Iagttagelser over Lærkefalkens ynglebiologi ved reder i sønderjyske elmaster

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Iagttagelser over Lærkefalkens ynglebiologi ved reder i sønderjyske elmaster"

Transkript

1 Iagttagelser over Lærkefalkens ynglebiologi ved reder i sønderjyske elmaster Jesper Tofft (With a summary in English: Hobby Falco subbuteo breeding in power line pylons in Southern Jutland, Denmark) Indledning Lærkefalken Falco subbuteo er en meget sjælden ynglefugl i Danmark, og der foreligger kun yderst få undersøgelser omkring dens ynglebiologi her i landet. Tofft (2009) indsamlede det hidtil største materiale med mange nye oplysninger om arten i perioden i tilknytning til det såkaldte DATSY-projekt om truede og sjældne ynglefugle i Danmark. Materialet fra det fortsatte DATSY-projekt blev indsamlet af Iben Hove Sørensen og bearbejdet af Tofft (2014). Da der således kun foreligger ret få oplysninger om danske Lærkefalkes yngleforhold, vil jeg i denne artikel præsentere et lille materiale indsamlet ved redepladser på Sundeved i Sønderjylland i årene , dvs. i 11 ynglesæsoner. Alle de pågældende redesteder var i gamle kragereder placeret i elmaster. At der ynglede Lærkefalke i kragereder i elmaster i området mellem Aabenraa og Sønderborg blev opdaget i juli Det var ikke egentligt overraskende, idet denne redebiotop har været kendt i en årrække i bl.a. Tyskland, Holland, Frankrig og Luxembourg (bl.a. Fiuczynski & Sömmer 2011), men det var første gang, det blev konstateret i Danmark. Den første rede blev opdaget ved en tilfældighed, og dagen efter blev endnu en sådan rede opdaget 6 km mod NV i samme mastetracé. Med en enkelt undtagelse er der endnu ikke fundet lærkefalkereder i elmaster andre steder i Danmark end i det nævnte meget begrænsede område, ligesom dette redevalg ikke er kendt fra Norge (O. F. Steen pers. medd.). I Sverige kendes det fra nogle få lokaliteter i det vestlige Skåne (Bengtsson & Alerstam 2015). Det er derfor relevant, at denne særlige redehabitat bliver beskrevet for Danmark også. Det følgende omhandler således kun iagttagelser ved reder i elmaster, og ikke andre ynglefund i landsdelen. Da rederne i elmaster i modsætning til reder i træbevoksninger ligger helt åbent, er der her en anderledes mulighed for at gøre ynglebiologiske iagttagelser, dvs. se alt, hvad der foregår i og omkring reden: adfærd, præcise tidspunkter for ungernes udflyvning, m.v. Materiale og metode De første erfaringer med at gøre iagttagelser langs mastelinjerne og på ofte lang afstand kigge efter Lærkefalkene blev gjort i 2005, og samme metode blev anvendt i de følgende år, dog med start allerede medio maj for om muligt at følge fuglene fra ankomsten fra vinterkvarteret. Fra maj 2006 blev der således holdt øje med mastetracéet mellem Felsted sydøst for Aabenraa Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 110 (2016):

2 208 Lærkefalke i elmaster og Sønderborg (Fig. 1) for at se efter falke i elmasterne eller flyvende omkring i området. Dette ville give en første indikation af, at et par havde etableret sig på stedet. Denne første iagttagelsesrunde blev fulgt af en anden i begyndelsen af juni, umiddelbart før æglægningen. På dette tidspunkt sad hunnerne ofte i eller tæt på reden, hvilket gav fingerpeg om forestående rugning i bestemte reder. Fra omkring 20. juli blev alle kragereder i de potentielle yngleområder atter besøgt for at se tegn på falkeunger i rederne. De steder, hvor der konkret blev konstateret unger, blev siden fulgt til ungerne forlod reden, og i nogle tilfælde også siden. For at se, om der også ynglede Lærkefalke i andre mastetracéer i landsdelen, blev en række af disse besøgt. Kun nogle mastetyper giver Kragerne Corvus corone mulighed for at bygge reder, i andre er der ikke noget, der kan tjene som fundament for en kragerede. Den mastetype, som rederne på Sundeved er bygget i, findes også på en strækning fra Rødekro til Kolding, så dele af denne strækning blev undersøgt i en årrække, dog mest kun syd for Vojens. Resultater Afgrænsning af forekomstområde De første års undersøgelser dækkede et ret stort område, men viste, at falkenes yngleområde kunne indkredses til mastetracéet i et ret snævert område mellem Felsted og Ragebøl; kun her blev der konstateret ynglende fugle. I dette område, omfattende hvad der her angives som yngleområderne A, B og C, kunne der lokaliseres 1-3 par årligt. En enkelt undtagelse uden for dette område var fundet i 2005 af et par med tre unger i en elmast ved Christiansfeld (P. Bomholt og D. Colditz pers. medd.). Dette par indgår ikke i det følgende. Visse år er der set enlige falke i ledige territorier, enten ét-årige ungfugle eller ældre falke uden mage. Da Lærkefalken kun forsvarer et mindre område over for artsfæller, max. 1 km fra reden (Chapmann 1999, Fiuzcynski & Sömmer 2011 og egne iagttagelser), giver det mere mening at definere yngleområdet som det område, indenfor hvilket falkene over en årrække har reder, mens hannens fødesøgningsområde kan række op til 5-7 km væk fra yngleområdet. Af Tab. 1 fremgår, at yngleområde A har været besat i syv af de 11 undersøgelsesår, yngleområde B i fire år, og yngleområde C i ni år. I yngleområde A var der 2,8 km mellem de yderste benyttede redesteder, i yngleområde B 1,3 km, og i yngleområde C 1,7 km (Fig. 1). I området mellem yngleområde A og B blev der aldrig set Lærkefalke, selv om der også her var ledige kragereder i elmasterne. Yngleområderne var åbne, intensivt dyrkede land- Fig. 1. Kort over undersøgelsesområdet på Sundeved ved Sønderborg med de tre strækninger med ynglende Lærkefalke, A, B og C, på højspændingstracéet indtegnet. Map of the study area in southern Jutland with the three sections of the powerline with breeding Hobbies indicated.

3 Lærkefalke i elmaster 209 Tab. 1. Fordeling af 20 yngleforsøg i tre yngleområder på Sundeved P angiver et ynglepar med antal udfløjne unger i parentes. Breeding pairs in three territories (A, B, C). P denotes a pair with the number of fledged young in brackets. År Year Yngleområde A P (1) P (3) P(3) P(3) P(2) P(2) P(2) Yngleområde B P(3) P(0) P(0) P(2) Yngleområde C P(2) P(3) P(0) P(2) P(0) P(2) P(2) P(1) P(2) brugsarealer med store marker fortrinsvis med hvede og byg, levende hegn og spredte småskove. Der var stort set ikke noget græsland i områderne. I alle tre yngleområder var der få spredte vandhuller o. lign., hvilket måske kan have betydning i form af udklækningssted for guldsmede, som i perioder udgør en del af føden. Redehabitat Alle de reder, falkene benyttede i området, var kragereder bygget i krydset mellem tværliggeren, der forbinder de to bærende master, sådan som det ses på Fig. 2. Rederne var alle placeret 19 m over jorden. Afstanden mellem disse master er 280 m. Der var en god bestand af Krager i alle tre yngleområder, og reder af disse sås både i træer og master. I 2015 var der således seks kragereder fordelt på 11 i master i yngleområde A, fire kragereder fordelt på fem master i yngleområde B, og fire kragereder fordelt på otte master i yngleområde C. Der blev set beboede kragereder i nabomaster, dvs. med kun 280 m i mellem to kragefamilier. Et enkelt år sås den varslende falkehun i yngleområde C på masten, men der var ikke tegn på unger i reden i selve masten. Ved lytning kunne ungerne spores til en kragerede i kun 8 m s højde i et egetræ i et nærliggende hegn, knap 300 m fra masten. Formodentligt har de nærliggende kragereder i masterne været besat med krageunger på tidspunktet for Fig. 2. Kragerede beboet af Lærkefalk øverst til højre i el-masten (juli 2015). Foto: Jesper Tofft. Crow nest in pylon, occupied by Hobby, to the right.

4 210 Lærkefalke i elmaster falkens æglægning, så den har måttet tage et sådant alternativ i brug. Dette kuld indgår i materialet. I henhold til litteraturen er det en usædvanlig lav redeplacering for Lærkefalke (Chapman 1999, Fiuczynski & Sömmer 2011). Trofasthed mod ynglested og flytning af redested fra år til år Som det fremgår af ovenstående, herunder Tab. 1, udviste Lærkefalkene en høj grad at trofasthed over for ynglestederne. Desuden kunne arten vende tilbage til et sted efter så lang en pause, at forskellige fugle må have været involveret. Normalt ruger Lærkefalken ikke i samme rede to år i træk (Chapmann 1999), og i nærværende undersøgelse er falkene da også med en enkelt undtagelse altid flyttet til en anden mast end året før. Eftersom de ikke selv bygger rede, er de her begrænset af, at der skal være tomme kragereder til rådighed i nabomaster. I de tilfælde, hvor der i to på hinanden følgende år har været ynglende falke i samme yngleområde, har jeg noteret afstanden mellem rederne de to år. Længste flytteafstand var 2100 m, korteste var 0 m, og gennemsnittet var 600 m, hvilket ca. svarer til afstanden mellem tre master (n = 12). I et af de to tilfælde, hvor flytteafstanden var 0, flyttede falkene dog fra den ene side til den anden i samme mast. I det andet tilfælde blev præcis samme rede benyttet i både 2014 og 2015, men her kan der evt. have været tale om en ny hun. Fænologi Det er ikke lykkedes at skaffe præcise oplysninger om fuglenes ankomst og afrejse til og fra yngleområdet. I maj er falkene meget omkringflyvende og ikke meget synlige, og i flere af årene blev der slet ikke set fugle ved besøgene i maj-juni, idet yngleaktivitet først blev opdaget sidst i juli, hvor der var halvstore unger. Dette illustrerer fuglenes meget diskrete optræden på ynglepladsen. I sensommeren/efteråret, efter udflyvningen, opholder ungerne sig i mindst 40 dage i redeområdet, før de trækker sydpå. I de første uger ses de oftest mindre end en kilometer fra redestedet, siden op til et par kilometer, men de er tilsyneladende stærkt bundet til yngleområdet indtil borttrækket (bl.a. Fiuzcynski & Sömmer 2011 samt egne iagttagelser). Ved en udflyvning i første halvdel af august vil ungerne og forældrene være trukket bort i anden halvdel af september. Senere kuld betyder tilsvarende senere borttræk. Det præcise tidspunkt for æglægningen er ikke kendt, men tidspunktet for ungernes udflyvning er kendt for alle undersøgelsesår. Var der to unger, gik der typisk 1-2 dage mellem de forlod reden, mens der i kuld med tre unger kunne gå fire dage fra første til sidste unges udflyvning. I denne undersøgelse blev den dato, hvor sidste unge fløj fra masten, regnet som udflyvningsdato. Iflg. den definition fløj de 16 kuld ud mellem 2. og 14. august (gennemsnit 8. august). Ud fra en rugetid på 28 dage pr. æg, intervaller mellem de lagte æg på to dage, en påbegyndelse af rugningen ved lægning af andet æg, samt en redetid på 30 dage (Fiuzcynski & Sömmer 2011), kan æglægningstidspunktet som gennemsnit beregnes til juni, afhængigt af kuldstørrelsen (to eller tre æg). Reproduktion Af de i alt 20 yngleforsøg i undersøgelsen var 16 succesfulde (dvs. resulterede i mindst en udfløjen unge; Tab. 1). To resulterede hver i en udfløjet unge, ni i to, og fem i tre udfløjne unger i alt 35 unger, eller i gennemsnit 2,18 pr. succesfuldt par og 1,75 pr. par totalt. Ungerne syntes meget udsatte i de helt åbne reder i 19 m s højde, men de var hårdføre og kunne tilsyneladende tåle al slags vejr: brændende sol, regnstorme og endog hagl. Føde og fødesøgningsadfærd Der blev ikke foretaget specifikke undersøgelser af fødevalg, da det pga. afstand mellem reder og observationssteder som oftest ikke var muligt at identificere det indbragte bytte. Dog kunne det konstateres, at næsten al den indbragte føde var småfugle fra svale- til spurvestørrelse. Sikkert konstaterede byttearter var Mursejler Apus apus, Sanglærke Alauda arvensis, Landsvale Hirundo rustica, Bysvale Delichon urbica, Gråspurv/Skovspurv Passer domesticus/montanus, Stillits Carduelis carduelis og Tornirisk Carduelis cannabina. Kun få gange blev der fodret med insekter i reden, og da kun af hunnen med insekter fanget i redens nærhed. Der blev ikke foretaget længerevarende systematiske observationer af fødelevering, men indtrykket var, at hannen fra tidlig morgen til midt på formiddage (ca. kl. 6-10) med minutters intervaller kom med en fugl, hvorefter der var en pause på adskillige timer. Sidst på eftermiddagen og hen under aften, ca. kl , var der så igen aktivitet. Det så ud til, at i perioden med store unger stoppede hannen jagten, når både hunnen og ungerne havde fået ca. en småfugl hver. Hannens jagtområder lå langt fra redestedet, sandsynligvis omkring landsbyer og større gårde med mange småfugle, især svaler, og inden for 4-5 km fra reden, hvilket er generelt kendt for arten (bl.a. Fiuzcynski & Sömmer 2011). Hverken hannen eller hunnen blev set jage forbiflyvende småfugle i yngleområdet. Formentlig udgjorde unge svaler fra første kuld en væsentlig andel af føden, hvilket passer med falkenes ungeperiode i juliaugust. Ofte skreg hannen, når den kom med bytte, og den vagthavende hun, som altid sad med et godt over-

5 Lærkefalke i elmaster 211 Lærkefalke, der yngle i højspændingsmaster, har tilsyneladende bedre ynglesucces, end par der yngler i træer. Foto: John Larsen. blik, fløj den i møde og overtog byttet. Andre gange afleverede hannen byttet næb til næb til den siddende hun eller, når ungerne var store, direkte til dem på reden. Efter bytteafleveringen satte hannen sig ofte på en nabomast og pudsede fjer, før den efter minutter igen fløj ud på jagt. Få dage efter udflyvningen kunne ungerne selv fange insekter (biller, sommerfugle, guldsmede) i redeområdet. Forældrefuglene blev ved med at bringe småfugle, som ungerne hurtigt lærte at tage i flugten direkte fra forældrenes kløer. Prædation Der blev ikke set prædation fra andre rovdyr ved rederne. I tre tilfælde blev der konstateret flere halvstore unger i reden, end der siden fløj ud. Men udover et eksempel, hvor hannen forsvandt (formodentlig døde), vides der ikke noget om årsagen. De voksne falke kunne tilsyneladende jage andre rovfugle væk (se næste afsnit), og mårer Martes sp. kan generelt ikke klatre op til rederne i masterne. Om eventuel prædation efter udflyvningen har jeg ingen data. Adfærd og reaktioner på andre fuglearter ved reden Kun hunnen ruger og forsørges her af hannen, der bringer småfugle. I rugetiden er der absolut ro i yngleområdet. Hannen sidder ofte på en anden elmast i nærheden og kan herfra se eventuelle fjender nærme sig. Når ungerne er klækket, ligger hunnen på dem en stor del af tiden i den første uges tid, hvorefter hun i hvert fald i tørvejr oftest sidder på masten tæt ved og holder vagt. Når ungerne er blevet omkring tre uger gamle, kan hun sidde op til 600 m fra reden, men altid et sted, hvorfra hun har et godt overblik. Det skal nævnes, at voksne Lærkefalke, modsat Tårnfalke Falco tinnunculus, aldrig blev set sidde på selve stålkablerne mellem masterne, men kun på selve masterne. I 2008 holdt et kuld på tre unger til ved en gård nær reden, hvor de under opsyn af moderen en del af dagen lå sovende på skorstene på gårdens tag. Rovfugle som Musvåge Buteo buteo, Hvepsevåge Pernis apivorus, Duehøg Accipiter gentilis og Rørhøg Circus aeroginosus samt Fiskehejre Ardea cinerea og Ravn Corvus corax jages aggressivt bort fra reden og siden hen fra de udfløjne unger med hidsige dyk og konstant skrigen. Det samme gælder i nogen grad Husskade Pica pica og Spurvehøg Accipiter nisus, mens Tårnfalk ofte tolereres ret tæt på reden (egne iagttagelser). Kragen er hovedleverandør af reder til Lærkefalken. Krager er kendt for at bygge nye reder hvert år, og selv

6 212 Lærkefalke i elmaster om Lærkefalke andre steder også benytter reder af bl.a. Ravn og forskellige rovfugle, har falkene i dette undersøgelsesområde kun benyttet kragereder, så den lokale kragebestand altså er en forudsætning for lærkefalkebestanden. I området yngler nogle kragepar så tidligt, at deres unger flyver ud omkring 1. juni, og her kan falkene flytte ind straks efter. Men oftest forlader krageungerne først reden senere, og de kan også benytte den efter udflyvningen, så falkene behøver en forladt kragerede at ruge i, enten en gammel rede eller en rede fra samme år. Ofte jages Krager væk fra redens nærmeste omgivelser, men ikke altid, og det er set, at en Krage har fået lov til at lande få meter fra en nyudfløjet unge. Visse år har energiselskabet taget alle kragereder ned, og i året efter har der kun været nybyggede reder til rådighed. Ringduer Columba palumbus og Lærkefalke er næsten altid nære naboer, og de plejer ikke at reagere på hinanden. Således blev Ringduer ofte set sidde tæt på falkenes rede. Diskussion Denne undersøgelse bygger på kun 20 yngleforsøg, hvilket selvfølgelig begrænser de konklusioner, der kan drages. Første fund af ynglende Lærkefalke i elmaster blev gjort i 2005, men det er sandsynligt, at det også har fundet sted i årene før. Falkene har unger og er mest aktive i ferietiden, og rederne ligger i almindeligt agerland uden for de lokaliteter, som fuglekiggere almindeligvis opsøger. I de tre yngleområder langs mastetracéet er der tilsammen konstateret 1-3 par pr. år, og der har flere gange været pauser på et eller flere år uden observerede falke i de enkelte områder (Tab. 1). Dette kan skyldes, at falkene ikke har været der, eller at de er flyttet længere væk fra mastetracéet og således har undgået opmærksomhed, da kun mastetracéet og nærmeste omgivelser (ca. 500 m på hver side af linjen) er undersøgt årligt. Lokalisering af lokalbestande I de senere år er der fundet små lokale forekomster af Lærkefalk i det sydlige Danmark (Sønderjylland og Øerne; Tofft 2009, 2014). Andre områder med elmaster med mange kragereder fx området mellem Rødekro og Vojens er gennemgået uden at finde Lærkefalke. Det er således meget sandsynligt, at den lille forekomst på Sundeved og Als (på Als dog kun i reder i træer) er indskrænket til dette område, mens arten ikke forekommer i de omkringliggende områder. Omfattende ringmærkningsaktiviteter ved Berlin har vist, at Lærkefalke, især hanner, har stor trofasthed over for fødestedet (Fiuczynski & Sömmer 2011), dvs. ofte vender tilbage til det område, de er klækket i, og således bidrager til at opretholde den lokale bestand. Det samme gælder sandsynligvis den lille forekomst på Als og Sundeved. Heraf følger så også, at hvis en lokal bestand uddør, kan den ikke umiddelbart genskabes af nye fugle fra andre områder. Hvorfor yngler Lærkefalke i elmaster? I Tyskland blev Lærkefalke første gang fundet ynglende i krage- og ravnereder i elmaster omkring 1985, og siden har andelen af reder i denne redehabitat været stigende. Lokalt menes, at det kunne hænge sammen med en stigende forekomst af Duehøg, som falkene forsøger at undgå (Fiuczynski & Sömmer 2011). Eftersom falkene er mere eller mindre afhængige af reder fra kragefugle, kan man sige, at falkene følger kragefuglene, når disse tager nye redehabitater i brug. Som det nu er generelt i Sønderjylland, er der også i store dele af Tyskland og Holland en klar tendens til, at Lærkefalkene forlader skovene og flytter ud i det mere åbne landskab til alléer, trægrupper eller elmaster. Her har de godt udsyn mod mulige flyvende fjender (af Fiuczynski & Sömmer 2011 angivet som Duehøg samt Musvåge, Ravn og Krage). Elmaster er som nævnt også utilgængelige for måren. Nyere undersøgelser fra udlandet viser, at der er en højere ynglesucces i reder i elmaster end i træer. I undersøgelsesområder ved Berlin og Brandenburg fandt Fiuczynski et al. (2009) i perioden således 69 % succesfulde kuld i elmaster mod kun 41 % i træer, og en statistisk signifikant forskel i kuldstørrelserne på hhv. 1,6 for alle par i elmaster (n = 35) og 1,0 for alle par i træer (n = 120). Denne forskel på den gennemsnitlige kuldstørrelse i træer og i elmaster skyldes ikke nogen væsentlig forskel mellem størrelserne af succesfulde kuld, men at der var betydeligt flere ikke-succesfulde kuld i træer. Samme forfattere henviser desuden til en anden tysk undersøgelse fra Leipzig-området i Sachsen i perioden med 75 % succesfulde kuld i master og kun 52 % i træer (W. Kirmse i Fiuczynski et al. 2009). Reproduktionen var her 1,7 unger pr. par totalt i elmaster (n = 60) og 1,0 i træer (n = 82). En fransk undersøgelse i Alsace gav tilsvarende en samlet reproduktion, dvs. blandt alle par, på 1,8 unger pr. par i elmaster (n = 112) og 1,6 unge pr. par i reder i træer (n = 162) (B. Wassmer i Fiuczynski et al. 2009). Antagelsen går således på, at den højere ynglesucces i elmaster betyder, at en stigende andel af den samlede bestand præges på elmaster som redested. De angivne tal kan sammenholdes med nærværende undersøgelse, hvor 16 ud af 20 yngleforsøg i elmaster var succesfulde (80 %), og hvor kuldstørrelsen var 2,18 unger blandt succesfulde kuld og 1,75 blandt alle 20 kuld.

7 Lærkefalke i elmaster 213 Yngletidspunkt og kuldstørrelse Modsat de ovennævnte tyske og franske undersøgelser viste de tidligere danske undersøgelser (Tofft 2009) ca. samme reproduktionstal som nærværende undersøgelse, nemlig 2,1 unger pr. par med kendt resultat og 1,7 unger blandt alle par. Dette kunne tyde på en højere ynglesucces blandt rederne i træer i Danmark end i udlandet, eller måske mere sandsynligt at par uden ynglesucces er underrepræsenteret i det danske materiale, da sådanne par er betydeligt mindre synlige og derfor kan undgå opdagelse. Yngletidspunktet varierer en del i Lærkefalkens meget store udbredelsesområde, med en tendens til senere æglægning i de sydlige (subtropiske) områder (bl.a. Chapman 1999). Æglægningstidspunktet i denne undersøgelse kendes ikke præcist, men er beregnet til dagene juni ud fra den gennemsnitlige dato, hvor alle unger var udfløjet (8. august). Dette kan sammenholdes med tyske undersøgelser, hvor hovedparten af kuldene er fuldlagte omkring 5. juni (Fiuczynski & Sömmer 2011). I Holland er den tilsvarende dato 11. juni (Biljsma 1993), mens den i England er 15. juni (Chapmann 1999). To undersøgelser fra Sydnorge angiver hhv. 7. og 8. juni som dato for fuldlagte kuld (Steen 2008). Konklusioner Med forbehold for det begrænsede materiale (20 par/ yngleforsøg) kan det konkluderes, at der i en periode på mindst 11 ynglesæsoner har været en meget lille, men fast forekomst af Lærkefalke, som årligt ynglede i kragereder i elmaster i et område på Sundeved i det sydøstlige Sønderjylland. Denne forekomst var en del af en lokal forekomst i et lidt større område, som bl.a. også dækkede Als. Ynglesuccesen var ret høj i sammenligning med tilsvarende undersøgelser fra især Tyskland, som dog baserer sig på et mere omfattende datamateriale. I Danmark er anvendelse af denne redehabitat foreløbig kun kendt fra dette lille afgrænsede område. Der skal derfor her opfordres til, at fuglekiggere i de øvrige danske lokalområder med ynglende Lærkefalke (især Langeland, Lolland-Falster, Vest- og Sydsjælland samt Bornholm) holder øje med, om ikke der skulle yngle Lærkefalke i elmaster også her. Udfordringen består tilsyneladende i, at de færreste fuglekiggere er aktive i det åbne land i ferietiden fra medio juli til ult. august den tid, hvor falkene er mest aktive og mest synlige. Tak Hans Erik Jørgensen og Jan Drachmann takkes for gode og konstruktive kommentarer til det oprindelige manuskript, inkl. forslag til konkrete forbedringer. Knud Fredsøe takkes for at have fremstillet kortet. Summary Hobby Falco subbuteo breeding in power line pylons in southern Jutland, Denmark Nesting of Hobby in powerline pylons has been known in Denmark in an area in southern Jutland since This nesting habitat has been increasingly used in Germany and other countries in Central Europa since the 1980 s, and in recent years there have also been a few records from southern Sweden. All the falcon nests were in old Crow Corvus corone nests at a height of about 19 m in pylons of the same powerline (Figs 1 and 2). Annual numbers of 1-3 pairs in three separate sections of the powerline were studied during and 16 out of a total of 20 breeding attempts were successful. Mean size of fledged broods was 1.75 young among all pairs, and 2.18 young among successful pairs. The young fledged between 2 nd and 14 th of August with 8 th August as the mean date (last chick leaving the nest). Normally, the nesting site in the same territory was moved from year to year by up to 2100 m and on average 600 m (n = 12). This study and studies from southern neighbouring countries seem to suggest that falcons breeding on pylons have a higher ratio of successful breeding pairs than tree nesters. Apparently, this is because nests on pylons are better protected against predators than nests in trees. Referencer Bengtsson, K. & T. Alerstam 2015: Korp, lärkfalkar och elstolpar. Anser 54: Biljsma, R,G. 1993: Ecologische Atlas van de nederlandse Roofvogels. Schuyt & C0, Haalem. Chapman, A. 1999: The Hobby. Arlequin Press, Chelmsford. Fiuczynski, K.D. & P. Sömmer 2011: Der Baumfalke. Neue Brehm- Bücherei, bd Fiuczynski, K.D., V. Hastädt, S. Herold, G. Lohmann & P. Sömmer 2009: Vom Feldgehölz zum Hochspannungsmast neue Habitate des Baumfalken (Falco subbuteo) in Brandenburg. Otis 17: Steen, O.F. 2008: Lerkefalk i Buskerud. Rovfuglegruppa for Buskerud, Telemark og Vestfold, Skien. Tofft, J. 2009: Lærkefalken Falco subbuteo som ynglefugl i Danmark, med særligt henblik på perioden Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 103: Tofft, J. 2014: Lærkefalk Falco subbuteo. Side i T. Nyegaard, H. Meltofte, J. Tofft & M. Grell (red.): Truede og sjældne ynglefugle i Danmark Dansk Orn. Foren. Tidsskr. 108: Forfatterens adresse: Jesper Tofft (jt@ravnhoj.dk) Ravnhøjvej 5 DK-6200 Aabenraa

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved.

Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Lærkefalkereder i el-master. En skæbnefortælling fra Sundeved. Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann En dag sidst i juli 2005 kom en af os (JT) lidt tilfældigt til at kigge på en falk som sad i en elmast et

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 09-013 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015

Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Vandrefalk (Falco p. peregrinus) i Danmark 2015 Niels Peter Andreasen artscaretaker for Vandrefalk i Danmark Rapporten afsluttet 15. august 2015 "Sodfarvet" falk, Enstedværket (foto Jesper Tofft) 21 lokaliteter

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland 09-020 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Holsteinborg, Sydvestsjælland Af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

Lærkefalken Falco subbuteo som ynglefugl i Danmark, med særligt henblik på perioden

Lærkefalken Falco subbuteo som ynglefugl i Danmark, med særligt henblik på perioden Lærkefalken Falco subbuteo som ynglefugl i Danmark, med særligt henblik på perioden 1998-2008 Jesper Tofft (With a summary in English: The Hobby Falco subbuteo as a breeding bird in Denmark) Dansk Orn.

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Skovens skrappeste jæger. anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af duehøge i Danmark.

Skovens skrappeste jæger. anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af duehøge i Danmark. Skovens skrappeste jæger anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af duehøge i Danmark. 2 Bestanden af duehøge er i tilbagegang i Danmark. Her har en voksen duehøg slået en gråkrage. Duehøgen er

Læs mere

Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986

Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986 87-004 Bestandsundersøgelse Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986 af Bent Møller Sørensen og Søren Klarskov Pedersen 1.1 Indledning I 1986 har vi foretaget undersøgelser af rovfuglenes yngleforekomst

Læs mere

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Accipiter 1995-2 Af Jørgen Terp Laursen Indledning Igennem hele dette århundrede har Lærkefalken (Falco subbuteo) været en sjælden dansk ynglefugl, hvor der næppe

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2011 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningsafdelingen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Titel: Overvågning af hvepsevåge Pernis apivorus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A111 Version: 1 Oprettet: 15.03.2018

Læs mere

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl

Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Titel: Overvågning af isfugl Alcedo atthis som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A167 Version: 1 Oprettet: 21.02.2017 Gyldig

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

ARBEJDSGRUPPEN FOR DANMARKS ROVFUGLE.

ARBEJDSGRUPPEN FOR DANMARKS ROVFUGLE. 09-022 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus i Tystrup-Bavelse Naturpark 2002-2009. Arts-census undersøgelse Meddelelse nr. 2009-022 fra Arbejdsgruppen for Danmarks

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Projekt Hedehøg 2010

Projekt Hedehøg 2010 Projekt Hedehøg 2010 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Jens Peter Bjerrum, hedehøgevært ved Brøns, hjælper til ved ringmærkning af ungerne i reden som blev

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark

Den røde drage. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Den røde drage - anvisninger på, hvordan vi kan fremme bestanden af rød glente i Danmark Flyv, flyv glente! Tag ingen af mine, de er så små! Flyv hen til præsten, han har store grå! Børneremse fra 1800-tallet

Læs mere

Præsentation af Oksbøl Rovfugle census området.:

Præsentation af Oksbøl Rovfugle census området.: 2009-003 OMRÅDE-UNDERSØGELSE FLERE ARTER MUSVÅGE - BUTEO BUTEO COMMON BUZZARD MÄUSENBUSSARD SPURVEHØG ACCIPITER NISUS SPARROWHAWK SPERBER TÅRNFALK FALCO TINUNCULUS KESTREL - TURMFALK DUEHØG ACCIPITER GENTILIS

Læs mere

Den store hornugle i Sønderjylland

Den store hornugle i Sønderjylland Den store hornugle i Sønderjylland Af Jesper Tofft & Klaus Dichmann Et møde med den store hornugle (Bubo bubo) på nært hold kan være en uforglemmelig oplevelse. Det direkte blik, med de store orange øjne,

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Populations(bestands) dynamik

Populations(bestands) dynamik Populations(bestands) dynamik Fuglebestande er ikke statiske, men dynamiske størrelser der ændrer sig over tid, både cyklisk (årstidsbestemt), men i de fleste tilfælde også ændrer, sig alt efter om forholdene

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L)

Gråkrage/Sortkrage. Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.0:24.02.2016) Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) Gråkrage/Sortkrage Øverst gråkrage, nederst sortkrage, som dog har spor af gråkrage i sig Videnskabelige navne Gråkrage (Corvus cornix) (L) Sortkrage (Corvus corone) (L) 1 Status og udbredelse Gråkragen

Læs mere

Projekt Hedehøg 2011

Projekt Hedehøg 2011 Projekt Hedehøg 2011 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Anker Juhl, hedehøgevært ved Ottersbøl nær Skærbæk, hjælper til ved ringmærkning af ungerne i den indhegnede

Læs mere

Projekt Hedehøg 2012

Projekt Hedehøg 2012 Projekt Hedehøg 2012 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Clausen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel: Hedehøg i Sydvestjylland ynglesæsonen

Læs mere

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Titel: Overvågning af rød glente Milvus milvus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A112 Version: 2 Oprettet: 20.02.2018

Læs mere

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen I starten af 2009 blev en forbedret onlineversion af DOFbasen taget i brug. Der optræder nu følgende

Læs mere

Projekt Hedehøg 2014

Projekt Hedehøg 2014 Projekt Hedehøg 2014 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen, Michael B. Clausen & Iben H. Sørensen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel Forfattere

Læs mere

Dødelighed hos ringdueunger som konsekvens af jagtlig regulering af forældrefugle

Dødelighed hos ringdueunger som konsekvens af jagtlig regulering af forældrefugle Dødelighed hos ringdueunger som konsekvens af jagtlig regulering af forældrefugle Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 31. oktober 2014 Thomas Eske Holm & Rasmus Due Nielsen Institut

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Rapport marts Stevns og Møn. Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig.

Rapport marts Stevns og Møn. Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig. Rapport 2011 25. marts 2011 - Stevns og Møn Falkesæsonen er begyndt. Yngleparrene på Stevns og Møn har lagt sig. På Stevns er det igen i år ved lokaliteten Mandehoved, og på Møn ved Sækkepiben. Begge steder

Læs mere

Efterårets rovfugletræk

Efterårets rovfugletræk Efterårets rovfugletræk En af de store årlige og spektakulære ornitologiske begivenheder er rovfuglenes efterårstræk, når tusindvis af våger, spurvehøge, kærhøge, glenter mm. på deres træk fra deres yngleområder

Læs mere

Hedehøg - en truet art som vi hjælper

Hedehøg - en truet art som vi hjælper Hedehøg - en truet art som vi hjælper Hedehøgen en agerlandsfugl En af Danmarks mest sjældne rovfugle, hedehøgen, yngler oftest i markafgrøder og trues hvert år i forbindelse med høsten. Hedehøgene anlægger

Læs mere

Ynglerapport Havørnene i Vrøgum-Filsø. Foto: Svend Bichel

Ynglerapport Havørnene i Vrøgum-Filsø. Foto: Svend Bichel Ynglerapport 2013 Havørnene i Vrøgum-Filsø Foto: Svend Bichel Jens Rye Larsen august 2013 Forord Havørnene er ved at få godt fat i Danmark. Til meget stor glæde for os alle - ikke kun ornitologer. På Ørnens

Læs mere

Tårnfalk Falco tinnunculus bestand og produktion i redekasseprojekt

Tårnfalk Falco tinnunculus bestand og produktion i redekasseprojekt 09-006 TÅRNFALK FALCO TINNUNCULUS COMMON KESTREL - TURMFALK Tårnfalk Falco tinnunculus bestand og produktion i redekasseprojekt i Vestsjælland 99-997. Arbejdsgruppen Danmarks Rovfugle Meddelelse Nr. 009-006.

Læs mere

Strandskade Haematopus ostralegus Tjaldur Oystercatcher

Strandskade Haematopus ostralegus Tjaldur Oystercatcher Strandskade Haematopus ostralegus Tjaldur Oystercatcher S trandskaden yngler i kystnære egne i store dele af Europa, mere pletvist mod syd. De største bestande findes i Nordvesteuropa, hvor arten yngler

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2012

Trolling Master Bornholm 2012 Trolling Master Bornholm 1 (English version further down) Tak for denne gang Det var en fornøjelse især jo også fordi vejret var med os. Så heldig har vi aldrig været før. Vi skal evaluere 1, og I må meget

Læs mere

Bestanden af Landsvale Hirundo rustica på en gård i Hjortkær i Sydvestjylland,

Bestanden af Landsvale Hirundo rustica på en gård i Hjortkær i Sydvestjylland, Bestanden af Landsvale Hirundo rustica på en gård i Hjortkær i Sydvestjylland, 1971-1998 PEDER V. THELLESEN (With a summary in English: Barn Swallow studies at a Danish farm) Indledning I 1971-98 har jeg

Læs mere

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl

Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Titel: Overvågning af hjejle Pluvialis apricaria som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A133 Version: 2

Læs mere

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl

Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Titel: Overvågning af sydlig blåhals Luscinia svecica cyanecula som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A177 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

I det følgende fremlægges iagttagelser og data fra Vestsjælland (Bent Møller Sørensen), Vestjylland (Per Bomholt og Bent Jacobsen).

I det følgende fremlægges iagttagelser og data fra Vestsjælland (Bent Møller Sørensen), Vestjylland (Per Bomholt og Bent Jacobsen). Blå Kærhøg Circus cyaneus som dansk ynglefugl efter 1990. Permanent succesful breeding of Hen Harrier Circus cyaneus in Denmark from 1990. Accipiter 1995 Af Per Bomholt, Benth Micho Møller og Bent Jakobsen

Læs mere

VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010

VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010 FAGRAPPORT Oktober 2011... VÆGTDATA PÅ EDDERFUGLE 2009/2010 Kolofon Forfatter: Claus Lind Christensen Foto: Claus Lind Christensen Udgivelsesår: 2011 Redaktion: Afdelingschef Niels Søndergaard, Uddannelses-

Læs mere

Hedehøg i Danmark 2016

Hedehøg i Danmark 2016 Hedehøg i Danmark 2016 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Michael Bødker Clausen, Lars Maltha Rasmussen & Iben Hove Sørensen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark

Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Ringmærkning og miljøundersøgelser af Vandrefalk i Danmark Feltrapport 2013 Knud Falk & Søren Møller for Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum Indhold 1. Baggrund...

Læs mere

Tranens Grus grus yngleforhold og ynglebiologi i Danmark

Tranens Grus grus yngleforhold og ynglebiologi i Danmark Tranens Grus grus yngleforhold og ynglebiologi i Danmark 1998-2006 JESPER TOFFT (With a summary in English: Phenology, general behaviour and breeding output of Cranes Grus grus in Denmark) Indledning Den

Læs mere

Status for de danske rovfuglebestande

Status for de danske rovfuglebestande Status for de danske rovfuglebestande HANS ERIK JØRGENSEN (With a summary in English: Raptor populations in Denmark: status 1995) Indledning På baggrund af en lang række undersøgelser udført af Dansk Ornitologisk

Læs mere

Resultater af vinterrovfugletællinger i november 2001 til februar 2002

Resultater af vinterrovfugletællinger i november 2001 til februar 2002 Resultater af vinterrovfugletællinger i november til februar 2 Af Benth Micho Møller Indledning 2 personer deltog i tællinger af rovfugle i vinteren /2 i tiden.november til 28.februar 2. Tællinger er foretaget

Læs mere

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl

Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Titel: Overvågning af hedelærke Lullula arborea som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A175 Version: 1 Oprettet: 14.02.2018

Læs mere

Den Store Hornugles Bubo bubo genindvandring til Danmark med særligt henblik på Sønderjylland

Den Store Hornugles Bubo bubo genindvandring til Danmark med særligt henblik på Sønderjylland Den Store Hornugles Bubo bubo genindvandring til Danmark med særligt henblik på Sønderjylland JOHN FRIKKE og JESPER TOFFT (With a summary in English: The return of the Eagle Owl Bubo bubo to Denmark) Indledning

Læs mere

Spurvehøgens Accipiter nisus bestandsudvikling, ynglehabitat, alderssammensætning og ungeproduktion i Vendsyssel, 1977-97

Spurvehøgens Accipiter nisus bestandsudvikling, ynglehabitat, alderssammensætning og ungeproduktion i Vendsyssel, 1977-97 Årsrapport 2002 147 Spurvehøgens Accipiter nisus bestandsudvikling, ynglehabitat, alderssammensætning og ungeproduktion i Vendsyssel, 1977-97 JAN TØTTRUP NIELSEN (With a summary in English: A population

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Duehøgeundersøgelse i SV-Sønderjylland

Duehøgeundersøgelse i SV-Sønderjylland Duehøgeundersøgelse i SV-Sønderjylland 1989-91 af Hans Christensen. Duehøgen (Accipiter gentilis) er en gennem næsten tyve år ganske velundersøgt art i Sydjylland, se Storgård og Birkholm-Clausen (1986).

Læs mere

REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus

REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus 2008-002 RØD GLENTE MILVUS MILVUS RED KITE - ROTMILAN REGISTRERINGSMETODE OG VEJLEDNINGER Moniteringsvejledning for Rød Glente Milvus milvus Nedenstående registreringsmode er anvendt af Rovfuglegruppen

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Fuglene omkring. Danfoss Universe. Februar - september 2008. af Bjarne Nielsen

Fuglene omkring. Danfoss Universe. Februar - september 2008. af Bjarne Nielsen Fuglene omkring Danfoss Universe Februar - september 2008 af Bjarne Nielsen Langesø, 1. oktober 2008 Euring-nr. dansk navn, latinsk navn (antal observationer, antal observerede individer, formodet antal

Læs mere

Metoder. Dataindsamling og analyser

Metoder. Dataindsamling og analyser Metoder Dataindsamling og analyser Projektet startede 1. februar 2005 og blev endeligt afsluttet i foråret 2009. Således er der indsamlet og analyseret informationer fra 3 fulde ynglesæsoner. Endvidere

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat.

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1: ) Fuglekonge. Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat. Fuglekonge Videnskabeligt navn: (Regulus regulus) Fuglekonge, her i fyr, men det er granskoven der er den foretrukne habitat Status Fuglekongen som er vor mindste fugl, er en almindelig ynglefugl, udbredt

Læs mere

Optællingsvejledning for medlemmer af rovfuglegruppen

Optællingsvejledning for medlemmer af rovfuglegruppen Optællingsvejledning for medlemmer af rovfuglegruppen Rovfuglegruppen 2016 Indholdsfortegnelse Rovfuglegruppen... 3 Hvilke arter registreres?... 3 Dine opgaver... 3 Planlægning og optælling.... 3 Redeplaceringer...

Læs mere

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved.

Projektet er financeres af amtet og kasserne er lavet af det beskyttet værksted Hybenhøj i Næstved. Stor Skallesluger i DOF-Storstrøm. Projektet blev startet op i samarbejde med Landskabskontoret i Storstrøms amt, som i efteråret 1993 tog initiativ til opsætning af kasser i vores kystnære skove. Selve

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen.

Indhold. Atlas III nyhedsbrev marts Vandstær. Foto: John Larsen. 1 Indhold Tak for fire flotte feltsæsoner!... 2 Vil du være med til at kvalitetssikre kvadrater?... 3 Vil du være med til at udføre en TTT-test i landbrugslandet?... 3 Ændret ynglekriterium... 4 Resultaterne

Læs mere

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. juni 2014 Tommy Asferg Institut for

Læs mere

Patterns of predation on ground nesting meadow birds Mønstre i prædation på reder af jordrugende engfugle. Henrik Olsen Sektion for Zoologi

Patterns of predation on ground nesting meadow birds Mønstre i prædation på reder af jordrugende engfugle. Henrik Olsen Sektion for Zoologi Patterns of predation on ground nesting meadow birds Mønstre i prædation på reder af jordrugende engfugle Henrik Olsen Sektion for Zoologi Meadowbirds at Vestamager Breeding numbers 195-1995 8 7 6 5 4

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 For 6. år i træk er er en ny generation af havørne fløjet fra reden i Det Midtjyske Søhøjland. Gammel havørn

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009 Baggrund Kommuneplantillægget er udarbejdet på baggrund af en konkret ansøgning om opstilling af vindmøller øst for Turebylille. Rammeområdet ligger umiddelbart

Læs mere

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde.

De største danske træktal skulle ifølge DOFbasen være: 8/5 2006 70, 6/5 2006 59 og 1/6 2008 43 alle Skagen og 20/9 2001 59 Dueodde. Vestsjællandske subrariteter VI Af Lasse Braae I dette nummer er der fokus på skovens fugle, og valget er derfor faldet på nogle arter, der optræder som relativt fåtallige ynglefuglearter i de danske skove.

Læs mere

Population trends in Danish raptors since 1970 Bestandsudviklingen hos danske rovfugle siden 1970 Proc. Third Nordic Congr. Ornithol.

Population trends in Danish raptors since 1970 Bestandsudviklingen hos danske rovfugle siden 1970 Proc. Third Nordic Congr. Ornithol. Population trends in Danish raptors since 1970 Bestandsudviklingen hos danske rovfugle siden 1970 Proc. Third Nordic Congr. Ornithol. 1981 Af Per Bomholt Meddelelse nr.5 fra DOF's Rovfuglegruppe Bomholt,

Læs mere

Rovfugleundersøgelser i Sydøstjylland 1999 BLÅKÆR-census, HARTE-census og DUEHØG-undersøgelsen

Rovfugleundersøgelser i Sydøstjylland 1999 BLÅKÆR-census, HARTE-census og DUEHØG-undersøgelsen 00-003 CENSUSOMRÅDE Rovfugleundersøgelser i Sydøstjylland 1999 BLÅKÆR-census, HARTE-census og DUEHØG-undersøgelsen af Kurt Storgård Indledning Optællingen af ynglende rovfugle i de 3 undersøgelser i 1999

Læs mere

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013)

Statistik for indtastninger af observationer og ynglepar 2012 (pr. 20. Januar 2013) Ynglefugle-registreringer i DOFbasen et Columbusæg? De fleste fuglekiggere om ikke alle - er efterhånden godt bekendt med DOFbasen, som et unikt indsamlingsværktøj af data om forekomsten af de danske fugle.

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

Rapport marts falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn. Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig.

Rapport marts falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn. Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig. Rapport 2012 3. marts 2012 - falke i vinters og aktivitet på Stevns og Møn Så nærmer ynglesæsonen for vandrefalk sig. I vinterperioden har der været mange observationer af vandrefalke og mulige par. Ved

Læs mere

ROVFUGLENE I SØ.-JYLLAND 1995 Ynglebiologisk undersøgelse af en bestand Duehøg, Spurvehøg, Musvåge, Hvepsevåge, Tårnfalk, Rød Glente og Rørhøg

ROVFUGLENE I SØ.-JYLLAND 1995 Ynglebiologisk undersøgelse af en bestand Duehøg, Spurvehøg, Musvåge, Hvepsevåge, Tårnfalk, Rød Glente og Rørhøg ROVFUGLENE I SØ.-JYLLAND 1995 Ynglebiologisk undersøgelse af en bestand Duehøg, Spurvehøg, Musvåge, Hvepsevåge, Tårnfalk, Rød Glente og Rørhøg Af Kurt Storgård Indledning: Denne rapport beskriver 7 rovfuglearters

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Kuldstørrelse og yngletidspunkt hos Stær i Sydvestjylland

Kuldstørrelse og yngletidspunkt hos Stær i Sydvestjylland Kuldstørrelse og yngletidspunkt hos Stær i Sydvestjylland 1971-215 Peder V. Thellesen (With a summary in English: Common Starling Sturnus vulgaris clutch size, brood size and timing of breeding during

Læs mere

Projekt Hedehøg 2013

Projekt Hedehøg 2013 Projekt Hedehøg 2013 DOF s arbejdsrapport fra Projekt Hedehøg Lars Maltha Rasmussen & Michael Bødker Clausen Projekt Hedehøgs hjemmeside: www.dof.dk/projekthedehoeg Datablad Titel Projekt Hedehøg 2013

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Data for svaler og mursejler

Data for svaler og mursejler Svaler I Danmark yngler tre svalearter, bysvale (Delichon urbicum), digesvale (Riparia riparia) og landsvale (Hirundo rustica). Desuden ses årligt rødrygget svale (Ceropis dauruca) (Sydeuropa) og meget

Læs mere

FUGLE I BYEN. Lærervejledning

FUGLE I BYEN. Lærervejledning FUGLE I BYEN Lærervejledning Gå på fuglejagt i byen med kikkert og skitseblok Mange af os lægger måske kun mærke til de mest karakteristiske fugle på vores vej, men byen er i virkeligheden hjemsted for

Læs mere

Yngletidspunktets betydning for produktionen af unger og deres overlevelse hos Spurvehøgen Accipiter nisus i Vendsyssel

Yngletidspunktets betydning for produktionen af unger og deres overlevelse hos Spurvehøgen Accipiter nisus i Vendsyssel Reproduction 107 Yngletidspunktets betydning for produktionen af unger og deres overlevelse hos Spurvehøgen Accipiter nisus i Vendsyssel 1977-97 JAN TØTTRUP NIELSEN (With a summary in English: The significance

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

Den røde glente. Oplev fuglene. i naturen. Danmarks smukkeste skraldemand. Jordejer? Du er vigtig. for rød glente læs side 3

Den røde glente. Oplev fuglene. i naturen. Danmarks smukkeste skraldemand. Jordejer? Du er vigtig. for rød glente læs side 3 DOF er en medlemsorganisation med 14.000 medlemmer fordelt i 13 lokalafdelinger. Som medlem bliver du automatisk tilknyttet en lokalafdeling, hvor du har stemmeret, og hvis aktiviteter du kan indgå i.

Læs mere

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl

Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Titel: Overvågning af blå kærhøg Circus cyaneus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A115 Version: 2 Oprettet:

Læs mere

Bestanden af Rød Glente Milvus milvus i et censusområde i det sydøstlige Jylland, 1980-1995

Bestanden af Rød Glente Milvus milvus i et censusområde i det sydøstlige Jylland, 1980-1995 Bestanden af Rød Glente Milvus milvus i et censusområde i det sydøstlige Jylland, 1980-1995 PER BOMHOLT (With a summary in English: The population of Red Kite Milvus milvus in a census area in Southern

Læs mere

Dendrokronologisk Laboratorium

Dendrokronologisk Laboratorium Dendrokronologisk Laboratorium NNU rapport 12, 1997 VEJDYB VED HALS, AALBORG AMT Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser. Indsendt af Jan Bill og Flemming Rieck. Undersøgt af Aoife Daly. NNU j.nr.

Læs mere

Rovfuglene i nogle sydøstdanske undersøgelsesområder

Rovfuglene i nogle sydøstdanske undersøgelsesområder Rovfuglene i nogle sydøstdanske undersøgelsesområder 1977-1997 HANS ERIK JØRGENSEN (With a summary in English: Raptor populations in two survey areas in Southeast Denmark) Indledning Gennem en lang periode

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere