Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag"

Transkript

1 Idékatalog til virksomhedens mobilitetstiltag

2 Mobility management Mobilitet er det kit, der får vores hverdagsliv til at hænge sammen. Vi skal på arbejde, købe ind, til fritidsaktiviteter, besøge venner, og børnene skal i institution og skole, og virksomheder skal levere varer og tjenesteydelser til os og hinanden. Som arbejdsplads kan man gennem mobility management påvirke medarbejdernes transportadfærd i en mere bæredygtig og sund retning og skabe større tilfredshed blandt medarbejderne. Mobility management og er en samlet betegnelse for en række metoder og værktøjer til at fremme bæredygtig transport og mobilitet. Helt overordnet handler mobility management om at reducere antallet af ture, om at konvertere ture fra solo transport i personbiler på fossile brændstoffer til andre mere bæredygtige transportformer og om at optimere og effektivisere udnyttelsen af forskellige transportmidler og den eksisterende kapacitet. Værktøjerne til at opnå dette på en arbejdsplads er typisk såkaldte bløde virkemidler som organisering, koordinering, information og kommunikation, men også politikker, retningslinjer og forskellige fysiske faciliteter kan anvendes. Kernen i mobility management er strategisk mobilitetsplanlægning og helhedstænkning samt et godt kendskab til forskellige målgruppers behov, ønsker, barrierer og potentialer i forhold til at ændre vaner og samtidig få deres hverdagsliv til at hænge sammen. Vores transportvaner påvirkes af mange faktorer, bl.a. af den fysiske infrastruktur og de faciliteter, som omgiver os, vores opfattelse af og viden om disse faciliteter, sociale normer i familien, omgangskredsen og på arbejdspladsen samt vores vaner. Ved at ændre og påvirke disse faktorer fx gennem information om alternativer til bilen, via kampagner, der motiverer til at bryde den daglige vane mv., kan medarbejderne motiveres til at ændre vaner. Men også fysiske ændringer, særlige ordninger, politikker og retningslinjer kan gøre det nemmere og mere attraktivt at skifte til bæredygtige transportmidler. Ofte er en kombination af gulerod og pisk det, der giver de bedste resultater. I det følgende præsenteres en række virkemidler til at påvirke medarbejdernes transportvaner. Virkemidlerne er kategoriseret efter transportmiddel fremme af cykel, fremme af kollektiv transport, reduktion og optimering af bilkørsel samt transport i arbejdstiden.

3 Cykling Adgangsveje for gående og cyklister Adgangsvejene til mange arbejdspladser er designet med udgangspunkt i, at medarbejderne kommer i bil. Men nogle steder er der fx mulighed for at etablere stier og smutveje eller andre hurtigere og mere direkte adgangsveje til personaleindgangene for gående (fx fra bussen) og cyklisterne fremfor, at de skal benytte adgangsvejene for bilister. Særlige adgangsveje for gående og cyklister skal naturligvis skiltes og kommunikeres, så brugerne bliver opmærksomme på mulighederne.

4 Cykling Cykelparkering Enhver cykeltur ender med en parkeret cykel, og hvis man vil have medarbejdere til at komme på arbejde på cykel, er det vigtigt, at der er gode cykelparkeringsforhold. God cykelparkering er let tilgængelig, er placeret synligt og så tæt på indgangene som muligt, har tilstrækkelig kapacitet, stativerne er af god kvalitet, hvor cyklen står stabilt, er godt belyst i mørke og evt. overdækket, da cyklerne holder parkeret hele dagen i vind og vejr. Cykelparkering kan også etableres indendørs. I så fald er det meget vigtigt, at adgangsvejene er gode og godt skiltet.

5 Cykling Bade- og omklædningsfaciliteter Mulighed for bad og omklædning kan gøre det mere attraktivt for nogle medarbejdere at cykle til arbejde. Særligt medarbejdere, der har en længere tur på cyklen sætter ofte pris på at kunne tage et bad og klæde om, når de kommer om morgenen. Nogle steder er faciliteterne til rådighed, men er måske lidt forsømte og kunne nemt gøres attraktive at benytte ved hjælp af lidt maling, rengøring og udskiftning af badeforhæng osv. Andre steder er faciliteterne i top, men kunne suppleres med håndklædeservice eller lign. Simple tørrefaciliteter til regnvådt eller svedigt tøj i form af en tørresnor, bøjlestang med bøjler eller deciderede tørreskabe gør også livet som cyklist meget nemmere. Man kunne også blot sørge for et spejl med føn eller glattejern.

6 Cykling Cykelservice light eller deluxe Et fladt dæk eller andre smådefekter kan betyde, at cyklen bliver parkeret i skuret, da man ikke har tid til at komme til cykelmekaniker. Som arbejdsplads kan man understøtte cyklende medarbejderes gode, sunde adfærd ved at etablere et cykelværksted eller en cykelserviceordning. Det kan være et lille værksted med det mest grundlæggende værktøj og en luftpumpe og lappegrej, så medarbejderne selv kan servicere deres cykler. Men det kan også være, at arbejdspladsen laver aftale med lokale cykelhandlere om, at de kommer ud på bestemte dage og servicerer medarbejdernes cykler mod betaling. I forbindelse med etableringen af ordning skal muligheden kommunikeres til medarbejderne og kan evt. suppleres med kurser i cykelreparation og cykelpleje.

7 Cykling Cykeludlån eller cykelbibliotek Der findes i dag en lang række forskellige typer af cykler, der dækker forskellige transportbehov. Mange af disse specialcykler er dog ofte dyre at anskaffe. For at give medarbejderne mulighed for at prøve forskellige specialcykler inden et køb, kan virksomheden enten selv indkøbe og udlåne forskellige specialcykler eller indgå samarbejde med en cykelhandler om udlån af forskellige typer cykler til medarbejderne i en kortere testperiode. Det kan eksempelvis dreje sig om almindelige letvægtscykler, elcykler, ladcykler mv. På den måde får medarbejderne mulighed for at afprøve en cykel i en periode og finde ud af om cyklen fungerer som transportmiddel for dem, inden de selv går ud og investerer.

8 Cykling Test en el-cykel Mange bilisters begrundelse for at tage bilen til arbejde er, at de har så langt, at det tager for lang tid på cykel, eller at de bliver svedige på turen. Mange ønsker dog på den anden side også at få mere motion ind i en stillesiddende hverdag. Erfaringerne fra forskellige Test en el-cykel -projekter viser, at udlån af elcykler er meget effektivt i forhold til at hjælpe bilister fra bilen over på cyklen. En virksomhed kan således med stor fordel indkøbe et antal elcykler, som herefter udlånes til medarbejderne i en periode på fx 3 måneder mod at medarbejderen forpligter sig til at anvende elcyklen frem for bilen fx 3 dage om ugen. Udlånet kan evt. kombineres med konkurrencer mellem elcyklisterne om præmier for at cykle flest dage eller km på cyklen.

9 Cykling Certificering som Cykelvenlig arbejdsplads En måde at dokumentere og brande sig som cykelvenlig arbejdsplads overfor medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere er ved at få Cyklistforbundets certificering Cykelvenlig arbejdsplads. En cykelvenlig arbejdsplads gør det let og attraktivt for medarbejderne at cykle til arbejde ved fx at tilbyde gode cykelforhold og motiverende aktiviteter. Certificeringsordningen findes på tre niveauer guld, sølv og bronze og tildeles efter faste kriterier.

10 Cykling Cykelbus Det er svært at ændre vaner. Og nogle har brug for opmuntring og en hjælpende hånd. Derfor kan man med fordel prøve at etablere en række cykelbusser, hvor nye cyklende medarbejdere forpligter hinanden ved at aftale at cykle sammen i mindre grupper, hvor man mødes undervejs på turen til arbejde. Fællesskabet forpligter, så man kommer afsted på cykel, og gør det sjovere at cykle. Som arbejdsgiver kan man informere om muligheden og understøtte, at medarbejderne bruger tid på at finde hinanden og etablere ruter. Derudover kan man vælge at præmiere de medarbejdere, der deltager i cykelbussen, med regntøj eller andet.

11 Cykling Information om CykelPlanen på intranettet Mange bilister vil uden at tænke over det vælge den samme rute, som de kører i bil, hvis de skifter til cykel. Ofte er der dog hurtigere, nemmere og sikrere ruter for cyklisterne. Region Hovedstaden og Københavns Kommune har sammen udviklet cykelrute app en CykelPlanen. CykelPlanen er en ruteplanlægger, som finder den hurtigste cykelrute i Region Hovedstaden og guider brugeren via GPS. Appen er tilpasset cykelpendlere, kender de gode smutveje i regionen og prioriterer grønne stier og Supercykelstier. Virksomheden kan markedsføre CykelPlanen på intranettet og dermed gøre det nemt at finde den bedste cykelrute.

12 Cykling Direktion og ledelse går foran Vi bliver alle sammen påvirket af, hvad folk omkring os gør og nogle fungerer som forbilleder for andre. Lederne på virksomheden er rollemodeller og ved at gå foran og vise det gode eksempel, kan man som leder synliggøre, at det kan lade sig gøre at cykle til arbejde. Og det behøver ikke være hver dag. Udover at være det gode eksempel i dagligdagen kan indsatsen også kommunikeres og synliggøres via intranettet, medarbejderblade osv. som personhistorier både om ledende medarbejdere og ikke ledende medarbejdere.

13 Cykling Forkælelse / belønning af cyklister Belønning, gaver osv. for at cykle til og fra arbejde kan være incitament for nogle medarbejdere til at vælge cyklen som transportmiddel og at fastholde eksisterende cyklister på cyklen. Forkælelsen kan bestå i et sæt lækkert regntøj, smarte cykeltasker til computertasken eller indkøb på vejen hjem osv. Det kan dog også være cyklistkage eller rundstykker fordi, de fortjener det. Formålet er at præmiere og synliggøre de cyklende medarbejdere. Det er vigtigt, at ordningen skrues sådan sammen, så det er klart, hvad det kræver for at få belønningen, dokumentation for at man cykler, hvorfor virksomheden vælger at belønne nogle medarbejdere frem for andre, om ordningen kræver beskatning osv. Derudover skal ordningen naturligvis formidles til medarbejderne.

14 Cykling Cykelkampagner Alle erfaringer viser, at det gør en forskel at gennemføre kampagner på arbejdspladser for at få medarbejderne til at cykle. Hovedingredienserne i en effektfuld kampagne er fællesskab, venskabelig kappestrid med præmiering og synlighed. Man kan som arbejdsplads koble sig på den eksisterende landsdækkende kampagne Vi Cykler Til Arbejde og fx betale deltager gebyret og/eller sætte interne præmier på spil, eller udvikle egne kampagner, som så gennemføres løbende fx i samarbejde med arbejdspladser i området.

15 Cykling Kvalitetscykler til en god pris En god cykel gør det lettere og sjovere at cykle til arbejde. Virksomheden kunne lave en aftale med en leverandør af cykler, der giver medarbejderne mulighed for at købe kvalitetscykler til en god pris.

16 Cykling Cykelarrangementer En måde at skabe opmærksomhed omkring cyklen som transportmiddel til arbejde er afholdelse af forskellige arrangementer. Det kunne fx være en cykeltur for medarbejdere, enten alene eller med deltagelse af familien, foredrag om sammenhæng mellem bevægelse, kost, livsstil og sundhed og velvære, cykelleg for medarbejdere med børn og afprøvning af forskellige cykler osv.

17 Kollektiv transport Pendlercykler på nærmeste station Hvis afstanden til nærmeste station gør det mindre attraktivt at benytte tog eller S-tog kan man evt. etablere en pendlercykelordning, så medarbejderne kan benytte en cykel mellem stationen og arbejdspladsen. Det er vigtigt, at ordningen giver pendlerne sikkerhed for, at der er en brugbar cykel til rådighed, når man har behov for en. Pendlercyklerne kan fx stå aflåst i et særligt område ved stationen. Pendlercyklerne kan enten indkøbes af virksomheden (cyklen stilles til rådighed for medarbejderen), den kan være privat (medarbejderen benytter egen cykel), eller der kan være tale om et kommercielt pendlercykelsystem. Der findes forskellige udbydere af disse, bl.a. Bycyklen.

18 Kollektiv transport Infotavler med oplysninger om afgange for busser og tog Manglende viden om afgangstider fra de nærmeste stoppesteder og den nærmeste station kan være en barriere for ikke at benytte kollektiv transport. Ved at opstille info-skærme med oplysninger om afgangstider på linjerne i området sikrer man, at medarbejdere, gæster og samarbejdspartnere har adgang til denne information og får samtidig synliggjort muligheden for at anvende kollektiv transport. Tavlerne kan kombineres med realtidsinformation på intranettet eller i den meget simple løsning udelukkende vises på intranettet. Informationen trækkes enkelt hos Rejseplanen.

19 Kollektiv transport Erhvervskort Ligesom sundhed er et incitament for at cykle til arbejde kan en økonomisk besparelse være et incitament for nogen til at skifte bilen ud med kollektiv transport. Som arbejdsgiver har man mulighed for at tilbyde medarbejderne et såkaldt erhvervskort til kollektiv transport. Erhvervskortet betales af medarbejderen gennem træk i lønnen inden skat, og medarbejderen opnår derved en skattegevinst. Medarbejdere, der har et erhvervskort, kan ikke også modtage befordringsfradrag. Erhvervskortordningen er således mest fordelagtig for medarbejdere, der har km mellem hjem og arbejde, før ordningen kan svare sig sammenlignet med et almindeligt periodekort.

20 Kollektiv transport Prøv det! Alle erfaringer viser, at noget af det mest effektive i forhold til at få folk til at ændre transportmiddel er at give dem mulighed for at prøve forskellige transportalternativer i en længere periode (gerne 3 mdr., da det efter sigende tager 3 mdr. at ændre en vane) Ligesom der er gode erfaringer med at udlåne elcykler, kan man som arbejdsgiver give medarbejderne mulighed for at teste den kollektive trafik ved fx at tilbyde medarbejderne et gratis månedskort til kollektiv transport mod at de anvendte det minimum tre gange om ugen. Efterfølgende skal medarbejderen selv investere i et periodekort, hvis vedkommende er blevet glad for at anvende kollektiv transport. Det er vigtigt, at vilkårene for ordningen er klare. Skatteforholdene skal også være klare.

21 Kollektiv transport Rejsetid som arbejdstid Mange bilisters argument for at vælge bilen til og fra arbejde er, at det tager for lang tid med kollektiv transport. Denne barriere kan nedbrydes ved at give medarbejdere, for hvem det er relevant og muligt, mulighed for at inddrage transporttiden i arbejdstiden, hvis de arbejder i bussen eller toget. For mange vil det betyde en kortere arbejdsdag (hvis man indregner deres tidligere uproduktive transporttid i bil), og dermed være et væsentligt incitament til at skifte bilen ud med kollektiv transport.

22 Kollektiv transport Personlige rejseplaner / pendlertjek Medarbejdere, som ikke er vant til at benytte kollektiv transport, ved ofte ikke, hvilke muligheder de rent faktisk har for at komme på arbejde med kollektiv transport, hvad det koster osv. Movia har derfor tidligere gennemført såkaldte pendlertjek på større arbejdspladser i hovedstadsregionen, hvor medarbejderne får tilbudt en personlig samtale om deres transport til og fra arbejde og får udarbejdet et personligt pendlertjek. Et pendlertjek er en beregning af den enkeltes omkostninger i forhold til tidsforbrug, økonomi og CO2, som er forbundet med at benytte henholdsvis bil og kollektiv trafik. Medarbejdere fra Movia holder møder medarbejderne i kantinen og gennemfører pendlertjekket over et stykke kage. Pendlertjekket består af et kort interview, hvor der bliver indsamlet data om rejsevaner og behov. En personlig transportplan bliver efterfølgende sendt til den enkelte medarbejder pr. mail.

23 Kollektiv transport Information til nye og eksisterende medarbejdere om kollektiv transport Vi er mest tilbøjelige til at ændre transportadfærd i forbindelse med skift i hverdagen. At skulle starte på en ny arbejdsplads er et af de tidspunkter, hvor vi er modtagelige for ændringer i vores transportvaner, da vi ikke har opbygget en rutine eller vane endnu. Som arbejdsplads kan man således med stor fordel hjælpe nye medarbejdere til en mere sund og bæredygtig transport ved proaktivt at informere om, hvordan man kommer til og fra arbejdspladsen med kollektiv transport og evt., hvilke ordninger der findes i den forbindelse. Fx i forbindelse med introbreve, møder osv. Man kunne også etablere en side på intranettet, der generelt informerer om, hvordan man kommer til og fra arbejdspladsen med kollektiv transport osv. Så er informationen til rådighed for alle medarbejdere.

24 Reducere og optimere biltransport Parkering pisk og gulerod Nem adgang til at parkere sin bil gratis ved hoveddøren til arbejdspladsen er et godt incitament til at tage bilen på arbejde. Parkering er således et vigtigt virkemiddel i forhold til at nudge til mere grøn transport. Man kan indføre betalingsparkering eller reducere antallet af p-pladser. Men man kan også indføre særlige p-pladser til samkørere, elbiler (med oplader), hybridbiler, brintbiler, puljebiler osv. Der skal være tilstrækkeligt med pladser, og pladserne skal placeres tættest ved hovedindgangen og dermed gøre det attraktivt at anvende grønnere biler. Lige meget hvad er det vigtigt, at der er klare retningslinjer for pladserne, og at det gennem skiltning og kommunikation er tydeligt, hvem der må parkere hvor og på hvilke betingelser.

25 Reducere og optimere biltransport Samkørsel / Kollegakørsel Hovedparten af bilpendlerne kører til og fra arbejde alene i bilen. Det betyder 3 tomme sæder dvs. uudnyttet kapacitet. Der er forskellige måder at matche medarbejdere, der er interesserede i at køre sammen på. Man kan lave et samkørselsarrangement, hvor interesserede medarbejde kan finde sammen i små samkørselsgrupper oprette en FB-gruppe eller markedsføre nogle af de eksisterende gratis samkørselsportaler som fx Pendlernet.dk og Gomore.dk. Man kan med fordel etablere en Kørselsgaranti -ordning sammen med samkørselsordningen. Erfaringerne viser, at det betyder meget i forhold interessen for samkørsel, men at det sjældent kommer i anvendelse efterfølgende.

26 Reducere og optimere biltransport Hjemmearbejde En helt anden mulighed for at reducere bilkørsel, er ved at reducere antallet af ture mellem hjem og arbejde. Begynder en bilpendlende medarbejder at have én hjemmearbejdsdag om ugen er vedkommendes biltransport og CO2-belastning reduceret med 20%! Hjemmearbejde forudsætter dog, at den enkelte medarbejder har arbejdsopgaver, der kan løses hjemmefra. Retningslinjer for vilkår og hyppighed af hjemmearbejde kan med fordel udarbejdes.

27 Reducere og optimere biltransport Kør grønt-kurser Brændstofforbruget ved bilkørsel og dermed CO2-udledningen afhænger ikke kun af bilen, men også af, hvordan bilisten kører bilen. Virksomheden kan tilbyde medarbejderne deltagelse i et såkaldt Kør grønt-kursus, hvor man lærer energieffektiv køreteknik, der sparer på brændstoffet. I gennemsnit kan man lære at spare fra 10 og helt op til 20%. Det betyder reduktion i medarbejdernes CO2-udledning fra bilen og en billigere brændstofregning for medarbejderen.

28 Initiativer på tværs Mobilitetsinformation til nye medarbejdere Vi er mest modtagelige for ændringer af vores vaner i forbindelse med, at vi alligevel skal lave et stort skift i livet. Jobskifte er et eksempel på sådant skift. Vi skal finde ud af, hvordan vi kommer til og fra job det nye jo, og vi har endnu ikke etableret en vane. Som ny arbejdsgiver kan virksomheden hjælpe nye medarbejdere med at få overblik over alle mulighederne og gøre det nemmere at træffe grønne og sunde valg ved at udarbejde en velkomstpakke med råd og vejledning om både mulighederne og begrænsningerne i forhold til at komme til og fra arbejdspladsen med forskellige transportmidler.

29 Initiativer på tværs Mobilitetsinformation til gæster For mange er det det nemmeste valg at tage bilen, hvis de skal besøge virksomheden. Man sætter sig ind i bilen og taster adressen i GPS en. Da RH ønsker at reducere CO2-udledningen fra transport kunne man dog med fordel proaktivt hjælpe gæster med at anvende et mere bæredygtigt transportmiddel til arbejdspladsen. Det kunne man gøre ved at informere gæster, leverandører, samarbejdspartnere osv. om, hvilke muligheder man har for at komme til og fra arbejdspladsen med cykel, kollektiv, samkørsel og i egen bil. Oplysningerne kan f.eks. omfatte busnumre, stoppesteder, eller hvilke ruter, der kan anbefales på cykel. Information kan være tilgængelig online eller sendes ud sammen med øvrig information i forbindelse med besøget.

30 Initiativer på tværs Information, kampagner og events for grøn mobilitet Nem adgang til information om forskellige transportmuligheder er helt grundlæggende i forhold til fremme af bæredygtig transport. Det er derfor oplagt, at virksomheden samler al relevant information omkring transport til og fra arbejde samt i arbejdstiden ét sted på intranettet og kommunikerer til medarbejderne, at informationen er til rådighed. Siden bør indeholde al relevant information i forhold til faciliteter og muligheder i forhold til cykel, kollektiv, samkørsel, bil og transport i arbejdstiden. Informationen kan med stor fordel kombineres med forskellige konkurrencer eller events for at sikre opmærksomhed omkring virksomhedens fokus på bæredygtig transport.

31 Transport i arbejdstiden Udarbejdelse af en politik/retningslinjer for transport i arbejdstiden Mange arbejdspladser har alkoholpolitikker, sundhedspolitikker, rygepolitikker osv. Som arbejdsplads kan man således også udarbejde en mobilitetspolitik med principper og retningslinjer for transport i arbejdstiden, der har fokus på brug af sunde, miljø- og klimavenlige transportmidler. Udover retningslinjerne kan man med fordel gøre det nemt og attraktivt at anvende cykel, kollektiv transport og samkørsel og gøre det besværligt og mindre attraktivt at køre i egen bil, taxa osv. Gældende retningslinjer for transport i arbejdstiden skal under alle omstændigheder være nemt tilgængelig på intranettet, kommunikeres i forbindelse med nyansættelser, medarbejdermøder osv.

32 Transport i arbejdstiden Rejsekort til ture i arbejdstiden Nogle medarbejdere vælger at tage bilen på arbejde, da de skal bruge den i forbindelse med møder i løbet af dagen, da de oplever, at det er besværligt og bureaukratisk at bruge kollektiv transport i arbejdstiden. En måde at gøre brug af kollektiv transport i arbejdstiden mindre bureaukratisk og dermed mere attraktivt er at indføre Rejsekort til brug for medarbejderne i forbindelse med transport i arbejdstiden. Udover oprettelse af en række fælles Rejsekort kræver det udarbejdelse af retningslinjer for brug af kortene, evt. oprettelse af en booking-ordning samt en informationsindsats omkring den nye ordning.

33 Transport i arbejdstiden Firmabiler Undersøgelser viser, at mange medarbejdere tager bilen på arbejde, fordi de skal bruge den i forbindelse med møder ol. i arbejdstiden. Som arbejdsplads kan man stille grønne firmabiler til rådighed for medarbejderne til brug i arbejdstiden og gøre brug af den obligatorisk i stedet for at skulle udbetale godtgørelse for kørsel i egen bil. Der skal udarbejdes politik og retningslinjer for brug af bilerne, nemt booking-system, og evt. give mulighed for at tage bilen hjem efter et sent møde osv. Og så skal alt dette naturligvis kommunikere ud i organisationen.

34 Transport i arbejdstiden Firmacykler / tjenestecykler Mange medarbejdere tager automatisk deres egen bil eller en taxa, når de skal til møder i arbejdstiden. Er afstanden kort (under 5 km), er der mange gode grunde til, at turen i stedet foretages på cykel arbejdspladsen sparer udgifter til kørselsgodtgørelse, taxa eller puljebiler, mens medarbejderen får frisk luft og motion. Det kræver dog, at der er cykler til rådighed for medarbejderne. Man kan med fordel indkøbe forskellige typer af cykler fx almindelige cykler, elcykler og evt. en ladcykel. Derudover er det vigtigt at informere om ordningen, have klare retningslinjer for brugen af cyklerne, sikre nem bookning af cyklerne, og at de altid er klar til brug, dvs. rene, pumpet og ladet op osv.

35 Transport i arbejdstiden Telefonmøder og videokonferencer Møder tager tid, og transport til og fra møder koster både tid, penge og CO2 for organisationen. Møder, hvor en eller flere parter, der kender hinanden, skal transportere sig til et møde, kan i nogle tilfælde erstattes af telefonmøder og videokonferencer. Det vil reducere behovet for transport, spare medarbejderne for transporttiden og organisationen for udgifter forbundet hermed. Tiltaget kan i de fleste tilfælde gennemføres med eksisterende telefonforbindelser eller gratis software, som fx Skype. Men man kan også investere i særlige videokonferenceløsninger og -faciliteter afhængig af behov. Retningslinjer og mulighederne for telefonmøder og videokonferencer skal kommunikeres internt.

MOBILITETSPLAN. Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne hos Odense Marcipan

MOBILITETSPLAN. Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne hos Odense Marcipan MOBILITETSPLAN Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne hos Odense Marcipan Udarbejdet af Odense Kommune og Odense Marcipan i efteråret 2016 1 Indhold Status... 3 Faciliteter

Læs mere

MOBILITETSPLAN. Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne i Odense ZOO

MOBILITETSPLAN. Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne i Odense ZOO MOBILITETSPLAN Plan for fremme af bæredygtig og sund mobilitet blandt medarbejderne i Odense ZOO Udarbejdet af Odense Kommune og Odense ZOO i efteråret 2016 1 Indhold Status... 3 Faciliteter og ordninger...

Læs mere

Grøn transport i NRGi

Grøn transport i NRGi Grøn transport i NRGi Mobilitetsplan for NRGi Dusager Udarbejdet af VEKSØ Mobility og NRGi i februar 2012 I NRGi leverer vi hver dag bæredygtige løsninger til vores kunder, og vi arbejder naturligvis også

Læs mere

TRANSPORTVANEUNDERSØGELSE KALKVÆRKSVEJ 10 MEDARBEJDERNES TRANSPORT TIL OG FRA ARBEJDE

TRANSPORTVANEUNDERSØGELSE KALKVÆRKSVEJ 10 MEDARBEJDERNES TRANSPORT TIL OG FRA ARBEJDE TRANSPORTVANEUNDERSØGELSE KALKVÆRKSVEJ 10 MEDARBEJDERNES TRANSPORT TIL OG FRA ARBEJDE Indhold Til og fra Kalkværksvej 10 s. 5 Matriklen Kalkværksvej 10 s. 7 Transporten i tal s. 8 Potentiale for at ændre

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Hovedrapport 14. marts 2014 TVO/IH INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 PILOTPROJEKTET... 4 POTENTIALER OG UDFORDRINGER... 5 OVERFLYTNING TIL CYKEL... 6 OVERFLYTNING

Læs mere

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN

SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN BRUG SJÆLDENT TAXI SMART TRANSPORT I ARBEJDSTIDEN - tips og anbefalinger til grøn, sund og effektiv transport BRUG BIL BRUG BUS OG TOG BRUG CYKLEN BRUG rejsefri møder Smart transport i arbejdstiden I projektet

Læs mere

PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT. Anna Thormann, Gate 21

PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT. Anna Thormann, Gate 21 PENDLERE VÆLGER FRIVILLIGT BILEN FRA MED MOBILITY MANAGEMENT Anna Thormann, Gate 21 FORMEL M 16 projekter om mobilitet på arbejdspladser 2 Regioner 10 Kommuner Transport udbydere 3 Universiteter 80 Arbejdspladser

Læs mere

CYKELVENLIG ARBEJDSPLADS. Certificeringsordning for arbejdspladser og virksomheder i Skejby

CYKELVENLIG ARBEJDSPLADS. Certificeringsordning for arbejdspladser og virksomheder i Skejby CYKELVENLIG ARBEJDSPLADS Certificeringsordning for arbejdspladser og virksomheder i Skejby BLIV CERTIFICERET SOM CYKELVENLIG ARBEJDSPLADS Business Park Skejby og Aarhus Cykelby har i fællesskab udviklet

Læs mere

MEDARBEJDERTRANSPORT I AARHUS KOMMUNE. Center for Byens Anvendelse Center for Byudvikling og Mobilitet Bolig og Projektudvikling

MEDARBEJDERTRANSPORT I AARHUS KOMMUNE. Center for Byens Anvendelse Center for Byudvikling og Mobilitet Bolig og Projektudvikling MEDARBEJDERTRANSPORT I AARHUS KOMMUNE Center for Byens Anvendelse Center for Byudvikling og Mobilitet Bolig og Projektudvikling Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C INDHOLD Smart Mobilitet 3 Kalkværksvej 10,

Læs mere

Bæredygtig medarbejdertransport. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Bæredygtig medarbejdertransport. - et Carbon 20 innovationsprojekt Bæredygtig medarbejdertransport - et Carbon 20 innovationsprojekt Bæredygtig medarbejdertransport - Widex I denne case får du gode råd til, hvordan virksomheder kan nedsætte sin CO 2 -udledning ved at

Læs mere

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde. Idékatalog Brug Vi cykler til arbejde til at få liv på din arbejdsplads. Formålet med Vi cykler til arbejde er helt enkelt at øge folkesundheden ved at få flere til at bruge cyklen til og fra arbejde.

Læs mere

MOBILITETSPLANER FOR VIRKSOMHEDER 2 EKSEMPLER 23.08.10 MOBILITETSPLANER FOR VIRKSOMHEDER 2 EKSEMPLER

MOBILITETSPLANER FOR VIRKSOMHEDER 2 EKSEMPLER 23.08.10 MOBILITETSPLANER FOR VIRKSOMHEDER 2 EKSEMPLER MOBILITETSPLANER FOR VIRKSOMHEDER 2 EKSEMPLER 2 VIRKSOMHEDER Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning (TMF): 2000 medarbejdere i 12 centre fordelt på 68 adresser i København Rambøll: 1600 medarbejdere

Læs mere

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management

Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Pendlere vælger frivilligt bilen fra, med mobility management Store arbejdspladser kan i høj grad bidrage til at opnå en fossilfri transportsektor og reducere trængslen på vejene i og omkring de større

Læs mere

Pendlerplan for Teknisk Forvaltning

Pendlerplan for Teknisk Forvaltning Pendlerplan for Teknisk Forvaltning Hvorfor lave en pendlerplan? Transport med privatbil til og fra arbejde foregår som regel på tidspunkter, hvor alle andre også skal enten til eller fra arbejde. Trafi

Læs mere

ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN

ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN ANBEFALINGER TIL NYTÆNKNING I TRANSPORTEN Vores transport kan få stor betydning for at løse tre påtrængende kriser, vi som samfund står overfor klimakrisen, sundhedskrisen

Læs mere

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet?

Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Danske erfaringer med Mobility Management og hvad kan vi lære fra udlandet? Jakob Høj, Tetraplan A/S Tetraplan arbejder indenfor alle dele af transportsektoren, gods- og persontransport, kollektiv og individuel

Læs mere

Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012

Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012 Gladsaxe i vækst Planstrategi 2012 Massiv investering i kollektiv trafik -Letbanelangs Ring 3 - Udbygge metro-systemet i København Fremkommelighed og mobilitet Byrådet sætter fokus på fremkommelighed og

Læs mere

Cyklistforbundet Randers kommentarer til forslag til Mobilitetsplan

Cyklistforbundet Randers kommentarer til forslag til Mobilitetsplan CYKLISTFORBUNDET Randers www.cyklistforbundet.dk/randers Cyklistforbundet Randers kommentarer til forslag til Mobilitetsplan Generelle betragtninger Stigende velstand har medført, at vi transporterer os

Læs mere

Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi

Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi Transportvaneundersøgelse for Københavns Energi Vand & Afløb Københavns Energi deltager i projektet KørSmart for at udvikle bæredygtige transportvaner for medarbejderne. I alt 35 medarbejdere fra Københavns

Læs mere

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig

MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig MOBILITY MANAGEMENT SOM DEL AF CSR HOS TOPDANMARK MM konference Malmø 27. marts 2014 Pernille Fogh Christensen, CSR-ansvarlig 1 1 FAKTA Skadeforsikring i over 100 år Pension og livsforsikring siden 1972

Læs mere

Mobilitetsplanlægning som redskab

Mobilitetsplanlægning som redskab Mobilitetsplanlægning som redskab Jakob Høj, Tetraplan A/S Tetraplan arbejder indenfor alle dele af transportsektoren, gods- og persontransport, kollektiv og individuel trafik samt med trafikkens konsekvenser

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Manual

Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Manual Region Hovedstaden Mobilitetsplaner Manual 30. januar 2014 TVO/IH Region Hovedstaden Mobilitetsplaner - Manual Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 ARBEJDSPROCES... 3 AKTØRER... 3 ORGANISATIONSDIAGRAM:...

Læs mere

Mobilisten. Tegning: JP

Mobilisten. Tegning: JP 1 Mobilisten 2 Tegning: JP Hvad kan få pendleren til at lade bilen stå Kortere rejsetid + flere afgange Rejsetidsgarenti ved samkørsel Bedre busforbindelse til S-tog station Skattefrit bus- og togkort

Læs mere

Morten Agerlin, Rambøll By og Trafik MAP@Ramboll.dk 2010-07-30

Morten Agerlin, Rambøll By og Trafik MAP@Ramboll.dk 2010-07-30 Titel Emneindplacering Indlægsholder: Mobilitetsplaner for virksomheder 2 eksempler Hvordan styrer vi bytrafikken? Morten Agerlin, Rambøll By og Trafik MAP@Ramboll.dk 2010-07-30 Baggrund og formål Den

Læs mere

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf:

MOBILITET FOR ALLE ANNE FROM REGION MIDT. By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI Tlf: MOBILITET FOR ALLE REGION MIDT ANNE FROM By- & Mobilitetsplanlægger / Projektleder, COWI anfm@cowi.dk Tlf: 41763419 HVERDAGSLIVETS STRENGE Konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække borgere og virksomheder

Læs mere

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018

Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Resultater transportundersøgelse Campus Køge 2017/2018 Lidt om svarene Antal svar fordelt på uddannelsessted og respondentens tilknytning 0 100 200 300 400 500 600 Fra mandag d. 30. oktober til mandag

Læs mere

Bilag 3. Beskrivelse af program og projekter

Bilag 3. Beskrivelse af program og projekter Bilag 3 Beskrivelse af program og projekter 2018-2020 Cykelby Hvidovre Cykelby Hvidovre skal fremme cyklismen i Hvidovre blandt borgere og ansatte i kommunen (til og fra arbejde, og i arbejdstiden). Overordnet

Læs mere

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN

FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN FREMTIDENS CYKELTRAFIK I FREDERIKSSUNDFINGEREN 1 2 Dette hæfte er udarbejdet af: Den Fælleskommunale Projektgruppe vedr. Fremtidens Cykeltrafik i Frederikssundfingeren FOTO OG LAYOUT: NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Cykling i Region Hovedstaden. Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014

Cykling i Region Hovedstaden. Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014 Cykling i Region Hovedstaden Helen Lundgaard, Region Hovedstaden 4. september 2014 1 af 5 danske regioner Regioner, hovedsæde og befolkningsstørrelse Nordjylland (Aalborg - 500.000) Midtjylland (Viborg

Læs mere

TMF Transportplan Evaluering

TMF Transportplan Evaluering TMF Transportplan Evaluering Moving 30 præsentation 27-11-2017 KBH Klimaplan 2025 4.4 Fokusområde: Københavns Kommunes egen Transportindsats Transportinitiativ 12: Transportplaner for alle forvaltninger

Læs mere

SMART MOBILITY IN LOOP CITY

SMART MOBILITY IN LOOP CITY SMART MOBILITY IN LOOP CITY Erhvervsnetværket Øge fremkommeligheden og styrke en effektiv og grøn mobilitet før, under og efter at letbanen etableres langs Ring 3 Fremme alternative og effektive transportformer

Læs mere

Mobility Management Plan

Mobility Management Plan Mobility Management Plan Site Måløv Maj 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Mobility Management 4 Idékatalog 11 Handlingsplan 21 RESUMÉ Denne mobility management plan er udarbejdet af Niras til Novo Nordisk for site

Læs mere

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer

Movia vil på tværs af geografi, produkter og infrastruktur deltage i samarbejder om nye løsninger på de trafikale udfordringer Mobilitetsplanlægning et nyt forretningsområde Forretningsplanen Hvorfor mobilitetsplanlægning? Mobilitetsplaner 1 Visionen Movia leverer sammenhængende transportløsninger, der bidrager til mobilitet og

Læs mere

SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE

SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE SUCCESFULDE TILTAG PÅ ARBEJDSPLADSERNE RÅDHUSE OG HOSPITALER HAR SPARET 7-10 PROCENT CO 2 Anja Puggaard Grønt Mobilitetskontor, Gate 21 Støttet af 1.3.2011 1.6.2014 10 kommuner Ballerup, Allerød, København,

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Trafikbestillerrollen

Trafikbestillerrollen Trafikbestillerrollen Hvordan har vi arbejdet med den i Ballerup Tina Wexøe Ertbjerg twe@balk.dk www.ballerup.dk Agenda Præsentation VORES bus Udfordringerne i den lokale trafikbestillerrolle Samarbejde

Læs mere

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag KOM RUNDT I ODENSE Guide til din hverdag Du kan komme rundt i Odense på mange måder. Nogle gange er det lettest i bil, andre gange på cykel, til fods eller med offentlig transport. Vi har samlet en række

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen!

Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Sammenfatning af den nationale cykelstrategi 2014: Danmark op på cyklen! Side 1/6

Læs mere

Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber

Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber Procesplan for udarbejdelse af cykelregnskaber Formålet med at udarbejde et cykelregnskab er primært at evaluere og synliggøre kommunens udfordringer og resultater på cykelområdet. Cykelregnskabet giver

Læs mere

handlingsplan for cyklisme

handlingsplan for cyklisme handlingsplan for cyklisme prioriterer cyklismen højt, og vil med denne handlingsplan vise at vi sætter handling bag cykelpolitikken. Cykling er for en integreret del af den moderne by, og cyklismen værdsættes

Læs mere

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag

KOM RUNDT I ODENSE. Guide til din hverdag KOM RUNDT I ODENSE Guide til din hverdag Du kan komme rundt i Odense på mange måder. Nogle gange er det lettest i bil, andre gange på cykel, til fods eller med offentlig transport. Vi har samlet en række

Læs mere

Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning

Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning Mobility Management - påvirkning af transportadfærd i en grøn retning Centerchef Per Gellert Lyngby 21. april 2015 1 Movia Trafikselskab for Sjælland og øerne Ejet af kommuner og regioner Ansvar for: Planlægning

Læs mere

Grøn Køreplan. Forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling

Grøn Køreplan. Forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling Grøn Køreplan Forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling Forord Aalborg Kommune har i Bæredygtighedsstrategi 2008-11 en erklæret strategi om, at gennemføre adfærdsregulerende tiltag, der kan flytte

Læs mere

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel

Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21. Om Test en Elcykel OG FÅ EN FLYVENDE START PÅ EN SUNDERE HVERDAG Test en elcykel - Et storskala pendler elcykelprojekt Oplæg hos Det Økologiske Råd 25. august 2015 Signe Munch-Pedersen, Gate 21 1 Om Test en Elcykel Projekt

Læs mere

Odense og Fredericia. 2 sykkelsuksesser i Danmark

Odense og Fredericia. 2 sykkelsuksesser i Danmark Odense og Fredericia 2 sykkelsuksesser i Danmark Andelen af cykelture i danske kommuner er 10 30 % Fredericia Cykelby 2010-2013 Cykelstier At skabe sammenhæng og sikkerhed i cykelstinettet. 7 km cykelsti

Læs mere

Hvad er dit køn? Hvor gammel er du? Hvilken kategori beskriver dig bedst? Mand (32%) Kvinde (68%) Over 65 år (0%) Under 18 år (0%) år (3%)

Hvad er dit køn? Hvor gammel er du? Hvilken kategori beskriver dig bedst? Mand (32%) Kvinde (68%) Over 65 år (0%) Under 18 år (0%) år (3%) Hvad er dit køn? Mand (32%) Kvinde (68%) Kvinde Mand Hvor gammel er du? Over 65 år 56-65 år (19%) Under 18 år 18-25 år (3%) 26-35 år (16%) 36-45 år (23%) 46-55 år (39%) Under 18 år 18-25 år 26-35 år 36-45

Læs mere

KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE

KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE KLIMAPLAN OG MEDARBEJDERNES TRANSPORT I KØBENHAVNS KOMMUNE Transportvalg - fra bolig til arbejde Daglig transport- fra bolig til arbejde [km] EN ANDERLEDES EVOLUTIONSKURVE 1% Koll/cykel 1% 39% 43% 21%

Læs mere

UNDERSØGELSE AF TRANSPORTVANER 11 VIRKSOMHEDER I SKEJBY

UNDERSØGELSE AF TRANSPORTVANER 11 VIRKSOMHEDER I SKEJBY UNDERSØGELSE AF TRANSPORTVANER VIRKSOMHEDER I SKEJBY Dato December 0 Citat fra undersøgelsen: "Jeg behøver ikke bestikkelse for at cykle" Citat fra undersøgelsen: "Af ideologiske grunde ser jeg ikke nogen

Læs mere

Finansieres gennem rammen til cykelstiprojekter. Der er. indtil 2019 er ca. 1,06 mio. kr. pr. år. indtil 2019 afsat omkring 1,06 mio. kr. pr. år.

Finansieres gennem rammen til cykelstiprojekter. Der er. indtil 2019 er ca. 1,06 mio. kr. pr. år. indtil 2019 afsat omkring 1,06 mio. kr. pr. år. Projekt 2016 2017 2018 2019 Finansiering Cykelparkering Der vil løbende blive foretaget vurderinger af hvor der er behov for etablering af yderligere cykelparkering i Randers centrum, centerbyerne og lokalbyerne,

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

MOBILITETSPLAN 2015-2018 RANDERS KOMMUNE

MOBILITETSPLAN 2015-2018 RANDERS KOMMUNE MOBILITETSPLAN 2015-2018 RANDERS KOMMUNE Mobilitetsplan 2015-2018 2 Mobilitetsplan 2015-2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion Hvorfor udarbejde en mobilitetsplan for Randers? Mobilitetsinitiativer i Mobilitetsinitiativer

Læs mere

Grøn Transport & Grønne Politikker

Grøn Transport & Grønne Politikker Grøn Transport & Grønne Politikker Transportoptimeringsprojekt -Vi kunne spare 21 biler uden at forringe brugernes services -Vi kunne spare 2 millioner kr. år ved at centralisere vognparken -Vi kunne reducere

Læs mere

Mobility Management i Novo Nordisk. Kasper Dam Mikkelsen, NIRAS På vegne af Søren Spielberg-Winther Transform21, 21. november 2012

Mobility Management i Novo Nordisk. Kasper Dam Mikkelsen, NIRAS På vegne af Søren Spielberg-Winther Transform21, 21. november 2012 Mobility Management i Novo Nordisk Kasper Dam Mikkelsen, NIRAS På vegne af Søren Spielberg-Winther Transform21, 21. november 2012 Mobility Mgt. i Måløv Mobilitetsnetværksmøde Veksø 8. marts 2012 Slide

Læs mere

Cykelhandleplan. I Køge cykler vi det er sjovt, sundt, nemt og trygt

Cykelhandleplan. I Køge cykler vi det er sjovt, sundt, nemt og trygt Cykelhandleplan I Køge cykler vi det er sjovt, sundt, nemt og trygt 2015 Projektnr. A042982 Dokumentnr. A042982-1 Version 1.0 Udgivelsesdato 22.05.2015 Udarbejdet KBJN/EBKN Kontrolleret VIFO Godkendt EBKN

Læs mere

MOBILITET I DANSKE KOMMUNER

MOBILITET I DANSKE KOMMUNER MOBILITET I DANSKE KOMMUNER Inspiration og resultater fra Danmarks største mobilitetsprojekt Formel M FORORD Med denne folder bevæger du dig ind i et univers, der handler om at planlægge og udvikle en

Læs mere

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE

CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE CykelPolitik ESBJERGKOMMUNE 2012-20 541 TRYKSAG 457 Rosendahls f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel

Læs mere

Forsøget, der er organiseret som et projekt med navnet; HUR Pendlerkontor startede op i september 2002.

Forsøget, der er organiseret som et projekt med navnet; HUR Pendlerkontor startede op i september 2002. HUR Pendlerkontor Projektleder Mette Haas, Hovedstadens Udviklingsråd Forsøg med mobility management HUR besluttede den 24. april 2002 at etablere et toårigt forsøg med mobility management. Samtidig besluttede

Læs mere

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet

Sådan. grøn. bliver din transport. Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet Sådan bliver din transport grøn Gode råd til, hvordan din virksomhed kan spare penge på transport samtidig med, at det er til gavn for klimaet TRANSPORTEN ER EN KLIMASYNDER Vognparken Transport er en af

Læs mere

Hvad skal der til for, at folk vil åbne bildøren for hinanden?

Hvad skal der til for, at folk vil åbne bildøren for hinanden? Hvad skal der til for, at folk vil åbne bildøren for hinanden? kasper.noer@alexandra.dk Vision 2030 for Aarhus by www.smartmobilitet.dk Udfordring Mobility as a Service Nigel Zhuwaki Studiets opdrag Hvor

Læs mere

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen

DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08. Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen DNs syn på kommissionens arbejde i relation til klimamålene 31.januar 08 Gunver Bennekou, direktør i DN, medlem af Infrastrukturkommissionen Regeringens pejlemærke Transportsektorens CO 2 udslip skal

Læs mere

Hvorfor stiller vi cyklen?

Hvorfor stiller vi cyklen? Hvorfor stiller vi cyklen? Indledning Danmark er et cykelland. Sammen med Holland er vi to af de lande, hvor flest mennesker cykler. Cyklen er en del af vores kultur, noget vi er stolte af, og det er f.eks.

Læs mere

Test en elcykel et storskala pendler-elcykel projekt

Test en elcykel et storskala pendler-elcykel projekt Abstract Test en elcykel et storskala pendler-elcykel projekt 1.1 Baggrund 1. august 2013 søsatte Gate 21, 8 kommuner og 8 hospitaler i Region Hovedstaden med støtte fra Cykelpuljen Danmarks største elcykelprojekt.

Læs mere

Program. 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning. 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum

Program. 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning. 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum Program 15 min: Walk & Talk 30 min: Mobilitetsplanlægning 30 min: Gruppearbejde 15 min: Kage 30 min: Plenum Mobilitets- Planlægning også) i din kommune? Anna Thormann Formel M Gate 21 Anna.thormann@gate21.dk

Læs mere

roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility

roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility roundtable 1 Facilities supporting flexible mobility Forum for fremkommelighed og grøn mobilitet Vi bliver nødt til at gøre noget nyt! Mobility Management handler om at påvirke transportvalget i en retning

Læs mere

Referat. TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

Referat. TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Referat Side 1 af 8 Til: Mødedeltagere Dato: 25. februar 2016 Sted: Aarhus Kunsthal Intern workshop om Trafik- og Mobilitetsplanen for Aarhus Midtby I nærværende notat beskrives de emner, som blev diskuterede

Læs mere

Trafikken, ven og fjende

Trafikken, ven og fjende Trafikken, ven og fjende Mulighederne for mere motion og sundhed gennem den daglige transport - kommunernes rolle Medvind på sundheden Et godt udgangspunkt Eksempler Hvor batter det? Anette Enemark Tetraplan

Læs mere

Grøn Køreplan. Nordjyllands Trafikselskab

Grøn Køreplan. Nordjyllands Trafikselskab Grøn Køreplan Nordjyllands Trafikselskab Forord Opgørelserne i denne Grønne køreplan viser heldigvis, at vi, i NT, er godt med, når det handler om at transportere os grønt. Som oftest er det også både

Læs mere

Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk

Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk Transportplaner for virksomheder og erhvervsnetværk Intro v. Jakob Svane Dansk Industri, Infrastruktur Transportplan hos Novo Nordisk v. Søren Spielberg-Winther Transportplaner i erhvervsnetværk v. Joy

Læs mere

Den Gode Cykelstation

Den Gode Cykelstation Knud Trubbach, DSB Niels Hoé-Svendsen, DSB S-tog Kristoffer Kejser, DSB Indledning Hvordan kan man indrette en station, så cyklister for alvor føler sig velkomne? Hvordan kan man sikre, at cykelparkeringen

Læs mere

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH

SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH BUDSKABSKATALOG SUPERCYKELSTIER DEN KORTE VERSION PITCH Supercykelstier er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og 22 kommuner om at skabe et net af cykelpendlerruter i høj kvalitet. Supercykelstierne

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Tag en ide, du har hørt/fået i dag og kvalificer den på de næste ti minutter. Udfyld så meget du kan nå.

Tag en ide, du har hørt/fået i dag og kvalificer den på de næste ti minutter. Udfyld så meget du kan nå. Tag en ide, du har hørt/fået i dag og kvalificer den på de næste ti minutter. Udfyld så meget du kan nå. 1. Få personer med balanceproblemer til at cykle på 3-hjulet el-cykler frem for ikke at cykle eller

Læs mere

Region Hovedstaden 2016

Region Hovedstaden 2016 Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADENS CYKELREGNSKAB Indhold INDHOLD UDARBEJDET AF INCENTIVE FOR REGION HOVEDSTADEN MED EKSTERNE BIDRAG FRA SUPERCYKELSTIER, BY- OG PENDLERCYKEL FONDEN OG GATE 21. 2 5 FORORD

Læs mere

Region Hovedstaden 2016

Region Hovedstaden 2016 Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADENS CYKELREGNSKAB 2016 INDHOLD UDARBEJDET AF INCENTIVE FOR REGION HOVEDSTADEN MED EKSTERNE BIDRAG FRA SUPERCYKELSTIER, BY- OG PENDLERCYKEL FONDEN OG GATE 21. 2 Indhold

Læs mere

& '( " #) * + ,-.! /)-0/* * 0 0 00 * 02 * 3 " #)

& '(  #) * + ,-.! /)-0/* * 0 0 00 * 02 * 3  #) #$ & '( #) * + #, $/)01 /)0/* * 0 0 00 * 02 * 3 /)0/* * #) '( 2222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222

Læs mere

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET

ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET ET INNOVATIONSFORLØB OM MOBILITET Hvad er MOBILITET Mobilitet er mere end rejsen fra a til b. Mobilitet handler ikke kun om afstanden fra a til b Uden god mobilitet hænger det moderne liv dårligt sammen.

Læs mere

Af Claes Nilas, adm.direktør, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)

Af Claes Nilas, adm.direktør, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) Mobility Management: Den fleksible transportadfærd fremmes Af Claes Nilas, adm.direktør, Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) HUR Pendlerkontor startede i september måned 2002 et samarbejde med virksomheder

Læs mere

Resultater fra Fredericia Cykelby. Vejforum 2012

Resultater fra Fredericia Cykelby. Vejforum 2012 Resultater fra Fredericia Cykelby Vejforum 2012 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Nationalt cykelbyprojekt Udvidet cykelbyprojekt ældre + børn EU projekt - BTB Cykelparkering ved stationen By- og pendlercykler

Læs mere

Cykelpolitik 2013-18

Cykelpolitik 2013-18 Cykelpolitik 2013-18 2 02 Forord 03 Status for cykeltrafikken i Frederiksberg Kommune 2012 06 Vision, mål og indsatsområder 07 Indsatsområde 1: Fremkommelighed og sikkerhed for cyklister 09 Indsatsområde

Læs mere

handlingsplan for cyklisme

handlingsplan for cyklisme handlingsplan for cyklisme Ballerup prioriterer cyklismen højt, og vil med denne handlingsplan vise at vi sætter handling bag cykelpolitikken. Cykling er for Ballerup en integreret del af den moderne by,

Læs mere

Taleseddel. Movia virkelighed Kommunernes virkelighed. Den virkelige virkelighed. Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Fra: Miljøtrafikuge, 2000

Taleseddel. Movia virkelighed Kommunernes virkelighed. Den virkelige virkelighed. Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Fra: Miljøtrafikuge, 2000 Taleseddel Hvor kommer vi fra? Hvor er vi på vej hen? Movia virkelighed Kommunernes virkelighed Den virkelige virkelighed Fra: Miljøtrafikuge, 2000 Mobilitet: Noget helt nyt? Trafik- og Miljøhandlingsplaner

Læs mere

Mobilitetsplan. Gentofte Hospital

Mobilitetsplan. Gentofte Hospital Mobilitetsplan 2014 Region Hovedstaden Gentofte Hospital Mobilitetsplan Gentofte Hospital Gentofte Hospital Indhold Introduktion s. 3 Mobilitetsplan for Gentofte Hospital s. 5 Til og fra Gentofte Hospital

Læs mere

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd?

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? - Forskeranalysen Marie Karen Anderson Center for Transport Analytics Transport Division DTU Management marie@dtu.dk

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Gladsaxe Cykler Cykelby under Cykelpuljen 2014

Gladsaxe Cykler Cykelby under Cykelpuljen 2014 Bilag 4 Indhold, målsætning og aktiviteter i de lokalt forankrede indsatsområder Gladsaxe Cykler er bygger på fem primære indsatsområder, der skal udvikles og gennemføres i tæt samarbejde med de lokalt

Læs mere

Aarhus Cykelby. Cykelpuljen 2012. nye ambitioner for fremtidens cykelby. Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø

Aarhus Cykelby. Cykelpuljen 2012. nye ambitioner for fremtidens cykelby. Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Cykelby Cykelpuljen 2012 nye ambitioner for fremtidens cykelby Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus cykelby - cykelpuljen 2012 forord Aarhus Kommune har med en historisk stor cykelsatsning

Læs mere

TRANSPORTANALYSE LOKALISERING I ØRESTAD

TRANSPORTANALYSE LOKALISERING I ØRESTAD TRANSPORTANALYSE LOKALISERING I ØRESTAD RAMBØLL I ØRESTAD På verdensplan 13.000 ansatte på 300 kontorer i 35 lande De danske Rambøll-selskaber i hovedstaden blev i 2010 samlet i et nyt domicil i Ørestad

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020 TÅRNBY KOMMUNE Cykelregnskab 2015-2020 1 Indhold: Indledning - Cykelregnskab 2015... 3 Hvorfor cykler borgerne i Tårnby?... 4 og hvorfor ikke?... 6 Ikke - cyklisterne i Tårnby Kommune... 7 Cykling og trafiksikkerhed...

Læs mere

Det er sundt at cykle

Det er sundt at cykle Cykelregnskab Indholdsfortegnelse 5 Forord 6-7 Vi cykler mere 8-9 Sund på cykel 10 Hvem cykler? 12-13 Cyklen hjælper klimaet 14-15 Borgernes holdning til cykling 16-17 Potentiale for mere cykling i Favrskov

Læs mere

Cykelhandleplan 2012 lang udgave udmøntning af Cykelpolitik Esbjerg Kommune 2012-20. Version 10 10 2012

Cykelhandleplan 2012 lang udgave udmøntning af Cykelpolitik Esbjerg Kommune 2012-20. Version 10 10 2012 Cykelhandleplan 2012 lang udgave udmøntning af Cykelpolitik Esbjerg Kommune 2012-20 Version 10 10 2012 1 Indholdsfortegnelse område 1: Forbedrede faciliteter for cyklister... 5 område 2: Sikkerhed....

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

gladsaxe.dk Idékatalog På cykel til indkøb

gladsaxe.dk Idékatalog På cykel til indkøb gladsaxe.dk Idékatalog På cykel til indkøb 1 Gladsaxe Cykler er Gladsaxe Kommunes overordnede indsats for at få flere til at benytte cyklen som transportmiddel. Et af flere indsatsområder, som Trafikog

Læs mere

Transportvaneundersøgelser

Transportvaneundersøgelser Transportvaneundersøgelser Transportvaneundersøgelser gennemført i Beder-Malling 2014-2016 UDARBEJDET AF SMART MOBILITET, AARHUS KOMMUNE 15. marts 2018 Skrevet af: Liv Maria Stender Transportvaneundersøgelser

Læs mere

røn Køreplan SIEMENS WIND POWER, Aalborg

røn Køreplan SIEMENS WIND POWER, Aalborg G røn Køreplan Brochure Siemens.indd 1 SIEMENS WIND POWER, Aalborg 30-06-2010 10:39:58 Brochure Siemens.indd 2 30-06-2010 10:39:58 Forord SIEMENS WIND POWER Aalborg arbejder for at bidrage til en bæredygtig

Læs mere

f f Cykelhandleplan2012

f f Cykelhandleplan2012 CykelHandleplan...KORT UDGAVE 2012 - udmøntning af Cykelpolitik Esbjerg Kommune 2012-20 f f f: Cykelhandleplan2012 INDLEDNING Cykelhandleplanen, som du ser her, er en kort udgave af Cykelhandleplan 2012

Læs mere

Jeg kan køre i bil som jeg vil, for det er mit kørekort!

Jeg kan køre i bil som jeg vil, for det er mit kørekort! Jeg kan køre i bil som jeg vil, for det er mit kørekort! Diskussion om at køre i bil på tjenesterejser Hovedspørgsmål Skriv to ideer til, hvad der kan få os til at bruge bilen mindre og samtidigt mere

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere