Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006"

Transkript

1 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Projektrapport Februar 26

2 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Per G. Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 26

3 Titel : Formaldehydimission fra danske kraftvarmeværker Rapport kategori : Projektrapport Forfatter : Per G. Kristensen Dato for udgivelse : Copyright : Dansk Gasteknisk Center a/s Sagsnummer : ; H:\721\91\doc\rapport-rev.doc Sagsnavn : ISBN :

4 DGC-rapport 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Forord Resume og konklusion Baggrund og metode Emissioner af formaldehyd fra gasmotorer Andre aldehyder Emissionsregler Imissionsberegninger med OML-model Konklusion Referencer Bilag

5 DGC-rapport 2 1 Forord DGC har for gasselskabernes Tekniske Chefgruppe foretaget en analyse af forholdene omkring emissionen og immissionen af formaldehyd fra danske kraftvarmeværker med gasmotorer. Formålet med projektet har været at afklare, hvorvidt de gasmotorbaserede kraftvarmeværker har problemer i forhold til den gældende lovgivning for emission og immission af formaldehyd. Projektets gennemførelse er sket i to dele. I første del er der gennemført målinger af formaldehydemissionen og indsamlet de nødvendige data på en række anlæg i Danmark. I projektets anden del er de indsamlede data benyttet til ved hjælp af OML-beregninger at vurdere anlæggenes bidrag til formaldehyd i deres nærområde. Projektet er gennemført af Per G. Kristensen. Dataindsamling fra anlæg er primært foretaget af Henrik Andersen. De deltagende værker takkes for deres tilladelse til måleadgang og hjælp med de nødvendige skorstensdata. Per G. Kristensen Jan K. Jensen Afdelingschef Vicedirektør

6 DGC-rapport 3 2 Resume og konklusion DGC har gennemført en analyse af forholdene omkring emission og immission af formaldehyd fra danske kraftvarmeværker, der benytter gasmotorer. Undersøgelsen viser, at der er betydelige emissioner af formaldehyd fra de gasmotorbaserede kraftvarmeværker. Emissionen fra de i denne undersøgelse gennemførte emissionsmålinger ligger i intervallet fra mg/m 3 n tør røggas, aktuel O 2. Til sammenligning kan anføres, at industrivirksomheder efter Luftvejledningen /1/ har en emissionsgrænseværdi på 5-2 mg/m 3 n ved 1 % O 2 alt afhængig af virksomhedstypen. Miljøstyrelsen har for gasmotorer givet en grænseværdi på 1 mg/m 3 n ved 5 % O 2 for større gasmotoranlæg. Der er midlertidigt dispenseret for denne grænseværdi frem til sommeren 26 /2/. På baggrund af de gennemførte OML-beregninger kan det konkluderes, at nogle anlæg har problemer med at overholde gældende B-værdi for formaldehyd. To ud af ni af de i undersøgelsen gennemførte OML-beregninger viste problemer med overholdelse af B-værdien. I forhold til Luftvejledningens krav for øvrige aldehyder kan der på nogle anlæg være problemer med overholdelse af såkaldte massestrømskrav. Dette gælder specielt for acrolein og acetaldehyd. Såfremt massestrømskravet er overskredet, vil miljømyndighederne efter Luftvejledningen kunne rejse krav om gennemførelse af røggasrensning.

7 DGC-rapport 4 3 Baggrund og metode Med udgangspunkt i tidligere gennemførte DGC målinger af formaldehydemissionen fra danske kraftvarmeværker /3/ er der gennemført en undersøgelse af emissionsforholdene for formaldehyd på de danske gasmotorbaserede kraftvarmeværker. De tidligere indsamlede data antydede, som vist i Figur 1, at formaldehyd i en lang række tilfælde kunne være dimensionerende for skorstenshøjden. Tidligere har det været reglen blandt rådgiverne, at NO x ville være den dimensionerende faktor. 1 9 Fortyndingskrav, aldehyder Fortyndingskrav,NO x Formaldehyd Acetaldehyd Figur 1 Fortyndingskrav for NO x og formaldehyd fra en række danske kraftvarmeværker /3/. Det er dog ikke på denne baggrund muligt at afgøre, om nogle anlæg har reelle problemer. Omfanget af problemer vil afhænge af, hvor stor en sikkerhedsmargin, der er brugt ved dimensioneringen af skorstenen. Der er derfor i dette projekt gennemført indsamling af sammenhørende værdier for emissionen af formaldehyd og de nødvendige anlægsdata for at kunne foretage sammenhørende spredningsberegninger med OMLmodellen. Beregningerne i OML modellen er foretaget som standardberegninger med et fladt landskab og uden hensyntagen til koter og bygninger.

8 DGC-rapport 5 4 Emissioner af formaldehyd fra gasmotorer Tabel 1 viser de i dette projekt indsamlede emissionsdata fra ni forskellige gasmotorværker i landet. Tabel 1. Emissionsmålinger indsamlet i dette projekt. Dataindsamlingen er primært sket i 21. Værk O 2 NO x CO UHC Formaldehyd # % ppm ppm ppm C mg/m 3 n Aktuel O 2, tør røggas Disse målinger ligger således i tråd med de, der blev rapporteret i forbindelse med det gennemførte emissionsfaktorstudie, hvor der for formaldehyd blev opgjort følgende emissioner på de forskellige motortyper. Tabel 2. Emission af formaldehyder fra forskellige gasmotorer /4/. Formaldehyd mg/m 3 n 5% O 2 Middel Maks. Min. Stdafv. Antal Bergen Caterpillar Deutz MWM Jenbacher Wärtsilä Øvrige Alle Andre aldehyder Det er ligeledes velkendt, at der forekommer emission af en række andre aldehyder. Tabel 3 opsummerer de fundne emissioner for alle de undersøgte aldehyder energivægtet for alt energiforbrug på gasmotorer i år 2.

9 DGC-rapport 6 Tabel 3. Emission af formaldehyder fra forskellige gasmotorer /4/. Aldehyd Emission mg/m 3 n ved 5% O 2, tør røggas Formaldehyd 77. Acetaldehyd 6.2 Acrolein.289 Propanal.55 Acetone.721 Butanal.36 Pentanal.41 Hexanal.53 Benzaldehyd Emissionsregler Emissionerne af formaldehyd er begrænset efter reglerne i Luftvejledningen. For formaldehyd er der givet specielle krav til nye gasmotorer større end 5 MW indfyret efter 1. juli 23. Kravet er et emissionsgrænsekrav på 1 mg/m 3 n ved 5 % O 2. Ingen af de motorer, der er opstillet, eller som kan købes på markedet i dag, kan klare dette krav uden rensning af røggassen. Miljøstyrelsen har da også efter opfordring fra branchen og DGC dispenseret fra kravet i tre år, imens mulighederne for at reducere formaldehydemissionen undersøges, se /2/. De øvrige aldehyders emissionsgrænse fastlægges efter Luftvejledningens kapitel 3 ud fra stoffernes bidragsværdi (B-værdi). Tabel 4 giver en oversigt over de stillede krav. Tabel 4. Krav til emission og immission af aldehyder efter Luftvejledning og B-værdivejledning /5/. Aldehyd B-værdi krav Stofgruppe Massestrømsgrænsekrav Emissionsgrænsekrav μg/m 3 n g/h mg/m 3 n Formaldehyd mg/m 3 n uden massestrøm for store gasmotorer Acetaldehyd Acrolein Propanal Acetone Specielt kravene for acetaldehyd og acrolein vil være vanskelige at overholde for mange større gasmotoranlæg. Emissionen af de to stoffer ligger over emissionsgrænserne, hvorfor der vil kunne rejses krav om rensning af røggassen for motorer, når massestrømsgrænsen overskrides. For et gennem-

10 DGC-rapport 7 snitsværk vil kravet for acetaldehyd kunne rejses for anlæg større end ca. 3.7 MW indfyret effekt. For acrolein vil kravet for et gasmotorværk med gennemsnitlig emission kunne rejses fra ca. 1.6 MW indfyret gasmotoreffekt. 5 Immissionsberegninger med OML-model Der er foretaget immissionsberegninger for de 9 værker, der har deltaget i denne undersøgelse. Værkerne har til DGC oplyst de nødvendige data for anlægget til, at immissionsberegningerne kan gennemføres. Værkerne deltager anonymt i undersøgelsen. De foretagne OML-beregninger tager ikke hensyn til eventuelle bygningsmæssige forhold eller til koteforholdene omkring værkerne. Dette kan betyde, at immissionen i nogle tilfælde undervurderes. Det er dog DGC s erfaring, at bygningsforholdene på de fleste kraftvarmeværker kun giver en svag indflydelse på immissionsforholdene. Før anvendelse af immissionsberegningerne i egentligt miljøsagsarbejde må de dog gentages, såfremt lokale forhold tilsiger, at kote og bygningsforhold skal inkluderes. 5.1 Resultater De følgende figurer (Figur 2-1) viser resultaterne af de foretagne OMLberegninger. Immissionsgrænsen for formaldehyd er på 1 μg/m 3. Beregningerne viser, at værk #5 og værk #9 har problemer med at overholde immissionsgrænsen. Værk #9 endog i betydelig grad. De resterende værker ligger alle med god margin til kravet på 1 μg/m 3, idet de bidrager med mindre end 6.66 μg/m 3.

11 DGC-rapport Værk # 1, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # Værk # 2, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # 2.

12 DGC-rapport 9 5 Værk # 3, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # Værk # 4, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # 4.

13 DGC-rapport Værk # 5, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # Værk # 6, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # 6.

14 DGC-rapport Værk # 7, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # Værk # 8, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # 8.

15 DGC-rapport Værk # 9, mikrogram formaldehyd/m ,33 6,67-1, 1, Figur 2 Immission for værk # 9.

16 DGC-rapport 13 6 Konklusion og perspektivering Det må på baggrund af de gennemførte undersøgelser konkluderes, at gasmotorværkerne har betydelige problemer med overholdelse af de gældende emissionsgrænsekrav både for formaldehyd, acetaldehyd og acrolein. De undersøgte værker kan ikke overholde den af Miljøstyrelsen foreslåede grænseværdi på 1 mg/m 3 n ved 5 % O 2. Kravet ligger langt under de observerede emissioner. Ingen af de motorer, der er opstillet, eller som kan købes på markedet i dag, kan klare dette krav uden rensning af røggassen. Ligeledes vil næsten alle større anlæg have problemer i forhold til acetaldehyd, og det må forventes, at mere end halvdelen af værkerne over 1.6 MW indfyret effekt ikke overholder kravene for acrolein. Undersøgelsen om overholdelse af immissionskravene for formaldehyd er gennemført med et mindre antal værker end det solide datagrundlag for overholdelse af emissionskravene. Alligevel må det med to ud af ni værker konstateres, at der er problemer med overholdelse af immissionskravene. Problemets omfang kan dog ikke præciseres nærmere uden at øge datagrundlaget væsentligt. Løsningsforslag Der er mulige løsninger på problemet. Det er dokumenteret, at incinereringsanlægget på kraftvarmeværket i Nordborg i væsentlig grad reducerer emissionen af de forskellige aldehyder, men det er en for værkerne meget dyr løsning /6/. Udvaskning af formaldehyd er mulig /7/, men denne løsning giver ikke nogen fordel, hvad angår andre emissioner. To andre metoder er lige nu i test. Brug af en metode udviklet til reduktion af uforbrændt kulbrinte, RECCAT /8/, forventes at give reduktion af aldehyder. Systemet er på vej i feltafprøvning på et kraftvarmeværk i Jylland. Endelig gennemføres i et PSO projekt /9/ langtidstest af katalysatorer. De foreløbige resultater herfra er opløftende, idet det ser ud til at disse katalysatorer er i stand til at rense røggassen for aldehyder og CO.

17 DGC-rapport 14 7 Referencer /1/ Luftvejledningen. Vejledning nr. 2, 21, Miljøstyrelsen. /2/ 2. supplement til Luftvejledningen, udsendt af Miljøstyrelsen 3. september 23. /3/ Aldehydemissioner fra gasmotorer, Dansk Gasteknisk Center, /4/ Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker, delrapport 4, Eltra PSO projekt 3141, Dansk Gasteknisk Center, 23. /5/ B-værdivejledningen, Vejledning nr. 2, 22, Miljøstyrelsen. /6/ Incinereringsanlæg (IC-anlæg), Nordborg Kraftvarmeværk, Sydenergi, 2. /7/ Udvaskning af formaldehyd fra gasmotorrøggas, Dansk Gasteknisk Center, 24. /8/ Ny lovende katalysatortype, RECCAT", KraftvarmeNYT, juni 24, se /9/ Test af formaldehydkatalysatorer. Igangværende Eltra PSO projekt nr. 523.

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009 Anlæg # 9 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316 Målerapport 731-28-9 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 9 1/17 Anlæg # 9 Gasmotor: Jenbacher JMS 316 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation

Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker. Grænseværdier og dokumentation DGCnotat Fjernvarmen Temanummer om emission 1/5 Emissionskrav til naturgasfyrede kraftvarmeværker Grænseværdier og dokumentation Jan K. Jensen (jkj@dgc.dk), Henrik Andersen (han@dgc.dk) og Jan de Wit (jdw@dgc.dk),

Læs mere

Anlæg # 4, forgasningsgas

Anlæg # 4, forgasningsgas Anlæg # 4, forgasningsgas Gasmotoranlæg, Jenbacher J320 Målerapport 731-28-4 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 4 1/26 Anlæg # 4 Gasmotor: Jenbacher J320, forgasningsgas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker

Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker Eltra PSO projekt 3141 Delrapport 2 Anlægskarakterisering og emissionsdata for gasfyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e Maj 22 Dansk Gasteknisk

Læs mere

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009 Anlæg # 6 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C Målerapport 731-28-6 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 6 1/18 Anlæg # 6 Gasmotor: Jenbacher J 208 GS-C Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 10 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG Målerapport 731-28-10 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 10 1/17 Anlæg # 10 Gasmotor: Wärtsilä 18V34SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker

Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker Eltra PSO projekt 3141 Delrapport 4 Måleprogram og analyse af emissioner fra gasfyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e April 2003 Dansk Gasteknisk

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009 Anlæg # 1 Dieselmotoranlæg, grundlastværk Målerapport 731-28-1 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 1 1/23 Anlæg # 1 Dieselmotor, grundlastværk Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009 Anlæg # 5 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas Målerapport 731-28-5 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 5 1/25 Anlæg # 5 Gasmotor, Jenbacher J 316, deponigas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Måleprogram og analyse af emissioner fra gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e

Måleprogram og analyse af emissioner fra gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Energinet.dk miljø-projekt nr. 07/1882 Måleprogram og analyse af emissioner fra gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e Delrapport 4 April

Læs mere

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009 Anlæg # 8 Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4 Målerapport 731-28-8 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 8 1/25 Anlæg # 8 Gasmotor: Rolls Royce KVGS-18G4 Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

OML-beregning af CO + Støv

OML-beregning af CO + Støv OML-beregning af CO + Støv Data og formler til brug ved OML-beregning af CO og Støv fra flisfyringsanlæg 0,99 MW Se endvidere Bilag 1 - Data OML Oplysninger fra KEM Engineering Flisfyringsanlæg < 0,99

Læs mere

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Artikel til Dansk Kemi RECCAT -konceptet Udvikling af en ny lovende katalysatortype Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Indledning Nye naturgasfyrede gasmotorer på

Læs mere

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 14 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG Målerapport 731-28-14 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 14 1/15 Anlæg #14 Gasmotor: Wärtsilä 12V25SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Emissionsfaktorer og væsentlige kilder

Emissionsfaktorer og væsentlige kilder Emissionsfaktorer og væsentlige kilder Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker OleKenneth Nielsen, Malene Nielsen og Marianne Thomsen Afdeling for Systemanalyse Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007 DGC-notat 1/17 Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 27 Dansk Gasteknisk Center har for RECCAT ApS udført en række emissionsmålinger for at dokumentere effektiviteten af RECCAT ved forskellige

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Når motoren bruger gas

Når motoren bruger gas Artikel 1/5 Når motoren bruger gas Kompakt 300 kw e kraftvarmeenhed. Motor, generator, udstødskedel samt lyddæmper er monteret på rammen. Hvor mange og hvor? Der er nu opstillet i alt ca. 800 gasmotorer

Læs mere

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Projektrapport Juni 25 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Jan de Wit, Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 25 Titel

Læs mere

Miljøforhold kortlagt for decentral kraftvarme

Miljøforhold kortlagt for decentral kraftvarme Miljøforhold kortlagt for decentral kraftvarme Mange decentrale kraftvarmeværker har bidraget med data til Eltra`s miljøkortlægning. Kortlægningen er nu afsluttet, og det er for første gang muligt at præsentere

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? Prøv en alternativ løsning!

Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? Prøv en alternativ løsning! Er du også træt af at høre om miljøkrav til gasfyrede anlæg? http://www.jydskatomkraft.dk/ Prøv en alternativ løsning! Miljøregler for gasfyrede anlæg Per Kristensen (pgk@dgc.dk) & Henrik Andersen (han@dgc.dk)

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Information om reduktion af NO x -emission

Information om reduktion af NO x -emission Information om reduktion af NO x -emission Program Reduktion af NO x -emission ved ændring af motorindstillinger. v/torben Kvist, Dansk Gasteknisk Center Rolls-Royce erfaringer med drift ved lav NO x-emission.

Læs mere

NOTAT. Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Energinet.dk miljø-projekt nr. 07/1882

NOTAT. Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Energinet.dk miljø-projekt nr. 07/1882 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Energinet.dk miljø-projekt nr. 07/1882 Forslag til fremtidig F&U indsats vedrørende emissioner fra decentral kraftvarme Notat april 2010 NOTAT Dansk Gasteknisk

Læs mere

Emissionsfaktorer og emissionsopgørelse for decentral kraftvarme

Emissionsfaktorer og emissionsopgørelse for decentral kraftvarme Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Emissionsfaktorer og emissionsopgørelse for decentral kraftvarme Eltra PSO projekt 3141 Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker Delrapport

Læs mere

Anlægskarakterisering og emissionsdata for gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e

Anlægskarakterisering og emissionsdata for gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 27 Energinet.dk miljø-projekt nr. 7/1882 Anlægskarakterisering og emissionsdata for gas- og oliefyrede decentrale kraftvarmeanlæg < 25 MW e Delrapport 2 April

Læs mere

DGF Gastekniske dage 2008

DGF Gastekniske dage 2008 DGF Gastekniske dage 2008 EU-kommissionens forslag til et Industriemissionsdirektiv Oplægsholder Cand. scient. Vibeke Vestergaard Nielsen Miljøstyrelsens Erhvervsenhed Oplæggets udgangspunkt 1. Nyt IPPC-forslag

Læs mere

Notat. NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 : NIMA A/S. Christina Halck. Udarbejdet. Kontrolleret. Knud Erik Poulsen 1 INDLEDNING

Notat. NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 : NIMA A/S. Christina Halck. Udarbejdet. Kontrolleret. Knud Erik Poulsen 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 Projekt: 10.2365.04 Til : NIMA A/S Udarbejdet Kontrolleret

Læs mere

Reduktion af NOx emission

Reduktion af NOx emission Reduktion af NOx emission Gastekniske dage 16.05.2012 Torben Kvist, DGC, tkv@dgc.dk Baggrund NO x -afgiften øges fra 5 til 25 kr./kg Afgiften kan opgøres på baggrund af Naturgasforbrug Emissionsmåling

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B3 Februar 2009 RAPPORT NR.: 09-2213 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Miljøgodkendelse. Ole Schleicher. FORCE Technology. VEKS formiddagsmøde om spids- og reservelast centraler. Tirsdag den 6.

Miljøgodkendelse. Ole Schleicher. FORCE Technology. VEKS formiddagsmøde om spids- og reservelast centraler. Tirsdag den 6. Miljøgodkendelse Ole Schleicher FORCE Technology VEKS formiddagsmøde om spids- og reservelast centraler Tirsdag den 6. september 2011 Min baggrund 15 år på Junckers Industrier i Køge - Ansvarlig for alt

Læs mere

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Afprøvning

Læs mere

Halmfyr og afstandskrav

Halmfyr og afstandskrav Halmfyr og afstandskrav Teknisk notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. november 2017 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 17 Faglig kommentering:

Læs mere

Paamiut Varme- og nød-elværk. Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 1 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER

Paamiut Varme- og nød-elværk. Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 1 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER Notat Paamiut Varme- og nød-elværk Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 7. december 2015 Projekt nr. 22190 Dokument nr. 121810654 Version 1 Udarbejdet af LEC Kontrolleret af JVP

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Væsentlige forslag til ændringer af Luftvejledningen

Væsentlige forslag til ændringer af Luftvejledningen DGC-notat DGF KRAFTVARME konference 2.-3. maj 2001 1/10 Den nye luftvejledning konsekvenser for kraftvarmeværker Jan Jensen Afdelingschef, Forbrændingsteknik og miljø Dansk Gasteknisk Center Indledning

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A1 September 2008 RAPPORT NR.: 08-11063 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør

Læs mere

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998 Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed Projektrapport November 1998 Brænderhoved.efs indflydelse p.åked1ers holdbarhed Paw Andersen & Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Cent~ 1JIS' Børsbofm

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune

AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune 18. december 2017 Sagsnr. NMK-10-01081 KlageID: 100319 ANJAK-NMKN AFGØRELSE i sag om revurdering af miljøgodkendelse til virksomhed i Herning Kommune Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse

Læs mere

NOx afgifter - og hvad så? s

NOx afgifter - og hvad så? s NOx afgifter - og hvad så? s Program Kort om Averhoff Energi Anlæg A/S Baggrund for NOx afgiften Hvad betyder NOx afgiften, de økonomiske realiteter Teknik til reduktion af NOx Averhoff Energi Anlæg A/S

Læs mere

U D K A S T 24. august 2017

U D K A S T 24. august 2017 U D K A S T 24. august 2017 X. supplement til Luftvejledningen (vejledning nr. 2 2001) Kapitel 6 om energianlæg Med dette supplement bortfalder kapitel 6 i Miljøstyrelsens vejledning nr. 2 2001, Luftvejledningen,

Læs mere

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013.

Med påbuddet ændres vilkår C2 og C7 i Revurdering - samt Miljøgodkendelse af ny Produktionslinje for DEAE-dextran dateret den 4. januar 2013. Pharmacosmos A/S Rørvangsvej 30 4300 Holbæk Att.: Hans Berg Andreasen, hba@pharmacosmos.dk Virksomheder J.nr. MST-1272-00638 Ref. jamul/hebec Den 7. marts 2014 Påbud om ændring af vilkår Pharmacosmos A/S

Læs mere

Indskærpelse af vilkår, samt accept af og bemærkninger til emissionsmåling fra vådelektrofilteret

Indskærpelse af vilkår, samt accept af og bemærkninger til emissionsmåling fra vådelektrofilteret Novopan Træindustri A-S Fabriksvej 2 8550 Ryomgård Sendes pr E-mail til: jw@novopan.dk 4. december 2013 Sagsnr.: 13/33604 Kontaktperson: Anders Sloth Møller Tlf.: 87 53 52 59 apsm@syddjurs.dk Indskærpelse

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A2 August 2008 RAPPORT NR.: 08-6772 Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik Lykke Laboratoriechef 2009-09-18

Læs mere

Revision af miljøgodkendelser

Revision af miljøgodkendelser VIBORG AMT Skottenborg 26 I/S Skive Fjernvarme Marius Jensens Vej 3 7800 Skive Postboks 21 8800 Viborg Tlf. 8727 1700 Fax 8662 3933 ViborgAmt@vibamt.dk www.viborgamt.dk Revision af miljøgodkendelser Revurdering

Læs mere

Ændringen medfører at vilkår C3 og C5 i miljøgodkendelse af 11. november 2009 ændres til nedenstående og, at der indføjes et nyt vilkår C10.

Ændringen medfører at vilkår C3 og C5 i miljøgodkendelse af 11. november 2009 ændres til nedenstående og, at der indføjes et nyt vilkår C10. Daka AmbA Dakavej 10 8723 Løsning Aarhus J.nr. MST-1272-00006 Ref. Chell/Anaje Dato 27. marts 2012 Att.: Kjær Andreasen Sendt pr. mail: ka@daka.dk Påbud om ændrede emissionsgrænser for luft Miljøstyrelsen

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt:

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt: Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Emissionsreduktion ved hjælp af lavtemperaturplasma, Elkraft PSO projekt nr. FU341, 3-5 Samarbejde mellem Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) og Forskningscenter

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2019 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Aarhus

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Jens Dall Bentzen : Optimering af biomassefyrede værker ved opfugtning af forbrændingsluft Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Skorstene. Lars Jørgensen. Dansk Gasteknisk Center a/s. T E C H N O L O G Y F O R B U S I N E S S

Skorstene. Lars Jørgensen. Dansk Gasteknisk Center a/s. T E C H N O L O G Y F O R B U S I N E S S Skorstene Lars Jørgensen ljo@dgc.dk Oversigt Introduktion FAU-GI projekt Den kommende skorstensvejledning FAU-GI projekt Projektets titel: Retningslinjer for udførelse af skorstene FAU-GI projekt Baggrund

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1270-00443 Ref. HASKR Dato: 19. oktober 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 27036635 Virksomhedstype Tidspunkt

Læs mere

Etablering af midlertidig supplerende naturgasfyret fjernvarmemobilcentral til fjernvarmeforsyning af nyt boligområde i Funder.

Etablering af midlertidig supplerende naturgasfyret fjernvarmemobilcentral til fjernvarmeforsyning af nyt boligområde i Funder. VVM-screening Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt. Igennem skemaet skal det via en række spørgsmål vurderes, om projektet medfører en given miljøpåvirkning

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Energinet.dk miljøprojekt nr. 07/1882 Delrapport 1 Kortlægning af emissioner fra decentrale kraftvarmeværker med en installeret el-effekt under 25 MW

Læs mere

Påbud. Erhverv og Bæredygtighed Industri og Klima

Påbud. Erhverv og Bæredygtighed Industri og Klima Odense Kommune, Odense Slot, Nørregade 36-38, Postboks 740, 5000 Odense C Dalum kraftvarme A/S Billedskærervej 7 5230 Odense M By- og Kulturforvaltningen Erhverv og Bæredygtighed Industri og Klima Odense

Læs mere

/38472 KS: lmje. UNICON A/S Rønsdam Sønderborg. Sønderborg Kommune. Afgørelse om tillæg til miljøgodkendelse

/38472 KS: lmje. UNICON A/S Rønsdam Sønderborg. Sønderborg Kommune. Afgørelse om tillæg til miljøgodkendelse 22-10-2014 KS: lmje UNICON A/S Rønsdam 98 Afgørelse om tillæg til miljøgodkendelse Sønderborg Kommune har den 26. september 2014 modtaget en ansøgning om tillæg til miljøgodkendelsen. Virksomheden søger

Læs mere

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24.

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24. Bilag B Sagsnr. 222824B-151-122/Rev.1 Rapport Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning Februar 2015 Rekvirent: Lemvig Biogas A.m.b.A. Lars Kristensen Pillevej 12 7620 Lemvig Dato: Udført af:

Læs mere

6. supplement til Luftvejledningen (vejledning nr ) Kapitel 6 om energianlæg

6. supplement til Luftvejledningen (vejledning nr ) Kapitel 6 om energianlæg Miljøteknologi Ref. ANNJE Den 19. december 2017 6. supplement til Luftvejledningen (vejledning nr. 2 2001) Kapitel 6 om energianlæg Med dette supplement bortfalder kapitel 6 i Miljøstyrelsens vejledning

Læs mere

Energinet.dk miljøprojekt nr. 07/1882

Energinet.dk miljøprojekt nr. 07/1882 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Energinet.dk miljøprojekt nr. 07/1882 Delrapport 5. Emissionsfaktorer og emissionsopgørelse for decentral kraftvarme, 2006 Faglig rapport fra DMU nr.

Læs mere

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007

RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 2007 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 RenoSam SO2-emissioner ved affaldsforbrænding Delrapport 2: Historiske data Juni 27 Ref 65718A 834-61471(Final) Version

Læs mere

Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning

Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning 1 02 / 11-2005 Jens M. Jakobsen PonPower A/S -Esbjerg Kogen 2005 - Norge Miljøeffekter & metoder for røggasrensning 2 02 / 11-2005 Caterpillar gasmotorer i Danmark. Dato: 10-september-2004 Facta om CATERPILLAR

Læs mere

MARTS Røggasrensning med el filter på biomasseanlæg.

MARTS Røggasrensning med el filter på biomasseanlæg. MARTS 2019 Røggasrensning med el filter på biomasseanlæg. Agenda Udskiftning af posefilter med el-filter på eksisterende træpille-kedel Overvejelser for valgt teknologi Håndtering af udskiftningsforløbet

Læs mere

Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Kondensat fra naturgasfyrede enheder Kondensat fra naturgasfyrede enheder Notat Juni 2016 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Læs mere

C0 2 -opløsning i havvand

C0 2 -opløsning i havvand C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Oktober 1994 C:0: 2... opløsning i havvand Eksperimentel undersøgelse på kulfyret kraftværk Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier

Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier FEBRUAR 2012 AARHUS AFFALDVARME OML BEREGNING FOR BIOMASSEFYRET KRAFTVARMEVÆRK ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus

Læs mere

Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet "Grønnegården", der vedrører opførelse af nye boliger på Lundebjergvej i Frederikssund.

Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet Grønnegården, der vedrører opførelse af nye boliger på Lundebjergvej i Frederikssund. NOTAT Projekt OML-beregninger Lundebjergvej 4 Notat nr. 1 Dato 2017-10-11 Til Andreas Grønbæk Fra Simon Bruun, Rambøll Kopi til - 1. Indledning Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet "Grønnegården",

Læs mere

Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER

Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER Introduktion til bekendtgørelse om mellemstore fyringsanlæg EKSEMPLER Dansk Fjernvarmes temadag om emissionskrav på mellemstore anlæg 27. marts 2019 Anne Jensen Erhverv Eksempel A del 1 Fjernvarmeværk

Læs mere

Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn

Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn Rapport nr. 58-2011 Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn Knud Christiansen Januar 2011 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345,

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb.

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb. TILLÆGSNOTAT Projektforslag - Varmepumpe i Ravnkilde november 2018 Tina Hartun Nielsen Midtjylland Mobil +45 2222 5196 thn@planenergi.dk Sag: Projektforslag Varmepumpe i Ravnkilde Emne: Tillægsnotat genberegning

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

UDKAST. Ændring af miljøgodkendelse for Høje Gladsaxe Spidslastcentral, Gyngemosevej

UDKAST. Ændring af miljøgodkendelse for Høje Gladsaxe Spidslastcentral, Gyngemosevej By- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Rosenkæret 39, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 33 E-mail: miljo@gladsaxe.dk CTR Postbox 9 Stæhr Johansensvej 38 2000 Frederiksberg 10. januar 2008 UDKAST Ændring

Læs mere

Miljøgodkendelse af Skals kraftvarmeværk A.m.b.a., Solbakken 1, 8832 Skals

Miljøgodkendelse af Skals kraftvarmeværk A.m.b.a., Solbakken 1, 8832 Skals Byggeri og Miljø Prinsens Alle 5 8800 Viborg Dato: 9. januar 2018 Sagsnr.: 17/60497 Sagsbehandler: vppjj Direkte tlf.: 87 87 56 28 Direkte e-mail: pjj@viborg.dk Miljøgodkendelse af Skals kraftvarmeværk

Læs mere

Egedal Fjernvarme A/S Annekset Stenløse Rådhus Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Ansøgning om miljøtilladelse til etablering af nyt 2,2 MW træpille fyret kedelanlæg ved Egedal Varmeværk, Dam Holme 4B, 3660

Læs mere

Resultaterne fra skorstensprojektet

Resultaterne fra skorstensprojektet I N T E L L I G E N T G A S T E C H N O L O G Y Resultaterne fra skorstensprojektet Skorstene til store gasfyrede anlæg Lars Jørgensen ljo@dgc.dk Resultaterne fra skorstensprojektet Projektdeltagere FAU

Læs mere

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004

DSM-benchmark 2004 Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter 2004 DSM-benchmark Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSM-aktiviteter Benchmark for naturgasdistributionsselskabernes DSMaktiviteter Gasselskabernes DSM-sekretariat Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Udredning af immission og deposition. Viborg Kraftvarmeværk. Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) Dato 2013-07-05 VKV-001-3

NOTAT. 1. Indledning. Udredning af immission og deposition. Viborg Kraftvarmeværk. Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) Dato 2013-07-05 VKV-001-3 NOTAT Projekt Kunde Notat Ny kedelcentral Viborg Kraftvarmeværk Udredning af immission og deposition Til Fra Kopi til Viborg Kraftvarmeværk Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) 1. Indledning I forbindelse med

Læs mere

OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ

OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ 40.2002.01 OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ SWECO DANMARK A/S CHRISTINA HALCK KNUD ERIK POULSEN Sweco Ændringsliste VER. DATO ÆNDRINGEN OMFATTER REVIDERET GODKENDT 0 10/10/17 - CHRH KNPU Sweco Granskoven

Læs mere

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013 Myndighedskrav til CopenHydrogen Kunderapport December 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Myndighedskrav til CopenHydrogen

Læs mere

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet Ny indreguleringsmetode Luftvejledningen af 2001 6.2.4 Fyringsanlæg med en samlet indfyret effekt på 120 kw og derover men mindre

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene?

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Kent Eriksen, Sikkerhedsstyrelsen Henrik Andersen, DGC kontrolinstans () DGF Gastekniske dage 2008 Indhold 1. Nyt kraftvarme-anlæg Hvem er ansvarlig for: - Udarbejdelse

Læs mere

Ansøgning af 24. januar 2011, om miljøgodkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven kapitel 5, på vegne af Gartneriet Masnedø A/S.

Ansøgning af 24. januar 2011, om miljøgodkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven kapitel 5, på vegne af Gartneriet Masnedø A/S. Stamoplysninger Virksomheden: Beliggenhed: Aktiviteter: Kraftvarmeværket, Gartneriet Masnedø A/S. Brovejen 14, 4760 Vordingborg på matr. nr. 1 bø og 1aa, Masnedø, Vordingborg Jorder. Produktion af varme

Læs mere

VVM-redegørelse for Biogas Tønder. Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder

VVM-redegørelse for Biogas Tønder. Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder BILAG 3 VVM-redegørelse for Biogas Tønder Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder Udgivelsesdato : 19. april 2013 Projekt : 30.4910.02 Udarbejdet : Knud Erik Poulsen Kontrolleret

Læs mere