Evaluering for sygdomsfrihed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering for sygdomsfrihed"

Transkript

1 1 Evaluering for sygdomsfrihed Fagdyrlægeogave Kjetil Johansen FD-2006 Formål med opgaven: At forstå nogle af de epidemiologiske begreber og værktøjer der bruges til at evaluere diagnostiske tests. At evaluere de årlige statusprøver i blå SPF-besætninger for Mycoplasma hyopneumoniae og PRRS. At evaluere det kontrolprogram SPF opstiller for status efter medicinsk sanering for myc. og PRRS. At designe et kontrolprogram efter endt sanering for Lawsonia. Baggrund: SPF stiller krav om årlige statusprøver for at dokumentere frihed for en række SPFsygdomme. For Mycoplasma hyopneumoniae og PRRS drejer det sig om 20 negative blodprøver. Efter endt medicinsk sanering for Myc og PRRS opstiller SPF et kontrolprogram: Myc: 20 negative blodprøver udtaget 6 gange med 1 måneds interval. Første sæt fra dyr over 4 mdr. født efter endt sanering. Omprøve af reagenter og omkringstående dyr (20 prøver) tidligst 14 dage efter. Tolkning af omprøve: Negativ: ingen reagenter eller ingen stigning på fundne reagenter og ikke flere reagenter ved omprøvningen. Evt. obduktion af dyr over 5 uger eller USK. PRRS: 30 negative blodprøver udtaget 2 gange med 6 måneders interval. Første sæt fra dyr over 4 mdr. født efter sanering. En positiv reagent (Elisa) godkendes ved negativ IPT. Ved 2 positive Elisa foretages omprøve af reagenter samt omkringstående dyr (20 prøver) tidligst 14 dage efter. Tolkning af omprøve: Negativ: ingen reagenter (Elisa) eller 1 reagent (Elisa) ved negativ IPT. Lawsonia: Regional ileitis er ikke en SPF-sygdom, og der er derfor ingen krav om statusprøver. Medicinsk sanering for Lawsonia er gennemført flere gange ved opstart af nye besætninger. Det kunne derfor være relevant at vide, om de diagnostiske tests der findes til at screene for Lawsonia kan dokumentere sygdom eller sygdomsfrihed med en rimelig sikkerhed. Før jeg evaluerer testprogrammerne vil jeg gennemgå nogle epidemiologiske grundbegreber vedrørende diagnostik og diagnostiske tests. Den diagnostiske proces: - Forståelse af sygdommen og dens dynamik - Klinisk vurdering - Diagnostisk test - Vurdering/ tolkning af testresultat - Konklusion/ diagnose; ofte sandsynligheder frem for enten/ eller. For at kunne evaluere et overvågningsprogram må man have kendskab til infektionsdynamik på enkeltdyrsniveau og på besætningsniveau. Når en del af overvågningen foregår i besætningerne,

2 2 skal vi have vores kliniske viden med, og medinddrage vores kliniske observationer i den diagnostiske proces. Dernæst skal laboratorietestene gerne være så gode, at sikkerheden for sygdom eller sygdomsfrihed vitterlig er høj. Tolkning af testresultaterne beror på vores viden om diagnostiske tests, og vores konklusion/ diagnose beror på en samlet helhedsvurdering af de trin der indgår i den diagnostiske proces. Den diagnostiske test: Tests kan bruges og vurderes på enkeltdyrsniveau eller gruppeniveau (besætningsniveau). På besætningsniveau bruges ofte stikprøveundersøgelser. En tests respons kan være dichotomt (enten/eller) eller kontinuert. I sidstnævnte tilfælde defineres et cut-off, der angiver grænsen mellem et positivt og negativt testresultat. - Ingen test er perfekt - Diagnostiske tests kan bl.a. beskrives med sensitivitet, specificitet samt positive og negative prædiktive værdier (Se, Sp, PPV, NPV). Det kan anskueliggøres i 2x2-tabeller. Tilstand syg rask Test pos neg a c b d a+b c+d a+c b+d N Se = a/a+c Sand prævalens = a+c/n Tilsyneladende prævalens = a+b/n Sp = d/b+d PPV = a/a+b NPV = d/c+d Fig 1 Testresultater opsat i 2x2 tabel. Definitioner af Se, Sp, PPV, NPV (Helle Stege, 2006) Sensitiviteten defineres som sandsynligheden for test-positiv givet sandt syg. Specificiteten defineres som sandsynligheden for test-negativ givet sandt rask. Positiv prædiktiv værdi defineres som sandsynligheden for sandt syg givet test-positiv. Negativ prædiktiv værdi defineres som sandsynligheden for sandt rask givet test-negativ. Fastlæggelse af en tests sensitivitet og specificitet kræver at man kender eller antager noget om den sande prævalens af sygdommen i den population man bruger ( Gold- standard ). Der findes også metoder til at bestemme Se og Sp uden kendskab til sand prævalens (Enoe et al. 2001, Enoe, Georgiadis & Johnson 2000) De prædiktive værdier viser testens evne til korrekt at udpege syge hhv. raske, når man tester ukendte individer eller besætninger der indgår i en population af individer eller besætninger med kendt prævalens.

3 3 Individniveau/ individtesten: Se og Sp regnes typisk for konstante på individniveau. Forhold som smittetryk, antistofhenfald, maternelle antistoffer og krydsreaktioner kan dog påvirke Se og Sp på individniveau. Ved at ændre på Cut-off værdien kan man ændre testens Se og Sp. Ved at udføre multiple tests, enten parallelt eller i serie, ændres Se og Sp også. PPV og NPV er variable på individniveau. Værdierne er en funktion af prævalensen af sygdommen i den population individet befinder sig i (TP) samt af Se og Sp: PPV = a a + b TP Se = TP Se + (1 Sp) (1 TP) Sp NPV = d c + d = (1 TP) Sp TP (1 Se) + (1 TP) Sp Fig 2 PPV samt NPV som funktion af TP, Se og Sp (Helle Stege, 2006) Dette kan udtrykkes grafisk: 1 0,8 Predictive value 0,6 0,4 0,2 PPV NPV 0 0 0,2 0,4 0,6 0,8 1 True prevalence Fig 3 Grafisk fremstilling af fig 2 (Helle Stege, 2006) Som det fremgår, vil PPV typisk være lav ved lave sygdomsprævalenser, medens den er høj ved høje sygdomsprævalenser. Det modsatte gør sig gældende for NPV.

4 4 Besætningsniveau/ besætningstesten: Her er Se og Sp variable. Besætningstesten performer forskelligt fra besætning til besætning afhængigt af en række variable i besætningen og i testdesign. Se og Sp på besætningsniveau afhænger af : - Se og Sp på individniveau - Besætningsstørrelse - Indenfor-besætningsprævalens - Stikprøvestørrelse - Cut-point Cut-point defineres som det antal positive reagenter der mindst skal være til stede i stikprøven for at testen betegnes som positiv. Der findes software (Herdacc) der kan beregne Se og Sp på besætningsniveau. Prædiktive værdier på besætningsniveau: På besætningsniveau er de prædiktive værdier afhængige af alle de variable der bestemmer Se og Sp på besætningsniveau samt prævalensen af positive besætninger blandt de besætninger man udfører sin test i (HTP). HPV+ = HSe x HTP HSe x HTP + (1 HTP) x (1 HSp) HPV - = (1 HTP) x HSp (1 HTP) x HSp + HTP x (1 HSe) Fig 4 Prædiktive værdier på besætningsniveau (Christensen, Gardner 2000) Det kunne være interessant at beregne hvor god en besætningstest er til korrekt at udpege en ukendt besætning som smittet eller ej. Des mere detaljeret viden man har om de besætninger der danner grundlag for besætningstesten, des mere sikkert kan man beregne testens prædiktive værdier. Vidste man eksempelvis hvor mange SPF-besætninger der var på 3000 individer og hvor mange af disse der var positive for Mycoplasma hyopneumoniae kunne man ret sikkert beregne prædiktive værdier for en given besætningstest i denne besætningskategori. Under praktiske forhold er regnestykket vanskeligt, da to besætninger ikke er ens og Se og Sp dermed varierer fra besætning til besætning. Hvis man kender prævalensen af smittede besætninger blandt de besætninger man udfører sin test i, og man definerer en gennemsnitsbesætning i besætningsgrundlaget, kan man dog danne sig et billede af besætningstestens prædiktive værdier. I tilfældet hvor en besætning overvåges efter endt medicinsk sanering udføres den samme besætningstest x antal gange over tid. Besætningen skal så at sige vise, at den er fri for sygdom x antal gange. Et sådant set-up vil øge sensitiviteten i forhold til blot en enkelt besætningstest (på bekostning af specificiteten) og dermed øge den negative prædiktive værdi. Ved omprøvning af en besætning efter et positivt resultat af besætningstesten vil man øge specificiteten og dermed den positive prædiktive værdi og på denne måde med større sikkerhed erklære besætningen for smittet. En besætningstests prædiktive værdier er altså en måde at evaluere en test på. En anden måde er at vurdere confidensen for sygdomsfrihed ved en given stikprøveundersøgelse.

5 5 Stikprøver: Når man udfører en besætningstest er den ofte baseret på stikprøveundersøgelser. Man vil typisk gerne vide, hvor stor en stikprøve der skal tages og hvor mange reagenter der må være for at man med en given sandsynlighed kan betegne besætningen som smittet eller ej. Der findes software til disse beregninger (FreeCalc). Programmet tager i sine beregninger hensyn til testens Se og Sp på individniveau. Programmet kan også evaluere en stikprøvebaseret besætningstests værdi ved forskellige indenfor-besætningsprævalenser. Materiale og metoder: For de sygdomme jeg har beskæftiget mig med (Mycoplasma, PRRS og Lawsonia) har jeg søgt oplysninger om relevante diagnostiske tests. De værdier for Se og Sp jeg anvender i mine beregninger er oplyst fra DVI (personlige meddelelser) eller søgt fundet i litteraturen (Feld et al. 1992, S<o>rensen et al. 1997, S<o>rensen et al. 1998, S<o>rensen et al. 1993). Jeg har i beregningerne brugt følgende værdier på individniveau: Mycoplasma hyopneumoniae: Elisa-test: Se=99, Sp=97 (Brugerhåndbog DVI 2008) PRRS: Elisatest: Se=94, Sp=99 Lawsonia: Elisatest: Se= 70, Sp= (mundtlig meddelelse, Gregers Jungersen, DVI) PCR: Se=97, Sp= ( meddelelse Tim Jensen, DVI) I beregninger af prædiktive værdier for besætningstest har jeg anvendt prævalenser for de forskellige relevante sygdomme som jeg har fået oplyst fra SPF/SUS (meddelelse Bjørn Lorentzen) om SPF-systemets besætninger. I SPF-systemet er der ca besætninger (2008). 64,1% af dem er positive for mycoplasma hyopneumoniae. 31,5% af dem er positive for PRRS-DK. Når jeg forsøger at beregne prædiktive værdier for en besætningstest for Lawsonia, antager jeg, at 95% af alle SPF-besætninger er positive. For at vurdere confidens for sygdomsfrihed ved en given stikprøveundersøgelse har jeg brugt programmet FreeCalc. Eksempelvis har jeg for Mycoplasma hyopneumonias vedkommende taget udgangspunkt i 20 prøver med 0 reagenter (årlige statusprøver). Confidensen er beregnet ved forskellige forventede minimum-indenfor-besætningsprævalenser. Resultaterne er indsat i et Excel regneark og visualiseret i dette programs kurve/diagramfunktion. I beregningerne af prædiktive værdier for besætningstest har jeg brugt programmet Herdacc til at beregne Se og Sp på besætningsniveau. Disse værdier har jeg brugt til at beregne prædiktive værdier i programmet WinEpiscope under tests, advanced. Dette program er også brugt til beregning af prædiktive værdier ved multiple tests (efter medicinsk sanering og ved omprøver). Igen er resultaterne indsat i Excel og visualiseret i dette program. Resultater: Stikprøver: Beregningerne tager udgangspunkt i en besætning på 4000 grise, som jeg anser som en gennemsnits SPF-besætning. Confidensberegningerne er ikke særligt afhængige af besætningsstørrelsen. Laver man tilsvarende beregninger for en besætningsstørrelse på 00 individer, er kurverne stort set identiske.

6 6 Myc: sikkerhed for sygdomsfrihed 0 reagenter Confidens N=4000 n=20 N=4000 n=30 N=4000 n= Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens Fig 5 Sandsynlighed for sygdomsfrihed, stikprøveundersøgelse, Mycoplasma hyopneumoniae 20 negative prøver er nok til at erklære besætninger på 4000 individer sygdomsfri med 95% sikkerhed, hvis man ikke forventer lavere indenfor-besætningsprævalenser end ca.11% 30 negative prøver er nok til at erklære besætninger på 4000 individer sygdomsfri med 95% sikkerhed, hvis man ikke forventer lavere indenfor-besætningsprævalenser end ca. 7 % 10 negative prøver er nok til at erklære besætninger på 4000 individer sygdomsfri med 95% sikkerhed, hvis man ikke forventer lavere indenfor-besætningsprævalenser end ca. 24% PRRS: sikkerhed for sygdomsfrihed 0 reagenter Confidens N4000n30 N4000n20 N4000n Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens Fig 6 Sandsynlighed for sygdomsfrihed, stikprøveundersøgelse, PRRS

7 7 Som for Mycoplasma ses, at stigende stikprøvestørrelse giver større sikkerhed for sygdomsfrihed ved lave indenfor-besætningsprævalenser. Kommer man under en indenfor-besætningsprævalens på ca. 15% er 20 negative blodprøver ikke nok til at erklære besætningen sygdomsfri med 95% sikkerhed. Prædiktive værdier besætningstest. I tilfældet SPF-besætningerne og de årlige statusprøver vides blot, at der er ca besætninger af meget varierende størrelse og vi kender prævalensen af SPF-sygdomme blandt disse besætninger. For at kunne beregne de prædiktive værdier for de årlige statusprøver har jeg defineret en gennemsnits SPF-besætning på 4000 grise. Jeg antager altså, at alle 3500 besætninger er på 4000 individer. Prædiktive værdier besætningstest, Myc, ukendt SPFbesætning N= Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens n=20, PPV+ n=30, PPV+ n=20, PPVn=30, PPV- Fig 7 Prædiktive værdier, besætningstest, Mycoplasma hyopneumonia, gennemsnits SPF-besætning Cut-point=1 Den negative prædiktive værdi for besætningstesten (årlige statusprøver n=20) er over 95, når minimum forventet indenfor-besætningsprævalensen blandt positive besætninger er over ca. 16%. Den positive prædiktive værdi når ikke over.

8 8 Prædiktive værdier besætningstest PRRS-DK ukendt SPF-besætning N= Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens n=30 PPV+ n=30 PPVn=20 PPV+ n=20 PPV- Fig 8 Prædiktive værdier besætningstest PRRS-DK. Gennemsnits SPF-besætning. Cut-point=1 Den negative prædiktive værdi er over 95, når indenfor-besætningsprævalensen kommer over ca. 11% (n=20). Den positive prædiktive værdi når ikke over 71. Overvågning efter endt medicinsk sanering: Mycoplasma hyopneumoniae: Prædiktive værdier besætningstest, gentagen negativ test, Mycoplasma Minimum indenfor-besætningsprævalens x1 PPV+ x6 PPV+ x1 PPVx6 PPV- Fig 9 Prædiktive værdier besætningstest. Effekt af gentagen negativ test. Mycoplasma hyopneumoniae

9 9 Det fremgår, at gentagen negativ test øger den negative prædiktive værdi ved lave indenforbesætningsprævalenser. Således er NPV over 95, når indenfor-besætningsprævalensen kommer over ca. 7%. Den positive prædiktive værdi falder i forhold til en enkelt besætningstest. Den når ikke over 65. PRRS: Prædiktive værdier, gentagen besætningstest, PRRS-DK Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens x1 PPV+ x2 PPV+ x1 PPVx2 PPV- Fig 10 Prædiktive værdier, effekt af gentagen negativ besætningstest. PRRS-DK Også her øges NPV ved lave indenfor-besætningsprævalenser. Den er over 95, når indenforbesætningsprævalensen kommer over ca. 4%. Til gengæld når PPV ikke over 51. Lawsonia Intracellularis: Hvis jeg beregner confidens ved en stikprøvestørrelse på 20 med 0 reagenter (Elisa-test) i en besætning på 4000 individer fremkommer følgende kurve

10 10 Sikkerhed for sygdomsfrihed Lawsonia N= reagenter i stikprøven Confidens Minimum forventet indenforbesætningsprævalens N=4000 n=20 Fig 11 Sandsynlighed for sygdomsfrihed, stikprøveundersøgelse, Lawsonia intracellularis 20 negative blodprøver er altså nok til med 95% sikkerhed at erklære en besætning på 4000 individer sygdomsfri ned til en indenfor-besætningsprævalens på ca. 7% Bruger man prædiktive værdier som et mål for besætningstesten fremkommer følgende kurver Besætningstest. Prædiktive værdier Lawsonia ukendt SPF-besætning N= Minimum forventet indenfor-besætningsprævalens N=4000 n=20 PPV+ N=4000 n=20 PPV- Fig 12 Prædiktive værdier, besætningstest, Lawsonia intracellularis. Som det fremgår af kurverne når den negative prædiktive værdi først en værdi på over 95, når vi kommer over en indenfor-besætningsprævalens på ca. 37% Den positive prædiktive værdi er over 95 helt ned til meget lave indenfor-besætningsprævalenser.

11 11 Diskussion: Mine resultater er baseret på en række værdier for Se og Sp på de enkelte tests. Man kan altid diskutere om de er de sande værdier. At bestemme Se og Sp for en individtest er både vanskeligt og tidskrævende og kan variere fra gang til gang. Man kan også sagtens argumentere for, at de kan have en værdi i et laboratorium under kontrollerede forhold og en anden værdi, når de bruges på individer fra en broget virkelighed ude i besætningerne. Derfor skal de numeriske værdier af resultaterne i denne opgave også tages med forbehold. Tendenserne mener jeg dog er anvendelige. Jeg har valgt to metoder til at evaluere en besætningstest. Dels sandsynlighed for sygdomsfrihed ved stikprøveundersøgelse og dels prædiktive værdier af en besætningstest. Når man beregner prædiktive værdier tages der hensyn til den sammmenhæng individet eller besætningen befinder sig i altså prævalensen. Man kan kalde det sandsynligheden for positiv før test. Det gør man ikke når man isoleret undersøger en besætning ved hjælp af en stikprøveundersøgelse. Forholdet bliver tydeligt i tilfældet Lawsonia, hvor en stikprøveundersøgelse på 20 med 0 reagenter i en tilfældig besætning isoleret set kan sandsynliggøre sygdomsfrihed på 95% confidensniveauet ned til indenfor-besætningsprævalens på ca. 7%. Den negative prædiktive værdi på en tilsvarende besætningstest, hvor der tages hensyn til prævalensen af positive besætninger i besætningsgrundlaget (antaget 95% positive i SPF-systemet) bliver først over 95, når indenforbesætningsprævalensen i positive besætninger er over ca. 37%. En positiv besætningstest for Lawsonia har en høj prædiktiv værdi. Tendensen i resultaterne viser, hvad der også var forventeligt, at sikkerhed for sygdomsfrihed er lavest, og betydeligt lavere end 95%- confidensniveauet ved lave indenfor-besætningsprævalenser. Det store spørgsmål er, om dette har nogen praktisk betydning, altså om vi i virkelighedens verden kommer ned på indenfor-besætningsprævalenser, hvor sikkerheden bliver lav. Man kan forestille sig, at noget sådant kunne være tilfældet i nysmittede besætninger eller hvis man ikke sørger for at prøve de dyr, hvor der er størst sandsynlighed for sygdom og serokonvertering. En stikprøvestørrelse på 10 i samdriftbesætninger forekommer mig i visse tilfælde at være lav set i dette lys. Her spiller ens kendskab til infektionsdynamikken ind. Hver besætning har sin egen profil mht. antistoffer. Forskellige besætningstyper og produktionsformer giver forskellige profiler. Man har forsøgt at lave sådanne prævalensundersøgelser og profileringer (Calsamiglia, Pijoan & Bosch 1999, Sibila et al. 2004). Jeg mener, at det er vigtigt at fortsætte dette arbejde, så grundlaget for at evaluere sikkerheden ved overvågning for sygdomsfrihed i besætningerne bliver bedre. Des større detailviden vi har om prævalenser des mere sikkert kan vi evaluere for sygdom eller sygdomsfrihed. Det fremgår også af resultaterne, at gentagen testning (eksempelvis efter medicinsk sanering) af negative besætninger øger sikkerheden for sygdomsfrihed ved lave indenforbesætningsprævalenser. Resultaterne viser, at de positive prædiktive værdier for besætningstesten for Mycoplasma og PRRS ikke er specielt høje. Det er derfor berettiget, at der foretages omprøver og i øvrigt igangsættes øvrige specifikke tests for at sikre, at besætningen vitterlig er smittet, hvis den tester positivt i overvågningsprogrammet. PCR-teknikken åbner mulighed for hurtigere at påvise smitte end ved de gængse Elisa-tests der typisk påviser antistoffer efter serokonvertering. Det åbner mulighed for netop at kunne påvise

12 12 nysmitte. Ulempen er, at smitstoffer ofte udskilles intermitterende og helt kan ophøre, hvorfor teknikken alene ikke er egnet til screening for sygdomsfrihed. Referencer Stege, Helle 2006, Forelæsning FD-2006 Calsamiglia, M., Pijoan, C. & Bosch, G.J. 1999, "Profiling Mycoplasma hyopneumoniae in farms using serology and a nested PCR technique.", Swine Health and Production, vol. 7, no. 6, pp Christensen, J. & Gardner, I.A. 2000, "Herd-level interpretation of test results for epidemiologic studies of animal diseases.", Preventive veterinary medicine, vol. 45, no. 1/2, pp Enoe, C., Andersen, S., Sorensen, V. & Willeberg, P. 2001, "Estimation of sensitivity, specificity and predictive values of two serologic tests for the detection of antibodies against Actinobacillus pleuropneumoniae serotype 2 in the absence of a reference test (gold standard).", Preventive veterinary medicine, vol. 51, no. 3/4, pp Enoe, C., Georgiadis, M.P. & Johnson, W.O. 2000, "Estimation of sensitivity and specificity of diagnostic tests and disease prevalence when the true disease state is unknown.", Preventive veterinary medicine, vol. 45, no. 1/2, pp Feld, N., Qvist, P., Ahrens, P., Friis, N.F. & Meyling, A. 1992, "A monoclonal blocking ELISA detecting serum antibodies to Mycoplasma hyopneumoniae.", Veterinary microbiology, vol. 20, no. 1, pp S<o>rensen, K., B<o>tner, A., Smedegaard Madsen, E., Strandbygaard, B. & Nielsen, J. 1997, "Evaluation of a blocking ELISA for screening of antibodies against porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS) virus.", Veterinary microbiology, vol. 56, no. 1/2, pp S<o>rensen, K., Strandbygaard, B., B<o>tner, A., Madsen, E., Nielsen, J. & Have, P. 1998, "Blocking ELISAs for the distinction between antibodies against European and American strains of porcine reproductive and respiratory syndrome virus.", Veterinary microbiology, vol., no. 2/4, pp S<o>rensen, V., Barfod, K., Feld, N.C. & VraaAndersen, L. 1993, "Application of enzyme-linked immunosorbent assay for the surveillance of Mycoplasma hyopneumoniae infection in pigs.", Revue Scientifique et Technique - Office International des Epizooties, vol. 12, no. 2, pp Sibila, M., Calsamiglia, M., Vidal, D., Badiella, L., Aldaz, A. & Jensen, J.C. 2004, "Dynamics of Mycoplasma hyopneumoniae infection in 12 farms with different production systems.", Canadian Journal of Veterinary Research.Canadian Veterinary Medical Association, Ottawa, Canada, vol. 68, no. 1, pp

13 13

3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE

3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE 3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE ERFARING NR. 1404 Tre besætninger producerede hver 10 hold PRRS-fri smågrise, selvom soholdet var PRRS-positivt. Dette var muligt på trods

Læs mere

En intro til radiologisk statistik

En intro til radiologisk statistik En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

Immunitetsstyring og smittebeskyttelse. Sundhedsstyring 2013

Immunitetsstyring og smittebeskyttelse. Sundhedsstyring 2013 Immunitetsstyring og smittebeskyttelse Sundhedsstyring 2013 Immunitetsstyring og smittebeskyttelse IMMUNITETSSTYRING Immunitetsstyring Hvad forstår I ved immunitetsstyring? Organer i immunsystemet Lymfeknuder

Læs mere

Fra registrering til information

Fra registrering til information Dyrlægeregningens størrelse afspejler sundheden i en kvægbesætning!? Dansk Boologisk Selskabs forårsseminar 2001 Erik Jørgensen Forskergruppe for Biometri Danmarks Jordbrugsforskning mailto:erikjorgensen@agrscidk

Læs mere

MISLYKKET FORSØG PÅ AT SANERE EN BESÆTNING MED SMÅGRISE OG SLAGTESVIN FOR PRRSV VED BRUG AF VACCINE

MISLYKKET FORSØG PÅ AT SANERE EN BESÆTNING MED SMÅGRISE OG SLAGTESVIN FOR PRRSV VED BRUG AF VACCINE MISLYKKET FORSØG PÅ AT SANERE EN BESÆTNING MED SMÅGRISE OG SLAGTESVIN FOR PRRSV VED BRUG AF VACCINE MEDDELELSE NR. 1017 Det lykkedes ikke at sanere en PRRSV-positiv besætning for PRRSV ved hjælp af en

Læs mere

PED situationen i Europa

PED situationen i Europa PED situationen i Europa Anette Bøtner Dyrlæge Professor i beredskab for virussygdomme DTU Veterinærinstituttet København: Produktionssygdomme Lindholm: Eksotiske virus 3 Lindholm - eksotiske virussygdomme

Læs mere

En intro til radiologisk statistik. Erik Morre Pedersen

En intro til radiologisk statistik. Erik Morre Pedersen En intro til radiologisk statistik Erik Morre Pedersen Hypoteser og testning Statistisk signifikans 2 x 2 tabellen og lidt om ROC Inter- og intraobserver statistik Styrkeberegning Konklusion Litteratur

Læs mere

Definisjoner og dilemmaer

Definisjoner og dilemmaer Definisjoner og dilemmaer John Brodersen Professor, speciallæge i almen medicin, ph.d. Center for Forskning & Uddannelse i Almen Medicin, IFSV, KU Forskningsenheden for Almen Praksis, Region Sjælland john.brodersen@sund.ku.dk

Læs mere

SPF-Sundhedsstyringen - Status juni 2015

SPF-Sundhedsstyringen - Status juni 2015 SPF-Sundhedsstyringen - Status juni 2015 SPF-Sundhedsstyringen sidste nyt SPF-Sundhedsstyringen har i 2014 fået en ny hjemmeside, der skal sikre, at alle relevante oplysninger er til stede på en let og

Læs mere

Årsrapport vedrørende laboratorieundersøgelser af materiale fra svin på DTU Veterinærinstituttet og Laboratorium for svinesygdomme i Kjellerup

Årsrapport vedrørende laboratorieundersøgelser af materiale fra svin på DTU Veterinærinstituttet og Laboratorium for svinesygdomme i Kjellerup Årsrapport 203 vedrørende laboratorie af materiale fra svin på DTU Veterinærinstituttet og Laboratorium for svinesygdomme i Kjellerup Juni 204 Indhold. Indledning... 3 2. Data og materiale... 3 3. Undersøgelser

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier Epidemiologi og biostatistik Diagnostik og screening Forelæsning, uge 5, Svend Juul Hvordan stiller man en diagnose? Symptomer - passive: patientens spontane rapport - aktive: svar på målrettede spørgsmål

Læs mere

Sanering og saneringsøkonomi. Dyrlæge Tage Rødbro, LVK og Konsulent Preben Høj, LandboNord SvineRådgivning

Sanering og saneringsøkonomi. Dyrlæge Tage Rødbro, LVK og Konsulent Preben Høj, LandboNord SvineRådgivning Sanering og saneringsøkonomi Dyrlæge Tage Rødbro, LVK og Konsulent Preben Høj, LandboNord SvineRådgivning Emner Hvorfor sanere? Hvilke sygdomme kan man sanere for? Risikoen for gensmitte Hvordan sanere?

Læs mere

Overvejelser vedr. outcomes i (farmako)epidemiologiske studier Kursus i basal farmakoepidemiologi 2018 Maja Hellfritzsch Poulsen

Overvejelser vedr. outcomes i (farmako)epidemiologiske studier Kursus i basal farmakoepidemiologi 2018 Maja Hellfritzsch Poulsen Overvejelser vedr. outcomes i (farmako)epidemiologiske studier Kursus i basal farmakoepidemiologi 2018 Maja Hellfritzsch Poulsen Outcome/event/udfald Den sygdomstilstand vi ønsker at undersøge I et kohortestudie:

Læs mere

SAMMENLIGNING AF EN TIDLIG OG EN ALMINDELIG MINDSTE-AMMESO

SAMMENLIGNING AF EN TIDLIG OG EN ALMINDELIG MINDSTE-AMMESO Støttet af: Link: European Agricultural Fund for Rural Development. SAMMENLIGNING AF EN TIDLIG OG EN ALMINDELIG MINDSTE-AMMESO MEDDELELSE NR. 944 Der var højere overlevelse hos små grise hvis de blev flyttet

Læs mere

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S

Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA. Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Håndtering af PED- udbrud Erfaringer fra USA Dyrlæge Per Damkjær Bak DANVET K/S Disposition PED Historik Status på PED i Europa og USA Nyt vedr. overvågning og beredskab i DK Diagnostik, sygdomsforløb

Læs mere

UDBREDELSE AF PRRS-NEGATIVE BESÆTNINGER I DANMARK 2013

UDBREDELSE AF PRRS-NEGATIVE BESÆTNINGER I DANMARK 2013 UDBREDELSE AF PRRS-NEGATIVE BESÆTNINGER I DANMARK 2013 NOTAT NR. 1425 I Danmark er cirka 66 % af alle SPF-besætninger fri for antistoffer mod PRRS og dermed deklareret som PRRS-negative i SPF-SuS. INSTITUTION:

Læs mere

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen

Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Tarmsygdomme i klimastalden hvad fortæller sokkeprøverne os? DANVETs årsmøde 11. marts 2016 Fagdyrlæge Kirsten Jensen Agenda Baggrunden for sokkeprøverne Hvorfor er de som de er? Sygdommene de diagnosticerer

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Selvmord og selvmordstanker i Grønland

Selvmord og selvmordstanker i Grønland Selvmord og selvmordstanker i Grønland Af professor Peter Bjerregaard, Afdeling for Grønlandsforskning, DlKE Forekomsten af selvmord har siden 1950'erne været stærkt stigende i Grønland, og det er i særlig

Læs mere

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber:

Algebra INTRO. I kapitlet arbejdes med følgende centrale matematiske begreber: INTRO Kapitlet sætter fokus på algebra, som er den del af matematikkens sprog, hvor vi anvender variable. Algebra indgår i flere af bogens kapitler, men hensigten med dette kapitel er, at eleverne udvikler

Læs mere

Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme

Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme Holdningspapir Dansk Selskab for Medicinsk Genetik Anlægsbærerundersøgelse ved autosomal recessive sygdomme Holdningspapiret er udarbejdet i 2015 af en arbejdsgruppe nedsat af Dansk Selskab for medicinsk

Læs mere

Danske forskningsaktiviteter og nye forskningsresultater om Mycoplasma bovis i kvæg

Danske forskningsaktiviteter og nye forskningsresultater om Mycoplasma bovis i kvæg Danske forskningsaktiviteter og nye forskningsresultater om Mycoplasma bovis i kvæg Liza Rosenbaum Nielsen Professor i Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse Københavns Universitet liza@sund.ku.dk AgroTech

Læs mere

Typisk udviklingsforløb ved svinepest høj virulens

Typisk udviklingsforløb ved svinepest høj virulens Typisk udviklingsforløb ved svinepest høj virulens Dag efter Klassisk svinepest infektion 3 4 Feber 4 Let nedstemt; Tøvende gang; Æder langsomt 5 Smager ved fordring/nedsat ædelyst. Lind afføring 6. Nedstemt!

Læs mere

Fremtidens Avl. DanBred

Fremtidens Avl. DanBred Fremtidens Avl DanBred Den danske fag viden Alle DanAvl-besætninger er underlagt verdens skrappeste regler for smittebeskyttelse og sundhedskontrol. Alle data og resultater registreres centralt. Sundhedsovervågning

Læs mere

BEGRÆNSET GENETISK VARIATION I PRRS OVER TID HOS GRISE I VÆKST

BEGRÆNSET GENETISK VARIATION I PRRS OVER TID HOS GRISE I VÆKST BEGRÆNSET GENETISK VARIATION I PRRS OVER TID HOS GRISE I VÆKST MEDDELELSE NR. 1022 Der var meget lidt genetisk variation blandt de PRRS-virus, som kunne isoleres i 3 danske besætninger i løbet af 6-11

Læs mere

Færre døde og behandlede grise

Færre døde og behandlede grise Færre døde og behandlede grise Årsmøde & Kongress 24 oktober 2012 Dyrlæge Anders Elvstrøm Fagdyrlæge i svinesygdomme ae@svinepraksis.dk Introduktion Stor forskel i dækningsbidrag imellem producenter af

Læs mere

Rapport. Sammendrag. Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet. Chris Claudi-Magnussen

Rapport. Sammendrag. Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet. Chris Claudi-Magnussen Rapport Afprøvning af NIR online udstyr til måling af oksekøds spisekvalitet Afprøvning af mørhedsmåling med LabSpec Portable Spectrometer og VideometerLab 2. august 2010 Proj.nr. 1378902 Version 1 Chris

Læs mere

Værktøjshjælp for TI-Nspire CAS Struktur for appendiks:

Værktøjshjælp for TI-Nspire CAS Struktur for appendiks: Værktøjshjælp for TI-Nspire CAS Struktur for appendiks: Til hvert af de gennemgåede værktøjer findes der 5 afsnit. De enkelte afsnit kan læses uafhængigt af hinanden. Der forudsættes et elementært kendskab

Læs mere

LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST. Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk

LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST. Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk LUFTVEJSLIDELSER HOS GRISE I VÆKST Charlotte Sonne Kristensen 2... 1 TEAM SUNDHED Charlotte Sonne Kristensen Dyrlæge,Ph.d. Dipl. ECPHM Axelborg Kjellerup Erika Busch Dyrlæge Master i dyrevelfærd Claus

Læs mere

Delsanering for Mycoplasma hyopneumonia med dyr ned til 4 måneder

Delsanering for Mycoplasma hyopneumonia med dyr ned til 4 måneder Case Report Delsanering for Mycoplasma hyopneumonia med dyr ned til 4 måneder Fagdyrlægeuddannelse vedr. svineproduktion og svinesygdomme FDS 2006 Afleveret den 10. november 2008 Annette Bundgaard Bech

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

PCV 2 i det skjulte - vaccination for enhver pris? Danvet Årsmøde 13. marts 2015 Hanne Bak, dyrlæge, Ph. D. Projektleder Svin, Boehringer Ingelheim

PCV 2 i det skjulte - vaccination for enhver pris? Danvet Årsmøde 13. marts 2015 Hanne Bak, dyrlæge, Ph. D. Projektleder Svin, Boehringer Ingelheim PCV 2 i det skjulte - vaccination for enhver pris? Danvet Årsmøde 13. marts 2015 Hanne Bak, dyrlæge, Ph. D. Projektleder Svin, Boehringer Ingelheim Da PCV2 kom til Danmark Fra år 2000 spredtes sygdommen

Læs mere

DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr.

DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr. DIAGNOSTISKE TEST, infektioner og krybdyr. Oprindelsen af ordet diagnose er svær at finde, men på græsk betyder det igennem kundskab. Dia = gennem og gnosis = kundskab. Deler man ordet di agnose kan det

Læs mere

SalmonellaDublin -bekæmpelse og forebyggelse

SalmonellaDublin -bekæmpelse og forebyggelse Institut for Produktionsdyr og Heste SalmonellaDublin -bekæmpelse og forebyggelse Liza Rosenbaum Nielsen Faggruppe Populationsbiologi Institut for Produktionsdyr og Heste liza@sund.ku.dk 18. december 2013

Læs mere

At lave dit eget spørgeskema

At lave dit eget spørgeskema At lave dit eget spørgeskema 1 Lectio... 2 2. Spørgeskemaer i Google Docs... 2 3. Anvendelighed af din undersøgelse - målbare variable... 4 Repræsentativitet... 4 Fejlkilder: Målefejl - Systematiske fejl-

Læs mere

MARKKU JOHANSEN, MORTEN BRØGGER, PETER JUUL KRISTENSEN, PETER AHRENS, POUL BÆKBO OG TIM K. JENSEN

MARKKU JOHANSEN, MORTEN BRØGGER, PETER JUUL KRISTENSEN, PETER AHRENS, POUL BÆKBO OG TIM K. JENSEN MEDDELELSE NR. 868 Fravænnede grise kan smittes med Lawsonia fra andre grise og fra bakterier som har overlevet rengøring og desinfektion af smågrisestaldene. Normalt er smittepresset i farestalden meget

Læs mere

Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser

Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser Økonomisk analyse af forskellige strategier for drægtighedsundersøgelser Jehan Ettema, SimHerd A/S, 28-10-15 Indholdsfortegnelse Metoden... 2 Design af scenarierne... 2 Strategier for drægtighedsundersøgelser...

Læs mere

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet.

Værd at vide om. Mykoplasma. (Almindelig lungesyge) Literbuen 9 2740 Skovlunde Telefon: 44 54 69 00 Telefax: 44 53 19 55 www.intervet. Værd at vide om Breathe better. Grow better. Mykoplasma (Almindelig lungesyge) Introduktion Mykoplasmalungesyge, også kaldet almindelig lungesyge, er en lungebetændelse der optræder hos slagtesvin. Infektionen

Læs mere

Test-strategi i forbindelse med diagnostik af paratuberkulose hos malkekvæg

Test-strategi i forbindelse med diagnostik af paratuberkulose hos malkekvæg KvægInfo nr.: 1201 Dato: 26-08-2003 Forfatter: Søren Saxmose Nielsen Test-strategi i forbindelse med diagnostik af paratuberkulose hos malkekvæg Af dyrlæge Søren Saxmose Nielsen Institut for Husdyrbrug

Læs mere

Diagnostikken rundt på ½ time

Diagnostikken rundt på ½ time Diagnostikken rundt på ½ time af Charlotte Hoffmann-Timmol Nordic Manager, DVM Præanalytiske faktorer Hvor kan det gå galt? Patient forberedelse (faste, stress, motion) Blodprøvning (korrekt reagensglas,

Læs mere

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne AF de nationale test en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne af de nationale test Alle elever i folkeskolen

Læs mere

UDVIKLING AF ANTISTOFFER EFTER VACCINATION MOD OG PODNING MED PRRSV

UDVIKLING AF ANTISTOFFER EFTER VACCINATION MOD OG PODNING MED PRRSV Støttet af: UDVIKLING AF ANTISTOFFER EFTER VACCINATION MOD OG PODNING MED PRRSV MEDDELELSE NR. 1067 Der var den samme udvikling af antistoffer mod PRRSV efter vaccination og podning med PRRSV uafhængigt

Læs mere

SUNDHEDSOVERVÅGNING AF KLIMAGRISE OG SLAGTESVIN

SUNDHEDSOVERVÅGNING AF KLIMAGRISE OG SLAGTESVIN SUNDHEDSOVERVÅGNING AF KLIMAGRISE OG SLAGTESVIN NOTAT NR. 1811 Løbende overvågning af smitstoffer kan være et nyttigt supplement og værktøj til den veterinære rådgivning i svinebesætninger. Det viser en

Læs mere

Effektmåling 2. Hurtigt i gang. Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats

Effektmåling 2. Hurtigt i gang. Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats Effektmåling 2 Hurtigt i gang Evaluering af et forsøg med en tidlig og intensiv beskæftigelsesindsats Effektmålinger Formål med pjecerne Der er i dag et stigende fokus på effekterne af de offentlige indsatser,

Læs mere

Luftvejskomplekset hos slagtesvin. Svinefagdyrlæge Annette Bech, LVK

Luftvejskomplekset hos slagtesvin. Svinefagdyrlæge Annette Bech, LVK Luftvejskomplekset hos slagtesvin Svinefagdyrlæge Annette Bech, LVK Introduktion Lungesygdom er en dyr lidelse hos slagtesvin. Klinisk sygdom, høj dødelighed Dårlig foderudnyttelse, nedsat tilvækst Årsager

Læs mere

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25

t a l e n t c a m p d k Matematik Intro Mads Friis, stud.scient 27. oktober 2014 Slide 1/25 Slide 1/25 Indhold 1 2 3 4 5 6 7 8 Slide 2/25 Om undervisningen Hvorfor er vi her? Hvad kommer der til at ske? 1) Teoretisk gennemgang ved tavlen. 2) Instruktion i eksempler. 3) Opgaveregning. 4) Opsamling.

Læs mere

Investerings- og finansieringsteori, F05, ugeseddel 3

Investerings- og finansieringsteori, F05, ugeseddel 3 18. februar 2005 Rolf Poulsen AMS Investerings- og finansieringsteori, F05, ugeseddel 3 Seneste forelæsninger Tirsdag 15/2: Afsnit 3.2 og 3.3 indtil eksempel 5. Fredag 18/2: Resten af afsnit 3.3, afsnit

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande

De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande De rigeste er mere tilfredse med livet i lige lande I de mere lige lande er befolkningen gennemsnitligt mere tilfredse med livet som helhed. Dette skyldes ikke alene, at de fattigste har det bedre i de

Læs mere

PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 2, onsdag den 13. september 2006

PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 2, onsdag den 13. september 2006 PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 2, onsdag den 13. september 2006 I dag: To stikprøver fra en normalfordeling, ikke-parametriske metoder og beregning af stikprøvestørrelse Eksempel: Fiskeolie

Læs mere

c) For, er, hvorefter. Forklar.

c) For, er, hvorefter. Forklar. 1 af 13 MATEMATIK B hhx Udskriv siden FACITLISTE TIL KAPITEL 7 ØVELSER ØVELSE 1 c) ØVELSE 2 og. Forklar. c) For, er, hvorefter. Forklar. ØVELSE 3 c) ØVELSE 4 90 % konfidensinterval: 99 % konfidensinterval:

Læs mere

Anders Mikkelsen. Dyrlæge 1997 Medejer Danvet 2002

Anders Mikkelsen. Dyrlæge 1997 Medejer Danvet 2002 Anders Mikkelsen Dyrlæge 1997 Medejer Danvet 2002 Motivation - økonomi Typisk vaccinationsstrategi i en besætning Søer Coli/tarmbrand Rødsyge/PPV 17 kr. x 2,35 kuld/år = 40 kr 15 kr. x 2,35 kuld/år = 35

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR-skanning er det bedste billedværktøj til at finde kræft i prostata og kommer til at spille en stor rolle i diagnostik og behandling af sygdommen i

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Kan det betale sig at vaccinere? Lars Grøntved Svinefagdyrlæge

Kan det betale sig at vaccinere? Lars Grøntved Svinefagdyrlæge Kan det betale sig at vaccinere? Lars Grøntved Svinefagdyrlæge Uden vaccination af smågrise reduceres beskyttelse af grisene gradvist Når råmælksantistoffer forsvinder opbygges modstandskraft (immunitet)

Læs mere

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning

Statistik Lektion 1. Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning Statistik Lektion 1 Introduktion Grundlæggende statistiske begreber Deskriptiv statistik Sandsynlighedsregning Introduktion Kasper K. Berthelsen, Inst f. Matematiske Fag Omfang: 8 Kursusgang I fremtiden

Læs mere

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk

Læs mere

Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer

Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer Substitutions- og indkomsteffekt ved prisændringer Erik Bennike 14. november 2009 Denne note giver en beskrivelse af de relevante begreber omkring substitutions- og indkomsteffekter i mikroøkonomi. 1 Introduktion

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester

ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER IT & Sundhed, 2. semester D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T B l e g d a m s v e j 3 B 2 2 0 0 K ø b e n h a v n N ORDINÆR EKSAMEN I EPIDEMIOLOGISKE METODER

Læs mere

Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel

Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel Epidemiologi. Hvad er det? Øjvind Lidegaard og Ulrik Kesmodel Rigshospitalet Århus Sygehus Epidemiologi. Hvad er det? Definition Læren om sygdommes udbredelse og årsager Indhold To hovedopgaver: Deskriptiv

Læs mere

SvineVet. Intern smittebeskyttelse i soholdet. Lise-Lotte Pedersen

SvineVet. Intern smittebeskyttelse i soholdet. Lise-Lotte Pedersen Intern smittebeskyttelse i soholdet Lise-Lotte Pedersen Hvordan forhindrer vi rent praktisk, at virus og bakterier (patogener) spredes i besætningen Spredning af patogener i stalden Via trynekontakt Via

Læs mere

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark

Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark Notat om midler mod Alzheimers sygdom i Danmark En kortlægning af forbruget af demensmidler i perioden 1997-2003 9. oktober, 2003 Indhold Resumé Baggrund Datamateriale og metode Resultater Omsætning og

Læs mere

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2009 Afsnitsrapport. Indlagte

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2009 Afsnitsrapport. Indlagte LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2009 Afsnitsrapport Indlagte Denne rapport er udarbejdet for indlagte patienter på Afsnit D9 Medicinsk Afdeling M Regionshospitalet Randers og Grenaa Den Landsdækkende

Læs mere

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve.

- Jeg vil ikke acceptere stigningen. Og jeg vil arbejde aktivt for at knække den kurve. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Svar på Spørgsmål 148 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tale til åbent samråd den 4. februar 2010 i Folketingets

Læs mere

Kan analyser af surveydata sige noget om årsagssammenhænge? Eksempler fra arbejdsmiljøforskningen

Kan analyser af surveydata sige noget om årsagssammenhænge? Eksempler fra arbejdsmiljøforskningen Kan analyser af surveydata sige noget om årsagssammenhænge? Eksempler fra arbejdsmiljøforskningen Hermann Burr * BAuA, Fagområde 3, Arbejde og Sundhed burr.hermann@baua.bund.de Sandsynliggørelse af årsagssammenhænge

Læs mere

Referenceintervaller

Referenceintervaller Referenceintervaller Før, nu og i fremtiden KBI :: CER DEKS Brugermøde 08-09-2010 Ulrik Gerdes Overlæge, dr.med. Klinisk Biokemisk Laboratorium Århus Universitetshospital Risskov 1 Anbefalet litteratur

Læs mere

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med

1 / 5 SIDE 1. Andet (angiv venligst) Overlæger og professor. Sp1: Titel. Region Hovedstaden. Sp2: Ansat i: Onkologi. Sp3: Hvad beskæftiger du dig med #1 FULDFØRT Besvarelser indtastet manuelt INavn: Inge Marie Svane Påbegyndt: 10. november 2015 14:05:47 S T SIDE 1 Sp1: Titel Sp2: Ansat i: Sp3: Hvad beskæftiger du dig med Sp4: Har Danmark behov for Kræftplan

Læs mere

Drastisk fald i blindhed. inden for de seneste 10 år. Nyt fra forskningsfronten

Drastisk fald i blindhed. inden for de seneste 10 år. Nyt fra forskningsfronten Nyt fra forskningsfronten Sara Brandi Bloch Læge, klinisk assistent, Øjenafdelingen, Glostrup Hospital Inger Christine Munch Afdelingslæge, ph.d.-stud., Øjenafdelingen, Glostrup Hospital Drastisk fald

Læs mere

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer.

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 3: Kvalitetssikring af demografiregulering 215 I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 215 samt budgetrammerne

Læs mere

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Humanistisk metode Vejledning på Kalundborg Gymnasium & HF Samfundsfaglig metode Indenfor det samfundsvidenskabelige område arbejdes der med mange

Læs mere

Fremtiden visioner og forudsigelser

Fremtiden visioner og forudsigelser Fremtiden visioner og forudsigelser - Synopsis til eksamen i Almen Studieforberedelse - Naturvidenskabelig fakultet: Matematik A Samfundsfaglig fakultet: Samfundsfag A Emne/Område: Trafikpolitik Opgave

Læs mere

FÅ STYR PÅ PRRS. Afdelingsleder Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk

FÅ STYR PÅ PRRS. Afdelingsleder Charlotte Sonne Kristensen 2... SEGES P/S seges.dk FÅ STYR PÅ PRRS Afdelingsleder Charlotte Sonne Kristensen 2... 1 TEAM SUNDHED Charlotte Sonne Kristensen Dyrlæge,Ph.d. Dipl. ECPHM Axelborg Kjellerup Erika Busch Dyrlæge Master i dyrevelfærd Claus Hansen

Læs mere

Projekt vedr. sygeplejerskers overtagelse af udførelse af knoglemarvsundersøgelser Hæmatologisk Ambulatorium, Vejle Sygehus

Projekt vedr. sygeplejerskers overtagelse af udførelse af knoglemarvsundersøgelser Hæmatologisk Ambulatorium, Vejle Sygehus Projekt vedr. sygeplejerskers overtagelse af udførelse af knoglemarvsundersøgelser Hæmatologisk Ambulatorium, Vejle Sygehus 1. Titel Reorganisering i Hæmatologisk Ambulatorium; Sygeplejersker overtager

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

UNDERSØGELSE AF PCV2-STATUS I TO DANSKE BESÆTNINGER TO ÅRS OPFØLGNING.

UNDERSØGELSE AF PCV2-STATUS I TO DANSKE BESÆTNINGER TO ÅRS OPFØLGNING. UNDERSØGELSE AF PCV2-STATUS I TO DANSKE BESÆTNINGER TO ÅRS OPFØLGNING. MEDDELELSE NR. 933 To danske slagtesvinebesætninger, som fra start så ud til at være fri for PCV2, fik løbende undersøgt blodprøver

Læs mere

Teknologi og patientperspektiv

Teknologi og patientperspektiv Teknologi og patientperspektiv Overlæge Beth Bjerregaard Patologiafdelingen, KBH. Amt Overlæge Marianne Lidang Patologiafdelingen, Århus Amt Beskrivelse af teknikken Konklusion af MTV rapporter og oversigtsartikler

Læs mere

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012 Bygholm Dyrehospital Kundetilfredshed 2012 HOVEDKONKLUSIONER 114 gennemførte besvarelser giver umiddelbart et validt billede af tilfredsheden på Bygholm Dyrehospital, men antallet er relativt lavt dataindsamlingsperiodens

Læs mere

Bilag til analysen: Sammenhæng mellem udvalgte sundhedsydelser og arbejdsmarkedstilknytning. KL Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Bilag til analysen: Sammenhæng mellem udvalgte sundhedsydelser og arbejdsmarkedstilknytning. KL Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Bilag til analysen: Sammenhæng mellem udvalgte sundhedsydelser og stilknytning KL Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Bilag 1 - Dokumentation Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM er anvendt

Læs mere

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP()

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Et kast med 10 terninger gav følgende udfald Fig. 1 Result of rolling 10 dices

Læs mere

Forældretilfredshed 2015

Forældretilfredshed 2015 Antal svar: 23, svarprocent: 77% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2015 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord Simulation af χ 2 - fordeling John Andersen Introduktion En dag kastede jeg 60 terninger Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord For at danne mig et billede af hyppighederne flyttede jeg rundt

Læs mere

BILLEDER Familie Nr. 11. 2003 13

BILLEDER Familie Nr. 11. 2003 13 Familie BILLEDER 13 Testnyhed Af Finn Westh Familie BILLEDER Parents Preference Test er navnet på en ny dansk test, som kan måle forældrestilen. Billedafprøvning indgår som et centralt led i valideringen

Læs mere

Casereport. PRRS delsanering i sobesætning med 600 søer. Gennemført i perioden maj 2008 til januar 2009. Februar 2009

Casereport. PRRS delsanering i sobesætning med 600 søer. Gennemført i perioden maj 2008 til januar 2009. Februar 2009 Casereport PRRS delsanering i sobesætning med 600 søer. Gennemført i perioden maj 2008 til januar 2009 Februar 2009 Fagdyrlægeuddannelsen vedr. svinesygdomme Dyrlæge Anders Elvstrøm Indholdsfortegnelse

Læs mere

PCV2, er der økonomi i rutinemæssig vaccination? Dyrlæge Charlotte Sonne Kristensen, VSP Dyrlæge Kasper Jeppesen, Danvet

PCV2, er der økonomi i rutinemæssig vaccination? Dyrlæge Charlotte Sonne Kristensen, VSP Dyrlæge Kasper Jeppesen, Danvet PCV2, er der økonomi i rutinemæssig vaccination? Dyrlæge Charlotte Sonne Kristensen, VSP Dyrlæge Kasper Jeppesen, Danvet Vaccinerer vi for lidt i DK? Side PCV2 Hvad er PCV2? Hvordan finder vi det? Betyder

Læs mere

SAMMENLIGNING AF TO VACCINER MOD ALMINDELIG LUNGESYGE

SAMMENLIGNING AF TO VACCINER MOD ALMINDELIG LUNGESYGE SAMMENLIGNING AF TO VACCINER MOD ALMINDELIG LUNGESYGE MEDDELELSE NR 962. Grise vaccineret med ThoroVAX Vet havde signifikant færre lungeforandringer relateret til almindelig lungesyge sammenlignet med

Læs mere

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand.

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand. Livshjulet? Livshjulet er et stykke selvudviklingsværktøj som har eksisteret i mange, mange år. Livshjulet er et meget simpelt stykke værktøj, som kan give dig en god ide om, hvordan dit liv fungerer lige

Læs mere

25. Marts 2015, Fredericia. Psykologisk udredning af ADHD patienter/ børn- og unge

25. Marts 2015, Fredericia. Psykologisk udredning af ADHD patienter/ børn- og unge 25. Marts 2015, Fredericia Psykologisk udredning af ADHD patienter/ børn- og unge Præsentation Emily Dean Weisenberg, Cand. Psych. 2005, autoriseret 2009 2005-2006: PPR - Heldagsskole for børn med socioemotionelle

Læs mere

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1):

Lærervejledning Modellering (3): Funktioner (1): Lærervejledning Formål Gennem undersøgelsesbaseret undervisning anvendes lineære sammenhænge, som middel til at eleverne arbejder med repræsentationsskift og aktiverer algebraiske teknikker. Hvilke overgangsproblemer

Læs mere

Forebyggelsesaktiviteter kan være underlagt det videnskabsetiske

Forebyggelsesaktiviteter kan være underlagt det videnskabsetiske Information til kommunale forebyggelsesenheder Af Susanne Pihl Jakobsen, specialkonsulent i sekretariatet for Den Nationale Videnskabsetiske Komité og Malene Størup, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Sandsynlighedsregning 2. forelæsning Bo Friis Nielsen

Sandsynlighedsregning 2. forelæsning Bo Friis Nielsen Vigtigste nye emner i.,. og.5 Sandsynlighedsregning. forelæsning Bo Friis Nielsen Anvendt Matematik og Computer Siene Danmarks Tekniske Universitet 800 Kgs. Lyngby Danmark Email: bfni@dtu.dk Binomialfordelingen

Læs mere

Reflektometrisk cholesterolmåling

Reflektometrisk cholesterolmåling cq1.1 Reflektometrisk cholesterolmåling Øvelsens pædagogiske rammer Sammenhæng Denne øvelse indgår på modul 9 ved Bioanalytikeruddannelsen i et undervisningsforløb der er sammensat af kemi og patofysiologi.

Læs mere

Hvorfor vaccinerer vi?

Hvorfor vaccinerer vi? Hvorfor vaccinerer vi? Forsikring Diagnostik Krav fra leverandør/eksport Opbevaring Tjek at de er kølige ved levering Hurtig på køl efter levering ved 2-8 grader Min/max termometer Tåler ikke frost - Ikke

Læs mere

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc

Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Patientinformation Genetisk rådgivning for arvelig bryst- og æggestokkræft,hboc Klinisk Genetisk Afdeling (KGA) Introduktion: Denne informationspjece omhandler genetisk udredning og rådgivning samt testning

Læs mere

Slagtesvinekursus 21. Februar 2013

Slagtesvinekursus 21. Februar 2013 Sundhedsstyring i slagtesvineproduktion Slagtesvinekursus 21. Februar 2013 Dyrlæge Anders Elvstrøm Fagdyrlæge i svinesygdomme ae@svinepraksis.dk Introduktion Stor forskel i dækningsbidrag imellem producenter

Læs mere

Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014. [Forside overskrift 2- max 2 linjer]

Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014. [Forside overskrift 2- max 2 linjer] Kvalitetsredegørelse Høsterkøb skole 2014 [Forside overskrift 2- max 2 linjer] Da resultaterne for nationale test ikke må offentliggøres er de fjernet fra redegørelsen. 1. Indledning Kvalitetsredegørelsen

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul Epidemiologi og biostatistik Diagnostik og screening Forelæsning, uge 5, Svend Juul 1 Hvordan stiller man en diagnose? Symptomer passive: patientens spontane rapport aktive: svar på målrettede spørgsmål

Læs mere

Testrapport på Test Testesen

Testrapport på Test Testesen Testrapport på Test Testesen Analysis Aptitude Fremstillet den: 12-jun-2007 Side 2 af 5 2006-2009 Saville Consulting. All rights reserved. Indhold Introduktion til testrapport...3 Analysis Aptitude profil...4

Læs mere