Oplæg til trepartsmøde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oplæg til trepartsmøde"

Transkript

1 Oplæg til trepartsmøde Arbejdsmarkedsreformer, der både forbedrer de offentlige finanser og øger arbejdsudbud og beskæftigelse på kortere sigt Arbejdsmarkedskommissionen blev nedsat af regeringen i december Kommissionen fik til opgave medio 2009 at komme med forslag til, hvordan man varigt kan få befolkningen til at yde en ekstra arbejdsindsats. Ikke fordi mere arbejde er et mål i sig selv, men fordi mere arbejde er en forudsætning for fortsat uden højere skatter at kunne finansiere det velfærdssamfund, der er stor opbakning til i Danmark. I regeringens 2015-plan for dansk økonomi er det forudsat, at de offentlige finanser varigt skal styrkes med 14 mia. årligt gennem øget strukturel beskæftigelse. Det kræver, at beskæftigelsen uanset konjunkturerne øges med i størrelsesordenen personer. Det præcise antal afhænger blandt andet af, hvilken løn de ekstra beskæftigede kan opnå, og hvilke omkostninger fx i form af løntilskud der er forbundet med at få dem i beskæftigelse. Siden Arbejdsmarkedskommissionen blev nedsat, er ledigheden faldet mere, end regeringen forventede. Det indebærer et forstærket pres på arbejdsmarkedet, hvor mangel på arbejdskraft kan få lønningerne til at stige i en takt, der giver risiko for et større tilbageslag i dansk økonomi. På den baggrund har regeringen bedt Arbejdsmarkedskommission om allerede i løbet af september måned 2008 at udarbejde en række forslag, der virker på arbejdsudbud og beskæftigelse inden for en kortere tidshorisont, og som bidrager til en varig styrkelse af de offentlige finanser. Det er således ikke tale om, at Arbejdsmarkedskommissionen er blevet pålagt en ny opgave. Opgaven er fortsat at komme med forslag til reformer, der kan øge beskæftigelsen og derigennem styrke de offentlige finanser. Der er derimod tale om, at kommissionen allerede ved udgangen af september skal præsentere en udvalgt del af sine anbefalinger. Efterfølgende vil Arbejdsmarkedskommissionen arbejde videre og medio 2009 præsentere sine samlede anbefalinger. Kommissionens endelige rapport vil omfatte analyser og forslag inden for alle de temaområder, som kommissionen har valgt at behandle, herunder også indenfor de områder, kommissionen behandler i forbindelse med anbefalingerne i september Oplægget til dette møde angiver hvilke temaer, kommissionen vil behandle i den kommende måneds tid, henholdsvis først behandle i den endelige rapport næste sommer.

2 Side 2 af 10 Ved udvælgelsen vil kommissionen lægge vægt på, at forslagene skal kunne virke med en forholdsvis kort tidshorisont. Erfaringsmæssigt har overgangsregler og indfasningsbestemmelser ofte en afgørende betydning for, hvor hurtigt reformer slår igennem på arbejdsmarkedet. En mærkbar effekt inden for en kortere tidshorisont vil derfor uanset hvilke reformer, der bliver tale om kræve, at man undlader sådanne forsinkende elementer. Overvejelser om indfasning og overgangsbestemmelser vil derfor have relativt lav prioritet i kommissionens forslag. Kommissionen må ved udvælgelsen af emner og behandlingen af disse nødvendigvis også tage hensyn til den meget korte tid, der er til rådighed. Der er snævre grænser for hvor mange forslag og ikke mindst varianter af forslag, der kan medtages i arbejdet på en fagligt forsvarlig måde. De reformmuligheder, der har størst potentiale i forhold til at opnå et hurtigt gennemslag på beskæftigelsen, må sigte på at øge beskæftigelsen af arbejdsmarkedsparate personer dvs. personer, der vil kunne komme i job på kort sigt. Kommissionens forslag i september vil derfor primært omfatte den aktive beskæftigelsespolitik, dagpenge- og kontanthjælpssystemet og tilbagetrækningsområdet. Omvendt skønnes initiativer, der sigter på at øge beskæftigelsen blandt personer, der ikke umiddelbart er arbejdsmarkedsparate personer, der har problemer ud over ledighed ikke at have et væsentligt beskæftigelsespotentiale inden for en kortere tidshorisont. Således har mange af virkemidlerne i forhold til at øge beskæftigelsen blandt disse grupper karakter af forebyggende foranstaltninger, der først kan ventes at have væsentlig effekt på længere sigt. Blandt andet på den baggrund vil forslag vedrørende disse grupper ikke indgå i kommissionens arbejde i september 2008, men først i slutrapporten medio At øge beskæftigelsen for i forvejen arbejdsmarkedsparate personer behøver ikke at indebære offentlige udgifter i nævneværdigt omfang, men vil indebære væsentlige skatteindtægter for det offentlige. For at opnå en højere beskæftigelse blandt personer, der har problemer ud over ledighed, kræves derimod ofte offentlige merudgifter fx til en særlig indsats i form af bedre forebyggelse, behandling, aktive foranstaltninger og/eller løntilskud. Samtidig vil disse grupper ofte ikke kunne opnå samme løn og dermed betale samme skat som personer, der i udgangspunktet er tættere på arbejdsmarkedet. Bidraget til forbedring af de offentlige finanser ved at bringe personer, der ikke umiddelbart er arbejdsmarkedsparate, i beskæftigelse er derfor betydeligt mindre, dvs. et langt større antal skal bringes i beskæftigelse for at opnå den samme effekt på de offentlige finanser. Men potentialet, når det gælder de menneskelige gevinster ved at deltage på arbejdsmarkedet og bidrage til egen forsørgelse, er til gengæld mindst lige så stort som for andre grupper.

3 Side 3 af 10 Det er ikke muligt at give en præcis vurdering af potentialet for forbedring af de offentlige finanser ved reformer på de områder, der vedrører offentligt forsørgede med problemer ud over ledighed. Det mulige potentiale hænger blandt andet snævert sammen med ambitionsniveauet for mulige ændringer på området. Hvis man fx satte som mål, at i størrelsesordenen 1/5 af finansieringsbehovet i 2015-planen skulle tilvejebringes gennem reformer på dette område, ville det kræve et meget højt ambitionsniveau, således at beskæftigelsen for denne gruppe øges markant. Kommissionen vurderer på den baggrund, at de indsatsområder, som kommissionen behandler i denne runde, vil skulle bidrage med langt hovedparten af den varige forbedring af de offentlige finanser på 14 mia. kr. årligt, som er nødvendig for at finansiere de offentlige udgifter i 2015-planen. Kommissionen skønner, at mindst i størrelsesordenen ¾ af det samlede finansieringsbehov svarende til ca. 10 mia. kr. årligt eller en varig forøgelse af beskæftigelsen med ca (arbejdsmarkedsparate) personer bør søges realiseret gennem virkningsfulde reformer af den aktive beskæftigelsespolitik, dagpenge- og kontanthjælpssystemerne samt tilbagetrækningsområdet. Ellers bliver kravene til reformer, der skal øge beskæftigelsen for personer med begrænsede kvalifikationer og nedsat arbejdsevne, herunder syge og handikappede, næppe realistiske inden for rammerne af et socialt sikkerhedsnet, som det vi kender i dag. Nærmere om de udvalgte temaer Der er to kriterier, der er afgørende for, om Arbejdsmarkedskommissionen vil behandle et tema i denne runde, jf. ovenfor. Dels skal eventuelle anbefalinger kunne give en relativt hurtig effekt på beskæftigelsen og en varig styrelse af de offentlige finanser. Dels skal det være muligt for kommissionen at kunne præsentere nogle fagligt velfunderede anbefalinger inden for den korte tidsramme, som er afsat til processen. Kommissionen venter i september at fremlægge konkrete forslag indenfor følgende temaområder: Den aktive beskæftigelsespolitik Dagpenge- og kontanthjælpssystemerne (for arbejdsmarkedsparate ledige) Frivillig tilbagetrækning Kommissionen vil derudover i september eventuelt komme med forslag inden for følgende områder: Integration Kortvarigt sygefravær

4 Side 4 af 10 Udenlandsk arbejdskraft Følgende emneområder vil først blive behandlet i kommissionens endelige rapport medio 2009: Øget arbejdstid Personer med problemer ud over ledighed Diverse systemforhold Hurtigere færdiggørelse af uddannelse Kommissionens endelige rapport i 2009 vil omhandle alle de ovenstående emner og vil dermed også kunne samle op på de temaer, der er til drøftelse i efteråret Temaer, som vil indgå i kommissionens forslag i september 2008 Den aktive beskæftigelsespolitik Det skal overvejes, på hvilke tidspunkter beskæftigelsesindsatsen bør sætte ind i forhold til forskellige grupper af ledige. Det gælder både for kontakt- og vejledningsforløb såvel som egentlige aktiveringsforløb. Blandt andet på baggrund af erfaringerne med forsøget Hurtigt i gang kan det overvejes, om beskæftigelsesindsatsen for visse grupper af ledige bør intensiveres tidligt i ledighedsforløbet. Samtidig skal det overvejes, hvornår aktiveringsforløbene for ledige bør starte, og om dette tidspunkt eventuelt skal have en formaliseret sammenhæng med konjunkturudsvingene, så de starter tidligere under en højkonjunktur end under en lavkonjunktur. Kommissionen vil overveje såvel indholdet i aktiveringstilbuddene, som mulighederne for en bedre målretning af de forskellige instrumenter, så den enkelte ledige så vidt muligt kun deltager i den form for aktivering, der mest effektivt får netop ham eller hende hurtigt i arbejde. Det bør endvidere drøftes, om der kan opnås bedre effekter af rådighedskrav og sanktioner til ledige. Kommissionen vil bl.a. vurdere effekterne af et enklere system med mildere sanktioner, som til gengæld udløses mere automatisk end i dag ved simple overtrædelser af rådighedskrav m.v. Dagpenge- og kontanthjælpssystemerne Den vigtigste parameter for kommissionen i vurderingen af forskellige modeller for omlægninger af dagpengesystemet er effekten på strukturledigheden. Et eventuelt bidrag fra en dagpengereform til opfyldelse af målsætningen om øget arbejdsudbud og forbedrede offentlige finanser vil således skulle opnås gennem lavere strukturel ledighed.

5 Side 5 af 10 En af de mulige ændringer i dagpengesystemet, der kan bidrage til at mindske den strukturelle ledighed dvs. medvirke til et lavere ledighedsniveau end ellers både i situationer med høj- og lavkonjunkturer er en kortere dagpengeperiode. Dagpengeperioden i Danmark er 4 år, hvilket er meget lang tid sammenlignet med alle andre lande, vi normalt sammenligner os med, jf figur 1. Figur 1. Varighed af arbejdsløshedsunderstøttelse i forskellige lande, 2005 Storbritannien Tyskland Sverige Holland Frankrig Finland Norge Danmark Måneder Kilde: OECD: Benefits and Wages Anm.: Da varighed af arbejdsløshedsunderstøttelse i nogle lande afhænger af alder, forsørgerstatus og arbejdsmarkedserfaring, er tallene taget med udgangspunkt i en 40-årig ugift mand uden børn, med 22 års erfaring på arbejdsmarkedet. En forkortelse af dagpengeperioden må forventes såfremt den gennemføres uden lange overgangsregler at kunne give en effekt på ledighed og beskæftigelse inden for en forholdsvis kort tidshorisont, selvom de fulde virkninger først vil vise sig på lidt længere sigt. En forkortelse af dagpengeperioden kan eventuelt ses i sammenhæng med, at dagpengeperioden gøres konjunkturafhængig. Således kan dagpengeperioden være kort i perioder med gode beskæftigelsesmuligheder og noget længere i perioder med vanskelige beskæftigelsesmuligheder. I kommissionens overvejelser om forskellige dagpengemodeller vil også kunne indgå en vurdering af, hvordan modellerne må forventes at påvirke andelen af ledighedsforsikrede blandt personer på arbejdsmarkedet.

6 Side 6 af 10 De forhold, der kan påvirke andelen af ledighedsforsikrede med frivillig forsikring, er foruden dagpengeperiodens længde niveauet for dagpengeydelsen og a- kassekontingentets størrelse. Det bemærkes, at de principielle muligheder, der eksisterer for at opnå en højere andel frivilligt forsikrede, alle ville have forskellige problematiske implikationer. Det ville også gælde ved indførelse af en obligatorisk arbejdsløshedsforsikring. Eksempelvis ville en højere dagpengeydelse isoleret set trække i retning af højere strukturledighed og en varig svækkelse af de offentlige finanser. Givet, at en dagpengereform forudsættes at skulle bidrage positivt til at opfylde 2015-planens beskæftigelsesforudsætninger, vil det således i høj grad skærpe kravene til forkortelse af dagpengeperioden, hvis dagpengeydelsen forhøjes. Eventuelle omlægninger i dagpengesystemet kan påvirke tilgangen til og sammensætningen af personer i kontanthjælpssystemet og gøre det nødvendigt at tilpasse kontanthjælpsydelserne. Frivillig tilbagetrækning I dag forlader mange velkvalificerede ældre arbejdsmarkedet inden folkepensionsalderen. Hvis flere seniorer arbejdede, ville det give et værdifuldt bidrag til beskæftigelsen. Efterlønsordningen er den vigtigste årsag til den markante frivillige tilbagetrækning blandt fuldt arbejdsmarkedsparate årige. Ordningen indebærer, at store grupper af beskæftigede seniorer har en relativt lille økonomisk tilskyndelse til at blive på arbejdsmarkedet. I 2006 blev det med velfærdsaftalen bl.a. på baggrund af Velfærdskommissionens rapport vedtaget, at efterløns- og folkepensionsalderen skal øges fra hhv og Med henblik på at gøre de offentlige finanser mere robuste i forhold til øget levetid skal aldersgrænserne fra 2025 reguleres i takt med restlevetiden for 60-årige. Efterlønsalderen fastsættes, så perioden med efterløn og folkepension i gennemsnit bliver omkring 19½ år på længere sigt. Siden Velfærdskommissionens analyser er der sket en kraftig udvikling i levetiden. De seneste oplysninger viser, at den nuværende levealder allerede næsten svarer til Velfærdskommissionens prognose for levealderen i De nuværende 60-årige har dermed udsigt til i gennemsnit mindst 21½ år med efterløn og folkepension. Og personer, der bliver 60 år inden for de næste 10 år, vil have en endnu længere periode med efterløn og folkepension. Disse generationer, der er blevet friholdt fra den med velfærdsaftalen vedtagne forhøjelse af efterløns- og pensionsalderen, vil således få væsentligt flere år med efterløn og folkepension end såvel de tidligere som de kommende generationer af ældre.

7 Side 7 af 10 Samtidig oplever samfundet en markant mangel på arbejdskraft. Det kan på den baggrund overvejes at fremrykke de planlagte forhøjelser af efterløns- og folkepensionsalderen. Et sådant initiativ kunne give et markant bidrag til beskæftigelsen. Idet størstedelen af de potentielle efterlønsmodtagere i forvejen er i beskæftigelse, vil forslaget i hovedsagen have den konsekvens, at de berørte personer vil vælge at arbejde et par år længere end ellers. Det kan herudover overvejes at justere på stilleskruerne i efterlønsordningen. Blandt andet på baggrund af erfaringerne med 1999-reformen af efterlønsordningen kan det overvejes at udvide perioden med pensionsmodregning og eventuelt forbedre præmieordningen for at fortsætte med at arbejde frem til folkepensionsalderen. Det kan endvidere drøftes hvilke barrierer, der er for en mere gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, både på udbuds- og efterspørgselssiden. En del seniorer udtrykker ønske om at kunne trække sig gradvist tilbage fra arbejdsmarkedet. I praksis er det dog fortsat ret få, der vælger at arbejde ved siden af efterlønnen. Efterlønsordningen giver ellers ret fleksible rammer for denne kombination. Det er uklart, om det er muligt at gennemføre yderligere initiativer eksempelvis ændringer af efterlønsreglerne der gør det mere attraktivt at trække sig gradvist tilbage, uden at de offentlige finanser svækkes. Det skyldes blandt andet, at sådanne initiativer vil gøre deltidsbeskæftigelse relativt mere attraktiv sammenlignet med fuldtidsarbejde. Samtidig vil sådanne initiativer indebære et dødvægtstab, dvs. personer, der i forvejen benytter delvis tilbagetrækning, vil også få gavn af eventuelle regelændringer. Temaer, som eventuelt vil indgå i kommissionens forslag i september 2008 Integration Fra 1996 til 2007 er ledigheden for indvandrere og efterkommere nedbragt fra 22 pct. til 8 pct. I samme periode er ledigheden for personer med dansk oprindelse nedbragt fra 8 pct. til 3 pct. Merledigheden for indvandrere og efterkommere er således markant reduceret, hvilket blandt andet skyldes de gode økonomiske konjunkturer. Kommissionen vil overveje, om der er behov for særlige instrumenter i den aktive arbejdsmarkedspolitik, som kan medvirke til at nedbringe ledigheden yderligere for denne gruppe. Den største udfordring på integrationsområdet er imidlertid den relativt store gruppe af indvandrere og efterkommere, der står helt uden for arbejdsmarkedet. Denne problemstilling er meget kompleks, og kommissionen vil først komme med forslag på dette område i forbindelse med de endelige anbefalinger, som præsenteres medio Det kortvarige sygefravær Regeringen har fremlagt en handlingsplan, der skal medvirke til at nedbringe sygefraværet. Arbejdsmarkedskommissionen vil i den proces, der forløber i septem-

8 Side 8 af 10 ber muligvis komme med anbefalinger på området, primært vedrørende mulighederne for at nedbringe det kortvarige sygefravær. Udenlandsk arbejdskraft Øget tilgang af udenlandsk arbejdskraft øger i sagens natur arbejdsstyrken og bidrager til øget beskæftigelse. Arbejdsmarkedskommissionens foreløbige analyser peger dog på, at indvandring af udenlandsk arbejdskraft kun i begrænset omfang og under helt særlige betingelser kan forventes at styrke de offentlige finanser. Det skyldes, at udgifter til skolegang og sundhed osv. til udenlandsk arbejdskraft og deres familier betyder, at de offentlige finanser i bedste fald ender med en beskeden gevinst. I andre tilfælde ved kortvarig beskæftigelse i Danmark er skattebetalingen ofte meget lille på grund af fradrag for dobbelt husførelse mv. Arbejdskraftens øgede mobilitet over landegrænserne kan dog bidrage til at lette presset på arbejdsmarkedet under højkonjunkturer (og mindske stigningen i ledighed under lavkonjunktur) og dermed øge vækst og produktion. Den særlige overgangsordning, der regulerer adgangen til det danske arbejdsmarked for arbejdstagere fra de nye EU-lande, udløber 1. maj Herefter vil der være fri adgang til at søge og opnå arbejde i Danmark for arbejdstagere fra hele EU. Kommissionen vurderer på denne baggrund, at mulighederne for gennem ændret lovgivning yderligere at lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft er begrænsede. Eventuelle regelændringer skal således være rettet mod at lette adgangen til det danske arbejdsmarked for personer uden for EU og Norden. Derudover kan der generelt være muligheder for at styrke Danmarks position i konkurrencen om at tiltrække og fastholde mere udenlandsk arbejdskraft. Der er i de senere år gennemført en del initiativer med dette sigte. Arbejdsmarkedskommissionen vil gennemgå området for at se, om der er enkelte yderligere initiativer, som kan anbefales. Temaer, som ikke vil indgå i kommissionens forslag i september 2008 Arbejdstid Den finanspolitiske holdbarhed vil kunne sikres, hvis personer i beskæftigelse i gennemsnit arbejdede ca. 45 timer mere om året. Dette ville indebære den styrkelse af de offentlige finanser med 14 mia. kr. årligt, som er forudsat i planen. Øget arbejdstid vil forbedre de offentlige finanser som følge af øgede skatteindtægter, hvorimod der (stort set) ikke vil være sparede udgifter til overførselsindkomster. Den krævede forøgelse af arbejdstiden svarer derfor til en noget større forøgelse af beskæftigelsen, end hvis finansieringsbehovet kunne tilvejebringes ved at bringe arbejdsmarkedsparate ledige i beskæftigelse. Skønsmæssigt svarer den nævnte forøgelse af arbejdstiden til (arbejdsmarkedsparate) fuldtidspersoner.

9 Side 9 af 10 Arbejdsmarkedskommissionen har igangsat et analysearbejde med at afdække de barrierer, der eksisterer i forhold til at øge arbejdstiden. Det vil sige forhold, der forhindrer personer i at få en højere arbejdstid, hvis de ønsker det. Resultaterne af dette arbejde vil først foreligge i Blandt andet derfor vil de anbefalinger, som kommissionen præsenterer ved udgangen af september 2008, som udgangspunkt ikke omhandle arbejdstidstemaet. En anden årsag er, at mulighederne for at påvirke arbejdstid via en aftale mellem folketingets partier i efteråret er begrænsede. Det skyldes dels, at de rammebetingelser, der bestemmer arbejdstiden, i høj grad bliver fastsat ved overenskomstforhandlingerne. Samtidig har regeringen meldt ud, at eventuelle justeringer af skattesystemet afventer Skattekommissionens anbefalinger, som ventes i februar Arbejdsmarkedskommissionen vil i sit analysearbejde være opmærksom på, om områder såsom infrastruktur og offentlig service (eksempelvis børnepasning) udgør barrierer for at øge arbejdstiden. Kommissionen finder dog ikke, at det er en del af dens opgave at stille forslag vedrørende disse områder. Personer med problemer ud over ledighed Dette område vil ikke indgå i oplægget til det kommende trepartsmøde. Men frem mod fremlæggelsen af Arbejdsmarkedskommissionens endelige anbefalinger medio 2009 vil det blive analyseret, hvordan den samlede beskæftigelse kan øges ved at styrke arbejdsudbuddet for en række grupper, der i dag har reduceret eller slet ingen kontakt med arbejdsmarkedet. Det kan fx dreje sig om kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5, langtidssyge sygedagpengemodtagere og personer med nedsat arbejdsevne, herunder førtidspensionister og personer visiteret til fleksjob. Indsatsområdet omfatter også indvandrere og efterkommere med svage kvalifikationer, som befinder sig uden for arbejdsstyrken. I de seneste år har bestræbelserne på at skabe mere rummelighed på arbejdsmarkedet givet sig udslag i, at antallet af personer visiteret til støttet beskæftigelse er steget markant. Men det er sket uden, at det har ført til færre sygedagpengemodtagere eller færre på førtidspension, som det ellers blev forudsat i forbindelse med førtidspensionsreformen fra Antallet på førtidspension eller visiteret til fleksjob er steget fra knap personer i 2000 til knap personer i I alt er knap personer på overførselsindkomst eller i støttet beskæftigelse som følge af nedsat arbejdsevne, sygdom eller lignende. Arbejdsmarkedskommissionen vurderer, at en reform af førtidspensionsordningen og tilgrænsende ordninger, herunder fleksjob, langvarige sygedagpenge og kontanthjælp for matchgruppe 4 og 5 bør være omfattende og sammenhængende. En sådan reform kræver derfor et meget omhyggeligt forarbejde. Samtidig kan det ikke forventes, at omlægninger på disse områder vil bidrage mærkbart til arbejdsstyrken inden for en kortere tidshorisont. Det skyldes blandt

10 Side 10 af 10 andet, at nogle af virkemidlerne i forhold til at øge beskæftigelsen blandt disse grupper er langsigtede forebyggende initiativer, herunder bedre arbejdsmiljø m.v. Arbejdsmarkedskommissionen vil derfor ikke komme med anbefalinger på disse områder i den proces, der forløber i september. Arbejdsmarkedskommissionen har igangsat en række analyser og vil medio 2009 komme med anbefalinger, som har til formål væsentligt at begrænse antallet af personer, der bliver langvarigt offentligt forsørgede. Diverse systemforhold Dette område vil ikke indgå i oplægget til det kommende trepartsmøde. Men frem mod Arbejdsmarkedskommissionens endelige anbefalinger medio 2009 vil det blive analyseret, om der er behov for at justere på en række af beskæftigelsessystemets incitamenter og systemer mv. Overvejelserne, der nødvendigvis må ses i sammenhæng med finansieringsregler mv. på sygedagpenge- og førtidspensionsområdet, omfatter refusionssystemet, a- kassernes økonomiske incitamenter, matchgruppeinddeling og kompetencesammensætningen blandt medarbejderne i beskæftigelsessystemet. Herudover vil det blive overvejet, om det vil være hensigtsmæssigt med en yderligere harmonisering af rettigheder og pligter for dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere. Hurtigere færdiggørelse af uddannelse Danske unge fuldfører fortsat deres uddannelser senere end unge i de fleste andre lande. En nedbringelse af denne forsinkelse kan give et bidrag til at øge beskæftigelsen. Initiativer, der har til formål at fremskynde fuldførelsestidspunktet, vil imidlertid næppe kunne have effekt på arbejdsstyrken inden for en kortere tidshorisont. Arbejdsmarkedskommissionen vil derfor ikke komme med anbefalinger på dette område i denne runde. Arbejdsmarkedskommissionen har igangsat en analyse af potentialet ved, at unge fuldfører deres uddannelse på et tidligere tidspunkt end nu. Kommission vil muligvis komme med anbefalinger på dette område, når de endelige anbefalinger fremlægges medio Afslutning Det danske arbejdsmarkedssystem og sociale sikkerhedsnet udgør en kompleks helhed med talrige sammenhænge mellem de forskellige ordninger og regelsæt. Ændringer på ét område i dette system kan derfor have afsmittende virkninger på mange andre områder, som det kan være ønskeligt at modvirke ved at justere i flere ordninger på én gang. Fremrykningen af en del af Arbejdsmarkedskommissionens arbejde indebærer en risiko for, at sammenhænge på tværs af indsatsområder overses. Arbejdsmarkedskommissionen vil søge at tage højde for de mest oplagte sammenhænge i sine anbefalinger.

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Arbejde, vækst og velfærd

Arbejde, vækst og velfærd Arbejdsmarkedskommissionen er nedsat af regeringen og skal foreslå reformer, der styrker de offentlige finanser gennem en øget arbejdsindsats. Ifølge regeringens 2015 plan mangler der med de kendte finanspolitiske

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform

3. januar Pressebriefing om tilbagetrækningsreform 3. januar 211 Pressebriefing om tilbagetrækningsreform Mål om balance på de offentlige finanser i 22 Pct. af BNP 2 1-1 -2-3 -4-5 Strukturel balance 22 Uden yderligere tiltag Pct. af BNP 21 22 23 24 2 1-1

Læs mere

Oplæg til trepartsmøde

Oplæg til trepartsmøde Oplæg til trepartsmøde 29. april 2008 Mere velfærd kræver mere arbejde Arbejdsmarkedskommissionen skal medio 2009 komme med forslag til, hvordan man varigt kan få befolkningen til at yde en ekstra arbejdsindsats.

Læs mere

Mere velfærd kræver mere arbejde

Mere velfærd kræver mere arbejde Mere velfærd kræver mere arbejde 23. april 2008 Arbejdsmarkedskommissionen skal, i løbet af det kommende halvandet år, komme med forslag til, hvordan man varigt får danskerne til at arbejde mere end i

Læs mere

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019

Teknisk briefing om pensionsalder. Februar 2019 Teknisk briefing om pensionsalder Februar 19 Aftale om levetidsindeksering af folkepensionsalderen () Regeringen, S, DF, K og RV er enige om principperne for levetidsindeksering, som fremgår af Lov om

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Pct = Erhvervsfrekvens, pct.

Pct = Erhvervsfrekvens, pct. Danmarks velstand afhænger blandt andet af den samlede arbejdsindsats. Velstanden øges, hvis flere personer deltager på arbejdsmarkedet, eller arbejdstiden øges. I Danmark er erhvervsfrekvensen høj, men

Læs mere

Oversigt over faktaark

Oversigt over faktaark Oversigt over faktaark Hovedlinjerne i Aftale om senere tilbagetrækning De tre hovedelementer i aftalen om tilbagetrækning Reformens virkninger på beskæftigelse, offentlige finanser og vækst Forbedring

Læs mere

23.04.2008. Mere velfærd kræver mere arbejde

23.04.2008. Mere velfærd kræver mere arbejde 23.04.2008 Mere velfærd kræver mere arbejde 1 Politikerne er generelt enige om tre ting Mere velfærd Skattetrykket skal ikke stige Sammenhæng mellem indtægter og udgifter (finanspolitisk holdbarhed) Udfordringen

Læs mere

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING

SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 18. december 2013 SAMMENLIGNING AF REFORMER UNDER FOGH, LØKKE OG THORNING Dette notat sammenligner effekten på den strukturelle beskæftigelse

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset af allerede besluttede reformer 1 April 2007

Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset af allerede besluttede reformer 1 April 2007 KVALITET I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Fakta om udviklingen i arbejdsstyrken frem mod 2040 i lyset

Læs mere

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER Siden 1970 er der sket en fordobling i antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 840.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere er fordoblet

Læs mere

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde

FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde 07-1389 - 15.05.2008 FTF's svar på arbejdsmarkedskommissionens oplæg - Mere velfærd kræver mere arbejde FTF er enig i at mere velfærd kræver mere arbejde, men accepterer ikke skattestop og ufinansierede

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 217 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI

Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI Inklusion eller udstødning fra arbejdsmarkedet? Afdelingschef Lisbeth Pedersen, Beskæftigelse og Integration, SFI De egnede - en konstant andel af danskerne? 100% 80% 60% 40% 20% Familieforsørgede Andel

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I ESBJERG/FANØ KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning September 11 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune 1 Denne

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Efterårets vismandsrapport har to kapitler: Kapitel I indeholder en konjunkturvurdering, en vurdering af overholdelsen af

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

1.7 Arbejdsmarkedsudvalget

1.7 Arbejdsmarkedsudvalget 1.7 1.7.1 49. Beskrivelse af sindsatsen omfatter budgetområdet vedr. indkomstoverførsler som f.eks., arbejdsløshedsdagpenge, kontanthjælp, førtidspension, sygedagpenge samt arbejdsmarkedsforanstaltninger

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del) af 6. februar 2014

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del) af 6. februar 2014 Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 150 Offentligt Folketingets Finansudvalg Finansministeren Christiansborg 29. april 2014 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 150(Alm. del)

Læs mere

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet

Reformforslag til besparelser for 5,25 mia. kr. på overførselsområdet VLAK-regeringen har meldt ud, at den vil finde besparelser på 5,25 mia. kr. på overførselsområdet som finansiering til skattereformen. VLAKs målsætning er, at disse besparelser skal øge beskæftigelsen

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft fra den 1. januar 2013. Reformen har som overordnet mål, at flest muligt skal i arbejde og forsørge

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR - Hovedstaden 30. april 2018 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på arbejdsmarkedet?

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 193 Offentligt Finansudvalget 256 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 93 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 3. juni 26 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 93 (Alm. del) af. marts 26 stillet efter

Læs mere

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet Arbejdsmarked: let af marginaliserede er steget markant siden 29 Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet let af marginaliserede steg med 5.3 fra 4. kvartal 211 til 1. kvartal 212.

Læs mere

Kommissorium for udredning af den aktive beskæftigelsesindsats En aktiv indsats med fokus på varig beskæftigelse

Kommissorium for udredning af den aktive beskæftigelsesindsats En aktiv indsats med fokus på varig beskæftigelse Februar 2013 Kommissorium for udredning af den aktive beskæftigelsesindsats En aktiv indsats med fokus på varig beskæftigelse Høj beskæftigelse er en betingelse for velfærd og velstand i Danmark. I dag

Læs mere

Stadigt færre offentligt forsørgede

Stadigt færre offentligt forsørgede Fakta om økonomi 23. juni 2016 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Stadigt færre offentligt forsørgede Tal for offentligt forsørgede for 1. kvartal 2016 viser, at den faldende tendens de senere år fortsætter.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 31. oktober 2016 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 344 af 9. juni 2016 stillet

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Af chefkonsulent Kirstine Flarup Tofthøj, kift@di.dk Maj 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets NOTAT ØDC Økonomistyring 15-10- 1. bemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets - 20 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af ét politikområde: Arbejdsmarked og beskæftigelse Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Analyse 3. oktober 2012

Analyse 3. oktober 2012 3. oktober 2012. Økonomiske konsekvenser af at lempe kravet til at genoptjene dagpenge Af Andreas Højbjerre Dagpengeperioden er fra 2013 afkortet fra 4 til 2 år. Samtidig blev kravet til hvor meget beskæftigelse,

Læs mere

Aftale om senere tilbagetrækning

Aftale om senere tilbagetrækning 11-0518 - liss, - 16.05.2011 Kontakt: Lisbeth Sølvhøj - liss@ftf.dk, - Tlf: 33 36 88 00 Aftale om senere tilbagetrækning Regeringen indgik fredag den 13. maj en efterlønsaftale med Dansk Folkeparti og

Læs mere

50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen

50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen Reformer af offentlige ydelser skal gå hånd i hånd med jobskabelse 50.000 flere langvarigt offentligt forsørgede under krisen Ser man på alle offentlige forsørgelsesydelser under ét, var der samlet set

Læs mere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere

Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2017 Reformer har gjort Danmark 130 mia. kr. rigere De seneste 10 års politiske reformer, som er gennemført af skiftende regeringer og folketingsflertal,

Læs mere

l. Hvad er problemstillingen (kort)

l. Hvad er problemstillingen (kort) Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Finansudvalget PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt l. Hvad er problemstillingen (kort) I fremtidens samfund bliver der flere ældre. Fremtidens ældre vil desuden have en stigende

Læs mere

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning Notat Udkast 2. maj 212 DØR-rapporten forår 212 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 22 sammenlignet med FM s fremskrivning I DØR s forårsrapport 212 indgår en ny fremskrivning af dansk økonomi

Læs mere

Arbejdskraft udfordringer og muligheder?

Arbejdskraft udfordringer og muligheder? Kim Graugaard Arbejdskraft udfordringer og Kim Graugaard, viceadm. direktør Erhvervstræf, DI Lolland-Falster Beskæftigelsen på vej op for hele landet men endnu ikke på Sydsjælland og LF Udvikling i samlet

Læs mere

Fleksibelt arbejdsmarked 15

Fleksibelt arbejdsmarked 15 Virksomhedernes muligheder for omstilling og tilpasning af produktionen er afgørende for konkurrenceevnen. Arbejdsmarkedets fleksibilitet er centralt, da det bidrager til, at virksomhederne løbende har

Læs mere

Analyse 6. februar 2012

Analyse 6. februar 2012 6. februar 2012 De konkrete målsætninger for skattereformen kræver reelt en markant nedsættelse af topskatten I Kraka sidder vi og tænker lidt over skattereformen. Den første udfordring man støder på er

Læs mere

Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger

Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger 19. oktober 2007 Ledigheden falder, men fraværet fra arbejde stiger Forebyggelsesfonden er en tiltrængt fornyelse i indsatsen for at undgå, at så mange forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Ledigheden

Læs mere

Forsikring mod ledighed

Forsikring mod ledighed Forsikring mod ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked hviler blandt andet på, at der er økonomisk tryghed i tilfælde af ledighed. Dagpengesystemet er derfor et væsentligt element i den danske model, som

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I LANGELAND KOMMUNE Til EBU og LBR OPFØLGNING 4. kvartal 213 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal fokus på to væsentlige

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet

Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet Verner Sand Kirk / Michel Klos Salamimetoden: Skive for skive skæres der af dagpengesystemet 19. februar 2019 Over de senere år er det gradvist blevet mindre og mindre attraktivt af forsikre sig mod ledighed

Læs mere

Incitamenter til beskæftigelse

Incitamenter til beskæftigelse Incitamenter til beskæftigelse Dansk økonomi er kendetegnet ved, at mange deltager aktivt på arbejdsmarkedet. Langt de fleste i de erhvervsaktive aldre er således i job. Der er dog også mennesker, som

Læs mere

Salamimetoden. Pensions- og efterlønsalderen er blevet forhøjet. Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet.

Salamimetoden. Pensions- og efterlønsalderen er blevet forhøjet. Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet. Verner Sand Kirk / Michel Klos Salamimetoden 28. marts 2019 Over de senere år er det gradvist blevet mindre og mindre attraktivt af forsikre sig mod ledighed i en a-kasse. Danske A-kasser har i denne oversigt

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR Øst Marts 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter fokus på,

Læs mere

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Fyn

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Fyn AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Fyn September Resume Det regionale samarbejde er afgørende for en virkningsfuld beskæftigelsesindsats til gavn for både borgere og virksomheder. Dette notat kan

Læs mere

Dansk pensionsalder vil sætte international rekord

Dansk pensionsalder vil sætte international rekord Tilbagetrækning Juni Dansk pensionsalder vil sætte international rekord Der er udsigt til en markant forhøjelse af de officielle tilbagetrækningsaldre i i de kommende årtier. Sammenlignet med andre europæiske

Læs mere

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde

Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Det økonomiske potentiale af at få udsatte ledige i arbejde Mange borgere i Danmark er på overførselsindkomst, og det offentlige bruger store summer på disse grupper. Men selv de mest udsatte ledige indeholder

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 214-1 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 124 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8

Læs mere

Fleksibelt arbejdsmarked 15

Fleksibelt arbejdsmarked 15 Ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked bidrager til, at arbejdskraften anvendes effektivt, og ledige hurtigt finder ny beskæftigelse. Hvis efterspørgslen falder i dele af økonomien, skal arbejdskraften kunne

Læs mere

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland

AMK-Syd. Status på reformer og indsats RAR Sydjylland AMK-Syd Status på reformer og indsats RAR Sydjylland September Resume Det regionale samarbejde er afgørende for en virkningsfuld beskæftigelsesindsats til gavn for både borgere og virksomheder. Dette notat

Læs mere

Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen

Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen 4. januar 2011 Regeringens forslag om afskaffelse af efterlønnen Sammenfatning Den typiske efterlønner er faglært eller ufaglært med mange år på arbejdsmarkedet

Læs mere

Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden. AMK-Øst 3. november 2015

Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden. AMK-Øst 3. november 2015 Status på reformer og indsats RAR Hovedstaden AMK-Øst 3. november 2015 November 2015 Beskæftigelsesreformen Beskæftigelsesreformen er trådt i kraft hhv. 1. januar og 1. juli 2015. Reformen sætter fokus

Læs mere

RekoRdstoR fremgang for integrationen i danmark

RekoRdstoR fremgang for integrationen i danmark Organisation for erhvervslivet Juni 2009 RekoRdstoR fremgang for integrationen i danmark AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK OG INTEGRATIONSKONSULENT PERNILLE KIÆR, PEKI@DI.DK Der er klare

Læs mere

Seniorer på arbejdsmarkedet

Seniorer på arbejdsmarkedet Seniorer på arbejdsmarkedet - de kan og vil 15. januar 2018 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen 1 Dansk opsving: Stigende beskæftigelse Mia. Kr. (2010-priser) 2100 2000 1900 1800 1.000 personer

Læs mere

Forslag om udvidet ungeindsats

Forslag om udvidet ungeindsats Sagsnr. 61.01-06-1 Ref. CSØ/kfr Den 7. april 006 Forslag om udvidet ungeindsats Regeringen vil nedsætte ydelserne for de 5-9-årige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere. For kontanthjælpsmodtagerne gælder

Læs mere

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper.

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper. Vordingborg Vordingborg 30. april 2014 Resultatrevision 2013 for Jobcenter Vordingborg 1. Generelle betragtninger Jobcenter Vordingborg har i 2013 haft fokus på at stabilere indsatsen og fastholde resultaterne

Læs mere

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Vest

Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Vest Status på de beskæftigelsespolitiske reformer i RAR-Vest Marts 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen sætter fokus

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 2 Indhold: Ugens temaer Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens temaer: Overrepræsentation af indvandrere på kontanthjælp og førtidspension

Læs mere

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag

Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelsesfradrag Bortfald af efterløn for alle under 40 år skaber råderum på 12 mia.kr. til beskæftigelses Det foreslås, at efterlønnen bortfalder for alle under 40 år. Det indebærer, at efterlønnen afvikles i perioden

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I VEJEN KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 213 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes der hvert kvartal

Læs mere

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension.

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Erhvervsog Beskæftigelsesudvalgets område. Beskæftigelse har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der indgår i aftalen

Læs mere

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE

GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen 21 23 79 52 og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg 23. juni 2014 GEVINSTEN VED AT TAGE LAVTLØNSJOB FOR DAGPENGEMODTAGERE Dette notat belyser gevinsten ved at taget et

Læs mere

Notat. Job og Arbejdsmarked. Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: Sag: Kommentarer til resultatrevision Sagsbehandler:

Notat. Job og Arbejdsmarked. Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: Sag: Kommentarer til resultatrevision Sagsbehandler: Job og Arbejdsmarked Notat Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: 19-03-2010 Sag: Kommentarer til resultatrevision 2009 Sagsbehandler: Martin Kristensen Arbejdsmarkedskonsulent Resultatrevision 2009 for Halsnæs

Læs mere

Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet.

Efterlønsordningen er kraftig forringet og fremadrettet reelt afskaffet. Salamimetoden: 04 11 2016 vsk Over de senere år er det gradvist blevet mindre og mindre attraktivt af forsikre sig mod ledighed i en a kasse. Og i Regeringens 2025 plan lægges der op til yderligere forringelser

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til Job- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2013 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert

Læs mere

Kender du din pensionsalder?

Kender du din pensionsalder? Det er de færreste i dag, som kender sin pensionsalder med de nye regler fra velfærdsaftalen fra 2006, der løfter både efterløns- og folkepensionsalderen fra 2019/2024. Aftalen er mere drastisk end en

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet 07-0343 17.10.2008 Kontakt: Jette Høy - jeho@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet Forligspartierne bag førtidspensionsreformen af 2003 drøfter i dette efterår

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige finanser International åbenhed, samarbejde og samhandel er grundlaget for vores velstand. Sådan har det været hidtil. Sådan vil det være

Læs mere

Arbejdsmarkedskommissionens delrapport: Arbejde, vækst og velfærd

Arbejdsmarkedskommissionens delrapport: Arbejde, vækst og velfærd Arbejdsmarkedskommissionens delrapport: Arbejde, vækst og velfærd September 2008 Indholdsfortegnelse 1 Indledning og sammenfatning... 3 1.1 Arbejdsmarkedskommissionens opgave... 3 1.2 Beskæftigelsesudsigterne

Læs mere

VELFÆRD KRÆVER ARBEJDE

VELFÆRD KRÆVER ARBEJDE VELFÆRD KRÆVER ARBEJDE AUGUST 29 VELFÆRD KRÆVER ARBEJDE ARBEJDSMARKEDSKOMMISSIONENS FORSLAG TIL, HVORDAN DE OFFENTLIGE FINANSER KAN STYRKES GENNEM EN ØGET ARBEJDSINDSATS HVIS VI VIL HAVE, AT ALT SKAL

Læs mere

LO s forslag til særlig indsats mod ungdomsarbejdsløshed

LO s forslag til særlig indsats mod ungdomsarbejdsløshed 20. maj 2009 LO s forslag til særlig indsats mod ungdomsarbejdsløshed Udviklingen i ungdomsarbejdsløsheden 2008-2009 Sammenlignet med andre europæiske lande har Danmark gennem en lang periode haft en historisk

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I FREDERICIA KOMMUNE Til Arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. KVT. 2013 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune I denne rapport sættes hvert kvartal

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider Organisation for erhvervslivet 27. april 29 Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK Lempelige regler for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft

Læs mere

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer?

Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Udenlandske erfaringer fælles udfordringer? Arbejdsmarkedskommissionens seminar 10. Juni 2008 Jens Lundsgaard Chef for Danmark/Sverige-kontoret, OECD Economics Department www.oecd.org/eco/surveys/denmark

Læs mere

Overligger: Servicetjek af Flexicuritymodellen

Overligger: Servicetjek af Flexicuritymodellen Overligger: Servicetjek af Flexicuritymodellen Disruptionrådets sekretariat Januar 18 Servicetjekket af flexicuritymodellen viser, at der på det danske arbejdsmarked stadig er en høj grad af fleksibilitet

Læs mere

Indstilling. Resultatrevision 2009 for Jobcenter Århus. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 19.

Indstilling. Resultatrevision 2009 for Jobcenter Århus. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse. Den 19. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 19. maj 2010 Århus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Sociale Forhold og Beskæftigelse 1. Resume Resultatrevision 2009

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Status på den beskæftigelsespolitiske indsats i RAR-Fyn. Bilag til pkt. 6.1

Status på den beskæftigelsespolitiske indsats i RAR-Fyn. Bilag til pkt. 6.1 Status på den beskæftigelsespolitiske indsats i RAR-Fyn Bilag til pkt. 6.1 Juni 2015 1 Status på beskæftigelsesreformen Den 1. januar 2015 trådte de første dele af beskæftigelsesreformen i kraft. Reformen

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I MIDDELFART KOMMUNE Til Beskæftigelses- og arbejdsmarkedsudvalget og LBR OPFØLGNING 4. kvt. 2014 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Middelfart Kommune I denne

Læs mere

RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn

RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn Mødet den 22. november 2016 Pkt. 4.2: Status på reformer og indsats THN/hfp/uch Anledning Til hvert møde i Rådet udarbejdes en status på reformer og indsats

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast)

Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) Beskæftigelsesplan 2017 Jobcenter Struer (udkast) November 2016 Indhold 1. Indledning...3 2. Rammerne for beskæftigelsesindsatsen i Struer...4 3. Resultater af beskæftigelsesindsatsen i Struer...5 4. Virksomhederne

Læs mere