Retsinformation Brugervejledning df text 2003 Side 1 af 58

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retsinformation Brugervejledning df text 2003 Side 1 af 58"

Transkript

1 df text 2003 Side 1 af DF TEXT VERSIONER OPSTART AF DF TEXT OPRETTELSE AF ET NYT DOKUMENT RETOP-FUNKTIONEN (ÅBNING AF DOKUMENTER MED HENBLIK PÅ REDIGERING) KLARGØRING AF DOKUMENTER TIL INDLÆSNING I LEX DANIA KLIENTEN SKRIVNING AF BRØDTEKST GENERELT OPSTART AF EN SKABELON RETSINFO-MENUEN SÆRLIGT VEDRØRENDE OPRETTELSE AF EN LOV TYPOGRAFIER Undertitel Indledning Tekstoverskrift Afsnit Kapitel Paragraf Stk Nummerering Litrering Noter (Fod- og slutnoter samt bilagsnoter) Fod- og slutnoter Bilagsnoter Tabelnoter Bilag Hypertekstreference Ændringcentreret paragraf Ændringspunkt Ændret bestemmelse Citat Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser i lovebekendtgørelser Resumé Autotekst FOLKETINGETS DOKUMENTER, SÆRLIGE FUNKTIONER VED OPRETTELSE AF DOKUMENTER Valg af lovtype, hoved- eller ændringslov Beslutningsforslag som fremsat, valg af type Beslutningsforslag som vedtaget, valg af type Udvalg Fremsætter FOLKETINGETS DOKUMENTER, INDRAPPORTERING AF STYRINGSDATA Indrapportering af styringsdata Indrapportering af styringsdata på dokumenttypen skriftlig fremsættelse FOLKETINGETS DOKUMENTER, AUTOTEKST Lovforslag som fremsat Beslutningsforslag som fremsat Lovforslag som vedtaget Beslutningsforslag som vedtaget Betænkning over lovforslag Tillægsbetænkning over lovforslag Ændringsforslag til 2. behandling af lovforslag Ændringsforslag til 3. behandling af lovforslag Betænkning over beslutningsforslag Ændringsforslag til 2. behandling af beslutningsforslag Beretning over lovforslag... 41

2 df text 2003 Side 2 af Beretning over beslutningsforslag Beretninger under almindelig del FOLKETINGETS DOKUMENTER, TYPOGRAFIER Tekst Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Pind Henvendelse Venstrestillet tekstoverskrift Tekst til bemærkninger Bemærkninger til kapitel Bemærkninger til paragraf Bemærkninger til nr. eller stk Skriftlig fremsættelse Fremsat lovforslag Fremsat beslutningsforslag Forslagsstillere Ændringsforslag Af Bemærkninger Principalt Subsidiært Nummerering ) eller Til titlen Ny paragraf Underskriver Ændret beretningstype Ny ændringsforslagstype Udvalgsmedlemmer Konverter til 2. behandling og til vedtaget GRAFIK, TABELLER OG STANDARDFACILITETER I WORD Tabeller Grafik Standardfunktioner i Word OPMÆRKNING AF DOKUMENTER... 57

3 df text 2003 Side 3 af Df text Df text er et skabeloninterface uden dokumenthåndtering udviklet som en makro i Word Versioner Df-text, version 5.0 til Word Opstart af df text Opstart af Df-text sker i Word. I menubjælken vælges Filer, derefter vælges Ny i menuen og herefter Skabeloner På denne computer. Herefter vises nedenstående billede: Billedet er et standard Windows billede til brug for valg af skabeloner. Her markeres filen $$$$$$$$ / $$$$$$$$.dot og der trykkes OK. Alternativt dobbeltklikkes på filen. Herefter vises Df-texts hovedbillede til valg af dokumenttype, der ser ud som vist herunder:

4 df text 2003 Side 4 af 58

5 df text 2003 Side 5 af Oprettelse af et nyt dokument I hovedbilledet åbnes drop-down boksen Område og i listen vælges den overordnede dokumenttype, f.eks. forskrifter. Ved markering af en dokumenttype åbnes en listboks med aktuelle dokumenttyper.

6 df text 2003 Side 6 af 58 I listen markeres den ønskede dokumenttype og der trykkes på OK. Alternativt dobbeltklikkes på dokumenttypen. Herefter åbnes følgende billede: I billedet, som er et standard Windows billede, angives det filnavn, hvorunder dokumentet skal gemmes, og biblioteket, som dokumentet skal gemmes i, udpeges. Det anbefales at oprette et fast bibliotek til dokumenter oprettet i df-text, f.eks. benævnt Igang. I billedet vil altid være udpeget et konkret bibliotek. Denne instilling bestemmes af Word og kan ændres under Indstillinger i menuen Funktioner. Når de ønskede oplysninger er angivet trykkes OK. Herefter åbner et nyt dokument i Word med den valgte skabelon. Indskrivning af brødtekst kan nu foretages i skabelonen. Anvendelse af skabelonerne er beskrevet i afsnit 2. Når dokumentet skal lukkes med henblik på yderligere redigering på et senere tidspunkt, lukkes og gemmes dokumentet efter normal fremgangsmåde i Word Retop-funktionen (Åbning af dokumenter med henblik på redigering) Såfremt teksten i et df-text dokument, senere skal ændres/tilrettes, er det vigtigt at tilknytte df-text skabelonerne til dokumentet. Dette gøres på følgende måde: Det ønskede dokument åbnes i Word på samme måde som alle andre Worddokumenter.

7 df text 2003 Side 7 af 58 I menubjælken vælges Filer, derefter vælges Ny i menuen og herefter Skabeloner På denne computer. Følgende skærmbillede vises: Her markeres filen $RETOP.DOT og der trykkes OK. Alternativt dobbeltklikkes på filen Dokumentet vil herved få tilknyttet de nødvendige makroer for videre redigering.

8 df text 2003 Side 8 af Klargøring af dokumenter til indlæsning i Lex Dania klienten Når dokumentet er færdigredigeret og skal indlæses i Lex Dania klienten, gemmes dokumentet i et bibliotek benævnt Central ved hjælp af funktionen Gem som i fil menuen i Words værktøjsbjælke. Biblioteket kan oprettes en vilkårligt sted, og kan angives i Lex Dania klienten, og er samtidig det bibliotek, hvorfra nye dokumenter indlæses i Lex Dania klienten. Vigtigt: Det færdigredigerede dokument skal gemmes og lukkes fra Word i biblioteket Central. Overførsel af dokumentet til Central må ikke ske ved brug af Stifinder eller på lignende måde. Biblioteksnavnet Central må ikke ændres. Endeligt skal dokumentet gemmes i Word 2003-format. Følges denne procedure ikke, vil vigtige styringsdata ikke blive overført til Lex Dania klienten.

9 df text 2003 Side 9 af Skrivning af brødtekst 2.1. Generelt Indskrivning af brødtekst foregår i tekstbehandling i Microsoft Word ved hjælp af et sæt specialudviklede skabeloner til alle dokumenttyper, hvilket gør det nemt for brugeren at producere dokumentet med alle de specialkrav til opstilling og formattering, der gælder for den pågældende dokumenttype. I skabelonerne er der adgang til at benytte de typografier, der knytter sig til den valgte dokumenttype. Typografierne afspejler de gældende retningsliner der følges ved trykning af dokumentet, samt ved visning af dokumentet i Retsinformations brugersystem. Det er yderst vigtigt, at der bruges de korrekte typografier og den korrekte systematik i df-text dokumentet. Gøres dette ikke, vil dokumentet ikke kunne valideres og dermed ikke indlæses i LexDania-klient m.h.p. optagelse i Lovtidende Opstart af en skabelon Når den rette skabelon er startet op (jf. ovenfor afsnit. 1), vil man i Word have fået åbnet et dokument med den for dokumenttypen korrekte start på titlen, samt en blokmarkering omkring ordet Titel som vist herunder.

10 df text 2003 Side 10 af 58 Ordet Titel er registreret med den rette typografi, og man kan derfor uden at ændre blokmarkeringen indtaste dokumentets titel, hvorved den titel, der indtastes, vil erstatte ordet Titel og vil blive registreret i den rette typografi, jf. følgende eksempel: Produktion af dokumentets tekst sker herefter ved hjælp af Retsinfo-menuen, der er sat ind i Words menulinie øverst i billedet i forbindelse med opstarten af Df-text Retsinfo-menuen Indtastning af brødtekst foregår ved brug af menuen Retsinfo, som er placeret i menubjælken. Fra denne menu vælges typografierne til de forskellige tekstafsnit, tekstoverskrifter osv., som indgår i dokumentet. Retsinfo-menuens punkter er forskellige alt efter hvilken dokumenttype, den knytter sig til. Nedenfor er vist menuen til en bekendtgørelse.

11 df text 2003 Side 11 af 58 Brug af Retsinfo-menuen medfører, at afsnit, kapitler og paragraffer m.m. lagres i dokumentet med de rette typografier. Dette sikrer, at man på grundlag af det færdige Word dokumentet kan danne et XML-dokument, der opfylder alle de specialkrav til opstilling og formattering, som gælder for den pågældende dokumenttype, samt at dokumentet bliver vist korrekt i html-format på og i pdfformat på BEMÆRK: Det er vigtigt, at man ikke anvender returtasten på sit keyboard. Systemet indsætter automatisk linieskift og den rette mængde luft mellem de forskellige tekstelementer, efterhånden som man vælger nye typografier/tekstelementer fra Retsinfomenuen Særligt vedrørende oprettelse af en lov Ved oprettelse af en lov præsenteres brugeren for nedenstående meddelelse i toppen af dokumentet. Meddelelsen er en vejledning i, hvorledes man indsætter et vedtaget lovforslag i en lov-skabelon. En lov skabes på baggrund af et vedtaget lovforslag. Nedenfor De skal er indsætte valgt kommandoen det vedtagne Indsæt/Fil. lovforslag i dette dokument. Det gøres på følgende måde: 1. Udfør kommandoen: Indsæt/Dokument. (og udpeg det ønskede lovforslag) 2. Udfør kommandoen: Retsinfo/Konverter Lovforslag til lov

12 df text 2003 Side 12 af 58 Herefter udpeges det ønskede dokument, som vist herunder.

13 df text 2003 Side 13 af 58 I Retsinfo-menuen vælges dernæst Konverter lovforslag til lov. Herefter konverteres lovforslaget, jf. nedenfor Typografier Nedenfor er de typografier, der forekommer i menuerne (jf. ovenfor afsnit 2.3) beskrevet. Der kan fra koncipistens side være ønske om at benytte andre typografier end dem, der stilles til rådighed i Retsinfo-menuen. Dette er ikke hensigtsmæssigt, da systemet er opbygget til at understøtte de lovtekniske regler, der er fastsat af Justitsministeriet og Folketinget. Dvs. hvis der benyttes andre typografier end dem fra Retsinfo-menuen, er der risiko for, at dokumentet ikke kan valideres og dermed ikke indlæse i LexDaniaklient m.h.p. offentliggørelse Undertitel Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Indtast her dokumentets undertitel uden parenteser og tryk OK.

14 df text 2003 Side 14 af 58 Herved placeres undertitlen lige under dokumentets titel, og vises på følgende måde. Parentesen tilføjes automatisk: (Ny karakterskala) Indledning Forinden valg af menupunktet Indledning skal markøren placeres efter det sidste bogstav i dokumentets titel. Ved valg af menupunktet flyttes markøren ned på en ny linie, hvorefter indledning vil kunne indtastes i den rette typografi (henholdsvis Indledning og Indledning2 afhængigt af dokumenttypen. Det indtastede vil blive vist i dokumentet på følgende måde. I medfør af 8 stk. 2, 5 og 7 i lov om Tekstoverskrift Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes tekstoverskriften og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Almindelige bestemmelser Afsnit Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes afsnittets nummer. Bemærk at nummer 1-50 automatisk konverteres til romertal. Endvidere indtastes afsnitsoverskriften og der trykkes OK.

15 df text 2003 Side 15 af 58 Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Afsnit I Særlige bestemmelser Kapitel Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes kapitlets nummer og kapiteloverskriften og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Kapitel 2 Lokalplaner Paragraf Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes paragraffens nummer og der trykkes OK.

16 df text 2003 Side 16 af 58 Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: 4. Markøren vil være placeret efter paragrafnummeret på det sted, hvor paragrafteksten skal starte. Den tekst, der indtastes her vil automatisk få den rette typografi, nemlig Paragraftekst og vil, i modsætning til paragrafnummeret, ikke være i fed format Stk. Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes stk. nummer og der trykkes OK. Ved forsøg på at indtaste 1 i forbindelse med en almindelig (venstrestillet) paragraf, giver systemet følgende meddelelse. Dette skyldes, at man aldrig skal skrive stk. 1. i en almindelig (venstrestillet) paragraf, idet stk. 1-angivelsen her er underforstået i paragrafangivelsen. Det indtastede stk. nummer indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Stk. 2.

17 df text 2003 Side 17 af 58 Markøren vil være placeret efter stk. nummeret på det sted, hvor teksten skal starte, og selve stykkets tekst vil ved indtastningen blive formateret med almindelige typer med typografien Stk. i modsætning til stk-nummeret, der står med kursiv Nummerering Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes det ønskede nummer og der trykkes OK. Det indtastede nummer indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Markøren vil være placeret efter nummeret på det sted, hvor teksten skal starte. Man 1) skal være opmærksom på, at nummerere fortløbende, da systemet ikke selv kontrollerer dette. Det samme gælder ved litreringer Litrering Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes litra og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: a) Markøren vil være placeret efter nummeret på det sted, hvor teksten skal starte. Bemærk, at litreringer vil være indrykket mod højre i forhold til nummerering, i overensstemmelse med den korrekte fremgangsmåde ved underinddeling med nummere-

18 df text 2003 Side 18 af 58 ring og litrering. Nummerering skal altid anvendes først og så derefter underinddele numrene med litrering, som vist herunder: 5. Statsrådet består af: 1) dronningen, 2) samtlige ministre, dvs. a) arbejdsministeren, b) justitsministeren, c) statsministeren, (o.s.v.) Noter (Fod- og slutnoter samt bilagsnoter) Når man skal lave noter til et dokument i df text skal man som udgangspunkt anvende Words standardfunktionalitet Fod- og slutnoter I df text gælder visse begrænsninger for anvendelse af fod- og slutnoter: Fodnoten må alene anvendes til oprettelse af en eventuel titelnote nederst på forskriftens side et og titelnoten indeholder oplysninger vedrørende forholdet til EUforskrifter. Slutnoter anvendes ved oprettelse af alle andre noter til dokumentet (se dog nedenfor angående noter til bilag og tabeller). Alle noter skal nummereres fortløbende og ved brug af funktionen specialtegn i word - der må ikke anvendes automatisk nummerering. (Noter i bilag nummereres dog i selvstændig rækkefølge, jf. nedenfor afsnit ). Nummereringen skal se ud som følgende: 1) 2)... osv. Noter indsættes ved i menubjælken at vælge Indsæt, Reference og Fodnote i menuen.

19 df text 2003 Side 19 af 58 Herefter ses følgende dialogboks, der i ex. 1 er udfyldt, som den skal se ud ved oprettelse af en titelnote EU-note), og i ex. 2 er udfyldt, som den skal se ud ved oprettelse af slutnoter (alle andre noter til selve dokumentet). Bemærk: Noter bør altid nummereres med tallet efterfulgt af en højreparentes som vist i EX 1 og 2.

