A3-papir til hver gruppe. Skriveredskab til hver gruppe. Evt. post-its.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A3-papir til hver gruppe. Skriveredskab til hver gruppe. Evt. post-its."

Transkript

1 AKTIV BRAINSTORM et med aktiviteten er, at eleverne brainstormer og reflekterer over, hvor meget de ved om et givent emne. Alle elever deltager aktivt. Eleverne inddeles i grupper af ca. 4 personer. Hver gruppe placerer sig foran et stykke A3-ark, der hænger på væggen eller ligger på et bord foran dem. Gerne nogle meter derfra, så der er lidt løbeafstand. Den forreste elev i rækken holder et skriveredskab. På lærerens signal løber den første i rækken op til papiret og skriver alt det, han/hun ved om emnet. Eleven løber tilbage til den næste i rækken, der nu skriver sit bidrag. Sådan fortsættes der, indtil tiden er gået (fx 4 minutter). Et emne kunne fx være Det Moderne Gennembrud i dansk, Geometri i matematik eller Politiske partier i samfundsfag. Der kan cirkuleres mellem de forskellige gruppers A3-ark for at inspirere hinanden og udvide deres viden inden for emnet. Der kan anvendes post-its, som placeres direkte på væggen eller A3-arket i stedet for at skrive direkte på papiret. I stedet for at brainstorme på et fagligt emne, kan der brainstormes på fx tiltag i forhold til klassens sociale trivsel. Aktiviteten kan også bruges under : Undervejs eller efter et undervisningsforløb (hhv. formativ eller summativ evaluering) kan man gøre status ved at lave Aktiv brainstorm på det emne, som man arbejder med. Efter aktiviteten sammenlignes det nye ark med det, som man lavede, inden man gik i gang med emnet. Der sættes ring om alle de nye begreber på arket, der er kommet til, og det synliggøres hermed, hvor meget ny viden man har tilegnet sig. Fif: Organisér øvelsen således, at eleverne står på rækker inde midt i klasselokalet og løber væk fra midten den ene halvdel af grupperne til den ene sidevæg, den anden halvdel til den anden sidevæg. På den måde bliver der plads til flere rækker, og eleverne løber side om side på rækkerne. A3-papir til hver gruppe. Skriveredskab til hver gruppe. Evt. post-its. Kan anvendes i alle fag og på alle. Kan eleverne ikke stave, kan de enten børnestave eller tegne deres idé/ord/sætning. Det vigtigste er, at de selv kan kommunikere ud til gruppen efterfølgende, hvad de har skrevet/tegnet. Kan foregå overalt. Er der ikke en væg eller et bord, kan papiret placeres på gulvet.

2 IDÉSORTERING et med aktiviteten er, at eleverne får sorteret deres idéer i kategorier inden for et givent emne. Øvelsen starter med en brainstorm om et emne. Vi foreslår en Aktiv brainstorm (find den i vores øvelseskartotek), hvor hver idé står på en post-it for sig, da idéerne på den måde er nemme at flytte rundt. Efterfølgende læser eleverne deres idéer igennem og laver nogle kategorier for idéerne, som de synes, idéerne passer ind i. Et emne kunne fx være Urlaub i tysk, hvor eleverne skal sortere deres idéer i kategorierne Transportmittel, Sehenswürdigkeiten, Aktive Ferien o.l. I N/T eller biologi kunne emnet være Kroppen og kategorierne fx Mad og drikke, Fysisk aktivitet, Sygdomme, Kropsidealer og Pubertet. Resultaterne kan gennemgås i fællesskab på klassen eller ved at grupperne besøger hinanden. Herefter kan de supplere deres eget ark med input fra de andre. Aktiviteten kan også bruges under, hvor sorteringen er en øvelse i at placere ord eller begreber i de rigtige kategorier. Det kunne fx være ordklasser i sprogfagene, grundstoffer i fysik/kemi eller begivenheder i historie (fx tilhørende bestemte perioder). Her vil det give mening, at det er læreren, der har defineret kategorierne på forhånd. A3-papir til hver gruppe og skriveredskab til hver gruppe. Evt. post-its. Kan anvendes i alle fag og på alle. Kan eleverne ikke stave, kan de enten børnestave eller tegne deres idé/ord/sætning. Det vigtigste er, at de selv kan kommunikere ud til gruppen efterfølgende, hvad de har skrevet/tegnet. Kan foregå overalt.

3 QUIZ OG BYT et med aktiviteten er, at eleverne brainstormer omkring et givent emne. Alle elever får et kort udleveret, hvorpå der står et ord (fx et fagord inden for et fag eller et emneord, som der skal arbejdes med). Eleverne går rundt mellem hinanden i klasseværelset og finder en makker. Makker A læser ordet op, hvorefter makker B brainstormer på alt det, han kommer til at tænke på, når han hører ordet. Makker A hjælper eller roser. Der byttes roller, så makker B nu læser ordet op og makker A brainstormer på ordet. De to elever bytter kort og finder hver en ny makker. Sådan fortsættes der, indtil tiden er gået. Når man har byttet kort med en makker, skal man rundt om en stol, over et bord, under et bord etc., inden man finder en ny makker. Når man mangler en makker, skal man hinke, så det bliver tydeligt, at man søger en makker. Kan tilpasses alt fagligt indhold. Der skrives blot et ord eller et emne relevant for sit fag. Eleverne kan med fordel være med til at udarbejde kortene. Aktiviteten kan desuden anvendes til: : På kortet skrives et ord/begreb, som man har arbejdet med. Eleverne skal nu forklare, hvad begrebet betyder og forsøge at koble det til en hverdagssituation. Eksempel: Talemåder i dansk. : På kortet skrives et udsagn, som eleverne skal forklare betydningen af og erklære sig enig eller uenig i ved brug af argumenter. Eksempel: Politiske mærkesager i samfundsfag. : På kortet skrives et fagord, en litterær periode, en historisk periode, en tabel eller andet, som eleverne skal repetere. Det rigtige svar kan stå på bagsiden af kortet. Indsendt af Kort til hver elev. Kan anvendes i alle fag og på alle. I de små klasser kan ordet/teksten på kortet være understøttet af en tegning. Kan foregå overalt. Quiz og byt stammer oprindeligt fra undervisningsmetoden Cooperative Learning.

4 LÆRINGSROLLESPIL et med aktiviteten er at sætte faglighed og sociale kompetencer i spil igennem en narrativ ramme. Læringsrollespil kan tage mange former og bevæge sig inden for mange genrer. Det kan strække sig over en enkelt lektion eller flere uger. Gennem tværfaglighed eller enkelte fag skabes en simulation af begivenheder og aktiviteter. Fagligheden er et centralt og bærende element den går fra at være et mål i sig selv til at være et middel til at nå et fælles og meningsfyldt mål sammen som gruppe eller klasse. Igennem rollespil skabes klare rammer, og alle elever har en funktion for at skabe rammen. Derved ser eleverne hinanden og deres faglighed i et nyt lys. De får mulighed for at komme ud af deres vante roller i hverdagen for at indtage nye og anderledes roller, hvor kun kreativiteten sætter grænser. Samspillet mellem fagligheden og den sociale dimension motiverer og skaber meningsfuld viden. Derudover gør rollespil det nemmere at acceptere nederlag, da det er rollen, der fejler, og ikke ens egen person. Eksempler på læringsrollespil i fagene: Historie: Eleverne lærer om udflytningen fra landsbyerne til gårdene i 1790 erne og leger bønder i slutningen af 1700-tallet. Historie: Eleverne arbejder med Den sorte skole kontra nutidens skole og får lov til at prøve at gå i skole som dengang. Alle klæder sig ud som dengang og hele skoledagen rammes ind som en typisk gammel skoledag, hvor fokus var på udenadslære og strenge autoritære lærere. Idræt: I forbindelse med at lege Den sorte skole afprøver eleverne gamle lege i frikvartererne eller streng disciplingymnastik på snorlige rækker i idrætstimerne. Matematik, fysik, engelsk og samfundsfag (tværfagligt): I emnet Invasion fra rummet oplever eleverne pludselig, at al elektronik og lys går ud i klasseværelset. De får besked om, at en alien er landet, og at den forårsager død og ødelæggelse. Eleverne opfinder i rollespillet ting og lægger strategier for, hvordan denne alien skal nedkæmpes. Det hele foregår i en amerikansk by, så eleverne bliver nødt til at tale engelsk for at gøre sig forståelige over for alle aktører. For at finde frem til rumvæsenet ledes efter clues /spor i aviser osv. Læreren forsyner eleverne med konkrete spor som bl.a. består af matematik, der skal bruges for at kunne bekæmpe den uvelkomne alien (ex: Alien indeholder 4,5 liter væske, som kan betegnes som blod. 30% af væsken størkner efter 5 minutters angreb med laserpistolen ).

5 Dansk: Læringsrollespillet tager udgangspunkt i en bog, som eleverne er ved at læse, og eleverne skal selv træffe beslutninger i fortællingen og hermed ændre ved handlingssporet. Ingen læringsrollespil vil blive ens. Emnet kan været det samme, men handlingen vil og bør altid udfolde sig løbende. Man kan også arbejde med rollespil i langt mindre krævende set-ups, fx når der skal øves dialoger i fremmedsprog, spilles en mindre scene fra en tekst i dansk, diskuteres politik i samfundsfag eller argumenteres for og imod i etiske dilemmaer i kristendom eller biologi. Afhænger af emnet. Kan anvendes i alle fag og på alle. Er især god til emneuger eller andre tværfaglige forløb. Kan foregå overalt.

6 SITUERET ANVENDELSE et med bevægelsesaktiviteterne i denne kategori er, at eleverne forstår fagenes indhold i den rette kontekst eller situation. Situeret anvendelse er en overordnet betegnelse for de bevægelsesaktiviteter, der laver en direkte kobling mellem det faglige indhold og den rette kontekst/en virkelighedsnær situation. Her åbnes for arbejdsformer, som inddrager naturen, friluftsaktiviteter og nærområdet. Eksempler på situeret anvendelse i fagene (inspireret af KOSMOS, Nationalt Videncenter): Biologi: Find og klassificér planter og smådyr i skovbunden. Geografi og idræt (tværfagligt): Løb orienteringsløb og lær at læse kort i skoven eller nærområdet. Dansk: Gå tur i skoven og iagttag sanseindtryk med lyde og lugte. Brug dem hernæst i digtningen. Matematik: Tegn en cylinder, kegle, prisme, pyramide, kugle, parallelogram osv. og tag efterfølgende billeder af disse figurer, hvor de optræder i naturen, nærområdet eller bymiljøet. Matematik, biologi og idræt (tværfagligt): Mål længde og højde i egne spring og hop. Mål egen løbehastighed på baggrund af længde og tid. Mål egen puls i hvile og aktivitet. Sprogfag: Guidet tur rundt i ens by, nærmiljø eller fritidsforening, hvor eleverne filmer sig selv som guider på fremmedsproget eller viser resten af klassen rundt. Geografi: En guidet tur rundt i byen kan omhandle byens udvikling, infrastruktur og befolknings- og erhvervsudvikling, der udmønter sig i gåture rundt i byens forskellige dele eller besøg hos de lokale butikker/firmaer i med særligt fokus på primære, sekundære eller tertiære erhverv. Historie: En guidet tur kan omhandle lokalhistorie, fx omhandlende de lokale butikker, jernbaner eller boligbyggerier. Fag + klasse Eleverne kan selv brainstorme over, hvordan det faglige indhold helt konkret kan anvendes i en virkelig kontekst. Afhænger af opgavetypen (se ). Kan anvendes i alle fag og på alle. Oftest udenfor.

7 STJERNELØB et med bevægelsesaktiviteter i denne kategori er, at eleverne konsoliderer det faglige stof, som der arbejdes med i faget. Derudover styrkes sammenholdet, når parrene eller grupperne i fællesskab skal komme frem til løsninger og svar. Denne bevægelsesaktivitet består typisk af en række forskellige poster, som eleverne skal ud til. På posterne kan der ligge et ark med opgavebeskrivelse eller et spørgsmål, som skal besvares. Når man har løst opgaven/svaret på spørgsmålet, løbes tilbage med svaret til læreren, som står et fast sted. I traditionel forstand er aktiviteten stjerneformet, således at start og mål typisk er i stjernens midte, og alle posterne ligger i stjernens spidser. Stjerneløb kan også have et socialt sigte, hvor eleverne fx skal lave forskellige samarbejdsøvelser på posterne. I stedet for at læreren har svarene/løsningerne, kan disse ligge tilgængeligt, så grupperne selv kan kontrollere, om de har svaret rigtigt. På den måde får læreren mulighed for at bevæge sig rundt og understøtte de grupper, der har brug for hjælp. Kan anvendes til repetition efter endt forløb: Eleverne svarer på spørgsmål fra forløbet og vender tilbage til læreren, der står i midten af stjernen, med det rigtige svar. Hernæst løbes ud til næste post. Kan anvendes til evaluering efter endt forløb: Eleverne svarer på reflekterende spørgsmål i forhold til, hvad de har lært og diskuterer i par eller grupper deres bud, inden det videregives til læreren eller skrives ned på et stykke papir. Fif: Hvis man ønsker, at nogle bestemte opgaver skal løses af alle hold, kan de markeres som skal-opgaver. Poster/ark med opgavebeskrivelser. Kan anvendes i alle fag og på alle. Et større areal, gerne udenfor.

8 CASES et med bevægelsesaktiviteter i denne kategori er, at eleverne når frem til at træffe en (fagligt begrundet) beslutning eller komme med løsningsforslag ud fra casebaseret undervisning, der tager afsæt i virkelige hændelser, som eleverne kan relatere til. Casebaseret undervisning handler om at give eleverne relevante informationer om en bestemt situation (en case), som næsten altid vil være en problemstilling fra det virkelige liv. Læringsindholdet fremstår konkret og virkelighedsnært for eleverne, og eleverne skal ud fra den givne case komme med løsningsforslag. Undervisningen resulterer som oftest i en form for produkt, såsom en anbefaling, en beslutning eller en handlingsplan. Casen, som beskrives, er baseret på nogle få grundlæggende informationer for ikke at skabe forvirring. Ud over de basale informationer indeholder casen beskrivelser af relationer imellem de i casen optrædende personer. Casen beskriver en realistisk situation, som er genkendelig og meningsfuld for eleverne. Eksempler på casebaseret undervisning: Tværfagligt emne om trivsel og positive fællesskaber: Læreren fremlægger en case, der kan føre til mistrivsel, eller som er tegn på dårlig trivsel i klassen. Herefter tales om løsningsforslag i klassen eller i mindre grupper. En anden mulighed er at tage afsæt i en helt konkret situation, der er opstået i klassen. En situation, der førte til mistrivsel hos en eller flere af eleverne. Elevernes opgave består nu i at ændre situationen til en bedre (se arbejdet med efterfølgende rollespil under ). Samfundsfag: Faglige problemstillinger i relation til EU-undervisning præsenteres i en case, hvorefter eleverne kommer med løsningsforslag. Kristendomskundskab Den svære samtale: Der gives en række eksempler på svære samtaler om eksempelvis religion og seksualitet. Eleverne skal reflektere over, hvordan de bedst kan gribe samtalerne an. De træner at lytte til og spørge nysgerrigt ind til hinandens holdninger, overveje andres argumenter og anerkende dem. Som afslutning på arbejdet med en case kan man lave et lille rollespil i klassen, hvor eleverne skal ændre situationen/den pågældende case til en mere hensigtsmæssig situation ved at agere personerne i casen. Hvis eleverne fremlægger deres løsningsforslag til casen i grupper, kan klassen afslutningsvis tale om hvilke løsningsforslag, der var de bedste.

9 Casen (den kan være skrevet ned eller vises som en korfilm, et filmklip eller andet). Aktiviteten er primært målrettet de ældre elever i udskolingen. Det giver oftest mest mening at anvende casebaseret undervisning i kulturfagene eller tværfaglige emner vedr. trivsel, kommunikation el. lign. Kan foregå overalt.

10 ORD TIL SKULPTUR et med bevægelsesaktiviteter i denne kategori er at vise begreber med kroppen for på den måse at visualisere en forståelse af det sproglige udtryk. et er desuden at skabe klarhed over, hvordan vi forstår og hver især analyserer begreber, inden der arbejdes med dem i et emne. Ord til skulptur kan anvendes i de fleste fag. Her gives et eksempel på, hvordan aktiviteten kan gribes an i Sundhedsundervisningen med temaet Venner og fællesskaber. Forinden selve aktiviteten Ord til skulptur har eleverne arbejdet med forforståelse inden for emnet (se øvelsen Aktiv brainstorm ). Læreren udarbejder herefter sedler med forskellige ord eller sætninger, der kendetegner venskaber og fællesskaber. Eksempler kunne være: samarbejde, omsorg, tilgivelse, tryghed, respekt, vi stoler på hinanden, vi har samme mål, vi kan godt lide hinanden, vi har det sjovt sammen, vi hjælper hinanden. Eleverne får i grupper udleveret hver deres ord eller sætning, som de skal arbejde med. Når grupperne har fået deres sedler, skal de (uden at vise ordet til de andre i klassen) forsøge at danne en kropslig skulptur, der udtrykker deres ord eller sætning. De skal selv komme frem til, hvordan de bedst muligt viser de andre i klassen, hvad de skal udtrykke. Der er følgende regler: - Grupperne får fem minutter til at finde på og øve sig på deres skulptur. - Alle i gruppen skal være en del af skulpturen, og eleverne må ikke sige noget, når de fremviser den. - Eleverne skal stå helt fastfrosne, når de viser deres skulptur. Hver gruppe skal en efter en vise deres skulptur for resten af klassen. Sørg for, at der er fokus på gruppen, og at alle kan se. De andre elever gætter nu på, hvilket ord eller sætning, gruppen viser. Læreren spørger ind til skulpturen med fokus på eksempelvis ansigtsudtryk, eller hvorvidt kroppene vender mod eller væk fra hinanden. Spørgsmålene kan både stilles til gruppen, der har lavet skulpturen, og til resten af klassen. Forslag til hjælpespørgsmål: - Hvad tror I, skulpturen viser? - Hvad lægger I mærke til ved skulpturen? - Hvad betyder det, at hånden er placeret på hans skulder? - Hvad viser det, at alle på nær én smiler? - Hvis I skulle vise et fællesskab, der ikke fungerede, hvordan ville I så placere jer?

11 Alle grupper reflekterer hermed over deres forståelse af ordet/sætningen, som er relevant for emnet, og klassen kan efterfølgende diskutere, hvordan vi kan have samme eller helt forskellige opfattelser af det samme ord. Det kan gøre det lettere for eleverne, hvis de må vise tre forskellige små skulpturer, der tilsammen udgør deres ord/sætning. Andre eksempler med Ord til skulptur kunne være, når man arbejder med personanalyse i sprogfagene (grupperne fremviser tillægsord som fx overlegen, genert, nedtrykt eller glad), med begreber i samfundsfag (demokrati, diktatur, liberalisme osv.) eller med figurer i matematik (trekant, firkant, cirkel osv.). I stedet for skulpturer kan grupperne lave små rollespil med eller uden lyd. Sedler med ord eller sætninger. Kan anvendes på alle og i alle fag. Kan foregå overalt.

12 WALK AND TALK et med denne bevægelsesaktivitet er, at eleverne får analyseret eller reflekteret over det faglige læringsindhold, som der netop er blevet arbejdet med. Eleverne går sammen i par og taler ud fra den ramme og opgavebeskrivelse, som læreren har givet. En opgave som der skal tales ud fra kan eksempelvis være: - Reflektér over, hvilke af de politiske mærkesager, du er mest enig i, og tal med din makker om det (faget samfundsfag). - Reflektér over, hvilket kropssprog hovedpersonen i kortfilmen havde. Hvad fortæller dette kropssprog om hans trivsel og velbefindende (faget dansk)? - Bliv enige om, hvilke tre argumenter I vil fremføre for klassen, når I skal tale for (eller imod) organdonation (faget biologi). Walk and talk kan placeres på alle tidspunkter i et undervisningsforløb. Placeres den inden et undervisningsforløb sættes i gang, kan den fungere som en ramme for at brainstorme på idéer og forhåndsviden sammen med sin makker, placeres den i midten af et undervisningsforløb er den også velegnet til diskussion og vurdering, og placeres den efter et undervisningsforløb kan den fungere som en ramme for at repetere og evaluere. Ingen. Evt. kan der anvendes skriveredskab og papir/blok, hvis man ønsker at nedskrive tanker. Alle fag og. Kan foregå overalt. Aktiviteten har den fordel, at den kan bruges til at udnytte mellemrummene i en skoledag altså når man bevæger sig fra A til B. Går man fx fra klasselokalet til et faglokale, kan man lave en Walk and talk.

13 DOBBELTCIRKLER et med aktiviteten i dette eksempel er, at eleverne, ud fra det faglige læringsindhold der er arbejdet med, tager stilling og sætter deres egne holdninger i relation til andres. Det kræves, at eleven kan bringe sin viden og/eller erfaring i spil i en samtale med en makker. Eleverne fordeler sig i to cirkler, så de står parvis over for hinanden. Dvs. at eleverne i indercirklen kigger ud af cirklen, og eleverne i ydercirklen kigger ind i cirklen. Efter arbejdet med et fagligt stof stiller læreren en opgave og tildeler tid. Eksempler på opgaver: Diskutér på baggrund af hovedpersonens opvækst og familierelationer, hvorfor han handlede, som han gjorde, da han skulle [ ]. Bring dine egne holdninger, viden og erfaringer i spil i diskussionen (efter at have læst et litterært værk i dansk). Diskutér, om der er forskel i mænd og kvinders livsmuligheder (emne om ligestilling i samfundsfag). Diskutér, hvad det vil sige at være sund (emne om det brede sundhedsbegreb i det tværfaglige tema sundhedsundervisning). Diskutér og vurdér, om du helst ville være bonde eller håndværker i middelalderen (emne om livsvilkår gennem tiden i historie). Diskutér og vurdér, hvad det vil betyde for dig og dine omgivelser ikke at måtte spise kød (emne om bæredygtighed i madkundskab). Eleverne står over for hinanden to og to og diskuterer i den tildelte tid. Når tiden er gået, takker partnerne for snakken, og ydercirklen rykker en person mod højre. Læreren stiller det samme spørgsmål eller et nyt, og eleverne diskuterer med deres nye partnere. Aktiviteten kan anvendes i alle 5 undervisningsfokus, hvis opgavebeskrivelsen laves herefter. Eksempler: : Inden der arbejdes med et emne, kan eleverne to og to brainstorme på viden inden for emnet ved at inddrage deres forhåndsviden. Der kan samles op fælles efterfølgende. Eksempel: Tal om alt det, I ved om gysergenren (dansk). Eleverne kan generere idéer i forhold til mere konkrete emner, der er vigtige for klassen, fx den sociale trivsel. Eksempel: Kom med forslag til, hvad vi kan gøre for at styrke sammenholdet i klassen, så alle har det godt. Her er en fælles opsamling også en god idé.

14 Aktiviteten i cirklerne har den fordel, at alle elever føler sig hørt og får mulighed for at komme med deres egen mening. : Mens der arbejdes med et emne, kan eleverne træne forskellige elementer. Fx kan dem i ydercirklen stille spørgsmål, mens dem i indercirklen svarer. Et eksempel fra engelskundervisningen efter en læst tekst: Explain the title, Who is the main character? osv. I matematikundervisningen kan der trænes hovedregning, i natur/teknologi navnene på de mest almindelige havefugle, i tysk regelmæssige verber osv. : Eleverne kan i par analysere et mere konkret fagligt stof ved at arbejde detaljeorienteret. Eksempel: Lav en billedanalyse af Skriget som vises på vores smartboard (dansk, billedkunst eller håndværk og design). Repetition: Her vil opgavetypen være af en mere lukket karakter som fx: Hvad er de vigtigste historiske begivenheder i vikingetiden? (historie) eller Sig på skift et tal i 3-tabellen (matematik). Ingen. Aktiviteten er mest velegnet til de humanistiske fag, hvor den mundtlige formidling er vigtig. Men den kan også anvendes i de mere naturfaglige fag. I sådan en sammenhæng vil aktiviteten ofte bære mere præg af repetition og forståelse af det faglige stof. Anvendes aktiviteten i sprogfag gives rig mulighed for at få produceret en masse sprog. Kan anvendes på alle. Opgavetypen skal blot tilpasses læringsniveauet, således at opgaven bliver mindre kompleks på de mindre. Kan foregå overalt. Indsendt af Dobbeltcirkler stammer oprindeligt fra undervisningsmetoden Cooperative Learning.

15 HOLDNINGSLINJER et med aktiviteten er, at eleverne personligt tager stilling til et givent udsagn og herfra sætter egne holdninger i relation til andres. På gulvet er en imaginær linje, en linje tegnet op med kridt eller en linje markeret med tape. Læreren kommer med et udsagn, og eleverne skal placere sig på linjen alt efter, hvor enige de er i lærernes udsagn. Mest enig i den ene ende og mest uenig i den anden ende. Det kan være en god idé at dele linjen op med tal fra 1 til 10, hvor 1 er mest uenig og 10 er mest enig. Eksempler på udsagn: I-landene hjælper u-landene med at blive rigere ved at handle med dem, ilandene er blevet rige, fordi de har udnyttet u-landene og stjålet deres ressourcer eller u-landene holdes fast i fattigdom af renterne fra nogle store lån, som de ikke har mulighed for at betale tilbage (tema om u-lande og i- lande i geografi). Sundhed handler om, hvad du spiser og drikker (fokus på det brede og positive sundhedsbegreb i Sundhedsundervisningen). Det er vigtigt, at man inviterer både drenge og piger fra klassen med til sin fødselsdag (snak om trivsel). Årsagen til truede dyrearter er menneske- og kulturskabte (biologi og geografi). Voldsomme naturkatastrofer er som udgangspunkt menneskeskabte (geografi). Jeg kan godt forstå, at hovedpersonen valgte at løbe hjemmefra (sprogfag). Hvis det var mig, der havde været konge, havde jeg givet bønderne bedre vilkår (historie). Det er mere accepteret, at en dreng ofte skifter kæreste, end at en pige gør det (seksualundervisning). Når alle elever har placeret sig på linjen, vender man sig mod en makker og diskuterer, hvorfor man har placeret sig der, hvor man har. Til slut finder man sammen med en makker, der har en mening fjernt fra sin egen, og der tales igen om bevæggrund for placering. Læreren samler op i klassen ved at høre eleverne, hvorfor de har placeret sig, som de har.

16 Det kan være en god idé, at hver elev nedskriver det tal/den placering, hvor han/hun vil stå, inden han/hun placerer sig på linjen. På den måde sikres det, at man ikke vælger samme holdning som ens bedste klassekammerat. Ingen. Kan anvendes på alle. Udsagnet/opgaverammen tilpasses aldersgruppe og læringsniveau. Aktiviteten er mindre velegnet til et fag som matematik. Kan foregå overalt.

17 DE FIRE VERDENSHJØRNER et med aktiviteten er, at eleverne personligt tager stilling til et givent udsagn og herfra sætter egne holdninger i relation til andres. Aktiviteten minder om Holdningslinjer, men i stedet for at præsentere ét udsagn, som eleverne skal tage stilling til, præsenterer læreren nu fire forskellige udsagn, som eleverne skal forholde sig til. Hvert hjørne i klasseværelset repræsenterer et udsagn, og eleverne placerer sig i det hjørne, hvor de er mest enige. Læreren siger fx: I vores klasse er vi 1) kreative 2) gode til at hjælpe hinanden 3) gode til at arbejde koncentreret i et roligt miljø 4) fagligt dygtige Når alle elever har placeret sig, vender de sig mod en makker og diskuterer deres valg. Det er også en mulighed, at eleverne finder en makker fra det modsatte hjørne, som de diskuterer deres valg med. Læreren samler op til slut ved at spørge ind til nogle holdninger. Hvert hjørne kan få en nummer, altså fra 1-4, hvor 1 er mest uenig og 4 er mest enig. Efter udsagnet placerer eleverne sig det sted, der stemmer bedst overens med deres holdning. Aktiviteten kan også laves, når der skal arbejdes med forståelse af et fagligt stof, hvor læreren kommer med svarmuligheder, hvoraf kun den ene er rigtig. Eleverne skal så placere sig i det hjørne, som de mener, har det rigtige svar. Muligheder kan både bestå af ja, nej, nogle gange, aldrig eller hele sætninger, der definerer et svar. Det er også oplagt at bruge De fire verdenshjørner som repetition af fagligt stof som en form for multiple choice. Her kan diskussionsdelen udelades, og læreren kan nøjes med at give det rigtige svar, efter at eleverne har placeret sig. Det kan være en god idé at lade eleverne skrive deres valg ned, inden de går ud til hjørnerne. På den måde bliver de ikke påvirket af klassekammeraternes valg. Ingen. Kan anvendes på alle og i de fleste fag. Udsagnet/opgaverammen tilpasses aldersgruppe og læringsniveau. Kan foregå overalt, hvor der er fire hjørner.

18 TABELHOP et med aktiviteten er, at eleverne repeterer tillært stof, så det bliver sikkert indlært og forankres. OBS: Aktiviteten er i dette eksempel målrettet matematikundervisningen, men den kan i sin struktur og form tilpasses andre fag (se ). Eleverne skriver tal med kridt i skolegården, fra 0 til 20, 30 eller 40, afhængig af den valgte tabel. Tallene skal skrives på en række under hinanden med det største tal øverst, og så skal tabellen hoppes: Begynd stående med begge ben på 0 og hop med et ben på de tal, der ikke er med i tabellen, og med begge ben på de tal, der er med. Eleven kan sige tallene højt, mens han/hun hopper, men efterhånden kan eleven nøjes med kun at sige de tal, der er med i tabellen. Aktiviteten kan bruges i alle de fag, hvor der er stof, som skal sidde på rygraden. Den forudsætter, at eleverne i forvejen har en forståelse af stoffet, så de kan få gavn af øvelsens repetitive karakter. Eksempler: Bøjning af verber i tysk. Her kan man inddele et område i felter, der svarer til de 6 bøjningsformer. Hoppe en tidslinje i historie. Det kan både være handlingsrækkefølgen i en bestemt begivenhed (fx 2. Verdenskrig) eller et længere tidsrum som fx et århundrede. Fødekæder i natur/teknologi eller biologi. Det engelske alfabet. Sig bogstaverne højt, mens der hinkes og hop evt. med samlede ben på vokalerne. Kan også bruges til tallene. Lær en sang udenad i musik en verselinje pr. hop. Berettermodellens opbygning i dansk. Tegn spændingskurven op med kridt og hop langs med den, samtidig med at de forskellige elementer siges højt. Hop evt. med samlede ben ved point of no return og klimaks. Kridt eller andet, der kan markere en linje eller felter. Kan anvendes på alle og i de fleste fag. Helst udenfor eller et sted, hvor der kan markeres en linje på jorden eller gulvet og hvor der er plads til at hoppe.

19 TERNINGEVALUERING et med aktiviteten er, at eleverne repeterer og evaluerer på, hvad de har lært. Eleverne inddeles i grupper, der placerer sig i cirkler. Jo mere selvkørende eleverne er, jo flere grupper kan man lave, og jo flere elever kommer til orde. Det bedste flow opstår, når der etableres grupper á ca. 8 elever i hver. Hver gruppe får en stor 6- eller 12-sidet terning og et ark med spørgsmål. Arket består af en række spørgsmål fra 1-6 eller fra 1-12 (alt efter, hvilken terning der anvendes). Læreren, eller en elev fra hver gruppe, holder arket med spørgsmål og er oplæser. En elev starter med at kaste terningen til en anden elev i cirklen. Det tal, som tommelfingeren lander på, når terningen gribes, siges højt. Eksempelvis tallet 5. Oplæseren læser spørgsmål nr. 5 op, og eleven med terningen svarer så godt han/hun kan og kaster terningen videre til en ny elev, som svarer på det spørgsmål, som tommelfingeren lander på. Aktiviteten fortsætter, indtil læreren stopper tiden. Det er vigtigt at være opmærksom på, at alle elever får terningen og dermed svarer på spørgsmål. I de mindre klasser kan det være en fordel kun at lave én cirkel, hvor læreren læser op fra spørgsmålsarket. Oplæserrollen går på skift, så alle får mulighed for at svare. Eleverne laver deres egne spørgsmål. Aktiviteten kan også anvendes i eksempelvis, hvor spørgsmålene på arket bærer præg af, at man personligt skal tage stilling til et emne. En stor 6- eller 12-sidet terning til hver elevgruppe. I mangel af store terninger kan almindelige terninger bruges så trilles de blot til hinanden på gulvet i stedet for at kaste dem til hinanden. Ark med spørgsmål til hver gruppe. Kan anvendes i alle fag og på alle. Et sted, hvor der er plads til at danne cirkler. Det kan ofte lade sig gøre at være i klasselokalet ved at placere sig rundt om bordene.

20 ENIG UENIG et med aktiviteten er, at eleverne repeterer, hvad de har lært om et emne. Klasselokalet inddeles i 2 fiktive rum. Denne ene endevæg betyder ENIG og den anden endevæg betyder UENIG. Læreren læser nogle udsagn op, som eleverne skal erklære sig enige eller uenige i. Udsagnene tager afsæt i det faglige stof, som der netop er blevet arbejdet med. Eksempler: En ydre personkarakteristik beskriver personens væremåde (dansk), Primtal er et helt tal, der er større end 1, og som ikke er deleligt med andre hele positive tal end 1 og tallet selv (matematik) eller Christian d. 4 s regeringstid strakte sig fra (historie). Det kan være en hjælp at forklare, at man blot skal kunne svare ja eller nej på udsagnene. Ja = enig og nej = uenig. Lad eleverne udarbejde spørgsmålene, som de efterfølgende selv kan få lov til at læse op. Aktiviteten kan også anvendes i, hvor formålet ændres til, at eleverne skal kunne tage stilling til et emne og sætte egne holdninger i relation til andres. I denne type aktivitet vil udsagnene være af mere vurderende karakter, fx Det er vigtigt for ens venskaber, at man bruger meget tid på de sociale medier. Ingen. Kan tilpasses alle fag og. Kan foregå overalt.

Praksiseksempler Bevægelsesblomsten

Praksiseksempler Bevægelsesblomsten Praksiseksempler Bevægelsesblomsten Sådan bruger du Bevægelsesblomsten fortsat... 1 Ophængning i klassen...1 Planlægningsværktøj i teamet...1 Øvelse til teammødet... 1 Bevægelsesaktiviteter... 2 Forforståelse

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

FØLELSER OG SELVVÆRD

FØLELSER OG SELVVÆRD FØLELSER OG SELVVÆRD Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund.

Elevernes forforståelse skal aktiveres og de skal finde ud af, at de allerede ved meget om, hvad det vil sige at være sund. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundhed kan være mange

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A6 I SKOLE LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 40 substantiver og 40 verber relateret til skolen. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog.

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning

1. LÆRERVEJLEDNING. Hvad er mobning? Lærervejledning Lærervejledning 1. LÆRERVEJLEDNING Hvad er mobning? Mobning - det handler om udstødelse Mobning er et dårligt mønster i en gruppe, hvor nogen bliver udstødt fra fællesskabet. Det opstår typisk i grupper,

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Forløbet om følelser og selvværd kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for følelser og selvværd eller sundhed. Det er

Læs mere

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl

Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl Sproglig udvikling i Fælles Mål i alle fag Kl. 14.40-15.20 Dansk som andetsprog som dimension i fagene samt faglig læsning og skrivning er under overskriften Sproglig udvikling skrevet ind som tværgående

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS Lektionsplan 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem omformuleres, hvis eleverne

Læs mere

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med:

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med: Tilsynserklæring 2014-2015 Hammer Frie Privatskole Hammer Skolevej 1A, Hammer 4700 Næstved Skolekode: 280538 Tilsynsførende: Iben Lindemark Baggrund for tilsynet I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg

Læs mere

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning Fysisk aktivitet i den boglige undervisning 1 Battle Øve begreber, teorier og beregninger i de naturvidenskabelige fag Besvare redegørende eller analyserende spørgsmål af tekster i fx historie, samfundsfag

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring

Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring Kemi, fordi? Lærervejledning: Sprogbaseret læring 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb lægges vægt på, at eleverne udvikler et nuanceret fagsprog, hvor de bruger ord og begreber

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse.

Sammen skaber vi fortællingen om, at vi er en sund klasse. Formålet med introforløbet er at give eleverne en forståelse for, at vi sætter fokus på sundhed i dets brede og positive forstand. Det betyder, at eleverne får en forståelse for, at sundheden både vedrører

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk 4. - 5. klasse Indhold Bevægelsesfabrikken i dansk 4. 5. klasse... 1 Opgavebeskrivelse... 1 Undersøgelsesfasen... 1 Idéfasen... 1 Berettermodellen... 2 Storyboard

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M o o Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, der kan involvere alle i klassen og kan udføres med både store og små grupper. Eleverne får mulighed for aktivt

Læs mere

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk.

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk. Baggrund for materialet Materialet dækker over et undervisningsforløb på 5 lektioner a 45 minutter. To lektioner før besøget og ca 3 lektioner under besøget samt en kort evaluering som en del af konceptet.

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Føl ( g)mi g AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 5. 6. k l as s e Føl(g) mig Føl(g) mig - Et undervisningsforløb hvor der igennem drama stilles skarpt på stemmen og kroppen som kommunikationsmidler. Målgruppe

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Overordnede mål for 0-klasse Undervisningen i 0.klasse er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med barnets alsidige personlige udvikling, ved at give

Læs mere

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse.

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse. Til skolens forældre og bestyrelse. Jeg kan bekræfte, at undervisningssproget på skolen er dansk, og at skolens undervisning står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, herunder at den forbereder

Læs mere

Ideer til sproglige aktiviteter.

Ideer til sproglige aktiviteter. Matematikundervisning har gennem de senere år fokuseret på refleksion, problemløsning og kommunikation som både et mål og et middel i forhold til elevernes matematiske forståelse og begrebsudvikling. I

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Dette forløb er et introduktionsforløb til samfundsfag. Eleverne skal stifte bekendtskab med, hvad samfundsfags indhold og metoder er. I samfundsfag skal eleverne blandt

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Overordnet. Læringsmål

Overordnet. Læringsmål I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber

TROPICAL ZOO. Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Dyret i dig - A-B-E for en dag Lærerark - baggrundsviden: De tre aber Colobusabe Lige som vi mennesker bruger colobusaber i høj grad deres ansigt til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by

Undervisningsforløb 6M. - Ringsted by Undervisningsforløb 6M - Ringsted by Baggrund for forløbet: Forløbet er udarbejdet af Mette Pedersen til en modtageklasse på mellemtrinnet på Dagmarskolen i Ringsted. Forud for forløbet besluttes det,

Læs mere

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1

Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet. Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet 1 2 Bevægelsesglæde i udskolingen en eksemplarisk aktivitet Indhold 1 Introduktion 4 2 Runde

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

INSPIRATIONSKOMPENDIE

INSPIRATIONSKOMPENDIE INSPIRATIONSKOMPENDIE Aktivlæring i din undervisning Folkeskolekompendie Udarbejdet af ATiB Indledning. I dette kompendie finder du inspiration til inddragelsen af motion og bevægelse som et fagligt understøttende

Læs mere

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse

RELATIONER TEORI METODE PRAKSIS. Målgruppe. Mål. Varighed Forberedelse DRILLE MED NAVNE Målgruppe Nye elevhold, hvor eleverne ikke kender hinandens navne endnu. Ikke alt for store grupper. Mål - At lære hinanden at kende - At opnå en høj grad af koncentration Varighed Varigheden

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen?

Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Navn: Hvad er en gruppe, og hvorfor er det vigtigt at være en del af gruppen? Dato: Kapitel 7: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 I kapitel 7 i Børnenes lærebog ser vi på, hvad det betyder at være en del af en gruppe,

Læs mere

U nd ervis n i ng sma teriale - elev

U nd ervis n i ng sma teriale - elev EUROpAMESTEREN U nd ervis n i ng sma teriale - elev Dansk, Samfundsfag, Drama, Billedkunst, Idræt Fra 10 år P roduce re t af Te at e r O i s a m a r b e jd e m e d Nør r e g a a r d s Te a t e r Medvi

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: god tone blandt børn og voksne giver mindre mobning. forskel på, hvad børn og voksne synes er ok rent sprogligt. Formål Nogen vil måske mene, at sproget i kampagnen er

Læs mere

Målstyret læring. Sommeruni 2015

Målstyret læring. Sommeruni 2015 Målstyret læring Sommeruni 2015 Dagens Program 8.30-11.30 Check-in og hvem er vi? Hvad er målstyret læring? Synlig læring Måltaksonomier 11.30-12.30 Frokost 12.30-14.30 ( og kage) Tegn Kriterier for målopfyldelse

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere