Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland"

Transkript

1 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Morten Fischer Mortensen

2 1 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland De permafrosne køkkenmøddinger ved Qeqertasussuk og Qajaa i Vestgrønland er enestående, da de indeholder store mængder af velbevaret organisk materiale fra de palæoeskimoiske kulturer Saqqaq og Dorset. De permafrosne køkkenmøddinger er i sagens natur sårbare over for temperaturstigninger, og da en global opvarmning forventes at påvirke de arktiske områder i særlig grad, er der en velbegrundet bekymring for, at det vil have negative konsekvenser for bevaringsforholdene. Nationalmuseets Bevaringsafdeling har derfor iværksat et forskningsprojekt Klimaændringer og køkkenmøddinger når permafrosten forsvinder som har til formål at undersøge og monitere miljøtilstanden i køkkenmøddingen Qajaa ved Ilulissat gennem en årrække. I feltsæsonen 2010 blev et profil i køkkenmøddingens randzone blotlagt og undersøgt. I den forbindelse blev der blandt andet udtaget en lagsøjle af hele profilet, suppleret med enkeltprøver, til videre naturvidenskabelige undersøgelser i Danmark. Formålet med undersøgelserne beskrevet i denne rapport har været følgende: Beskrivelse af køkkenmøddingens sedimentsammensætning ud fra Troels-Smith klassificeringssystemet (1955) Udtagning af materiale til 14 C dateringer af markante skift i sedimentet, samt over og under et formodet tsunami lag. Udtage evt. kulturelementer i profilet (hår, barder, knogler mm.) Undersøge om lagserien har potentiale til yderlige analyser f.eks af skiftende miljøforhold, klimaændringer mm.

3 2 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Materiale og metoder Prøveserien dækker i alt 120 cm, fra 25 cm til 145 cm over nulpunktet, og blev udtaget i blokke af ca. 15 cm længde. Dertil kommer enkeltprøver udtaget omkring et formodet tsunami-dannet lag med henblik på at finde egnet materiale til 14 C-datering. Profilet blev opmålt i felten og lagsøjlens placering angivet (figur 1). Prøverne har herefter været nedfrosset frem de videre undersøgelser på NNU. I forbindelse med sedimentbeskrivelsen i laboratoriet er der udtaget organiskmateriale til datering af markante sedimentskift. Ligeledes er der udtaget en kontinuerlig pollenserie til evt. yderlige undersøgelser (tabel 1). Alle prøver til 14 C-dateringer er tørret og afvejet. Kulturspor i form af hår, barder, hugspåner og forarbejdet sten er udtaget (tabel 1). Der er ikke foretaget en egentlig makrofossilanalyse, men hyppigt forekommende makrofossiler er noteret (figur 2, tabel 2). Af i alt 21 pollenprøver er 4 prøver præpareret og gennemset for at vurdere bevaringsforholdene for mikrofossiler, se tabel 1. Figur 1. Profilopmåling af køkkenmøddingen udført under feltarbejdet i 2010 (H. Matthiesen). Lagsøjlen er markeret med sort.

4 3 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Resultater Sedimentet består flere steder af forholdsvist elastisk, tørveholdigt materiale, som har været komprimeret under køkkenmøddingens egen vægt. Efter udtagelse i felten har prøverne derfor udvidet sig en smule, og ved undersøgelsen var flere af prøverne derfor et par cm længere end angivet. De i felten angivne dybder for de enkelte 15 cm stykker er brugt i beskrivelsen, ligesom prøven er presset tilbage i sin oprindelige form ved angivelse af skift i lagfølgen. Dette er gjort, for at lagsøjlen ikke skulle blive længere end ved udtagningen. Dertil kommer at flere af lagene er forholdsvist skråt stillet (se figur 1 og 3). Der må derfor påregnes en vis usikkerhed i angivelsen af lagtykkelsen og niveau for sedimentskift, når der sammenlignes med feltopmålingen. Figur 2. Hyppigt forekommende makrofossiler i nedre del af køkkenmøddingen. 1. Salix (pil), 2 Montia fontana (Stor Vandarve), 3 Empetrum nigrum (Revling), 4 Ranunculus hyperboureus (Trefliget Ranunkel), 5. fluepuppe. Ved undersøgelsen i laboratoriet har det været muligt at opdele lagsøjlen i 12 lag, som alle kan korreleres med profilopmålingen og fotos af profilet (figur 1 og 3). Overordnet kan lagene grupperes i 4 hovedtyper: Den ældste køkkenmødding, som består af lagende A, B og C. Sphagnumtørv uden kulturspor bestående af lag D, E, F, G, H og I. Den yngste køkkenmødding, lag J og K. Gruslaget med recente planter og rødder, lag L. Den detaljeret logbeskrivelse er listet i tabel 2.

5 4 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Figur 3. Log af profilet til venstre. Prøver af kulturrester og til 14 C-dateringer er markeret i højre side, mens niveau for udtagne pollenprøver er markeret med P i venstre side. Foto af profil med optegnede lag (foto J.S. Johnsen)

6 5 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Diskussion Bevaringsforholdene i køkkenmøddingen er generelt meget gode for både kulturlevn, pollen og makrofossiler. Den ældste køkkenmødding De nederste lag, A, B og C, består af køkkenmødding tilhørende Saqqaq-kulturen. Udover andelen af mosser er der ikke umiddelbart forskel på lag A og B, hvor kulturelementerne er rigt repræsenteret. Særligt hugspåner, fragmenter af barde samt hår, men også bearbejdet sten forekommer. Herunder en fladehugget og delvist slebet pilespids (figur 4). Blade og kviste af forskellige tørbundsurter, især Empetrum nigrum (Revling), må nok også tolkes som et udsmid og dermed et kulturelement. Lag C består af samme grundmasse som A og B, men her ses ingen eller kun få kulturspor. Af planter som har vokset på køkkenmøddingen er Ranunculus hyperboureus (Trefliget Ranunkel) og Montia fontana (Stor Vandarve) rigt repræsenteret. De mest almindelige planters økologi og udbredelse er beskrevet sidst i rapporten. Sphagnumtørv Køkkenmøddingen overlejres af en meget velbevaret Sphagnum-tørv, lag D, F og H, der gennembrydes af to mørkfarvede lag, E og G, bestående af rodfilt. De to mørkfarvede lag er formentlig dannet i perioder med mere tørre forhold på lokaliteten. Dannelsen af Sphagnum-tørven skyldes et fugtigere miljø i mosen, hvilket kan have sin årsag i: 1. Ændrede klimaforhold og øget nedbør på lokaliteten. 2. Ophør af bosættelse. Sphagnum vokser i næringsfattige og sure miljøer og har formentlig svært ved at trives i et vådområde, som jævnligt tilføres næringsstoffer fra bosættelsen. Hvilken af de to mulige forklaringer, som er den rigtige, er på nuværende tidspunkt ikke muligt at afklare. Den yngste køkkenmødding Sphagnumlaget afløses af et mørkere lag, J og K, som består af rodfilt. Af feltopmålingerne fremgå det at lagene indeholder kulturrester fra Dorset-kulturen. Der er under analyserne ikke fundet direkte kulturspor i sedimentet, men flere steder optræder større lag af plantemateriale, primært Empetrum nigrum, som tilhører et plantesamfund, der vokser på tør bund. Som ved Saqqaq-laget er det nærliggende at tolke dette plantemateriale som et kulturelement, eksempelvis som følge af udmugning af sengehalm eller lignende. Alternativt kan det være plantemateriale, som er udvasket ved regnskyl og/eller sne smeltning, men manglen på sand og grus samt fraværet af andre plantearter i lagene støtter ikke denne tolkning.

7 6 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland At de vekslende lag mellem Empetrum og rodfilt skyldes skiftende vegetation, evt. som følge af varierende fugtighed i mosen, forklarer ikke, hvorfor det kun er tørbundsplanterne som bevares og ikke vådbundsplanterne. Lagserien afsluttes med et groft sand/gruslag, som muligvis er aflejret af en tsunami bølge opstået ved kælvning af et større isbjerg fra den nærliggende gletsjer. Forslag til videre undersøgelser Den velbevarede aflejring, med repeterende miljøændringer og kulturpåvirkning, er ud fra et geobotanisk synspunkt meget spændende. Både pollen- og makrofossilerne er generelt meget velbevarede og er velegnede til videre analyser. En detaljeret analyse vil formentlig kunne besvare en række spørgsmål om mosens udvikling i relation til områdets kultur- og klimahistorie, herunder dannelsen af sphagnumtørven og de mørke udtørringsstriber i tørven. Derudover vil de kunne bidrag med yderlige informationer om miljøet og aktiviteterne omkring bopladsen. Makrofossilanalysen vil i særlig grad tilvejebringe informationer om mosens egen økologi samt om forandringer i nærmiljøet, herunder bopladsen. Pollenanalysen kan bidrage med områdets vegetationshistorie og koble den til de klimasvingninger, som har fundet sted. Derudover kan en analyse af andre mikrofossiler, som svampesporer, parasit æg, alger mm. hjælpe med at beskrive miljøforholdene omkring bopladsen. Anslået tidsforbrug ved en detaljeret analyse af profilet: 1. Detaljeret makrofossilanalyse af hele lagsøjlen. Varighed 2-3 mdr. inkl. rapport/bidrag til artikel 2. Pollenanalyse af pollenprøver fordelt gennem hele lagsøjlen. Varighed 2-3 mdr. inkl. rapport/bidrag til artikel.

8 7 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Pollenprøver Højde (cm) over Bemærkninger 0-punkt M M M72538 (præpareret) 41 Velbevaret, Poa, Salix, Ranunculus M M M M72542 (præpareret) 68 Velbevaret, Poa, Ranunculus, Montia, Betula, svampespore. M M M72545 (præpareret) 88 Velbevaret, Poa, Carex M72546 r93 M M M M M M72552 (præpareret) 116 Velbevaret, Poa, Betula, Empetrum, forskellige svampespore. M M M M Makroprøver Højde (cm) over Bemærkninger 0-punkt M Hår. M Spåner. M Barde? M Barde. M5 50 Spån og trækul. M6 48 Hår. M7 56 Spån. M ,9 mg. Montia og Empetrum til 14C, tørret. M ,9 mg. Sphagnum til 14C, tørret. M ,1 mg. Sphagnum til 14C, tørret. M ,1 mg. Sphagnum til 14C, tørret. M ,6 mg. Sphagnum til 14C, tørret.

9 8 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Makroprøver Højde (cm) over Bemærkninger 0-punkt M ,7 mg. Empetrum til 14C, tørret. Prøve 1 2,3 mg. Cerastium sp., Betula nana. Prøve 3 1,8 mg. Poa sp., Drapa sp., Betula nana. Prøve 6 7,9 mg. Betula nana, mos. Prøve 8 10,9 mg. Betula nana, Drab sp., Empetrum, Poa sp. Ericaceae sp. Blade. Andet Højde (cm) over Bemærkninger 0-punkt Pilespids 42 Delvist sleben = Sen Saqqaq Afslag? 61 Tabel 1. Oversigt over udtaget prøver af pollen og makrofossiler.

10 9 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Lag Højde (cm) over 0-punkt TS log L Ga1, Gs3, Gg++, Th 0 +++, Nig. 1, Strf.0, Elas. 1, Sicc. 3. Farve: Grå. K Th 2-3 3, Tb 1-2 1, Dl+++, [Rud.Cult.+++], Nig. 2, Strf.3, Elas. 1-2, Sicc. 3. Farve: Brun. Fos. Veg: Empetrum nigrum. J Th 2-3 3, Tb 1-2 1, Dl+++, [Rud.Cult.+++], Nig. 3, Strf.3, Elas. 1-2, Sicc. 2. Farve: Sortbrun. Fos. Veg: Empetrum nigrum. I Tb 2-3 4, Tl+++, Th+++, Nig. 1, Strf.1, Elas. 3, Sicc. 2. Farve: Gulbrun. Fos. Veg: Sphagnum sp., Empetrum nigrum. H Tb 1 4, Th+, Nig. 1, Strf.1, Elas. 3, Sicc. 2. Farve: Gulbrun. Fos. Veg: Sphagnum sp. G Th 2-3 4, Nig. 3, Strf.2, Elas. 2, Sicc. 2. Farve: Brunsort. Fos. Veg: Poa sp. F Tb 1 4, Th+, Nig. 1, Strf.1, Elas. 3, Sicc. 2. Farve: Gulbrun. Fos. Veg: Sphagnum sp. E Th 2-3 4, Nig. 3, Strf.2, Elas. 2, Sicc. 2. Farve: Brunsort. Fos. Veg: Poa sp. D Tb 1 4, Th+, Nig. 1, Strf.1, Elas. 3, Sicc. 2. Farve: Gulbrun. Fos. Veg: Sphagnum sp. Bemærkninger Gruslag med recente planter/rødder. Grundmassen er som det underliggende lag, men lysere som følge af større udtørring. Relativ homogen rodfilt som opsprækker i vandrette flager. Gentagne mørkere lag bestående udelukkende af Empetrum nigrum blade, pinde og frø ses. Disse lag er formentlig kulturaflejrede. Ved 120 cm findes mindre afslag (ikke udtaget). Velbevaret, filtet, homogent sphagnumtørv som underliggende lag, men med skiftende mørkfarvede, tynde horisonter bestående af Sphagnum iblandet terrestrisk materiale: pinde, blade. Lagene kan muligvis være kulturaflejret, fremkommet ved udrømning af sengehalm eller lignende. Laget er en overgangszone mellem det underliggende lag cm og det overliggende lag cm. Velbevaret, filtet, homogent sphagnumtørv med rødder. Rodfilt med græsstængler og græsfrø. Velbevaret, filtet, homogent sphagnumtørv med rødder. Rodfilt med græsstængler og græsfrø. Velbevaret, filtet, homogent sphagnumtørv med rødder.

11 10 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Lag Højde (cm) over 0-punkt TS log C Th 2 4, Tb+, Nig. 4, Strf.2, Elas. 3, Sicc. 2. Farve: Brunsort. Fos. Veg: Salix, Ranunculus hyperboureus, Montia Fontana, Empetrum nigrum. Fos. Animalia: Mider, fluepubber. B Tb 2 1, Th 2 3, Dl+++, Gg+, Ga+,Gs+, [Rud.Cult.2], Nig.3-4, Strf.1, Elas. 2, Sicc.3. Farve: Brunsort. Fos. Veg: Salix, Ranunculus hyperboureus (Trefliget Ranunkel), Montia fontana (Stor Vandarve), Empetrum nigrum (Revling). Fos. Animalia: Hår, mider, fluepupper, barde. A Th 2 4, Dl+++, Tb++, Gg+, Ga+,Gs+, [Rud.Cult.2], Nig.3-4, Strf.1, Elas. 2, Sicc.3. Farve: Brunsort. Fos. Veg: Salix, Ranunculus hyperboureus (Trefliget Ranunkel), Montia fontana (Stor Vandarve), Empetrum nigrum (Revling). Fos. Animalia: Hår, mider, fluepupper, barde. Bemærkninger Rodfilt, mere homogent end foregående lag, sprækker op i vandrette flager. Indeholder ikke pinde eller spåner. Muligt afslag i 61 cm udtaget. Imod toppen af laget tiltager mængden af Montia fontana og Empetrum nigrum. Sedimentet består grundlæggende af samme grundmasse som det underliggende lag, dog med en større andel af mosser som forekommer i spredte ansamlinger. Mindre sand og gruslag ved 48 cm. Heterogent lag af organisk materiale, pinde, plantefrø, rødder/rodfilt, samt sand, grus og mindre sten, grus og sand. En stor andel af plantematerialet er terrestrisk og har vokset på tørbund. I denne kontekst er det nærliggende at tolke det som kulturaflejret eg. sengehalm af Revling som er udkastet i mosen. Af mere håndfaste kulturspor findes rester af barde, hugspåner af træ, afslag af sten, og ved 42 cm er der fundet en fladehugget pilespids. Omkring 43 og 46 cm findes mindre sand og gruslag. Tabel 2. Troels-Smith-beskrivelse af mosens/køkkenmøddingens lagfølge.

12 11 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Figur 4. Fladehugget og delvist slebet pilespids fra Saqqaq-kulturen fundet i lag A (42 cm).

13 12 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Trefliget Ranunkel, Ranunculus hyperboreus, er en meget lille og fin, mørk grøn, flerårig urt, der normalt kun bliver et par cm høj. Trefliget Ranunkel blomster i juli og august med meget små gule blomster. Planten vokser på våd jord ved vandområder. Artsnavnet hyperboreus kommer fra det græske hyper (ovenfor) og latin boreus (nord). Navnet henviser til artens nordlige distribution

14 13 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Stor Vandarve, Montia fontana, er lille enårig urt med kødfulde, modsatte blade. Stilke er ofte forgrenet, og planten danner undertiden løst forbundet puder som ses på billede. Den blomster i maj-juni med små uanselige hvide blomster, som hurtigt falder af. Den vokser på fugtig jord i højere vegetation på beskyttede strande, og i det indlandet på ved vandløb og våde enge. Artsnavnet fontana stammer fra det latinske fons (forår, godt) og betyder "vokser kilderne".

15 14 Køkkenmøddingen ved Qajaa, Vestgrønland Revling, Empetrum nigrum subsp. Hermanphroditum, (her er beskrevet underarten hermaphroditum/fjeld- Revling, som er almindelig på Grønland) er en lav stedsegrøn dværgbusk med uanselige blomster og sorte bær. Revling vokser på tør til fugtig bund på åben og mager jord, heder, åbne skove, højmoser, klitter. Artsnavnet nigrum stammer fra det latinske niger (sort) og henviser til frugtfarven, mens hermaphroditum refererer til at blomsterne i underarten er tvekønnet.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. 1 Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser 12:2010 Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. Morten Fischer Mortensen og Peter Steen Henriksen 2 Nationalmuseets Naturvidenskabelige

Læs mere

Afdeling for Konservering og Naturvidenskab

Afdeling for Konservering og Naturvidenskab Afdeling for Konservering og Naturvidenskab Manual for udtagning af pollenprøver Hvad er pollenanalyse? Pollenanalysen består i under mikroskop at artsbestemme og tælle pollen, at registrere hyppighedsforholdet

Læs mere

Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy.

Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy. Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy. Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 29 * 2001 NNU-rapport nr. 29 (2001)

Læs mere

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø

FHM 4427/8 Egehoved, Alrø FHM 4427/8 Egehoved, Alrø KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Rapport vedr. besigtigelse af UTM Ø564900/N6189319, Marin st. 401284 Jesper Frederiksen og Claus Skriver KONSERVERINGS- OG

Læs mere

SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316)

SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316) SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316) Pollenanalyse af en prøve fra et mørkt lag i sandede aflejringer på Fanø Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964

Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964 Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964 (NNU j.nr. A.9166). Mette Marie Hald 1. Indledning Fra udgravninger i forbindelse med fjernvarmenedlægning langs Skindergade og Niels Hemmingsensgade

Læs mere

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Gilleleje Museums

Læs mere

VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707)

VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707) VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707) Vedanatomisk analyse af forkullet lag i en ældre bronzealdergravhøj Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 21

Læs mere

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt

Lag 4: Gruslag og sandlag farvet rødbrunt Kort beskrivelse af hvad der kan ses af jordlagene i de fire huller: Hul 1. Lag 1: Muldlag, med rødder Lag 2: Tyndt sandlag, lyst Lag 3: Muldlag med rødder, se også billede 1.2. Lag 4: Gruslag og sandlag

Læs mere

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen for arkæologisk forundersøgelse af STÆNDERTORVET 1, Roskilde Domsogn ROM 2737 KUAS j.nr. 2010-7.24.02/ROM-0002. Stednr. 020410 STÆNDERTORVET 1 Kulturlag, hustomt, anlægsspor Middelalder Matr.nr. 331a Roskilde

Læs mere

MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389)

MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389) MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389) Kursorisk analyse af trækul fra et stolpehul og gruber fra et neolitisk palisadeanlæg Welmoed Out, ph.d. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum

Læs mere

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769)

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Catherine Jessen og Peter Steen Henriksen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og

Læs mere

Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening

Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening Erosion af Sermermiut-bopladsen Bilag 4 Erosion af bopladsens kant langs kystskrænt B David Barry, Kalundborg Arkæologiforening Modificeret fra Ole Bennike et al. 2004, Ilulissat Isfjord, modificeret fra

Læs mere

HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697)

HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697) HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697) Vedanalyse af trækul fra en gravhøj dateret til neolitikum og ældre romersk jernalder Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 11, 2018

Læs mere

VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270)

VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270) VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270) Pollenanalyse af en prøve fra voldgraven ved Erritsø Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 17 2017

Læs mere

NV Europa - 55 millioner år Land Hav

NV Europa - 55 millioner år Land Hav Fur Formationen moler og vulkanske askelag. Fur Formationen består overvejende af moler med op mod 200 tynde lag af vulkansk aske. Lagserien er ca. 60 meter tyk og forefindes hovedsagligt i den vestlige

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

GILLELEJE KULTURHAVN GIM 3891

GILLELEJE KULTURHAVN GIM 3891 PRØVEUNDERSØGELSESBERETNING v. mus. insp. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESBERETNING v. mus. insp. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Kulturhavn Gilleleje, der er et datterselskab af Gilleleje Brugsforening,

Læs mere

Højmose. Højmose i Holmegårds Mose. Foto: Miljøcenter Nykøbing.

Højmose. Højmose i Holmegårds Mose. Foto: Miljøcenter Nykøbing. fladen er ekstremt næringsfattig, idet den er hævet over grundvandet og modtager sit vand som nedbør. vegetationen er lysåben og består af tuer, som er højereliggende partier med dværgbuske, og høljer,

Læs mere

OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188)

OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188) OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188) Vedanatomisk analyse af en offergrube og fem kogestensgruber Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 8 2015 OBM 7730, Tokkendrup

Læs mere

Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov

Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov Aabenraa Statsskovdistrikt Jordbundsundersøgelse i Bolderslev Skov Maj 2004 Udarbejdet af: Henrik J. Granat DRIFTSPLANKONTORET SKOV- & NATURSTYRELSEN 0 Indholdsfortegnelse 1 Arbejdets genneførelse 2 Undersøgelsesmetode

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Profil af et vandløb. Formål. Teori

Profil af et vandløb. Formål. Teori Dato Navn Profil af et vandløb Formål At foretage systematiske feltobservationer og målinger omkring en ås dynamik At udarbejde faglige repræsentationsformer, herunder tegne et profiludsnit At måle strømningshastighed

Læs mere

Våd hede. Den våde hede har sin hovedudbredelse i Vest- og Midtjylland.

Våd hede. Den våde hede har sin hovedudbredelse i Vest- og Midtjylland. Våde hede findes typisk som større eller mindre flader i lavninger på heder eller som fugtige bælter mellem mose og hede på indlandsheder og klitheder og i kanten af højmoser. Typen omfatter således både

Læs mere

KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932)

KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932) KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932) Vedanatomisk analyse af træ fra palisade/hegnsforløb fra neolitikum Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 18 2016

Læs mere

Jelling. Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne. Projektnummer NNU J. Nr. A 8877 B

Jelling. Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne. Projektnummer NNU J. Nr. A 8877 B Jelling Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne Projektnummer 1097 1315 NNU J. Nr. A 8877 B Rapport over feltarbejde samt orienterende pollenanalyser udført af Charlie Christensen,

Læs mere

STENGADE 58 GIM 4193. KULTURHISTORISK RAPPORT v. cand. pil. Tim Grønnegaard

STENGADE 58 GIM 4193. KULTURHISTORISK RAPPORT v. cand. pil. Tim Grønnegaard KULTURHISTORISK RAPPORT v. cand. pil. Tim Grønnegaard KULTURHISTORISK RAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af den bygningsfredede ejendom Stengade 58 i Helsingør, Ulla

Læs mere

Life IP Arbejder med nye kontrolkriterier som skal sikre mere biodiversitet. Mette M. Ragborg, Natur- og projektkonsulent

Life IP Arbejder med nye kontrolkriterier som skal sikre mere biodiversitet. Mette M. Ragborg, Natur- og projektkonsulent Life IP Arbejder med nye kontrolkriterier som skal sikre mere biodiversitet Mette M. Ragborg, Natur- og projektkonsulent Biodiversitetsindikatorer til en effektbaseret naturtilskudsordning Pilotprojekt

Læs mere

Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320)

Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) Dato: 09.07.2015 Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) I forbindelse med udgravningerne på lokaliteten Ørskovvej (HEM 4291) vest for Herning by, afdækkede Herning Museum

Læs mere

Brovej I, SMS 1020A.

Brovej I, SMS 1020A. Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Brovej I, SMS 1020A. Gennemsyn af makrofossilprøver Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 6 * 2009 NNU-rapport nr. 6 (2009), Brovej I, SMS 1020A, NNU-nr.

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

Skifergas i Danmark en geologisk analyse

Skifergas i Danmark en geologisk analyse Skifergas i Danmark en geologisk analyse Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet Måske Måske ikke Artikel

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Ålekistevej, Mogens Kruse Petersen og Lisbeth Schou Pedersen,

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

Fattigkær. Beskyttelse. Fattigkær i Tinning Mose. Foto: Århus Amt.

Fattigkær. Beskyttelse. Fattigkær i Tinning Mose. Foto: Århus Amt. ene er karakteriseret ved en græs-, star- og sivdomineret vegetation på vandmættede, moderat sure levesteder med en lav tilgængelighed af næringsstoffer. Man kan sige, at fattigkærene udgør en restgruppe

Læs mere

Besøg biotopen Strand og Klit

Besøg biotopen Strand og Klit Besøg biotopen Strand og Klit Lær biotoperne strand og klit at kende. Sand, salt, vind og varme giver planterne nogle vanskelig vilkår. Se hvilke overlevelsesstrategier planterne har udviklet. Strandbredden

Læs mere

Grundvand og terrestriske økosystemer

Grundvand og terrestriske økosystemer Grundvand og terrestriske økosystemer Rasmus Ejrnæs & Bettina Nygaard D A N M A R K S M i L J Ø U N D E R S Ø G E L S E R A A R H U S U N I V E R S I T E T Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet Kildevæld

Læs mere

LIFE14 NAT/DK/ Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær

LIFE14 NAT/DK/ Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær LIFE14 NAT/DK/000012 Rapport Aktion A1 delprojekt 4 Geologisk undersøgelse Langkær 2016 LIFEraisedbogs Raised bogs in Denmark Delområde 4 Langkær Ansvarsfraskrivelse Indeværende rapport er udarbejdet som

Læs mere

Østerild Klitplantage

Østerild Klitplantage Østerild Klitplantage Peter Steen Henriksen og Morten Fischer Mortensen Pollen- og markofossilundersøgelser af marksystem fra sen Bronzealder og efterfølgende miljøændringer NNU rapport 82, 2014 Museum:

Læs mere

Erosion af Sermermiut-bopladsen

Erosion af Sermermiut-bopladsen Erosion af Sermermiut-bopladsen En ikke-faglig vurdering Sammenfatning David I Barry, Kalundborg Arkæologiforening Modificeret fra Ole Bennike et al. 2004, Ilulissat Isfjord, modificeret fra Tinna Møbjerg,

Læs mere

Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift

Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift Effekt af den tidligere drift på græsarealer - etablering af ny og naturvenlig drift Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug På fem udvalgte arealer i området omkring Rødding sø er der udført jordanalyser, målt

Læs mere

ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247)

ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247) ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247) Pollenanalyse af en prøve fra ardspor fra ældre jernalder Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum

Læs mere

STRANDGADE GIM BESIGTIGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

STRANDGADE GIM BESIGTIGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard BESIGTIGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard STRANDGADE 87 BESIGTIGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Besigtigelsens forhistorie Ejerforeningen den Fenwickske Gård, Strandgade 85-87 i Helsingør

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472

Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU j.nr. 2472 Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord NMU j.nr. 2472 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Strandhuse, Kolding Fjord i forbindelse med etablering af spildevandsledning NMU

Læs mere

Novana-Pilotprojekt. Klittyperne 2130, 2140 og 2190 i Nordjyllands Amt

Novana-Pilotprojekt. Klittyperne 2130, 2140 og 2190 i Nordjyllands Amt Novana-Pilotprojekt Klittyperne 2130, 2140 og 2190 i Nordjyllands Amt Ejstrup Klit og Egvands Bakker, 193 Nærmeste, større klitområde Let adgang via hovedvej gennem området Kortlægning af EF-Habitatområde

Læs mere

Glattrup IV, SMS 960A.

Glattrup IV, SMS 960A. Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Glattrup IV, SMS 960A. Gennemsyn af makrofossilprøver Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 5 * 2009 NNU-rapport nr. 5 (2009), Glattrup IV, SMS 960A, NNU-nr.

Læs mere

Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark

Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark Jordbundskortlægning Life Raised Bogs in Denmark (Liferaisedbogs, Life14 NAT/DK/000012) Delområde 3 Store Vildmose Aktion A1 Forside Billeder tegnet af Vagn Klitgaard, Jammerbugt Kommune Ansvarsfraskrivelse

Læs mere

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen

Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen Vejledning i prøveudtagning Drænvandsundersøgelsen 2013/14 Side 2 Præsentation af udstyr Side 3 Prøvetagning fra drænudløb Side 4 Prøvetagning fra drænbrønd Side 6 Prøvetagning fra vandløb eller afvandingskanal/-grøft

Læs mere

Vedanatomisk analyse af materiale fundet i arkæologisk udgravning ved Lindegaarden, Ribe ASR 13 II. af Claudia Baittinger

Vedanatomisk analyse af materiale fundet i arkæologisk udgravning ved Lindegaarden, Ribe ASR 13 II. af Claudia Baittinger Vedanatomisk analyse af materiale fundet i arkæologisk udgravning ved Lindegaarden, Ribe ASR 13 II af Claudia Baittinger Forskning og Formidling Danmarks Oldtid Naturvidenskab Vedanatomi NNU Rapport 4

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden BILAG 19 Bevarings afdelingen Fasangården, Frederiksberg Have Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden Bevaringsafdelingen, Bygning og Inventar - Farvearkæologiske

Læs mere

Den sårbare kyst. 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon

Den sårbare kyst. 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon Den sårbare kyst Af: Mette Bendixen, Bo Elberling & Aart Kroon 28 TEMA // Permafrosten overrasker! Her ses den store landtange, der strakte sig flere hundrede meter ud i deltaet i år 2000. Foto: C. Siggsgard.

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er bredt ægformede og med hel bladrand. Løvbladene er bredt ægformede med små indskæringer i bladranden. I de tidlige stadier kan agerstedmoder forveksles med storkronet ærenpris og andre ærenprisarter,

Læs mere

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur

Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Beregning af bufferzoner på marker, der grænser op til Kategori 1 og 2 natur Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. september 2015 Bettina Nygaard & Jesper Bladt Institut for Bioscience

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Arkæobotanisk analyse af prøve fra Tyrsbjergvej (OBM 2830, FHM 4296/567), fra ældre germansk jernalder

Arkæobotanisk analyse af prøve fra Tyrsbjergvej (OBM 2830, FHM 4296/567), fra ældre germansk jernalder Rapport fra Moesgårds konserverings og naturvidenskabelig afdeling Moesgård d. 25/8 2011 Arkæobotanisk analyse af prøve fra Tyrsbjergvej (OBM 2830, FHM 4296/567), fra ældre germansk jernalder Indledning

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede HBV 1261 Tuesbøl Arkæologisk undersøgelse 2006 Bygherrerapport Det undersøgte og udgravede område ved udstykningen Søparken. Matr.nr. 1.dl, Tuesbøl By, Brørup sogn, Malt herred, Ribe amt. Museet på Sønderskov

Læs mere

TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355)

TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355) TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355) Vedanatomisk analyse af træ fra en keramikovn fra yngre jernalder Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 11 2016 TAK 1550,

Læs mere

Kultureng. Kultureng er vidt udbredt i hele landet og gives lav prioritet i forvaltningen.

Kultureng. Kultureng er vidt udbredt i hele landet og gives lav prioritet i forvaltningen. e er intensivt udnyttede, fugtige græsmarker, der jævnligt drænes og gødskes og er domineret af udsåede kulturgræsser og kløver. findes på intensivt udnyttede lavbundsjorder i hele landet. Arterne i kultureng

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

KAM j.nr , Statoil 2006, område A - tankanlæg Oversigtsplan over det prøvegravede areal Målestok 1:10.000

KAM j.nr , Statoil 2006, område A - tankanlæg Oversigtsplan over det prøvegravede areal Målestok 1:10.000 Oversigtsplan over det prøvegravede areal Målestok 1:10.000 Oversigtsplan over det prøvegravede areal Målestok 1:10.000 Areal frigivet til anlægsarbejde (11,97 ha) Areal udpeget til afsluttende arkæologisk

Læs mere

EBM 814, Ørupgård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk undersøgelse af. EBM 814, Ørupgård. Peter Hambro Mikkelsen

EBM 814, Ørupgård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk undersøgelse af. EBM 814, Ørupgård. Peter Hambro Mikkelsen EBM 814, Ørupgård KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Arkæobotanisk undersøgelse af EBM 814, Ørupgård Peter Hambro Mikkelsen KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSK ABELIG AFDELING Nr. 2 2003 EBM

Læs mere

1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade

1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade 1 Naturgeografi: Marskdannelse ved Råhede Vade Indledning: Tidevandet bringer hver dag sedimenter og organisk materiale med ind. Vadehavet ligger netop i læ bag barriereøerne og derfor er der forholdsvis

Læs mere

OG KAN VI DET? HVORDAN KAN VI LØSE KLIMAPROBLEMERNE UDEN DET GÅR UD OVER BIODIVERSITETEN AARHUS

OG KAN VI DET? HVORDAN KAN VI LØSE KLIMAPROBLEMERNE UDEN DET GÅR UD OVER BIODIVERSITETEN AARHUS HVORDAN KAN VI LØSE KLIMAPROBLEMERNE UDEN DET GÅR UD OVER BIODIVERSITETEN OG KAN VI DET? KLIMATILPASNING OG NATURBESKYTTELSE: CENTRALE SPØRGSMÅL: Hvor længe, hvor tit og hvornår kan vandløbene oversvømme

Læs mere

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder

Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Betydning af indlæring for kreaturernes græsningsadfærd belyst på Himmerlandske heder Lisbeth Nielsen, Rita Merete Buttenschøn og Leo Kortegaard Opsummering af projektets resultater På de himmerlandske

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold Overblik... 2 Sammenligninger... 2 Hvad viser figuren?... 3 Hvad viser tabellerne?... 5 Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for LUP Fødende: Analysemetoderne,

Læs mere

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr

Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Genetablering af natur med forskellige græsningsdyr, side 1 af 8 Kombinationer af våde og tørre arealer samt forskellige græsningsdyr Af naturkonsulent Lisbeth Nielsen, Natur & Landbrug, og seniorforsker

Læs mere

UNDERSØGELSENS FORHISTORIE 3 ADMINISTRATIVE DATA 3 TOPOGRAFI 3 MÅLESYSTEM 5 UDGRAVNINGSMETODE 5 UNDERSØGELSENS RESULTATER 6

UNDERSØGELSENS FORHISTORIE 3 ADMINISTRATIVE DATA 3 TOPOGRAFI 3 MÅLESYSTEM 5 UDGRAVNINGSMETODE 5 UNDERSØGELSENS RESULTATER 6 Arkæologisk forundersøgelse Rapport HOM3031 Aalevej, Tørring Tidl. Skanderborg Amt, Vrads Herred, Tørring Sogn, Tørring By Ejerlav, matrikelnr.: 10fx Sted-SBnr.: 160607-107 KUAS: -7.24.02/HOM-0007 Forud

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 1 Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 Indledning Der er udført en mindre test med georadar på grunden med udgangspunkt i bestemmelse af gennemtrængning af radarsignalerne. Endvidere er der

Læs mere

Kvælstofdeposition og NOVANA

Kvælstofdeposition og NOVANA Kvælstofdeposition og NOVANA Christian Damgaard Afdeling for Terrestrisk Økologi Ændringer i den danske natur Tidligere fandtes bølget bunke ikke på danske klitheder (Warming 1905; Böcher, 1937) Nu er

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Nim sogn, Nim hrd., Aarhus amt., Stednr. 16.03.05 Rapport ved museumsinspektør Anders C. Christensen nov. 2011 J.nr. 602/2011 Indhold:

Læs mere

Fugtig eng. Beskyttelse. Afgræsset fugtig eng. Foto: Miljøcenter Århus.

Fugtig eng. Beskyttelse. Afgræsset fugtig eng. Foto: Miljøcenter Århus. Plantesamfundet fugtig eng dækker over drænede og moderat næringsbelastede enge, hvor der med års mellemrum foretages omlægning og isåning af kulturgræsser og kløver. Vegetationen er præget af meget almindelige

Læs mere

10. Lemminger frygter sommer

10. Lemminger frygter sommer 10. Lemminger frygter sommer Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Den grønlandske halsbåndlemming, Dicrostonyx groenlandicus, er den eneste gnaver i Grønland. Den er udbredt i Nordøstgrønland og

Læs mere

Anlægsliste. Anlæg Hovedgruppe Undergruppe Datering Tegn. Indgår i. Består af. A1 Befæstning/spærring Rende Vikingetid T20,T21 F4

Anlægsliste. Anlæg Hovedgruppe Undergruppe Datering Tegn. Indgår i. Består af. A1 Befæstning/spærring Rende Vikingetid T20,T21 F4 Anlægsliste Anlæg Hovedgruppe Undergruppe Datering Tegn. Indgår i Består af A1 Befæstning/spærring Rende T20,T21 F4 A2 Grube Koge /ildgrube T27,T34 F6 A3 Befæstning/spærring Rende T32,T33,T35, T36,T40,T41,

Læs mere

HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06.

HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06. HAM5168 Broderup Mark, Tinglev sogn, Sb 130, Slogs herred, tidl. Tønder amt. Sted nr. 21.04.06. Kampagne: 28-06-2011 KUAS nr.2010-7.24.04/msj-0001 Beretning vedr. forundersøgelse af skovrejsningsområde

Læs mere

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Indhold Teori - klima- og plantebælter... 2 Klimazoner og plantebælter... 2 Hydrotermfigurer... 4 Vejledning Klimamålinger... 7 Teori jordbund...

Læs mere

Hede. Djævelsbid (Succisa pratensis) Blomsteroversigt til kvalitetsbedømmelse af lysåbne naturtyper. Karakteristiske og let kendelige positivarter

Hede. Djævelsbid (Succisa pratensis) Blomsteroversigt til kvalitetsbedømmelse af lysåbne naturtyper. Karakteristiske og let kendelige positivarter Visse (Genista sp.) 10-40 cm. Halvbusk med grentorne (Engelsk-Visse) (Håret- eller Farve-Visse: uden torne). (Håret-Visse: hårede grene og underside af blade. Farve-Visse: glatte eller randhårede blade).

Læs mere

Å-mudderbanke. Beskyttelse. Å-mudderbanke med tiggerranunkel, pileurt. Foto: Peter Wind, DMU.

Å-mudderbanke. Beskyttelse. Å-mudderbanke med tiggerranunkel, pileurt. Foto: Peter Wind, DMU. Plantesamfundet å-mudderbanke findes på mudret bund ved bredden af dynamiske vandløb og langs bredden af søer, hvor jordbunden er forstyrret, fx som følge af en svingende vandstand og/eller optrampning.

Læs mere

Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Nordboernes agerbrug i Grønland. Feltarbejdet i Grønland 2010

Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Nordboernes agerbrug i Grønland. Feltarbejdet i Grønland 2010 Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Nordboernes agerbrug i Grønland. Feltarbejdet i Grønland 2010 Peter Steen Henriksen & Caroline Polke Hansgaard NNU-rapport nr. 18 * 2011 1 Nordboernes agerbrug

Læs mere

GIM 3934 Fiolgade 7 sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted

GIM 3934 Fiolgade 7 sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted GIM 3934 Fiolgade 7 sb. 010407-83 Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted Fig.1.Oversigtskort over Helsingør. Fiolgade 7 er markeret med en rød stjerne. Fig.2. Foto af Fiolgade 7 se fra nord (Google

Læs mere

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Peter Steen Henriksen og Catherine Jessen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og Naturvidenskab Nationalmuseet

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Gamle græsplæner, grønne områder og vejrabatter rummer et stort naturmæssigt potentiale, hvis driften af områderne ekstensiveres.

Læs mere

CLASSENSVEJ GIM 3772

CLASSENSVEJ GIM 3772 UDGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Anlægsområdet set fra NØ. Foroven tv: før udgravning, forneden: under udgravning, foroven th.: iagttagelser efter anlægsarbejdets start. Helsingør Sogn,

Læs mere

Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn. MAJ j.nr. 2506

Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn. MAJ j.nr. 2506 Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn Dykkerundersøgelse MAJ j.nr. 2506 Jørgen Dencker Marinarkæologisk forundersøgelse Kalundborg Ny Vesthavn Dykkerundersøgelse MAJ j.nr. 2506 Jørgen

Læs mere

Geologimodeller beskrivelse

Geologimodeller beskrivelse Geologimodeller beskrivelse Denne beskrivelse er fælles for produkterne: 7990.00 Verden i 3-D 7990.10 Grand Canyon Frederiksen A/S Denne produktbeskrivelse må kopieres til intern brug på den adresse hvortil

Læs mere

NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10

NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 2009/10 NATURFAG Biologi Folkeskolens afsluttende prøver Terminsprøve 009/10 Foto: Jaakunnguaq Skade Elevens navn: CPR-nr.: Skole: Klasse: Tilsynsførendes navn: 1 Energi Opgave 1.1 For at holde varmen på lange

Læs mere

HEM 5500, Borup VI (FHM 4296/2374)

HEM 5500, Borup VI (FHM 4296/2374) HEM 5500, Borup VI (FHM 4296/2374) Analyse af trækul fra en grube fundet i nærheden af et middelalderlanghus. Welmoed Out, ph.d. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 25 2017

Læs mere

Urtebræmme. Urtebræmme langs Kastbjerg Å. Foto: Henriette Bjerregaard, Miljøcenter Århus.

Urtebræmme. Urtebræmme langs Kastbjerg Å. Foto: Henriette Bjerregaard, Miljøcenter Århus. omfatter fugt- og kvælstofelskende plantesamfund domineret af flerårige urter i bræmmer langs vandløb og i kanten af visse skyggefulde skovbryn. r forekommer ofte på brinkerne langs vandløb, hvor næringsbelastningen

Læs mere

Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095).

Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095). Arkæobotanisk analyse af prøver fra KBM 3941 Naboløs, KBM 3945 Laksegade og KBM 3947 Højbro Plads/Læderstræde i det indre København (NNU j.nr. A9095). NNU Rapport 19, 2012. Mette Marie Hald 1. Indledning

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Jordens fysiske og kemiske udvikling i rodvenlige befæstelser

Jordens fysiske og kemiske udvikling i rodvenlige befæstelser Jordens fysiske og kemiske udvikling i rodvenlige befæstelser Status - 10 år efter etablering af Krinsen på Kongens Nytorv Morten Ingerslev Indhold Jordbundsforhold Komprimering Hulrum Iltforhold Jordbundsanalyse

Læs mere

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde

Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Hydrostratigrafisk model for Lindved Indsatsområde Internt notat udarbejdet af Lærke Therese Andersen og Thomas Nyholm, Naturstyrelsen, 2011 Introduktion Som et led i trin2 kortlægningen af Lindved Indsatsområde,

Læs mere

Besigtigelse af Magle Å og Bregnetved Å vurdering i forhold til vandrådsarbejdet og kriterier for vandområdet

Besigtigelse af Magle Å og Bregnetved Å vurdering i forhold til vandrådsarbejdet og kriterier for vandområdet NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 14. juli 2017 J.nr.: 17/8874 Besigtigelse af

Læs mere