrik Appelqvist, formand for BUS,

Læs mere

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg

Referat af møde i Danske Underviserorganisationers Samråds forretningsudvalg 1 Danske Underviserorganisationers Samråd Sekretariatet Vandkunsten 12 1467 København K Telefon 33 11 30 88 Telefax 33 69 63 33 Telefontid Mandag - torsdag 8.30 16 Fredag 8.30 15 Til DUS forretningsudvalg

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

Holbæk Kommunes. Folkeoplysningspolitik

Holbæk Kommunes. Folkeoplysningspolitik Holbæk Kommunes Folkeoplysningspolitik Indhold Forord... s. 4 1. Vores vision med folkeoplysningspolitiken. s. 5 2. Borgerne og det folkeoplysende arbejde.. s. 7 3. Rammer... s. 9 4. Udviklingspuljen...

Læs mere

Årsberetning Integrationsrådet

Årsberetning Integrationsrådet Årsberetning 2017 Integrationsrådet ÅRSBERETNING 2017 Integrationsrådet FORORD 3 VISIONEN 2014-2017 4 INTEGRATIONSRÅDETS MØDER I 2017 4 AKTIVITETER I 2017 5 INTEGRATIONSRÅDETS MEDLEMMER 2014 2017 9 2 FORORD

Læs mere

Det gode kredsrepræsentantskabsmøde

Det gode kredsrepræsentantskabsmøde Det gode kredsrepræsentantskabsmøde Vi har her sammensat en række gode råd og vejledning om: program, afholdelse, økonomi, formelle krav, invitationen, mødelederens forpligtigelser og praktiske omstændigheder.

Læs mere

Referat fra Spejdernes Generalforsamling Fredag d. 9. marts 2018 kl Houens Odde, Gilwellhytterne

Referat fra Spejdernes Generalforsamling Fredag d. 9. marts 2018 kl Houens Odde, Gilwellhytterne Referat fra Spejdernes Generalforsamling Fredag d. 9. marts 2018 kl. 19.20-20.20 Houens Odde, Gilwellhytterne Pkt. Dagsordenspunkt 1 Valg af dirigent og referent at generalsekretær Birgitte Meisner Nielsen

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik

Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for ny idræts- og bevægelsespolitik Mødetidspunkt 31-01-2017 19:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse G Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21:15 Tilstede:

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

Formål og forventet udbytte Bevæg dig for livet Akademiet skal bidrage til at fastholde og udvikle forenings- og klubledere i Holbæk Kommune.

Formål og forventet udbytte Bevæg dig for livet Akademiet skal bidrage til at fastholde og udvikle forenings- og klubledere i Holbæk Kommune. HOLBÆK KOMMUNE Tag det første nye skridt til at blive en endnu bedre leder. Et personligt lederudviklingsforløb for kommende, nye og nuværende ledere i klubber og foreninger i Holbæk Kommune. Forord Holbæk

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

REFERAT FRA MØDE I FAMILIEPLEJEUDVALGET DEN 24. AUGUST. 2016

REFERAT FRA MØDE I FAMILIEPLEJEUDVALGET DEN 24. AUGUST. 2016 Dato: Ref.: REFERAT FRA MØDE I FAMILIEPLEJEUDVALGET DEN 24. AUGUST. 2016 Tid: 9.00-13-00 Sted: Birk Centerpark 4,Herning Indkaldte: Jette Dahl Helle Ringsmose Sanne Christensen Linda Ernstsen Marianne

Læs mere

Frivillighedspolitikken

Frivillighedspolitikken Frivillighedspolitikken - en temapolitik om frivillighed Udkast - efter høring Frivillighedspolitikkens overordnede mål er at skabe så gode og optimale rammer som muligt for den samlede frivillige indsats

Læs mere

FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014

FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014 FÆLLES OM KVALITET FÆLLES OM KVALITET Frivilligcentrenes kvalitetsgrundlag November 2014 Udgivet af: Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark Østerågade 2, 1. th. 9000 Aalborg Tlf.: 98 12 24 24 E-mail: frise@frise.dk

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere