STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI"

Transkript

1 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I AFSÆTNINGSØKONOMI 2000

2 2 1. GRUNDLAG HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HD bekendtgørelsen) med senere ændringer samt lov nr. 508 af 30. juni 1993 om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. 2. STUDIENÆVN HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi hører under fagstudienævnet for den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse under Det samfundsvidenskabelige Fakultet. 3. ADGANG Adgang til HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi har en ansøger, der har gennemført 1. del af HD uddannelsen eller tilsvarende. Adgang giver endvidere den almene erhvervsøkonomiske uddannelse (HA) eller markedsøkonomuddannelsen, erhvervsakademiuddannelserne inden for finansområdet (finansøkonomom AK) og inden for international handel og markedsføring (markedsføringsokonom AK) med de bundne valgemner driftsøkonomi, statistiske modeller samt regressionsanalyse og antalstabeller. Herudover skal ansøgere med de nævnte erhvervsakademiuddannelser have bestået matematik B. Studienævnet kan endvidere give adgang til HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi for ansøgere, der ikke opfylder de ovennævnte krav. Adgangen kan betinges af, at ansøgeren består en kvalifikationsprøve eller anden form for individuel bedømmelse, der dokumenterer nødvendige kvalifikationer. Med virkning fra det studieår, der starter den 1. september 2003, skal ansøgere til HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi tillige have erhvervet relevant erhvervserfaring svarende til mindst 2 års fuldtidsarbejde. Erhvervserfaringen kan erhverves sideløbende med den adgangsgivende uddannelse.

3 3 4. UDDANNELSENS FORMÅL OG STRUKTUR 4.1 Formål Den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse har generelt til formål at give de studerende indsigt i et erhvervsøkonomisk speciale, således at de studerende kvalificeres til ved kritisk anvendelse af uddannelsens teorier og metoder at løse komplekse økonomiske og ledelsesmæssige opgaver i virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. Formålet med HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi er specifikt at give studerende en teoretisk afsætningsøkonomisk uddannelse, der - som supplement til praktisk og anden uddannelse - skal give grundlag for at bestride ledende stillinger inden for virksomhedens afsætningsfunktionen. Der tilstræbes endvidere en sådan bredde i uddannelsen, at den kan danne basis for at bestride stillinger i den administrative topledelse. Uddannelsen skal således give et solidt grundlag for et karriereforløb med udspring i afsætningsfunktionen. 4.2 Struktur HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi er et deltidsstudium, der er normeret til 1 studenterårsværk, normalt fordelt på 2 år (4 semestre). Et årsværk udgør 60 ECTS point. Ved opgørelsen af medgående ECTS point indregnes arbejdsbelastningen ved skemalagt undervisning, hjemmeforberedelse og selvstudium samt udarbejdelse af skriftlige arbejder i form af cases, seminarer og hovedopgaver. Den skemalagte undervisning afvikles normalt gennem 2 ugentlige aftenundervisningsforløb (mandag/onsdag eller tirsdag/torsdag) à 4 undervisningstimer. Undervisningen tilrettelægges i form af forelæsninger, øvelsesrækker og projektarbejde. 5. UDDANNELSENS INDHOLD OG TILRETTELÆGGELSE 5.1 Indhold og omfang HD uddannelsen i afsætningsøkonomi er opbygget med en væsentlig grad af progression fra 5. til 8. semester, hvorfor semesterrækkefølgen er en bunden forudsætning. Uddannelsen omfatter følgende emneområder fordelt over de 4 semestre:

4 4 5. semester Generel afsætningsøkonomi Adfærdsteori og konsumentøkonomi Markedskommunikationsteori 7 ECTS 4 ECTS 3 ECTS Prøver: Eksterne: 1 mundtlig i januar måned i 5. semesters emneområder. 6. semester Informationsteori med øvelser Producentøkonomi og konkurrentadfærdsteori Organisationsteori 7 ECTS 4 ECTS 3 ECTS Obligatoriske øvelser: I informationsteori (forudsætning for indstilling til prøverne i 6. semester og derefter). Prøver: Eksterne: 1 skriftlig i maj/juni i 6. semesters emneområder. 1 mundtlig i maj/juni i 6. semesters emneområder. 7. semester Seminar I Markedsføringsplanlægning Markedsføringsret og virksomhedens eksterne relationer 6 ECTS 6 ECTS 4 ECTS Prøver: Intern: 1 i seminar I 8. semester Hovedopgave (incl. seminar II) Prøver: Ekstern: 1 skriftlig (tværfaglig) i maj/juni. 1 hovedopgave med en times mundtligt forsvar i juni. Ialt 16 ECTS 60 ECTS

5 5 5.2 Beskrivelse af de anførte fag og emneområder Fagblokken i 5. semester. Formålet med fagblokken er at bibringe de studerende en teoretisk forståelse for den centrale afsætningsøkonomiske teori og metode. Generel afsætningsøkonomi omfatter den grundlæggende viden om efterspørgsels- og konkurrenceteori, virksomhedens handlingsparametre, markedsføringsstrategi samt distributionsøkonomi. Adfærdsteori og konsumentøkonomi omfatter teorier for og beskrivelse af adfærdsmønstre for aftagernes (konsumenter, andre virksomheder og det offentlige) efterspørgsel og de psykologiske, sociale og økonomiske faktorer, der øver indflydelse herpå. Markedskommunikationsteori omfatter teorier vedrørende planlægning af virksomhedens kommunikationsstrategi, mediavalg og udformning. Fagblokken i 6. semester. Formålet med fagblokken er at bibringe de studerende en forståelse for tilvejebringelse, analyse og anvendelse af markedsinformationer om forbrugere og konkurrenter, samt en forståelse for hvorledes sådanne markedsinformationer indgår i og påvirker virksomhedens organisation. Fagblokken omfatter informationsteori, producentøkonomi og konkurrentadfærdsteori samt organisationsteori. Informationsteori med øvelser omfatter metoder til fremskaffelse af data til kvantificering af teorier og faktorer relateret til afsætningen med henblik på analyse og problemløsning. Metoderne omfatter fremskaffelse af primære data og anvendelse af allerede indsamlede data fra officielle og andre statistiske kilder (sekundære data). I tilknytning til informationsteorien udarbejder de studerende øvelser som led i undervisningen. Udarbejdelsen gennemføres i grupper. Formålet er indlæring af analysemetoder, væsentligst baseret på tilgængelige data (sekundære kilder). Deltagelsen i de obligatoriske øvelser i informationsteori godkendes af lederen af øvelsesrækken. Opnås godkendelse ikke, skal der udarbejdes et supplement efter angivne retningslinier. Godkendelse er en forudsætning for indstilling til prøverne på 6. semester og derefter.

6 6 Producentøkonomi og konkurrentadfærdsteori omfatter teorier for og beskrivelse af andre virksomheders adfærd som konkurrenter og samarbejdspartnere. Organisationsteori omhandler virksomhedens interne forhold med særligt henblik på afsætningens organisation (herunder personale- og ledelsesmæssige problemer) og samspil med øvrige funktioner i virksomheden. Fagblokken i 7. semester. Formålet med fagblokken er dels at bibringe de studerende en forståelse for arbejde med teoretiske afsætningsøkonomiske problemstillinger, dels at gøre de studerende i stand til at udarbejde en markedsføringsstrategi og Bplan. I denne forbindelse indgår en forståelse for markedsføringsretlige spørgsmål og hvilke hensyn der må tages til virksomhedens eksterne relationer. Fagblokken omfatter et teoretisk seminar (se under punkt 6), markedsføringsplanlægning, markedsføringsret og virksomhedens eksterne relationer. Markedsføringsplanlægning er en syntese af hele studiet med det formål, at sætte den studerende i stand til at opstille virksomhedens markedsføringsplan indeholdende problemformulering, problemanalyse og problemløsning. Markedsføringsret og virksomhedens eksterne relationer beskæftiger sig med afsætningsrelevant lovgivning, relationer til leverandører og kunder, samfundets institutionelle forhold og eksterne interessegrupper samt disses indflydelse på virksomhedens handlemuligheder. Fagblokken i 8. semester. Fagblokken har til formål at gøre den studerende i stand til at udarbejde en større sammenhængende opgave indeholdende problemformulering, problemanalyse og problemløsning inden for det afsætningsøkonmiske område. Fagblokken omfatter seminar II (vejledning til hovedopgaven) og hovedopgaveudarbejdelsen.

7 7 5.3 Seminar og hovedopgave SEMINAR I I slutningen af 6. semester udleveres en teoretisk seminaropgave, hvis besvarelse afleveres i slutningen af august. Formålet er at give de studerende mulighed for fordybelse i afsætningsøkonomisk relaterede teorier og metoder. Seminarrækken gennemføres i første halvdel af 7. semester. Arbejdet omfatter en individuel besvarelse, opposition ved behandlingen af en medstuderendes besvarelse og deltagelse i seminarrækken i øvrigt. Deltagelse er obligatorisk. Arbejdet bedømmes Bestået/Ikke bestået. Bedømmelsen baseres på den studerendes egen opgavebesvarelse, opposition ved medstuderendes opgavebesvarelse samt aktiv deltagelse i seminarmøderne. Evalueringen foretages af de deltagende lærere. Bestås Seminar I ikke, vil der gennem supplerende besvarelse og/eller ny opgave blive mulighed for en ny bedømmelse inden medio december. SEMINAR II Emnerne til dette seminar udleveres medio december (7. semester) og disse er samtidig emner til hovedopgaven. Seminaret afholdes i begyndelsen af 8. semester (februar - marts) og omfatter praktisk betonede beslutningsproblemer. Seminaret knytter sig tæt til faget markedsføringsplanlægning. Seminaret har således en anden karakter end seminar I. Det er vejledende for hovedopgaveudarbejdelsen og skal omfatte problemformulering, skitser til problemanalyse og problemløsning. Seminar II gennemføres ved deltagelse i undervisningen. Der gives en vejledende udtalelse om de udarbejdede skitser m.v. Efter seminaret udarbejder den studerende sin endelige besvarelse af hovedopgaven, der afleveres medio april. HOVEDOPGAVE Hovedopgaven (specialeafhandlingen) kan skrives individuelt eller af 2 studerende sammen. Afhandlingen skal, forinden den mundtlige eksamination, forsynes med et resumé på engelsk. Resumeet indgår i det samlede bedømmelsesgrundlag som en integreret del af afhandlingen.

8 8 6. EKSAMEN 6.1 Eksamen Eksamen omfatter følgende eksterne prøver: En mundtlig prøve efter 5. semester (4 timer) vægt 3 En skriftlig prøve efter 6. semester (4 timer) vægt 3 En mundtlig prøve (uden forberedelse) efter 6. semester (20 minutter) vægt 2 En skriftlig prøve efter 8. semester, tværfaglig (4 timer) vægt 4 HD hovedopgave med mundtlig eksamination i 8. semester (1 time) vægt 6 Ved vægtningen af prøverne er 2 ECTS point fra 5. semesters aktiviteter, 2 ECTS point fra 6. semesters aktiviteter samt 10 ECTS point fra 7. semesters aktiviteter overført til den tværfaglige prøve. Der gives karakterer efter 13 skalaen. Hver prøve skal bestås for sig. Beståede prøver kan ikke tages om, jfr. eksamensbekendtgørelsen. Der udregnes et samlet eksamensgennemsnit (med 1 decimal) for 2. del som et vægtet gennemsnit af de opnåede karakterer. Ved alle eksterne prøver medvirker censorer, der er beskikket af ministeriet. Den interne prøve ved afslutningen af 7. semester bedømmes alene af lederen af vedkommende seminargruppe. Er et tredje eller fjerde forsøg nødvendigt, kan den studerende forlange, at der i bedømmelsen medvirker en censor. I bedømmelsen af samtlige skriftlige arbejder udarbejdet på dansk indgår en vurdering af den studerendes stave- og formuleringsevne. En usædvanlig god eller usædvanlig dårlig sproglig præstation kan tillægges en direkte, selvstændig betydning for bedømmelsen. Studienævnet kan dispensere fra ovennævnte for studerende, der dokumenterer en relevant specifik funktionsnedsættelse (f.eks. ordblindhed). Ansøgning indsendes til studienævnet.

9 9 Den mundtlige prøve efter 5. semester omfatter hele det stof, der er gennemgået i 5. semester. De skriftlige og mundtlige prøver efter 6. semester omfatter 6. semesters stof (dvs. producentøkonomi og konkurrentadfærdsteori, organisationsteori og informationsteori). Den skriftlige 4. timers eksamen efter 8. semester afholdes i maj. I denne prøve er formålet, at den studerende skal demonstrere opfattelse af syntese og forståelse af helheden i det afsætningsøkonomiske område. Hovedopgaven afleveres medio april. I juni vil besvarelsen blive evalueret efter, at den eller de studerende i et møde af ca. 1 times varighed med censor og lærerbedømmer, har haft mulighed for at redegøre for besvarelsens udformning og indhold (10-15 minutter). Lærer og censor gennemfører herefter en individuel eksamination af den enkelte studerende i det forelagte arbejde. I bedømmelsen inddrages både den skriftlige og den mundtlige præstation. 6.2 Indstilling og genindstilling Betingelsen for at indstille sig til de eksterne prøver er, at de forudgående semestres eksterne prøver er bestået. Betingelsen for at få udleveret opgave til seminar I er, at øvelsesrækken i informationsteori har opnået bedømmelsen godkendt. Betingelsen for at indstille sig til seminar II og dermed hovedopgave er, at 5. og 6. semesters prøver er bestået og at øvelserne i informationsteori samt seminar I er godkendt. Såfremt en prøve ikke bestås, kan den studerende genindstille sig til en omprøve i samme eksamenstermin eller ordinær prøve det følgende år. Den studerende kan højst 3 gange indstille sig til samme prøve eller anden form for bedømmelse. Studienævnet kan tillade indstilling en fjerde gang, hvis det findes begrundet i usædvanlige forhold. Såfremt prøverne efter 6. semester ikke bestås, kan den studerende genindstille sig i følgende eksamenstermin. Såfremt prøverne efter 7. Semester ikke bestås, kan genindstillingen ske i samme eksamenstermin.

10 I de tilfælde, hvor en studerende i en eksamenstermin ikke består hverken den ordinære prøve eller omprøven, gælder følgende: a) 5. semester prøven Hvis en studerende ikke består hverken den ordinære prøve (januar) eller omprøven (marts/april) er 3. forsøg ved ordinær prøve i januar det følgende år. Den studerende kan deltage i undervisningen på 6. semester, hvor øvelsesrækken i informationsteori kan behandles og bedømmes. Opgave til seminar I udleveres ikke, og det er ikke muligt at tilmelde sig prøven efter 6. semester. 10 b) 6. semester prøverne (1 skriftlig og 1 mundtlig) Hvis en studerende ikke består hverken de ordinære prøver (maj/juni) eller omprøverne (august), er 3. forsøg ved ordinær prøve i maj/juni det følgende år. Den studerende kan deltage i undervisningen på 7. semester, hvor seminar I kan behandles og bedømmes. Det er ikke muligt at tilmelde sig eksamen på 8. semester (hovedopgave og 4 timers skriftlig prøve) og der udleveres ikke emne til seminar II/hovedopgave før alle 6. semesters prøver er bestået. c) 8. semester prøven (skriftlig) Hvis den ordinære prøve (maj/juni) ikke bestås, vil der være omprøvemulighed i august samme år. Bestås omprøven heller ikke, kan 3. forsøg aflægges ved ordinær eksamen følgende år. d) Hovedopgave Hvis hovedopgaven ikke bestås, kan den studerende indstille sig til en ny hovedopgave følgende år. I så fald skal den studerende tilmelde sig seminar II/hovedopgave samme efterår (senest 15. oktober). Herefter tildeles/aftales ny opgave og den studerende skal deltage i 8. semesters seminarafvikling. Ny besvarelse skal afleveres medio april. Alternativt kan den studerende vælge at få tildelt/aftalt nyt hovedopgaveemne i august samme år og i løbet af 8 uger udarbejde en besvarelse uden ledsagende vejledning. Besvarelsen evalueres i løbet af efterårssemesteret.

11 6.3. Nærmere regler om prøvers afholdelse og klagemuligheder Tilmelding til prøver, der skal indsendes på særlige formularer til Det samfundsvidenskabelige Fakultetskontor, Fredrik Bajersvej 5, skal ske således: 11 Ordinær prøve Omprøve 5. semester Senest 15. november Senest 1. februar 6. semester Senest 15. april Senest 1. juli 8. semester Senest 15. april Senest 1. juli Til øvelserne i informationsteori, seminar I og seminar II/hovedopgave fordres der særskilt tilmelding til HD uddannelsens sekretariat, Fibigerstræde 4. Oplysning om eksamensdato og -sted meddeles de studerende af Fakultetskontoret ved opslag i god tid før eksamen. Afmelding til eksamen skal finde sted senest kl , 3. hverdag før den studerendes eksamensdag. (Bemærk, at lørdag er en hverdag). Eventuel afmelding meddeles Fakultetskontoret skriftligt. For sen afmelding tæller som et eksamensforsøg, og den studerende har i dette tilfælde ret til at tilmelde sig omeksamen. Er det på grund af sygdom umuligt for den studerende at møde frem til en eksamination, meddeles dette til fakultetskontoret hurtigst muligt, og der afleveres lægeattest som dokumentation for sygdommen. Den studerende vil herefter få mulighed for at gå til sygeeksamen. Kun dokumenteret sygdom muliggør, at man kan deltage i sygeeksamen. Framelding til eksamen på grund af forretningsrejser eller lignende giver ikke adgang til at kunne deltage i sygeeksamen. Klager over eksamen behandles efter reglerne i eksamensbekendtgørelsen. 6.4 Titulatur Den der har gennemført HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi har ret til at anvende bogstaverne HD med specialiseringsbetegnelsen tilføjet i parentes som betegnelse for uddannelsen, dvs. HD(afsætningsøkonomi) eller HD(A). På engelsk er betegnelsen for HD, Graduate Diploma in Business Administration med specialiseringsbetegnelsen tilføjet i parentes (Marketing).

12 6.5 Meritoverførsel Studienævnet kan godkende, at gennemførte HD uddannelseselementer fra andre HD institutioner træder i stedet for uddannelseselementer, der er omfattet af denne studieordning. 12 Herudover vil der efter en faglig vurdering af ækvivalensen mellem de berørte uddannelsesdele kunne gives merit for beståede uddannelseselementer fra danske eller udenlandske uddannelsesinstitutioner. 7. ENKELTFAG I henhold til lov om åben uddannelse ( 2) kan en studerende indstille sig til prøve i enkeltfag. Adgangsbetingelserne nævnt i punkt 3 skal være opfyldt. Der kan i særlige tilfælde dispenseres herfra. De samlede blokke på uddannelsen 5. og 6. semester kan den studerende indstille sig til som enkeltfag. Det er en betingelse for indstilling til 6. semesterblokken, at 5. semesterblokken er bestået. Ønsker man at deltage som enkeltfagsstuderende i 7. og 8. semester, må alle betingelser som nævnt foran i punkt 6.2 være opfyldt. Bestemmelserne om enkeltfag gælder udelukkende for studerende, der ikke er indskrevet på det normale HD uddannelsesforløb. 8. DISPENSATION Studienævnet kan, når der foreligger særlige omstændigheder, dispensere fra bestemmelsen om, at HD uddannelsens 2. del skal være afsluttet senest 3 år efter studiestart på uddannelsens 2. del, jf. HD bekendtgørelsen 2, stk. 4. Studienævnet kan give adgang til HD uddannelsen i afsætningsøkonomi for studerende, der ikke opfylder de almindelige adgangsbetingelser, jf. foran i pkt. 3.

13 13 9. IKRAFTTRÆDEN OG OVERGANGSREGLER Denne studieordning er godkendt af Studienævnet for den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse den 15. marts 2000 og det samfundsvidenskabelige fakultetsråd den 28. august Studieordningen træder i kraft for studerende, der påbegynder specialeuddannelsen den 1. september 2000 eller senere. Studerende, der har påbegyndt specialeuddannelsen før den 1. september 2000, og som ønsker at færdiggøre uddannelsen efter de hidtidige regler, skal afslutte uddannelsen inden den 1. september Studerende, der har påbegyndt specialeuddannelsen før den 1. september 2000, og som ønsker at færdiggøre uddannelsen efter de nye regler, skal afslutte HD uddannelsen i Afsætningsøkonomi inden den 1. september august 2000

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION. med justeringer 2006 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2000 med justeringer 2006 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING 2000 med justeringer 2006 1 GRUNDLAG 2 HD-uddannelsen i Regnskab og økonomistyring er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD - UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006 og 2008

STUDIEORDNING FOR HD - UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING. med justeringer 2006 og 2008 STUDIEORDNING FOR HD - UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING 2000 med justeringer 2006 og 2008 1 GRUNDLAG HD-uddannelsen i Regnskab og økonomistyring er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I REGNSKAB OG ØKONOMISTYRING 2000 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Regnskab og økonomistyring er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.MERC. LINIEN I INNOVATION OG ENTREPRENEURSHIP VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR CAND.OECON. LINIEN I INNOVATION OG VIDENØKONOMI VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. September 2003 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. BEKENDTGØRELSESGRUNDLAG 3 2. STUDIENÆVNS- OG FAKULTETSTILHØRSFORHOLD

Læs mere

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG.

STUDIEORDNING CAND.PHIL. OG CAND.MAG. STUDIEORDNING FOR CAND.PHIL. OG CAND.MAG. I SAMFUNDSFAG VED AALBORG UNIVERSITET Gældende fra 1. september 1999 INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning... 3 1. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold... 3 2. Adgangskrav

Læs mere

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen)

Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HDuddannelsen) BEK nr 774 af 12/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juli 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Organisation og Ledelse Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg 2009 1 af 20 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.)

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) AALBORG UNIVERSITET Studieordning for Den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse (cand.merc.jur.) Gældende fra 1. september 2000 1 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidateksamen ved Aalborg universitet,

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 698

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København

Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning for diplomuddannelsen i Informationsteknologi ved IT-Universitetet i København Studieordning af 1. september 2000 Revideret per 1. februar 2014 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskabsvæsen og Økonomistyring

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskabsvæsen og Økonomistyring Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskabsvæsen og Økonomistyring Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg 2008 1 af 20 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel

Læs mere

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012

Studieordning. Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 Studieordning Master of Business Administration (Commercial Banking) Aalborg Universitet 2012 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt i Ministeriet

Læs mere

Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring

Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring Studieordning af 1. september 2002 Master i IT, Sprog og Læring I henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 586 af 9. juli 1999 om åben uddannelse og nr. 679 16 om uddannelsen til Master

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 8. maj 2007 Side 1 af 9 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 8. maj 2007 Side 2 af 9 sider Denne

Læs mere

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008

Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg Universitet. September 2008 Studieordning for den erhvervsjuridiske kandidatuddannelse, Cand.merc.(jur.) på Aalborg

Læs mere

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation

Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Studieordning for Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Side 1 af 9 Tilvalg i Marketing, Branding og Kommunikation Et erhvervsøkonomisk tilvalg SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE

Læs mere

Studieordning almen del: Fællesbestemmelser for masteruddannelser ved Det humanistiske Fakultet, Syddansk Universitet

Studieordning almen del: Fællesbestemmelser for masteruddannelser ved Det humanistiske Fakultet, Syddansk Universitet Studieordning almen del: Fællesbestemmelser for masteruddannelser ved Det humanistiske Fakultet, Syddansk Universitet A. Generelle eksamensbestemmelser Der henvises til bekendtgørelse om eksamen og censur

Læs mere

Bilag 2 BScE studieordning 2004

Bilag 2 BScE studieordning 2004 2004/2005 DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Bilag 2 BScE studieordning 2004 Studieordningen for BScE studiet er DTU's overordnede beskrivelse af, hvordan bachelordelen af civilingeniøruddannelsen er sammensat.

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 1 af 9 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 14. september 2007 Side 2 af

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse (HA-jur.)

AALBORG UNIVERSITET. Studieordning. for. Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse (HA-jur.) AALBORG UNIVERSITET Studieordning for Den erhvervsjuridiske bacheloruddannelse (HA-jur.) Gældende fra 1. september 2000 1 (Uddannelsens 3. - 6. semester) 1. Bekendtgørelsesgrundlag Nærværende studieordning

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Finansiel Rådgivning. Handelshøjskolen i København Aalborg Universitet 2005

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Finansiel Rådgivning. Handelshøjskolen i København Aalborg Universitet 2005 Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Finansiel Rådgivning Handelshøjskolen i København Aalborg Universitet 2005 I henhold til 13, stk. 1-3, i bekendtgørelse nr. 674 af 19. august

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 14 af 19. maj 2005 om kandidatuddannelser ved Institut for Uddannelsesvidenskab på Ilisimatusarfik I medfør af 18 og 19, nr. 3, i landstingslov nr. 16 af 31. oktober 1996

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i. It, Kommunikation og Organisation. cand.it. ITKO

Studieordning for kandidatuddannelsen i. It, Kommunikation og Organisation. cand.it. ITKO Studieordning for kandidatuddannelsen i It, Kommunikation og Organisation cand.it. ITKO Handelshøjskolen, Aarhus Universitet Syddansk Universitet i Odense Denne studieordning er udarbejdet på baggrund

Læs mere

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser.

Uddannelsen hører under det sundhedsfaglige fagområde i bekendtgørelse om diplomuddannelser. 1. Indledning Sundhedsfaglig diplomuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse udbudt efter lov om erhvervsrettede grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv.

Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Studieordning for masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab Spor 2: Forskningsbibliotekarer, fagreferenter og dokumentalister mv. Danmarks Biblioteksskole. 3. april 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I. September 2003 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I O R G A N I S A T I O N S A N T R O P O L O G I September 2003 Senest revideret august 2007 1-årig suppleringsuddannelse

Læs mere

Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. Februar 1998

Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. Februar 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for MAGISTERKONFERENS E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I Februar 1998 Senest revideret august 2007 Kapitel 1: Formål Studieordning

Læs mere

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 Enkeltfag Studieordning. STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 Enkeltfag Studieordning STUDIEORDNING for enkeltfagsstuderende ved Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1 1. Fællesbestemmelser. Enkeltfagskurserne ved

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret marts 2007 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel

Læs mere

STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn

STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn 2011 maskinmester Studieordning STUDIEORDNING for det halvårlige Adgangskursus til maskinmesteruddannelsen på Aalborg Universitet i Aalborg og Frederikshavn Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser.

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi og Jura HA (jur.)

Studieordning for bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi og Jura HA (jur.) Årgang: 2002 Siden er sidst opdateret: 14. juni 2002 Side 1 af 14 sider Studieordning for bacheloruddannelsen i Erhvervsøkonomi og Jura HA (jur.) Årgang: 2002 Siden er sidst opdateret: 14. juni 2002 Side

Læs mere

STUDIEORDNING 2000 HD 2. del. Organisation. Revideret december 2007 ODENSE KOLDING ESBJERG SØNDERBORG

STUDIEORDNING 2000 HD 2. del. Organisation. Revideret december 2007 ODENSE KOLDING ESBJERG SØNDERBORG STUDIEORDNING 2000 HD 2. del Organisation Revideret december 2007 ODENSE KOLDING ESBJERG SØNDERBORG WWW.SDU.DK Yderligere information: Studienævn for Åben Uddannelse Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Læs mere

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014

Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Med ændring pr. 1. februar 2014 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt

Læs mere

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version Aarhus Universitet Revideret

DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version Aarhus Universitet Revideret DET ØKONOMISKE STUDIENÆVN Version 05.09.2001 Aarhus Universitet Revideret 07.11.2008 Kandidatuddannelse med erhvervsøkonomi som hovedfag/centralt fag 2001-. Kandidatuddannelse Kandidatuddannelsen med Erhvervsøkonomi

Læs mere

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Afsætningsøkonomi

Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Afsætningsøkonomi Studieordning for Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Afsætningsøkonomi Slagelse, Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg 2008 1 af 19 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets

Læs mere

Studieordning for cand.merc. linjen i International Virksomhedsøkonomi ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1.9.2005 med ændringer den 1.2.

Studieordning for cand.merc. linjen i International Virksomhedsøkonomi ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1.9.2005 med ændringer den 1.2. Studieordning for cand.merc. linjen i International Virksomhedsøkonomi ved Aalborg Universitet Gældende fra den 1.9.2005 med ændringer den 1.2.2006 1. Bekendtgørelsesgrundlag Cand. merc. linien i International

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B August 1997 Senest revideret august 2007 2 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED

STUDIEORDNING SYDDANSK UNIVERSITET FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED STUDIEORDNING FOR DEN TEKNISK-VIDENSKABELIGE KANDIDATUDDANNELSE I MEKATRONIK VED SYDDANSK UNIVERSITET GODKENDT AF STUDIENÆVNET FOR UDDANNELSERNE VED DET TEKNISKE FAKULTET DEN 11. MARTS 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B. November 2002

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B. November 2002 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B November 2002 Senest revideret november 2002 Faglig supplering i Musikvidenskab Kapitel 1:

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.)

Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) x Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 5. september 2008 Side 1 af 10 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Jura (Cand.jur.) Årgang: 2005 Siden er sidst opdateret: 5. september 2008 Side 2 af

Læs mere

Studieordning for Den teoretiske del af uddannelsen til registreret revisor

Studieordning for Den teoretiske del af uddannelsen til registreret revisor Årgang: 2004 Siden er sidst opdateret: 9. april 2003 Side 1 af 15 sider Studieordning for Den teoretiske del af uddannelsen til registreret revisor Årgang: 2004 Siden er sidst opdateret: 9. april 2003

Læs mere

Studieordning for den erhvervsøkonomiske bacheloruddannelse HA

Studieordning for den erhvervsøkonomiske bacheloruddannelse HA Årgang: 2002 Siden er sidst opdateret: 14. juni 2002 Side 1 af 15 sider Studieordning for den erhvervsøkonomiske bacheloruddannelse HA Årgang: 2002 Siden er sidst opdateret: 14. juni 2002 Side 2 af 15

Læs mere

1. Indledning. 2. Eksamensterminer. 3. Indstilling, genindstilling og framelding til prøver

1. Indledning. 2. Eksamensterminer. 3. Indstilling, genindstilling og framelding til prøver 18. Eksamensbestemmelser for læreruddannelsen ved UC Lillebælt - Læreruddannelsen i Jelling gældende for årgang 2006 og tidligere årgange (gammel læreruddannelse) 18. Eksamensbestemmelser for læreruddannelsen

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E September 1999 Senest revideret maj 2007 2 1-årig suppleringsuddannelse i Historie ved Aarhus

Læs mere

Studieordning. HD 1. del

Studieordning. HD 1. del Studieordning HD 1. del Denne studieordning for 1. del af HD-uddannelsen er fastsat af Studieledelsen for HDuddannelsen ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og godkendt af prodekan for uddannelse.

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik)

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I. September 1999

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I C I N S K A N T R O P O L O G I September 1999 Senest revideret august 2007 Studieordning for 1-årig

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Organisation og strategi) ved Aalborg Universitet September 2008 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

Studieordning for revisorkandidatuddannelsen Cand.merc.aud.

Studieordning for revisorkandidatuddannelsen Cand.merc.aud. Årgang: 2003 Siden er sidst opdateret: 26. august 2003 Side 1 af 17 sider Studieordning for revisorkandidatuddannelsen Cand.merc.aud. Årgang: 2003 Siden er sidst opdateret: 26. april 2004 Side 2 af 17

Læs mere

Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 1997

Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I September 1997 Senest revideret august 2007 Studieordning for

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet

AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet 1 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for KANDIDATUDDANNELSE I T Y S K September 1998 Senest revideret juni 2007 2 Kapitel 1: Formål 1. Kandidatuddannelsen i tysk ved Aarhus Universitet

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk antropologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk filosofi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser BEK nr 636 af 29/06/2009 Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 150.54C.021 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1521

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Cand.merc.

Studieordning for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Cand.merc. Årgang: 2003 Siden er sidst opdateret: 1. august 2003 Side 1 af 15 sider Studieordning for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Cand.merc. Årgang: 2003 Siden er sidst opdateret: 1. august 2003 Side 2

Læs mere

Afgangsprojekt Sundhedsfaglig Diplomuddannelse

Afgangsprojekt Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Studieordning med modulbeskrivelse Februar 2016 Afgangsprojekt Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Det afsluttende modul i den sundhedsfaglige diplomuddannelse Afgangsprojektet er fælles for alle diplomuddannelser

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på SOSU-hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Studieordning for faget matematik

Studieordning for faget matematik Roskilde Universitetscenter Studienævnet for matematik Juni 2002 Studieordning for faget matematik Denne studieordning udstedes i henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse af 24. august 1995

Læs mere

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017.

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017. Fakultetskontoret på Humaniora og Samfundsvidenskab Fibigerstræde 5 Postboks 159 9100 Aalborg Sagsbehandler: Lisbeth Videbæk Thomsen Telefon: 9940 9602 Email: lvt@adm.aau.dk Dato: 29-06-2017 Sagsnr.: 2016-441-00002

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2006

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2006 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Europæiske Studier, ved Aalborg Universitet Gældende fra september 2006 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor-

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R September 1998 Senest revideret maj 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Ramme for grundforløbsprøve GF2 PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 286 af 18/04/2018 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 448 af 07/05/2018

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i kemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR DE NATURVIDENSKABELIGE UDDANNELSER VED ODENSE UNIVERSITET Indhold: 1. Uddannelsens omfang og forudsætninger 2. Uddannelsernes indhold 3. Generelle eksamensbestemmelser 4. Andre bestemmelser

Læs mere

Studieordning for uddannelsen til bibliotekar DB, 2008-ordningen. Justeret 2015

Studieordning for uddannelsen til bibliotekar DB, 2008-ordningen. Justeret 2015 Studieordning for uddannelsen til bibliotekar DB, 2008-ordningen Justeret 2015 Det Informationsvidenskabelige Akademi Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold Kapitel 1. Hjemmel, tilhørsforhold,

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 - Bachelorprojekt... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

STUDIEORDNING FOR BACHELORUDDANNELSEN I ØKONOMI (OECON) VED AALBORG UNIVERSITET SEPTEMBER 2017 BACHELOR (BSC) AALBORG

STUDIEORDNING FOR BACHELORUDDANNELSEN I ØKONOMI (OECON) VED AALBORG UNIVERSITET SEPTEMBER 2017 BACHELOR (BSC) AALBORG STUDIEORDNING FOR BACHELORUDDANNELSEN I ØKONOMI (OECON) VED AALBORG UNIVERSITET SEPTEMBER 2017 BACHELOR (BSC) AALBORG Link til denne studieordning 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1: Forord..............................................................................................

Læs mere

CAND.MERC.INT STUDIEORDNING

CAND.MERC.INT STUDIEORDNING CAND.MERC.INT STUDIEORDNING CAND.MERC.INT. STUDIEORDNING i henhold til bekendtgørelse nr. 670 om de integrerede uddannelser i erhvervsøkonomi og erhvervssprog af 19.08.97 1. Studieordning, cand.merc.int......side

Læs mere

STUDIEORDNING. for. TILVALGSSTUDIET i HISTORIE

STUDIEORDNING. for. TILVALGSSTUDIET i HISTORIE STUDIEORDNING for TILVALGSSTUDIET i HISTORIE 1999-ordningen Ikrafttræden september 1999 INSTITUT FOR HISTORIE DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET 1. Indledning: 1.1. Uddannelsesdel, fag og

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Cand.merc.

Studieordning for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Cand.merc. Studieordning for kandidatuddannelsen i erhvervsøkonomi Cand.merc. Revision 01, 27. oktober 2006 Side 1 af 16 Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i bekendtgørelser fra Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION

STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 1 STUDIEORDNING FOR HD UDDANNELSEN I ORGANISATION 2009 2 1. GRUNDLAG HD-uddannelsen i Organisation er tilrettelagt i henhold til undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 674 af 19. august 1999 om den

Læs mere

Studieordning for de tekniske diplomuddannelser ved Syddansk Universitet

Studieordning for de tekniske diplomuddannelser ved Syddansk Universitet Studieordning for de tekniske diplomuddannelser ved Syddansk Universitet Generelle bestemmelser (kapitel 1-7) Studieordningen er delt op i generelle bestemmelser (kapitel 1-7), en uddannelsesspecifik del

Læs mere

Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret det teologiske fakultet københavns universitet Masteruddannelse ved Søren Kierkegaard Forskningscenteret 2009 retningslinjer Foto: Buste af S. Kierkegaard, Axel Andersen Layout: Grafisk Kommuniation/Det

Læs mere

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb

FLEKSIBELT FORLØB. Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb FLEKSIBELT FORLØB Studievejledning for Masteruddannelsen som fleksibelt forløb Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) Aarhus Universitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Masteruddannelsen som

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA under Åben Uddannelse Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi (Økonomistyring og Informatik) ved Aalborg Universitet September 2006 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 298 af 24/03/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i informationsteknologi. It, Kommunikation og Organisation. cand.it. ITKO

Studieordning for Kandidatuddannelsen i informationsteknologi. It, Kommunikation og Organisation. cand.it. ITKO Opdateret 8. januar 2010 Studieordning for Kandidatuddannelsen i informationsteknologi It, Kommunikation og Organisation cand.it. ITKO Handelshøjskolen, Aarhus Universitet 4 Indholdsfortegnelse FORORD...

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen

Udkast. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Udkast Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som lærer i folkeskolen I medfør af 22, stk. 1 og 2, og 31, stk. 3, i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf.

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E. September 1996

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E. September 1996 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E September 1996 Senest revideret marts 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Studieordning. Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012

Studieordning. Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 Studieordning Master of Business Administration Aalborg Universitet 2012 1. Bekendtgørelsesgrundlag Master of Business Administration (MBA), er tilrettelagt med udgangspunkt i Ministeriet for Videnskab,

Læs mere

Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker

Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker Eksamensreglement og -orientering for uddannelsen til Bygningskonstruktør og Byggetekniker Bygningskonstruktøruddannelsen Erhvervsakademiet Lillebælt Revision af januar 2013 /TF Indholdsfortegnelse Eksamensreglement...

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Udviklingsstudier ved Aalborg Universitet September 2006

Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Udviklingsstudier ved Aalborg Universitet September 2006 Studieordning for Kandidatuddannelsen i Internationale Forhold, Udviklingsstudier ved Aalborg Universitet September 2006 1 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 338 af 6. maj 2004 om bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning

Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning Studieordning for diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer indenfor ABM-området og offentlig forvaltning København, december 2007 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Formål...

Læs mere

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi

Studieordning for. Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Studieordning for Suppleringsuddannelsen til Kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi Danmarks Pædagogiske Universitet November 2005 Indhold Indledning... 1 Kapitel 1... 1 Uddannelsens kompetenceprofil...

Læs mere

Studieordning for BACHELORUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 2001

Studieordning for BACHELORUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I. September 2001 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for BACHELORUDDANNELSE I E T N O G R A F I O G S O C I A L A N T R O P O L O G I September 2001 Senest revideret august 2007 Kapitel 1: Formål

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 14. Bachelorprojekt. Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder. Professionsbachelor i sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Bachelorprojekt Sygeplejeprofessionen kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i sygepleje 1 Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 14 beskrivelsen... 3 Modul 14 -

Læs mere

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole I medfør af 10, stk. 1 og 5, og 15, stk. 2, i lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner,

Læs mere

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg

2011 1½ år Studieordning. STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg 2011 1½ år Studieordning STUDIEORDNING for det halvandetårige Adgangskursus på Aalborg Universitet i Aalborg og Esbjerg Gældende fra februar 2011 1. Fællesbestemmelser. I henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I September 1998 Senest revideret august 2007 Kapitel 1: Formål og faglig

Læs mere

HA(jur.)-studiet 2012

HA(jur.)-studiet 2012 HA(jur.)-studiet 2012 Indhold Indledning... 2 Kvalifikationsmål... 3 Uddannelsens opbygning... 4 1. del - undervisning... 7 1. del prøver... 8 Oversigt over prøverne... 8 Prøvebeskrivelser... 9 Bedømmelse...

Læs mere