Frihed og værdiskabelse gennem dele- og platformsøkonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frihed og værdiskabelse gennem dele- og platformsøkonomi"

Transkript

1 Frihed og værdiskabelse gennem dele- og platformsøkonomi Oplevede potentialer og barrierer blandt danske platforme

2 Indhold 2 3 / FORMÅL MED UNDERSØGELSEN 4 / EXECUTIVE SUMMARY 5 / HVAD ER DELEØKONOMI? 6 / HVEM HAR VI TALT MED? 7 / VÆKST I DELE- OG PLATFORMSØKONOMI 8/ POTENTIALER 9 / Potentiale 1: Fleksible tjenester 11 / Potentiale 2: Fleksibelt arbejde 13/ Barrierer 14 / Barriere 1: Uens muligheder 15 / Barriere 2: Manglende infrastruktur 17 / Barriere 3: Juridisk uklarhed

3 Formål med undersøgelsen Baggrund oktober skal Disruptionrådet bl.a. drøfte dele- og platformsøkonomiens betydning for fremtidens arbejdsmarked. MindLab og Erhvervsministeriet har udført en række interviews med ejere fra 5 danske platforme og folk, der arbejder via platformene. Formålet har været at få platformsvirksomhedernes bud på mulige bremser og drivere for succes og vækst - og hvordan de ser deres rolle på det danske arbejdsmarked. Dem, der arbejder via platformene, er blevet spurgt ind til hvilke fordele og ulemper, de har ved at udbyde deres arbejdskraft på platformene. Analysen er alene baseret på opgaveløsernes og platformenes repræsentanters egne erfaringer og synspunkter. Dermed skal disse slides ses som et indblik ind i de fem serviceudbydende platformes perspektiver og et oplæg til debat.

4 Executive summary To potentialer og tre barrierer 4 Dele- og platformsøkonomi er et voksende område i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er hver femte dansker deltager i deleøkonomiske aktiviteter, og de deleøkonomiske platforme ser nye muligheder for vækst i fremtiden. Den voksende deleog platformsøkonomi har ifølge de deleøkonomiske platforme og opgaveløsere, som er blevet interviewet, følgende potentialer og barrierer for vækst i Danmark: Potentialer 1. FLEKSIBLE TJENESTER Platformene imødekommer et voksende behov for fleksible tjenester fra virksomheder og privatpersoner, der gør hverdagen og adgang til ekstra arbejdskraft nemmere. 2. FLEKSIBELT ARBEJDE Platformene sikrer en hurtig og let adgang til et fleksibelt job nu og her, som opgaveløserne efterspørger. Barrierer 1. UENS MULIGHEDER Opgaveløsere er en ny type arbejdere, der mangler det konventionelle arbejdsmarkeds sikkerhedsnet. 2. MANGLENDE INFRASTRUKTUR Platforme vil gerne indberette brugeroplysninger, men myndigheder kan hverken modtage eller bruge deres data. 3. JURIDISK UKLARHED Manglende klarhed om de juridiske forhold hæmmer platformenes konkurrence- og udviklingsmuligheder.

5 Hvad er deleøkonomi? Baggrund 5 Deleøkonomien er et begreb, der dækker over flere forretningsmodeller. Det er dels forretningsmodeller i form af digitale platforme, som gør det muligt for privatpersoner at handle direkte med hinanden. Deleøkonomien dækker også over forretningsmodeller, hvor virksomheder benytter digitale platforme til at interagere med deres kunder på nye måder, for eksempel som innovationsled i produktionen eller som leverandører og kunder i én. Det er dog vigtigt at erkende, at der pt. ikke eksisterer en entydig eller generelt accepteret definition og afgrænsning på hverken dansk eller internationalt plan af deleøkonomien, og hvilke platforme eller virksomhedstyper, der kan defineres som deleøkonomiske virksomheder. Samtidig udfordrer nye forretningsmodeller hele tiden forståelsen af, hvad deleøkonomi er. TERMINOLOGI Platform Virksomheden bag den deleøkonomiske platform. Opgaveløser Privatpersoner, der arbejder igennem platforme. Opgavestiller Virksomheder og privatpersoner, der køber arbejdskraft igennem platforme. En platformsvirksomhed er kendetegnet ved, at den fungerer som formidler eller bindeled mellem andre parter; eller som platform for andre aktiviteter. De fleste deleøkonomiske forretningsmodeller er en del af platformsøkonomien.

6 Hvem har vi talt med? Baggrund 6 Happy Helper Happy Helper faciliterer forbindelsen mellem privatpersoner, som ønsker rengøring og helpere, som ønsker et fleksibelt rengøringsjob. Jobs skal minimum vare 2,5 time. Repræsentanter: Jesper Brok-Jørgensen, Co-Founder & CMO Dennis Forchhammer, Co-founder & CEO Opgaveløser: Maja Ammitzbøll Nielsen, studerende, helper Meploy Meploy skaber kontakt til midlertidig arbejdskraft hovedsageligt for virksomheder, der har et kortvarigt behov så som at få pakket kasser under en udsalgskampagne. Jobs på 1-7 timer. Repræsentanter: Michael Bugaj, CEO Taha Aharaz, udviklingschef Opgaveløser: Jean-Paul Bardou, meployee Cleady Cleady skaber forbindelse mellem privatpersoner eller virksomheder med et handyman- eller rengøringsbehov og privatpersoner, der ønsker handyman- eller rengøringsjob. Repræsentanter: David Furland Ree, CEO Lukas Holtmann, COO Mover Mover sætter privatpersoner og virksomheder, der har et behov for at få fragtet ting, i forbindelse med folk, der gerne vil supplere deres øvrige job imellem eller udover de almindelige jobs. Repræsentant: Martin C. Hansen, CEO Worksome Worksome er en platform for freelancere /selvstændige med CVR. nr., der ønsker let adgang til jobs og virksomheder, der har behov for at danne overblik og skabe kontakt til specialiseret, midlertidig arbejdskraft. Repræsentant: Christina Brun Petersen, Founder og COO Opgaveløsere: Birgitta Kaas, freelance-grafiker, Co-founder i startup-virksomhed Henriette Dragø, Skribent og kommunikatør Kasper Schjønning, Grafisk designer, Videofotograf

7 Vækst i dele- og platformsøkonomien Ifølge Danmarks Statistik deltager 1 ud af 5 danskere i deleøkonomiske aktiviteter i Der opstår flere og flere platforme i Danmark, der dækker en bred pallette af tilbud fra rengøring, indkøb, samkørsel, levering, udlejning af boliger mm. Mange danskere er allerede deltagere i dele- og platformsøkonomien enten som opgaveløsere, der tilbyder tjenester eller som opgavestillere, der køber tjenester. Med flere forskellige platforme skabes der nye muligheder, ved at platforme kan kombineres, således at flere forskellige services spiller sammen. Opgaveløsere, der arbejder igennem platforme, har selv ansvar for at indberette til SKAT.

8 Potentialer for virksomheder og borgere Potentialer 8 I Fleksible tjenester Platforme imødekommer et voksende behov for fleksible tjenester hos brugerne virksomheder og borgere, der gør hverdagen og adgangen til ekstra arbejdskraft nemmere. II Fleksibelt arbejde Platformene sikrer en hurtig og let adgang til et fleksibelt job nu og her, som opgaveløserne efterspørger.

9 I Platforme imødekommer et voksende behov for fleksible tjenester, der gør hverdagen og arbejdslivet nemmere Potentiale 1: Fleksible tjenester 9 Platformenes fleksible tjenester er kendetegnet ved... at være tilgængelige når behov opstår: at give øjeblikkelig adgang: at tilbyde ydelser, der er nemme og belejlige: Bestilles når behovet opstår uden faste bestillinger eller abonnementsordninger. Tilpasses nemt ens individuelle behov i indhold og omfang. Gør det muligt for virksomheder og familier at supplere deres faste ressourcer ved behov. Gør det muligt for arbejdsdygtige at supplere deres indtægt ved behov. Gør virksomheder og forbrugere mere agile og tilpasningsdygtige. Muliggør at platforme kan fungere som en let adgang til ekstra arbejde for arbejdsdygtige, der periodevis mangler indkomst (eksempelsvis freelancere), samt virksomheder, der mangler arbejdskraft. Nemme at bestille og tage i brug af nye brugere med intuitive brugeroplevelser. Gør det nemt for brugerne at finde relevante ydelser.

10 10 Worksome er et sted, hvor du finder de her fleksible kompetencer, som du har brug for at trække ind i din virksomhed i forhold til nogle givne projekter. Så tanken er, at du i din virksomhed skal være så agil, at du ikke starter med at lave headcounts. Christina Brun Petersen, Founder og COO

11 II Platformene sikrer hurtig adgang til et fleksibelt job, som opgaveløserne efterspørger Potentiale 2: Fleksibelt arbejde 11 Jobs igennem platforme appellerer til dem, der gerne vil have fleksible indtjeningsmuligheder Arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere kan få en nemmere adgang til arbejdsmarkedet Selvstændige og studerende kan hurtigt supplere deres indkomst Opgaveløsere behøves ikke at have en fast arbejdsgiver. De kan have jobs for forskellige virksomheder og privatpersoner med kortvarige eller ingen kontrakter, og hvor et CVR-nummer ikke er nødvendigt. Opgaveløsere er deres egen chef og bestemmer selv, hvornår de skal arbejde. Offentlig tilgængelig rating på platformene giver opgaveløserne mulighed for at fremvise kvaliteten af deres arbejde til privatpersoner eller virksomheder, der søger efter arbejdskraft på platformene. Platforme for ufaglært arbejde fortæller, at de har opgaveløsere, der ellers har det svært med at komme ind på det konventionelle arbejdsmarked (eksempelvis flygtninge eller langtidsledige). De kortsigtede og selvvalgte jobs er mindre krævende end langvarige kontrakter hos en arbejdsgiver og kan være en blød start for dem, som ønsker et arbejde uden at påtage sig et fultidsjob. Den simple vej til at få arbejde via platformene sænker dørtærsklen til arbejdsmarkedet for dem, der mangler kompetencer, som arbejdsgivere ofte prioriterer (eksempelvis danske sprogkundskaber). Platformene ønsker, at de fleksible jobs kan blive et springbræt ind på det almindelige arbejdsmarked. Arbejdsdygtige, der primært får deres indkomst uden for konventionelt arbejde, som studerende og selvstændige, kan bruge platforme til hurtigt at supplere deres indkomst. De kan lettere skrue op og ned for, hvor meget de arbejder ved siden af studierne, da de selv vælger opgaver til i stedet for et arbejde med faste vagter. Dette gøres efter behov, eksempelvis når egen virksomhed står stille eller for at sikre en indkomst som iværksætter.

12 12 Jeg synes, at fordelene ved at arbejde på den her måde er, at jeg selv kan bestemme, hvornår jeg har lyst til at arbejde, ( ) og der er ikke nogen chef, der ringer Maja, opgaveløser, Happy Helper

13 Platforme og opgaveløsere oplever særligt tre barrierer Barrierer 13 I II III Uens muligheder Opgaveløsere er en ny type arbejdere, der mangler det konventionelle arbejdsmarkeds sikkerhedsnet og goder. Manglende infrastruktur Platforme vil gerne indberette brugeroplysninger, men myndigheder kan ikke modtage og bruge deres data. Juridisk uklarhed Manglende klarhed om de juridiske forhold hæmmer platformenes konkurrence og udviklingsmuligheder.

14 I Opgaveløsere er en ny type arbejdere, der ikke har adgang til det konventionelle arbejdsmarkeds sikkerhedsnet Barriere 1: Uens muligheder 14 Opgaveløsere mangler adgang til et sikkerhedsnet Der er uklarhed om, hvordan arbejde gennem deleøkonomiske platforme passer med de etablerede kategorier på arbejdsmarkedet som lønmodtagere, selvstændige og arbejdsgivere. Opgaveløsere mangler adgang til en række af de forsikringsforhold, som lønmodtagere har på arbejdsmarkedet, som sygedage, pension, feriepenge, barsel, mm. Arbejde via platformene er ikke omfattet af overenskomster, og dermed er ordnede lønog arbejdsforhold ikke sikret herigennem. Platforme ser ikke sig selv som arbejdsgivere, men søger andre løsninger, der kan sikre tryghed Platformene ser en klar forskel mellem det at være en teknologisk platform, der faciliterer kontakt mellem sælgere og købere og det at være arbejdsgiver. Ifølge platformene vil arbejdsgiveransvar underminere fleksibiliteten i det arbejde og de tjenester, de tilbyder, hvor opgaveløsere selv bestemmer, hvad de vil arbejde med hvornår, og opgavestillere hurtigt kan få en tjeneste udført. Platforme har dog samtidig fokus på at skabe tryghed for opgaveløsere ved at oprette egne sikringsordninger, fx forsikring af opgaveløsere og ordning for feriepenge, dialog med fagforeninger om organisering af opgaveløsere og prissættelse af opgaver på platformen med udgangspunkt i, at opgaveløseren betaler skat. Du har ikke adgang til samme social security du får ikke dagpenge på samme måde, du får ikke et banklån, du får ikke sygedagpenge og barsel. Michael Bugaj, CEO, Meploy

15 15 Fast arbejde Fleksibelt arbejde Frit arbejde Vi oplever, at lovgivningen ikke er gearet til det her nye arbejdsmarked, fordi man enten skal være selvstændig eller arbejdstager. Så den der gråzone, der tit kan befinde sig imellem de to ting, den er der ikke rigtig regulering på. Dennis Forchhammer, Co-founder & CEO, Happy Helper

16 II Platforme vil gerne indberette brugeroplysninger, men myndigheder kan ikke modtage og bruge deres data Barriere 2: Manglende infrastruktur 16 Platforme vil gerne indberette brugeroplysninger til offentlige myndigheder Platformene genererer en stor mængde data om deres brugere og deres arbejde med hensyn til arbejdstid og løn. Platformene vil gerne dele brugerdata med relevante myndigheder for at nemt indberette til SKAT og andre mulige arbejdsmarkedsydelser som ATP, dagpenge, A-kasse og SU. Automatisk indberetning kan gøre det nemmere for opgaveløsere at betale SKAT samt vise platformenes egen lovlydighed og opgaveløserens bidrag til velfærdsstaten, fx i form af skattebetaling. Dog mangler myndighederne tekniske løsninger til at tage dataene i brug Til trods for platformenes ønske om at dele data og finde løsninger på skatteindberetning mm., kan myndigheder sjældent tage imod deres data. Platformene oplever, at myndighederne mangler tekniske løsninger og infrastruktur til at tage imod, læse og integrere data. Vi vil have, at der skal være en kanal direkte til SKAT. Den samlede arbejdshistorik skulle kunne indberettes automatisk, og det burde være nok for A- kasserne og ATP. Michael Bugaj, CEO, Meploy

17 III Uklarhed om de juridiske forhold hæmmer konkurrence- og udviklingsmuligheder Barriere 3: Juridisk uklarhed 17 På grund af uklar lovgivning ser nogle platforme særlig rådgivning som nødvendigt for at sikre lovligt virke Til trods for rådgivning kan dele af lovgivningen forblive uklar og bidrage til ulige konkurrenceforhold Platformene oplever lovgivning omkring dele- og platformsøkonomi som uklar. Blandt andet er der usikkerhed omkring, hvornår en platform bliver kategoriseret som arbejdsgiver ifølge lovgivningen. For at holde sig indenfor lovens rammer har platformene væsentlige udgifter til særlig rådgivning hos jurister og revisorer. Til trods for juridisk rådgivning kan det være uklart for platformene, hvad lovgivning egentlig foreskriver. Platforme og opgaveløsere er i tvivl om hvilken adgang til ydelser som kontanthjælp, dagpenge og SU, arbejde via platformen giver, da de oplever reglerne på området som uklare og oplever, det er svært at få entydige svar fra myndigheder. Juridiske rådgivere fortolker loven på forskellig vis, hvorfor platformene har forskellige vurderinger af, hvad de må gøre uden at blive arbejdsgivere. Et konkret eksempel er observeret mellem Cleady og Happy Helper hvor Happy Helper glædeligt giver træning, forsikring og T- shirts til opgaveløsere, mens Cleady ser det som arbejdsgiveropførsel. Vi bruger markant mere tid på at forklare, hvorfor vi ikke er ulovlige, og hvorfor vi faktisk overholder den danske model, end vi gør på at forklare alle de fede muligheder Martin C. Hansen, CEO, Mover

Mere end danskere arbejder for platforme, der»udnytter juridisk gråzone« UgebrevetA4.dk 11:55:01

Mere end danskere arbejder for platforme, der»udnytter juridisk gråzone« UgebrevetA4.dk 11:55:01 UDEN SOCIALT SIKKERHEDSNET Mere end 20.000 danskere arbejder for platforme, der»udnytter juridisk gråzone«af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Iver Houmark Andersen Tirsdag den 23. maj 2017 Del: Mere

Læs mere

anden? Eller er vi på vej tilbage til et løsarbejdersamfund, hvor daglejere falbyder deres arbejdskraft fra dag til dag?

anden? Eller er vi på vej tilbage til et løsarbejdersamfund, hvor daglejere falbyder deres arbejdskraft fra dag til dag? DAGLEJER 2.0 Danskerne frygter løsarbejdersamfundet:»deleøkonomi giver ringere arbejdsvilkår«af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Fredag den 16. juni 2017 Frygten for usikre arbejdsforhold fylder mere

Læs mere

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 2017/18:4 Oktober 2017 Erhvervsministeriet

Læs mere

Definition af deleøkonomi

Definition af deleøkonomi NOTAT Platformsbaseret økonomi og dagpengesystemet Dato: 24. april 2017 Definition af deleøkonomi Der eksisterer ikke pt. hverken på danske eller internationalt plan en entydig eller generelt accepteret

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked v. Fin Krogh Jørgensen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent

Fremtidens arbejdsmarked v. Fin Krogh Jørgensen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent Fremtidens arbejdsmarked v. Fin Krogh Jørgensen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent Entry jobs To ikke-teknologiske drivere for væksten i nye jobformer 1. Arbejdsgivere og nationale politikere som vil have

Læs mere

Holdningspapir om deleøkonomi

Holdningspapir om deleøkonomi Holdningspapir om deleøkonomi Det handler om mennesker Holdningspapiret er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 21.05.2016. Holdningspapir om deleøkonomi Perspektivet Deleøkonomien frembyder et

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMARKED 225-timers reglen: Rengøringsarbejde for app tæller ikke Af Jonathan Tybjerg Onsdag den 2. november 2016, 05:00

FREMTIDENS ARBEJDSMARKED 225-timers reglen: Rengøringsarbejde for app tæller ikke Af Jonathan Tybjerg Onsdag den 2. november 2016, 05:00 FREMTIDENS ARBEJDSMARKED 225-timers reglen: Rengøringsarbejde for app tæller ikke Af Jonathan Tybjerg Onsdag den 2. november 2016, 05:00 Del: Kontanthjælpsmodtagere kan ikke redde sig ud af deres 225-timers

Læs mere

Af Nikolaj Lægaard Simonsen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent i Djøf

Af Nikolaj Lægaard Simonsen Arbejdsmarkedspolitisk konsulent i Djøf ANALYSE Den danske flexicuritymodel skal styrkes ikke afvikles Torsdag den 27. september 2018 Vi skal forberede os på fremtidens arbejdsmarked, lyder det igen og igen. Og her er den bedste løsning at vedligeholde

Læs mere

Arbejdsplatforme sænker løn- og arbejdsvilkår, særligt for skærmarbejde

Arbejdsplatforme sænker løn- og arbejdsvilkår, særligt for skærmarbejde 1 Arbejdsplatforme sænker løn- og arbejdsvilkår, særligt for skærmarbejde Cevea har undersøgt en række brugerprofiler på Upwork, Happy Helper og Worksome; en international og to danske arbejdsplatforme.

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked v. Juliane Marie Neiiendam Formand for Ansattes Råd i IDA

Fremtidens arbejdsmarked v. Juliane Marie Neiiendam Formand for Ansattes Råd i IDA Fremtidens arbejdsmarked v. Juliane Marie Neiiendam Formand for Ansattes Råd i IDA To ikke-teknologiske drivere for væksten i nye jobformer 1. Arbejdsgivere og nationale politikere som vil have mere fleksibilitet

Læs mere

Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet. Per Christensen, formand for 3F

Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet. Per Christensen, formand for 3F Digitaliseringens betydning for arbejdsmarkedet Per Christensen, formand for 3F Kort om 3F 3F har 277.538 medlemmer Af 3F's 277.538 medlemmer er 74.057 kvinder. Grupper: Industri, Bygge og anlæg, Transport,

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

Freelancere tiltrækkes af fleksibilitet: Men er mere stressede - UgebrevetA4.dk

Freelancere tiltrækkes af fleksibilitet: Men er mere stressede - UgebrevetA4.dk FRI FUGL Freelancere tiltrækkes af fleksibilitet: Men er mere stressede Af Cecilie Agertoft Mandag den 19. marts 2018 Langt fra alle bliver skubbet ud i tilværelsen som freelancer. Tværtimod værdsætter

Læs mere

Skrivelse om deleøkonomi og arbejdsløshedsdagpenge

Skrivelse om deleøkonomi og arbejdsløshedsdagpenge SKR nr 9432 af 14/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 17. september 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 18/02397

Læs mere

O M M Å L E T. Flere kunstnere og kreative i mål med deres projekter. Bedre beskæftigelsesmuligheder for kunstnerne

O M M Å L E T. Flere kunstnere og kreative i mål med deres projekter. Bedre beskæftigelsesmuligheder for kunstnerne I N F O - & B R U G E R V E J L E D N I N G O M S E C T I O N O N E De Kreatives Kontor er et socialøkonomisk, not for profit-initiativ, der hjælper kunstnere og kreative freelancere med deres virksomhed.

Læs mere

GUIDE TIL HANDYHANDERE. Sidst opdateret i januar 2014. Om guiden

GUIDE TIL HANDYHANDERE. Sidst opdateret i januar 2014. Om guiden GUIDE TIL HANDYHANDERE Sidst opdateret i januar 2014 Om guiden Med denne guide vil vi gerne give dig nogle gode råd i forbindelse med de opgaver, du udfører for dine opgavestillere. Vi har sammenfattet

Læs mere

Det nye arbejdsmarked

Det nye arbejdsmarked Det nye arbejdsmarked Anna Ilsøe, Ph.d. og lektor FAOS, Københavns Universitet Det nye arbejdsmarked? Online Opgaver (arbejdsplatforme) Udlejning online (kapitalplatforme) Deltidsjob Fra jobøkonomi til

Læs mere

Foto: Jakob Carlsen. GUIDE Når du vil starte selvstændig virksomhed

Foto: Jakob Carlsen. GUIDE Når du vil starte selvstændig virksomhed Foto: Jakob Carlsen GUIDE Når du vil starte selvstændig virksomhed INDHOLD: Jeg vil starte selvstændig virksomhed.. 3 Er din virksomhed din hovedeller bibeskæftigelse?.6 Fordele og ulemper ved selvstændig

Læs mere

Kortlægning af arbejdsplatforme i Danmark

Kortlægning af arbejdsplatforme i Danmark Kortlægning af arbejdsplatforme i Danmark Disruptionrådets sekretariat Januar 2018 Indledning Deleøkonomien i Danmark er i vækst. Ifølge Danmarks Statistik deltager hver femte dansker i deleøkonomiske

Læs mere

Bettina Carlsen April 2011

Bettina Carlsen April 2011 Bettina Carlsen April 2011 FTFs Ungdomsundersøgelsen 2011 De studerendes forventninger til og oplevelse af uddannelsen, SLS og arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de deltagende sygeplejerskestuderendes

Læs mere

Teknisk gennemgang af Strategi for vækst gennem deleøkonomi på Skatteministeriets område

Teknisk gennemgang af Strategi for vækst gennem deleøkonomi på Skatteministeriets område Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 45 Offentligt Skatteministeriet, SAU, d. 2. november 2017 Teknisk gennemgang af Strategi for vækst gennem deleøkonomi på Skatteministeriets område Indhold Strategi

Læs mere

Deleøkonomi i den kommunale planlægning. Planlovsdage, marts 2017

Deleøkonomi i den kommunale planlægning. Planlovsdage, marts 2017 Deleøkonomi i den kommunale planlægning Planlovsdage, marts 2017 Deleby kort fortalt Afsæt i tre gennemgående temaer Deleby blev gennemført i 2016 som et landsdækkende viden- og formidlingsprojekt Formålet

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked

Fremtidens arbejdsmarked Fremtidens arbejdsmarked Hvordan bliver IDAs medlemmer ramt af fremtidens digitaliserede og ændrede arbejdsmarked og hvad er mulighederne? Louise Gjellerup Ulrichsen, Advokat, IDA Fremtidens arbejdsmarked

Læs mere

Socialt frikort Vær med til at hjælpe socialt udsatte og få løst småopgaver på en fleksibel måde

Socialt frikort Vær med til at hjælpe socialt udsatte og få løst småopgaver på en fleksibel måde Til virksomheder Socialt frikort Vær med til at hjælpe socialt udsatte og få løst småopgaver på en fleksibel måde Kort om forsøgsordningen med socialt frikort Det sociale frikort skal give borgere med

Læs mere

Tryghed på arbejdsmarkedet

Tryghed på arbejdsmarkedet August 2010 Tryghed på arbejdsmarkedet Resume Det danske arbejdsmarked er generelt karakteriseret ved en meget betydelig jobomsætning. Aktuelt påbegynder godt 560.000 personer årligt ny beskæftigelse.

Læs mere

NY ANALYSE: TÆT PÅ HVER 10. AKADEMIKER LEVER PÅ KANTEN AF DET ETABLEREDE ARBEJDSMARKED

NY ANALYSE: TÆT PÅ HVER 10. AKADEMIKER LEVER PÅ KANTEN AF DET ETABLEREDE ARBEJDSMARKED SEPTEMBER 2016 JOBMOTOR NY ANALYSE: TÆT PÅ HVER 10. AKADEMIKER LEVER PÅ KANTEN AF DET ETABLEREDE ARBEJDSMARKED Løsarbejdere, projektansatte med flere arbejdsgivere og freelancere er ikke længere et særsyn

Læs mere

1. Introduktion... 2. 1.1 Forholdet mellem kunde og kandidat... 2. 1.2 Grundlæggende regler... 2

1. Introduktion... 2. 1.1 Forholdet mellem kunde og kandidat... 2. 1.2 Grundlæggende regler... 2 GUIDE TIL KANDIDATER Sidst opdateret i marts 2010 Om guiden Med denne guide vil vi gerne give dig nogle gode råd i forbindelse med de opgaver, du udfører for dine kunder. Vi har sammenfattet de vigtigste

Læs mere

Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts Djøf Privats fokusområder

Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts Djøf Privats fokusområder DJØF PRIVAT Godkendt af Djøf Privats repræsentantskab den 22. marts 2018 Djøf Privats fokusområder 2018-2020 Danmark oplever i disse år en markant vækst, og der er stor efterspørgsel efter akademisk arbejdskraft

Læs mere

Adgang til kvalificeret arbejdskraft

Adgang til kvalificeret arbejdskraft A d g a n g t i l k v a l i f i c e r e t a r b e - Mangel på hænder må ikke bremse væksten i Danmark 4. oktober 2018 Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen Lønmodtagerbeskæftigelsen stiger og har

Læs mere

Happy Helper A/S offentliggør halvårsregnskab

Happy Helper A/S offentliggør halvårsregnskab København den 15. april 2019 Happy Helper A/S offentliggør halvårsregnskab Happy Helper A/S - Selskabsmeddelelse nr 5-2019: Halvårsregnskab for perioden 01.09.2018 til 28.02.2019 Bestyrelsen i Happy Helper

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Definition af begreber v. Carsten D. Nielsen Arbejdsmarkedsmodeller Ofte nævnes de to begreber i flæng: Den danske Model Den danske flexicurity Model Men: både

Læs mere

BPA. Dit personlige valg

BPA. Dit personlige valg BPA Dit personlige valg BRUGEREN I CENTRUM BPA Dit personlige valg Med udgangspunkt i personlige erfaringer med handicaphjælp stiftede tre iværksættere Claus, Kristian og Lasse tilbage i 2004 virksomheden

Læs mere

TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT

TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT TRYGHED OGSÅ HVIS JOBBET ER USIKKERT GIV DIG SELV LIDT MERE TRYGHED I HVERDAGEN DAGPENGE + er et tilbud til dig, der ønsker dig lidt mere tryghed både når det går godt, og hvis du skulle blive ledig. NÅR

Læs mere

Deleøkonomi med vækstproblemer 2018 Følg udviklingen gennem de seneste fem år

Deleøkonomi med vækstproblemer 2018 Følg udviklingen gennem de seneste fem år Deleøkonomi med vækstproblemer 2018 Følg udviklingen gennem de seneste fem år Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom telefon 61558181 November 2018 Politisk skatteaftale får ikke dele- og platformsøkonomien

Læs mere

Det handler om dig. hjælp og vejledning til din BPA. Personlig og professionel hjælp til handicappede

Det handler om dig. hjælp og vejledning til din BPA. Personlig og professionel hjælp til handicappede D A N M A R K Det handler om dig hjælp og vejledning til din BPA Personlig og professionel hjælp til handicappede Hvem er HandicapHjælp Danmark? HandicapHjælp Danmark er en privat virksomhed, som hjælper

Læs mere

Vi giver dig god arbejdslyst

Vi giver dig god arbejdslyst Vi giver dig god arbejdslyst krifa.dk Som kunde i Krifa får du hjælp og inspiration i hele dit arbejdsliv. Læs mere om de mange fordele ved at være kunde i vores fagforening og a-kasse. Vi vil så gerne,

Læs mere

Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet

Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet Analyse af konsekvenserne af at være faldet ud af arbejdsmarkedet Sommer 2014 Udarbejdet af: Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Tlf: 70 237 238 Partner Allan Falch www.tele-mark.dk info@tele-mark.dk

Læs mere

FOR DIG SOM MEDLEM AF 3F: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job

FOR DIG SOM MEDLEM AF 3F: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job FOR DIG SOM MEDLEM AF 3F: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job 2018 2 Hvad er en lønforsikring? En lønforsikring er for dig, der gerne vil have tryghed i hverdagen

Læs mere

KARRIERE. programmet

KARRIERE. programmet KARRIERE programmet Hvorfor Business Danmark? Som handels- eller markedsføringsøkonom er der mange ting, du skal have styr på. Derfor har vi i Business Danmark lavet dette karriereprogram specifikt til

Læs mere

HALVÅRSRAPPORT

HALVÅRSRAPPORT 01.09.2018 28.02.2019 HALVÅRSRAPPORT 2018-2019 1 Happy Helper A/S Gammel Kongevej 1, 4.tv. 1610 København V CVR nr: 36711515 Hovedsæde: København Finansiel periode: 01.09.18 28.02.19 Bestyrelse: Per Rystrøm,

Læs mere

FOR DIG SOM MEDLEM AF MIN A-KASSE: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job

FOR DIG SOM MEDLEM AF MIN A-KASSE: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job FOR DIG SOM MEDLEM AF MIN A-KASSE: Behold det meste af din løn med en lønforsikring, selvom du mister dit job 2019 1 Hvad er en lønforsikring? En lønforsikring er for dig, der gerne vil have tryghed i

Læs mere

Vi giver dig god arbejdslyst

Vi giver dig god arbejdslyst Vi giver dig god arbejdslyst krifa.dk Som medlem i får du hjælp og inspiration i hele dit arbejdsliv. Læs mere om de mange fordele ved at være medlem i vores fagforening og a-kasse. Vi vil så gerne, at

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 200.000 medlemmer

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

arbejde eller bruger du

arbejde eller bruger du Overvejer du frivilligt arbejde eller bruger du frivillig arbejdskraft -Råd og vejledning om ulønnet arbejde 2 Overvejer du frivilligt arbejde eller bruger du frivillig arbejdskraft -Råd og vejledning

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

Styr på din lønseddel?

Styr på din lønseddel? Styr på din lønseddel? Hele 54 procent af danskerne har prøvet at finde en fejl på deres lønseddel. Det viser en Gallup-undersøgelse fra oktober i år. Men hvad med dig? Hvor tit tjekker du din lønseddel?

Læs mere

Mission Vision Strategi 2011-2013

Mission Vision Strategi 2011-2013 2011 Dansk Journalistforbund Mission Vision Strategi 2011-2013 Dansk Journalistfo medier & kommunikatio The Danish Union of Jo Gammel Strand 46 1202 København K Danmark +45 3342 8000 dj@journalistforbundet

Læs mere

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal Dansk EU-rekord: 66. i job på et kvartal På trods af jobfest på det danske arbejdsmarked de sidste to år, er arbejdsløsheden faldet relativt behersket. Det skyldes, at arbejdsstyrken samtidig vokser kraftigt

Læs mere

Foreløbige drøftelser og output fra Disruptionrådet

Foreløbige drøftelser og output fra Disruptionrådet Foreløbige drøftelser og output fra Disruptionrådet TEMA 1 Nye teknologier og forretningsmodeller Politisk aftale om dele- og platformsøkonomi Rådet drøftede på 3. og 6. møde bl.a. virksomhedernes vækstmuligheder

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked

Fremtidens arbejdsmarked Fremtidens arbejdsmarked Lars Djernæs, seniorrådgiver ved Nordisk Ministerråds sekretariat 1 Fremtidens arbejdsmarked Ministerrådet for Arbejdslivs samarbejdsprogram 2013-16 www.norden.org (ANP 2013:754)

Læs mere

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 UDFORDRINGEN KUNSTNERNE OG DE KREATIVE KULTUR SKABER VÆKST Kunstnerne og de kreative er en stor del af drivkraften i en af de største og hurtigst voksende sektorer i Danmark

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG MEDLEMSFORDELE INFORMATION OM DIT FAG HK-KURSER, DER STYRKER DINE KOMPETENCER JURIDISK HJÆLP, HVIS DU FÅR BRUG FOR DET LØN FORSIKRING FOR 50 KRONER OM MÅNEDEN INDFLYDELSE

Læs mere

DET HANDLER OM DIG OG DIT FAG

DET HANDLER OM DIG OG DIT FAG Bliv gratis studiemedlem af Teknisk Landsforbund DET HANDLER OM DIG OG DIT FAG TEKNIK DESIGN BYGGERI GRATIS MEDLEM SOM STUDERENDE DIT MEDLEMSKAB AF TEKNISK LANDSFORBUND GIVER DIG: Gratis ulykkesforsikring.

Læs mere

Globaliseringsundersøgelsen 2017

Globaliseringsundersøgelsen 2017 Hovedresultater for: Automatisering og digitalisering International handel Outsourcing Udenlandsk arbejdskraft Efteruddannelse I svarer 5.7 danske lønmodtagere og dagpengemodtagere på, hvordan globalisering

Læs mere

ET JOB MED MENING OG MULIGHEDER

ET JOB MED MENING OG MULIGHEDER ET JOB MED MENING OG MULIGHEDER HVORFOR SØGE JOB SOM HANDICAPHJÆLPER? Hvis du lægger vægt på at kunne kombinere et meningsfuldt arbejde med plads og frihed til at tilrettelægge dit eget liv ved siden af,

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID

FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID FOLKETINGSVALG 2015 VALG 2015 EN TRYG FREMTID HK MEDLEMMERNES VALGOPLÆG 2015 INDLEDNING I løbet af 2015 skal der være folketingsvalg i Danmark. HK støtter ikke bestemte partier eller politikere. Vi samarbejder

Læs mere

Stem om din nye overenskomst

Stem om din nye overenskomst OVERENSKOMST MELLEM 3F TRANSPORT OG ADV (DI) Stem om din nye overenskomst FOR ANSATTE PÅ VASKERIERNE 2017-2020 3F Transportgruppen forhandler din overenskomst STEM OG BESTEM Trygt arbejdsliv for fremtiden

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

TENDENSER, UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FREMTIDENS RÅDGIVERE DI RÅDGIVERNES DAG OKTOBER Martin Søegaard Managing Partner at Deloitte Consulting

TENDENSER, UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FREMTIDENS RÅDGIVERE DI RÅDGIVERNES DAG OKTOBER Martin Søegaard Managing Partner at Deloitte Consulting TENDENSER, UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FREMTIDENS RÅDGIVERE DI RÅDGIVERNES DAG OKTOBER 2018 Martin Søegaard Managing Partner at Deloitte Consulting 1 BØLGER AF DISRUPTION 2000+ 2005+ 2010+ 2015+ 2020+ Musik

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed?

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? 4. INDUSTRIELLE REVOLUTION HK præsentation 31. oktober 2017 2 EKSPONENTIEL TEKNOLOGISK UDVIKLING HK præsentation 31. oktober 2017 3 TEKNOLOGI KUNSTIG

Læs mere

Faldet i arbejdsstyrken skyldes primært usynlige arbejdsløse

Faldet i arbejdsstyrken skyldes primært usynlige arbejdsløse Faldet i arbejdsstyrken skyldes primært usynlige arbejdsløse Arbejdsstyrken er faldet mere markant under denne krise end under tidligere kriser. Normalt bliver 7 pct. af et beskæftigelsesfald til arbejdsløshed.

Læs mere

STOP HØJERE PENSIONSALDER

STOP HØJERE PENSIONSALDER STOP HØJERE PENSIONSALDER Foto: Weekend Images Inc.-iStoc GODT SENIORLIV TIL ALLE Alle skal have ret til et godt seniorliv, hvor der er kræfter og overskud. Men det bliver sværere og sværere at opnå for

Læs mere

EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS

EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS GØR DIN ARBEJDSPLADS STÆRKERE Medarbejderne er den vigtigste ressource, og med en god pensionsordning gør du din arbejdsplads stærkere. Du øger

Læs mere

Bliv medlem af DANA DANA. for dig og. Det bedste valg for selvstændige DANA.DK

Bliv medlem af DANA DANA. for dig og. Det bedste valg for selvstændige DANA.DK DANA for dig og din virksomhed Det bedste valg for selvstændige DANA.DK 02 03 Når som helst, hvor som helst og med hvad som helst Det er svært at være noget for alle. Vi har valgt de selvstændige. DIG

Læs mere

Fremtidens arbejdsmarked og det danske dagpengesystem

Fremtidens arbejdsmarked og det danske dagpengesystem Fremtidens arbejdsmarked og det danske dagpengesystem Niels Kærgård Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Københavns Universitet Rolighedsvej 25 1958 Frederiksberg Tlf.: 45 3533 2264 E-mail: nik@ifro.ku.dk

Læs mere

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED

BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED BESPARELSER PÅ SERVICETRAFIK RAMMER CHAUFFØRER OG PASSAGERERS SIKKERHED Social dumping, lovovertrædelser og liberalisering af servicetrafik er i dag hverdagskost ved kørsel af offentlig servicetrafik for

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

BPA administration og vejledning. til sagsbehandlere i kommunen. Personlig og professionel hjælp til handicappede

BPA administration og vejledning. til sagsbehandlere i kommunen. Personlig og professionel hjælp til handicappede D A N M A R K BPA administration og vejledning til sagsbehandlere i kommunen Personlig og professionel hjælp til handicappede Hvem er HandicapHjælp Danmark? HandicapHjælp Danmark er en privat virksomhed,

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

DIGITAL FAGBEVÆGELSE 4.0 Danskerne utrygge ved at tage job på nye digitale platforme Af Gitte Mandag den 24. oktober 2016, 05:00

DIGITAL FAGBEVÆGELSE 4.0 Danskerne utrygge ved at tage job på nye digitale platforme Af Gitte Mandag den 24. oktober 2016, 05:00 DIGITAL FAGBEVÆGELSE 4.0 Danskerne utrygge ved at tage job på nye digitale platforme Af Gitte Redder @GitteRedder Mandag den 24. oktober 2016, 05:00 Del: Flertallet af danske lønmodtagere frygter at miste

Læs mere

Uddannelsesindsats i Københavns Kommune. Oplæg til BIU møde den 18. februar 2019 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Uddannelsesindsats i Københavns Kommune. Oplæg til BIU møde den 18. februar 2019 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Uddannelsesindsats i Københavns Kommune Oplæg til BIU møde den 18. februar 2019 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Fokusområde 2 Arbejdskraft til virksomhederne Oplæggets indhold Formål med indsatsen

Læs mere

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand KOST- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste hus- og serviceassistenter i den offentlige sektor er medlem af FOA. Mange lignende grupper vælger det samme.

Læs mere

Hvad er der sket med dem, som røg ud? Undersøgelse blandt medlemmer, der har mistet dagpengeretten fra januar 2013 til september 2014

Hvad er der sket med dem, som røg ud? Undersøgelse blandt medlemmer, der har mistet dagpengeretten fra januar 2013 til september 2014 Hvad er der sket med dem, som røg ud? Undersøgelse blandt medlemmer, der har mistet dagpengeretten fra januar 2013 til september 2014 2 Forord Hvordan er jeg stillet, når dagpengeforsikringen ryger? Det

Læs mere

Den danske model. Workshop ved TR-Forum 2011

Den danske model. Workshop ved TR-Forum 2011 Den danske model Workshop ved TR-Forum 2011 Hovedpunkter PensionDanmark en del af den danske model ved Torben Möger Pedersen Den danske model Hvad kendetegner den danske model, og hvilke udfordringer står

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 171 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 171 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 171 Offentligt Beskæftigelsesudvalget og Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. februar 2018 Kontaktperson: Lotte Rickers Olesen

Læs mere

FORLØB AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING I HAPPY HELPER A/S

FORLØB AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING I HAPPY HELPER A/S Mandag den.10 december 2018 FORLØB AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING I HAPPY HELPER A/S HAPPY HELPER A/S - Selskabsmeddelelse nr. 14-2018 afholdt den 10. december 2018 ordinær generalforsamling med dagsorden

Læs mere

Bettina Carlsen Maj Procenttallene er afrundet til nærmeste hele tal, hvorfor den samlet procentandel ikke nødvendigvis summerer til 100.

Bettina Carlsen Maj Procenttallene er afrundet til nærmeste hele tal, hvorfor den samlet procentandel ikke nødvendigvis summerer til 100. Bettina Carlsen Maj 2011 FTFs ungdomsundersøgelse 2011 De unge sygeplejerskers forventninger til og oplevelse af arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de 538 beskæftigede sygeplejerskers oplevelse

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

SKAT som arbejdsplads. Ved Funktionsleder Bitten Lundbye

SKAT som arbejdsplads. Ved Funktionsleder Bitten Lundbye SKAT som arbejdsplads Ved Funktionsleder Bitten Lundbye Agenda SKATs udvikling fra 1 til 7 styrelser Opgaver og muligheder i de nye styrelser Hvordan adskiller offentlige arbejdspladser sig fra private

Læs mere

Her kan du læse om de aktiviteter, du skal huske at registrere på ydelseskortet samt andre vigtige pointer.

Her kan du læse om de aktiviteter, du skal huske at registrere på ydelseskortet samt andre vigtige pointer. Juridisk vejledning Her kan du læse om de aktiviteter, du skal huske at registrere på ydelseskortet samt andre vigtige pointer. Nogle aktiviteter kan være udfyldt på forhånd, fordi vi allerede har oplysningerne.

Læs mere

Den digitale kundebank

Den digitale kundebank Den digitale kundebank PwC - Finanskonferencen 2016 København d. 11. oktober 2016 Jesper Nielsen, Head of Personal Banking Papal inauguration 2005 1 Papal inauguration 2013 2 A dual-track strategy CLASSICAL

Læs mere

15445/17 kmm 1 DG G 2B

15445/17 kmm 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. december 2017 (OR. en) 15445/17 FISC 346 ECOFIN 1092 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 15175/17

Læs mere

skal anføre antallet af timer, som udbetalingen vedrører. Det fremgår af bilag 3, hvorledes opgørelsen af antallet af timer skal ske.

skal anføre antallet af timer, som udbetalingen vedrører. Det fremgår af bilag 3, hvorledes opgørelsen af antallet af timer skal ske. BEK nr 807 af 27/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2014-0027236

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt Tips og ideer til dig som tillidsvalgt - når du tager en snak med din kollega om medlemskab i Dansk Metal. 1 Denne guide giver dig lidt information om værdien af et fuldt medlemskab, men også lidt indsigt

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Velkommen til Danske Bioanalytikere

Velkommen til Danske Bioanalytikere Velkommen til Danske Bioanalytikere Copyright 2011 Danske Bioanalytikere Sankt Annæ Plads 30 Postboks 74 1003 København K. Tlf.: 4695 3535 dbio@dbio.dk www.dbio.dk Redaktion: Danske Bioanalytikere Foto:

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Af Martin Laurberg Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening

Af Martin Laurberg Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening ANALYSE DA: Vi har ikke problemer med ligeløn i Danmark Torsdag den 15. marts 2018 Mænd tjener mere end kvinder. Det er, fordi de arbejder flere timer. Flere kvinder end mænd arbejder på nedsat tid, skriver

Læs mere

Aftale om Bedre vilkår for vækst og korrekt skattebetaling i dele- og platformsøkonomien

Aftale om Bedre vilkår for vækst og korrekt skattebetaling i dele- og platformsøkonomien 17. maj 2018 Aftale om Bedre vilkår for vækst og korrekt skattebetaling i dele- og platformsøkonomien Dele- og platformsøkonomi er et område, som er i hastig udvikling. Såvel på globalt plan som nationalt

Læs mere

MF-Løntabsforsikring. - så kan du klare dig økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs. 7979-3 01.10 CVR-nr. 19625087/25084098

MF-Løntabsforsikring. - så kan du klare dig økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs. 7979-3 01.10 CVR-nr. 19625087/25084098 MF-Løntabsforsikring - så kan du klare dig økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs 1 Kan du klare dig for dagpenge? Du kan forsikre dig mod meget, men ikke mod arbejdsløshed. Og ikke nok med, at det tit er

Læs mere