Lyngby-Taarbæk Vidensby. Kommercielle rammevilkår og potentialer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyngby-Taarbæk Vidensby. Kommercielle rammevilkår og potentialer"

Transkript

1 Kommercielle rammevilkår og potentialer 23. november 2015

2 2 Indhold Baggrund og formål Udvalgte eksisterende undersøgelser Ejendomskrav og rammebetingelser Konkurrerende områder og Clusters Vidensbyens styrkeprofil Markedsanalyse Hvad er vidensvirksomheder? Vidensbyen og Tracéet Placering af bygningstyper Strategiske anbefalinger Kontaktinformation

3 3 Baggrund og formål er et initiativ, der på tværs af det private erhvervsliv, den offentlige sektor, den almene boligsektor samt uddannelses- og forskningssektoren har til formål at udvikle Lyngby-Taarbæk Kommune (LTK) til en levende videns- og universitetsby. Der er formuleret en vision for Vidensbyen for år 2020, der skal danne rammen for udviklingen. Visionen er at gøre Lyngby-Taarbæk til: En af Europas førende videns- og universitetsbyer med et forsknings- og uddannelsesniveau i verdensklasse Et centrum for udvikling af videnstunge erhvervsklynger Et internationalt knudepunkt for arbejdskraft, kultur, handel og byliv Et levende laboratorium for bæredygtig by- og erhvervsudvikling Strategien understøtter ambitionen om at blive et af Nordeuropas største centre, hvor nationale- og internationale vidensvirksomheder placerer deres domiciler og er med til at tiltrækker både danske og internationale specialister og forskere, der ønsker at bo og handle i området. For at operationalisere strategien har Vidensby-organisationen behov for at få analyseret de kommercielle rammevilkår og områdets potentialer i relation til udvikling af en videnstung erhvervsklynge.

4 4 Udvalgte eksisterende undersøgelser Der er tidligere gennemført en række undersøgelser for at kvalificere arbejdet med at udvikle Vidensbyen. Undersøgelserne dækker bredt og omfatter bl.a.: Det Kreative Lyngby-Taarbæk, 2010 Undersøgelsen tager udgangspunkt i begrebet kreative borgere og arbejdspladser, der stort set dækker over personer med et uddannelsesniveau over en bachelorgrad. Denne gruppe af borgere og ansatte rummer et stort vækstpotentiale, men stiller også høje krav til adgang til byliv og rekreative muligheder. Lyngby-Taarbæk Kommune har en meget stor andel af denne gruppe og har således et solidt grundlag for at skabe vækst. IRIS Group Feasibility Study, 2011 Et erhvervsdemografisk feasibility studie, der ser på uddannelsesniveau og erhvervsstruktur. Her konkluderes det, at Lyngby-Taarbæk Kommune har en stærk kombination af forskning, uddannelse, store vidensvirksomheder samt stor underskov af mindre vidensbaserede virksomheder. I studiet påpeges det dog, at kommunen på daværende tidspunkt underpræsterer i forhold til forudsætningerne, når det kommer til iværksætteri og antallet af vækstvirksomheder. Lyngby-Taarbæk Kommune SPI Rapport, 2013 Rapporten viser erhvervsstrukturen i kommunen baseret på Danmarks Statistiks erhvervs-demografi i Rapporten konkluderer, at kommunen er kendetegnet ved styrker inden for bl.a. undervisningssektoren, samt regionale styrker inden for branchekoderne Rådgivning m.v. samt It- og informationstjenester. Rapporten anbefaler, at der fortsat fokuseres på vidensintensive brancher i kommunens fremtidige erhvervsstrategiske og - politiske arbejde.

5 5 Vidensbyen - interviewundersøgelse afrapportering 2014 X Formålet med undersøgelsen var at afdække medlemmernes hidtidige erfaringer med deltagelse i Vidensbyen samt deres ønsker til fremtidige indsatsområder og aktiviteter. Der er bred enighed om, at Vidensbyen og aktiviteterne har styrket byens position som videns- og handelshub. Herudover har arbejdet medvirket til at styrke rammebetingelserne på flere områder, ikke mindst for tiltrækning og fastholdelse af international arbejdskraft. Der var på daværende tidspunkt en oplevelse af, at fremdrift og resultater i nogle af netværkene ikke har været stærk/stærke nok, og at der er brug for at revitalisere og professionalisere netværkskonceptet. Endeligt vurderes det at erhvervsudviklingspotentialet i Vidensbyen er langt fra udnyttet endnu. Der er brug for en klarere strategi inden for klyngeudvikling (fx inden for IT og Cleantech) samt for tiltrækning af vidensvirksomheder og for offentlige-privat innovationssamarbejde. De fire undersøgelser påpeger i høj grad at LTK har et stort potentiale for at tiltrække flere vidensvirksomheder og højtuddannede borgere. Interviewundersøgelsen understreger dog, at udviklingspotentialet langt fra er udnyttet, og at der bør arbejdes målrettet på at understøtte klyngedannelsen. Der skal ligeledes arbejdes på at revitalisere netværkskonceptet. Samlet set er det Sadolin & Albæks vurdering, at undersøgelserne giver et retvisende billede af områdets erhvervsdemografiske styrke og potentiale. De potentielle nye virksomheder og investorer stiller dog en lang række krav som rækker ud over områdets nuværende virksomheder og rekrutteringspotentiale. Disse krav til rammebetingelser omfatter bl.a. adgang til infrastruktur og krav til ejendommens funktionalitet og prisniveauer. Der findes herudover en række studier omkring erhvervsudvikling i København og i Danmark, som også indeholder elementer omkring Vidensbyen og Lyngby-Taarbæk Kommune.

6 6 Ejendomskrav og rammebetingelser En lang række faktorer og præferencer spiller ind i forbindelse med en virksomheds lokaliseringsovervejelser. Overordnet kan disse faktorer inddeles i: Økonomi Ejendomskrav Rammebetingelser Økonomi - Virksomheder vil oftest vælge den billigste af to eller flere placeringer, der på alle andre punkter matcher hinanden, og det må således konstateres, at økonomi er en væsentlig faktor i virksomheders overordnede lokaliseringsovervejelser. Virksomheder er i dag meget fokuserede på totalomkostningen, dvs. ikke kun basislejen, men også de forventede driftsomkostninger, herunder skatter og afgifter samt energiforbrug. Økonomien knytter sig ligeledes til ejendomskravene, hvor bl.a. arealeffektivitet kan være med til at reducere omkostningen. Ejendomskrav - En virksomhed har en række specifikke krav til selve ejendommen. Dette er selvfølgelig afhængigt af, hvilken branche den enkelte virksomhed opererer inden for. Generelt lægger en virksomhed vægt på følgende ejendomsspecifikke krav: Fleksibilitet - Ved fleksibilitet forstås, hvor let der kan ændres i indretningen og opdelingen. I ældre ejendomme er væggene typisk bærende, mens nye og mere fleksible ejendomme er bygget op om bærende ydervægge samt en bærende kerne. Øvrige vægge kan derfor flyttes og etableres løbende, så de matcher virksomhedens aktuelle behov. Dette muliggør løbende justeringer i fordelingen mellem storrumskontorer og cellekontorer m.v.

7 7 Arealeffektivitet - I ældre kontorejendomme er der typisk et arealforbrug på m² pr. medarbejder. I dagens marked forventes arealeffektive ejendomme at have et arealforbrug på højst 20 m². Der er her tale om bruttoetagemeter, dvs. inklusive reception, mødelokaler og andre fælleslokaler. Ved flerbrugerejendomme, hvor lejerne deler faciliteterne, kan der foretages en betydelig reduktion af arealforbruget pr. medarbejder. Tekniske installationer - Der er i dag en række krav til tekniske specifikationer, såsom aircondition/ventilation, kabling, CTS-systemer, adgangskontrol eller mere produktionsspecifikke og/eller sikkerhedsmæssige tekniske installationer. Indeklima og energi - Indeklimaet har stor betydning for medarbejdernes produktivitet. Indeklimaet har således et indirekte link til økonomien. Styring af indeklimaet hænger ligeledes sammen med energiforbruget og dermed de samlede ejendomsomkostninger pr. medarbejder. Bygningers energieffektivitet og profil certificeres af en række organisationer, herunder LEED og The GreenBuilding Programme, og en lang række virksomheder har disse certificeringer som krav i deres lokaliseringsovervejelser. Fællesfaciliteter - Fællesfaciliteter omfatter kantine, mødelokaler, fitnessfaciliteter og reception m.v., og efterspørgslen er drevet af de betydelige omkostningsreduktioner, der kan foretages ved at dele faciliteterne med de øvrige lejere i en ejendom. Prestige/signalværdi - Ejendommens beliggenhed og arkitektur skal passe til virksomhedens identitet og egenopfattelse. En markant bygning eller kendt adresse kan medvirke til at skabe et image og udgør dermed en reklameværdi for virksomheden. Parkering - Parkeringsforholdene er en meget vigtig parameter i relation til de ejendomsspecifikke krav. Moderne virksomheder stiller i dag krav om, at der er tilstrækkelige parkeringspladser til medarbejdere og kunder. Prisen på parkeringspladser er ligeledes meget vigtig, idet prisen pr. plads kan svinge mellem kr. 500 og helt op til kr pr. måned ekskl. moms. Kravet om parkering er naturligvis mere udtalt i områder, hvor der er begrænset adgang med offentlig transport. Det er derfor vigtigt, at der arbejdes med en fleksibel parkeringsnorm, der giver mulighed for at inddrage developers og brugers viden og behov i den specifikke planlægning.

8 8 CSR - Corporate Social Responsibility eller Corporate Sustainability and Responsibility dækker over virksomheders samfundsansvar. Grundlæggende handler CSR om, at virksomheder handler globalt og samfundsmæssigt ansvarligt ved for eksempel at tage hensyn til menneskerettigheder, sociale vilkår, arbejdsforhold, klima m.m. Omgivelser/nærmiljø - Omgivelser og nærmiljø er vanskelige at kvantificere, men omfatter bl.a. indkøbsmuligheder, caféer og restaurationer samt byliv, men også gener fra støj og støv, hvis der er produktionsvirksomheder i nærområdet. Kvalitet - Kravet til kvaliteten af det enkelte lejemål er meget lejerspecifikt og knytter sig ofte til materialevalg såsom gulvtype m.m. En virksomhed styrer dog ofte kvaliteten af lejemålet gennem valg af møblement, belysning og udsmykning, hvilket ikke har indvirkning på lokaliseringsbeslutningen. Rammebetingelserne består af en lang række parametre, som virksomheder vægter i større eller mindre grad, i forhold til hvor de vil lokalisere sig: Adgangsforhold til motorveje og overordnet vejnet Nærhed til jernbane og lufthavn Adgang til offentlige transportmidler og transporttid Mobildækning/nethastighed Nærhed til virksomhedens kundegrundlag Nærhed til nuværende medarbejdere Rekrutteringsgrundlag for nye medarbejdere Nærhed til uddannelses- og forskningsinstitutioner Klyngedannelse/synergieffekter

9 9 Disse er vigtige parametre i forbindelse med virksomhedernes lokaliseringsovervejelser, uanset hvilken branche der ses på. Vigtigheden af de enkelte parametre, herunder økonomi, ejendomskrav og rammebetingelser, afhænger naturligvis af virksomhedstypen, der groft kan opdeles i seks kategorier: Liberale erhverv - Selvstændige erhverv, der oftest forudsætter akademiske kvalifikationer. Eksempelvis advokater, arkitekter, revisorer og rådgivere. Handels- og teknologivirksomheder - Virksomheder, der beskæftiger sig med forskning og udvikling af højteknologiske produkter, herunder design, evaluering og testning, samt kontorer til farmaceutiske, informationsteknologiske, kemiske, medicinal- og energiforsyningsvirksomheder. Administrative faciliteter og hovedkontorer for internationale produktionsvirksomheder. Offentlige/organisationer - Kontorer tilhørende offentlige instanser, offentlige organisationer, semioffentlige virksomheder og private nonprofitorganisationer. Eksempelvis statslige styrelser, myndighedskontorer, fagforeninger og brancheforeninger. Finansielle virksomheder - Kontorer tilknyttet finansielle virksomheder såsom hovedsæder, driftsafdelinger, back office o.l. Eksempelvis kontorer knyttet til banker, pensionskasser og forsikringsselskaber. Traditionelle erhverv - Arealer knyttet til virksomheder, der primært beskæftiger sig med traditionel produktion, og som servicerer kunder på baggrund af solgte produkter fra bl.a. højteknologiske virksomheder, handel med varer o.l., administration samt salg. Eksempelvis traditionel industri samt teleselskaber, grafikere, o.l. Forskning og Udvikling Laboratorier og udviklingsmiljøer for danske og internationale virksomheder, herunder forskningscentre.

10 10 Med udgangspunkt i ovenstående definitioner har Sadolin & Albæk vurderet virksomheders lokaliseringskrav. Nedenstående tabel opsummerer resultaterne ved brug af en farvekode, der viser graden af vigtighed for en gennemsnitlig virksomhed i branchen. Rammebetingelser Ejendomskrav Virksomheders lokaliseringskrav Økonomi Fleksibilitet Arealeffektivitet Tekniske installationer Energieffektivitet Indeklima Fællesfaciliteter Prestige/signalværdi/synlighed Parkering CSR Motorvej/hovedvej Jernbane, lufthavn og havn Offentlig transport Mobildækning/IT-infrastruktur Kunder Nuværende medarbejdere Rekrutteringsgrundlag Udd.- og forskningsinstitutioner Klyngedannelse Brancher Liberale erhverv Handels- og teknologiske Offentlige/ organisationer Finansielle virksomheder Traditionelle erhverv Forskning/ udvikling u. nævneværdig betydning nogen betydning Væsentlig betydning Afgørende betydning

11 11 Liberale erhverv lægger vægt på de nuværende medarbejdere, og liberale erhverv er hovedsageligt vidensbaserede, hvorfor de nuværende medarbejdere reelt udgør forretningsgrundlaget. Ydermere lægger de liberale erhverv stor vægt på prestige igennem en profileret beliggenhed med stor synlighed i forhold til omgivelserne. Samtidig er et væsentligt krav til den enkelte ejendom, at denne kan være domicil for virksomheden. Dermed er den enkelte ejendom med til at skabe virksomhedens identitet. Handels- og teknologivirksomheder vil have stor fokus på rekrutteringsgrundlaget. Teknologitunge virksomheder lokaliserer sig ofte uden for centrum, hvorfor virksomhederne er afhængige af, at den geografiske placering er lettilgængelig mht. privat befordring. Handels- og teknologivirksomheder skiller sig igen ud ved at have et eksplicit krav om en fornuftig adgang til lufthavnsfaciliteter grundet en ofte stor rejseaktivitet. Offentlige/organisationer vil typisk have fokus på at have et lavt lejeniveau, ligesom der typisk vil være et klart krav til tilgængeligheden og nærheden til centrum. Synlighed har tilsvarende en høj score. Der vil endvidere typisk være et behov for god tilgængelighed med offentlig transport af hensyn til medarbejdere, men også for klienter/borgere. Finansielle virksomheder har oftest et krav om at ligge omkring centrale byområder. Tabellen viser tilsvarende, at finansielle virksomheder ikke stiller så store krav til rammebetingelserne, som de gør til de ejendomsspecifikke forhold. Finansielle virksomheder vil dog have et ønske om en lokalisering, der giver dem en stærk identitet, hvorfor en placering med en høj synlighed i centrale byområder ofte ønskes. Som et resultat af finanskrisen er kravet om prestige og synlighed noget mindre end før krisen. Traditionelle erhverv lægger stor vægt på adgang til motorvejsnettet samt i nogen grad adgang til eksempelvis havnefaciliteter, kundegrundlag og medarbejderstab. Endvidere vil traditionelle erhverv tit være fokuserede på, at lejeniveauet er lavt. Forskning og udvikling lægger meget stor vægt på udviklingsmiljøer samt adgang til uddannelsesinstitutioner. Endvidere skal der være god adgang til attraktive boliger i nærheden gerne med gode offentlige trafikforbindelser til arbejdspladsen, men også gerne med boliger i umiddelbar nærhed.

12 12 Konkurrerende områder og Clusters Copenhagen Science City Copenhagen Science City (CSC) udgøres af området omkring Københavns Universitet, Professionshøjskolen Metropol og Rigshospitalet, og rummer dermed en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning og anvendt forskning inden for farmaci, sundhedsvidenskab og naturvidenskab. Størstedelen af Københavns Universitets naturvidenskabelige, farmaceutiske og sundhedsvidenskabelige forskning og uddannelse finder sted i SCS. CSC omfatter fem delområder; Rigshospitalet, Panum, De Gamles By, Universitetsparken og Haraldsgade-kvarteret. Området er forholdsvis udbygget, og den videre udvikling i Haraldsgade-kvarteret besværliggøres af et meget spredt ejerskab af grunde og bygninger. Muligheden for at tiltrække private forskningsbaserede virksomheder er derfor ikke optimal. Styrken ved CSC er helt klart den bynære beliggenhed sammen med den direkte adgang til en bred vifte af stærke forskningsbaserede uddannelsesinstitutioner. Forskerparken Scion DTU, Hørsholm Scion DTU i Hørsholm er et miljø, hvor fysisk nærhed af beslægtede virksomheder, partnere og investorer understøtter små virksomheder i deres vækst, samtidig med at de store fortsat kan udvikle sig. Samarbejdet med DTU understøtter klynger for højteknologiske virksomheder inden for primært cleantech, biotek, medico og IT. Der er primært tale om højteknologiske virksomheder, der spænder fra 2 til 600 medarbejdere inden for medico, fødevareteknologi, udvikling af software til datastyring, internetsikkerhed og finansielle services. Der er reelt tale om et full-service kontorhotelkoncept. Lokalerne er af høj kvalitet, og der er tale om et velfungerende koncept med en stor accept i markedet. Områdets udfordring er beliggenheden, hvor der er stor afstand til København og adgangen med offentlig transport er dårlig. Prismæssigt ligger lejemålene i den høje ende, når der sammenlignes med områdets generelle prisniveau for kontorejendomme, hvilket har medført en vis tomgang.

13 13 Forskerpark Risø DTU Campus DTU og Roskilde Universitet er fælles om at skabe en cleantech forskerpark, hvor erhvervslivet får direkte adgang til den nyeste forskning inden for grøn energi. Kombinationen af førende forskningsinstitutioner, testfaciliteter og en forskerpark med innovative virksomheder skal øge muligheden for synergi gennem en kommerciel udnyttelse af den viden, som DTU og Roskilde Universitet besidder. Forskerparkens samlede areal er på 50 hektar, og der vil være plads til ca arbejdspladser, når parken er fuldt udbygget. Samarbejdet mellem DTU og Roskilde Universitet giver et godt potentiale for at tiltrække virksomheder, som har behov for adgang til forskning og testfaciliteter. Områdets svaghed er adgangsforholdene og at der er tale om udvikling af et nyt område. Adgangsforholdene med bil er fornuftige, men der er ca. 6 km til Roskilde Station, hvilket øger rejsetiden betydeligt. Prismæssigt vurderes området at blive konkurrencedygtig med de øvrige områder. Biotech/medico cluster, Hillerød Der er ikke noget formaliseret koncept bag området, men alene en samling af en række sværvægtere inden for medicinalbranchen. Området omfatter virksomheder såsom Novo Nordisk, Biogen Idg og Foss. Der er tale om selvstændige domiciler eller produktionsfaciliteter, der nyder godt af adgangen til kvalificeret arbejdskraft både blandt højtuddannede og faglærte. Rent infrastrukturelt ligger området fornuftigt, men der er en vis afstand til S-togsnettet. Den kommende station ved det nye hospital vil forbedre adgangen. Jordpriserne er fornuftige i området, og der vil blive udbudt en del nye arealer i forbindelse med udviklingen af Favrholm ved det nye sygehus. Copenhagen Cleantech Park Frederikssund Kommune har en ambition om at skabe en cleantech-klynge. Projektet bliver en del af den planlagte byudvikling i Vinge, der på over 350 ha skal rumme nye indbyggere og arbejdspladser. Af nuværende virksomheder kan nævnes Haldor Topsøe og Topsil. Det er Sadolin & Albæks vurdering, at der er tale om et overordentligt ambitiøst projekt, og at afstanden til København samt fraværet af forskningsbaserede uddannelser vil være en hæmsko for udviklingen. Der er ingen tvivl om, at projektet igangsættes, men området må forventes at få en karakter og udviklingshorisont, som minder om Hillerød.

14 14 Ørestad og Amager Mange internationale virksomheder har de seneste år etableret sig på Amager og specielt i Ørestad. Ørestad tilbyder en attraktiv infrastruktur nær lufthavnen og med optimal offentlig transport specielt med Metroen. Herudover har der været et attraktivt udbud af moderne og fleksible kontorarealer med delte faciliteter som f.eks. kantine, mødelokaler m.v., der har passet godt med moderne indretningsprincipper og bygningsstandarder. Ørestad har Københavns Universitet Amager, men humaniora og samfundsfag har ikke den samme tiltrækningskraft som mere tekniske uddannelser. IT-Universitetet er også beliggende i Ørestad, men har heller ikke udgjort en særlig tiltrækning. Der er fortsat udbud af kontorarealer i Ørestad, men tomgangen er lav. Ørestad tilbyder fortsat betydelige udbygningsmuligheder, men seneste status er, at disse er sat i bero, indtil Copenhagen Towers er helt eller delvist absorberet. København City inkl. Brokvartererne København har de senere år oplevet en renæssance, og tomgangen er meget lav. København har fortsat en meget høj søgning og tiltrækker en lang række, specielt mindre, virksomheder. I takt med den globale urbanisering betragtes bymiljø som et aktiv for specielt de unge og nyuddannede samt de kreative. Sydhavnen og Kalvebod Disse er centralt beliggende i Købehavn, men med en væsentligt ringere infrastruktur end f.eks. Ørestad. Dette har betydet, at Sydhavnen de seneste år har haft en del udfordringer. Aalborg Universitet har et aktivt studiemiljø og har haft nogen succes med at tiltrække private virksomheder og udviklingscentre. Nordhavnen og Tuborg Markedslejen i disse områder er den højeste i regionen. Dette skyldes delvis den eksklusive havnebeliggenhed, men også demografien i forhold til byerne nord for København. Ballerup Ballerup har fortsat en høj koncentration af vidensvirksomheder, specielt på IT-området. Området er især domineret af store virksomheder. Infrastrukturen i Ballerup er dog væsentligt ringere end de mere bynære områder, og dette betragtes som en stor svaghed i den fremtidige udvikling.

15 15 Vidensbyens styrkeprofil Lyngby-Taarbæk Kommune defineres i det efterfølgende som det geografiske område, mens Vidensbyen er visionen om tiltrækning af vidensvirksomheder. De tidligere undersøgelser slår fast, at Lyngby-Taarbæk Kommune er yderst konkurrencedygtig, når der ses på befolkningens uddannelsesniveau samt antallet af videnstunge virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Dette potentiale er unikt både i nationalt og internationalt perspektiv. For at vurdere Vidensbyens styrke og tiltrækningskraft er det vigtigt at se på en række andre parametre, som også omfattes af begrebet rammebetingelser. Følgende parametre/rammebetingelser vurderes at være vigtige i relation til virksomhedernes lokaliseringskrav: Prisniveau inkl. skatter Adgang til motorvej Parkering Offentlig transport Afstand til lufthavn Prestige Erhvervsklynger Forskningsmiljø Byliv Adgang til fællesfaciliteter

16 16 For at kvantificere Vidensbyens styrkeprofil for en række udvalgte parametre i forhold til konkurrerende områder udarbejdes et scorecard. Scorecardet er baseret på de 10 parametre, som vurderes at være de vigtigste i forhold til vidensvirksomheders lokaliseringskrav. For hver parameter er der tildelt en værdi fra 1-5, hvor 1 er dårligst, og 5 er bedst. Der er ikke foretaget en vægtning af de enkelte parametre, da den enkelte bruger vil vægte de forskellige parametre forskelligt. Indkøbsmuligheder bør således ikke vægte lige så højt som eksempelvis pris eller adgang til infrastruktur. Det skal bemærkes, at modellen er baseret på Sadolin & Albæks objektive vurdering af de enkelte områder, hvor alle parametre er vægtet lige. En given virksomhed må forventes at vægte de enkelte parametre forskelligt fra andre virksomheder, og den samlede score for et område kan derfor variere betydeligt. De enkelte områder har naturligvis en varierende bygningsmasse, og der er derfor taget udgangspunkt i den bygningstype, der vurderes at være en overvægt af eller er potentiale for at opføre. Det er vores vurdering, at Vidensbyen er langt mere attraktiv end flere af de øvrige områder, men at Copenhagen Science City er en konkurrent, der ikke må undervurderes. Der er dog begrænsede byggemuligheder i dette område. Forskerpark Risø og Copenhagen Cleantech Park i Frederikssund vurderes ikke at være en reelle konkurrenter til Vidensbyen. Vidensbyen Copenhagen Science City Forskerparken Scion DTU, Hørsholm Forskerpark Risø DTU Campus Biotech cluster Hillerød Copenhagen Cleantech Park Parameter/Område Prisniveau inkl. skatter Adgang til motorvej Parkering Offentlig transport Afstand til lufthavn Prestige Erhvervsklynger Forskningsmiljø Byliv Score (ikke vægtet) 3,8 3,7 3,2 2,7 2,4 2,2

17 17 I forhold til andre byområder i København vurderes Vidensbyen også som meget attraktiv for vidensvirksomheder. Lyngby Vidensby København City inkl. Ørestad/ Amager Sydhavnen og Kalvebod Nordhavnen og Tuborg Ballerup Parameter/Område brokvarterer Prisniveau inkl. skatter Adgang til motorvej Parkering Offentlig transport Afstand til lufthavn Prestige Erhvervsklynger Forskningsmiljø Byliv Score (ikke vægtet) 4,1 4,0 3,8 3,1 3,1 2,3

18 18 Markedsanalyse Vidensbyen er med sin beliggenhed og nærhed til DTU et oplagt område for de teknologibaserede virksomheder, men vil også være attraktiv for aktører inden for de liberale erhverv, herunder rådgivning og finansiering. For at vurdere potentialet og styrken ved Vidensbyen er det vigtigt at se, på hvilke stadier en virksomhed gennemlever i sin livscyklus. Disse stadier har stor betydning for eksempelvis betalingsevnen eller behovet for fleksibilitet m.v. Nærheden til DTU må alt andet lige medføre en række teknologibaserede opstartsvirksomheder, men også mere etablerede virksomheder, herunder rådgivningsvirksomheder som ønsker at drage nytte af et innovativt miljø med adgang til den nyeste viden. Endeligt må det forventes, at etablerede nationale- og internationale virksomheder vil placere deres domiciler eller udviklingsafdelinger i området. Virksomhedernes udvikling kan groft inddeles i tre faser: Opstartsfasen Virksomhederne har ofte en lav betalingsevne, kort (ukendt) tidshorisont og behov for adgang til et fagligt fællesskab eksempelvis inkubator-miljøer. Stiller ikke så høje krav til funktionalitet og kvalitet af bygninger og lokaler. Konsolideringsfasen Virksomhederne har behov for stor fleksibilitet pga. vækst eller markedsmæssige tilpasninger. Betalingsevnen er højere, og der stilles store krav til effektivitet og fællesfaciliteter. Modenhedsfasen Her er tale om nationale- og internationale virksomheder som har styrken og behovet for egne domicilejendomme, der kan understøtte virksomhedens salgs- og udviklingsafdelinger. Der lægges vægt på kvalitet og ofte prestige. Der er ofte tale om lejekontrakter af 7-10 årig længde, men der ses også eget ejerskab blandt danske medicovirksomheder.

19 19 Hvad er vidensvirksomheder? Spin-off af forskere og studerende i opstart er typisk virksomheder med 1-5 ansatte som arbejder tæt sammen med universitetet. Virksomhederne har ofte brug for megen support fra et inkubatormiljø med adgang til Tekniske rådgivningsvirksomheder er bl.a. rådgivende ingeniørvirksomheder. De har ofte en størrelse fra 20 og helt op til flere hundrede ansatte. Virksomhederne ansætter i vidt omfang medarbejdere fra de højere tekniske uddannelser, herunder især DTU. De vil typisk gerne ligge i attraktive erhvervsmiljøer med god synlighed og infrastruktur Forsknings- og udviklingscentre er dele af større danske og internationale virksomheder. Disse spænder fra mindre specialiserede udviklingsafdelinger til deciderede forsknings- og udviklingsafdelinger. Disse betragtes globalt som meget interessante, da de i høj grad ansætter internationale medarbejdere og specialister. Andre rådgivere, konsulenter m.v., herunder også venture fonde m.v. vil ofte være mindre men højt specialiserede virksomheder som proaktivt søger kunder og ideer/ samarbejder med udviklingsvirksomheder. Det kan f.eks. være venturefonde der søger investeringsmuligheder, patentrådgivningsvirksomheder eller andre specialer der naturligt understøtter innovation og udvikling. Andre virksomheder vil ofte søge hen imod aktive og dynamiske udviklingsområder og en del af dem vil naturligt være med til at udvikle et erhvervsområde. Hvorvidt de kan defineres som vidensvirksomheder kan være et spørgsmål, men hvis de søger et udviklingsmiljø vil det ofte være fordi de er ved at udvikle virksomheden på en ny måde som kan skabe en anden slags dynamik. Disse kan således også via nye måder at arbejde på være med til at præge og udvikle miljøet.

20 20 Modenhedsfase Opstart Konsolidering Moden Bygningskoncept Inkubator Kontorhotel Flerbrugerejendom Nationalt domicil Internationalt domicil Aktivitet Innovation Development Spin off's Short term Rådgivere Spin off's Rådgivere Venture R&D Salgsorganisation R&D Administration Lab Uddannelse Salgsorganisation R&D Administration Lab Uddannelse Hotelfaciliteter Krav til faciliteter Konferencefaciliteter Byliv

21 21 Ud fra virksomhedernes udviklingsstadier og de afledte krav til lokaler og bygninger kan følgende fire bygningstyper identificeres. Disse fire typer vurderes at kunne dække behovet i Vidensbyen, herunder sikre at der opnås den ønskede klyngedannelse. Inkubatormiljøer Kontorhoteller Flerbrugerejendomme Domiciler Hovedkontor og R&D I forhold til det nuværende investormarked er der forskel på, hvilke investortyper der ønsker at investere i de fire bygningstyper/koncepter. Det skyldes, at der knytter sig forskellig risiko og volumen til typerne. Det kommercielle grundlag for inkubatormiljøerne er svagt, og der er en stor tomgangsrisiko samt tung administration forbundet med driften. Det er årsagen til, at inkubatormiljøer og ejendomme, der anvendes til dette, ofte ejes af undervisningsinstitutioner. Kontorhoteller og flerbrugerejendomme har en struktur, som minder om hinanden, dog med den forskel at der for kontorhotellerne ligger en form for operatørkontrakt på hele ejendommen. For flerbrugerejendommene er der tale om selvstændige lejemål. Efterspørgslen fra investorerne er klart rettet mod den klassiske flerbrugerejendom, hvor 4-5 selvstændige lejekontrakter er mere attraktive end en samlet operatørkontrakt. De klassiske domiciler efterspørges typisk af nationale investorer primært de institutionelle investorer. Det skyldes, at der er tale om ejendomme med stort volumen og med lange lejekontrakter. Det giver en stor grad af cash flow-sikkerhed og lave administrationsomkostninger. Enkelte virksomheder vælger at eje deres bygninger selv, og det ses primært i biotechbranchen. Det skyldes, at ejendommene rummer en stor andel af laboratorier, clean rooms og produktionsfaciliteter til mindre batch. Eksempler herpå er Haldor Topsøe, Novo Nordisk og Novozymes m.fl.

22 22 Vidensbyen og Tracéet Vidensbyen omfatter som koncept hele Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor visionen er: En af Europas førende videns- og universitetsbyer med et forsknings- og uddannelsesniveau i verdensklasse Et centrum for udvikling af videnstunge erhvervsklynger Et internationalt knudepunkt for arbejdskraft, kultur, handel og byliv Et levende laboratorium for bæredygtig by- og erhvervsudvikling Denne vision omfatter således både fysisk planlægning og et øget fokus på erhvervs- og borgerservice samt innovation og netværk. DTU og det faglige miljø, som knytter sig til området, er efter vores vurdering hjørnestenen i realiseringen af visionen om Vidensbyen. I praksis betyder det, at den fysiske planlægning bør have fokus på udviklingsmuligheder på det eksisterende DTU, og i særdeleshed i Tracéet. De eksisterende byggemuligheder er begrænsede på DTU s område, men et justeret plangrundlag, hvor der åbnes op for en højere bebyggelsesprocent, kan være med til at sikre de langsigtede udviklingsmuligheder i området. Dette er vigtigt for at kunne sikre DTU s fortsatte tilstedeværelse i området. En udvikling af tracéet langs med Helsingørmotorvejen er efter vor vurdering nødvendig for at kunne tilbyde et tilpas bredt udbud af bygge- og udviklingsmuligheder. Med vedtagelsen af kommuneplantillægget 14/2013 er rammerne for denne udvikling skabt.

23 23 Kommuneplantillægget 14/2013 rummer en række rammebetingelser for udvikling af området. Den generelle anvendelse af tracéet er fastlagt til erhverv som beskrevet herunder: Erhverv kan f.eks. omfatte videnserhverv med tilknyttede kontorer, forskning, testfaciliteter, laboratorier, mv. Boliger kan omfatte forskellige boligformer f.eks. studieboliger, almennyttige boliger og boliger til forskere og familier. Offentlig service kan f.eks. omfatte undervisning og forskning. I alle rammeområder gives der desuden mulighed for anvendelse til konference og hoteldrift samt P-hus. Der gives desuden mulighed for at etablere mindre butikker i forbindelse med letbanestationerne, f.eks. kiosker eller lignende. I henhold til planloven kan der etableres mindre butiksenheder i tilknytning til tankstationer, togstationer, lufthavne m.v.. Tracéet er opdelt i fire delområder Syd, Akademivej, Anker Engelunds Vej samt Nord. Den samlede bebyggelse omfatter i alt etagemeter, hvoraf kun må anvendes til P-huse etagemeter i delområde Syd heraf etagemeter P-hus etagemeter i delområde v. Akademivej heraf etagemeter P-hus etagemeter i delområde v. Anker Engelunds Vej heraf etagemeter P-hus etagemeter i delområde Nord heraf etagemeter P-hus. I delområde Syd må der etableres detailhandel, der alene forhandler særlig pladskrævende varer: biler, både og campingvogne (ikke trafikskabende butikker). Der må i forbindelse med butik kun indrettes lokaler til værksted og lignende, hvis disse formål har sekundær karakter. Det potentielle byggeri i tracéet omfatter etagemeter svarende til ca arbejdspladser, hvilket skal holdes op mod den nuværende beskæftigelse inden for videnserhverv (kontorarbejdspladser inkl. undervisning). Rapporten Det kreative Lyngby-Taarbæk (2010) anfører ca vidensarbejdspladser i kommunen, hvilket betyder, at afsætningen af de etagemeter i tracéet skal ses i en årig horisont.

24 24 Placering af bygningstyper Domiciler Flerbrugerejendomme Inkubator og opstart Science park/ Forskningog udviklingscentre Flerbrugerejendomme Kontorhoteller Konferencefaciliteter/ hotel Flerbrugerejendomme Kontorhoteller Detailhandel

25 25 Strategiske anbefalinger Prioriter indsatsen - men vær åben for anden udvikling såfremt der kommer interessante muligheder Skab produktet for at sikre udvikling af Vidensbyen i overensstemmelse med strategien Skitseprojekt for potentielle brugere Business case for investorer og andre interessenter Identificer nødvendige forudsætninger for udvikling (forhåndsudlejning, leje, afkast m.v.) ved dialog med potentielle interessenter Etabler markedsføring i samarbejde med etablerede institutioner (Copenhagen Capacity, Invest in Denmark m.v.), mæglere og udviklere overfor potentielle brugere Identificer mulige samarbejdspartnere/ investorer Fasthold vision og politisk konsensus i Vidensby-partnerskabet og øvrige interessenter i kommunen

26 26 Kontaktinformation Lau Melchiorsen Direktør, partner, MRICS E: T: M: Sadolin & Albæk A/S Palægade København K Tel

Lyngbys rolle i den regionale erhvervsudvikling. Investering og udvikling i Vidensbyen Indlæg ved Peter Winther, Sadolin & Albæk

Lyngbys rolle i den regionale erhvervsudvikling. Investering og udvikling i Vidensbyen Indlæg ved Peter Winther, Sadolin & Albæk Lyngbys rolle i den regionale erhvervsudvikling Investering og udvikling i Vidensbyen Indlæg ved Peter Winther, Sadolin & Albæk Konference Lyngby-Taarbæk Vidensby 8. oktober 2015 2 Agenda Agenda Sadolin

Læs mere

Realiserbarhed Hvordan markedsviden kan inddrages i planlægningen

Realiserbarhed Hvordan markedsviden kan inddrages i planlægningen Realiserbarhed Hvordan markedsviden kan inddrages i planlægningen 2 Introduktion Introduktion Byudvikling er en multidisciplinær opgave med mange interessenter og faggrupper Sadolin & Albæks indgangsvinkel

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen

Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen 14/2013 Tracéet langs Helsingørmotorvejen Kommuneplantillæg 14/2013 for Tracéet langs Helsingørmotorvejen Status Plannavn bydel Dato for forslagets vedtagelse i kommunalbestyrelsen Vedtaget Kommuneplantillæg

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Vækstpolitik 2013-2017

Vækstpolitik 2013-2017 Vækstpolitik 2013-2017 Strategiske samarbejder For at opnå tilstrækkelig kompetence og styrke til i 2017 at være en af Danmarks 10 bedste erhvervskommuner, vil kommunen indgå i en række strategiske samarbejder/partnerskaber.

Læs mere

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt Kommuneplan 2013-2025 Erhvervsudvikling Kort fortalt 1 Cortex Park er et af Odenses nye byomdannelsesområder. Et område med et stærkt idéskabende miljø og plads til videnserhverv tæt på Odense centrum,

Læs mere

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN

BilagØU_110919_pkt.09_03 ØRESUNDSBROEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN KØBENHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN (CPH) ØRESTAD ØRESUNDSBROEN HVIDOVRE KOMMUNE VESTEGNEN Hvidovre Erhvervspolitik 2011-2014 1 Pejlemærker for en proaktiv erhvervspolitik i Hvidovre Kommune Vi tager aktivt

Læs mere

Danica Pension. Konference. Investering i og udvikling af Lyngby

Danica Pension. Konference. Investering i og udvikling af Lyngby Danica Pension Konference om Investering i og udvikling af Lyngby Danica Pension En af Lyngbys store virksomheder Danica Pension er en del af Danske Bank koncernen, Danica Pension har hovedkontor i Lyngby

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervsstrukturen i Egedal

Erhvervsstrukturen i Egedal Erhvervsstrukturen i Egedal Der er store arealer udlagt til forskellige typer af erhverv i Egedal. Der er indenfor kommuneplanperioden fra 2017 til 2022 plads til 140 hektar til erhverv og turisme, heraf

Læs mere

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af:

SPI. Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme. Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com. SPI er medfinancieret af: af: SPI Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme SPI er medfinancieret af: af: Copenhagen Capacity Nørregade 7B 1165 København K www.copcap.com Sammen styrker vi regionen Projekt SPI, Samarbejde om Proaktiv

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

Science Center Skejby, Olof Palmes Allé 47 8200 Århus N

Science Center Skejby, Olof Palmes Allé 47 8200 Århus N - til leje... Kontor 713 m² Science Center Skejby, Olof Palmes Allé 47 8200 Århus N Attraktive lokaler i totalrenoveret ejendom Meget velbeliggende erhvervsområde i vækst tæt ved Skejby Sygehus Flotte,

Læs mere

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo

IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-væksthuset på 5te mere end et sted at bo IT-VÆKSTHUSET PÅ 5te < SIDE 02 > SIDE 03 IT-væksthuset er et nyt innovativt vækstmiljø på toppen af IT-Universitetet i Ørestaden i København. DET ER STEDET:

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Strategisk Byledelse direktørens perspektiv v/ulrik Winge

Strategisk Byledelse direktørens perspektiv v/ulrik Winge Strategisk Byledelse direktørens perspektiv v/ulrik Winge Bystrategi Strategisk byledelse Strategisk byledelse er globalt orienteret ledelse af en bys udvikling, der proaktivt og agilt forholder sig til

Læs mere

Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre. Få glade medarbejdere og luft I budgettet

Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre. Få glade medarbejdere og luft I budgettet Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre Få glade medarbejdere og luft I budgettet 01 Ejendommen Moderne kontorlokaler i hovedstaden til attraktive priser CPH Business Park

Læs mere

Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer

Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer Byplanlægning og fremtidens erhvervskvarterer Ingvar Sejr Hansen //Kontorchef //Økonomiforvaltningen Københavns Kommune Indhold 1. Erhvervsudvikling i København 2. Udvikling af byens erhvervsområder 3.

Læs mere

Strategi for byernes erhverv

Strategi for byernes erhverv Strategi for byernes erhverv Dansk byplanlaboratorium og Erhvervsstyrelsen 1 Virksomhederne er forskellige og ligger mange steder i byerne De store og miljøbelastende industrier 2 Virksomhederne er forskellige

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

KKR. En fokuseret vækstdagsorden for hovedstad s- regionen

KKR. En fokuseret vækstdagsorden for hovedstad s- regionen KKR HOVEDSTADEN En fokuseret vækstdagsorden for hovedstad s- regionen Hovedstadsregionen er Danmarks internationale metropol. Regionen tiltrækker hovedparten af de internationale investeringer i Danmark,

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Ringsted Kommunes erhvervspolitik Ringsted Kommunes erhvervspolitik Vi vil noget sammen også på erhvervsområdet! Ringsted Kommune blev i 2010 kåret til årets erhvervskommune i Danmark af Dagbladet Børsen. Samme år blev vi af Dansk Industri

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed -der skal mere til at skabe vækst

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed -der skal mere til at skabe vækst Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed -der skal mere til at skabe vækst SDU i Kolding har fokus på entreprenørskab, ledelse og udvikling af små og mellemstore virksomheder og vi er klar til at samarbejde

Læs mere

Ikast-Brande Kommunes erfaringer med internationalisering - i forhold til uddannelsesområdet og virksomhederne i kommunen

Ikast-Brande Kommunes erfaringer med internationalisering - i forhold til uddannelsesområdet og virksomhederne i kommunen Ikast-Brande Kommunes erfaringer med internationalisering - i forhold til uddannelsesområdet og virksomhederne i kommunen v. borgmester Carsten Kissmeyer, Ikast-Brande Kommune Ikast-Brande Kommunes erhvervspolitik

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

Vinge Vækst og udvikling for fremtidens virksomheder BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING I FREDERIKSSUND KOMMUNE

Vinge Vækst og udvikling for fremtidens virksomheder BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING I FREDERIKSSUND KOMMUNE Vækst og udvikling for fremtidens virksomheder BÆREDYGTIG ERHVERVSUDVIKLING I FREDERIKSSUND KOMMUNE Hovedstadens største byudviklingsområde Bliv en del af Danmarks bæredygtige fremtid I vil vi fremtiden.

Læs mere

Erhvervsudvikling i København

Erhvervsudvikling i København Erhvervsudvikling i København Kenneth Horst Hansen //Fuldmægtig //Økonomiforvaltningen Københavns Kommune Indhold 1. Vækst og erhvervsudvikling i København 2. Planlægning for erhvervsudvikling 3. Fremtidens

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Regional udvikling i Danmark

Regional udvikling i Danmark Talenternes geografi Regional udvikling i Danmark Af lektor Høgni Kalsø Hansen og lektor Lars Winther, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Talent og talenter er blevet afgørende faktorer for,

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling

C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4-medlemskab Viden Netværk udvikling C4 Hillerød C4 Hillerød er en interesseorganisation for alle vækstorienterede virksomheder i hovedstadsregionen. Det er vores mission at gøre regionen attraktiv for

Læs mere

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne Marts 2009 Handlingsplan 2009-2010 Forord ErhvervsStrategi 2009 Greve har værdierne blev vedtaget af Greve Byråd den 16. december 2008. For at realisere strategien og skabe erhvervsudvikling og effekt

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

Byudvikling i Lyngby-Taarbæk Kommune

Byudvikling i Lyngby-Taarbæk Kommune Byudvikling i Lyngby-Taarbæk Kommune Trine Tybjerg Afdelingsleder for Plan og Erhverv Netværkskonferencen Kom i dialog med bygherrer, rådgivere og entreprenører i Lyngby, Rudersdal og Furesø den 2/10 2017

Læs mere

Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune

Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune Ny Operativ Dynamik i Lyngby Taarbæk Kommune COWI December 2013 1 Eller. VIDENSBY I BILLEDER Hvordan L.T. kommune, uddannelsesinstitutionerne og virksomheder i Lyngby-Taarbæk blev enige om en fælles vej

Læs mere

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre Book en fremvisning hos Sadolin & Albæk 70 11 66 55 Og kom i selskab med bl.a. IF, Santander Bank og Hilti Københavns billigste arbejdspladser

Læs mere

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014

Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling. December 2014 Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling December 2014 Hvad er Business Region North Denmark? Nyt samarbejde i Nordjylland om vækst og udvikling Etableres af de 11 nordjyske kommuner

Læs mere

Campus Odense. I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden

Campus Odense. I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden Campus Odense Campus Odense I hjertet af Danmark I hjertet af fremtiden CAMPUS ODENSE Campus Odense er Danmarks mest ambitiøse udviklingsområde for forskning, uddannelse og erhverv. Over de næste 10 år

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

Bæredygtig erhvervsudvikling

Bæredygtig erhvervsudvikling Erhverv i den nye kommune Kalundborg Kommunes erhvervsliv kendetegnes i dag af proces- og produktionsindustri koncentreret omkring Kalundborg by. Virksomheder som Statoil A/S, DONG Energy, NKT Flexibles

Læs mere

Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense. Cortex Park

Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense. Cortex Park Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense Cortex Park Cortex Park salgsprospekt 2017 SALGSPROSPEKT Cortex Park 5230 Odense Skarpe hjerner, innovative samarbejder og succesfulde iværksættere. Odenses nye eventyr

Læs mere

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE VELKOMMEN TIL WORLD TRADE Velkommen til World Trade Center Ballerup Washington og Beijing har deres - nu har også Danmark fået sit første World Trade Center. Som lejer i World Trade Center Ballerup bliver

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Erhverv ved Silkeborgmotorvejen

Erhverv ved Silkeborgmotorvejen Erhverv ved Silkeborgmotorvejen Vi bevæger os fremad Silkeborgmotorvejen er ikke nogen almindelig motorvej. Den passerer gennem Silkeborg by og noget af det smukkeste landskab, Danmark har at byde på.

Læs mere

KKR HOVEDSTADEN VED BORGMESTER STEEN CHRISTIANSEN OG BORGMESTER JOHN ENGELHARDT, KKR HOVEDSTADENS FORMANDSKAB

KKR HOVEDSTADEN VED BORGMESTER STEEN CHRISTIANSEN OG BORGMESTER JOHN ENGELHARDT, KKR HOVEDSTADENS FORMANDSKAB KKR HOVEDSTADEN VED BORGMESTER STEEN CHRISTIANSEN OG BORGMESTER JOHN ENGELHARDT, KKR HOVEDSTADENS FORMANDSKAB KKR Nordjylland 11 kommuner De 5 KKR er KKR Midtjylland 19 kommuner KKR Hovedstaden 29 kommuner

Læs mere

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune Center for Plan, HR og Udvikling Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 24.10.00-P22-1-15 Ref.: Michael Christiansen Direkte

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

Strategi for byernes erhverv

Strategi for byernes erhverv Strategi for byernes erhverv Dansk byplanlaboratorium og Erhvervsstyrelsen 1 Virksomhederne er forskellige og ligger mange steder i byerne De store og miljøbelastende industrier 2 Virksomhederne er forskellige

Læs mere

UDBUD OG INNOVATION. Opsamling på rundbordsdiskussion

UDBUD OG INNOVATION. Opsamling på rundbordsdiskussion UDBUD OG INNOVATION Ved bordene om udbud og innovation blev der drøftet, hvordan kommunen kan gøre det mere attraktivt og nemmere for SMV er at byde på offentlige udbud. Grundlæggende ønskes en tættere

Læs mere

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre Book en fremvisning hos Sadolin & Albæk 70 11 66 55 Og kom i selskab med bl.a. IF, Santander Bank og Hilti Københavns billigste arbejdspladser

Læs mere

Udviklingspolitik for Odder Kommune

Udviklingspolitik for Odder Kommune Udviklingspolitik for Odder Kommune Hovedmålet for Udviklingspolitikken for Odder Kommune er at styrke udviklingen i Kommunen i bred forstand. Men visse delområder skal have højere prioritet end andre.

Læs mere

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK

UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK UDKAST TIL ERHVERVSPOLITIK INDLEDNING Vordingborg Kommunes erhvervspolitik danner den overordnede ramme for kommunens arbejde med erhvervsudvikling og skal medvirke til at virkeliggøre Kommunalbestyrelsens

Læs mere

Til Økonomiudvalget 4. juni Sagsnr Status på de 5 strategiske erhvervsområder. Dokumentnr

Til Økonomiudvalget 4. juni Sagsnr Status på de 5 strategiske erhvervsområder. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Økonomiudvalget 4. juni 2018 Status på de 5 strategiske erhvervsområder Baggrund Økonomiudvalget besluttede i forbindelse med Budget

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

Opdrag Opdrag Baggrund og formål Metode og datagrundlag... 1 Projektområderne... 3

Opdrag Opdrag Baggrund og formål Metode og datagrundlag... 1 Projektområderne... 3 Analyse af ejendomsmarked og erhvervsområder i Kolding Kommune, oktober-november 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Opdrag... 1 1.1 Opdrag... 1 1.2 Baggrund og formål... 1 1.3 Metode og datagrundlag... 1 2 Projektområderne...

Læs mere

Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020. Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København

Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020. Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020 Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København Indhold Overskrifter kontormarkedet Sammenhæng beskæftigelse tomgang Lejeniveau og markedssituation

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

I det nedenstående er givet et visionært bud på de resultater, der kan opnås gennem en omhyggelig planlægning af indsatsen

I det nedenstående er givet et visionært bud på de resultater, der kan opnås gennem en omhyggelig planlægning af indsatsen Glostrup Station Forslag til strategiproces Plan Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk Tlf: 4323 6100 Strategiprocessen 25. august 2015 Dette notat beskriver et forslag til en strategiproces, hvor

Læs mere

DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013

DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Erhvervsservice NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget DI's erhvervsklimaundersøgelse 2013 Baggrund Dansk Industri (DI) har offentliggjort

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 1: Langsigtede udviklingstræk fra industri til service og fra land til by Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til

Læs mere

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Side 2 Cortex Park salgsprospekt 2014 Fyn er utvivlsomt det strategisk mest udbytterige valg i forbindelse med den nye Forsker & Videnpark. Det gælder

Læs mere

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE VELKOMMEN TIL WORLD TRADE Velkommen til World Trade Center Ballerup Washington og Beijing har deres - nu har også Danmark fået sit første World Trade Center. Som virksomhed i World Trade Center Ballerup

Læs mere

Adresse Postnr. Og by

Adresse Postnr. Og by Udlejningsprospekt Adresse Postnr. Og by Udlejningsprospekt Dampfærgevej 26, st. 2100 København Ø Udlejningsprospekt 509 m² kontor Fra kun kr. 1.500 pr. m² p.a. Egen p-kælder med 3 pladser inkl. I første

Læs mere

Lange & Jerup Group Developeranpartsselskab Rosenvængets Allé 11, 4., tv.

Lange & Jerup Group Developeranpartsselskab Rosenvængets Allé 11, 4., tv. Hvidovre Kommune Teknik og Miljø Udvalget Hvidovrevej 278 2650 Hvidovre Østerbro, d. 27. juni 2012 Hermed fremsendes ansøgning til udvalget for etablering af ungdomsboliger i det tidligere plejehjem for

Læs mere

AVEDØRE HOLME VISION 2035

AVEDØRE HOLME VISION 2035 AVEDØRE HOLME VISION 2035 Godkendt af Hvidovre kommunalbestyrelse 27.september 2016 INDLEDNING Avedøre Holme er Danmarks største erhvervsområde etableret i perioden 1957 til 1966. I 2016 er arealet på

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Mød dine nye naboer. Få mere end blot m 2 flyt til en forskerpark

Mød dine nye naboer. Få mere end blot m 2 flyt til en forskerpark Mød dine nye naboer At arbejde i en forskerpark er ikke som at arbejde andre steder. Se hvilke muligheder vi kan tilbyde dig i vores unikke område. AGERN ALLÉ 13, STUEN, HØRSHOLM 658 m² højloftede kontorer

Læs mere

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013.

Indstilling. Ny erhvervsplan for Aarhus Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 10. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. september 2013 Ny erhvervsplan for Aarhus 2014-2017 Et enigt Erhvervskontaktudvalg for Aarhus Kommune (EKU) har den 2. september 2013

Læs mere

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger.

Hvert fokusområde angiver et politisk fokus med tilhørende politiske målsætninger. Beskæftigelses og vækstpolitik Forord Beskæftigelses- og vækstpolitikken er en del af Middelfart Kommunes kommunalplan: Middelfartplanen. Med Middelfartplanen ønsker vi at skabe et samlet dokument, spændende

Læs mere

BIT-House. Et kulturelt og erhvervsfagligt IT-tiltag i Ballerup

BIT-House. Et kulturelt og erhvervsfagligt IT-tiltag i Ballerup BIT-House Et kulturelt og erhvervsfagligt IT-tiltag i Ballerup Morten Bøgebjerg motb@r-m.com Disposition 1 2 3 4 5 Konceptet for Datamuseet & BIT-House Ballerup nu og i fremtiden En del af kommunens planer

Læs mere

LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter

LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter LABORATORIER & CAMPUS MILJØ fokus på de fysiske rammer for fremtidens universiteter Den særlige oplevelse Freie Universitätm, Berlin Den særlige oplevelse Salk Institute, San Diego, US > læringsrum Den

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Energi. Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland. 46% flere job i vindmøllebranchen

Energi. Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland. 46% flere job i vindmøllebranchen Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland 46% flere job i vindmøllebranchen Virksomheder med relation til vindmølleindustrien har været i en markant positiv udvikling i Nordjylland de seneste år. I perioden

Læs mere

TOWER - Markant arkitektur og storslået udsigt

TOWER - Markant arkitektur og storslået udsigt TOWER - Markant arkitektur og storslået udsigt Havneholmen 25, 9. sal, 1561 København V Udlejes i samarbejde med SAG 18606 EJENDOMMEN ATTRAKTIV OG VELDREVET FLERBRUGEREJENDOM PÅ HAVNEHOLMEN Ejendommen

Læs mere

Funder. Silkeborg Nord. Høje Kejlstrup

Funder. Silkeborg Nord. Høje Kejlstrup Funder Silkeborg Nord Høje Kejlstrup Søholt Silkeborg Centrum Hårup Silkeborgmotorvejen er ikke nogen almindelig motorvej. Den passerer gennem Silkeborg by og noget af det smukkeste landskab, Danmark har

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Trafikalt knudepunkt i Hovedstadsregionen Høje-Taastrup Kommune er placeret lige dér, hvor hovedstadsområdet åbner sig mod resten af landet. Kommunen er et knudepunkt

Læs mere

Kommuneplan 2015 Den sammenhængende by

Kommuneplan 2015 Den sammenhængende by Kommuneplan 2015 Den sammenhængende by Anne Skovbro //Direktør //Økonomiforvaltningen Københavns Kommune Indhold 1. Den sammenhængende by 1. Temaer i Kommuneplan 2015 Boliger Sammenhæng Erhverv Greater

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 2. FEBRUAR 2009 FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV SØREN E. FRANDSEN FUNGERENDE SDIREKTØR, PROREKTOR FOR DET STRATEGISKE OMRÅDE FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV

Læs mere

AALBORG HAVN UDVIKLINGSSTRATEGI MED FOKUS PÅ LOGISTIK OG SAMARBEJDE

AALBORG HAVN UDVIKLINGSSTRATEGI MED FOKUS PÅ LOGISTIK OG SAMARBEJDE AALBORG HAVN UDVIKLINGSSTRATEGI MED FOKUS PÅ LOGISTIK OG SAMARBEJDE AALBORG HAVN ER UNDER TRANSFORMATION Aalborg Havn har gennem mere end 500 år været et omdrejningspunkt for erhvervsudviklingen i Aalborg

Læs mere

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej Projektudvikling entreprenør arkitekt Domicil på Skanderborgvej 2 Domicil på Skanderborgvej 3 ÅRHUS CENTRUM ÅRHUS H RINGVEJEN O2

Læs mere