Sociale medier og lægeverdenen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sociale medier og lægeverdenen"

Transkript

1 Sociale medier og lægeverdenen Blogaktivitet Networking Patientkontakt Abir Al-kalemji Læge, Ph.d.-studerende og Master i Sundhedsantropologi

2 Blogosfæren hvorfor være en del af det?

3 Weblogs Hverdagens Læger, hvor læger blogger bl.a. om deres oplevelser med lægeverden Læger uden Filter, hvor læger blogger bl.a. om sundhedspolitik og hverdags-oplevelser

4 Hvorfor blogge? Mulighed for at deltage aktivt i debatten og kommentere på aktuelle emner Påvirke meningsdannelse Give modspil til mediernes sensationelle dækning Give nye idéer Fokuseret dialog og tema-behandling Giver rum til kreativ udfoldelse Kan give grundlag for samarbejde og networking Verden er blevet mindre - et sted hvor mennesker nemt finder hinanden og lære om hinanden

5 Sygehusene får sparekniven for struben - en hjerteskærende dag, hvor også læger spares væk 11. oktober 2010, kl kommentarer I dag er der nogle overlæger på Hillerød Hospital, der bliver prikket til at aflevere kitlen. Flere afdelinger har bemandingsproblemer ( ) Og hvor tit hører man patienter være frustrerede over manglende og stressede personale, der ikke har tid til at levere omsorg og ordentlig behandling? Blogs giver mulighed for at komment ere på aktuelle emner og videreud vikle egne holdning er Kan lægestanden lære af fyringer? 01. november 2010, kl kommentar

6 Xenofobiske tendenser i det frie sygehusvalg 21. november 2010, kl kommentarer Liselott Blixt (DF) vil forbyde religiøse symboler i det offentlige rum imens sundhedsministeren siger OK for, at patienter må nægte at blive behandlet af personale, der går med muslimsk tørklæde. Det må vel i praksis indebære, at indføre et akut beredskab på sygehusene bemandet af "hvide læger", der øjeblikkeligt kan stille sig til rådighed i tilfælde af at patienten ønsker et "rent" forløb, eller transportere vedkommende til et andet hospital, uden hijabbeklædte personale? Blogs giver mulighed for at bruge indignati on konstrukt ivt Ugeskr Læger 2009;171(10):818, Abir Al-kalemji Bare fordi vores kollega smider hovedtørklædet eller lader korset i halskæden ligge på bordet, før hun eller han tager på arbejde, bliver vedkommende ikke mere neutral, mindre religiøs eller kaster sin identitet fra sig af den grund. Man skjuler blot sit tilhørsforhold for den herskende moral. Er det den slags tendenser, vi gerne vil opfostre?

7 Blogs giver mulighed for at foreslå idéer Når en psykisk syg i en forvirret/psykotisk tilstand er til fare for sig selv og andre, tøver vi ikke med at tvangsbehandle. Samme rationale må gælde for den alkoholafhængige, som i en alkoholpåvirket tilstand kan udgøre en lignende fare. Alkoholmisbrug får personer til at miste job, familie og selvværd og isolere sig. Misbrugeren er som regel ude af stand til at træffe en beslutning om behandling, når vedkommende er»så langt ude i skidtet«. (Al-Kalemji, Abir. Tvangsbehandling af Alkoholikere? UFL 2010;172(16):1238)

8 Blogs giver mulighed for at korrigere opfattelser Lenes hjertesag pumper liv i myter By Abir Al-kalemji On 28. juni 2011 Leave a Comment B.T. skriver, at Lene Hansson (LH) ved et helbredstjek har fået konstateret hjerteklapfejl ( ). Hun har valgt at tolke diagnosen som stressrelateret. Dette drejer sig om en medfødt hjertefejl! Det kan blive nødvendigt at tage fat i værktøjskassen for at skabe fri passage i en tilstoppet haveslange ( ) Det er fuldt forståeligt, at LH ikke ville ligge under kniven. Det må være frygteligt at blive ramt på så vigtigt et organ og få en invasiv behandlingsdom. Men hvordan kan dette dilemma af dimensioner bagatelliseres til et drama om, hvordan tro kan flytte bjerge og en happy end med en antimedicinsk morale og sågar et opgør med lægeverdenens indstilling til sygdomsbehandling?

9 Blogs giver mulighed for at påvirke holdninger Væk med tolkegebyret før det er for sent By Abir Al-kalemji On 4. maj 2011 Leave a Comment Hvad er det så man sparer ved denne lov? Hvor meget koster det i administration af indberetninger, rykkere og manglende betalinger? Hvor meget koster det at få patienterne senere i sygdomsforløbet fordi de ikke søgte lægen i god tid af økonomiske årsager? ( ) Abir Al-kalemji 16. november 2009, kl. 14:00 Og hvad der mere absurd er, at pålægge familien at påtage sig oversættelsesansvaret ( ) Værsgo, lille Hussein, oversæt lige, hvordan din far har udviklet depression efter mange års forfølgelse og hvor længe din mor har kunnet mærke en knude i brystet."

10 Blogs giver mulighed for at forholde os kritisk til os selv Skadevagten er aflastet og belønnet By Abir Al-kalemji On 25. maj 2011 Leave a Comment Læger kan også være hard-core forretningsfolk, der forlanger fornemt honorar for deres ydelse, ikke mindst ved støtte til en nøje beregnende overenskomst. Hvordan harmonerer konceptet om maksimering af egen nytte i institutioner, hvor man er dybt afhængig af hinandens indsats og ekspertise for at redde liv? Hvad betyder det for indsatsen for bedre arbejdsvilkår og patientbehandling, hvis vi direkte tjener på dårlige arbejdsvilkår?

11 Hvorfor deltager læger for lidt i debatten? At udtrykke en holdning skal være baseret på facts og opdateret viden Travlhed Tid er penge Loyalitets-problematik Frygt Professional afstand

12 Læger virker troværdige en ekstra grund til at engagere sig i debatten? Spin Doctors 2.1 politicians 2.4 journalists 2.4 Real Estate 2.5 Taxi Drivers 2.7 Truck Drivers 2.8 Pension Advisers 2.9 craftsmen 2.9 Banking Advisers 3.0 Home Helpers 3.4 lawyers 3.5 educators 3.5 accountants 3.6 school teachers 3.7 policemen 3.9 doctors 4.0 nurses 4.0 (credibility measures on a scale from 1-5, undertaken by Radius Communications

13 Yngre læger debatterer på Yngre Læger April 26, 2012 Det blev en lang, levende og lidenskabelig debat om fireårsreglen. Efter debatten vedtog repræsentantskabet med overvældende flertal at: Yngre Læger er imod fireårsreglen ( ) Carsten Stengaard svarer: Den regel skal bare væk! Læger er vel nok det eneste erhverv der oplever så restriktivt og ufleksibelt arbejdsmarked. Det må sgu da være muligt at lave en sag i medierne ud af at man er låst på hænder og fødder ( )

14 Lukkede og åbne hjemmesider for læger En hjemmeside, hvor kun læger kan kommunikere med hinanden, skrive debatindlæg og holde virtuelle faglige konferencer. En blog, hvor bl.a. læger skriver debatindlæg

15 Hvilke muligheder giver sociale medier i forhold til lægepatientkontakt

16 Mappe over sociale medier

17 Visual illustrations (YouTube) Video, der viser en skulderøvelse i stedet for længere forklaringer, som patienten muligvis glemmer kort tid efter.

18 Send mig et billede af dit udslæt Man kan spare et lægebesøg.

19 Fjern sygdomskontrol Ivan Fire Lund, professor I klinisk biokemi ved SDU Patienter måler deres INR (blodfortyndingsværdi) i hjemmet og skriver resultaterne i et computersytem, som vises hos lægen. Monitorering sikrer at lægen handler I tide ved alarmerende værdier og får mulighed for at overvåge flere patienter på én gang. (Dagens Medicin, 2011)

20 Patienter lærer hurtigt teknikken (KOLkufferten) Forbindelse mellem patient og sygehus via en almindelig internetforbindelse. En behandler, der sidder på sit kontor, kan kommunikerer med en patient i fjerne egne omkring optimering af behandling og genoptræning. TV2 indslag om KOL genoptræning fra eget hjem

21 Nemmere adgang til psykoterapi Jeg har gået og tænkt, at jeg måske har brug for at tale med en psykolog. Jeg skrev til Lars (terapeut) om søndagen. Han svarede inden for en time. Det var ret sent, men jeg sagde ja for at være sikker på, at jeg ikke mistede modet senere. (B.T. 2011)

22 Apps til psykisk syge (bipolar lidelse) En applikation, hvor patienterne hver dag skriver, hvor mange timer de har sovet, hvor meget alkohol de har drukket, om de har følt sig triste eller i godt humør etc. Logbogen giver behandleren et praj om, hvordan sygdommen udvikler så man kan gribe hurtigere ind, når en patient er på vej i en forkerte retning.

23 Fordele ved online kontakt med patienter Hurtigere og nemmere adgang til sundhedsprofessionelle. Mindre institutionalisering (KOL-kuffert, psykisk syge følges op derhjemme) Sparer patienter og læger (transport) tid Øger patientsikkerhed Forbedrer de terapeutiske muligheder (Folk, der bor langt væk eller ikke tør komme til behandleren)

24 Virtual kontakt har begrænsninger Fysiske undersøgelser er ikke mulige. Behandler-patient-forhold baserer sig ikke kun på informationsudveksling, men også på kropssprog og spontan interaktion. Nogle ting kan overses.

25 Fremtiden for lægers brug af medier Bedre udnyttelse af sociale medier som værktøjer til kommunikation eksternt, internt og med patienterne Undersøgelser af kvaliteten af disse nye redskaber i forhold til kommunikation og behandlingseffekt. Større fortrolighed med sociale medier og mindre berøringsangst.

26 Vi skal ikke kun komme fremtiden i møde Let us go boldly into the present Michael Edson, Director, Web and New Media Strategy Tak!

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Psykiske problemer har mange ansigter

Psykiske problemer har mange ansigter Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her DANSKE PATIENTER Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her Danske Patienter, maj 2011 Kan downloades fra: www.danskepatienter.dk

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Hjælp til selvhjælp. Social Fokus. med en rehabiliterende indsats. Han vil nå sine mål. Det taler vi ikke om. Jens Erik træner både ude og hjemme

Hjælp til selvhjælp. Social Fokus. med en rehabiliterende indsats. Han vil nå sine mål. Det taler vi ikke om. Jens Erik træner både ude og hjemme Social Fokus ældre april 2011 Han vil nå sine mål Jens Erik træner både ude og hjemme Det taler vi ikke om Ældre har også en seksualitet Hjælp til selvhjælp med en rehabiliterende indsats fra min stol

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Tal om misbrugsmonstret

Tal om misbrugsmonstret NR 2 JUNI 2010 TEMA Lederne skal gå forrest i kampen for patientsikkerhed CHEFEN PÅ GULVET En lukket psykiatrisk afdeling set indefra KØNSFORSKEREN Derfor får kvinder mindre i løn Marianne Gunst-Møller:

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010

Når et medlem melder sig syg. nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 Når et medlem melder sig syg nye muligheder og pligter for a-kasser Arbejdsmarkedsstyrelsen, maj 2010 1 A-kassen er vigtig for den sygemeldtes fremtid Siden oktober 2009 har a-kasserne haft pligt til at

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Slip kontrollen lad brugerne styre

Slip kontrollen lad brugerne styre selvbyg Slip kontrollen lad brugerne styre I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde at sikre brugerindflydelse

Læs mere

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell

Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell Lise Dalsgaard, Bodil Jensen, Ingeborg H. Kristensen, Birgitte Thastrup, Berit Ziebell RINGKJØBING AMT ROSKILDE AMT KØBENHAVNS KOMMUNE Forord Københavns Kommune, Ringkjøbing Amt og Roskilde Amt har videreudviklet

Læs mere

En kvalitativ indsigt fra to danske veteranhjem. Evaluering af veteranpolitikken

En kvalitativ indsigt fra to danske veteranhjem. Evaluering af veteranpolitikken En kvalitativ indsigt fra to danske veteranhjem Evaluering af veteranpolitikken FORSVARSKOMMANDOEN Maj 2013 PROJEKT Evaluering af veteranpolitikken Forsvarskommandoen NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød

Læs mere

Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug

Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug Børn som vokser op i familier med alkoholmisbrug Professionshøjskolen University College Nordjylland Bachelorprojekt 2013 Vejleder: Knud Peter Christiansen Antal anslag: 69.072 Camilla Thomsen HS09073

Læs mere

Takt og tone for lederen

Takt og tone for lederen Offentlig Ledelse Udgivet i samarbejde mellem H K / Ko m m u n a l Socialpædagogerne Dansk Socialrådgiverforening 1:2009:marts Medarbejderen ser, hører og følger lederen. Derfor skal lederen kunne sætte

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke drages til ansvar for brug af oplysningerne heri. METODEVEJLEDNING

Læs mere