KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis"

Transkript

1 KNUD SKYTTE BIRKEFELDT Klaverteknik på anatomisk basis Indledning Som gribeinstrument skal hånden kunne udvikle en udpræget stabilitet for at kunne fastholde især tungere genstande. Til at kunne udøve og udvikle denne stabilitet får hånden hjælp gennem særlige for håndens virksomhed karakteristiske antagonister. Men da det modsatte af stabilitet er bevægelighed, og det er bevægelighed, vi som klaverspillere har brug for, mener jeg, at det er disse særlige antagonisters virksomhed, vi skal undersøge og klarlægge, for derigennem at lære at undgå at benytte dem, når det drejer sig om klaverspil. Og her mener jeg, at anatomien kan være til uvurderlig hjælp for den, der alvorligt søger at trænge til bunds i dette spørgsmål.. I dette lille hefte har jeg gennem 14 punkter givet en meget kortfattet forklaring på de vigtigste ting indenfor den form for klaverteknik, der har anatomiens kendsgerninger som basis! Anvendelsen af fremmedord indenfor dette hefte har været nødvendig, fordi medicinske og anatomiske udtryk og navne ikke kan gives på en tilstrækkelig klar og præcis måde på det danske sprog. Heftet begynder dog med et forsøg på en oversættelse og forklaring på alle i heftet forekommende fremmedord. Knud Skytte Birkefeldt.

2 Forsøg på oversættelse til dansk af forekommende fremmedord indenfor det medicinske sprog. A. abduction: fraføren, bevægelse af et lem ud fra legemets midterlinje. adduction: tilføren, bevægelse af et lem ind mod legemets midterlinje. anatomi: læren om organismens form og bygning. antagonister: muskler der modarbejder hinanden. associeret: forbundet med. D. dorsalt: rygvendt, f.eks. hentydning til håndens rygside. E. extensor: strækker, strækmusket. Extensorerne er antagonister til flexorerne. NB: ordet strækmusket kan i nogle tilfælde være en lidt misvisende betegnelse, da nogle extensorer har en flexorlignende virkning. F flexor: bøjemuskel. H. humerus: overarmsknoglen. I. insertion: denne betegnelse bruges om en muskels eller senes tilheftning til den del af legemet, som vedkommende muskel skal bevæge. M. metacarpophalangalleddet: fingrenes grundled, d.v.s. leddet mellem phalanges digitorum (de ydre fingerknogler) og ossa metacarpalia. musculus: muskel, i det følgende forkortet til m. m. abductor otticis: den abducerer tommelen, d.v.s. den flekterer phalanx 1 samt extenderer phalanx 2 på 1. finger. Det vil i praksis sige, at ved anslag med 1. finger bøjes fingeren helt oppe i håndleddet, hvorved fingeren samtidig strækkes i det yderste led. Det er den anatomiske årsag til, at man ved anslag med tommelen ikke må benytte tommelens flexorer. m. adductor pollicis: 1. fingers adductor. Den adducerer tommelen, flekterer tommelens I. phalanx, extenderer 2. phalanx og assisterer ved oppositionsbevægelsen. Det er den muskel, der bruges, når man fører 1. finger ind under hånden ved undersætning i skalaer, akkorder o. lign. Heller ikke sammen med den må tommelens flexorer benyttes, da det giver meget kraftig antagonisme i hele hånden! m. biceps brachii: overarmens store superficielle (overfladiske) bøjemuskel.

3 m. brachialis: overarmens dybe bøjemuskel. m. deltoideus: deltamusklen. Den fører overarmen i 3 forskellige retninger: lige ud til siden, skråt fremad og skråt bagud. m. extensor digitorum communis: 2., 3., 4. og 5. fingers almindelige og fælles strækmusket. Bør bruges så lidt som muligt, da den som regel gør mere skade end gavn under spillet. m. flexor digitorum profundus: 2., 3., 4. og 5. fingers dybe bøjemuskel. m. flexor digitorum sublimis: 2., 3., 4. og 3. fingers overfladiske lange bøjemuskel. Sammen med profundus danner den det, jeg kalder fingrenes 2 lange bøjemuskler. Det er med disse to muskler, pianisten laver det vigtigste "fingerarbejde" på klaveret. m. interossei: (enkelttal: interosseus) mellemhåndsmusklerne. m. lumbricalis: (enkelttal: lumbricalis) ormemusklen. Sammen med interosserne hører den til, hvad jeg kalder for 2., 3., 4. og 5. fingers korte bøjemuskler. Lumbricalis udspringer fra profundussenen og hefter sig ligesom interosseus hovedsageligt på den trekantede extensoraponeurose. m. triceps brachii: overarmens store og eneste strækmusket. En muskel, som klaverspilleren har meget lidt brug for. Den kan tværtimod ofte være en ubehagelig unødvendig antagonist for spilleren. m. pectoralis major: den store brystmuskel. 0. ossa metacarpalia: de fem mellemhåndsknogler beliggende i mellemhånden, den del af hånden, som ligger mellem håndroden (carpus) og fingrene. P. phalanx: (flertal: phalanges) de ydre fingerknogler. I. finger har to, phalanx 1 og 2. De øvrige fire fingre har hver tre, phalanx 1, 2 og 3. Phalanx 1 er nærmest fingrenes grundled. pollicis: tommelfingeren. proximalt: af proximalis: som er nær legemets midtpunkt eller nær et centralorgan, proximalt modsat distalt. At f.eks. noget i underarmen ligger proximalt vil sige, at det ligger nærmere overarmen end noget andet. psykologi: sjælelære, lære om sjælens væsen, evner og egenskaber. R. radius: spolebenet, navnet på den på tommelfingersiden beliggende underarmsknogle.

4 radialt: af radialis (som hører til radius). At noget ligger radialt vil sige, at det ligger nær radius. radial flexion: sidebøjning i håndleddet mod tommelfingersiden. S. synergister: muskler, der samarbejder, i modsætning til antagonister, muskler der modarbejder hinanden. T. thenar: tommelfingerballen (modsat hypo-thenar: lillefingerballen). trekantet extensoraponeurose: et senebånd, der dækker den dorsale side af phalanx 1,2 og 3 på 2., 3., 4. og 5. finger. På dette senebånd hefter sig senen af extensor communis og håndens korte bøjemuskler (lumbricalis og interosseus). U. ulna: albuebenet, navnet på den på 5. fingersiden beliggende underarmsknogle. ulnar flexion: sidebøjning i håndleddet mod 5. fingersiden. ulnart: af ulnaris (som hører til ulna). At noget ligger ulnart vil sige, at det ligger nærmere ulna. V. volart: af volaris (som hører til hulhånden). At noget ligger volart vil sige, at det ligger nær hulhåndssiden. Oktober 1965 Knud Skytte Birkefeldt

5 KLAVERTEKNIK PÅ ANATOMISK BASIS Kortfattet udgave i 14 punkter. 1. Næranslag er praktisk af flere grunde! a. Fingerens nære kontakt med tangenten gør det muligt at spare muskelkraft, hvis man efter anslaget nøjes med at afspænde anslagsfingeren (-fingrene), idet tangenten ved sin egen vægtstangskraft er i stand til at løfte fingeren (-fingrene) op til fornyet anslag. I de få tilfælde det er nødvendigt at bruge muskelkraft til at løfte fingeren under denne funktion, afspændes derefter de pågældende muskler snarest muligt. - Hvis f.eks. fingeren skal flyttes en halv tone op fra f til fis, vil det oftest være nødvendigt at løfte fingeren ved hjælp af muskelkraft. Det sker i så tilfælde hovedsagelig ved hjælp af m. extensor digitorum communis, underarmens lange strækmusket. En forudsætning er, at underarm og hånd bæres oppe af m. brachialis, overarmens dybe bøjemuskel, hvorved man bliver i stand til at lade fingerspidserne hvile ganske let på klaviaturet uden at trykke tangenterne ned. For klaverspilleren er m. brachialis i det hele taget en overordentlig nyttig muskel. Den udspringer distalt fra humerus, overarmsknoglen, som den dækker ca. halvdelen af. At den udspringer distalt vil her sige, at udspringet dækker den halvdel af overarmsknoglen, der ligger nederst, altså nærmest albueleddet. M. brachialis er en meget kraftig muskel, som kan bruges næsten ubegrænset, uden at man trættes, vel at mærke, når man ikke sætter unødvendige antagonister imod! - Efter at have passeret albueleddet hefter den sig straks på den allerøverste del af albuebenet (proximalt på ulna). D.v.s., at man, bortset fra m. brachialis, kan afspænde praktisk taget alle muskler i underarm, hånd og fingre og alligevel holde underarm og hånd løftet gennem bøjning i albueleddet. Bevidstheden herom gør det lettere at undgå benyttelse af unødvendige antagonister. Det drejer sig navnlig om underarmens extensorer, som man i almindelighed kun har ringe brug for i klaverspillets tjeneste. Desuden er de fleste af underarmens extensorer antagonister til de flexorer, der direkte benyttes i klaverspillets tjeneste!

6 b. Næranslag giver mulighed for meget små fingerbevægelser, hvilket er særlig vigtigt i hurtige tempi - jo hurtigere tempo, jo mindre bevægelse! c. Næranslag giver bedst mulighed for intim føling med tangenten. d. Næranslag giver bedst mulighed for det rette samarbejde mellem alle de muskelgrupper, der direkte eller indirekte deltager i klaverspillets tjeneste. 2. Princippet: "Det korte anslagsøjeblik" bør altid anvendes. a. Da frembringelsen af klavertonen gennem hammerens slag mod strengene altid sker i et yderst kortvarigt øjeblik, en brøkdel af et sekund, er det klart, at den til anslaget nødvendige muskelkraft bør anvendes netop i anslagsøjeblikket, og hverken før eller efter. Ved at holde dæmperen løftet kan de anslåede strenge frit svinge videre i kortere eller længere tid, til dels afhængig af anslagets styrke. Dette sker ved hjælp af pedalen eller ved at holde anslagstangenten trykket ned. Hertil fordres kun meget ringe styrke. "Det korte anslagsøjeblik" udføres altså i praksis på den måde, at man efter anslaget øjeblikkelig afspænder de til anslaget benyttede muskler ned til det minimum af styrke, der er nødvendigt for at holde tangenten trykket ned. b. Det er økonomi for musklerne at benytte dette princip, og befordrende for tilegnelsen af en brugbar og god teknik alene derved, at den hurtigt afspændte finger straks er parat til at udføre et nyt anslag. 3. F. Matthias Alexander er meget lidt kendt i Danmark. Min omtale af ham burde måske derfor henvises til en fodnote. Men da jeg selv i høj grad har hentet inspiration og hjælp til udarbejdelsen af mine egne tekniske synspunkter gennem kendskab til Alexanders teknik, vil jeg gerne hermed anbefale klaverspillere at lære denne teknik at kende. Ved at dyrke F. Matthias Alexanders teknik, som drejer sig om alle legemets muskler, og som derfor er en teknik, der har bud til alle mennesker, opnår man bl.a. en virkelig god og naturlig holdning ved klaveret og i det hele taget en bedre udnyttelse af alle legemets muskler til gavn for den almindelige sundhed. Den bliver derved også til gavn for klaverteknikken. I London er det meget almindeligt, at udøvende kunstnere af enhver art, instrumentalister, sangere, dirigenter og skuespillere, alle af begge køn, opøves i Alexanders teknik gennem Alexander-Centret's kurser i London. For interesserede er adressen:

7 The Alexander Centre, Walter Carrington, Esq. 18, Landsdowne Road, Holland Park, W.11. London, England. 4. Skadelige refleksbaner fjernes og erstattes med nyttige. Læs F. Matthias Alexanders fire bøger, hvor dette emne indgående behandles. Hermed navnene på disse bøger: 1. Man's Supreme Inheritance The Use of the Self Constructive Conscious Control The Universal Constant in Living Forlag: Integral Press, 126 Penhill Road, near Bexley, Kent, England. (Fås desværre ikke på dansk.) 5. "Man skal bruge sine led". Alexander formede denne vigtige regel, som efter min mening er af fundamental betydning for tilegnelsen af en fornuftig og brugbar klaverteknik. Den bør derfor som en almengyldig regel nøje følges under spillet og kun meget undtagelsesvis fraviges. (Se de efterfølgende regler.) 6. Bort med alle unødvendige antagonister. Pas særlig på alle direkte antagonister. Ved sidstnævnte forstår jeg ganske enkelt to forskellige muskelgrupper, der bevæger det samme lem i to hinanden modsatte retninger. Dette forhold findes overalt i legemet. 7. Vil man sikre sig, at en bevægelse bliver udført rigtigt, d.v.s. at man så vidt muligt kun benytter de til formålet strengt nødvendige muskelgrupper, må man først lære at gennemtænke den rette udførelse af bevægelsen (jfr. Leimar-Gieseking metoden). 8. Alle bevægelser er kredsbevægelser, hvorfor alle bevægelige legemsdele må følge deres naturlige bevægelsesbane, (del af en cirkelbevægelse), hvis bevægelsen skal udføres virkelig frigjort og økonomisk uden hæmninger af nogen art. En meget vigtig regel! 9. Hånden er et fuldendt griberedskab med uendelig mange variationsmuligheder. Den kan også bruges til mange andre ting, bl.a. til at spille klaver med. Håndens primære funktion som griberedskab har imidlertid som forudsætning en mere eller mindre udtalt stabilisering af hånd og arm under denne funktion. Det er denne stabilisering af hånden, som klaverspilleren stadig må kæmpe imod. Nu er gribefunktionens bevægelser de for hånden mest naturlige. Man gør derfor efter min mening klogt i så vidt gørligt at bruge disse bevægelser under klaverspillet, men vel at mærke uden at hånden

8 kommer til at fungere som griberedskab. Dette opnår man ved at undlade at benytte de antagonister, der gør hånden brugelig som griberedskab. For at kunne beherske de dertil hørende muskler foreslår jeg følgende: Ved anslaget må der skelnes nøje mellem to af "spillelegemets" muskelgrupper, a) de lange bøjemuskler, som hører til underarmens flexorer, og b) de korte bøjemuskler, der hører til håndens flexorer. a. 2., 3., 4. og 5. fingers to lange fingerbøjers, m.fl. dig. profundus og m. fl. dig. Sublimis, er fælles for disse fire fingre. Det vil sige, at der kun er en profundus- og en sublimismuskel, der hver for sig udsender en sene til hver af de nævnte fire fingre. Hver enkelt af disse fingre får ganske vist gennem de til dem udsendte sener deres egen muskelimpuls, hvorved de enkelte fingre bliver i stand til at arbejde selvstændigt. Men den kendsgerning, at der kun findes en profundus- og en sublimismuskel til rådighed for samtlige nævnte fire fingre, bevirker, at de trods egne selvstændige nerveimpulser alligevel er stærkt afhængige af hinanden. Det er derfor tilrådeligt, navnlig i hurtige tempi, at lade alle fire fingre følges ad i hvert enkelt anslag. Ja, de bør også alle fire så vidt muligt samtidig foretage ensartede bevægelser, man kan f.eks. ikke tillade sig at strække 5. finger, når man samtidig bøjer de tre andre fingre. b. De korte bøjemuskler: m. Lumbricales, der udspringer fra profundussenen og hefter sig på den trekantede extensoraponeurose på 2. til 3. finger, og m. interossei, der udspringer fra ossa metacarpalia og hefter sig dels på siderne af phalanx 1, dels på den trekantede extensoraponeurose. Disse to muskelgrupper samarbejder. De bøjer 2. til 5. finger meget udtalt i disse fingres grundled (metacarpophalangalleddet), men strækker samtidig de samme fingre i de to yderste fingerled! Desuden har interosseus til særlig opgave at sprede og samle fingrene. De 4 dorsale spreder og de 3 volare interosser samler fingrene. I samarbejde med lumbricalis er de dorsale og volare interosser synergister, men ved spredning og samling af fingrene er de antagonister. Tommelen er langt den dygtigste og stærkeste af fingrene. Det er meget vigtigt at bruge den rigtigt. 1. fingers flexorer kan ikke benyttes til anslag på grund af fingrenes stilling på klaviaturet. Til anslag må derfor benyttes m. abductor pollicis, d.v.s. at

9 fingeren trækkes ind under hånden helt inde fra midten af den volare håndflade, tilsyneladende uden medvirken af thenar-gruppens muskler. Da de to nævnte muskelgrupper er stærke antagonister til 1. fingers flexorer, er det nødvendigt at indskrænke brugen af 1. fingers flexorer til det mindst mulige! Sagen er, at både abductor pollicis og adductor pollicis strækker 1. finger i begge led, medens flexorerne bøjer fingeren i begge led. Og man kan jo ikke bøje og strække fingeren på samme tid uden at skabe stærke antagonister til skade for den frie bevægelighed ikke alene i 1. finger, men i hele spillelegemet. Hvis man sætter antagonister ind i arbejdet med tommelen, kan det spores helt op i albueleddet Ifølge disse anatomiske kendsgerninger, som her ganske kort er skitseret, fremgår det ganske klart, at man fremkalder en større eller mindre stabilitet i hånden, hvis man for 2., 3., 4. og 5. fingers vedkommende til bevægelse af disse fingre på samme tid benytter de lange og de korte bøjemuskler, da disse to muskelgrupper i samarbejde er kraftige antagonister. Man må derfor til anslag på klaveret kun benytte den ene af de to grupper, hvis man vil sikre sig en fri og ubesværet bevægelighed i disse fingres led. Man må vælge mellem de lange og de korte bøjemuskler. Efter min opfattelse kan der kun være tale om primært at bruge de lange bøjemuskler, alene af den grund at kun på den måde kan man følge Alexanders regel: "Man skal bruge sine led!" De korte bøjemuskler er der lidt brug for i klaverspillets tjeneste. x) I praksis vil det sige, at man principielt bør være aktiv i de lange bøjemuskler og så passiv som muligt i de korte bøjemuskler. For 1. fingers vedkommende må man være aktiv i abductor pollicis og adductor pollicis, men absolut passiv i tommelens flexorer, der er ganske ubrugelige til anslag med 1. finger, og som er kraftige antagonister til abductor- og adductor pollicis. 10. Ikke blot fingrene, men hele hånden må være yderst bevægelig og smidig. Ved hvert anslag må derfor ikke alene alle fingre gå med i bevægelsen, men også den øvrige del af hånden. Det vil sige, at ikke alene de ydre fingerknogler (phalanges digitorum), men også mellemhåndsknoglerne (ossa metacarpalia) bør komme i bevægelse ved hvert anslag, hvis man stiller sig den opgave at søge at tilegne sig en så behagelig, effektiv og frigjort anslagsmåde som vel muligt! - Ja, i virkeligheden bør ved hvert anslag hele "spillelegemet" komme i større eller mindre bevægelse, så der endog sker en bevægelse i skulderleddet ved anslag af blot een enkelt finger!

10 X) NB: Hovedsagelig ved store greb, som kræver størst mulig spredning af fingrene, d.v.s. "flad" hånd. Da hele "spillelegemet" lige fra skulderled til yderste fingerspids består af i alt 30 knogler, vil det sige, at ved hvert anslag kommer samtlige 30 knogler i bevægelse. Det vil igen sige, at hvis blot een af disse knogler ikke kommer i bevægelse, er bevægelsen blevet hæmmet af uønskede antagonister, og det virkelig harmoniske forløb af bevægelsen er derigennem blevet forstyrret. For at tage et ganske vist groft eksempel: At man ved anslag med 1. finger lader denne fingers flexorer træde i virksomhed. (Se under punkt 9.) 11. Heraf følger, at hele spillelegemet fra skulder til fingerspids må være yderst bevægeligt, d.v.s. at alle led altid føles "løse", aldrig stive. Dette sikres bedst ved at sørge for, at der ved hvert anslag finder bevægelse sted i alle spillelegemets led. For at opnå dette vil følgende anatomiske kendsgerninger være nyttige: For at spilleren kan have den nødvendige og uvurderlige følelse af tryghed under spillet, må fingrene kunne arbejde ganske frit og ubesværet. En vigtig forudsætning herfor er, at arm, hånd og fingre altid befinder sig ud for og på de tangenter, der i øjeblikket arbejdes med, før anslag finder sted. Herfor sørger armens og skulderens muskler. Til at bevæge overarmen ud fra og ind imod kroppen (henholdsvis abduction og adduction) bruges først og fremmest den store skuldermuskel, m. deltoideus, som også kan bevæge overarmen fremefter og bagud. Skal armen føres ind foran kroppen, træder den store brystmuskel, m. pectoralis, i funktion. - De vigtigste antagonister til overarmens abduction er overarmens store bøjemuskel, m. biceps brachii, og overarmens store strækmusket, m. triceps brachii. Til adduction bør de heller ikke bruges, da deres virkning på albueleddet så også træder i virksomhed, og her virker de jo imod hinanden, er antagonister. Der er i virkeligheden slet ikke brug for biceps, og kun i enkelte tilfælde for triceps, idet alle bevægelser af armen nedefter kan udføres ved hjælp af tyngdekraften, herfra måske undtaget, når man skal langt ud på klaviaturet, og når et særlig kraftigt anslag ønskes! Til at bevæge underarmen og til at holde underarmen løftet op i en sådan stilling, at hånden kan hænge fuldstændig afspændt ned fra håndleddet og derved tillade fingrene at hvile ganske let på klaviaturet uden at trykke de pågældende tangenter ned, benyttes praktisk talt kun overarmens dybe bøjemuskel, m. brachialis, en

11 meget kraftig muskel, der kan benyttes ubegrænset, uden at man trættes, når den ikke generes ved brug af uønskede antagonister. Sammenholdt med hvad der er sagt i de første 10 punkter, er her forklaringen på, hvorledes det er muligt gennem blot et enkelt anslag at sætte samtlige 30 knogler i arm, hånd og fingre i større eller mindre bevægelse. Den økonomi med muskelkraften, der opnås herigennem, virker meget befriende og letter i høj grad tilegnelsen af en god og brugbar klaverteknik. 12. Af det foregående fremgår, at den nødvendige antagonisme så vidt gørligt kun må forekomme mellem spilleren og hans instrument, så lidt som muligt i spilleren selv. Man skal ikke lade sine egne muskler til ingen nytte komme i indbyrdes slagsmål! Men naturligvis kan man ikke 100 % udskille de enkelte muskelgrupper fra hinanden, det ville være tåbeligt at påstå, at det er gørligt. Jeg taler ikke om den livsnødvendige antagonisme, men kun om den unødvendige antagonisme, som man bør søge at undgå. Hvis man for alvor vil, og koncentrerer sig stærkt om opgaven, kan man nå forbavsende langt ad den vej. Ja, det er faktisk muligt i nogen grad at opøve en fornemmelse af, at man formår at udskille de enkelte muskelgrupper fra hinanden. Hvis man opnår at få denne fornemmelse under spillet, vil man erfare, at ens tekniske kunnen derigennem vokser enormt! 13. Den største vanskelighed ved at søge at forandre spillemåden er af psykologisk art. De fornemmelser, man gennem lang tids øvning har fået i spillelegemet, særlig i hånd og fingre, vil i spillerens bevidsthed være meget stærkt associeret med de musikstykker, som spilleren har indøvet. Disse fornemmelser vil formentlig for de fleste spillere være ubevidste og føles så selvfølgelige, at det for spilleren vil være vanskeligt, ja, næsten umuligt at forestille sig, at disse fornemmelser kan være anderledes eller endog forkerte. De vil ikke kunne forestille sig, at hidtil næsten håbløst vanskelige -tekniske problemer gennem en forandret og mere hensigtsmæssig spillemåde vil kunne erfares at blive langt lettere at overvinde og derved bevirke, at spilleren bedre vil være i stand til at løse de musikalske opgaver, han bliver stillet overfor, ligesom spillet bliver langt mere behageligt og lystbetonet. Grunden til, at det er så vanskeligt at forandre sin spillemåde, er derfor den ganske simple, at de fornemmelser, man er vant til at have under spillet, føles rigtige og naturlige, selv om de som

12 oftest ikke er rigtige! (Læs F. Matthias Alexanders bøger). Hvis der ikke er tale om større forsyndelser i retning af stramninger i spillelegemet, særlig i hånd og fingre, er det i mange tilfælde ret vanskeligt for spilleren at konstatere, om han bruger overflødige og dermed skadelige antagonister. Gennem studium af dette forhold gør man nemlig den erfaring, at forskellen på at gøre det rigtige og at gøre det forkerte føles meget ringe i forhold til den mange gange forbedrede spillemåde, man til sin store overraskelse stærkt føler, man opnår, når man gør det rigtige, eller i det mindste nærmer sig det rigtige, altså så vidt gørligt undlader at lade overflødige og dermed skadelige antagonister træde i virksomhed. Imidlertid kan man gennem koncentration efterhånden opøve evnen til tydeligt at fornemme selv temmelig svage stramninger, som man før i tiden slet ikke bemærkede eller tænkte over. Og man bliver som sagt overrasket over at opdage, hvilken enorm betydning det har for spilletekniker at opøve evnen til i nogen grad at kunne dirigere, hvilke muskler man ønsker at bruge, og hvilke muskler man på samme tid ønsker at undgå at benytte. For at være sikker på at kunne benytte de til formålet bedst egnede muskler bør man efter min erfaring helst have kendskab til spillelegemets anatomi for at kunne være klar over, hvilke muskler der helst bør benyttes, og hvilke det er skadeligt for spilleren at benytte. Tillige må man nogenlunde kende disse musklers udspring, beliggenhed og tilheftning (insertion). 14. Mange tror, at det rigtige anslag fordrer, at tangenten trykkes helt i bund gennem relativ stor muskelkraft og armens vægt. Tilmed er mange hildet i den vildfarelse, at ved anvendelse af muskelkraft skal man føle spænding, for at det kan være et rigtigt, et effektivt anslag! Det er ikke rigtigt, man føler kun muskelspænding, når antagonisterne træder i virksomhed, endda i forholdsvis kraftig virksomhed! Men det er slet ikke nødvendigt at lade antagonisterne træde i virksomhed af den grund. Den nødvendige styrke når man principielt bedst og mest økonomisk gennem hurtighed. Det er unødvendigt og heller ikke tilrådeligt at trykke tangenten helt til bunds, idet fingrenes hurtige svingning bevirker, at hammeren rammer strengene, uden at tangenten behøver at nå helt til bunds! Den større eller mindre styrke, der fordres til et effektivt anslag, opnås altså mest økonomisk gennem den større eller mindre hastighed, hvormed fingeren (og dermed hammeren) bevæger sig. Og

13 det må i den forbindelse bemærkes, at hurtige fingerbevægelser fremmes bedst, jo færre unødvendige antagonister der bringes i anvendelse under spillet, (og det vil igen sige, jo mindre spænding man føler!). Benyttelse af armens vægt i anslaget bør naturligvis også tages i betragtning. Kun må man passe på, at armen ikke falder til hvile i tangenterne. Derfor kommer benyttelsen af armens vægt i anslaget først i anden række. Altså: Først fingerens og håndens arbejde + eventuelt armens vægt, men kun i anslagsøjeblikket. Underarmen bør hele tiden meget bevidst bæres oppe af m. brachialis, overarmens dybe bøjemuskel, der som sagt kan bruges ubegrænset, uden at man trættes, vel at mærke når man ikke sætter unødvendige antagonister imod! Til slut skal bemærkes, at de betragtninger, som indeholdes i de ovenfor nævnte 14 punkter, ikke er blot og bar skrivebordsteori. Nej, jeg har ved klaveret selv personlig gennemarbejdet hele dette stof, og i mine egne muskler og nerver oplevet mine teoriers bærekraft. Een ting må man nemlig gøre sig klar. En teknik forstår man ikke, før man oplever den personligt i sine egne muskler! Men man må sætte noget ind på denne oplevelse, man må ville det, ellers lykkes det ikke. - Gammel vanetænkning og gamle refleksbaner er vanskelige at arbejde sig bort fra, men hvor der er en vilje, er der også en vej. Prøv at tænke i nye baner. En ny spillemåde som den her skitserede tilegner man sig bedst ved i forvejen fordomsfrit at gennemtænke teknikers forløb: a) Tangenten bør principielt ikke altid søges trykket i bund. b) Alle spillelegemets 30 knogler bør komme i bevægelse, uden at man føler den mindste stramning eller modstand. c) Det vil sige, at bevægelserne i spillelegemets samtlige led bør føles ganske "løse", ubesværede og lystbetonede. d) Det er navnlig vigtigt at passe på, at der virkelig sker en fri og "løs" bevægelse i det yderste led på 2. til 5. finger. Bevægelsen sættes i gang af de lange bøjemuskler, hvorved phalanx 2 og phalanx 3 sættes i en aktiv svingende bevægelse. Bevægelsen i det midterste fingerled bør være mest udtalt. Sublimis bliver derved den mest aktive af de lange fingerbøjers! Bevægelsen i de to yderste fingerled bør ved hvert anslag "forplante sig til" de øvrige led i spillelegemet. Det vil sige, at

14 jo mere man er fri for medvirken af unødvendige og dermed skadelige antagonister, jo mere fri og let vil bevægelsen være i alle led, og jo mere sikkert vil samtlige 30 knogler i hele spillelegemet deltage i bevægelsen ved hvert enkelt anslag. e) Denne lette og frie bevægelighed i alle led forudsætter, at man har opøvet evnen til at udelade de korte bøjemuskler fra at deltage i anslagsbevægelser, idet man stadig bør huske, at de er stærke antagonister til de lange bøjemuskler. f) De korte bøjemuskler består af m. lumbricalis og m. interossei. Disse to muskelgrupper samarbejder, når det drejer sig om at bøje 2., 3., 4. og 5. finger meget udtalt i disse fingres grundled, hvorved de samme fingre samtidig strækkes i de to yderste led! Medens vi af al vor evne bør undgå at bruge disse to muskelgrupper i den nævnte funktion, er der dog en anden funktion, hvor vi har stærkt brug for den ene af de to muskelgrupper, nemlig m. interossei, der foruden samarbejdet med m. lumbricales har til særlig opgave at sprede og samle fingrene. M. interossei består af 4 dorsale og 3 velare interosser. De 4 dorsale spreder og de 3 volare samler fingrene. Det vil sige, at ved spredning er man aktiv i den ydre, rygvendte del af hånden og bør samtidig være så passiv og afspændt som mulig i den indvendige håndflade; ved samling af fingrene er det omvendt, man er aktiv i den indre håndflade og bør søge at være så passiv og afspændt som mulig i den ydre, rygvendte del af hånden. Det letter spillet meget, når man virkelig tænker over disse anatomiske kendsgerninger under disse bevægelser. De dorsale og de volare interosser er jo nemlig antagonister i denne funktion, medens de i samarbejdet med mm. lumbricales er synergister! Gribefunktionens antagonister virker særlig stærkt i tommelen. Der er derfor grund til at være særlig opmærksom under arbejdet med denne finger. Modsat 2., 3., 4. og 5. finger drejer det sig her om at undgå at benytte tommelens flexorer, som er uanvendelige til anslag på grund af 1. fingers stilling på tangenten. 1. fingers flexorer er tværtimod kraftige antagonister til de muskler, der nødvendigvis må bruges til henholdsvis anslag og undersætning på klaveret, nemlig m. abductor pollicis og m. adductor pollicis. Det er fristende at anvende 1. fingers flexorer, men meget uhensigtsmæssigt, da de slet ikke deltager i anslagsbevægelserne og selv ved en moderat anvendelse virker stærkt hæmmende på så godt som alle andre bevægelser i hånd og fingre. Ja, det kan mærkes helt op i albueleddet, når tommelens flexorer træder i virksomhed under

15 spillet! Derfor, undgå så vidt muligt at lade 1. fingers flexorer træde i virksomhed under klaverspil. Når 1. fingers abductor og adductor træder i funktion, strækker de samtidig automatisk fingeren i begge led, og det må man endelig ikke søge at hindre! h) En praktisk måde at indøve de rette anslagsbevægelser på med udeladelse af navnlig de korte bøjemuskler og tommelens flexorer er følgende fremgangsmåde: Man sidder foran klaveret så tilpas højt, at man ved. bøjning i albueleddet, med underarmen i vandret stilling, kan lade hånd og fingre hænge fuldstændig afspændt ned fra håndleddet med fingerspidserne hvilende let på klaviaturet uden at trykke de pågældende tangenter ned. Før man begynder et anslag, er det vigtigt, at alle muskler i underarm, hånd og fingre er fuldkommen passive. Man forsøger nu et anslag med f.eks. 3. finger ved at bøje fingeren i de to yderste led, mest aktivt i det midterste fingerled. For at udelukke de korte bøjemuskler fra deltagelse i anslagsbevægelsen forsøger man samtidig at være så passiv som mulig i 2. til 5. fingers grundled (metacarpophalangalleddet). Det når man efter min personlige erfaring bedst ved under spillet at starte en yderligere afspænding i den fra håndleddet stadig løst nedhængende hånd. Man går ud fra selve håndledsregionen og afspænder musklerne, både ned gennem den dorsale del af hånden, og navnlig ned gennem den volare håndflade helt ned og lidt forbi fingrenes grundled. Det drejer sig særlig om de korte fingerbøjere. Hvis det lykkes at få phalanx 1 til at bevæge sig på en passiv og løst bevægelig måde i grundleddet, vil det sige, at det mere eller mindre er lykkedes at holde de korte bøjemuskler ude fra deltagelse i anslaget. Ved gentagelser bør man stadig begynde forfra med afspændingen af de korte bøjemuskler helt oppe fra håndleddet. Det er jo fra dette område af hånden, de korte bøjemuskler har deres udspring! For 1. finger sker anslaget ved, at fingeren i en kredsbevægelse svinger i hele sin længde og bevæges helt oppe i håndleddet, idet den samtidig ved abductors og adductors virksomhed strækkes i begge led. Afspændingen af tommelens og de fleste af thenargruppens muskler startes også hele tiden helt oppe fra håndleddet. Når man ved at arbejde på denne måde får held til at udelukke de unødvendige antagonister, og her særlig de korte bøjemuskler og tommelens flexorer, fra deltagelse i anslaget, vil man opleve en frigjort, let, behagelig og levende bevægelighed i alle spillelegemets led, som vil vise sig at være til overordentlig stor hjælp i arbejdet med at tilegne sig en virkelig brugbar

16 klaverteknik. Til slut dette: Hvis den teknik, man anvender, honorerer de krav, som de musikalske opgaver stiller, og den samtidig føles behagelig og lyst-betonet, er der stor sandsynlighed for, at den er rigtig. Men hvis man føler det mindste fysiske ubehag under spillet, er teknikken i hvert fald ikke rigtig! Århus i november Knud Skytte Birkefeldt.

ffi S--------udspring ---*tilheftning og den proximale del af m. brachialis m- brachialis

ffi S--------udspring ---*tilheftning og den proximale del af m. brachialis m- brachialis 1 Skitse af humerus (overarmsknoglen) Øverste det-åi@leben og albueben og den proximale del af nærmest albueleddet)- radius og ulna (den Indtegning af. udspring og tilheftning m usi kl er. f or m.brachialis

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

Underarm, hånd- og håndledssmerter

Underarm, hånd- og håndledssmerter Underarm, hånd- og håndledssmerter Indledning Smerter i underarm, håndled og fingre er normalt problemer, der bliver noget stedmoderligt behandlet. Naturligvis har ingen af os problemer med at behandle

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN

EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN EN SAMLING AF DE BRAGTE MÅNEDENS MUSKEL UNDERARMEN Månedens muskel er skrevet af fysioterapeut, David Petersen. Månedens muskel er et fast indslag i nyhedsbrevet fra Anatomic SITT. Nyhedsbrevet udkommer

Læs mere

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse

Skulder og overekstremiteten. Københavns massageuddannelse Skulder og overekstremiteten Københavns massageuddannelse Dagsorden Knogler i overekstremiteten inkl. skulderbæltet Ledtyper samt gennemgang af skulder-, albue- og håndled Muskler i overekstremiteten inkl.

Læs mere

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser

Albuesmerter. Biomekanik og muskel test. Den normale bevægelighed. Differentialdiagnostiske overvejelser Albuesmerter Tennisalbue er formentlig den hyppigste årsag til smerter i albuen i almen praksis og forekommer hos 1.3% af befolkningen Hunskår 1997. Den skyldes ofte inflammation af senefæsterne til m.

Læs mere

Hånd Neurovaskulært OE

Hånd Neurovaskulært OE Hånd Neurovaskulært OE Orthopaedic Research Unit Dept. of Orthopaedic Surgery and Traumatology Inst. of Clinical Research University of Southern Denmark www.sdu.dk/ki/orto Objektiv undersøgelse Inspektion

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram FRISK-genoptræning albue generelt. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Overekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Plan: Overekstremiteten Resumé fra sidst OE knogler (fokus: fremspring) OE led (skulder + albue) Palpation af knoglefremspring

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

OVEREKSTREMITETENS SKELET. Henrik Løvschall, Lektor, IOOS

OVEREKSTREMITETENS SKELET. Henrik Løvschall, Lektor, IOOS OVEREKSTREMITETENS SKELET Henrik Løvschall, Lektor, IOOS overekstremitetens skelet I dette program gennemgås overekstremitetens skelet, der består af: (1) skulderbæltet og (2) den frie del. skulderbæltets

Læs mere

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1

3. OE knogler, led, muskler. Overekstremiteten. Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet. Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Overekstremiteten Philip Brainin Medicinstuderende Københavns Universitet Dias 1 Opsummering Dias 2 Plan: Overekstremiteten OE knogler OE led (skulder + albue) Palpation OE muskler - elevpræsentationer

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Foto: Friis Lara KRYDSET HOS SCHÆFERHUNDEN Set med henblik på knogler og vinkling.

Læs mere

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Genoptræning. Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Genoptræning Efter skulderen har været gået af led - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Din skulder har været gået af led, og er nu sat på plads.

Læs mere

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben

Knogler & Muskler. Mellem bådben og Os cuneiforme I-III laterale kileben Knogler: Navn (det danske) og beliggenhed på følgende knogler er pensum (på nær kursiv) Dansk navn Latinsk navn Beliggenhed Kranium Pandebenet Os frontale Danner kraniets forvæg Issebenet Os parietale

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

DHIF RaceRunning. Styrketræning

DHIF RaceRunning. Styrketræning DHIF RaceRunning Styrketræning 2013 Styrketræning Bryst 1 Rygliggende med lille bold under skulderbladene. Fødderne er i gulvet og knæene er bøjet. Evt. lille bold mellem knæene. Evt. med vægtmanchetter

Læs mere

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014 Opfølgningsprogram for cerebral parese Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 19.5.2014 Cpr. nr. - Efternavn Region Fornavn Kommune Dato for vurdering Vurdering er udført af (år måned dag) (Fornavn

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital

Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Træning i vand for gravide - Øvelser fra Hvidovre Hospital Næsten alle gravide bør motionere lige så meget som resten af den voksne befolkning. Det vil sige at man som gravid skal holde sig i god form

Læs mere

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret

Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Fire nemme og effektive elastikøvelser til kontoret Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø gode resultater

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Model: Janni Simonsen Foto: Baes Fotografi ApS, Hedehusene Forud for din træning er der nogle faktorer som skal være på plads:

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 3 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

Kompendium til kursus i ELVFORSV. for livet. Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan

Kompendium til kursus i ELVFORSV. for livet. Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan Kompendium til kursus i SEL ELVFORSV VFORSVAR for livet Odder Taekwondo Klub 1998 Aktører: Una Filyo, 5. Dan & Thomas Filyo, 4. Dan INDLEDNING Dette kompendium er ment som et supplement til kursus i selvforsvar

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION

OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION OPTRÆNING EFTER DEKOMPRESSION Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1085 patientinformation Skulder-/albuesektoren afd. E ÅRHUS SYGEHUS, NØRREBROGADE patientinformation De har fået

Læs mere

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret.

Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Fire nemme og effektive elastik-øvelser til kontoret. Af Lars L. Andersen Oplever du i forbindelse med dit arbejde muskelspændinger i skulder og nakke? Vi har på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014

Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014 Opfølgningsprogram for cerebral parese Ergoterapeut protokol Anvendes sammen med Manual 1.2.2014 Cpr. nr. - Efternavn Region Fornavn Kommune Dato for vurdering Vurdering er udført af (år måned dag) (Fornavn

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

VICTOR SCHIØLER Klaverteknikkens principper

VICTOR SCHIØLER Klaverteknikkens principper VICTOR SCHIØLER Klaverteknikkens principper Det følgende materiale er baseret pa optegnelser fra to forskellige kurser, Victor Schiøler har holdt (det andet er fra sept. 1927). Jeg har fundet det mest

Læs mere

MILT MERIDIAN M. LATISSIMUS DORSI

MILT MERIDIAN M. LATISSIMUS DORSI RELATEREDE MUSKLER Musculus latissimus dorsi, side 21 Musculus trapezius, pars horisontalis, side 22 Musculus trapezius, pars ascendens, side 23 Musculus opponens pollicis, side 24 Musculus triceps, side

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL

INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL INDLEDENDE ØVELSER EFTER SKULDEROPERATION UDARBEJDET AF FYSIOTERAPEUTERNE PÅ KØBENHAVNS PRIVATHOSPITAL Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk Efter en

Læs mere

Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne og tæernes skelet, samt muskler.

Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne og tæernes skelet, samt muskler. Friis Lara Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Schæferhundens Poter Poten skelet består af fodrodsknoglerne, mellemfodsknoglerne

Læs mere

Funktionsattest ASK 350 Fingre

Funktionsattest ASK 350 Fingre Funktionsattest ASK 350 Fingre Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling eller beskæftigelse:.. Arbejdsskadestyrelsens journalnr.: Skadedato:.

Læs mere

Palpation columna cervicalis

Palpation columna cervicalis Palpation 4,02 G Extension: PT rygliggende. TP står ved hovedgærdet og fatter med begge hænder omkring PT s os occipitale, så processus articulares i Cx kan palperes med radialsiden af pegefingrene. TP

Læs mere

Funktionsattest ASK 330 Underarm

Funktionsattest ASK 330 Underarm Funktionsattest ASK 330 Underarm afgivet i henhold til Lov om arbejdsskadesikring 35 og 37 Udfyldes af rekvirenten Navn på tilskadekomne:........ Cpr.nr.:.. -. Adresse:.. Postnr.: By:.. Stilling eller

Læs mere

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation

OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation SKULDER-/aLBUEektorEN ortopædkirurgisk afdeling e OPTRÆNING EFTER Skulderstabiliserende operation Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-1189 patientinformation Skulder-/albuesektoren

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

Putt. PROcare Putty giver et varieret øvelsesprogram

Putt. PROcare Putty giver et varieret øvelsesprogram Putt giver et varieret øvelsesprogram Styrketræning af modsatarbejdende muskler er medvirkende til at bevare eller øge en fin muskelbalance, som er med til at fremme fingerfærdighed og koordination. Ved

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel.

Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. At sidde på stolen Sæt dig på kanten af stolen (helst uden armlæn) og sørg for, at benene er placeret i ret vinkel. Tempo Udfør øvelserne i det tempo du føler, er behageligt. Variere gerne tempoet. I balanceøvelser

Læs mere

EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser Instruktørskolen.

EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser Instruktørskolen. EKSPERTEN Henrik Johansen er uddannet fysioterapeut og underviser på nstruktørskolen. Han er personlig træner i fitness dk Frisko i Aarhus og Kettlebell-instruktør fitness. dk Viby. i FOKUS - ARME Drømmer

Læs mere

Guide: Frygt ikke styrketræning

Guide: Frygt ikke styrketræning Guide: Frygt ikke styrketræning Kvinder i alle former har gavn af styrketræning. Og nej, kvinder får ikke store muskler af at styrketræne. Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Frygt ikke styrketræning 05

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere

Behandlingsdagbog. Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse:

Behandlingsdagbog. Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse: Behandlingsdagbog Startdato: År: Deltager-ID: Fornavn: Efternavn: CPR-nr.: Kontakt, læge: Kontakt, plejepersonale: Klinik/afdeling: Adresse: Telefon- og telefontid: INDOLD Indhold INDLEDNING 3 PATIENT

Læs mere

Armen. Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave

Armen. Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Armen Kapitel 14, 16, 17, 18, 19, 20 og 21 Bevægeapparatets anatomi, 2. udgave Armen Armen Knoglerne i armen omfatter følgende: Skulderblad, scapula Kravebenet, clavicula Overarmsben, humerus Albueben,

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. D

Træningsprogram. Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. D Træningsprogram Programtitel: passive skulderøvelser Tilhører: Regionshospitalet Horsens. Terapien. Tlf 79274700 Revideret af Fysioterapeut Michael Rasmussen. D. 18.09.08 Bemærkninger: Formål: At vedligeholde

Læs mere

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund

Dansk Jiu-Jitsu og Selvforsvars Forbund 4. kyu Generelle bemærkninger: Tori starter sin bevægelse når Uke ikke længere er i stand til at afbryde sit angreb. Parader: kontakt håndled mod håndled, hvis intet andet er beskrevet. Ved alle liggende

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/

Max løft. Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Max løft Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/max-loft/ Hvad vil det sige, at øge styrken? Det er ikke altid helt klart, men det drejer sig grundlæggende om at kunne løfte

Læs mere

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen

Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Patientinformation Øvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Skulderøvelser til patienter efter brud i skulderen eller overarmen Det er

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen

Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Forud for din træning er der nogle faktorer som skal være på plads: Det er vigtigt at du læser vejledningen

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Grundlæggende styrketræning

Grundlæggende styrketræning Grundlæggende styrketræning Af: Lene Gilkrog Styrketræning & Muskelmasse Dette program henvender sig til dig, der ikke er vant til at styrketræne. Formålet med programmet er primært at vænne kroppen til

Læs mere

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater.

Det kan være en fordel at lave nogle strækøvelser hjemme og man behøver ikke bruge lang tid på det for at opnå positive resultater. Smidighed er vigtig for at kroppen kan fungere og præstere optimalt. Og der er en vis range of motion (ROM) i leddene, som er optimal for forskellige sportsgrene og aktiviteter. Men smidighed alene er

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne

Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Sådan træner du skulderen efter operation af skulderbrud sat sammen med skinne Du er blevet opereret i skulderen, hvor dit knoglebrud er blevet opereret med en aluminiumsskinne, en såkaldt Philosskinne.

Læs mere

Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS

Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS Klassifikation af håndfunktion, ifølge MACS Formålet med MACS Manual Ability Classification System for børn med cerebral parese 4-18 år MACS er udviklet til at klassificere, hvordanbørn med cerebral parese

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese

Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Sådan træner du skulderen, når du har fået en skulderprotese Du er blevet opereret i skulderen og har fået en skulderprotese. Årsagen kan være gener efter et kompliceret brud, slidgigt eller andet, der

Læs mere

16 ØVELSER DER STYRKER DIG

16 ØVELSER DER STYRKER DIG 16 ØVELSER DER STYRKER DIG STRÆK DIG STÆRK - NÅR DU HAR 5 MINUTTER - I PAUSER PÅ ARBEJDET OG I FRITIDEN Øvelserne på disse ark kan ved lidt træning mindske smerter i nakke-, skulder- og armmusklerne. De

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950 Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt det stenografisk protokollerede foredrag, som Bruno Gröning holdt den 23. september 1950 for mongoler hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. For at

Læs mere

Mindfulness Practitioner

Mindfulness Practitioner at forene betyder at forene. Foreningen opstår mellem krop, sind og ånd. Og vi opnår det, når vi retter vores opmærksomhed mod bevægelsen i kroppen og mod oplevelsen i kroppen. Ved at holde fokus på åndedrættet,

Læs mere

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013

CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 CORETRÆNINGS PROGRAM LSK-TRI EFTERÅRET 2013 Øvelserne bør gentages 4 gange ugentligt. Øvelse Planken Diagonal løft Mavebøjninger (korte) Mavebøjninger (høje) Squats Squats på 1 ben Sideplanken Rygstræk

Læs mere

Solo Forkortet udgave af De Fem Trin i At Fodre Dine Dæmoner

Solo Forkortet udgave af De Fem Trin i At Fodre Dine Dæmoner Solo Forkortet udgave af De Fem Trin i At Fodre Dine Dæmoner Ni Afslappende åndedrag Luk øjnene og hold dem så vidt muligt lukkede til processen er forbi. Du skal nu tage ni dybe afslappende åndedrag.

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

Sunde og smukke hænder

Sunde og smukke hænder Sunde og smukke hænder DEN INTELLIGENTE KROP Introduktion De fleste mennesker tager det for givet, at have sunde og velfungerende hænder. Hænder og fingre bruges dagen lang - og først når skaden er til

Læs mere

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1.

her er nogle skitseringer af min ide bilag 1. ERGONOMSIK Om ergonomisk Når noget er ergonomisk designet betyder det at det er behageligt for kroppen at arbejde med. Det kan være et håndtag der er formet efter fingrene eller det kan være et par sko

Læs mere

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen 1 DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER af Jan Erhardt Jensen Når man taler om de personlige erfaringer, som det enkelte menneske er sig bevidst, må man være klar

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER -

FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER - Uddrag af Håndbog over trin og udtryk i dansk folkedans Udgivet af Foreningen til Folkedansens Fremme København - Anno 1991 samt andre kilder FATNINGER - OPSTILLINGER - FIGURER - 1. Udgave Juni 2010 Fatninger,

Læs mere

Guitar og noder. Melodispil og nodelære 1. position. John Rasmussen. Guitarzonen.dk

Guitar og noder. Melodispil og nodelære 1. position. John Rasmussen. Guitarzonen.dk Guitar og noder Melodispil og nodelære 1. position John Rasmussen Guitarzonen.dk Guitar og noder er udgivet som e-bog 2011 på guitarzonen.dk Forord Denne bog gennemgår systematisk tonernes beliggenhed

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

Fremstilling af Kleinertstræk (2.-5. finger)

Fremstilling af Kleinertstræk (2.-5. finger) Fremstilling af Kleinertstræk (2.-5. finger) Bilag 1 Forberedelse Der kan anvendes: Skråkile, stofble, skiftesæt, saltvand, handsker og bandageringsmaterialer (Adaptic eller Mepitel, gaze og Pehahaft eller

Læs mere

Mental Træning og om at Score

Mental Træning og om at Score Mental Træning og om at Score Af Finn Havaleschka Mental Træning og om at Score. Finn Havaleschka, Garuda Research Institute. Dit Mentale Scorekort Det mentale scorekort handler ikke om at score det andet

Læs mere

Maj-juni serien Episode 4

Maj-juni serien Episode 4 15-06-17 Maj-juni serien Episode 4 Velkommen til denne 4 og sidste episode af maj-juni serien hvor vi har arbejdet med hjertet og sjælen, med vores udtryk og finde vores balance i alle de forandringer

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal.

Tal. Vi mener, vi kender og kan bruge følgende talmængder: N : de positive hele tal, Z : de hele tal, Q: de rationale tal. 1 Tal Tal kan forekomme os nærmest at være selvfølgelige, umiddelbare og naturgivne. Men det er kun, fordi vi har vænnet os til dem. Som det vil fremgå af vores timer, har de mange overraskende egenskaber

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

Fri og smertefri bevægelse

Fri og smertefri bevægelse Fri og smertefri bevægelse - din genvej ud af smerterne En lidt anderledes forklaring på hvorfor du har ondt og hvordan du bliver smertefri Introduktion En mindre skade på mit knæ, gav mig for nylig anledning

Læs mere

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen

Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Sådan træner du skulderen efter syning af supraspinatus-senen Du har fået syet supraspinatus-senen og må nu ikke bruge din skulder aktivt i 6 uger. Selvom du skal holde skulderen i ro, er det vigtigt,

Læs mere