RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING. Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov"

Transkript

1 RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Helhedsorienterede og individuelle STU- eller revalideringsforløb til unge med særlige behov

2 Denne pjece indeholder en række af små elevportrætter. Disse er samlet for at give et mere levende og mere nuanceret billede af de forløb, Randers Bo- og Erhvervstræning tilbyder. Der er ikke noget mere virkelighedsnært, end at fortælle den gode historie, som disse små portrætter vidner om. Vi er derfor meget taknemmelige over, at de medvirkende unge, på denne måde, har vist mod til at ville give et lille indblik i deres personlige historie. Som historierne vidner om, kan vi tilbyde meget forskellige og individuelt rettede forløb, som dog alle har det fælles formål, at skabe de bedst mulige betingelser for et så selvstændigt voksenliv som muligt. Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervs- og boundervisning oftest foregår i sammenhæng med hinanden. Randers Bo- og Erhvervstræning er en selvejende institution etableret af Randers Kommune og foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem. Vores primære elevmålgruppe er unge med generelle eller specifikke indlæringsvanskeligheder, det vil sige unge, der har svært ved at begå sig i det ordinære uddannelsessystem, blandt andet på grund af boglige vanskeligheder. De boglige vanskeligheder kan ofte skyldes diagnoser af forskellig art, vi har mange års erfaring og særlig uddannelse i arbejdet med unge med diagnoser som ADHD, Tourette, OCD, Azpergers syndrom og forskellige autismeformer. Vores tilgang til den enkelte elev er dog ikke diagnosen, men det unge menneske, der gemmer sig bag. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning er personalet efteruddannet i ICDP. ICDP er en positiv og anerkendende metode til at arbejde med mennesker. Vi tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og arbejder på at skabe og opretholde nære relationer. Vi er hele tiden opmærksomme på vores egen praksis og anvender blandt andet videofeedback i vores personalegruppe.

3 Rikke Larsen // 23 år Elev i Adelgade i 1,5 år Udslusningsbolig i Vestergade i 2 år // Fleksjob siden marts 2008 Madmor i vuggestue MADMOR I VUGGESTUE Jeg er ansat som køkkenmedhjælper i Viborgvejens vuggestue. Jeg fik fleksjob den 1. marts Inden jeg fik arbejde, har jeg været i 2 praktikker først i kantinen hos Danske fragtmænd og derefter praktik og optræning i Viborgvejens vuggestue. Jeg startede som 16 årig med at komme i klubben (Randers Bo- og Erhvervstræning). Efter at have været 2 år på Århus Husholdningsskole flyttede jeg i sommeren 2007 ind i bokollegiet i Adelgade. Januar 2009 flyttede jeg i en udslusningsbolig i Vestergade her var jeg ekstern elev, men kunne stadig komme i bokollegiet og spise med engang imellem, eller hvis jeg lige havde brug for at snakke med nogen. Knap 2 år senere flyttede jeg i min egen lejlighed. Jeg havde ikke længere behov for at bo i udslusningslejligheden, og aftalte derfor med Dorthe (pædagog), at jeg skulle begynde at søge. Jeg fandt lejligheden via lokalavisen. Mit job: Jeg var sammen med Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til jobsamtale og de ville gerne have mig i jobtræning det var jeg et år og derefter blev jeg ansat. Det var Birthe, som fik mig overtalt til at komme ud i Viborgvejens vuggestue. Jeg havde sagt, at jeg aldrig ville arbejde med børn, men nu er jeg meget glad for det. Det gode ved mit arbejde er: mine kolleger, min chef og min køkkenmakker. Jeg er blevet rigtig glad for at arbejde med børn. Jeg passer ikke børnene, men de kommer og snakker og er nogle gange med i køkkenet og hjælper med at bage. Jeg er en rigtig madmor. Jeg har forskellige opgaver; bagning, rengøring, vasketøj og jeg bringer mad ud til vores udegruppe. Den støtte jeg får er, at jeg kan spørge min køkkenmakker, hvis der er noget, som jeg ikke forstår. Det er altid hende, jeg går til, hvis der er noget. Hvis hun ikke er der, er det chefen, jeg går til. Jeg får hjælp til breve og hjælp til at henvende mig til forskellige steder. F.eks. kommunen eller banken. Derudover taler jeg meget med Dorthe, hvis jeg har problemer med veninder eller en kæreste. Jeg er god til det sociale. Jeg kommer meget i klub, ser mine veninder, er med i en madklub og rejser meget sammen med mine veninder. Det har været fantastisk at være elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg har mødt en masse fantastiske mennesker og fået mange gode oplevelser, har fået job, lejlighed og lært at klare mig selv.

4 Thomas Svane // 25 år Elev siden 2008 // Bor i egen lejlighed Bo- og erhvervsstøtte // I LÆRE SOM MURER I april 2008, var jeg lige flyttet tilbage til Randers. Jeg havde overtaget en lejlighed fra min storesøsters veninde og havde job som murerarbejdsmand. Planen var, at jeg skulle starte i lære, desværre gik firmaet konkurs allerede en måned efter, at jeg var startet som murerlærling. På det tidspunkt fik jeg hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning til bl.a. at styre min økonomi og hjælp til at læse breve, eks.v. fra kommunen. Bent (job- og uddannelsesvejleder) fra Randers Bo- og Erhvervstræning skaffede mig derefter en læreplads ved Arne Taulborg a/s, jeg var først i praktik i en måned, hvorefter jeg kom i lære. Jeg har nu været i lære som murer i 3 år og glæder mig til at blive færdig. Da jeg har svært ved at læse, især sætninger med lange ord, har jeg fået en IT rygsæk, så jeg lettere kan få læst mine lektier. På arbejdet er jeg tilknyttet en mentor, Herluf, han viser mig, hvordan jeg skal gøre, hvis der er noget, jeg er i tvivl om. Jeg får nu meget mindre hjælp end tidligere, men er fortsat tilknyttet til Randers Bo- og Erhvervstræning og deltager i fællesspisninger, rejser og mange andre aktiviteter. Mange af mine venner kender jeg derfra. Jeg synes, at jeg har lært rigtig meget, både når det drejer sig om at bo selv, og når det handler om at blive udlært murer.

5 Nicolaj Træde Eriksen // 21 år Bor i egen lejlighed med sin kæreste Job ved McDonalds // Elev siden 2009 MCDONALDS, MIN BEDSTE ARBEJDSPLADS Jeg har atypisk autisme. Det betyder bl.a., at jeg kan have svært ved at finde vej og ikke kan have for mange ting i hovedet på en gang. Jeg kan være usikker, hvis jeg ikke præcis ved, hvad der skal foregå og har det bedst med, at tingene er meget strukturerede. Jeg er ansat hos Mc Donalds 25 timer ugentligt i et skånejob. Jeg kan anbefale det som en god arbejdsplads, hvis man gerne vil have udfordrende og afvekslende opgaver. Jeg har været der i 1 ½ år, hvor de første 9 mdr. var arbejdsprøvning. Tidligere var jeg i forskellige praktikker af ca. 3-4 mdr. varighed. Først var jeg på et vinlager, dernæst en sportsforretning og sidst en plastvirksomhed. Jeg bor sammen med min kæreste i en 3 værelses lejlighed. Da jeg flyttede for mig selv første gang, havde jeg bostøtte, som med tiden er blevet færre timer. Jeg har fået hjælp til læsning af breve, brug af vaskeri og hvis der er opstået nogle ting, som jeg ikke havde prøvet før. Min kæreste og jeg hjælper nu hinanden med at købe ind og lave mad og andet praktisk. Jeg boede hjemme hos mine forældre i september 2009, da jeg blev jeg tilknyttet Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg skulle have hjælp til at finde ud af, hvad jeg gerne ville arbejde med og finde praktikplads. Ved at afprøve forskellige praktikker fandt jeg ud af, hvad jeg ikke ville arbejde med. Jeg er glad for, at jeg fik foreslået mit nuværende arbejde, da det ikke var noget, jeg selv havde tænkt på. Jeg er helt tosset med at lave burgere og synes, det er en god udfordring. Min første lejlighed hjalp mine forældre mig med at finde, de havde hjulpet mig med at blive medlem af en boligforening. Nu bor vi til leje hos min farfar, hvor vi har 1. sal og han bor nedenunder. Jeg tror ikke, at jeg ved egen hjælp kunne have søgt et job. Jeg har ikke prøvet at skrive ansøgning og selv gå til samtale. Jeg har ikke længere brug for den samme hjælp, som jeg havde i starten. Min kæreste og jeg hjælper hinanden i det daglige. I starten benyttede jeg mig af tilbuddene om fællesspisning og aktiviteter, men det har jeg ikke længere behov for. I fritiden spiller jeg håndbold og er sammen med kæresten og venner. Jeg har lært meget arbejdsmæssigt og prøvet mig selv af i forskellige praktikker og fundet ud af, hvad jeg gerne vil beskæftige mig med. Jeg har fået god støtte fra min vejleder i valg af job. Det var en god hjælp, ved flytningen til egen bolig, at få hjemmebesøg. Jeg var med på en udenlandsrejse og det var en god tur til Sitges (nordspanien), hvor jeg fik oplevet en masse.

6 Johannes Hansen 19 år STU elev (Særlig tilrettelagt uddannelse) Bor i bokollegiet i Vestergade Elev siden august 2010 STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg er indskrevet med henblik på STU og startede mit STU forløb februar, 2009, på Linieskolen (Hadsten), derefter kom jeg til Randers Bo- og Erhvervstræning (RBE). Jeg er her fordi, jeg skal lære at bo for mig selv, og hvis jeg ikke fandt noget andet, så sad jeg bare fast i systemet. Mine diagnoser er astma, Tourette og Epilepsi. Jeg arbejder lige nu hos Solutus og har gjort det siden oktober, Jeg bor i Vestergade 46 i bokollegiet og har min egen lejlighed. Jeg har boet der siden august, Jeg fik min praktik hos Solutus, fordi jeg gerne ville være anlægsgartner, og fordi der ikke var så meget at lave, så skulle jeg ud og prøve, hvad en anlægsgartner laver om vinteren. Jeg snakkede først med Camilla (Job- og uddannelsesvejleder)om mine interesser og hvad jeg godt kunne tænke mig. Derefter holdt vi et møde med min arbejdsgiver om de særlige hensyn, der skulle tages og hvad de forskellige ting var. Arbejdstiderne blev gennemgået. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning fordi vi, inden jeg kom til RBE, længe havde snakket om, at jeg skulle ud og bo for mig selv i et bofællesskab. Så kendte min UU-vejleder til RBE, og på den måde kom jeg så ind her. Jeg har svært ved at koncentrere mig, får let opmærksomhedsforstyrrelser. Jeg har svært ved at integrere min hverdag skal mindes om at få vasket tøj, dosere medicin osv. Arbejdsmæssigt har jeg svært ved at indlære ting, hvis det ikke bliver vist og forklaret ordentligt. Til gengæld er jeg god til at få nye venner og kammerater. Jeg er rigtig glad for RBE på alle punkter, og jeg er glad for, at jeg på STU, kan veksle mellem undervisning og praktik. Det er godt for mig.

7 Kasper Helbo Gregers Sørensen STU elev Bor i bokollegiet i Adelgade 19 år STU ELEV VED RANDERS BO- OG ERHVERVSTRÆNING Jeg hedder Kasper og er 19 år. Jeg har diagnosen NF1 (Neurofibromatosis Recklinghausen) og derfor har jeg også svært ved nogle ting. Jeg har svært ved at gå langt, for så får jeg ondt i mine ben. Jeg har svært ved at udtale nogle ord og svært ved at koncentrere mig, hvis jeg kun skal høre efter. Jeg er rigtig god til praktiske ting, og lærer bedst ved at prøve ting. I dag arbejder jeg ved Rema 1000, og har arbejdet der i 5 måneder. Fra april skal jeg prøve at arbejde i Bonnie Dyrecenter, fordi jeg interesserer mig meget for dyr. For ca. en måned siden flyttede jeg ind i Bokollegiet i Adelgade, og før boede jeg hjemme hos mine forældre. Det var rart at få sin egen lejlighed og prøve at komme ud at bo for sig selv. Da jeg var på efterskole boede vi 3 eller 4 på samme værelse, og nu er det rart at kunne gå ind og lukke døren og få noget tid for sig selv. Jeg startede på STU ved Randers Bo- og Erhvervstræning i august 2010 og har nu gået der i ca. 1 år. Jeg håber på at kunne fortsætte næste år. Jeg har undervisning mandag og torsdag, og er i praktik tirsdag, onsdag og fredag. I STU er vi lige nu 8 elever, og det er rart, at vi ikke er så mange ligesom i fol- keskolen. Jeg glæder mig til, at vi skal ud at besøge hinandens praktiksteder for at se, hvor man ellers kan arbejde henne. Jeg fik mit job ved at snakke med min job- og uddannelsesvejleder og underviser på STU om mine interesser. Jeg interesserer mig for butik, dyr og biler. Jeg besøgte Rema 1000 sammen med min job- og uddannelsesvejleder og lærte mere om butikken. I starten syntes jeg, at det var et stort sted, men da jeg havde været der noget tid, syntes jeg, det var fint nok. Jeg fik min bolig ved Randers Bo- og Erhvervstræning ved at søge om det. Jeg stod på venteliste og efter noget tid, var jeg med mine forældre til et møde, hvor jeg så stedet og nu har jeg endelig fået mit eget sted. Ved Randers Bo- og Erhvervstræning får jeg hjælp til at holde styr på mine penge og vaske tøj. Der er nok også nogle andre ting, men jeg har ikke boet der så længe. Det gode ved at bo her, i forhold til at skulle bo ude i byen, er at jeg får hjælp til at lave og spise noget ordentlig mad, ellers ville jeg bare købe noget nemt og få pizza hver dag. Det er også dejligt, at der er flere unge i min opgang, så der altid er nogle at snakke med.

8 Jackie Thomassen Bor i egen lejlighed 30 år Fleksjob i kantinen ved Tradium August 1999-august 2002, intern elev i Adelgade 10 ÅR SOM KØKKENCHEF PÅ TRADIUM Jeg har noonan syndrom som betyder, at jeg har medfødt hjertefejl samt andre fysiske gener. Jeg har sværere ved at lære nyt end andre. Jeg kan læse, men har vanskeligt ved stavning og skrivning. Jeg har endvidere epilepsi, som jeg bliver medicineret for, men som ikke giver problemer i hverdagen. Jeg er ansat i fleksjob på 11. år i en kantine. Her vasker jeg op, dækker borde og bestiller drikkevarer hjem. Jeg kender rutinerne godt, men der er også meget afveksling i arbejdet. Jeg kan godt lide faget og møder mange mennesker i arbejdet, som jeg finder spændende. Jeg bor i egen lejlighed. Jeg får besøg af Christian (pædagog) 3 gange om ugen. Her får jeg hjælp til daglige gøremål som rengøring, tøjvask og personlig hygiejne. Jeg har en ugeplan, som viser, hvad jeg skal gøre de forskellige dage. Det er efterhånden længe siden, mit jobforløb startede, men først var jeg i praktik i 2 vuggestuekøkkener. Her hjalp jeg køkkenlederen med at lave mad til børnene. Dernæst kom jeg i arbejdsprøvning på min nuværende arbejdsplads, hvor jeg tog kursus i Levnedsmiddelhygiejne. Efter 1 års arbejdsprøvning blev jeg ansat i fleksjob på fuldtid. Da jeg flyttede fra bokollegiet fik jeg en udslusningsbolig og senere flyttede jeg til en lidt større, hvor jeg fortsat bor. På et tidspunkt vil jeg gerne have en lejlighed, som er bedre indrettet og endnu større. På arbejdet er jeg tilknyttet en personlig assistent. Jeg får hjælp til strukturering af opgaverne samt igangsætning. Jeg får hjælp af Christian (pædagog) 3 gange om ugen, fordi jeg har svært ved at igangsætte og få ordentlig struktur på min hverdag. Jeg har en madklub med 3 andre eksterne elever, hvor vi skiftes til at lave mad til hinanden. Jeg sidder i vores UFL bestyrelse og kommer meget i klubben til fællesspisning og aktiviteter. Endvidere er jeg frivillig i Randers HK, hvor jeg tilbringer en stor del af min fritid. Jeg sidder også her i bestyrelsen i Fanklubben. Det er godt at kunne få hjælp, selvom jeg ikke altid er lige modtagelig for den. Jeg har det godt, når lejligheden spiller og kan lide der er orden, når Christian har været der. Der er et rigtig godt fællesskab i Randers Bo og Erhvervstræning og jeg har deltaget i mange arrangementer f.eks. fester, sommerhus, rejser og endags ture.

9 Jesper Carlsen Bor i bokollegiet i Vestergade 23 år I lære som automontør Elev siden september 2007 I LÆRE SOM AUTOMONTØR I folkeskolen fik jeg at vide, at jeg var ordblind og havde de første år vanskeligt ved at læse og skrive. Jeg gik 2 år på Tolne efterskole og flyttede herefter ind hos Randers Bo- og Erhvervstræning. Jeg arbejder på et autoværksted og har været her de sidste 3 ½ år. Jeg startede i arbejdsprøvning og efter 1 år, kom jeg i lære som automontør. Jeg er udlært efter 2 års læretid og forventer en fastansættelse snarest. Jeg har i forløbet også taget kørekort. Det har altid været min drøm at arbejde med biler og jeg er stolt af, at jeg har gennemført min uddannelse. Jeg bor i bokollegiet i Vestergade i en 1 værelses lejlighed med eget bad og køkken. Jeg har en plan hvor der står, hvad jeg skal gøre i min lejlighed forskellige dage. Jeg vasker selv mit tøj. Jeg vidste fra starten, at jeg gerne ville arbejde på et autoværksted og fik hjælp af Birthe (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikpladsen. Jeg har en mentor på arbejdspladsen, som vejleder mig og som jeg arbejder tæt sammen med. Han planlægger opgaverne og fortæller, hvad jeg skal gøre. I min lejlighed får jeg hjælp til at planlægge de praktiske ting i hjemmet, såsom oprydning og rengøring samt personlig hygiejne. Jeg får også hjælp til budget og økonomi, men jeg kan selv administrere mine lommepenge. I min fritid spiller jeg Wii eller andre spil i bokollegiet. Jeg vil også gerne deltage i arrangementer, hvis det har min interesse eller jeg ikke skal andet. Jeg er meget sammen med min familie i fritiden. Jeg kan lide sammenholdet i Randers Bo- og Erhvervstræning og synes, at det er godt at være med på udlandsrejser. Jeg har lært at lave nye retter og er blevet meget bedre til at gøre rent. Jeg er glad for at have fået hjælp til at gennemføre en uddannelse, det havde jeg ikke forestillet mig kunne lade sig gøre.

10 Lise-Lotte Heiberg Poulsen Bokollegiet i Adelgade 20 år Elev siden sommeren 2010 DRØMMEN OM EN PÆDAGOGISK UDDANNELSE Jeg er ordblind og har svært ved at læse og forstå, det jeg læser. Jeg er i praktik i en vuggestue, som er et fedt sted at være. Jeg kan godt lide at arbejde med børn og lære om deres udvikling, og hvordan man er sammen med dem. Før praktikken gennemførte jeg Grundforløbet på Social- og Sundhedsskolen af 20 ugers varighed og min plan er at gennemføre en Pædagogisk assistentuddannelse. Jeg har tidligere været i praktik i en børnehave i et år. På grundforløbet har jeg haft mulighed for at få hjælp til lektier på skolen og hjemme i Adelgade. I praktikken har jeg en mentor, som jeg er meget glad for, hun vejleder mig med, hvordan jeg skal lege med børnene, snakke med dem og give dem tøj på. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Jeg er glad for at bo her, og har fået mange nye venner. Jeg er begyndt at gå til zumba 2 gange om ugen sammen med flere andre fra bokollegiet. Jeg holder selv min lejlighed ren, vasker mit tøj og har styr på min økonomi. Jeg lærer at lave mad sammen med min botræner, som viser mig, hvordan jeg skal gøre det. I min fritid er jeg sammen med mange venner både fra bokollegiet og fra Social- og Sundhedsskolen. I weekenderne besøger jeg ofte min familie eller venner. Det er godt, at der ikke er pædagoger som sover her om natten, men rart de er her, når der er brug for hjælp. Tidligere boede jeg på institution i Uggelhuse i 10 år, hvilket jeg var glad for, men nu er jeg meget glad for at være sammen med jævnaldrende unge, og glæder mig hver dag til at komme på arbejde.

11 Hampus Falk 23 år Aspergers Syndrom I lære som teknisk designer Bor i egen lejlighed Elev siden august, I LÆRE SOM TEKNISK DESIGNER Jeg fik min uddannelsesplads med hjælp fra Randers Bo- og Erhvervstræning, Bent (job- og uddannelsesvejleder) lagde meget arbejde i at kontakte de lokale tegnestuer, der desværre ikke kunne tilbyde praktik. Ved hjælp af Randers Bo- og Erhvervstrænings netværk viste der sig mulighed for at komme til samtale hos COWI A/S i Århus og en uge efter startede jeg i praktik og den 1. juli, 2009 kom jeg i lære som teknisk designer. Jeg har haft meget brug for hjælp til at håndtere det kommunale system for at kunne komme videre med mine ønsker om uddannelse. Bent har været med til at hjælpe med at kommunikere med COWI, da det falder mig svært at forklare, hvordan jeg har det. Jeg har aldrig rigtig haft brug for botræning, da jeg lærte det på efterskolen. Men Bent har hjulpet med de kommunale instanser, såsom boligsikring og lignende. Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig mulighed for at komme videre med min uddannelse og dermed med mit liv. Jeg kan kun varmt anbefale det til andre, der står i samme situation som jeg.

12 Jonas Sølvsten Grøn Bor i egen lejlighed i Randers 23 år Januar 2006 august 2007, elev ved Randers Bo- og Erhvervstræning Støtte i egen bolig indtil april 2009 Fleksjob ved PACK-PLAST DRØMMEN OM DEN FEDE LØN OG GODE KOLLEGER Jeg er ansat hos Pack Plast. Der har jeg været i flexjob siden november, Inden jeg fik job, var jeg i praktik hos Jysk vin og derefter begyndte jeg i praktik ved Pack Plast, førend jeg fik fleksjob. Jeg startede som intern elev i Vestergade i januar, Der boede jeg indtil august, 2007, hvor jeg flyttede ud i Sjællandsgade. Her fik jeg også støtte fra Randers Bo- og Erhvervstræning, men ikke så meget som, da jeg boede inde i Vestergade. Jeg fik bostøtte en gang om ugen indtil april, Nu har jeg ingen støtte mere og det er dejligt at klare sig selv. Jobbet fik jeg igennem Birthe (job- og uddannelsesvejleder). Jeg var først i praktik hos Pack Plast i ca. 2-3 måneder. Det jeg havde svært ved, var for mange opgaver på én gang. Jeg kunne kun overskue få opgaver ad gangen. Det er blevet meget bedre nu jeg kan bedre overskue at få flere opgaver ad gangen nu. Hvis der er noget jeg glemmer, så spørger jeg bare. Jeg arbejder 37 timer om ugen. Det gode ved mit arbejde er, at jeg får en god løn og har nogle gode kolleger. Mens jeg var ved Randers Bo- og Erhvervstræning, havde jeg en depression det gjorde, at jeg havde svært ved at overskue tingene. Så jeg fik hjælp til at komme i gang med opgaver herhjemme. Derudover fik jeg hjælp til post både til at få læst det og holde orden i det. Nu har jeg rimelig styr på det og hvis der er et brev jeg ikke helt forstår, så spørger jeg på arbejdet eller min mor. Jeg har altid haft mange venner og dem har jeg stadig. Mine venner er vigtige for mig. Mit forløb ved Randers Bo- og Erhvervstræning har givet mig en god start på livet, jeg har lært at vaske tøj, lave mad og sådan nogle ting.

13 Martin Malmros Bor i egen lejlighed i Vestergade 24 år Intern elev i Vestergade januar 2006 til marts 2010 BARTENDER I MINEFELTET Jeg har ikke nogen diagnose, som sådan. Nå jo, jeg har et ekstra y kromoson (Klinefeltersyndrom). For mig betyder det, at jeg har svært ved at koncentrere mig og jeg har læsevanskeligheder. Jeg er ansat i et job med løntilskud hos Don Quijote, hvor jeg arbejder 40 timer om måneden. Jeg arbejder både som tjener og bartender. Jeg bor i en udslusningsbolig i Vestergade og er nu i gang med at søge efter en lejlighed. Jeg startede med at bo inde i bofællesskabet i Vestergade og da jeg flyttede derfra, flyttede jeg i forhuset. I starten var jeg ofte ovre og spise i bokollegiet om søndagen, men det var kun den første måneds tid. Nu bruger jeg ikke bokollegiet længere. Jeg kan ligeså godt bo i min egen lejlighed som i bokollegiet der vil ikke være nogen forskel. Jeg fik mit job igennem et praktikforløb og da jeg fik tilkendt førtidspension, ville de gerne ansætte mig i et skånejob. Jeg var ca. i praktik i 1½ år, inden jeg blev ansat. Jeg fik hjælp fra Anders Amby (job- og uddannelsesvejleder) til at finde praktikken. Inden jeg kom ned til Don Quijote, har jeg været i mange praktikker; som tømrer, i en dyrehandel, i Marcus, jeg startede ved militæret, i jysk vin, Viborgvejens børnehave og ved AOF. Ved alle de praktikker kom jeg hurtig til at kede mig og jeg begyndte at blive hjemme. Nu er jeg heldigvis blevet ældre og mere moden og har næsten været hos Don Quijote i 3 år. Det gode ved at være ved Don er, at jeg får de samme opgaver, som alle de andre der er ingen særbehandling. Synes egentlig ikke, at jeg har brug for hjælp på arbejdet. Det, der er godt, er at jeg ikke skal arbejde hver dag og at det ikke er ensformigt arbejde, så ville jeg komme til at kede mig. Jeg har de samme opgaver som mine kolleger. Opgaverne er forskellige jeg arbejder som tjener, som bartender, fylder op, oprydning og rengøring, det gør alle de andre også. Så har jeg også nogle gode kolleger. Det var igennem min sagsbehandler, at jeg kom ind og bo i bokollegiet, og så er det Randers Bo- og Erhvervstræning, der har hjulpet mig med at flytte videre, og nu søger jeg selv min egen lejlighed. Jeg kan egentlig godt klare det meste selv, men jeg har brug for et spark i røven for at få gjort rent, vasket op, ryddet op. Jeg får besøg 4 morgener/formiddage og hvis jeg ikke gjorde det, så ville jeg ikke komme op og få lavet noget. Jeg får også hjælp til mine breve. Det er svært at sige, hvad der har været noget særligt ved forløbet, men jeg har da lært noget og er blevet mere moden. Jeg har fået et job, hvor jeg har været i 3 år nu. Jeg har fundet ud af, at det er rigtig godt, at der kommer nogen og sparker mig i gang herhjemme ellers ville jeg ikke få lavet noget.

14 Rikke Bligaard Adelgade 19 år Elev siden december 2009 LIGE STARTET PÅ GRUNDFORLØB PÅ SOSU UDDANNELSE Jeg er ordblind og svag til at læse og forstå lange sætninger. Jeg skal have tingene at vide mange gange for at huske det. Jeg er lige startet på Grundforløb på Socialog Sundhedsskolen i Randers, for at tage uddannelse som pædagogmedhjælper. Før det var jeg i praktik i en vuggestue i 9 mdr. Det var meget spændende og jeg lærte at være sammen med børnene, synge, læse historie og være ude i naturen. Jeg bor i bokollegiet i Adelgade. Her møder jeg mange nye mennesker, som jeg er glad for. Jeg synes, jeg er god til at tage imod nye elever. I min praktik fik jeg hjælp af mentor, til at planlægge opgaver og til igangsætning af børns leg. På Social- og Sundhedsskolen får jeg lektiehjælp, og det får jeg også af støttebeboerne i bokollegiet. Jeg kan selv holde min lejlighed i orden og vaske tøj. Jeg har fået hjælp til at lægge budget og kan så selv administrere min økonomi. Jeg køber selv ind, men får hjælp til at beregne, hvor meget der skal købes ind. Jeg kan lide at være sammen med mine venner i bokollegiet og går også til Zumba en gang imellem. Jeg kan oftest løse konflikter selv, men kan også bede om hjælp, hvis jeg har behov for det. Jeg synes, det er dejligt altid at have nogle at snakke med i bokollegiet og dejligt at lave mad sammen. Især er det rart at få hjælp til at komme i uddannelse.

15 Randers Bo- og Erhvervstræning har eksisteret siden 1999, vi er et helhedsorienteret uddannelsestilbud, hvor erhvervstræning og boundervisning oftest foregår i en sammenhæng. Alle vores forløb er tilpasset den enkelte elevs muligheder og vanskeligheder. Vi tilbyder bl.a.: STU forløb, 1-3 år Bostøtte i egen bolig Bo- og erhvervstøtte i et af vores bokollegier Erhvervs og uddannelsesstøtte Klub og sociale aktiviteter Randers Bo- og Erhvervstræning er beliggende midt i Randers by. Vi bor i gåafstand fra biografer, indkøbssteder, bylivet og tæt på mange virksomheder og andre uddannelsessteder. Ønsker du yderligere oplysninger, kontakt da: forstander Kim Blach Pedersen mail: telefon: Eller kig nærmere på: eller find os på facebook, søg på Randers Bo- og Erhvervstraening. Adelgade Randers C tlf

16