20 df text 2003 Side 20 af 58 Eks. 1 Eks Bilagsnoter Bilagsnoter skal oprettes som slutnoter, der nummereres selvstændigt med specialtegn. Om oprettelse af slutnoter se ovenfor afsnit Tabelnoter Tabelnoter skal oprettes som fodnoter, der nummereres selvstændigt med specialtegn. Om oprettelse af fodnoter se ovenfor afsnit Bilag Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes bilagets nummer og eventuelt titel og der trykkes OK. Bemærk: Bilag bør altid nummereres, også selv om dokumentet kun indeholder et bilag, blandt andet af hensyn til muligheden for senere at tilføje nye bilag.

21 df text 2003 Side 21 af 58 I bunden af dokumentet dannes herved en ekstra side til bilaget og de indtastede oplysninger indsættes automatisk og vises i dokumentet på følgende måde: Markøren vil være placeret på en ny linie efter den indsatte tekst og teksten, der skrives her, vil automatisk stå med typografien Bilagstekst Hypertekstreference Menupunktet anvendes til i brødteksten at etablere en hypertekstreference til et andet dokument i Retsinformation. Forinden menupunktet vælges skal man blokmarkere den tekst, hvorfra referencen skal etableres. Herefter vælges menupunktet og nedenstående dialogboks vises. I det første felt indtastes accessionsnavnet på det dokument, der refereres til. Accessionsnavnet er dokumentets entydige identifikation i Retsinformation, og det skal tastes i formen (bogstav (A, B eller C) + årstal 4 karakterer + nummer 5 karakterer + dokumenttype 2 karakterer.) Accessionsnummeret kan findes i Retsinformations brugersystem. Når det ønskede dokument er åbnet, trykkes på vis mere i højre side af billedet, hvorefter accessionsnummeret fremgår.

22 df text 2003 Side 22 af 58 Endvidere kan indtastes afsnits-, kapitel-, paragraf- eller bilagsnummer, hvis man ønsker, at forskriften skal åbne på et bestemt sted, når der klikkes på linket. Bemærk: Accessionsnavn skal angives, medens det er valgfrit om man vil indtaste resten af oplysningerne. Efter tryk på OK registreres hypertekstreferencen. Teksten, som blev blokmarkeret, vil blive vist i dokumentet med blå tekst på følgende måde: Bekendtgørelse af lov om social pension nr. 22 af 14. januar 1998 Når dokumentet bliver lagt i Retsinformation, vil brugerne få mulighed for at springe til det dokument, hvortil hypertekstreferencen refererer. Det er ikke muligt at teste hypertekstreferencen fra df text dokumentet. Den bliver først aktiv, når dokumentet overføres til Retsinformation Ændringcentreret paragraf Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes paragrafnummer og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: 8 Dette menupunkt bruges i ændringsforskrifter ved indsættelse af paragraffer, der indeholder ændringspunkter Ikraftcentreret paragraf Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes paragrafnummer og der trykkes OK.

23 df text 2003 Side 23 af 58 Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: 8 Dette menupunkt bruges i ændringsforskrifter ved indsættelse af paragraffer, der indeholder ikrafttrædelsesbestemmelser Ændringspunkt Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes ændringspunkt og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: 1. Markøren vil være placeret efter ændringspunktet på det sted, hvor teksten skal starte. Den tekst, der indtastes vil stå med typografien Aendringspunkt, men vil i modsætning til ændringspunktet ikke være i fed format Ændret bestemmelse Forinden anvendelse af menupunktet skal den bestemmelse, der ændres, markeres. Dvs. først skrives hele ændringpsunktet, og herefter markeres den bestemmelse, der ændres. Menupunktet Ændret bestemmelse vælges, og det markerede vil blive vist i dokumentet i kursiv med typografien AendretBestemmelse jf. eksemplet nedenfor. 8 stk. 4.

24 df text 2003 Side 24 af 58 Det er yderst vigtigt, at typografien AendretBestemmelse benyttes og at der ikke bare vælges kursiv, da dokumentet i så fald ikke vil kunne valideres m.h.p. indlæsning i LexDania-klient Citat Forinden anvendelse af menupunktet skal den tekst, der ønskes sat i citationstegn, markeres. Herefter vælges menupunktet Citat og det markerede vil blive vist i dokumentet i citationstegn jf. eksemplet nedenfor.»for børn under 6 år« Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser i lovbekendtgørelser Ved valg af menupunktet Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser flyttes markøren 2 linier ned, hvorefter Ikrafttrædelses og overgangsbestemmelser kan indtastes i den rette typografi. Angivelsen af hvilken lov, ikrafttrædelsesbestemmelserne kommer fra, skrives med typografien NormalInd. Herefter vælges menupunktet Ikraftcentreret paragraf til at indsætte selve ikrafttrædelsesbestemmelserne. Bemærk: I dokumentet registreres, at der skal placeres en vandret streg før de indtastede bestemmelser. Denne streg kan ikke ses i Word, men vil kunne ses i pdf-udgaven på Det indtastede vil blive vist i dokumentet på følgende måde. Lov nr. 452 af 14. juni 2006 indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelser: 5 Loven træder i kraft den 1. august Resumé Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende: Resumé Sagen omfatter. Markøren vil være placeret på en ny linie efter Resumé i det grå felt på det sted, hvor teksten skal starte, og man kan nu indtaste afgørelsens resumé. Ønsker man at indsætte et resumé, som man har modtaget i elektronisk form i resuméfeltet, kan dette ske ved hjælp af Words standardfunktionalitet Rediger, Indsæt speci-

25 df text 2003 Side 25 af 58 el... Indsæt ikke formateret tekst. Det tekststykke, der sættes ind, må dog ikke indeholde afsnitstegn Autotekst df text indsætter visse standardformuleringer automatisk. dette gælder blandt andet i indledningen til en lov eller en ændringslov, hvor df text ved anvendelse af funktionen konverter lovforslag til lov indsætter nedenstående hymne: VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: 2.6. Folketingets dokumenter, Særlige funktioner ved oprettelse af dokumenter. På Folketingets dokumenter skal en række oplysninger anføres, inden dokumentet åbner. Oplysningerne indrapporteres via dialogbokse, der vil blive vist, når en af Folketingets dokumenttyper er valgt (se ovenfor, afsnit 1.3). De via dialogboksene indrapporterede oplysninger indsættes i dokumentet på de korrekte steder, ofte i kombination med autotekst. Nedenfor er de pågældende funktioner beskrevet. I afsnit 2.9 er vist eksempler på samtlige Folketingets dokumenttyper med oplysninger indsat via nedenstående dialogbokse og med den tilhørende autotekst Valg af lovtype, hoved- eller ændringslov I nedenstående dialogboks vælges, om dokumentet skal være et lovforslag til hovedlov eller til ændringslov. Valget har betydning for, hvilke typografier der kan vælges i Retsinfo-menuen og dermed for, om dokumentet kan blive valideret med henblik på indlæsning i LexDania-klienten Beslutningsforslag som fremsat, valg af type I nedenstående dialogboks vælges den type beslutningsforslag (som fremsat), der skal oprettes. Valget har betydning for, hvilke typografier der kan vælges i Retsinfo-

26 df text 2003 Side 26 af 58 menuen og dermed for, om dokumentet kan blive valideret med henblik på indlæsning i LexDania-klienten Beslutningsforslag som vedtaget, valg af type I nedenstående dialogboks vælges den type beslutningsforslag (som vedtaget), der skal oprettes. Valget har betydning for, hvilke typografier der kan vælges i Retsinfomenuen og dermed for, om dokumentet kan blive valideret med henblik på indlæsning i LexDania-klienten Udvalg I nedenstående dialogboks indtastes udvalgsnavn.

27 df text 2003 Side 27 af Fremsætter Ved oprettelse af selvstændige skriftlige fremsættelser til lov- eller beslutningsforslag indtastes i nedenstående dialogboks oplysninger om fremsætter anført som minister eller parti, samt (ved lov- eller beslutningsforslag hidrørende fra en minister) ministerens navn. Ved oprettelse af lov- eller beslutningsforslag som fremsat indtastes i nedenstående dialogboks ministerbetegnelse (Ministernavn) eller medlemsnavn (Parti) ved private lovforslag Folketingets dokumenter, indrapportering af styringsdata Indrapportering af styringsdata I forbindelse med indlæggelse af dokumenter i Retsinformation, skal der indrapporteres diverse styringsdata, f.eks. oplysninger om dokumenternes numre og år for udstedelsen. Mens indrapportering af styringsdata til retsforskrifter og afgørelser foregår i Lex Dania klient, sker indrapportering af styringsdata for Folketingets dokumenter i skabelonerne i df text. Vigtigt at bemærke i denne forbindelse er, at indlæsning af et Folketingsdokument i Lex Dania klient forudsætter, at styringsdata er indrapporteret allerede i df text. Når styringsdata til Folketingets dokumenter skal indrapporteres i skabelonen vælges punktet Dokumenthoved (Styringsdata) i Retsinfo-menuen, jf. nedenfor.

28 df text 2003 Side 28 af 58 Herefter vises følgende billede: I dialogboksens første felt anføres nummeret på det pågældende dokument. I dette eksempel anføres lovforslagets nummer. I næste felt har skabelonen automatisk anført folketingssamling på formen år (4 cifre), samling (1 ciffer). Man skal så blot sikre sig, at de anførte oplysninger er korrekte, og rette eventuelle uoverensstemmelser. Rettelse vil typisk (kun) være nødvendig, hvis der har været afholdt folketingsvalg i løbet af en folketingssamling.

29 df text 2003 Side 29 af 58 Herefter anføres dato for fremsættelse, afgivelse eller vedtagelse i formen ååååmmdd. Afhængig af dokumenttypen vil i dialogboksen være angivet, hvilken type dato, der skal anføres. Nedenfor er vist dialogbokse til indrapportering af styringsdata, hvor henholdsvis afgivelsesdato og vedtagelsesdato skal anføres. Eksempel 1) er en beretning over lovforslag. Eksempel 2) er et beslutningsforslag som vedtaget. Eksempel 1) Eksempel 2) Endelig er det muligt at markere, om dokumentet skal omtrykkes, samt eventuelt årsag hertil.

30 df text 2003 Side 30 af 58 Nedenfor er de omtalte felter udfyldt. Ved tryk på OK vil eventuelle oplysninger om omtryk samt den angivne årsag, sammen med de øvrige oplysninger, der er indrapporteret blive indsat i dokumenthovedet på såvel Word-dokumentet i df text som i den trykkeklare fil i forbindelse med konverteringen til trykkeformat i df frame til brug i Folketingstidende. (For så vidt angår styringsdata på dokumenttypen skriftlige fremsættelser, se også afsnit 2.7.3).

31 df text 2003 Side 31 af Indrapportering af styringsdata på dokumenttypen skriftlig fremsættelse På skriftlige fremsættelser skal styringsdata først indrapporteres, efter, at der er indsat oplysninger om numrene på det/de fremsatte lov- eller beslutningsforslag. Dette sker ved at vælge Fremsat lovforslag eller fremsat beslutningsforslag fra Retsinfo-menuen, som vist herunder. I den efterfølgende dialogboks indtastes nummeret på det fremsatte lov- eller beslutningsforslag. Bemærk: Omfatter den skriftlige fremsættelse mere end et lov- eller beslutningsforslag, skal deres numre indtastes i hver sin dialogboks (dvs. punktet lovforslag eller beslutningsforslag skal vælges en gang for hvert nyt nummer på et lov- eller et beslutningsforslag) Ved at følge den beskrevne fremgangsmåde sikres det, at opremsningen bliver korrekt (også i skriftlige fremsættelser, der vedrører flere lov- eller beslutningsforslag), idet de

32 df text 2003 Side 32 af 58 oplysninger, der er indtastet i dialogboksen/-boksene, automatisk overføres dels til sidehoved oplysninger/styringsdata, dels til selve dokumentet, som det ses nedenfor: 2.8. Folketingets dokumenter, autotekst Når man vælger at oprette en given dokumenttype fra Folketinget resulterer det ofte i, at der i dokumentet indsættes diverse autotekst. Indholdet af denne tekst afhænger af dokumenttypen. Ligeledes er der i visse af skabelonerne indlagt mulighed for at få indsat en standard autotekst i dokumentet ved hjælp af Retsinfo-menuen.

33 df text 2003 Side 33 af 58 Nedenfor er vist eksempler på samtlige Folketingets dokumenttyper med den autotekst, der indsættes i forbindelse med oprettelse af dokumentet, samt eksempler på den standard autotekst, der via Retsinfo-menuen kan indsættes i de konkrete dokumenttyper. I nogle af autoteksterne er der særlige indskrivningsfelter, som er markeret med <>. Se bl.a. eksemplerne i afsnit og Endvidere indeholder dokumenteksemplerne de oplysninger, der af brugeren er indsat i forbindelse med oprettelse af dokumentet (se afsnit 2.6), samt styringsdata indrapporteret via menupunktet Dokumenthoved (Styringsdata) i Retsinfo-menuen (se afsnit 2.7) Lovforslag som fremsat I skabelonen til lovforslag som fremsat er det muligt via Retsinfo-menuen at vælge en kort standardfremsættelse. Ved valg af menupunktet Skriftlig fremsættelse indsættes autotekst som vist i følgende eksempel:

34 df text 2003 Side 34 af 58 Bemærk at oplysninger om dokumentets titel, lovforslagets nummer og fremsætter (her Justitsministeren) er indsat i teksten. Disse oplysninger er indrapporteret dels i forbindelse med opstart af dokumentskabelonen, dels ved indrapportering af styringsdata (Se herom i afsnit 2.6 og 2.7). Endelig er det muligt at konvertere et lovforslag som fremsat ved første behandlingen til Lovforslag til anden behandling og et lovforslag som fremsat ved anden behandling til Lovforslag som vedtaget. Funktionaliteten findes i Retsinfo-menuen, og i begge situationer resulterer valg af menupunkterne ***Konverter til 2. behandling / vedtaget*** i indsættelse af autotekst som vist nedenfor. (Den nærmere fremgangsmåde er beskrevet i afsnit ).

35 df text 2003 Side 35 af Beslutningsforslag som fremsat I skabelonen til beslutningsforslag som fremsat er det desuden muligt via Retsinfomenuen at vælge en kort standardfremsættelse. Ved valg af menupunktet Skriftlig fremsættelse indsættes autotekst som vist i følgende eksempel:

36 df text 2003 Side 36 af 58 Bemærk at oplysninger om dokumentets titel, beslutningsforslagets nummer og fremsætter (her Justitsministeren) er indsat i teksten. Disse oplysninger er indrapporteret dels i forbindelse med opstart af dokumentskabelonen, dels ved indrapportering af styringsdata (Se herom i afsnit 2.6 og 2.7).

37 df text 2003 Side 37 af Lovforslag som vedtaget

38 df text 2003 Side 38 af Beslutningsforslag som vedtaget Betænkning over lovforslag

39 df text 2003 Side 39 af Tillægsbetænkning over lovforslag Ændringsforslag til 2. behandling af lovforslag

40 df text 2003 Side 40 af Ændringsforslag til 3. behandling af lovforslag Betænkning over beslutningsforslag

41 df text 2003 Side 41 af Ændringsforslag til 2. behandling af beslutningsforslag Beretning over lovforslag

42 df text 2003 Side 42 af Beretning over beslutningsforslag Beretninger under almindelig del

43 df text 2003 Side 43 af Folketingets dokumenter, typografier Specielt vedrørende vejledning i hvordan man opretter en tabel til paralleltekst i et ændringslovforslag henvises til Retsinformations vejledning om oprettelse af tabel til paralleltekst. I Folketingets dokumenter kan anvendes alle de samme typografier, som er beskrevet i afsnit 2.5. Endvidere anvendes en række typografier, som særligt knytter sig til Folketingets dokumenter. Brug af disse typografier sikrer, at der kan produceres dokumenter, som opfylder de specialkrav til opstilling og formattering, som gælder for Folketingets dokumenttyper. Nedenfor er beskrevet de typografier, der særligt knytter sig til Folketingets dokumenter. Typografierne vælges fra Retsinfo-menuen på samme måde, som når man indtaster teksten til retsforskrifter og afgørelser Tekst Valg af menupunktet tekst som vist herunder placeres cursoren på en ny linie og tekst, det herefter indtastes vil blive tilknyttet typografien tekst Bemærkninger til lovforslaget Ved valg af menupunktet indsættes på en ny side følgende tekst.

44 df text 2003 Side 44 af Almindelige bemærkninger Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Pind Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende: Markøren vil være placeret efter den indsatte pind på det sted, hvor teksten skal starte Henvendelse Ved valg af menupunktet vises nedenstående meddelelse. Efter tryk på OK indsættes følgende tekst: Endvidere har udvalget modtaget skriftlige og/eller mundtlige henvendelser fra: Markøren vil være placeret på en ny linie efter den indsatte tekst. Som nævnt i meddelelsen ovenfor, skal anvendes bløde linieskift (skift + retur) imellem de henvendere, der indtastes.

45 df text 2003 Side 45 af Venstrestillet tekstoverskrift Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes tekstoverskriften og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Afgifter Tekst til bemærkninger Valg af menupunktet tekst til bemærkninger som vist herunder placeres cursoren på en ny linie og tekst, det herefter indtastes vil blive tilknyttet typografien tekst til bemærkninger, der ligesom bemærkningerne er 1. pkt. mindre end selve forslagets tekst.

46 df text 2003 Side 46 af Bemærkninger til kapitel Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes kapitelnummer samt eventuelt kapiteloverskrift og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Til kapitel 5 Gebyrer Bemærkninger til paragraf Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes paragrafnummer samt eventuelt paragrafoverskrift og der trykkes OK. Det indtastede indsættes på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Til 8 Krav

47 df text 2003 Side 47 af Bemærkninger til nr. eller stk. Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her vælges om bemærkningen angår et nr. eller et stk. Herefter indtastes nummeret, og der trykkes OK. Vælges Til nr. indsættes det indtastede på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Til nr. 15 Markøren vil være placeret på en ny linie efter nummeret på det sted, hvor teksten skal starte. Vælges Til stk. indsættes det indtastede på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Til stk. 15 Markøren vil være placeret på en ny linie efter nummeret på det sted, hvor teksten skal starte Skriftlig fremsættelse Dette menupunkt findes i lovforslag som fremsat og beslutningsforslag som fremsat. Ved valg af menupunktet indsættes i bunden af dokumentet en autotekst som vist i følgende eksempel, der stammer fra et lovforslag som fremsat.

48 df text 2003 Side 48 af 58 Bemærk at oplysninger om dokumentets titel, forslagets nummer og fremsætter (her Justitsministeren) er indsat i teksten. Disse oplysninger er indrapporteret dels i forbindelse med opstart af dokumentskabelonen, dels ved indrapportering af styringsdata (Se herom i afsnit 2.6 og 2.7) Fremsat lovforslag I selvstændige skriftlige fremsættelser til lovforslag skal det angives, hvilket lovforslag fremsættelsen knytter sig til. Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes nummeret på lovforslaget og der trykkes OK. Herved indsættes det indstastede nummer på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Forslag til lov (Lovforslag nr. L 5) Markøren vil være placeret efter Forslag til lov på det sted, hvor teksten skal starte.

49 df text 2003 Side 49 af Fremsat beslutningsforslag I selvstændige skriftlige fremsættelser til beslutningsforslag skal det angives, hvilket beslutningsforslag fremsættelsen knytter sig til. Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes nummeret på beslutningsforslaget og der trykkes OK. Herved indsættes det indtastede nummer på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Forslag til (Beslutningsforslag nr. B 10). Markøren vil være placeret efter Forslag til på det sted, hvor teksten skal starte Forslagsstillere Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes Forslagsstillere samt partibetegnelse og der trykkes OK. Undertitlen placeres lige under dokumentets titel, og vises på følgende måde: [af Lars-Emil Johansen (SIU))] Ændringsforslag Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Ændringsforslag

50 df text 2003 Side 50 af Af Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Af Markøren vil være placeret efter Af på det sted, hvor teksten skal starte Bemærkninger Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Bemærkninger Principalt Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Principalt: Markøren vil være placeret efter Principalt på det sted, hvor teksten skal starte Subsidiært Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Subsidiært: Markøren vil være placeret efter Subsidiært på det sted, hvor teksten skal starte Nummerering ) eller. Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her vælges nummereringstype. Herefter indtastes nummeret og der trykkes OK.

51 df text 2003 Side 51 af 58 Vælges 1) indsættes det indtastede på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: 5) Markøren vil være placeret på en ny linie efter nummeret på det sted, hvor teksten skal starte. Vælges 1. indsættes det indtastede på en ny linie og vises i dokumentet på følgende måde: Til titlen Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Til titlen Ny paragraf Ved valg af menupunktet indsættes på en ny linie følgende tekst. Her indtastes paragrafnummer samt eventuelt paragrafoverskrift og der trykkes OK. Ny paragraf Underskriver Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks.

52 df text 2003 Side 52 af 58 Det indtastede vises i dokumentet på følgende måde: P. u. v. ANNE BAASTRUP Næstformand Ændret beretningstype Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes ændret titel og der trykkes OK. Herefter ændres dokumentets titel som anført Ny ændringsforslagstype Ved valg af menupunktet vises nedenstående dialogboks. Her indtastes ændret titel og der trykkes OK. Det er således muligt at ændre et Ændringsforslag til 2. behandling til et Ændringsforslag til 3. behandling.

53 df text 2003 Side 53 af 58 Herefter ændres dokumentets titel som anført Udvalgsmedlemmer I betænkninger indtastes medlemmerne af det udvalg, der afgiver betænkningen. I nedenstående dialogboks indtastes medlemsnavn (partibetegnelse) og eventuelt Titel. Herefter trykkes på OK for at indsætte medlemmet. Tryk Annuller når sidste medlem er indsat Konverter til 2. behandling og til vedtaget I skabelonerne til lovforslag som fremsat er der indsat mulighed for at konvertere: 1) Lovforslag som fremsat ved første behandlingen til Lovforslag til anden behandling 2) Lovforslaget som fremsat ved anden behandling til Lovforslag som vedtaget. Dette sker på følgende måde: I Retsinfo-menuen vælges ***Konverter til 2. behandling*** henholdsvis ***Konverter til vedtaget*** som vist herunder.

54 df text 2003 Side 54 af 58 Dette resulterer i indsættelse af en autotekst som vist i nedenstående to eksempler.

55 df text 2003 Side 55 af 58 Der skal herefter indsættes styringsdata i det konverterede dokument. Dette sker ved at vælge menupunktet Dokumenthoved (Styringsdata) fra Retsinfo-menuen, hvorved man præsenteres for en af følgende dialogbokse, der her er udfyldt med de relevante data.

56 df text 2003 Side 56 af Grafik, tabeller og standardfaciliteter i Word Tabeller Ved fremstilling af tabeller, er det vigtigt, at man tager stilling til, om tabellen skal fylde en eller to spalter i bredden, eller om den eventuelt skal være liggende på en hel side i Lovtidende formatet. For at sikre, at tabellen får den rigtige bredde, skabes den ved at man holder ALTtasten nede mens man trykker først på punktum-tasten og derefter på t -tasten. Dette resulterer i nedenstående dialog. Man vælger herefter den tabeltype, man ønsker, og trykker på [OK] knappen. Der bliver herefter indsat en tabel af den ønskede type. Tabellen indeholder initialt 2 rækker med en kolonne. Man kan herefter opdele kolonnen i flere kolonner alt efter behov. Man kan naturligvis også efterfølgende indsætte flere rækker og ændre de ydre og indre rammers tykkelse efter behov. Dette gøres med Words almindelige tabelfunktioner. Man må blot ikke ændre tabellens bredde. Meget lange tabeller bør af hensyn til indlæsningshastigheden af dokumentet i Retsinformation deles op i flere mindre tabelstykker Grafik Grafik indsættes i dokumentet på det ønskede sted som indlejret grafik. Grafik må ikke være indsat i en tekstboks eller lignende. Man skal desuden være opmærksom på, at grafikken skal have den korrekte størrelse inden den indsættes i df-text dokumentet, og at den skal kunne være indenfor én henholdsvis to spalter af Lovtidende formatet. De maksimale mål for grafiske objekter er herefter:

57 df text 2003 Side 57 af 58 Bredde Højde Indenfor 1 spalte 73 mm Indenfor 2 spalter 145 mm Hel side, stående 132 mm 209 mm Hel side, liggende 209 mm 132 mm Det er kun muligt at anvende grafikformaterne GIF og JPG. Hvilket format man vælger vil være afhængigt af grafikkens struktur, herunder om det er en stregtegning, skyggetegning eller grafik af høj opløsning Standardfunktioner i Word En del af Words standardfunktioner kan anvendes uden problemer. Det er dog ikke tilladt at benytte Words auto-funktioner, f.eks. punktopstillinger og autonummereringer af noter. Korrekturmarkering skal fjernes inden indlæsning i Lex Dania klienten Opmærkning af dokumenter For mere udførlig hjælp henvises til Retsinformations typografivejledning. Følgende fremgangsmåde følges, hvis man ønsker en tekst, som ikke er produceret i df text lagt ind i en df-text skabelon (med henblik på indlæggelse i Retsinformation samt eventuel optagelse i Lov- eller Ministerialtidende). 1. Skabelonen for den ønskede dokumenttype startes op (se herom i afsnit 2.2). 2. Teksten fra det dokument, man ønsker lagt ind i skabelonen kopieres over i den nye dokumentskabelon. 3. Teksten tilknyttes de relevante typografier for at sikre, at opstillingen bliver korrekt i Retsinformation og på Lovtidende.dk. Dette sker som nedenfor beskrevet. Den korrekte typografi tilknyttes de enkelte tekstelementer ved, at man først opmarkerer det enkelte tekstelement, og derefter fra typografilisten i Words værktøjslinie vælger den korrekte typografi som vist i nedenstående eksempel, hvor det opmarkerede stykke af dokumentet skal tilknyttes typografien Indledning2.

58 df text 2003 Side 58 af 58 Vejledning til, hvilke typografier, der kan forekomme i en given dokumenttype kan hentes i Retsinfo-menuen, der udgør en liste over de typografier, der er korrekte at anvende i netop denne dokumenttype. Når opmarkeringen er fuldført bør man sikre sig, at der ikke er sat dobbelte linieskift, dobbelte mellemrum og lignende ind i dokumentet, idet sådanne vil bevirke, at der bliver sat for store mellemrum/for meget luft ind i dokumentet på Retsinformation.dk og Lovtidende.dk Ligeledes skal eventuelle underskriftsdatoer, underskriveres navne, journalnumre og lignende redaktionelle oplysninger fjernes, idet disse senere vil blive indrapporteret via Lex Dania klienten.

Procedure. for. udarbejdelse af lov til optagelse i Lovtidende, herunder frister - ved stadfæstelse i statsråd

Procedure. for. udarbejdelse af lov til optagelse i Lovtidende, herunder frister - ved stadfæstelse i statsråd Procedure for udarbejdelse af lov til optagelse i Lovtidende, herunder frister - ved stadfæstelse i statsråd (df text 2003- og Lex Dania klientbrugere) 2. Det er herefter ministeriets egen opgave i df

Læs mere

Brugervejledning. Miljøministeriet M65. Opdateret den 27. oktober 2011

Brugervejledning. Miljøministeriet M65. Opdateret den 27. oktober 2011 Brugervejledning Miljøministeriet M65 Opdateret den 27. oktober 2011 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Opret et nyt dokument... 3 Før du starter... 4 Om at arbejde med typografier:... 5 Menu: M65 -

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 INDLEDNING... 4 1. LEX DANIA KLIENT - REGLER OG AFGØRELSER...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 INDLEDNING... 4 1. LEX DANIA KLIENT - REGLER OG AFGØRELSER... Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 INDLEDNING... 4 1. LEX DANIA KLIENT - REGLER OG AFGØRELSER... 6 1.1. OPSTART AF LEX DANIA KLIENT... 6 1.1.1 Første login... 6 1.1.2 Efterfølgende

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1

Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1 VEJLEDNING Koncern It 6. april 2011 Pernille Sünksen Support Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS Vejledning til oprettelse og korrektion af brevskabeloner i TAS 1 Brevskabelon

Læs mere

Brugervejledning. Miljøministeriet A4. Opdateret den 25. oktober 2011

Brugervejledning. Miljøministeriet A4. Opdateret den 25. oktober 2011 Brugervejledning Miljøministeriet A4 Opdateret den 25. oktober 2011 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Opret et nyt dokument... 3 Før du starter... 4 Om at arbejde med typografier:... 5 Menu: A4 - Publikation...

Læs mere

Retsinformation side 1 af 105 Brugervejledning LDe 2010 - version 2.6.0.0

Retsinformation side 1 af 105 Brugervejledning LDe 2010 - version 2.6.0.0 Retsinformation side 1 af 105 LDe 2010 - version 2.6.0.0 1. Lex Dania editor... 3 1.1. Æsker i æsker... 3 2. Kom i gang... 7 2.1. Systemkrav m.v.... 7 2.2. Installation og opdatering... 7 2.3. Opstart

Læs mere

VEJLEDNING OM EKSPEDITION STATSRÅDSSAGER

VEJLEDNING OM EKSPEDITION STATSRÅDSSAGER STATSMINISTERIET VEJLEDNING OM EKSPEDITION AF STATSRÅDSSAGER NOVEMBER 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Indledning 1 2. Fremsættelse af lovforslag (og beslutningsforslag) 2.a Forelæggelse af lovforslag

Læs mere

Microsoft Word 2010 Huskesedler

Microsoft Word 2010 Huskesedler Microsoft Word 2010 Huskesedler Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12

Læs mere

Microsoft Word 2007. thoremil.dk

Microsoft Word 2007. thoremil.dk Microsoft Word 2007 Indskrivning... 3 Gem og udskriv... 4 Åbn og Luk... 5 Tastatur... 6 Mus... 9 Indsæt specielle tegn og symboler... 10 Formatering af tegn... 11 Formatering af afsnit... 12 Punktopstilling...

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Retsinformation side 1 af 99 Brugervejledning LDe 2003 - version 2.5.0.0

Retsinformation side 1 af 99 Brugervejledning LDe 2003 - version 2.5.0.0 Retsinformation side 1 af 99 LDe 2003 - version 2.5.0.0 1. 1.Lex Dania editor... 3 1.1. Æsker i æsker... 3 2. Kom i gang... 7 2.1. Systemkrav m.v.... 7 2.2. Opstart af LDe... 7 2.3. Oprettelse af nyt dokument...

Læs mere

Lex Dania editor Eunomia - Brugervejledning

Lex Dania editor Eunomia - Brugervejledning Lex Dania editor Eunomia - Brugervejledning Forfatter: Retsinformation, Civilstyrelsen Revisionsliste: Version 1.1 af juni 2015 > Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 2

Læs mere

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe.

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe. Lineær programmering i Excel Version for PC I lærebogens kapitel 29 afsnit 4 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere knappe

Læs mere

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM

Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM Bogfunktionen eller Slægtsbogen i FTM En blandt mange af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på mange forskellige måder, og i dette skrift vil bogfunktionen blive gennemgået. Funktionen

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Projekt Ny Sundhedsrådgivning

Projekt Ny Sundhedsrådgivning Projekt Ny Sundhedsrådgivning Vejledning til elektronisk formular: "Besøgsnotat konsulent" Dansk Kvæg Afd. Udvikling 4.november 2004, PML Indholdsfortegnelse: Formål:... 3 Generelt:... 3 Krav til afvikling:...

Læs mere

Fremstilling af trykklar PDF-fil med InDesign

Fremstilling af trykklar PDF-fil med InDesign Her får du skridt for skridt at vide, hvilke indstillinger du skal vælge i InDesign for at lave et professionelt layout, vælge de korrekte farveindstillinger og fremstille en trykklar PDF-fil i en god

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Indholdsfortegnelse Forord... 5 Fodnoter og slutnoter... 6 Brevfletning... 14 Kommentarer (arbejde med kommentarer)... 26 Opret et indeks...

Indholdsfortegnelse Forord... 5 Fodnoter og slutnoter... 6 Brevfletning... 14 Kommentarer (arbejde med kommentarer)... 26 Opret et indeks... 1 Indholdsfortegnelse Forord... 5 Kommando versus funktion 5 Fodnoter og slutnoter... 6 Om fodnoter og deres placering 6 Om slutnoter og deres placering 6 Opret en ny fodnote...7 Opret en ny slutnote...8

Læs mere

Vedrørende skemaets enkelte felter: (1) Titel: I feltet anføres den fulde titel på det dokument, der skal indlægges. (2) Filnavn:

Vedrørende skemaets enkelte felter: (1) Titel: I feltet anføres den fulde titel på det dokument, der skal indlægges. (2) Filnavn: Vejledning til skema om indrapportering af redaktionelle oplysninger/konsekvensrettelser ved produktion af forskrifter m.v. til Lov- og Ministerialtidende og Retsinformation Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter

Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Manual CoffeeCup Visitkort konsulenter Indhold 2 Start Lidt om sidens layout 3 Åbn den downloadede fil i CoffeeCup og gem den som dit eget projekt 3 Knapperne Ring og Mail Indsæt nyt link på Ring og mail

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/pco-login. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/pco-login. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/pco-login Brugernavn: Password: Juli, 2019 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner

Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Vejledning Aarhus Universitets wordskabeloner Opdateret den 13. maj 2014 Indhold Introduktion... 3 Sådan opretter du et nyt dokument via menuen 'AU'... 4 Dialogboksen Dokumentoplysninger... 6 Side1: Dokumentoplysninger...

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Easy Guide i GallupPC

Easy Guide i GallupPC Easy Guide i GallupPC Version. 6.00.00 Gallup A/S Masnedøgade 22-26 DK 2100 København Ø Telefon 39 27 27 27 Fax 39 27 50 80 Indhold SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT ANVENDE GALLUPPC... 2 TILFØJELSE AF UNDERSØGELSER

Læs mere

Brugermanual til munkebjergbykirke.dk

Brugermanual til munkebjergbykirke.dk Brugermanual til munkebjergbykirke.dk Indhold Log ind... 2 Introduktion til redigeringssystemet... 3 Tilføj - tilføje nye artikler og emner... 4 Tilføj artikler... 5 Kalenderfunktionen... 7 Tilføj galleri...

Læs mere

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb

Huskesedler rapportskrivning Grundforløb Indhold Stikordsregister... 2 Indsæt... 3 Afsnit... 4 Typografi... 5 Billede... 6 WordArt/vandmærke... 7 Sidehoved og fod... 8 Sidelayout... 9 Tabel... 10 Tabel Kanter og skygger... 11 Fodnoter... 12 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude.

Navigationsrude Tryk på Ctrl+F for at få vist navigationsruden. Du kan omorganisere et dokument ved at trække dokumentets overskrift i denne rude. Startvejledning Microsoft Word 2013 ser anderledes ud end tidligere versioner, så vi har oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan lære programmet at kende. Værktøjslinjen Hurtig adgang Kommandoer

Læs mere

Kingos tekstdokumenter

Kingos tekstdokumenter Kingos tekstdokumenter Via sagskortkomponenten Dokumenter kan der arbejdes med dokumenter på en sag. I Kingo oprettes tekstdokumenter i systemets indbyggede teksteditor, der åbnes ved at vælge Opret dokument.

Læs mere

Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for. SOIF www.soif.dk

Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for. SOIF www.soif.dk Mini-guide for opdatering af hjemmesiden for SOIF www.soif.dk Senest opdateret: 03-07-2009 Indholdsfortegnelse 2 Indholdsfortegnelse 2 Lidt generelt om KlubCMS 3 Brugere/Brugergrupper 3 Sideopbygning:

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Installationsvejledning Family Tree Maker

Installationsvejledning Family Tree Maker Side 1 af 10 Først og fremmest tillykke med din nye version, oversat til dansk af undertegnede. Håber du bliver lige så glad for alle dens muligheder, som så mange over hele verden er blevet det. Installation

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

DDElibra H Å N D B O G

DDElibra H Å N D B O G H Å N D B O G Axiell Danmark A/S 2016-10-12 Version 9.11.60 GUI Copyright 2016 2 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 2 2 Introduktion... 3 3 Søgning i dokumentationen... 3 4 Åbning af ""...

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd 1 af 5 Nogle funktioner til tekstbehandling i Meningen med vejledningen her er at kursisterne i forbindelse med større skriftlige opgaver f.eks. Historieopgaven, Mini SSO, Større Skriftlig Opgave (SSO)

Læs mere

Rapport - Norge. Indhold

Rapport - Norge. Indhold Januar 2016 Indhold Indhold... 2 Formål... 3 Start på rapporten... 4 Opgave 1... 4 Opgave 2... 4 Stavekontrol... 5 Opgave 3... 5 Sidehoved og sidefod... 6 Opgave 4... 6 Litteraturliste... 8 Opgave 5...

Læs mere

Vejledning til vedligehold af

Vejledning til vedligehold af Vejledning til vedligehold af www.ajsport.dk Udarbejdet af Helle M. Klausen Indhold Sådan logger du på... 2 Sådan logger du af... 2 Hvad er ikke tilladt under vedligehold af www.ajsport.dk?... 2 Kan www.ajsport.dk

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Microsoft PowerPoint 2007 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Sådan styrer du dine sidetal Word

Sådan styrer du dine sidetal Word Sådan styrer du dine sidetal Word Her vil du kunne finde guides til Word, om hvordan man indsætter sidetal. Der er også et afsnit om hvordan man oprette en automatisk indholdsfortegnelse. Sidetal Word

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Introduktion til Indholdsredigering

Introduktion til Indholdsredigering Sitecore Foundry 4.0 Introduktion til Indholdsredigering 18. oktober 2013 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT

Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT Brugervejledning til KasseRapporten LIGHT INSTALLATIONSVEJLEDNING... 2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG... 3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN LIGHT... 4 KASSERAPPORTEN - BRUG AF EGEN KONTOPLAN...

Læs mere

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper.

Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. Villy Andersen Frederiksberg den 8. september 2014. Nogle metoder ved arbejdet med Brothers Keeper. For at få samling på nogle af de tidligere udsendte beskrivelser og vejledninger om Brothers Keeper (BK)

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Vejledning til NIS CMS

Vejledning til NIS CMS Vejledning til NIS CMS Med tillægsmodulet NIS CMS er det mulig at oprette og gemme dokumenter direkte i NIS (fx håndbøger, regningsliner, kvalitetsstyringsguider mv.) og binde disse tæt sammen med den

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning

Elektronisk spørgeskema 2009. Vejledning Elektronisk spørgeskema 2009 Vejledning Indberetning på Elektronisk spørgeskema for 2009 Introduktion Elektronisk spørgeskema 2009 (ESP 2009) giver Dem mulighed for at lette arbejdet i forbindelse med

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3

Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Indhold Indledning... 2 A3 plakat fra tom side... 3 Tekst...4 Tabel...5 WordArt...5 Streger og pile...6 Autofigurer...6 Designobjekter...6 Billeder...7 Flytte objekter...7 Rotere objekter...7 Placering

Læs mere

Vejledning. hjemmeside-opbygning. - DFIF - Vejledning til CMS: Dansk Firma Idrætsforbund

Vejledning. hjemmeside-opbygning. - DFIF - Vejledning til CMS: Dansk Firma Idrætsforbund Vejledning hjemmeside-opbygning. - DFIF - Side 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 HURTIGT I GANG... 4 REDIGERE HJEMMESIDEN... 5 LOGIN...5 TEKST PÅ EN SIDE...6 REDIGERINGSMULIGHEDER...6 TEKSTBEHANDLING

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Brugervejledning. til. CR Udvalg

Brugervejledning. til. CR Udvalg Brugervejledning til CR Udvalg Indholdsfortegnelse Afsnit 1 (Forord) Side Forord 1 Hovedmenuen 2 Generelle forhold i CR Udvalg 4 Aktiv periode 7 Afsnit 2 (Systemtilpasning) Side Databasestier 1 Postnumre

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

Lex Dania editor Eunomia Brugervejledning. Forfatter: Retsinformation, Civilstyrelsen

Lex Dania editor Eunomia Brugervejledning. Forfatter: Retsinformation, Civilstyrelsen Lex Dania editor Eunomia Brugervejledning Forfatter: Retsinformation, Civilstyrelsen Revision: Version 1.2 af september 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Lex

Læs mere

Brugersiderne for renteberegninger. Indhold. 1. Indledning. Anvendelse af. (Version 28. september 2014)

Brugersiderne for renteberegninger. Indhold. 1. Indledning. Anvendelse af. (Version 28. september 2014) Anvendelse af Brugersiderne for renteberegninger. (Version 28. september 2014) Indhold Brugersiderne for renteberegninger.... 1 1. Indledning... 1 2. Forudsætninger... 4 3. Indtastning af udbetaling/skyldigt

Læs mere

Kom godt i gang med. Gadstrup Fodbolds Hjemmeside. Udarbejdet af:

Kom godt i gang med. Gadstrup Fodbolds Hjemmeside. Udarbejdet af: Kom godt i gang med Gadstrup Fodbolds Hjemmeside Udarbejdet af: Forretningsstøtte Søren Tofte Version 1.0 24.2.2011 Indhold Sådan kommer du i gang?... 3 Log ind... 4 Mine oplysninger... 5 Klub CMS... 6

Læs mere

Dispositionsvisning. Stort dokument. Demo Disponer din tekst. Øvelser Disponer din tekst

Dispositionsvisning. Stort dokument. Demo Disponer din tekst. Øvelser Disponer din tekst Disposition for kursus i Word 2007 Dispositionsvisning Demo Disponer din tekst Øvelser Disponer din tekst Stort dokument Demo Hoveddokument Billedtekst Krydshenvisning Indholdsfortegnelse Indeks Opdatering

Læs mere

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere.

Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. VEJLEDNING TIL ANETAVLE Denne vejledning gælder for Word 2000 og nyere. Anetavlen består af en forside, der fortæller hvem anetavlen er opstillet for. 3 sider med aneoversigt i alt 63 personer, samt sider

Læs mere

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside.

Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Side 1 Velkommen til denne korte vejledning i hvordan du kan oprette dine egne sider på foreningens hjemmeside. Login til mine websider Du starter med at logge ind som medlem. Herefter klikker du på den

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Opstilling af festsange med overskrift og vers.

Opstilling af festsange med overskrift og vers. Side 1 af 12 Opstilling af festsange med overskrift og vers. Spalter 1. Skriv overskrift og vers på normal måde. Lad os sige, at der er 7 vers, hvor de 6 skal stå i 2 spalter. Det sidste skal stå alene

Læs mere

Version 1.2: 23/8-2015. Vejledning. Rapportskabelon til Word 2010/2013

Version 1.2: 23/8-2015. Vejledning. Rapportskabelon til Word 2010/2013 Version 1.2: 23/8-2015 Vejledning Rapportskabelon til Word 2010/2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Installation af rapportskabelon... 3 Opret et nyt dokument til din rapport... 4 MIM Menu...... 5

Læs mere

Dit personlige SkoleKom

Dit personlige SkoleKom Dit personlige SkoleKom Når du første gang åbner dit skrivebord på SkoleKom har det et standardudseende I form af en standard-baggrund og et standard-resumé. Du kan nu tilpasse baggrunden, så den passer

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls

Vejledning. Excel-skabelon. til oprettelse af kalendere. Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls Vejledning Excel-skabelon til oprettelse af kalendere Oversigtskalender_Skabelon_Revideret 05_06.xls 20-03-2017 Out of date Vejledningen til makrosikkerhed er nok noget forældet i forhold til nyere versioner

Læs mere

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne

Finanstilsynets indberetningssystem. Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynets indberetningssystem Vejledning til Regnearksskabelonerne Finanstilsynet - 2. udgave oktober 2009 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 2 2 FORUDSÆTNINGER... 3 3 TRIN FOR TRIN... 4 3.1 Hent

Læs mere

dpix til Word Indholdsfortegnelse

dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word...1 Installation af Java...1 Klargøring af Word...1 Installation (opdatering) af dpix...2 Første start af Word med dpix...2 Udarbejdelse af et opgavesæt...4

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation)

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende afholdelse af kursus/efteruddannelse (organisation) Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes

Læs mere

Fakturamanager Guide. eprocurement. 1. Søgning blandt fakturaer 2. 2. Faktura uden e-ordre modtaget 3

Fakturamanager Guide. eprocurement. 1. Søgning blandt fakturaer 2. 2. Faktura uden e-ordre modtaget 3 Fakturamanager Guide eprocurement 1. Søgning blandt fakturaer 2 2. Faktura uden e-ordre modtaget 3 3. Behandling af Ufuldstændige læs-ind fakturaer 5 4. Ny faktura (fra papir til elektronisk faktira) 11

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006

Brugermanual. Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Brugermanual Outlook Web Access for Exchange Server 2003 (OWA 2003) Udarbejdet af IT-afdelingen 2006 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HVORDAN DU FÅR ADGANG TIL DIN EMAIL... 3 OWA 2003 BRUGERGRÆNSEFLADE...

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse.

Loppemarkedet Word 2010. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx på din USB-hukommelse. Opgaven handler om at lave en avis med salg og køb af forskellige effekter. Avisen skal indeholde en titel og et antal spalter med overskrifter og annoncer i. Åbn et nyt Word dokument og gem det som loppemarkedet.docx

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen.

Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen. Opsætning Lav først følgende indstillinger i word. Vælg Filer, Sideopsætning; sæt alle margener (top, bund, venstre, højre) til 2,5 cm og vælg knappen Standard ja til meddelelsen. Vælg Funktioner, Tilpas

Læs mere

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden

Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Undervisning Version 1.0 redigering af billeder til hjemmesiden Nødvendigheden for at almindelig god bruger til edb. Her taler jeg ikke om at blive en superbruger men bare en bruger der styr på almindelig

Læs mere

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Opret sag 1 Knyt part til sag 1 Opret Word dokument 2 Arkivér dokument 2 Arkivér dokumenter fra sagsfane

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende Kvalitetsudviklings og forskningsprojekter Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes til

Læs mere