ERHVERVSUDDANNELSE TIL DYGTIGE UNGE. Baggrund DE DYGTIGE UNGE ER MEST I TVIVL OM UDDANNELSESVALG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ERHVERVSUDDANNELSE TIL DYGTIGE UNGE. Baggrund DE DYGTIGE UNGE ER MEST I TVIVL OM UDDANNELSESVALG"

Transkript

1 1 ERHVERVSUDDANNELSE TIL DYGTIGE UNGE Baggrund DE DYGTIGE UNGE ER MEST I TVIVL OM UDDANNELSESVALG I 2018 valgte 73,1% af eleverne i 9. og 10. klasse en gymnasial uddannelse og 19,4% en erhvervsuddannelse. Trods en stigning på et procentpoint i forhold til 2017, er der langt til målsætningen om, at 25 % af en årgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 17% af de unge studenter vælger at fortsætte på en erhvervsuddannelse direkte efter gymnasiet. 1 Der er altså tale om et betydeligt antal, der tager en dobbelt ungdomsuddannelse. Samtidig får 10% af studenterne aldrig en uddannelse efter gymnasiet, og er derfor det man betegner som ufaglærte studenter. 2 -Alle femskrivninger viser, at Danmark i fremtiden vil mangle faglært arbejdskraft. Derfor er der sat en national målsætning om, at 25% skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Udover behovet for mere faglært arbejdskraft, så har det nuværende mønster i uddannelsesvalget også andre konsekvenser for samfundet og ikke mindst de unge i form af dobbeltuddannelse og sårbar tilknytning til arbejdsmarkedet. De senere års reformer på uddannelsesområdet, og særligt reformen af erhvervsuddannelserne i 2014, har medført store ændringer i forhold til den vejledning, som unge i grundskolen har adgang til, samtidig med at der er kommet både nye uddannelser, nye adgangskrav og nye nationale målsætninger. Langt størstedelen (ca. 80%) af de unge forventes at være uddannelsesparate. 3 De og deres forældre skal klare sig med kollektiv vejledning og evejledning, og er henvist til forældrenes og skolens kendskab til og vejledning om ungdomsuddannelserne. En mindre andel (ca. 20%) forventes at være ikke-uddannelsesparate, og det er denne gruppe UU s vejledning skal fokusere på. 1 Politiken, Hver sjette student går direkte fra gymnasiet til en erhvervsuddannelse, 2016) 2 Danmarks Evalueringsinstitut, Studenter uden uddannelse efter gymnasiet, EVA, Vurdering af eleverne uddannelsesparathed sker i efteråret i 8. klasse i et samarbejde mellem lærere og UU vejledere. I vurderingen lægges der vægt på elevens faglige, sociale og personlige kompetencer. Læs mere.

2 2 UU centrene oplever, at der er mange uddannelsesparate elever, der stadig kan være i tvivl om deres uddannelsesvalg efter den klassebaserede kollektive vejledning og mulighed for at opsøge evejledningen. En undersøgelse lavet af Center for Ungdomsforskning viser, at det er i gruppen af såkaldt uddannelsesparate unge, og her særligt den gruppe, der fagligt befinder sig i midten (karakterer mellem 4,0 og 7,9) at man finder flest unge, der er i tvivl om deres uddannelsesvalg. Det er denne gruppe af unge, der særligt er i tvivl om, hvorvidt de skal vælge en gymnasial eller en erhvervsuddannelse. For de unge, der er usikre på, hvad de skal i fremtiden efter ungdomsuddannelsen - kan valget af gymnasiet være en måde at udskyde det endelige valg af karrierevej. Gymnasiet minder i højere grad end erhvervsuddannelserne om det, som eleverne allerede kender fra grundskolen og det indebærer heller ikke i samme grad som erhvervsuddannelse et valg af en erhvervsretning (et fag). De nye rammers paradoks Målsætningen om, at 25% af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse og et til stadighed mere komplekst ungdomsuddannelsessystem, samtidig med at adgangen til vejledning har ændret sig for langt største parten af de unge, opstår der et paradoks. Vejledningen skal i højere grad udfordre de unges valg, og særligt at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, samtidig med at vejledningen er blevet målrettet de ikke-uddannelsesparate, mens erhvervsuddannelserne mangler netop motiverede, ambitiøse og dygtige unge. De nye rammer for vejledningen begrænser altså de uddannelsesparate unges adgang til UU vejledning og gøre det dermed også sværere for UU at udfordre deres uddannelsesvalg, samtidig med at det netop er denne gruppe af unge, hvoraf flere skal gennemføre en erhvervsuddannelse, hvis målsætningen om de 25% skal nås. Som beskrevet tidligere er de 80% motiverede, fagligt dygtige unge overladt til digital informationssøgning og deres forældres råd og vejledning i forhold til uddannelsesvalget. En analyse foretaget af Epinion i 2014 viser, at kun 4 % af de adspurgte forældre anbefaler deres barn at tage en erhvervsuddannelse. 4 4 Epinion, Geografisk uddannelsesdækning og søgning til uddannelserne i Region Hovedstaden, kapitel 4 Hvad har betydning for uddannelsesvalg? Epinion, Pluss Leadership og Region Hovedstaden. September 2014.

3 3 Ifølge foreningen Skole og Forældre tyder meget på, at forældre føler sig inkompetente, når de skal hjælpe deres børn med at træffe et uddannelsesvalg. 5 Ofte søger de viden på forskellige hjemmesider og er altså motiverede i forhold til at erhverve ny viden. De søger bare ikke efter viden om erhvervsuddannelserne. Forældrene stiller ofte slet ikke spørgsmålstegn ved, hvorvidt deres børn skal vælge en gymnasial uddannelse eller ej. Ifølge Mette With Hagensen, som er landsformand for foreningen Skole og Forældre, eksisterer der en sejlivet myte om, at en erhvervsuddannelse begrænser de unges fremtidige uddannelsesmuligheder. 6 Stigningen i søgningen til de gymnasiale uddannelser i 2016 altså to år efter, at reformerne ændrede de unge og deres forældres adgang til UU vejledningen -, kan derfor give anledning til en bekymring om, at endnu flere unge støttet af deres forældre vælger en gymnasial uddannelse, idet både de unge og deres forældre langt bedre kan gennemskue dette uddannelsesvalg. Den store udfordring for uddannelsesvalget er nemlig, at man sjældent vælger noget, som man kun har begrænset eller overfladisk kendskab til, og som man derfor ikke umiddelbart vil relatere til egne drømme og ønsker. Det er et landsdækkende problem, at landets folkeskolelærere, der i deres samtaler med eleverne skal hjælpe dem videre, ikke har det fornødne kendskab til EUD/EUX (de har også alle selv en studentereksamen som ungdomsuddannelse), erhvervslivet samt til valg og valgprocesser. Lærernes faglige fokus er primært på de enkelte fag, som de underviser i og tilrettelæggelse af undervisning. Dvs. at de er dygtige til at undervise i folkeskolens fag. UU vejlederne er derimod diplomuddannede i valg og valgprocesser, dvs. at deres faglige fokus er på selve valget, hvordan man motiverer og kvalificerer et valg samt understøtter de unges valgparathed og valgkompetencer. Desuden har mange UU vejledere en anden faglig baggrund end en gymnasial uddannelse. 5 Foreningen Skole og Forældre, Forældre er ikke klar til nyt ansvar forudser forkert uddannelsesvalg fra magasinet Skolebørn nr. 4, Danmarks radio, Eleverne, forældrene og forsker: derfor bliver de unge ved med at vælge gymnasiet artikel tilgængelig via fra 21. marts 2016.

4 4 BEHOV FOR NYE KOLLEKTIVE METODER FOR DE UDDANNELSESPARATE I erhvervsuddannelsesreformen fremhæves erhvervspraktik og brobygning som metoder til at udfordre de unges uddannelsesvalg. Erhvervspraktik og brobygning ligger også helt i top i forhold til de unges vurdering af de vejledningsaktiviteter, de har haft mest udbytte af. 7 Til trods heraf er erhvervspraktik et tilbud skolen sammen med UU kan tilbyde elever i 7., 8., 9. og 10. klasse, hvis de har mulighed herfor. Brobygning tilbydes kun i 9. og 10. klasse og er primært en mulighed for unge, der er uafklarede i deres uddannelsesvalg. Samtidig er det UU s erfaring, at de unge, der får mest ud af disse aktiviteter gør det i en sammenhæng, hvor UU vejlederen har haft mulighed for at forberede og følge op på de unges oplevelser, og at støtte de unge til at sætte disse erfaringer i sammenhæng med deres eget uddannelsesvalg. Udover kollektiv vejledning og undervisning i det timeløse fag Uddannelse og Job er der pt. ingen aktiviteter, der er målrettet de uddannelsesmotiverede elever i hverken 7., 8. eller 9. klasse. Der arbejdes ikke målrettet med de stærke unge i forhold til erhvervsuddannelserne/eux og der tilbydes ikke talentforløb eller karrierelæringsforløb indenfor erhvervsuddannelserne. Gymnasierne derimod tilbyder i samarbejde med skolerne forløb på bl.a. science- og globaliserings- og sprogområdet. Erfaringer med alternative tiltag fra enkelte UU centre viser, at der er en begyndende interesse for bl.a. industrifag, men samtidig, at der skal en målrettet indsats til for virkelig at udfordre de unges uddannelsesvalg. Konkluderende kan det altså siges, at der er behov for at finde løsninger på følgende udfordringer: At de fagligt stærke, uddannelsesparate unge er dem, der er mest i tvivl om deres uddannelsesvalg, og dermed med de rette værktøjer potentielt ville kunne motiveres til at vælge en erhvervsuddannelse. 7 Danmarks Evalueringsinstitut, UU Brugerundersøgelse, 2016.

5 5 At de fagligt stærke, uddannelsesparate unge ikke bliver udfordret tilstrækkeligt i deres uddannelsesvalg, grundet deres begrænsede adgang til vejledningstilbud og aktiviteter herunder brobygning og erhvervspraktik, som er de tilbud, der bidrager mest til de unges valgparathed. De fagligt stærke, uddannelsesparate elever, orienterer sig primært mod gymnasiet, fordi det er det, de og deres forældre kender bedst, og de dermed kan udskyde det endelige valg af karriere/erhverv. MOTIVATION UU DANMARK ønsker at bidrage til: - At alle unge kan træffe et oplyst uddannelsesvalg, der matcher deres evner og interesser. - At flere dygtige og motiverede unge søger og gennemfører en erhvervsuddannelse. - At behovet for kvalificeret arbejdskraft og øgede kompetencekrav imødekommes. Nærværende projektidé udspringer således af de ovenfor beskrevne udfordringer, som viser, at der er behov for at finde andre veje og nye kollektive metoder, hvis gruppen af uddannelsesparate unge skal have adgang til vejledning, som bedre kan understøtte, at de træffer et oplyst uddannelsesvalg, der matcher deres evner og interesser. Projektet skal imødekomme et behov for en tidligere og mere sammenhængende vejledningsindsat, der i højere grad breder viften af tilbud ud for unge på et tidspunkt, hvor de stadig er meget nysgerrige og ikke låste i deres opfattelse af uddannelser I tæt samarbejde med en række brancheforeninger, herunder Danske Maritime, Dansk Byggeri og Plastindustrien, vil UU DANMARK gennemføre et 3-årigt pilotprojekt, der søger at udvikle den kollektive vejledning i 7. klasse særligt i form af kombineret praktik og brobygning gennem etablering af et tæt samarbejde med lokale virksomheder og erhvervsuddannelsesinstitutioner. Brancheforeningernes motivation for at indgå i projektet hænger sammen med en bekymring om, at der - med det nuværende uddannelsesmønster - i fremtiden vil mangle faglært arbejdskraft. Hvis efterspørgslen efter arbejdskraft i de enkelte brancher fortsætter, som den har gjort gennem de seneste 10 år, vil der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mangle omkring faglærte i De deltagende brancheorganisationer udvælges således, at der kan skabes en så stor bredde i medvirkende virksomheder og uddannelser som muligt.

6 6 Projektet adskiller sig således fra igangværende aktiviteter ved at udvikle nye, sammenhængende og målrettede vejledningsforløb med indbygget undervisning på en relevant erhvervsuddannelse og praktik i en lokal virksomhed rettet mod dygtige, uddannelsesmotiverede unge i 7. klasse, der forventes at blive vurderet uddannelsesparate i 8. klasse. Brobygningsforløbet og praktikken af 1 uges varighed adskiller sig også fra eksisterende tilbud både i forhold til tilrettelæggelse - de er sammenhængende og målrettede men også i forhold til målgruppen, det henvender sig til, hvilket uddybes nedenfor i beskrivelsen af målgruppen. Projektets innovative styrke ligger i, at der skabes bedre sammenhæng mellem en række vejledningsaktiviteter, der i sig selv er gode, men hvis fulde potentiale i dag ikke udnyttes, fordi de ofte foregår løsrevet og uden opfølgende aktiviteter. Ligeledes at projektet gennemføres i et tæt samarbejde med brancheforeningerne, hvilket sikrer at der etableres de nødvendige praktikpladser. Tænkt og udført som projekt, vil UU DANMARK over en 3-årig periode via 5 udvalgte UU centre yde håndholdt og lokalt forankret vejledning til dygtige, uddannelsesmotiverede elever i 7. klasse med henblik på at give praktisk indsigt i erhvervsuddannelsesmulighederne, særligt med de for de involverede brancher relevante uddannelser. Med projektet gives der mulighed for at afprøve nye metoder til, hvordan man udfordrer de motiverede og dygtige unges valg i kollektive og gruppebaserede sammenhænge. Projektet bidrager således til udviklingen af den kollektive vejledning, som der lovgivningsmæssigt er sat fokus på. Projektet bidrager ligeledes til udvikling af erhvervspraktikordningerne og undervisningen i faget Uddannelse og Job, som på mere målrettet vis vil kunne bidrage til målsætningen om, at 25% af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse, fx. ved at etablere en langtidsholdbar form for branchepraktikker, som i dag bl.a. kendes fra forsvaret, politiet, sundhedsvæsnet, TDC, DMI og andre.

7 7 Formål og målgruppe FORMÅL Flere dygtige, uddannelsesmotiverede unge skal se erhvervsuddannelserne som attraktive uddannelses- og karriereveje. Formålet er at fokusere på den såkaldt 80% gruppe af unge i 7.klasse, der forventes at blive vurderet uddannelsesparate i 8.klasse; at tilbyde unge fra denne gruppe tidligt, målrettet og håndholdt vejledning med henblik på at understøtte et oplyst uddannelsesvalg, der matcher de unges evner og interesser og samtidig øge optaget og gennemførelsesraten på erhvervsuddannelserne: Fokus vil være på, at det er spændende at tage en erhvervsuddannelse, og at en erhvervsuddannelse er adgangsbillet til spændende job Få stærke og motiverede unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse Få ændret erhvervsuddannelsernes image fra at være uddannelser, der ses ned på til at være attraktive uddannelsesmuligheder med fokus på gode jobmuligheder og muligheder for videreuddannelse Målrettet vejledning om hvilke uddannelsesmuligheder der er, indenfor det område, hvor den unges interesser ligger. Særligt fokus på, hvor de bedste jobmuligheder er, efter endt uddannelse Skabe kontakter og relationer, der på sigt kan føre til praktikpladsaftaler for de deltagende unge MÅLGRUPPE Målgruppen er primært dygtige og uddannelsesmotiverede elever i 7.klasse og deres forældre. Ganske mange projekter og initiativer har til formål at fokusere på de udsatte, umotiverede og ikke-uddannelsesparate unge, ofte med henblik på, at de skal tage en erhvervsuddannelse.

8 8 Dette projekt tager i stedet udgangspunkt i dels de uddannelsesmotiverede unges (og deres forældres) behov for at få de unges uddannelsesvalg kvalificeret og udfordret, og dels i virksomhedernes og erhvervsuddannelsernes behov for ressourcestærke og dygtige unge. Der er flere gode grunde til at prøve projektet af i 7. klasse: Forskning peger på, at der er flest elever i 7. klasse, der ikke har valgt uddannelse endnu, og færrest elever i 7. klasse har lagt sig fast på en gymnasial uddannelse. 7. klasse er derfor bedste tidspunkt at sætte ind med de første aktiviteter, som kan skabe en bevidsthed om erhvervsuddannelser og dermed udfordre uddannelsesvalget. Der er i forvejen megen aktivitet i 8. klasse og ingen vejlednings-/karrierelæringsaktivitet i 7. klasse. Forældrearrangementet i forløbet er en oplagt mulighed for tidligt at drøfte erhvervsuddannelser med forældre, som dermed kan vejlede deres børn på et mere kvalificeret og oplyst grundlag Ved at forløbet ligger i 7. klasse støttes lærerne til at kickstarte den ønskede sammenhængende karrierelæringsindsats i hele udskolingen. Når forløbet finder sted i direkte forlængelse af, at de praktiske fag, som sløjd mm. er stoppet efter 6. kl. bidrages til den praktiske og anvendelsesorienterede læring, som der er stor fokus på lovgivningsmæssigt. Projektets sekundære målgruppe er lærer i folkeskolen. Lærerne er de aktører, der er mest i kontakt med de unge og som har gode muligheder for at påvirke elevernes viden om erhvervsuddannelser. Derfor er det vigtigt, at lærerne har grundig viden om og en forståelse for erhvervsuddannelser og deres muligheder. Ved inddragelse af lærerne bl.a. gennem ledsagelse af de unge på brobygning, sikrer projektet en god forankring af viden og erfaring med erhvervsuddannelser hos lærerne. Aktiviteter og forløb Der afholdes fem kick-off-møder, hvor de medvirkende UU centre i samarbejde med de lokale virksomheder og erhvervsskoler udvikler et sammenhængende vejledningsforløb med indbygget brobygning og erhvervspraktik samt materiale omkring branchepraktik i de involverede brancher. Materialet kan variere lokalt, men materialet skal være målrettet elever og forældre. På den måde tages der højde for

9 9 lokale forhold og forskelle, der bygges videre på eventuelt allerede eksisterende samarbejder, og der skabes ejerskab hos alle projektets parter. Det sammenhængende vejledningsforløb består af: 1. Klassebaseret kollektiv vejledning om erhvervsuddannelser med relevans for de involverede brancher. 2. Ansøgning og udvælgelse af potentielle og målrettede kandidater. 3. Et fællesmøde for de unge og deres forældre enten på en uddannelsesinstitution eller en lokal virksomhed, hvor projekt og uddannelses- og jobmuligheder i brancherne præsenteres. 4. To dages brobygningsforløb på en relevant indgang, hvor eleverne introduceres til elementer i faget med relevans til efterfølgende praktikforløb. 5. Tre dages praktik i en lokal virksomhed, hvor de unge gennem de tillærte teknikker løser konkrete opgaver i virksomheden. 6. UU arrangerer og sikrer efterbehandling på en lokal erhvervsskole, hvor der evalueres med elever og forældre (lokale virksomheder, faglærere- og studievejledere deltagere). Efterbehandlingen skal sikre forankring af viden og erfaringer hos både de unge og deres forældre, således at de bedre kan støtte op om deres børns uddannelsesvalg. 7. Projektet følges op i form af registrering af elevernes uddannelsesvalg, foretaget af de medvirkende UU centre - både før og efter forløbet. For tidsplan se bilag 3 samt for en uddybning af aktiviteterne se bilag 4. Kommunikation og formidling Projektets overordnede budskab er, at erhvervsuddannelser er attraktive uddannelses- og karriereveje med mange gode muligheder for de unge. Det skal være synligt, at det kræver noget at blive faglært og på den måde også fremhæve den faglige stolthed. Budskabet formidles til dygtige, motiverede unge og deres forældre gennem aktiviteterne i det sammenhængende vejledningsforløb.

10 10 De unge, kan fx. få til opgave at dokumentere oplevelserne fra forløbet på billeder/små film, som efterfølgende kan bruges i den kollektive vejledning for hele klassen og i forbindelse med forældremøder. På den måde vil de unge, der ikke har deltaget og deres forældre kunne se fx. kammeraten Matilde i arbejdstøjet på en spændende virksomhed, i færd med at løse opgaver, der ligger langt fra de opgaver, som skolen ofte stiller eleverne. De får desuden til opgave gennem disse film med deres egne ord at formidle det gode budskab om EUD via YouTube, Facebook, Instagram mm. De unge (og deres forældre) kan agere som rollemodeller overfor andre unge og forældre i forbindelse med præsentation og udbredelse af tilbuddet til en bredere gruppe af unge og forældre. Endvidere er der afsat midler til at producere en række professionelle film bl.a. med materiale fra de unges egne film som ligeledes kan bruges til formidling overfor bredere grupper af forældre og unge via projektwebsite, diverse sociale platforme og målrettede kampagner såsom ditbarnsfremtid.dk. Projektets materialer - herunder beskrivelser af det sammenhængende vejledningsforløb, forberedelses- og efterbehandlingsmateriale samt formidlingsmateriale til de unge og deres forældre, de unges film, de i projektet udviklede film og de samlede projekterfaringer stilles gennem UU DANMARK til rådighed for alle landets kommuner og bredere grupper af interessenter. UU DANMARK har i kraft af sin regionale ledelsesstruktur mulighed for at arbejde i landets 98 kommuner samtidig. UU Danmark har i forbindelse med projektet Unge på Tværs etableret websiden BROEN, hvor en række materialer, artikler, modeller, programmer, invitationer og guidelines m.v. til inspiration i arbejdet med unges uddannelsesvalg, afklaring, parathed og motivation er samlet digitalt. Projektets resultater og de udviklede materialer vil således gøres tilgængelige her. Desuden etableres et projektwebsite og projektets resultater vil ligeledes blive formidlet via UU Danmarks eksisterende nyhedsbreve, der har mere end modtagere.

11 11 Effekt og succeskriterier EFFEKTMÅLING Der er udarbejdet forandringsteori for projektet, vedlagt i bilag 5. Forandringsteorien er baseret på, at fem UU centre deltager i projektet over tre år. Det forventes, at de fem medvirkende UU centre tilsammen dækker minimum elever i 7. klasse pr. år. Alle elever på 7. klassetrin vil i projektperioden i den kollektive vejledning blive præsenteret for de uddannelser, der er relevante for de involverede brancher. Projektet vil således i løbet af de tre år have gennemført kollektiv vejledning om for de involverede brancher relevante erhvervsuddannelser for mere end elever. Antallet af gennemførte forløb afhænger i høj grad af elevernes motivation for forløbet og dertil af ressourcer og kapacitet hos de lokale UU centre, uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Med et forsigtigt sats på minimum 10% vil ca elever deltage i brobygnings- og praktikforløbet i løbet af projektforløbet. Projektets evaluering skal være effektorienteret og evaluere såvel kvalitative som kvantitative effekter. De medvirkende UU centre opstiller en baseline for eget dækningsområde forud for projektstart De medvirkende UU centres datagrundlag indgår som statistisk dokumentation Empirisk dokumentation og evaluering af anvendte praktikforløb og materiale Empirisk dokumentation og evaluering af kortlagte samarbejdsrelationer mellem UU centre, brancheforeninger og virksomheder De medvirkende UU centre foretager egen dokumentation, løbende såvel som endeligt opsummerende ved projektets afslutning og indberetter til UU DANMARK, som foretager den endelige sammenfatning, dokumentation og evaluering.

12 12 SUCCESKRITERIER Succeskriterier vil blive detailudarbejdet i samarbejde med de medvirkende UU centre, erhvervsskoler og virksomheder. Overordnet vil projektet måle på, hvor mange uddannelsesmotiverede elever, som deltog i forløbet, der efterfølgende vælger at søge og starte på én af de for projektet relevante erhvervsuddannelser. Desuden indgår blandt andet følgende succeskriterier i vurderingen af projektet: Hvorvidt de unge og deres forældre oplever at forløbet har givet dem øget og bedre indblik i uddannelses- og jobmulighederne i de involverede brancher. Hvorvidt de føler sig mere afklarede i forhold til uddannelsesvalget end inden deltagelse i forløbet. Hvorvidt et eventuelt fravalg af erhvervsuddannelser er kvalificeret i stedet for blot baseret på manglende viden. Hvorvidt de unge under forløbet oplever at være blevet udfordret i deres uddannelsesvalg, dvs. at de til trods for evt. fravalg af erhvervsuddannelsen seriøst har reflekteret og/eller overvejet at vælge en erhvervsuddannelse. Hvorvidt forløbet har påvirket elevernes kendskab til og eventuelt lyst til at vælge en erhvervsuddannelse generelt.

13 13 Partnere og organisation PARTNERE Som partnere i projektet indgår: UU DANMARK (projektejer og administrator) Danske Maritime World Careers Dansk Byggeri Plastindustrien Danske Erhvervskoler- og Gymnasier Ligeledes er UU DANMARK i dialog med brancher under Dansk Industri og Dansk Erhverv i forhold til at finde yderligere relevante brancher, der kan indgå i projektet. Ungdommens uddannelsesvejledning Landets 61 Ungdommens Uddannelsesvejlednings Centre (UU centre) har ansvaret for og forestår vejledningen om uddannelse og erhverv til eleverne i folkeskolens klasse og til elever, der følger folkeskolens 10. klasse. UU vejleder desuden eleverne på de fleste frie grundskoler. Det er således bl.a. UU, der gennem sin vejledning, skal sikre de nationale målsætninger om ungdomsuddannelse, herunder at 25% af de unge vælger en erhvervsuddannelse efter grundskolen. 8 UU er institutions- og sektoruafhængig og vejleder ifølge lovgivningen fordomsfrit og ligestillet alle unge til alle uddannelser. UU er den væsentligste ungeaktør, der gennem sin tætte og direkte adgang til de unge har gode forudsætninger for en tillidsbaseret og personlig kontakt til unge. Særligt fordi UU er den eneste offentlige aktør, der altid henvender sig til borgeren med et positivt tilbud om vejledning, er der grobund for at skabe gode og motiverende relationer mellem vejleder og ung. 8 Vejledningsbekendtgørelsen.

14 14 UU DANMARK UU DANMARK er sekretariat for landets UU centre og har til formål at arbejde for udvikling af Ungdommens Uddannelsesvejledning i kommunalt, regionalt, nationalt og internationalt regi i samklang med samfundets krav, den nationale lovgivning og de unges behov og interesser. 9 Som nationalt udviklingscenter kan UU DANMARK sikre systematisk vidensopsamling fra medvirkende UU centre, samt systematisk vidensformidling til alle landets UU centre og evejledning. Danske Maritime Danske Maritime er brancheorganisation for danske leverandører af maritimt udstyr, skibe og servicevirksomheder og beskæftiger mere end faglærte.. 10 Den maritime industri i Danmark er en del af den danske produktionsindustri, og danske værfter og maritime udstyrsleverandører har en solid position på verdensmarkedet ikke mindst takket være højteknologiske, grønne og specialiserede produkter og løsninger samt veluddannede og højt specialiserede medarbejdere. World Careers World Careers er en koordineret og målrettet erhvervskampagne for hele Det Blå Danmark, sat i verden for at udbrede kendskabet til det maritime erhverv, dets muligheder for job og uddannelse samt at øge antallet af kvalificerede ansøgere, der matcher erhvervslivets specifikke rekrutteringsbehov. Bag Det Blå Danmark står danske rederier, havne, skibsværfter, maritime service leverandører, maritime udstyrsleverandører, myndigheder og organisationer, uddannelsesinstitutioner, forskningsinstitutioner, og universiteter. 11 Der er samlet set direkte og indirekte ansatte i Det Blå Danmark. Dansk Byggeri Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri, hvis mål er: At fremme branchens erhvervspolitiske interesser At fremme medlemmernes arbejdsgiverpolitiske interesser At opfylde behovet for service og information til medlemmerne Dansk Byggeris medlemsvirksomheder beskæftiger medarbejdere. Plastindustrien

15 15 Plastindustrien er brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark og har omkring 230 medlemmer. Plastindustrien tæller knap danske jobs, hvilket gør den til en af industriens store underbrancher. Brancheorganisationens mission er at sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes og for at tage ansvar for den verden, de er en del af. Dansk Industri Dansk Industri (DI) er Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation og repræsenterer godt små og store virksomheder fra stort set alle grene af dansk erhvervsliv. DI varetager medlemmernes arbejdsgiver- og politiske interesser og har som vision, at Danmark skal være verdens bedste land at etablere og drive virksomhed i. Dansk Erhverv Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for et bredt udsnit af virksomheder og brancheforeninger, herunder handel, oplevelse, vidensbaseret rådgivning, transport og service. Det er Dansk Erhvervs mission at skabe konkurrencekraft for deres medlemmer i en globaliseret økonomi. Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier er en interesseorganisation for lederne og bestyrelserne på danske erhvervsskoler. PROJEKTDELTAGERE Der nedsættes en styregruppe med repræsentation fra UU DANMARK, brancheforeninger, herunder Danske Maritime, Dansk Byggeri, Plastindustrien samt Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier som sammen skal sikre fremdrift i projektet. Fem UU centre medvirker i projektet. For hvert af de deltagende UU centre udnævnes 1-2 navngivne vejledere, som bliver lokale tovholdere. Disse har ansvaret for inddragelse af og samarbejdet med de lokale erhvervsuddannelser og de lokale virksomheder, der indgår i projektet. Brancheforeningerne bistår med kontakt til lokale virksomheder, som vil stille sig til rådighed for at tage imod elever i tre dages målrettet erhvervspraktik og bidrager med sparring i forbindelse med udvikling af projektets aktiviteter.

16 16 Ansvaret for samarbejdet med den enkelte virksomhed under forløbet ligger hos de medvirkende UU centre. PrCentrojektet præsenteres og foldes ud lokalt i udgangspunktet, men der, hvor der er sammenfald på de uddannelser, UU centrene vil arbejde med, kan det evt. være en mulighed for UU centrene at udvikle nogle mere centraliserede branchepraktikforløb. Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier repræsenterer de tekniske erhvervsskoler og har ansvaret for at formidle information om projektet til sine medlemmer samt sikre de bedste betingelser for det lokale samarbejde mellem UU centre, erhvervsskoler og virksomheder. UU DANMARK ansætter en samlende projektleder/koordinator, som deltager i styregruppens møder og bliver bindeleddet mellem styregruppen og de lokale projekttovholdere. UU DANMARK er den overordnede rammeprojektejer. Som rammeprojektejer modtager UU DANMARK de samlede midler og videredistribuerer til de involverede UU centre. UU center Lokalt samarbejde Styregruppe Projektledelse UU center UU center Lokalt samarbejde Lokalt samarbejde UU center Lokalt samarbejde

17 17 Økonomi BUDGET Projektets budgetramme er kr , heraf udgøres kr af egen- og medfinansiering fra de involverede UU centre, projektets partnere, virksomheder samt erhvervsskoler i form af de ressourcer, de lægger i gennemførelsen af projektet, se bilag 2 for budget. UU DANMARK skal således have finansieret kr via fondsansøgninger. UU DANMARK håber, at Nordea Fonden bidrager med så stor en finansiering som muligt, men er åben for at drøfte, hvordan der eventuelt kan findes yderligere medfinansiering. BÆREDYGTIGHED De i projektet udviklede materialer og branchepraktikforløb kan fortsat anvendes og stilles til rådighed for alle interesserede UU centre uden yderligere økonomiske tilskud. De forløb, materiale og de kompetencer, som udvikles i projektet vil kunne replikeres og således gavne både de lokale virksomheder og det løbende optage på erhvervsuddannelserne.

UU VEJLEDNING OM INDUSTRIENS UDDANNELSER

UU VEJLEDNING OM INDUSTRIENS UDDANNELSER UU VEJLEDNING OM INDUSTRIENS UDDANNELSER Især industrien vil mangle 20.000 faglærte i 2020. Sådan skriver DI Indsigt i november 2013. Ledighedstal fra Dansk Metal bekræfter denne udvikling. Tallene er

Læs mere

Er du dygtig nok til en fremtid med uddannelse og job indenfor industrien? Test dig selv

Er du dygtig nok til en fremtid med uddannelse og job indenfor industrien? Test dig selv 17.1.2017 Projekt TEST DIG SELV Især industrien vil mangle 20.000 faglærte i 2020. Sådan skriver DI Indsigt i november 2013. Ledighedstal fra Dansk Metal bekræfter denne udvikling. Tallene er ikke længere

Læs mere

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015 Handlingsplan Indsatsområde Fokus Mål Initiativer 1. Valg af erhvervsuddannelse Vejledning om erhvervsuddannelser i grundskolen og efterskoler at flere unge vælger en erhvervsuddannelse indenfor industri

Læs mere

Elevernes forslag til en mere praksisorienteret grundskole, hvor vi får flere elever med, sikrer flere faglærte til fremtiden og gør undervisningen

Elevernes forslag til en mere praksisorienteret grundskole, hvor vi får flere elever med, sikrer flere faglærte til fremtiden og gør undervisningen Elevernes forslag til en mere praksisorienteret grundskole, hvor vi får flere elever med, sikrer flere faglærte til fremtiden og gør undervisningen mere motiverende. Danske Skoleelever (DSE) er en partipolitisk

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Projektbeskrivelse Copenhagen Skills Spor 1 & 2

Projektbeskrivelse Copenhagen Skills Spor 1 & 2 Projektbeskrivelse Copenhagen Skills Spor 1 & 2 BAGGRUND Nye reformer og vilkår for folkeskolen, en koordineret vejledingsindsats, samt en ny EUD-reform skaber en ny virkelighed for folkeskoleelever, der

Læs mere

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af målsætning og samarbejder med Erhvervsskoler

Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af målsætning og samarbejder med Erhvervsskoler Punkt 3. Drøftelse af Budget 2018: Temadrøftelse af målsætning og samarbejder med Erhvervsskoler 2016-055595 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaet, "Målsætning og

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE UUH OG GRUNDSKOLER I HALSNÆS OG HILLERØD SKOLEÅRET 2014/2015

SAMARBEJDSAFTALE UUH OG GRUNDSKOLER I HALSNÆS OG HILLERØD SKOLEÅRET 2014/2015 SAMARBEJDSAFTALE UUH OG GRUNDSKOLER I HALSNÆS OG HILLERØD SKOLEÅRET 2014/2015 1 Indhold 7. KLASSE... 3 KOLLEKTIV VEJLEDNINGSAKTIVITETER 2 lektioner pr klasse... 3 8. KLASSE... 4 PARATHEDSVURDERING... 4

Læs mere

Forpligtende partnerskabsaftale. mellem. Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune

Forpligtende partnerskabsaftale. mellem. Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune Forpligtende partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri EUC Nordvestsjælland UU Nordvestsjælland Holbæk Kommune Gældende 1. oktober 2014 til 31. december 2016 Aftalens parter Denne forpligtende partnerskabsaftale

Læs mere

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning Ansøgning Industriens uddannelser Fremtidens uddannelser Ansøgning på vegne af DS Håndværk og Industri Skive-Viborg & Omegn: Kasserer Jørgen Jacobsen, Vestermarken 25, Vester Jølby, 7950 Erslev. Tlf: 2363

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr. 17.00.00-P00-1-17 Dato:9.2.2017 Orientering om uddannelsesvejledning i udskolingen Et af formålene med folkeskolereformen er at sikre

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem

Udkast til Partnerskabsaftale. mellem Udkast til Partnerskabsaftale mellem Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Koordination af indsats og udveksling af information om praktikpladssøgende...

Læs mere

Erhvervsuddannelses- og vejledningsreform

Erhvervsuddannelses- og vejledningsreform Erhvervsuddannelses- og vejledningsreform Erhvervsuddannelsesreformen (EUD reform) forventes vedtaget juni 2014 med virkning fra 1. juli 2014. I samme reform indgår også en vejledningsreform, som har betydning

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015 Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune Målsætninger for UU Bornholm 2014/2015 Gitte Hagelskjær Svart, UngePorten 18-09-2014 UU Bornholm er en uafhængig vejledningsinstitution, som har

Læs mere

Flere unge i EUD. Målsætning: Flere unge opnår en erhvervsuddannelse (eud), der giver fodfæste på arbejdsmarkedet og selvforsørgelse

Flere unge i EUD. Målsætning: Flere unge opnår en erhvervsuddannelse (eud), der giver fodfæste på arbejdsmarkedet og selvforsørgelse Flere unge i EUD Målsætning: Flere unge opnår en erhvervsuddannelse (EUD), der giver fodfæste på arbejdsmarkedet og selvforsørgelse. Målsætning: Flere unge opnår en erhvervsuddannelse (eud), der giver

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

Vejledning til studievalgsportfolio. - vejledere og lærere. Titel 1

Vejledning til studievalgsportfolio. - vejledere og lærere. Titel 1 Vejledning til studievalgsportfolio - vejledere og lærere Titel 1 Vejledning til studievalgsportfolio - vejledere og lærere 1. udgave, juni 2017 ISBN: 978-87-603-3147-3 (webudgave) Udgivet af Undervisningsministeriet,

Læs mere

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende

Overblik over programmet Faglært til vækst UNGE mellem 15 og 30 år er hverken i job eller har en erhvervskompetencegivende Overblik over programmet Faglært til vækst Programmet Faglært til vækst er en del af den regionale vækst- og udviklingsstrategi, som regionsrådet og Vækstforum Hovedstaden vedtog i 2015. Visionen for strategien

Læs mere

FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA

FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA Byrådets Erhvervsuddannelsesstrategi 2019-2022: FLERE UNGE FAGLÆRTE I FREDERICIA Baggrund Fredericia har en god og stærk tradition for erhvervsuddannelser og er tæt på at opfylde flere af de nationale

Læs mere

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet.

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet. Undervisningsministeriet uvavej@uvm.dk cc. lone.basse@uvm.dk 17. juni 2014 Høringssvar bekendtgørelser på vejledningsområdet Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast

Læs mere

Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan

Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan Skitse Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan 2012 13 1 Forord v. Mogens Kragh Andersen, formand for styregruppen for Syddansk Uddannelsesaftale Konkrete initiativer i 2012 13 Fortsat fokus på 95% målsætningen

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG klasse

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG klasse SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG 7. - 10. klasse Skoleåret 2018/2019 SKOLEÅRET 2018/2019 1 Introduktion Formål Samarbejdsaftalen skal medvirke til at afklare opgave- og ansvarsfordelingen

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Skive Kommune, Skive Tekniske Skole og 3F Skive-Egnen. 1. oktober 2012-1. oktober 2014

Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Skive Kommune, Skive Tekniske Skole og 3F Skive-Egnen. 1. oktober 2012-1. oktober 2014 Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, Skive Kommune, Skive Tekniske Skole og 3F Skive-Egnen 1. oktober 2012-1. oktober 2014 Indledning Parterne bag denne aftale ønsker at etablere et samarbejde, der

Læs mere

4 VEJE. Materiale til undervisningsbaseret. vejledning i 6. og 7. klasse MATERIALET. fået et lokalt perspektiv på erhvervsfaglige jobmuligheder

4 VEJE. Materiale til undervisningsbaseret. vejledning i 6. og 7. klasse MATERIALET. fået et lokalt perspektiv på erhvervsfaglige jobmuligheder TIL LEDERE 4 VEJE Materiale til undervisningsbaseret vejledning i 6. og 7. klasse DE UNGES UDBYTTE AF 4 VEJE? MATERIALET EN UNG, DER HAR PRØVET 4 VEJE HAR: fået grundlæggende information om erhvervsuddannelser

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning

Ungdommens Uddannelsesvejledning 1 Ungdommens Uddannelsesvejledning Vejledning af elever og unge i - Ændringer med EUD-reformen Side 1 2 Om 1 leder 1 administrativ medarbejder 7 vejledere dækkende: vejledningen i grundskolernes 7.-10.-

Læs mere

Indhold. Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars. UU Vesthimmerland Østre Boulevard 10 9600 Aars. 6. november 2014

Indhold. Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars. UU Vesthimmerland Østre Boulevard 10 9600 Aars. 6. november 2014 1 Indhold 1. Om Ungdommens Uddannelsesvejledning 2. Kollektive vejledningsaktiviteter 3. Uddannelsesparathed 4. Særlig vejledningsindsats 5. Forældreopgaver og optagelsesproceduren 6. Uddannelsesoverblik

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018 VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN Nye elementer er kursiveret Vejledning især målrettet de ikke uddannelsesparate fokus på udvikling af tiltag for de ikke uddannelsesparate UU Sydfyns vejeldning er med udgangspunkt

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018 VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN Nye elementer er kursiveret Vejledning især målrettet de ikke uddannelsesparate fokus på udvikling af tiltag for de ikke uddannelsesparate UU Sydfyns vejeldning er med udgangspunkt

Læs mere

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelserne i Skive Vers Det er målet:

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelserne i Skive Vers Det er målet: Handlingsplan vedr. indsatsområde 2: Valg af erhvervsuddannelse Fokusområde: Vejledning om erhvervsuddannelserne i grundskolen Det er et overordnet mål, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Indsatsområde

Læs mere

Uddannelsesparathed. Vejledning om processerne ved vurdering af uddannelsesparathed (UPV) og ansøgning til ungdomsuddannelserne.

Uddannelsesparathed. Vejledning om processerne ved vurdering af uddannelsesparathed (UPV) og ansøgning til ungdomsuddannelserne. Uddannelsesparathed Vejledning om processerne ved vurdering af uddannelsesparathed (UPV) og ansøgning til ungdomsuddannelserne Titel 1 Uddannelsesparathed Vejledning om processerne ved vurdering af uddannelsesparathed

Læs mere

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger Uddrag af rapporten Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet - Værdier, interesser og holdninger Hvem vælger hvad? Unge, der vælger EUD, ser uddannelsen som middel til at komme ud på arbejdsmarkedet

Læs mere

UU-vejledning efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet

UU-vejledning efter indstilling fra Børn og Unge-byrådet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Magistratsafdelingen for Børn og Unge Dato 7. november 2014 Børn og Unge-byrådet Indstilling om Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Aarhus Kommune fremsendes

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018 VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2018 Nye elementer er kursiveret Vejledning især målrettet de ikke uddannelsesparate fokus på udvikling af tiltag for de ikke uddannelsesparate UU Sydfyns vejeldning er med

Læs mere

Den regionale praktikpladsenhed Projektbeskrivelse

Den regionale praktikpladsenhed Projektbeskrivelse Marts 2013 Den regionale praktikpladsenhed Projektbeskrivelse Den regionale praktikpladsenhed Carl Jacobsens vej 25 2500 Valby www.regionh.dk/taenelev Potentiale for flere praktikpladser i hovedstadsregionen

Læs mere

RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne. Relevans, faglig kontekst og målgruppe

RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne. Relevans, faglig kontekst og målgruppe RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne Denne rapport afdækker, hvordan korte uddannelsesaftaler påvirker kvaliteten af praktikoplæringen på erhvervsuddannelserne. Danmarks

Læs mere

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden'

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' Punkt 5. Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' 2018-093756 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, redegørelse for aftalen

Læs mere

Projektbeskrivelse. Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen

Projektbeskrivelse. Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen Projektbeskrivelse Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører en undersøgelse, der har til formål at følge implementeringen

Læs mere

UDKAST Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Flere unge i erhvervsuddannelser

UDKAST Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Flere unge i erhvervsuddannelser Side 1 af 7 UDKAST Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Flere unge i erhvervsuddannelser Udfordring Der vil i det kommende år være stor mangel på faglært arbejdskraft i Region

Læs mere

Arnt Louw & Niels-Henrik M. Hansen

Arnt Louw & Niels-Henrik M. Hansen Notat Evaluering af projekt Faglært til Fremtiden flere unge i eud i Region H. LO-Hovedstaden og Region Hovedstaden Arbejdspakke 1: Tidlig undervisningsbaseret vejledning om eud og professionsmuligheder

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2016/2017

Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune. Målsætninger for UU Bornholm 2016/2017 Ungdommens Uddannelsesvejledning, Bornholms Regionskommune Målsætninger for UU Bornholm 2016/2017 Gitte Hagelskjær Svart, UngePorten 05-10-2016 UU Bornholm er en uafhængig vejledningsinstitution, som har

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Styrket regional indsats for erhvervsuddannelse for voksne i Region Sjælland (EUV for 25-30 årige) Udfordring For at kunne

Læs mere

Flere unge i erhvervsuddannelse

Flere unge i erhvervsuddannelse Flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse

Læs mere

Skoleudvalget Møde den kl Side 1 af 7. Punkt

Skoleudvalget Møde den kl Side 1 af 7. Punkt Punkt 6. Orientering og Ungdommens Uddannelsesvejlednings opgaver - herunder særligt om Kombineret UngdomsUddannelse (KUU), ErhvervsGrundUddannelse (EGU) og produktionsskoler 2016-051127 Skoleforvaltningen

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsesparathedsvurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse

Bekendtgørelse om uddannelsesparathedsvurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse BEK nr 945 af 28/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/05307 Senere ændringer

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan

UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan UDKAST Syddansk Uddannelsesaftales handlingsplan 2014-15 1 Forord v. Mogens Kragh Andersen, formand for styregruppen for Syddansk Uddannelsesaftale 2 Syddansk Uddannelsesaftale Hvad er Syddansk Uddannelsesaftale?

Læs mere

Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk

Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk Ændringer på vejledningsområdet august 2014 jørgen Brock Vejledningskontoret jb@uvm.dk 10-11-2014 Side 1 Baggrund Finansieringen af Ungepakke 2 udløb med udgangen af 2013 I Aftalen om et fagligt løft af

Læs mere

Skoleåret UU-Center Sydfyn

Skoleåret UU-Center Sydfyn Skoleåret 2015-2016 UU-Center Sydfyn [YDELSESKATALOG] En beskrivelse vejledningen, som UU-Center Sydfyn yder overfor unge fra 8. klasse til det 24. år i tæt samarbejde med relevante samarbejdspartnere.

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS

BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS Foreløbige erfaringer fra vejledningsindsatser rettet mod ikkeuddannelsesparate unge (i udskolingen) Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Brug for alle unge (BFAU)

Læs mere

Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding

Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding Retningslinjer for samarbejdet mellem grundskolerne i Kolding Kommune og UU-center Kolding UU-center Kolding August 2015 Alle elever skal have tilbud om vejledning, og alle skal udfordres i deres uddannelsesvalg

Læs mere

Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats

Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats Anne Sophie Madsen, chefkonsulent, Kolding 27. november 2018 Ung: Det der med, at man skal beslutte, hvad man skal resten af

Læs mere

Anbefaling 1. Samarbejde med erhvervslivet. Fokus på unge med skæve/alternative kompetencer

Anbefaling 1. Samarbejde med erhvervslivet. Fokus på unge med skæve/alternative kompetencer Anbefaling 1 Samarbejde med erhvervslivet Fokus på unge med skæve/alternative kompetencer Iværksætter uddannelse i Helsingør (som skal være landsdækkede) Eventuddannelse + stillinger i kommunen, der skal

Læs mere

Partnerska bsafta le

Partnerska bsafta le Partnerska bsafta le mellem Vejen K dansk b vooerl..,.., HANSENBERG ~ fl J _ C ~EKNSK SKOLE ESBJERG ,. HANSEN DERi"~ 1r ~~~~~,.

Læs mere

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse?

Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Hvordan bliver eleverne parat til erhvervsuddannelse? Reformen af erhvervsuddannelserne er et paradigmeskift, som lægger op til en ny kvalitetsdagsorden med fokus på folkeskolens uddannelsesparate elever,

Læs mere

EUD/EUX som karrierevej

EUD/EUX som karrierevej EUD/EUX som karrierevej En del af Tværgående ungeindsats for ledige unge i Viborg kommune 1. Projektets titel: EUD/EUX som karrierevej 2. Vision, baggrund samt motivation for projektet samt ledelsesmæssige

Læs mere

UU s rolle i Uddannelse og Job perspektiver på samarbejdet.

UU s rolle i Uddannelse og Job perspektiver på samarbejdet. UU s rolle i Uddannelse og Job perspektiver på samarbejdet. Anders Ladegaard Næstformand i UU Danmark Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 Danmarks bedst

Læs mere

Fælles ydelseskatalog for UU Center Syd med virkning fra 2017 Bilag 1

Fælles ydelseskatalog for UU Center Syd med virkning fra 2017 Bilag 1 Fælles ydelseskatalog for UU Center Syd med virkning fra 2017 Bilag 1 1. Vejledning i grundskolen Målgruppe Individuel vejledning Gruppevejledning Kollektiv vejledning 4. - 6. klasse Tilbud om Undervisningsmateriale

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Ydelseskatalog Ungdommens Uddannelsesvejledning København

Ydelseskatalog Ungdommens Uddannelsesvejledning København Ydelseskatalog 2016-17 Ungdommens Uddannelsesvejledning København Beskrivelse af samarbejde og ansvar mellem Ungdommens Uddannelsesvejledning København og grundskolerne 2016-17 Forudsætninger for at være

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Innovation, iværksætteri og talenter på ungdomsuddannelser Udfordring Den regionale vækst og udviklingsstrategi adresserer

Læs mere

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love Undervisningsministeriet Simon Kjølby Larsen Vester Voldgade 123 1552 København V efu-vej@uvm.dk DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Uddannelsesforbundets udspil til en reform af erhvervsuddannelserne

Uddannelsesforbundets udspil til en reform af erhvervsuddannelserne Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 281 Offentligt Uddannelsesforbundets udspil til en reform af erhvervsuddannelserne - set med praktikernes øjne Nørre Farimagsgade 15 1364 København

Læs mere

VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET

VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET 2018-2019 8. kl. på EUD er et praktisk, teoretisk og obligatorisk undervisningsforløb, der giver både elever og lærere mulighed for at stifte

Læs mere

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Region Syddanmark KKR Syddanmark Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 7. oktober 2016 Forslag til initiativer, der skal bidrage til øget voksen- og efteruddannelse Diskussionsoplæg til politisk

Læs mere

Ansøgning til Region Syddanmarks Uddannelsespulje 2011

Ansøgning til Region Syddanmarks Uddannelsespulje 2011 Ansøgning til Region Syddanmarks Uddannelsespulje 2011 Dette ansøgningsskema skal bruges ved ansøgning om midler fra Region Syddanmarks Uddannelsespulje. Ansøgning og budget er sendt til: Uddannelse.regionaludvikling@regionsyddanmark.dk.

Læs mere

Projektbeskrivelse Bornholmermodellen: Flere praktikpladser på Bornholm

Projektbeskrivelse Bornholmermodellen: Flere praktikpladser på Bornholm Projektbeskrivelse Bornholmermodellen: Flere praktikpladser på Bornholm Formål Projektet er et offentligt/privat samarbejde med det formål at samle Bornholms Regionskommune, erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsesparathedsvurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsesparathedsvurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsesparathedsvurdering, uddannelsesplaner og procedurer ved valg af ungdomsuddannelse I medfør af 2 c, stk. 8, 2 d, stk. 3, 2 i, 14, stk. 1, 2. pkt. og 15 e i lov

Læs mere

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 1. Titel EGU springbrættet til job eller uddannelse. 2. Kommune og Samarbejdspartnere Assens Kommune Willemoesgade 15 5610 Assens Tlf.nr. 64 74 74 74 Email: assens@assens.dk

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Vejledning i 7. klasse Fælles for alle elever

Vejledning i 7. klasse Fælles for alle elever Bilag 1: Udspecificering af grundydelser Nedenstående er en oversigt over de opgaver, som Langeland og Ærø Kommuner, jf. samarbejdsaftale om UU Sydfyn, køber af Svendborg Kommune. Nedenstående er opstillet

Læs mere

Forældreinformation 8. - 10. klasse

Forældreinformation 8. - 10. klasse Forældreinformation 8. - 10. klasse UU Center Himmerland Ungdommens Uddannelsesvejledning Kære forældre. Dit barn skal vælge uddannelse efter grundskolen. Et valg, der har stor betydning for fremtiden.

Læs mere

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Camilla Hutters, områdechef for ungdomsuddannelse, 21. marts 2018 Valg af ungdomsuddannelse hvad er på spil? Uddannelsesvalget som et afgørende og svært valg,

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE MELLEM DANSK BYGGERI, SE- LANDIA SLAGELSE, UU-VESTSJÆLLAND OG SORØ KOM- MUNE

PARTNERSKABSAFTALE MELLEM DANSK BYGGERI, SE- LANDIA SLAGELSE, UU-VESTSJÆLLAND OG SORØ KOM- MUNE Dok. nr. 340-2014-138447 PARTNERSKABSAFTALE MELLEM DANSK BYGGERI, SE- LANDIA SLAGELSE, UU-VESTSJÆLLAND OG SORØ KOM- MUNE Indledning Parterne bag denne aftale ønsker at etablere et samarbejde med fokus

Læs mere

Bekendtgørelse om vejledning om valg af ungdomsuddannelse og erhverv angiver hvilke elementer, der

Bekendtgørelse om vejledning om valg af ungdomsuddannelse og erhverv angiver hvilke elementer, der Bekendtgørelse om vejledning om valg af ungdomsuddannelse og erhverv angiver hvilke elementer, der som minimum skal indgå i den kollektive vejledning (BEK nr 774 af 14/06/2017 Gældende) 1. indføring i

Læs mere

Workshop 1. april Byg i Nord regional indsats for job og beskæftigelse i byggeriet. 1. april Beskæftigelsesregion Nordjylland

Workshop 1. april Byg i Nord regional indsats for job og beskæftigelse i byggeriet. 1. april Beskæftigelsesregion Nordjylland Beskæftigelsesregion Nordjylland Workshop 1. april 2014 Byg i Nord regional indsats for job og beskæftigelse i byggeriet 1. april 2014 1 Beskæftigelsesregion Nordjylland Agenda Udfordringen hvilken indsats

Læs mere

4 Flere unge i erhvervsuddannelser på Bornholm

4 Flere unge i erhvervsuddannelser på Bornholm Åbent punkt 4 Flere unge i erhvervsuddannelser på Bornholm 15.03.00G01-0006 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Børne- og Skoleudvalget 29-08-2017 4 Hvem beslutter Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Læs mere

8. skoleår. Elever og lærer deltager i erhvervsintroducerende dag (E-dag) - besøg på en erhvervsuddannelse

8. skoleår. Elever og lærer deltager i erhvervsintroducerende dag (E-dag) - besøg på en erhvervsuddannelse Information om UU vejledning og parathedsvurdering Kære forældre og elever I Danmark er det besluttet, at 95 % af alle unge skal have en ungdomsuddannelse. I det følgende vil I få et overblik over de aktiviteter

Læs mere

Faktaark: Ungdomsuddannelser

Faktaark: Ungdomsuddannelser Faktaark: Ungdomsuddannelser Disruptionrådets sekretariat Ungdomsuddannelserne i Danmark hviler på en stærk tradition med faglig stolthed. Langt størstedelen af alle unge fortsætter efter 9. eller 10.

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 Sætter nydanske drenges ressourcer i spil Fortsætter sin støtte til alternative lektiecaféer og ung-til-ung metoder Intensiverer oplysning om uddannelse til nydanske forældre

Læs mere

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2015/16

Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse. Skoleåret 2015/16 Aftalepapir vedr. uddannelsesparathedsvurdering og tilmelding til uddannelse i 8. og 9. klasse Skoleåret 2015/16 Folkeskoleloven: 7 a. I 8. klasse skal eleverne deltage i introduktionskurser til ungdomsuddannelse,

Læs mere

Oplæg om ungdomsuddannelser. for forældre til elever i 7.klasse

Oplæg om ungdomsuddannelser. for forældre til elever i 7.klasse Oplæg om ungdomsuddannelser for forældre til elever i 7.klasse Dagsorden: Ny lovgivning, nye reformer: Uddannelsesparathedsvurdering i 8.klasse Fokusering af vejledningsindsatsen Ug.dk og e-vejledning

Læs mere

Information om skole og uddannelsesvejledernes rolle

Information om skole og uddannelsesvejledernes rolle SKOLER, INSTITUTIONER OG KULTUR Dato: 1. juni 2018 Tlf. dir.: 2929 9244 E-mail: sas5@balk.dk Kontakt: Sanne Kjaer Askholm Sagsid: 17.27.00-A00-1-18 Information om skole og uddannelsesvejledernes rolle

Læs mere

Ændringer uddannelsesvejledning 2014

Ændringer uddannelsesvejledning 2014 Ændringer uddannelsesvejledning 2014 I forbindelse med skolereformen er der også kommet en ny vejledningsreform. Den er udarbejdet for at tilgodese blandt andet nævnte kriterier: - Fremrykket uddannelsesparathedsvurdering

Læs mere

Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse

Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Elevernes oplevelse af obligatorisk erhvervspraktik... 3 Uddannelse og job som timeløst fag... 6 Sammenfatning...

Læs mere

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver

Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013. Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådets skoletilfredshedsundersøgelse August 2013 Resultater, konklusioner og perspektiver Håndværksrådet har i 2013 fået svar fra mere end 3.000 små og mellemstore virksomheder på spørgsmål om

Læs mere

November 2017 Ansvars- og opgavefordeling mellem UU-Vestegnen og grundskolerne

November 2017 Ansvars- og opgavefordeling mellem UU-Vestegnen og grundskolerne November 2017 Ansvars- og opgavefordeling mellem UU-Vestegnen og grundskolerne : Opgave UU-Vestegnen / Kollektiv vejledning Den kollektive vejledning skal være med til at kvalificere eleverne til at kunne

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011

Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 UDKAST Til godkendelse i Regionsrådet 12. december 2011 Syddansk uddannelsesaftales handlingsplan 2012-13 Aftalens parter Region Syddanmark Kommunerne i Syddanmark Ungdommens Uddannelsesvejledning Produktionsskolerne

Læs mere

Resumée. Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e. Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011

Resumée. Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e. Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011 Resumée é Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011 2 RESUMÉ af Uddannelsesparathed og de unges overgang til ungdomsuddannelse

Læs mere

Brugerundersøgelse om. UU Vejledningen. UU Vejle. Indledning, formål og afgrænsning

Brugerundersøgelse om. UU Vejledningen. UU Vejle. Indledning, formål og afgrænsning Brugerundersøgelse om UU Vejledningen UU Vejle 2012 Indledning, formål og afgrænsning Elever i 9. klasse, 10. klasse og specialklasse har i marts og april 2012 evalueret den vejledning, som de har modtaget

Læs mere

UU-Vestegnen Strategioplæg

UU-Vestegnen Strategioplæg UU-Vestegnen Strategioplæg 2017-2019 27.04. 2017 Ungdommens Uddannelsesvejledning har siden starten i 2004 haft til opgave at vejlede de unge i deres valg af ungdomsuddannelse og i den forbindelse at have

Læs mere

Politik for unges uddannelse og job

Politik for unges uddannelse og job Politik for unges uddannelse og job Indhold Forord Forord... 2 Fremtidens platform - uddannelse til alle... 3 Job- og Uddannelsestilbud med mening... 4 Et rummeligt uddannelsestilbud... 5 En god start

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM

Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM Partnerskabsaftale mellem VEJEN HANDELSSKOLE OG HANDELSGYMNASIUM Indhold Partnerskabet... 3 Aftaleparterne... 3 Baggrund... 3 Formål... 4 Indsatsområder... 4 Oversigt over, og behovsafdækning af, praktikpladssøgende

Læs mere