Workshop om Konkurrenceudsættelse på ældreområdet - den 24. november 2010 hos DI.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Workshop om Konkurrenceudsættelse på ældreområdet - den 24. november 2010 hos DI."

Transkript

1 Workshop om Konkurrenceudsættelse på ældreområdet - den 24. november 2010 hos DI. Nedenfor er lavet en opsamling på den workshop om konkurrenceudsættelse, der blev afholdt hos DI den 24. november Der er ikke tale om et referat men et sammenskriv fra de enkelte workshops samt efterfølgende paneldebat. Materialer samt slides fra NB consult kan også findes på Workshoprunde Udbudsform og kontrakt Kontrakten skal danne rammen om det efterfølgende samarbejde. Det vil sige den både skal være konkret og præcis omvendt skal den ikke være så omfangsrig og detaljeret at den begrænser fleksibiliteten og samarbejdet. Kontrakten kan indeholde forpligtende krav til udviklingsdel. Eksempelvis krav om et formelt mødeforum hvor man erfaringsudveksler. Det kan være omkring udvikling af kvaliteten, brug af velfærdsteknologi og kompetenceudvikling af medarbejderne. Det er her vigtigt at være præcise i forhold til hvad der skal komme ud af det (udviklingsarbejdet skal give sig udslag i konkrete tiltag etc.) Udviklingsdelen kan derfor indeholde konkrete mål eksempelvis i forhold til rehabilitering, genindlæggelser, selvhjulpenhed, ernæring etc. Brugeren bør være i centrum/fokus derfor udbudsform der giver leverandøren en mulighed for at vise de faglige kvalifikationer. Omkring fejl/kvalitetssikring. Leverandør skal følge samme lovgivning og regler som kommunen og dermed omfattet samme kontrolsystem. Alvorlige fejl/svigt i kvaliteten vil desuden have konsekvenser i forhold til kontrakt.

2 Leverandører ønsker på den ene side en relativ enkel udbudsform/model omvendt skal udbuddet være præcist og tydeligt nok til at leverandør ved hvad det er for en opgave man skal byde på. For løse/uklare opgavebeskrivelser kan medføre at for få byder. Omvendt ikke noget ønske om hverken meget omfangsrige eller komplicerede udbud. Vigtigt at kommunen er tydelig på hvad man vil have også for selv at kunne følge op. Udbud og kravspecifikation kan eksempelvis basere sig på/tage udgangspunkt i serviceniveau og kvalitetsstandarder. Kontraktlængde drøftet. Minimum 5 år er nødvendigt set fra leverandørside. Det tager tid at lære stedet/bygninger/personalet at kende og sætte sit præg på tingene. Det tager også tid at lære samarbejdspartner at kende. Derfor vigtigt med lidt længere perioder fordi resultaterne først for alvor kommer efter et par år. Man skal medtænke en etableringsperiode tingene skal i gang. 2. Kravspecifikationen hvad skal den indeholde og hvad skal den ikke indeholde: Gerne så kort som mulig. Ikke angive detaljerede metoder, men hellere opsætte resultatkrav for den ønskede leverance. I stedet for at udarbejde detaljerede beskrivelser og krav, kan der henvises til andre standarddokumenter. Det kunne eksempelvis være anbefalinger fra myndigheder, i forhold til arbejdsmiljø og, Krav til institutionskost mv. Det kunne være retninglinier for sygepleje ecc. Samtidig kan kommunens kvalitetsstandarder vedlægges, (serviceniveau/kvalitetsstandarder etc.) Jo færre detaljer, jo større mulighed for at leverandør kan beskrive deres vej til at nå målet. Herved frigives også et konkurrencepotentiale. Værdibaseret beskrivelse: Præcisering af værdierne fra egen organisation synliggøres og konkretiseres i kravspecifikationen. Ældrepolitikken kan danne baggrund for kravspecifikation.

3 Leverandører vil gerne have lov til at beskrive kvalitet og hvordan man kan organisere opgaven. Vil gerne have mulighed for plads til dette. Fint med dialog runder. Før tilbud (som seminaret i dag, hvor der er en åben dialog og der ikke er risiko for at nogen efterfølgende er inhabile ) med en generel mulighed for input til ordregiver. 3. Samarbejde mellem ordregiver og leverandør Materiale på vej.

4 Workshoprunde 2: 1. Udvikling Materiale på vej. 2. Faglighed og kvalitetssikring Oplæg fra Attendo. Omfattet af samme kontrol som kommunen. Men her ud over findes der i Attendo kæden et specielt kvalitetsstyringsprogram, der er ens for alle projekter. Dette omfatter en langt mere vidtgående kontrol end kommunens egne krav. Attendo har opbygget et internt kvalitetssikringssystem med kvalitetsindeks er, der omfatter væsentlige kritiske faktorer fra hele plejeprocessen. Den enkelte leverandør indberetter her månedligt og data sendes til et centralt kontor i Sverige, der udarbejder rapporter. Disse rapporter er udformet således, at den enkelte leverandør kan benchmarke sig i forhold til andre lignende virksomheder. I forhold til medarbejderne arbejdes med: Månedlige check: 3 spørgsmål der vedrører trivsel, arbejdsmiljø og ledelse. Endvidere foretages årlige bruger- og medarbejderundersøgelser, der omfatter mange forskellige parametre. Kommentarer fra gruppen: Den private leverandørs kontrol er mere omfattende end den kommunale kontrol af egne virksomheder. Det rejser også en debat om, hvorvidt vi skal kanalisere ressourcer til at dokumentere at der ikke begås fejl frem for at arbejde med borgeren. Kontrol og indberetninger koster timer, der kunne være anvendt på arbejdet med borgeren. Hvordan kan vi skabe tillid mellem kommunen og leverandøren? Dette spørgsmål var der ikke rigtig nogen, der bød på. Tilsyn og kontrol: Her skal bruges samme metode og stilles samme krav til de private leverandører om til de kommunale leverandører. Oplevelsen er ikke sådan i dag. Der er en bred opfattelse af at der stilles meget større krav om dokumentation og kvalitetssikring til den private leverandør end til den offentlige leverandør.

5 Den private leverandør kan ikke tåle dårlig presse. Er det en offentligt leverandør driver stormen over og der er større tolerance. Kan vi gøre det anderledes? Man kan tænke i omvendt udbud: sæt krav og rammen for kvalitetsstyring op i resultatkrav og lad den enkelt leverandør beskrive, hvordan de vil sikre kvaliteten. Hermed åbnes op for konkurrence og synliggørelse af, hvad man får for pengene. Generelt for de to workshops, der omhandler kravspecifikation samt kvalitet og kontrol: Der er behov for vejledning i hvordan resultatkrav opsættes især for ikke kun at beskrive output men også outcome (produkter versus resultater). Det kan være svært at definere krav. Det kræver systematik og øvelse. (Karins bemærkning: det kan lade sig gøre, men kræver rugbrødsarbejde det er dog det værd) Erfagrupper med bred deltagelse og brede emner, der samler private og offentlige leverandører kan være en metode til at udarbejde/fremme bedre kravspecifikationer. Der er interesse for at deltage i sådanne møder, såfremt dagsorden er interessant og relevant. Fællesmøder med leverandører (som i dag) en anden mulighed. Indhente inspiration og viden via gæste ture hos private leverandører Karin fortalte kort om de udviklingsgrupper, der arbejder under DI projektet. Der var generelt stor interesse for at høre mere om kvalitetsdefinitioner og eksempler på konkrete resultatkrav. Vi henviser til web siden 3. Brugerinddragelse Oplæg fra Aleris: Indsatsen tilrettelægges ud fra brugernes præmisser. Værdighed for brugerne er vigtigt at brugeren får et værdigt liv og en tilværelse på plejecentret der er så lig det tidligere liv brugeren har haft.

6 Vigtigt at brugeren ses som individ med individuelle ønsker og behov. Man skal respektere forskelligheder og tilrettelægge indsatsen ud fra det. Aleris ser sig som gæster i brugerens hjem og skal derfor tilpasse sig denne. Den enkelte bruger skal ses og respekteres. Det betyder at eksempelvis døgnrytme og plejeplan skal tilrettelægges så den passer til brugeren. Drøftelse: Kræver fleksibilitet hos medarbejderne (de skal være på arbejdet når behovet hos brugerne er der). Omvendt skaber det stærke brugerfokus stolthed hos medarbejderne. De private leverandører tænker meget brugeren som kunde. Kundefokus stærkt. Man skal være der når kunden har behov. Brugerinddragelse er også inddragelse af de pårørende. Disse skal ses som en ressource og inviteres indenfor. Det kan gøres gennem aftaler med dem tænke i at inddrage dem og eksempelvis frivillige. Carema Care samarbejder i Sverige med en frivilligorganisation (Ung Omsorg) om at gøre unge interesserede i at arbejde indenfor ældreområdet. Brugerinddragelse og pårørende fokus kan indskrives som del af kontrakt. Men gør det ikke for detaljeret/specifikt men lad leverandøren også komme med forslag til hvordan det kan gøres. Bruge hjemmeside og teknologi til at knytte de pårørende tættere til. Indtænke velfærdsteknologi (fjernmonitorering, mobiltelefoni etc.) i inddragelse af brugere og pårørende. Teknologi skal dog ikke misbruges. Skal bruges til at skabe tryghed ikke unødig kontrol. Velfærdsteknologi kan godt indarbejdes som en del af udbud. Også indarbejde det i forbindelse med byggeri. Vigtigt at man rent faktisk taler med brugerne. Spørger dem om hvad de ønsker og har brug for. Og så basere sin indsats på disse svar.

7 I forbindelse med byggeri vigtigt at inddrage brugerne og de pårørende. Eksempelvis omkring placering/geografi. Mange ønske nærhed at bo bynært og centralt. Også i forhold til de pårørende. Man kan tænke i glidende forløb sammenbygge seniorboliger med ældreboliger og demensboliger. Det kan skabe bedre og lettere overgange. I Sverige har man opbygget centre med forskellige temaer (eksempelvis filmkunst) som de ældre kan vælge bolig efter. Det afgørende er at se den enkelte og dennes behov. Der er forskellige behov og ønsker. Man skal eksempelvis passe på med at bygge for små enheder. Det kan betyde at det for beboerne kan være svært at finde interessefællesskab. Enheder med beboere giver bedre muligheder for dette. Opsamling på Paneldebat: Leverandørerne fraråder og anbefaler i forhold til udbudsforløb og samarbejde: 1. Udbudsmateriale fra Gribskov Kommune samt Solrød Kommune kan anbefales. Det er et godt udbudsmateriale. 2. Kontraktlængden bør nøje overvejes. 3-5 år er for kort da der både er en indkøringsperiode ligesom det også vil være en fordel for kommunerne omkring vedligeholdelse med lidt længere kontrakter. 5 år plus to års option er fornuftig længde. 3. Undgå fokus KUN på pris. Lad også kvalitet og leveringssikkerhed vægte i forbindelse med udvælgelse. 4. Leverandørerne og tilbuddet bliver ikke bedre end udbudsmaterialet. 5. Overvej nøje opstartstidspunkt for samarbejde. Højtider (nytår, påske) samt ferieperioder er ikke et godt tidspunkt for opstart af samarbejdet da dette typisk kræver fuld bemanding. 6. Omkring afregning/økonomi: Ikke for detaljeret opdeling i forskellige pakker/ydelser. Det gør afregning og dokumentation meget kompliceret. 7. Totaldrift (drift + anlæg) i forhold til drift. Flere leverandører vil gerne påtage sig ansvar for den samlede drift altså bygninger og drift. Den samlede pakke er at foretrække. De private leverandører vil så trække på underleverandører der er eksperter i ejendomsdrift. 8. Giv plads til dialog før udbud og også efter kontraktindgåelse. 9. Anbefaler partnerskabstænkning hvor man i fællesskab sætter rammerne og udvikler samarbejdet ud fra disse.

8 10. Kommunerne skal være klar på hvad det er man vil have og ud fra dette opsætte rummelige fokusmål og give frihed til udførerne til at nå disse. 11. Der skal være plads til udvikling og til at man igennem samarbejdet opsætter nye mål for arbejdet. 12. Samarbejdstankegang er en forudsætning for en god proces og et godt forløb. 13. Der kan i kontrakten indbygges krav til læring og udviklingsmiljøer mellem eksempelvis de forskellige leverandører og mellem leverandør og ordregiver. Det kan være omkring eksempelvis udstyr & teknologi, demenscenter, rehabilitering, løbende sparring etc. 14. Kommunerne kan godt stille krav om at leverandører samarbejder i praksis eksempelvis at flere leverandører er sammen om at løfte opgaver i forhold til en borger etc. Det handler om at løse opgaven for borgeren og kræver det samarbejde mellem leverandører er det naturligt. 15. Kommunerne kan godt i udbudsmateriale indbygge krav om at en leverandør skal kunne øge sin kapacitet (tage flere brugere, flere opgaver, overtage opgaver fra anden leverandør). 16. Leverandører vil gerne inddrages når en kommune eksempelvis arbejder med at finde besparelser. Vil gerne inddrages og bruge sin viden. 17. Faglighed og kvalitet man kan i udbudsmaterialet indbygge krav om mål for kompetenceniveau, kvalitetsstandarder etc. Men vigtigt at kommunen ikke stiller for ufleksible krav/gør rammerne for snævre og detaljerede. Det kan være dyrt for leverandøren at have for dyre medarbejdere ansat/værende på stand by. 18. Leverandørerne har det fint med at kommunen indbygger krav om socialt ansvar. Man er indstillet på at bidrage til dette også. 19. Der skal være minimum 3 måneder fra kontraktindgåelse til opstart af samarbejde. Gerne længere. Dette af hensyn til at leverandør kan nå at lære personale samt opgave at kende (ved overdragelse) eller få ansat nyt personale (ved nybyggeri). 20. I forbindelse med nybyggeri vil leverandørerne gerne ind endnu tidligere i forbindelse med indretning og indkøb af udstyr.

9 Deltagende kommuner, organisationer og virksomheder: AKF Aleris Ældreomsorg Attendo Care Carema Care DI Service Elite Miljø Forenede Service Frederiksberg Kommune Greve Kommune Næstved Kommune OK-fonden Udbudsrådet/udbudsportalen Herudover oplæg fra Niels Henrik Balle, NB-consult.

Kommunale erfaringer med private leverandører i ældreplejen

Kommunale erfaringer med private leverandører i ældreplejen Kommunale erfaringer med private leverandører i ældreplejen I 2011 fik borgerne leveret 30,7 mio. timers praktisk hjælp og personlig pleje i eget hjem. Borgerne valgte at få 4 mio. af timerne leveret af

Læs mere

Kort præsentation af temaet v/ Anders Thorgaard, Adm. dir. De Forenede Dampvaskerier og Formand for BVT og ADV

Kort præsentation af temaet v/ Anders Thorgaard, Adm. dir. De Forenede Dampvaskerier og Formand for BVT og ADV 1 Program for workshoppen Kort præsentation af temaet v/ Anders Thorgaard, Adm. dir. De Forenede Dampvaskerier og Formand for BVT og ADV Ellen Thrane Nørby (V) og Orla Hav (S) præsenterer sig selv Første

Læs mere

Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken

Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Evaluering - indhold... 3 3 Evaluering - tidsplan... 6 4 Evaluering - metoder... 6 5 Om opgaven på Søhusparken

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II

Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II Sundhedschef Mette Bierbaum 9. maj 2012 Dagsorden Kort om Gribskov Kommune Udbudshistorik i Græsted-Gilleleje/Gribskov Kommune Muligheder

Læs mere

Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter. Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted. Side 1

Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter. Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted. Side 1 Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted Side 1 Dagsorden Baggrund for udbud Organisering af projekt og principper for udbud Udarbejdelse af udbudsmateriale Udbudsform

Læs mere

Workshop om konkurrenceudsættelse af plejecentre Den

Workshop om konkurrenceudsættelse af plejecentre Den Workshop om konkurrenceudsættelse af plejecentre Den 13.1.2012 Dette er en opsamling på workshop om konkurrenceudsættelse af plejecentre som blev afholdt den 13. januar 2012. Workshoppens oplæg bestod

Læs mere

Æ L D R EPO LITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

Æ L D R EPO LITIK. Vision: Et godt og aktivt liv Æ L D R EPO LITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken Politikken tager udgangspunkt i følgende emner: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 16. august 2011 Plejecenter Christians Have, Aleris

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 16. august 2011 Plejecenter Christians Have, Aleris SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn den 16. august 2011 Plejecenter Christians Have, Aleris Solrød kommune aflagde den 16. august 2011, uanmeldt tilsyn på

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Notat. Dialogproces forud for etablering af offentlig-privat samarbejde på lokalcenter Bøgeskovhus. Udvalget for Sundhed og Omsorg.

Notat. Dialogproces forud for etablering af offentlig-privat samarbejde på lokalcenter Bøgeskovhus. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Notat Emne: Til: Status etablering offentlig- privat samarbejde Bøgeskovhus Udvalget for Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune Omsorg og Udvikling Sundhed og Omsorg Den 28. jan. 2013 Dialogproces forud for

Læs mere

Bilag 1. Kravspecifikation

Bilag 1. Kravspecifikation Bilag 1 Kravspecifikation Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den nuværende organisering af 2 2.1 Kundens overordnede organisering 2 2.2 2 2.3 Kvalitetsstandarder 3 2.4

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 En nuanceret forståelse af værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

Inspirationsdag Handicap og psykiatri. 17. april 2012

Inspirationsdag Handicap og psykiatri. 17. april 2012 Inspirationsdag Handicap og psykiatri 17. april 2012 Dagens program Kl. 10.00 Kl. 10.15 Kl. 11.00 Kl. 11.45 Kl. 12.30 Kl. 13.15 Kl. 14.15 Kl. 15.00 Kl. 15.45 Velkomst ved DI Service/ISU+ Oplæg: Dokumentation

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik Maj 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 29. september 2010 Plejecenter Christians Have, Kommunal del

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 29. september 2010 Plejecenter Christians Have, Kommunal del SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn den 29. september 2010 Plejecenter Christians Have, Kommunal del Solrød kommune aflagde den 29. september 2010, uanmeldt

Læs mere

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser.

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser. Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato 20. maj 2014 Sagsbehandler Esben Maasbøl Direkte telefon 79 79 72 08 E-mail esma@kolding.dk Emne: Udbud af hjemmeplejen På baggrund af

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Tangshave Plejecenter

Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Tangshave Plejecenter Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Tangshave Plejecenter Indholdsfortegnelse 1. TILSYN OMFANG OG GENNEMFØRELSE... 2 1.1 Interview... 2 1.2 Rapport... 2 2. KONKLUSION OG ANBEFALINGER PÅ TILSYNSBESØGET...

Læs mere

NOTAT. Uanmeldt kommunalt tilsyn. Din Fleksible Service 1. december 2014. Tilsynsrapport Endelig version. Sag nr. 13/25329 Dok.nr.

NOTAT. Uanmeldt kommunalt tilsyn. Din Fleksible Service 1. december 2014. Tilsynsrapport Endelig version. Sag nr. 13/25329 Dok.nr. NOTAT SUOC - Team Udvikling 17. marts 2015 Uanmeldt kommunalt tilsyn Din Fleksible Service 1. december 2014 Tilsynsrapport Endelig version Indledning Kommunerne har efter Lov om Social Service (SEL) 151

Læs mere

SUOC - Team Udvikling 11. marts 2016 Endelig version. Kommunalt tilsyn Plejegruppen Bygaden 15. juni 2015

SUOC - Team Udvikling 11. marts 2016 Endelig version. Kommunalt tilsyn Plejegruppen Bygaden 15. juni 2015 NOTAT SUOC - Team Udvikling 11. marts 2016 Endelig version Bilag til politisk sag ÆSU maj 2016 Kommunalt tilsyn 2015 Plejegruppen Bygaden 15. juni 2015 Rapportens opbygning Rapporten indeholder resultaterne

Læs mere

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted.

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted. Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) 1 Dagsorden 1. Præsentation 2. Regler for udbud af praktisk hjælp og personlig pleje 3. Formålet med udbud 4. Den

Læs mere

Udviklingspartnerskabet på Sundhedsområdet

Udviklingspartnerskabet på Sundhedsområdet Udviklingspartnerskabet på Sundhedsområdet 1. Om Udviklingspartnerskabet i Gribskov og erfaringer med at få partnerskaber til at virke 2. Om erfaringer med at arbejde med velfærdsteknologi i partnerskabet

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

1 of 5. Tilsynspolitik

1 of 5. Tilsynspolitik 1 of 5 Tilsynspolitik Godkendt af Byrådet d. 16. december 2015 1 2 of 5 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En aktiv

Læs mere

Værdighedspolitik. Proces FORORD

Værdighedspolitik. Proces FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK 2 Værdighedspolitik FORORD Alle kommuner skal i 2016 vedtage en værdighedspolitik, som beskriver, hvordan kommunens ældrepleje i arbejdet med den enkelte ældre understøtter områderne:

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af plejecentre - Eksempler på resultatkrav/effektmåling: mål og værktøjer til dokumentation

Konkurrenceudsættelse af plejecentre - Eksempler på resultatkrav/effektmåling: mål og værktøjer til dokumentation Konkurrenceudsættelse af plejecentre - Eksempler på resultatkrav/effektmåling: mål og værktøjer til dokumentation Baggrund: I forlængelse af den erfaringsudveksling, der har været om konkurrenceudsættelse

Læs mere

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret, hvor

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Anmeldt tilsyn den 8. oktober 2009 Plejecenter Christians Have, Aleris

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Anmeldt tilsyn den 8. oktober 2009 Plejecenter Christians Have, Aleris SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN Tilsynsrapport Anmeldt tilsyn den 8. oktober 2009 Plejecenter Christians Have, Aleris Solrød kommune aflagde den 8. oktober 2009, anmeldt tilsyn på Plejecenter

Læs mere

Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune

Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Indkøbsarbejdet i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes Indkøbspolitik er vedtaget i byrådet den 25. marts 2008. Indkøbspolitikken skal sikre, at vi i Hjørring Kommune opnår

Læs mere

Rapport. Uanmeldt tilsyn Bofællesskabet Holmelundsvej

Rapport. Uanmeldt tilsyn Bofællesskabet Holmelundsvej Hvidovre Kommune Rapport Uanmeldt tilsyn Bofællesskabet Holmelundsvej september 2008 1 Læsevejledning Der redegøres i det følgende for resultatet af det uanmeldte tilsynsbesøg i bofællesskabet Holmelundsvej.

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl

Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune. Lørdag den 3. december 2011 fra kl TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Vester Hjermitslev Plejecenter, Jammerbugt Kommune Lørdag den 3. december 2011 fra kl. 12.30 Indledning Vi har på vegne af Jammerbugt Kommune aflagt tilsynsbesøg på Vester

Læs mere

Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar

Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT 03-09-2013 Bilag 2: Notat vedrørende høringssvar Sundheds- og Omsorgs- og Socialforvaltningen har fra den 21. juni til 4. juli

Læs mere

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune.

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune. Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2012/0011303 Dato: 20. februar 2013 Titel: Fritvalgsområdet potentiale afklaring. Sagsbehandler: Anne Mette Nielsen Leder af Sundhedsstaben Nærværende

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Plejecenter Fuglsanggården

Plejecenter Fuglsanggården Sundhed og Omsorg Plejecenter Fuglsanggården Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Kvalitetsvurdering...2 3. Datakilder...2 4. Samlet vurdering...3 5. Anbefalinger...4

Læs mere

Kontraktbilag C Tilbudsbesvarelse

Kontraktbilag C Tilbudsbesvarelse Kontraktbilag C 1 1 Indledning I nærværende kontraktbilag indføres de udbedte forhold jf. annonceringsmaterielet. Tilbudsgiver skal således indføre besvarelser til de enkelte elementer som foreskrevet.

Læs mere

Senior- og værdighedspolitik

Senior- og værdighedspolitik Social og Sundhed Senior- og værdighedspolitik April 2019 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Værdighed... 2 Fokusområder... 3 Livskvalitet... 3 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng

Læs mere

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018

Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Udviklingsplan værdighedsmilliard 2017 og 2018 Indsatser Beskrivelse af aktiviteter Budget 2017 kr. Forventet forbrug 2017 Kr. Forventes overført til 2018 kr. Ny bevilling 2018 kr. 12.576.000 8.358.000

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

15. december Faglige kvalitetsoplysninger

15. december Faglige kvalitetsoplysninger 15. december 2009 Faglige kvalitetsoplysninger Program 12.00-12.30 Introduktion til projektets formål, rammer og roller i udviklings- og afprøvningsforløbet 12.30-13.15 Præsentation af og spørgsmål til

Læs mere

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Att: Koncernøkonomi. Vedrørende Region Midtjyllands udbudsstrategi.

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Att: Koncernøkonomi. Vedrørende Region Midtjyllands udbudsstrategi. Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Att: Koncernøkonomi Den 31. januar 2011 Ref.: KES Medlems nr.: Sagsnr.: 0803-0175 Vedrørende Region Midtjyllands udbudsstrategi Region Midtjylland har sendt

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Arbejdsseminar den 17. september 2008

God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud. Arbejdsseminar den 17. september 2008 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Arbejdsseminar den 17. september 2008 Formiddagens program Kl. 13.30 13.45 Velkomst, formål med seminaret Kl. 13.45 14.30 Oplæg v. Stig Brostrøm Kl. 14.30 14.45

Læs mere

Dialogmøde vedr. træningspakker målrettet mennesker med demens

Dialogmøde vedr. træningspakker målrettet mennesker med demens R E F E R A T Emne Dialogmøde vedr. træningspakker målrettet mennesker med demens Mødedato 27. februar 2017 kl. 13-14 Sted Sundhedsstyrelsen, Islands Brygge 67, 2300 København S, Lokale E 27. februar 2017

Læs mere

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog

Firmaprofil. Etableret 2011. OffentligPrivatDialog gik live primo 2012. Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog DIGITAL DIALOG Firmaprofil Etableret 2011 OffentligPrivatDialog gik live primo 2012 Første og førende indenfor OPS management systemer og OP-Dialog Vinder af IKA s Dialogpris 2014 nomineret og kåret af

Læs mere

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver

Politik for Bygge- og Anlægsopgaver 1 Politik for Bygge- og Anlægsopgaver Møde den hos Erhverv Væksthimmerland Side 1 2 Dagsorden: Indledning Præsentation af Politik for Bygge- og Anlægsopgaver ved Ole Helk og Jørgen Hansen Præsentation

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet

Det gode liv for ældre. Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet Det gode liv for ældre Sønderborg Kommunes værdighedspolitik for ældreområdet 2 Forord At formulere en ny politik er en vigtig opgave, som hver gang kræver stor omhu og omtanke. Det er også tilfældet med

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016

Politik for værdig ældrepleje. Sundhed og Velfærd Maj 2016 , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd Maj 2016 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Formålet med Brønderslev Kommunes værdighedspolitik er at sikre, at alle ældre borgere får en værdig ældrepleje.

Læs mere

Mulighed for udbud på fritvalgsområdet i hjemmeplejen

Mulighed for udbud på fritvalgsområdet i hjemmeplejen Social- og Seniorudvalget Punkt: 5 Acadre sagsnr.: 14/10246 Journalnr.: Sagsforløb: SSU - Åben sag Mødedato: 23.06.2014 Sagsansvarlig enhed: Politik og Borgerservice Sagsbehandler: Helle Skude Mulighed

Læs mere

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder)

Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) Notat om arbejdsgruppernes foreløbige arbejde (ekstrakt af referater fra workshop og møder) August 2015 en del af arbejdet omkring kapacitetsanalyse omkring plejeboliger og ny struktur. GRUPPER FORMÅL

Læs mere

Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Ulkebøl Plejecenter

Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Ulkebøl Plejecenter Uanmeldt tilsyn 2011 Tilsynsrapport Ulkebøl Plejecenter Indholdsfortegnelse 1. TILSYN OMFANG OG GENNEMFØRELSE... 2 1.1 Interview... 2 1.2 Rapport... 2 2. KONKLUSION OG ANBEFALINGER PÅ TILSYNSBESØGET...

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune

Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune Tilbudsliste vedr. kvalitet og samarbejde Udbud af praktisk og personlig hjælp til hjemmeboende borgere i Københavns Kommune Side 1 af 8 Tilbudsgiver skal besvare og vedlægge tilbuddet nedenstående vedrørende

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Sejs Plejecenter, Silkeborg Kommune. Fredag den 24. februar 2012 fra kl. 9.00

Uanmeldt tilsyn på Sejs Plejecenter, Silkeborg Kommune. Fredag den 24. februar 2012 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Sejs Plejecenter, Silkeborg Kommune Fredag den 24. februar 2012 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Silkeborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Sejs Plejecenter. Generelt

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune

Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for Norddjurs Kommune Værdighedspolitik for ældrepleje I Norddjurs Kommune anses et værdigt ældreliv, som et liv med størst mulig selvstændighed, selvbestemmelse og livskvalitet. Den

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Kommissorium for ernæringsteam

Kommissorium for ernæringsteam 1. Baggrund for ernæringsteamet Ernæringsteamet tager afsæt i ernæringsprojektet, der politisk blev vedtaget i 2010 i Skanderborg Kommune. I forbindelse med projektet er der udarbejdet en kosthåndbog,

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

Frederiksberg Kommune har til enhver tid mulighed for at afvise tilbud, der ikke vurderes realistisk prissatte.

Frederiksberg Kommune har til enhver tid mulighed for at afvise tilbud, der ikke vurderes realistisk prissatte. Bilag: Overblik over høringssvar 15. december 2016 Sagsbeh.:JZT J.nr.: 88.08.00-G01-1-16 Plan og Projektstab Ældrerådets høringssvar Ældrerådet er ikke principiel modstander af udbud. Der skal selvfølgelig

Læs mere

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND

ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND ET VÆRDIGT SENIORLIV I ALBERTSLUND Albertslund Kommunes værdighedspolitik sundhed-plejeogomsorg@albertslund.dk Indledning Albertslund Kommunes vision er, at borgerne skal leve godt og længe også i den

Læs mere

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER Denne pjece er målrettet offentlige myndigheder, der overvejer at udbyde en rammeaftale for rådgiverydelser 1. > Er der behov for at udbyde en rammeaftale

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 20. februar 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Orientering - årskort til 65+ borgere - Kl. 13:00-13:15 2 2 Orientering - Status på

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere

ANMELDT KOMMUNALT TILSYN HJEMMEHJÆLPEN A/S SMALLEGADE 26A 2000 FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

ANMELDT KOMMUNALT TILSYN HJEMMEHJÆLPEN A/S SMALLEGADE 26A 2000 FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 2016 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen ANMELDT KOMMUNALT TILSYN HJEMMEHJÆLPEN A/S SMALLEGADE 26A 2000 FREDERIKSBERG Tilsynet er udført i perioden d. 14. juni til d. 11. juli 2016 af tilsynsassistent

Læs mere

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G Til: KL Fra: Bird & Bird Dato: 6. december 2018 Emne: Markedsdialog i forbindelse med pilotprojekt om digitale læringsmidler Sagsnr.: KLKOL0010 1. INDLEDNING KL

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Danske Parkdage 2013. Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!!

Danske Parkdage 2013. Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!! Danske Parkdage 2013 Direktør Michael Petersen Danske Anlægsgartnere! Udbud set fra! entreprenør perspektiv!! Udfordringer for DAG:! Historiske erfaringer i helikopterperspektiv 8 myter ved offentlige

Læs mere

Tilsynspolitik. Side 1 af 8

Tilsynspolitik. Side 1 af 8 Tilsynspolitik 2019 For Leverandører af personlig og praktisk hjælp samt træning til borgere i eget hjem og på plejecentre Leverandører af socialpædagogisk støtte i eget hjem Aktivitets- og samværstilbud

Læs mere

Prækvalifikation: Udbud af servicepartnerskab af plejecentret Søhusparken

Prækvalifikation: Udbud af servicepartnerskab af plejecentret Søhusparken KORRIGERET UDBUDSANNONCE Prækvalifikation: Udbud af servicepartnerskab af plejecentret Søhusparken Baggrund Kommunalbestyrelsen i Syddjurs Kommune har den 25. november 2010 besluttet, at udbyde driften

Læs mere

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning

Fremtidens plejeboliger. Rammesætning Fremtidens plejeboliger Rammesætning På vej mod fremtidens plejeboliger Hvad håber og ønsker vi? Fremtidens plejeboliger. Pejlemærkerne er. Pejlemærke 1 Pejlemærke 2 Pejlemærke 3 Pejlemærke 4 Pejlemærke

Læs mere

Det Gode Partnerskab Guide til et bedre samarbejde om frit valg på ældreområdet

Det Gode Partnerskab Guide til et bedre samarbejde om frit valg på ældreområdet Det Gode Partnerskab Guide til et bedre samarbejde om frit valg på ældreområdet 1. Det Gode Partnerskab (www.detgodepartnerskab.eu) Det Gode Partnerskab er etableret i regi af Dansk Industri med støtte

Læs mere

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet af frit-valgsleverandører.

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet af frit-valgsleverandører. Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet af frit-valgsleverandører. Baggrunden for tilsynet Frederiksberg Kommune skal efter Servicelovens 151 føre tilsyn med leveringen af personlig og praktisk hjælp.

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2018

VÆRDIGHEDSPOLITIK. Vejle Kommune 2018 VÆRDIGHEDSPOLITIK Vejle Kommune 2018 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019 Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre 2019-2021 Endelig version, september 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 DRØMMEN VIL NÅ 4 FREMFÆRD SUNDHED & ÆLDRE

Læs mere

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV Vores vej // Politik for brugerinddragelse // Side 1 EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del

SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN. Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del SOLRØD KOMMUNE VISITATIONS- OG KOORDINATIONSENHEDEN Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn den 9. oktober 2014 Plejecenter Christians Have, Kommunal del Solrød kommune aflagde den 9. oktober 2014, uanmeldt tilsyn

Læs mere

GUIDE. Sådan starter I en ny forening

GUIDE. Sådan starter I en ny forening GUIDE Sådan starter I en ny forening Udskrevet: 2016 Sådan starter I en ny forening Et formål, en bestyrelse, et sæt vedtægter og et stiftende møde - det er alt, hvad I behøver for at starte en forening.

Læs mere

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej

STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej STILLING SOM Faglig koordinator Plejehjemmet Hedevej I mit arbejde er jeg opmærksom på beboere og kollegers faglige behov, herunder kravene til de kompetencer, det medfører at kunne give den bedste faglige

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

ANBEFALINGER TIL ET STYRKET FRIT VALG

ANBEFALINGER TIL ET STYRKET FRIT VALG fremtiden starter her... ÆLDREPLEJEN UNDER FORANDRING ANBEFALINGER TIL ET STYRKET FRIT VALG ANBEFALINGER TIL ET STYRKET FRIT VALG I ÆLDREPLEJEN 1 ANBEFALINGER TIL ET STYRKET FRIT VALG / Dansk Erhverv Augustl

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 25. april 2014 Udbud af hjemmeplejen 1. Resumé Regeringen har vedtaget at forenkle reglerne for frit valg i hjemmeplejen. Det foreslås derfor, at de private

Læs mere

Sygeplejen. på Nykøbing F. Sygehus. Sammenhæng mellem patientforløb og sygeplejen - sygepleje gør en forskel

Sygeplejen. på Nykøbing F. Sygehus. Sammenhæng mellem patientforløb og sygeplejen - sygepleje gør en forskel Sygeplejen på Nykøbing F. Sygehus Sammenhæng mellem patientforløb og sygeplejen - sygepleje gør en forskel Bærende værdier for sygeplejen Det er vigtigt, at vi møder patienten med tillid, respekt og uden

Læs mere