Natur, Kultur og Bevægelse Ydelseskatalog 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natur, Kultur og Bevægelse Ydelseskatalog 2012"

Transkript

1 Natur, Kultur og Bevægelse Ydelseskatalog 2012 Indledning I årene 2012, 2013 og 2014 etableres en mulighed for, at institutionerne på børne- og ungeområdet kan trække på hjælp fra NaturKulturVarde, Museet for Varde og Omegn, Musik & Billedskolen, Varde Bibliotek og Center for Sundhedsfremme til sundhedsfremmende læringsforløb for børn og unge. Der er afsat en pulje på i alt kr. årligt i den 3-årige periode og formålet er at give et ekstra løft til sundhedsfremmende aktiviteter på børne- og ungeområdet. Gennemførelse af de forskellige forløb skal både give de involverede børn og unge og medarbejdere fornyet læring om, hvordan sundhed kan understøtte kerneopgaverne og styrke handlekompetence og mestring. Sundhed forstås bredt, som en ressource, positiv tilstand og handler om tilstedeværelse af ressourcer, som gør det muligt at imødekomme livets udfordringer. Ydelseskataloget indeholder eksempler på konkrete forløb, som institutioner på børne- og ungeområdet kan byde ind på, men der er mulighed for, at der i hvert enkelt tilfælde kan tilrettelægges forløb, som er tilpasset den enkelte institutionerne, fx i forhold til aldersgruppe, den praktiske afvikling eller indhold. De institutioner på voksenområdet, som har tilbud til unge mennesker, er ikke omfattet af puljemidlerne, men kan anvende katalogets som inspiration og kontakte udbyderne for muligheden for lignende tilbud. Ydelseskataloget indhold: Ydelseskataloget er delt i 2. Den første del beskriver tilbud om udeskoleforløb, som er en særlig måde at tænke læring på, hvor inddragelse af nærmiljøet og aktiv deltagelse er kernekomponenter i forløbet. Udeskoleforløb henvender sig både til skoler og dagtilbud. Udeskoleforløb tænkes fordelt på 4 moduler med mulighed for indkøb af skræddersyede forløb til de enkelte institutioner. Den anden del indeholder en række mindre og afgrænsede tilbud, som de enkelte institutioner kan vælge mellem og indkøbe efter ønske. Der udarbejdes et nyt katalog for hvert år og det kan ikke garanteres, at det bliver de samme ydelser hvert år. Alle ydelser i kataloget kan tilpasses institutionernes behov, og har institutionerne ønsker, der ikke umiddelbart fremgår af kataloget, er man meget velkommen til at henvendelse til en af de fem udbyderinstitutioner. Så vil udbyderinstitutionerne undersøge om ønsket kan imødekommes, og om muligt lave det forløb institutionen efterspørger. Det praktiske: For at gøre adgangen til katalogets ydelser så let som mulig, er institutionerne på forhånd tildelt et antal enheder, som kan anvendes til at købe katalogets ydelser. Enhederne er beregnet dels ud fra lønsummen for den enkelte institution, dels ud fra et princip om et minimum antal enheder, så også mindre institutioner kan udnytte muligheden. Der tildeles et samlet antal enheder for alle 3 år, som institutionerne så kan vælge at anvende hvordan og hvornår, de vil over de 3 år. Institutionerne kan også vælge at gå sammen, fx en skole og et dagtilbud og derved pulje deres enheder.

2 Ved ønske om at gøre brug af katalogets ydelser, kontaktes den tilknyttede kontaktperson, der er nævnt under hvert af tilbuddene. KURSUSPAKKE - UDESKOLE Kom godt i gang med udeskole på din skole eller din daginstitution. Forløbet giver pædagoger og lærere en grundig introduktion til udeskolebegrebet og støtte og vejledning til gennemførelse af et pilotprojekt af et skoleårs varighed samt opfølgning og vidensdeling, så institutionen målrettet kan arbejde med udeskole fremover. Udeskole er pædagogiske arbejdsformer, hvor undervisningen regelmæssigt foregår udenfor skolens mure. Det er altså ikke enkeltstående ekskursioner, men et kontinuert forløb, hvor såvel naturen som kulturen bruges som pædagogiske rum. Erfaringer med Udeskole viser, at børnene får bedre sundhed, højere aktivitetsniveau og at de sociale relationer forbedres, samtidig med at stress niveauet bliver lavere ved udeskoleundervisning end ved klasseundervisning. I Varde Kommune har Blåvandshuk Skole gennem flere år arbejdet med udeskole, ligesom Sct. Jacobi Skole har gennemført et pilotprojekt om det. Erfaringerne herfra vil sammen med eksterne konsulenter og formidlere fra NaturKulturVarde og Museet for Varde By og Omegn danne grundlaget for dette forløb. For førskolebørn kan der udvikles et særligt forløb der læner sig op af udeskole konceptet, og som tager højde for de pædagogiske læreplanstemaer, der arbejdes med i de enkelte institutioner. UDESKOLE 1 - Introduktion og opstart Pædagogisk dag: 6 timer for ALLE skolens pædagogiske medarb. Formål: fælles reference/kultur, begrebsafklaring og inspiration til at gå i gang, praktiske eksempler på forskellige fag og emner Vejl. program: Teori - Introduktion, begreber, definitioner Ekstern oplægsholder Workshops i skolens nærområde eks. i praksis NKV+ Museet + Musik og Billedskolen + Biblioteket Orientering om Pilotprojekt næste skoleår, procesplan/supervision klasser + lærerteam PRIS (Vejl.) 4 vejledere (6 timer a 1 Enhed.): 24 Enheder Ekstern oplægsholder: 9 Enheder I alt: 33 Enheder Kontaktpersoner: UDESKOLE 2 - Pilotprojekt (forløb 1 skoleår) Projektplanlægning og organisering mv.:

3 Lærerteam planlægger og gennemfører første år med målrettet udeskoleundervisning for fx et udvalgt klassetrin. Rollefordeling (pædagogisk/læseplan, fag-fagligt indhold osv. mellem pæd.konsulent og NKV+ Museet + Musik og Billedskolen + Biblioteket afklares), Tid, omfang og arbejdsform aftales Indhold: Faglig og pædagogisk processtyring, supervision og sparring fra Pædagogisk konsulent (Børn & Unge/pædagogisk udvikling) NKV+ Museet + Musik og Billedskolen + Biblioteket PRIS (Vejl.) 4 møder med 2 vejledere (2 timer a 1 Enhed) 8 Enheder I alt: 8 Enheder Kontaktpersoner: I UDESKOLE 2 pakken er der mulighed for tilkøb af skræddersyede formidlingstilbud fra NKV+ Museet + Musik og Billedskolen + Biblioteket, hvor alle faglige emner fra skolen kan indgå i forløbet. Eksempler: Fra Karlsgårde til Nørholm Filsø/Kærgaard/Henne Søndre plantage Flygtningelejr/plantage/præstesø UDESKOLE modul 3 - Pædagogisk opfølgningsdag Pædagogisk dag: 6 timer for ALLE skolens pædagogiske medarb. Formål: evaluering, erfaringsopsamling og inspiration til at gå videre / i gang, praktiske eksempler på forskellige fag Vejl. program: Teori opfølgning på teori og erfaringer, forskning mv. Ekstern oplægsholder Erfaringsopsamling pilotprojekt - Udeskolelærere præsenterer deres første års undervisning og erfaring Inspiration fra praksis på andre skoler i kommunen / Lærerteam fra en anden skole giver ideer og inspiration Workshops Praktiske eksempler hands on. PRIS (Vejl.) 4 vejledere (6 timer a 1 Enhed.): 24 Enheder Ekstern oplægsholder: 9 Enheder I alt: 33 Enheder Kontaktpersoner: UDESKOLE 4 netværks- og erfa-gruppe med udeskolelærere Erfaringsopsamlingsdag:

4 Formål: erfaringsopsamling og inspiration til videreudvikling af egen praksis. Nye ideer fødes og udvikles med udgangspunkt i egen praksis (fag, klassetrin eller lokalitet) timer. Vejl. program: Udeskolelærere med udeskole erfaring præsenterer deres udeskole undervisning og erfaring Erfaringsudveksling Gensidig inspiration Netværksdannelse Workshops Praktiske eksempler hands on. PRIS (Vejl.) 2 vejledere (4 timer a 1 Enhed.): 8 Enheder I alt: 8 Enheder Kontaktpersoner: Pris i alt hele udeskoleforløbet: 82 Enheder for en skole i et år KURSUSPAKKE KORTE FORLØB Nedenstående forløb er eksempler på tilbud, som institutionerne på børne- og unge kan gøre direkte brug af. Tilbuddene kan dog også anvendes som inspiration til tilpassede forløb efter den enkelte institutionernes behov. I disse tilfælde aftales prisen i form af enheder med den enkelte udbyder. Hvert forløb har en kontaktperson tilknyttet, som kan kontaktes. LØB FOR LIVET: Hensigten er at stimulere elevernes lyst til bevægelse samtidig med, at der skabes fokus på daglig motion. Klasserne udstyres med skridttællere (genbrug), snydekontrakt og indsatsskema. Blandt de 10 første klasser kåres en vinder. Præmie: En tur til Danfoss Universe. Periode: Tilkøb: klasse. 6 enheder kr. pr. klasse Min. 10 klasser 2 måneder Varde Bibliotek stiller materialer om sund mad & motion til rådighed, og Indskolingen kan afprøve motorikbane på Varde Bibliotek. Center for Sundhedsfremme giver oplæg om sundhed Samarbejde med forsvar/fysioterapeut om løberuter/træning Center for Sundhedsfremme og Varde Bibliotek Inger Kjeldsen: inkj@vardebib.dk DET ER SJOVT AT GÅ: Hensigten er at stimulere børnenes lyst til bevægelse samtidig med, at der skabes fokus på daglig motion. Børnene udstyres med skridttællere (genbrug) og indsatsskema for benyttelse i børnehaven. Efter 2 mdr. indsendes indsatsskemaet til Varde Bibliotek, hvorefter hvert barn

5 modtaget et diplom. Blandt de første 4 børnehaver kåres den børnehavegruppe, der har gået længst. Præmie: En tur med NaturKulturVarde eller børneteater på Varde Bibliotek. Periode: Børnehaver 6 enheder pr. børnehave Min. 4 tilmeldte børnehaver á 30 børn 2 måneder På Varde Bibliotek afprøves motorikbane og materialer om sund mad & motion stilles til rådighed. Center for Sundhedsfremme giver oplæg om sundhed NaturKulturVarde, Center for Sundhedsfremme og Varde Bibliotek Inger Kjeldsen: inkj@vardebib.dk FORFATTERSPIRER: Bogprojekt over selvvalgt emne f.eks. En god dag i børnehaven eller Mobning (aftales individuelt): Børnene skriver bøger i samarbejde med bibliotekar og billedkunstner. Sekretær =børnehavens personale deltager for ca. hvert 3. barn. Billedkunstner/bibliotekar giver introduktion til opgaven, Herefter opdeles børnene i 2 hold. Billedkunstner (illustrationer) og bibliotekar/sekretær (tekst) skifter mellem de 2 hold. Periode: Forløb Børnehaver 18 enheder pr. børnehave à 30 børn Partnerne tilbyder oplæg om sundhed på forældre-/personalemøder, og Varde Bibliotek stiller materialer om sundhed til rådighed Min. 3 lektioner pr. formiddag Min. 3 uger Bøgerne udstilles på biblioteket Musik & Billedskolen, Center for Sundhedsfremme og Varde Bibliotek Inger Kjeldsen: inkj@vardebib.dk BØRN FORTÆLLER: FRA TEATER TIL BILLEDKUNST Børnene ser en teaterforestilling og udtrykker deres oplevelser i billedkunst med støtte fra billedkunstner. Billederne indgår i en vandreudstilling, inden de igen havner hos det enkelte barn/elev. Særlige vilkår Forløb klasse 10 enheder pr. klasse Partnerne tilbyder oplæg om sundhed på forældre-/personalemøder, og Varde Bibliotek stiller materialer om sundhed til rådighed Gennemføres ved 2 klasser 4 lektioner Musik & Billedskolen, Center for Sundhedsfremme og Varde Bibliotek Inger Kjeldsen: inkj@vardebib.dk

6 MUSIK SOM INKLUDERENDE PRAKSISFÆLLESSKAB Vi benytter musikkens klare rammer og regler som middel til at udvikle en inkluderende kultur. Undervisningen retter såvel sit fokus mod børnene, som mod at give de pædagogiske medarbejdere et værktøj til videreudvikling 0-6 år eller på Vestervold 11 Formiddage Min. 3 lektioner pr. formiddag Min. 8 uger 25 enheder v/ 8 uger Musik & Billedskolen, Center for Sundhedsfremme Hanne Grønlund: hagr@varde.dk GPS I UNDERVISNINGEN/ LÆRING I UDERUMMET MED GPS Få indblik i hvordan børn/ elever kan lære at anvende GPS i undervisningen på en motiverende måde. GPS kan anvendes både i forhold til specifikke fag som dansk, matematik, natur-teknik m.v. men også i forhold til mere frie tværgående aktiviteter og bevægelse Aktiviteten kan tilpasses alle målgrupper så børn med indlæringsvanskeligheder og børn med fysiske eller psykiske handicap også vil kunne tage del i dem. Når dagen / dagene er over har alle lærer et grundlæggende kendskab til hvordan GPS en virker samt et til flere løb de kan bruge undervisningen. Lærere og pædagoger i grundskolen som gerne vil i gang med at bruge GPS i undervisningen På skolen og i skolens nærområde Efter aftale 2 dage (Dag 1-3 timer, Dag 2-2 timer) 5 Enheder + kørsel og materialer (ex. Moms) NaturKulturVarde og Center for Sundhedsfremme NATURIDRÆT Få skabt øget fokus på natur, bevægelse og motion for målgruppen af skoleelever i kl. Det er det alderstrin, hvor det erfaringsmæssigt er vanskeligere at fastholde interessen for at røre sig og opholde sig udendørs. Målet er at give oplevelser som træklatring, GPS-løb i skoven (geocaching), mountainbike, kajak/kano, naturtriatlon eller tilsvarende aktiviteter i det fri. Oplevelserne kan være med til at styrke elevernes fysiske, psykiske og sociale kompetencer. Udskolingen (7-10 klasse) Tilbuddet kan tilpasses mellemtrin (3-6 klasse) Lokalområdet og ved forskellige lokaliteter Forløbet foregår over 6 måneder Forløbet består af 5 moduler (dage) på 6 timer/dag. 30 timer i alt. Modulerne kan bruges enten som alternativ eller som supplement til den traditionelle ugentlige idrætsundervisning. Over en seks måneders periode planlægges der en månedlig idrætsdag i naturen. De 5 sammenhængende moduler giver et meget større råderum i forhold til at udfordre de unge på helt andre måder, end de normalt oplever. 30 Enheder + kørsel og materialer (ex. Moms) NaturKulturVarde og Center for Sundhedsfremme

7 MOTORIK OG SANSER Børn har brug for oplevelser og udfordringer. De lærer meget igennem leg og bevægelse, og brugen af sanserne giver ophav til spørgsmål, udforskning og viden. Naturen er en enestående lærings- såvel som legeplads, som har en helt afgørende betydning for børns udvikling. Aktivitetens indhold kan varieres efter aftale, men hovedformålet er at børnene kommer ud og bevæger sig, samtidigt med at de lærer naturen at kende med sanserne og oplever naturen som kilde til udforskning, oplevelser, aktivitet og eksperimenter. En aktivitets dag kan f.eks. være en tur i næromgivelserne med fokus på spiselige planter (fra jord til bord), sanseoplevelser i naturen (sansebaner) eller naturens som udforskningsrum (eksperimenter med og i naturen). Førskolebørn (Dagpleje og Børnehaver) Lokalområdet og ved forskellige lokaliteter Efter aftale 1 dag (2 timer) 2 Enheder + kørsel og materialer (ex. Moms) NaturKulturVarde og Center for Sundhedsfremme ARKÆOLOG FOR EN DAG Få jernalder-vikingetid ind under huden. Vi tilpasser workshoppen til jeres emnevalg. Kan kombineres med besøg på arkæologisk udgravning eller den arkæologiske udstilling på Nymindegab Museum. I forbindelse med emneuger kan specielle forløb tilpasses jeres behov. Eksempler på aktiviteter er: - kog byggrød over bål - grut korn, bag fladbrød og kærn smør - brikvævning (bælter og pyntebånd til fine kapper og kjoler) - hør om arkæologiske fund 2., 3., 4., 5. og 6. klassetrin i forbindelse med undervisning Kræver udearealer 6 enheder Museet Charlotte West cw@vardemuseum.dk UDFORSKNING I DIT NÆROMRÅDE Lær historien og naturen i dagtilbuddets eller skolens nærområde. Forløbet er en introduktion til at søge viden fra dit nærområde. Forløbet kan bygges op i moduler alt efter ønske og alderstrin, og kan f.eks indeholde: - For dagtilbud og indskoling: Sammen med museumsformidler finder I nogle historier fra det nærmeste nærområde og besøger dem. Det kan være en gravhøj, en kirke, gamle huse eller børnehaven eller skolen selv. - På mellemtrinnet kan et forløb eksempelvis give historisk og kronologisk forståelse gennem udforskning af nærområdets bygninger og kulturlandskab. Museet kan give forslag til bygninger og landskabselementer, der kan arbejdes med, og være guide til nærområdet. Forløbet kan med fordel bruges tværfagligt i eksempelvis dansk, matematik, historie, billedkunst og kristendom. - På udskolingsniveau kan et eksempel på forløb indeholde arbejde med Historisk Atlas, brug af lokalarkiv eller museum, fysisk udforskning af nærområdets bygninger og kulturlandskab, samt produkt i form af rapport eller udstilling.

8 Forløbet kan med fordel anvendes tværfagligt i dansk, matematik, historie, geografi, biologi og evt. kristendom. Kan tilpasses alle grupper fra børnehaver til udskoling i forbindelse med undervisning Ingen Kan tilpasses fra 1 time til emneuge eller forløb over længere periode Mellem 2 og 15 enheder i forhold til behov og aftale Museet, NaturKulturVarde, Biblioteket Charlotte West: cw@vardemuseum.dk NØRHOLM STAVNSBÅND, FÆSTE OG UDSKIFTNING Tag klassen med på en fysisk og en virtuel tur i kulturlandskabet til herregården Nørholm. Lokal vinkel på kanon-punktet Stavnsbånd - på cykel og på virtuelt kort - Arbejd tværfagligt med stavnsbåndet: Opgaver til Historie, Dansk, Geografi, Biologi. - Udførlig lærervejledning - Forslag til elev-opgaver - Brug sitet historiskatlas.dk som indgang til emnet: - Læs korte tekster om Nørholm, om en fæstebonde, Nørholms kirker, borgene forud for Nørholm, Nørholm teglproduktion samt Nørholm Hede og kulturlandskab. - Brug tidsluppen til at se vejforløb, marker og heder, der nu er væk - Download fæstebrev fra Skonager + delvis oversættelse til og forklaring på nutidsdansk. PriS: 7. klassetrin Området mellem Varde og Nørholm Kan tilpasse individuelt En hel dag + forberedelse og efterarbejde på klassen men typisk et forløb over 1 måned med en dag ude Efter behov typisk 8 til 12 enheder Museet, NaturKulturVarde og Biblioteket Charlotte Wes: cw@vardemuseum.dk DA OLDEFAR VAR DRENG TØMRERENS HUS PÅ NYMINDEGAB MUSEUM Børns univers i mellemkrigstidens Danmark Hvad spiste Oldefar, da han var dreng? Hvad var hans pligter, og hvad legede han, når han havde fri? Klassen/gruppen besøger Nymindegab Museum. I Tømrerens Hus må børnene røre ved alting. Her får børnene et forløb med kulturformidleren om, hvordan livet var i gamle dage, og væsentlige spørgsmål behandles, som: Hvor gik man på toilettet, når der ikke var wc? Hvad lavede familien om aftenen, før der fandtes fjernsyn? Var der børneværelser? Hvorfor brugte de ikke den fine stue? Hvor passede de på maden, når der ikke fandtes køleskab? Hvad legede børnene i gamle dage? Derefter er der mulighed for at lege med de gamle legeredskaber på frilandsområdet og gå på opdagelse i tematikken i museets udstilling, eller afprøve gammelt husflid og håndværk i Savmøllen, vaske tøj, arbejde i køkkenhaven, samle æg eller kigge med ved bierne. Daginstitutioner og indskoling

9 Nymindegab Museum Kan tilpasse individuelt Fra to timer til en hel dag + forberedelse og efterarbejde på klassen Efter behov typisk 2 til 6 enheder Museet Merete Vigen Hansen: mvh@vardemuseum.dk I DEN SORTE SKOLE Prøv en skoledag som før år 1900 Kan I synge en salme? Kan I skrive på tavle? Har I respekt for læreren? Eller skal der et spanskrør i hjørnet til? I den lille skolestue i Hodde, der nu er skolemuseum, kan klassen prøve at gå i skole som for over 100 år siden. Skolen er indrettet som da den var i brug, med skolebænke, pulte og tavler. Der er mulighed for at arrangere en workshop, hvor I som lærere bruger museets vejledning. Det er desuden muligt at kombinere undervisningen i Hodde Skole med en omvisning på museet i Ølgod, hvor I kan høre mere om datidens børneliv. 5. og 6. klassetrin Hodde gamle skole Kan tilpasse individuelt En hel dag + forberedelse og efterarbejde på klassen i forhold til undervisningen 4-8 enheder Museet og Biblioteket Charlotte West cw@vardemuseum.dk

Natur, Kultur og sundhed for børn og unge

Natur, Kultur og sundhed for børn og unge Natur, Kultur og sundhed for børn og unge Katalog 2014 Indholdsfortegnelse Kursuspakke - Udeskole...6 Udeskole 1 Introduktion og opstart...6 Udeskole 2 Pilotprojekt...6 Udeskole 3 Pædagogisk opfølgningsdag...7

Læs mere

Reformens hovedindhold.

Reformens hovedindhold. Engum Reformens hovedindhold. Udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan! Mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater! Tillid og trivsel skal styrkes bl. a. gennem

Læs mere

Den åbne Skole - samarbejde med NaturKulturVarde, Museet og Biblioteket. Afrapportering.

Den åbne Skole - samarbejde med NaturKulturVarde, Museet og Biblioteket. Afrapportering. 1 Den åbne Skole - samarbejde med NaturKulturVarde, Museet og Biblioteket. Afrapportering. Varde d. 1. marts 2014 Indholdsfortegnelse Arbejdsgruppen under Den Åbne Skole: samarbejde med NaturKulturVarde,

Læs mere

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen 1 Tre overordnede nationale mål! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold

Læs mere

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave

Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Input til Lys i øjnene fra Nørrehus Børnehave Lys i øjnene er bygget op omkring en række overordnede temaer. På baggrund af temaerne opstilles de konkrete indsatser, som vi i Viborg Kommune vil arbejde

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/i fokus/aftale om et fagligt loeft affolkeskolen/overblik over reformen Eller som kortlink:

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Til Friluftsrådet. Årsrapport 2010, Reference nr. 19195 Naturvejleder Morten Vinding Mobil 30530039 mv@naturkulturvarde.dk

Til Friluftsrådet. Årsrapport 2010, Reference nr. 19195 Naturvejleder Morten Vinding Mobil 30530039 mv@naturkulturvarde.dk Til Friluftsrådet Årsrapport 2010, Reference nr. 19195 Naturvejleder Morten Vinding Mobil 30530039 mv@naturkulturvarde.dk Gl. Skovfogedbolig Roustvej 111, 6800 Varde Tlf. 75222250 www.naturkulturvarde.dk

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er, at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE

TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE Strategi for talentudvikling i Fredericias dagtilbud og skoler. 1 TALENTSTRATEGI 0-18 ÅR FREDERICIA KOMMUNE BØRNENE ER FREMTIDEN. Byrådet har vedtaget en vision

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Indholdsfortegnelse Sundhedsvisioner for børn og unge i Mejrup.....side 2 Handleplan Mejrup Skole Kost..side 3 Handleplan Mejrup Skole Bevægelse..side 4 Handleplan Mejrup Skole Naturen side 5 Handleplan

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Varme om. vinteren. Lærervejledning

Varme om. vinteren. Lærervejledning Varme om vinteren Lærervejledning Kære børnehaveklasseleder Denne vejledning er tiltænkt som en støtte til dig, der har ansvaret for 0. klassernes deltagelse i undervisningsforløbet Varme om vinteren,

Læs mere

Sådan bliver dit barns skoledag. En fagligt stærk folkeskole med tid til fordybelse og udforskning. gladsaxe.dk

Sådan bliver dit barns skoledag. En fagligt stærk folkeskole med tid til fordybelse og udforskning. gladsaxe.dk Sådan bliver dit barns skoledag En fagligt stærk folkeskole med tid til fordybelse og udforskning gladsaxe.dk Efter sommerferien møder eleverne ind til en ny og anderledes skoledag med flere stimer, mere

Læs mere

OrienteringsPatruljen

OrienteringsPatruljen OrienteringsPatruljen Sæt fokus på børn og unges kendskab til naturen og orienteringsløb Skab et sundt og aktivt friluftsliv Prøv : - Orienteringsløb - Lege i naturen - Adventureaktiviteter - Kurser og

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Strategiplan Tybjerg 20:20

Strategiplan Tybjerg 20:20 Strategiplan Tybjerg 20:20 Tybjerg Privatskole OPFØLGNING MARTS 2017 Tybjerg 20:20 Formål Det særlige Vision Værdier Mission Metoder og Dogmer 5 Indsatsmål Handlinger 2016 Handlinger 2017 Vision Vi står

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Oplæg for deltagere på messen.

Oplæg for deltagere på messen. 1 Oplæg for deltagere på messen. Side 1 2 Baggrunden for skolereformen Den danske folkeskole står over for store udfordringer Det faglige niveau særligt i læsning og matematik er ikke tilstrækkeligt højt

Læs mere

Dit barn skal snart i dagtilbud

Dit barn skal snart i dagtilbud Dit barn skal snart i dagtilbud Her kan du få inspiration til, hvordan du som forælder kan forberede og understøtte dit barn ved start i et dagtilbud. Frederiksberg Kommune Forord af borgmester og udvalgsformand.

Læs mere

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl

Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl Forældremøde for alle forældre tirsdag den 3. juni fra kl. 19.00 21.00 Programmet for aftenen: 1. Skolebestyrelsen byder velkommen 2. Skoleledelsen om skolereformen på Nærum Skole 3. Skolebestyrelsens

Læs mere

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder

Specialklasse på Fryndesholm Skole. Regnbuen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Specialklasse på Fryndesholm Skole Regnbuen Elever med generelle indlæringsvanskeligheder Overordnet i Regnbuen Elevgruppen i Regnbuen er elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Det betyder, at

Læs mere

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER

KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER KNAP 200 OPGAVER LIGE TIL AT HENTE NED LEG, LÆRING, OPLEVELSER OG FAKTA TIL BØRNEHAVER OG SKOLER www.mitvadehav.dk HVAD KAN DU MED MITVADEHAV? START MED DET SAMME DU BEHØVER IKKE LOGIN Med Mitvadehav.dk

Læs mere

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver 9.00 Kaffe/te og rundstykker 9.10 Velkomst 9.10 Naturfagene i folkeskolereformen ved Christensen,

Læs mere

Princip for undervisningens organisering:

Princip for undervisningens organisering: Brændkjærskolen. Princip for undervisningens organisering: Formål Undervisningens organisering skal skabe rammer, der giver eleverne de bedste muligheder for at tilegne sig kundskaber og færdigheder, der

Læs mere

1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Skolereformen. Skolereformens mål 1)Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2) Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater.

Læs mere

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE

LÆRING, LEG & BEVÆGELSE LÆRING, LEG & BEVÆGELSE Præsentation af oplægsholdere Dagtilbudsleder Karin Andreasen, som vil præsentere de overordnet visioner og tanker bag projektet. Pædagogisk leder Nete Rosenkilde, som vil præsentere

Læs mere

Kalø Økologiske Landbrugsskole den

Kalø Økologiske Landbrugsskole den Kalø Økologiske Landbrugsskole den 23 9 2013 12.00 Velkomst ved skole og dagtilbudschef Finn Mikkelsen, Norddjurs Kommune og Jørgen Brøgger, formand for udvalget for familie og institutioner, Syddjurs

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Folkeskolereformen implementering i Thorsager Skole og Børnehus

Folkeskolereformen implementering i Thorsager Skole og Børnehus Folkeskolereformen implementering i Thorsager Skole og Børnehus Til august tager vi hul på en ny skoledag. Vi har gennem det sidste lille års tid drøftet, hvordan vi vil omsætte de mange elementer i reformen

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Præsentation af projekt Udvikling af udeskole. 22. april 2014

Præsentation af projekt Udvikling af udeskole. 22. april 2014 Afdeling for Folkeskole og Internationale opgaver Frederiksholms Kanal 26 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Præsentation af projekt Udvikling af

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler

Borgmestergården. Håndværk og købmandsliv i renæssancen. Tilbud til skoler Borgmestergården Håndværk og købmandsliv i renæssancen Tilbud til skoler Borgmestergården Borgmestergården i Nyborg byder på en fortælling om købmandsliv i renæssancen, om de danske købstæder, om søfart

Læs mere

Strategiplan Tybjerg 20:20

Strategiplan Tybjerg 20:20 Strategiplan Tybjerg 20:20 Tybjerg Privatskole OPFØLGNING MARTS 2018 Tybjerg 20:20 Formål Det særlige Vision Værdier Mission Metoder og Dogmer 5 Indsatsmål Handlinger 2016 Handlinger 2017 Handlinger 2018

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning

Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen. Indledning Årsplan for faget historie på Al-Salahiyah skolen Indledning I undervisningsforløbene til 3.-4. klasse er der taget højde for, at undervisningen passer med trinmålene efter 4. klasse, hvor eleverne bl.a.

Læs mere

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær

Erik Krogh Pedersen Lilli Hornum Inge Trinkjær I juni 2013 indgik regeringen aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole slår dørene op fra skolestart 2014. Intentionen med reformen af

Læs mere

Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord. hvordan og hvorfor?

Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord. hvordan og hvorfor? Rullende skolestart og aldersintegreret undervisning i Distrikt Als Nord hvordan og hvorfor? Kære forældre I Distrikt Als Nord, på Nørreskov-Skolen, Nordals Skolen og i børnehaverne har vi fokus på dit

Læs mere

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Ledelsesberetning Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Skolens formål Skolens formål er at drive friskole, fritidsordning, fribørnehave og snarligt frivuggestue ifølge skolens værdigrundlag og efter

Læs mere

TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE

TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE TEMADAG: DEN ÅBNE SKOLE Den 1. august 2014 træder den nye folkeskolereform i kraft. Reformen lægger bl.a. op til en længere og mere varieret skoledag, fokus på læringsmål frem for undervisningsmål, bevægelse

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd

SE MIG! ...jeg er på vej i skole. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd SE MIG!...jeg er på vej i skole En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Syd Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er spændte på,

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Vi i naturskolen. 5-6 årige børnehavebørn:

Vi i naturskolen. 5-6 årige børnehavebørn: Vi i naturskolen På baggrund af erfaringer fra NaturKulturSundheds kataloget samt Den Kulturelle rygsæk har Varde byråd besluttet, at der skal være et lignede tilbud med fokus på historie, natur samt naturvidenskab.

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Samarbejdserklæring. - for Ørnhøj Skole, Vinding Skole, Børnehøjen samt Vinding Børnehus

Samarbejdserklæring. - for Ørnhøj Skole, Vinding Skole, Børnehøjen samt Vinding Børnehus Samarbejdserklæring - for Ørnhøj Skole, Vinding Skole, Børnehøjen samt Vinding Børnehus I nedenstående erklæring forpligter ovenstående fire institutioner sig til at være i tæt dialog og samarbejde på

Læs mere

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Hvordan defineres udeskole Hvad kræver det af lærerne og pædagogerne Hvordan arbejder vi med udeskole Eksempler/billeder fra egen praksis En lille ide øvelse Forskellige

Læs mere

Avnø udeskole og science

Avnø udeskole og science www.nts-centeret.dk Avnø Avnø Avnø udeskole og science Hvad kan uderummet gøre for naturfagene?... og hvordan kan udeskolelærere bruge NTS centrene? 12.4.2011 Nationalt center for undervisning i natur,

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Digital handleplan for område Tønder

Digital handleplan for område Tønder Digital handleplan for område Tønder Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014

Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014 Undersøgelse af udbredelsen af udeskole i 2014 Niels Ejbye-Ernst, VIAUC & Peter Bentsen, Steno Diabetes Center (2015) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling af udeskole Artiklen præsenterer kort

Læs mere

Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK

Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK Nyborg den 20. juni 2017 Hans Godske og Mona Miche Hvem er vi Program for workshop Hvad er MiniNOK? Hvilke erfaringer har vi gjort os omkring opbygning

Læs mere

Dit barn skal snart i dagtilbud

Dit barn skal snart i dagtilbud Dit barn skal snart i dagtilbud Her kan du få inspiration til, hvordan du som forælder kan forberede og understøtte dit barn ved start i et dagtilbud. Kære forældre I står nu overfor et nyt kapitel i jeres

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Naturen som pædagogisk læringsrum 3 Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer 5 Understøttende undervisning 7 Det

Læs mere

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik

Leg er læring & læring er leg. Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Leg er læring & læring er leg Mette Guldager Ledelse af læring, kvalitet i pædagogik Præsentation Mette Guldager Uddannet pædagog fra Esbjerg seminarium 1998 1999-2004: Souschef 2004 2017: Leder i forskellige

Læs mere

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen.

Før. (formål/dannelse) (mål) Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Emne: Udforske krible krable livet udenfor med fokus på sneglen, bænkebideren, edderkoppen, myren, og regnormen. Hvilke børn: 3 drenge og 1 pige Alder: V. 12 mdr, A. 16 mdr, E. 20 mdr, V. 28 mdr Periode:

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv

Mål for SFO. Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv Mål for SFO Overordnede mål for 6-10 årige børn i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerland skal have et godt børneliv 1 2 Børnesyn Overordnede Mål for Dagtilbud/Landsbyordninger/ Skolefritidsordninger

Læs mere

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner

Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner Idræt, leg og bevægelse i kommunens daginstitutioner 2 IDRÆT, LEG OG BEVÆGELSE I KOMMUNENS DAGINSTITUTIONER 3 I Danmarks Idrætsforbund (DIF) og i DGI tror vi på, at lysten til et aktivt liv i høj grad

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole 2013 2014 Indhold Indledning:... 2 Værdier:... 2 Visioner:... 3 Mål og Aktiviteter:... 3 Børn med specielle behov:... 3 Medindflydelse:...

Læs mere

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Bilag 8 Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos børn

Læs mere

At lege er at lære..at lære er at lege

At lege er at lære..at lære er at lege At lege er at lære..at lære er at lege Vi tilstræber i henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, at skabe en

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2017 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00. Onsdag:

Læs mere

Oplæg i Gentofte mandag den 1. oktober v. Rikke Østergaard Hansen

Oplæg i Gentofte mandag den 1. oktober v. Rikke Østergaard Hansen Oplæg i Gentofte mandag den 1. oktober 2018 v. Rikke Østergaard Hansen Dagens oplæg 1. Den styrkede læreplan Kommunikation og Sprog 2. Bibliotekernes Sprogspor 3. Herning Bibliotekernes lokale samarbejde

Læs mere

DEN NYE FOLKESKOLEREFORM. Hvad er det for en størrelse?

DEN NYE FOLKESKOLEREFORM. Hvad er det for en størrelse? DEN NYE FOLKESKOLEREFORM Hvad er det for en størrelse? FOLKESKOLEREFORMEN REFORMEN TRÆDER I KRAFT I AUGUST 2014, IDET TID TIL FAGLIG FORDYBELSE OG LEKTIEHJÆLP FREM TIL NÆSTE FOLKETINGSVALG BLIVER OBLIGATORISK

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn

Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn Velkommen til spor 5: Fremtiden er grøn Friluftsrådet Hvad er Friluftsrådet: - Paraplyorganisation for over 90 foreninger, der arbejder med natur, miljø og/eller friluftsliv Vision: Friluftsliv for alle

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Overordnede mål for 0-klasse Undervisningen i 0.klasse er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med barnets alsidige personlige udvikling, ved at give

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

10. klasse er et valgfrit skoleår

10. klasse er et valgfrit skoleår Afklaring Jeg ved ikke, hvilken ungdomsuddannelse jeg skal vælge Personlig udvikling Jeg skal blive mere moden 10. klasse er et valgfrit skoleår Personlig udfordring Jeg vil sige noget mere og være mere

Læs mere

BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR LEMVIG KOMMUNE IMPLEMENTERINGEN AF FOLKESKOLEREFORMEN I. juni 2015

BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR LEMVIG KOMMUNE IMPLEMENTERINGEN AF FOLKESKOLEREFORMEN I. juni 2015 BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR IMPLEMENTERINGEN AF FOLKESKOLEREFORMEN I LEMVIG KOMMUNE - juni 2015 Indhold Indledning... 2 Teamstrukturen... 2 Den samskabende skole... 3 Vejledende timefordeling... 3 Tysk fra

Læs mere

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014

Folkeskolereformen på Engbjergskolen. Tirsdag den 8. april 2014 Folkeskolereformen på Engbjergskolen Tirsdag den 8. april 2014 Første spadestik Engbjergskolen -Version 2014 Intentionen med folkeskolereformen Intentionen er, at det faglige niveau i folkeskolen skal

Læs mere

Skoler og institutioner På Frilandsmuseet Hjerl Hede er der mulighed for at komme helt tæt på historien.

Skoler og institutioner På Frilandsmuseet Hjerl Hede er der mulighed for at komme helt tæt på historien. Skoler og institutioner På Frilandsmuseet Hjerl Hede er der mulighed for at komme helt tæt på historien. 2019 Hjerl Hede er et område med gårde, værksteder, lugte, lyde, natur og dyr. Her kan man opleve

Læs mere

Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen

Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen Sådan kan jeres skole komme til at se ud med folkeskolereformen Skole og Forældre i København Kursus for skolebestyrelsesmedlemmer Nyborg Strand oktober 2013 Birgit Lise Andersen Reformen har 3 klare mål

Læs mere

ufrederiksberg UEA i 1. 3. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering

ufrederiksberg UEA i 1. 3. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering UEA i 1. 3. klasse Råd og vejledning til (klasse)lærer / lærerteam om uddannelses-, erhvervsog arbejdsmarkedsorientering Ungdommens Uddannelsesvejledning April 2006 u ufrederiksberg Kære (klasse)lærer

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017 Pkt. Evaluerings område 1. a Skolens værdigrundlag Her og nu (beskrivelse af praksis) Se beskrivelse 1.a. Målsætning At drive privat grundskole, hvor elevens lyst til læring styrkes i et miljø, hvor den

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 Motoriske udvikling Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

KLAR TIL SKOLE!   FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER www.struer.dk Klar til skole! At være klar til skole handler om meget mere end at kunne skrive sit navn eller tælle til ti. Et barn,

Læs mere

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Denne vejledning har til formål at inspirere dig som lærer til at få et lærerigt og spændende besøg på museet. Vi har samlet information om museumsbesøget, gode råd

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere