Årsberetning Årsberetning 2009 side 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning 2009. Årsberetning 2009 side 1"

Transkript

1 Årsberetning 2009 side 1 Årsberetning har været et begivenhedsrigt år for Alzheimerforeningen. Med ny vision, ny strategi, ny ledelse og nye medarbejdere har fokus været på strategiens fire indsatsområder: Udbygning af tilbud om støtte, rådgivning og aflastning Intensivering af informations og oplysningsindsatsen Styrkelse af interessevaretagelsen Professionalisering af organisation, medlemshvervning og fundraising På alle fire indsatsområder er der i 2009 sket væsentlige fremskridt. Demenssagen er sat på den offentlige dagsorden med Folketingets beslutning om udarbejdelse af en national handlingsplan om demens. Telefonrådgivning og tilbud om ferie og aflastningskurser er styrket. Alzheimerforeningen er blevet væsentlig mere synlig og antallet af medlemmer er støt og roligt steget med 15 procent i forhold til sidste år. Til gengæld har den økonomiske krise forårsaget af finanskrisen kunnet mærkes på fundraisingen, der på nær de testamentariske gaver ikke har kunnet leve op til niveauet for Alligevel blev det økonomiske resultat bedre end forventet. Støtte, rådgivning og aflastning Alzheimerforeningens støtte, rådgivning og aflastning er koncentreret om tre aktivitetsområder telefonrådgivning, ferie og aflastningskurser samt det omfattende støttearbejde, der foregår i lokalforeningernes pårørendegrupper, demenscafeer og tilsvarende aktiviteter for og med demente og pårørende. Telefonrådgivning Alzheimerforeningens uafhængige og anonyme telefonrådgivning er i 2009 blevet udbygget med en fast gruppe af rådgivere og afløsere samt et fagligt rådgivningspanel med fageksperter indenfor Demensliniens rådgivningsområde medicin, psykologi, pleje og omsorg samt lovgivning og jura. Rådgivere og afløsere mødes fire gange om året med deltagelse af rådgivningspanelets fageksperter på skift. Alle rådgivere, afløsere og fageksperter samles en gang årligt med henblik på faglig drøftelse af rådgivningsfunktionen. I 2009 havde Demenslinien registrerede telefonsamtaler med et totalt timetal på knapt 400 rådgivningstimer svarende til en gennemsnitslængde pr. telefonsamtale på minutter. Hver tiende samtale varer mere end en halv time, og næsten to tredjedele af alle telefonsamtaler varer 10 minutter eller derover. Opkald til Alzheimerforeningens telefonrådgivning kommer fra alle egne af Danmark og fordeler sig nogenlunde jævnt i forhold til indbyggertallet i de fem regioner. Sammenlignes antallet af opkald med andelen af mennesker med en demenssygdom i de pågældende regioner ses det, at opkald fra Hovedstandsregionen og Sjælland er en smule overrepræsenteret, mens opkald fra især Syddanmark er underrepræsenteret. (se figur 1).

2 Årsberetning 2009 side 2 Figur 1: Geografisk fordeling af opkald til Demenslinien procent af alle Kilde: Alzheimerforeningen. Andelen af demente pr. region er beregnet på baggrund af opgørelse over antallet af demente pr. region udarbejdet af National Videnscenter for Demens, juli Demenssygdomme rammer især ældre mennesker over 65 år, og otte ud af ti opkald vedrører en ældre person med en demenssygdom. Mens andelen af yngre demente under 65 år anslås at være på omkring fem procent af alle med en demenssygdom, er andelen af opkald, der vedrører yngre demente, næsten fire gange så høj 18 procent for Alzheimerforeningens telefonrådgivning. Langt hovedparten tre fjerdedele af alle opkald til Alzheimerforeningens telefonrådgivning kommer fra pårørende. Det er især ægtefæller og børn, der ringer til Demenslinien og søger råd og vejledning til livet med demens. Men også venner og kolleger ringer med spørgsmål eller bekymringer især vedrørende yngre demente. En væsentlig del af Alzheimerforeningens telefonrådgivning handler om at lytte, give praktiske råd eller henvise til andre instanser, der kan hjælpe. I næsten halvdelen af alle telefonsamtaler blev der henvist til en kommunal demenskoordinator eller til den kommunale hjemmepleje, mens der i hver femte samtale blev henvist til praktiserende læger, en demensklinik eller andre relevante aktører i sundhedsvæsenet. I næsten halvdelen af alle samtaler, der vedrørte en yngre person med en demenssygdom, blev der henvist til at søge yderligere information på Alzheimerforeningens hjemmeside eller andre relevant internetsider. For ældre demente er det kun ca. en tredjedel, der henvises til internettet. Alzheimerforeningens Demenslinie tilbyder rådgivning om et bredt spektrum af emner i relation til livet med demens. Mellem 30 og 40 procent af alle opkald handler om symptomer på demenssygdomme, den kommunale pleje eller om mulighederne for at få hjælp og støtte i hverdagen. 10 til 20 procent handler om personlige forhold, samlivet, juridiske spørgsmål eller muligheder for behandling og medicin. Mellem 5 og 10 procent af alle opkald handler om økonomi, GPS eller om aktiviteter i Alzheimerforeningens lokalforeninger (se figur 2).

3 Årsberetning 2009 side 3 Figur 2: Emner i telefonrådgivning procent af alle opkold (flere svarmuligheder) Kilde: Alzheimerforeningen Ferie og aflastningskurser, høstfester og temadage. Alzheimerforeningens tilbud om ferie og aflastningsophold for demente og pårørende var også i 2009 efterspurgte. I foråret arrangerede landsforeningen et fem dages kursusophold i Kerteminde for 12 par, hvoraf den ene part havde en demenssygdom. Alzheimerforeningens lokalforeninger arrangerede bl.a. med støtte fra Rebekkafonden 9 korte ferie og weekendophold med i alt ca. 120 deltagere i Nordjylland, Østjylland, Trekanten, Københavns Omegn, Storstrøm, Vestsjælland og Østsjælland. På baggrund af målrettet fundraising har landsforeningen mulighed for i 2010 at fordoble tilbuddet om ferie og aflastningsophold, så der både bliver arrangeret et landsdækkende kursus i foråret og et i efteråret. Behovet for målrettede aktiviteter til mennesker med en demenssygdom og deres pårørende er stort. Derfor arrangerer Alzheimerforeningens lokalforeninger rundt i landet temadage, demenstræf, forårs og høstfester, udflugter og tilsvarende aktiviteter, hvor demente og pårørende kan være sammen om fælles oplevelse i trygge og rare omgivelser. Aktiviteterne er meget eftertragtede og lokalforeningerne i Sønderjylland, Sydvestjylland, Trekanten, Østjylland, Midt og Vestjylland, Nordjyllland, Storstrøm, Vestsjælland, København og Københavns Omegn gennemførte i 2009 sådanne målrettede aktiviteter for demente og pårørende (se tabel 1). Pårørendegrupper, demenscafeer og andet lokalt støttearbejde En væsentlig del af den nære støtte og rådgivning, som Alzheimerforeningen tilbyder demente og pårørende, foregår i de godt 40 støtte og pårørendegrupper som frivillige i lokalforeningerne står for. Der er pårørende og støttegrupper i lokalforeningerne i Nordjylland, Midt og Vestjylland, Østjylland, Trekanten, Sønderjylland, Fyn, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland, Bornholm, København samt Københavns Omegn. Her får især pårørende lejlighed til at møde andre i samme situation og mulighed for at få opbakning, støtte og gode råd fra ligestillede og

4 Årsberetning 2009 side 4 Alzheimerforeningens frivillige. En del af støtte og pårørendegrupper arrangeres i samarbejde med kommunale demenskoordinatorer. I foråret arrangerede landsforeningen et seminar for medlemmer af Alzheimerforeningens lokalforeninger, der arbejder med eller påtænker at starte pårørende og støttegrupper. På baggrund af erfaringerne fra seminaret vil der blive udarbejdet en håndbog med gode råd og praktiske informationer i, hvordan en pårørende og støttegruppe kan etableres. I Københavnsområdet tilbyder Alzheimerforeningens landskontor en særlig pårørendegruppe beregnet for unge pårørende mellem år. Gruppen har 12 deltagere og mødes hver anden måned. Alzheimerforeningen vil i de kommende år forsøge at udvide denne form for støtte og pårørendegrupper til andre dele af landet også. Tabel 1: Målrettede aktiviteter i lokalforeningerne 2009 Aktivitet Arrangementer antal i alt Deltagere antal i alt Demenscafémøder Informationsmøder Støtte og pårørendegrupper Foredrag mm Udflugter Fester og andre sociale arrangementer Ferie og weekendophold Temadage Demenstræf Deltagelse i sundhedsdage mm 34 Flere lokalforeninger arrangerer endvidere såkaldte demenscafeer, hvor personer med en demenssygdom og pårørende kan mødes og deltage i forskellige sociale aktiviteter. I 2009 blev der til sammen arrangeret mere end 125 demenscafémøder i lokalforeningerne i Midt og Vestjylland, Trekanten, Sydvestjylland, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland, København og Københavns Omegn med mere end 2400 deltagere i alt. Lokal rådgivning med kendskab til lokale forhold er vigtig for demente og pårørende. Lokalforeningerne i Nordjylland, Østjylland, Trekanten, Sydvestjylland, Fyn, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland, Bornholm, Nordsjælland, København og Københavns Omegn tilbyder således konkret støtte og rådgivning i form af telefonrådgivning og hjemmebesøg eller som bisiddere ved møder med myndigheder eller andre instanser, hvor det kan være en hjælp at have en uvildig person med. Mange aktive i lokalforeningerne bliver også i kraft af deres kendskab til og erfaring med demensområdet kontaktet både med konkrete spørgsmål om demenssygdomme, generelle spørgsmål om livet med demens eller om helt konkrete situationer. I mange tilfælde kan rådgivning på baggrund af kendskab til de lokale forhold løse op for situationer, der på den ene eller anden måde er kørt fast, til gavn for både demente, pårørende og fx plejepersonale.

5 Årsberetning 2009 side 5 Tænketank for yngre demente I samarbejde med demenskoordinatorer og dag og aktivitetstilbud for yngre og tidligt demensramte landet over arrangerede Alzheimerforeningen og Rådgivnings og kontaktcenteret i Odense et todages seminar i den såkaldte Tænketank for yngre demente. På seminaret mødtes mennesker, der har fået en demensdiagnose tidligt i livet, og deres pårørende for at være sammen, udveksle erfaringer, synge, danse og drøfte ideer til nye og målrettede aktiviteter for yngre demente. Mere end 50 deltagere fik bl.a. lejlighed til at høre foredrag om livsglæde og dele erfaringer om, hvor energien til hverdagen med demens kommer fra. Ud af Tænketankens aktiviteter opstår endvidere ideer til nye aktiviteter og tiltag. En sådan aktivitet er pilotprojektet om en landsdækkende kreativ højskole for demente, som Rådgivnings og kontaktcentret i Odense har planlagt i samarbejde med landsforeningen. Højskoleopholdet gennemførtes i januar Kolonihave i Århus Conny Flensborg fra Lokalforeningen Østjylland byder velkommen i Kolonihaven i Århus Lokalforeningen Østjylland åbnede i foråret 2009 et nyt tilbud til mennesker med en demenssygdom i Århus. Lokalforeningen har i samarbejde med Århus kommune og med støtte fra Friluftsrådets tipsmidler åbnet en kolonihave for mennesker med en demenssygdom. Kolonihaven havde åbent hele sommerhalvåret fra maj til oktober og blev i gennemsnit brugt af personer pr. uge. Oplysning og information om demens Oplysning om Alzheimers og andre demenssygdomme herunder om demente og pårørendes vilkår er en helt central del af Alzheimerforeningens virke. Målet er at komme fordomme og tabuer til livs og samtidig skabe forståelse for demente og pårørendes livssituation. Alzheimerforeningens oplysningsindsats foregår i hovedsagen gennem fire aktiviteter distribution af skriftligt informationsmateriale, udarbejdelse af digital kommunikation, generelt pr arbejde samt gennemførelse af foredrag og andre offentlige arrangementer. Informationsfoldere, emnepjecer og bøger mm. Alzheimerforeningens sekretariat og lokalforeninger uddeler og distribuerer et stort antal gratis informationsfoldere 10 Advarselstegn, Alzheimerforeningen og Demenslinien og oplysningspjecer Alzheimers Sygdom, Frontotemporal Demens, Lev med demens og Demens Vejledning til Pårørende og Plejepersonale. Distributionen foregår dels via bestilling til sekretariatet, dels via uddeling ved foredrag og andre offentlige arrangementer. Sekretariatet modtog i 2009 knapt 900 bestillinger om informationsmaterialer via internettet. En stor del af bestillingerne kommer fra udredningssteder, demenskoordinatorer og andre instanser,

6 Årsberetning 2009 side 6 der er i daglig kontakt med mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. I alt er der i 2009 trykt og udsendt informationsfoldere og oplysningspjecer. I forlængelse af Alzheimerforeningens nye vision og strategi blev der i 2009 udarbejdet nyt grafisk logo, der indarbejder sloganet Livet med demens i logoets navnetræk. Baggrunden var repræsentantskabets ønske om at markere, at Alzheimerforeningen også er interesseorganisation for mennesker, der er berørt af andre demenssygdomme end Alzheimers Sygdom. Det nye grafiske logo er udviklet med henblik på at skabe en ny visuel profil med fokus på varme, liv og værdighed. Det nye grafiske udtryk vil fremover blive indarbejdet i alle informationsfoldere og oplysningspjecer samt Alzheimerforeningens medlemsblad. Alzheimerforeningen udgiver og formidler også bøger, der handler om livet med demens. I 2009 blev bogen Forstå Demens udsolgt, og det blev pga. stor efterspørgsel besluttet at genudgive den i en revideret udgave. I efteråret 2009 udgave forlaget Cicero romanen Stadig Alice, der handler om en 50 årig amerikansk professor, der får en tidlig demenssygdom. Forfatteren Liza Genova besøgte København og deltog i Alzheimerforeningens forskersymposium, hvor hun med stor succes signerede bogen. Bogen sælges bl.a. via Alzheimerforeningens hjemmeside og Gyldendals Bogklub og er solgt i mere end eksemplarer. Magasinet Demens Magasinet Demens er Alzheimerforeningens medlemsblad. Det udkommer fire gange årligt. I 2009 satte Magasinet demens bl.a fokus på forsikring ved kritisk sygdom, demensens mange ansigter, demens og sundhed samt kommunernes tilbud om afløsning og aflastning og manglende tilbud til demente med særlig urolig adfærd. Magasinet Demens trykkes i et oplag på eksemplarer. Presse Alzheimerforeningens generelle presse og informationsarbejde er i 2009 blevet yderligere professionaliseret og styrket bl.a. via ansættelse af en midlertidig kommunikationsmedarbejder. Antallet af artikler i aviser og indslag i elektroniske medier er steget med knapt 40 procent sammenlignet med året før og er mere end fordoblet siden Alzheimerforeningen omtales nu dagligt i medierne og blev i alt omtalt mere end 550 gange i Professionaliseringen har også betydet, at det er lykkedes Alzheimerforeningen at påvirke den offentlige mening bedre, når det handler om de mærkesager foreningen kæmper for. Især i pressearbejdet om behovet for en national handlingsplan om demens lykkedes det at gøre opmærksom på Alzheimerforeningens holdninger, idet foreningens holdning blev omtalt i mere end halvdelen af alle artikler og indslag om demens og den nationale handlingsplan i medierne i Også i me

7 Årsberetning 2009 side 7 diernes omtale af ønsket om bedre adgang til at benytte GPS til at spore demente, der er faret vild, var Alzheimerforeningens holdning synlig, idet foreningens synspunkter blev omtalt i næsten en tredjedel af alle artikler og indslag om GPS og demente i (se figur 3). Figur 3: Alzheimerforeningens andel af alle artikler om Alzheimerforeningens mærkesager Kilde: Alzheimerforeningen Alzheimerforeningens hjemmeside indeholder mange informationer om Alzheimers og andre demenssygdomme. I 2009 har indsatsen primært været koncentreret om vedligeholdelse og opdatering af informationer, og der er kun taget enkelte initiativer til fornyelse fx med siderne Fortæl om livet med demens, hvor brugerne kan oploade egne digte, noveller, sange eller andre livsberetninger om livet og hverdagen med demens. Der er i 2009 ikke ført statistik over trafikken og besøgende på websitet, men på baggrund af antallet af elektroniske materialebestillinger og indmeldelser via hjemmesiden er der grund til at antage, at hjemmesiden indgår som en væsentlig del af Alzheimerforeningens oplysningsindsats. Hjemmesiden trænger dog til fornyelse, og der blev derfor i 2009 taget de første skridt til udarbejdelsen af en webstrategi og udvikling af en ny hjemmeside. Kampagner, arrangementer og foredrag Alzheimerforeningen har i 2009 arrangeret og deltaget i en lang række kampagner og offentlige arrangementer og møder landet over. Lokalforeningerne i Nordjylland, Midt og Vestjylland, Trekanten, Sydvestjylland, Sønderjylland, Fyn, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland, København og Københavns Omegn har således arrangeret og deltaget i ca. 100 offentlige arrangementer og foredrag med næsten deltagere i alt.

8 Årsberetning 2009 side 8 Den 1. marts 2009 uropførte Danmarks Radios pigekor værket Et blad falder til himlen skrevet af Knud Romer med musik af Bent Sørensen ved et særarrangement i Tivolis koncertsal for demente og pårørende. Koncerten, der var arrangeret af Alzheimerforeningen og Musikforlaget Edition Wilhelm Hansen, blev en stor succes med ca tilhørere, omtale og reportager i Danmarks Radio samt mere end 100 artikler og indslag i danske medier. Alzheimerforeningens ferie og aflastningskursus i Kerteminde sluttede med fest og dans I maj blev multimedieværket Demens den anden Frekvens uropført på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland. Værket består af en række kunstneriske indslag af bla. Per Vers, Jørgen Leth, Morten Søndergaard, Jens Hørsving, vokalgruppen Lift og atomfysikeren Anja C. Andersen inspireret af kommunikation med mennesker med en demenssygdom. Demens den anden Frekvens består foruden en DVD med de kunstneriske indslag, af en digtsamling, en CD og en bog med inspiration til, hvordan samværet med mennesker med en demenssygdom kan blive meningsfuldt på en anden måde. Demens den anden Frekvens er iværksat af Asbjørn Nors, der selv er demenspårørende, og blev bl.a. solgt fra Alzheimerforeningens hjemmeside. Alzheimerforeningen gennemførte i samarbejde med National Videnscenter for Demens endnu en gang Demensdagene i 2009, der satte fokus på fordybelse og erfaringsudveksling bl.a. med foredrag af den finske forsker Miia Kivipelto om risikofaktorer for at udvikle en demenssygdom og effekten af social samvær, motion og kost. Demensdagene er meget velbesøgte med over deltagere, og Alzheimerforeningen deltog i 2009 med en informationsstand og medlemshvervekampagne. I august 2009 var Alzheimerforeningen i Danmark vært for et nordisk Alzheimerseminar med deltagelse af repræsentanter fra Alzheimer og demensforeninger i Sverige, Norge, Finland, Ålandsøerne, Færøerne og Island. Mødets tema var indsatsen overfor yngre demente, og der var bl.a. oplæg og foredrag af professor Gunhild Waldemar fra Rigshospitalets og Lars Hagensen sognepræst ved Dalum Kirke. I anledning af den internationale Alzheimerdag 21. september 2009 arrangerede Alzheimerforeningen i samarbejde med Alzheimer Forskningsfonden et internationalt forskningssymposium med foredrag af Mark West, Aarhus University, professor Sangram Sisodia, University of Chicago, USA og professor Paul D. Coleman, University of Rochester, USA. På forskningssymposiet, der var meget velbesøgt med mere end 200 betalende deltagere, blev årets Alzheimer forskningspris uddelt til Daniel Otzen, der modtog prisen for sin forskning i proteiner, som er vigtig for forståelsen af, hvordan Azheimers og andre hjernesygdomme opstår, og til Annette Lolk, der fik prisen for sit mangeårige arbejde og indsats på demensområdet, ikke mindst undervisning.

9 Årsberetning 2009 side 9 I november 2009 var der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd. Alzheimerforeningens repræsentantskab besluttede i maj, at foreningen skulle forsøge at sætte demens og temaerne afløsning og aflastning på kommunalvalgets dagsorden. Der blev derfor udarbejdet et baggrunds og politikpapir med dokumentation, fakta og argumentation for Alzheimerforeningens synspunkter. I samarbejde med lokalforeningerne blev der endvidere afholdt et velbesøgt todages kampagneseminar, hvor kommunalvalget og demens var temaet. Flere lokalforeninger deltog efterfølgende i lokale valg og informationsmøder og bidrag til at demens og mulighederne for afløsning og aflastning indgik i valgets temaer. På Fyn arrangerede gruppen af yngre demente deres eget vælgermøde, hvor kandidater fra de fynske kommuner mødte mennesker med en demenssygdom, og hørte på deres ønsker til de kommunale politikere. Figur 4: Artikler om sygdomme i forbindelse med kommunalvalget 2009 Kilde: Alzheimerforeningen og Infomedia Sammenlignet med andre store sygdomme lykkedes det at gøre demens til et tema i valgkampen, og demenssygdomme var den mest omtalte sygdom i den kommunale valgkamp (se figur 4). Men det viste sig samtidigt svært at få problemstillingen om manglende muligheder for afløsning og aflastning sat øverst på den politiske dagsorden. Kun knapt 50 artikler og indslag i medierne omtalte problemstillingen, og Alzheimerforeningen var nævnt i mindre end 10 artikler eller indslag. I 2009 gennemførte lokalforeningen Østsjælland i samarbejde med teatergruppen Absolut Forum lavet et specialsyet teaterstykke Glemmer du? om yngre demente. Der var tale om et forumteater, hvor tilskuerne blev indbudt til at komme med forslag til skuespillerne om hvordan en situation i stykket kunne tackles. Teaterforestillingen var en stor succes. Mere end 100 tilskuere overværede stykket og deltog i den efterfølgende debat.

10 Årsberetning 2009 side 10 I samarbejde med den unge danske sangskriver Alouise og produktionsselskabet Gunnieapig producerede Alzheimerforeningen i efteråret 2009 en promotionsvideo Richards nye hjem om Demensliniens telefonrådgivning. Videoen er lavet som en moderne musikvideo og handler om livet med demens hos en ældre mand Richard, der lider af Alzheimers sygdom. Videoen og musikken beskriver, hvordan han forsvinder væk i sin egen verden og formidler følelserne glæden og sorgen, frustrationen og kærligheden, omsorgen og fortvivlelsen hos den demente Richard, hans pårørende og plejepersonalet. Der er ingen løftede pegefingre eller simple løsninger. I stedet slutter videoen med oplysningen om, at man kan ringe til Alzheimerforeningens telefonrådgivning, hvis livet med demens er svært. Else Hansen fra Alzheimerforeningen og Louise Nepper, der har skrevet musik og tekst til sangen Richards nye hjem, var i november gæster i TV2 s Go morgen Danmark Sangen Richards nye hjem er blevet spillet flere gange i Danmarks Radios P4 og Louise Nepper og demensrådgiver Else Hansen var gæster i TV2 s Go morgen Danmark, hvor sangen og video blev præsenteret. Videoen er efterfølgende produceret som en OBS video med henblik på visning i Danmarks Radios OBSudsendelser til januar Interessevaretagelse Alzheimerforeningens arbejde for at forbedre vilkår, støtte og omsorg for mennesker med en demenssygdom, og deres pårørende foregår på mange områder og med fokus på forskellige dele af demensområdet. For hver mærkesag udarbejder sekretariatet et politikpapir, som i kort form præsenterer problemet, der skal løses, fakta og dokumentation samt argumentation for Alzheimerforeningens synspunkter. Politikpapiret vedtages af Alzheimerforeningens forretningsudvalg og fungerer som baggrund for præsentation af mærkesagen i offentligheden. Politikpapirerne offentliggøres på Alzheimerforeningens hjemmeside I Alzheimerforeningens treårige strategi og handlingsplan for er en af målsætningerne, at et forslag om en national handlingsplan om demens er sat på dagsordenen fagligt og politisk. Det mål blev nået allerede i efteråret 2009, hvor Alzheimerforeningens forslag om nedsættelse af en tværministeriel arbejdsgrup

11 Årsberetning 2009 side 11 pe, som skal udarbejde et forslag til en national handlingsplan om demens, blev vedtaget som en del af finanslovsaftalen for Forud havde bl.a. været en folketingsdebat, hvor samtlige partier i Folketinget bakkede op om forslaget. Alzheimerforeningen præsenterede forslaget om en national handlingsplan om demens i sommeren 2009 i forbindelse med offentliggørelse af helt nye prævalens tal, der viste, at antallet af mennesker med en demenssygdom sandsynligvis er mellem procent højere end tidligere antaget. Offentliggørelsen fik umiddelbart flere af Folketingets partier til offentligt at bakke op om Alzheimerforeningens forslag. En anden af Alzhiemerforeningens mærkesager er ønsket om lempelser i reglerne om anvendelse af GPS og anden moderne tryghedsteknologi. Forslaget handler om at sikre, at demente, der er faret vild, hurtigt kan findes igen, inden de risikerer at komme galt af sted og i værste fald miste livet. I 2009 var der således 9 demente personer, der omkom efter at være efterlyst, fordi de var faret vild. Alzheimerforeningen har siden midten af 2008 målrettet arbejdet for at gøre politikerne på Christiansborg opmærksomme på de uhensigtsmæssige konsekvenser af reglerne om magtanvendelse, når det handler om mennesker med en fremadskridende demenssygdom. I november 2008 skrev foreningen derfor til samtlige folketingspolitikere, og igennem hele 2009 er spørgsmålet om lempelser ofte blevet fremhævet i forbindelse med interview til aviser og elektroniske medier. Arbejdet har heldigvis båret frugt. Ved Folketingets åbning i oktober 2009 bebudede regeringen lempelser i reglerne om brug af GPS til demente og kort før jul udsendte socialministeriet et forslag om ændringer servicelovens bestemmelser om magtanvendelse overfor voksne. Ændringer imødekommer i store træk Alzheimerforeningens ønske og lovforslaget forventes vedtaget i Folketinget i løbet af foråret I 2009 har Alzheimerforeningen også gjort opmærksom på den diskriminering, der foregår når de fleste forsikringsselskaber og pensionskasser ikke anerkender Alzheimers og andre fremadskridende og uhelbredelige demenssygdomme som grundlag for udbetaling af erstatning ved kritisk sygdom. Alzheimerforeningen udarbejdede og offentliggjorde bl.a. en liste over hvilke (få) selskaber, der udbetaler erstatning ved Alzheimers Sygdom, og hvilke selskaber, der ikke gør. Medlemmer af Alzheimerforeningen planlægger informationskampagne om demens

12 Årsberetning 2009 side 12 En ph.d. afhandling af Thien Kieu Thi Pung fra Nationalt Videnscenter for demens har, på baggrund af en undersøgelse af knapt 200 patientjournaler fra patienter, der havde fået stillet en førstegangs demensdiagnose fra 45 forskellige hospitaler og udredningssteder i Danmark, vist at demensdiagnosen i 14 procent af tilfældene enten var direkte forkert eller stillet på et for løst grundlag. I mange tilfælde var de forkerte diagnoser stillet af læger, der ikke har demenssygdomme som deres fagområde. Alzheimerforeningen skrev derfor i maj 2009 til Forebyggelses og sundhedsministeren og opfordrede ministeren til at tage initiativ til at sikre, at kvaliteten af udredning, diagnosticering og behandling af demenssygdomme lever op til de anbefalinger som blev offentliggjort i Sundhedsstyrelsens MTV rapport fra juni Ministeren svarede i juni, at han er enig med Alzheimerforeningen i, at det er vigtigt at sikre patienter med en demenssygdom en specifik og korrekt demensdiagnose, således at den rigtige behandling kan iværksættes. Alzheimerforeningen vil i 2010 tage initiativ til at bedre udredning bliver et væsentligt og centralt element i den kommende handlingsplan om demens. Foreningsarbejde, organisation og fundraising Alzheimerforeningen er en medlemsorganisation med 16 lokalforeninger og fem regionale forsamlinger. Medlemstallet udgjorde ved udgangen af , hvilket er en fremgang på knapt 600 medlemmer sammenlignet med året før. Strategiens målsætning om medlemmer i 2009 blev derfor nået. Selvom de fleste lokalforeninger får flere medlemmer, og som ovenfor beskrevet gennemfører mange forskellige aktiviteter for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende, var der også i 2009 lokalforeninger, der havde svært ved at finde ressourcer til at drive deres forening som vedtægterne foreskriver. Der er derfor igangsat en drøftelse af, hvordan kontakten til aktive medlemmer i disse lokalforeninger kan opretholdes. Drøftelserne heraf fortsætter i Repræsentantskab, bestyrelse og forretningsudvalg På Alzheimerforeningens repræsentantskabsmøde i maj 2009 blev landsformand Anne Arndal genvalgt som formand og næstformænd Steen Hasselbach og Peter Thorup blev ligeledes valgt for endnu en periode. Foreningens mangeårige kasserer Peter Breer Mortensen valgte derimod at lade nye kræfter komme til og genopstillede ikke. I stedet blev Peter Reventlow valgt som ny kasserer. På repræsentantskabsmødet blev der endvidere afholdt en workshop om Alzheimerforeningens forslag og kampagneindhold i forbindelse med det kommende kommunal og regionrådsvalg. Temaet var dels behovet for afløsning og aflastning, dels de manglende muligheder for psykiatrisk støtte til demente med særlig urolig og voldsom adfærd. Repræsentantskabets drøftelse dannede baggrund for udarbejdelsen af Alzheimerforeningens politikpapir om aflastning. I oktober 2009 revurderede bestyrelsen Alzheimerforeningens strategi og handlingsplan Fra folkesygdom til folkesag og vedtog en revideret strategi, der sigter mod at gøre Alzheimerforeningen til den primære interesseorganisation på demensområdet. Strategien er fortsat en vækststrategi, hvor der over en treårig periode investeres godt en million kroner om året i opbygning af en professionel organisation til medlemshvervning og fundraising med det formål at fordoble foreningens omsætning og medlemstal.

13 Årsberetning 2009 side 13 I november vedtog bestyrelsen et 10 siders oplæg om en national strategi og handlingsplan om demens. Oplægget danner grundlaget for Alzheimerforeningens input og bidrag til arbejdet i den tværministerielle arbejdsgruppe, der som følge af finanslovsaftalen skal udarbejde forslag til en national handlingsplan om demens. Forretningsudvalget varetager Alzheimerforeningens daglige forretninger. I 2009 har hovedfokus været på indkøring af nyt budget og økonomisystem, revurdering af de indsamlingsetiske retningslinier samt udarbejdelse af politikpapirer om demensudredning, aflastning og handlingsplan om demens. Sekretariat Opbygningen af et professionelt sekretariat fortsatte i I begyndelsen af året blev den nye kontoplan og finanssystem taget i brug og indkøring af medlemsdatabasen fortsatte mens den statiske registrering af opkald til demenslinien blev omlagt mhp. bedre databasebehandling af de registrerede data. Alle opkald er anonyme, og der registreres ingen personfølsomme oplysninger. På personaleområdet er der fortsat store forandringer. For at styrke fundraisingen blev der i foråret 2009 ansat en fuldtidsfundraiser, der desværre efter eget valg fratrådte sin stilling efter kun en måneds ansættelse. Da foreningens eksterne økonomikonsulent samtidig ønskede at nedtrappe engagementet i foreningens bogholderi, blev det besluttet at ansætte en fuldtids regnskabs og økonomimedarbejder pr. 1. august i stedet. Det blev endvidere muligt at projektansætte en kommunikationsmedarbejder frem til udgangen af december. Endeligt blev der i december opslået en ny stilling som projektmedarbejder med fundraising som vigtigste arbejdsområde. Stillingen er besat pr. 1. januar Sekretariatet består derfor ved indgangen til 2010 af en direktør, en organisationskonsulent, en demensrådgiver, en økonomi og regnskabsmedarbejder og en projektmedarbejder samt nogle studentermedhjælpere og frivillige. Økonomi Alzheimerforeningens økonomi blev i 2009 tydeligt mærket af finanskrisen med en væsentlig indtægtsnedgang sammenlignet med året før. Nedgangen i indtægter var dog forventet, så det samlede indtægtsgrundlag blev fastholdt på et lidt højere niveau end budgetteret. På udgiftssiden steg udgifterne som følge af den vedtagne investeringsstrategi, men det blev i forbindelse med den løbende økonomirapportering til bestyrelsen besluttet at holde igen på udgifterne og skære ned på de planlagte aktiviteter. Det samlede resultatet i 2009 blev derfor et mindre underskud end oprindeligt forventet i det budget, som repræsentantskabet vedtog i maj I 2009 blev der kun pga personalesituationen taget få fundraingsinitiativer fx med salg af bøger til medlemmer og fordelsprogrammer, hvor fordelen gives videre til Alzheimerforeningen. I forbindelse med Magasinet Demens nr. 4 blev medlemmerne opfordret til at støtte foreningens arbejde med et ekstra bidrag. Men det er specielt i lyset af udviklingen i indtægter fra gaver og bidrag grund til at styrke indsatsen for at øge Alzheimerforeningens fundraising. Det er derfor afgørende, at Alzheimerforeningen får vedtaget en egentlig fundraisingstrategi, der kan prioritere og samle indsatsen for at samle penge ind til foreningens demensarbejde. Sekretariatet har derfor som supplement til ansættelse af en ny

14 Årsberetning 2009 side 14 projektmedarbejder besluttet at videreuddanne centrale sekretariatsmedarbejdere i fundraising. Sekretariatet har endvidere hyret en ekstern konsulent til at undersøge, hvordan Alzheimerforeningens indsats indenfor testamentariske gaver kan intensiveres. Der blev således i december 2009 afholdt en fokusgruppe workshop i Odense, hvor medlemmernes holdning til foreningens indsamlingsarbejde blev drøftet. Resultatet af analysen forventes at blive omsat til en egentlig strategi i begyndelsen af Tabel 2: Årsregnskab hovedtal (1.000 kr.) Kontingenter Gaver og bidrag Arv Indtægter ved salg Renteindtægter Indtægter Støtte og rådgivning (Demenslinien) Oplysning og information Forening Sekretariatsudgifter Afskrivninger Omkostninger Ikke forbrugte bidrag primo Formålsbestemte gaver til senere brug ultimo Resultat Årsregnskabet kan ses på Alzheimerforeningens website

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2010 2 Indhold Støtte, rådgivning og aflastning... 3 Telefonrådgivning... 3 Aktiv Højskole... 5 Ferie og aflastningskurser, høstfester og temadage.... 6 Pårørendegrupper,

Læs mere

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen Alzheimerforeningen Baggrunden: 80.000 danskere har i dag Alzheimers eller en anden demenssygdom om 30 år vil antallet af demente være fordoblet Næsten 400.000 personer lever i dag som pårørende med demens

Læs mere

Demensvenlige kommuner hvordan går det?

Demensvenlige kommuner hvordan går det? 26. januar 19 Demensvenlige kommuner hvordan går det? Statusnotat om kommunernes demenspolitikker og strategier Den 26. januar 17 præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Årsberetning Alzheimerforeningen 2011

Årsberetning Alzheimerforeningen 2011 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2011 Ann Overby 2011: Som lyset fra hjertet. Akryl på lærred 50cm x 50 cm 2 Når jeg maler, er jeg helt væk. Jeg går bare ind i mig selv og glemmer tid og sted. Det giver

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis!

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! Budskabet: Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! 8. maj 2012 2 Demenspatienter 2011 2040: 155.000 150.000 130.000 110.000 130.000 90.000 70.000 50.000 100.000 85.000 Kilde: Nationalt Videnscenter

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Ballerup Kommune har en række tilbud til demensramte borgere og deres pårørende. Her i pjecen kan

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Vil du vide mere? Kommunens hjemmeside: www.ballerup.dk Demenslinien - telefonrådgivning: 5850 5850 Alzheimerforeningen: 3940 0488, www.alzheimer.dk www.videnscenterfordemens.dk Når hukommelsen svigter

Læs mere

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Alzheimerforeningens aktiviteter finansieres af bidrag fra private og offentlige

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Høje Taastrup 12. juni 2017 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Gør Danmark demensvenlig

Gør Danmark demensvenlig Gør Danmark demensvenlig fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningens strategi og indsatsområder 2015 2018 Demens er i dag en folkesygdom. 70 90.000 personer i Danmark lider af Alzheimers Sygdom,

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

Mål- og strategiplan

Mål- og strategiplan Mål- og strategiplan 2016-2018 Overordnet: Dansk Epilepsiforenings formål er grundlæggende at arbejde for, at mennesker med epilepsi skal begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Det arbejder foreningen

Læs mere

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Danske Ældreråd Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Støt demente og pårørende med 100 kroner

Læs mere

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje 354 gæster var mødt op til temadagen om muligheder og udfordringer for fremtidens sygepleje. Temadagen blev afholdt den 1. december på Comwell Middelfart og

Læs mere

Demensområdet Når hukommelsen svigter

Demensområdet Når hukommelsen svigter Demensområdet Når hukommelsen svigter Pjece 2018 Formål med pjecen: Allerød Kommune vil gerne udbrede information om kommunes tilbud for at give dig den bedste rådgivning, information, støtte og vejledning,

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018 Retningslinjer Demensgrupper Januar 2018 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012

Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 Arbejdsprogram 2013 Vedtaget på Netværket af Ungdomsråds landsmøde i Vejle 9.-11. november 2012 For medlemmerne Netværket af Ungdomsråds (NAU s) medlemmer er organisationens grundlag, og det er for dem

Læs mere

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2012 Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom Godkendt af repræsentantskabet 25. maj 2013 2 Tusind tak for et dejligt højskoleophold

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019 Retningslinjer Demensgrupper Maj 2019 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1 Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 28 1 Vision, Målsætning og Handlinger Vision I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende have et værdigt liv. Målsætning

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Demensenheden. Hukommelsesproblemer?

Demensenheden. Hukommelsesproblemer? Demensenheden Hukommelsesproblemer? Hukommelsesproblemer? I denne folder finder du informationer om hukommelsesproblemer og demenssygdomme. De tilbud, der findes i Greve Kommune på demensområdet er beskrevet,

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK 5MIN VISION KRÆFT I TAL VI VIL ET LIV UDEN KRÆFT A B VELKOMMEN TIL KRÆFTENS BEKÆMPELSE MISSION C A. En ud af tre får kræft. B. To ud af tre bliver pårørende. C. Fire ud

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK

KRÆFTENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK ENS BEKÆMPELSE ET OVERBLIK VISION VI VIL ET LIV UDEN EN UD AF TRE DANSKERE RAMMES AF PÅ ET TIDSPUNKT I DERES LIV TO UD AF TRE BLIVER PÅRØRENDE TIL EN MED VELKOMMEN TIL ENS BEKÆMPELSE MISSION FLERE OVERLEVER

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS

KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD FOR KOMMUNALE TILBUD TIL BORGERE MED DEMENS Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk 1 Indhold Indledning... 3 Kvalitetsstandard.

Læs mere

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen DSR 17. marts 2016 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler håbet om En fremtid

Læs mere

Ret til hurtig udredning også for demenspatienter

Ret til hurtig udredning også for demenspatienter Januar 2014 Ret til hurtig udredning også for demenspatienter Antallet af danskere med en demenssygdom 170.000 155.000 150.000 130.000 130.000 100.000 110.000 85.000 90.000 70.000 50.000 2011 2020 2030

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

Demens. - et problem i hverdagen

Demens. - et problem i hverdagen Visitationen Furesø Kommune: Henvendelse ved behov for hjemmehjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler, daghjem, aflastning, visiterede boliger og træning. TLF: 72 35 56 30 Hverdage 9.00-14.00, torsdag 10.00

Læs mere

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem 1 Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier (godkendt af bestyrelsen 26. november 2008 og revurderet af forretningsudvalget

Læs mere

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN

DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 DIABETESFORENINGEN STRATEGIPLAN 2018-21 Diabetesforeningens mission Diabetesforeningens mission tager afsæt i de indsatsområder, der er fastlagt i foreningens vedtægter.

Læs mere

Mål 2017 Demensområdet

Mål 2017 Demensområdet Mål Demensområdet Indsatsområder: Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser Kompetenceudvikling og kvalitetsløft Tilbud til borgere med demens og deres pårørende Frivillige Teknologi Den samlede strategiplan

Læs mere

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Januar 2018 Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Sorg kan ødelægge børn og unges liv

Sorg kan ødelægge børn og unges liv Sorg kan ødelægge børn og unges liv Men du kan hjælpe dem. Bliv sponsor for Team Giv Håb og lad hele Danmark se, at din virksomhed er med til at hjælpe børn og unge, der rammes af ødelæggende sorg. Team

Læs mere

Demens. vad er det? Hvad kan jeg gøre? vad kan Skanderborg Kommune tilbyde?

Demens. vad er det? Hvad kan jeg gøre? vad kan Skanderborg Kommune tilbyde? Demens vad er det? H Hvad kan jeg gøre? vad kan Skanderborg H Kommune tilbyde? Hvad er demens? Demens er en fællesbetegnelse for en række hjernesygdomme, hvor hjernens funktioner svækkes mere og mere i

Læs mere

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Januar 2018 Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Ph.d 10 l ergo terapeuten l januar 2008

Ph.d 10 l ergo terapeuten l januar 2008 Ph.d 10 l ergoterapeuten l januar 2008 Giv tidlig social støtte Mennesker med mild Alzheimers sygdom (AD) har mange ressourcer, men de overses ofte, mener ergoterapeut Lisbeth Villemoes Sørensen, som har

Læs mere

Når hukommelsen svigter

Når hukommelsen svigter Når hukommelsen svigter Dette er Høje Taastrup Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er skrevet til borgere, der har symptomer på demens, og deres pårørende. Hvad er demens? Demens er en fælles

Læs mere

Idébank for pårørende. Det gode liv med demens - nye perspektiver

Idébank for pårørende. Det gode liv med demens - nye perspektiver Idébank for pårørende Det gode liv med demens - nye perspektiver Samarbejde i plejebolig for pårørende, frivillige og fagpersoner Opsamling på 1. landdækkende seminar Den 30. & 31. august 2012 Brogården

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Sted: Handicaporganisationernes Hus, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup,

Sted: Handicaporganisationernes Hus, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup, 25. oktober, 2014 Referat Repræsentantskabsmøde 2014 Tid: Lørdag d. 25. oktober 2014 kl. 13.00 17.30 Sted: Handicaporganisationernes Hus, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup, Dagsorden ifølge vedtægterne:

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Januar 2018 Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune 1 HVIDOVRE - en demensvenlig kommune Hvidovre Kommunes Demenshandlingsplan 2025 2 Hvidovre en demensvenlig kommune Borgere med demens og deres pårørende skal leve et trygt og værdigt liv, hvor de mødes

Læs mere

Demenspolitik Jammerbugt Kommune

Demenspolitik Jammerbugt Kommune Demenspolitik Jammerbugt Kommune Udredning og diagnosticering - Der skal findes let tilgængelige informationer for alle borgere om demens og tidlige symptomer. - Alle borgere med demenssymptomer har ret

Læs mere

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Januar 2018 Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker men

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016-2021 Baggrund Demensstrategien består af 12 målsætninger for de kommunale indsatser på demensområdet. Målsætningerne skal tilsammen medvirke til, at borgere med demens i Herning Kommune

Læs mere

Kapitel 1: Formål. Kapitel 2: Generalforsamling. Vedtaget på Generalforsamling, den 25. april 2015.

Kapitel 1: Formål. Kapitel 2: Generalforsamling. Vedtaget på Generalforsamling, den 25. april 2015. Vedtægter Vedtaget på Generalforsamling, den 25. april 2015. Kapitel 1: Formål 1: Foreningens navn er Nyreforeningen, stiftet den 15. februar 1975. 2: Foreningen er landsdækkende i Danmark inklusiv Færøerne.

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende Indhold Fakta om demens tal, symptomer og tegn på demens... 3 Gladsaxe Kommunes tilbud

Læs mere

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1

Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Demens Senior- og Socialforvaltningen April 2015 1 Dette er Kolding Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er et supplement til pjecen Rehabilitering, hjælp og pleje i Kolding Kommune. Pjecen er

Læs mere

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Gunhild Waldemar Nationalt Videnscenter for Demens National handlingsplan for demens Overordnede mål 2025 1. Danmark skal være et demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Der er særligt tre fokusområder, der med baggrund i beretningen lægges op til at arbejde videre med.

Der er særligt tre fokusområder, der med baggrund i beretningen lægges op til at arbejde videre med. Danmarks Biblioteksforenings Repræsentantskab TID: Torsdag den 12. april fra kl. 12.30-ca. 13.30, der vil blive serveret frokost under mødet MØDESTED: Herning Kongrescenter, Østergade 37, 7400 Herning

Læs mere

Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00. Livet som ældre i Syddjurs Kommune. syddjurs.dk. Ældrepolitik

Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00. Livet som ældre i Syddjurs Kommune. syddjurs.dk. Ældrepolitik Afdelingen for Sundhed og Omsorg tlf. 87 53 50 00 syddjurs.dk Livet som ældre i Syddjurs Kommune Ældrepolitik Velkommen Visionen Ældrepolitikken har det mål at skabe de bedste betingelser for et godt og

Læs mere

Demens. - Når hukommelsen svigter. Ishøj Kommune

Demens. - Når hukommelsen svigter. Ishøj Kommune Demens - Når hukommelsen svigter Ishøj Kommune 1 Demens, den snigende sygdom - der berører alle Det er oftest en ægtefælle eller andre nære familiemedlemmer, der opdager, at deres kære er begyndt at glemme,

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Det er helt naturligt at være psykisk sårbar

Det er helt naturligt at være psykisk sårbar Det er helt naturligt at være psykisk sårbar Denne brochure er udgivet af: Foreningen Det Sociale Netværk Sankt Annæ Plads 16 1250 København K Tlf. 50 846 846 Info@detsocialenetvaerk.dk Detsocialenetvaerk.dk

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017

Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017 Formandens beretning Netværket af Ungdomsråd 2017 Denne beretning for perioden fra Landsmødet i 2016 til Landsmødet i 2017 har til formål at tegne et billede af arbejdet i organisationen i perioden. Beretningen

Læs mere

Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft

Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft Foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg 3. november 2015 Landsindsatsen EN AF OS fremtiden Projektleder Johanne Bratbo, projektkoordinator Anja Kare Vedelsby og projektmedarbejder Lars Toft

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178 Indenrigs og Socialministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Søren Svane Kristensen København, den 11. april 2012 Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse

Læs mere

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017 Varde kommune Demensstrategi 2013-2017 13/749 5686/13 Indholdsfortegnelse Demensstrategi 2013-2017... 2 Baggrund:... 2 Vision for demensstrategien i Varde Kommune... 3 Målgruppen:... 3 Vision:... 3 Demensstrategien

Læs mere

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Kildebakken Plejecenter Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Demensindsatser i Haderslev Kommune Formål: Mellem 80 100.000 danskere rammes

Læs mere

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE

DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE DEMENS STRATEGI I ODENSE KOMMUNE INDLED NING I det følgende beskrives Odense Kommunes strategi for demensområdets forskellige tiltag og indsatser. Ældre- og Handicapudvalget besluttede i efteråret 2015

Læs mere

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen?

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg) Ved Vibeke Reiter, forebyggende

Læs mere

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi I Brønderslev Kommune er vi fælles om livet med demens Brønderslev Kommunes demensstrategi 2018-2025 Indledning De sidste års massive nationale fokus på demens, med blandt andet udgivelsen af Den Nationale

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere

Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere. Gode råd om livet med demens

Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere. Gode råd om livet med demens Vi kan ikke fjerne demens. Men vi kan gøre hverdagen lidt nemmere Gode råd om livet med demens Hvad er demens? Demens er betegnelsen for den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket

Læs mere

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dato: Den 15. oktober 2015 Tid: Kl. 16 Sted: Provstebakken 13, 5200 Odense V Dagsorden 46. Godkendelse af dagsorden 47. Udlejning af Grønbæk og Nørlev ferieboliger

Læs mere

Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en sammenhængende indsats.

Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en sammenhængende indsats. Social og integrationsministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K København, den 14. august 2013 Vedrørende Hjemmehjælpskommissionens rapport Fremtidens hjemmehjælp ældres ressourcer i centrum for en

Læs mere

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre Demens Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen Sundhed og Ældre Randers kommune arbejder på, at give borgere med demens og deres pårørende, en vifte af tilbud, som kan sættes sammen efter

Læs mere

DKDK. Ane Eckermann, formand www.demens-dk.dk. DemensKoordinatorer i Danmark. Demensdagene i Norge 2. December 2010

DKDK. Ane Eckermann, formand www.demens-dk.dk. DemensKoordinatorer i Danmark. Demensdagene i Norge 2. December 2010 DKDK DemensKoordinatorer i Danmark. Demensdagene i Norge 2. December 2010 Ane Eckermann, formand www.demens-dk.dk DKDK - historie 1992 første uddannede DKDK er Nøglepersoner i landets kommuner 1994 DKDK

Læs mere

Vedtægt for Nyreforeningen

Vedtægt for Nyreforeningen 1 Vedtægt for Nyreforeningen 1 Foreningens navn er Nyreforeningen. 2 Foreningen er landsdækkende inkl. Færøerne og Grønland 3 Foreningens formål er at varetage nyresyges, herunder urinvejssyges, nyredonorers

Læs mere

Når hukommelsen svigter!

Når hukommelsen svigter! "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Information til borgere med demens og deres pårørende Indhold Indhold... 1 Hvad er demens?... 2 Tegn på demens... 2 De tre almindeligste former for demens...

Læs mere

2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9.

2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9. Årsberetning 2011 Til behandling på generalforsamlingen d. 7. juni 2012 Indledning 2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9. Presset på det psykiatriske område fortsatte

Læs mere

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6 Svendborg Kommune Myndighedsafdelingen Indhold Indledning. side 2 Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4 Demenspolitik i Svendborg Kommune....side 6 Målopfyldelse aktiviteter i 2009.side 8 Udviklingsmål

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE UDBYDER ESBJERG KOMMUNE TITEL Visiteret Dagtilbud SUNDHED & OMSORG Alle tilbuddene skal visiteres, og der foretages altid en individuel vurdering af behov. Midlertidig døgnophold

Læs mere