RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov"

Transkript

1 RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

2 Denne pjece indeholder en række af små elevportrætter. Disse er samlet for at give et mere levende og mere nuanceret billede af de forløb, Randers Bo- og Erhvervstræning tilbyder. Der er ikke noget mere virkelighedsnært, end at fortælle den gode historie, som disse små portrætter vidner om. Vi er derfor meget taknemmelige over, at de medvirkende unge, på denne måde, har vist mod til at ville give et lille indblik i deres personlige historie. Som historierne vidner om, kan vi tilbyde meget forskellige og individuelt rettede forløb, som dog alle har det fælles formål, at skabe de bedst mulige betingelser for et så selvstændigt voksenliv som muligt. Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervs- og boundervisning oftest foregår i sammenhæng med hinanden. Randers Bo- og Erhvervstræning er en selvejende institution etableret af Randers Kommune og foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem. Vores primære elevmålgruppe er unge med generelle eller specifikke indlæringsvanskeligheder, det vil sige unge, der har svært ved at begå sig i det ordinære uddannelsessystem, blandt andet på grund af boglige vanskeligheder. De boglige vanskeligheder kan ofte skyldes diagnoser af forskellig art, vi har mange års erfaring og særlig uddannelse i arbejdet med unge med diagnoser som ADHD, Tourette, OCD, Azpergers syndrom og forskellige autismeformer. Vores tilgang til den enkelte elev er dog ikke diagnosen, men det unge menneske, der gemmer sig bag. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning er personalet efteruddannet i ICDP. ICDP er en positiv og anerkendende metode til at arbejde med mennesker. Vi tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og arbejder på at skabe og opretholde nære relationer. Vi er hele tiden opmærksomme på vores egen praksis og anvender blandt andet videofeedback i vores personalegruppe.

3 Rikke Larsen // 23 år Elev i Adelgade i 1,5 år Udslusningsbolig i Vestergade i 2 år // Fleksjob siden marts 2008 Madmor i vuggestue MADMOR I VUGGESTUE Jeg er ansat som køkkenmedhjælper i Viborgvejens vuggestue. Jeg fik fleksjob den 1. marts Inden jeg fik arbejde, har jeg været i 2 praktikker først i kantinen hos Danske fragtmænd og derefter praktik og optræning i Viborgvejens vuggestue. Jeg startede som 16 årig med at komme i klubben (Randers Bo- og Erhvervstræning). Efter at have været 2 år på Århus Husholdningsskole flyttede jeg i sommeren 2007 ind i bokollegiet i Adelgade. Januar 2009 flyttede jeg i en udslusningsbolig i Vestergade her var jeg ekstern elev, men kunne stadig komme i bokollegiet og spise med engang imellem, eller hvis jeg lige havde brug for at snakke med nogen. Knap 2 år senere flyttede jeg i min egen lejlighed. Jeg havde ikke længere behov for at bo i udslusningslejligheden, og aftalte derfor med Dorthe (pædagog), at jeg skulle begynde at søge. Jeg fandt lejligheden via lokalavisen. Mit job: Jeg var sammen med Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til jobsamtale og de ville gerne have mig i jobtræning det var jeg et år og derefter blev jeg ansat. Det var Birthe, som fik mig overtalt til at komme ud i Viborgvejens vuggestue. Jeg havde sagt, at jeg aldrig ville arbejde med børn, men nu er jeg meget glad for det. Det gode ved mit arbejde er: mine kolleger, min chef og min køkkenmakker. Jeg er blevet rigtig glad for at arbejde med børn. Jeg passer ikke børnene, men de kommer og snakker og er nogle gange med i køkkenet og hjælper med at bage. Jeg er en rigtig madmor. Jeg har forskellige opgaver; bagning, rengøring, vasketøj og jeg bringer mad ud til vores udegruppe. Den støtte jeg får er, at jeg kan spørge min køkkenmakker, hvis der er noget, som jeg ikke forstår. Det er altid hende, jeg går til, hvis der er noget. Hvis hun ikke er der, er det chefen, jeg går til. Jeg får hjælp til breve og hjælp til at henvende mig til forskellige steder. F.eks. kommunen eller banken. Derudover taler jeg meget med Dorthe, hvis jeg har problemer med veninder eller en kæreste. Jeg er god til det sociale. Jeg kommer meget i klub, ser mine veninder, er med i en madklub og rejser meget sammen med mine veninder. Det har været fantastisk at være elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg har mødt en masse fantastiske mennesker og fået mange gode oplevelser, har fået job, lejlighed og lært at klare mig selv.

4 Thomas Svane // 25 år Elev siden 2008 // Bor i egen lejlighed Bo- og erhvervsstøtte // I LÆRE SOM MURER I april 2008, var jeg lige flyttet tilbage til Randers. Jeg havde overtaget en lejlighed fra min storesøsters veninde og havde job som murerarbejdsmand. Planen var, at jeg skulle starte i lære, desværre gik firmaet konkurs allerede en måned efter, at jeg var startet som murerlærling. På det tidspunkt fik jeg hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning til bl.a. at styre min økonomi og hjælp til at læse breve, eks.v. fra kommunen. Bent (job- og uddannelsesvejleder) fra Randers Bo- og Erhvervstræning skaffede mig derefter en læreplads ved Arne Taulborg a/s, jeg var først i praktik i en måned, hvorefter jeg kom i lære. Jeg har nu været i lære som murer i 3 år og glæder mig til at blive færdig. Da jeg har svært ved at læse, især sætninger med lange ord, har jeg fået en IT rygsæk, så jeg lettere kan få læst mine lektier. På arbejdet er jeg tilknyttet en mentor, Herluf, han viser mig, hvordan jeg skal gøre, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. Jeg får nu meget mindre hjælp end tidligere, men er fortsat tilknyttet til Randers Bo- og Erhvervstræning og deltager i fællesspisninger, rejser og mange andre aktiviteter. Mange af mine venner kender jeg derfra. Jeg synes, at jeg har lært rigtig meget, både når det drejer sig om at bo selv, og når det handler om at blive udlært murer.

5 Nicolaj Træde Eriksen // 21 år Bor i egen lejlighed med sin kæreste Job ved McDonalds // Elev siden 2009 MCDONALDS, MIN BEDSTE ARBEJDSPLADS Jeg har atypisk autisme. Det betyder bl.a., at jeg kan have svært ved at finde vej og ikke kan have for mange ting i hovedet på en gang. Jeg kan være usikker, hvis jeg ikke præcis ved, hvad der skal foregå og har det bedst med, at tingene er meget strukturerede. Jeg er ansat hos Mc Donalds 25 timer ugentligt i et skånejob. Jeg kan anbefale det som en god arbejdsplads, hvis man gerne vil have udfordrende og afvekslende opgaver. Jeg har været der i 1 ½ år, hvor de første 9 mdr. var arbejdsprøvning. Tidligere var jeg i forskellige praktikker af ca. 3-4 mdr. varighed. Først var jeg på et vinlager, dernæst en sportsforretning og sidst en plastvirksomhed. Jeg bor sammen med min kæreste i en 3 værelses lejlighed. Da jeg flyttede for mig selv første gang, havde jeg bostøtte, som med tiden er blevet færre timer. Jeg har fået hjælp til læsning af breve, brug af vaskeri og hvis der er opstået nogle ting, som jeg ikke havde prøvet før. Min kæreste og jeg hjælper nu hinanden med at købe ind og lave mad og andet praktisk. Jeg boede hjemme hos mine forældre i september 2009, da jeg blev jeg tilknyttet Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg skulle have hjælp til at finde ud af, hvad jeg gerne ville arbejde med og finde praktikplads. Ved at afprøve forskellige praktikker fandt jeg ud af, hvad jeg ikke ville arbejde med. Jeg er glad for, at jeg fik foreslået mit nuværende arbejde, da det ikke var noget, jeg selv havde tænkt på. Jeg er helt tosset med at lave burgere og synes, det er en god udfordring. Min første lejlighed hjalp mine forældre mig med at finde, de havde hjulpet mig med at blive medlem af en boligforening. Nu bor vi til leje hos min farfar, hvor vi har 1. sal og han bor nedenunder. Jeg tror ikke, at jeg ved egen hjælp kunne have søgt et job. Jeg har ikke prøvet at skrive ansøgning og selv gå til samtale. Jeg har ikke længere brug for den samme hjælp, som jeg havde i starten. Min kæreste og jeg hjælper hinanden i det daglige. I starten benyttede jeg mig af tilbuddene om fællesspisning og aktiviteter, men det har jeg ikke længere behov for. I fritiden spiller jeg håndbold og er sammen med kæresten og venner. Jeg har lært meget arbejdsmæssigt og prøvet mig selv af i forskellige praktikker og fundet ud af, hvad jeg gerne vil beskæftige mig med. Jeg har fået god støtte fra min vejleder i valg af job. Det var en god hjælp, ved flytningen til egen bolig, at få hjemmebesøg. Jeg var med på en udenlandsrejse og det var en god tur til Sitges (nordspanien), hvor jeg fik oplevet en masse.

6 Johannes Hansen 19 år STU elev (Særlig tilrettelagt uddannelse) Bor i bokollegiet i Vestergade Elev siden august 2010 STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg er indskrevet med henblik på STU og startede mit STU forløb februar, 2009, på Linieskolen (Hadsten), derefter kom jeg til Randers Bo- og Erhvervstræning (RBE). Jeg er her fordi, jeg skal lære at bo for mig selv, og hvis jeg ikke fandt noget andet, så sad jeg bare fast i systemet. Mine diagnoser er astma, Tourette og Epilepsi. Jeg arbejder lige nu hos Solutus og har gjort det siden oktober, Jeg bor i Vestergade 46 i bokollegiet og har min egen lejlighed. Jeg har boet der siden august, Jeg fik min praktik hos Solutus, fordi jeg gerne ville være anlægsgartner, og fordi der ikke var så meget at lave, så skulle jeg ud og prøve, hvad en anlægsgartner laver om vinteren. Jeg snakkede først med Camilla (Job- og uddannelsesvejleder)om mine interesser og hvad jeg godt kunne tænke mig. Derefter holdt vi et møde med min arbejdsgiver om de særlige hensyn, der skulle tages og hvad de forskellige ting var. Arbejdstiderne blev gennemgået. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning fordi vi, inden jeg kom til RBE, længe havde snakket om, at jeg skulle ud og bo for mig selv i et bofællesskab. Så kendte min UU-vejleder til RBE, og på den måde kom jeg så ind her. Jeg har svært ved at koncentrere mig, får let opmærksomhedsforstyrrelser. Jeg har svært ved at integrere min hverdag skal mindes om at få vasket tøj, dosere medicin osv. Arbejdsmæssigt har jeg svært ved at indlære ting, hvis det ikke bliver vist og forklaret ordentligt. Til gengæld er jeg god til at få nye venner og kammerater. Jeg er rigtig glad for RBE på alle punkter, og jeg er glad for, at jeg på STU, kan veksle mellem undervisning og praktik. Det er godt for mig.

7 Kasper Helbo Gregers Sørensen STU elev Bor i bokollegiet i Adelgade 19 år STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg hedder Kasper og er 19 år. Jeg har diagnosen NF1 (Neurofibromatosis Recklinghausen) og derfor har jeg også svært ved nogle ting. Jeg har svært ved at gå langt, for så får jeg ondt i mine ben. Jeg har svært ved at udtale nogle ord og svært ved at koncentrere mig, hvis jeg kun skal høre efter. Jeg er rigtig god til praktiske ting, og lærer bedst ved at prøve ting. I dag arbejder jeg ved Rema 1000, og har arbejdet der i 5 måneder. Fra april skal jeg prøve at arbejde i Bonnie Dyrecenter, fordi jeg interesserer mig meget for dyr. For ca. en måned siden flyttede jeg ind i Bokollegiet i Adelgade, og før boede jeg hjemme hos mine forældre. Det var rart at få sin egen lejlighed og prøve at komme ud at bo for sig selv. Da jeg var på efterskole boede vi 3 eller 4 på samme værelse, og nu er det rart at kunne gå ind og lukke døren og få noget tid for sig selv. Jeg startede på STU ved Randers Bo- og Erhvervstræning i august 2010 og har nu gået der i ca. 1 år. Jeg håber på at kunne fortsætte næste år. Jeg har undervisning mandag og torsdag, og er i praktik tirsdag, onsdag og fredag. I STU er vi lige nu 8 elever, og det er rart, at vi ikke er så mange ligesom i fol- keskolen. Jeg glæder mig til, at vi skal ud at besøge hinandens praktiksteder for at se, hvor man ellers kan arbejde henne. Jeg fik mit job ved at snakke med min job- og uddannelsesvejleder og underviser på STU om mine interesser. Jeg interesserer mig for butik, dyr og biler. Jeg besøgte Rema 1000 sammen med min job- og uddannelsesvejleder og lærte mere om butikken. I starten syntes jeg, at det var et stort sted, men da jeg havde været der noget tid, syntes jeg, det var fint nok. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning ved at søge om det. Jeg stod på venteliste og efter noget tid, var jeg med mine forældre til et møde, hvor jeg så stedet og nu har jeg endelig fået mit eget sted. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning får jeg hjælp til at holde styr på mine penge og vaske tøj. Der er nok også nogle andre ting, men jeg har ikke boet der så længe. Det gode ved at bo her, i forhold til at skulle bo ude i byen, er at jeg får hjælp til at lave og spise noget ordentlig mad, ellers ville jeg bare købe noget nemt og få pizza hver dag. Det er også dejligt, at der er flere unge i min opgang, så der altid er nogle at snakke med.

8 Jackie Thomassen Bor i egen lejlighed 30 år Fleksjob i kantinen ved Tradium August 1999-august 2002, intern elev i Adelgade 10 ÅR SOM KØKKENCHEF PÅ TRADIUM Jeg har noonan syndrom som betyder, at jeg har medfødt hjertefejl samt andre fysiske gener. Jeg har sværere ved at lære nyt end andre. Jeg kan læse, men har vanskeligt ved stavning og skrivning. Jeg har endvidere epilepsi, som jeg bliver medicineret for, men som ikke giver problemer i hverdagen. Jeg er ansat i fleksjob på 11. år i en kantine. Her vasker jeg op, dækker borde og bestiller drikkevarer hjem. Jeg kender rutinerne godt, men der er også meget afveksling i arbejdet. Jeg kan godt lide faget og møder mange mennesker i arbejdet, som jeg finder spændende. Jeg bor i egen lejlighed. Jeg får besøg af Christian (pædagog) 3 gange om ugen. Her får jeg hjælp til daglige gøremål som rengøring, tøjvask og personlig hygiejne. Jeg har en ugeplan, som viser, hvad jeg skal gøre de forskellige dage. Det er efterhånden længe siden, mit jobforløb startede, men først var jeg i praktik i 2 vuggestuekøkkener. Her hjalp jeg køkkenlederen med at lave mad til børnene. Dernæst kom jeg i arbejdsprøvning på min nuværende arbejdsplads, hvor jeg tog kursus i Levnedsmiddelhygiejne. Efter 1 års arbejdsprøvning blev jeg ansat i fleksjob på fuldtid. Da jeg flyttede fra bokollegiet fik jeg en udslusningsbolig og senere flyttede jeg til en lidt større, hvor jeg fortsat bor. På et tidspunkt vil jeg gerne have en lejlighed, som er bedre indrettet og endnu større. På arbejdet er jeg tilknyttet en personlig assistent. Jeg får hjælp til strukturering af opgaverne samt igangsætning. Jeg får hjælp af Christian (pædagog) 3 gange om ugen, fordi jeg har svært ved at igangsætte og få ordentlig struktur på min hverdag. Jeg har en madklub med 3 andre eksterne elever, hvor vi skiftes til at lave mad til hinanden. Jeg sidder i vores UFL bestyrelse og kommer meget i klubben til fællesspisning og aktiviteter. Endvidere er jeg frivillig i Randers HK, hvor jeg tilbringer en stor del af min fritid. Jeg sidder også her i bestyrelsen i Fanklubben. Det er godt at kunne få hjælp, selvom jeg ikke altid er lige modtagelig for den. Jeg har det godt, når lejligheden spiller og kan lide der er orden, når Christian har været der. Der er et rigtig godt fællesskab i Randers Bo og Erhvervstræning og jeg har deltaget i mange arrangementer f.eks. fester, sommerhus, rejser og endags ture.

9 Jesper Carlsen Bor i bokollegiet i Vestergade 23 år I lære som automontør Elev siden september 2007 I LÆRE SOM AUTOMONTØR I folkeskolen fik jeg at vide, at jeg var ordblind og havde de første år vanskeligt ved at læse og skrive. Jeg gik 2 år på Tolne efterskole og flyttede herefter ind hos Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg arbejder på et autoværksted og har været her de sidste 3 ½ år. Jeg startede i arbejdsprøvning og efter 1 år, kom jeg i lære som automontør. Jeg er udlært efter 2 års læretid og forventer en fastansættelse snarest. Jeg har i forløbet også taget kørekort. Det har altid været min drøm at arbejde med biler og jeg er stolt af, at jeg har gennemført min uddannelse. Jeg bor i bokollegiet i Vestergade i en 1 værelses lejlighed med eget bad og køkken. Jeg har en plan hvor der står, hvad jeg skal gøre i min lejlighed forskellige dage. Jeg vasker selv mit tøj. Jeg vidste fra starten, at jeg gerne ville arbejde på et autoværksted og fik hjælp af Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikpladsen. Jeg har en mentor på arbejdspladsen, som vejleder mig og som jeg arbejder tæt sammen med. Han planlægger opgaverne og fortæller, hvad jeg skal gøre. I min lejlighed får jeg hjælp til at planlægge de praktiske ting i hjemmet, såsom oprydning og rengøring samt personlig hygiejne. Jeg får også hjælp til budget og økonomi, men jeg kan selv administrere mine lommepenge. I min fritid spiller jeg Wii eller andre spil i bokollegiet. Jeg vil også gerne deltage i arrangementer, hvis det har min interesse eller jeg ikke skal andet. Jeg er meget sammen med min familie i fritiden. Jeg kan lide sammenholdet i Randers Bo- og Erhvervstræning og synes, at det er godt at være med på udlandsrejser. Jeg har lært at lave nye retter og er blevet meget bedre til at gøre rent. Jeg er glad for at have fået hjælp til at gennemføre en uddannelse, det havde jeg ikke forestillet mig kunne lade sig gøre.

10 Lise-Lotte Heiberg Poulsen Bokollegiet i Adelgade 20 år Elev siden sommeren 2010 DRØMMEN OM EN PÆDAGOGISK UDDANNELSE Jeg er ordblind og har svært ved at læse og forstå, det jeg læser. Jeg er i praktik i en vuggestue, som er et fedt sted at være. Jeg kan godt lide at arbejde med børn og lære om deres udvikling, og hvordan man er sammen med dem. Før praktikken gennemførte jeg Grundforløbet på Social- og Sundhedsskolen af 20 ugers varighed og min plan er at gennemføre en Pædagogisk assistentuddannelse. Jeg har tidligere været i praktik i en børnehave i et år. På grundforløbet har jeg haft mulighed for at få hjælp til lektier på skolen og hjemme i Adelgade. I praktikken har jeg en mentor, som jeg er meget glad for, hun vejleder mig med, hvordan jeg skal lege med børnene, snakke med dem og give dem tøj på. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Jeg er glad for at bo her, og har fået mange nye venner. Jeg er begyndt at gå til zumba 2 gange om ugen sammen med flere andre fra bokollegiet. Jeg holder selv min lejlighed ren, vasker mit tøj og har styr på min økonomi. Jeg lærer at lave mad sammen med min botræner, som viser mig, hvordan jeg skal gøre det. I min fritid er jeg sammen med mange venner både fra bokollegiet og fra Social- og Sundhedsskolen. I weekenderne besøger jeg ofte min familie eller venner. Det er godt, at der ikke er pædagoger som sover her om natten, men rart de er her, når der er brug for hjælp. Tidligere boede jeg på institution i Uggelhuse i 10 år, hvilket jeg var glad for, men nu er jeg meget glad for at være sammen med jævnaldrende unge, og glæder mig hver dag til at komme på arbejde.

11 Hampus Falk 23 år Aspergers Syndrom I lære som teknisk designer Bor i egen lejlighed Elev siden august, I LÆRE SOM TEKNISK DESIGNER Jeg fik min uddannelsesplads med hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning, Bent (job- og uddannelsesvejleder) lagde meget arbejde i at kontakte de lokale tegnestuer, der desværre ikke kunne tilbyde praktik. Ved hjælp af Randers Bo- og Erhvervstrænings netværk viste der sig mulighed for at komme til samtale hos COWI A/S i Århus og en uge efter startede jeg i praktik og den 1. juli, 2009 kom jeg i lære som teknisk designer. Jeg har haft meget brug for hjælp til at håndtere det kommunale system for at kunne komme videre med mine ønsker om uddannelse. Bent har været med til at hjælpe med at kommunikere med COWI, da det falder mig svært at forklare, hvordan jeg har det. Jeg har aldrig rigtig haft brug for botræning, da jeg lærte det på efterskolen. Men Bent har hjulpet med de kommunale instanser, såsom boligsikring og lignende. Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig mulighed for at komme videre med min uddannelse og dermed med mit liv. Jeg kan kun varmt anbefale det til andre, der står i samme situation som jeg.

12 Jonas Sølvsten Grøn Bor i egen lejlighed i Randers 23 år Januar 2006 august 2007, elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning Støtte i egen bolig indtil april 2009 Fleksjob ved PACK-PLAST DRØMMEN OM DEN FEDE LØN OG GODE KOLLEGER Jeg er ansat hos Pack Plast. Der har jeg været i flexjob siden november, Inden jeg fik job, var jeg i praktik hos Jysk vin og derefter begyndte jeg i praktik ved Pack Plast, førend jeg fik fleksjob. Jeg startede som intern elev i Vestergade i januar, Der boede jeg indtil august, 2007, hvor jeg flyttede ud i Sjællandsgade. Her fik jeg også støtte fra Randers Bo- og Erhvervstræning, men ikke så meget som, da jeg boede inde i Vestergade. Jeg fik bostøtte en gang om ugen indtil april, Nu har jeg ingen støtte mere og det er dejligt at klare sig selv. Jobbet fik jeg igennem Birthe (job- og uddannelsesvejleder). Jeg var først i praktik hos Pack Plast i ca. 2-3 måneder. Det jeg havde svært ved, var for mange opgaver på én gang. Jeg kunne kun overskue få opgaver ad gangen. Det er blevet meget bedre nu jeg kan bedre overskue at få flere opgaver ad gangen nu. Hvis der er noget jeg glemmer, så spørger jeg bare. Jeg arbejder 37 timer om ugen. Det gode ved mit arbejde er, at jeg får en god løn og har nogle gode kolleger. Mens jeg var ved Randers Bo- og Erhvervstræning, havde jeg en depression det gjorde, at jeg havde svært ved at overskue tingene. Så jeg fik hjælp til at komme i gang med opgaver herhjemme. Derudover fik jeg hjælp til post både til at få læst det og holde orden i det. Nu har jeg rimelig styr på det og hvis der er et brev jeg ikke helt forstår, så spørger jeg på arbejdet eller min mor. Jeg har altid haft mange venner og dem har jeg stadig. Mine venner er vigtige for mig. Mit forløb ved Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig en god start på livet, jeg har lært at vaske tøj, lave mad og sådan nogle ting.

13 Martin Malmros Bor i egen lejlighed i Vestergade 24 år Intern elev i Vestergade januar 2006 til marts 2010 BARTENDER I MINEFELTET Jeg har ikke nogen diagnose, som sådan. Nå jo, jeg har et ekstra y kromoson (Klinefeltersyndrom). For mig betyder det, at jeg har svært ved at koncentrere mig og jeg har læsevanskeligheder. Jeg er ansat i et job med løntilskud hos Don Quijote, hvor jeg arbejder 40 timer om måneden. Jeg arbejder både som tjener og bartender. Jeg bor i en udslusningsbolig i Vestergade og er nu i gang med at søge efter en lejlighed. Jeg startede med at bo inde i bofællesskabet i Vestergade og da jeg flyttede derfra, flyttede jeg i forhuset. I starten var jeg ofte ovre og spise i bokollegiet om søndagen, men det var kun den første måneds tid. Nu bruger jeg ikke bokollegiet længere. Jeg kan ligeså godt bo i min egen lejlighed som i bokollegiet der vil ikke være nogen forskel. Jeg fik mit job igennem et praktikforløb og da jeg fik tilkendt førtidspension, ville de gerne ansætte mig i et skånejob. Jeg var ca. i praktik i 1½ år, inden jeg blev ansat. Jeg fik hjælp fra Anders Amby (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikken. Inden jeg kom ned til Don Quijote, har jeg været i mange praktikker; som tømrer, i en dyrehandel, i Marcus, jeg startede ved militæret, i jysk vin, Viborgvejens børnehave og ved AOF. Ved alle de praktikker kom jeg hurtig til at kede mig og jeg begyndte at blive hjemme. Nu er jeg heldigvis blevet ældre og mere moden og har næsten været hos Don Quijote i 3 år. Det gode ved at være ved Don er, at jeg får de samme opgaver, som alle de andre der er ingen særbehandling. Synes egentlig ikke, at jeg har brug for hjælp på arbejdet. Det, der er godt, er at jeg ikke skal arbejde hver dag og at det ikke er ensformigt arbejde, så ville jeg komme til at kede mig. Jeg har de samme opgaver som mine kolleger. Opgaverne er forskellige jeg arbejder som tjener, som bartender, fylder op, oprydning og rengøring, det gør alle de andre også. Så har jeg også nogle gode kolleger. Det var igennem min sagsbehandler, at jeg kom ind og bo i bokollegiet, og så er det Randers Bo- og Erhvervstræning, der har hjulpet mig med at flytte videre, og nu søger jeg selv min egen lejlighed. Jeg kan egentlig godt klare det meste selv, men jeg har brug for et spark i røven for at få gjort rent, vasket op, ryddet op. Jeg får besøg 4 morgener/formiddage og hvis jeg ikke gjorde det, så ville jeg ikke komme op og få lavet noget. Jeg får også hjælp til mine breve. Det er svært at sige, hvad der har været noget særligt ved forløbet, men jeg har da lært noget og er blevet mere moden. Jeg har fået et job, hvor jeg har været i 3 år nu. Jeg har fundet ud af, at det er rigtig godt, at der kommer nogen og sparker mig i gang herhjemme ellers ville jeg ikke få lavet noget.

14 Rikke Bligaard Adelgade 19 år Elev siden december 2009 LIGE STARTET PÅ GRUNDFORLØB PÅ SOSU UDDANNELSE Jeg er ordblind og svag til at læse og forstå lange sætninger. Jeg skal have tingene at vide mange gange for at huske det. Jeg er lige startet på Grundforløb på Socialog Sundhedsskolen i Randers, for at tage uddannelse som pædagogmedhjælper. Før det var jeg i praktik i en vuggestue i 9 mdr. Det var meget spændende og jeg lærte at være sammen med børnene, synge, læse historie og være ude i naturen. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Her møder jeg mange nye mennesker, som jeg er glad for. Jeg synes, jeg er god til at tage imod nye elever. I min praktik fik jeg hjælp af mentor, til at planlægge opgaver og til igangsætning af børns leg. På Social- og Sundhedsskolen får jeg lektiehjælp, og det får jeg også af støttebeboerne i bokollegiet. Jeg kan selv holde min lejlighed i orden og vaske tøj. Jeg har fået hjælp til at lægge budget og kan så selv administrere min økonomi. Jeg køber selv ind, men får hjælp til at beregne, hvor meget der skal købes ind. Jeg kan lide at være sammen med mine venner i bokollegiet og går også til Zumba en gang imellem. Jeg kan oftest løse konflikter selv, men kan også bede om hjælp, hvis jeg har behov for det. Jeg synes, det er dejligt altid at have nogle at snakke med i bokollegiet og dejligt at lave mad sammen. Især er det rart at få hjælp til at komme i uddannelse.

15 Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervstræning og boundervisning oftest foregår i en sammenhæng. Alle vores forløb er tilpasset den enkelte elevs muligheder og vanskeligheder. Vi tilbyder bl.a.: STU forløb, 1-3 år Bostøtte i egen bolig Bo- og erhvervstøtte i et af vores bokollegier Erhvervs og uddannelsesstøtte Klub og sociale aktiviteter Randers Bo- og Erhvervstræning er beliggende midt i Randers by. Vi bor i gåafstand fra biografer, indkøbssteder, bylivet og tæt på mange virksomheder og andre uddannelsessteder. Ønsker du yderligere oplysninger, kontakt da: forstander Kim Blach Pedersen mail: telefon: Eller kig nærmere på: eller find os på facebook, søg på Randers Bo- og Erhvervstraening. Adelgade Randers C tlf

16

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE?

HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? HAR DU LYST TIL AT GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE? Så er EGU VELFÆRD måske noget for dig. TAG EN EGU HOS OS FORDI... Der er brug for dig. EGU er en god uddannelse med masser praktik. Du får løn under praktikken

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

STU. Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup

STU. Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup STU Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup Hvem er vi? Treårig ungdomsuddannelse Udannelsestilbud for 16-25-årige unge med vidt forskellige vanskeligheder Består

Læs mere

Vigtige valg - Guide til unge med handicap

Vigtige valg - Guide til unge med handicap Vigtige valg - Guide til unge med handicap Bolig Uddannelse Arbejde Fritidsaktiviteter Kolofon Vigtige valg Udgiver: Servicestyrelsen 2009 Tekst og redaktion: Janina Gaarde Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen,

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 2016-2017 5 FACTS OM NAVIGATOR * Uddannelsen varer 42 uger fra august 2016 til juni 2017 * Eleverne bor på Navigator

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller

Bliss er mit liv. Hayla Søndergaard fortæller Bliss er mit liv Hayla Søndergaard fortæller Præsentation Jeg hedder Hayla Søndergaard. Jeg er 20 år og har CP. Jeg bor på Østerskoven i Hobro - her har jeg boet de sidste 3 et halvt år.. Jeg er lidt brasiliansk

Læs mere

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT

Afsluttende opgave. Navn: Lykke Laura Hansen. Klasse: 1.2. Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium. Fag: Kommunikation/IT Afsluttende opgave Navn: Lykke Laura Hansen Klasse: 1.2 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Fag: Kommunikation/IT Opgave: Nr. 2: Undervisningsmateriale Afleveres: den 30. april 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag ? Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad ung til voksen - forbereder dig til voksentilværelsen og giver dig hjælp til afklaring af

Læs mere

31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej,

31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej, 31-10-2013, 10:10:00 Mads: Ungdomsuddannelse 31-10-2013, 10:10:00 Vejleder Pernille er nu klar til at chatte med dig. 31-10-2013, 10:10:49 Mads: Hej, Kan det lade sig gøre at man kommer ud som elev, efter

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU

Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Særligt Tilrettelagt Uddannelse STU Erkende Vælge Handle CSV Odense-Vestfyn-Brangstrup tilbyder den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) til unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige - Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige At yde en form for kompensation for de fordele som gifte og samlevende har ved at være 2 om husstandens udgifter og gøremål: Det er navnlig en kompensation

Læs mere

Fokus på job og motivation

Fokus på job og motivation Fokus på job og motivation også for de borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet Oplæg på Workshop den 22/10-15 Af Thomas Vesterby Mikkelsen, Faglig Koordinator Dagpenge & Kontanthjælp Jobcenter Aarhus

Læs mere

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Grøn omsorg Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Uddannelsesmuligheder i grønne sektor Erhvervsuddannelser mulighed for alle unge Gartner, dyrepasser, greenkeeper,

Læs mere

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem?

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Præsentation og debat af hovedresultater fra forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på eud v/ videnskabelig assistent Rikke Brown, Center for Ungdomsforskning,

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering Selvevaluering 2013 Indhold Indhold... 2 Lovgrundlaget for skolens selvevaluering... 3 Selvevaluering 2013... 4 Formål... 5 Undersøgelsen... 5 Fredagsmøderne... 6 Elevernes generelle trivsel på VGIE...

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Mido vil være VVS montør

Mido vil være VVS montør Mido vil være VVS montør Af Hanne Brøndum Mido har været i Danmark i snart tre år. Han lærte dansk på Lærdansk i Odense, og han bestod danskuddannelse 2 i december 2012. I januar 2013 begyndte han på Syddansk

Læs mere

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse.

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. Gennem tillid og anerkendelse støtter vi din faglige udvikling

Læs mere

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP

Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Kreativ Langsigtet Arbejds- Planlægning KLAP Lov 564 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til

Læs mere

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV OM OS Stubbekøbing Efterskole har siden oprettelsen i 1999 været stærkt engageret i målgruppen af unge med særlige behov, eller som det er blevet populært at sige - unge

Læs mere

Den gode læreplads. Gode råd fra unge lærlinge

Den gode læreplads. Gode råd fra unge lærlinge Den gode læreplads Gode råd fra unge lærlinge Pjecen er produceret med udgangspunkt i et fokusgruppeinterview, hvor analysefirmaet NewInsigt har talt 7 lærlinge, som enten lige er udlært eller midt i deres

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 8. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 8 Emne: Familie og arbejde Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 8 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge8_familie.indd 1 06/07/10 11.25 Uge 8 l Familie og arbejde Ved

Læs mere

Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb. i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb. i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Denne folder henvender sig primært til uddannelsesvejledere og uddannelses institutioner Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften Fokusgruppeinterview Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften 28.juni 2012 Tilsynet er udført af: Anette Lund og Tina Knop FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende fond) Kongevejen 47 3480

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner?

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? For unge under 25 Om tirsdagen For grupper Om fredagen X 1. Hvad koster telefon + fri sms om måneden?

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Varde STU-Center -på vej mod resten af dit liv

Varde STU-Center -på vej mod resten af dit liv Varde STU-Center -på vej mod resten af dit liv En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge mellem 16-25 år V a r d e S T U C e n t e r S v a n e h ø j v e j 2 7, G å r d e 6 8 7 0 Ø l g o d T l f.

Læs mere

Muligheder med STRUKTUR

Muligheder med STRUKTUR Muligheder med STRUKTUR STRUKTUR Dette hæfte er til dig, der overvejer at bruge den mobile app STRUKTUR som støtteredskab til borgere med ADHDdiagnose eller lignende kognitive vanskeligheder. Samtaler

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

LEV s KLAP-konference

LEV s KLAP-konference LEV s KLAP-konference 23. februar 2009 Mette Ravn Jensen & Lisbet Bo Færdig med ungdomsuddannelsen Ansættelsesformer Støttemuligheder Eksempler Hvad siger lovgivningen - og hvor er hjælpen? 2 Ansættelsesformer

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Magleby Efterskole Nyhedsbrev

Magleby Efterskole Nyhedsbrev Magleby Efterskole Nyhedsbrev Januar 2013 Godt nytår til alle forældre og elever på Magleby Efterskole! Selvom det er dejligt at holde ferie, var det nu også en god oplevelse at komme tilbage til skolen

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

BEBOERHÅNDBOG. for Stoa Botilbud

BEBOERHÅNDBOG. for Stoa Botilbud BEBOERHÅNDBOG for Stoa Botilbud KÆRE NYE ELLER KOMMENDE BEBOER Stoa Botilbud er et lille botilbud primært for unge voksne i alderen 18 til 40 år, som har brug for et sted at bo midlertidigt. Vi har plads

Læs mere

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen.

Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Bodø! 6. semesters praktik-12 uger. 1½ uge på Opvågning, 4 ½ uge på Hjerteovervågning og 6 uger på Børneafdelingen. Mine forventninger til opholdet var at opleve et andet sundhedsvæsen og kultur. Jeg valgte

Læs mere

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling

Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Tværkommunal Godkendelses- og Tilsynsafdeling Frederikshavn, Brønderslev og Hjørring Kommuner Tilsynsrapport af 23. oktober 2013 vedrørende anmeldt tilsyn på botilbuddet Stjerneskud i Hjørring kommune.

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Erhvervspraktik. UU Brønderslev

Erhvervspraktik. UU Brønderslev Erhvervspraktik INFORMATION TIL ELEVER, FORÆLDRE OG VIRKSOMHEDER 1 Information om erhvervspraktik Indholdsfortegnelse Formålet med praktikken... 3 Til eleven/forældrene... 3 Før praktikken... 3 Når du

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30: Venner. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 Uge 30: Venner Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Venner side 1 HIPPY HippHopp uge_30_guidevejl_venner.indd 1 06/07/10 10.41 Denne vejledning er et

Læs mere

Erhvervs- GrundUddannelsen

Erhvervs- GrundUddannelsen Information om Erhvervs- GrundUddannelsen ErhvervsGrundUddannelsen Vestergade 58 N 8000 Århus C Tlf: 8940 1370 Fax: 8613 5559 www.amcmidt.dk egu@msb.aarhus.dk INDHOLD Denne folder skal informere om ErhvervsGrundUddannelsen

Læs mere

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner

Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Grammatik Pronominer (fortsat) og præpositioner Laila Kjærbæk FIO2009 Tirsdag den 9. juni 2009 Pronominer Personlige Fx jeg, du (De), han, hun, den (det), vi, I (De), de; mig, dig (Dem), ham, hende, os,

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

2014 Elevtrivselsundersøgelsen

2014 Elevtrivselsundersøgelsen 14 Elevtrivselsundersøgelsen For erhvervsuddannelserne Selandia - CEU Svarprocent: 64% (1927 besvarelser ud af 39 mulige) Elevtrivsel Selandia - CEU Landsgennemsnit EUD ekskl. SOSU Bedste resultat for

Læs mere

! " # # $ % & & ' " () * ' /

!  # # $ % & & '  () * ' / " # # $ % & & ' " () * +, -. ' / 0 " "# $ %&$" $"' "(&)(*))) # +" $ #,$- $$#$$$ " ". " /0-$1" /0-"$"2 $ "# " # 3& " $3 $$ - " "$ "&'& $&%& 45" $ " %"" $ $%& % 6&$ $ #'() % & 1"#"#$ 7%# %" )%) * +,) %%

Læs mere

UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet. STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering

UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet. STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering GRENNESSMINDE ALTID I UDVIKLING - det går stærkt Hanne

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om

Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: Penge til mad + oplæring Ansøgt om Sagsnummer: 36 Navn: Varga Camelia og Christina Alder: 19 & 43 Ansøgt om: + oplæring Ansøgt om Bevilget apr. 2014 mv. Bevilget sep. 2014 mv. Bevilget apr. 2015 mv. Bevilget sep. 2015 Bevilget apr. 2016

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt.

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt. Gamle elever. Når man kommer ind på skolen hænger der en række billeder. Det er billeder af samtlige elever. Et billede for hver årgang. De billeder bliver flittigt studeret. Både af gæster, elever og

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

En dag er der ingenting tilbage

En dag er der ingenting tilbage For et halvt år siden fik Helle Johansen at vide, at hun lider af demenssygdommen Alzheimers. Den har ændret hende for altid, og hun kæmper stadig med at forene sig med tanken om, at sygdommen er uhelbredelig.

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov Ungdomsuddannelse til unge med behov for særlig støtte Pr. 1. august 2007 er der et lovkrav om, at alle kommuner skal tilbyde en ny ungdomsuddannelse

Læs mere

GRANBOHUS SKOVLYST. Tryg fritid for børn og unge med autisme

GRANBOHUS SKOVLYST. Tryg fritid for børn og unge med autisme GRANBOHUS SKOVLYST Tryg fritid for børn og unge med autisme Tryg fritid med kammerater og gode oplevelser I Skovlyst vil barnet hver gang møde de samme børn og voksne Skovlyst er et ferie- og aflastningstilbud,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan?

I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver hele tiden eller hvordan? Bilag E Transskribering af interview med Poul I: Jeg vil starte med at spørge, hvor længe du har været medlem i Fountainhuset? Poul: Jeg tror jeg har været her i ét år nu. I: Og har du haft de samme arbejdsopgaver

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere