Tilkendegivelse af 20. november 2015 i faglig voldgift FV : Faglig Fælles Forbund (forhandlingssekretær Claus von Elling) mod

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilkendegivelse af 20. november 2015 i faglig voldgift FV : Faglig Fælles Forbund (forhandlingssekretær Claus von Elling) mod"

Transkript

1 Tilkendegivelse af 20. november 2015 i faglig voldgift FV : Faglig Fælles Forbund (forhandlingssekretær Claus von Elling) mod Dansk Byggeri for Adserballe & Knudsen A/S (chefkonsulent Henrik Olsen)

2 2 1. Uoverensstemmelsen Uoverensstemmelsen angår prissætning af en akkord, navnlig hvorledes der skal gås frem, når der på et organisationsmøde er enighed om, at det pågældende arbejde ikke er prissat i prislisterne, hverken under den position, som arbejdstagersiden havde henført det under, eller under den position, som arbejdsgiversiden havde henført det under. 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er den 20. november 2015 forhandlet for en faglig voldgiftsret med undertegnede fhv. højesteretspræsident Børge Dahl som formand og opmand og følgende sidedommere: forhandlingssekretærerne Svend-Aage Poulsen og Johnny Frimann Storm (udpeget af 3F), advokat Linda Nordstrøm Nissen og konsulent Henning Kaab (udpeget af Dansk Byggeri). Der blev afgivet forklaring af tømrersvend Brian Westermann, byggeleder Thomas Handgaard, faglig sekretær i 3F BJMF Anders Lange og projektleder Jonas Toft. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af den faglige voldgiftsret var flertal for en afgørelse, skulle denne træffes af opmanden, der fremkom med en tilkendegivelse, som parterne var enige om at tage til efterretning. 3. Overenskomstgrundlaget Det hedder i Bygningsoverenskomsten bl.a.: 29 Akkordgrundlag Kapitel 6 Akkord/lønsystemer Akkord 1. Såfremt en af parterne ønsker det, udføres alt nyt arbejde i akkord og betales efter de til enhver tid mellem Dansk Byggeri og Fagligt Fælles Forbund gældende prislister samt tilhørende bestemmelser. 30 Indgåelse af akkord

3 3 Opmålte akkordregnskaber 2. Det er parternes ret løbende under arbejdets gang, eller ved arbejdets afslutning at lade den samlede mængde af arbejde opmåle efter gældende prislister. Akkordregnskabet skal indeholde oplysninger om prislistens positionsnumre, mængde og pris. Afleverede akkordregnskaber skal være underskrevet og forsynet med afleveringsdato. Modtageren skal kvittere for modtagelsen af regnskaberne. Hvis der mellem parterne er udvekslet regnskaber baseret på organisationernes prislister, eller kritik heraf, betragtes arbejdet som værende udført i akkord. Akkordering 4 Hvis en af parterne ønsker det, kan der for akkordarbejde, som ikke kan udledes af de mellem organisationerne aftalte prislister, indgås akkorderingsaftale. Forslag herom fremsættes skriftligt til modparten, under arbejdets gang, der i løbet af 5 arbejdsdage skal svare skriftligt på forslaget, hvorefter forslag og svar forhandles mellem parterne. Parterne er pligtige til at kvittere for modtagelsen. Svares der ikke inden for de nævnte 5 arbejdsdage, betragtes forslaget som godkendt. Modtagelsesdagen regnes ikke med i ovennævnte tidsfrist. Opnås der ikke enighed, afgøres uoverensstemmelsen i henhold til regler for behandling af faglig strid. Begæring herom skal ske inden 2 måneder efter, at modparten har modtaget kravet. Hvis der mellem parterne er udvekslet akkorderingssedler, eller kritik heraf, betragtes arbejdet som værende udført i akkord. Lokalaftaler 5. Ved akkordarbejde kan der, for arbejde der helt eller delvist ikke kan udledes af de mellem organisationerne aftalte prislister, indgås en lokalaftale mellem virksomheden og medarbejderne. En lokalaftale skal for at være gældende, være skriftlig, og underskrevet af begge parter.

4 4 Parterne som har indgået aftalen kan gensidigt opsige lokalaftalen med et varsel på 3 måneder. 33 Opgørelse af akkorder Akkordopgørelse 1. Akkordopgørelser skal indeholde den aftalte akkordsum, opgørelse over akkorderinger, opgørelse over timeforbrug og udbetalte acontobeløb samt være forsynet med fordeling pr. medarbejder. Akkordopgørelsen underskrives og dateres med indleveringsdato af den medarbejder, der har deltaget i akkorden. Underskrift og indlevering kan dog ved fuldmagt overdrages til anden person. Akkordopgørelser skal være virksomheden i hænde senest 15 arbejdsdage, efter akkorden er afsluttet. Overholdes indleveringsfristen ikke, er krav om akkordafregning for sent fremsendt. Kritik af regnskaber / Akkordopgørelser 3. Kritik af indleveret akkordregnskab / akkordopgørelser, skal være afleveret senest 10 arbejdsdage efter akkordregnskabets / akkordopgørelsens modtagelse. Kritikken skal være skriftlig og indeholde en specifikation over de posteringer, der kritiseres, og skal udvise det beløb, der er til udbetaling. Kritikken rettes til akkordholderen, der har underskrevet akkordregnskabet / akkordopgørelsen. Kritikfristerne er også gældende for akkordregnskaber / akkordopgørelser udarbejdet af virksomheden. 37 Nye materialer 1. Til fastsættelse af priser for nye materialer, der fremkommer, eller materialer, der søges anvendt som erstatningsmaterialer i byggesektoren, eller ved ændring af de hidtil anvendte konstruktioner eller arbejdsformer, nedsættes et paritetisk sammensat udvalg af Dansk Byggeri og Fagligt Fælles Forbund. 2. Udvalget skal, når en af parterne fremsætter ønske herom, optage forhandling til fastsættelse af priser for nævnte materialer. Udvalgets afgørelse indføres i prisfortegnelsen, såfremt organisationerne er enige herom.

5 5 Hvis organisationerne er enige derom, kan udvalget i øvrigt eventuelt optage forhandling om ændring af bestående prisfortegnelsespriser. Sådanne eventuelle ændringer skal, for at kunne få gyldighed, godkendes af organisationernes kompetente forsamlinger. Kapitel 14 Fagretlige regler 69 Faglig strid 1. Enhver uenighed af faglig karakter mellem medlemmer af undertegnede organisationer må ikke have arbejdsstandsning til følge, men bør søges bilagt efter nedenstående regler. 2. Såfremt der på en virksomhed inden for nærværende overenskomsts område opstår uenighed af faglig karakter, skal uoverensstemmelsen søges bilagt lokalt mellem parterne på virksomheden eller arbejdspladsen. 3. Såfremt medarbejderne eller virksomheden ønsker det, kan en repræsentant fra organisationerne bistå ved forhandlingerne. Lokal mægling 4. Opnås der ikke lokalt en løsning af striden, kan parterne gennem deres organisation begære sagen videreført til mægling. 5. Mæglingsmøde skal afholdes i alle tilfælde, såfremt en af parterne ønsker det 6. Den organisation, som på et medlems vegne begærer mæglingsmøde afholdt, skal på mæglingsbegæringen angive de forhold, der er uoverensstemmelse om, samt vedlægge relevante bilag. 9. På mæglingsmødet genoptages forhandlingerne med bistand fra organisationernes mæglingsmænd, der består af mindst 1 fra hver organisation, der herefter ved direkte forhandling søger at løse uoverensstemmelsen. Mæglingsmændene udarbejder et referat over forhandlingsresultatet og underskriver det med bindende virkning for parterne. Organisationsmøde 10. Såfremt organisationerne er enige, kan en sag, inden den videreføres til arbejdsretten eller voldgiftsbehandling, behandles på et møde mellem organisationerne.

6 6 11. Begæring om organisationsmøde skal fremsættes over for den modstående organisation senest 4 uger efter mæglingsmødets afholdelse. 17. Der udarbejdes et referat indeholdende såvel punkter, hvorom der er opnået enighed, som punkter hvor enighed ikke er opnået. Referatet underskrives af organisationernes forhandlingsledere. Resultatet af organisationsmødet er bindende for parterne. Faglig voldgift 19. Opnås der ikke ved den forannævnte fagretlige behandling enighed om en løsning, skal sagen for så vidt angår forståelsen af en foreliggende lønaftale med almindelige bestemmelser eller en mellem organisationerne bestående overenskomst forelægges en faglig voldgift til afgørelse, hvis en af organisationerne fremsætter begæring herom. 20. Den organisation, der ønsker en sag henvist til afgørelse ved voldgift, skal inden 4 uger efter mæglingen eller organisationsmødet fremsætte begæring herom over for den modstående organisation. 21. Voldgiftbegæringen skal indeholde en redegørelse om uoverensstemmelsens art og omfang samt vedlægges genparter af referaterne fra den forudgående fagretlige behandling. Tidsfrister 35. Såfremt den klagende part undlader at overholde ovenstående tidsfrister, er sagen tabt for klageren samt retten til at videreføre den omstridte sag. 36. Ovenstående kan kun fraviges, såfremt der mellem organisationerne er truffet skriftlig aftale herom. I opmandstilkendegivelse af 2. november 2001 (Børge Dahl) i en sag mellem Forbundet Træ- Industri-Byg i Danmark og Danske Entreprenører for MT Højgaard A/S hedder det: Ifølge overenskomstens 24, stk. 1, skal akkordregnskabet være arbejdsgiveren i hænde senest 4 uger efter arbejdets afslutning. I modsat fald er svendenes krav på eventuelt overskud bortfaldet.

7 7 I tilfælde, hvor et akkordregnskab modtages af arbejdsgiveren efter at 4 ugers-fristen er sprunget, og hvor arbejdsgiveren forholder sig til realiteten i det for sent indsendte regnskab ved at sende holdet en kritik heraf som angivet i overenskomstens 24, stk. 2, uden samtidig udtrykkeligt at gøre det klart, at regnskabet er indleveret for sent, og at arbejdsgiveren allerede derfor afviser ethvert krav, har arbejdsgiveren afskåret sig fra senere at påberåbe sig 4 ugers-fristen i stk. 1. I Normen, de mellem DA og LO den 27. oktober 2006 aftalte Regler for behandling af faglig strid, hedder det bl.a. 1 Enhver uenighed af faglig karakter skal, når en af parterne i et overenskomstforhold fremsætter begæring herom, gøres til genstand for forhandling og mægling i henhold til nedenstående regler, medmindre der mellem parterne gælder andre betryggende regler for uoverensstemmelsens behandling. Lokal forhandling 2 Uoverensstemmelser af faglig karakter søges efter begæring løst ved lokalforhandling mellem virksomhedens ledelse og tillidsrepræsentanten. Sådanne forhandlinger finder sted på virksomheden, medmindre andet aftales, og skal påbegyndes og afsluttes så hurtigt som muligt. Stk. 2. Såfremt tillidsrepræsentanten har behov herfor, eller der ikke er valgt en tillidsrepræsentant på virksomheden, kan der efter aftale med virksomhedens ledelse tilkaldes en repræsentant fra den eller de lokale afdelinger til den lokale forhandling. Stk. 3. Der kan udarbejdes referat af lokalforhandlingen. Forhandlingsresultatet må ikke stride imod overenskomsten og indgås i øvrigt uden præjudice for fremtidige sager. I kendelse af 28. januar 2011 i faglig voldgift FV (Per Sørensen) om en bestemmelse i Budoverenskomsten mellem 3F og DMA, hvorefter der er en frist på 14 kalenderdage for indbringelse af et krav for faglig voldgift, hedder det: I lighed med overenskomsten i denne sag indeholder mange af arbejdsmarkedets overenskomster frist for indbringelse af en faglig strid for en voldgiftsret. Af en række tidligere afgørelser fremgår, at en overskridelse af sådan frist efter arbejdsretlig praksis i almindelighed må bevirke, at sagen afvises fra voldgiftsretten, og at undtagelse herfra kun gøres, hvis parterne er enige herom, eller der foreligger ganske særlige omstændigheder.

8 8 Der foreligger ikke holdepunkter for, at fristen i overenskomstens 13, stk. 5, ikke skal forstås som en absolut frist, og der foreligger i denne sag ikke særlige omstændigheder, der kan begrunde, at der kan ses bort fra fristen. Herefter tages DMA s afvisningspåstand til følge. 4. Sagen kort fortalt I forbindelse med udskiftning af tag på 210 boliger opstod der uenighed om betalingen for en lang række opgaver, bl.a. om betalingen for montering af 960 Velux vinduer med undertagskrave, som arbejdstagersiden henførte under prislistens priskode med en betaling på 191,79 kr. pr. stk., og som arbejdsgiversiden henførte under priskode med en betaling på 44,00 kr. pr. stk. Uenigheden mellem akkordtager og virksomhed fremgik af en detaljeret sammenskrivning af opmåling med henholdsvis opmålers og virksomhedens angivelse af priskode, stk.-pris m.v. vedrørende vinduerne i linjerne 155B og 156B med emneangivelsen Isoleringsundertagskrave. Uenigheden blev behandlet på et mæglingsmøde, hvor der blev opnået enighed på langt de fleste punkter. Af brev af 12. januar 2015 fra 3F til Dansk Byggeri om arbejdet på byggepladsen fremgår bl.a., at der i den forudgående forhandling var opnået enighed om det meste af opmålingen på arbejdet, men at der fortsat var uenighed om i alt 25 punkter i opmålingen, bl.a. linje 156 B: undertagskrave (punkt 16) og linje 155 B; undertagskrave (punkt 24), som ønskedes behandlet på et organisationsmøde. Der blev afholdt organisationsmøde den 18. februar I referatet hedder det: Parterne er enige om at undertagskraven, som nævnt i begæringens pkt. 16 og 24 ikke er prissat i prislisten. Parterne kunne ikke opnå enighed om dagsordenes resterende punkter.

9 9 Ved brev af 20. februar 2015 fra 3F til Dansk Byggeri blev alle andre spørgsmål behandlet på organisationsmødet end spørgsmålet om vinduerne, hvorom der var enighed, videreført til faglig voldgift, som afsagde kendelse den 12. maj Det lægges efter bevisførelsen til grund, at svendene ved Brian Westermann den 20. marts 2015 præsenterede virksomheden ved Thomas Handgaard for et forslag til Pris på Velux isoleringskrave samt undertag og monofolrende, hvor Brian Westermann havde delt arbejdsprocessen op i en række elementer og søgt disse prissat med henvisning til sammenlignelige arbejdsprocesser i prislisten, hvilket mundede ud i en stk.-pris på 178,97 kr. eller afhængig af diverse tillæg på 183,66 kr., 186,23 kr., 189,17 kr. og 191,81 kr. For virksomheden er følgende den 20. marts 2015 påskrevet forslaget: Afvist. Tilbudt 12 minutter = 40 kr. for det hele. Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at de lokale parter var enige om, at de bl.a. havde vinduesarbejdets aflønning som et udestående, og at de efter drøftelser herom og om andre spørgsmål den 27. maj 2015 for så vidt angår vinduerne var enige om følgende anført i akkorderingsaftale med referat af lokalforhandlingen i perioden maj 2015 underskrevet af begge parter: Der kan fortsat ikke opnås enighed om Velux isolerings-undertagskrave. A og K fastholder 44 kr. pr. stk. Svende 183,23 kr. pr. stk. ifølge opmåling. Der blev herefter på begæring af 3F afholdt mæglingsmøde den 19. juni Det hedder i referatet bl.a.: Virksomheden gør gældende, at sagen om betaling af disse isolerings- og undertagskraver tidligere har været behandlet på et mæglingsmøde den 11. december 2014 og senere på et organisationsmøde den 18. februar Der er i referatet fra den 18. februar 2015 ikke taget forbehold for at videreføre sagen, lige som akkorderingskravet ikke er videreført til den efterfølgende faglige voldgift. Dermed fortabes retten, og der ud over er tidsfristen for videreførelse af kravet fra organisationsmødet for længst overskrevet.

10 10 Virksomheden er derfor af den opfattelse, at kravet skal betales, som tilbudt af virksomheden. I fortsættelse heraf er der den 11. august 2015 afholdt et organisationsmøde, hvor enighed ikke kunne opnås. Det hedder i referatet bl.a.: Det er 3F s opfattelse, at parterne på mødet den 18. februar 2015, er enige om at arbejdet med montering af Velux isolerings og undertagskrave model BDX, ikke er prissat i prislisten. Svendene genoptager derfor lokalforhandling for prissættelse af arbejdet. Denne lokalforhandling afsluttes i referatet af 27. maj 2015, hvoraf det fremgår, at spørgsmålet er forhandlet uden enighed kan opnås. Det er 3F s opfattelse, at firmaet ikke har påberåbt sig, at behandling af prisfastsættelsen ikke kan ske, i referatet den 27. maj Sagen er herefter indbragt for faglig voldgift af 3F med følgende påstande: Virksomheden Adserballe og Knudsen A/S tilpligtes at anerkende, at kravet om betaling af Velux Isolerings- og undertagskrave model BDX CO2, er fremsat rettidigt og i henhold til Bygningsoverenskomstens regler herfor. Virksomheden tilpligtes at afregne det udførte arbejde med montering af Velux Isoleringsog undertagskrave, BDX CO2, på hhv. 448 og 512, (I alt 960) Velux vinduer på byggepladsen Digestykket, med den pris pr. vindue, som klager har opmålt ud fra sammenlignelige priser i prislisten (Bilag A) svarende til i alt kr ,60. Dansk Byggeri for Adserballe og Knudsen A/S har påstået afvisning, subsidiært frifindelse. Det er Dansk Byggeris opfattelse, at sagen angår et krav, som blev behandlet på organisationsmødet den 18. februar Da kravet ikke inden 4 uger efter organisationsmødet blev begæret videreført, jf. overenskomstens 69, stk. 14, er muligheden for at gøre kravet gældende forpasset. Sagen skal derfor afvises. Det skal den i øvrigt også, fordi begæringen om faglig voldgift er fremkommet efter udløbet af fristen på 4 uger for begæring om faglig voldgift i overenskomstens 69, skt. 14. Denne frist er absolut, jf. herved kendelse af 28. januar 2011 i sag FV Hertil kommer, at også fristen i overenskomstens 30, stk. 4, er sprunget. Opmandskendelsen af 3. november 2001 angår kun sprungne tidsfrister i forbindelse med en akkordopgørelse, jf. den

11 11 gældende overenskomst 33. Virksomheden har efter Normens 1 og 2 pligt til at deltage i en lokalforhandling og kan derfor ikke ved at møde op til en sådan forhandling fortabe retten til at afvise for sent fremsatte krav. 3F har anført, at der ikke var grundlag for efter organisationsmødet den 18. februar 2015 at videreføre noget krav vedrørende vinduerne til faglig voldgift, eftersom der på organisationsmødet var enighed om, at arbejdet ikke er prissat i prislisten. Svendene på pladsen optog derfor forhandling med virksomheden om akkordering/prissætning efter overenskomstens 30, stk. 4 og 5, og denne forhandling afsluttes den 27. maj 2015 med et uenighedsreferat. Uenigheden er videreført i henhold til reglerne for behandling af faglig strid til mæglingsmøde afholdt den 19. juni 2015, til organisationsmøde afholdt den 11. august 2015 og derefter til faglig voldgift. Der er ikke grundlag for at anse nogen frist tilsidesat, hvorved bemærkes, at opmandstilkendegivelsen af 2. november 2001 må gælde for alle frister. 5. Opmandens tilkendegivelse Hvad der opnås enighed om på et organisationsmøde, kan ikke videreføres til faglig voldgift. Efter bevisførelsen må det lægges til grund, at svendene og virksomheden for så vidt angår arbejdet vedrørende vinduerne i første omgang var uenige om, hvilken position på prislisten arbejdet med vinduerne henhørte under. Denne uenighed blev der gjort endeligt op med på organisationsmødet den 18. februar 2015, idet der på mødet var enighed om, at arbejdet ikke er prissat i prislisten. Som overenskomsten er bygget op, er følgen heraf, at svendene og virksomheden herefter havde mulighed for at søge arbejdet prissat efter overenskomstens bestemmelser om arbejde, der ikke kan udledes af de mellem parterne aftalte prislister. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at svendene fremkom med forslag til betaling den 20. marts 2015, at virksomheden samme dag afviste dette forslag og i stedet tilbød en anden pris, samt at svendene og virksomheden herefter var enige om, at de havde denne prissætning som et udestående, som de den 27. maj 2015 endte med at konstatere, at de ikke kunne blive enige om.

12 12 Denne uenighed har i henhold til reglerne for behandling af faglig strid kunnet videreføres til faglig voldgift som sket der ses ikke at være sprunget nogen frist herfor. Der kan på denne baggrund ikke gives Dansk Byggeri medhold i påstanden om afvisning. 6. Sagens fortsatte behandling Parterne har taget opmandens tilkendegivelse til efterretning og er enige om, at søge sagen afsluttet ved prissætning af arbejdet efter overenskomstens 37 og betaling for det udførte arbejde på det grundlag. Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV :

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV : Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0100: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri (BYG) for Adserballe & Knudsen

Læs mere

Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen)

Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) Tilkendegivelse af 9. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV2016.0122: Fagligt Fælles Forbund for A for sjakket (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Virksomheden H. Skjøde Knudsen

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) (Forhandlingssekretær Svend- Aage Poulsen) mod

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) (Forhandlingssekretær Svend- Aage Poulsen) mod 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0147) Fagligt Fælles Forbund (3F) (Forhandlingssekretær Svend- Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for CR Construction Danmark A/S (chefkonsulent Henrik Olsen) afsagt

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2011.0140): Fagligt Fælles Forbund for tømrersjakket repræsenteret ved Morten Rud Hansen (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HUJ A/S (chefkonsulent

Læs mere

Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for P. Winther Jespersen A/S

Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri for P. Winther Jespersen A/S 1 Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0128) Fagligt Fælles Forbund (Forhandlingssekretær SvendAage Poulsen) mod Dansk Byggeri for P. Winther Jespersen A/S (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0200): Fagligt Fælles Forbund for Murersjakket, René Bay Lodahl, Frank Lindholm og Per René Nielsen, på byggepladsen Vitus Bering i Horsens (Opmåler Jens A. Knudsen)

Læs mere

Kendelse af 25. september 2015 i faglig voldgift FV2015.0055: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 25. september 2015 i faglig voldgift FV2015.0055: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 25. september 2015 i faglig voldgift FV2015.0055: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri (BYG) for Wibskov & Rasmussen A/S CVR.NR. 33494661

Læs mere

KENDELSE afsagt mandag den 30. august 2010

KENDELSE afsagt mandag den 30. august 2010 KENDELSE afsagt mandag den 30. august 2010 i faglig voldgiftssag, 2010.0076 Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for forbundets medlemmer ansat hos LKN Byg ApS i 2009 (Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for formand Per Herløv Hansen og tillidsrepræsentant Kurt Nielsen (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for MT Højgaard A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation for Carl Christensen & C0. A/S (konsulent Bent Lindgren) afsagt den 2. august 2010

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV201.0048)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV201.0048) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV201.0048) 3F Transport, Logistik & Byg i Århus for murersjakkene på byggepladsen Egmont Højskole Hou (faglig sekretær Morten Petersen) mod Dansk Byggeri for Celco Murer-

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Aalsrode Tømrerfirma A/S, CVR.nr. 13014078

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen. (Jacob Scavenius) mod. Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV2019.0039) Fagligt Fælles Forbund (3F) Byggegruppen (Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Dansk Tagteknik A/S (Anne Gausland) Afsagt den 7. maj 2019 2 1. Indledning

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift:

Kendelse i faglig voldgift: Kendelse i faglig voldgift: 3F for murerarbejdsmand Palle Lund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for murermester Lars Svensson (konsulent Jann Frei) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i

Læs mere

Kendelse af 29. december 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

Kendelse af 29. december 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Kendelse af 29. december 2016 i faglig voldgift FV2016.0129: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for V. Lauridsen Totalbyg ApS CVR-nr. 71284328 (chefkonsulent

Læs mere

Akkordhåndbog for snedkere og tømrere

Akkordhåndbog for snedkere og tømrere Akkordhåndbog for snedkere og tømrere Denne pjece er lavet af klubberne fra: Jakon, P. Winther Jespersen, Timbra, Kornerup, Deko, Jönsson, Enemærke & Petersen, Hans Henning Nielsen, BGB, Intern, Dahls

Læs mere

Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 6. april 2017 i faglig voldgiftssag FV2016.0184: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for H. Skjøde Knudsen A/S, CVR nr. 11 44 24 49, Overgade

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) 3F Aalborg for murer- og murerarbejdsmænd (faglig sekretær Egon Pedersen) mod Dansk Byggeri for HP Byg A/S (konsulent Ole Thaarup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for medarbejderne v/ tillidsrepræsentant Per Petersen (opmåler Paul Jentzsch) mod Dansk Byggeri for Frydkjær A/S (kontorchef Jørgen Boje) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. juni 2019 i FV 2019.0004: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for Fleks Modul A/S (chefkonsulent Hans Henrik

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV Dansk Metal. mod. Djurs Smede Service ved Klaus Jensen Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift FV 2008.088 Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Djurs Smede Service ved Klaus Jensen (advokat Jens Paulsen) G:\Faglig Voldgift

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0197): Forbundet Træ-Industi-Byg i Danmark for A (Faglig medarbejder Jan Nielsen) mod Dansk Byggeri for Per Hansen Tømrerfirma ApS (Chefkonsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Kendelse afsagt den 3. maj 2017 faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Bøg Brandt) mod

Kendelse afsagt den 3. maj 2017 faglig voldgiftssag FV Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Bøg Brandt) mod Kendelse afsagt den 3. maj 2017 faglig voldgiftssag FV 2017.0006 Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq Installatørernes Organisation for Intego A/S (konsulent Jørgen

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift 2018.0015: 3F Bygge, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening for murersjakket på Grønttorvet Blok 1 (procedør forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Falk Distribution ApS (advokat Pia Rude Truelsen)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening for Langvaddam Distribution ApS (advokatfuldmægtig

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0218: Finansforbundet for A (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) for JN Data A/S (advokat Jakob Cohr Arffmann)

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Kendelse. i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri. for Tømrer- og Snedkerfirmaet Jensen & Jensen A/S

Kendelse. i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund. mod. Dansk Byggeri. for Tømrer- og Snedkerfirmaet Jensen & Jensen A/S 1 Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0149) Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Byggeri for Tømrer- og Snedkerfirmaet Jensen & Jensen A/S Afsagt den 23. april 2018 2 1. Indledning Sagens hovedspørgsmål er,

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift:

Opmandskendelse i faglig voldgift: Opmandskendelse i faglig voldgift: 3F for Henning Møllegaard m.fl. (opmåler Carlo Hermansen) mod Dansk Byggeri for LM Huse A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Tilkendegivelse af 16. marts 2016 i faglig voldgiftssag FV 2016.0013: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Ommen & Møller A/S, cvr.nr. 34053847 (juridisk

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

Akkordering og prislistens generelle bestemmelser. Bygningsoverenskomsten

Akkordering og prislistens generelle bestemmelser. Bygningsoverenskomsten Akkordering og prislistens generelle bestemmelser Bygningsoverenskomsten April 2008 30 Akkordgrundlag Akkord 1. Alt nyt tømrer- og bygningssnedkerarbejde udføres i akkord og betales efter de til enhver

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV

Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV Kendelse af 8. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0128 CO-Industri for Dansk El-Forbund for nogle medlemmer af forbundet (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for MB Networks A/S under

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

og Kristelig Fagforening.

og Kristelig Fagforening. Kapitel 1 Indledning 1 Aftalens parter og bindende virkning Stk. 1 Denne aftale er indgået mellem og Kristelig Fagforening og træder i kraft straks, den er underskrevet. Stk. 2 Denne aftale samt aftalerne

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Afsnit 4 A Akkordarbejde - Murersvende

Afsnit 4 A Akkordarbejde - Murersvende Afsnit 4 A Akkordarbejde - Murersvende Hvorfor skriftlig aftale Nyt arbejde Renoveringsarbejde Ret og pligt Akkordomfangsaftale Akkordudbetaling & akkordforskud Fællesakkord Lærlinge i svendenes akkord

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

Protokollat. fra. forhandling 1. februar i faglig voldgift

Protokollat. fra. forhandling 1. februar i faglig voldgift DOKUMENT NAVN: BLADNAVN: 2005.02.01. nr. 8 Dynastiet Elkjær Distribution STIKORD: PARTER: OPMAND: Lager-, Post- & Servicearbejdernes Forbund for Hans Evald Madsen mod Danske Dagblades Forenings Forhandlingsorganisation

Læs mere

Tilkendegivelse af 28. februar 2018 og forlig i faglig voldgiftssag FV :

Tilkendegivelse af 28. februar 2018 og forlig i faglig voldgiftssag FV : Tilkendegivelse af 28. februar 2018 og forlig i faglig voldgiftssag FV2018.0018: Fagligt Fælles Forbund (3F) for medlemmer ansat hos MT Højgaard A/S (forhandlingssekretær Claus Von Elling) mod Dansk Industri,

Læs mere

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod

Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Kendelse af 4. november 2015 i faglig voldgift FV2015.0153: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod Dansk Byggeri for Ambercon A/S (juridisk konsulent Lise Bernth) 2 1. Uoverensstemmelsen

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2015.0032: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2015.0032: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 8. maj 2015 i faglig voldgift FV2015.0032: Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Virksomheden Arne Mose Hansen, CVR-nr. 84654418 (chefkonsulent

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 3. april 2013 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0033, afsagt den 12. april 2013 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for HEFA Wallsystems Denmark A/S (konsulent Erling

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0043)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0043) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0043) Forbundet 3F (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Fugegruppen/Rybergs Fugeteknik (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Indklagede har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2015.0013, afsagt den 11. januar 2016 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for HVL Montage ApS (juridisk konsulent

Læs mere

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV :

Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV : Protokollat af 19. november 2018 med forlig og afgørelse i faglig voldgiftssag FV2017.0096: Lærernes Centralorganisation (advokat Peter Breum) mod AOF Center Sydjylland (advokat Nicolai Westergaard) 1.

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009

Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 Arbejdsrettens kendelse af 26. februar 2009 i sag nr. A2007.885: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO I på egne vegne

Læs mere

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (advokat Mette Klingsten) 2 1.

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0166)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0166) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2013.0166) 3F Bygningsarbejdernes Fagforening i Odense for murersjakket på byggepladsen: Sprotoften Nyborg (faglig sekretær Andy Jakobsen) mod Dansk Byggeri for Hansson

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0002): Fagligt Fælles Forbund for specialarbejder A (konsulent Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Øsby Entreprenør- og Kloakservice ApS (konsulent Hans Henrik

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift FV

Opmandskendelse i faglig voldgift FV Opmandskendelse i faglig voldgift FV 2015.0207 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) for Nordjyske Medier A/S (advokat Hans Henrik Christiansen) (om

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard)

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) 1 OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) Afsagt den 24. januar 2010 1. Denne kendelse angår alene

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 19. december 2012. i faglig voldgiftssag 2012.0149. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 19. december 2012 i faglig voldgiftssag 2012.0149 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for Thomsen & Fals A/S (konsulent Jørn W. S. Hansen) Sagen og

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011

Regler for udvidet voldgift om heste. af 15. april 2011 Regler for udvidet voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV2014.0040) CO-industri. for. Fagligt Fælles Forbund og Dansk Metal. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE. Faglig voldgift (FV2014.0040) CO-industri. for. Fagligt Fælles Forbund og Dansk Metal. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0040) CO-industri for Fagligt Fælles Forbund og Dansk Metal (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for A/S Hydrema Produktion (advokat Lars

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftssag FV 2009.195: Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark for A og B (faglig medarbejder Preben Birk) mod DI Overenskomst I v/di for Junckers Industrier A/S (chefkonsulent

Læs mere

Afsnit 5 B. Eksempler på akkorderingssedler - Murerarbejdsmænd

Afsnit 5 B. Eksempler på akkorderingssedler - Murerarbejdsmænd Afsnit 5 B Eksempler på akkorderingssedler - Murerarbejdsmænd midlertidige akkordaftaler Akkorderingssedler / akkordaftaler Omfangsaftale Akkordregnskab Tillægsakkord Afbrydelse af akkord 11-2017 afsnit

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1 Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet 3 5 1. Hvem er omfattet 3 Kapitel 2. Parternes formål 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift

Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Protokollat og tilkendegivelse i faglig voldgift Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod Dansk Byggeri for Mogens Pedersen, Nyborg A/S (advokat Thorsten Wilstrup) (vedr. spørgsmålet om, under hvilken overenskomst

Læs mere

Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod

Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV2015.0183: Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod Dansk Byggeri for Frederiksværk Brolægning A/S (overenskomstchef

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2016.0017: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Dansk Byggeri for Idealcombi A/S CVR nr. 25 82 93 28 (overenskomstchef, advokat

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FARMAKONOMFORENINGEN ERGOTERAPEUTFORENINGEN DANSKE FYSIOTERAPEUTER JORDEMODERFORENINGEN DANSKE BIOANALYTIKERE DANSK SYGEPLEJERÅD KOST & ERNÆRINGSFORBUNDET DANSK

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst)

T I L K E N D E G I V E L S E. af 25. januar 2015. Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) T I L K E N D E G I V E L S E af 25. januar 2015 i Faglig voldgiftssag FV2014.0125: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod GLS-A for Aldershvile Planteskole ApS (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere