Etablering af Kvinde-have (grønsagshave) i landsbyen Galloya i Gambia

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Etablering af Kvinde-have (grønsagshave) i landsbyen Galloya i Gambia"

Transkript

1 Side 1 af 6 Etablering af Kvinde-have (grønsagshave) i landsbyen Galloya i Gambia Baggrund: Gambia er blandt de 10 fattigste lande i verden. Landet, som er Afrikas mindste land, har en befolkning på 2,1 mio. mennesker. Bruttonationalproduktet pr. capita (GDP) lå i 2016 iflg. Tradingeconomics.com/ World Bank på 532 USD eller 1,45 USD pr. dag. Der er en enorm stor arbejdsløshed i landet, hvilket også er baggrunden for at så mange unge Gambier har forsøgt at komme til Europa via Libyen for at skabe sig en ny og bedre fremtid der. Der er forsigtig optimisme i landet efter at den ny præsident er tiltrådt, men der skal arbejdes på alle planer for at hjælpe landet til økonomisk vækst. Én af de mest nærliggende muligheder her er at etablere Kvinde haver (grøntsags haver), hvor familier dels får mad til sig selv, dels har mulighed for at sælge overskydende afgrøder på markedet. Rent klimatisk egner Gambia sig rigtigt godt til grønsagsproduktion, idet der i løbet af tørtiden (ultimo oktober juli) kan høstes 3 afgrøder. Hvad er en kvinde-have? En Kvinde have er et større jordstykke inddelt i lodder. Hver familie tildeles en jordlod, hvor det typisk er kvinderne, der dyrker jorden. Størrelsen er dette jordlod er normalt 10 x m eller m2. Der dyrkes typisk løg, tomater, chili, peberfrugter, auberginer, bønner, squash, hvidkål, blomkål, gulerødder og kartofter. Det er helt afgørende, at Kvinde haven indhegnes med et solidt trådhegn, idet fritgående køer, grise og geder ellers går ind i haven og spiser afgrøderne. Desuden er vandtilførsel tæt på haverne også helt afgørende, idet der ikke falder nedbør i tørtiden (oktober juli). Da solen skinner det meste af året, er en solcelle dreven pumpe den mest oplagte løsning.

2 Side 2 af 6 Realisering af Kvinde haver i landsbyen Galloya Ultimo marts 2017 besøgte gruppen landsbyen Galloya ca. 25 km fra hovedstaden Banjul. Landsbyen beboere er på knap 700 mennesker fordelt på 68 familier. Galloya er beliggende i et fattigt område af Gambia, hvor gennemsnitsindtægten ligger under det i indledningen nævnte tal på USD 1,45, dog uden at der foreligger tal herfor. Gruppen har et godt kendskab til landsbyens alkalo (slags borgmester), som selv har mange års erfaring med grønsagsproduktion og er villig til at stille et jordstykke til rådighed for projektet. Der dyrkes i dag ikke grøntsager i landsbyen Galloya eller i dens nærmiljø, hvorfor nogle af landsbyens kvinder dagligt må tage den lange og for dem dyre tur til et marked beliggende ca. 10 km. væk. Ofte vil manglen på penge til transporten, vejenes beskaffenhed og andre mere nødvendige opgaver gøre, at der ikke kan hentes varer. Friske grøntsager til den daglige husholdning er derfor ofte en mangelvare og gør den i forvejen meget ensidige kost endnu mere ulødig. I første omgang er der påtænkt et projekt med 24 jordlodder á 10 x 15 m = 150 m2, men projektet kan senere udvides til det dobbelte gennem tilkøb af tilstødende jordstykker. Jorden har stort potentiale, idet det er muligt at fremstille grønsager, hvor der kan høstes 3 gange årligt. Men for at få noget til at gro, er det helt afgørende, at der tilføres vand i det meget solrige land, hvor der i månederne juni, juli, august, september og oktober falder mm regn men intet i de resterende måneder. Etablering Grundstykket ligger tæt op ad landsbyen Galloya og nem tilgængelig for de kommende brugere. 1) Den første opgave er vandboring i ca. 35 meters dybde, hvor man er sikker på en stabil vandtilførsel. Der nedsænkes brønd ringe i brønden. 2) Derefter skal der anbringes en vandtank i ca. 10 meters højde på et metalstativ. 3) Vandet pumpes op i vandtanken ved hjælp af en solcelle dreven pumpe. 4) På jordstykket skal der bygges 6 vandreservoirer i beton. 5) Pipelines føres ud til vandreservoirerne, hvorfra kvinderne henter vand i spande til deres haver. 6) Den næste opgave er indhegningen, hvor det er nødvendigt at bygge en sokkel i betonsten rundt om hele arealet, for at holde dyr væk, der kan kravle under hegnet. Samtidig med soklen skal der cementeres metalstænger med 3 meters afstand, hvortil et plasticcoatet trådhegn (180 cm højt) fastgøres. 7) Der skal fremstilles en port med dør ved indgangen.

3 Side 3 af 6 8) Jordlodderne markeres og gøres klar til brug. Der etableres veje og stier inde i området. 9) Et område på ca. 2½ lod er afsat til dyrkning af frø inden de plantes i jorden. (nursery yard) 10) I forlængelse af nursery yard en, er der planlagt at bygge en bygning til markedsplads, hvor der anbringes borde, så kvinderne kan bearbejde grønsagerne klar til markedet. I tilslutning til bygningen skal der være et lagerrum, hvor redskaber og produkter kan opbevares. 11) I forlængelse med denne bygning er afsat en hvileplads, der bl.a. kan anvendes til pasning af børnene. Finansiering Projektet blev bragt på banen af Ringkjøbing Rotary Klub på et fællesmøde for præsidenter og electer i AG-område 01 i 2017, Det blev besluttet at gennemføre projektet som et fællesprojekt, hvor 7 af klubberne i AG-område 01 deltager - Ringkjøbing, Billund Brande, Give, Grindsted, Skjern-Tarm og Videbæk. Klubbenre bidrager med i alt kr Private personer og fonde kr , Rotary Danmarks Hjælpefond kr og District Grant kr i alt kr Egenbetaling Haverne skal ikke være gratis for dem, der ønsker at dyrke jorden. Der vil blive opkrævet et engangsbeløb på ca. 600 Dalasi (ca. DKK 100). Beløbet vurderes at være tilstrækkeligt stort for at sikre, at kvinderne er økonomisk motiveret til at gøre en indsats for at dyrke jorden. Herudover vil der blive opkrævet et mindre beløb ( Dalasi) hver gang der høstes og der sælges grøntsager på de lokale markeder. (100 Dalasi = ca. 17 DKK). De nævnte beløb vil blive brugt til at sikre, at hegn og installationer vedligeholdes samt betaling af en beskeden leje af jorden. Salg af grøntsager til lokale markeder Som tidligere nævnt tager nogle kvinder t i dag den lange tur ind til de større byer for at købe grøntsager samt videresælge disse ude i landsbyerne omkring Galloya, såfremt vejforholdene tillader det (i regntiden er vejene meget opblødte og med store vandhuller og dermed ufremkommelige). Priserne på grøntsagerne er høje og kvaliteten ofte dårlig efter en lang transport i varmen. De pågældende kvinder vil have en betydelig interesse i at aftage friske grøntsager fra kvindehaven i Galloya, og på denne måde sikre, at kvinderne kan komme af med deres afgrøder. Leje af jord Som nævnt ejes jorden til projektet af familien Bah. Familien dyrker afgrøder på marken i dag, men er indstillet på at underskrive en 15 års lejeaftale med mulighed for forlængelse. Familien er klar over, at jordstykket efter indhegning og brønd med pumpe stiger væsentligt i værdi, hvorfor de er indstillet på at nøjes med en symbolsk leje. Vi har i november 2017 haft møde med advokat (Sheriff Kimba Jobe), hvis uddannelse på universitetet er betalt af danske sponsorer. Han er ansat i advokatfirmaet Semega Chambers, som har erfaring i udfærdigelse af lejekontrakter på jord. Deres tilbud på arbejdet lyder på D. Sheriff var dog åben over for spørgsmålet om en rabat på dette beløb, hvorfor vi har budgetteret D.

4 Side 4 af 6 Udvidelsesmuligheder Der er mulighed for at projektet kan tilkøbe yderligere jord, som støder op til haven, såfremt det senere skulle blive besluttet at udvide projektet. Ledelse af projektet samt kapacitetsopbygning Der etableres en overordnet styregruppe i Danmark for projektet bestående af følgende medlemmer: Formand Niels K. Hansen (Ringkjøbing Rotaryklub. Næstformand og projektkoordinator: Preben Holmboe (bestyrelsesformand for Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre). Anne Marie Hegelund (bestyrelsesformand for Kembujeh School Friends). Flemming Libner (assisterende guvernør Rotary International distrikt 1450) Jette Nielsen fra Brande Rotary Klub (repræsentant fra de i projektet involverede rotaryklubber). Den overordnede styregruppe har repræsentanter med i den lokale styrekomité og frigiver økonomi til udbetaling, når dokumentation foreligger. Den sikrer den løbende evaluering samt slutevalueringen. Der etableres en lokal styrekomité for projektet bestående af følgende medlemmer: Formand: Momomdou Bah, (skatteopkræver samt høvding (borgmester I landsbyen)) Næstformand: Malanding Jammeh,( tømrer og VDC Chairman) - Projektleder: Ousman Bah (shop keeper/turist guide) byggekoordinator for etablering af haven samt treasurer for projektet. 3 kvinder fra landsbyen (rolle modeller) valgt af landsbybeboerne har hver et stykke jord I haven og vil være ansvarlig for at uddanne de andre kvinder. Anne Marie Hegelund (bestyrelsesformand for Kembujeh School Friends). Preben Holmboe (bestyrelsesformand for Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre) vil være en del af styrekomiteen i byggefasen samt implementeringsfasen (1 år). Såvel Anne Marie Hegelund samt Preben Holmboe har via deres mangeårige arbejde i Gambia den fornødne erfaring med at sikre, at betaling først sker i takt med at arbejdet er udført. Den daglige ledelse af etablering og drift af haven vil blive varetaget af Momomdou Bah (borgmester i landsbyen) og som har en mangeårig erfaring fra dyrkning af grønsager. Momondou er enormt motiveret for dette projekt, som kan hjælpe hans landsby til en højere levestandard. Det skal også nævnes, at han nyder meget stor respekt fra alle de andre borgmestre i området. Kapacitetsopbygningen i projektet vil primært ske gennem uddannelse af styrekomiteen i forbindelse med workshops, uddannelsesforløbet hos My Farm samt den løbende opfølgning i projektet.

5 Side 5 af 6 Uddannelse af styrekomité samt kvinderne Når finansiering af projektet er sikret afholdes en workshop af 1-2 dages varighed med deltagelse af hele styrekomiteen. Til workshoppen inviteres også den daglige koordinator af projektet i Sanyang (Salim Hawa) samt Kelly Smeets fra My Farm (se nedenfor). Formålet med workshoppen er dels at sætte målsætninger op for komiteen samt specificere ansvar og kompetencer. Dels er det vigtigt at de lokale medlemmer af komiteen orienteres om og forstår, hvordan pengene til de enkelte delprojekter bevilges samt kommer til udbetaling. Formålet med at involvere Salim Hawa og Kelly Smeets er den faglige side, hvor de kan fortælle om deres erfaringer med valg af grøntsager, dyrkningsmetoder samt hvordan kvinderne bedst bliver oplært i dyrke deres haver. Udover en start op workshop vil der blive afholdt en workshop midtvejs i projektet, dvs. efter 1 år, hvor erfaringerne fra det første år drøftes samt hvor der tages stilling til evt. ændringer i drift og ledelse. I slutningen af projektet, dvs. efter 2 år afholdes endnu en workshop hvor projektforløbet evalueres i forhold til de opstillede mål for projektet. Den norske Kavli Fond ( har i en årrække finansieret uddannelsen af især yngre Gambier i at dyrke grøntsager mv. Dette gøres på My Farm som ligger ca. 20 km fra Galloya. Vi har i november 2017 haft møde med My Farm og Kelly Smeets, som foreslår et 3 dages uddannelsesforløb for 6 kvinder. De første 2 dage bruges i My Farm s træningsfaciliteter og den 3. dag bruges til besøg hos 2 velfungerende haveprojekter. Vi har derfor valgt at bruge My Farm til uddannelse af de 6 kvinder. Efter endt uddannelse vil kvinderne få til opgave at uddanne de øvrige kvinder i projektet. Tidsplan: Projektet startede op i september 2018 og optimal plan er på 6 mdr, men kan blive længere afhængig af vejret. Pt. er vi foran tidsplanen. Hegnet er godt på vej, vandboring er vandtanke er ved at komme på plads. er diverse materialer til bygninger mm. være indkøbt og leveret. igangsat og Desuden ved at 1Brøndboring - vi skal 35 m Stativ til vandtanke klar ned til rejsning Klargøring til støbning af fundamentblokke fundamentblokke er støbt Succeskriterier: Projektet vil løbende blive evalueret på baggrund af de opstillede tidsplaner og Fundament til hegnet klar

6 Side 6 af 6 budgetter. Som delmål og dermed også succeskriterier kan følgendes anføres: 1. at hegn, tekniske installationer, markedsplads etableres inden for den fastlagte tidsramme 2. at alle jordlodder bliver dyrket inden for det første år 3. at dyrkning af haverne fører til en forbedret levestandard og bedre sundhed for de berørte familier. 4. at de 5 dygtigste af kvinderne i løbet af 2 år i lighed med Sanyang projektet kan sælge grønsager for D om året 5. at projektet efter etablering er selvkørende, dvs. uafhængig af yderligere hjælp fra sponsorer udefra.

Statusrapport samt regnskab for kvindehaveprojektet i landsbyen Galloya i Gambia

Statusrapport samt regnskab for kvindehaveprojektet i landsbyen Galloya i Gambia 31.03.2019 Statusrapport samt regnskab for kvindehaveprojektet i landsbyen Galloya i Gambia 1. Generelt Projektet kunne under besøg i perioden 12.-26. marts 2019 erklæres færdigt. 34 kvinder har fået hver

Læs mere

VEDTÆGTER. for STØTTEFORENINGEN FOR KUBUNEH HEALTH CENTRE

VEDTÆGTER. for STØTTEFORENINGEN FOR KUBUNEH HEALTH CENTRE VEDTÆGTER for STØTTEFORENINGEN FOR KUBUNEH HEALTH CENTRE 1 Foreningens navn STØTTEFORENINGEN FOR KUBUNEH HEALTH CENTRE med hjemsted i Odense Kommune 2 Grundlag Foreningen bygger på et humanistisk grundsyn.

Læs mere

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo

Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Takkebrev fra AMPO TONDTENGA, minikatalog 2008-2009 Kære trofaste Lions venner i Danmark i klubberne: Primo, Sct. Jørgen,Karlslunde, Holstebro, Suså, Solrød, Farsø, Haarby, Slangerup og Ultimo Endnu engang

Læs mere

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE 1. Besøg i Gambia i februar 2014 Februar 2014 Undertegnede besøgte Kubuneh fra den 5. 12. februar 2014. John Jalving fra bestyrelsen skulle have været med, men John fik

Læs mere

Nyhedsbrev. Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre

Nyhedsbrev. Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre December 2017 Kære støttemedlem, Nyhedsbrev Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre Netop hjemkommet efter 2 ugers ophold i Gambia følger nedenstående sidste nyt fra sundhedscentret. Det planlagte hovedtema

Læs mere

Statusrapport. Building capacity of small scale farmers through water harvesting and vegetable production

Statusrapport. Building capacity of small scale farmers through water harvesting and vegetable production Minipuljen: BILAG 14 Skema til Statusrapport (Version gældende fra 2006) Udfyldes af Projektrådgivningen J.nr.: Modtaget : Statusrapport Ansøgende organisation: Indsatsens titel: Land: Denmark Lesotho

Læs mere

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE Kære støttemedlemmer, December 2014 Netop hjemvendt efter 2 ugers ophold i Kubuneh, Gambia, fremsendes de seneste nyheder dernede fra. Det skal for god ordens skyld nævnes,

Læs mere

Budget 2016 Udvalget for Social og Sundhed

Budget 2016 Udvalget for Social og Sundhed 1. Etablering af demensby på eksisterende plejecenter Byen i byen. 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Flytning af områdekontor 200 Etablering af P-pladser 1.100 Tilkørselsforhold 300 Indretning af butikker+indgang

Læs mere

Borgmesteren i Assens kommune. Assens August Søren Steen Andersen Side 1 af 3. Vedlagt tegning og visualisering

Borgmesteren i Assens kommune. Assens August Søren Steen Andersen Side 1 af 3. Vedlagt tegning og visualisering Borgmesteren i Assens kommune. Assens August 2019 Søren Steen Andersen Side 1 af 3 Vedlagt tegning og visualisering Ansøgning om tilladelse til opstilling af en Obelisk. I anledningen af 100 året for Genforeningen

Læs mere

Nyhedsbrev Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre

Nyhedsbrev Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre 5. marts 2016 Nyhedsbrev Støtteforeningen for Kubuneh Health Centre Kære læser, Den hollandske sygeplejerske Gabrielle Stolwijk, som har arbejdet som frivillig i sundhedscentret i vinterhalvåret de sidste

Læs mere

Kære allesammen. Formandsberetning i PULS den 3. marts Dette er min fjerde beretning som formand for Projekt Ulandshjælp til Selvhjælp.

Kære allesammen. Formandsberetning i PULS den 3. marts Dette er min fjerde beretning som formand for Projekt Ulandshjælp til Selvhjælp. Kære allesammen. Formandsberetning i PULS den 3. marts 2018. Dette er min fjerde beretning som formand for Projekt Ulandshjælp til Selvhjælp. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke medlemmer og

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen

Referat. Ældrerådet. Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Støvring Ældrecenter, Mastruplundvej 2L, 9530 Støvring, Salen Møde slut: Kl. 13.30 Fraværende: Herluf Thomsen deltog ikke i punkt 119, 120, 121, 122, 123, 124,

Læs mere

Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø november 2012

Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø november 2012 Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø november 2012 Kære beboere og samarbejdspartnere på og omkring Arendalsvej Læs om alt det spændende der foregår på og omkring Arendalsvej i dette nyhedsbrev. Ideer til kommende

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Projektbeskrivelse. Fremtidens behov for boliger til ældre og handicappede i Stevns kommune

Projektbeskrivelse. Fremtidens behov for boliger til ældre og handicappede i Stevns kommune Projektbeskrivelse Projektets navn: Fremtidens behov for boliger til ældre og handicappede i Stevns kommune 1. Baggrund På grund af vigende efterspørgsel på ældre- og handicapboliger i Stevns Kommune er

Læs mere

Produkter og beskrivelser. www.hippiehouse.dk

Produkter og beskrivelser. www.hippiehouse.dk Produkter og beskrivelser Paprika Røget paprika Røget paprika fremstilles ved at male røde peberfrugter, som er tørret på enten egetræ eller den meget hårde sten-eg. Den foregår i La Veda-området nord

Læs mere

Oversigt over YaSally s aktiviteter og projekter i Gambia

Oversigt over YaSally s aktiviteter og projekter i Gambia Oversigt over YaSally s aktiviteter og projekter i Gambia Medina 8 YaSally s projektområde Bakendik 7 9 9 KerrCherno 6 6 6 Bakalarr 10 Demba Collem 11 11 5 Banjul og andre Større byer ved hovedstaden 12

Læs mere

Overtagelse af den regionale togdrift. Diskussion om betaling på 3. Limfjordsforbindelse. Nyt EU-projekt om brintbusser (Hydrogen)

Overtagelse af den regionale togdrift. Diskussion om betaling på 3. Limfjordsforbindelse. Nyt EU-projekt om brintbusser (Hydrogen) AKTUELT I REGION NORDJYLLAND V/ UDVALGSFORMAND OTTO KJÆR LARSEN 3 AKTUELLE EMNER I NORDJYLLAND Overtagelse af den regionale togdrift. Diskussion om betaling på 3. Limfjordsforbindelse Nyt EU-projekt om

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 26. februar 2015. Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Nørager Ældrecenter, Anlægsvej 10, 9610 Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: Poul Larsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 18 sprotokol fra sidste

Læs mere

AFTALE OM UDVIKLINGSSAMARBEJDE

AFTALE OM UDVIKLINGSSAMARBEJDE Dato 19.12.2018 AFTALE OM UDVIKLINGSSAMARBEJDE mellem Gate 21 og Brøndby Kommune Albertslund Kommune Vallensbæk Kommune Ishøj Kommune Køge Kommune Hvidovre Kommune Region Hovedstaden INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning

Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning VEJLEDNING Til ansøgningsskema Øget brug af videotolkning Skema 1 Generelle oplysninger om projektet 1.1 Projektets titel anføres i rubrik 1.1 1.2 Ansøgerorganisationens navn, adresse og CV-nummer. Projektleders

Læs mere

ANSØGNING OM ØKONOMISK STØTTE TIL BYGGERI AF COMMUNITY CENTER I IFAKARA TANZANIA. FASE 2/3 og 4.

ANSØGNING OM ØKONOMISK STØTTE TIL BYGGERI AF COMMUNITY CENTER I IFAKARA TANZANIA. FASE 2/3 og 4. Kilangoro ANSØGNING OM ØKONOMISK STØTTE TIL BYGGERI AF COMMUNITY CENTER I IFAKARA TANZANIA. FASE 2/3 og 4. Samlet budget ca. 220.000/-DKK. (1005 d.kr./m2) pr 15. Februar 2025. FASE 1-80.000/- afsluttet

Læs mere

Vejledning. Tilskudsordning vedrørende istandsættelse af forsamlingshuse og lignende bygninger 2018

Vejledning. Tilskudsordning vedrørende istandsættelse af forsamlingshuse og lignende bygninger 2018 Vejledning Tilskudsordning vedrørende istandsættelse af forsamlingshuse og lignende bygninger 2018 Center for Natur, Miljø og Fritid, 2.juli 2018 1 Baggrund Kommunalbestyrelsen vedtog den 29/6 2018 at

Læs mere

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg

Handleplan. Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag. Sundhed og Omsorg Handleplan Implementering af velfærdsteknologi og digitale tiltag Sundhed og Omsorg Ringkøbing Skjern Kommune December 2017 Indledning Som led i Analyse af velfærdsteknologi og digitalisering er der udarbejdet

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere

INFORMATION TIL KØBER OM HANDEL MED KOLONIHAVEHUS (på lejet jord)

INFORMATION TIL KØBER OM HANDEL MED KOLONIHAVEHUS (på lejet jord) INFORMATION TIL KØBER OM HANDEL MED KOLONIHAVEHUS (på lejet jord) Denne information er ikke en udtømmende opregning af regler og bestemmelser på området for handel med kolonihavehuse og kan derfor ikke

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Liseborg Centret og KSE

Dialogbaseret aftale mellem. Liseborg Centret og KSE Dialogbaseret aftale mellem Liseborg Centret og KSE 2014 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås mellem forvaltningen og den enkelte budgetansvarlige enhed.

Læs mere

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd

Starup/Tofterup Borgerforening og Lokalråd Fællesmøde med arbejdsgrupperne onsdag den 12. oktober kl. 19.30 22.00 i Multihuset. Status fra de enkelte arbejdsgrupper: Kulturgruppen: 5 minutters oplæg fra hver gruppe I støbeskeen til det kommende

Læs mere

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse

Ansøgningsskema til Haderslev i Bevægelse Nedenstående ansøgningsskema kan udfyldes i samarbejde med projektleder fra Sundhedsservice. Alle felter behøver ikke udfyldes, men des bedre projektet beskrives, des lettere er sagsbehandlingen. Ansøgningen

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling/magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13.

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling/magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens afdeling/magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13. februar 2015 Charter for mangfoldighed 1. Resume Aarhus Kommune

Læs mere

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus.

Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 2. september 2015 Finansiering af projektet Smag på Aarhus Modtagelse af midler fra Nordea-Fonden til projektet Smag på Aarhus. 1.

Læs mere

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis

RYLA 2011 i Svendborg. 6. - 7. og 8. maj 2011. Lederrollen. Teori og praksis RYLA 2011 i Svendborg 6. - 7. og 8. maj 2011 Lederrollen Teori og praksis Velkommen til Svendborg En kær pligt for en borgmester er at efterkomme en opfordring til at byde velkommen til sin by. Derfor

Læs mere

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner.

Visionskommune. Introduktion til arbejdet med visionskommuner. Visionskommune Introduktion til arbejdet med visionskommuner. VISIONSKOMMUNE Målsætninger En visionskommune er en kommune, der bevidst i hele kommunens virke arbejder for at få flest mulige borgere til

Læs mere

Biodynamisk landbrug: er der kærlighed i hver en kartoffel. DEL!! Af Maria Retoft Pedersen, 05. februar 2019 kl.

Biodynamisk landbrug: er der kærlighed i hver en kartoffel. DEL!! Af Maria Retoft Pedersen, 05. februar 2019 kl. Biodynamisk landbrug: Hos Bakkedalen er der kærlighed i hver en kartoffel DEL!! Af Maria Retoft Pedersen, mawr@fyens.dk 05. februar 2019 kl. 11:08 I 35 år har Per Uglebjerg i mere eller mindre ubemærkethed

Læs mere

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema

Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema 2. oktober 2018 Hovedbyer på forkant Ansøgningsskema Side 1 6 Den samlede ansøgning må højst fylde 10 sider (A4), dertil kan vedlægges bilag. Under hvert enkelt punkt er det forventede indhold og omfang

Læs mere

baggrund af et konkret forslag fra en borger. Forslagsstilleren har samtidig tilbudt at medvirke til etablering og drift af en lokal ordning.

baggrund af et konkret forslag fra en borger. Forslagsstilleren har samtidig tilbudt at medvirke til etablering og drift af en lokal ordning. Møde i DAGSORDEN med beslutninger (omfter punkterne 1-8) Meddelelser a. Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer Til efterretning b. Orientering om opskrivningsliste til plejehjem Oversigt

Læs mere

Notat. Kommissorium Frivillighedscenter

Notat. Kommissorium Frivillighedscenter Notat Dato Skrevet af Journal nr. 2. juni 2014 Tina Jørgensen Kommissorium Frivillighedscenter Baggrund I forbindelse med budget 2014 er det besluttet, at sætte fokus på udviklingen af det frivillige arbejde

Læs mere

Vi giver ildsjæle en hjælpende hånd. Præsident elect Anne-Grete Lysgaard

Vi giver ildsjæle en hjælpende hånd. Præsident elect Anne-Grete Lysgaard UGEBREV NR. 31 5. marts 2013 Vi giver ildsjæle en hjælpende hånd. Præsident elect Anne-Grete Lysgaard KOMMENDE MØDER: 12.03.13 Doing good in the world 3 min ved 19.03.13 Arabisk forår 3 min ved Svend Gullev

Læs mere

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk UDKAST December 2016 Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk 1. Baggrund I England, Tyskland, USA og Canada har man god erfaring med at etablere forpligtigende BID s (Business Improvement Districts)

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 29. april 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 2130 Jour. nr.: 00.01A01 Ref.:

Læs mere

Projektoplæg til afprøvning af DigiRehab i Rudersdal Kommune

Projektoplæg til afprøvning af DigiRehab i Rudersdal Kommune Projektoplæg til afprøvning af DigiRehab i Rudersdal Kommune mellem Rudersdal Kommune Stationsvej 36 3460 Birkerød og Digifys ApS Farvervej 1 8800 Viborg DigiRehab og Rudersdal Kommune Digifys ApS har

Læs mere

Det bedste i verden er håb

Det bedste i verden er håb Det bedste i verden er håb 1 I mit arbejde som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp ser jeg, hvordan en lille håndsrækning kan ændre livet for verdens fattigste familier. Ofte har familiens ældste

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017 Referat tirsdag den 4. april 2017 Kl. 16:30 i Kantinen rådhuset i Allerslev Afbud: Lars Holten (LEUF) Ole Blickfeldt (O) Søren Kræmer (Foreningslivet) Villy Hauritz (F) Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse

Læs mere

Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel 9/11 2012. Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred

Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel 9/11 2012. Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred Børnekulturens Netværk Att. Stine Engel Ansøgning vedr. modelforsøg: Tværæstetisk musical for unge i Odsherred 9/11 2012 Formål At unge i alderen 12-19 år fra Odsherred opsætter en årligt tilbagevendende

Læs mere

Ændringsforslaget blev dermed forkastet. Indstillingen blev herefter tiltrådt uden afstemning.

Ændringsforslaget blev dermed forkastet. Indstillingen blev herefter tiltrådt uden afstemning. KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BR 203/04 Tilskud Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at Borgerrepræsentationen yder Badmintonklubben BC 37 et

Læs mere

Projektplan Syddjurs Smart Community

Projektplan Syddjurs Smart Community Projektplan Syddjurs Smart Community Dokument: Projektplan Version: 1.1 Udgivelsesdato: 9. marts 2016 Udarbejdet af: MC Kontrolleret af: JT Godkendt af: MC Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Projektets titel...

Læs mere

Den midtjyske væksthusmodel - præsentation af virkemidler og status MEA, 9. oktober 2008

Den midtjyske væksthusmodel - præsentation af virkemidler og status MEA, 9. oktober 2008 Den midtjyske væksthusmodel - præsentation af virkemidler og status MEA, 9. oktober 2008 Væksthusene i Danmark Som led i aftalen mellem Økonomi- og Erhvervsministeriet og Kommunernes Landsforening overtog

Læs mere

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK fodbold VM giver Sydafrika

Læs mere

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent

Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Anlægsbevilling - Projekter i cykelstiplanen - Åbent Tidl. politisk behandling Forventet sagsgang Lovgrundlag BY, 03.05.11, pkt. 57 TM-U, ØK, BY Vejloven SAGENS INDHOLD I budget 2014 er der afsat 4,0 mio.

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe

Indsatsbeskrivelse. Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar Indsats for unge +17 år i Høje Gladsaxe Social balance i Høje Gladsaxe 14. januar 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup Kommune mod 2020

Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup Kommune mod 2020 Notat Elitekommunesamarbejdet i Ballerup mod 2020 Dette notat er blevet til på baggrund af evaluering 1 (interview) og workshop 2 med de 6 idrætter i Elitekommunesamarbejdet i Ballerup. Det skal bruges

Læs mere

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN Guide til nye lokale afdelinger af BROEN - om at komme godt i gang som ny forening hjælper udsatte børn til en aktiv fritid www.broen-danmark.dk Indhold Etablering af ny lokalafdeling af BROEN 3 Stiftende

Læs mere

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål

Projektbeskrivelse. Baggrund og formål Projektbeskrivelse Baggrund og formål Alle elever skal blive så dygtige som de kan. Dét er et af de nationale mål for folkeskolereformen. For at imødekomme det mål har vi i Norddjurs og Skanderborg kommuner

Læs mere

Ansøgning om indhegnet hundeskov i Bording

Ansøgning om indhegnet hundeskov i Bording Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Vedrørende Bording, september 2012 Ansøgning om indhegnet hundeskov i Bording På vegne af hundeejere i Bording ansøger vi om etablering af en indhegnet hundeskov

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2012 - XV - Generelle Bemærkninger Bilag 17 Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2014 Opfølgning på business case Korrekt CPR-registrering på

Læs mere

Muligheder og begrænsninger for ældres friluftsliv

Muligheder og begrænsninger for ældres friluftsliv Muligheder og begrænsninger for ældres friluftsliv Jette Hansen-Møller, Fil. Dr., lektor jhm@life.ku.dk Friluftskonferencen Silkeborg 8-9 juni 2011 Begrænsninger for ældre 2009: 15%, 67+ årige 2040: 40%,

Læs mere

Observatørrapport. Løbsnavn: Storegaard Biler. Tøseløbet. Dato: 5/9 2014 DAF-observatør: Sonni Thelmark

Observatørrapport. Løbsnavn: Storegaard Biler. Tøseløbet. Dato: 5/9 2014 DAF-observatør: Sonni Thelmark Observatørrapport Løbsnavn: Storegaard Biler. Tøseløbet. Dato: 5/9 2014 DAF-observatør: Sonni Thelmark 1 Indledning I dag står foreninger bag de fleste motionsløb i Danmark, og sådan skal det selvfølgelig

Læs mere

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse

Renovering af Egemose Centrets Jernbane. Projektbeskrivelse Renovering af Egemose Centrets Jernbane Projektbeskrivelse 1 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Om Egemose centret... 3 Jernbanens historie... 3 Renovering af banen... 3 Støbning af sveller...4 Jordarbejde,

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11.

Spilguide. Tre dele. En runde. Minetæller. Resurser og Ulemper. Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. 10-11. Spilguide Sæt først spillet op, som beskrevet i Spilmanualen s. -. Lav en eller to grupper spillere - højest 5 spillere i hver. Fortæl spillerne at de skal arbejde sammen om at vælge, hvad en landsby i

Læs mere

Købesummen ønskes ikke offentliggjort. Betinget skøde

Købesummen ønskes ikke offentliggjort. Betinget skøde Afgift: kr. Akt.: Skab: nr. J.nr.: Ejerlav: Bågegård, Tommerup Matr.nr.: Beliggende: Teglværksvej 5690 Tommerup Anmelder: Advokatfirmaet Bisgaard & Dolberg A/S Tallerupvej 39 5690 Tommerup Tlf. 6376 1103

Læs mere

Aktive børn i dagtilbud

Aktive børn i dagtilbud Aktive børn i dagtilbud Notat Baggrund Svendborg Kommune igangsatte i 2008 Danmarks største idrætsskoleprojekt Svendborgprojektet, hvor 0.- 6. klasse på syv af kommunens skoler fik seks lektioners idræt

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Sund i job Dato: 15.01.13 Rettet af: SIHA Version: 12 Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

Beboerprojektet Hedegaven, Hede- og Magleparken 23, 2750 Ballerup sammen med BAB afd. Grantoften, Afdelingskontoret, Baltorpvej 221, 2750 Ballerup

Beboerprojektet Hedegaven, Hede- og Magleparken 23, 2750 Ballerup sammen med BAB afd. Grantoften, Afdelingskontoret, Baltorpvej 221, 2750 Ballerup Ballerup Kommune jobcenter@balk.dk Ansøgning til integrationsfremmende initiativer 1. Ansøgeren: Beboerprojektet Hedegaven, Hede- og Magleparken 23, 2750 Ballerup sammen med BAB afd. Grantoften, Afdelingskontoret,

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Projektbeskrivelse, solcelleanlæg ved Harre

Projektbeskrivelse, solcelleanlæg ved Harre Projektbeskrivelse, solcelleanlæg ved Harre Projektudvikler Vores Sol Ejendomsselskab, Gyngemose Parkvej 50, 2860 Søborg, ønsker at opstille et solcelleanlæg til strømproduktion nord for Harre på hele

Læs mere

Dit boligkøb. Trin for trin. Køb. Byggeri. Aflevering. Efter Aflevering

Dit boligkøb. Trin for trin. Køb. Byggeri. Aflevering. Efter Aflevering Dit boligkøb Trin for trin Køb Reservation Købsaftale Aftale og betaling Købertilvalg & materialevalg Fastlæggelse af kvalitetsniveauer og forventningsafstemning Byggeri Bygherre Køber-indsigt Vores tilsyn

Læs mere

Pkt.nr. 2. Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005. Indstilling: Skole- og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget

Pkt.nr. 2. Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005. Indstilling: Skole- og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget Pkt.nr. 2 Evaluering af Sundhedspuljen 2004 samt beslutning 2005 475960 Indstilling: Skole og kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget 1. at udvalget tager evalueringen af anvendelsen af midler

Læs mere

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug.

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. TALE TIL STANDERHEJSNING SØNDAG DEN 24. april kl. 14.00 På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. Særlig

Læs mere

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE

NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE Maj 2014 NYHEDSBREV KUBUNEH HEALTH CENTRE Kære alle, Hermed følger sidste nyt fra Gambia, hvor jeg netop har været i 2 uger. Sundhedscentrets drift Vinterperioden er traditionelt den sundeste tid af året

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

Pulje til opkvalificering målrettet infrastrukturprojekter og flaskehalse

Pulje til opkvalificering målrettet infrastrukturprojekter og flaskehalse Ansøgningsskema for Pulje til opkvalificering målrettet infrastrukturprojekter og flaskehalse Finanslovskonto 17.46.41.50 Projektets navn: Tværkommunale opkvalificeringstiltag til infrastrukturprojekter

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 28. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12.

Referat. Ældrerådet. Mødedato: 28. maj Mødetidspunkt: 09:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 12. Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 09:00 Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager Møde slut: 12.30 Fraværende: - 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 44 sprotokol fra sidste møde 3 45

Læs mere

SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening

SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening SOLCELLER en lys idé til jeres boligforening Læs her om mulighederne for at få solceller på taget med hjælp fra jeres forsyningsselskab For mange boligforeninger er det en rigtig god idé at få solceller

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Bramstrup Gods, Performance Art og Videncenter for Landbrug og Fødevarer

Bramstrup Gods, Performance Art og Videncenter for Landbrug og Fødevarer Bramstrup Gods, Performance Art og Videncenter for Landbrug og Fødevarer Bramstrup dannede rammen om det andet inspirationsarrangement i udviklingsforløbet Hjerteblod og Bundlinje. Overskriften for arrangementet

Læs mere

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor

STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor STYRK BUNDLINJEN - 6 gode spørgsmål til din revisor Din revisor er en mulighed for at få råd og vejledning om, hvordan du optimerer din virksomhed. Det betaler sig. Din revisor er meget mere end revision

Læs mere

Drømmen om en jordbærvæg

Drømmen om en jordbærvæg www.agroblock.dk Agro Block magasinet 1 INSPIRATION TIL HAVEN Drømmen om en jordbærvæg SOL OG SOMMER. DUFTEN OG SMAGEN AF FRISKE JORDBÆR. Sol og sommer. Duften og smagen af friske jordbær. Børn der leger.

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. CoLab Odense

EVALUERINGSRAPPORT. CoLab Odense CoLab Odense EVALUERINGSRAPPORT Test af Mit Diabetesforløb På Tværs i samarbejde med H.C. Andersen Børnehospital og Svendborg Kommune. September 2016 november 2018 Evalueringsrapport til test af Mit Diabetesforløb

Læs mere

Regnskabsskema. Budget for hele projektperioden

Regnskabsskema. Budget for hele projektperioden Regnskabsskema Budget for hele projektperioden 01.01.2018-31.03.2020 1 Løn Godkendt budget for hele projektperioden Koordinerende sagsbehandler Jobcenter, fuldtid 1.125.000,00 Projektleder, fuldtid 1.575.000,00

Læs mere

Indstilling. Jydsk Væddeløbsbane kommunegaranti i forbindelse med lån til genopbygningsudgifter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Jydsk Væddeløbsbane kommunegaranti i forbindelse med lån til genopbygningsudgifter. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 24. marts 2010n Jydsk Væddeløbsbane kommunegaranti i forbindelse med lån til genopbygningsudgifter 1. Resume Århus Kommune har siden

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

Referat generalforsamling d. 30/09/2014 Afholdt pa Loftet, Øresundsvej 4, 2300

Referat generalforsamling d. 30/09/2014 Afholdt pa Loftet, Øresundsvej 4, 2300 Referat generalforsamling d. 30/09/2014 Afholdt pa Loftet, Øresundsvej 4, 2300 Bestyrelsesformand Lars Christensen byder velkommen til aftenens generalforsamling. Valg af dirigent Ingen af fremmødte melder

Læs mere

3)Opfordring til at orientere hospitalet, hvis der er Wi-Fi problemer.

3)Opfordring til at orientere hospitalet, hvis der er Wi-Fi problemer. REFERAT Møde Brugerrådet Bornholms Hospital i: Dato: 7.8.2017 Kl.: 16-18 Sted: Mødelokalet i Kvalitets og Uddannelsesafdelingen Deltagere: Jette Juul Nielsen, Bent Larsen, Toby Aagreen, Kaj Westh, Birgitte

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Inddragelse af forældremyndighedsindehaver og barnet eller den unge Politisk målsætning for: Inddragelse af forældremyndighedsindehaver

Læs mere

Fra FN mål til bæredygtig mad i Sorø?

Fra FN mål til bæredygtig mad i Sorø? Fra FN mål til bæredygtig mad i Sorø? Lørdag den 10.8.2019 kl.10 på Sorø bibliotek Idemager og Husholdningsøkonom, Pens. lektor Anne Grete Rasmussen, FruGrøn.dk fra Sorø Disposition Fra FN mål til Sorø

Læs mere

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland

Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Udbygning af naturgassystemet i Syd- og Sønderjylland Hvad vil Energinet.dk bygge? For at sikre, at danske forbrugere fortsat kan forsynes med naturgas, ønsker Energinet.dk at udbygge gastransmissionsnettet

Læs mere

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden

Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Hvis meningen er, at skabe en bedre verden Af Henrik Valeur, 2012 Når vi (danskere) skal beskrive resultaterne af den udviklingsbistand vi giver, kalder vi det Verdens bedste nyheder. 1 Flere uafhængige

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014

Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Nyhedsbrev nr. 14 September 2014 Med dette nyhedsbrev ønsker vi at bringe alle den glædelige nyhed, at Venskabsforeningen d. 11. juni fik meddelelsen om, at vores nye projekt Drømmen om et bedre Murra

Læs mere

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år.

Vi yder aktuelt rådgivning i 26 byer i Danmark og har været i gang med projektet i mere end 8 år. Inge Marie Vestergaard, Handikap og Psykiatri Ringkøbing-Skjern Kommune Dato: 12.06.2017 Tilbud på etablering og drift af På Fode Igen - frivillig gældsrådgivning for brugere tilknyttet rådgivningsteamet

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Indstilling. Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 8. februar 2010 Indstilling om at gøre Sculpture by the Sea til en tilbagevendende begivenhed i Århus 1. Resume Århus lagde i 2009

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE Magistratens 1. Afdeling - Borgmesterens Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE Magistratens 1. Afdeling - Borgmesterens Afdeling ÅRHUS KOMMUNE Magistratens 1. Afdeling - Borgmesterens Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 10-08-04 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3110 Jour. nr.: Ref.: Anne Marie Frederiksen Undersøgelse af LO medlemmers

Læs mere

Aftale for Social- og Handicapcentret

Aftale for Social- og Handicapcentret Aftale for Social- og Handicapcentret Overskrifter for aftalens mål Fælles mål: 1 Borgeren i centrum via rehabilitering 2 Faglig og økonomisk bæredygtighed ved hjælp af mål og opfølgning Øvrige mål: 3

Læs mere

Pkt.nr. 8. Midtvejsevaluering - sundhedspuljen. Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget

Pkt.nr. 8. Midtvejsevaluering - sundhedspuljen. Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget Pkt.nr. 8 Midtvejsevaluering sundhedspuljen 586229 Indstilling: Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Arbejdsmarkedsudvalget 1. at midtvejsevalueringen tages til efterretning 2. at udvalget finder

Læs mere