VIDENSBRØNDEN - DT Skejby Vorrevang v. Pædagog Mia Johannesen. Ulla V. Lundorff

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIDENSBRØNDEN - DT Skejby Vorrevang v. Pædagog Mia Johannesen. Ulla V. Lundorff"

Transkript

1 VIDENSBRØNDEN - DT Skejby Vorrevang v. Pædagog Mia Johannesen Ulla V. Lundorff

2 Hvorfor Digitale Medier? IT er en naturlig del af børns verden og fremtiden byder dem, at kunne navigere i og bruge IT. Når vores børn skal i skole, vil megen læring foregå via digitale medier. Det er vi nødt til at forholde os til som daginstitution. Digitale medier kan tilbyde andre læringsmuligheder end vi er vant til og hermed være et supplement til den øvrige pædagogik. Børn lærer på alle tidspunkter, i alle situationer og på forskellig vis. Vi voksne er ligeså nysgerrige som børnene og har stor lyst til også at røre og gøre med de nye medier. Bl.a. Vidensbrønden.

3 Hvad er Vidensbrønden? Vidensbrønden er et interaktivt gulv der kombinerer leg, bevægelse og læring. Den understøtter sprog, social og kinæstetisk interaktion. Vidensbrønden består af et gulv (en overflade), en projektor - enten i loftet eller under gulvet og et Windows program, hvor man kan lave forskellige spil og aktiviteter (Apps).

4 Vidensbrønden to udgaver Eksisterer i to udgaver: kælder og loft. Kælderudgaven er bl.a. installeret på Møllevangsskolen i Århus. Her er projektoren placeret i kælderen under gulvet. Loftsudgaven er bl.a. Installeret hos os i Skejby Vorrevang. Her er projektoren placeret i loftet. Begge systemer anvender kameratracking til at skabe en brugergrænseflade, hvor flere personer kan interagere samtidigt. Læs mere på:

5 Vidensbrønden på Møllevangsskolen Ulla V. Lundorff

6 Vidensbrønden på Møllevangsskolen Ulla V. Lundorff

7 Vidensbrønden i Skejby Vorrevang Dagtilbud Ulla V. Lundorff

8 Vidensbrønden i Skejby Vorrevang Dagtilbud Ulla V. Lundorff

9 Global: Læringsstile Nogle mennesker er helhedsorienterede (globale), de kan bedst lære noget nyt og svært, hvis de ser sammenhængen og helheden først. Analytiske: Andre mennesker er detaljeorienterede (analytiske), de kan bedst lære nyt ved at tage én ting ad gangen og så bagefter sætte det ind i en sammenhæng.

10 Læringsstile Læringsstile opererer med 4 sanser/strenge. -Den visuelle (SE) -Den auditive (HØRE) -Den taktile (RØRE) -Den kinæstetiske (GØRE) Det er vigtigt at slå fast, at alle børn har flere strenge at spille på men de fleste børn har en foretrukken streng at spille på. Kinæstetiske børn erfarer og lærer om verden gennem HELE kroppen og sanserne. De har brug for at bevæge sig mens de lærer og det er bl.a. derfor, at Vidensbrønden er så god for de kinæstetiske børn.

11 Læringsstile Rigtig mange børn er desuden draget af det visuelle, hvilket også er en af Vidensbrøndens forcer. De visuelle børn bliver stimuleret af Vidensbrøndens mange farver og bevægelige billedflade. Ord er overflødige! Læring i grupper eller parvis

12

13

14

15 Samarbejde Erfaringer med Vidensbrønden Man er afhængig af andre og deres handlinger Accept af de valg andre foretager på gulvet understøtter rummeligheden Vente på tur og tage sin tur (Give og tage plads) Dialog i spillene Man bliver sat i scene og skal øve sig at blive iagttaget Øve sig i at bære et nederlag og vinde på en ordentlig måde (Robusthed)

16 Erfaringer med Vidensbrønden Aktiveringsprocessen Handlingstvungent man er nødt til at gøre noget for at gulvet reagerer At vente på at andre gør noget hurtigere eller langsommere end andre Medbestemmelse At være på! Øve sig i at øve sig Vi skal ikke være verdensmestre fra starten

17 Erfaringer med Vidensbrønden Sprog Børnene skal sige ordene på de ting de ser / udvælger Samarbejde med andre børn om at sætte ord på begreber, ting, farver, fænomener I mange spil skal børnene tale sammen og blive enige om en løsning

18 Erfaringer med Vidensbrønden At favne flere børn Både de stille og de vilde, hvis man laver gode match Præsentere gulvet vildt til de vilde og mildt til de stille Differentiering: Man kan lave nogle spil sværere end andre ved ex. at tidsindstille forskellige responstider.

19 Udviklingsmuligheder og udfordringer med Vidensbrønden Vi lægger løbende nye typer spil og aktiviteter på Vidensbrønden Fra forbrugere til producenter! Børnene er selv med til at lave nye spil/aktiviteter Vi samarbejder med Alexandra Instituttet om nye spil og Apps. Her er der mere fokus på bevægelse, sprog, fællesskab og sanser fremfor rigtigt/forkert Børnene er foran de voksne!

20 Digital Dannelse Hvad er det? Fokus på pædagogik og refleksion Vigtigt at få en debat i gang, der ikke fokuserer på maskinerne i sig selv, men på hvad de kan tilføre af nye måder at sanse og lære på. Vi sigter mod at arbejdet med Vidensbrønden næsten udelukkende foregår sammen med børnene!

21 Ulla V. Lundorff