NEUROPÆDAGOGISK KONFERENCE september 2019 NATURENS BETYDNING FOR KROP OG HJERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NEUROPÆDAGOGISK KONFERENCE september 2019 NATURENS BETYDNING FOR KROP OG HJERNE"

Transkript

1 NEUROPÆDAGOGISK KONFERENCE september 2019 NATURENS BETYDNING FOR KROP OG HJERNE

2 Velkommen til Neuropædagogisk Konference med temaet: NATURENS BETYDNING FOR KROP OG HJERNE - hvor vi ønsker at afdække effekten af naturoplevelser hos mennesker med funktionsnedsættelse. Men har naturen overhovedet nogen indvirkning? Man hører jo ofte, at ophold i naturen øger positive emotioner, fremmer refleksion, har en positiv indflydelse på velvære og virker afstressende. Men er der evidens for antagelserne? Er der forskningsmæssigt noget om snakken? Hvad er erfaringer omkring motion og koordinering med andre mentale processer, fx læring? Hjernen er en del af kroppen, der er en del af individet. Individet er en del af sociale relationer og en del af omverdenen. Ifølge hjerneforsker Kjeld Fredens, er hjerneforskning derfor mere end biologisk forskning. Hjernen er i kroppen, og kroppen er i verden, og den tekniske betegnelse er den, at hjernen er embodied (kropsliggjort), og at kroppen er situeret. Viden er extended. Mennesker med funktionsnedsættelse har (ofte) nogle udfordringer, både kropsligt og mentalt, der er anderledes end flertallets. Hvilken betydning har dette for effekten af oplevelsen, og hvad sker der med hjerne og krop hos mennesker med funktionsnedsættelse, når naturen kommer i spil? Det er et af konferencens mål at besvare dette spørgsmål! HVAD SKER DER? Ud over hovedoplæggene vil du kunne vælge mellem et antal eksklusive oplæg. Vi har fornøjelsen af at kunne præsentere dig for oplægsholderne her i folderen, mens du løbende vil kunne finde nyt om resten af konferencen på viss.dk. Gennem hovedoplæg og paneldebat i plenum og via eksklusive oplæg vil konferencens tema blive forbundet til din daglige praksis. Se nærmere i programmet nedenfor. Ud over oplæggene vil der være rig lejlighed til at besøge de forskellige virksomhedsstande i udstillingsområdet, dyrke og udbygge dit eksisterende netværk. MÅLGRUPPER? Du er i målgruppen for konferencen, hvis du arbejder med børn, unge eller voksne med nedsat fysisk og/ eller psykisk funktionsevne, fx som udviklingshæmning, udviklingsforstyrrelser, demens eller erhvervet hjerneskade, eller er pårørende til disse mennesker.

3

4 HOVEDOPLÆGSHOLDERE Lars Henrik Schmidt Den naturlige sanselighed er såvel affektiv som effektiv Når det plastiske nervesystem viser sig at være embodied og embedded, er det ikke på afstand af krop og natur. Det neuropædagogiske perspektiv risikerer at foretage et klassisk kognitivt overgreb på den sanselige følsomhed, dersom det fortsat legitimerer sin funktion, mere med reference til neuro-science og mindre til nervepirrende pædagogik. Om Lars Henrik Schmidt: Dr. phil. & PhD, professor i filosofi og i pædagogik ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet. Troels Wesenberg Kjær Hjernen i naturen Hvordan fungerer hjernen, og hvordan reagerer den på vores moderne hverdag? Hvad vil det sige, at hjernen går i stress-mode, og hvordan får vi den til at falde til ro igen? Når påvirkninger bliver langvarige, sker der plastiske ændringer i hjernen, men der er stadig mulighed for at opnå balance. Kitt Boel Og sådan, min dreng, er vi alle en del af naturens store kredsløb Oplægget tager sit udgangspunkt i de læringssamspil, som mennesker med funktionsnedsættelser deltager i. Effekter af naturoplevelser er ikke blot afhængige af det almene i oplevelsen og af det individuelle menneskes karakteristika. Effekten er i høj grad også påvirkelig af, hvordan balancen mellem beskyttelse og frisættelse er nærværende. Pårørende står traditionelt for det første, personale for det sidste. Men holder det nu også? Det er dette oplægs påstand, at dialogen herom er nødvendig. Mennesket med udviklingshæmning må forholde sig med såvel krop som hjerne til de samspil og relationer, det deltager i, fx til den hjælper der aktuelt er tilstede, ud over at skulle forholde sig til den opgave, de krav og den oplevelse, som det møder. Dette oplæg insisterer på at tage disse samspil alvorligt som forudsætning for de gode læringssamspil, også i naturen. Om Kitt Boel: Psykolog på børneneuropsykologisk grundlag, erfaring med børn og unge med udviklingshæmning og udviklingsforstyrrelser. Specialist i psykologi og Downs syndrom. Mor til søn med Downs syndrom og kommunikationsforstyrrelser. Oplægget har fokus på det ubevidste og det bevidste nervesystem, og hvordan de to systemer vekselvirker hos os. Der er bevidste ting, vi kan gøre for at ændre det ubevidste nervesystem. Vi kan lave vejrtrækningsøvelser, meditere, søge samvær eller søge ud i naturen, men hvordan virker det, og hvorfor er det godt? Om Troels Wesenberg Kjær: Hjerneforsker, overlæge, Neurologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, Roskilde, professor, Københavns Universitet.

5 Bo Jørgensen og Erik Derdau Den dag handicappet forsvandt... Kjeld Fredens Et rum for de nysgerrige Ifølge Artikel 1 Formål i FN s Handicapkonventionen af 2017 omfatter mennesker med handicap personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Set i det lys, er handicappet altså placeret uden for den enkelte det er situations-, relations- og perspektivbestemt, og dermed mere end blot bundet til en fysisk eller psykisk tilstand. Dette betyder, at oplevelsen af at være handicappet kan reduceres eller opløses for en stund ved at kompensere for og tilpasse sig omgivelserne, fokusere på mulighederne, tænke kreativt og skabe plads til eventyret og et aktivt (frilufts)liv. Oplægget krydres med eksempler og pointer fra 15 års erfaring med friluftsliv og fokus på mennesker med særlige behov. Livet er et dynamisk samspil mellem hjerne, krop og omverden. Ingen af disse tre størrelser kommer først. Det er en helhed, hvor indtryk og udtryk er to sider af samme sag; jeg er i verden, og den er i mig. Naturen er en omverden, der får mig til at gøre mine egne erfaringer, når den vækker min nysgerrighed. Og nysgerrighed er en særlig kvalitet ved vores opmærksomhed, som er nøglen til al udvikling og læring. Om Kjeld Fredens: Hjerneforsker og forfatter. Adj. professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Uddannet læge, har været hjerneforsker ved Århus Universitet, rektor ved Skive Seminarium, udviklingsog forskningschef ved Vejlefjord Neurocenter og vismand i Kompetencerådet. Seneste bog: Læring med kroppen forrest, Hans Reitzels Forlag, Om Bo Jørgensen og Erik Derdau: Autodidaktiske formidlere af friluftsliv med speciale i det særlige behov.

6 25 September September 2019 PROGRAM Indskrivning, kaffe/te, brød. Velkomst FILOSOFI: Oplæg ved Lars Henrik Schmidt Pause Besøg udstillingsstande NATUR: Oplæg ved Erik Derdau og Bo Jørgensen Frokost Besøg udstillingsstande EKSKLUSIVE OPLÆG (A: 6 oplæg) Kaffe/te, kage - Besøg udstillingsstande EKSKLUSIVE OPLÆG (B: oplæg) Ophold/aktiviteter i naturen v/søren Lytzau Middag Musikunderholdning v/karavaneband Kaffe/te, brød Oplæg ved Keld Fredens Pause Besøg udstillingsstande Oplæg ved Troels Kjær Frokost Besøg udstillingsstande PANELDEBAT (med dagens 3 hovedoplægsholdere) Musikalsk indslag Kaffe/te, kage - Besøg udstillingsstande Oplæg ved Kitt Boel Tak for i dag!

7 EKSKLUSIVE OPLÆG A1, B1: Anvendelse af natur til behandling af opmærksomhedsforstyrrelser Forstil dig, at der en dag fandtes en behandlingsmetode, som var gratis, uden bivirkninger, effektiv og tilgængelig for alle. Erfaringen blandt mange forældre og lærere er, at børn med ADHD opnår kognitive gevinster ved at være ude i naturen. Men hvilke processer i hjernen bliver forbedret af ophold i naturen? Kan ophold i naturen øge den kognitive præstation i supplement til medicinskbehandling? Og kan børn, som ikke tage medicin for deres opmærksomhedsforstyrrelser, også få gavn af naturen? Matthew Peter Stevenson Psykologiforsker, PhD, Steno Diabetes Center Copenhagen (sundhedsfremme afdeling) A2, B2: Indretning af sanselige uderum som understøtter sundhed, læring og trivsel Oplægget beskæftiger sig med, hvordan vi med hjælp af naturens elementer kan skabe sanselige uderum, som understøtter sundhed, læring og trivsel. Uderum, der stimulerer hele sanseapparatet i form af lys, lyd, lugt, varierede former og farver, samt taktile og kinæstetiske rum. Uderum, der afstresser og giver plads til refleksion og fordybelse. Uderum, der indeholder forskellige stemninger og oplevelser, der skærper nysgerrigheden. Og uderum, der fremmer leg, bevægelse og socialt samvær. Der vises konkrete eksempler på uderum, og vejledes i, hvordan de bedst organiseres for at kunne give mest mulig glæde og effekt. Winie Ricken Arkitekt, PhD, indehaver af rådgivningsvirksomheden Learningspaces A3, B3: Naturen inden i og uden for os Der er fokus på såvel betydningen af en sund natur inden i os som uden for os. En velafbalanceret indre natur, i form af blandt andet en sund tarmbiota, er i dag fundet afgørende for signaleringsprocesser fra tarm til hjerne og tilbage igen. Vores valg af mad, natur og levevis kan have stor betydning for tarmens bakteriesammensætning og dermed for vores velbefindende. På denne måde har kombinationen af den indre og ydre natur afgørende betydning for vores individuelle sundhed, styrke og indre balancer. Ved at anvende denne viden i praksis, vil vi kunne hjælpe os selv og hinanden til bedre, gladere og mere harmoniske liv. Anette Harbech Olesen Forfatter og sundhedsdebattør, ernæringsuddannet i Danmark og USA hos Institute for Functional Medicine A4, B4: Naturen for alle også i et sundhedsfremmende perspektiv Igennem en årrække har et stigende antal undersøgelser peget på, at naturen har en stor betydning for menneskers fysiske, sociale og mentale sundhed. På Københavns Universitet har vi igennem flere år arbejdet med at undersøge, hvordan man kan skabe særligt sundhedsfremmende miljøer og tilrettelægge naturbaseret terapi bl.a. til mennesker med stressrelaterede sygdomme. I oplægget fortælles om terapihaven Nacadia, der hører under Københavns Universitet, og om den forskning, der foregår her. Derudover vil projektet: Move Green blive præsenteret. Dorthe Varning Poulsen Fysioterapeut, PhD, lektor, studieleder, Master i Landskab og Planlægning, Københavns Universitet, Det natur- og Biovidenskabelige Fakultet, IGN

8 A5, B5: Natur som terapeutisk sted en psykologisk workshop Natur, relationer og stemninger er fænomener, som beskrives i en arkitekturpsykologisk tilgang, der spørger, om eller hvordan naturen kan understøtte menneskers helbred. På grundlag af teoretiske præmisser og empiriske resultater fortælles der, om og hvordan både raske mennesker og mennesker med sundhedsmæssige og psykiske udfordringer kan få gavn af ophold i og mødet med naturen. Omgivelser kan berige mennesker, men det er ikke ofte, at forskere og kommuner arbejder sammen. Kirsten Kaya Roessler Professor, Dr. phil., Sundhedsvidenskabelig Fakultet, Syddansk Universitet A6, B6: Læringens natur - og naturen i læring Nye kognitions- og neurovidenskabelige studier viser, at tænkning og viden bygger på perceptuelle, multimodale, emotionelle og sansemotoriske processer. Kropslige erfaringer og vores sanser er dermed medbestemmende for avancerede funktioner som sproglig mening og forståelse. Neuralt set er næsten al læring sammensat af sådanne delprocesser. Det sætter naturen i en helt særlig position. For hvis vi er udviklet til at klare os i naturlige omgivelser, hvad gør ophold i naturen så for det moderne menneske? Og hvordan adskiller det sig fra de påvirkninger, vi normalt bliver socialiseret ind i? Theresa Schilhab Dr. pæd.,neurobiolog og filosof, PhD, lektor, projektleder for Naturlig Teknik, Forskningsprogrammet Fremtidsteknologi, Kultur & Læreprocesser, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet PRAKTISKE OPLYSNINGER Tilmelding Tilmelding foregår elektronisk på På forsiden af hjemmesiden kan du i øverste felt klikke dig ind på konferencen. Du skal prioritere eksklusive oplæg. Download beskrivelser af de eksklusive oplæg på Sidste frist Mandag den 21. august 2019 Pris Til og med den 21. august 2019: Kr ,- Derefter: Kr ,- Overnatning VISS arrangerer ikke overnatning. Orienter dig om overnatningsmuligheder i Skanderborg og omegn på Konferencen afholdes Landsbyen Sølund, kantinebygningen Dyrehaven 10 C 8660 Skanderborg Kontakt Konferencesekretær: T: E: viss@skanderborg.dk VISS Videnscenter - Sølund - Skanderborg

Tilmelding Oplægsholder: Rasmus Willig Oplægsholdere: Marianne Kirk Jepsen og Marianne Dalsgaard Sidste frist Oplægsholder: Peter Thybo Pris

Tilmelding Oplægsholder: Rasmus Willig Oplægsholdere: Marianne Kirk Jepsen og Marianne Dalsgaard Sidste frist Oplægsholder: Peter Thybo Pris JUBILÆUMSKONFERENCE 2017 ROBUSTHED I ET NEUROPÆDAGISK PERSPEKTIV - Psyken mellem neuron og miljø Velkommen til Neuropædagogisk Jubilæumskonference den 13.-14. september 2017, hvor vi sætter neuropædagogikken

Læs mere

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09.

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09. Forstå hjernen Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning Konference Hotel Scandic Odense 23.09.2013 Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk

Læs mere

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed

Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Hjerne-krop-natur og fællesskaber en helhed Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus

Læs mere

FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05.

FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05. FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

Robusthed og styrke i et neurokonstruktivistisk perspektiv

Robusthed og styrke i et neurokonstruktivistisk perspektiv Robusthed og styrke i et neurokonstruktivistisk perspektiv Kjeld Fredens er adjungeret professor ved Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved

Læs mere

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015

Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 Find vejen frem VIA Videreuddannelse & Kompetenceudvikling Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 6. maj kl. 09.00-15.15 2 3 Konference Sprogpædagogik i hverdagen 2015 sprog og bevægelse hører sammen

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2019-2027 2 INDHOLD Selvom ingen mennesker er født ens, har alle ret til lige muligheder...4 Tema Arbejde og uddannelse...5 Tema Inklusion...6 Tema Teknologi...7 Tema Sundhed...8 Sådan

Læs mere

Neuropædagogisk jubilæumskonference. den september 2017

Neuropædagogisk jubilæumskonference. den september 2017 Neuropædagogisk jubilæumskonference den 13. 14. september 2017 Robusthed i et neuropædagogisk perspektiv - psyken mellem neuron og miljø Side 1 af 10 Indhold Robusthed i et neuropædagogisk perspektiv...

Læs mere

Krop og bevægelse i naturen

Krop og bevægelse i naturen Krop og bevægelse i naturen Grethe Sandholm, Pædagog, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Mail: gsa@viauc.dk Krop og bevægelse Grethe Sandholm Uderummet Uderummet starter

Læs mere

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 20-03-S Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion samt en indføring

Læs mere

Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018

Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018 Simone Christiansen Sårbare børn og unge Sund i naturen d. 7. november 2018 Præsentation Simone Christiansen simone.christiansen@dgi.dk Socialpsykolog DGI Inklusion Idræt for børn med særlige behov Boost

Læs mere

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Han har været lektor (læge,

Læs mere

Hjernens plasticitet og inklusion

Hjernens plasticitet og inklusion Hjernens plasticitet og inklusion Kan viden om hjernens plasticitet og neuropædagogik fremme og udvikle borgerens muligheder for at deltage i inkluderende fællesskaber? Af Anna Marie Langhoff Nielsen,

Læs mere

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund 2013 - Viden i fællesskab Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund Begrebet neuropædagogik er en konstruktion af begreberne neuro, som henviser til nerve og pædagogik, der henviser til

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse SPECIALPÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal kunne håndtere specialpædagogiske problemstillinger i sit professionelle virke inden for almenpædagogiske praksisfelter, såvel som

Læs mere

Børn, bevægelse og udvikling (læring)

Børn, bevægelse og udvikling (læring) Børn, bevægelse og udvikling (læring) o er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o o o o o Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet.

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse

Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse Valgfri uddannelsesspecifikke fag Pædagogisk assistentuddannelse 1 Indholdsfortegnelse: Naturen som pædagogisk læringsrum 3 Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer 5 Understøttende undervisning 7 Det

Læs mere

o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet.

o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium,

Læs mere

Nyt projekt om natur og sundhed

Nyt projekt om natur og sundhed Nyt projekt om natur og sundhed Hør mere på informationsmøderne d. 19. og d. 24. januar 2017 Naturen er god for vores helbred og livskvalitet. Derfor undersøger en gruppe forskere nu, hvordan mennesker

Læs mere

VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING?

VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING? VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING? Forskningsklinikken for sammenhængende rehabiliteringsforløb inviterer til eftermiddagsseminarer... KOMMENDE ARRANGEMENTER AFHOLDT Torsdag 7. februar

Læs mere

Kroppen i livet og livet i kroppen

Kroppen i livet og livet i kroppen Kroppen i livet og livet i kroppen Om kroppen som klangbund for stemninger og følelser samt bedre mental sundhed Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og Udviklingsenheden, Center

Læs mere

Program for Specialundervisningstræf 2010

Program for Specialundervisningstræf 2010 Program for Specialundervisningstræf 2010 Onsdag d. 17/11 Kl. 10.00 Kl. 10.30 Kl. 11.00 Ankomst og morgenkaffe Velkomst og præsentation af programmet Koordinator på et specialcenter v/ Rikke Alber Jørgensen

Læs mere

Naturbaseret terapi til soldater med PTSD

Naturbaseret terapi til soldater med PTSD Naturbaseret terapi til soldater med PTSD Dorthe Varning Poulsen, Fysioterapeut, Ph.d Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Forskergruppen Natur, Sundhed og Design Dias 1 Fokus for de næste 35

Læs mere

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Torsdag den 8. oktober 2015 kl. 8.30 16.25 i Medicinerhusets Auditorium Tilmelding (bindende) til k.kusk@rn.dk

Læs mere

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde Sundhedsfremme i det p pædagogiske g g arbejde j Kjeld Kj ld FFredens d fforsker k i lledelse d l og kognition. Han er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet,

Læs mere

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3 Handicappolitik 2 Forord Vejle Kommunes handicappolitik bygger på og handler om værdier - om at sikre respekt, ligeværd og lige muligheder for alle. Det er Vejle Kommunes ønske, at alle væsentlige beslutninger

Læs mere

VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING?

VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING? VIL DU HAVE FORSKELLIGE PERSPEKTIVER PÅ REHABILITERING? Forskningsklinikken for sammenhængende rehabiliteringsforløb inviterer til eftermiddagsseminarer... KOMMENDE ARRANGEMENTER Torsdag 7. februar 2019

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune

Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Onsdag den 5. oktober kl. 9:30 16:30 Odense Kommune Røde kinder og snavsede fingre Oplæg: Rend og hop i naturen, Lektor, Master i læreprocesser VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt

Læs mere

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense

Konferencen finder sted mandag den 16. september kl. 10-16 på Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense Invitation til konferencen VUC deler viden 2013 VUC Videnscenters første konference VUC deler viden 2013 viser resultater og deler viden om vigtige udviklingstendenser og projekter i og omkring VUC. Konferencen

Læs mere

Salutogenese & Mindfulness

Salutogenese & Mindfulness Salutogenese & Mindfulness Nyt spændende kursus med Chris Norre & Peter Thybo Mindbusiness.dk Salutogenese & Mindfulness Præsentation af kursusholderne Chris Norre Uddannet filosof i bevidsthedsfilosofi

Læs mere

Sprog, krop og hjerne

Sprog, krop og hjerne Sprog, krop og hjerne o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o o o o o Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet.

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund

Neuropædagogisk efterudddannelse, VISS.dk, Landsbyen Sølund Neuropædagogisk efterudddannelse,, Landsbyen Sølund Begrebet neuropædagogik er en konstruktion af begreberne neuro, som henviser til nerve og pædagogik, der henviser til opdragelseskunst. Neuropædagogik

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune

Dagtilbud for fremtiden. Børnesyn. Forældreinddragelse. Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Dagtilbud for fremtiden Inklusion Læring Børnesyn Sundhed Forældreinddragelse Udviklingsafsnit for Børn og Unge Aalborg Kommune 2014-16 Forord I årene 2011-13 har Dagtilbud og Dagplejen i Aalborg

Læs mere

UDDANNELSESKARRUSELLEN PROGRAM PROGRAM 2013-2014. Udadreagerende adfærd 2013-2014

UDDANNELSESKARRUSELLEN PROGRAM PROGRAM 2013-2014. Udadreagerende adfærd 2013-2014 Neuropædagogikken beskæftiger sig dels med hvordan viden om hjernen og mentale processer kan berige vores viden om læring, dels hvordan man konkret kan hjælpe den svage elev, børn og unge med indlæringsvanskeligheder

Læs mere

Læring med kroppen forrest

Læring med kroppen forrest Læring med kroppen forrest Kjeld Fredens er adjungeret professor ved Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Han har været lektor (læge, hjerneforsker) ved Århus Universitet. Redaktør og

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Oplæg og workshops. Den Neuropædagogiske konference 2015 s Oplægholdere og temaer. ViSS.dk

Oplæg og workshops. Den Neuropædagogiske konference 2015 s Oplægholdere og temaer. ViSS.dk Oplæg og workshops ViSS.dk 2015 ViSS.dk Landsbyen Sølund Skanderborg Kommune Dyrehaven 10 C 8660 Skanderborg 87948034 Den Neuropædagogiske konference 2015 s Oplægholdere og temaer Indhold Hovedoplæg...

Læs mere

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne

INSTRUKTØR UDDANNELSE. i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne INSTRUKTØR UDDANNELSE i meditation, mindfulness og anerkendende metode ved Henning Daverne GENERELT Hvem bør deltage? Denne uddannelse henvender sig til dig, der ønsker at styrke dine personlige og professionelle

Læs mere

BERØRT & BEVÆGET MIDDELFART DEN 6. OKTOBER Kroppen og sansernes betydning i den professionelle relation

BERØRT & BEVÆGET MIDDELFART DEN 6. OKTOBER Kroppen og sansernes betydning i den professionelle relation BERØRT & BEVÆGET Kroppen og sansernes betydning i den professionelle relation MIDDELFART DEN 6. OKTOBER 2016 Konferencen udbydes i et samarbejde imellem UCN act2learn, Dansk center for ICDP og Institut

Læs mere

KRAM dit arbejdsmiljø

KRAM dit arbejdsmiljø KRAM dit arbejdsmiljø Om fundamentet for mental robusthed og trivsel i (arbejds)livet set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master

Læs mere

Hjernen på overarbejde!

Hjernen på overarbejde! Hjernen på overarbejde! Sansekaos hos mennesker med demens set i et salutogent og neuropædagogisk perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator Ikast-Brande Kommune Forsknings- og udviklingsenheden, Center

Læs mere

Mentaliseringsbegrebet og den mentaliseringsbaserede pædagogik

Mentaliseringsbegrebet og den mentaliseringsbaserede pædagogik INVITATION TIL KONFERENCE LØRDAG D. 12 SEPTEMBER 20 KL. 8.00-14. Aalborg Kongres- og Kultur Center Europa Plads 4. 9000 Aalborg Arrangører: VODSKOV SKOLE. EGEBAKKEN. ØSTER UTTRUP SKOLE GODTHÅBSKOLEN. HOSPITALSUNDERVISNINGEN

Læs mere

Projekt Robuste Ældre

Projekt Robuste Ældre Projekt Robuste Ældre Om ældres menneskers robusthed set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande kommune Forfatter, Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering

Læs mere

Oplægsholdere resumé af oplæg

Oplægsholdere resumé af oplæg Oplægsholdere resumé af oplæg Medlemskonferencen, 2017 Psykisk sundhed SINDs medlemskonference 2017 Oplæggene er opdelt i fem blokke: 1. Begrebet psykisk sundhed 2. Psykisk sundhed på den offentlige dagsorden

Læs mere

Hvad er sundhed og trivsel?

Hvad er sundhed og trivsel? Hvad er sundhed og trivsel? Projekt Flere sider af det sunde liv set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune www.peterthybo.dk Fysioterapeut, Master i Læreprocesser

Læs mere

Udvikling gennem relationer

Udvikling gennem relationer Finn Thorbjørn Hansen Julie Nørgaard Jonas Norgaard Mortensen Niels Christian Hvidt Per Schultz Jørgensen Udvikling gennem relationer 4. 5. maj 2017 National konference Udvikling gennem relationer Relationer

Læs mere

Følelser og mentaliserende samspil

Følelser og mentaliserende samspil Følelser og mentaliserende samspil ISAAC konference 2014, cand. mag. i musikterapi og psykologi Hvad er mentaliserende samspil Udvikling af følelsesmæssige og sociale kompetencer Følelsesmæssig stimulation

Læs mere

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010

Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen 10-års jubilæumskonference d. 24. marts 2010 Den svære ungdom Unge i gråzonen Den 1. januar 2010 fyldte Center for Ungdomsforskning 10 år. De mange projekter og arrangementer,

Læs mere

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg

Lige lidt historie. Hvorfor gives diagnosen? Go between. Fokus i mit oplæg Go between Speciale i ASF og ADHD Rådgivning, vejledning og kurser Mentorordninger Supervision Huskurser og undervisning Viso leverandør mail: dh@dorthehoelck.dk mobil: 24657309 Fokus i mit oplæg Oplæg

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme

Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Deltag på et inspirerende seminar Meditation et effektivt værktøj i hverdagen - vejen til ro, fordybelse, udvikling og professionalisme Teknologisk Institut Taastrup 20. april 2009 Teknologisk Institut

Læs mere

DEN STRESSEDE UNGDOM

DEN STRESSEDE UNGDOM DEN STRESSEDE UNGDOM HVOR STORT ER PROBLEMET? OG HVAD KAN VI GØRE VED DET? KONFERENCE ODENSE MØDECENTER GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK DEN STRESSEDE UNGDOM Jeg begyndte for

Læs mere

Program for landskonference 2015 Kvalitet i dagplejen på Hotel Nyborg Strand

Program for landskonference 2015 Kvalitet i dagplejen på Hotel Nyborg Strand Program for landskonference 2015 Kvalitet i dagplejen på Hotel Nyborg Strand Mandag den 20. april 2015 Kl. 9.00 10.00 Kl.10.00 10.10 Kl. 10.10 11.10 Kl. 11.10 11.25 Kl.11.25 12.25 Ankomst med kaffe og

Læs mere

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 Auditorium O100, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Fra denne konference kan du tage ny viden med hjem om, hvorfor og hvordan danske forskere

Læs mere

TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET

TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET Om en øget polarisering mellem de, som kan begå sig, og de, som ikke kan og hvad det betyder for de unge selv og for alle dem, som er i berøring med de unge i hverdagen NETVÆRKS

Læs mere

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis

Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Foto: Fotos: Mads Claus Rasmussen Naturen kalder på Vildmænd - Mandehørm, humor og frisk luft i massevis Af Anne Bøgegaard, projektleder i Svendborg Kommune Vildmænd er den kærlige betegnelse for mænd

Læs mere

Børns udvikling og naturen

Børns udvikling og naturen Børns udvikling og naturen Hvordan man som professionel voksen understøtter børnenes udvikling af sanser, krop, hjerne og følelser med naturen som løftestang 45 minutter Sanserne vores adgang til verden

Læs mere

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen

FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET. Potentialet ved mere friluftsliv i skolen FRILUFTSLIV PÅ SKEMAET Potentialet ved mere friluftsliv i skolen SÆT FRILUFTSLIV PÅ SKOLESKEMAET Friluftsrådet mener, at alle børn og unge har ret til friluftsoplevelser i naturen og, at der er et stort

Læs mere

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES-

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- PARATE KL S UDDANNELSESTRÆF 2015 2 Konference Hvor

Læs mere

Program Træning af hjertepatienter

Program Træning af hjertepatienter Program Træning af hjertepatienter Modul 1: 8. 10. januar 2019 Modul 2: 6. marts 2019 Bispebjerg Hospitals Uddannelsescenter, indgang 50, lokale 11 Tuborgvej 235, 2400 København NV Læringsmål Evidens og

Læs mere

Brumbassens - Pædagogiske læreplaner

Brumbassens - Pædagogiske læreplaner Brumbassens - Pædagogiske læreplaner 2016/2017 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Læringsmål for 2016/2017... 3 Mindfulnessen s læringsmiljø... 4 - Mål... 4 Udelivets læringsmiljø... 5 - Mål... 5 Det anerkendende

Læs mere

Landskonference 2008 program

Landskonference 2008 program Landskonference 2008 program Kvalitet i dagplejen 2008 Dagplejens fremtid, relationsorienteret pædagogik i dagplejen, 0-3 åriges sproglige udvikling, børn med særlige behov og forældresamarbejdet er hovedtemaerne

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid

Åben Tillægsdagsorden. til. Udvalget for Kultur og Fritid Varde Kommune Åben Tillægsdagsorden til Udvalget for Kultur og Fritid Mødedato: Tirsdag den 21. april 2015 Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Dronningeværelset - det gamle

Læs mere

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD.

Læs mere

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf

Partnerskab 2. Politisk seminar okt COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab 2 Politisk seminar 30.-31. okt. 2007 COK, Den Kommunale Højskole, Kystvej, 8500 Grenå, tlf. 8959 5959 Formål med seminaret Partnerskab om Folkeskolen er nu ved at

Læs mere

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser.

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser. Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06. Den største frygt om pædofiliskræk og forebyggelse Konference Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Den største frygt om pædofiliskræk

Læs mere

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Hvem er vi? Alle børn vil, hvis de kan Filadelfia Skole- og Specialrådgivningscenter Landsdækkende rådgivning

Læs mere

4. ÅRSMØDE FOR MYNDIGHEDSCHEFER OG LEDERE. Hotel Fredericia Den 1. - 2. juni

4. ÅRSMØDE FOR MYNDIGHEDSCHEFER OG LEDERE. Hotel Fredericia Den 1. - 2. juni 4. ÅRSMØDE FOR MYNDIGHEDSCHEFER OG LEDERE Hotel Fredericia Den 1. - 2. juni 2015 Liv og ledelse i myndigheden Årsmøde for chefer og ledere sætter i år fokus på livet i myndigheden i lyset af de konstante

Læs mere

Ankomst og registrering Velkomst IFS unge voksne og idrætten projektresultater Pause Krop og bevægelse idræt og sindslidelse Frokost

Ankomst og registrering Velkomst IFS unge voksne og idrætten projektresultater Pause Krop og bevægelse idræt og sindslidelse Frokost Program 09:15 Ankomst og registrering (Morgenbrød med kaffe/the) 10:00 Velkomst ved institutleder Jørgen Povlsen, Institut for Idræt og Biomekanik, SDU 10:05 IFS unge voksne og idrætten projektresultater

Læs mere

2. Biologiske forudsætninger for mentale processer. 7. Eksekutive funktioner og opmærksomhed. 9. Psykisk sårbarhed og psykiatriske lidelser

2. Biologiske forudsætninger for mentale processer. 7. Eksekutive funktioner og opmærksomhed. 9. Psykisk sårbarhed og psykiatriske lidelser INDHOLD (Foreløbigt) Forord 1. Integrativ neuropædagogik 2. Biologiske forudsætninger for mentale processer 3. Det neuropædagogiske afsæt - Hjernens funktionelle systemer 4. Perception og motorik 5. Hukommelse

Læs mere

gladsaxe.dk Handicappolitik

gladsaxe.dk Handicappolitik gladsaxe.dk 2019-2022 Handicappolitik 1 Forord gruppen for Gladsaxes handicappolitik er meget bred. Hvor tilgængelighed og fysiske rammer er afgørende for nogen, har andre behov for støtte og træning gennem

Læs mere

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik

Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik - viden i fællesskab Efteruddannelse nr.: 19-01-S Efteruddannelse i integrativ neuropædagogik På denne efteruddannelse får du en grundlæggende viden om nervesystemets opbygning og funktion samt en indføring

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Fakta NLP Terapeuten NLP Terapeuten NLP Terapeuten

Fakta NLP Terapeuten NLP Terapeuten NLP Terapeuten Fakta Kommunikation er den afgørende faktor for, om du lykkes med dine mål og dit liv. Uddannelsen handler om, hvordan vores tanker udtrykkes gennem vores ord, og om hvordan vi kan påvirke egne tankemønstre

Læs mere

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning

Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Metoder i botilbud for voksne med udviklingshæmning Socialtilsyn Årsmøde 2015 Dorte From, Kontor for kognitive handicap og hjerneskade Metodemylder i botilbud for mennesker med udviklingshæmning Rapporten

Læs mere

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering.

Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering. Fjordstjernen leverer hverdagsrehabilitering og den mere intensive rehabilitering Definition Rehabilitering er en målrettet

Læs mere

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask)

Sundhed skal læres. (Hvordan holder jeg mig sund og rask) "Livet handler ikke om at vente til uvejret har lagt sig. Det handler om at lære at danse i regnen. Sundhed skal læres (Hvordan holder jeg mig sund og rask) - Hvad er tankerne bag Sind Skolerne - Hvad

Læs mere

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 28. maj 2009 HVAD ER HANDICAP? Et handicap indebærer,

Læs mere

Program Træning som behandling af hjertepatienter

Program Træning som behandling af hjertepatienter Læringsmål Program Træning som behandling af hjertepatienter Modul 1: 4. 6. oktober 2016 Modul 2: 24. november 2016 Hvidovre Hospital, Undervisningsbygningen Kettegård Allé 30, 2650 Hvidovre Modul 1: Lokale

Læs mere

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling

mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Videreuddannelse og Kompetenceudvikling Nærvær, opmærksomhed, mindfulness i skolesammenhæng. 4. oktober 2011 i Aarhus Kan mindfulness være med til at skabe nærvær og opmærksomhed i skolen? Kan det bruges

Læs mere

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen Friluftsrådet Spring ud i naturen Børn, leg og bevægelse Naturen Lektor, Master i læreprocesser VIA University College Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Telefon 87553427 Dagens overvejelser!!! Jeg ved, at

Læs mere

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet,

Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, Motivation kan være nøglen Hvornår er nok, nok? Thomas Bredahl, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, tbredahl@health.sdu.dk Hvem er jeg? Thomas Gjelstrup Bredahl - Lektor i Fysisk aktivitet

Læs mere

SKOLEREFORMEN OG TRIVSEL

SKOLEREFORMEN OG TRIVSEL SKOLEREFORMEN OG TRIVSEL Oplæg på workshop 19. august 2014 Forskning i skole i forandring Karen Wistoft Professor, institut for Læring, Grønlands Universitet Lektor, Institut for Uddannelse og pædagogik

Læs mere

Du kan også få individuel mindfulness træning, evt sammen med samtaleterapi.

Du kan også få individuel mindfulness træning, evt sammen med samtaleterapi. Hvor og hvordan? Træningen foregår i trygge rammer i små grupper på 6-9 personer. Der aftales tavshedspligt i gruppen. Vi mødes i gruppen 2½ - 3 timer (incl. pause) 1 gang om ugen i 8 uger. Hver gang vi

Læs mere

Handicapbegrebet i dag

Handicapbegrebet i dag Handicapbegrebet i dag Elisabeth Kampmann sociolog www.elisabethkampmann.dk Det medicinske handicapbegreb Klinisk perspektiv med fokus på den enkeltes defekt eller funktionsnedsættelse Funktionsnedsættelsen

Læs mere

Krop og bevægelse et oplæg om motorik.

Krop og bevægelse et oplæg om motorik. Tirsdag d. 29. Maj 2012 Krop og bevægelse et oplæg om motorik. v/ VIA UC Pædagoguddannelsen Peter Sabroe KOSMOS, Nationalt Videncenter for Sundhed, Kost og Motion Mail: gsa@viauc.dk VIA UCVIA / PSS Fokus

Læs mere

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002.

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. HANDICAPPOLITIK Indledning. Forord: Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. Det er med den nye politik vigtigt at afspejle de intentioner,

Læs mere

STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår. Du er kilden til den forandring, du ønsker at se...

STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår. Du er kilden til den forandring, du ønsker at se... STRANDPARKEN RESSOURCECENTER Individuelt Erhvervsrettet forløb På skånsomme vilkår Du er kilden til den forandring, du ønsker at se... 1 Indholdsfortegnelse Individuelt erhvervsrettet forløb... side 5

Læs mere

Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst

Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings-

Læs mere

Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske

Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings-og forskningschef

Læs mere

ukropslig Findes der Viden Typisk adskillelse .To slags viden Kropslig Boglig Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden

ukropslig Findes der Viden Typisk adskillelse .To slags viden Kropslig Boglig Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden Findes der ukropslig Viden? Typisk adskillelse Kropslig viden Færdighed Boglig viden Sætningsviden.To slags viden Kropslig Boglig Handlinger Automatik Non verbal Kropslig viden Knowing how Implicit viden

Læs mere

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ

MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ LÆR UNGE AT FINDE DEN INDRE RO KURSUSCENTER BROGAARDEN APRIL/MAJ 2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK MINDFULNESS SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ Lær

Læs mere