Status og afrapportering. Forprojekt om håndtering af overskudsjord

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status og afrapportering. Forprojekt om håndtering af overskudsjord"

Transkript

1 Status og afrapportering Forprojekt om håndtering af overskudsjord i hovedstadsregionen 5. september 2011

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 RESULTATER Sammenfatning af resultater opnået under forprojektet Region Hovedstadens seminar og workshop 9. juni Mind Map overblik over udfordringer og løsningsmuligheder Projektidékataloget 45 idéer mod større bæredygtighed 5 2 ANALYSEDELEN AF FORUNDERSØGELSEN Interessentanalysen Interviewundersøgelsen Status på lovgivningen Perspektivering af jordstrømme i hovedstadsregionen Undersøgelse af plangrundlaget for jorddeponering og genanvendelse Praksis i kommunerne 7 3 BESKRIVELSE AF HOVEDELEMENTERNE I PROCESSEN OG LÆRING Opstarts workshop afklaring af succeskriterier og forventninger Udviklingen fra gå hjem møder til forberedende innovationsworkshops Tilrettelæggelse og proces ved seminaret og workshoppen den 9. juni 10 4 AFRUNDING OG REFLEKSION OMKRING DET VIDERE ARBEJDE Der flyttes meget store mængder overskudsjord Planlægning og rettidig omhu kan reducere behovet for transport og råstoffer Regelsættet understøtter ikke en udvikling i retning af bæredygtig forvaltning af overskudsjord 12 BILAG 1 Projektidekataloget 2 Mind Map 3 Invitation til seminar og workshop 4 Præsentationen fra evalueringsmødet 5 Referat fra evalueringsmødet

3 Side 2 1 RESULTATER 1.1 Sammenfatning af resultater opnået under forprojektet Store mængder overskudsjord flyttes dagligt i hovedstadsregionen, og der er mange interessenter involveret. Region Hovedstaden har med forprojektet søgt at udfordre den måde, hvorpå vi traditionelt håndterer jorden. Det handler om miljø, klima, ressourceudnyttelse, økonomi og om at forny vores syn på overskudsjord. I forløbet er tre visioner for fremtidens håndtering af overskudsjord blevet formuleret: Overskudsjorden opfattes og anvendes som en værdifuld ressource, en råvare. Jord er et lokalt produkt, der bedst håndteres lokalt - kostbar og miljøbelastende jordflytning skal begrænses til det nødvendige. Ny viden og teknologi medvirker til at reducere behovet for udgravning af nye råstoffer samt arealbehovet, samtidig med at der skabes ny samfundsværdi. I løbet af de 7 måneder forprojektet har været i gang er der opnået en række resultater der kan opsummeres i følgende punkter: Der er blevet indsamlet 45 projektidéer, heraf ca. 10 konkrete og operationelle. De 45 idéer er blevet systematiseret og samlet i et projektidékatalog personer er blevet involveret gennem interviews, indledende møder og innovationsworkshops samt seminaret og workshoppen den 9. juni. Interessenterne har med stigende intensitet deltaget i bearbejdelsen af problemstillinger og bidraget med at se både muligheder og barrierer for opfyldelsen af visionerne. 55 deltagere mødte frem ved Region Hovedstadens skræddersyede seminar til inspiration, videndeling, udfordring, innovation og matchmaking. Der blev skabt netværk, deltagerne fik adresselister, nye perspektiver og inspiration, og de oplevede videndeling mellem interessenter på tværs af vanlige skel og sektorer. Alle præsentationer blev uddelt til deltagerne. Forprojektet har identificeret ildsjæle og mulige projektmagere og skabt et grundlag for videre processer. Interessentlisten, især listen med inviterede deltagere til workshoppen, og deltagerlisten til selve seminaret og workshoppen giver et solidt afsæt i forhold til fremtidige aktiviteter og projekter. Ud over telefoninterviews blev der afholdt 2 møder sammen med de kommunale miljøsamarbejder, hvor ca. 30 miljømedarbejdere blev briefet om projektet og bidrog med ideer. Der er afholdt 4 innovationsworkshops med i alt ca. 30 deltagere sammensat med forskellige typer interessenter med henblik på tværfaglig inspiration. Resultaterne findes i såvel Mind Map over problemstillingerne (bilag 2) og i projektidékataloget (bilag 1).

4 Side 3 Region Hovedstadens Seminar og Workshop har bidraget til et nyt syn på overskudsjord, fra at være et problem som bare skal køres væk til erkendelsen af behovet for visioner og planlægning for jorden. Interessenterne har oplevet at få vendt problemstillingerne, set konturerne af nye muligheder på tværs af vanlige opdelinger. Forprojektet har, som en deltager udtrykte det efter arrangementet, sat noget i gang. Forprojektet har også ført til, at resultater og tilgangen til problemstillingerne er kommet ud i en bredere kreds. Forprojektet er blevet præsenteret ved Råstofsårsmødet i Bella Centeret i juni og tidligere for Region Sjælland. Region Midtjylland har vist interesse for både processen og for de foreløbige resultater, og der er arrangeret møde i august Af væsentlige udfordringer for videre bearbejdning af de mest konkrete projekter peger flere interessenter på behovet for afklaring af de konkrete betingelser for at opnå medfinansiering. Det nævnes også, at Region Hovedstaden med fordel kan overveje seed money til opstart af de mest lovende projekter - for at udnytte det momentum forprojektet har afstedkommet. 1.2 Region Hovedstadens seminar og workshop 9. juni 2011 Forprojektet gik i gang i november 2010, og det kulminerede med Region Hovedstadens heldags seminar og workshop den 9. juni 2011 på Regionsgården. 55 af de udvalgte deltagere mødte op og fik mulighed for at få overblik og perspektiv på problemstillingerne, og for at bearbejde og prioritere projektidéer efter eget valg. Om morgenen blev deltagerne budt velkommen af Jørgen Gettermann, direktør for Koncern Miljø ved Region Hovedstaden, og forprojektets aktiviteter og foreløbige resultater blev resumeret af projektleder Helen Lundgård. Derefter fulgte 4 præsentationer tilrettelagt på basis af interessenternes ønsker og behov indsamlet under de indledende innovationsworkshops. Der var inviteret 4 oplægsholdere fra Danmark, Frankrig og Holland: Jens Nejrup, Områdechef, Teknik og Miljøforvaltningen, Center for Miljø, Københavns Kommune fortalte om Bæredygtig jordhåndtering i hovedstaden Status på initiativer, hvor langt er vi nået, og hvad er udfordringerne? Kort rids af jordstrømmene, kvantitet og kvalitet og udviklingen de næste 5-10 år. Caroline Hejlesen, Vejdirektoratet, gav et overblik over behovet for råstoffer, nationalt og i store projekter over de næste 2-5 år. Mængder og trends samt eksempler på mulighederne for at reducere behovet for råstoffer og transport til og fra anlægsarbejderne.

5 Side 4 Dominique Darmendrail, Chefrådgiver hos BRGM i Frankrig, fortalte om det europæiske perspektiv: Kort om rammebetingelserne i Europa og resultaterne fra den sidste europæiske undersøgelse om forvaltning af overskudsjord. Eksempler på metoder og værktøjer fra Holland, England og Schweiz. Edwin van Venetien, fra Grondbalans og repræsentant for den hollandske brancheforening for jordbørser, fortalte om hollandske erfaringer med jordbørser. Hvad driver forretningerne, hvilke udfordringer juridiske, praktiske, organisatoriske, økonomiske har der været, hvordan fungerer samspillet mellem den offentlige og den private sektor? Hvordan håndteres de juridiske udfordringer? Præsentationerne blev udleveret til deltagerne, og de er til rådighed i elektronisk form. Efter frokosten på Regionsgården blev deltagerne sammen med indlægsholderne introduceret til eftermiddagens gruppearbejder. Deltagerne havde ved tilmeldingen kunnet vælge gruppe efter interesse. De 5 grupper arbejdede med følgende temaer: Udvikling af danske jordbanker? Styrket digital forvaltning af overskudsjord, er der nye muligheder og åbner GIS nye perspektiver? Fra overskudsjord til ressource og råstof. Projektideer fra kalkstabilisering til separationsteknologier? Planlægning Kan indbygning og genanvendelse optimeres? Idéer til projekter som kunne reducere behovet for at flytte jord? Langsigtet planlægning. Er tiden moden til en jordmiljøplan, som kan anvise strategier, principper og mål for jordområdet? Kan langsigtet planlægning af store bygge- og anlægsprojekter tilrettelægges mere hensigtsmæssigt? Deltagerne i de enkelte workshops bearbejdede ideerne i projektidékataloget og prioriterede de projekter, som gruppen fandt vigtigst. Ved den afsluttende præsentation blev deltagerne bedt om at lægge vægt på muligheder for at realisere projektidéerne og sætte navne på dem, som var interesserede i at drive projekterne videre. For en håndfuld af projektidéerne lykkedes det deltagerne i grupperne at blive meget konkrete. De projektmuligheder, som efter rådgivers subjektive opfattelse har mest potentiale i forhold til visionerne, er fremhævet med fed skrifttype i projektidékataloget. 1.3 Mind Map overblik over udfordringer og løsningsmuligheder Under interviewundersøgelserne og det indledende analysearbejde blev der opsamlet og nedskrevet en mængde ideer og kommentarer. Der opstod et behov for at kunne strukturere de indsamlede ideer og få hold på diskussionerne - forprojektets Mind Map blev udviklet til at få struktur i brainstormene.

6 Side 5 Visualiseringen af problemkredsene viste sig at være et nyttigt redskab til strukturering af forprojektet. Nyttigt i forhold til organiseringen af både de indledende workshops, gruppearbejderne den 9. juni, og for organiseringen af projektidékataloget. Diskussionen af udfordringer og løsningsmuligheder har mange facetter og involverer meget forskelligartede virksomheder, sektorer, myndigheder og personer. Illustrationen vi har kaldt Mind Map har vist sig at kunne favne denne forskellighed. Illustrationen skal opfattes som dynamisk, og den vil kunne justeres videre i forløbet, alt efter læring og behov. 1.4 Projektidékataloget 45 idéer mod større bæredygtighed Projektkataloget indeholder 45 projektidéer, som er blevet indsamlet og bearbejdet undervejs i forløbet. 18 af projektidéerne er fremhævet ud fra vurdering af potentiale og gennemførlighed. Alt efter vilkår og muligheder i det videre forløb anser forprojektholdet de fremhævede ideer som de interessante fremadrettet, men det er ikke en statisk liste. Region Hovedstaden har lagt vægt på, at alle de fremkomne idéer er med i kataloget - der er ikke sorteret fra - men der er idéer, som er blevet skrevet sammen og bearbejdet af flere interessentgrupper undervejs. Det anses for best practice inden for innovation ikke at forkaste fremkomne idéer, men at beholde dem. Det er muligt, at nogle af idéerne kan skabe værdi senere, eller i andre sammenhænge. 2 ANALYSEDELEN AF FORUNDERSØGELSEN 2.1 Interessentanalysen Hensigten med interessentanalysen var at få overblik over de mange og forskelligartede myndigheder, kommuner, læreranstalter, virksomheder og personer, som kunne tænkes at arbejde videre med den overordnede problemstilling: At bidrage til at opfylde visionerne i retning mod en mere bæredygtig håndtering af overskudsjord og se muligheder i jord som en ressource i stedet for et affaldsprodukt. Interessentanalysen blev løbende udbygget. Indledningsvist brugte vi mange ressourcer på at kortlægge interessenterne sammen med Region Hovedstaden, og når vi talte med interessenterne, spurgte vi også ind til, om de kunne komme på andre vigtige aktører. Senere i forløbet under møderne med interessenterne spurgte vi også ofte ind til vigtige ressourcepersoner - hvem skal vi huske at invitere? Interessentanalysen var sammen med de tættere kontakter senere i forløbet basis for udvælgelsen af deltagerne til arrangementet den 9. juni

7 Side Interviewundersøgelsen På baggrund af interessentanalysen blev der foretaget en lang række telefoninterviews, som dækkede en bred palet af alle interessenterne. Regionen blev tidligt i forløbet præsenteret for de spørgsmål og den introduktion, som blev anvendt. Undervejs blev det opdaget, at telefonisk kontakt var bedre til at indkredse de rigtige personer end at få dem til at være innovative. Der blev derfor sadlet om, og udvalgte personer, bl.a. fundet via telefoninterviews, blev inviteret til workshops i stedet. 2.3 Status på lovgivningen Den planlagte status blev tidligt i forløbet opgivet til fordel for fremsøgning af ildsjæle og projektidéer. I stedet blev love og regler diskuteret med interessenterne ved møder og workshops. Der var mange forslag til forbedringer ikke mindst fra entreprenører, rådgivere og myndigheder (se projektidékataloget). Følgende love og regler blev diskuteret: Jordflytningsbekendtgørelsen Orientering til kommunerne om ny jordflytningsbekendtgørelse, Miljøstyrelsen 8. oktober 2007 Jordforureningsloven Restproduktbekendtgørelsen Cirkulære om asfalt Affaldsbekendtgørelsen EU-Direktiv (under udarbejdelse) Sjællandsvejledningen Miljøbeskyttelsesloven Råstofloven Planloven 2.4 Perspektivering af jordstrømme i hovedstadsregionen Den planlagte dataindsamling blev tidligt i forløbet opgivet til fordel for fremsøgning af ildsjæle og projektidéer. Miljøstyrelsens rapport Jordstrømme i Danmark (Miljørapport nr. 886, 2004) redegjorde for mængden af overskudsjord fra bygge/anlægsprojekter og oprydning af forureninger samt kapaciteten for bortskaffelse af overskudsjord. I forbindelse med forprojektet havde Region Hovedstaden og rådgiveren forventninger om, at Miljøstyrelsen ville opdatere rapporten, men da rapporten blev offentliggjort i april 2011, viste det sig, at den var betydeligt mere snæver i sit emne: Opgørelse over private bygherrers oprensning af kraftig forurenet jord (Miljøprojekt nr. 1363, 2011), og dermed ikke kunne bruges.

8 Side 7 Der var behov for perspektivering af jordstrømmene, så denne blev i stedet aftalt dækket af Jens Nejrup fra Center for Miljø Københavns Kommune og Caroline Hejlesen fra Vejdirektoratet ved Region Hovedstadens arrangement den 9. juni. De to repræsenterer to store aktører inden for jordhåndtering i regionen. Af Vejdirektoratets præsentation fremgår bl.a. råstofforbruget ved anlæggelse af statsvejene i Region Hovedstaden og data for produktion af råstoffer samt det skønnede råstofforbrug Tallene dækker snævert statsvejene. Til gengæld indeholder de både en underopdeling i forskellige kvaliteter af råstoffer, og ikke mindst erfaringstal for realiserede besparelser på anlægsprojekterne, når minimering af overskudsjord og behov for råstoffer tilstræbes. Af tallene fra Københavns kommune fremgår det, at der håndteres ca. 1 mio. ton forurenet jord om året. Mere end 90 % af den forurenede jord deponeres (genanvendes). Under 10 % renses og efter rensning deponeres hovedparten af denne. Dertil kommer ca. 1 mio. ton ren jord om året som anvendes til støjvolde, opfyldning af råstofgrave, afdækning af depoter mm. Hovedparten af den forurenede jord opstår og deponeres i København.. Hovedparten af den rene jord opstår i København, men transporteres ud af byen 2.5 Undersøgelse af plangrundlaget for jorddeponering og genanvendelse Oprindeligt var der planlagt en undersøgelse af modtagelsesfaciliteter for overskudsjord. Formålet var at skaffe oplysninger om eksisterende og planlagte jorddepoter og jordbehandlingsanlæg Rundringningen og arbejdet blev nedprioriteret til fordel for arbejdet med at identificere projektideer, og de interessenter der kunne tænkes at ville drive projekterne videre. 2.6 Praksis i kommunerne Størstedelen af kommunerne i Region Hovedstaden er blevet kontaktet via møder i eksisterende kommunale netværk. Flere af diskussionerne gik på tidsbesparende foranstaltninger, da tid ofte er afgørende i forbindelse med håndtering af overskudsjord. Kommunerne ønsker sig redskaber til at nedbringe sagsbehandlingstiden. Det kan f.eks. være standardiserede krav til brug af forskellige typer jord i stil med kravene til restprodukter og fælles database/hjemmesider med oplysninger om modtageanlæg (projektidékataloget nr. 3.4 ). Derudover er kommunerne kommet med flere andre forslag om håndtering af overskudsjord i Projektidékataloget, f.eks. kommunale jordplaner (nr. 2.15), hvor kommunerne planlægger, hvordan overskudsjord skal håndteres i egen kommune.

9 Side 8 Blandt sagsbehandlerne var der gode erfaringer med eksisterende digitale forvaltningssystemer, og systemerne kan med fordel udbygges til en egentlig IT/GIS platform. Ud over ressourcebesparelser vil det kunne give en mere ensartet og korrekt forvaltning og ligeledes mindske betydningen af administrative grænser, hvor der i dag kan blive forvaltet forskelligt og uhensigtsmæssigt i forhold til f.eks. at mindske transportafstande. 3 BESKRIVELSE AF HOVEDELEMENTERNE I PROCESSEN OG LÆRING 3.1 Opstarts workshop afklaring af succeskriterier og forventninger Projektet blev startet op med en workshop, som deltagerne fra regionens projektledelse og rådgiver brugte til at forstå og afklare forventninger og succeskriterier for Region Hovedstadens forprojekt (resumeret i slide 3 i Bilag 4). Herefter indledte rådgiver arbejdet med interessentanalyse og interviewundersøgelse og påbegyndte arbejdet med at gøre status over lovgivningen, perspektivering af jordstrømme, praksis i kommunerne og undersøgelse af det nuværende plangrundlag. Det indledende analysearbejde var krævende, og efter et par måneder stod det klart, at der var faldende udbytte ved telefoninterviewene i forhold til de anvendte timer. Analysearbejdet bidrog kun i begrænset omgang med ny viden eller mobiliserede målgruppen af interessenter. Ved et statusmøde den 9. februar 2011 blev det besluttet at lægge mere vægt og flytte flere ressourcer til proces og til mobilisering af interessenterne: Mere vægt på udfordringerne, på udvikling og innovation Mere erhvervsvinkel, kontakt og deltagelse af erhvervslivet Mere vægt på interessentanalysen, udfordring af interessenterne Flere gå-hjem-møder Mindre vægt på absolut dækning af kommunerne, færre interviews Mindre vægt på analysedelen: Mindre om forvaltningspraksis, jura og status og perspektivering af jordstrømme Efterfølgende blev det på evalueringsmødet den 22. juni diskuteret, at rådgiver i de første måneder havde brugt uforholdsmæssigt mange ressourcer på de indledende analyser snarere end på det egentlige formål, mobiliseringen af ildsjæle omkring bæredygtige projektidéer og tiltag. Justeringen i retning af mere proces kunne have været foretaget tidligere. Region Hovedstaden og rådgiveren er enige om, at det havde været berettiget og nyttigt at tage emnet op tidligere og forlange en Time Out. Når nogen af projektets parter fornemmer, at der er behov for justering, er det både lovligt og væsentligt at bede om et møde. Det er væsentlig læring til de næste projekter.

10 Side Udviklingen fra gå hjem møder til forberedende innovationsworkshops Der var forudset at mobilisere interessenter gennem 2-5 gå hjem møder efter fyraften. Det viste sig imidlertid i løbet af interviewfasen at både kompleksiteten i problemstillingerne og mængden af meget forskellige interessenter gjorde det uhensigtsmæssigt at anvende denne form for fora til idégenerering og bearbejdelse af problemstillinger. I stedet udviklede vi to alternative måder at mødes på, hvor vi fik adgang til mere blandede og forskelligartede interessenter og også arbejdede mere målrettet med de mest dedikerede personer i forhold til problemstillingerne. I første omgang bad vi om lov til at komme på dagsordenen 1-1/2 time, når der alligevel var møde i et af de kommunale miljøsamarbejder i Region Hovedstaden. På den måde kunne vi trække på ressourcepersoner, som i det daglige i kommunerne arbejder med at administrere jordstrømmene. Vi kunne informere om forprojektet og visionerne, og vi fik bearbejdet og genereret projektidéer ud fra de tidlige versioner af Mind Map. Vi afholdt 2 af disse møder, hvor i alt ca. 30 miljømedarbejdere udviste stor og konstruktiv interesse for problemstillingerne. Samtidigt fik vi identificeret mulige ildsjæle og nogle af dem, som senere deltog i seminar og workshops den 9. juni. Møderne med de kommunale miljøsamarbejder var gode og effektive, både til deling af information om forprojektet og idégenerering. Den anden type møder, som viste sig effektive, var halvdags tematiske innovations workshops. De blev tilrettelagt efter grundprincipperne for god innovation: Saml personer med forskelligartet baggrund, køn og alder omkring et emne af fælles interesse, bryd med de vanlige rammer og sæt gruppen under tidspres. Vi sammensatte 5 grupper med mellem 5 og 12 ressourcepersoner omkring de forskellige emnekredse. Rådgiver bragte en erfaren procesfacilitator i spil og anvendte seancerne til at få bearbejdet problemstillingerne, dele viden og lade deltagerne inspirere hinanden ved at tilbyde uvante perspektiver og en anderledes arbejdsform. Det blev til 3 workshops, hvor mange af projektidéerne i det senere projektidékatalog blev undfanget og bearbejdet konstruktivt. Det krævede mange timers forberedelse, men det var bemærkelsesværdigt og positivt overraskende, hvor velvilligt de inviterede ressourcepersoner stillede op og stillede deres tid og viden til rådighed. Mange af de samme personer deltog den 9. juni og følger fortsat Region Hovedstadens videre arbejde med at realisere visionerne. Der er mange, der har interesse i og har en mening om, hvordan vi i fremtiden kunne planlægge og håndtere overskudsjord. Der er meget engagement, som udgør et godt potentiale for forandringsprocesser. De forberedende workshops, med vægt på proces og innovation inden for hver af de identificerede emnekredse, var en god og effektiv måde at mobilisere interessenter og samtidigt få genereret og bearbejdet projektidéer. Disse arbejdsformer vil med fordel kunne anvendes i det videre forløb.

11 Side Tilrettelæggelse og proces ved seminaret og workshoppen den 9. juni Ved de sidste forberedende innovationsworkshops i april og maj blev deltagerne afslutningsvist bedt om at komme med ideer til, hvordan arrangementet den 9. juni kunne se ud. Hvad skulle der være på programmet den dag, for at de ville vælge at bruge en hel dag på netop dette seminar? Efterhånden som udformningen af programmet tog form, så blev de næste workshopdeltagere også bedt om at kommentere på de fremkomne emner og muligheder. På den måde søgte Region Hovedstaden at sikre, at de inviterede valgte at prioritere dagen til at arbejde videre med problemstillingerne. Der blev sendt ca. 80 personlige invitationer ud pr. , og 55 mødte op på dagen. Der kom en del afbud fra deltagere, som beklagede, at de var forhindret på grund af andre arrangementer eller udlandsrejse. Disse interessenter er fortsat en vigtig del af ressourcebasen i Region Hovedstadens videre arbejde. Bruttolisten over inviterede omfatter yderligere ca. 20 personer, eksempelvis i kategorien ildsjæle, eller inviterede med særligt relevante roller, som eksempelvis ressourcepersoner fra Innovationsnetværket for Miljøteknologi. Bruttolisten af personer kan med fordel inviteres med ved den fremtidige opfølgning. Det skønnes på den baggrund, at den anvendte procestilgang har fungeret efter hensigten. Det er lykkedes at identificere og mobilisere mulige ildsjæle og projektdeltagere med potentiale for at tage ejerskab af de udviklede projektideer. Der er fortsat ting, der kan forhindre forprojektet i, at komme nærmere opfyldelsen af visionerne. Flere af interessenterne har peget på, at det skal afklares, hvordan de kan opnå medfinansiering fra Region Hovedstaden. Det skal gøres langt mere konkret og operationelt, som det også blev fremhævet ved det afsluttende evalueringsmøde. Det nævnes også, at Region Hovedstaden med fordel kan overveje seed money til opstart af de mest lovende projekter - for at udnytte det momentum som forprojektet har afstedkommet. 4 AFRUNDING OG REFLEKSION OMKRING DET VIDERE ARBEJDE Bearbejdningen af problemstillingerne sammen med de mange engagerede mennesker har undervejs givet anledning til refleksion omkring emnet. Overvejelser som måske ikke er adresseret direkte i projektidékataloget, men som måske er vigtige for visionerne. Punkterne blev vendt under overskriften Eftertanker ved evalueringsmødet den 22. juni, og de er medtaget i den afsluttende PowerPoint præsentation. Det vil være nyttigt for arbejdet med at virkeliggøre visionerne, at Region Hovedstaden fortsætter med at dele viden og fastholde det moment, som er opbygget i forprojektet, f.eks gennem præsentationer på seminarer og konferencer, og igennem artikelskrivning i relevante medier.

12 Side Der flyttes meget store mængder overskudsjord Det er store mængder jord og råstoffer, der flyttes uden at samfundet har overblik over udbud og efterspørgsel af materialer. Af præsentationen fra Københavns Kommune fremgik det, at der alene i Københavns Kommune årligt kører i størrelsesordenen vognlæs jord rundt på vejene, hver med tons jord. Hertil kommer, at metroprojektet hvert år i de kommende år vil bidrage med ekstra vognlæs. Enhver reduktion i mængderne af overskudsjord, der skal flyttes, vil have positive indvirkninger i form af færre lastvogne på vejene, mindre partikelforurening, støj, kvælstofudledning og færre dræbte i trafikken. I det videre forløb kan det overvejes at prioritere dette emne, herunder forsøge at få problemstillingerne integreret i klimaprojekter eller projekter omkring trafiksikkerhed eller sundhed. 4.2 Planlægning og rettidig omhu kan reducere behovet for transport og råstoffer Vejdirektoratet kunne dokumentere, at råstofforbruget ved et konkret motorvejsprojekt i designfasen og ved anvendelse af kalkstabilisering kunne reduceres med 30-40%, med efterfølgende besparelser på både bortskaffelse af overskudsjord og tilkørsel af nye byggematerialer (hvor lastvognene ofte kører tomme den ene vej). Vejdirektoratet ligger inde med betydelig viden og erfaringer. Vejdirektoratet og Banedanmark er betydningsfulde aktører i Region Hovedstaden Tidligere har Banedanmarks praksis for jordhåndtering primært været kartering af jord i mellemdepot og efterfølgende bortskaffelse til godkendt modtager. I de senere år har man dog fået øget fokus på at minimere jordmængderne, som bortskaffes til godkendt modtager, bl.a. ved at forklassificere med henblik på at kunne genanvende overskudsjord indenfor projekterne til f.eks. terrænregulering eller ved ændring i anlægsmetoder, således at mængderne af opgravet jord minimeres Der er eksempler på godt samarbejde mellem Vejdirektoratet og Banedanmark, eksempelvis omkring jernbaneudvidelsen København - Ringsted, hvor de to aktører arbejder sammen. Det er ofte rådgiverne, der er placeret så de kan se muligheder, og som assisterer parterne i at udveksle erfaringer. Det er generelt indtrykket at der fortsat er stort potentiale i at indsamle og systematisk anvende positive erfaringer, både internt hos aktørerne og mellem dem. Københavns Kommune planlægger i nogen grad deres jordstrømme, men flere af ressourcepersonerne i de omkringliggende kommuner peger på, at der er langt mellem dem, der planlægger og udbyder projekter, og dem der senere ender med at forvalte den overskudsjord, som projekterne genererer. Der er meget få alternativer sent i planforløbet. Kommunerne efterlyser generelt mulighed for videndeling.

13 Side 12 Eksemplerne fra Vejdirektoratet og erfaringer fra Holland indikerer, at en væsentlig del af transporten af overskudsjord og råstoffer kan undgås ved rettidig planlægning. Også uden at projekterne bliver dyrere. Den hollandske repræsentant for en privat jordbørs og medlem af brancheforeningen for offentlige og private jordbørser mente ikke, at det gjorde projekterne dyrere at stille krav om 100 % indbygning og genanvendelse. Det er ikke sikkert, at erfaringerne kan overføres, men det er måske værd at undersøge nærmere. Den private sektor efterlyser konkrete vejledninger og bekendtgørelser omkring anvendelsen af kalkstabilisering, og det er medtaget som en af de konkrete projektidéer, men der er flere muligheder, der kunne afsøges. Københavns Kommune redegjorde for, at det er de mange små byggepladser, som genererer den store mængde overskudsjord. Samtidig nævner flere interessenter, at det måske er her, der tænkes mindst på indbygning og genanvendelse. Ifølge flere af de deltagende landskabsarkitekter kunne der være et uudnyttet potentiale for at reducere mængderne af overskudsjord ved at tænke minimering, indbygning og genanvendelse ind tidligt i forløbene. 4.3 Regelsættet understøtter ikke i dag en udvikling i retning af bæredygtig forvaltning af overskudsjord På mødet den 9. juni blev det bekræftet, at forvaltningen af regelsættet omkring overskudsjord sker indenfor reglerne, der dog administreres varierende fra kommune til kommune - og i et vist omfang uden overvejelser i retning af bæredygtighed. Fire citaterne fra forprojektet er måske beskrivende for situationen: Regelsættet er blevet alt for indviklet og håndteres meget forskelligartet, det er blevet meget besværligt at flytte jord, der bliver flyttet rigtig meget jord uden det har en gavnlig effekt på miljøet, og jomfruelig jord er alt for billig. Det kunne overvejes at opstille nogle overordnede målsætninger, som fokuserede på reduktion af jord- og råstofstrømme. Flere interessenter foreslog, at man kunne undersøge og afprøve målsætninger, principper og teknikker i forbindelse med et stort anlægsprojekt i regionen. Måske kan principperne for måden vi ser på affald inspirere? Reducer - Forsøg grundlæggende at minimere mængderne af affald/overskudsjord ved kilden, undgå om muligt at det overhovedet bliver skabt Genbrug - Affald/overskudsjord, som ikke kan undgås, skal så vidt det er praktisk muligt genbruges Deponer Restprodukterne skal opbevares forsvarligt Som kommentar til at ren jord er for billig fik vi den samme kommentar Innovationsnetværket for Miljøteknologi og repræsentanten fra den hollandske brancheforening for jordbørser: I har brug for at overveje om I kan tage innovationsfremmende regulering i brug.

REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET. Torsdag den 29. september Klokken: 17:00 19:00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr.

REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET. Torsdag den 29. september Klokken: 17:00 19:00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN REGIONAL UDVIKLINGSPLANS- OG TRAFIKUDVALGET Torsdag den 29. september 2011 Klokken: 17:00 19:00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 7 Medlemmer: Allan Schneidermann

Læs mere

Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) Helhedsorienteret, bæredygtig jordhåndtering

Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) Helhedsorienteret, bæredygtig jordhåndtering Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering (Masse håndtering) 1 Overskudsjord (masser) er en ressource 2 Overskudsjord (masser) er en ressource 3 Disposition Vision og mål for at arbejde med genanvendelse

Læs mere

Genanvendelse eller nyttiggørelse af jord?

Genanvendelse eller nyttiggørelse af jord? Genanvendelse eller nyttiggørelse af jord? Jord i affaldshierakiet Camilla Sulsbrück, NIRAS 7. juni 2018 Kortlægning af jordstrømme Delformål 1: Projektet skal kortlægge jordstrømme og markedet for jord

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

Genanvendelse af overskudsjord. ENVINA 30. september 2015. Markedschef Søren Helt Jessen

Genanvendelse af overskudsjord. ENVINA 30. september 2015. Markedschef Søren Helt Jessen Genanvendelse af overskudsjord ENVINA 30. september 2015 Markedschef Søren Helt Jessen Genanvendelse af overskudsjord Dagsorden -Lovgivning - Hvad er vigtigt ved genanvendelse af jorden? - Hvad skal der

Læs mere

Kortlægning af jordstrømme

Kortlægning af jordstrømme Kortlægning af jordstrømme Projekt for Miljøstyrelsen upubl. NATUR & MILJØ 2017-06-07 Astrid Zeuthen Jeppesen Markedschef NIRAS Take home messages Projekt for Miljøstyrelsen: Kortlægning af jordstrømme

Læs mere

Kortlægning af jordstrømme

Kortlægning af jordstrømme Kortlægning af jordstrømme Projekt for Miljøstyrelsen, Miljøprojekt nr. 1947, juni 2017 Camilla Sulsbrück, NIRAS DAKOFA, 13. november 2017 Projektets formål Delformål 1: Projektet skal kortlægge jordstrømme

Læs mere

HELHEDSORIENTERET BÆREDYGTIG JORDHÅNDTERING Delprojektbeskrivelse

HELHEDSORIENTERET BÆREDYGTIG JORDHÅNDTERING Delprojektbeskrivelse HELHEDSORIENTERET BÆREDYGTIG JORDHÅNDTERING Delprojektbeskrivelse 3. juli 2013 Rev. 29. august 2013 TITEL : Delprojekt 2 - Planlægningstilgange FORMÅL Formålet er at få udviklet nogle planlægningsværktøjer,

Læs mere

Jordstrategier. Værktøjskasse til bæredygtig jordhåndtering 28. MAJ Kontakt: Jette Karstoft

Jordstrategier. Værktøjskasse til bæredygtig jordhåndtering 28. MAJ Kontakt: Jette Karstoft Jordstrategier Værktøjskasse til bæredygtig jordhåndtering 28. MAJ 2019 Kontakt: Jette Karstoft JKT@NIRAS.DK 2 Hvad skal en jordstrategi understøtte? 3 strategiske paradigmer Hvad er en jordstrategi? Ideliste

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef

Bliv en stærkere personalechef INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens udviklingsforløb for personalechefer

Læs mere

Bilag 1: Business Case. Jordbase ved Serena Sørensen. Bilag 2.4.a - PID for Jordbase (Bilag 1 Business Case) Bestyrelsesmøde den 16.

Bilag 1: Business Case. Jordbase ved Serena Sørensen. Bilag 2.4.a - PID for Jordbase (Bilag 1 Business Case) Bestyrelsesmøde den 16. Bilag 2.4.a - PID for Jordbase (Bilag 1 Business Case) Bestyrelsesmøde den 16. marts 2015 Bilag 1: Business Case Jordbase ved Serena Sørensen Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 4 2. Forvente

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Anmeldelse - jordflytning 27/06/2019. Anmeldelse af jord. Jordflytningsbekendtgørelsen. BEK nr af 07/12/2015. Jord, affald eller farligt affald?

Anmeldelse - jordflytning 27/06/2019. Anmeldelse af jord. Jordflytningsbekendtgørelsen. BEK nr af 07/12/2015. Jord, affald eller farligt affald? Anmeldelse af jord Jord, affald eller farligt affald? Camilla Sulsbrück, NIRAS 26. JUNI 2016 Data stammer fra rapporten Kortlægning af jordstrømme Projekt for Miljøstyrelsen 2017 1 Anmeldelse - jordflytning

Læs mere

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD 1. Formål Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejer og virksomheder i Tønder Kommune. Regulativet

Læs mere

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn Vejledning til at afholde et panelmøde Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afholde et panelmøde? Hvordan gør I? Et panelmøde giver jer viden om, på hvilke områder en afgrænset del af jeres faglige praksis

Læs mere

Regulativ for jordstyring

Regulativ for jordstyring Regulativ for jordstyring Februar 2012 Regulativ for jordstyring i Nyborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Lovgrundlag 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 4. Områder omfattet af områdeklassificeringen

Læs mere

Evaluering af projekt Bygherredialog om bæredygtig byudvikling. Projektdeltagere fra Malmø stad og Københavns Kommune har bidraget til evalueringen.

Evaluering af projekt Bygherredialog om bæredygtig byudvikling. Projektdeltagere fra Malmø stad og Københavns Kommune har bidraget til evalueringen. Evaluering af projekt Bygherredialog om bæredygtig byudvikling Projektdeltagere fra Malmø stad og Københavns Kommune har bidraget til evalueringen. Projektet er gennemført indenfor den afsatte tid med

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Bæredygtige jordstrategier - hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig? ATV Vintermøde 2018 JOAN KROGH, MORTEN STØRUP OG CHRISTIAN ERIKSEN, NIRAS

Bæredygtige jordstrategier - hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig? ATV Vintermøde 2018 JOAN KROGH, MORTEN STØRUP OG CHRISTIAN ERIKSEN, NIRAS Bæredygtige jordstrategier - hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig? ATV Vintermøde 2018 JOAN KROGH, MORTEN STØRUP OG CHRISTIAN ERIKSEN, NIRAS Strategisk planlægning Grundlæggende paradigme Målsætningen:

Læs mere

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner

Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Sammenfatning af publikation fra : Henvisning og visitationspraksis i de fem regioner Kortlægning og inspiration Henriette Mabeck Marie Henriette Madsen Anne Brøcker Juni 2011 Hele publikationen kan downloades

Læs mere

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering?

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Bente Villumsen, enhedsleder Bæredygtig og lovlig jordhåndtering ATV Jord og Grundvand 9. april 2019 Hvorfor giver det mening at sætte

Læs mere

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner

Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner Projekt Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale til projektkommuner TAK FOR JERES DELTAGELSE I PROJEKTET! Kære projektleder Vi glæder os til samarbejdet om udviklingsprojektet: Styrket fokus

Læs mere

PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE

PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE SVENDBORG KOMMUNE, TRAFIK OG INFRASTRUKTUR PARTNERINGAFTALE FOR VEDLIGEHOLD AF KOMMUNALE VEJE Udbud September 2016 1. Aftalens baggrund og overordnede formål Partneringaftalens formål er at skabe de bedst

Læs mere

Jordregulativ for Brønderslev Kommune

Jordregulativ for Brønderslev Kommune Jordregulativ for Brønderslev Kommune Gældende fra den 16. oktober 2018 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 99 45 45 45 raadhus@99454545.dk www.bronderslev.dk 0 Indholdsfortegnelse Baggrund... 2

Læs mere

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING

FORMÅL OG KRAV AFKLAR: PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING AFKLAR: FORMÅL OG KRAV PRIORITER FORMÅLENE MED DIN EVALUERING Forventningsafstem med samarbejdspartnere og ledelse om, hvad der er formålet med din evaluering. Skriv 1 ved det primære formål, 2 ved det

Læs mere

Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen

Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen Lektor Ole Goldbech Vestergårdsvej 7 DK - 3630 Jægerspris +45 47 52 33 36 ole.goldbech@skolekom.dk 28. maj 2004 Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen Evalueringen omfatter dels

Læs mere

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Der skal bedre styr på byggeaffald v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Baggrund for etablering af VHGB Øget markedsfokus på bæredygtigt byggeri Øget politisk fokus på cirkulær

Læs mere

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud s kommunikationsstrategi forberedt på skybrud Januar2014 Indhold Hvad går KLIKOVAND ud på?... 3 Målsætninger for kommunikationen... 3 Hvad vil vi sige?... 4 Hvem vil vi sige det til? (Målgrupperne)...

Læs mere

Tracer på det sociale område

Tracer på det sociale område Tracer på det sociale område Regionernes eksterne evaluering metodebeskrivelse Juni 2017 DEFACTUM Side 1 Social, sundhed & arbejdsmarked Regionernes eksterne evaluering Tracer på det sociale område Baggrund

Læs mere

Fokus på forskernes psykiske arbejdsmiljø. Temadag om. Dit liv i et forskermiljø trivsel eller stress

Fokus på forskernes psykiske arbejdsmiljø. Temadag om. Dit liv i et forskermiljø trivsel eller stress Fokus på forskernes psykiske arbejdsmiljø Temadag om Dit liv i et forskermiljø trivsel eller stress Mål: At sætte fokus på væsentlige problemstillinger i f.t. det psykiske arbejdsmiljø. At give inspiration

Læs mere

MUDP handlingsplan for december 2018

MUDP handlingsplan for december 2018 MUDP handlingsplan for 2019 20.december 2018 Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2019. MUDP handlingsplanen

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre.

LEDELSESGRUNDLAG. Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. LEDELSESGRUNDLAG Ledelse i Greve Kommune at skabe effekt gennem andre. Du sidder nu med Greve Kommunes ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlaget er en del af ledelseskonceptet, som sætter retning for Greve

Læs mere

ENVINA-ÅRSMØDE 2018 JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

ENVINA-ÅRSMØDE 2018 JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING ENVINA-ÅRSMØDE 2018 JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING JORDSTRATEGI I VORDINGBORG KOMMUNE 3. og 4. Oktober 2018 Benja Johansen Jeanet Severin STRATEGI FOR JORDHÅNDTERING I VORDINGBORG KOMMUNE 2016-2028 BAGGRUND

Læs mere

Udkast til REGULATIV FOR JORD. Generel del. Gældende fra d. xxxxxx

Udkast til REGULATIV FOR JORD. Generel del. Gældende fra d. xxxxxx Udkast til REGULATIV FOR JORD Gældende fra d. xxxxxx Generel del 1 Formål Formålet med dette regulativ er: At fastsætte regler om kommunale ordninger for jord, der er affald At sikre, at jord bortskaffes

Læs mere

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 -

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune 1. Formål Formålet med regulativet er at sikre, at håndtering og flytning af overskudsjord

Læs mere

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte.

Overordnet betragter vi undervisningsdifferentiering som et pædagogisk princip der skal understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udbytte. Afrapportering af FoU-projektet "Implementering af et fælles didaktisk og pædagogisk grundlag" Titel: Udvikling og implementering af differentieret undervisning på Pædagogisk Assistent Uddannelsen Forsøgets

Læs mere

Jordforureningssager Hvad kan vi lære af vores fejl? ATV møde Odense 28. oktober 2009

Jordforureningssager Hvad kan vi lære af vores fejl? ATV møde Odense 28. oktober 2009 Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Jordforureningssager Hvad kan vi lære af vores fejl? ATV møde Odense 28. oktober 2009 Jens Peter Nielsen - Rambøll Mads Georg Møller - Rambøll Ansvar, kommunikation og forventningsafstemning

Læs mere

GRØN BY Lærervejledning

GRØN BY Lærervejledning GRØN BY Lærervejledning Forløbet GRØN BY sætter fokus på bæredygtig byplanlægning i lyset af de klimatiske udfordringer verden står overfor i dag. Via autentiske eksempler fra hele verden opnår eleverne

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

Bliv en stærkere personalechef. Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten

Bliv en stærkere personalechef. Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten INVITATION TIL Bliv en stærkere personalechef Uddannelses- og udviklingsforløb for personalechefer i staten Kære personalechef Du inviteres hermed til at deltage i Personalestyrelsens uddannelsesog udviklingsforløb

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond

Den digitale byggeplads. Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Den digitale byggeplads Et BABEL projekt i samarbejde med Bygge og anlægsbranchens Udviklingsfond Hvilke fordele kan man drage af en digital byggeplads? Og hvordan kommer man selv i gang med digitale løsninger

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014

REFERAT. Koordineringsgruppemøde. 28. november 2014 DATO KONTAKTPERSON MAIL 28-11-2014 Rasmus Fuglsang Jensen rfj@vd.dk REFERAT EMNE Koordineringsgruppemøde TIDSPUNKT 28. november 2014 STED DELTAGERE Videomøde: Femern A/S, København / Vejdirektoratet, Skanderborg

Læs mere

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL!

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! ? Kontakt Hedensted Kommune Fritid & Fællesskab By & Landskab Tjørnevej 6 7171 Uldum byoglandskab@hedensted.dk Indledning

Læs mere

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype)

Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Rapport om pilotworkshop for økologiske interessenter til udvikling af et MultiTrust-redskab (prototype) Erik Fog, Videncentret for Landbrug December 2013 Som et centralt led i udviklingen af en ny metode

Læs mere

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse Ledelsesevaluering Inspiration til forberedelse og gennemførelse At gennemføre en ledelsesevaluering kræver grundig forberedelse for at give et godt resultat. Her finder I inspiration og gode råd til at

Læs mere

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Arbejdet med den regionale udviklingsplan for Region Sjælland er i gang En samlet plan for, hvordan Region Sjælland skal udvikle sig, er ved

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale Klynge C 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte

Læs mere

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Hvordan skal cirkulær økonomi tænkes ind i et byggeri? v/anke Oberender, Centerleder for Videncenter for

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Status for genanvendelse af jord. Trine Bjerre Jensen og Hans Bengtsson NIRAS A/S

Status for genanvendelse af jord. Trine Bjerre Jensen og Hans Bengtsson NIRAS A/S Status for genanvendelse af jord Trine Bjerre Jensen og Hans Bengtsson NIRAS A/S Miljøprojekt Nr. 1378 2011 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings-

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORAs strategi Juni 2016 KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORA er en uafhængig statslig institution, som udfører sin faglige

Læs mere

Bæredygtige strategier (for massehåndtering) i Danmark hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig?

Bæredygtige strategier (for massehåndtering) i Danmark hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig? Bæredygtige strategier (for massehåndtering) i Danmark hvad er det og hvor bæredygtige er de egentlig? Miljøringens temamøde 8.-9. november 2017 JOAN KROGH OG CHRISTIAN ERIKSEN, NIRAS Strategisk planlægning

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling

Grøn Generation strategi. Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling Grøn Generation strategi Børn og unge som fundament for bæredygtig udvikling 1 Da jeg selv var knægt, var klimaforandringer og bæredygtighed ikke noget, mine kammerater og jeg gik og tænkte over. Men i

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV?

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? Toprække De senere år har budt på en række evalueringer af centrale virkemidler på erhvervs- og innovationsfremmeområdet. Evalueringerne

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi

REWARA Et projekt om cirkulær økonomi REWARA Et projekt om cirkulær økonomi I Aarhus Kommune arbejder man med et projekt, som bygger på tankesættet bag cirkulær økonomi og som skal være med til at begrænse affald i kommunen og fokusere på

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Randers Business Breakfast. Vi udvikler, imens du sover.

Randers Business Breakfast. Vi udvikler, imens du sover. Randers Business Breakfast Vi udvikler, imens du sover www.rbb-rotary.dk VeLkommen Randers Business Breakfast Rotary Klub Vi udvikler, imens du sover Vi er byens yngste Rotaryklub, charteret i 2006. Medlemmernes

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

Arbejder du med jord fra Københavns Kommune

Arbejder du med jord fra Københavns Kommune Arbejder du med jord fra Københavns Kommune Københavns Kommune Teknik- og miljøforvaltningen Center for Miljø 2008 ARBEJDER DU MED JORD Forord Læsevejledning Graver du i jord Anmelder du jord Kører du

Læs mere

Holbæk Kommunes praksis for terrænregulering

Holbæk Kommunes praksis for terrænregulering HOLBÆK KOMMUNE Notat Dato: 9. september 2016 Holbæk Kommunes praksis for terrænregulering Sammendrag Af sager om terrænregulering i 2015 og 2016 er det i 11 ud af 14 sager samme transportfirma (SCT Transport

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011 Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar 28. marts 2011 Grafik: Morten FC Dagens program Projektoptimering Oplæg: Glenn Ballard om projektoptimering Projektgruppen præsenterer arbejdet

Læs mere

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november

2. partnerskabsmøde fredag d. 29. november 1 Rammeprogram Tid Tema 10.00 Velkomst til 2. møde i partnerskabet for Projekt Månegris, v. enhedschef Anders Klöcker, NaturErhvervstyrelsen. Hvad er der sket siden sidste partnerskabsmøde, hvor er vi

Læs mere

Hvilke kendetegn har et godt breddeidrætsprojekt? Evalueringens hovedresultater Jørgen Hansen Brian Landbo 11. juni 2012

Hvilke kendetegn har et godt breddeidrætsprojekt? Evalueringens hovedresultater Jørgen Hansen Brian Landbo 11. juni 2012 Hvilke kendetegn har et godt breddeidrætsprojekt? Evalueringens hovedresultater Jørgen Hansen Brian Landbo 11. juni 2012 Den samlede evaluering 3 evalueringsrapporter 5 ERFA-møder 2 konferencer Hovedformål

Læs mere

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge For skive Kommune har projektet Genbyg Skive, som er støttet af Region Midtjyllands projekt Rethink Business, været startskuddet

Læs mere

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler

Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Workshop og møderække: Ledelse af den koordinerende sagsbehandler Den tværsektorielle organisering og de ledelsesmæssige rammer er centrale for driften af den koordinerende sagsbehandlerfunktion. Rammevilkår,

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København Program Hvorfor står bygge- og anlægsaffald så højt på den politiske dagsorden?

Læs mere

Konsortier på energiområdet

Konsortier på energiområdet Konsortier på energiområdet 1. Indledning og baggrund Oprettelsen af EUDP har tilvejebragt nye midler til udviklings- og demonstrationsprojekter. Derfor må det forventes, at der i de kommende år bliver

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte din nuværende

Læs mere

JORD OG JORDFORURENING S P O R C

JORD OG JORDFORURENING S P O R C JORD OG JORDFORURENING S P O R C PROGRAM FOR TIRSDAG 9.30 12.30 13.30 15.00 15.45 17.15 17.30 20.00 Plenumkonference Frokost Session C1 Pause Session C2 Networking ENVINA Generalforsamling Festmiddag mm

Læs mere

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis.

Reforma 14 åbner døre til nye løsninger og vidensudvikling på tværs af kommunerne i forhold til fremtidens praksis. - Et professionelt lærings- og udviklingsrum af folkeskolen Paper - Reforma 14 Baggrund: Folkeskolereformen er en blandt mange reformer, der åbner op for, at der arbejdes med nye løsninger og vidensudvikling

Læs mere

Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats

Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats Samarbejde på tværs der sikre en koordineret indsats Fælles borger, fælles praksis v/ Anja U. Lindholst Hjerneskadekoordinator i Gribskov kommune VUM superbrugerseminar 7. maj 2014 Program Præsentation

Læs mere

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006

Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Evalueringskoncept Århusmodel for borgerinddragelse Juni 2006 Århus Kommune Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Indhold 1. Introduktion og formål 3 2. Faserne i en evaluering af borgerinddragelsen 4

Læs mere

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud

Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud Projektbeskrivelse Partnerskab om udvikling af kvaliteten i dagtilbud 1. Baggrund Stort set alle børn i Danmark går i dag i dagtilbud. Kommunerne har derfor en unik mulighed for at investere i vores børns

Læs mere

TM Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter

TM Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter TM 15002 - Projektledelse i miljø-, plan- og naturprojekter Stå stærkt som projektleder i samarbejdet med projektdeltagere og interessenter og giv dit projekt de bedste betingelser Formål: Målgruppe: Beskrivelse:

Læs mere

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Almen studieforberedelse og studieområdet Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Kort om EVA s undersøgelse EVA er i gang med et treårigt projekt der undersøger hvordan syv gymnasieskoler,

Læs mere

Regulativ for Jord. 1 af 9

Regulativ for Jord. 1 af 9 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 4 Undtagelse/ind-dragelse af områder af områdeklassificeringen... 4 Analysefrie områder inden for det områdeklassificerede område...

Læs mere

Evaluering af kompetenceudvikling med Styrket Borgerkontakt

Evaluering af kompetenceudvikling med Styrket Borgerkontakt Ringsted Kommune Evaluering af kompetenceudvikling med Styrket Borgerkontakt April 2017 Indhold 1. Indledning... 2 2. Koordinering mellem LC og Det Tværgående Myndighedsnetværk... 2 3. Evaluering af forløbet...

Læs mere

Koordinatordage Hotel Hesselet 14/15 november. Sund By Netværkets strategi for Side 1

Koordinatordage Hotel Hesselet 14/15 november. Sund By Netværkets strategi for Side 1 Koordinatordage Hotel Hesselet 14/15 november Sund By Netværkets strategi for 2017-2020 Side 1 Disponering Sådan er strategien blevet til Mission, vision og strategiske indsatsområder Eksempler på det

Læs mere

JORDHÅNDTERING I DANMARK - ALT DET VI KAN, GØR OG BURDE G Ø RE

JORDHÅNDTERING I DANMARK - ALT DET VI KAN, GØR OG BURDE G Ø RE JORDHÅNDTERING I DANMARK - ALT DET VI KAN, GØR OG BURDE G Ø RE ATV Jord & Grundvand Møde 20 25. januar 2018 Hvad kan vi lære af projektet BÆREDYGTIG JORDHÅNDTERING? Hvordan kommer vi videre med CIRKULARITET?

Læs mere

3. Nordiske bæredygtighedskonference Odense den september 2008

3. Nordiske bæredygtighedskonference Odense den september 2008 Mandag VISIONER! 11.00 Velkomst ved Odenses Borgmester Klimaudfordringen og behovet for handling. 11.15 Den svenske miljøminister Betydningen af handling i lokale partnerskaber. 11.40 Keynote speaker!

Læs mere

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN 13 VIL BELYSE HVORDAN EUROPAS BYER KAN TILPASSES

Læs mere

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet

Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Projektbeskrivelse Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge Baggrund for projektet Forebyggelse af vold og anden utryghedsskabende adfærd blandt unge kræver langsigtede strategier

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne

Tendenser i politisk ledelse i kommunerne Tendenser i politisk ledelse i kommunerne - og konsekvenser for administrativ ledelse Eva Sørensen Roskilde Universitet Den brændende platform Nye borgere Ny mission Ny styringstænkning Nye borgere Fra

Læs mere

AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG

AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG AFRAPPORTERING AF FASE 3 og 4, PROJEKT FLEKSIBELT ELFORBRUG Januar 2011 Anders Mønsted, Teknologisk Institut Projektet er støttet af Energi & Klima Center for Køle- og Varmepumpeteknik Indholdsfortegnelse

Læs mere