Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling"

Transkript

1 Information til barnløshed (infertilitet) udredning og behandling Vi tilbyder gratis udredning og behandling for barnløshed (infertilitet) hos par, enlige og lesbiske som har henvisning fra egen læge. Medicin skal I selv købe på et dansk apotek, med en recept fra lægen. Vi søger kronikertilskud for fertilitetsmedicin, så du max. kommer til at betale kroner for dit årlige forbrug af tilskudsberettiget medicin. Det anbefales at kvinder tager en tablet folinsyre 0,4mg dagligt for at forebygge rygmarvsbrok hos det kommende foster. Vi tilbyder kun insemination, enten med en mands egen oprensede sæd (homolog insemination: IUIH) eller med donorsæd (IUID). Vi udfører reagensglas behandling (IVF), eller mikroinsemination (ISCI) i samarbejde med en privat fertilitetsklinik og Holbæk sygehus, fertilitetsklinik. Betingelse for insemination hos os: Der kræves dokumentation for en acceptabel sædkvalitet. Sæden bliver testet ved en sædprøve afleveret på KPLL ambulatorium på Pilestræde. Lovgivningen siger at en kvinde som insemineres må ikke være fyldt 46 år, hverken med IUIH eller IUID. Kvinder med stort forbrug af tobak (over 15/dag) opfordres til tobaksophør. Kvinder med BMI over 30 opfordres til vægtreduktion før en udredning /behandling igangsættes. Hvor mange inseminationer tilbydes der? Der gives som regel 3-6 inseminationer med mandens egne oprensede sædceller (homolog insemination) og op til 9 gange hvis der anvendes donorsæd insemination. Lykkes det ikke er der mulighed for at blive henvist videre til gratis behandling på sygehuse (IVF, ISCI) hvis I ikke har fælles børn og hvis en kvinde ikke er fyldt 40 år. Vi har samarbejde med blandt andet Holbæk sygehus hvor der er mulighed for at blive henvist dertil. Årsager til infertilitet: Ofte finder vi ikke umiddelbart oplagte årsager til infertilitet, det såkaldte uforklarlige infertilitet. Nogle gange er der en god forklaring på hvorfor: 1. alder: jo ældre en kvinde og en mand er desto mindre er chancen for opnåelse af graviditet. Sådan er naturen indrettet. Chancen for opnåelse af graviditet med insemination hos en kvinde over 40år ligger således kun på 4-5 %, mod % hos en kvinde under 35 år. 2. nedsat sædkvalitet: ved meget svært nedsat sædkvalitet eller hvis en mand ingen sædceller har (azospermi) er det ikke muligt at opnå graviditet på naturlig vis. Nedsat sædkvalitet kan skyldes forsinket nedsynkning af testiklerne i scrotum, tidligere operationer i testiklerne, arvelig sygdom som cystisk fibrose eller misbrug af anabolske steroider. 3. PCOS: polycystisk ovarie syndrom: ses hos ca % af henviste patienter til os. Kvinder som har PCOS er som regel overvægtig, har lang / uregelmæssig menstruationscyklus, forstyrrelse af hormonal status, ofte øget mandlige kønshormon testosteron, øget insulin i blodet. Ultralydbilleder viser forstørrede æggestokke med mange Ydernr: , Cvrnr:

2 små follikler (æggeblærer) som ikke vokser gennem en menstruationscyklus. Kvinder med PCOS har det såkaldte anovulatoriske cyklus, dvs. de får ikke ægløsninger og dermed ingen graviditeter. 4. endometriose: forekomst af livmoderslimhind udenfor livmoderen, f.eks. i æggestokke, bughulen, tarm, blære, æggeledere. Hvis æggeledere (salpingx) er påvirket, med udvidelse (sactosalpinges) eller nedsat mobilitet pga. arvæv vil inseminationen ikke resultere i graviditeten da sædcellerne ikke kan komme igennem æggeledere ud til det modne æg. 5. tidligere underlivsbetændelse, ubehandlet klamydiainfektion: medfører arvæv, lukning af æggeledere. 6. vægt: både undervægtige og overvægtige kvinder har nedsat fertilitet. BMI (vægt kg / (højde*højde cm)) bør være mellem Stort forbrug af alkohol (> 5genstand dagligt), tobak (>10/dag), kaffe (>5kopper/dag) har negativ indflydelse på sædkvalitet, og nedsat fertilitet hos kvinder. Der anbefales at stoppe med overdrevent forbrug før vi kommer i gang med behandlingen. Chancen for at opnå graviditet ved inseminationsbehandling: er gennemsnitlig % per behandling, svarende til at ca % vil have opnået graviditet efter 3-4 behandlinger. Da hormonstimulation af kvinden ofte resulterer i, at en kvinde producerer mere end en moden follikel (2-4), vil der være øget risiko for tvillingegraviditet. Tvillinger findes i omkring 5-10 % af graviditeterne. Hvis hormonbehandling ikke anvendes, er der kun tvillinger hos omkring 1 %. Bivirkning ved stimulation / insemination: Som regel er bivirkningerne milde og acceptabel. Humør kan være svingende. Nogle kvinder oplever kvalme, brystspænding, hovedpine, hedeture og træthed. Overfølsomhed (allergi) over for medicinerne forekommer meget sjældent. Det kan vise sig form af forbigående hududslæt eller åndenød. Kontakt lægen hvis du oplever allergiske symptomer. Efter stimulationen kan nogle kvinder opleve mavekramper. Det er som regel forbigående, og kræver ingen behandling. Er der behov for smertestillende medicin skal du tage 2 tabletter Panodil, men ikke Ibuprofen eller Ibren da de modvirker en evt. ægløsning. Meget sjældent kan der forekomme ovariehyperstimulationssyndrom, dvs. at follikler bliver for mange og for store. Såfremt en kvinde danner flere end 4 follikler over 14mm ved dag 14 må stimulationen afbrydes. I det følgende beskrives et typisk forløb hos os: Når du har fået en henvisning fra egen læge ringer du til os for at aftale en tid. Der gives som regel tid 2-3 uger efter opringningen. Hvis det drejer sig om et par, skal I begge to have en henvisning fra jeres egen læge og I skal begge to mødes op til de første samtaler / undersøgelser. Nogle familie læger har allerede taget mange blodprøver og indledt udredningen for barnløshed hos det infertile par. Disse data / undersøgelsesresultater (blodprøvesvar, sæd- undersøgelsesresultater, osv.) skal I tage med til den første undersøgelse hos os. Ydernr: , Cvrnr:

3 1.besøg: Når I mødes op først gang hos os bliver I modtaget af en af mine personaler som beder jer om følgende: 1. oplyse jeres adresse, mobiltelefon nr. 2. udfylde et skema til brug for journaloptagelse, så lægen får et indtryk af jeres helbredstilstand / tidligere forløb. 3. udfylde et menstruationsskema så lægen kan se hvordan din cyklus er, og får en ide om hvad der kan være årsager til jeres problemer. Dette skema bruges også til at bestemme hvornår i cyklus man skal starte stimulation af æggestokkene. 4. der tages blodprøver for at checke jeres helbredstilstand (hormonstatus, stofskift, infektion som hepatitis, HIV, røde hunde, parvovirus, toxoplasmose). For en mand er der som regel nok med en blodprøve. For en kvinde kan der være tale om flere blodprøver da hormonstatus kan ændre sig i løbet af en menstruationscyklus, og det kan være nødvendigt at tage flere prøver for at følge hormonudvikling. Blodprøven bliver som regel tages 3-5 dage efter Sidste Menstruations første dag (SM), og igen omkring dage efter SM. 5. manden bliver henvist til KPLL ambulatorium på Pilestræde for at få foretaget en sædtest. Manden får udleveret et sædglas, henvisningsseddel samt instruks i hvordan sædopsamlingen skal foretages. Der vil gå mindst 4uger før resultatet af sædtesten foreligger. Jo tidlig sædtesten blive foretaget desto hurtigere kan vi komme i gang. 6. Der udleveres information om inseminationsbehandling hos os samt patient information om HSU (HysteroSalpingoUltrasonography) og hysteroskopi som udføres ved 2.besøg. 7. Manden får tid til ultralydsskanning af testikler. Det plejer at blive udført om fredag eller tidlig om morgen før kl besøg: Når du får din næste menstruation ringer eller skriver du til os. Når I skriver, husk at anføre navn, samt fødselsdato så vi ved hvem henvendelsen drejer sig om. 2.besøg foregår som regel 5-7 dage efter menstruationsstart. Her vil lægen gennemgå jeres papir, resultater af prøverne indtil videre, og optager en journal baseret på de data som I har oplyst os. Lægen vil foretage en ultralydsskanning for at se efter livmoderstørrelse, måle slimhindenstykkelse (endometrium), se efter udseende af æggestokke (ovarier) og tæller antal af æggene (follikler). Der bliver også taget en klamydia test og celleprøve fra livmoderhalsen med mindre egen læge har taget den for nyligt, HSU (undersøgelse af passage i æggeledere med ultralyd) og evt. hysteroskopi (kigger undersøgelse af livmoderhulrum) samt en hormonblodprøve. Hvis lægen vurderer at der er mulighed for at køre en spontant cyklus uden hormonstimulation får I tid til en ny ultralydsskanning omkring 12 dage efter sidste menstruations første dag for at se efter follikel modning. Som regel er der flere follikler i starten af en cyklus, og omkring dag 12 er der en follikel som bliver ledende og større end andre. Hvis der ved dag 12 er en follikel som er større end 14mm, får kvinden en Ydernr: , Cvrnr:

4 ægløsningssprøjte (ovitrelle) som tages dag 13 eller 14, og der gøres insemination med mandens oprensede sædceller dag 15 eller besøg: Der skannes for at se hvordan æggestokkene ser ud, dvs. om der er dannet et såkaldt corpus luteum (det gule legeme) efter ægløsningen (ovulation). Ovulationen findes som regel stede omkring 14 dage efter menstruationens start hvis en kvinde har en menstruationscyklus på 28 dage, men nogle kvinder med kortere cyklus har ovulationen før 14.dag og andre med lange cyklus (f.eks. kvinder med PCOS) kan have ovulationen på et meget senere tidspunkt. Der tages også en progesteron blodprøve. Progesteron dannes i det gule legene efter ovulation, og skal være over 15. Hvis det er lavere end 15 er der således mistanke om manglende ægløsning eller det vi i fagsprog kalder corpus luteum insufficient. Det kan være årsagen til infertilitet eller tendens til tidlig abort. 4.besøg og senere besøg: Hvis en spontan cyklus med insemination ikke lykkes i første omgang, eller hvis vi slet ikke har insemineret begynder vi nu med en stimuleret cyklus. I en stimuleret cyklus bliver æggestokkene aktiveret af hormon tabletter / injektion til at danne flere follikler, og der stimuleres så at der dannes mellem 1-4 ledende follikler (normal er der kun en ledende follikel i en spontan cyklus). Inseminationen udføres kun hvis sædtest fra Pilestræde ambulatorium viser acceptable kvalitet. Ved svært nedsat sædkvalitet, eller ingen sæd (azospermi) skal der enten foretages insemination med donorsæd, eller viderehenvisning til sygehuset. I skal ringe / skrive til os ligeså snart menstruation kommer og noterer dato, blødningsvarighed, smerter i jeres menstruationsskema. Kvinden får tid til hormonblodprøve og follikelskanning omkring 2-4 dage efter menstruationsstart. Lægen vurderer om kvinden skal have en af følgende medicin til stimulation af follikler: Medicin: Follikel modning: Tablet Pergotime: to tabletter samme tidspunkt om aften i 5 dage, startet fra dag 3 til dag 7 efter menstruationsstart. Medicinen får ovarierne til at danne flere follikler end normalt og dermed øget chance for graviditeten. Chancen for tvillinggraviditet øges også. Der udføres ultralydsskanning dag 7-8 for at se om der er behov for mere medicinering. Injektion: Puregon eller Gonal-F: indeholder en kopi af det naturlige hormon FSH (FollikelStimulerendeHormon), fremstillet vha. genteknologi. Lægen vælger en af disse to injektioner til stimulation af ovarierne hvis tabletter Pergotime ikke resulterer i tilfredsstillende antallet af follikler. Du bliver instrueres af personale i hvordan du giver dig selv medicin i maveskindet. Det kan være nødvendigt at tage injektioner i 3-7 dage afhængigt af respons fra ovarierne. Injektion: Menopur, indeholder højtoprenset Menotropin (human menopausal gonadotropin) bestået af både follikelstimulerende hormon FSH og luteiniserende hormon LH. Vi anvender Menopur hvis du er over 37år, eller hvis du ikke responderes godt på Ydernr: , Cvrnr:

5 behandling med Puregon eller Gonal-F. en blanding af Hormonerne FSH og LH. Desuden anvender vi Pergoveris der er Ægløsning: Opnås ved injektion af Ovitrelle 0,250 mg i underhuden. Det indeholder det aktive stof choriogonadotropin alfa, fremstillet vha. DNA-genteknologi. Det gives dag når follikler er ca mm store (max 4 follikler af denne størrelse). Det resulterer i ægløsning, og inseminationen planlægges til ca timer efter ovitrelle injektionen. Nogle kvinder (ca. 9 %) får ikke ovulationen efter ovitrelle injektionen. Såfremt det er tilfældet bruger vi 5000IE Pregnyl som indeholder human chhoriongonadotropin, udvundet af urin fra gravide kvinder. Du / I får instruks i hvordan medicinerne skal sprøjtes i underhuden. Insemination: Manden skal være afholdende i 2-3 dage før inseminationen. Manden skal mødes op om morgen, og afleverer sæd til det aftalte tidspunkt (36-40 timer efter ægløsningssprøjten er givet). Vi anbefaler at sæd laves på klinikken så det er så frisk som muligt. Hvis du laver det hjem skal sædglasset holdes tæt på kroppen og må ikke være mere end 30 minutter gammelt. Glasset skal mærkes med cprnr. Både manden og kvinden skal underskrive dokumentet om faderskabserklæring til det kommende barn. Sæd blandes med oprensende væske i et reagens glas og lader stå i varmeskabet. De bedste bevægelige sædceller svømmer op i væsken og bliver suget op i en sædsprøjte. Urenheder, døde sædceller ligger i bundet af reagensglasset og blive kasseret. Oprensningsprocessen tages ca. 1-1,5timer og inseminationen finder sted umiddelbart efter det. Inseminationen foregår ved at kvinden ligger i et gynækologisk leje. Lægen starter med at skanne for at se efter livmoderslimhinden og folliklerne. Der efter bliver skeden åbnet med et gynækologisk instrument kaldet andenæb. Lægen vaskes livmoderhalsåbning med lidt saltvand. Sædsprøjten monteres med en tynd kateter som føres op i livmoderhulrummet via livmoderhalsåbningen. Andenæbet strammes til, så det indsprøjtede sædceller ikke løber tilbage. Der sprøjtes mellem 1-2ml oprensede sæd i uterin kavitet. Da kaviteten kun kan rumme ca. 0,4ml vil det mest af sæden løbe ud i æggeledere, og lidt tilbage i skeden. Hvis der er mulighed for det anbefales der at kvinden bliver liggende på lejet i ca. 15min. Vi har noget afslappende musik (Muvicure) som du/i kan lytte til. Vi anbefaler at I gerne må have samleje op til et par dage efter inseminationen. Hvis der er påvist antistoffer i mandens sæd er det dog ikke tilrådeligt at have samleje efter inseminationen. Der skal ellers ikke tages nogen særligt forholdsregler efter inseminationen. Blodprøver: Der tages en gang i mellem supplerende blodprøver for at se hvordan din krop responderer på behandlingen og om du har fået ægløsning. Progesteron blodprøven tages ca. 7 dage efter inseminationen. Ca. 16 dage efter inseminationen skal du tage en Ydernr: , Cvrnr:

6 gravditetstest (købes på et apotek, supermarked, Matas). Hvis det viser positivt resultat, må du ringe til os med det samme og vi aftaler tiden til skanningen ca. 3-4 uger efter den positive test. Hvis du ikke bliver gravide efter inseminationen: Ring venligt til eller skriv til Husk at skrive jeres navn og fødselsdato samt dato for den dag menstruationen starter. Andre muligheder for at blive forældre: Loven kræver, at I informeres om, at adoption er en mulighed for at afhjælpe jeres barnløshed. Denne mulighed kan I få nærmere oplysning om ved at søge: eller p=1201 Hvis der er akut behov for hjælp: Du / I må ringe til lægens mobiltelefon: ved akut behov for hjælp. Det må ikke misbruges. Note: Ydernr: , Cvrnr:

Information før insemination

Information før insemination LÆS DETTE MATERIALE FLERE GANGE Information før insemination Velkommen til StorkKlinik Vi glæder os til at tale med dig til den indledende journalsamtale, hvad enten det bliver på StorkKlinik eller via

Læs mere

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor

Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Ægdonation hvad går det ud på? Information til kvinder, der overvejer at blive ægdonor Speciallæge Peter Lundström, Fertilitetsklinikken IVF Centrumgaden 24, 2. sal, 2750 Ballerup Tlf. 44 60 90 20, ivf@lundstrom.dk,

Læs mere

Informationsmateriale før insemination

Informationsmateriale før insemination Informationsmateriale før insemination Velkommen hos Storkereden Hos Storkereden er vi klar til at tage godt imod dig for at sikre et godt inseminationsforløb. Det er vigtigt at du føler dig tryg og i

Læs mere

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene

Patientvejledning. Cyster på æggestokkene Patientvejledning Cyster på æggestokkene Kvinden har to æggestokke (ovarier), som har form og størrelse som en stor mandel. De ligger på hver sin side af livmoderen i tæt kontakt med æggelederne. Æggestokkenes

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation

Temahæfte for patienter med migræne I. Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Temahæfte for patienter med migræne I Menstruel migræne - gode råd til dig med migræne i forbindelse med menstruation Indledning Dette hæfte handler om migræne i forbindelse med menstruation, i fagsprog

Læs mere

En bog om krop, kærester, kærlighed mm

En bog om krop, kærester, kærlighed mm spiseforstyrrelser prævention overgreb graviditet kroppen kærlighed sexsygdomme forelskelse forældre homoseksualitet den første gang venner En bog om krop, kærester, kærlighed mm www.libresse.dk Denne

Læs mere

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Undersøgelse af børn med for tidlig pubertetsudvikling Børneambulatoriet 643 Hvad er pubertet? Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder og drenge til mænd. Den

Læs mere

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation

Patientvejledning. Generel vejledning. i forbindelse med din operation Patientvejledning Generel vejledning i forbindelse med din operation Aleris-Hamlet deltager i Sundhedsministeriets landsdækkende undersøgelser om patientoplevelser. Det er en stikprøverundersøgelse og

Læs mere

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder

At leve med hiv. en bog til patienter og pårørende. Malet af Henning Sællænder At leve med hiv en bog til patienter og pårørende Malet af Henning Sællænder Indholdsfortegnelse Indledning 3 Formålet med denne bog 3 Kursus for nykonstaterede 4 hiv-smittede Evaluering fra 25 hiv-smittede,

Læs mere

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag.

Bedøvelse Fuld bedøvelse er nødvendigt for at kunne gennemføre indgrebet uden smerte og ubehag. Kikkertoperation af underlivet gennem maveskindet (laparoskopi) Ved hjælp af en kikkertoperation kan man foretage forskellige indgreb, for eksempel åbning af æggeleder og fjernelse af æggeleder og æggestokke,

Læs mere

Hvilken rolle spiller blodcellerne?

Hvilken rolle spiller blodcellerne? Leukæmi Indhold 2 Indledning 3 Hvad er leukæmi? 6 Hvilke undersøgelser skal der til? 9 De fire overordnede former for leukæmi 10 Akut myeloid leukæmi (AML) 14 Akut lymfatisk leukæmi (ALL) 18 Kronisk myeloid

Læs mere

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm

Patientvejledning. Koloskopi samt udrensningsvejledning. Kikkertundersøgelse af tyktarm Patientvejledning Koloskopi samt udrensningsvejledning Kikkertundersøgelse af tyktarm En koloskopi er en kikkertundersøgelse af endetarmen og tyktarmen med henblik på at afsløre sygelige forandringer i

Læs mere

Diabetes og potensproblemer

Diabetes og potensproblemer e-mergency 03069 Diabetes og potensproblemer DIABETESFORENINGEN w w w. d i a b e t e s. d k Materialet er sponseret af: Spørg om forsikring Tlf. 70-112020 DIABETESFORENINGEN Diabetes og potensproblemer

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre?

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre? Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Jeg har fået kræft hvad kan jeg selv gøre? Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Cand. scient., ph.d. Nina Føns Johnsen Socialrådgiver

Læs mere

Naturlig hjælp til kvinder

Naturlig hjælp til kvinder Naturlig hjælp til kvinder Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst Kære læser De fleste kvinder oplever, at der ofte optræder forskellige ubalancer i deres liv. Det

Læs mere

Et spil om liv og død Om spillet

Et spil om liv og død Om spillet Et spil om liv og død Om spillet Indhold Et spil om liv og død Copyright 1995 by Experimentarium & Det Etiske Råd Experimentarium Tuborg Havnevej 7 2900 Hellerup Tlf. 39 27 33 33 Det Etiske Råd Ravnsborggade

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-b Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk behandling.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Til dig der skal have en ny lever

Til dig der skal have en ny lever Til dig der skal have en ny lever Information til leversyge patienter og deres pårørende Medicinsk Klinik A og Kirurgisk Klinik CTX Rigshospitalet Tekst: Cand.comm. Kristine Lundby Layout: Cand.polyt.

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Information om tandbehandlingen

Information om tandbehandlingen N r. 2 7 Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Information om tandbehandlingen før du træffer dit valg Du bestemmer selv Som patient hos tandlægen vælger du selv, om du vil modtage den

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøget udgår fra:

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøget udgår fra: Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg. Forsøget udgår fra: FRED HUTCHINSON CANCER RESEARCH CENTER UNIVERSITY OF WASHINGTON SCHOOL OF MEDICINE SEATTLE CHILDREN S Forsøgets navn: Nonmyeloablativ

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

Gravid igen eller ej?

Gravid igen eller ej? DETTE NUMMERS TEMA Gravid igen eller ej? For forældre, der har mistet deres barn, vil spørgsmålet om ny graviditet oftest melde sig før eller senere. Nogle af de spørgsmål, der typisk dukker op, er, om

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere