Redegørelse om forsknings- og innovationsområdet Uddannelses- og Forskningsministeriet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse om forsknings- og innovationsområdet Uddannelses- og Forskningsministeriet"

Transkript

1 Redegørelse om forsknings- og innovationsområdet 2018 Uddannelses- og Forskningsministeriet NOVEMBER 2018

2

3 3 Indhold 1. Forord Forskning, udvikling og innovation i Danmark Forsknings- og innovationspolitiske indsatser

4 1

5 5 Forord Det er forskning, vi skal leve af i frem tiden. Derfor investerer Danmark markant i området. I 2018 investerede vi over 22 mia. kr. i offentlig forskning. Det svarer til 1 pct. af BNP. Vi får meget ud af den store investering. Dansk forskning klarer sig rigtig godt internationalt. Danmark ligger i top tre på listen over lande med de mest citerede videnskabelige publikationer i OECD. Og dansk forskning ligger samtidig forrest blandt OECD-landene, når det kommer til andelen af publikationer, som er udarbejdet i samarbejde mellem offentlige forskere og erhvervslivet. Jeg har været dybt fascineret, når jeg har været ude og møde nogle af Danmarks topforskere. Deres viden og passion efter at skabe nyt gør mig optimistisk for fremtiden. I den forsknings- og innovationspolitiske strategi Danmark klar til fremtiden sætter regeringen en klar retning for fremtidens forskning og innovation. De mange konkrete initiativer i strategien skal bidrage til, at Danmark får endnu mere ud af de meget store investeringer i forskning og innovation, og at vi får spredt mere viden ud i samfundet. Derfor nedsætter jeg bl.a. et internationalt ekspertpanel, der skal se på, hvordan vi kan udvikle den danske indsats for videnbaseret innovation. Den danske indsats skal løbende forbedres, så vi også i fremtiden har en fødekæde fra forskning til innovation, der fungerer godt, og så vi har stærke broer mellem vores forskningsmiljøer, virksomheder og resten af samfundet. Al den viden skal vi blive bedre til at omsætte til innovation og iværksætteri, så dansk innovation giver endnu bedre resultater og skaber mere værdi i danske virksomheder.

6 6 Dansk forskning giver et stort potentiale for at skabe flere nye virksomheder. Regeringen har endvidere med den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet fra maj 2018 besluttet at tilrette systemet, så det bliver mere enkelt og med færre aktører. Dansk forskning giver et stort potentiale for at skabe flere nye virksomheder. Derfor har regeringen som led i den politiske aftale om erhvervsfremme bedt Danmarks Innovationsfond og Vækstfonden om at udvikle nye modeller for økonomisk støtte til videnbaseret iværksætteri. Uddannelses- og Forskningsministeriet er også sammen med de danske universiteter ved at undersøge de barrierer, der kan være, når ny teknologi og opfindelser fra universiteterne overføres til virksomheder. Målet for begge initiativer er, at det skal være nemmere at starte virksomheder på baggrund af ny viden fra uddannelses- og forskningsinstitutionerne. Regeringen har store ambitioner for dansk forskning. Danske forskere og universiteter skal være blandt de allerbedste i verden. For at få endnu mere excellent forskning på det allerhøjeste internationale niveau er det min ambition, at vi skaber nogle helt særlige forskningscentre (Pionercentre). De nye centre får lov at arbejde med en lang tidshorisont, stor frihed og en ambitiøs økonomisk ramme, og de skal arbejde på fundamentale og forandrende nybrud. Centrene skal kunne konkurrere med de allerbedste forskningsmiljøer internationalt. Og så vil regeringen blandt andet også styrke karrieremulighederne for talentfulde forskere og fordele forskningsmidlerne til universiteterne med større fokus på kvalitet. Med den forsknings- og innovationspolitiske strategi har regeringen lagt sporene til en fremsynet udvikling af et allerede godt forsknings- og innovationssystem, og jeg glæder mig til at skabe endnu bedre resultater i et tæt samarbejde med de mange aktører. God læselyst! Tommy Ahlers, Uddannelses- og forskningsminister

7 Med den forsknings- og innovationspolitiske strategi har regeringen lagt sporene til en fremsynet udvikling af et allerede godt forskningsog innovationssystem, og jeg glæder mig til at skabe endnu bedre resultater i et tæt samarbejde med de mange aktører.

8 2

9 9 Forskning, udvikling og innovation i Danmark Danmark er en af de mest ambi tiøse forsknings nationer i verden. Regeringen har videreført målet om, at det offentlige forskningsbudget skal udgøre mindst 1 pct. af BNP. Dertil kommer markante private investeringer i forskning og udvikling. giver en status for dansk forskning, udvikling og innovation. Kapitel 1 giver en status for samfundets investeringer i forskning og udvikling, og kapitel 2 præsenterer en række væsentlige forsknings- og innovationspolitiske indsatser, som bl.a. følger op på regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi Danmark klar til fremtiden fra december Forskning og udvikling udført i Danmark Danmark er blandt de højst rangerende lande i internationale sammenligninger af landes investeringer i udført forskning og udvikling1, jf. figur 2.1. Samlet set blev der udført forskning og udvikling for ca. 65 mia. kr. i Heraf blev ca. 2/3 udført af erhvervslivet, mens den resterende 1/3 blev udført af det offentlige.3 Danmark er ligeledes et af de lande, der udfører mest forskning og udvikling i den offentlige sektor i forhold til vores størrelse. Danmark ligger i toppen blandt OECD-landene i 2016 (nyeste tal) i pct. af BNP, jf. figur 2.2. En stor del af dansk forskning og udvikling sker i erhvervslivet. Danmarks investeringer er steget i de seneste år efter en lang periode med et stabilt niveau. Danmark placerer sig over gennemsnittet blandt OECD-landene hvad angår investeringer i forskning og udvikling i erhvervslivet, jf. figur 2.3. Det er mere end lande som Tyskland og Finland, men lidt under niveauet i Sverige og Schweiz.

10 10 Erhvervslivets FoU-investeringer Figur 2.1 Samlede FoU- investeringer i pct. af BNP udført i hhv. den offentlige og private sektor Offentlige FoU-investeringer Israel Sydkorea Schweiz Sverige Japan Danmark Østrig Tyskland Finland USA Belgien OECD gennemsnit Frankrig Island Norge Holland Slovenien Australien Storbritannien Tjekkiet Canada Italien Estland New Zealand Portugal Luxembourg Ungarn Spanien Irland Polen Grækenland Tyrkiet Slovakiet Mexico Letland Chile 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 Pct. af BNP Anm: Data for Schweiz, Australien, New Zealand, Polen og Tyrkiet er fra 2015.Tallene er relative stabile over korte perioder, hvorfor sammenligningen ikke kompromitteres af små årsforskelle i talgrundlaget. De danske tal for den offentlig udførte forskning er foreløbige. Landene er sorteret efter deres samlede FoU-investeringer. Kilde: OECD (2018), Main Science and Technology Indicators, og Danmarks Statistik, tabel: FORSK01, FOUOFF07 og NAN1.

11 Pct. af BNP Figur 2.2 Udviklingen i FoU udført i det offentlige, pct. af BNP, Danmark og OECD top 1 og 5, OECD top 1 OECD top 5 Danmark 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0, Anm.: Ikke alle lande indgår i statistikken i hele perioden. Schweiz får kun udarbejdet en FoU-statistik omkring hvert 4. år, New Zealand og Australien hvert 2. år. Derudover er der enkelte år, hvor Island (2010, 2012) samt et enkelt år hvor Tyrkiet og Polen ikke indgår (2016). De danske tal fra 2016 er foreløbige. Kilde: OECD (2018), Main Science and Technology Indicators og Danmarks Statistik, tabel: FOUOFF07 og NAN1. Pct. af BNP Figur 2.3 Udviklingen i FoU udført i erhvervslivet, pct. af BNP, Danmark og OECD top 1 og 5, OECD top 1 OECD top 5 Danmark Anm.: Ikke alle lande indgår i statistikken i hele perioden. Schweiz får kun udarbejdet en FoU-statistik omkring hvert 4. år, New Zealand og Australien hvert 2. år. Derudover er der enkelte år, hvor Island (2010,2012) samt et enkelt år hvor Tyrkiet og Polen ikke indgår (2016). Kilde: OECD (2018), Main Science and Technology Indicators, og Danmarks Statistik, tabel: FORSK01 og NAN1.

12 12 De offentlige og private investeringer i forskning og udvikling er nærmere beskrevet nedenfor. Offentlig investeringer i forskning og udvikling De offentlige investeringer omfatter statslige, regionale og internationale midler. Udviklingen i det offentlige forskningsbudget er vist nedenfor. Det bemærkes, at det offentlige forskningsbudget fastlægges på budgetteringstidspunktet med afsæt i skøn for BNP i Økonomisk Redegørelse. Forskningsbudgettet for 2016 og 2017 udgjorde på budgetteringstidspunktet henholdsvis 1,01 og 1,03 pct. af BNP. Danmarks Statistik har den 7. november 2018 justeret det offentlige forskningsbudget for 2017 og revideret BNP-tal for perioden , hvilket er afspejlet i figur 2.4. Det offentlige forskningsbudget i 2016 og 2017 udgjorde herefter henholdsvis 0,99 og 0,98 pct. af BNP. I 2018 investerede det offentlige over 22 mia. kr. i forskning og udvikling. Det svarer til 1 pct. af BNP. Fordelingen af midler ses i tabel 2.1. Pct. af BNP Figur 2.4 Det offentlige forskningsbudget, pct. af BNP, ,2 1,2 1,0 1,0 0,8 0,8 0,6 0,6 0,4 0,4 0,2 0,2 0, Udenlandske midler Offentlige forskningsråd og fonde Kommunale og regionale midler Øvrige videregående uddannelser Øvrige forskningsmidler Basisforskningsmidler til universiteterne 0,0 Anm.: Udenlandske midler er fra EU-midler eller Nordisk Ministerråd. Offentlige forskningsfonde dækker Danmarks Fri Forskningsfond, Danmark Grundforskningsfond og Danmarks Innovationsfond. Øvrige forskningsmidler dækker bl.a. offentlige midler til udvikling og demonstrationsprogrammer, innovationsinfrastruktur (GTS mv), danske bidrag til internationale programmer, forskning på museer, biblioteker mv. Kilde: Uddannelses og Forskningsministeriets egne beregninger på baggrund af det statslige forskningsbudget fra , Danmarks Statik, tabel: FOUBUD og NAN1, samt Økonomisk Redegørelse August 2018.

13 13 Mio. kr. Tabel 2.1 Oversigt over det offentlige forskningsbudget i 2018, mio. kr., årets priser Basisforskningsmidler til universiteterne Forsknings- og udviklingsmidler på øvrige videregående uddannelser Offentlige forskningsråd og fonde Danmarks Innovationsfond Danmarks Frie Forskningsfond Danmarks Grundforskningsfond Øvrige forskningsmidler 327 Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter 431 Bidrag til internationale programmer 1) 204 Bidrag til European Spallation Source 790 Øvrige forskningsmidler under Uddannelses- og Forskningsministeriet PSO-finansieret forskning 2) Forskningsmidler på øvrige ministerområder, herunder udviklingsog demonstrationsprogrammer Kommunale og regionale midler Udenlandske midler EU-bevillinger Bevillinger fra Nordisk Ministerråd Det offentlige forskningsbudget i alt 1) Anm.: Omfatter det danske bidrag til bl.a. Det Europæiske Center for Højenergifysik (CERN), Den Europæiske Rumorganisation (ESA) m.fl. 2) PSO-finansieret forskning er hos Danmarks Statistik slået sammen med Danmarks Grundforskningsfond PSO-finansieret forskning er herefter beregnet som en residual fra fondens årlige uddelinger (årsrapport-tal). Kilde: Danmarks Statistik (FOUBUD) og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

14 14 Statslige investeringer Langt størstedelen af de statslige investeringer udmøntes via basis- og konkurrenceudsatte midler. Den største andel af investeringerne fordeles som basismidler til uddannelses- og forskningsinstitutioner, som frit kan disponere midlerne til forskellige forskningsområder. Basisbevillingerne understøtter bl.a. forskning, kapacitetsopbygning og forskningsbaseret undervisning. De konkurrenceudsatte statslige midler udmøntes i regi af fonde, råd og programmer. Midlerne kan søges af videninstitutioner, forskere og virksomheder, og de understøtter hele værdikæden fra grundforskning, over anvendelses orienteret og eksperimentel forskning til innovation, udvikling og vækstfremme. Midlerne uddeles til specifikke projekter i åben konkurrence efter en faglig vurdering af kvalitet og relevans. En stor del af de konkurrenceudsatte midler udmøntes af Danmarks Grundforskningsfond4, Danmarks Frie Forskningsfond5 og Danmarks Innovationsfond6. Derudover udmøntes midler i regi af udviklings- og demonstrationsprogrammer7 på energi-, fødevare- og miljøområderne og Markedsmodningsfonden. Ud over de aktiviteter, som universiteterne udfører på baggrund af basismidler, udfører universiteterne forskningsbaseret myndighedsbetjening for en række ministerier mod betaling. Myndighedsbetjeningen spænder fra forskning inden for et bestemt område til konkrete beredskabs- og rådgivningsopgaver. Der eksisterer desuden to selvstændige sektorforskningsinstitutioner8, der bedriver uafhængig forskning med det formål bl.a. at rådgive inden for den enkelte institutions kerneområde, udføre myndighedsopgaver og formidle egen forskning til relevante offentlige og private interessenter. En sektorforskningsinstitution får sin basisbevilling fra et fagministerium, som det betjener med rådgivning og forskningsresultater som grundlag for politiske og administrative beslutninger. Den statslige finansiering understøtter også udvikling og innovation gennem de godkendte teknologiske serviceinstitutter (GTS-institutterne)9 og innovationsnetværkene10. Investeringerne fremmer desuden internationalt samarbejde, national forskningsinfrastruktur11 og giver adgang til international infrastruktur. Aftalen om forenkling af erhvervsfremmesystemet fra maj 2018 indebærer en række ændringer af den statslige innovationsfremmeindsats fremover. Som følge heraf afvikles Markedsmodningsfonden fra 2019, og der kan i stedet prioriteres midler til markedsmodning i Danmarks Innovationsfond. Med aftalen udfases de statslige midler til innovationsmiljøerne i løbet af Fremadrettet forankres indsatsen for videnbaserede iværksættere i regi af Danmarks Innovationsfond og Vækstfonden. Kommunale og regionale investeringer Danmarks Statistik estimerer, at kommuner og regioner i 2018 investerer samlet set 3,4 mia. kr. i forskning og udvikling. Forskningen udføres hovedsageligt af regionerne, der forsker og udvikler inden for særligt sundhed via universitetshospitalerne og ofte i samarbejde med universiteter og

15 virksomheder, særligt i forbindelse med kliniske forsøg. Aftalen om forenkling af erhvervsfremmesystemet fra maj 2018 indebærer ændringer i den decentrale erhvervsfremmeindsats. Der etableres tværkommunale erhvervshuse, og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse erstatter de seks regionale Vækstfora og Danmarks Vækstråd. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse vil ligesom regionerne og de regionale vækstfora i dag kunne igangsætte og finansiere decentrale erhvervsfremmeindsatser. EU-finansiering af forskning og innovation EU s Horizon 2020 er et af verdens største forsknings- og innovationsrammeprogrammer. Programmet blev påbegyndt i 2014 og har en levetid frem til Det samlede budget for hele perioden er ca. 560 mia. kr., der bevilges til forskere, virksomheder, iværksættere, organisationer, regioner 15 m.fl. Til og med marts 2018 deltog danske videninstitutioner og virksomheder i 1336 forskellige projekter og modtog i den forbindelse 2,52 procent af de udmøntede midler.12 Danmark har en målsætning om at hente 2,5 procent i hele programmets levetid. Danmark ligger på en 10. plads over lande, der modtager flest midler fra Horizon Beregnes hjemtaget i forhold til indbyggertal, ligger Danmark på en 2. plads, kun overgået af Nederlandene. Private investeringer i forskning og udvikling Ud over midlerne på det offentlige forskningsbudget foretages der også markante private investeringer på forskningsområdet. Private fonde investerer en stor del af deres midler i forskning udført i det offentlige, og det private erhvervsliv investerer i egen forskning og udvikling eller køber forskning hos partnere og leverandører. Mia. kr. Figur 2.5 Offentlig udført forskning finansieret af private fonde, mia. kr., ,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, Anm.: 2016-tallene er foreløbige Kilde: Danmarks Statistik, tabel: FOUOFF

16 16 Forskning og udvikling Forskning og udvikling (FoU) omfatter skabende arbejde, der er foretaget på et systematisk grundlag for at øge den eksisterende viden samt udnytte denne viden til at udtænke nye anvendelsesområder. Fælles for alle FoU-aktiviteter er, at de skal indeholde et nyhedselement. I statistikken sondres der mellem tre typer FoU-aktiviteter: Grundforskning Eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det primære formål at opnå ny viden og forståelse uden nogen bestemt anvendelse i sigte. Anvendt forskning Eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det formål at opnå ny viden og forståelse. Arbejdet er dog primært rettet mod bestemte anvendelsesområder. Eksperimentelt udviklingsarbejde Systematisk arbejde baseret på anvendelse af viden opnået gennem forskning og/eller praktisk erfaring med det formål at frembringe nye eller væsentlige forbedrede materialer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser. I 2017 blev 71 pct. af erhvervslivets samlede FoU-investeringer anvendt til eksperimentelt udviklingsarbejde, mens 23 pct. gik til anvendt forskning og 6 pct. til grundforskning. Kilde: Danmarks Statistik FUI-statistikken 2017.

17 17 Private fondes investeringer Midlerne fra de private fonde spiller en stadig større rolle i forhold til finansieringen af offentlig forskning. Danske uddannelses- og forskningsinstitutioner gennemførte i 2016 forskning og udvikling for mere end 2,7 mia. kr. på baggrund af fondenes finansiering13. Det er en stigning på 150 pct. siden 2008, jf. figur 2.5. Omtrent halvdelen går til sundhedsvidenskabelig forskning. Siden 2009 har der været et fald i antallet af forskningsaktive virksomheder på ca. 25 pct. Faldet er primært sket i årene Det skal holdes op mod, at der siden 2009 samlet set har været stabile investeringer i privat FoU og i de seneste år også en vækst i investeringsniveauet. Det betyder, at der er sket en koncentration, hvor den gennemsnitlige investering i forskning og udvikling pr. forskningsaktiv virksomhed er steget. Erhvervslivets investeringer Det er det private erhvervsliv, der står for den største andel af investeringerne i forskning og udvikling i Danmark. Danske virksomheder investerede i 2017 lidt under 43 mia. kr. i egen forskning og eksperimentel udvikling (FoU). Det svarer til ca. 2 pct. af BNP. Derudover køber danske virksom heder forskning for 12 mia. kr. hos partnere og leverandører i udlandet14. Mia. kr. Figur 2.6 Erhvervslivets investeringer i egen forskning og udvikling, mia. kr. (2017-priser) og antal FoU-aktive virksomheder, Det indgår som et initiativ i regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi Danmark klar til fremtiden, at regeringen vil skabe et bedre videngrundlag om danske virksomheders investeringer i forskning og udvikling. En analyse af de væsentligste årsager til, at der har været en øget koncentration af forsknings- og udviklingsinvesteringer på få større virksomheder, og hvad det har af mulige konsekvenser, indgår i Uddannelses- og Forskningspolitisk Redegørelse Erhvervslivets FoU-investeringer, mia. kr Antal FoU-aktive virksomheder 50 Antal Anm.: 2017-tal er foreløbige. Kilde: Egne beregninger på baggrund af data fra Danmarks Statistik

18 3

19 19 Forskningsog innovations politiske indsatser Regeringen udgav i december 2017 sin forskningsog innovations politiske strategi Danmark klar til fremtiden. Her formulerede regeringen to overordnede mål for fremtidens forsknings og innovation: 1) Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet og 2) Forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet. Regeringen satte samtidig ind med en bred vifte af initiativer, der skulle understøtte målene. I 2018 har regeringen iværksat mange af de initiativer, som blev meldt ud i forbindelse med strategien, og arbejdet vil fortsætte fremadrettet. Flere af initiativerne iværksættes i samarbejde med de mange aktører i det danske forsknings- og innovationssystem. Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet Det er regeringens ambition, at hele bredden i dansk forskning skal være af høj international kvalitet, samt at de bedste af vores forskere og universiteter skal udføre forskning i en kvalitet, der kan måle sig med de allerbedste i verden. Blandt initiativerne til at understøtte ambitionerne er følgende:

20 20 Ambitionen er at give særligt udvalgte forskningsledere med stor international erfaring mulighed for at etablere helt ekstraordinære eliteforskningsmiljøer, som kan måle sig med verdens bedste forskningsmiljøer. Pionercentre Regeringen har en ambition om at skabe nogle helt særlige forskningscentre Pionercentre der med en lang tidshorisont, stor frihed og en ambitiøs økonomisk ramme skal udføre visionær forskning, der kan skabe fundamentale og forandrende nybrud. Ambitionen er at give særligt udvalgte forskningsledere med stor international erfaring mulighed for at etablere helt ekstraordinære eliteforskningsmiljøer, som skal kunne måle sig med verdens bedste forskningsmiljøer. Uddannelses- og Forskningsministeriet er i god dialog med en række private fonde om den konkrete udformning af centrene. Med aftale om fordeling af forskningsreserven samt øvrige forskningsprioriteringer i investeres 177 mio. kr. i centrene. Ny model for fordeling af basismidler til universiteterne Regeringen vil indføre en ny model for fordelingen af basismidler, som i endnu højere grad fremmer kvaliteten i dansk forskning. Hovedparten af basistilskuddet skal fortsat være fast, mens en mindre del skal fordeles med større fokus på at fremme forskningskvalitet. Der er nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med forslag til modeller for det kvalitetsfremmende element i en ny model. Udvalget skal afrapportere til uddannelses- og forskningsministeren primo Talentfulde forskere skal have attraktive karrieremuligheder Regeringen har udvidet forskertalentprogrammet Sapere Aude Forskningsleder under Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) for at styrke finansieringsmulighederne for talentfulde yngre forskere på adjunkt- og lektorniveau samt etableret et nationalt ERC-støtteprogram, der styrker talentfulde yngre forskeres muligheder for at få bevillinger fra ERC (European Research Council). Endvidere vil Uddannelses- og Forskningsministeriet

21 i samarbejde med universiteterne iværksætte et eftersyn af karrierevejene på de danske universiteter, som skal understøtte sund karriereudvikling, effektiv talentudnyttelse og høj mobilitet. Endelig vil Uddannelses- og Forskningsministeriet følge udviklingen i kønsbalancen på de danske universiteter, drøfte udviklingen med universiteterne og oversende en årlig orientering til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg. Danmark skal være internationalt førende inden for forskningsinfrastruktur Regeringen vil etablere fyrtårnsmiljøer i tilknytning til forskningsfaciliteten European Spallation Source (ESS), som vil kunne bruges af forskere til at undersøge nye og avancerede materialer inden for en lang række områder fra biovidenskab til magnetisme. For at opnå det fulde udbytte af den danske investering som medvært for ESS, skal der opbygges internationalt førende forskningsmiljøer på danske universiteter. I 2018 blev der afsat 35 mio. kr. til etablering af det første danske fyrtårnsmiljø, som forventes startet i januar Med aftale om fordeling af forskningsreserven samt øvrige forskningsprioriteringer i 2019 er aftalepartierne enige om at afsætte 35 mio. kr. i 2019 til yderligere et fyrtårnsmiljø. Med aftalen afsættes desuden 12 mio. kr. til dansk medlemskab af Institut Laue-Langevin (ILL), som er en fælleseuropæisk neutronforskningsinfrastruktur i Grenoble. Adgang til denne facilitet er afgørende for kapacitetsopbygning af danske neutronforskningsmiljøer. Herigennem kan Danmark bedre udnytte de muligheder, som ESS giver. 21 En ny strategi for nationalt samarbejde om digital forskningsinfrastruktur skal understøtte hensigtsmæssig organisering, finansiering og koordination mellem de centrale aktører på området, således at alle forskere får adgang til nødvendig digital forskningsinfrastruktur. Endelig er der i 2018 igangsat analyser af udbytte og udnyttelse af national og international forskningsinfrastruktur og kortlægning af finansieringslandskabet på området. Analyserne vil samlet tilvejebringe et videnbaseret grundlag for udviklingen af en fremtidig model for investeringer i forskningsinfrastruktur, som forventes at træde i kraft fra og med I 2018 blev der uddelt 73 mio. kr. fra den nationale pulje til tre forskningsinfrastrukturer. Styrket global tilstedeværelse til gavn for dansk forskning og innovation nyt innovationscenter i Boston Uddannelses- og Forskningsministeriet driver sammen med Udenrigsministeriet syv strategisk placerede innovationscentre, som skal skabe netværk, videnudveksling og nye muligheder for dansk forskning og innovation globalt. I slutningen af 2018 åbner et nyt innovationscenter i Boston. Det nye center skal fokusere på life science-miljøet i regionen og bidrage til at fastholde den høje internationale kvalitet af dansk life science-forskning. Samtidig vil det nye center skabe adgang til innovationsmiljøer og viden på det teknologiske og digitale område, som er afgørende for Danmarks evne til at omstille sig til en digital verden.

22 22 Europæiske rammer for forskning og innovation i verdensklasse EU s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, bidrager i høj grad til at øge kvaliteten af dansk forskning. Uddannelses- og Forskningsministeriet har i 2018 udarbejdet en handlingsplan for at fastholde en høj dansk deltagelse i rammeprogrammet. Forhandlingerne om de næste programmer, Horizon Europe samt Rumprogrammet og mobilitetsprogrammet Erasmus, er iværksat under det østrigske EU-formandskab for Ministerrådet i Programmerne træder i kraft fra Forskningen skal gøre mest mulig gavn i samfundet Regeringen ønsker at styrke indsatsen for, at forskningen kan gøre mest mulig gavn i Danmark, så vi får et højt afkast af de store investeringer på området. Særligt skal Danmark være bedre til at omsætte forskning til innovation og iværksætteri. Regeringen vil derfor arbejde for, at dansk videnbaseret innovation skaber endnu bedre resultater og mere værdi i danske virksomheder. Blandt initiativerne, som skal styrke den samfundsmæssige gavn af forskningen, er følgende: Internationalt ekspertpanel for videnbaseret innovation i verdensklasse Regeringen nedsætter et international ekspertpanel, der skal komme med anbefalinger til udviklingen af den danske indsats for videnbaseret innovation. Ambitionen er, at Danmark skal være blandt de førende i verden til at omsætte ny viden til innovation. Ekspertgruppen skal med afsæt i de bedste udenlandske eksempler fremsætte anbefalinger til, hvordan Danmarks samlede indsats for videnbaseret innovation kan forbedres. Den internationale ekspertgruppe skal se på det samlede videnbaserede innovationssystem i Danmark og på fødekæden fra forskning til innovation og iværksætteri. Panelets anbefalinger skal på den baggrund adressere, hvordan den offentlige indsats kan styrkes, herunder bl.a. indsatsen for at skabe 1) videnbaseret teknologisk service til virksomheder, 2) samarbejde, netværk og matchmaking og 3) videnbaseret iværksætteri. Styrket teknologioverførsel Fra 2013 til 2017 er der etableret knap 80 nye virksomheder på baggrund af aftaler med universiteterne om overdragelse af teknologi og rettigheder, eller i gennemsnit ca. 16 virksomheder om året. Det er vigtigt, at universiteterne arbejder for at understøtte etableringen af flere nye virksomheder. Uddannelses- og Forskningsministeriet har derfor sammen med Danske Universiteter i gangsat et eftersyn af universiteternes teknologioverførsel. Eftersynet omfatter både universiteternes regelgrundlag og praksis med teknologioverførsel, herunder mulighederne for at fremme brugen af standardiserede aftalevilkår. Målet er at skabe lettere adgang for mindre virksomheder og iværksættere til at udnytte ny viden og teknologi fra universiteterne. Forenkling af erhvervs fremmesystemet Aftalen om forenkling af erhvervsfremmesystemet fra maj 2018 mellem regeringen og Dansk Folkeparti indebærer en række ændringer af den statslige innovationsfremmeindsats fremover med henblik på at skabe et bedre og mere enkelt system med færre aktører.

23 23 Regeringen ønsker at styrke indsatsen for, at forskningen kan gøre mest mulig gavn i Danmark, så vi får et højt afkast af de store investeringer på området. Som en del af aftalen udfases de statslige midler til innovationsmiljøerne i løbet af Innovationsmiljøerne har spillet en vigtig rolle for videnbaseret iværksætteri, men området har ændret sig i de senere år, hvorfor der ønskes en tilpasning af den statslige indsats. Målet er et enklere system for iværksætterne og bedre sammenhæng i virkemidlerne. Fra 2019 etableres derfor en indsats for videnbaseret iværksætteri, der er forankret i regi af Danmarks Innovationsfond og Vækstfonden, og som har en tæt kobling til forskningsmiljøerne. Den nærmere udformning af indsatserne i Danmarks Innovationsfond udarbejdes i samarbejde med universiteterne. Endvidere afvikles Markedsmodningsfonden fra 2019, og der kan i stedet prioriteres midler til markedsmodning i Danmarks Innovationsfond. Fremover skal Uddannelses- og Forskningsministeriets midler til klynger og netværk udmøntes på baggrund af erhvervs- og teknologiområder indstillet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og antallet af klynger og netværk skal reduceres. Desuden skal Danmarks Innovationsfond og de tre udviklings- og demonstrationsprogrammer (UDP er) udvikle en fælles indgang for virksomhederne. Muligheden for harmonisering af bl.a. information og ansøgningsprocedurer skal endvidere undersøges. Grand challenges Regeringen vil igangsætte Grand Challenges, som er konkurrencer, der skal motivere forskere, virksomheder og organisationer til at udvikle forskningsbaserede, innovative løsninger, som kan bidrage til at løse nogle af fremtidens store udfordringer. Regeringen vil belønne de bedste løsninger med en præmie.

24 24 Styrket indsats for teknologisk forskning Regeringen har i 2018 startet et arbejde med at styrke den teknologiske forskning. Der er med aftalen om fordelingen af forskningsreserven samt øvrige forskningsprioriteringer i 2019 prioriteret 291 mio. kr. til strategisk forskning i nye teknologiske muligheder og digitale teknologier samt 338 mio. kr. til de teknologiske udviklings- og demonstrationsprogrammer (UDP erne). Det indgår desuden i aftalen, at der udarbejdes en national strategi for udvikling af robotteknologi. Regeringen har endvidere igangsat udviklingen af en handlingsplan, som skal lede til øget kapacitet til at udføre teknologisk forskning inden for bl.a. nye digitale teknologier, sundhedsteknologi og robotteknologi. Nationalt center for forskning i nye digitale teknologier Regeringen har som en del af sin forsknings- og innovationspolitiske strategi samt Strategi for Danmarks Digitale Vækst foreslået, at der etableres et nyt nationalt center for forskning i digitale teknologier. Med aftale om fordeling af forskningsreserven samt øvrige forskningsprioriteringer i 2019 prioriterer aftalepartierne 100 mio. kr. til aktiviteter i et nationalt center for forskning i digitale teknologier. Centeret, der etableres på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark, skal understøtte udviklingen af det digitale fagområde og bidrage til tværdisciplinær forskning i bl.a. kunstig intelligens, big data, Internet-of-Things og it- sikkerhed. Forskningen kan inddrage etiske og moralske aspekter af den nye teknologiske udvikling og brug af kunstig intelligens og big data i en dansk kontekst. Energiforskningsstrategi Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Innovationsfond og Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har iværksat en analyse af den statslige forsknings-, udviklings- og demonstrationsindsats på energiområdet. Analysen skal danne baggrund for en samlet strategi, som skal fremme forskning, udvikling og demonstration på energiområdet, og herunder understøtte grundlaget for vækst og arbejdspladser i energisektoren og eksport af dansk energiteknologi. Evaluering af Danmarks Innovationsfond Regeringen har nedsat et internationalt ekspertpanel, der skal evaluere Danmarks Innovationsfond. Danmarks Innovationsfond blev etableret i 2014 med det formål at give tilskud til strategisk og udfordringsdrevet forskning, teknologiudvikling og innovation, blandt andet for at øge andelen af innovative virksomheder samt de private virksomheders investeringer i forskning og udvikling. Evalueringen følger af den politiske aftale om Danmarks Innovationsfond og skal blandt andet afdække, om fonden lever op til sit lovbestemte formål og fondens rolle i det samlede forsknings-, udviklingsog innovationssystem. Ekspertpanelets rapport med anbefalinger forventes klar i april Etablering af Forum for Forskningsfinansiering Regeringen har nedsat et Forum for Forskningsfinansiering med repræsentanter for private og offentlige fonde samt universiteterne, der skal styrke samarbejde, koordinering og arbejdsdeling mellem aktørerne. Forummet

25 skal overordnet understøtte, at der skabes mest mulig kvalitet og effekt af de mange midler, der investeres i forskning og innovation på de danske universiteter. Forummet skal drøfte tematikker, herunder udfordringer og forbedringspotentialer, hvor samspillet mellem den offentligt finansierede forskning, universiteterne og de private fondes forskningsfinansiering er af særlig betydning. En udfordring, som skal drøftes, er spørgsmålet om de indirekte omkostninger knyttet til eksternt finansierede forskningsprojekter. Forummet skal med afsæt i en international kortlægning identificere og drøfte modeller til en bæredygtig håndtering af indirekte omkostninger. 25 Udvalg for bedre meritering i dansk forskning Regeringen ønsker, at meritering skal skabe incitament til at prioritere flere aspekter af forskningskvalitet, og at også f.eks. undervisning, videndeling, myndighedsbetjening, samarbejde samt formidling af forskningen til samfundet i højere grad meriteres. Derfor er der nedsat et ekspertudvalg, som skal afdække den nuværende praksis for meritering af forskere og komme med forslag til, hvordan der kan etableres en mere tydelig og dækkende meritering, der fremmer flere facetter af forskningskvalitet og forskningens gavn i samfundet. Regeringen ønsker, at meritering skal skabe incitament til at prioritere flere aspekter af forskningskvalitet, og at også f.eks. undervisning, videndeling, myndighedsbetjening, samarbejde samt formidling af forskningen til samfundet i højere grad meriteres.

26 26 Noter Forskning og udvikling omfatter jf. Danmarks Statistiks definition arbejde foretaget på et systematisk grundlag for at øge den eksiste rende viden samt udnyttelse af denne viden til at udtænke nye anvendelsesområder. Forskning og udvikling kan føre til innovation, men Danmarks Statistik opgør ikke investeringer i innovation udført i det offentlige og det private på samme måde som investeringer i udført forskning og udvikling. Det er derfor ikke muligt at opgøre samfundets investeringer i forskning, udvikling og innovation på en sammenlignelig og sammenfattende måde. I stedet fokuseres der i nærværende kapitel på investeringer i forskning og udvikling, hvis afledte effekt kan være innovation. Alle tal er i løbende priser. til formål at understøtte de energipolitiske målsætninger om forsyningssikkerhed, hensyn til det globale klima og et renere miljø samt omkostningseffektivitet. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), der har til formål at bidrage til en konkurrenceog bæredygtig fødevare- og nonfood produktion. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), der har til formål at fremme udvikling og anvendelse af miljøeffektive løsninger på prioriterede miljøudfordringer og understøtte vækst og beskæftigelse. 1 De senest tilgængelige regnskabstal for forskning og udvikling udført i den offentlige sektor er fra Sektorforskningsinstitutionerne er: NFA Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø under Beskæftigelsesministeriet og Statens Serum Institut under Sundhedsog Ældreministeriet. 8 GTS-institutter er selvejende non-profit institutioner, der stiller faglig viden, kompe tencer og teknologisk infrastruktur til rådighed for virksomheder i deres arbejde med innovation, produkt- og produktionsudvikling. 9 Danmarks Statistik, Statistikbanken, tabel FORSK01 og FOUOFF07. Tallene er regnskabstal og foreløbige. 3 Danmarks Grundforskningsfond er en uafhængig fond, der arbejder for at fremme excellent grundforskning inden for alle fag områder. Fondens primære virkemiddel er forskningscentre af højeste internationale niveau med op til 10 års varighed såkaldte Centers of Excellence. 4 Danmarks Frie Forskningsfonds formål er at støtte og fremme de mest originale ideer og initiativer i dansk forskning. Midlerne går til de absolut bedste forskningsprojekter og udbydes i fri national konkurrence uden forskningstematiske begrænsninger, såvel som midler inden for særlige politiske indsatsområder. Rådet støtter konkrete tidsbegrænsede forskningsaktiviteter og har videnskabelig kvalitet som det vigtigste vur derings kriterium ved udmøntning af midler. 10 Innovationsnetværkene er brobyggere, der giver virksomhederne adgang til et netværk af andre virksomheder samt relevante myndigheder, viden-, forsknings-, og erhvervsfremmeaktører inden for samme branche eller fagområde. 11 Forskningsinfrastruktur omfatter bl.a. avanceret udstyr, databaser, laboratoriefaciliteter, forsøgs anlæg samt andre værktøjer og faciliteter. Forskningsinfrastruktur anvendes inden for alle videnskabelige hovedområder. 5 Danmarks Innovationsfond har til formål at give tilskud til udvikling af viden og teknologi, herunder højteknologi, der fører til styrkelse af forskning og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark. 6 Opgjort i maj 2018 af Danmarks Statistik på baggrund EU-Kommissionens opgørelse. Budgetposten EU s forskningsprogrammer i tabel 2.1 hviler på et estimat, der er baseret på størrelsen af Horizon 2020 s programmer samt Danmarks tidligere hjemtag. 12 Danmarks Statistik, Statistikbanken, tabel FOUOFF09. Tallene er regnskabstal og foreløbige. 13 Senest tilgængelige tal er for Beløbene fra aftalen er anført eksklusiv de 1,5 pct. af midlerne, der anvendes til administration af initiativerne. 15 Udviklings- og demonstrationsprogrammerne (UDP) består af: Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram (EUDP), der har 7

27 2018/19:6 September 2018 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade København K Tlf.: ufm@ufm.dk ISBN digital: (pdf version) ISBN tryk: (trykt version) Design: e-types Tryk: Rosendahls A/S Publikationen kan hentes på:

28 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade København K Tlf.:

Dansk forskning og innovation

Dansk forskning og innovation Dansk forskning og innovation Disruptionrådets sekretariat Oktober 2017 Investeringer i forskning og udvikling I Danmark investerer vi meget i forskning og innovation. Siden 2005 har der været en stigning

Læs mere

Danmark - Klar til fremtiden

Danmark - Klar til fremtiden Danmark - Klar til fremtiden Regeringens mål for dansk forskning og innovation Oplæg på DARMA s årsmøde d. 18. maj 2018 Forskningspolitik - Seneste samlede bud på en forskningspolitik - Et relativt nyt

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

AFTALE OM DANMARKS INNOVATIONSFOND - Fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation

AFTALE OM DANMARKS INNOVATIONSFOND - Fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregåe Uddannelser, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2013-14 L 107

Læs mere

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019

ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 ROBOTINDUSTRIENS ANBEFALINGER 2019 En vækstskabende robotindustri 5 konkrete tiltag kan beskæftige 25.000 i 2025 i robotindustrien De sidste 20 år er det lykkedes at gøre Danmark til en af verdens førende

Læs mere

Forskningsbarometer 2018

Forskningsbarometer 2018 Forskningsbarometer 2018 Årlig statistik og analyse om forskning og innovation Oktober, 2018 Udgivet af Forsidefoto Bredgade 40 1260 København K Tel.: 3544 6200 sfu@ufm.dk www.ufm.dk Shutterstock Publikationen

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET 2 NEDSLAG Overflyvning af den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Danmark klar til fremtiden

Danmark klar til fremtiden DECEMBER 2017 Danmark klar til fremtiden Regeringens mål for dansk forskning og innovation Uddannelses- og Forskningsministeriet REGERINGENS MÅL FOR DANSK FORSKNING OG INNOVATION 3 Indhold Forord 5 Mål

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser?

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Bilag 2 Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Disruptionrådets sekretariat November 217 Spørgsmål til drøftelse Ruster de videregående uddannelser godt nok til fremtidens konkurrence,

Læs mere

Forskningsbarometer. Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/2016

Forskningsbarometer. Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/2016 Forskningsbarometer 216 Forskning og Innovation: Analyse og Evaluering 4/216 Udgivet af Styrelsen for Forskning og Innovation Bredgade 4 126 København K Telefon: 3544 62 E-mail: fi@fi.dk www.ufm.dk Foto

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Agenda 1 Nyt erhvervsfremmesystem, forenklet og efterspørgselsdrevet 2 Status for dannelsen af Danmarks erhvervsfremmebestyrelse 3 Status

Læs mere

Aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om:

Aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Fordeling af forskningsreserven (herunder provenu fra reform af førtidspension og fleksjob

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

Stramme rammer klare prioriteter

Stramme rammer klare prioriteter Stramme rammer klare prioriteter Forslag til finanslov for 2016 September 2015 Udgangspunkt: Væk fra grænsen Strukturelt underskud (2016) Kasseeftersyn Finanslovforslag -0,7 pct. -0,4 pct. -0,5 pct. Budgetlovens

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Ministeren 27-09-2013 Statsrevisorerne

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om:

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om: Fordeling af forskningsreserven (provenu fra reform af førtidspension

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Har i forsknings ideen?

Har i forsknings ideen? Det strategiske forskningsråd Har i forsknings ideen? Det Strategiske Forskningsråd investerer over 1 milliard kr. i forskning i 2010 Bioressourcer, fødevarer og andre biologiske produkter EU netværksmidler

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

DeIC strategi 2012-2016

DeIC strategi 2012-2016 DeIC strategi 2012-2016 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation - blev dannet i april 2012 ved en sammenlægning af Forskningsnettet og Dansk Center for Scientic Computing (DCSC). DeIC er etableret som

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Den danske forskningsstatistik, set i internationalt og nordisk perspektiv Peter. Mortensen Notat 2002/9 fra Analyseinstitut for Forskning The Danish Institute for tudies

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Tal om forskning og innovation 2017

Tal om forskning og innovation 2017 Tal om forskning og innovation 217 Pengestrømme i Danmarks forskningsog innovationssystem Årlig statistik og analyse om forskning og innovation September 218 Udgivet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse

Læs mere

Forsknings- og innovationspolitisk redegørelse

Forsknings- og innovationspolitisk redegørelse Forsknings- og innovationspolitisk redegørelse Oktober 2014 Forsknings- og innovationspolitisk redegørelse Oktober 2014 Forord Forskning, udvikling og innovation har stor betydning for samfundsudviklingen

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK Konkurrenceevne DK 30. okt. 12 Konkurrenceevne DK Lars Disposition Hvad skal vi leve af Danmark er udfordret Rammebetingelser er afgørende Hvad kan vi selv gøre DI s indsats 2 Hvad skal Danmark leve af

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om INITIATIVER I VÆKSTPLAN FOR LIFE SCIENCE af 18. april 2018 1 Initiativer i vækstplan

Læs mere

Mød virksomhederne med et håndtryk

Mød virksomhederne med et håndtryk Mød virksomhederne med et håndtryk Lars Disposition Danmark kan lade sig gøre men er udfordret Kommunernes virke er vigtige rammebetingelser Hvordan gå fra fremragende eksempler til generelt højt niveau?

Læs mere

Skat, konkurrenceevne og produktivitet

Skat, konkurrenceevne og produktivitet Skat, konkurrenceevne og DI Østjyllands erhvervstræf Aarhus 18. juni 2013 Sydkorea Polen Slovakiet Irland Tjekkiet Ungarn Island Grækenland Sverige USA Portugal Finland Japan Storbritannien Østrig Australien

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

FORSKNINGS- INNOVATIONS- POLITISK REDEGØRELSE 2016

FORSKNINGS- INNOVATIONS- POLITISK REDEGØRELSE 2016 Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 36 Offentligt DECEMBER 2016 FORSKNINGS- OG INNOVATIONS- POLITISK REDEGØRELSE 2016 Forord Forskning og innovation har afgørende betydning for

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Tal om forskning og innovation 2016

Tal om forskning og innovation 2016 Tal om forskning og innovation 216 Pengestrømme i Danmarks forsknings- og innovationssystem Årlig statistik og analyse om forskning og innovation November 217 Udgivet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang

Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang Oslo den 4. maj 2011 Chefkonsulent Karin Kjær Madsen kkm@fi.dk Fokus i præsentationen Etablering af et dansk STI-ministerium

Læs mere

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer.

Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer. Forsk strategisk! 700 mio. kr. til forskning i samfundsudfordringer 2013 Vi ønsker at værne om den forskningsmæssige metodefrihed i strategisk forskning Hvad er strategisk forskning? styrke offentligt/privat

Læs mere

Forskningssamarbejde og innovation i finans og IT

Forskningssamarbejde og innovation i finans og IT Forskningssamarbejde og innovation i finans og IT GET F IT 23.februar 2010 Anette Broløs, Broløs Consult 1 Deltagelse i forskning skaber innovation og positivt afkast, men deltagelsen i forskningssamarbejde

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere Charlotte Kjeldsen Krarup, ckj@ebst.dk Kontorchef 1 Hvad er FORA? FORA er Erhvervs- og Byggestyrelsens enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse Vi

Læs mere

DeIC strategi 2014-2018

DeIC strategi 2014-2018 DeIC strategi 2014-2018 DeIC Danish e-infrastructure Cooperation blev etableret i 2012 med henblik på at sikre den bedst mulige nationale ressourceudnyttelse på e-infrastrukturområdet. DeICs mandat er

Læs mere

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold

Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer. Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Innovationsfondens investeringer i avancerede materialer Esbjerg, 12. februar 2016 Vicedirektør Tore Duvold Vækst og beskæftigelse gennem viden Opdyrke og omsætte idéer til værdi for virksomheder, videnskab

Læs mere

Nye muligheder til de dygtigste

Nye muligheder til de dygtigste Nye muligheder til de dygtigste I Danmark skal vi satse på de dygtigste. Dem som har ekstraordinære evner og drive, og som kan sætte et afgørende aftryk på fremtiden, hvis de får mulighed for at udfolde

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation

Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Akademikernes forslag til finansloven for 2015 vedr. forskning, uddannelse og innovation Den 25. juni 2014 Sag.nr. Dok.nr. ks/ka De statslige bevillinger Den samlede bevilling på finansloven for 2014 til

Læs mere

Offentlig forskning 8

Offentlig forskning 8 Offentlig forskning skaber ny viden, der danner grundlag for en mere innovativ og effektiv privat og offentlig sektor. Offentlig forskning udgør samtidig fundamentet i den forskningsbaserede undervisningsindsats.

Læs mere

2018 I TAL. Se årsrapporten ved at scanne QR-koden

2018 I TAL. Se årsrapporten ved at scanne QR-koden 218 I TAL Danmarks Frie Forskningsfond uddelte i 218 414 bevillinger for et samlet på 1,179 mia. kr. til banebrydende forskning inden for alle videnskabelige hovedområder. DIGITAL ÅRSRAPPORT Se årsrapporten

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

Sammenhængende miljø-, klima- og energiindsats som vækstdriver

Sammenhængende miljø-, klima- og energiindsats som vækstdriver Sammenhængende miljø-, klima- og energiindsats som Henrik Dissing DI Udsigt til underskud på de offentlige finanser de næste 40 år Den offentlige gæld kommer til at udgøre knap halvdelen af BNP Offentlig

Læs mere

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk

Investeringer for fremtiden. innovationsfonden.dk Vær nysgerrig 1 Investeringer for fremtiden innovationsfonden.dk 2 3 Investeringer for fremtiden Innovationsfonden investerer i det, som driver Danmark fremad. I det, som endnu ikke er skabt. I nye og

Læs mere

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2005 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2005 er en opgørelse over omfanget af forskningen og udviklingen

Læs mere

Lov om Danmarks Innovationsfond

Lov om Danmarks Innovationsfond LOV nr 306 af 29/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Innovation,

Læs mere

For information om projektet og vejledning til skabelonen, se venligst sidste side i dette dokument.

For information om projektet og vejledning til skabelonen, se venligst sidste side i dette dokument. Skabelon for eksterne bidrag For information om projektet og vejledning til skabelonen, se venligst sidste side i dette dokument. Afsender(e): angiv venligst navn, stilling og ansættelsessted på alle afsendere

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten

Københavns Universitet. Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten university of copenhagen Københavns Universitet Stærkere EU-engagement Bjørnholm, Thomas; Wegener, Henrik Caspar; Frandsen, Søren E. Published in: Jyllands-Posten Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2003 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2003 Statistikken er udarbejdet

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017 BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 217 APRIL 218 WELCON Tal og data er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. KONTAKT: Peter Alexandersen, presse- og kommunikationsansvarlig

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere