RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov"

Transkript

1 RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

2 Denne pjece indeholder en række af små elevportrætter. Disse er samlet for at give et mere levende og mere nuanceret billede af de forløb, Randers Bo- og Erhvervstræning tilbyder. Der er ikke noget mere virkelighedsnært, end at fortælle den gode historie, som disse små portrætter vidner om. Vi er derfor meget taknemmelige over, at de medvirkende unge, på denne måde, har vist mod til at ville give et lille indblik i deres personlige historie. Som historierne vidner om, kan vi tilbyde meget forskellige og individuelt rettede forløb, som dog alle har det fælles formål, at skabe de bedst mulige betingelser for et så selvstændigt voksenliv som muligt. Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervs- og boundervisning oftest foregår i sammenhæng med hinanden. Randers Bo- og Erhvervstræning er en selvejende institution etableret af Randers Kommune og foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem. Vores primære elevmålgruppe er unge med generelle eller specifikke indlæringsvanskeligheder, det vil sige unge, der har svært ved at begå sig i det ordinære uddannelsessystem, blandt andet på grund af boglige vanskeligheder. De boglige vanskeligheder kan ofte skyldes diagnoser af forskellig art, vi har mange års erfaring og særlig uddannelse i arbejdet med unge med diagnoser som ADHD, Tourette, OCD, Azpergers syndrom og forskellige autismeformer. Vores tilgang til den enkelte elev er dog ikke diagnosen, men det unge menneske, der gemmer sig bag. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning er personalet efteruddannet i ICDP. ICDP er en positiv og anerkendende metode til at arbejde med mennesker. Vi tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og arbejder på at skabe og opretholde nære relationer. Vi er hele tiden opmærksomme på vores egen praksis og anvender blandt andet videofeedback i vores personalegruppe.

3 Rikke Larsen // 23 år Elev i Adelgade i 1,5 år Udslusningsbolig i Vestergade i 2 år // Fleksjob siden marts 2008 Madmor i vuggestue MADMOR I VUGGESTUE Jeg er ansat som køkkenmedhjælper i Viborgvejens vuggestue. Jeg fik fleksjob den 1. marts Inden jeg fik arbejde, har jeg været i 2 praktikker først i kantinen hos Danske fragtmænd og derefter praktik og optræning i Viborgvejens vuggestue. Jeg startede som 16 årig med at komme i klubben (Randers Bo- og Erhvervstræning). Efter at have været 2 år på Århus Husholdningsskole flyttede jeg i sommeren 2007 ind i bokollegiet i Adelgade. Januar 2009 flyttede jeg i en udslusningsbolig i Vestergade her var jeg ekstern elev, men kunne stadig komme i bokollegiet og spise med engang imellem, eller hvis jeg lige havde brug for at snakke med nogen. Knap 2 år senere flyttede jeg i min egen lejlighed. Jeg havde ikke længere behov for at bo i udslusningslejligheden, og aftalte derfor med Dorthe (pædagog), at jeg skulle begynde at søge. Jeg fandt lejligheden via lokalavisen. Mit job: Jeg var sammen med Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til jobsamtale og de ville gerne have mig i jobtræning det var jeg et år og derefter blev jeg ansat. Det var Birthe, som fik mig overtalt til at komme ud i Viborgvejens vuggestue. Jeg havde sagt, at jeg aldrig ville arbejde med børn, men nu er jeg meget glad for det. Det gode ved mit arbejde er: mine kolleger, min chef og min køkkenmakker. Jeg er blevet rigtig glad for at arbejde med børn. Jeg passer ikke børnene, men de kommer og snakker og er nogle gange med i køkkenet og hjælper med at bage. Jeg er en rigtig madmor. Jeg har forskellige opgaver; bagning, rengøring, vasketøj og jeg bringer mad ud til vores udegruppe. Den støtte jeg får er, at jeg kan spørge min køkkenmakker, hvis der er noget, som jeg ikke forstår. Det er altid hende, jeg går til, hvis der er noget. Hvis hun ikke er der, er det chefen, jeg går til. Jeg får hjælp til breve og hjælp til at henvende mig til forskellige steder. F.eks. kommunen eller banken. Derudover taler jeg meget med Dorthe, hvis jeg har problemer med veninder eller en kæreste. Jeg er god til det sociale. Jeg kommer meget i klub, ser mine veninder, er med i en madklub og rejser meget sammen med mine veninder. Det har været fantastisk at være elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg har mødt en masse fantastiske mennesker og fået mange gode oplevelser, har fået job, lejlighed og lært at klare mig selv.

4 Thomas Svane // 25 år Elev siden 2008 // Bor i egen lejlighed Bo- og erhvervsstøtte // I LÆRE SOM MURER I april 2008, var jeg lige flyttet tilbage til Randers. Jeg havde overtaget en lejlighed fra min storesøsters veninde og havde job som murerarbejdsmand. Planen var, at jeg skulle starte i lære, desværre gik firmaet konkurs allerede en måned efter, at jeg var startet som murerlærling. På det tidspunkt fik jeg hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning til bl.a. at styre min økonomi og hjælp til at læse breve, eks.v. fra kommunen. Bent (job- og uddannelsesvejleder) fra Randers Bo- og Erhvervstræning skaffede mig derefter en læreplads ved Arne Taulborg a/s, jeg var først i praktik i en måned, hvorefter jeg kom i lære. Jeg har nu været i lære som murer i 3 år og glæder mig til at blive færdig. Da jeg har svært ved at læse, især sætninger med lange ord, har jeg fået en IT rygsæk, så jeg lettere kan få læst mine lektier. På arbejdet er jeg tilknyttet en mentor, Herluf, han viser mig, hvordan jeg skal gøre, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. Jeg får nu meget mindre hjælp end tidligere, men er fortsat tilknyttet til Randers Bo- og Erhvervstræning og deltager i fællesspisninger, rejser og mange andre aktiviteter. Mange af mine venner kender jeg derfra. Jeg synes, at jeg har lært rigtig meget, både når det drejer sig om at bo selv, og når det handler om at blive udlært murer.

5 Nicolaj Træde Eriksen // 21 år Bor i egen lejlighed med sin kæreste Job ved McDonalds // Elev siden 2009 MCDONALDS, MIN BEDSTE ARBEJDSPLADS Jeg har atypisk autisme. Det betyder bl.a., at jeg kan have svært ved at finde vej og ikke kan have for mange ting i hovedet på en gang. Jeg kan være usikker, hvis jeg ikke præcis ved, hvad der skal foregå og har det bedst med, at tingene er meget strukturerede. Jeg er ansat hos Mc Donalds 25 timer ugentligt i et skånejob. Jeg kan anbefale det som en god arbejdsplads, hvis man gerne vil have udfordrende og afvekslende opgaver. Jeg har været der i 1 ½ år, hvor de første 9 mdr. var arbejdsprøvning. Tidligere var jeg i forskellige praktikker af ca. 3-4 mdr. varighed. Først var jeg på et vinlager, dernæst en sportsforretning og sidst en plastvirksomhed. Jeg bor sammen med min kæreste i en 3 værelses lejlighed. Da jeg flyttede for mig selv første gang, havde jeg bostøtte, som med tiden er blevet færre timer. Jeg har fået hjælp til læsning af breve, brug af vaskeri og hvis der er opstået nogle ting, som jeg ikke havde prøvet før. Min kæreste og jeg hjælper nu hinanden med at købe ind og lave mad og andet praktisk. Jeg boede hjemme hos mine forældre i september 2009, da jeg blev jeg tilknyttet Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg skulle have hjælp til at finde ud af, hvad jeg gerne ville arbejde med og finde praktikplads. Ved at afprøve forskellige praktikker fandt jeg ud af, hvad jeg ikke ville arbejde med. Jeg er glad for, at jeg fik foreslået mit nuværende arbejde, da det ikke var noget, jeg selv havde tænkt på. Jeg er helt tosset med at lave burgere og synes, det er en god udfordring. Min første lejlighed hjalp mine forældre mig med at finde, de havde hjulpet mig med at blive medlem af en boligforening. Nu bor vi til leje hos min farfar, hvor vi har 1. sal og han bor nedenunder. Jeg tror ikke, at jeg ved egen hjælp kunne have søgt et job. Jeg har ikke prøvet at skrive ansøgning og selv gå til samtale. Jeg har ikke længere brug for den samme hjælp, som jeg havde i starten. Min kæreste og jeg hjælper hinanden i det daglige. I starten benyttede jeg mig af tilbuddene om fællesspisning og aktiviteter, men det har jeg ikke længere behov for. I fritiden spiller jeg håndbold og er sammen med kæresten og venner. Jeg har lært meget arbejdsmæssigt og prøvet mig selv af i forskellige praktikker og fundet ud af, hvad jeg gerne vil beskæftige mig med. Jeg har fået god støtte fra min vejleder i valg af job. Det var en god hjælp, ved flytningen til egen bolig, at få hjemmebesøg. Jeg var med på en udenlandsrejse og det var en god tur til Sitges (nordspanien), hvor jeg fik oplevet en masse.

6 Johannes Hansen 19 år STU elev (Særlig tilrettelagt uddannelse) Bor i bokollegiet i Vestergade Elev siden august 2010 STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg er indskrevet med henblik på STU og startede mit STU forløb februar, 2009, på Linieskolen (Hadsten), derefter kom jeg til Randers Bo- og Erhvervstræning (RBE). Jeg er her fordi, jeg skal lære at bo for mig selv, og hvis jeg ikke fandt noget andet, så sad jeg bare fast i systemet. Mine diagnoser er astma, Tourette og Epilepsi. Jeg arbejder lige nu hos Solutus og har gjort det siden oktober, Jeg bor i Vestergade 46 i bokollegiet og har min egen lejlighed. Jeg har boet der siden august, Jeg fik min praktik hos Solutus, fordi jeg gerne ville være anlægsgartner, og fordi der ikke var så meget at lave, så skulle jeg ud og prøve, hvad en anlægsgartner laver om vinteren. Jeg snakkede først med Camilla (Job- og uddannelsesvejleder)om mine interesser og hvad jeg godt kunne tænke mig. Derefter holdt vi et møde med min arbejdsgiver om de særlige hensyn, der skulle tages og hvad de forskellige ting var. Arbejdstiderne blev gennemgået. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning fordi vi, inden jeg kom til RBE, længe havde snakket om, at jeg skulle ud og bo for mig selv i et bofællesskab. Så kendte min UU-vejleder til RBE, og på den måde kom jeg så ind her. Jeg har svært ved at koncentrere mig, får let opmærksomhedsforstyrrelser. Jeg har svært ved at integrere min hverdag skal mindes om at få vasket tøj, dosere medicin osv. Arbejdsmæssigt har jeg svært ved at indlære ting, hvis det ikke bliver vist og forklaret ordentligt. Til gengæld er jeg god til at få nye venner og kammerater. Jeg er rigtig glad for RBE på alle punkter, og jeg er glad for, at jeg på STU, kan veksle mellem undervisning og praktik. Det er godt for mig.

7 Kasper Helbo Gregers Sørensen STU elev Bor i bokollegiet i Adelgade 19 år STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg hedder Kasper og er 19 år. Jeg har diagnosen NF1 (Neurofibromatosis Recklinghausen) og derfor har jeg også svært ved nogle ting. Jeg har svært ved at gå langt, for så får jeg ondt i mine ben. Jeg har svært ved at udtale nogle ord og svært ved at koncentrere mig, hvis jeg kun skal høre efter. Jeg er rigtig god til praktiske ting, og lærer bedst ved at prøve ting. I dag arbejder jeg ved Rema 1000, og har arbejdet der i 5 måneder. Fra april skal jeg prøve at arbejde i Bonnie Dyrecenter, fordi jeg interesserer mig meget for dyr. For ca. en måned siden flyttede jeg ind i Bokollegiet i Adelgade, og før boede jeg hjemme hos mine forældre. Det var rart at få sin egen lejlighed og prøve at komme ud at bo for sig selv. Da jeg var på efterskole boede vi 3 eller 4 på samme værelse, og nu er det rart at kunne gå ind og lukke døren og få noget tid for sig selv. Jeg startede på STU ved Randers Bo- og Erhvervstræning i august 2010 og har nu gået der i ca. 1 år. Jeg håber på at kunne fortsætte næste år. Jeg har undervisning mandag og torsdag, og er i praktik tirsdag, onsdag og fredag. I STU er vi lige nu 8 elever, og det er rart, at vi ikke er så mange ligesom i fol- keskolen. Jeg glæder mig til, at vi skal ud at besøge hinandens praktiksteder for at se, hvor man ellers kan arbejde henne. Jeg fik mit job ved at snakke med min job- og uddannelsesvejleder og underviser på STU om mine interesser. Jeg interesserer mig for butik, dyr og biler. Jeg besøgte Rema 1000 sammen med min job- og uddannelsesvejleder og lærte mere om butikken. I starten syntes jeg, at det var et stort sted, men da jeg havde været der noget tid, syntes jeg, det var fint nok. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning ved at søge om det. Jeg stod på venteliste og efter noget tid, var jeg med mine forældre til et møde, hvor jeg så stedet og nu har jeg endelig fået mit eget sted. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning får jeg hjælp til at holde styr på mine penge og vaske tøj. Der er nok også nogle andre ting, men jeg har ikke boet der så længe. Det gode ved at bo her, i forhold til at skulle bo ude i byen, er at jeg får hjælp til at lave og spise noget ordentlig mad, ellers ville jeg bare købe noget nemt og få pizza hver dag. Det er også dejligt, at der er flere unge i min opgang, så der altid er nogle at snakke med.

8 Jackie Thomassen Bor i egen lejlighed 30 år Fleksjob i kantinen ved Tradium August 1999-august 2002, intern elev i Adelgade 10 ÅR SOM KØKKENCHEF PÅ TRADIUM Jeg har noonan syndrom som betyder, at jeg har medfødt hjertefejl samt andre fysiske gener. Jeg har sværere ved at lære nyt end andre. Jeg kan læse, men har vanskeligt ved stavning og skrivning. Jeg har endvidere epilepsi, som jeg bliver medicineret for, men som ikke giver problemer i hverdagen. Jeg er ansat i fleksjob på 11. år i en kantine. Her vasker jeg op, dækker borde og bestiller drikkevarer hjem. Jeg kender rutinerne godt, men der er også meget afveksling i arbejdet. Jeg kan godt lide faget og møder mange mennesker i arbejdet, som jeg finder spændende. Jeg bor i egen lejlighed. Jeg får besøg af Christian (pædagog) 3 gange om ugen. Her får jeg hjælp til daglige gøremål som rengøring, tøjvask og personlig hygiejne. Jeg har en ugeplan, som viser, hvad jeg skal gøre de forskellige dage. Det er efterhånden længe siden, mit jobforløb startede, men først var jeg i praktik i 2 vuggestuekøkkener. Her hjalp jeg køkkenlederen med at lave mad til børnene. Dernæst kom jeg i arbejdsprøvning på min nuværende arbejdsplads, hvor jeg tog kursus i Levnedsmiddelhygiejne. Efter 1 års arbejdsprøvning blev jeg ansat i fleksjob på fuldtid. Da jeg flyttede fra bokollegiet fik jeg en udslusningsbolig og senere flyttede jeg til en lidt større, hvor jeg fortsat bor. På et tidspunkt vil jeg gerne have en lejlighed, som er bedre indrettet og endnu større. På arbejdet er jeg tilknyttet en personlig assistent. Jeg får hjælp til strukturering af opgaverne samt igangsætning. Jeg får hjælp af Christian (pædagog) 3 gange om ugen, fordi jeg har svært ved at igangsætte og få ordentlig struktur på min hverdag. Jeg har en madklub med 3 andre eksterne elever, hvor vi skiftes til at lave mad til hinanden. Jeg sidder i vores UFL bestyrelse og kommer meget i klubben til fællesspisning og aktiviteter. Endvidere er jeg frivillig i Randers HK, hvor jeg tilbringer en stor del af min fritid. Jeg sidder også her i bestyrelsen i Fanklubben. Det er godt at kunne få hjælp, selvom jeg ikke altid er lige modtagelig for den. Jeg har det godt, når lejligheden spiller og kan lide der er orden, når Christian har været der. Der er et rigtig godt fællesskab i Randers Bo og Erhvervstræning og jeg har deltaget i mange arrangementer f.eks. fester, sommerhus, rejser og endags ture.

9 Jesper Carlsen Bor i bokollegiet i Vestergade 23 år I lære som automontør Elev siden september 2007 I LÆRE SOM AUTOMONTØR I folkeskolen fik jeg at vide, at jeg var ordblind og havde de første år vanskeligt ved at læse og skrive. Jeg gik 2 år på Tolne efterskole og flyttede herefter ind hos Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg arbejder på et autoværksted og har været her de sidste 3 ½ år. Jeg startede i arbejdsprøvning og efter 1 år, kom jeg i lære som automontør. Jeg er udlært efter 2 års læretid og forventer en fastansættelse snarest. Jeg har i forløbet også taget kørekort. Det har altid været min drøm at arbejde med biler og jeg er stolt af, at jeg har gennemført min uddannelse. Jeg bor i bokollegiet i Vestergade i en 1 værelses lejlighed med eget bad og køkken. Jeg har en plan hvor der står, hvad jeg skal gøre i min lejlighed forskellige dage. Jeg vasker selv mit tøj. Jeg vidste fra starten, at jeg gerne ville arbejde på et autoværksted og fik hjælp af Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikpladsen. Jeg har en mentor på arbejdspladsen, som vejleder mig og som jeg arbejder tæt sammen med. Han planlægger opgaverne og fortæller, hvad jeg skal gøre. I min lejlighed får jeg hjælp til at planlægge de praktiske ting i hjemmet, såsom oprydning og rengøring samt personlig hygiejne. Jeg får også hjælp til budget og økonomi, men jeg kan selv administrere mine lommepenge. I min fritid spiller jeg Wii eller andre spil i bokollegiet. Jeg vil også gerne deltage i arrangementer, hvis det har min interesse eller jeg ikke skal andet. Jeg er meget sammen med min familie i fritiden. Jeg kan lide sammenholdet i Randers Bo- og Erhvervstræning og synes, at det er godt at være med på udlandsrejser. Jeg har lært at lave nye retter og er blevet meget bedre til at gøre rent. Jeg er glad for at have fået hjælp til at gennemføre en uddannelse, det havde jeg ikke forestillet mig kunne lade sig gøre.

10 Lise-Lotte Heiberg Poulsen Bokollegiet i Adelgade 20 år Elev siden sommeren 2010 DRØMMEN OM EN PÆDAGOGISK UDDANNELSE Jeg er ordblind og har svært ved at læse og forstå, det jeg læser. Jeg er i praktik i en vuggestue, som er et fedt sted at være. Jeg kan godt lide at arbejde med børn og lære om deres udvikling, og hvordan man er sammen med dem. Før praktikken gennemførte jeg Grundforløbet på Social- og Sundhedsskolen af 20 ugers varighed og min plan er at gennemføre en Pædagogisk assistentuddannelse. Jeg har tidligere været i praktik i en børnehave i et år. På grundforløbet har jeg haft mulighed for at få hjælp til lektier på skolen og hjemme i Adelgade. I praktikken har jeg en mentor, som jeg er meget glad for, hun vejleder mig med, hvordan jeg skal lege med børnene, snakke med dem og give dem tøj på. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Jeg er glad for at bo her, og har fået mange nye venner. Jeg er begyndt at gå til zumba 2 gange om ugen sammen med flere andre fra bokollegiet. Jeg holder selv min lejlighed ren, vasker mit tøj og har styr på min økonomi. Jeg lærer at lave mad sammen med min botræner, som viser mig, hvordan jeg skal gøre det. I min fritid er jeg sammen med mange venner både fra bokollegiet og fra Social- og Sundhedsskolen. I weekenderne besøger jeg ofte min familie eller venner. Det er godt, at der ikke er pædagoger som sover her om natten, men rart de er her, når der er brug for hjælp. Tidligere boede jeg på institution i Uggelhuse i 10 år, hvilket jeg var glad for, men nu er jeg meget glad for at være sammen med jævnaldrende unge, og glæder mig hver dag til at komme på arbejde.

11 Hampus Falk 23 år Aspergers Syndrom I lære som teknisk designer Bor i egen lejlighed Elev siden august, I LÆRE SOM TEKNISK DESIGNER Jeg fik min uddannelsesplads med hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning, Bent (job- og uddannelsesvejleder) lagde meget arbejde i at kontakte de lokale tegnestuer, der desværre ikke kunne tilbyde praktik. Ved hjælp af Randers Bo- og Erhvervstrænings netværk viste der sig mulighed for at komme til samtale hos COWI A/S i Århus og en uge efter startede jeg i praktik og den 1. juli, 2009 kom jeg i lære som teknisk designer. Jeg har haft meget brug for hjælp til at håndtere det kommunale system for at kunne komme videre med mine ønsker om uddannelse. Bent har været med til at hjælpe med at kommunikere med COWI, da det falder mig svært at forklare, hvordan jeg har det. Jeg har aldrig rigtig haft brug for botræning, da jeg lærte det på efterskolen. Men Bent har hjulpet med de kommunale instanser, såsom boligsikring og lignende. Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig mulighed for at komme videre med min uddannelse og dermed med mit liv. Jeg kan kun varmt anbefale det til andre, der står i samme situation som jeg.

12 Jonas Sølvsten Grøn Bor i egen lejlighed i Randers 23 år Januar 2006 august 2007, elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning Støtte i egen bolig indtil april 2009 Fleksjob ved PACK-PLAST DRØMMEN OM DEN FEDE LØN OG GODE KOLLEGER Jeg er ansat hos Pack Plast. Der har jeg været i flexjob siden november, Inden jeg fik job, var jeg i praktik hos Jysk vin og derefter begyndte jeg i praktik ved Pack Plast, førend jeg fik fleksjob. Jeg startede som intern elev i Vestergade i januar, Der boede jeg indtil august, 2007, hvor jeg flyttede ud i Sjællandsgade. Her fik jeg også støtte fra Randers Bo- og Erhvervstræning, men ikke så meget som, da jeg boede inde i Vestergade. Jeg fik bostøtte en gang om ugen indtil april, Nu har jeg ingen støtte mere og det er dejligt at klare sig selv. Jobbet fik jeg igennem Birthe (job- og uddannelsesvejleder). Jeg var først i praktik hos Pack Plast i ca. 2-3 måneder. Det jeg havde svært ved, var for mange opgaver på én gang. Jeg kunne kun overskue få opgaver ad gangen. Det er blevet meget bedre nu jeg kan bedre overskue at få flere opgaver ad gangen nu. Hvis der er noget jeg glemmer, så spørger jeg bare. Jeg arbejder 37 timer om ugen. Det gode ved mit arbejde er, at jeg får en god løn og har nogle gode kolleger. Mens jeg var ved Randers Bo- og Erhvervstræning, havde jeg en depression det gjorde, at jeg havde svært ved at overskue tingene. Så jeg fik hjælp til at komme i gang med opgaver herhjemme. Derudover fik jeg hjælp til post både til at få læst det og holde orden i det. Nu har jeg rimelig styr på det og hvis der er et brev jeg ikke helt forstår, så spørger jeg på arbejdet eller min mor. Jeg har altid haft mange venner og dem har jeg stadig. Mine venner er vigtige for mig. Mit forløb ved Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig en god start på livet, jeg har lært at vaske tøj, lave mad og sådan nogle ting.

13 Martin Malmros Bor i egen lejlighed i Vestergade 24 år Intern elev i Vestergade januar 2006 til marts 2010 BARTENDER I MINEFELTET Jeg har ikke nogen diagnose, som sådan. Nå jo, jeg har et ekstra y kromoson (Klinefeltersyndrom). For mig betyder det, at jeg har svært ved at koncentrere mig og jeg har læsevanskeligheder. Jeg er ansat i et job med løntilskud hos Don Quijote, hvor jeg arbejder 40 timer om måneden. Jeg arbejder både som tjener og bartender. Jeg bor i en udslusningsbolig i Vestergade og er nu i gang med at søge efter en lejlighed. Jeg startede med at bo inde i bofællesskabet i Vestergade og da jeg flyttede derfra, flyttede jeg i forhuset. I starten var jeg ofte ovre og spise i bokollegiet om søndagen, men det var kun den første måneds tid. Nu bruger jeg ikke bokollegiet længere. Jeg kan ligeså godt bo i min egen lejlighed som i bokollegiet der vil ikke være nogen forskel. Jeg fik mit job igennem et praktikforløb og da jeg fik tilkendt førtidspension, ville de gerne ansætte mig i et skånejob. Jeg var ca. i praktik i 1½ år, inden jeg blev ansat. Jeg fik hjælp fra Anders Amby (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikken. Inden jeg kom ned til Don Quijote, har jeg været i mange praktikker; som tømrer, i en dyrehandel, i Marcus, jeg startede ved militæret, i jysk vin, Viborgvejens børnehave og ved AOF. Ved alle de praktikker kom jeg hurtig til at kede mig og jeg begyndte at blive hjemme. Nu er jeg heldigvis blevet ældre og mere moden og har næsten været hos Don Quijote i 3 år. Det gode ved at være ved Don er, at jeg får de samme opgaver, som alle de andre der er ingen særbehandling. Synes egentlig ikke, at jeg har brug for hjælp på arbejdet. Det, der er godt, er at jeg ikke skal arbejde hver dag og at det ikke er ensformigt arbejde, så ville jeg komme til at kede mig. Jeg har de samme opgaver som mine kolleger. Opgaverne er forskellige jeg arbejder som tjener, som bartender, fylder op, oprydning og rengøring, det gør alle de andre også. Så har jeg også nogle gode kolleger. Det var igennem min sagsbehandler, at jeg kom ind og bo i bokollegiet, og så er det Randers Bo- og Erhvervstræning, der har hjulpet mig med at flytte videre, og nu søger jeg selv min egen lejlighed. Jeg kan egentlig godt klare det meste selv, men jeg har brug for et spark i røven for at få gjort rent, vasket op, ryddet op. Jeg får besøg 4 morgener/formiddage og hvis jeg ikke gjorde det, så ville jeg ikke komme op og få lavet noget. Jeg får også hjælp til mine breve. Det er svært at sige, hvad der har været noget særligt ved forløbet, men jeg har da lært noget og er blevet mere moden. Jeg har fået et job, hvor jeg har været i 3 år nu. Jeg har fundet ud af, at det er rigtig godt, at der kommer nogen og sparker mig i gang herhjemme ellers ville jeg ikke få lavet noget.

14 Rikke Bligaard Adelgade 19 år Elev siden december 2009 LIGE STARTET PÅ GRUNDFORLØB PÅ SOSU UDDANNELSE Jeg er ordblind og svag til at læse og forstå lange sætninger. Jeg skal have tingene at vide mange gange for at huske det. Jeg er lige startet på Grundforløb på Socialog Sundhedsskolen i Randers, for at tage uddannelse som pædagogmedhjælper. Før det var jeg i praktik i en vuggestue i 9 mdr. Det var meget spændende og jeg lærte at være sammen med børnene, synge, læse historie og være ude i naturen. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Her møder jeg mange nye mennesker, som jeg er glad for. Jeg synes, jeg er god til at tage imod nye elever. I min praktik fik jeg hjælp af mentor, til at planlægge opgaver og til igangsætning af børns leg. På Social- og Sundhedsskolen får jeg lektiehjælp, og det får jeg også af støttebeboerne i bokollegiet. Jeg kan selv holde min lejlighed i orden og vaske tøj. Jeg har fået hjælp til at lægge budget og kan så selv administrere min økonomi. Jeg køber selv ind, men får hjælp til at beregne, hvor meget der skal købes ind. Jeg kan lide at være sammen med mine venner i bokollegiet og går også til Zumba en gang imellem. Jeg kan oftest løse konflikter selv, men kan også bede om hjælp, hvis jeg har behov for det. Jeg synes, det er dejligt altid at have nogle at snakke med i bokollegiet og dejligt at lave mad sammen. Især er det rart at få hjælp til at komme i uddannelse.

15 Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervstræning og boundervisning oftest foregår i en sammenhæng. Alle vores forløb er tilpasset den enkelte elevs muligheder og vanskeligheder. Vi tilbyder bl.a.: STU forløb, 1-3 år Bostøtte i egen bolig Bo- og erhvervstøtte i et af vores bokollegier Erhvervs og uddannelsesstøtte Klub og sociale aktiviteter Randers Bo- og Erhvervstræning er beliggende midt i Randers by. Vi bor i gåafstand fra biografer, indkøbssteder, bylivet og tæt på mange virksomheder og andre uddannelsessteder. Ønsker du yderligere oplysninger, kontakt da: forstander Kim Blach Pedersen mail: telefon: Eller kig nærmere på: eller find os på facebook, søg på Randers Bo- og Erhvervstraening. Adelgade Randers C tlf

16

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag

ung til voksen sansestormerne.dk Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag ? Skal du lære at stå på egne ben og klare din egen hverdag Vil du arbejde med mennesker Vil du arbejde med mad ung til voksen - forbereder dig til voksentilværelsen og giver dig hjælp til afklaring af

Læs mere

Vigtige valg - Guide til unge med handicap

Vigtige valg - Guide til unge med handicap Vigtige valg - Guide til unge med handicap Bolig Uddannelse Arbejde Fritidsaktiviteter Kolofon Vigtige valg Udgiver: Servicestyrelsen 2009 Tekst og redaktion: Janina Gaarde Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen,

Læs mere

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige

- Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige - Hvad gælder når man modtager ydelser forbeholdt enlige At yde en form for kompensation for de fordele som gifte og samlevende har ved at være 2 om husstandens udgifter og gøremål: Det er navnlig en kompensation

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere

Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Tilbudsvifte til unge kontanthjælpsmodtagere Beskrivelse af målgruppen Unge kontanthjælpsmodtagere ; For de unge i alderen 18-29 år, der kommer i kontakt med kontanthjælpssystemet afhænger indsatsen om

Læs mere

GRANBOHUS SKOVLYST. Tryg fritid for børn og unge med autisme

GRANBOHUS SKOVLYST. Tryg fritid for børn og unge med autisme GRANBOHUS SKOVLYST Tryg fritid for børn og unge med autisme Tryg fritid med kammerater og gode oplevelser I Skovlyst vil barnet hver gang møde de samme børn og voksne Skovlyst er et ferie- og aflastningstilbud,

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb. i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb. i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Denne folder henvender sig primært til uddannelsesvejledere og uddannelses institutioner Virksomhedsforlagt undervisning samt vejledning i praktikforløb i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge

Læs mere

UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet. STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering

UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet. STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - på vej videre i livet STU EGU Bo-tilbud Projektskolen Erhvervsafklaring Beskyttet Beskæftigelse Ressourceforløb/Aktivering GRENNESSMINDE ALTID I UDVIKLING - det går stærkt Hanne

Læs mere

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole

Grøn omsorg. Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Grøn omsorg Hvad gør vi på landbrugsskolerne? Elin Ruby Maagaard Asmildkloster Landbrugsskole Uddannelsesmuligheder i grønne sektor Erhvervsuddannelser mulighed for alle unge Gartner, dyrepasser, greenkeeper,

Læs mere

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER EFTERVÆRN Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT EFTERVÆRN 3 NÅR DU FYLDER 18 ÅR 6 FACTS OM EFTERVÆRN 10 CASE: SIMONE FIK HJÆLP, DA HUN VAR FLYTTET

Læs mere

STU betyder Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for

STU betyder Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for STU betyder Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Det er en 3-årig uddannelse, der tilrettelægges helt efter den unges behov og ønsker. Hvis man skal have en STU, skal man henvende

Læs mere

Glostrup Albertslund. Produktions. højskole. Vi vil gøre en indsats hvad gør du?

Glostrup Albertslund. Produktions. højskole. Vi vil gøre en indsats hvad gør du? Glostrup Albertslund Produktions højskole Vi vil gøre en indsats hvad gør du? Vi er klar er du klar? Test dig selv!! Hvad er Glostrup Albertslund Produktionshøjskole GAP? GAP er et uddannelsestilbud baseret

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015. STU - Dyr og Landbrug

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015. STU - Dyr og Landbrug AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN 2015 STU - Dyr og Landbrug Præsentation af værkstedet STU Landbrug og dyr: På værkstedet Dyr og Landbrug får du mulighed for at arbejde med både dyrepasseropgaver og landbrugsopgaver.

Læs mere

Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet

Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet Velkommen til mit oplæg om Omveje i Ungdomslivet v/ UU-Vejleder (grundskoler) Specialvejleder (specialskoler) STU-vejleder (efter 10. klasse) Dorthe Elly Johansen Tlf. 72 36 61 47 dorjo@holb.dk UU Ungdommens

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Muligheder med STRUKTUR

Muligheder med STRUKTUR Muligheder med STRUKTUR STRUKTUR Dette hæfte er til dig, der overvejer at bruge den mobile app STRUKTUR som støtteredskab til borgere med ADHDdiagnose eller lignende kognitive vanskeligheder. Samtaler

Læs mere

Social- og sundhedshjælper. er det dig?

Social- og sundhedshjælper. er det dig? Social- og sundhedshjælper er det dig? 2 Uddannelse til social- og sundhedshjælper Er du interesseret i en spændende uddannelse, er Høje-Taastrup Kommune stedet. Du vil være blandt dygtige kolleger og

Læs mere

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1 Fra ung til voksen Information om overgange for unge med særlige behov Ishøj Kommune 1 18 år og hvad så? Tillykke med din 18 års fødselsdag - nu er du i juridisk forstand myndig. Det betyder, at dit forhold

Læs mere

Handicap-Psykiatriafdelingen har adresse på: Midtpunktet, Jernbanegade 77, 5500 Middelfart. Tlf. 8888 4680.

Handicap-Psykiatriafdelingen har adresse på: Midtpunktet, Jernbanegade 77, 5500 Middelfart. Tlf. 8888 4680. Indledning I Lov om Social Service 85, er det muligt at søge Handicap- og Psykiatriafdelingen om at få socialpædagogisk støtte i eget hjem. For at blive tildelt socialpædagogisk støtte, skal du have en

Læs mere

Den gode læreplads. Gode råd fra unge lærlinge

Den gode læreplads. Gode råd fra unge lærlinge Den gode læreplads Gode råd fra unge lærlinge Pjecen er produceret med udgangspunkt i et fokusgruppeinterview, hvor analysefirmaet NewInsigt har talt 7 lærlinge, som enten lige er udlært eller midt i deres

Læs mere

Målgruppe SUF Albertslund er et tilbud om støtte og behandling i egen bolig for:

Målgruppe SUF Albertslund er et tilbud om støtte og behandling i egen bolig for: Indledning SUF Albertslund er et socialpædagogisk støtte- og behandlingstilbud til unge mellem 18 og ca. 35 år med sociale, adfærds, personlige, psykiske og/eller psykiatriske problemer. SUF Albertslund

Læs mere

Erhvervspraktik. UU Brønderslev

Erhvervspraktik. UU Brønderslev Erhvervspraktik INFORMATION TIL ELEVER, FORÆLDRE OG VIRKSOMHEDER 1 Information om erhvervspraktik Indholdsfortegnelse Formålet med praktikken... 3 Til eleven/forældrene... 3 Før praktikken... 3 Når du

Læs mere

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd.

FAKTUELLE OPLYSNINGER. Virksomhedsleder Hanne Steen Tlf. 25363231 Mail: hst@cfd.dk. Stedfortræder Karina Milton Tlf. 51315343 Mail: kbn@cfd. Lovgrundlag: Serviceloven 85 FAKTUELLE OPLYSNINGER Kontaktoplysninger Støttecenter Hovedstaden Jernbanevej 10-12 2600 Glostrup Tlf. 44391310 Fax: 44391311 Mail: hst@cfd.dk Virksomhedsleder Hanne Steen

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV

EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV EN SÆRLIG SKOLE TIL SÆRLIGE BEHOV OM OS Stubbekøbing Efterskole har siden oprettelsen i 1999 været stærkt engageret i målgruppen af unge med særlige behov, eller som det er blevet populært at sige - unge

Læs mere

Ordentlighed (Nærvær)

Ordentlighed (Nærvær) 03/1-2012 Jobcenteret vil med udgangspunkt i RESEN DAYCARE`s funktionsbeskrivelse forberede den pågældende ledige på, hvilke opgaver, personen vil møde i RESEN DAYCARE. Det vil naturligvis altid være en

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

STU. Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

STU. Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse STU Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo er en ikke-erhvervsdrivende fond, og blev etableret i 1998 som et lære- og værested omfattende et individuelt tilrettelagt

Læs mere

d or livet Læring f StudieNor

d or livet Læring f StudieNor i d Stu d r o N e Læ r livet r o f ing Velkommen til StudieNord StudieNord er et uddannelses- og aktivitetstilbud for dig, som er i alderen 15-26 år. Ønsker du: At kvalificere dig til videre uddannelse

Læs mere

Virksomhedsplan for Troldehøjen

Virksomhedsplan for Troldehøjen Virksomhedsplan for Troldehøjen Forord Daginstitutionen Troldehøjen Praktiske oplysninger Børnenormeringen Åbningstider Kort overblik over Børne og ungepolitikken Kort målsætning for daginstitutionerne.

Læs mere

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse STU - med indhold og perspektiv www.hedehuset.dk - en forskel, der gør en forskel Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse Harlekin Dagbeskæftigelse og Bostøtte Botilbuddene

Læs mere

Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet

Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte i henhold til Servicelovens 85 for støtte i eget hjem indenfor Socialområdet Godkendt af Voksen- og Plejeudvalget på møde den 24.11.2011 Godkendt af Kommunalbestyrelsen på

Læs mere

Beskæftigelse 103. Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel. Arbejde på Chaplin. Afklarende praktik. Ansættelse. Et rigtigt arbejde...

Beskæftigelse 103. Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel. Arbejde på Chaplin. Afklarende praktik. Ansættelse. Et rigtigt arbejde... BO, BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE Beskæftigelse 103 Café, køkken, bolcher, 3D, butik, pedel Et rigtigt arbejde... I Chaplins beskæftigelsestilbud er medarbejderne i front i den daglige drift. Her varetager

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Generalforsamling 13. maj 2014

Generalforsamling 13. maj 2014 Generalforsamling 13. maj 2014 Lokalforeningen Ligeværd Sønderborg Deltagere fra bestyrelsen: Jørn Thrane, Lone Pedersen, Benedikte Daabeck, Gitte Beier, Leif Thomassen og Alan Mortensen Referent: Alan

Læs mere

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden Karrierekampagnen Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden. DMstud. sætter nu fokus på de kompetencer

Læs mere

Erhvervs- GrundUddannelsen

Erhvervs- GrundUddannelsen Information om Erhvervs- GrundUddannelsen ErhvervsGrundUddannelsen Vestergade 58 N 8000 Århus C Tlf: 8940 1370 Fax: 8613 5559 www.amcmidt.dk egu@msb.aarhus.dk INDHOLD Denne folder skal informere om ErhvervsGrundUddannelsen

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard.

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013. Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS FEBRUAR 2013 KOLLEGIE NYT Det nye beboerråd består af: Sidse, Stine og Richard. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses på vores hjemmeside www.fredericiah.dk Ansvarshavende:

Læs mere

Info til franchise -tager hos

Info til franchise -tager hos Info til franchise -tager hos Arbejde til unge med udviklingshæmning og andre med kognitive vanskeligheder hos rbejde til unge ed ud - iklings - æmning hos cdonald s Den udviklingshæmmede og andre med

Læs mere

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015

Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 Dagsorden og referat fra stort forældremøde på GKF den 15. januar 2015 1. Sang og velkomst 2. Orientering fra skolen v. Palle Fogh 3. Orientering fra bestyrelsen v. Marie N. 4. Præsentation af Marietta,

Læs mere

Uddannelser. på STYLE & WELLNESS College Aalborg. frisør kosmetiker

Uddannelser. på STYLE & WELLNESS College Aalborg. frisør kosmetiker Uddannelser på STYLE & WELLNESS College Aalborg frisør kosmetiker Mød vores vejleder og praktikpladskonsulenter! Denne brochure giver dig et indblik i vores uddannelser. Hvis du gerne vil vide mere om

Læs mere

ckb VÆKST GENNEM JOB OG UDDANNELSE Særlige aktiviteter: Opkvalificering af medarbejderne: Samarbejde:

ckb VÆKST GENNEM JOB OG UDDANNELSE Særlige aktiviteter: Opkvalificering af medarbejderne: Samarbejde: Særlige aktiviteter: RENEW-DK RENEW er et intensivt, recovery-orienteret, uddannelsesrettet støtte- og mentortilbud til unge med psykiske sårbarheder med fokus på at hjælpe den unge til at få struktur

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1.

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1. Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU Brugerråds bladet Første udgave 2012 Nr 1. Brugerrådets medlemmer er repræsentanter for alle i Aktiv-Bo & Beskæftigelse samt STU. Brugerrådet I må gerne komme med forslag

Læs mere

Haugegaard. En del af

Haugegaard. En del af Haugegaard Et udviklingsorienteret bo-, arbejds- og aktivitetstilbud for unge voksne med neurologiske og psykosociale problemstillinger, fx autisme, ADHD, OCD, lettere hjerneskader og dysfunktioner En

Læs mere

Magleby Efterskole Nyhedsbrev

Magleby Efterskole Nyhedsbrev Magleby Efterskole Nyhedsbrev Januar 2013 Godt nytår til alle forældre og elever på Magleby Efterskole! Selvom det er dejligt at holde ferie, var det nu også en god oplevelse at komme tilbage til skolen

Læs mere

Auto Snedkeri Kantine Tekstil Gartneri Roskilde Festival Teltudlejning. Fysisk træning ADL-undervisning Specialundervisning Kørekort Praktik Rejser IT

Auto Snedkeri Kantine Tekstil Gartneri Roskilde Festival Teltudlejning. Fysisk træning ADL-undervisning Specialundervisning Kørekort Praktik Rejser IT Fysisk træning ADL-undervisning Specialundervisning Kørekort Praktik Rejser IT Auto Snedkeri Kantine Tekstil Gartneri Roskilde Festival Teltudlejning Erhvervstræning, ADL, undervisning og mentor STU på

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Socialpsykiatrien. Socialpsykiatrien

Socialpsykiatrien. Socialpsykiatrien Socialpsykiatrien Socialpsykiatrien Indhold Hvilke opgaver har visitatorerne?... 4 Hvem kan henvende sig?... 4 Hvilke tilbud har vi?... 4 Bostøtte... 5 Boliger... 5 Beskæftigelse...6 Øvrige tilbud...8

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Island, byen Selfoss avn: Janet Yasmin Tekaia E-mail: janet_smukke@hotmail.com Tlf. nr: 28122086 Rejsebrev fra udvekslingsophold Hjem-institution: University College Lillebælt, sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 10. september 2012 Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Jobkollegiet Tilbudstype og form Privat botilbud, der

Læs mere

Inspiration til dig som bruger

Inspiration til dig som bruger Personalehåndbog & retningslinjer Inspiration til dig som bruger 1 Olivia Danmark Inspiration til dig som bruger Personalehåndbog & retningslinjer En personalehåndbog kan være et godt sted at beskrive

Læs mere

Evaluering af introugen 2014

Evaluering af introugen 2014 Evaluering af introugen 2014 Evaluering Mad på introturen Aktiviteter på introturen Jyttetid Modtagelse 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Præsentation af

Læs mere

Forældre Undervisning

Forældre Undervisning Forældre Undervisning På en skole nær dig Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Efterår 2010 Bliv bedre til at hjælpe dit barn med lektierne Hvorfor Forældreundervisning? Oplever du også at det

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Chaplin. Hvem er vi. Ressourceforløb

Chaplin. Hvem er vi. Ressourceforløb Chaplin Hvem er vi Den socialøkonomiske virksomhed Chaplin i Helsingør blev etableret i 2003 og er baseret på at udvikle og integrere unge og voksne mennesker med særlige behov personligt, fagligt og socialt.

Læs mere

Reglerne på det sociale område

Reglerne på det sociale område Reglerne på det sociale område Indhold Som arbejdsgiverrepræsentant i et koordinationsudvalg skal man ikke have kendskab til den sociale lovgivning i detaljer. Derimod kan det være en fordel at kende til

Læs mere

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007

Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 Resultat af: Undervisningsmiljøundersøgelse på Svenstrup Efterskole, juni 2007 I klassen: 1. Hvilken af nedenstående påstande passer bedst til dig? (93 a. Jeg er en af de dygtigste i klassen. 16 % b. Enkelte

Læs mere

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar.

Taksten for 25, stk. 1 er pr. 1. januar 2011 549,70 kr. pr. uge. Taksten reguleres årligt pr. 1. januar. Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervining med en takst pr. årselev. Eleven er generelt velfungerende, men har behov for lidt støtte. Eksempelvis lettere indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Min baggrund. Helen@jobrehab.dk marts 2013 1

Min baggrund. Helen@jobrehab.dk marts 2013 1 Min baggrund Helen@jobrehab.dk marts 2013 1 Social Rehabilitation service Afklar borgerens ressourcer og begrænsninger samt udarbejde en rehabiliteringsplan. Værkstedet Pilevej Være med at træne borgeren

Læs mere

Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet

Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet Lundevej 18D - beskrivelse af Kollegiet Dag- og døgnafdelingen Lovgrundlag Kollegiet er opført jf. Lov om almene boliger 5 stk. 3. Det er Frederikssund kommune, der har anvisningsretten til lejlighederne.

Læs mere

Indholdsfortegnelse over bilag

Indholdsfortegnelse over bilag Indholdsfortegnelse over bilag Bilag 1: Interview med Helge Bjørneboe Fynsk, Tømrerfaglærer, EUC Syd... 1 Bilag 2: Interview af nyuddannet tømrersvend hos Tømrer-snedkermester Juul Valentin, Simon Borch

Læs mere

Info til franchise -tager hos

Info til franchise -tager hos Info til franchise -tager hos Arbejde til unge med udviklings - hæmning hos rbejde til unge ed ud - iklings - æmning hos cdonald s Unge mennesker med udviklingshæmning skal have en reel mulighed for at

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage. Billede på forsiden: fælles fødselsdagstur for okt., nov., og dec. børnene. Information: I uge 3 vil I møde flere vikarer, da vi har Dorthe og Karina på kursus i 3 dage samt Anni og Pernille i 2 dage.

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Beskrivelse af Eud 10 på Tingagerskolen i samarbejde med Svendborg Erhversskole

Beskrivelse af Eud 10 på Tingagerskolen i samarbejde med Svendborg Erhversskole Eud 10 er for dig Der er motiveret for en erhvervsuddannelse, men ikke opfylder adgangsforudsætningerne Der er usikker på, om en erhvervsuddannelse er det rette valg Altså er du i tvivl om du er klar til

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Forslag fra institutioner, foreninger mv.

Favrskov Kommune Budget 2016 Forslag fra institutioner, foreninger mv. Favrskov Kommune Budget 2016 Forslag fra institutioner, foreninger mv. Nr. Udfyldes af forslagsstiller: Forslagets navn Fastfrysning af takst på hovedret. Navn på institution / forening mv. Favrskov Mad

Læs mere

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest

Nyhedsbrev maj 2015 Sommerfest Nyhedsbrev maj 2015 Vi går ind i milde maj måned med lysegrønne træer, blomstrende buske og varme i luften. Nedenfor kan I se et skema over maj måned, som giver et overblik over de mest overordnede ting,

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold

Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Specialundervisning i forbindelse med højskoleophold Lovgivning og eksempler 2011 Tilskud til specialundervisning 25, stk. 1: Staten yder tilskud til specialundervisning med en takst pr. årselev. Eleven

Læs mere

SUF BETA. Målrettede og individuelle arbejdsprøvnings- og mentorforløb med fast kontaktperson

SUF BETA. Målrettede og individuelle arbejdsprøvnings- og mentorforløb med fast kontaktperson Målrettede og individuelle arbejdsprøvnings- og mentorforløb med fast kontaktperson Mentorpakke Personlige og tætte kontaktforløb med støtte til arbejdsmarkeds- og uddannelsesforløb Arbejdsprøvningspakke

Læs mere

Borger- og Socialservice

Borger- og Socialservice d. 21.11.2013 Tilbudsvifte Ung På Vej: Følgende aktivitetspakker er en beskrivelse af, hvilke tilbud, der er i projektet, som skal bringe målgruppen tættere på uddannelse. Tilbuddene kan kombineres i pakkeforløb.

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev

Rejsebrev. 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina. Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Rejsebrev 3. praktikperiode forår 2010 Changzhou, Kina Bianca Jakobsen og Alice Jensen S07B Rejsebrev Changzhou Vi er to piger, som har valgt at tage vores 3 praktikperiode i Kina i byen Changzhou, som

Læs mere

NYT Herskindskolen Maj 2011

NYT Herskindskolen Maj 2011 NYT Herskindskolen Maj 2011 Nyt personale Mit navn er Sille Aarlit Jensen, jeg er 35 år gammel og bor i Skanderborg med min mand og vores to børn. Jeg stammer egentlig fra Århus, men flyttede efter lidt

Læs mere

Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse

Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedets navn og adresse Socialpsykiatrien i Silkeborg kommune Bostøtten team Midtby Psykiatriens hus Falkevej 5 8600 Silkeborg www.socialpsykiatri-silkeborg.dk

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

OPHOLDSSTEDET BROAGER

OPHOLDSSTEDET BROAGER OPHOLDSSTEDET BROAGER VELKOMMEN TIL BROAGER Det kræver mange års erfaring at arbejde professionelt med børn og unge med autisme - det har vi. Vores personale er alle uddannede socialpædagoger med specifikke

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Jobkollegiet

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Jobkollegiet Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Jobkollegiet 7. oktober 2013 Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Jobkollegiet Tilbudstype og form Privat botilbud,

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Udviklingshæmmede på arbejdsmarkedet

Udviklingshæmmede på arbejdsmarkedet Udviklingshæmmede på arbejdsmarkedet Rikke Elisabeth Frederiksen Projektmedarbejder Jysk børneforsorg/fredehjem Bethesdavej 81 8200 Århus N Side 1 af 25 Indholdsfortegnelse Indledning s.3 Dataindsamling

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Samtaleskema. Samtaleskemaet består af spørgsmål, som er delt op i 7 emner:

Samtaleskema. Samtaleskemaet består af spørgsmål, som er delt op i 7 emner: Samtaleskema Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Skemaet giver dig information om, hvilke forhold du vurderes ud fra og er en metode til at inddrage

Læs mere

Samtaleskema. Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne.

Samtaleskema. Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Samtaleskema Samtaleskema til vurdering af funktionsevne - 1 af 9 Formålet med samtaleskemaet er, at der udarbejdes en samlet vurdering af din funktionsevne. Skemaet giver dig information om, hvilke forhold

Læs mere

Unge. Overvej: Opgave:

Unge. Overvej: Opgave: Unge Flytte hjemmefra Peter er 18 år, og han vil gerne være pædagog. Peter går på grundforløbet. Han har lige fået tilbudt et kollegieværelse, som han har sagt ja til. Peter har hele sit liv boet hjemme

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere