Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning. Alzheimerforeningen 2010"

Transkript

1 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2010

2 2 Indhold Støtte, rådgivning og aflastning... 3 Telefonrådgivning... 3 Aktiv Højskole... 5 Ferie og aflastningskurser, høstfester og temadage Pårørendegrupper, demenscafeer og andet lokalt støttearbejde... 7 Tænketank for yngre demente... 8 Oplysning og information om demens... 8 Informationsfoldere, emnepjecer og bøger m.m Medlemsmagasinet Livet med demens... 9 Presse Kampagner, arrangementer og foredrag Interessevaretagelse Foreningsarbejde, organisation og fundraising Foreningens arbejde Fundraising Sekretariat Økonomi... 15

3 3 I april 2010 vedtog Folketinget en ny lov, der bl.a. betød lempelser i reglerne om brug af GPS til mennesker med en fremadskridende demenssygdom, og i december samme år offentliggjorde regeringen sit bud på en National Handlingsplan for demensindsatsen. Folketinget og regeringen imødekom således to af Alzheimerforeningens mere markante mærkesager blev også året, hvor Alzheimerforeningens fokuserede fundraising for alvor kom i gang med succesfuld gennemførelse af foreningens første telemarketingskampagne overfor medlemmer og et vellykket samarbejde med erhvervslivet om salg af Huskekager på Huskedagen. Alzheimerforeningens aktive støtte og rådgivning til mennesker med en demenssygdom og deres pårørende blev også i 2010 videreudviklet og udbygget med igangsættelse af Aktiv Højskole, markant stigning i opkald til Demenslinien, udvidelse af de landsdækkende feriekurser for ægtepar og stadigt større lokalt engagement i demenscafeér, pårørendegrupper og andre konkrete aktiviteter landet over. På det økonomiske område blev 2010 også et fremgangsrigt år med en omsætningsfremgang på næsten 50 procent i forhold til året før og et underskud, der var godt 15 procent mindre end Alt i alt blev 2010 således et positivt år for Alzheimerforeningen og arbejdet for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. Støtte, rådgivning og aflastning En væsentlig del af Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom og deres pårørende er tilbud om støtte, rådgivning og mulighed for aktivitet og aflastning. Telefonrådgivning I 2010 havde Demenslinien registrerede telefonsamtaler, hvilket er en stigning på ca. 25 procent i forhold til Gennemsnitslængden pr. telefonsamtale er på 18 minutter, og hver tiende samtale varer mere end en halv time. Demenslinien besvarede desuden 231 s i Langt hovedparten tre fjerdedele af alle opkald til telefonrådgivningen kommer fra pårørende. Det er især ægtefæller og børn, som ringer til Demenslinien. Men også venner og kolleger ringer med spørgsmål eller bekymringer især i forhold til yngre demente. Der er dog en klar tendens til, at det oftere er ægtefæller, der ringer, når den demente person er under 65 år, mens det typisk er børnene, der ringer, når den demente person er 65 år eller derover.

4 4 Demenssygdomme rammer især ældre mennesker over 65 år, og otte ud af ti opkald vedrører da også en ældre person med en demenssygdom. Men mens andelen af yngre demente under 65 år i Danmark anslås at være på omkring fem procent af alle med en demenssygdom, er andelen af opkald, der vedrører yngre demente, næsten fire gange så høj 18 procent for Alzheimerforeningens telefonrådgivning. Figur 1: Pårørendes relation fordelt på dement persons alder procent af alle pårørende dement person er under 65 år dement person er 65 år eller derover Kilde: Alzheimerforeningen2010 Alzheimerforeningens Demenslinie tilbyder rådgivning om et bredt spektrum af emner i relation til livet med demens. Fra spørgsmål om de første tegn og symptomer på demens til råd om, hvordan man kan fortsætte et værdigt samliv med en demenssyg person, der bor i plejebolig. Der er ofte tale om vanskelige samtaler, hvor de personlige og psykiske forhold fylder meget, og i næsten hver femte samtale efterlyses aktivitetstilbud og mulighed for aflastning. Mange efterspørger også rådgivning om økonomiske og juridiske forhold herunder især om værgemål (se figur 2). En væsentlig del af Alzheimerforeningens telefonrådgivning handler om at lytte, give praktiske råd eller henvise til andre instanser, der kan hjælpe. Der henvises især til fagpersoner i kommunerne. I 40 procent af alle samtaler henviste telefonrådgiveren således til den kommunale demenskoordinato, og i hver tredje samtale henvises til visitator og/eller den kommunale hjemmepleje. Hver fjerde, der ringer til demenslinien, bliver henvist til at snakke med en praktiserende læge og/eller udredning. Alzheimerforeningens demensrådgivere henviser også til at søge yderligere informationer på eller andre internetportaler om demenssygdomme.

5 5 Figur 2: Emner i telefonrådgivning procent af alle opkald (flere muligheder) Personlige forhold og psykisk belastning Støtte, aflastning og andre aktiviteter Symptomer og udredning Kilde: Alzheimerforeningen 2010 Plejehjem Jura og forsikring Kommunal pleje Behandling og medicin Økonomi Alzheimerforeningen Tryghed, kørekort og GPS mm Kvaliteten af Alzheimerforeningens telefonrådgivning bliver bl.a. sikret gennem en løbende dialog med et fast rådgivningspanel med fageksperter inden for demensliniens rådgivningsområde medicin, psykologi, pleje og omsorg samt lovgivning og jura. Rådgivere og afløsere mødes fire gange om året med deltagelse af rådgivningspanelets fageksperter på skift. Alle rådgivere, afløsere og fageksperter samles en gang årligt med henblik på faglig drøftelse af rådgivningsfunktionen. Alzheimerforeningen gennemførte i efteråret 2010 en telemarketingskampagne til fordel for telefonrådgivning og kunne på den baggrund finansiere en udvidelse af åbningstiden fra 1. januar Aktiv Højskole I 2010 igangsatte Alzheimerforeningen med tilskud fra Satspuljen og Trygfonden et fireårigt udviklingsprojekt Aktiv Højskole for mennesker med en demenssygdom. Projektet vil over en fireårig periode udvikle et fem dages højskoletilbud i hver region hvert år målrettet yngre og tidligt diagnosticerede. Ideen til Aktiv Højskole er opstået på Alzheimerforeningens Tænketank for yngre og tidligt diagnosticerede, og i januar 2010 blev det første pilotprojekt gennemført på Brandbjerg Højskole. Hvert Aktiv Højskole kursus udvikles og gennemføres i samarbejde med lokale demensnetværk bestående af frivillige fra Alzheimerforeningen, demenskoordinatorer og andre lokale fagpersoner og ildsjæle. På selve højskolekurset er der 3 4 fagpersoner og 2 4 frivillige afhængigt af program og antal deltagere. Højskolekursets program sammensættes i samarbejde med den pågældende højskole og svarer til andre højskolekurser. Kurserne er dog tilrettelagt på en måde, så mennesker med en demenssygdom kan deltage og blive oplivet af det aktive højskolesamvær.

6 6 I oktober 2010 gennemførtes det første egentlige Aktiv Højskole kursus på Brandbjerg Højskole med 21 deltagere, fire fagpersoner og 2 frivillige. Tilbagemeldingerne fra både deltagere og pårørende var meget positive. Deltagerne fik en succesoplevelse, der gav dem mod på at prøve kræfter med andre ting, og de pårørende var trygge og blev derfor aflastet. Aktiv Højskole fik også megen opmærksomhed i medierne med mere end 70 artikler og indslag herunder indslag i både landsdækkende og regional TV og radio, landsdækkende og regionale aviser samt magasiner og ugeblade og de fleste nyhedsmediers webnyheder. Omtalen var positiv med hovedvægten på nyhedsværdi (demente på højskole) og deltagernes oplevelser og historier (portrætter, zumba, gospel mm.) Ferie og aflastningskurser, høstfester og temadage Alzheimerforeningen gennemførte i 2010 to ferie og aflastningsophold for demente og pårørende. Både i foråret og i efteråret arrangerede landsforeningen et fem dages kursusophold i Kerteminde for par, hvoraf den ene part havde en demenssygdom. Alzheimerforeningens lokalforeninger arrangerede i 2010 endvidere fem korte ferie og weekendophold med til sammen knapt 100 deltagere i Trekanten, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland og Københavns Omegn. Behovet for målrettede aktiviteter til mennesker med en demenssygdom og deres pårørende er stort. Derfor arrangerer Alzheimerforeningens lokalforeninger rundt i landet temadage, demenstræf, forårs og høstfester, udflugter og tilsvarende aktiviteter, hvor demente og pårørende kan være sammen om fælles oplevelse i trygge og rare omgivelser. Aktiviteterne er meget eftertragtede og lokalforeningerne i København, Københavns Omegn, Østsjælland, Vestsjælland, Storstrøm, Fyn, Sønderjylland, Sydvestjylland, Trekanten, Midt Vestjylland, Østjylland og Nordjylland gennemførte i 2010 sådanne målrettede aktiviteter for demente og pårørende.

7 7 Pårørendegrupper, demenscafeer og andet lokalt støttearbejde En væsentlig del af den nære støtte og rådgivning, som Alzheimerforeningen tilbyder demente og pårørende, foregår i de godt 50 støtte og pårørendegrupper, som frivillige i lokalforeningerne står for. Der er pårørende og støttegrupper i lokalforeningerne i Nordjylland, Midtjylland, Midt Vestjylland, Østjylland, Sønderjylland, Fyn, Vestsjælland, Storstrøm, Østsjælland og Københavns Omegn. Her får især pårørende lejlighed til at møde andre i samme situation og mulighed for at få opbakning, støtte og gode råd fra ligestillede og Alzheimerforeningens frivillige. En del af støtte og pårørendegrupperne arrangeres i samarbejde med kommunale demenskoordinatorer. I Københavnsområdet tilbyder Alzheimerforeningens landskontor en særlig pårørendegruppe beregnet for yngre pårørende mellem år. Gruppen har 12 deltagere og mødes hver anden måned. Alzheimerforeningen vil i de kommende år forsøge at udvide denne form for støtte og pårørendegrupper til andre dele af landet også. Lokal rådgivning med kendskab til lokale forhold herunder forskelle i kommunernes demensindsats er vigtig for demente og pårørende. I 2010 tilbød Lokalforeningerne i Nordjylland, Østjylland, Midt Vestjylland, Syd Vestjylland, Fyn, Storstrøm, Vestsjælland, Østsjælland, Frederiksberg og Københavns Omegn således konkret støtte og hjælp i form af telefonrådgivning, hjemmebesøg eller som bisiddere ved møder med myndigheder eller andre instanser, hvor det kan være en hjælp at have en uvildig person med. Tabel 1: Målrettede aktiviteter i lokalforeningerne Aktivitet Arrangementer antal i alt Deltagere antal i alt Demenscafémøder Temadage, fester og demensdage mm Støtte og pårørendegrupper Informationsmøder Foredrag mm Udflugter Ferie og weekendophold Kilde: Alzheimerforeningen 2010 Ser man på udviklingen fra 2009 til 2010, er der en tendens til, at lokalforeningerne i højere grad fokuserer på den nære rådgivning og fælleskabet om livet med demens via demenscaféer og pårørendegrupper, mens mere traditionelle informationsaktiviteter er knapt så fremherskende og heller ikke tiltrækker helt så mange deltagere.

8 8 Tænketank for yngre demente I samarbejde med demenskoordinatorer og dag og aktivitetstilbud for yngre og tidligt demensramte landet over arrangerede Alzheimerforeningen og Rådgivnings og kontaktcenteret i Odense for femte gang et to dages seminar i den såkaldte Tænketank for yngre demente. På Tænketanken får mennesker, der har fået en demensdiagnose tidligt i livet, og deres pårørende mulighed for at være sammen og dele tanker om livet med demens. I 2010 opførte teatergruppen Absolut Forum det interaktive teaterstykke Glemmer du, og mere end 50 deltagere fik en uforglemmelig oplevelse. Oplysning og information om demens Oplysning om Alzheimers og andre demenssygdomme herunder om demente og pårørendes vilkår er en helt central del af Alzheimerforeningens virke. Målet er at komme fordomme og tabuer til livs og samtidig skabe forståelse for demente og pårørendes livssituation. Alzheimerforeningens oplysningsindsats foregår hovedsageligt gennem fire aktiviteter: Distribution af skriftligt informationsmateriale, udarbejdelse af digital kommunikation, generelt pr arbejde samt gennemførelse af foredrag og andre offentlige arrangementer. Informationsfoldere, emnepjecer og bøger m.m. Alzheimerforeningens sekretariat og lokalforeninger uddeler og distribuerer et stort antal gratis informationsmaterialer: 10 Advarselstegn, Alzheimerforeningen og Demenslinien og oplysningspjecer : Alzheimers Sygdom, Frontotemporal Demens og Lev med demens og Demens. Pjecen Vejledning for plejepersonale og pårørende udgik i Distributionen af informationsmaterialer foregår dels via bestilling til sekretariatet, dels via uddeling ved foredrag og andre offentlige arrangementer. Sekretariatet modtog i 2010 i alt 750 bestillinger via internettet om informationsmaterialer, hvilket er ca. 15 procent færre end En væsentlig del af bestillingerne kommer fra udredningssteder, demenskoordinatorer og andre instanser, der er i daglig kontakt med mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. I alt er der i 2010 udsendt informationsfoldere, hvilket er ca. 25 procent flere end i 2009, og oplysningspjecer, hvilket er ca. 30 procent færre end året før. I 2010 blev arbejdet med at revidere og genudgive bogen Forstå demens igangsat. Bogen får bidrag af førende danske eksperter inden for demensområdet. Forstå demens udkom 11. marts 2011.

9 9 Medlemsmagasinet Livet med demens Alzheimerforeningens medlemsmagasin blev i 2010 relanceret med nyt navn, nyt fokus og ny grafisk profil. Titlen Livet med demens indikerer at magasinet fremover vil sætte fokus på hverdagen for de mennesker, der er berørt af en demenssygdom. Livet med demens udkommer fire gange årligt med et oplag på eksemplarer. I 2010 satte medlemsmagasinet bl.a. fokus på samliv og demens, hjælpemidler, kørekort og enlige med demens. Presse Alzheimerforeningen er blevet mere synlig i danske medier i 2010 både hvad angår antallet af artikler i aviser og indslag i elektroniske medier og Alzheimerforeningen omtales nu dagligt i medierne. I 2010 blev foreningen omtalt i alt 719 gange, hvilket udgjorde godt syv procent af alle registrerede artikler om demens i danske medier minus webnyheder. Det var især de regionale medier, der omtalte Alzheimerforeningen i Mere end halvdelen af al omtale var således i regionale aviser, radio eller TV. Men Alzheimerforeningen blev i 2010 lidt mere synlig i de landsdækkende medier, og hver fjerde artikel eller indslag om Alzheimerforeningen optrådte i landsdækkende medier. I 2009 var det godt en femtedel.

10 10 Figur 3: Omtale af Alzheimerforeningen i antal og andel af alle artikler om demens Antal 700 Andel (minus webnyheder) Antal Procent Kilde: Alzheimerforeningen og Infomedia 0 Alzheimerforeningens hjemmeside indeholder mange informationer om Alzheimers og andre demenssygdomme. Hjemmesiden er forældet og store dele af indholdet er ikke ajourført. Arbejdet med udvikling af en ny hjemmeside blev derfor med forsinkelse på grund af ressourcemangel igangsat i efteråret Kampagner, arrangementer og foredrag Alzheimerforeningen har i 2010 arrangeret og deltaget i en lang række kampagner, møder og andre offentlige arrangementer landet over. Lokalforeningerne har således arrangeret og deltaget i knapt 150 offentlige arrangementer og foredrag med næsten deltagere i alt. I samarbejde med den unge danske sangskriver Alouise og produktionsselskabet Guinneapig producerede Alzheimerforeningen i efteråret 2009 en promotionvideo Richards nye hjem om Demensliniens telefonrådgivning. Videoen blev vist som OBS indslag på DR1 og DR2 i januar og februar og genudsendt i august og september Alzheimerforeningen gennemførte i samarbejde med Nationalt Videnscenter for Demens endnu en gang Demensdagene i 2010, der bl.a. satte fokus på hjælpemidler og velfærdsteknologi. Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen holdt på åbningsdagen oplæg om fremtidens demente og hvilke udfordringer denne fremtid vil byde demensområdet. Demensdagene er meget velbesøgte med knapt

11 deltagere, og Alzheimerforeningen deltog i 2010 endnu engang med en informationsstand og medlemshvervekampagne. Danmarks Radio producerede i 2010 en helaftens temaudsendelse om demens. Alzheimerforeningen havde undervejs i forberedelserne bidraget med research og dokumentation og arrangerede i samarbejde med DR en foredragsaften med Lisbeth Dahl og Karsten Jansfort. DR2 temaet blev udsendt i marts og genudsendt i august. Den 21. september er international Alzheimerdag, og i 2010 blev dagen gjort til Huskedag i Danmark. Mere end 200 frivillige fra hele landet hjalp Alzheimerforeningen med at sætte huskesedler én for hver dansker, der har en demenssygdom op på synlige steder. Huskesedlerne opfordrede danskerne til at huske dem, der glemmer, og støtte Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom. Brødrene Adam og James Price havde i anledning af Huskedagen kreeret en særlig Huskekage, som blev solgt i Føtex og Bilka. Kagen gik som varmt brød, og overskuddet på kroner blev givet til Alzheimerforeningen. På Huskedagen opfordrede Alzheimerforeningen også landets politikere til at huske mennesker med en demenssygdom og deres pårørende. Derfor fik alle medlemmer af Folketinget en huskekage som en venlig påmindelse om at huske dem, der glemmer, når de lavede finanslov. Samtlige landets borgmestre og regionrådsformænd modtog samtidig et huskebrev med en opfordring til at huske mennesker med en demenssygdom, når budgettet for de kommende år skulle vedtages. Reaktionerne på Huskedagen var generelt positive både fra de mange frivillige, fra forbipasserende og fra medierne. Huskedagen, Huskekagen og Alzheimerforeningen fik god pressedækning med optræden i DR s Aftenshowet og TV2 s Go morgen Danmark, indslag i DR P4 samt mere end 75 indslag i nationale, regionale og lokale nyhedsmedier. Som indsamlingskampagne var Huskedagen en begrænset succes. Udover salget af huskekager, der var væsentlig større end forventet, modtog Alzheimerforeningen kun få bidrag, og kun ca. 50 personer donerede et bidrag via SMS.

12 12 I anledning af den internationale Alzheimerdag 21. september 2010 uddelte Alzheimer Forskningsfonden årets forskerpris til professor og dr. med. Poul Henning Jensen fra Institut for Medicinsk Biokemi ved Århus Universitet. Den fik han for sit banebrydende arbejde indenfor ændringer i proteinet Alfa synuclein. Lektor, Ph.d. og praktiserende læge i Lyngby, Frans Boch Waldorff, fik også forskerprisen for sin store indsats indenfor forskning og udvikling i demens. Interessevaretagelse I december 2010 offentliggjorde regeringen sit bud på en National Handlingsplan for Demensindsatsen i Danmark. Dermed var en af Alzheimerforeningens største mærkesager, som foreningen offentligt har kæmpet for, imødekommet. Med handlingsplanen er der nu et officielt dokument at tage udgangspunkt i, når demensindsatsen i Danmark skal debatteres og forbedres. Men selvom handlingsplan indeholdt flere positive elementer herunder især øget fokus på udredning og diagnose var den på centrale områder uklar og generelt for svag i sine anbefalinger. Regeringen afsatte i forbindelse med Finansloven for 2011 i alt ca. 30 millioner kroner over en fireårig periode til at implementere handlingsplanen. Desværre rækker 30 millioner kroner ikke langt, og beløbet står slet ikke mål med de enorme økonomiske udfordringer, det stigende antal mennesker med en demenssygdom vil påføre det danske samfund i årene, der kommer. Alzheimerforeningen forsøgte derfor at gøre offentlighed og politikere opmærksom på den manglende prioritering via målrettet pressearbejde, der bl.a. resulterede i en række artikler i dagspressen og indslag på landsdækkende radio og TV. Den 15. april 2010 vedtog Folketinget en ny lov om ændringer i Servicelovens bestemmelser om brug af bl.a. GPS til mennesker med en fremadskridende demenssygdom. Lovændringen trådte i kraft 1. juli samme år. Dermed blev endnu en af Alzheimerforeningens mærkesager vundet, idet lovændringerne betød væsentlige lempelser af de restriktive regler om brug af alarm og pejlesystemer for mennesker med en demenssygdom. Kommunernes alvorlige økonomiske situation har præget demensarbejdet i kommunerne i 2010, og Alzheimerforeningen blev ofte kontaktet af ulykkelige pårørende og ansatte, der fortalte, hvordan nedskæringer i normeringer, nedlæggelse af aktivitetstilbud og generelt dårligere forhold gik hårdt ud over mennesker med en demenssygdom. Desværre har Alzheimerforeningen ikke ressourcer til at tage kampen op med de pågældende kommuner, men ved hjælp fra bl.a. lokalforeninger, direkte henvendelser til ansvarlige ledere og demenskoordinatorer og via mediernes mellemkomst lykkedes det i enkelte tilfælde at få ændret forholdene til gunst for demente og pårørende. Men de kommunale erfaringer i 2010 gør det desværre nødvendigt fremover at rette et mere kritisk blik på kommunernes demensarbejde.

13 13 Foreningsarbejde, organisation og fundraising Alzheimerforeningen er en medlemsorganisation med 14 lokalforeninger og fem regionale forsamlinger. Medlemstallet udgjorde ved udgangen af medlemmer, hvilket er en netto fremgang på knapt 8 procent sammenlignet med året før. Stigningen i medlemstallet er dog langt fra målet i strategi og handlingsplan på medlemmer inden udgangen af Alzheimerforeningen fik i 2010 knapt 700 nye medlemmer, mens ca. 300 meldte sig ud eller blev slettet af medlemsregistret som følge af løbende oprydningsarbejde i forhold til ikke betalere og ukendte personer. Knapt 50 procent af alle nye indmeldelser i 2010 skete via Alzheimerforeningens nye webshop på internettet. Foreningsarbejdet Det frivillige engagement i Alzheimerforeningens arbejde foregår hovedsageligt via medlemskab af en lokalforening. I 2010 måtte to lokalforeninger desværre anmode repræsentantskabet om at nedlægge foreningerne, da der var for få frivillige til at gennemføre de vedtægtsbestemte aktiviteter. Flere andre lokalforeninger har i de seneste år på tilsvarende vis haft svært ved at rekruttere nye frivillige til bestyrelsens arbejde. På Alzheimerforeningens repræsentantskabsmøde i maj 2010 blev foreningens struktur derfor sat til debat, og det blev besluttet at igangsætte en mere grundig debat herom i lokalforeningerne. I september blev der arrangeret et lokalforeningsseminar, hvor Alzheimerforeningens frivillige, lokalforeninger og regionsforsamlinger blev genstand for diskussion. Bestyrelsen udsendte på den baggrund et debatoplæg til lokalforeningerne. Debatoplægget blev drøftet på et udvidet lokalformandsmøde i januar 2011, og bestyrelsen besluttede på den baggrund at udarbejde forslag til vedtægtsændringer til repræsentantskabsmødet i Fundraising Bestyrelsen besluttede på baggrund af en intern evaluering af strategi og handlingsplanen i efteråret 2010 at sætte større fokus på fundraising for den kommende treårs periode og samtidig nedjustere forventningerne til fremgang i medlemstallet til 5 procent pr. år. Den styrkede indsats på fundraising sker bl.a. ved øget brug af telemarketingskampagner. I efteråret 2010 gennemførte konsulentfirmaet Finnbjørn Consulting på vegne af Alzheimerforeningen en målrettet kampagne om faste månedlige bidrag til Demenslinien. Kampagnens målgruppe var medlemmer af Alzheimerforeningen og i løbet af kampagnen modtog sekretariatet flere kritiske henvendelser, hvilket gav anledning til korrektion af kampagnens appel og manus.

14 14 Kampagnens resultat var dog økonomisk set meget positivt med en responsrate på ca. 30 procent og et beregnet afkast over en to årig periode pr. år på ca. 400 procent inkl. et forventet frafald på 10 procent om året. Det er derfor besluttet at fortsætte udviklingen af målrettede telemarketingskampagner. Demenslinien har nu mere end faste bidragydere I 2010 ansøgte Alzheimerforeningen 77 fonde om bidrag til foreningens arbejde og fik positivt svar fra ca. hver tredje. To tredjedele af fondsbidragene blev øremærket til konkrete aktiviteter herunder især Aktiv Højskole og Alzheimerforeningens telefonrådgivning. I 2010 blev der også taget andre konkrete initiativer på fundraisingområdet bl.a. salg af Brd. Prices Huskekage i Bilka og Føtex og introduktion af Alzheimerforeningens nye webshop. Webshoppen havde i 2010 en omsætning på varer (fraregnet medlemsskaber) på ca kroner. Heraf stod salget af demensdukker for ca. 50 procent, mens bøger (20 procent), DVD/CD mm. (15 procent) og hjælpemidler (14 procent) stod for resten. Sekretariat Opbygningen af Alzheimerforeningens landssekretariat fortsatte i 2010 med fokus på udvikling af fundraising, økonomiprocedurer og arbejdsgange var første år, hvor det nye økonomistyringssystem med tre årlige økonomirapporter blev anvendt i hele regnskabsperioden, og erfaringerne har været meget positive. Økonomirapporterne giver den daglige ledelse og bestyrelse viden om udviklingen i foreningens økonomi og dermed et grundlag for at træffe relevante beslutninger. Udbygning og udvikling af Alzheimerforeningens medlemsdatabase fortsatte i 2010 med fokus på minimering af administrationsomkostninger ved indbetalinger fra medlemmer og bidragydere samt indkøring af procedurer i forbindelse med telemarketingskampagner mm. For at styrke fundraisingen blev der i pr. 1. januar 2010 ansat en projekt og fundraisingmedarbejder. Den stigende efterspørgsel efter rådgivning og målrettede aktiviteter til mennesker med en demenssygdom gjorde det endvidere nødvendigt at ansætte endnu en rådgiver til Demenslinien syv timer om ugen. Sekretariatet bestod derfor ved indgangen til 2010 af en direktør, en organisationskonsulent, to deltids demensrådgivere, en økonomi og regnskabsmedarbejder og en projektog fundraisingmedarbejder samt to studentermedhjælpere.

15 15 Økonomi Alzheimerforeningen havde i 2010 en pæn fremgang i den samlede omsætning og et resultat, der samlet set var en smule bedre end i 2009 og væsentligt bedre end budgetteret. Indtægterne blev forøget med knapt 50 procent i forhold til 2009, hvilket især skyldtes en større øremærket gave til Alzheimerforeningens arbejde på Fyn. Ser man bort fra denne gave har der været en stigning i indtægterne på godt 10 procent i forhold til 2009, hvilket isoleret set er tilfredsstillende. Men stigningen kan ikke leve op til målsætningerne i strategi og handlingsplan for Det var især indtægter fra kontingenter og salgsaktiviteter, der ikke var tilfredsstillende. Tabel 2: Årsregnskab hovedtal (1.000 kr.) Kontingenter Gaver og bidrag Arv Indtægter ved salg Renteindtægter og kursregulering Indtægter i alt Støtte og rådgivning (Demenslinien inkl. løn) Oplysning og information Forening Sekretariatsudgifter inkl. løn Afskrivninger 23 Omkostninger i alt Ikke forbrugte bidrag primo Formålsbestemte gaver til senere brug ultimo Resultat Egenkapital Udgifterne er tilsvarende øget med knapt 50 procent. Ser man bort fra den formålsbestemte gave til Fyn, der er overført til lokalforeningen, har der været en stigning i udgifterne på knapt 15 procent. Udgiftsstigningen skyldes især en øget indsats på støtte og rådgivning herunder igangsættelse af Aktiv Højskole, udvidel 1 Årsrapporterne kan ses på Alzheimerforeningens website

16 16 se af ferie og uddannelseskurser samt telemarketingskampagnen for telefonrådgivning. Udgifterne til landsforeningens sekretariat er øget med ca. 10 procent som følge af ansættelse af en fundraiser samt ekstraudgifter i forbindelse med et barselsvikariat. Ser man isoleret på landssekretariatets drift har der været en besparelse på knapt 20 procent i forhold til Alzheimerforeningens bestyrelse besluttede i forbindelse med vedtagelse af en ny treårig strategi og handlingsplan for , at fundraisingarbejdet fremover skal intensiveres. Fokus skal i højere grad være på aktiviteter, der kan sikre øgede faste indtægter fra private bidragydere. Målet er, at fundraising i 2013 skal generere en indtægt på minimum 10 millioner kroner årligt. Strategi og handlingsplanen sætter samtidig som mål, at budgettet i 2013 balancerer, og at egenkapitalen stabileres på ca. 4 millioner kroner.

Årsberetning 2009. Årsberetning 2009 side 1

Årsberetning 2009. Årsberetning 2009 side 1 Årsberetning 2009 side 1 Årsberetning 2009 2009 har været et begivenhedsrigt år for Alzheimerforeningen. Med ny vision, ny strategi, ny ledelse og nye medarbejdere har fokus været på strategiens fire indsatsområder:

Læs mere

Årsberetning Alzheimerforeningen 2011

Årsberetning Alzheimerforeningen 2011 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2011 Ann Overby 2011: Som lyset fra hjertet. Akryl på lærred 50cm x 50 cm 2 Når jeg maler, er jeg helt væk. Jeg går bare ind i mig selv og glemmer tid og sted. Det giver

Læs mere

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen

Nis Peter Nissen Alzheimerforeningen 28. september 2009. Hjælp demente og pårørende Støt Alzheimerforeningen Alzheimerforeningen Baggrunden: 80.000 danskere har i dag Alzheimers eller en anden demenssygdom om 30 år vil antallet af demente være fordoblet Næsten 400.000 personer lever i dag som pårørende med demens

Læs mere

Demensvenlige kommuner hvordan går det?

Demensvenlige kommuner hvordan går det? 26. januar 19 Demensvenlige kommuner hvordan går det? Statusnotat om kommunernes demenspolitikker og strategier Den 26. januar 17 præsenterede sundhedsminister Ellen Trane Nørby og ældreminister Thyra

Læs mere

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis!

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! Budskabet: Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! 8. maj 2012 2 Demenspatienter 2011 2040: 155.000 150.000 130.000 110.000 130.000 90.000 70.000 50.000 100.000 85.000 Kilde: Nationalt Videnscenter

Læs mere

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom

Årsberetning. Alzheimerforeningen 2012. Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom 1 Årsberetning Alzheimerforeningen 2012 Deltager på Alzheimerforeningens Aktive Højskole for mennesker med en demenssygdom Godkendt af repræsentantskabet 25. maj 2013 2 Tusind tak for et dejligt højskoleophold

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018

Retningslinjer. Demensgrupper. Januar 2018 Retningslinjer Demensgrupper Januar 2018 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Ballerup Kommune har en række tilbud til demensramte borgere og deres pårørende. Her i pjecen kan

Læs mere

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende

Når hukommelsen svigter - En pjece om Ballerup Kommunes tilbud til demensramte borgere og deres pårørende Vil du vide mere? Kommunens hjemmeside: www.ballerup.dk Demenslinien - telefonrådgivning: 5850 5850 Alzheimerforeningen: 3940 0488, www.alzheimer.dk www.videnscenterfordemens.dk Når hukommelsen svigter

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013

Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Status på handlekatalog til realisering af Seniorpolitikken 2010-2013 Demensområdet Handling hvilken indsats iværksættes? Tidlig opsporing og indsats. Materiale udarbejdes til rådgivning og vejledning:

Læs mere

Demensenheden. Hukommelsesproblemer?

Demensenheden. Hukommelsesproblemer? Demensenheden Hukommelsesproblemer? Hukommelsesproblemer? I denne folder finder du informationer om hukommelsesproblemer og demenssygdomme. De tilbud, der findes i Greve Kommune på demensområdet er beskrevet,

Læs mere

Alzheimerforeningen Årsberetning 2013

Alzheimerforeningen Årsberetning 2013 Alzheimerforeningen Årsberetning 2013 Alzheimerforeningen Ny Kongensgade 20 st. tv. DK 1557 København V Tlf.: 3940 0488 post@alzheimer.dk www.alzheimer.dk Alzheimerforeningens protektor: Hendes Kongelige

Læs mere

Gør Danmark demensvenlig

Gør Danmark demensvenlig Gør Danmark demensvenlig fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningens strategi og indsatsområder 2015 2018 Demens er i dag en folkesygdom. 70 90.000 personer i Danmark lider af Alzheimers Sygdom,

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019

Retningslinjer. Demensgrupper. Maj 2019 Retningslinjer Demensgrupper Maj 2019 Indhold: 1. Hvad er en demensgruppe... 2 2. Hvem kan være med i en demensgruppe... 2 3. Hvordan starter man en demensgruppe... 3 4. Hvilken støtte kan en demensgruppe

Læs mere

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Høje Taastrup 12. juni 2017 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler

Læs mere

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland

Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Januar 2018 Region Midtjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Midtjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

DSR 17. marts Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen DSR 17. marts 2016 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler håbet om En fremtid

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland

Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Januar 2018 Region Nordjyllands demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Nordjylland Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Indsats på demensområdet

Indsats på demensområdet Indsats på demensområdet Sammenhæng og tryghed i demensindsatsen Når et menneske rammes af en demenssygdom, påvirker det livsvilkårene for personen selv og de pårørende. Aalborg Kommune gør en indsats

Læs mere

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Alzheimerforeningens aktiviteter finansieres af bidrag fra private og offentlige

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden

Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Januar 2018 Hovedstadens demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Hovedstaden Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker men

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg

2015-2018 Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Handleplan for demensområdet 2015-2018???? Lyngby-Taarbæk Kommune Center for Sundhed og Omsorg Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker med afsæt i et stærkt borgerperspektiv at være på forkant med de bedst mulige

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Danske Ældreråd 16. november 2015. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Danske Ældreråd Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Støt demente og pårørende med 100 kroner

Læs mere

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark

Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Januar 2018 Region Syddanmarks demensindsats Notat om behandling, pleje og omsorg for familier med demens i kommuner og region i Region Syddanmark Danmark skal være en demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Demensområdet Når hukommelsen svigter

Demensområdet Når hukommelsen svigter Demensområdet Når hukommelsen svigter Pjece 2018 Formål med pjecen: Allerød Kommune vil gerne udbrede information om kommunes tilbud for at give dig den bedste rådgivning, information, støtte og vejledning,

Læs mere

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi

fælles demens om livet med I Brønderslev Kommune er vi Brønderslev Kommunes demensstrategi I Brønderslev Kommune er vi fælles om livet med demens Brønderslev Kommunes demensstrategi 2018-2025 Indledning De sidste års massive nationale fokus på demens, med blandt andet udgivelsen af Den Nationale

Læs mere

En taknemmelig mail til Psykiatrifondens græde. Græder du, så græder jeg!

En taknemmelig mail til Psykiatrifondens græde. Græder du, så græder jeg! ÅRSBERETNING 2018 Psykiatrifonden er en sygdomsbekæmpende organisation, der arbejder for at fremme psykisk sundhed, så alle får mulighed for at leve et godt liv, uanset om de er psykisk sårbare, har en

Læs mere

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner

Demensstrategien er overordnet og må opfølges af mere konkrete handleplaner Sundhed og Omsorg Sagsnr. 298156 Brevid. 3111968 Ref. BETI Dir. tlf. 3084 1391 betinaa@roskilde.dk NOTAT: Opsamling på høringssvar til demensstrategien 15. marts 2019 I høringsprocessen er der indkommet

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising Udskrevet: 2019 Indhold Puljer og fonde - kilder til foreningens fundraising..................................... 3 2 Guide Puljer og fonde -

Læs mere

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020

Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 Cystisk Fibrose Foreningen - formål, vision og målsætning 2020 - Vi kæmper for bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose Formål... 3 Vision... 3 Målsætning 2020... 3 1. Støtte... 4 2.

Læs mere

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom

Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Baggrundsnotat Ældremilliard gavner mennesker med en demenssygdom Folketinget bevilgede i forbindelse med vedtagelsen af Finansloven for 2014 en milliard kroner ekstra til løft af kommunernes indsats på

Læs mere

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dato: Den 15. oktober 2015 Tid: Kl. 16 Sted: Provstebakken 13, 5200 Odense V Dagsorden 46. Godkendelse af dagsorden 47. Udlejning af Grønbæk og Nørlev ferieboliger

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

Demens. Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens?

Demens. Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens? Demens Har du hukommelsesbesvær eller demens? Er du pårørende til en person med demens? Eller vil du vide mere om demens? Tilbud fra Silkeborg Kommune Hvad er demens? Demens er en samlet betegnelse for

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1

Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 2008 1 Demenspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 31. januar 28 1 Vision, Målsætning og Handlinger Vision I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende have et værdigt liv. Målsætning

Læs mere

Er min kommune demensvenlig?

Er min kommune demensvenlig? 1 Januar 2018 Er min kommune demensvenlig? Hovedkonklusioner fra en spørgeskemaundersøgelse blandt demenspatienter og pårørende Danmark skal have 98 demensvenlige kommuner. Det er målsætningen i Den Nationale

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til:

er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: emens er noget vi taler om i Hedensted kommune Tilbud fra Hedensted kommune til: Dig med en demenssygdom Dig som familie eller nærtstående Dig som ønsker at vide mere om demens Hvad er demens: Demens er

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9.

2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9. Årsberetning 2011 Til behandling på generalforsamlingen d. 7. juni 2012 Indledning 2011 var et blandet år med såvel meget stille som hektiske perioder for DE9. Presset på det psykiatriske område fortsatte

Læs mere

Dansk Socialrådgiverforening Repræsentantskabsmøde November 2010

Dansk Socialrådgiverforening Repræsentantskabsmøde November 2010 Side: 1 af 5 Emne: Forslag til budget 2011 og 2012 Ændringsforslag til Orienteringsbilag vedr. Lovændring Forslagsstiller: Vedtægtsændring Hovedbestyrelsen Resolution Udtalelse Øvrige forslag Vedtaget

Læs mere

Mål- og strategiplan

Mål- og strategiplan Mål- og strategiplan 2016-2018 Overordnet: Dansk Epilepsiforenings formål er grundlæggende at arbejde for, at mennesker med epilepsi skal begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Det arbejder foreningen

Læs mere

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6 Svendborg Kommune Myndighedsafdelingen Indhold Indledning. side 2 Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4 Demenspolitik i Svendborg Kommune....side 6 Målopfyldelse aktiviteter i 2009.side 8 Udviklingsmål

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017

Varde kommune. Demensstrategi 2013-2017 Varde kommune Demensstrategi 2013-2017 13/749 5686/13 Indholdsfortegnelse Demensstrategi 2013-2017... 2 Baggrund:... 2 Vision for demensstrategien i Varde Kommune... 3 Målgruppen:... 3 Vision:... 3 Demensstrategien

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

RÅDGIVNINGS INDBLIK 1/2019

RÅDGIVNINGS INDBLIK 1/2019 RÅDGIVNINGS INDBLIK 1/2019 Rådgivningsfeltet i tal Tallene er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt RådgivningsDanmarks medlemmer. RådgivningsDanmark er brancheforening for organisationer, der tilbyder

Læs mere

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune

Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Puljemidler til løft på ældreområdet Vejen Kommune Forslag til indsatser anvendelse af puljemidler til løft på ældreområdet Indsatser Ressourcebehov 214 Ressourcebehov 215 Ressourcebehov 216 Styrket rehabiliterings-

Læs mere

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr

Demensstrategi. Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr Sags nr Demensstrategi Revideret den 19. januar 2017 Dokument nr. 480-2016-169551 Sags nr. 480-2015-102393 Indhold Forord...2 Demensvenlig kommune...3 Værdiudsagn i demensindsatsen...4 Handlingsplan...5 Nordfyns

Læs mere

Et værdigt liv med demens

Et værdigt liv med demens Et værdigt liv med demens DEMENSSTRATEGIEN 2015-2018 Demensstrategien - Et værdigt liv med demens 2015 2018 I 2010 blev en national handlingsplan for demensindsatsen offentliggjort. Handlingsplanen peger

Læs mere

Nyhedsbrev Oktober 2014

Nyhedsbrev Oktober 2014 Nyhedsbrev Oktober 2014 Kære medlemmer og læsere af Landsforeningens nyhedsbrev Dette er vores tredje nyhedsbrev i år. Siden sidst har der været sommerferie, og i dette kvartal har satspuljeprojektet haft

Læs mere

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf

Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf www.ligevaerd.dk Ligeværd Vejlbjergvej 8A, 8240 Risskov Tlf. 86 20 85 70 Ligeværd mere værd Ligeværd ønsker at opnå et mere inkluderende samfund. Herved bliver vore borgere med særlige behov ligestillede

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 Der er mange ting, der gør det enormt svært at gå i gymnasiet, når man mister en forælder. Det var rigtig svært for mig at se mine karakterer dale, netop fordi jeg var

Læs mere

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune

Kildebakken Plejecenter. Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Kildebakken Plejecenter Demensindsatser Retningsgivende for udviklingen af tilbud til demensramte borgere i Haderslev Kommune Demensindsatser i Haderslev Kommune Formål: Mellem 80 100.000 danskere rammes

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

Når hukommelsen svigter

Når hukommelsen svigter Når hukommelsen svigter Dette er Høje Taastrup Kommunes informationspjece om demens. Pjecen er skrevet til borgere, der har symptomer på demens, og deres pårørende. Hvad er demens? Demens er en fælles

Læs mere

Idébank for pårørende. Det gode liv med demens - nye perspektiver

Idébank for pårørende. Det gode liv med demens - nye perspektiver Idébank for pårørende Det gode liv med demens - nye perspektiver Samarbejde i plejebolig for pårørende, frivillige og fagpersoner Opsamling på 1. landdækkende seminar Den 30. & 31. august 2012 Brogården

Læs mere

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder:

Handleplanen indeholder fire overordnede fokusområder: BUDGETNOTAT - UDKAST Demenspakke Baggrund Sundheds- og Omsorgsudvalget har i januar 2015 besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan for demensindsatsen under den nye ældrepolitik. Dette budgetnotat

Læs mere

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV

HPV Nyhedsbrev #5. Nyeste tal fra SSI stadig flere bliver vaccineret mod HPV HPV Nyhedsbrev #5 Kære alle Vi håber, at I har haft en dejlig sommer og er kommet godt i gang med efterårssæsonen. Stop HPV-indsatsen har ikke stået stille hen over sommeren. Det nye tilbud til drenge

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013

Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 1300 København S København, den 12. august 2013 Vedr.: Høringssvar om udkast til National klinisk retningslinje for udredning og behandling af demens Alzheimerforeningen

Læs mere

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1

Projekt Unfair. Børn Unge & Sorg. Susanne Svane 1 Børn Unge & Sorg Susanne Svane 1 BØRN, UNGE & SORG Program Præsentation Børn, Unge & Sorg Projekt Unfair De frivillige fortæller deres historie Evaluering og implementering af Unfair Diskussion MÅLGRUPPEN

Læs mere

Strategi for demensområdet

Strategi for demensområdet Velfærd og Sundhed Sagsnr. 27.00.00-P05-6-14 Sagsbe. TC/SR/MSJ Dato:03.09.2015 Strategi for demensområdet 2015-2019 Håndterbarhed Begribelighed Meningsfuldhed Oplevelse af sammenhæng 1 Formål Horsens Kommune

Læs mere

Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014

Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014 Gør Danmark demensvenlig - fra folkesygdom til folkesag Alzheimerforeningen Årsberetning 2014 Alzheimerforeningen Løngangstræde 25, 4, DK-1668 København K Tlf.: 3940 0488 post@alzheimer.dk www.alzheimer.dk

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Rådet for Sikker Trafik Evaluering af Tohåndværkere/Linda P

Rådet for Sikker Trafik Evaluering af Tohåndværkere/Linda P Rådet for Sikker Trafik Evaluering af Tohåndværkere/Linda P Tekstrapport, telefonundersøgelse, Modtager/Afsender af SMS samt befolkning Maj 2010 Projektkonsulenter Asger H. Nielsen Connie F. Larsen Alle

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Ældre og Sundhed Demenstrategi Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune. For at fremtidssikre vores demensindsats, har

Læs mere

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Ældre og Sundhed Demenstrategi Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune Assens Kommune skal være en demensvenlig kommune. For at fremtidssikre vores demensindsats, har

Læs mere

Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Styringsområde

Tabel 1. Forslagets samlede økonomiske konsekvenser kr p/l Styringsområde BUSINESS CASE Smarte investeringer i velfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: En tidlig indsats for borgere med demens En målrettet indsats tidligt i borgerens

Læs mere

Strategi-og handleplan på demensområdet

Strategi-og handleplan på demensområdet Strategi-og handleplan på demensområdet. 2017-2019 Indhold Indledning... 2 Den nationale Demenshandleplan 2017-2025... 3 De tre nationale mål... 3 5 nationale fokusområder... 4 Viborg kommunes Strategi

Læs mere

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre

Demens. Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen. Sundhed og Ældre Demens Tilbud om hjælp, støtte, træning og samvær i hverdagen Sundhed og Ældre Randers kommune arbejder på, at give borgere med demens og deres pårørende, en vifte af tilbud, som kan sættes sammen efter

Læs mere

Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012. Demenspolitik

Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012. Demenspolitik Januar 2008 Revideret Dec. 2011 Redaktionel ændring Nov. 2012 Demenspolitik Demenspolitik for Kerteminde Kommune Indholdsfortegnelse Fakta om demens...1 Demens - vi har alle et ansvar...1 Hvad er demens?...1

Læs mere

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE

TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE TILBUD TIL PÅRØRENDE OG DEMENTE UDBYDER ESBJERG KOMMUNE TITEL Visiteret Dagtilbud SUNDHED & OMSORG Alle tilbuddene skal visiteres, og der foretages altid en individuel vurdering af behov. Midlertidig døgnophold

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi.

Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. Punkt 5. Drøftelse af procesplan for revidering af demensstrategi. 2014-14229. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At procesplan for revidering af demensstrategi drøftes Sagsbeskrivelse Ældre

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens

Demensstrategi Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Demensstrategi 2018-2025 Det gode, værdige og aktive hverdagsliv med demens Udgiver: Social & Sundhed Aabenraa Kommune Skelbækvej 2 6200 Aabenraa www.aabenraa.dk Maj 2018 Ældre & Handicap INDLEDNING En

Læs mere

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen 500.000 Vi arbejder hårdt for at virkeliggøre drømmen om: Et demensvenligt Danmark - hvor ingen er alene med demens, og livet med demens derfor er værd at leve.

Læs mere

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007

FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen. juni 2007 FOAs medlemsundersøgelser om kvalitetsreformen juni 2007 1 FOA Analysesektionen 17. juni 2007 FOAs samlede undersøgelser og breve om kvalitetsreformen Indledning om baggrunden for undersøgelserne op til

Læs mere

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende

gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende gladsaxe.dk Demens Muligheder for hjælp, støtte og aktiviteter i Gladsaxe Kommune for demensramte og deres pårørende Indhold Fakta om demens tal, symptomer og tegn på demens... 3 Gladsaxe Kommunes tilbud

Læs mere

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november

Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune. Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Målsætninger for demensindsatsen i Assens Kommune Oplæg Social og Sundhedsudvalget den 2. november Program 1 Introduktion til Marselisborg og dagens program 2 Udvikling af en demensstrategi hvorfor og

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178 Indenrigs og Socialministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Søren Svane Kristensen København, den 11. april 2012 Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse

Læs mere

Når hukommelsen svigter

Når hukommelsen svigter I Danmark mener man, at ca. 100.000 lever med en demenssygdom. Hvert år får 15.000 stillet diagnosen demens. I Greve Kommune er der ca. 800 borgere med en demenssygdom og tallet er stigende. Denne folder

Læs mere

Demens Tilbud om støtte, træning og samvær

Demens Tilbud om støtte, træning og samvær Demens Tilbud om støtte, træning og samvær Hvad er demens? Demens er en samlet betegnelse for en gruppe sygdomme, der angriber hjernen og svækker de intellektuelle funktioner. Mennesker med demens har

Læs mere