Sundheds- og Kulturforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Kulturforvaltningen"

Transkript

1 Sundheds- og Kulturforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Sundheds- og Kulturforvaltningen Beløb i kr. Drift 2017 Udgift Indtægt Serviceudgifter Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Sektor Sundhed, Fritid og Landdistrikt Sektor Kultur og Bibliotek Ikke rammebelagte driftsudg. Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Drift i alt Anlæg 2017 Anlæg Udgift Indtægt Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Sektor Sundhed, Fritid og Landdistrikt Sektor Kultur og Bibliotek Anlæg i alt Sundheds- og Kulturforvaltningen varetager en bred vifte af opgaver inden for sundhed, kultur, fritid, landdistriktsudvikling, kollektiv trafik og biblioteksdrift. Derudover er en række af kommunens større kulturelle institutioner tilknyttet Sundheds- og Kulturforvaltningen. Sektorer og driftsområder i Sundheds- og Kulturforvaltningen Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Sektoren omfatter udgifter til medfinansiering af regionale sygehusbehandlinger, sygesikringsudgifter, ambulant specialiseret genoptræning efter udskrivelse fra sygehus samt vederlagsfri fysioterapi. Herudover omfatter sektoren udgifter til sundhedsfremme og forebyggelse, og til initiativer, der kan understøtte opfyldelsen af målene i sundhedspolitikken i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Herudover omfatter sektoren udgifter til NT for drift af den kollektive trafik, kørselskontor for kommunal kørsel, trafikplanlægning, samt administrative opgaver herunder råd og nævn. Sektor Sundhed, Fritid og Landdistrikt Sektoren omfatter bl.a. driften af Aalborg Sundhedscenter, Center for Mental Sundhed, midler til frivilligt socialt arbejde, tilskud til folkeoplysning, tilskud til foreninger og drift af fritids- og idrætsfaciliteter samt udgifter til udvikling af landdistrikterne i Aalborg Kommune. Sektor Kultur og Bibliotek Sektoren omfatter bl.a. tilskud til kulturelle institutioner og aktiviteter. Sektoren omfatter også drift af hovedbiblioteket, lokal- og by-biblioteker, bogbusser, pædagogisk læringscenter samt biblioteksvirksomhed (centralbibliotek) for regionens biblioteker mv.

2 Fokusområder Budget Sundheds- og Kulturforvaltningens fokus i disse år er i det væsentlige, at tilpasse kommunens tilbud til den strukturelle og befolkningsmæssige udvikling der sker for Aalborg, både som by og som kommune. Den kraftige udvikling i Aalborg med blandt andet videreudvikling af Aalborg Universitet, byggeri af nyt Universitetshospital, etablering og byggeri af ungdomsboliger i tusindvis og omdannelse af centrale industriområder, samt en kraftig befolkningsvækst er baggrunden for ønsket om en bedre og mere miljørigtig kollektiv trafik. Byrådet arbejder fortsat på at få etableret en BRT-løsning og det er planen, at BRT og bybusser skal fordoble passagertallet frem mod På sundhedsområdet vil fokus fortsat være på udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende tilbud til borgerne i kommunen. Omstillingen af sundhedsvæsenet og styrkelsen af det nære sundhedsvæsen medfører bl.a. at kommunerne er med til at finansiere dele af de praktiserende lægers aktivitet. Derfor er der sikret en ramme til finansiering af de aktiviteter som forventes aftalt. Der er forsat fokus på at forbedre og udvikle forvaltningens sundhedsindsatser både på det nyetablerede Center for Mental Sundhed og Aalborg Sundhedscenter, herunder Kvarterværkstedet i Aalborg Øst. Udviklingen af Aalborg Kommune betyder, at fritidstilbud skal tilpasses, og som led heri erstattes den nuværende skøjtebane i det centrale Aalborg med en ny. Derudover skal projekter om forbedring af fritidslivet i oplandsbyerne i Gistrup og Vestbjerg drøftes videre med de involverede parter, borgerne og By- og Landskabsforvaltningen. Til Løvvangområdet er der ligeledes afsat midler til at indgå i arbejdet med at nytænke tilbuddene i området. Omstillingen af Aalborg Kommune betyder også udvikling i landdistrikterne, og Fjellerad Hallen overtages af kommunen, da driften ikke kan fortsættes på det nuværende grundlag. Der skal desuden arbejdes på at få etableret flere sundhedshuse i landdistriktet via den kommende nationale pulje, og eventuelt medfinansiering fra Aalborg Kommune i den forbindelse skal drøftes og besluttes. Ligeledes skal der iværksættes et større arbejde i Hals-området med fokus på fritid, sport og oplevelser. Befolkningsudviklingen stiller også øgede krav til kommunens kulturtilbud. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at man har valgt at prioritere midler til projektmodning omkring Aalborghus Slot, som ønskes omdannet til en ny destination for formidling af historie og kulturarv ved Nordjyllands Historiske Museums Aalborg afdeling og Stadsarkivet. Derudover har man for at understøtte mangfoldigheden i kulturlivet valgt at støtte Platform 4 og de aktiviteter, de skaber i Karolinelund. Derudover støttes Stadsarkivet i deres arbejde med det igangsatte bogprojekt om Aalborgs historie, og bibliotekets ramme understøtte som konsekvens af de mange forandringer på området.

3 Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Budget - Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration Beløb i kr p/l 2017-p/l Serviceudgifter Udgifter Indtægter Netto Ikke rammebelagte driftsudg. Udgifter Netto Sektor i alt, nettodrift Anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Sektor Sundhedsfinansiering, Kollektiv Trafik og Administration indeholder tre hovedområder. Sundhedsfinansiering: Sundhedsfinansierings største del er en afregningsdel vedrørende medfinansiering af de regionale sygehusbehandlinger og sygesikringsydelser, og en mindre del vedrører finansiering af specialiseret genoptræning efter sygehusudskrivning og vederlagsfri fysioterapi. Et væsentligt formål under sundhedsfinansiering er desuden at igangsætte og finansiere sundhedsfremmende og forebyggende indsatser for at forbedre borgernes sundhed, bl.a. i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger og Region Nordjylland. Rammerne for samarbejdet er, ud over sundhedsloven, Aalborg Kommunes sundhedspolitik og sundhedsaftalerne med Region Nordjylland. Sundhedsindsatsen skal medvirke til at opfylde kommunens visioner og mål, som bliver beskrevet i sundhedspolitikken for I samarbejde med Region Nordjylland arbejdes der målrettet med at koordinere indsatser, så der skabes bedst mulig grundlag for det sammenhængende sundhedsvæsen.

4 Kollektiv trafik: Kollektiv trafik indeholder Aalborg Kommunes betaling til Nordjyllands Trafikselskab (NT), for den kørsel, der har været på de lokale ruter i Aalborg Kommune. Desuden indeholder bevillingen den kommunale kollektive trafikplanlægning, køreplanlægning, publikumskøreplaner, internet information, overvågning af den kollektive trafik samt styring af skolebuskørsel og ekstrabuskørsel. Endelig indeholder bevillingen den kommunale planlægning (kørselskontoret) af den visiterede kørsel i Aalborg Kommune, og som overvejende varetages på vegne af de øvrige forvaltninger. Formålet er især, at få flest til at benytte den kollektive trafik, sikre en optimal udnyttelse af ekstrabusserne og sikre bedre og mere effektiv tilrettelæggelse af den samlede Flextrafik i Aalborg Kommune og sker inden for rammerne af Aalborg Kommunes kollektive trafikplan samt strategi for den kollektive bustrafik. Administration omfatter Sundheds- og Kulturforvaltningens centrale administration, herunder betjening af Sundheds- og Kulturudvalget, økonomi og IT-funktion for forvaltningen samt Sundhedsstrategisk Team. Endelig ligger drift af Aalborg Kommunes råd (Handicapråd, Integrationsråd og Ligestillingsudvalg) samt tilskud til kommunens samråd herunder. Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Sundhedsfremme og forebyggelse , ,1 Specialiseret genoptræning , ,1 Vederlagsfri fysioterapi , ,0 Busdrift NT-afregning , ,9 Busdrift trafikplanlægning , ,6 Kørselskontor , ,3 Råd og Nævn , ,2 Administration , ,5 Ikke rammebelagte driftsudg. Aktivitetsbestemt medfinansiering , ,3 I alt driftsaktiviteter ,0 Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Der er i 2016 gennemført en organisationsændring i Sundheds- og Kulturforvaltningen, som indebærer flytning af budgetmidler internt i forvaltningen, i dette tilfælde vedrørende Center for Mental Sundhed og støtte til frivilligt socialt arbejde.

5 Der afsættes midler til at finansiere den kommende regionale aftale med Praktiserende Lægers Organisation om sygebesøg og samtaleterapi, som kommunerne er forpligtede til at indgå. Til finansiering af øget arbejde med ulighed i sundhed afsættes der midler og normering fra 2017, og fra 2018 er der ligeledes afsat midler til koordinatorfunktion for seksuel sundhed. Der realiseres desuden et omprioriteringskatalog svarende til 1 % af serviceudgifterne i forvaltningen. Den konkrete udmøntning foretages på kollektiv trafik-området, hvor flex-senior ophører, på administrationsområdet samt inden for aktivitetspuljer på sundhedsområdet. Der afsættes midler til at fortsætte linje 18 og udbygge linje 2. Rammen for Kollektiv Trafik reduceres samlet med kr. 13,3 mio. på baggrund af forventet overskud på området. Derudover flyttes der midler vedr. Telecare Nord til Ældre- og Handicapforvaltningen samt psykiatrimidler til henholdsvis Ældre- og Handicapforvaltningen samt Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen. Eventuelt merforbrug på den aktivitetsbestemte kommunale medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen er aftalt finansieret centralt ved midtvejsreguleringen i Serviceudgifter kr. Serviceændringer PLO-aftale - læger overenskomst Besparelseskatalog 1% af serviceudgifter og adm. besparelse Ulighed i Sundhed Linje 2 og Tekniske ændringer Lønfremskrivning 2017, inkl regulering Sats- og takstregulering Demografi 648 DUT sundhed - Kroniker, lungeindsats mv Rammereduktion - øget indtægtsniveau NT budget - ændret udgiftsskøn NT budget - ændret indtægtsskøn Telecare, servicefunktion KOL, overføres til ÆH -994 Telecare, 50 % medarbejdertimer, Hjertesvigt, overføres til ÆH -200 Udmøntning af psykiatrimidler - overføres til FB Udmøntning af psykiatrimidler - overføres til ÆH Organisationsændring bl.a. Center for Mental Sundhed Organisationsændring Støtte til Frivilligt socialt arbejde Organisationsændring Sund Ung Organisationsændring normeringer fra bibliotek 1.160

6 Ikke rammebelagte driftsudgifter kr. Tekniske ændringer Justering op til KL's Skøn for udgifter til Aktivitetsbestemt Medfinansiering Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Sundhedsfinansiering (1.ooo) Antal borgere der modtager spec. genoptræning Antal borgere der modtager vederlagsfri fysioterapi Antal sygehusudskrivelser Antal ambulante besøg og ydelser Antal genindlæggelser (alle borgere) Kollektiv trafik Passagertal Aalborg Kommune (mio.) 16,0 16,2 16,5 16,6 Antal visiterede (unikke) borgere (1.000) 2,5 2,7 Mål- og Resultatkrav Sundheds- og Kulturforvaltningens overordnede vision er, at den vil skabe nytænkende løsninger på fremtidens udfordringer ved hjælp af synergi på tværs af forvaltningens kerneområder, og derigennem få Aalborg Kommune på landkortet som en innovativ sundheds- og kulturkommune til gavn for borgere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Målene på sundhedsområdet er overordnet beskrevet i Sundhedspolitikken for Aalborg Kommune Sundhedspolitikken vil fastlægge konkrete 3-årige mål på en række områder: Selvvurderet helbred Rygning Alkohol BMI Fysisk aktivitet Mental sundhed Inden for hvert af disse områder er der konkrete mål dels for befolkningen som helhed, dels for borgere uden erhvervsuddannelse og dels for børn og unge i det omfang, det er muligt.

7 Sundheds- og Kulturforvaltningens opgave er at understøtte opfyldelsen af målene dels gennem at være politikformulerende og koordinerende for samarbejdet med de øvrige forvaltninger, dels i samarbejde med fagforvaltningerne at igangsætte aktiviteter, der understøtter opfyldelse af målene og dels at udvikle egne tilbud i forvaltningen, herunder på Sundhedscentret. Forvaltningen skal desuden koordinere arbejdet om sundhedsaftaler både med regionen og internt i kommunen. For den kollektive trafiks vedkommende er målet for 2017 at opnå mindst 2% øgning i passagertallet inden for de fastlagte rammer dvs. et passagertal på mindst 16,6 mio. ind-stigende passagerer. Desuden skal der i 2017 gennemføres et udbud af den visiterede kørsel. Der er som forberedelse hertil gennemført et visiterings- og effektiviseringsprojekt på tværs af forvaltningerne. Projektet har haft til formål at afdække mulighederne for at optimere den visiterede kørsel og derigennem opnå økonomiske gevinster. Administrationen understøtter arbejdet med Sundheds- og Kulturforvaltningens generelle vision, og der arbejdes på den baggrund med følgende målsætninger for administrationen: Professionel betjening af folkevalgte (Sundheds- og Kulturudvalget, Folkeoplysningsudvalget og øvrige råd, nævn og udvalg) Løbende udvikling af kvaliteten af forvaltningens kerneydelser Omsætning af gældende politikker Konstruktivt samarbejde med alle forvaltninger i Aalborg Kommune Forvaltningen skal være en god arbejdsplads med energi og omsorg for at kunne skabe de bedste resultater. Anlægsprojekter i kr. Kollektiv Trafik Læskærme 500 Anlægspulje til forbedret fremkommelighed Anlægsprojekterne i sektoren vedrører den kollektive trafik og omfatter to områder. I den første del er der afsat midler til de årlige udgifter til mindre anlæg vedrørende læskærme. Derudover er der afsat midler til at forbedre fremkommeligheden for den kollektive trafik herunder bl.a. til forbedring af stoppesteder. Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for

8 Sektor Sundhed, Fritid og Landdistrikt Budget - Sektor Sundhed, Fritid og Landdistrikt Beløb i kr p/l 2017-p/l Serviceudgifter Udgifter Indtægter Netto Anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Sektoren Sundhed, Fritid og Landdistrikt omfatter driften af Sundheds- og Kulturforvaltningens sundhedsfremme og forebyggelsesindsatser, som omfatter Aalborg Sundhedscenter, Forebyggende medarbejdere, Børn- og Ungeteamet Sund Ung, Kvarterværkstedet og det nyetablerede Center for Mental Sundhed. Formålet er at være den udførende og borgernære del af sundhedsfremme og forebyggelsesindsatsen. Et væsentligt formål er at varetage og igangsætte sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, bl.a. i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger og Region Nordjylland. Rammerne for samarbejdet er, ud over sundhedsloven, Aalborg Kommunes sundhedspolitik og sundhedsaftalerne med Region Nordjylland. Fritidsområdets opgaver ligger bl.a. inden for idræt, det idébetonede foreningsliv, voksenundervisning i aftenskoler og daghøjskoler samt musik- og spejderkorps. Fritidsområdet står for driften af en række haller, fritidsfaciliteter og sportsanlæg, yder støtte til det frivillige foreningsliv samt arrangerer og indgår i samarbejder om en lang række arrangementer og events. Området og opgaverne hører under Folkeoplysningsloven. Der er vedtaget en ny Fritidspolitikken i Landdistriktsområdet arbejder med at udvikle landdistrikterne på forskellig vis fra økonomisk støtte til borgernes egne projekter via puljer til proaktive indsatser f.eks. ved at igangsætte eller bistå udviklingsplaner for byer i landdistriktet, rådgive borgere/lokalråd om projektudvikling, fundraising og deltagelse i udviklingsprojekter i samarbejde med andre forvaltninger eller aktører. Den overordnede ramme er Landdistriktspolitik

9 Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Center for Mental Sundhed 0 0, ,7 Sundhedscenter Aalborg , ,3 Kvarterværksted , ,9 Sund Ung , ,1 Forebyggende hjemmebesøg , ,9 Idræts- og svømmehaller + ejendomme til fritidsaktiviteter m.v , ,8 Folkeoplysning og Fritidsaktivteter m.v , ,7 Andre udgifter udenfor Folkeoplysningsloven , ,5 Landdistriktsudvikling , ,3 Støtte til frivilligt socialt arbejde , ,7 Administration , ,2 I alt driftsaktiviteter Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Kvarterværkstedet tilføres kr. 0,3 mio. til at sikre den fortsatte drift fra 2017 og rammen på Fritid tilføres kr. 0,2 mio. til delvis dækning af udskudte udgifter ind i Organisationsændringer på kr. 11,5 mio. er en teknisk ændring mellem sektorer på forvaltningsområdet, hvor medarbejdere fra Center for Stressforbyggelse flyttes til en selvstændig enhed ved Center for Mental Sundhed samt flytning af Sund Ung Team fra Sundhedsstrategisk team til Aalborg Sundhedscenter samt flytningen af Frivilligt Socialt arbejde til sektoren. Der ydes DGI Huset driftstilskud over en 3-årig periode.

10 Serviceændringer Kvarterværkstedet 300 Ramme Fritid 200 Besparelseskatalog 1% af serviceudgifter og adm. besparelse DGI-huset - del af ulighedspakken Tekniske ændringer Lønfremskrivning 2017, inkl regulering Sats- og takstregulering 92 Organisationsændring Center for Mental Sundhed Organisationsændring Støtte til Frivilligt Socialt arbejde Organisationsændring Sund Ung Opfølgning på landdistriktspolitik, overført fra anlæg Rammebeløb til vedligeholdelse af gadekær, overført fra anlæg 750 I budgettet er der indarbejdet et omprioriteringsbidrag på i alt kr. -1,8 mio. samt en administrativ besparelse for sektoren. Denne budgetreduktion dækker bl.a. over besparelser på rehabilitering inden for sundhedsområdet, sparet husleje på Koldkær Svømmehal, ny aktivitetsafhængig tildelingsmodel på aftenskoleområdet samt reduceret tilskud til kommunale anlæg, klubhuse mv. På landdistriktsområdet flyttes midler fra anlægsbudgettet til vedligehold af gadekær og opfølgning på landdistriktspolitikken på driftsbudgettet. Der forudsættes tilført budgetmidler til Ungdomslegene i Det drejer sig om 0,3 mio. kr. i 2018 og 1,2 mio. kr. i Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Sundhed På sundhedsområdet vil der forsat være fokus på udvikling af sundhedsfremmende og forebyggende tilbud målrettet borgere i kommunen. Der vil være særligt fokus på social ulighed i sundhed, fremme af mental sundhed, udbygning af tilbud til unge samt udbygning af det nære sundhedsvæsen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger og Region Nordjylland samt alment praktiserende læger. Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Borgere i "Åben og Rolig" - Center for Mental Sundhed Henvisninger til rygestop fra Læger og Sygehus - forventet vækst , Sundhedscenter Aalborg 100% 150% Antal borgere til borgerrettede aktiviteter på Sundhedscenter Aalborg Fritid Aalborg Kommune råder i dag over 48 kommunale haller og giver tilskud til 37 selvejende/private haller. Derudover administrerer Fritidsområdet aktiviteter i regi af Folkeoplysningsloven, herunder ca. 500 frivillige foreninger, ca. 30 aftenskoler, samt 4

11 daghøjskoler. Fritidsområdet er også en aktiv part eller igangsætter af mange forskellige arrangementer inden for sport og fritid. Tilskudsberettigede foreninger Antal medlemmer af foreninger Antal deltagere - aftenskoler* Antal årselever - daghøjskoler Budgetterede kr. pr. indbygger - fritid *Fra 2014 indgår deltager i debatskabende aktiviteter i opgørelsen. Landdistrikt Landdistriktsområdet har fokus på de lokalområder og byer i Aalborg Kommune, som ligger uden for Aalborgs bynære kerne. Alle byer og områder kan, uanset størrelse eller beliggenhed, søge ind på Aalborg Kommunes puljer til landdistriktsudvikling, benytte sig af tilbud om aktiviteter i landdistrikterne og deltage i konkrete indsatser. Landdistrik - indbyggertal Indbyggertal i landdistriktet Mål- og Resultatkrav Aalborg Sundhedscenter arbejder med en målsætning om, at andelen af borgere der deltager i rehabilitering og som oplever en forbedring af deres mentale og fysiske helbred skal være mindst 60%. Ligeledes arbejdes der indenfor rygestop efter målsætningerne om, at 80% er røgfri ved kursets afslutning og 50% er røgfri seks måneder senere. Indsatserne inden for den borgerrettede forebyggelse udvikles fortsat, herunder en decentral tilpasning af Sundhedscenterets tilbud til særligt udsatte grupper bl.a. i nogle af boligområderne og i oplandsbyer i samarbejde med jobcentret, socialpsykiatrien og særlige arbejdspladser samt andre aktører i området. Mental sundhed handler om at være aktiv, have følelsen af at høre til og have et formål med livet. Den mentale sundhed er ligeså vigtig som fysiske sundhed. I 2016 er Center for Mental Sundhed blevet etableret og der arbejdes i centret med indsatser i forhold til mental sundhed; kurset Åben og Rolig, som er et stresshåndteringskursus til voksne med stresssymptomer, forebyggelse og tidlig opsporing af psykisk sårbarhed blandt unge på ungdomsuddannelser og ABC for Mental sundhed, som er en informationsindsats om, hvad man selv kan gøre for at holde sig mental sund. Centret tilbyder fra sidst på året kultur på recept til borgere, der er langtidssygmeldte med stress, moderat angst eller depression. På børne- og ungeområdet udføres der udskolingsundersøgelser i alle 9. klasser. Udskolingsundersøgelserne giver en status på udviklingen i BMI, men derudover findes der ikke mange tilgængelige sundhedsdata for børn og unge under 16. I sund-

12 hedsaftalen er aftalt, at der skal udarbejdes en sundhedsprofil for de 0-15 årige sammen med den næste sundhedsprofil for voksne i Der gennemføres sundhedssamtaler på de fleste ungdomsuddannelser, og i år er der ligeledes gennemført en sundhedsprofil på gymnasier/hf og handelsskoler i Aalborg i et partnerskab og samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Undersøgelsen forventes også gennemført i Fritidspolitikken i Aalborg Kommune har fokus på, at understøtte aktivt medborgerskab og forpligtende fællesskaber, at flere bliver mere aktive i fritiden, at det skal være nemmere at være frivillig i foreningslivet. Fritidsområdet har opnået en række synlige resultater, og er bl.a. kåret som årets idrætskommune (2013) og årets aftenskolekommune (2014). Blandt andre resultater i det forgangne år er etableringen af en overdækket gadeidrætsfacilitet GAME Streetmekka Aalborg - som åbner i 2018, Vestre Fjordpark som åbner i 2017 og DGI Landsstævne som afholdes i uge 26 i Derudover blev der i 2016 indviet en ny gymnastikhal i Vadum. Landdistriktspolitik har til mål at understøtte det lokale initiativ, udvikle byernes fysiske rammer, fremme oplevelses- og aktivitetsmuligheder, sikre bedre adgang til naturoplevelser, understøtte erhvervsudvikling via landdistriktets stedbundne ressourcer og at styrke kendskabet til landdistriktets særlige identitet og kvaliteter. Blandt resultatmålene er årligt, at støtte projekter via AKA-midler og 8-10 større lokale projekter, at der igangsættes projekter i alle landdistrikter, at der understøttes lokale kulturprojekter, natur- og friluftslivsprojekter samt projekter til fremme af aktiviteter og tilgængelighed ved vandløb, søer, fjord og kyst. Anlægsprojekter i kr. Medfinansiering af lokale initiativer 670 Facilitetsudvikling 500 Rammebeløb til større indv. Vedligehold i idræts- og svømmehaller Indendørs gadeidræt Prioriteringskatalog Vandbehandling Renovering Nibe svømmehal Skøjtebane Vestbjerg Hallen: Omdannelse og nybyggeri - finansieres gennem provenu fra evt. grundsalg - Gistrup aktivitetsareal / Gateway to Lundby Krat - finansieres gennem provenu fra evt. grundsalg - Fjelleradhal - evt. kommunal overtagelse af privat hal Hals, fritid, sport og oplevelser Byfornyelse, mindre landsbyer Over en 3-årig periode afsættes der samlet kr. 15 mio. til at udvikle og udnytte de potentialer Hals-området har inden for områderne fritid, sport og oplevelser. Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for

13 Sektor Kultur og Biblioteker Budget - Sektor Kultur og Bibliotek Beløb i kr p/l 2017-p/l Serviceudgifter Udgifter Indtægter Refusion Netto Sektor i alt, nettodrift Anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Kulturområdet har bl.a. til opgave at forestå, støtte eller yde tilskud til offentlige, selvejende og private tilbud og aktører inden for musik, kunst, museer, scenekunst, oplevelser, udstillinger mm. Stadsarkivet inkl. udvandrerarkivet er ligeledes en del af sektoren. Kulturområdet giver tilskud til kulturinstitutioner, til musiske arrangementer og kulturelle aktiviteter, og har et rammebeløb som disponeres og bevilges af Sundheds- og Kulturudvalget. Området er reguleret af en lang række forskellige love bl.a. teater-, musik, film, bibliotek, arkiv- og museumsloven. Flere kulturtilbud modtager statsligt tilskud, og alle har en væsentlig egenindtjening i form af fx billetsalg, sponsorater, fondsmidler og arrangementer. Kulturpolitikken gælder perioden Aalborg Bibliotekerne består af et hovedbibliotek samt en decentral biblioteksstruktur med lokalbiblioteker, bybiblioteker og bogbusser. Aalborg Bibliotekernes opgave er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, musik, multimedier, internet-adgang, elektroniske ressourcer og andre egnede materialer til rådighed. Benyttelsen af digitale medier er fortsat stigende, og der ses et mindre fald i udlån af fysiske materialer. Bibliotekerne i kommunen benyttes i stigende grad som f.eks. læsesalsfunktion for unge studerende og interessen for deltagelse i kulturelle og debatskabende aktiviteter som eksempelvis bog- og debatcafeer er ligeledes stigende.

14 Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Museer , ,5 Teatre , ,4 Musikarrangementer , ,2 Andre kulturelle opgaver , ,7 Aalborg Stadsarkiv , ,0 Biblioteksdrift , ,1 Administration , ,1 I alt driftsaktiviteter Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Platform4 og Studenterhuset, som bl.a. har fokus på, at den fremtidige drift af Platform4 varetages af Studenterhuset, og at der derudover etableres tæt samarbejde omkring aktiviteter, videndeling mv. Platform4 har til formål at skabe eksperimenterende og kvalificerende rammer for udvikling og deling af viden og kompetencer for iværksættere, frivillige, vækstlag og kreative miljøer inden for kunst og teknologi. Der afsættes i 2017 og i overslagsårene 0,5 mio. kr. til opretholdelse af Platform4s aktiviteter. Platform4 har tidligere været finansieret af Borgmesterens Forvaltning og Aalborg Universitet. Stadsarkivet får kr. 0,89 mio. til digitalisering samt færdiggørelse af et bogprojekt om migration til Aalborg i nyere tid. Aalborg Bibliotekernes faldende indtægter imødekommes med kr. 0,2 mio.

15 Serviceudgifter kr. Serviceændringer Platform4 - fortsat drift med forbehold for godkendt samarbejdsaftale 500 Stadsarkiv - bogprojekt 89 Ramme til biblioteksdrift 200 Besparelseskatalog 1% af serviceudgifter og adm. besparelse Reduktion større kulturinstitutioner -500 Regulering af tilskud Tusindfryd -200 Tekniske ændringer Lønfremskrivning 2017, inkl regulering Sats- og takstregulering 112 Organisationsændring normeringer til Økonomi og IT Budget til Talentakademi overføres permanent til Skoleforvaltningen -750 I 2017 er der ud over en administrativ besparelse indarbejdet omprioriteringer på i alt kr. -1,99 mio., som er udmøntet bredt i sektoren. Inden for kulturen er indtægtskravene til de store kulturinstitutioner øget fra 2017 og service- og aktivitetsniveauet er ændret på flere af kommunens kulturinstitutioner. Tilskuddene på andre er reduceret for at opnå det nødvendige besparelsespotentiale. Midler afsat til Tusindfryd i forbindelse med status som regionalt spillested er omprioriteret. På biblioteksområdet er kørslen mellem by- og lokalbiblioteker omlagt, lejemålet på Løvvang Bibliotek er opsagt sammen med bibliotekstilbuddet i Farstrup, og biblioteket-kommer -ordningen omlægges. Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Kultur Budgetterede kr. pr. indbygger Kultur Kultur Kulturområdet varetager drift og udvikling af 4 kommunale kulturinstitutioner: Nordkraft Event, Kunsthal Nord, Stadsarkivet og Trekanten. Aalborg Kommune har desuden samarbejdsaftale med 13 kulturinstitutioner, som modtager mere end 0,5 mio. kr. årligt i kommunalt tilskud. Disse er: Kunsten, Nordjyllands Historiske Museum, Springeren, Aalborg Symfoniorkester, Musikforeningen Skråen, Studenterhuset, 1000Fryd, Musikkens Hus, Aalborg Zoo, Huset, Teater Nordkraft, Det Hem lige Teater og Aalborg Karneval. Derudover har området mere end 25 faste tilskudsmodtagere bl.a.: Godthåb Hammerværk, Sundby Samlingerne, Nibe Museum, Nibe Festival, Nordkraft Big Band, Biffen i Nordkraft og Den Blå Festival. Endelig administrerer kulturområdet midler til Kunstfonden, Kulturpuljen, Kulturaftale Nordjylland, Den Vestdanske Filmpulje.

16 Besøgstal for de kulturinstitutioner, der modtager over 0,5 mio. kr. i tilskud Selvejende og foreningsdrevne Kunsten a 0 f Nordjyllands Historiske Museum Springeren Aalborg Symfoniorkester Skråen Studenterhuset b fryd b Musikkens Hus Aalborg Zoo Huset b Aalborg Karneval c Det Hem lige Teater Teater Nordkraft Kommunale kulturinstitutioner Trekanten g Kunsthal Nord d Stadsarkivet Nordkraft Event e a - Lavt besøgstal grundet ombygning b - Kun opgjort publikum ved koncerter c - Alene Stjerneparaden d - Udstillinger og fernisering e - Nordkraft Event har ikke egne besøgende, da alle publikumsrettede aktiviteter sker i samarbejde med andre aktører f - lukket pga. af ombygning g - nogle aktiviteter er anslået grundet ombygning Biblioteker Nøgletal 2017 (mio.enheder) Antal årlige udlån 1.8 1,7 Antal årlige besøg 2.0 2,0 Antal besøg på hjemmesiden 1.2 1,3 Udlånet skifter karakter og flytter sig fra de fysiske medier over på digitale tilbud dog går udviklingen endnu forholdsvis langsomt, og der er fortsat et stort udlån af bøger og film mm. Brugen af de digitale tilbud er i stigning, især benyttes netlydbøger mere og mere. Biblioteket er fortsat borgernes foretrukne kulturelle tilbud, og der kommer rigtig mange besøgende i hele åbningstiden. De bruger biblioteket til mange forskellige formål, lige fra at låne materialer, arbejde med studieopgaver, deltage i bog- eller debatcafe eller deltage i en IT-cafe. Bibliotekets demokratiske opgaver vokser også i disse år, hvilket kommer til udtryk i en lang række debatskabende aktiviteter og samfundsaktuelle tema, der sættes til debat.

17 Aalborg Bibliotekernes hjemmeside benyttes af lige så mange borgerne, som der kommer på bibliotekets afdelinger. Hjemmesiden er et væsentligt bibliotekstilbud, hvad enten man skal låne eller forny en bog eller finde information til en skoleopgave eller har brug for inspiration til f. eks. læsning. Mål- og Resultatkrav Kulturens overordnede mål er bl.a. dannelse og identitetsskabelse i fællesskaber og for den enkelte. Kulturlivet i Aalborg Kommune er nyskabende og alsidigt - og rummer både bredde og elite, amatøren og den professionelle. Kultur er også en vigtig faktor for erhvervsudvikling og for evnen til at tiltrække og fastholde arbejdskraft og borgere. Kulturpolitikken har bl.a. som mål at tilbyde alsidig og nyskabende kunst og kultur på højt nationalt og internationalt niveau, at flere benytter kulturlivet og at flere involverer sig i at skabe kunst og kultur. Blandt resultatmålene er: En videreudvikling af Aalborg Festivals med nye store satsninger som fx Metropol og Gamescope, åbningen af Kunsten efter en smuk restaurering og genudpegning af Studenterhuset som Regionalt Spillested. I november 2014 godkendte Sundheds- og Kulturudvalget visioner og temaer for Aalborg Bibliotekerne for perioden Biblioteket spiller en vigtig rolle for samfundets sammenhængskraft, og samarbejde og partnerskaber er et centralt indsatsområde. Bibliotekets hovedformål er at støtte borgerne i at navigere og skabe mening i det hyperkomplekse samfund, det skal bidrage med læring og være rum for fællesskaber. Bibliotekets fysiske huse er vigtige for kerneopgaven. De temaer, der skal arbejdes med i perioden er biblioteksrummet unge og demokrati læsning og sproglig stimulering lokale udviklingsbehov (som f.eks. kendskab til bibliotekstilbuddet og samarbejde med folkeskolerne) Anlægsprojekter i kr. Kunsten, vedligeholdelse Projektmodning Aalborghus Slot, NHM og Stadsarkivet Musikkens Hus Aalborg Zoologisk Have - rammebeløb 400 Aalborg Zoologisk Have - stråtag Trekanten, renovering Kulturens "Rum og Rammer" - Anlægspulje på kulturområdet Der er afsat 1 mio. kr. i 2017 og 1,5 mio. kr. i 2018 til at undersøge potentialet i evt. at transformere Aalborghus Slot til en ny kulturdestination i Aalborg Kommune for

18 historisk formidling. Aalborghus Slot har derudover potentiale ift. bl.a. turisme og som en hverdagsoase, der knytter Aalborg Midtby og havnefronten sammen. De afsatte midler skal bl.a. anvendes til bygningsanalyser og visualisering af slottes formidlingsmæssige potentiale. Aalborghus Slot ejes af Slots- og Kulturstyrelsen. Til Aalborg Zoo ydes der i 2017 tilskud til etablering af nyt stråtag på den afrikanske hytte. Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for

Økonomirapport primo april 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport primo april 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopgøre Økonomirapport primo april 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter primo april måned 2017 fordelt på sektorerne i Sundheds- og Kulturforvaltningen.

Læs mere

Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo september 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo september måned 2017 fordelt på sektorerne i Sundheds-

Læs mere

Økonomirapport ultimo marts 2019

Økonomirapport ultimo marts 2019 SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo marts 2019 Sundheds- og Kulturforvaltningen Drift - Forvaltningen Vejledende forbrugsprocent 25,0% Drift Forvaltningen Tabel 1 - Sundheds- og Kulturforvaltningen -

Læs mere

Økonomirapport ultimo november 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo november 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo november 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo november måned 2018 fordelt på sektorerne i Sundheds-

Læs mere

Økonomirapport ultimo oktober 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo oktober 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo oktober 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo oktober måned 2016 fordelt på sektorerne i Sundheds-

Læs mere

Økonomirapport ultimo juni 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo juni 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Økonomirapport ultimo juni 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo juni måned 2016 fordelt på sektorerne i Sundheds- og Kulturforvaltningen.

Læs mere

Godkendelse af organisationsændring i Sundheds- og Kulturforvaltningen

Godkendelse af organisationsændring i Sundheds- og Kulturforvaltningen Punkt 18. Godkendelse af organisationsændring i Sundheds- og Kulturforvaltningen 2015-015928 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at godkender den foreslåede organisering, og bemyndiger Rådmand

Læs mere

Virksomhedsrapport ultimo september 2015 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Virksomhedsrapport ultimo september 2015 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopg øre Virksomhedsrapport ultimo september 2015 Sundheds- og Kulturforvaltningen Virksomhedsrapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo september måned 2015 fordelt på sektorerne

Læs mere

Moderniserings- og Effektiviseringskatalog 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Moderniserings- og Effektiviseringskatalog 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Moderniserings- og Effektiviseringskatalog 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen Procesforløbet Sundheds- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Sundheds- og Kulturforvaltningen, endeligt regnskab 2016

Sundheds- og Kulturforvaltningen, endeligt regnskab 2016 Sundheds- og Kulturforvaltningen, endeligt regnskab 2016 Drifts- og anlægsregnskab for Sundheds- og Kulturforvaltningen - sektoropdelt Drift Korrigeret Afvigelse Udgift Indtægt Netto Udgift Indtægt Netto

Læs mere

Sundheds- og Kulturforvaltningen

Sundheds- og Kulturforvaltningen Sundheds- og Kulturforvaltningen Sundheds- og Kulturforvaltningen varetager en bred vifte af opgaver inden for sundhed, kultur, fritid, landdistriktsudvikling, kollektiv trafik og biblioteksdrift. Derudover

Læs mere

Sundheds- og Kulturforvaltningen

Sundheds- og Kulturforvaltningen Sundheds- og Kulturforvaltningen Drifts- og anlægsregnskab for Sundheds- og Kulturforvaltningen - sektoropdelt Beløb i mio. kr. Drift Regnskab Korrigeret Afvigelse Udgift Indtægt Netto Udgift Indtægt Netto

Læs mere

Nettodriftsudgifter Sektor Bæredygtig Udvikling/Landdistrikter i alt til overførsel regnskab

Nettodriftsudgifter Sektor Bæredygtig Udvikling/Landdistrikter i alt til overførsel regnskab Forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling Sektor Sundhed i alt til overførsel regnskab 2014 11.594 II. Overført fra andre sektorer: 259 Sektor Sundhed i alt - til drift 2014... 11.853 Aktivitetsbestemt

Læs mere

Virksomhedsrapport. Sundheds- og kulturforvaltningen ultimo april 2014

Virksomhedsrapport. Sundheds- og kulturforvaltningen ultimo april 2014 Virksomhedsrapport Sundheds- og kulturforvaltningen ultimo april 2014 Virksomhedsrapporten viser de samlede drifts og anlægsudgifter ultimo april måned 2014 fordelt på sektorerne i Sundheds- og Kulturforvaltningen.

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Godkendelse af beslutning om udmøntning af krav om øget egenindtjening

Godkendelse af beslutning om udmøntning af krav om øget egenindtjening Punkt 4. Godkendelse af beslutning om udmøntning af krav om øget egenindtjening 2017-052845 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at beslutter, hvilken model kravet om øget egen indtjening udmøntes,

Læs mere

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje.

Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. Punkt 4. Justering af kriterierne for støtte fra Aalborg Kommunes kulturpulje. 2014-33295. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller til, at udvalget drøfter og godkender forslag til justerede retningslinjer

Læs mere

Økonomirapport ultimo september Sundheds- og Kulturforvaltningen

Økonomirapport ultimo september Sundheds- og Kulturforvaltningen Økonomirapport ultimo september 2019 Sundheds- og Kulturforvaltningen Sundheds- og Kulturforvaltningen - drift og anlæg - i 1.000 kr. - pr. ultimo september 2019 Vejledende forbrugsprocent 75,0% Tabel

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber

Fællesskab. Aalborg Kommune vil med sin fritidspolitik understøtte forpligtende fællesskaber #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Folkeoplysningsudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Inge Brusgaard Sagsnr./Dok.nr. 2014-39974 / 2014-39974-40 Fritidsområdet Sundheds-

Læs mere

Godkendelse af justering af lønbudget Tillægsbevilling

Godkendelse af justering af lønbudget Tillægsbevilling Punkt 14. Godkendelse af justering af lønbudget 2017. Tillægsbevilling 2017-037762 Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at der gives tillægsbevilling i 2017 på i alt 13.420.000 kr. i mindreudgifter

Læs mere

Aktivitetsrapport 1. halvår 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Aktivitetsrapport 1. halvår 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aktivitetsrapport 1. halvår 2018 Sundheds- og Kulturforvaltningen Indhold 1. Sundheds- og Kulturforvaltningen... 2 1.1 Sygefravær...2

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

2014 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

2014 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder i 2014 Kulturudvalget gennemførte i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - museumsområdet - Levende musik i Viborg

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET

SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET SUNDHEDS-, KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET (side 60-79) 60 Jf. vedtægten for styrelsen af de kommunale anliggender i Nordfyns Kommune varetager udvalget den umiddelbare forvaltning af tværgående udvikling og

Læs mere

Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender hermed aktuel status for 2017 samt budgetoplæg til Magistratens budgetdrøftelser.

Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender hermed aktuel status for 2017 samt budgetoplæg til Magistratens budgetdrøftelser. #BREVFLE Borgmesterens forvaltning Økonomikontoret 2. august 2017 Budgetoplæg 2018-21 Sundheds- og Kulturudvalget Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender hermed aktuel status for 2017 samt budgetoplæg

Læs mere

Baggrundsmateriale - Sektor Administration

Baggrundsmateriale - Sektor Administration #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Baggrundsmateriale - Sektor Administration Sekretariat SUN Sundheds- og Kulturforvaltningen Danmarksgade 17 9000 Aalborg Init.: THED Sektorens

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt.

biblioteker, som ventes etableret i 2013 samt med effektivisering og forbedringer i forhold til informationsformidling både centralt og decentralt. Fokusområder Kulturudvalget gennemfører i 2012 en temadrøftelse på kulturområdet, hvor der er fokus på en række temaområder: - udvikling af biblioteksområdet - evt. etablering af en kulturskole for børn

Læs mere

Aktivitetsrapport ultimo juni 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Aktivitetsrapport ultimo juni 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aktivitetsrapport ultimo juni 2017 Sundheds- og Kulturforvaltningen Indhold 1. Sundheds- og Kulturforvaltningen... 2 1.1 Sygefravær...2

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2017 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2017 Driftsforslag Nr. R-601 Færre tilskud til kulturelle aktiviteter Politikområde 603 Det kulturelle område Der er i 2017 afsat et rammebeløb til Kulturinitiativer på 576.000 kr. og 106.000 kr. til Pulje til andre kulturelle

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune

AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune AALBORG KOMMUNE VISIONSAFTALE 2018-2022 Få overblikket over Aalborg Kommunes målsætninger og indsatsområder som Bevæg dig for livet Visionskommune Aalborg Kommune & Bevæg dig for livet 2 Aalborg Kommune

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget 2016 2019. Besparelsesforslag. Nuværende budget 103 103 103 103

Bornholms Regionskommune Budget 2016 2019. Besparelsesforslag. Nuværende budget 103 103 103 103 Tilskud til Wonderfestiwall Forslag nr. FKU-01 1.000 kr. 2015-priser Nuværende budget 103 103 103 103 Mindre udgift - 103-103 - 103-103 Nettobesparelse - 103-103 - 103-103, anlæg Forslaget omfatter en

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder Sundhedsområdet er specielt i kommunal økonomisk sammenhæng, idet langt hovedparten af økonomien er knyttet til finansiering/medfinansiering af aktiviteter i det regionale sundhedsvæsen og

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Center for Mental Sundhed, Sohngårdsholmsvej 2, 2., 9000 Aalborg

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Center for Mental Sundhed, Sohngårdsholmsvej 2, 2., 9000 Aalborg Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Sundheds- og Kulturudvalget Mødet den 10.10.2018 kl. 09.00-14.30 Center for Mental Sundhed, Sohngårdsholmsvej 2, 2., 9000 Aalborg Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse

Læs mere

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder.

Opgørelse af budget 2019 og beregnet råderum. Råderum er beregnet med 2,7% af budgetbeløbene under de enkelte områder. Notat Til: Uddannelse, Børn og Familie Kopi til: Fra: Plan og Kultur, Bodil Christensen 12. februar 2019 Sags id: 19/3473 1. Fritidsområdet under UBF Notatet beskriver fritidsområdet under Uddannelse,

Læs mere

Kultur, Service & Events. v/direktør Lars Stentoft

Kultur, Service & Events. v/direktør Lars Stentoft Kultur, Service & Events v/direktør Lars Stentoft Kultur, Service & Events Kultur, Service & Events 10 lovområder kultur service, dvs. borgerservice events erhverv og turisme kommunikation og branding

Læs mere

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik

Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Debatoplæg om Aalborg Kommunes fritidspolitik Visioner Folkeoplysningsudvalget har på udvalgsmøderne i december 2014 og januar 2015 beskæftiget sig med de overordnede visioner for arbejdet med Fritidspolitik

Læs mere

Udvalget Kultur og fritid

Udvalget Kultur og fritid Udvalget Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid er ansvarlig for et politikområde: Kultur og fritid. Politikområde 15. Kultur og fritid Udvalget for Kultur og fritid varetager opgaver indenfor

Læs mere

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune

Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune Folkeoplysningen i Skanderborg Kommune 2016 Indhold Indledning - Den folkeoplysende virksomhed i Skanderborg Kommune.. 3 Vision. 4 Mål.. 4 Folkeoplysningsudvalget. 6 Rammer for den folkeoplysende virksomhed..

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Vision 2020 Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der skal vise vejen for, hvordan kommunens fritids-

Læs mere

Virksomhedsrapport ultimo august 2015 Sundheds- og Kulturforvaltningen

Virksomhedsrapport ultimo august 2015 Sundheds- og Kulturforvaltningen SUN Årsopgøre Virksomhedsrapport ultimo august Sundheds- og Kulturforvaltningen Virksomhedsrapporten viser de samlede drifts- og anlægsudgifter ultimo august måned fordelt på sektorerne i Sundheds- og

Læs mere

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken Punkt 7. Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken 2019-22 2018-011957 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender forvaltningens

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter sygehusudgifter samt sundhedsmæssige indsatser og forebyggende

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Anlægsprojekter i Sundheds- og Kulturforvaltningen pr. 31. maj Sektor: Sundhedsfinansiering, Kollektiv trafik og Administration

Anlægsprojekter i Sundheds- og Kulturforvaltningen pr. 31. maj Sektor: Sundhedsfinansiering, Kollektiv trafik og Administration Anlægsprojekter i Sundheds- og Kulturforvaltningen pr. 31. maj 2018 Sektor: Sundhedsfinansiering, Kollektiv trafik og Administration Anlæg (1.000 kr.) Forbrug Korr. Budget Forbrugspct Restbudget Sundhedsfinansiering,

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg

1. Budgetbemærkninger - Fritids og Kulturudvalg NOTAT ØDC Økonomistyring 17-08- 1. bemærkninger - Fritids og Kulturudvalg -21 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af tre politikområder: Fritid Kultur Integrationspulje Fritid Politikområdet

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE 2019-21 VISION AKTIVE FÆLLESSKABER GENNEM HELE LIVET GØRE BORGERNE TIL MEDSKABERE Fritidspolitikken skal udvikles med

Læs mere

Samarbejdsaftaler på kulturområdet Arbejdsgruppe under Sundheds- og kulturforvaltningen

Samarbejdsaftaler på kulturområdet Arbejdsgruppe under Sundheds- og kulturforvaltningen Samarbejdsaftaler på kulturområdet Arbejdsgruppe under Sundheds- og kulturforvaltningen Oversigter, kulturpolitiske mål, forslag til nyt koncept og proces for implementering Januar 2015 2014-28266-10 1

Læs mere

Orientering om Aalborg Festivals

Orientering om Aalborg Festivals Punkt 9. Orientering om Aalborg Festivals 2015-062178 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget tager orienteringen om rapport om Aalborg Festivals 2015 samt planer for

Læs mere

Årsplan i Kultur- og Sundhedsudvalget for 2014

Årsplan i Kultur- og Sundhedsudvalget for 2014 Årsplan i Kultur- og sudvalget for 2014 Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter således, at det afspejler udvalgets prioriteringer af de opgaver, som udvalget

Læs mere

Kultur- og Sundhedsudvalget

Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017. Politikområde 6:Sundhedsfremme og forebyggelse Borgere med kronisk sygdom opnår en øget livskvalitet og en øget handlekompetence

Læs mere

Erhvervs- og landdistriktsudvalget

Erhvervs- og landdistriktsudvalget 161 Erhvervs- og landdistriktsudvalget Bevillingsområde: Erhvervsservice og iværksætteri 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden

Læs mere

Bevillingskompetencefordeling mellem udvalg, rådmand og direktør i Sundheds- og Kulturforvaltningen

Bevillingskompetencefordeling mellem udvalg, rådmand og direktør i Sundheds- og Kulturforvaltningen i forvaltningen Budgetprocedure Udvalget godkender planog budgetproces for det kommende års budget. i maj status for indeværende års budget samt eventuelle konsekvenser for næste års budget samt overslagsår.

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen Punkt 3. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Kulturskolen 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det videre

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed

Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningspolitik - politik for folkeoplysende virksomhed Guldborgsund Kommune Kultur- og fritidsafdelingen Parkvej 37 4800 Nykøbing F. Indhold Introduktion side 3 Vision side 4 Målsætninger side

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2

Budget ,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 3,1 2,8 2,6 2,3 2,4 3,6 2,2 Herning 3,1 Holstebro 2,8 Horsens 2,6 Randers Silkeborg 2,3 2,4 Skive 3,6 Viborg 2,2,,5 1, 1,5 2, 2,5 3,

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Mio. kr. Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab varetager opgaver inden for kultur og fritid, f.eks. biblioteker, idrætsfaciliteter og grønne områder, folkeoplysningsområdet,

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Egholm Vestergaard, Egholm 57, 9000 Aalborg

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Egholm Vestergaard, Egholm 57, 9000 Aalborg Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 04.04.2017 kl. 08.30-09.30 Egholm Vestergaard, Egholm 57, 9000 Aalborg Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Godkendelse af endeligt regnskab

Læs mere

DRAGØR KOMMUNES FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

DRAGØR KOMMUNES FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK DRAGØR KOMMUNES FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Indhold: 1. Hvorfor en folkeoplysningspolitik... 3 2. Visioner for og formålet med folkeoplysningspolitikken... 3 3. Målsætninger for borgernes deltagelse

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2017 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2017-044872 Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Fælles kommunale udgifter, drift, gives

Læs mere

Baggrundsmateriale Sektor Kultur, Landdistrikt og Fritid

Baggrundsmateriale Sektor Kultur, Landdistrikt og Fritid Baggrundsmateriale Sektor Kultur, Landdistrikt og Fritid Regnskab 2015, budget 2016 og budgetoverslag 2017 (i 1.000 kr.) Foreløbigt Regnskab 2015 Budget 2016 Budgetoverslag 2017 Museer 17.992 17.883 17.883

Læs mere

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN Københavns Kommunes Folkeoplysningspolitik FORMÅL Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag og debat sikrer de københavnske borgere

Læs mere

Forslag til. Folkeoplysningspolitik

Forslag til. Folkeoplysningspolitik Forslag til Kerteminde Kommune 231111 2011-19114 1440-29400 1 Vision, værdier og målsætninger for folkeoplysningsområdet i Kerteminde Kommune 2 Indledning Aktiviteterne inden for fritidslivet opstår i

Læs mere

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv

Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den folkeoplysende virksomhed Folkeoplysningen i et nutidigt perspektiv 1 af 5 17-09-2012 15:11 Forside» Borger» Kultur og Fritid» Folkeoplysning» Folkeoplysningspolitik Politik for folkeoplysende virksomhed Indhold Introduktion Vision Målsætninger Skanderborg Kommune og den

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik 1 Demokratiforståelse og aktivt medborgerskab Folkeoplysningsloven af 2011 forpligter alle kommuner til at udfærdige en politik for Folkeoplysningsområdet gældende fra 1. januar

Læs mere

Godkendelse af den kommenterede virksomhedsrapport januar - april 2017

Godkendelse af den kommenterede virksomhedsrapport januar - april 2017 Punkt 4. Godkendelse af den kommenterede virksomhedsrapport januar - april 2017 2017-009252 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at godkender den kommenterede virksomhedsrapport januar - april 2017. Beslutning:

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

KULTUR- OG IDRÆTSUDVALGET

KULTUR- OG IDRÆTSUDVALGET KULTUR- OG IDRÆTSUDVALGET Kultur- og Idrætsudvalget består af følgende delområder: Oplysningsforbund Lokaletilskud Aktivitetstilskud til foreninger og klubber Borgerservice Musik- og teaterarrangementer

Læs mere

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring:

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Center for Kultur og Idræt 7. juni 2012 Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en vigtig del af borgernes mulighed for et aktivt

Læs mere

Lemvig Kommunes Foreningsportal

Lemvig Kommunes Foreningsportal Kopi fra Lemvig Kommunes hjemmeside 14. september 2012 Links Lemvig Kommunes Foreningsportal http://www.lemvig.dk/folkeoplysningspolitik.aspx?id=1942 Folkeoplysningspolitik Introduktion Folketinget vedtog

Læs mere

Indhold. Indhold...Side 2. Forord...Side 3. Vision 1: Fællesskab...Side 5. Vision 2: Aktivitet...Side 7. Vision 3: Frivillige...

Indhold. Indhold...Side 2. Forord...Side 3. Vision 1: Fællesskab...Side 5. Vision 2: Aktivitet...Side 7. Vision 3: Frivillige... Fritidspolitik 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision 5: Faciliteter...Side

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi:

Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Aalborg Kommunes sundhedsstrategi: Velfærd, forebyggelse og genoptræning. Lars Lund, konsulent Organisering af området 1. Fagforvaltninger fortsat ansvar for de store sundhedsdriftsområder: Sundhedspleje,

Læs mere

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst

Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst Nødvendig udbygning af indendørs fritids- og idrætsfaciliteter som følge af befolkningstilvækst 1. Baggrund og den forventede effekt Sport & Fritid har p.t. kendskab til 47 projektønsker i foreningsverdenen,

Læs mere

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet.

Nedenstående tabeller og figurer har til formål at illustrere udviklingen historisk og for budgetårene indenfor politikområdet. Udvalget for Kultur og Fritid Politikområde 15. Kultur og Fritid, som omfatter, Lov om støtte til Folkeoplysning Drift og udvikling af kulturelle institutioner Drift og udvikling af grønne områder Samlet

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Kulturpolitk for Stevns Kommune

Kulturpolitk for Stevns Kommune Kulturpolitk for Stevns Kommune Indledning Den foreliggende Kulturpolitik for Stevns Kommune er udarbejdet i henhold til beslutning i udvalget for Natur, Fritid og Kultur (NFK). Hvad er formålet med kulturpolitikken?

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Kultur Glostrup Kommune Center for Kultur og Borgerkontakt Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse den 16.08.2017 Folkeoplysningspolitik Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik formål Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag

Læs mere

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december

Indstilling. Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus for perioden 1. januar 2009 til 31. december Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 4. maj 2009 Århus Kommune Kulturforvaltningen Kultur og Borgerservice Kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Århus

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner.

Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. Punkt 3. Regnskaber og beretninger 2013 for selvejende musikinstitutioner. 2014-23316. Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering, regnskaber og beretninger

Læs mere

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER

KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER HORSENS KOMMUNE BUDGET 217 1 KULTURUDVALGETS BEMÆRKNINGER Hovedoversigt 132.728.127 kr. Politikområde Biblioteker 37.587.23 kr. Museer 11.584.477 kr. Musikaktiviteter 6.76.65 kr. Idræt 23.47.342 kr. Fritidsaktiviteter

Læs mere

Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER

Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Indholdsfortegnelse MÅL OG BEMÆRKNINGER Side Forebyggelsesudvalget... 5 19 Forebyggelse... 7 FOREBYGGELSESUDVALGET Forebyggelsesudvalgets

Læs mere