For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde."

Transkript

1 Skoleåret 19/20

2 Kreativitet Dette materiale introducerer til teaterforløbet Ørene i Maskinen, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende vision for alle kulturforløb i Dronten er at: Børn og unge gennem involverende møder med kunst og kultur skal have mulighed for at være kreative og udfolde deres kreativitet på en måde, som skaber værdi nu og her og senere i live. Kreativiteten er det gennemgående læringstema og er som beskrevet i vejledningen til det tværgående tema innovation og entreprenørskab i folkeskolen en dimension, der går på tværs af alle fag. Læs mere her: I kulturforløbene forstås kreativitet som evnen til både at se og skabe ideer og muligheder. Evnen til at kombinere viden, erfaringer og personlige ressourcer fra forskellige områder på nye måder. Kreativitet er også evnen til at skabe og revidere personlige forestillinger, eksperimentere og improvisere for at løse problemer og udfordringer. For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Hvert kulturforløb i Dronten skal: stimulere elevernes kreativitet i mødet med kunst og kultur. give eleverne erfaringer med og metoder til at være kreative skabende. vise eleverne, hvordan kreativitet kan bruges til at skabe nye sammenhænge og nye muligheder. Hvert enkelt kulturforløb i Dronten er også udviklet, så det understøtter læringsmål indenfor et eller flere fag. teaterforløbet er udviklet til dansk i 1.kl. og har som læringsmål, at eleverne: får erfaringer med at bruge hverdagslyde fokuseret og kreativt. får erfaringer med at bruge kropssprog til at skabe forskellige karakterer. afprøver forskellige dramatekniske virkemidler fra en teaterforestilling. prøver at skabe en lille scene med en begyndelse, midte og en slutning. Ovenstående læringsmål er udledt af færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse for både dansk og musik. Teaterforløbet er tværgående og opfylder både læringsmål for dansk og musik, da eleverne kommer til at arbejde med både musiske og dramatekniske virkemidler. Se hvilke læringsmål s. 9.

3 Introduktion til teaterforløbet Skuespillerne Marianne Søndergaard og Sune Skuldbøl Vraa fra Teatret St. Tv vil med udgangspunkt i musikteaterforestillingen Ørene i maskinen give alle 1. klasserne i Lejre Kommune erfaringer med at bruge drama, musik og kropssprog som udtryks- og fremstillingsform. Teaterforløbet Ørene i Maskinen foregår i ugerne Hver klasse bliver i forløbet i alt undervist 4 lektioner på egen skole. Forestillingen Ørene i Maskinen opføres i alt fire gange, så nogle skoler skal transportere sig til de forskellige spillesteder. Se hvorhen i skemaet. I skemaet er oplyst datoerne for de enkelte skolers aktiviteter med forbehold for ændringer i forhold til tidspunkter. Man er som deltagende dansklærer forpligtet til at få byttet timer, så man kan deltage i både teaterforestilling og de to teaterworkshop med sin klasse. Forestillingen Ørene i Maskinen Første teaterworkshop Anden teaterworkshop Allerslev Mandag d. 27. April Allerslev Allerslev 1.a. Spillested: Hvalsø Kulturhus 28. April April b. Kl April April Kr. Såby Allerslev & Kr. Såby Kr. Såby Kr. Såby 1. a. Kl April April kl Hvalsø Hvalsø Hvalsø Hvalsø 1. a. 30. April kl April kl b. 30. April kl Maj kl c. 1. Maj kl Maj kl Bramsnæsvig 1.a. Tirsdag d. 4. maj Spillested: Bramsnæsvig Hallen Bramsnæsvig Bramsnæsvig 5. Maj kl Maj kl b. Kr. Hyllinge 1. s. Kl Trællerup Osted Firkløver 5. Maj kl Kr. Hyllinge 6. Maj kl Maj kl Kr. Hyllinge 6. Maj kl t. 7. Maj kl Maj kl Trællerup Tirsdag d. 26. maj Trællerup Trællerup 1.a. Spillested Trællerup Skole 27. Maj kl Maj kl b maj kl maj. kl Osted Trællerup Osted Osted 1.a. Osted Firkløver 28. Maj kl maj kl Firkløver 29. Maj Kl Maj kl

4 Forberedende lærerworkshop For at styrke samarbejdet mellem skuespillere og lærere skal alle involverede dansklærere deltage i en tre timers lærerworkshop, hvor Marianne og Sune præsenterer deres måder at arbejde med musik og drama. Lærerne afprøver selv øvelser fra de to teaterworkshop, så I kan hjælpe og understøtte Marianne og Sune, når de kommer ud på skolerne. Til workshoppen præsenteres også en del hands-on øvelser, som kan bruges direkte i egen undervisning. Lærerworkshoppen er onsdag d. 7. aug. kl i Kultursalen i Hvalsø Kulturhus. Forberedelse til teaterforløbet ved egen lærer For at vække elevernes nysgerrighed og skabe forforståelse til både teaterforestillingen og skuespillernes besøg i klassen, modtager klassen et stykke tid i forvejen en invitation til teaterforestillingen og en beskrivelse af de to teaterworkshop, som kommer til at foregår i elevernes eget klasselokale. Gennemgå invitationen med klassen og snak om, hvad det er for en forestilling, de skal se, og hvordan klassen efterfølgende skal arbejde med Marianne og Sune.

5 Ørene i Maskinen Inden de to teaterworkshop går i gang har alle 1. klasses elever set og oplevet skuespillernes egen professionelle virke i forestillingen Ørene i maskinen. En kunstnerisk oplevelse der skal spore eleverne ind på, hvordan musiske virkemidler sammen med dramatiske kan være med til at fortælle en historie om venskaber, forskelligheder og modsætninger. Ørerne i maskinen er historien om noder og unoder, metronomer og ekkomaskiner og ikke mindst et gryende venskab måske endda kærlighed? Om en dreng og en pige fra to forskellige verdner. Pigen går op i takt og tone, han er ligeglad, bare det swinger. Hun spiller violin, han spiller på alt inden for rækkevidde. Drengen dukker op i hendes verden som en ny lyd, hun ikke forstår. Men tonerne lokker og langsomt opstår et fælles sprog. Lyde, klange, melodier og rytmer bliver sat fri og sammen skaber de musik, der til sidst får forvandlet rummet til en sprudlende koncertsal. Musik er glæde, nærvær og fyldt med temperament, og det er netop de elementer der er på spil i denne livsbekræftende og sansemættede forestilling. Læs mere om forestillingen:

6 Teaterworkshop Når klasserne har set Ørene i maskinen kommer Marianne og Sune 4 lektioner ud i hver klasse og laver to teaterworkshop. Begge workshop foregår i klassens eget klasselokalet, da Sune og Marianne gerne vil vise, hvordan man kan bruge lyde og ting fra klasselokalet musisk og kreativt til at skabe en lille hverdagsscene. I Første workshop arbejder klassen med de musiske virkemidler fra forestillingen og i anden workshop arbejder klassen med de kropslige og dramatiske virkemidler. Første teaterworkshop Sune står for denne workshop og fører klassen igennem nogle indledende musikalske lege, hvor der er fokus på puls og rytme. De indledende musikalske lege går over i Sequence lege, hvor nogen spiller noget, mens andre spiller noget andet. Der bliver bygget ovenpå lag på lag, ligesom drengen gør i forestillingen på musikvognen med sin loopmaskine. Herefter etableres fire lydstationer - med ting som klassen har samlet sammen på forhånd i klasselokalet eller i naturen. Tingene kategoriseres i f.eks. bløde lyde/ hårde lyde og kommer til at udgøre fire stationer. Hver station får sin egen rytme, som sættes sammen til et stykke musik. Det er vigtigt, at eleverne kan stå rundt om et bord eller stå i en rundkreds ved stationerne, så de kigger på hinanden og lærer at spille sammen med hinanden. Under hele forløbet vil Sune spille med og dirigere fra og med musikvognen fra forestillingen. Anden teaterworkshop Marianne står for anden workshop, som starter med en opmærksomhedsøvelse på gulvet med fokus på rummet og hinanden i rummet. Klassen skal prøve at spille forskellige karakterer og bruge kropssprog, gangarter og høj/lav status til at skabe de forskellige karakterer. Bagefter deles klassen, så den ene halvdel har pigens karaktertræk og den anden halvdel drengens, og herfra laver klassen, instrueret af Marianne, en lille scene med start, midte og slutning. Klassen skaber selv lydkulissen med slæbende og taktfaste fødder, stole der bliver rykket, bank i bordet, døre der smækker osv. Marianne og Sune spiller hele tiden med og skaber på denne måde et legende univers, hvor eleverne afprøver forskellige dramatiske begreber. Som klassens lærer er man ansvarlig for at etablere et konstruktivt læringsrum, hvor eleverne er trygge ved at eksperimentere og prøve kræfter med de forskellige teaterøvelser. Klassens lærere skal inden de to teaterworkshop sørge for: At indsamle ting til de fire lydstationer At borde og stole er flyttet væk, så der er plads til bevægelse.

7 Uddybende Evaluering af teaterforløbet Som en del af Dronten har vi i det koordinerende team sammen med skolekonsulent Dorte Meesenburg og Danmarks Evalueringsinstitut samarbejdet om at lave et evalueringsdesign for hele indsatsen. Udover survey til hvert enkelt kulturforløb, som både lærere og elever besvarer, er der udviklet et mere uddybende spørgeskema, som udfyldes for hver elev i klassen på to udvalgte årgange 1. kl. og 5.kl. I spørgeskemaet spørges der ind til elevernes arbejde med kreativitet for at undersøge, i hvilken grad kulturforløbene er med til at styrke elevernes kreativitet her, nu og i fremtiden, som er det overordnede formål med indsatsen. Spørgeskemaet udfyldes for hver enkelt elev i klassen før og efter forløbet på samme to årgange de næste år, så vi på denne måde indsamler sammenlignelig data, der kan bruges til at beskrive effekterne af kulturforløbene. Vi har brug for jeres viden om og observationer af elevernes læring, derfor skal I før og efter teaterforløbet svare på følgende fire udsagn for hver elev: Eleven: siger "ja" til nye udfordringer og ukendte opgaver Kan håndtere at fejle Har mod på at improvisere Trives i det kreative arbejde Med følgende svarmuligheder: Slet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad Vi har i udarbejdelsen af spørgeskemaet forsøgt at lave en form, som ligner den måde, der arbejdes med læringsmål og elevplaner for at gøre evalueringen så brugbar som muligt i læringssammenhæng. Evalueringsspørgsmålene læner sig op ad de kompetencemål, der er beskrevet i vejledningen til det tværgående emne innovation og entreprenørskab, hvor kreativiteten er en af de fire dimensioner i emnet. Da skuespillerne forbereder og står for hovedparten af undervisningen i fortælleforløbet, giver det tid og mulighed for observation og evaluering af eleverne undervejs. Evalueringsskema: Siger "ja" til nye udfordringer og ukendte opgaver Kan håndtere at fejle Har mod på at improvisere Trives i det kreative arbejde Elevens fornavn Før Efter Før Efter Før Efter Før Efter Elev 1 Elev 2 Elev 3

8 Inspiration til videre arbejde Der kan med fordel arbejdes med teaterforløbet både før og efter, så forløbet integreres i den øvrige undervisning. Det er dog ikke nogen forudsætning for at deltage i forløbet. Det kunne være oplagt at arbejde med temaer som venskab, fælleskaber og forskelligheder i forbindelse med forløbet, eller blive ved med at bruge øvelserne og metoderne fra de to workshop i forhold til at sætte fokus på, hvordan eleverne bruger kropssprog, lyde og stemmer i hverdagen. Og så skal klassen selvfølgelig spille deres små scener for parallelklassen eller måske forældrene og vise, hvad de hver især er kommet frem til med skuespillerne. I forbindelse med tilblivelsen af teaterforestillingen blev der lavet et inspirationsmateriale til teaterforestillingen, som findes på teatrets hjemmeside:

9 Uddybende Evaluering af fortælleforløbet Som en del af Dronten er der i samarbejde med Danmarks Evalueringsinstitut lavet et evalueringsdesign for hele den børnekulturelle indsats. Udover survey til hvert enkelt kulturforløb, som både lærere og elever besvarer, er der udviklet et mere uddybende spørgeskema, som udfyldes for hver elev i klassen på to udvalgte årgange 1. kl. og 5.kl. I spørgeskemaet spørges der ind til elevernes arbejde med kreativitet for at undersøge, i hvilken grad kulturforløbene er med til at styrke elevernes kreativitet her, nu og i fremtiden, som er det overordnede formål med hele indsatsen. Spørgeskemaet udfyldes for hver enkelt elev i klassen før og efter forløbet på samme to årgange de næste år, så vi på denne måde indsamler sammenlignelig data, der kan bruges til at beskrive effekterne af kulturforløbene. Vi har brug for jeres viden om og observationer af elevernes læring, derfor skal I før og efter fortælleforløbet svare på følgende fire udsagn for hver elev: Eleven: siger "ja" til nye udfordringer og ukendte opgaver kan håndtere at fejle og prøve igen Kan improvisere og eksperimenter kan arbejde kreativt Med følgende svarmuligheder: Slet ikke I mindre grad I nogen grad I høj grad Vi har i udarbejdelsen af spørgeskemaet forsøgt at lave en form, som ligner den måde, der arbejdes med læringsmål og elevplaner for at gøre evalueringen så brugbar som muligt i læringssammenhæng. Evalueringsspørgsmålene læner sig op ad de kompetencemål, der er beskrevet i vejledningen til det tværgående emne innovation og entreprenørskab, hvor kreativiteten er en af de fire dimensioner i emnet. Da skuespillerne forbereder og står for hovedparten af undervisningen i teaterforløbet, giver det tid og mulighed for observation og evaluering af eleverne undervejs. Evalueringsskema: Siger "ja" til nye udfordringer og ukendte opgaver Kan håndtere at fejle og prøve igen kan improvisere og eksperimentere kan arbejde kreativt Elevens fornavn Før Efter Før Efter Før Efter Før Efter Elev 1 Elev 2 Elev 3 Evalueringen introduceres til lærerworkshoppen i august.

10 Kompetenceområder og læringsmål Dansk Færdigheds- og vidensmål efter 2. klassetrin. Kompetencemål kommunikation: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituation. Færdigheds- og vidensmål: Krop og drama Eleven kan improvisere med kropssprog og stemme Eleven har viden om enkelt kropssprog Musik Færdigheds- og vidensmål efter 2.klassetrin Kompetencemål musikalsk skaben: Eleven kan deltage eksperimenterende i musikalske aktiviteter Færdigheds- og vidensmål: Lydformning Eleven kan skabe lydillustrationer med krop, stemme og klangkilder, herunder digitale medier. musik Teater Film Dans

11 Praktisk information I Dronten er der etableret en netværksgruppe, som er bindeleddet mellem det koordinerende team og alle skolerne. Det betyder, at hver skole har en lærerrepræsentant i netværksgruppen. Det er en af skolens PLC-lærere, der er med i netværksgruppen. Hvis der er spørgsmål eller tvivl i forbindelse med forløbet, kan skolens netværksrepræsentant kontaktes. Skoler Allerslev Skole Bramsnæsvig Skolen Osted Skole Hvalsø Skole Kr. Hyllinge Skole Trællerupskolen Kr. Såby skole Firkløver Skolen Netværksrepræsentant Karen Gylling Malene Baunsgaard Schreiber Ida Sivertsen Janne Bjerring Larsen Johanna Sardal Else Marie Frederiksen Josefine Skovgaard Frithiof Vicky Gjærsbøl Larsson Det er også muligt at kontakte følgende personer om forløbet: Ansvarlig Koordinator Sonja Mie Eliassen Souschef Lejre Musikskole soel@lejre.dk Koordinator Charlotte Vigsnæs Børnekulturkonsulent chtv@lejre.dk Skolekonsulent Dorte Meesenburg PLC koordinator og Lærer Allerslev Skole dome@lejre.dk

12

For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/20 Kreativitet Dette materiale introducerer til teaterforløbet Ørene i Maskinen, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten.

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/ 20 Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Trut og Trommer, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til kulturforløbet Sommerfugle i maven, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Musik i fællesskab, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/20 Kreativitet Dette materiale introducerer til fortælleforløbet, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes Børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/20 Kreativitet Dette materiale introducerer til fortælleforløbet, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes Børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har Lejre Børnekulturpakker tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har Lejre Børnekulturpakker tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/20 Kreativitet Dette materiale introducerer til danseforløbet: Bevægelse, koreografi og Kreativitet, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Børnekulturelle indsats

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har Dronten tre læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skolefilmfestival Kreativitet Dette materiale introducerer til filmforløbet TheNextSkoleFilmfestival Lejre, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats

Læs mere

Kreativitet Dette materiale introducerer til Billedkunstforløbet Musik i fællesskab, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Børnekulturpakkerne i Lejre Kommune. Den bagvedliggende vision

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til billedkunstforløbet Helhed og Detalje, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Skoleåret 19/ 20 Kreativitet Dette materiale introducerer til litteraturforløbet Spoken Word, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten.

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje

Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje Introduktion til Rytmeleg i vuggestuer/ dagpleje Dette materiale introducerer til rytmikforløbet, som er vuggestuernes og dagplejernes kulturforløb i Børnekulturpakkerne. Rytmikforløbet vil gennem sange,

Læs mere

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V.

om forskellighed UNDERVISNINGSMATERIALE HVEM BESTEMMER? TEATER HUND & CO. UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. UNDERVISNINGSMATERIALE om forskellighed 0. 2. KLASSE og venskab HVEM BESTEMMER? UDARBEJDET AF MARIA HOLST ANDERSEN OG ANNE BURUP NYMARK V. AKTØR TEATER HUND & CO. OM MATERIALET KÆRE UNDERVISER Det nærværende

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Læseplan for valgfaget drama

Læseplan for valgfaget drama Læseplan for valgfaget drama Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Dramaproduktion 4 Dramaanalyse 5 Indledning Faget drama som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget drama

Opdateret maj Læseplan for valgfaget drama Læseplan for valgfaget drama Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Dramaproduktion 4 Dramaanalyse 5 Indledning Faget drama som valgfag er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

BRAIN BREAKS 6. KLASSE

BRAIN BREAKS 6. KLASSE BRAIN BREAKS 6. KLASSE Introduktion Et Brain Break er en kort fysisk udfoldelse, der fungerer som et energiskabende afbræk i undervisningen. Brain Breaks laves alene eller sammen med andre og tager tidsmæssigt

Læs mere

Jagten på Sol og Måne

Jagten på Sol og Måne Ishøj Kulturpakke 2018-19 Workshop i myter og fortælling for 1. klassetrin Undervisningsmateriale Et forløb bestående af: Billedbogen Coyote og til oplæsning i klassen Teaterforestillingen Coyote opført

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE relationer og identitet In Real Life. Dansk FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE klasse FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE klasse FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Brain Break event - event for 6. klasse

Brain Break event - event for 6. klasse Brain Break event - event for 6. klasse Introduktion Et Brain Break er en kort fysisk udfoldelse, der fungerer som et energiskabende afbræk i undervisningen. Brain Breaks laves alene eller sammen med andre

Læs mere

Velkommen til informationsmøde på Slangerup Skole om skolestart foråret 2019

Velkommen til informationsmøde på Slangerup Skole om skolestart foråret 2019 Velkommen til informationsmøde på Slangerup Skole om skolestart foråret 2019 Hvad har været det bedste ved at starte i skole og SFO? At få nye gode kammerater At have frikvarter og legetime At lære at

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Børnehaveklassen FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Børnehaveklassen FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN

Fra 13 år. Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen. Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Fra 13 år Hvad er der på den anden side? ZENEKUNST I UNDERVISNINGEN Undervisningsmateriale til dansk i udskolingen s. 3 s. 4 s. 7 s. 9 Introduktion Åbne op for teateroplevelsen, øvelse 1a, b, c, d. (Kan

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner

Læs mere om Kulturrygsækken på. www.copenhagenkids.dk. Tak for samarbejde til. Tak for tilskud til 2013/14. Daginstitutioner Læs mere om Kulturrygsækken på www.copenhagenkids.dk Tak for samarbejde til Tak for tilskud til 2013/14 Daginstitutioner KULTURRYGSÆKKEN Tilbud om kunst og kultur til daginstitutionerne i København Kulturrygsækken

Læs mere

Brain Break event - event for 7. klasse

Brain Break event - event for 7. klasse Brain Break event - event for 7. klasse Introduktion I skal til at udvikle jeres egne brain breakes og til det har vi fået Chris MacDonald, der er ambassadør for Styr på Sundheden, til at skrive om, hvordan

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 Rødovre Skole HENDRIKSHOLM SKOLE Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7., 8. og 9. kl., skal ifølge folkeskolereformen have et obligatorisk valgfag. Folkeskolerne

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Føl ( g)mi g AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 5. 6. k l as s e Føl(g) mig Føl(g) mig - Et undervisningsforløb hvor der igennem drama stilles skarpt på stemmen og kroppen som kommunikationsmidler. Målgruppe

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Forberedelse - Husk inden:

Forberedelse - Husk inden: Kære Underviser Nærværende undervisningsmateriale kan bruges som efterbearbejdelse af alle Superreals forestillinger. Det overordnede formål er at guide eleverne til at åbne op for selve teateroplevelsen

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN Præsentation af undervisere Som fælles grundlag og inspiration var vi deltagere på et kursus i 2007 afholdt på Vækstcenteret. Vi arbejder alle professionelt med børn og unge. Kurset var arrangeret af foreningen

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk August 2018 Den Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune Med Vardes Kulturelle Rygsæk bliver der taget vare om børn- og unges

Læs mere

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse

Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Fagformål for faget musik Eleverne skal i faget musik udvikle kompetencer til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Faget skal bibringe dem forudsætninger for

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Suveræne skoler i Lejre Kommune

Suveræne skoler i Lejre Kommune Suveræne skoler i Lejre Kommune Skolevision 2012 Kære læser Kan du huske, hvordan det var at gå i folkeskole? Hvem din yndlingslærer var, og hvilke fag du havde? Du kan måske huske, hvordan dit klasselokale

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer:

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer: Undervisningsplan Udarbejdelse af undervisningsplan for praktisk/musisk område på Iqra Privatskole: På Iqra Privatskole følger vi generelt Undervisningsministeriets 'Forenklede Fælles Mål', men der er

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Børnehaveklassen FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Børnehaveklassen FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Workshopkatalog til Temauge i uge 6.

Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Workshopkatalog til Temauge i uge 6. Videoworkshop 1. Mandag 15.00-16.45 Videoworkshop 2. Videoworkshop 3. Tirsdag 15.00-16.45 Videoworkshop 4. Tirsdag 17.15 19.00 Videoworkshop 5. Videoworkshop 6. Onsdag

Læs mere

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 i vinterferien uge 7 DRAMA MED SVED PÅ PANDEN JAZZCAMP FOR PIGER MUSIK PÅ IPAD FANTASTISKE FIGURER FILMGYS VELKOMMEN TIL FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 Her er din mulighed

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT Forløbets varighed: 4 undervisningsgange af 2 x 45 min. Formål: - at inddrage nycirkus som kropslig kunstart i idrætsundervisningen - at eleven bliver præsenteret

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Se min skygge Se min skygge Fra 6 år 2011 UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 3 Introduktion til læreren... 4 4 Workshops... 5 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk

Læs mere

Greve Kommunes skolepolitik

Greve Kommunes skolepolitik Greve Kommunes skolepolitik Tillæg gældende for 2017-2018 Fem fokusområder Trivsel og sundhed Digital skole 1:1-skolen Vedtaget af Greve Kommunes Byråd 5. september 2016. 1 Forord Denne udgave af skolepolitikken

Læs mere

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik

B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik B. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Dagtilbudspædagogik Dagtilbudspædagogik 2. Praktikperiode Kompetenceområde: Relationer og kommunikation Området retter sig mod relationer, samspil

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

LOGBOG. Upgrade NAVN:

LOGBOG. Upgrade NAVN: LOGBOG Upgrade NAVN: De syv karaktertræk Selvkontrol Engagement Vedholdenhed Social intelligens Taknemmelighed Optimisme Nysgerrighed 2 Introduktion til din Logbog HVAD SKAL DU BRUGE DIN LOGBOG TIL? På

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015 VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse Eleven kan udtrykke sig musikalsk i fællesskab med andre Fag: Kompetencemål Musik Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. / 10. klassetrin Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt

Læs mere

Simon - en elev i generelle læringsvanskeligheder

Simon - en elev i generelle læringsvanskeligheder Simon - en elev i generelle læringsvanskeligheder Indhold og mål i undervisningen 1. observation: Klassen arbejder i dansk med gysergenren og forberedende skriveøvelser med henblik på at kunne skrive egne

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Videns og færdigheds mål A. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP. Institutionens navn: Bramdrup SFO

Videns og færdigheds mål A. Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP. Institutionens navn: Bramdrup SFO Uddannelsesplan for Modul 9 - Praktikperiode 2 - SFP Institutionens navn: Bramdrup SFO Vi er en SFO med ca. 160 børn, fordelt fra 0.-3. klasse. Som studerende følger man sin vejleder (som udgangspunkt

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE

SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE SAMARBEJDE MELLEM FOLKE- OG MUSIKSKOLE lægger op til et tværprofessionelt samarbejde mellem folkeskole og musikskole. Samarbejdet mellem folkeskolelærer og musikskolelærer går sjældent af sig selv. Det

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019

URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019 K URSUSFORLØB HÅNDVÆRK & DESIGN ESBJERG KOMMUNE 2018/2019 KURSUSFORLØB I HÅNDVÆRK OG DESIGN FOR LÆRERE I ESBJERG KOMMUNE KOMMUNE STED: På en skole med håndværk og design værksted UNDERVISER: Rachel Zachariassen

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

Kulturpakker - en kulturel løftestang

Kulturpakker - en kulturel løftestang Kulturpakker - en kulturel løftestang Evaluering af Kulturpakker 2011-12 Nærværende evaluering er skrevet ud fra besvarelser maj 2012 fra kulturpakkekontakter og skoleledere i Haderslev, Kalundborg og

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til!

Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Musikskolen har brug for dig i uge 15!! Læs om vores aktiviteter og meld dig til! Kære elever og forældre! I uge 15 vender musikskolen op og ned på, hvordan vi gør tingene. Den normale undervisning bliver

Læs mere

Skrivevejledning for kommunale valgfag

Skrivevejledning for kommunale valgfag 22. maj 2014 Skrivevejledning for kommunale valgfag Indledning Denne vejledning er udarbejdet til brug for kommuner eller skoler, som ønsker at tilbyde kommunale valgfag ud over valgfagsrækken. Ifølge

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Bilag 1. 1.Område udvikling af Musik & Billedskolen

Bilag 1. 1.Område udvikling af Musik & Billedskolen Bilag 1 1.Område udvikling af Musik & Billedskolen Det er værdifuldt at Musik & Billedskolen kontinuerligt er i dynamisk udvikling, med fokus på flg. områder Mangfoldighed i undervisningstilbud Kompetenceudvikling

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv 1:1 Teater - Byg en historie, og se den få liv Hvad er 1:1 TEATER? 1:1 Teater er et undervisnings- og teaterkoncept som sigter mod 5 hovedmål: - At fremme skriveglæden og lærelysten hos elever i folkeskolen.

Læs mere

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017

SELVEVALUERING: SKOLENS PROFIL OPDATERET JANUAR 2017 Pkt. Evaluerings område 1. a Skolens værdigrundlag Her og nu (beskrivelse af praksis) Se beskrivelse 1.a. Målsætning At drive privat grundskole, hvor elevens lyst til læring styrkes i et miljø, hvor den

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19

LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 LYNGBY - TAARBÆK BIBLIOTEKERNES SKOLEPROGRAM SKOLEÅRET 18 /19 Kære underviser Vi har glædet os meget til at kunne præsentere dig for et samlet tilbud for skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune. På Stadsbiblioteket

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse

Slutmålet efter 6. klasse er, at eleverne kan: Musikudøvelse MUSIK Forord Formålet med undervisningen i musik er at opelske børnenes naturlige evne og glæde ved at udfolde sig med sang, musik og bevægelse. Undervisningen skal bibringe børnene en livslang glæde ved

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere