Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler"

Transkript

1 Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler

2 Udviklingen i håndteringen af levnedsmidler Fordelene ved at opbevare ferskvarer på køl har været kendt længe. I Kina har man kunnet spore metoden med at bruge is til nedkøling af levnedsmidler helt tilbage til år 1100 f. Kr., og helt op i 1950 erne brugte man i mange lande is til nedkøling i de varme sommermåneder. De første, der begyndte at bruge kommerciel mekanisk køling, var bryggerierne. Europas første kommercielle kølerum blev bygget i London i 1881 og i Bremen i Det var også i denne periode, at det for første gang blev muligt at transportere store mængder frossent kød sikkert fra Sydamerika og Australien til Europa. I slutningen af 1930 erne blev de isafkølede rum, som blev anvendt af slagtere og kyllinge- og fiskehandlere, erstattet af mekanisk nedfrosne rum. Efter anden verdenskrig begyndte man at se de infrastrukturelle forandringer. Selvbetjeningsbutikker begyndte at dukke op sammen med køle- og fryseskabe. Men de første frysere i 1940 erne blev stadig tømt i sommermånederne, hvor man kunne få friske grøntsager. En omvæltning blev sat i gang Der skete en stor forandring, da Clarence Birdseye konstruerede en speciel fryser til emballerede levneds midler. I begyndelsen af 1930 erne begyndte forbrugerne at blive stadig mere opmærksomme på hans frosne produkter. Men den store omvæltning, som gjorde frosne levnedsmidler af høj kvalitet tilgængelige for den almindelige forbruger, kom i slutningen af 1950 erne fra en svensk virksomhed, da Bring Frigoscandias frysere blev udviklet. Teknologien for frossen mad har haft en stor indvirkning på de store socioøkonomiske og kulturelle forandringer, der har fundet sted i de sidste 50 år. En af de vigtigste faktorer er fast food-konceptet. En stor andel af disse produkter udgøres helt og holdent af dybfrosne hel- og halvfabrikata. Brugen af nedkøling i håndteringen af levnedsmidler har resulteret i en global revolution i både industri- og udviklingslandene. Den skandinaviske kompetence og teknologi har spillet, og spiller naturligvis fortsat, en meget vigtig rolle i denne udvikling.

3 Høj kvalitet et ledeord At definere levnedsmiddelkvalitet kan være problematisk. I de senere år er antallet af kvalitetsnormer, som berører forbrugerne, steget dramatisk. Forbrugerne er ganske enkelt blevet mere sofistikerede og krævende. Ud over kravet om sikker og næringsrig mad står kravet om frisk mad højt på forbrugernes dagsorden. Produktets holdbarhed er vigtig. Kemiske og fysiske analyser hjælper ikke den almindelige forbruger til at vurdere kvaliteten af et levnedsmiddel det er normalt de sensoriske og fysiske egenskaber som udseende, lugt og smag, der afgør, hvad der er god kvalitet. At varen er frisk er et af de vigtigste krav fra forbrugerne. For de fleste moderne forbrugere betyder frisk, at den oprindelige kvalitet er bevaret, og at produktet ikke på nogen måde er forringet, forandret eller gammelt. Produkter, der f.eks. er saltede, gærede, røgede, tørrede eller konserverede, betragtes derfor ikke som friske varer. Større bevidsthed blandt forbrugerne Der skelnes mellem to kvalitetsnormer, når vi taler om holdbarhed og salgbarhed. Den nedre grænse er acceptgrænsen. Under acceptgrænsen er produktet så forandret, at det ikke kan accepteres som mad. Et andet udtryk for denne grænse er sidste salgsdato. Den øvre grænse er knap mærkbare forandringer. Knap mærkbare forandringer er, når de første forandringer i produktets egenskaber kan ses eller bevises. Et andet udtryk for denne grænse er datoen bedst før. Det er vigtigt at bemærke, at dagens forbrugere er meget kvalitetsbevidste og har en lav tolerance over for kølede eller frosne produkter, som viser det mindste tegn på forringelse. Bedst før -datoen er med andre ord kritisk. Stræk grænsen for det mulige Nyfanget torsk passerer acceptgrænsen på mindre end 24 timer, hvis den opbevares i rumtemperatur. Nedkøles den derimod til 0 ºC, kan den holde sig i 10 til 14 dage. Hvis torsken fryses, kan den bevare sit kvalitetsniveau i 12 til 18 måneder, afhængig af emballage og opbevaringstemperatur. De første små forandringer (eller knap mærkbare forandringer ) kan derimod påvises efter 4-6 timer, 4-6 dage og 4-6 måneder alt afhængig af opbevaringsformerne som nævnt ovenfor. Det betyder, at jo lavere en temperatur en vare nedkøles til, jo langsommere forringes produktets kvalitet, og produktets salgbarhed forlænges dermed betydeligt.

4 Betydningen af professionel håndtering Alle levnedsmidler taber i kvalitet under opbevaring og håndtering. Dette skyldes mikrobiologisk aktivitet samt kemiske, biokemiske og fysiske reaktioner. En del af disse forandringer er både ønskede og nødvendige, for at man skal kunne opnå de egenskaber, som kunden ønsker. Et eksempel på dette er, når proteinet i kød nedbrydes og tilfører smag og struktur eller den modningsproces, frugt undergår. Mikroorganismer findes overalt i store mængder og store variationer. De er nødvendige for den naturlige livscyklus. Men selv om mange af de mikroorganismer, der findes naturligt i maden, er både ønskværdige og væsentlige, kan de forårsage en produktforringelse og dermed ubehag for mennesker. Mikroorganismer skader levnedsmidlerne ved at nedbryde protein, fedt og kulhydrater somme tider ved at gå i en forbindelse med hinanden, som både lugter og smager grimt. Visse mikroorganismer fører til madforgiftning eller andet ubehag blot ved deres tilstedeværelse eller gennem de giftige emner, som de skaber i maden. Det er let at forstå, hvor vigtigt det er at begrænse væksten af mikroorganismer under håndteringen af levnedsmidler, når forskningen i den industrialiserede verden viser, at ca. 10 % af befolkningen hvert år rammes af madrelaterede sygdomme. Forskning i Sverige viser, at mellem og personer hvert år bliver syge af vand eller mad af dårlig kvalitet.

5 Lav temperatur skaber høj kvalitet Alle kemiske og enzymatiske processer kan minimeres gennem hygiejnisk håndtering, lavt vandindhold, minimering af syre og lys samt lav temperatur. Når temperaturen sænkes, mindskes hastigheden hvormed kvaliteten forringes betydeligt. Desværre mindskes kødets mørhed samtidig gennem kemiske og enzymatiske forandringer. Holdbarheden af kølet og dybfrossen mad varierer meget fra nogle få timer til nogle uger eller måneder for kølet mad til mange år for dybfrosne produkter. Genetiske faktorer, art og dyrknings-/opvækstmetoder påvirker alt sammen lagringstiden. Den påvirkes også af den måde, hvorpå produktet behandles efter høst, fangst eller slagtning. Ud over lagringstemperatur påvirkes holdbarheden også af faktorer som f.eks. graden af forarbejdning, hvilken metode der er anvendt ved nedkøling og nedfrysning, valget af emballage samt den omgivende atmosfære. Holdbarheden påvirkes betydeligt ved bearbejdning af et råmateriale til et mere forædlet produkt. F.eks. reduceres holdbarheden for kølet fisk med 50 %, når den fileteres. Hvis icebergsalat skæres i stykker, øges nedbrydningsgraden med 50 % ved +5 C og med næsten 100 % ved +10 C. Ændringer i procesteknologien kan gøre en stor forskel, når det drejer sig om holdbarhed. Da dybfrostindustrien var i sin ungdom, troede man længe, at det var nok med en opbevaringstemperatur på -18 C. Men der er i de seneste 50 år påvist en række fordele ved en lavere temperatur gennem et stort antal videnskabelige forsøg. Det samme gælder for madvarer på køl. Med undtagelse af en del frugt og grøntsager er det en tommelfingerregel, at jo lavere temperatur, jo bedre bevares kvaliteten.

6 Levnedsmidler på køl kræver optimal balance Definitionen på kølet mad er, at temperaturen befinder sig under rumtemperatur, men over produktets frysetemperatur. I praksis betyder det, at levnedsmidlet håndteres og opbevares ved en temperatur på mellem -2 og +8 C. Den optimale temperatur varierer fra produkt til produkt. Nogle produkter opbevares ved en noget højere temperatur. Bananer skal f.eks. normalt opbevares ved en temperatur på mellem +12 og +14 C. De fleste produkter har bedst af at blive kølet hurtigt ned. Blot at placere produktet i et kølerum (efter høst, fangst, slagtning eller produktion) kan føre til en betydelig kvalitetsforringelse og begrænset holdbarhed. Det kan til og med føre til en sundhedsrisiko, hvis produktets temperatur er tilstrækkeligt høj til at øge de sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Det er derfor af stor betydning, at produktet straks køles ned til den korrekte temperatur. Optimal balance er nøglen Under den efterfølgende opbevaring og distribution skal temperatur og relativ luftfugtighed (RH) være jævn og så tæt på produktets idealværdi som muligt. For kød og fisk skal temperaturen være så tæt på produktets frysepunkt som muligt for på den måde at minimere mikroorganismernes vækst. Opbevaring og transport skal normalt ske ved en temperatur på mellem +2 og +4 C, bortset fra iset fisk, der normalt holder en lavere temperatur. Selv så små variationer som +/-1 C kan reducere holdbarheden af visse levnedsmidler betydeligt. Visse grøntsager kan f.eks. rammes af frostskader, selv om temperaturen ved opbevaringen er langt over deres frysepunkt. At holde en korrekt og stabil luftfugtighed er væsentligt for at optimere uemballerede produkters holdbarhed, da udtørring påvirker både den fysiske og den oplevede kvalitet. Udtørring betyder også, at produktets vægt mindskes, hvilket medfører økonomiske tab. Den relative luftfugtighed (RH) for frugt og grøntsager skal være mindst 90 % og for produkter som dild, persille, salat og spinat mere end 90 %, hvis produktet er uemballeret. Bland ikke levnedsmidlerne! Ethylen gør agurkerne gule og vandede, får dild til at miste sin smag efter et par timer, giver gulerødder en bitter smag, løg en mildere smag og får blomster til at visne hurtigere. Ved fælles opbevaring og transport af forskellige produkter bør de mikrobiologiske forudsætninger og levnedsmidlets følsomhed over for andre produkter, der afgiver gasser, overvejes grundigt. Et eksempel er rodfrugter, som ikke må håndteres eller opbevares sammen med uemballeret kød. Holdbarheden kan forlænges ved at ændre sammensætningen i opbevaringsatmosfæren, enten i opbevarings rummet eller i produktets emballage. Forandringer i opbevaringsatmosfæren kan sænke den mikrobiologiske vækst, hastigheden af gasafgivelse og de kemiske forandringer, der kræver syre, hvilket resulterer i forlænget holdbarhed. Der bliver på den måde også mindre behov for tilsætningsstoffer som f.eks. konserveringsmiddel.

7 Dybfrosne levnedsmidler jo koldere, jo bedre Dybfrosne levnedsmidler er mad, som er nedfrosset i udstyr, der er specielt udviklet til at holde en jævn temperatur på -18 C, og som er opbevaret og distribueret ved samme temperatur eller lavere efter indfrysningsprocessen. Den store forskel mellem kølet og dybfrossen mad er, at den frosne har en længere holdbarhed. Hovedårsagen til denne forlængede holdbarhed er, at produktets indhold af vand er omdannet til is og ikke længere er udsat for en mikrobiologisk vækst. Dette skyldes, at hastigheden, hvormed de forskellige nedbrydningsprocesser sker, er temperaturafhængig. Betydningen af vand Hovedkomponenten i al mad er vand, som omdannes til is under frysning. Dette sker i tre trin. Først køles produktet ned til dets frysepunkt, den såkaldte supernedkøling. Denne følges af en lille temperaturforhøjelse og derefter en fase, hvor produktets indhold af vand omdannes til is. Dette sker normalt ved en temperatur på mellem -1 og -8 C. Indfrysningen sker således gradvist. Tab af væske under optøning viser, hvor meget indfrysningshastigheden betyder. Væsketab omfatter ikke bare tab af vand, som påvirker saftigheden og strukturen, men også tab af næringsstoffer og smag. Kriterier, der alle påvirker produktets værdi i negativ retning. Hurtig indfrysning resulterer normalt i små iskrystaller, mens langsom indfrysning skaber store krystaller. Indfrysning resulterer derfor normalt i mange forskellige krystalstørrelser, da indfrysningshastigheden varierer fra produktets ydre til dets kerne. En vis udtørring under frysning er uundgåelig, hvis ikke produktet er vakuumpakket i et vandtæt materiale. Udtørringen afhænger for en stor del af indfrysningsgraden jo hurtigere indfrysning, jo mindre udtørring.

8 Mikrobiologisk vækst Den mikrobiologiske vækst standser, når temperaturen synker til under -10 C. Mikrobiologiske forandringer er derfor som regel ikke noget problem under indfrysningsprocessen. Men trods den minimale risiko er det vigtigt, at frysemetoden er tilpasset, så risikoen for mikrobiologisk vækst under indfrysningen minimeres. Den mikrobiologiske vækst stiger ved opskæring af kød, da forureningen stiger, når overfladen bliver større. Den mikrobiologiske belastning øges med andre ord, hver gang man skærer i kødet. Fars er derfor meget mere følsomt end stykker af kød, som igen er mere følsomme end store stege. Kvalitetsforandringer under opbevaring på frost Når produktets temperatur synker til under -10 C, sker der kvalitetsforandringer på grund af kemiske, biokemiske og fysiske reaktioner. Nogle af de forandringer, der er mest almindelige under opbevaring på frost er oxidation af fedt, proteindenaturering, misfarvning, genkrystallisering af allerede eksisterende krystaller og udtørring. Flere af disse forandringer interagerer med hinanden. Mængden af vand, som produktet mister og forskellen i iskrystallernes størrelse spiller også en stor rolle, når det gælder en af de vigtigste fysiske forandringer under opbevaring, nemlig genkrystallisering. Der finder en vis grad af genkrystallisering sted ved en jævn temperatur, når de store iskrystaller vokser på de små krystallers bekostning. Men den største del af genkrystalliseringen sker dog, når opbevaringstemperaturen varierer. Udtørring sker ikke kun under frysning, men også under opbevaring og forårsages af, at isen sublimerer. Vandmolekylerne omdannes direkte fra is til damp. Sublimering kan føre til såkaldt frysebrænding, som er en uoprettelig og meget alvorlig udtørring af overfladen. Denne udtørring er normalt så alvorlig, at den kan føre til proteinnedbrydning og øget oxidering af overfladen. En lav og jævn temperatur er vigtig for at undgå udtørring. Jo koldere, jo bedre Holdbarheden påvirkes af mange faktorer. Den mest åbenbare er opbevaringstemperaturen: Jo lavere temperatur, jo langsommere sker de skadelige reaktioner. Som følge heraf sker den kommercielle håndtering af dybfrosne levnedsmidler ved en betydeligt lavere temperatur end de -18 C, som de internationale og nationale regler og bestemmelser tilsiger.

9 Betydningen af korrekt optøning Indfrysnings- og opbevaringsprocesserne er ikke de eneste faktorer, der påvirker forbrugerens oplevelse af dybfrosne levnedsmidler. Optøning og tilberedning spiller også en stor rolle. Med undtagelse af is og visse andre produkter, forbruges frossen mad i optøet eller tilberedt form. Optøning er i princippet altså det modsatte af nedfrysning. Den samme mængde energi, der fjernes ved frysning, skal tilføres produktet. Forskellen i tids- og temperaturforløb for de to processer er derimod betydelig. Optøning tager meget længere tid end nedfrysning som følge af de forandrede fysiske egenskaber. Når det gælder emballerede forbrugerprodukter, er det en gylden regel at følge producentens anvisninger. Mange produkter kan tilberedes uden først at være tøet op. Kød- og fiskeprodukter lægges direkte på stegpanden, i gryden eller i ovnen. Grøntsager hældes direkte i kogende vand. Storkøkkener har udviklet særlige optøningsprocesser på grund af de større voluminer, de håndterer, i forhold til almindelige mindre husholdninger. Ved industriel optøning er tids- og temperaturforløbet tilpasset til det pågældende produkt. Under optøning stiger kvalitetsforringelsen, når temperaturen stiger, for siden at gå tilbage til den samme hastighed som før nedfrysningen. Den mikrobiologiske vækst begynder, når produkttemperaturen er steget til 0 C, men er relativt langsom op til +10 C, da mikroorganismerne til at begynde med er i standby.

10 Distributionen et vigtigt led i levnedsmiddelkæden Det primære mål med al levnedsmiddeldistribution er at flytte produktet så omkostningseffektivt som muligt, samtidig med at kvaliteten i videst mulig grad bevares. Med undtagelse af direkte leverancer fra producent til forbruger kræver al distribution, at kølede og frosne varer gennemgår en række transport- og håndteringstrin på deres vej til forbrugeren. Sker disse aktiviteter ikke under veletablerede og temperaturkontrollerede forhold, kan distributionen forringe produktets form, kvalitet og værdi for forbrugeren i betydelig grad. Håndteringens effektivitet påvirker i høj grad produkttemperaturen. De seneste års forskning har vist, at temperaturvariationerne for frosne levnedsmidler ligger på omkring 0-3 C i de tidligste trin og 0-5 C i de senere trin i distributionskæden. For at kunne overholde den lovpligtige maksimumtemperatur på -18 C i dagligvarehandlen og cateringbranchen er det nødvendigt at have betydeligt lavere temperaturer i de første trin i den ubrudte dybfrysningskæde. Selv om kølede levnedsmidler leder varme dårligere end dybfrosne levnedsmidler, er håndteringsprocesserne mere afgørende for de kølede levnedsmidler, da den kritiske temperaturs spændvidde er mindre.

11 En branche i stadig udvikling Den årlige vækst i sektoren for frosne levnedsmidler ligger på mellem 4 og 6 % i den industrialiserede verden. I udviklingslandene, hvor man stræber efter en højere levnedsmiddelkvalitet, er væksten endnu højere. Sektoren for kølede levnedsmidler viser samme vækst, og i en del lande er væksten til og med højere end for frosne levnedsmidler. I de seneste år er der blevet forsket mere i og udviklet mere teknik til håndtering og distribution af dybfrosne levnedsmidler end til kølede levnedsmidler. Men de strukturelle forandringer, der er sket i levnedsmiddeldistributionen, som fokuserer på endnu større producenter, øget centralisering af distributionskanalerne samt større og færre butikker, gør, at forbrugernes behov og krav stiger, når det gælder netop kølet mad. Centraliseringen har naturligvis genereret betydelige omkostningsbesparelser, men også længere transporter, og i visse tilfælde en længere leveringstid, inden produktet når ud til forbrugeren. Der forskes til stadighed i håndtering og distribution af både kølede og frosne levnedsmidler. Forskningen skaber øget forståelse og viden og en teknisk udvikling, som gør, at vi kan leve op til forbrugernes fremtidige krav på en optimal måde. I de senere år er de berørte parter inden for såvel den kølede som den frosne levnedsmiddeldistribution blevet enige om regler og anbefalinger til håndtering, opbevaring og transport af de vigtigste levnedsmidler. Bring Frigoscandia Distribution har med sin mangeårige erfaring og forskning spillet en afgørende rolle i dette arbejde. Vi ved, at langsigtet udvikling skal omfatte muligheder for strukturelle forandringer som f.eks. ny teknologi, samtidig med at der tages hensyn til økonomiske og miljø-, kvalitetsog sikkerhedsmæssige aspekter. For at opnå et optimalt resultat er det derfor nødvendigt, at fremtidens arbejde inden for forskning og udvikling udføres i et tværvidenskabeligt team.

Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde.

Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. 1 Test af laks Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. Danskerne spiser for lidt fisk selv om vi er omgivet

Læs mere

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE Der er i dag stor fokus på fødevarer og dermed også på fødevareindustrien. Forbrugerne stiller stadig større krav til blandt andet

Læs mere

Kvalitet og holdbarhed Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen

Kvalitet og holdbarhed Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen Fra bogen: Konserveringsteknik, bind 1 Leif Bøgh-Sørensen og Peter Zeuthen 2. udgave 2004, kapitel 1 1. e-bogskapitel 2013 Samfundslitteratur, 2004 Omslag og sats: SL

Læs mere

God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel?

God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel? Flemming Jessen & Jette Nielsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Fiskeindustriel Forskning God og dårlig frossen fisk hvorfor er der forskel? Frysning er den mest anvendte konserveringsform

Læs mere

FOOD LINE RENE GASSER GASBLANDINGER NITROGEN FRYSNING & KØLING MA-PAKNING UDSTYR. version 2012/10

FOOD LINE RENE GASSER GASBLANDINGER NITROGEN FRYSNING & KØLING MA-PAKNING UDSTYR. version 2012/10 FOOD LINE RENE GASSER GASBLANDINGER NITROGEN FRYSNING & KØLING MA-PAKNING UDSTYR version 2012/10 FOOD LINE Der er i dag stor fokus på fødevarer og dermed også på fødevareindustrien. Forbrugerne stiller

Læs mere

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT

AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT AKTIVITET 4: OPBEVAR FØDEVARER KORREKT Læringsmål Du kan fortælle, hvordan forskellige fødevarer skal opbevares. Du kan tjekke en fødevares friskhed ved at bruge dine sanser. Fødevarer skal opbevares korrekt

Læs mere

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen...

Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... Inspiration fra Royal Greenland Smag forskellen... 2 Inspiration til mere fisk på menuen fra Royal Greenland... Hvordan kan vi hjælpe dig med at få mere fisk på menuen? Vi har et meget spændende sortiment

Læs mere

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 Senest opdateret: Januar 2009 Siden 1990 har der eksisteret handelsnormer for fjerkrækød, der omsættes indenfor EU. Handelsnormerne er et sæt spilleregler for, hvordan

Læs mere

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER!

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER! TØR DU FODRE DIN HUND MED RÅ KOST? ELLER TØR DU VIRKELIG LADE VÆRE? DET HANDLER IKKE OM AT HELBREDE SYGDOMME, MEN OM AT SKABE SUNDHED LIVSSTIL OG IKKE LIVSSTILSSYGDOMME! DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG

Læs mere

Køle-/fryseskab, 186 cm Front i stål med easyclean, sider i sølvgrå KG 36EMI41

Køle-/fryseskab, 186 cm Front i stål med easyclean, sider i sølvgrå KG 36EMI41 stål-easyclean 9495 kr* KG 36EMW41 hvid 8695 kr* *Vejledende pris Miljøafgift på 8 kr eks. moms. Produktegenskaber k Energiklasse: A+++, 149 kwh/år k Elektronisk temperaturstyring, kan aflæses digitalt

Læs mere

BRUG AF FRYSEREN. Igangsætning af fryseren

BRUG AF FRYSEREN. Igangsætning af fryseren BRUG AF FRYSEREN I denne fryser kan der opbevares fødevarer, der allerede er frosne, ligesom der kan nedfryses friske madvarer. Igangsætning af fryseren Det er unødvendigt at indstille fryserens temperatur

Læs mere

GELÉRUGBRØD. 17-06-2015 Erfaring Udfordring - Implementering

GELÉRUGBRØD. 17-06-2015 Erfaring Udfordring - Implementering GELÉRUGBRØD 17-06-2015 Erfaring Udfordring - Implementering Et praktikforløb der har haft til mål at implementere gelerugbrød som tilbud til terapeutisk spisning på Skejby Sygehus i samarbejde med Centralkøkkenet

Læs mere

MANUAL TIL IS MASKINE

MANUAL TIL IS MASKINE MANUAL TIL IS MASKINE VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER Læs hele vejledningen grundigt før brug. Tag stikket ud af stikkontankten før montering, adskillelse, eller rengørelse af dele. Børn bør ikke bruge denne

Læs mere

Opbevaringsguide til frugt & grønt

Opbevaringsguide til frugt & grønt Opbevaringsguide til frugt & grønt A Agurk skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe. Aubergine kan opbevares både på køl og ved stuetemperatur. Holdbarheden er dog længst ved en temperatur omkring

Læs mere

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575

Mærkning af kød. 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 NOTAT 15. september 2006 J.nr.: 2006-20-23-01575 Mærkning af kød Dette notat omhandler kun kød, dvs. fersk kød, hakket kød, tilberedt kød og kødprodukter. Når der enkelte steder i notatet anvendes udtrykket

Læs mere

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22

DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 DANSK Brugervejledning Side 4 SUOMI Käyttöohje Sivu 10 NORSK Bruksanvisning Side 16 SVENSKA Bruksanvisning Sidan 22 3 FØRSTE GANGS BRUG Tilslut skabet til elforsyningen. På modeller med elektronik kan

Læs mere

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring

FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring 18-03-2015 1-1811-8/1/ANP Version 4 FAQ: Ofte stillede spørgsmål om spædbørns ernæring Dokumentet opdateres løbende i takt med Sundhedsstyrelsen modtager spørgsmål til de nye anbefalinger Hvorfor kommer

Læs mere

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73

KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 KØLESKAB MED ENKELT DØR MODEL NR.:K73 INDHOLDSFORTEGNELSE Generel beskrivelse ------------------------------------------------------------------------------------------ 1 Transport og håndtering ------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad

ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad ናይ መጀመርያ ብማንካ ዝብላዕ መግቢልሙድ ገዓት ዕፉን Den første skemad Dansk - tigrinsk Sundhedsplejen Brønderslev Kommune Tilberedning af den første skemad Ved tilberedning af kogt frugt og grønt til barnet er det godt:

Læs mere

muslinger Limfjords- Håndtering, opskrifter og historie

muslinger Limfjords- Håndtering, opskrifter og historie muslinger Limfjords- Håndtering, opskrifter og historie Så nemt er det Skyl de friske muslinger i rindende, koldt vand. Skrub dem eventuelt med en børste. Træk de små tråde det såkaldte skæg af. Tryk på

Læs mere

Holdbarhed på fødevarer

Holdbarhed på fødevarer 17. september 2013 Holdbarhed på fødevarer Holdbarhedsmærkning generelt Færdigpakkede fødevarer skal som udgangspunkt mærkes med en holdbarhedsdato. Der eksisterer to former for holdbarhedsmærkning sidste

Læs mere

FREMSTILLING OG HOLDBARHED AF MASKINSEPARERET FISKEKØD, HAKKET FISKEKØD OG FISKEFARS

FREMSTILLING OG HOLDBARHED AF MASKINSEPARERET FISKEKØD, HAKKET FISKEKØD OG FISKEFARS Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: Fødevarestyrelsen Enhed/initialer: 280, Foder- og Fødevaresikkerhed / CSF/HE Sagsnr.: 2014-28-33-00002 Dato: 10-04-2014 UDKAST FREMSTILLING OG

Læs mere

Huskeregler for god køkkenhygiejne

Huskeregler for god køkkenhygiejne Huskeregler for god køkkenhygiejne 10 huskeregler 1) Tag ringe, ur og armbånd af ved madlavning. 2) Bær forklæde. 3) Vask dine hænder, gerne helt op til albuerne, i 15 sek. 4) Vask hænder ved hvert nyt

Læs mere

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter:

Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: Skotsk fåreavlsekspert til danske lammeproducenter: -Lammene skal gøres hurtigt færdig efter fravænning og helst slagtes ved 100 dages alderen, hvis man skal undgå at misbruge godt foder. Og det mål nås

Læs mere

Ø ko n o m i s ke f o rd e l e ve d r e n l u f t. Camfil Farr clean air solutions

Ø ko n o m i s ke f o rd e l e ve d r e n l u f t. Camfil Farr clean air solutions Ø ko n o m i s ke f o rd e l e ve d r e n l u f t Camfil Farr Segment brochure LC C L iv s cy k l u s o m ko s t n i n ge r Camfil Farr clean air solutions H va d ko s t e r re n l u f t I et ventilationsanlæg

Læs mere

Kolde facts for friskere fødevarer.

Kolde facts for friskere fødevarer. 2012 BSH Hvidevarer A/S Ret til ændringer forbeholdes. Forbehold for trykfejl. R16 194 372 0 4/2012 BSH Hvidevarer A/S Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 siemens-home.dk Kolde facts for friskere

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden Indholdsfortegnelse Gældende program - del 1 1. Egenkontrol for rejekoger 2. Egenkontrol for frysefartøjer Vejledende program - del 2 1. Egenkontrol

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Information til forældre Flaskeernæring til børn H.C. Andersen Børnehospital Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Amning eller sutteflaske At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for

Læs mere

ERNÆRINGSPRODUKTER. Ernæringen du behøver Smagen du vil ha

ERNÆRINGSPRODUKTER. Ernæringen du behøver Smagen du vil ha ERNÆRINGSPRODUKTER Ernæringen du behøver Smagen du vil ha Vi præsenterer Fresubin er en række ernæringsprodukter til dig, der har brug for tilskud af energi og protein. De smager godt, og kombineret med

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing Vibeke Lund Sukkersherif & Sundhedscoach prof.bachelor i human ernæring Slotsgade 65, B2 3400 Hillerød Telefon: 70 28 10 38 mail@thesweetcompany.dk www.thesweetcompany.dk www.facebook.com/ thesweetcompany.

Læs mere

Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker

Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker Fremstilling af varmebehandlede kødprodukter En guide til slagterbutikker 1 Varmebehandlede kødprodukter I denne guide beskrives nogle metoder, der hyppigt anvendes ved frems lling af kødprodukter, som

Læs mere

Starterkulturer & Probiotika

Starterkulturer & Probiotika Starterkulturer & Probiotika på godt og ondt CED / Innovation Michelle M. Madsen Chr. Hansen A/S Senior Drying Scientist Bøge Allé 10-12 DK-2970 Hørsholm Denmark Tel +45 4574 7474 Dir +45 4574 8491 Fax

Læs mere

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675

Din brugermanual ZANUSSI ZV230MR http://da.yourpdfguides.com/dref/665675 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i ZANUSSI ZV230MR i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen Bagom spiret frø v./jørgen Møller Hansen Først. I mange (alle) bøger om det at passe frøædende fugle står der om spiret frø, og hvor godt det er. Er det nu så godt, som alle siger? Det vil vi prøve at

Læs mere

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg!

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg! Æggets dag 2015 Optimal tilberedning af æg Udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America s Test Kitchen og testet i et forbrugerkøkken af Grethe

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Ernæringsindsatser på Abildgården

Ernæringsindsatser på Abildgården Ernæringsindsatser på Abildgården Ernæring I Aarhus har man lavet en kostpolitik for et lokalcenter, der omfatter forskellige ernæringsindsatser. Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle? Formålet med

Læs mere

For øjeblikkelig frigivelse

For øjeblikkelig frigivelse For øjeblikkelig frigivelse Kontakt: Seco Tools A/S Park Allé 350A 2605 Brøndby Jannie CHRISTIANSEN Telefon: +45-23453464 E-mail: jannie.christiansen@secotools.com www.secotools.com Nye værktøjer og strategier

Læs mere

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring?

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? 1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? Reglerne for kølemidler er ændret på flere områder. For de virksomheder der bruger kunstige kølemidler, kan det medføre problemer med at overholde

Læs mere

Uddrag af lovstof. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen)

Uddrag af lovstof. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen) Uddrag af lovstof EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (Hygiejneforordningen) Kapitel II Artikel 5 Egenkontrol Risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter

Læs mere

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug.

Mål, tidsforbrug og baggrund. Landbrug Målet er, at eleverne reflekterer over, hvad de forbinder med landbrug. rne i elevhæftet Der er 27 forslag til opgaver i elevhæftet. Du kan vælge dem, som du synes passer bedst til din undervisning og elevernes forudsætninger. rne giver eleverne mulighed for at tilegne sig

Læs mere

www.flensted.dk Flensted kartoffelvarianter - høj kvalitet og god smag hver gang mad med værdi...

www.flensted.dk Flensted kartoffelvarianter - høj kvalitet og god smag hver gang mad med værdi... www.flensted.dk Flensted kartoffelvarianter - høj kvalitet og god smag hver gang mad med værdi... Flensted kartofler Kvalitetsråvarer: Flensted kartofler er produceret af højkvalitetsråvarer, som stort

Læs mere

Hvad siger forskningen om mad til ældre?

Hvad siger forskningen om mad til ældre? Hvad siger forskningen om mad til ældre? Professor Arne Astrup Institut for Idræt og Ernæring Christiansborg den 7. januar 2016 Dias 1 Department of Food Science Demografisk udvikling hos seniorer i Danmark

Læs mere

Kolde facts for friskere fødevarer.

Kolde facts for friskere fødevarer. Kolde facts for friskere fødevarer. siemens-home.dk Siemens. Fremtiden flytter ind. Hold hovedet koldt og sænk dine energiudgifter. Det var med stor forbløffelse, at folk kiggede ind i det første køleskab

Læs mere

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Dagpleje har valgt at udarbejde en kostpolitik, hvor vi arbejder for en sund dansk kost. Vi tilstræber, at alle produkter er

Læs mere

Friske fisk om kvalitet og holdbarhed

Friske fisk om kvalitet og holdbarhed Kapitel 3 side 31 Friske fisk om kvalitet og holdbarhed I fremtidens fiskeri er der næppe de store muligheder for at øge sin indtjening ved at fange flere fisk. Indtjeningen skal derimod forøges ved at

Læs mere

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer

Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Vejledende notat om holdbarhedsmærkning af fødevarer Holdbarhedsmærkning generelt Færdigpakkede fødevarer skal som udgangspunkt mærkes med en holdbarhedsdato. Der eksisterer to former for holdbarhedsmærkning

Læs mere

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8

viden vækst balance -en powerfood Æg - en powerfood 1/8 viden vækst balance Æg -en powerfood 1/8 fakta et æg har alt, hvad der skal til for at bygge en kylling. det betyder, at ægget indeholder næsten alle de næringsstoffer, kroppen skal bruge for at kunne

Læs mere

Kostpolitik. for ISI Idrætsefterskole & ISI Idrætshøjskole

Kostpolitik. for ISI Idrætsefterskole & ISI Idrætshøjskole Kostpolitik for ISI Idrætsefterskole & ISI Idrætshøjskole Mad og måltider er ofte lig med glæde, nydelse og fællesskab. Det er alle vigtige elementer i oplevelsen af det gode efterskole- og højskoleliv.

Læs mere

Værd at vide om. kosttilskud

Værd at vide om. kosttilskud Værd at vide om kosttilskud Indhold Hvad er et kosttilskud? Er kosttilskud nødvendigt? Kan mit kosttilskud være forurenet og hvordan kan jeg sikre mig? Hvilke kosttilskud er typisk forurenet? Hvis ansvar

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

OVERSIGTSVEJLEDNING. Fejlfinding Mulig årsag: Løsninger: Der kan være et problem med strømforsyningen.

OVERSIGTSVEJLEDNING. Fejlfinding Mulig årsag: Løsninger: Der kan være et problem med strømforsyningen. LED-pærer holder i længere tid end almindelige pærer og er miljøvenlige. Kontakt Servicecentret, hvis der er brug for udskiftning. OVERSIGTSVEJLEDNING Stand by Tryk i 3 sekunder på knappen "Temp." for

Læs mere

God smag, der styrker din krop

God smag, der styrker din krop Arla Protin God smag, der styrker din krop til patienter og pårørende Med Valleprotein Serveringsforslag: Gifflar Et par gifflar er godt selskab til Arla Protin. De giver masser af energi (kalorier), er

Læs mere

Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer

Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer Bilag 3 Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer Dette bilag giver overblik over temperaturkravene i hygiejneforordningen for animalske fødevarer, i hygiejnebekendtgørelsen og i dybfrostbekendtgørelsen,

Læs mere

Formålet med ydelsen er ifølge Serviceloven 81: At forebygge at brugerens problemer forværres

Formålet med ydelsen er ifølge Serviceloven 81: At forebygge at brugerens problemer forværres Ydelsestype Ydelsens lovgrundlag Serviceloven 83 Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre

Læs mere

Brugere, som ikke selv kan tilberede varm mad.

Brugere, som ikke selv kan tilberede varm mad. Madservice Ydelsestype Madservice Ydelsens lovgrundlag Serviceloven 83 Formålet med hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige

Læs mere

Stenbiderrogn fra Royal Greenland... - smag forskellen!

Stenbiderrogn fra Royal Greenland... - smag forskellen! Stenbiderrogn fra Royal Greenland... - smag forskellen! Stenbiderrogn... en unik smagsoplevelse! Royal Greenland stenbiderrogn - de fås ikke bedre Med Royal Greenland stenbiderrogn får man: - ROGN TIL

Læs mere

En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust

En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust En skånsom metode mod ondartede angreb Zerust tryggere kan ingen være VENLIG MOD ALLE HÅRD MOD KORROSIONEN For enhver virksomhed, der handler med metalprodukter og elektronik, er et korrosionsfrit miljø

Læs mere

Tips og gode råd til opskrifterne

Tips og gode råd til opskrifterne Tips og gode råd til opskrifterne Som i de tidligere udgivelser i Maveglad mad-serien, har vi forsøgt at holde os til opskrifter med lettilgængelige fødevarer. Vi vælger så vidt muligt råvarer, der kan

Læs mere

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL

BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL BYENS KØKKEN PÅ BLOMSTERFESTIVAL - Sovsen er vores DNA Sovs er sød musik, og derfor får du her på blomsterfestivalen mulighed for at smage på vores dejlige sovs. Hæftet indeholder opskrifter på bl.a. kyllingesovs,

Læs mere

Klassisk skandinavisk design - med alle fordele

Klassisk skandinavisk design - med alle fordele NEW ClassicLine 2011 Klassisk skandinavisk design - med alle fordele GRAM har gennem generationer været kendt for at udvikle produkter, der gør hverdagen nemmere og bidrager til positive oplevelser i køkkenet.

Læs mere

Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug. Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen

Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug. Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen Indkredsning af de grundlæggende normative principper for økologisk jordbrug Hugo F. Alrøe & Erik Steen Kristensen Forskningscenter for Økologisk Jordbrug www.foejo.dk Email: hugo.alroe (a) agrsci.dk www.alroe.dk/hugo

Læs mere

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15

viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 viden vækst balance Æggelab Æggets madtekniske egenskaber Æggelab 1/15 Fakta Inden for madlavning taler man om en fødevare og dens madtekniske egenskaber. Det vil sige, at en fødevare reagerer på en bestemt

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

April 2009 Fordærvede fødevarer og fødevarer med farlige fremmedlegemer: Nyt lav energi røntgen system med hygiejnisk design er løsningen

April 2009 Fordærvede fødevarer og fødevarer med farlige fremmedlegemer: Nyt lav energi røntgen system med hygiejnisk design er løsningen April 2009 Fordærvede fødevarer og fødevarer med farlige fremmedlegemer: Nyt lav energi røntgen system med hygiejnisk design er løsningen Fødevare sikkerhed er et vidt begreb. Aktuelt er der særligt fokus

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Sid. 1(7) REACH. (EF) nr. 1907/2006 og nr. 453/2010 CLP, (EF) nr. 1272/2008

Sikkerhedsdatablad Sid. 1(7) REACH. (EF) nr. 1907/2006 og nr. 453/2010 CLP, (EF) nr. 1272/2008 Sikkerhedsdatablad Sid. 1(7) 1: Sikkerhedsdatablad... Udstedt dato: 2015 07 14 Revideret den: 1.1 Produktidentifikation Produktnavn: REACH reg nr:: CAS nr:. Artikelnr: 304, 305. 1.2 Relevante identificerede

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Svendeprøveopgaven Den Selvvalgte opgave Den bundne opgave

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen

Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen Udvikling af et naturskånsomt fiskeri på Lolland-Falster Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen Gennem de sidste 3 år har Fiskerikajen og garnfiskerne på Langø haft et

Læs mere

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden.

lækker, frisk og ny moderne mad. Men efter min mand og jeg fik vores første barn, gled mine egne behov i baggrunden. forord: rå madvaner Rimelig rå er en bog om moderne og sunde madvaner, hverdagsmad med rawfood, næringsrigtig energimad og klimavenlig mad. Det er min overbevisning, at hele familien har den største glæde

Læs mere

Talent 10 L. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler.

Talent 10 L. Vækstreguleringsmiddel. Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler. Vækstreguleringsmiddel Må kun anvendes til spirehæmning af læggekartofler. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver

Læs mere

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi INDHOLD S 0 2 S 0 4 S 0 6 S 1 0 S 1 2 S 1 6 S 1 8 S 2 2 S 2 4 Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi Husk

Læs mere

Gode råd. - til dig med sparsom appetit

Gode råd. - til dig med sparsom appetit Gode råd - til dig med sparsom appetit Appetit på mere April 2016 Gode råd til dig med sparsom appetit Jo ældre du bliver, jo vigtigere bliver maden. Maden giver din krop energi og byggesten, så den blandt

Læs mere

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD

MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD ViDen VÆKST BaLanCe STeG KøD Rigtigt MØRT OG IKKE TØRT - STEGNING AF KØD STeG KøD rigtigt 1/5 Steg kød rigtigt Kød bliver tilberedt, så kødet: Bliver sikkert at spise Bliver nemmere at tygge Bliver lettere

Læs mere

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX ECS2373 http://da.yourpdfguides.com/dref/633878

Din brugermanual AEG-ELECTROLUX ECS2373 http://da.yourpdfguides.com/dref/633878 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i AEG-ELECTROLUX ECS2373 i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt.

Produktionen er stort set kun baseret på danske råvarer. Fabrikken håndterer årligt ca. 10.000 tons bær og frugt. Orskov Foods Kontaktperson Bo Møller Andersen Tlf. 6325 5562 bma@orskovfoods.com Ørbæk Produktionen i Ørbæk består af 2 hovedprodukter: frosne bær og bærpuréer til industrikunder og frugt- og bærsaft,

Læs mere

Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen

Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen Mad og måltidspolitik - i den integrerede institution, Børnehuset Bryggen Indhold: Rammer for institutionens mad og måltidspolitik Bryggens måltider og kost Pædagogisk formål og perspektiver Hygiejne og

Læs mere

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie...

http://www.foedevarestyrelsen.dk/_layouts/15/netcompany.fvs0001/pages/formvie... Side 1 af 25 Version: 15. januar 2014 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling BLANKET 9 Virksomheder der varmebehandler fødevarer som nedkøles eller fryses Skriv hvad du laver her:

Læs mere

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen

Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Rapport om kontrol i 2013 for salmonella og campylobacter i danskproduceret og importeret fersk kød - case-by-case-kontrollen Marts 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Case-by-case-kontrollen...

Læs mere

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland

Teori 10. KlasseCenter Vesthimmerland TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kendskab til organiske forbindelser Kende alkoholen ethanol samt enkelte andre simple alkoholer Vide, hvad der kendetegner en alkohol Vide, hvordan alkoholprocenter beregnes;

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

REN KRAFT. GRANULAT OPVASKEMASKINER TIL PROFESSIONELLE KØKKENER.

REN KRAFT. GRANULAT OPVASKEMASKINER TIL PROFESSIONELLE KØKKENER. REN KRAFT. GRANULAT OPVASKEMASKINER TIL PROFESSIONELLE KØKKENER. 1 2 EN SKARP HJERNE FIK EN GENIAL IDÉ. Vores historie begyndte i 70 erne, da den første patentansøgning blev indleveret. Året efter var

Læs mere

1 Baggrunden for specifikationerne til de hele slagtekroppe

1 Baggrunden for specifikationerne til de hele slagtekroppe 1 Baggrunden for specifikationerne til de hele slagtekroppe Her kan du læse om Anbefalet specifikation til slagtekroppen for svinekød Forklaring til specifikationen svinekød Anbefalet specifikation til

Læs mere

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling

Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling Version: 1. oktober 2011 Risikoanalyse for detailvirksomheder med begrænset behandling 7 Virksomheder der varmebehandler fødevarer og holder dem varme indtil salg eller servering. F.eks. sovse, varme retter

Læs mere

Test rapport: Test af hele kyllinger

Test rapport: Test af hele kyllinger Test rapport: Test af hele kyllinger Af Heidi Friis Hansen, cand. brom, udviklingskonsulent i VIFFOS og underviser på procesteknologuddannelsen Erhvervsakademi Roskilde. Introduktion Helstegt kylling er

Læs mere

Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges 4 personer

Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges 4 personer Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges Chili con carne: 800 g hakket dansk oksekød, magert og af god kvalitet 2 løg, pillet og finthakket 1 chili, meget finthakket 2 fed hvidløg,

Læs mere

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre

Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Nemme opskrifter med NutriniKid Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Smoothie på et øjeblik

Læs mere

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene.

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene. Spiloppens mad og måltids-politik Vi ønsker med mad og måltids-politikken at sikre at sunde mad- og måltidsvaner bliver en naturlig del af børns hverdag at børnene lærer om alternative, sunde måder at

Læs mere

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre

Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Nemme opskrifter med Fortini Multi Fibre Opskrifter og inspiration fra Nutricia Måltider til hele dagen lækre og nærende Mættende mellemmåltid nemt at tage med Mad med ekstra energi Fortini Multi Fibre

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING

VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING VÆRD AT VIDE FØR OG EFTER DIN ØJENLASERBEHANDLING 1 Når jeg tænker på, hvor sikkert det er at få ordnet sit syn, så forstår jeg ikke, at jeg ikke fik det gjort noget før! Kirsten Skovgaard, skovarbejder,

Læs mere

Vurdering af frossen og paneret fisk

Vurdering af frossen og paneret fisk Vurdering af frossen og fisk Go Morgen Danmark, torsdag d. 28. januar 2010 Jacob Damgaard Pedersen og Gitte Gross, Nationalt Videncenter for Fødevarer og Sundhed Paneret fisk findes i mange forskellige

Læs mere

Kvalitetsopfølgning Madleverancer til borgere i eget hjem 2. rapport Bilag 2 (Det Danske Madhus)

Kvalitetsopfølgning Madleverancer til borgere i eget hjem 2. rapport Bilag 2 (Det Danske Madhus) Kvalitetsopfølgning Madleverancer til borgere i eget hjem 2. rapport Bilag 2 (Det Danske Madhus) FREDERICIA KOMMUNE 2012 2 Kvalitetsopfølgning på leverancerne af mad til borgere i eget hjem Fredericia

Læs mere

FORBRUG AF SVINEKØD, OKSEKØD OG FJERKRÆ TIL RÅDIGHED, INDKØBT ELLER SPIST?

FORBRUG AF SVINEKØD, OKSEKØD OG FJERKRÆ TIL RÅDIGHED, INDKØBT ELLER SPIST? FORBRUG AF SVINEKØD, OKSEKØD OG FJERKRÆ TIL RÅDIGHED, INDKØBT ELLER SPIST? Hvor meget kød og fjerkræ spiser danskerne? Det er nemt at finde tal hos Danmarks Statistik, og derfor er det deres tal, som ofte

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Opskrifter - langtidsstegning

Opskrifter - langtidsstegning Opskrifter - langtidsstegning Smag og måltider Maj 2014 Opskrifter langtidsstegning I denne pjece får du opskrifter og tips til langtidsstegning. Derudover finder du også forskellige opskrifter på tilbehør.

Læs mere