1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S i henhold til 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S i henhold til 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed:"

Transkript

1 Bestyrelsen og direktionen for Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S Vendersgade København K 12. oktober 2010 Ref. TAS J.nr Rådgivning om unoterede investeringer 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S i henhold til 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed: 1. Deltagelse i bestyrelsesarbejde At sikre, at det ikke indgår som en tjenesteydelse at lade selskabets ansatte påtage sig bestyrelseshverv i de virksomheder, som kunderne investerer i. Selskabets ansatte kan under iagttagelse af bestemmelserne i 80 i lov om finansiel virksomhed lade sig vælge til virksomhedernes bestyrelser, men bestyrelseshvervet skal i så fald varetages uafhængigt af ansættelsen i selskabet, sådan at interessekonflikter undgås. Dette indebærer blandt andet, at bestyrelseserhvervet ikke må varetages i arbejdstiden, og at eventuelt bestyrelseshonorar ikke må tilfalde selskabet. FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET 2. Udøvelse af kunders ejerbeføjelser på generalforsamlinger At sikre, at selskabets ansatte i kraft af deres ansættelsesforhold ikke i henhold til ubegrænsede fuldmagter fra en eller flere kunder udøver bestemmende indflydelse som defineret i 7, stk. 3, i lov om aktie- og anpartsselskaber i virksomheder, som kunderne investerer i. Dette gælder dog kun, såfremt selskabets ansatte i henhold til bemyndigelse og fuldmagt er tillagt beføjelse til selv at vurdere, hvordan han/hun skal agere. 3. Involvering i aftaler og dokumenter m.m. At sikre, at det ikke indgår som en tjenesteydelse, og heller ikke fremgår af aftalegrundlaget med kunderne, at selskabets ansatte på egen hånd kan forhandle og indgå andre aftaler, end de, der er nødvendige og sædvanlige i forbindelse med køb og salg af virksomheder. Selskabets ansatte må således heller ikke modtage fuldmagt til at repræsentere kunderne på møder med eksterne parter i spørgsmål, som vedrører andet end det, der er nødvendigt og sædvanligt i forbindelse med køb og salg af virksomheder. På Finanstilsynets hjemmeside under "Om os" og "Hvad kan du forvente af Finanstilsynet" findes information om bl.a. sagsbehandlingstider.

2 2 At sikre, at selskabet ikke konciperer dokumenter, men alene yder rådgivning af mere overordnet og generel karakter. 4. Hjemmeside At sikre, at beskrivelsen af forretningsområdet LD Invest Equity på selskabets hjemmeside ikke efterlader det indtryk, at det i strid med 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansielvirksomhed er en del af selskabets tjenesteydelser at deltage i udviklingen af de virksomheder, som kunderne investerer i, herunder involvere sig i beslutninger som vedrører virksomhedernes ledelse, forretningsplan og finansieringsforhold. Dette indebærer, at der ikke må anvendes formuleringer på selskabets hjemmeside svarende til formuleringerne gengivet under sagsfremstillingens afsnit om selskabets hjemmeside, som kan efterlade et sådant indtryk, herunder at sådanne formuleringer skal fjernes fra selskabets hjemmeside. Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S skal over for Finanstilsynet afgive følgende erklæringer: - Senest den 17. december 2010 skal direktionen over for Finanstilsynet erklære, at selskabet har opfyldt påbud 1-3. Bestyrelsen og direktionen skal samtidig redegøre for, hvordan selskabet har opfyldt påbuddene. - Senest den 20. oktober 2010 skal direktionen over for Finanstilsynet erklære, at selskabet har opfyldt påbud 4. Bestyrelsen og direktionen skal samtidig redegøre for, hvordan selskabet har opfyldt påbuddet. Afgørelsen, der har været forelagt Det Finansielle Virksomhedsråd, læner sig op ad Finanstilsynets afgørelse af 19. maj 2008, som også har været forelagt Det Finansielle Virksomhedsråd, og som indebærer, at et fondsmæglerselskab på ingen måde må deltage i styringen, driften og indretningen af virksomheder, som fondsmæglerselskabets kunder investerer i. Finanstilsynets afgørelse over for Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S afviger derfor fra afgørelsen af 19. maj 2008 derved, at det efter afgørelsen over for Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S er muligt for et fondsmæglerselskab at foreslå konkrete personer til bestyrelserne for virksomheder, som kunderne investerer i, så længe fondsmæglerselskabet ikke som en tjenesteydelse tilbyder at sammensætte ledelserne i andre virksomheder eller deltage i andre virksomheders ledelser.

3 3 Afgørelsen er truffet på baggrund af en ordinær inspektion i Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S, som fokuserede på selskabets rådgivning om unoterede investeringer. Afgørelsen skal derfor ikke tages som udtryk for, at ydelserne omfattet af påbud 1-3 kan ydes i tilknytning til rådgivning om noterede investeringer. Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S har tilkendegivet, at det er selskabets opfattelse, at der i lov om finansiel virksomhed ikke er hjemmel til at sondre mellem den rådgivning og de ydelser, et fondsmæglerselskab kan levere i relation til henholdsvis selskaber, som er optaget til handel på et reguleret marked, og selskaber, som ikke er optaget til handel på et reguleret marked. Finanstilsynet deler selskabets opfattelse. 2. Sagsfremstilling Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S har ultimo 2008 rettet henvendelse til Finanstilsynet for at høre, om tilsynets afgørelse af 19. maj 2008, som vedrører fondsmæglerselskabers mulighed for at deltage i udøvelsen af kunders ejerbeføjelser, har konsekvenser for den aktivitet, som udøves i forretningsområdet LD Invest Equity, som rådgiver om unoterede investeringer. Finanstilsynet har besvaret henvendelsen primo 2009 og spørgsmålet er efterfølgende blevet drøftet på et møde medio 2009 og igen på et møde ultimo 2009, hvorefter det blev besluttet at behandle spørgsmålet særskilt på en ordinær inspektion primo Ad påbud 1. Deltagelse i bestyrelsesarbejde På inspektionen er det oplyst, at LD Invest Equity har fokus på udvælgelse af de virksomheder, som kunderne investerer i, samt løbende opfølgning på investeringerne med henblik på at forberede kundernes exit. Det er oplyst, at størstedelen af indsatsen ligger ved udvælgelsen og ved kundernes exit. Yderligere er det på inspektionen oplyst, at den løbende opfølgning på kundernes investeringer omfatter opfølgning på, at investeringerne udvikler sig som forventet samt rådgivning om, hvordan der skal forholdes, hvis de ikke udvikler sig som forventet. Denne rådgivning kan omfatte corporate finance forhold. Ovenstående fremgår også af selskabets forretningsgange for rådgivning om unoterede investeringer. Blandt andet fremgår det, at selskabet kan rådgive om investeringernes forløb og optimering heraf med henblik på at maksimere værdien af de selskaber, som kunderne investerer i, forud for exit. Rådgivningen kan vedrøre væsentlige forhold i de virksomheder, som kunderne investerer i.

4 4 På inspektionen blev det oplyst, at selskabet ikke deltager i styringen og driften af de virksomheder, som kunden investerer i, men at selskabets ansatte løbende holder kontakt med øvrige aktionærer og ledelsen i de virksomheder, som kunderne investerer i. Af instrukserne for de ansatte i LD Invest Equity fremgår også, at selskabets ansatte om muligt enten skal indtræde i bestyrelserne for de virksomheder, som kunderne investerer i, eller deltage som observatør på bestyrelsesmøderne. Det er på inspektionen oplyst, at eventuelle bestyrelseshonorarer ikke tilgår selskabets ansatte, men tilgår selskabet, dog sådan at bestyrelseshonoraret fragår honoraret for rådgivningen af kunderne. Selskabet har efterfølgende begrundet dette med, at den ansatte deltager i eventuelle bestyrelsesmøder i sin arbejdstid, og at den ansatte således ville få dobbeltbetaling, hvis den ansatte også modtog et bestyrelseshonorar. Det er på inspektionen oplyst, at selskabet også kan foreslå konkrete personer, som kan indtræde i ledelsen af de virksomheder, som kunderne investerer i. Dette fremgår også af selskabets hjemmeside, hvoraf fremgår, at selskabet kan trække på sit store netværk af erfarne erhvervsfolk til såvel bestyrelsesarbejde som daglig ledelse. Selskabet har efter inspektionens afholdelse og efter Finanstilsynets redegørelse over for selskabets direktion for tilsynets væsentlige konklusioner på et afsluttende møde den 25. maj 2010 i et brev af 10. juni 2010 tilkendegivet, at selskabets ansatte ikke er forpligtet til at stille sig til rådighed som bestyrelsesmedlem eller observatør, og at selskabets ansatte ikke er repræsenteret ved enten en bestyrelsespost eller en observationspost i alle de virksomheder, som kunderne investerer i. Samtidig præciseres det, at det ikke er en del af aftalegrundlaget med kunden at stille bestyrelsesmedlemmer til rådighed. Det anføres, at dette skyldes, at bestyrelseshvervet efter lovgivningen er personligt, ligesom det ansvar, der medfølger bestyrelseshvervet er personligt. Det anføres også, at bestyrelsesmedlemmer skal vælges på generalforsamlingen. De ansatte, som måtte deltage i bestyrelsesarbejde i selskaber, som kunden investerer i, er derfor ikke underlagt deres ansættelsesforhold med selskabet, når de deltager i bestyrelsesarbejdet. Det anføres også, at de ansatte aldrig udgør flertallet af bestyrelsen, og at en ansat normalt aldrig er bestyrelsesformand. Det er oplyst, at selskabets ansatte samlet besidder 34 bestyrelsesposter og 29 observationsposter. Ad påbud 2 og 3. Udøvelse af kunders ejerbeføjelser og involvering i aftaler og dokumenter Det er på inspektionen oplyst, at selskabets ansatte udover at kunne deltage i bestyrelsesarbejdet i de virksomheder, som kunderne investerer i, kan blive bemyndiget af kunderne til ved fuldmagt at udøve kundernes

5 5 ejerbeføjelser vedrørende de virksomheder, som kunderne investerer i. Dette fremgår også af instrukserne for de ansatte i LD Invest Equity og af selskabets forretningsgange vedrørende rådgivning om unoterede investeringer, hvoraf det også fremgår, at fuldmagterne kan være enten generelle eller specifikke og kan omhandle beslutninger, som kan være af reel betydning for kundens investering. Det er på inspektionen ikke oplyst, at der kan være forskel på bemyndigelser og de modtagne fuldmagter. Det fremgår, at der kan gives fuldmagt til at repræsentere kunderne på generalforsamlinger i virksomheder, som kunderne investerer i, og på møder med eksterne parter. På inspektionen er det oplyst, at eksterne parter kan omfatte andre aktionærer end selskabets kunder, ledelserne i de virksomheder, som kunderne investerer i, samt virksomhedernes banker. Finanstilsynet er på inspektionen blevet forelagt aftaler om investeringsservice, som er gennemgået på inspektionen. Af en aftale med én kundefremgår, at selskabet skal foranledige, at kunden får mulighed for at udøve aktivt ejerskab over de virksomheder, kunden investerer i, ved at repræsentere og afgive stemme på vegne af kunden på generalforsamlinger i virksomhederne, herunder vælge og afsætte bestyrelsesmedlemmer i virksomhederne. Selskabet har efterfølgende præciseret, at det i aftalen anførte om valg og afsættelse af bestyrelsesmedlemmer skal forstås sådan, at selskabet på kundens vegne skal stemme for eller afsætte et bestyrelsesmedlem, hvis kunden træffer beslutning herom og giver selskabet fuldmagt hertil. Af aftalen fremgår også, at selskabet på kundens vegne skal forhandle og indgå aftaler vedrørende investeringer og follow-on-investeringer, herunder forhandle og indgå finansieringen af investeringerne samt forhandle og indgå incitamentsordninger for ledelsen i de virksomheder, som kunderne investerer i. Det fremgår også, at selskabet skal indgå og underskrive betingede købs- og salgsaftaler, fortrolighedserklæringer, hensigtserklæringer samt alle øvrige aftaler i relation til en investering eller follow-on investering. Desuden fremgår, at selskabet i henhold til separate aftaler med de virksomheder, som kunderne investerer i, kan forhandle investeringer foretaget af disse virksomheder. Af den generelle fuldmagtsaftale vedrørende aftalen fremgår således også, at selskabet er bemyndiget til på vegne af kunden at underskrive aftale- og selskabsretlige dokumenter så som købs- og salgsaftaler, fortrolighedserklæringer, hensigtserklæringer og alle øvrige aftaler i relation til en investering samt aftaler vedrørende belåning eller ombelåning af investeringer. Det fremgår også, at selskabet på vegne af kunden skal underskrive tillæg til eller foretage opdatering af aktionæroverenskomster, udføre handlinger og underskrive dokumenter, som kunden har pligt til efter indgåede aktionæroverenskomster samt tiltræde overdragelse eller

6 6 andre ændringer af medaktionærers aktieposter. Det fremgår også, at selskabet på vegne af kunden skal stifte selskaber til brug for senere investeringer. Samtidig fremgår, at selskabet skal foretage ændringer vedrørende det, som er omfattet af fuldmagten, og til at foretage handlinger, som fuldmægtigene diskretionært vurderer hensigtsmæssige eller nødvendige i forbindelse hermed. Af fuldmagtsaftaler vedrørende en aftale med en anden kunde fremgår tilsvarende, at selskabet er bemyndiget til at give møde for og stemme på vegne af kunden i forbindelse med gennemførelse af follow-oninvestering i form af kapitalforhøjelse i eller ansvarligt lån til den virksomhed, som kunden har investeret i, etablering af bridgefinansiering eller anden finansieringsstruktur af kundens investering samt ændring af vedtægterne for den virksomhed, som kunden har investeret i. Det fremgår også, at selskabet skal gennemføre kundens follow-on-investering i overensstemmelse med aftalegrundlaget m.v. med de ændringer, som er aftalt med investeringskomitéen eller som er nødvendige i forbindelse med de afsluttende handlinger. I den forbindelse skal selskabet tiltræde eventuelle ændringer i aktionæroverenskomsten mellem aktionærerne som følge af follow-on-investeringer samt afholde de i denne forbindelse nødvendige omkostninger for kunden. Af en af instrukserne for de ansatte i LD Invest Equity fremgår også, at den ansatte på kundernes vegne skal forhandle og gennemføre aftaler vedrørende nye investeringer, follow-on-investeringer samt exits, ligesom den ansatte skal deltage i bankforhandlinger vedrørende finansieringen af kundernes investeringer blandt andet med henblik på stillingtagen til follow-on-investeringer. Desuden fremgår det af den præsentation af LD Invest Equity, som kan downloades fra selskabets hjemmeside, at selskabet leverer back-up med finans og jura samt investerings- og makroanalyse. Selskabet har efter inspektionens afholdelse og efter Finanstilsynets redegørelse for tilsynets væsentlige konklusioner over for selskabets direktion på et afsluttende møde den 25. maj 2010 i et brev af 10. juni 2010 præciseret, at selskabets deltagelse på generalforsamlinger skal ske i henhold til fuldmagt fra kunden. Det anføres, at der indhentes en fuldmagt ved, at selskabets ansatte gennemgår generalforsamlingens dagsorden og på baggrund deraf rådgiver kunden om, hvordan kundens ejerbeføjelser i den virksomhed, som kunden investerer i, efter selskabets opfattelse udøves mest hensigtsmæssigt. På baggrund heraf udsteder kunden fuldmagt til navngivne personer ansat hos selskabet. Det anføres også, at deltagelsen på generalforsamlinger vil ske i overensstemmelse med bestemmelserne i

7 7 selskabsloven, der fastlægger, at den daglige ledelse udøves af virksomhedernes direktioner. Med hensyn til selskabets deltagelse på møder med eksterne parter som repræsentant for kunderne præciserer selskabet i brevet af 10. juni 2010, at deltagelsen ikke sker på vegne af ledelserne i de virksomheder, som kunderne investerer i, men på vegne af kunderne, og kun hvor det er naturligt, relevant og af betydning for kundens investering, at kunden er til stede for at varetage sine interesser som aktionær. Uanset, at det af aftalegrundlaget fremgår, at selskabet skal forhandle, indgå og underskrive, herunder foretage opdateringer og udføre handlinger, vedrørende aftale- og selskabsretlige dokumenter, er det på inspektionen oplyst, at aftale- og selskabsretlige dokumenter vedrørende de unoterede investeringer udarbejdes af eksterne parter, og at selskabet alene bistår og yder rådgivning vedrørende dokumenterne. Det er efterfølgende supplerende oplyst, at selskabet i visse tilfælde fremsender paradigmer til eller udkast til aftale- og selskabsretlige dokumenter til eksterne parter, som vil kunne accepteres af kunden i den pågældende situation. Det er også oplyst på inspektionen, at selskabet ikke, som det ellers fremgår af aftalegrundlaget, forhandler finansieringen af investeringerne, men alene deltager i forhandlingerne. Selskabet har efter inspektionens afholdelse og efter Finanstilsynets redegørelse for tilsynets væsentlige konklusioner over for direktionen på et afsluttende møde den 25. maj 2010 i et brev af 10. juni 2010 uddybet, hvilke forhandlinger selskabet deltager i, og hvilke dokumenter selskabet er involveret i. Det anføres, at selskabet i forbindelse med rådgivningen om unoterede investeringer yder rådgivning om de dokumenter, der skal udarbejdes og forhandles på plads som led i gennemførelsen af et køb eller salg eller forberedelse af samme. Det anføres, at kerneområdet på dokumentsiden selvsagt vil være selve købs- eller salgsaftalen vedrørende en given investering, men at disse typisk kun udgør en del af den samlede transaktionsdokumentation. Videre anføres det, at der som led i og som betingelse for foretagelsen af en given investering således typisk er en lang række øvrige dokumenter, der skal udarbejdes og forhandles, og som er afgørende betydning for kundens investering og vilkårene herfor. Dokumenterne udgør en samlet pakke, og det anføres, at selskabet i sin rådgivning om unoterede investeringer ikke kan nøjes med at rådgive kunden om selve købs- eller salgsaftalen, da alle dokumenterne er vigtige for kundens investering. Hertil kommer, at selskabet for at leve op til best execution forpligtelsen i bekendtgørelse om værdipapirhandleres udførelse af ordrer er forpligtet til at træffe alle rimelige foranstaltninger for at opnå det for kunden bedst mulige resultat. Af dokumenter nævnes ejeraf-

8 8 taler, vedtægter, incitamentsordninger for ledelsen, lejeaftaler, leveranceaftaler m.v. Ad påbud 4. Hjemmeside Selskabets forretningsområde LD Invest Equity er beskrevet på selskabets hjemmeside, som efterlader det indtryk, at selskabet påtager sig at udøve kundernes ejerbeføjelser over de virksomheder, som kunderne investerer i, herunder at selskabet kan rådgive om forhold, som vedrører styringen og driften af de virksomheder, som kunderne investerer i. Fra hjemmesiden kan downloades en præsentation af LD Invest Equity, Introduktion til LD Invest Equity. Af præsentationens side 3 fremgår, at der er 22 medarbejdere i LD Invest Equity, og at LD Invest (forstået som Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S) leverer back-up med finans og jura samt investerings- og makroanalyse. Af præsentationens side 4 fremgår, at LD Invest Equity har værdier og målsætninger som ejere (selskabets egen fremhævning): - Være den bedste og foretrukne ejer for mindre og mellemstore virksomheder i Danmark - Være ansvarsfulde, aktive og beslutsomme ejere - Udvise engagement, respekt og forståelse overfor de virksomheder og mennesker, som vi investerer i - Agerer professionelt, beslutsomt og etisk i alle henseender og lægge vægt på, at vores samarbejdspartnere gør ligeså - Sikre det godt købmandsskab og højst mulige afkast på vores investeringer Af præsentationens side 6 fremgår, at LD Invest Equitys ejerskab kan være i form af - Medinvestering, Passiv minoritet - Medinvestering, Aktiv minoritet - Strategisk ansvar, Aktiv majoritet Yderligere fremgår, at kendetegnene er: - Udvikling af danske virksomheder - Anerkendelse af at ejermajoritet ikke er nødvendig for stor værdiskabelse - Aktiv deltagelse med erfarne erhvervsfolk

9 9 - Mere langsigtet investeringshorisont - Mindre finansiel gearing for at undgå belastning af virksomhed - Lang track record med mere end 300 investeringer i unoterede virksomheder over 25 år Af præsentationens side 7 fremgår, at LD Invest kan medvirke til investeringer i mange forskellige situationer, som vil indebære forskellige ejerroller. Af illustrationen på siden fremgår det igen, at ejerrollen kan spænde fra Mindre aktiv til Stor/meget aktiv, ligesom ejerandelen kan spænde fra lille til stor. Af præsentationens side 8 er kriterierne for at investere i virksomheder beskrevet. Kriterierne vedrører dels størrelse og branche dels mulighed for værdiskabelse. Om størrelse og branche fremgår blandt andet, at ejerandelen skal være mellem 25-9 pct., mens øvrige andele skal ejes af ledelse og erhvervspartnere. Om mulighed for værdiskabelse fremgår: - Klar konkurrencemæssig fordel i et etableret marked - Betydeligt potentiale for operationel og industriel værdiskabelse - Nuværende forretningsmodel fungerer - Stærk og forandringsparat ledelse og organisation - Troværdig økonomisk rapportering - Enighed om gennemtænkt strategi og exitmodel - LD Equity kan øve indflydelse og skabe værdi Af præsentationens side 9 fremgår, at LD Invest Equity fokuserer hovedsageligt på operationel/industriel værdiskabelse : - Fokus er på langsigtet industriel og operationel værdiskabelse: - Fokus på kontrolleret organisk vækst - Mindre leverage end normalt i private equity - Længere forventet ejerskab end normalt i private equity - Ønsker at sikre langsigtet perspektiv - Ønsker at undgå unødig anstrengelse og stress i virksomhederne - Erfarne og kompetente erhvervspartnere inddrages for at sikre fokus på operationel værdiskabelse Hjemmesiden beskriver desuden LD Invest Equitys: - Investeringsfokus

10 10 - Investeringsscenarier og ejerroller - Investeringskriterier - Værdiskabelsesfilosofi - Værdier og målsætninger som ejere - LD Invest Equity og DVCA I forbindelse med den dialog om forretningsområdet LD Invest Equity, som selskabet har haft med Finanstilsynet, har selskabet tilpasset ovenstående beskrivelser. De tilpasninger, som selskabet har foretaget, er overvejende, at LD Equity forstået som forretningsområdet LD Invest Equity og altså selskabet er erstattet af LD Invest Equitys kunder, og at LD Invest Equitys rolle i udøvelsen af ejerbeføjelserne er nedtonet. Nedenfor gives der eksempler på foretagne tilpasninger. Der tages udgangspunkt i den beskrivelse, som har været på hjemmesiden på tidspunktet for Finanstilsynets inspektion i selskabet. Selskabets tilpasninger er samtidig angivet i kantet parentes. Ad det beskrevne under Investeringsscenarier og ejerroller Investeringsscenarierne og ejerrollerne er beskrevet således: LD [Invest] Equity medvirker til [rådgiver om] investeringer i mange forskellige situationer, hvor behovet for investortype er forskelligt og motivationen for at involvere os [LD Invest Equitys kunder] varierer. Vores [Kundernes] ejerrolle vil variere fra sag til sag, men graden af aktiv involvering fra vores side [ fra vores side er slettet] vil typisk øges med vores [ vores er slettet] ejerandel. LD Equity [LD Invest Equity Invests kunder] behøver ikke at være lead-investor. Derimod er det en forudsætning, at der fra start opnås enighed i aktionærkredsen om, hvem der tager rolle som leadinvestor, og hvordan dette gøres. Dernæst følger en illustration af investeringsscenarierne og ejerrollerne samt en beskrivelse af de enkelte investeringer, som omfatter: - Medinvesteringer, som omfatter Co-inv. med nuværende aktionærer og Co-invest. med PE-fonde. Disse er beskrevet som havende en mindre aktiv ejerrolle samt en lille ejerandel. - Partnerinvesteringer, som omfatter Kapitaltilførsel til vækst, Industrielt opkøb og Turn around/rekonstruktion. Disse er beskrevet som havende en stigende ejerrolle og ejerandel. - Lead investeringer, som omfatter Industrielt spin-off, MBO/MBI og Generationsskifte/Buy-out. Fremhæves skal det anførte om Generationsskifte/Buy-out og Turnaround/rekonstruktion.

11 11 Om Generationsskifte/Buy-out fremgår blandt andet: LD Equity [LD Invest Equity fondene (LD Equity 1 K/S, LD Equity 2 K/S og LD Equity 3 K/S)] kan indtræde som enten minoritetsaktionærer eller majoritetsaktionærer, afhængigt af behovet og ønsket fra eksisterende ejere. Det vil dog altid være en forudsætning, at LD [Invest] Equity og de øvrige ejere er enige om forretningsplanen, herunder planen for hvordan LD Equity realiserer sin investering [investeringerne realiseres (exit)], og spillereglerne aktionærerne imellem (aktionæroverenskomst). Ved et generationsskifte bidrager LD [Invest] Equity med at facilitere og yde støtte med generationsskifteprocessen, sparre og yde støtte vedrørende finansieringsforhold, strategiske problemstillinger og eventuelle opkøb/frasalg, og vil desuden trække på sit store netværk af erfarne erhvervsfolk til såvel bestyrelsesarbejde som daglig ledelse. Om Turn-around/rekonstruktion fremgår: LD Equity [LD Invest Equity fondene] medvirker i visse tilfælde ved rekonstruktion af nødlidende virksomheder. LD Equity [LD Invest Equitys kunder] vil i et sådant scenarium tage en aktiv rolle, men vil sædvanligvis kun gøre det sammen med aktive partnere, som påtager sig rollen som primær drivkraft. I den situation vil LD [Invest] Equity bidrage med tilførsel af kapital, støtte og rådgivning [rådgive om tilførsel af kapital og yde støtte og rådgivning] i forbindelse med rekonstruktion og udvikling af strategi/forretningsplan [ forretningsplan er slettet], og [LD Invest Equity] vil kunne trække på sit store netværk af erfarne erhvervsfolk med de specifikke kompetencer, der er nødvendige for gennemførelsen af en turn-around. Ad det beskrevne under Værdiskabelsesflosofi Det fremgår, at: LD Equitys indstilling til, hvordan vi vil skabe værdi i de virksomheder, vi investerer i, og for de investorer, som står bag os, [LD Invest Equity fondenes (LD Equity 1 K/S, LD Equity 2 K/S og LD Equity 3 K/S) indstilling til, hvordan der vil skabes værdi i de virksomheder, der investeres i,] ligger i naturlig forlængelse af LDs hidtidige investeringspolitik og tilgang til investeringer i unoterede danske virksomheder. Denne værdiskabelsesfilosofi er funderet på fokus på industriel værdiskabelse, tålmodig og langsigtet holdning til ejerskabet og inddragelse af erfarne erhvervsfolk til udøvelse af det. - Prioriteret fokus på langsigtet industriel og operationel værdiskabelse - Fokus på styret organisk udvikling - Mindre gearing end sædvanligt i private equity

12 12 - Længere forventet gennemsnitlig ejerskabsperiode end sædvanligt i private equity - Ønsker at sikre langsigtet tænkning - Ønsker at undgå unødig belastning og stress af virksomheder - Erfarne og kompetente erhvervsfolk inddrages i udøvelsen af ejerskabet (i bestyrelsen) for at sikre industrielt værdiskabelsesfokus Ad det beskrevne under Værdier og målsætning som ejere" Det fremgår, at: LD Equity [LD Invest Equity fondene (LD Equity 1 K/S, LD Equity 2 K/S og LD Equity 3 K/S)] har - i samme ånd som LD altid haft - følgende værdier og målsætninger som ejere i de virksomheder, vi investerer i, og over for de øvrige aktører, vi samarbejder med. - Være den bedste og foretrukne ejer for mindre og mellemstore virksomheder i Danmark, og blive opfattet som sådan - Være ansvarsfulde og aktive ejere - Agere med respekt og en passende ydmyghed over for de virksomheder og mennesker, som vi investerer i, samt med forståelse for de behov, de har for stabilitet og rimelig planlægningshorisont - Agere professionelt og etisk i alle henseender og lægge stor vægt på, at samarbejdspartnere gør ligeså - Være indstillet på at træffe ubehagelige beslutninger, når det er nødvendigt - Sikre det højst mulige afkast på vores investeringer over tid På hjemmesiden er også selskabets investeringsmandater beskrevet. Om mandatet over for LDE 1, som vedrører LD Equity 1 K/S, fremgår: LD Equitys mandat er at sikre fortsat udvikling og værdiskabelse i selskaberne samt exit (salg af investeringerne) [LD Invest Equitys mandat er at investere midlerne i virksomheder, som udvælges efter LD Invest Equitys investeringskriterier]. Om mandatet over for A/S Dansk Erhvervsinvestering fremgår: A/S Dansk Erhvervsinvestering besluttede i 2007 [2006] at foretage en outsourcing af alt investeringsarbejde til LD Equity pr. 1. januar Outsourcingen vedrører alle investeringer i Dansk Erhvervsinvestering (DEI) og i Dansk Innovationsinvestering (DII). LD Equity yder rådgivning om selskaberne frem til exit, herunder om forhold vedrørende selskabernes udvikling [denne sætning er slettet]. For yderligere information om de to porteføljer i DEI og DII se venligst På hjemmesiden henvises til DEI s og DII s hjemmesider, og Af DE s hjemmeside fremgår: DEI vil via

13 13 Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S, som administrationen af porteføljen fra 1. januar 2007 er outsourcet til, i de kommende år videreudvikle de eksisterende porteføljeselskaber bedst muligt med henblik på videresalg inden for en kortere, men ikke endeligt afgrænset årrække. Om mandatet over for PKA A/S fremgår: PKA A/S (PKA) besluttede i 2005 at outsource forvaltningen af sin portefølje af direkte investeringer i unoterede aktier. I denne forbindelse indgik PKA aftale med Fondsmæglerselskabet af 2004 A/S om forvaltningen af porteføljen, som består af fem selskaber. LD Equity yder rådgivning om selskaberne frem til exit, herunder om forhold vedrørende selskabernes udvikling [sætningen er slettet]. De fem virksomheder omsætter for samlet DKK 1,3 mia. og har i alt ansatte. Af selskabets hjemmeside fremgår også, at LD Invest Equity har tilsluttet sig DVCA's (Danish Venture Capital and Private Equity Association) retningslinjer for aktivt ejerskab og åbenhed i kapitalfonde. 3. Retligt grundlag Ifølge 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 467 af 29. april 2010 med de ændringer, der følger af lov nr. 579 af 1. juni 2010 og lov nr. 721 af 25. juni 2010, er fondsmæglerselskabers aktiviteter begrænset til de aktiviteter, som er omfattet af lovens bilag 4, og som omfatter aktiviteter relateret til værdipapirhandel, bilagets afsnit A, samt aktiviteter, der er accessorisk hertil, bilagets afsnit B. Aktiviteter omfattet af bilagets afsnit A omfatter: 1. Modtagelse og formidling for investorers regning af ordrer vedrørende et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter. 2. Udførelse af ordrer med et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter for investorers regning. 3. Forretninger for egen regning med ethvert af de i bilag 5 nævnte instrumenter. 4. Skønsmæssig porteføljepleje af de enkelte investorers værdipapirbeholdninger efter instruks fra investorerne, såfremt beholdningerne omfatter et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter. 5. Investeringsrådgivning.

14 14 6. Afsætningsgaranti i forbindelse med emissioner af et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter eller placering af sådanne instrumenter på grundlag af en fast forpligtelse. 7. Placering af finansielle instrumenter uden fast forpligtigelse. 8. Drift af multilaterale handelsfaciliteter. 9. Opbevaring og forvaltning for investorers regning i forbindelse med et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter, herunder depotvirksomhed og tjenesteydelser knyttet til en eller flere af de i nr. 1-8 nævnte aktiviteter. Aktiviteter omfattet af bilagets afsnit B omfatter: 1. Boksudlejning. 2. Kredit- eller långivning til en investor, således at denne kan udføre en transaktion med et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter, såfremt den virksomhed, der yder kreditten eller lånet, deltager i transaktionen. 3. Rådgivning til virksomheder vedrørende kapitalstrukturer, industristrategi og dermed beslægtede spørgsmål samt rådgivning og tjenesteydelser vedrørende fusioner og opkøb af virksomheder. 4. Valutatransaktioner, når de pågældende transaktioner er et led i ydelsen af investeringsservice. 5. Investeringsanalyser og finansielle analyser eller andre former for generelle anbefalinger vedrørende et eller flere af de i bilag 5 nævnte instrumenter. 6. Tjenesteydelser i forbindelse med afsætningsgaranti. 7. Investeringsservice og investeringsaktiviteter samt accessoriske tjenesteydelser af den type, der er omhandlet i dette bilag vedrørende det underliggende instrument for derivaterne omfattet af bilag 5, nr. 5-7 og 10, når disse er knyttet til investeringsserviceydelsen eller accessoriske tjenesteydelser. 8. Formidling og rådgivning om lån og kreditter til gearede investeringer.

15 15 Fondsmæglerselskabers muligheder for at give rådgivning ud over, hvad der følger af lov om finansiel virksomhed bilag 4, afsnit A, følger således af lovens bilag 4, afsnit B, nr Fondsmæglerselskaber er også begrænset derved, at fondsmæglerselskaber ifølge 27 i lov om finansiel virksomhed alene må have dattervirksomheder, der også er fondsmæglerselskaber. Ovenstående begrænsninger gælder ikke for eksempelvis pengeinstitutter, som har en videre adgang til at drive accessorisk virksomhed, jf i lov om finansiel virksomhed. Minimumskapitalkravet til fondsmæglerselskaber udgør 1 mio. euro eller 0,3 mio. euro afhængig af hvilke aktiviteter, jf. bilag 4 i lov om finansiel virksomhed, selskabet er meddelt tilladelse til at udøve, jf. lovens 125, stk. 2. For pengeinstitutter er minimumskapitalkravet 5 mio. euro, jf. 124, stk. 2. Forskellene i kapitalkravene kan henføres til forskellene i de aktiviteter og medfølgende risici, som må udøves og påtages i henhold til de forskellige tilladelser. Ifølge 7, stk. 1, i lov om aktie- og anpartsselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 470 af 12. juni 2009 er bestemmende indflydelse beføjelsen til at styre en dattervirksomheds økonomiske og driftsmæssige beslutninger. Efter bestemmelsens stk. 2 foreligger der bestemmende indflydelse i forhold til en dattervirksomhed, når moderselskabet direkte eller indirekte gennem en dattervirksomhed ejer mere end halvdelen af stemmerettighederne i en virksomhed, med mindre det i særlige tilfælde klart kan påvises, at et sådant ejerforhold ikke udgør bestemmende indflydelse. Ejer et moderselskab ikke mere end halvdelen af stemmerettighederne i en virksomhed, foreligger der efter bestemmelsens stk. 3 bestemmende indflydelse, hvis moderselskabet har 1 Bestemmelsen i bilag 4, afsnit B, nr. 3, i lov om finansiel virksomhed stammer oprindeligt fra Rådets direktiv 93/22/EØF af 10. maj 1993 om investeringsservice i forbindelse med værdipapirer (ISD). Her fremgik den ordret som afsnit C, nr. 4. ISD blev blandt andet gennemført ved den første lov om fondsmæglerselskaber, lov nr af 20. december 1995, og har siden været gældende i fondsmæglerselskabslovene samt senere i lov om finansiel virksomhed. I Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/39/EF af 21. april 2004 om markeder for finansielle instrumenter, om ændring af Rådets direktiv 85/611/EØF, og 93/6/EØF samt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/12/EF og om ophævelse af Rådets direktiv 92/22/EØF (MiFiD) er bestemmelsen fortsat, jf. direktivets bilag 1, afsnit B, nr. 3.

16 16 1. råderet over mere end halvdelen af stemmerettighederne i kraft af en aftale med andre investorer, 2. beføjelse til at styre de finansielle og driftsmæssige forhold i en virksomhed i henhold til en vedtægt eller aftale, 3. beføjelse til at udpege eller afsætte flertallet af medlemmerne i det øverste ledelsesorgan og dette organ besidder den bestemmende indflydelse på virksomheden eller 4. råderet over det faktiske flertal af stemmerne på generalforsamlingen eller i et tilsvarende organ og derved besidder den faktiske bestemmende indflydelse over virksomheden. Eksistensen og virkningen af potentielle stemmerettigheder, herunder tegningsretter og købsoptioner på kapitalandele, som aktuelt kan udnyttes eller konverteres, skal efter bestemmelsens stk. 4 tages i betragtning ved vurderingen af, om et selskab har bestemmende indflydelse. Efter bestemmelsens stk. 5 skal der ved opgørelsen af stemmerettigheder i en dattervirksomhed ses bort fra stemmerettigheder, som knytter sig til kapitalandele, der besiddes af dattervirksomheden selv eller dens dattervirksomheder. 4. Vurdering Det er Finanstilsynets opfattelse, at bestemmelsen i lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit B, nr. 3, skal forstås sådan, at et fondsmæglerselskab kan rådgive virksomheder om de emner, som er nævnt i bestemmelsen. Videre er det Finanstilsynets opfattelse, at det er underordnet, om virksomheden er fondsmæglerselskabets kunde eller en virksomhed, som kunden investerer i. Vedrører rådgivningen en virksomhed, som kunden investerer i, er der tale om rådgivning om udøvelse af ejerbeføjelser. Fondsmæglerselskabet LD Invest A/S har tilkendegivet, at rammerne for de ydelser, som må tilbydes inden for bestemmelsen i lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit B, nr. 3, skal tilpasses sådan, at de afskærmer, at fondsmæglerselskaber påtager sig artsfremmede risici i forhold til det rådgiveransvar, som er det primære for fondsmæglerselskaber og det bærende hensyn bag fortolkningen af lovens bilag 4. Finanstilsynet er enigt med selskabet heri. På baggrund af ovenstående er det også Finanstilsynets opfattelse, at det er muligt for fondsmæglerselskaber som en tjenesteydelse at rådgive om udøvelse af ejerbeføjelser, så længe rådgivningen ikke er i strid med de øvrige begrænsninger, som fondsmæglerselskaber er underlagt i henhold til lov om finansiel virksomhed. Det indebærer efter Finanstilsynets opfattelse, at rådgivningen ud over at vedrøre emner nævnt i lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit B, nr. 3, skal være underordnet og stå i naturlig forlængelse af aktivitet omfattet af bilagets afsnit A.

17 17 Ordlyden af bestemmelsen i lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit B, nr. 3, er: Rådgivning til virksomheder vedrørende kapitalstruktur, industristrategi og dermed beslægtede spørgsmål samt rådgivning og tjenesteydelser vedrørende fusioner og opkøb af virksomheder. Hvad der ligger i de enkelte emner, som er nævnt i bestemmelsen, er ikke behandlet i lovforarbejderne, og bestemmelsens rækkevidde må derfor findes ved fortolkning. Det er Finanstilsynets opfattelse, at lovgiver ved den øvrige regulering af fondsmæglerselskaber, jf. afsnit 3 og nedenfor, har taget stilling til, at fondsmæglerselskaber på ingen måde må deltage i styringen, driften og indretningen af andre virksomheder. Det er dog Finanstilsynets opfattelse, at dette ikke afskærer et fondsmæglerselskab fra at yde rådgivning, så længe rådgivningen ikke indebærer, at fondsmæglerselskabet tilbyder tjenesteydelser, som indebærer risiko for, at fondsmæglerselskabet deltager eller bliver involveret i styringen, driften og/eller indretningen af andre virksomheder, herunder virksomheder som kunden investerer i. Således vurderer Finanstilsynet, at fondsmæglerselskaber ved alene at yde rådgivning ikke påtager sig et væsentligt andet ansvar end det ansvar, som fondsmæglerselskaber påtager sig i udøvelsen af investeringsrådgivning og skønsmæssig porteføljepleje, jf. lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit A, nr. 4 og 5. Derimod er det Finanstilsynets opfattelse, at det ikke er lovligt for et fondsmæglerselskab som en tjenesteydelse at udøve kundens ejerbeføjelser på vegne af kunden, herunder som en tjenesteydelse tilbyde at påtage sig: - At indlede eller deltage i drøftelser og forhandlinger med virksomheder, som kunden investerer i, eller med virksomhedernes eksterne parter om forhold, som vedrører styringen, driften og indretningen af virksomhederne. - At indtræde i virksomhedernes ledelser. - At forhandle, indgå og underskrive andre aftaler end de, der er nødvendige og sædvanlige i forbindelse med køb og salg af virksomheder. - At koncipere dokumenter. Finanstilsynet vurderer således, at ovenstående tjenesteydelser hverken ligger i naturlig forlængelse af investeringsrådgivning eller kan fortolkes ind i lov om finansiel virksomhed, bilag 4, afsnit B, nr. 3, og at fondsmæglerselskaber ved at tilbyde ovenstående tjenesteydelser påfører sig

18 18 artsfremmede risici i strid med 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed. Endvidere er det Finanstilsynets opfattelse, at et fondsmæglerselskab heller ikke som en tjenesteydelse kan tilbyde at påtage sig gennem ubegrænsede fuldmagter fra en eller flere kunder på generalforsamlinger i virksomheder, som kunden eller kunderne investerer i, at udøve kundens eller kundernes bestemmende indflydelse som defineret i 7, stk. 3, i lov om aktie og anpartsselskaber. Det er således Finanstilsynets opfattelse, at et fondsmæglerselskab ved på virksomhedernes generalforsamlinger at udøve kunders bestemmende indflydelse involverer sig direkte i styringen, driften og/eller indretningen af virksomhederne, hvilket efter tilsynets opfattelse er i strid med 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed. Dette gælder dog kun, såfremt fuldmagtshaver i henhold til fuldmagten er tillagt beføjelse til selv at vurdere, hvordan han/hun skal agere. I tilknytning til ovenstående skal opmærksomheden henledes på, at fondsmæglerselskaber ikke er omfattet af bestemmelsen i 25 i lov om finansiel virksomhed, hvorefter alene pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsvirksomheder midlertidigt må drive anden virksomhed med henblik på medvirken ved omstrukturering af erhvervsvirksomheder. Bestemmelsen i 25 i lov om finansiel virksomhed skal ses sammen med bestemmelsen i lovens 24, hvorefter pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsvirksomheder må drive virksomhed, der er accessorisk til den virksomhed, der er givet tilladelse til i henhold til lov om finansiel virksomhed. Dette er i modsætning til fondsmæglerselskaber, hvis accessoriske aktivitet er begrænset til aktiviteterne omfattet af lovens bilag 4, afsnit B, jf. lovens 9, stk. 2, 2. pkt. Bestemmelserne i 24 og 25 i lov om finansiel virksomhed er udtryk for, at pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsvirksomheder kun undtagelsesvist skal involvere sig i driften af anden virksomhed end den virksomhed, der er givet tilladelse til i henhold til lov om finansiel virksomhed. Det er Finanstilsynets opfattelse, at det faktum, at fondsmæglerselskaber ikke er omfattet af ovennævnte bestemmelser, taler for, at fondsmæglerselskaber ikke ej heller undtagelsesvist skal involvere sig i driften af anden virksomhed end fondsmæglervirksomhed. Fondsmæglerselskaber er således også begrænset derved, at fondsmæglerselskaber i henhold til 27 i lov om finansiel virksomhed alene må have dattervirksomheder, der også er fondsmæglerselskaber.

19 19 Af lovbemærkningerne til 24-27, jf. lovforslag nr. L 176 af 12. marts 2003, kan også udledes, at bestemmelsen i 27 i lov om finansiel virksomhed hænger sammen med, at fondsmæglerselskaber ikke må drive accessorisk virksomhed ud over, hvad der følger af lovens bilag 4, afsnit B. Dette skal ses i lyset af, at fondsmæglerselskaber er underlagt et betydeligt mindre minimumskapitalkrav end for eksempel pengeinstitutter, som har en videre adgang til at udøve accessorisk virksomhed, jf. 24 i lov om finansiel virksomhed. Ad påbud 1. Deltagelse i bestyrelsesarbejde Der henvises til det under afsnit 2 om påbud 1 anførte. Uanset, at selskabets ansatte ikke er underlagt deres ansættelsesforhold med selskabet i varetagelsen af bestyrelseshvervet i en virksomhed, som selskabets kunder investerer i, er det Finanstilsynets opfattelse, at det ikke ubetydelige antal bestyrelsesposter, som selskabets ansatte besidder, sammenholdt med, - at de ansattes varetagelse af bestyrelseshvervet sker i deres arbejdstid, og - at de ansatte ikke modtager særskilt honorering for varetagelsen af bestyrelseshvervet, men at et eventuelt honorar tilfalder selskabet, indebærer, at det er en del af selskabets tjenesteydelser at lade selskabets ansatte påtage sig bestyrelseshverv i de virksomheder, som kunderne investerer i. Dette underbygges også af, at det af de ansattes instrukser fremgår, at de skal kunne indtræde i bestyrelserne for de virksomheder, som kunderne investerer i. Det er således også Finanstilsynets opfattelse, at de ansattes bestyrelseshverv i de virksomheder, som kunderne investerer i, er af ikke ubetydelig betydning for selskabets muligheder for at rådgive kunderne om investeringernes forløb og optimering heraf, og at det således er en del af selskabets tjenesteydelser at lade selskabets ansatte påtage sig bestyrelseshverv i de virksomheder, som kunderne investerer i. At lade selskabets ansatte påtage sig bestyrelseshverv i de virksomheder, som kunderne investerer i, er efter Finanstilsynets opfattelse ikke omfattet af bilag 4 til lov om finansiel virksomhed og er derfor i strid med 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed. Deltagelse i bestyrelsesarbejdet kan således efter Finanstilsynets opfattelse ikke fortolkes ind i ordlyden af lovens bilag 4, afsnit B, nr. 3, ligesom deltagelsen efter tilsynets opfattelse heller ikke står i naturlig forlængelse af rådgivning om unoterede investeringer.

20 20 Endvidere er det Finanstilsynets opfattelse, at et fondsmæglerselskab kan påpege svagheder i bestyrelsen for en virksomhed, som kunderne investerer i, herunder foreslå konkrete personer til bestyrelsen, så længe det ikke er en tjenesteydelse at sammensætte bestyrelsen eller stille selskabets ansatte til rådighed for deltagelse i bestyrelsesarbejdet, idet selskabet hermed har indflydelse på styringen af virksomhederne. Ad påbud 2 og 3. Udøvelse af kunders ejerbeføjelser og involvering i aftaler og dokumenter På baggrund af det under afsnit 2 til påbud 2 anførte er det Finanstilsynets opfattelse, at selskabet ikke kun rådgiver om, hvordan kunderne kan udøve kundernes ejerbeføjelser i en virksomhed, som kunderne investerer i, men at det også indgår i selskabets tjenesteydelser at lade selskabets ansatte udøve og repræsentere kundernes ejerbeføjelser vedrørende de virksomheder, som kunderne investerer i. Således fremgår det af selskabets forretningsgange og instrukser og af aftalegrundlaget med kunderne, at selskabet tilbyder: - At lade selskabets ansatte udøve kundernes ejerbeføjelser på generalforsamlinger i virksomheder, som kunderne investerer i. - At lade selskabets ansatte repræsentere kunderne på møder med virksomheder, som kunderne investerer i, eller med virksomhedernes eksterne parter, herunder lade selskabets ansatte forhandle, indgå og underskrive aftaler og selskabsretlige dokumenter samt varetage den praktiske håndtering af aftale- og selskabsretlige dokumenter. Det er Finanstilsynets opfattelse, at det ikke ligger i naturlig forlængelse af investeringsrådgivning, og at det ikke kan fortolkes ind i lov om finansiel virksomhed bilag 4, afsnit B, nr. 3, gennem fuldmagtsaftaler at lade selskabets ansatte udøve kunders ejerbeføjelser på virksomhedernes generalforsamlinger i de tilfælde, hvor en eller flere kunder tilsammen har en bestemmende indflydelse som defineret i 7, stk. 3, i lov om anpartsog aktieselskaber, idet selskabet derved i strid med 9, stk. 2, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed involverer sig direkte i styringen, driften og/eller indretningen af andre virksomheder. Dette gælder dog kun, såfremt fuldmagtshaver i henhold til fuldmagtsaftalen er tillagt beføjelse til selv at vurdere, hvordan han/hun skal agere. Tilsvarende er det Finanstilsynets opfattelse, at det ikke ligger i naturlig forlængelse af investeringsrådgivning, og at det ikke kan fortolkes ind i lov om finansiel virksomhed bilag 4, afsnit B, nr. 3, gennem fuldmagtsaftaler at lade selskabets ansatte repræsentere kunder på møder med virk-

21 21 somheder, som kunderne investerer i, eller med virksomhedernes eksterne parter, herunder lade selskabets ansatte - forhandle, indgå og underskrive aftale- og selskabsretlige dokumenter samt - varetage den praktiske håndtering af aftale- og selskabsretlige dokumenter, herunder koncipere dokumenterne. Dog er det Finanstilsynets opfattelse, at det ligger i naturlig forlængelse af rådgivning om unoterede investeringer, at selskabet forhandler aftaler, der er nødvendige og sædvanlige i forbindelse med rådgivning om unoterede investeringer, herunder follow-on-investeringer, og at selskabet rådgiver om finansieringen af investeringerne, herunder deltager i forhandlingerne vedrørende finansieringen af investeringerne. Forhandling, indgåelse og underskrivelse af andre aftaler m.v. såsom lejeaftaler, leveranceaftaler, ansættelsesaftaler med funktionærer m.v. - er derimod efter Finanstilsynets opfattelse ikke en naturlig del af rådgivningen om unoterede investeringer, idet der er tale om aftaler m.v., som vedrører driften af de virksomheder, som kunderne investerer i. Tilsvarende gælder efter Finanstilsynets opfattelse varetagelse af den praktiske håndtering af aftale- og selskabsretlige dokumenter, herunder konciperingen af dokumenterne. Selskabet må således ikke koncipere dokumenterne, men må alene yde rådgivning af mere overordnet og generel karakter. Selskabet må heller ikke stifte selskaber eller foretage anmeldelser over for Erhvervs- og selskabsstyrelsen, med mindre de vedrører selskabets egne forhold. Ad påbud 4. Hjemmeside Det er Finanstilsynets opfattelse, at den præsentation af forretningsområdet LD Invest Equity, som kan downloades fra selskabets hjemmeside, og som er beskrevet under afsnit 2 til påbud 4, efterlader det indtryk, at selskabet påtager sig at udøve kundernes ejerbeføjelser over de virksomheder, som kunderne investerer i, herunder at selskabet involverer sig i forhold, som vedrører styringen og driften af de virksomheder, som kunderne investerer i. Præsentationen efterlader således det indtryk, at det er en del af LD Invest Equitys tjenesteydelser at deltage i udviklingen af de virksomheder, som kunderne investerer i, herunder involvere sig i beslutninger som vedrører virksomhedernes ledelse, forretningsplan og finansieringsforhold. Endvidere er det Finanstilsynets opfattelse, at beskrivelsen af forretningsområdet LD Invest Equity på selskabets hjemmeside selv efter de foretagne tilpasninger ikke i tilstrækkelig grad afspejler den rolle, som

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 11. juli 2008 hedder det: ...

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 11. juli 2008 hedder det: ... Kendelse af 8. juni 2009 (J.nr. 2008-0017408) Omtvistet aktivitet vedrørende rådgivning og vejledning om konkrete prospekter opfylder ikke kravet i lov om finansiel virksomhed 9, stk. 2, 2. pkt. Lov om

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1) BEK nr 277 af 03/04/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0006 Senere ændringer til

Læs mere

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger

Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s regler om provisionsbetalinger vedrørende porteføljeplejeordninger Dansk Aktionærforening FinansDanmark Forbrugerrådet Tænk Fondsmæglerforeningen Investeringsfondsbranchen 24. januar februar 2017 Ref. MEST J.nr. Orientering om Finanstilsynets fortolkning af MiFID II s

Læs mere

Maj Invest Equity - Værdiskabelse i Private Equity. Erik Holm

Maj Invest Equity - Værdiskabelse i Private Equity. Erik Holm Maj Invest Equity - Værdiskabelse i Private Equity Erik Holm De mange myter om kapitalfonde Myter De er skadelige for beskæftigelsen (samfundet) De er meget lukkede De skaber kun værdi med låneteknik De

Læs mere

Afgørelse om tilbudspligt

Afgørelse om tilbudspligt Plesner Att.: partner Jacob Bier Amerika Plads 37 2100 København Ø 22. oktober 2013 Ref. 70074319 JBI/UPK J.nr. 6373-0028 Afgørelse om tilbudspligt Finanstilsynet modtog den 29. august 2013 en henvendelse

Læs mere

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. [Udeladt] 14. januar 2016 Ref. J.nr. Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. I brev af 24. april 2015 har (herefter ) redegjort for, om aktiviteter

Læs mere

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER // MAJ 2015 FORMUEPLEJE A/S, FONDSMÆGLERSELSKAB ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Betingelsernes anvendelsesområde Formuepleje A/S

Læs mere

Asset Management update

Asset Management update NJORD NEWS Asset Management update June 2017 Denne opdatering giver et overblik over udvalgte nyheder, som vores afdeling for Investment Management (kapitalforvaltning) har fundet særligt aktuelle, såsom

Læs mere

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Til direktionen eller filialledelsen 10. juli 2019 Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Salg af investeringsprodukter i det nuværende lavrentemiljø er et tema, som Finanstilsynet har haft fokus

Læs mere

Afgørelse om dispensation fra tilbudspligt

Afgørelse om dispensation fra tilbudspligt Bruun Hjejle Att.: Partner Andreas Nielsen Sendt via mail til: ani@bruunhjejle.dk, cei@bruunhjejle.dk og oles@bruunhjejle.dk 18. juni 2018 Ref. mbd J.nr. 6374-0004 Afgørelse om dispensation fra tilbudspligt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. november 2012 (J.nr. 2012-0031859) Udøvede

Læs mere

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1)

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1) BEK nr 864 af 23/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0005 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud 17. oktober 2012 Nyhedsbrev M&A/ Ny vejledning om bekendtgørelse om overtagelsestilbud Den 2. oktober 2012 offentliggjorde Finanstilsynet vejledning nr. 9475 om bekendtgørelse om overtagelsestilbud ( Vejledningen

Læs mere

Vedtægter for Aktieselskabet Schouw & Co.

Vedtægter for Aktieselskabet Schouw & Co. Udkast til vedtægter med alle ændringer foreslået af bestyrelsen til ordinær generalforsamling torsdag den 14. april 2016 Vedtægter for Aktieselskabet Schouw & Co. CVR-nr. 63 96 58 12 Side 2 1. Selskabets

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) BEK nr 738 af 13/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet 18. juli 2018 Nyhedsbrev Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet Introduktion I januar sendte Finanstilsynet et udkast til vejledning om

Læs mere

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1)

Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) Bekendtgørelse om tredjepartsbetalinger m.v. 1) I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 174

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1

Bekendtgørelse om storaktionærer 1 Bekendtgørelse om storaktionærer 1 I medfør af 29, stk. 7, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved lov nr. 532 af 29. april 2015, fastsættes:

Læs mere

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav

Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finanstilsynet Mai-Brit Campos Nielsen Finansrådet og Børsmæglerforeningens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om organisatoriske krav Finansrådet og Børsmæglerforeningen har modtaget Finanstilsynets

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Totalbanken A/S Att.: Direktionen Bredgade 95 5560 Aarup 26. juni 2013 Ref. csr J.nr. 6252-0105 Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Resumé Som led

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1

Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 Bekendtgørelse om provisionsbetalinger 1 I medfør af 43, stk. 2, 1. pkt., 43, stk. 3, 46 b, stk. 2, 50, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18.

Læs mere

Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje.

Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje. Finanshuset Demetra Fondsmæglerselskab A/S Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje. Nærværende almindelige forretningsbetingelser gælder i ethvert forhold

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

BEKENDTGØRELSE NR. 856 AF 14. DECEMBER 1990 OM VISSE KREDITINSTITUTTER.1)

BEKENDTGØRELSE NR. 856 AF 14. DECEMBER 1990 OM VISSE KREDITINSTITUTTER.1) BEKENDTGØRELSE NR. 856 AF 14. DECEMBER 1990 OM VISSE KREDITINSTITUTTER.1) Bekendtgørelse nr. 856 af 14.12.1990 Kapitel 1 Indledende bestemmelser Kapitel 2 Tilladelse m.m. Kapitel 3 Ejerforhold Kapitel

Læs mere

Udkast til forslag til lov om aktie- og anpartsselskaber (Selskabsloven)

Udkast til forslag til lov om aktie- og anpartsselskaber (Selskabsloven) Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Kampmannsgade 1 1780 København V. modernisering@eogs.dk Holte, den 8. januar 2009 Udkast til forslag til lov om aktie- og anpartsselskaber (Selskabsloven) Principielt Dansk

Læs mere

3.1 Selskabets aktiekapital udgør kr fordelt på aktier á kr eller multipla heraf. Der udstedes ikke ejerbeviser.

3.1 Selskabets aktiekapital udgør kr fordelt på aktier á kr eller multipla heraf. Der udstedes ikke ejerbeviser. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155426 UDKAST VEDTÆGTER FOR FORSYNINGEN ALLERØD RUDERSDAL A/S CVR-nr. 34 08 61 92 1. SELSKABETS NAVN 1.1 Selskabets

Læs mere

VEDTÆGTER. CVR-nr. 29 19 56 92 BERLIN HIGH END A/S 61.137/TWE 08.01.2013 1

VEDTÆGTER. CVR-nr. 29 19 56 92 BERLIN HIGH END A/S 61.137/TWE 08.01.2013 1 VEDTÆGTER BERLIN HIGH END A/S CVR-nr. 29 19 56 92 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Navn... 3 2. Formål... 3 3. Selskabets kapital... 3 4. Selskabets aktier... 4 5. Generalforsamling, kompetence, sted og indkaldelse...

Læs mere

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud Nordjyske Bank A/S c/o Plesner Att.: Advokat Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 12. november 2015 Ref. mbd J.nr. 6373-0051 Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Læs mere

Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse

Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse - 1 Vetoret i aktionæroverenskomster (ejeraftaler) - mindretalsbeskyttelse af aktionærer Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et salg af aktier i Dong Energy til en udenlandsk investeringsbank

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver?

1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver? Investeringsrådgivere 1. Hvem skal have tilladelse til at drive virksomhed som investeringsrådgiver? Efter 343 a, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal virksomheder, der udøver investeringsrådgivning

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansielle rådgivere og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om finansielle rådgivere og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Att.: Christina Thorup Sand Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk ctn@ftnet.dk Dato: 16. januar 2017 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

37 Redegørelse til investorerne i:

37 Redegørelse til investorerne i: i: Investeringsforeningen Sydinvest, Investeringsforeningen Sydinvest International, Investeringeforeningen Sydinvest Emerging Markets, Investeringsforeningen Strategi Invest, Investeringsforeningen Finansco,

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1Hammershøj8830 Tjele Telefon 8799 3000CVR-nr. 31843219 Politik til imødegåelse af interessekonflikter Politik til imødegåelse af interessekonflikter. Vedtaget på bestyrelsesmøde

Læs mere

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V. 26. januar 2015 Ref. ubp J.nr. 6072-0722 Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser foretaget af Københavns Andelskasse

Læs mere

Lempelse af fondsmæglerselskabers

Lempelse af fondsmæglerselskabers 1 December 2016 NYT Lempelse af fondsmæglerselskabers kapital og solvens Folketinget har i dag, den 1. december 2016, vedtaget at lempe kravene til fondsmæglerselskabers kapitalgrundlag og solvensbehov.

Læs mere

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed Marble Road Group ApS Sendt elektronisk til CVR 32095178 2. april 2019 Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet finder, at Marble

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB

POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB SIDE 1 AF 5 POLITIK FOR VÆKSTFONDENS FINANSIERINGSSEGMENTER OG EJERSKAB STAMDATA Ejer (ansvarlig): Bestyrelsen Version: 2 oprettet den 11.04.2019 Placering: [drev/intranet evt. med deeplink] Godkendt af:

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

KENDELSE AF 28. OKTOBER

KENDELSE AF 28. OKTOBER Side 1 af 9 KENDELSE AF 28. OKTOBER 1996. 96-50.109 Ydelse af kredit til kunder til hinder for godkendelse som fondsmæglerselskab. Lov om fondsmæglerselskaber 1, stk. 4. (Finn Møller Kristensen, Christen

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

VEDTÆGTER. For. European Wind Investment A/S CVR-nr. 31088658 KØBENHAVN ÅRHUS LONDON BRUXELLES

VEDTÆGTER. For. European Wind Investment A/S CVR-nr. 31088658 KØBENHAVN ÅRHUS LONDON BRUXELLES VEDTÆGTER For European Wind Investment A/S CVR-nr. 31088658 KØBENHAVN ÅRHUS LONDON BRUXELLES KROMANN REUMERT, ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5, DK- 2100 KØBENHAVN Ø, TELEFON +45 70 12 12 11 FAX +45 70 12 13

Læs mere

VEDTÆGTER. For. Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S

VEDTÆGTER. For. Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S VEDTÆGTER For Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S VEDTÆGTER 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S. 2. FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at udøve investeringsvirksomhed for

Læs mere

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste.

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste. Københavns Andelskasse Att.: Direktionen Tingskiftevej 5 2900 Hellerup 3. oktober 2016 Ref. AMV/SBA J.nr. 6252-0363 Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen ved salg

Læs mere

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse

Lov om finansiel virksomhed Fortolkning af reglerne om omdannelse Finanstilsynet 5. juli 2010 Lov om finansiel virksomhed 207-210 Fortolkning af reglerne om omdannelse Indledning Ifølge 207-210 i lov om finansiel virksomhed (herefter benævnt FiL) kan en sparekasse omdannes

Læs mere

Ringkjøbing Landbobank A/S. Kommissorium for Aflønningsudvalget. Kommissorium for Aflønningsudvalget

Ringkjøbing Landbobank A/S. Kommissorium for Aflønningsudvalget. Kommissorium for Aflønningsudvalget 1 1. Anvendelsesområde og formål 1.1 I henhold til Lov om Finansiel Virksomhed 77c samt bestyrelsens forretningsorden punkt 1.6 er der nedsat et Aflønningsudvalg (i det følgende benævnt Udvalget) under

Læs mere

Bestyrelsen genfremsætter følgende forslag til ændringer af foreningens vedtægter:

Bestyrelsen genfremsætter følgende forslag til ændringer af foreningens vedtægter: Frederiksberg, den 26. marts 2012 Investeringsforeningen Fundamental Invest indkalder herved til ekstraordinær generalforsamling, der afholdes på foreningens adresse Falkoner Allé 53, 3., 2000 Frederiksberg,

Læs mere

Forslag fra bestyrelsen:

Forslag fra bestyrelsen: Forslag fra bestyrelsen: Bemyndigelse til at lade banken erhverve egne aktier Bestyrelsen er indtil næste ordinære generalforsamling bemyndiget til, at erhverve egne aktier for op til 10 % af bankens aktiekapital,

Læs mere

VEDTÆGTER. For. Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S

VEDTÆGTER. For. Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S VEDTÆGTER For Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S VEDTÆGTER 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Aktiv Formue Forvaltning Stratego A/S. 2. FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at udøve investeringsvirksomhed for

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser side 1 af 5 Forretningsbetingelser Almindelige Forretningsbetingelser for MOMENTUM MARKETS ApS. 1. INDLEDNING Disse almindelige forretningsbetingelser finder anvendelse i tilknytning til den af Momentum

Læs mere

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse

Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Forretningsorden for Virum gymnasiums bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1143 af 23. oktober 2017, med de ændringer, der følger af lov nr. 65 af 30. januar 2018

Læs mere

Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S

Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S Plesner Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 26. august 2011 Ref. abr J.nr. 6373-0104 Afgørelse - Tilbudskursen - Cimber Sterling Group A/S De har ved e-mail af 17. august 2011 på vegne

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 19. marts 1997. J.nr. 96-86.232. Nærmere bestemt virksomhed krævede tilladelse som fondsmæglerselskab. Lov om værdipapirhandel 4, stk. 2. Lov om fondsmæglerselskaber 1. Bekendtgørelse nr. 721

Læs mere

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden.

1.3 Formålet med denne politik er at forhindre, at en interessekonflikt bliver udnyttet af Selskabet eller dets medarbejdere til skade for kunden. 1. Indledning 1.1 Denne politik ( Politik for håndtering af interessekonflikter ) definerer og skitserer retningslinjerne for Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ( Selskabet ) i relation til interessekonflikter.

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Wirtek a/s CVR-NR

VEDTÆGTER. for. Wirtek a/s CVR-NR VEDTÆGTER for Wirtek a/s CVR-NR. 26042232 15.04.2015 1 1. Navn og hjemsted 1.1 Selskabets navn er Wirtek a/s 1.2 Selskabets hjemsted er Aalborg kommune. 2. Formål 2.1 Selskabets formål er at udvikle og

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Nordicom A/S. (CVR-nr. 12 93 25 02)

VEDTÆGTER. for. Nordicom A/S. (CVR-nr. 12 93 25 02) VEDTÆGTER for Nordicom A/S (CVR-nr. 12 93 25 02) - 1 - 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Nordicom A/S. 2. FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at foretage anlægsinvestering i fast ejendom efter bestyrelsens skøn

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

VEDTÆGTER FOR MOLS-LINIEN A/S CVR NR

VEDTÆGTER FOR MOLS-LINIEN A/S CVR NR VEDTÆGTER FOR MOLS-LINIEN A/S CVR NR. 17 88 12 48 1. SELSKABETS NAVN OG FORMÅL 1.1 Selskabets navn er Mols-Linien A/S. 1.2 Selskabets formål er at drive færgefart og alle forretninger, der efter bestyrelsens

Læs mere

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende

Z Kommune. Z Kommune har herefter forelagt statsforvaltningen følgende Z Kommune 22. juni 2009 Den 29. maj 2009 har Z Kommune rettet telefonisk henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående byrådets beføjelser over for Z selskab A/S. Det blev nærmere oplyst, at

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø 7. oktober 2009 Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Påbud om offentliggørelse af oplysninger som følge af Det Finansielle

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

Vedtægter. Vestas Wind Systems A/S CVR-nr. 10 40 37 82

Vedtægter. Vestas Wind Systems A/S CVR-nr. 10 40 37 82 Vedtægter Vestas Wind Systems A/S CVR-nr. 10 40 37 82 Indholdsfortegnelse 1 Selskabets navn og formål 3 2 Selskabets kapital og aktier (kapitalandele) 3 3 Bemyndigelse til gennemførelse af kapitalforhøjelse

Læs mere

NUNA. Vedtægter. for Air Greenland A/S (CVR ) ADVOKATER EQQARTUUSSISSUSERISUT LAW FIRM

NUNA. Vedtægter. for Air Greenland A/S (CVR ) ADVOKATER EQQARTUUSSISSUSERISUT LAW FIRM Vedtægter for Air Greenland A/S (CVR 56996710 ) 1 Navn 1.1 Selskabets navn er Air Greenland A/S. 1.2 Selskabet har følgende binavne: Grønlandsfly A/S (Air Greenland A/S) Air Kalaallit Nunaat A/S (Air Greenland

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Nuværende mål for kapitalstrukturen er en egenkapitalandel på 30% excl. værdi af goodwill.

Nuværende mål for kapitalstrukturen er en egenkapitalandel på 30% excl. værdi af goodwill. Anbefalinger for god selskabsledelse Land & Leisure A/S følger i al væsentlighed Nasdaq OMX Copenhagen A/S s anbefalinger for god selskabsledelse. Land & Leisure A/S ledelse forholder sig således løbende

Læs mere

Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen

Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen Interessekonfliktpolitik for PFA-koncernen Bestyrelsen for PFA Bank A/S tiltræder hermed vedhæftede opdaterede Interessekonfliktpolitik for PFAkoncernen, som blev godkendt af PFA Holdings bestyrelse på

Læs mere

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger

1. En beskrivelse af den alternative investeringsfonds investeringsstrategi og investeringsmålsætninger OPLYSNINGER I HENHOLD TIL FAIF-LOVENS 62 Dette dokument skal oplyse investorer om risici i forbindelse med investering i Prime Office A/S. Dokumentet følger punkter, som disse er oplistet i 62 i lov om

Læs mere

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF)

Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) Lov om forvaltere af alternative investeringsfonde (FAIF) FAIF-reglerne og fortolkningen af dem 14. maj 2014 Johanne Daugaard Risbjerg, Vicekontorchef Kontor for Kollektive Investeringer Implementeringen

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør [udeladt] Att.: Direktør [udeladt] 13. 16. december september 2010 2015 Ref. Nv [udeladt] J.nr. 69515-0011 [udeladt] Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Property Bonds VIII (Sverige II) A/S CVR nr

VEDTÆGTER. for. Property Bonds VIII (Sverige II) A/S CVR nr VEDTÆGTER for Property Bonds VIII (Sverige II) A/S CVR nr. 29 21 33 64 1. Selskabets navn, hjemsted og formål 1.1 Selskabets navn er Property Bonds VIII (Sverige II) A/S. 1.2 Selskabets hjemsted er Københavns

Læs mere

FAIF nyhedsservice. Juni 2015

FAIF nyhedsservice. Juni 2015 FAIF nyhedsservice Juni 2015 Indledende I dette nyhedsbrev sættes der fokus på de regler der gælder, når en fond (AIF) foretager nye investeringer, herunder kravet om obligatorisk due diligence, opbevaring

Læs mere

Vedtægter. for Air Greenland A/S (A/S 30.672)

Vedtægter. for Air Greenland A/S (A/S 30.672) Vedtægter for Air Greenland A/S (A/S 30.672) Side 6 1 Navn 1.1 Selskabets navn er Air Greenland A/S. 1.2 Selskabet har følgende binavne: 2 Hjemsted Grønlandsfly A/S (Air Greenland A/S) Air Kalaallit Nunaat

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Finanstilsynet Juridisk Kontor Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C. Holte, den 19. februar 2008

Finanstilsynet Juridisk Kontor Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C. Holte, den 19. februar 2008 Finanstilsynet Juridisk Kontor Gl. Kongevej 74 A 1850 Frederiksberg C. ministerbetjening@ftnet.dk Holte, den 19. februar 2008 Udkast til forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. $ Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema til Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. 1 Hvad kan skemaet bruges til? Skemaet

Læs mere

Bestyrelsen for InterMail A/S, CVR-nr , ("Selskabet") indkalder herved til ordinær generalforsamling, der afholdes

Bestyrelsen for InterMail A/S, CVR-nr , (Selskabet) indkalder herved til ordinær generalforsamling, der afholdes Bestyrelsen for InterMail A/S, CVR-nr. 42 57 81 18, ("Selskabet") indkalder herved til ordinær generalforsamling, der afholdes tirsdag den 8. januar 2019, kl. 17.00 på Stamholmen 70, 2650 Hvidovre Dagsorden

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Fuldstændige forslag til fremsættelse på den ordinære generalforsamling i Netop Solutions A/S. tirsdag den 27. april 2010 kl. 14.

Fuldstændige forslag til fremsættelse på den ordinære generalforsamling i Netop Solutions A/S. tirsdag den 27. april 2010 kl. 14. Fuldstændige forslag til fremsættelse på den ordinære generalforsamling i Netop Solutions A/S tirsdag den 27. april 2010 kl. 14.00 Ad 3: Ad 6.a: Bestyrelsen foreslår, at der ikke udbetales udbytte til

Læs mere

Ekstraordinær generalforsamling Skjern Bank A/S

Ekstraordinær generalforsamling Skjern Bank A/S Nasdaq OMX Copenhagen A/S Skjern, 29. oktober 2012 Nikolaj Plads 6 1007 København K Fondsbørsmeddelelse nr. 18/2012 Ekstraordinær generalforsamling Skjern Bank A/S Skjern Bank afholder ekstraordinær generalforsamling

Læs mere

Vedtægter. Vestas Wind Systems A/S CVR-nr

Vedtægter. Vestas Wind Systems A/S CVR-nr Vedtægter Vestas Wind Systems A/S CVR-nr. 10 40 37 82 2. Vestas internal protocol Indholdsfortegnelse 1 Selskabets navn og formål... 3 2 Selskabets kapital og aktier (kapitalandele)... 3 3 Bemyndigelser

Læs mere

Selskabsreformen. særlige regler for finansielle virksomheder

Selskabsreformen. særlige regler for finansielle virksomheder Selskabsreformen særlige regler for finansielle virksomheder Lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven) 1 trådte for hoveddelens vedkommende i kraft den 1. marts 2010. Den resterende del af loven

Læs mere

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål 21. april 2017 Æ N D R I N G E R T I L A K T I O N Æ R R E T T I G H E D S D I R E K T I V E T Indledning Den 9. april 2014 fremsatte Europa-Kommissionen sit forslag om ændring af det nugældende aktionærrettighedsdirektiv

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Tryg A/S. CVR-nr. 26460212

VEDTÆGTER. for. Tryg A/S. CVR-nr. 26460212 VEDTÆGTER for Tryg A/S CVR-nr. 26460212 1 Navn, hjemsted og formål 1 Selskabets navn er "Tryg A/S". Selskabet driver også virksomhed under binavnene TrygVesta A/S og Tryg Vesta Group A/S. 2 Selskabets

Læs mere

K Ø B E N H A V N Å R H U S L O N D O N B R U X E L L E S

K Ø B E N H A V N Å R H U S L O N D O N B R U X E L L E S VEDTÆGTER For Access Small Cap A/S K Ø B E N H A V N Å R H U S L O N D O N B R U X E L L E S K R O M A N N R E U M E R T, A D V O K A T F I R M A SUNDKROGSGADE 5, D K - 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø, T E

Læs mere

BERLIN IV A/S VEDTÆGTER

BERLIN IV A/S VEDTÆGTER BERLIN IV A/S VEDTÆGTER VEDTÆGTER 1. NAVN 1.1 Selskabets navn er Berlin IV A/S. 2. FORMÅL 2.1 Selskabets formål er at investere direkte eller indirekte i ejendomme, herunder ved ejerskab af aktier (kapitalandele)

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Tryg A/S. CVR-nr

VEDTÆGTER. for. Tryg A/S. CVR-nr VEDTÆGTER for Tryg A/S CVR-nr. 26460212 1 Navn, hjemsted og formål 1 Selskabets navn er "Tryg A/S". Selskabet driver også virksomhed under binavnene TrygVesta A/S og Tryg Vesta Group A/S. 2 Selskabets

Læs mere

Aflønningsrapport for 2017

Aflønningsrapport for 2017 Aflønningsrapport for 2017 Forord Denne rapport beskriver PFA Banks principper for aflønning, og hvordan gældende regler efterleves. Rapporten er udformet med afsæt i regler i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1)

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1) BEK nr 1151 af 24/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1011-0007 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1)

Bekendtgørelse om storaktionærer 1) BEK nr 1256 af 04/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0036 Senere ændringer til

Læs mere

Redegørelse fra bestyrelsen i Nordicom A/S om det pligtmæssige offentlige købstilbud fremsat den 5. oktober 2016 af Park Street Asset Management

Redegørelse fra bestyrelsen i Nordicom A/S om det pligtmæssige offentlige købstilbud fremsat den 5. oktober 2016 af Park Street Asset Management Redegørelse fra bestyrelsen i Nordicom A/S om det pligtmæssige offentlige købstilbud fremsat den 5. oktober 2016 af Park Street Asset Management Limited Købestilbuddet fremsættes i form af et tilbudsdokument

Læs mere

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele

Ministerialtidende. 2010 Udgivet den 22. september 2010. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele Ministerialtidende 2010 Udgivet den 22. september 2010 20. september 2010. Nr. 81. Vejledning om godkendelse af erhvervelse eller forøgelse af kvalificerede andele 1. Indledning Vejledning om godkendelse

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Kommissorium for Vederlagsudvalget (Aflønningsudvalg) i Danske Andelskassers Bank A/S

Kommissorium for Vederlagsudvalget (Aflønningsudvalg) i Danske Andelskassers Bank A/S Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 J.nr. 12257f Kommissorium for Vederlagsudvalget (Aflønningsudvalg) i Danske Andelskassers Bank A/S 1 Konstituering og formål 1.1 I

Læs mere

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere.

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere. F10 Finansrådgiver P/S Direktionen Hollufgårds Allé 2 5220 Odense SØ 20. august 2018 Ref. RGR J.nr. 69523-0007 Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle Påbud Finanstilsynet påbyder F10 Finansrådgiver

Læs mere