Indholdsfortegnelse. Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1"

Transkript

1 Virksomhedsberetning

2 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Fritids- og Kulturudvalget 2 Bibliotekets lokale målsætning 3 Budget 4 Faktaoplysninger 4 Befolkningstal og afdelingsoversigt 5 Personale 6 Bibliotekets virksomhedsplan Aftalestyring 2011 og Indsatsområder (it, læseklubber, voksenarrangementer, børnearrangementer, læselyst, Callisto Festivalen, aktiv sommer, Impulsen, lektiecafé, projekt Bogstart, biblioteksvagten og hjemmesiden) 8-15 Statistik 17 Kommentarer 18 Udlånstal 19 Udlånstal for enkeltmaterialer 20 Materialer, nyindkøb samt afgang af materialer 21 Lån til og fra andre biblioteker, biblioteket kommer, daginstitutioner, lydavis og dørtæller 22 Selvbetjening og brug af digitale ydelser 23

3 2 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Fritids- og Kulturudvalget ( ) Merete E. Scheelsbeck (C), formand Jesper Kirkegaard (C) Daniel Donoso (F), næstformand Steffen Mølgaard (C) Ekrem Günbulut (A) Thomas Bak (A) Frederik A. Hansen (V)

4 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 3 Bibliotekets lokale målsætning Bibliotekerne i Høje-Taastrup Kommune er et åbent tilbud til kommunens borgere om: hjemlån af bøger og andre materialer for børn og voksne. benyttelse på stedet af et alsidigt, aktuelt og kvalitetspræget udbud af bøger, aviser og tidsskrifter. hjemlån af musik. adgang til det elektroniske informationsområde. adgang til kulturelle arrangementer. Byrådets overordnede målsætninger for folkebiblioteksvirksomheden er, at: information og viden gøres let tilgængelig for alle borgere. bibliotekerne sikrer et alsidigt tilbud til børn og unge og er synlig for børn og unge i deres hverdag. betjeningen er professionel, fejlfri, venlig og imødekommende. åbningstiderne er bekvemme og relevante for brugergrupperne. kommunens borgere er velorienterede om bibliotekernes beliggenhed, åbningstider og tilbud, herunder samarbejdet med andre informationsformidlere. materialerne er præsenteret på en brugervenlig, overskuelig og sammenhængende måde. bibliotekets udvikling sker i overensstemmelse med brugernes behov. virksomheden fremtidsrettes i takt med den informationsteknologiske udvikling. Fremtiden Den geografiske strukturdebat er ved at være afsluttet. Den tredje del, som er en forbedring af lokalefaciliteterne i Hedehusene, er under politisk behandling.

5 4 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Budget 2009*) 2010*) 2011*) Folkebibliotekerne Personale Ejendom Overført til Ejendomscentret Materialer voksne Materialer børn Inventar Kulturelle arr. voksne Kulturelle arr. børn Administration Indtægter *) Budgetmæssigt er en række konti flyttet til andre kommunale konti. Faktaoplysninger 2011 I 2010 blev Taastrup Stationscenter, Blåkilde Bibliotek og Rønnevang Bibliotek lagt sammen. Med udgangen af 2011 er folkebibliotekerne i kommunen: Taastrup Bibliotek, Hedehusene Bibliotek og Gadehavebiblioteket. Mangfoldigheden trives Lov om biblioteksvirksomheds formålsparagraf beskriver det grundlæggende indhold: Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed, såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder internet og multimedier. De tekniske muligheder udvikles i hast og bringer mange nye måder i formidlingen af formålsparagraffens emner. Mangfoldigheden udfolder sig. En entydig samlet vision for bibliotekets aktivitet er netop kendetegnet ved mangfoldigheden, og innovationen ligger netop i at give grobund for vækst af de mange allerede kendte tiltag og skabe plads for nye, endnu ikke kendte aktiviteter.

6 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 5 Befolkningstal Antal personer: Pr. (31.12) I alt Afdelingsoversigt 2011 Åbningstimer pr. uge Taastrup Bibliotek 48 Hedehusene Bibliotek 33 Rådhusbiblioteket 38 (Ændret til Gadehavebiblioteket pr ) 35 Biblioteket i Fløng 24 Sengeløse Bibliotek & 12 Mediecenter Reerslev Bibliotek 3,5 Biblioteket i Fløng, Sengeløse Bibliotek & Mediecenter samt Reerslev Bibliotek nedlægges ved udgangen af 2011.

7 6 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Personale Personale, årsværk Bibliotekarer 27,5 22,7 21,5 Kontoruddannede 30,3 22,7 20,1 Andre 1,0 0,8 1,8 I alt 58,8 46,2 43,4 Personale Fra 2010 til 2012 er antallet af udlånssteder faldet til tre, og personaletallet er reduceret fra 58,8 til 43,4. I 2012 vil tallet falde yderligere til ca. 40,5 årsværk. Bibliotekets virksomhedsplan 2011 De overordnede målsætnings- og resultatkrav har været tæt knyttet til udfaldet af debatten om biblioteksstrukturen. I 2010 blev Taastrup Stationscenter, Blåkilde Bibliotek og Rønnevang Bibliotek lagt sammen til Taastrup Bibliotek. Ved udgangen af 2011 består folkebibliotekerne af Taastrup Bibliotek, Hedehusene Bibliotek og fællesbiblioteket Gadehavebiblioteket. Der er i forlængelse af tidligere KVIK og APV arbejdet med udviklingen af bl.a. det interne informationssystem, hvor en arbejdsgruppe har bearbejdet kommunens intranet til en mindre model til bibliotekets benyttelse Processen omkring vurderingerne af de forskellige ændringer er meget i centrum, idet der tilstræbes den størst mulige forståelse/accept hos personalet. Budgetændringerne i budget 2011 har bragt kommunens grundlæggende værdier: menneskelighed og positivt livssyn engagement professionalisme helhed i centrum som udgangspunkt for de udviklingsprocesser, biblioteket har skullet gennemgå.

8 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 7 Aftalestyring 2011 Målene der skulle nås i 2010 og svarene i kort form: Målene i 2011 har været en forlængelse af 2010-målene. 92,5 procent af brugerne er tilfredse med bibliotekernes tilbud og service. Målet for 2009 var 90 procent. Den digitale betjening skal øges med 10 procent. Fra 2007 til 2008 er antallet af lånere med pinkode øget fra til , hvilket er lig med en stigning på 11,35 procent. I 2009 er tallet I 2010 er tallet steget med over 70 procent. 95 procent af medarbejderne skal opleve en stigende videndeling. De 95 procent er målet for I 2009 er procenten nået op på 89 og i procent. Der skal arbejdes yderligere med emnet. Øget kendskab til it, herunder adgangen til kommunens tilbud, er formidlet gennem mere end 40 introduktioner. Aftalestyring 2012 Et meget væsentligt mål i aftalestyringen for 2012 er: Tilpasning af arbejdsfordeling, arbejdsgange og beskrivelser i relation til den ændrede biblioteksstruktur pr

9 8 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Bibliotekets ydelser generelt It-udviklingen fortsætter. Selvbetjeningen og brugernes adgang til en række baser via biblioteket er i kraftig udvikling (f.eks. Netlydbog, ereolen, Filmstriben og mange andre). Brugerne gives mulighed for at betjene sig selv og for at søge, hvilket åbner for andre ydelser udover grundydelserne, der i biblioteksloven er anført i kapitel 1, 1: Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder internet og multimedier. Her følger en række aktiviteter og projekter, der er gennemført i 2011 indenfor de til rådighed værende ressourcer: Internet-introduktioner Målet med bibliotekets it-læring er at løfte borgernes it-færdigheder, så de kan klare sig i et stadig mere digitaliseret samfund. I vidensamfundet er adgang til information samt kommunikation med offentlige institutioner i stigende omfang digital. Det samme gør sig gældende, hvis borgerne skal drage fuld nytte af bibliotekets tilbud, som indbefatter digitale medier som film, spil, musik og litteratur. Bibliotekets tilbud retter sig både mod it-svage borgere og borgere, der ønsker at forbedre deres it-færdigheder. Undervisningsforløb og udleveret materiale bliver løbende opdateret, da det er meget væsentligt at bruge aktuelle eksempler. Det gør forløbet mere interessant og får samtidig kursisterne til at se nytteværdien af at bruge internettet. I 2011 har biblioteket holdt 42 kurser fra Tænd og sluk over NemID og Avanceret søgning på internettet til en introduktion i brug af bibliotekets netmedier. 400 borgere har deltaget, og mange kurser har haft ventelister. På utallige opfordringer gennem flere år har biblioteket i år for første gang holdt en workshop i billedbehandling. Det er dels et nyt emne og dels en kursusform, som biblioteket har ønsket at afprøve. Workshops bygger i højere grad på hjælp til selvhjælp, og det er en metode, biblioteket gerne vil arbejde videre med. I oktober 2011 holdt biblioteket Seniorsurfdag sammen med Ældre Sagen i Høje-Taastrup. Det er blevet starten på et frugtbart samarbejde.

10 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 9 Læseklubber Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker ønsker at bidrage til læseglæden i kommunen gennem serviceringen af 19 private læseklubber. Biblioteket bestiller litteratur og udvælger litteraturanmeldelser til en pakke, som så blot skal hentes på biblioteket. På Taastrup Bibliotek og Hedehusene Bibliotek er der syv læseklubber. De mødes cirka halvanden time en gang om måneden fra september til maj. I nogle af læseklubberne er en bibliotekar med til møderne, i andre læseklubber er bibliotekaren parat til at give gode råd om valg af litteratur og besvarer eventuelle spørgsmål. Læseklubber er et populært tilbud på bibliotekerne, og der er altid venteliste. Det er derfor et mål at gøre flere læseklubber selvkørende, så en bibliotekar nok støtter læseklubben, men ikke deltager i møderne. Læseklubsdeltagerne er meget engagerede og bidrager aktivt med ideer, valg af litteratur og møder flittigt op til forfatterarrangementer. Eksempelvis har to læseklubber, efter at have læst Huset Buddenbrook af Thomas Mann, valgt at rejse på en tur sammen til Lübeck. Mange læseklubsdeltagere siger, at de får læst bøger, som de ellers aldrig havde fået læst eller været opmærksomme på. Det giver nye perspektiver på læseoplevelsen, når man kan snakke med andre, der lige har læst den samme bog. Det er hyggeligt at dele sine læseoplevelser med andre. Voksenarrangementer Taastrup Bibliotek, Hedehusene Bibliotek og Rådhusbiblioteket (nu Gadehavebiblioteket) har haft et meget bredt udvalg af arrangementer for voksne i 2011 med stor tilslutning. På Taastrup Bibliotek har der været arrangementer med fokus på litteratur; forfatterforedrag med Birgithe Kosovic, Bibliotekaren anbefaler hvor en håndfuld bibliotekarer anbefalede bøger fra 2010, klassikerforedrag om Charles Dickens, foredrag om tegneserier for voksne samt Brian McGuires foredrag om 10 myter om middelalderen. Hedehusene Bibliotek har holdt nogle meget populære arrangementer om kulturrejser i Italien, kongelige konditorkager og smykkefremstilling. Rådhusbiblioteket har haft stand-up-komiker Sanne Søndergaard til at give unge og deres forældre en opsang med foredraget Fuck normal. Nicolai Bangsgaard har fortalt om dages cykling jorden rundt, og Julia Lahme tog i sit foredrag udgangspunkt i sin bog Sandheder fra en løgner. I sommerhalvåret er der nogle lørdage Farmers Market på Domhuspladsen foran Taastrup Bibliotek. I den anledning har biblioteket deltaget med workshops og udstillinger, hvor lokale håndarbejdsforeninger og en butiksindehaver har deltaget. Taastrup Bibliotek er meget taknemmelig for, at lokale borgere har stillet sig til rådighed med eksempelvis arrangementer om slægtsforskning, modetips samt fotoudstilling.

11 10 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Børnearrangementer Børnebibliotekerne har tradition for at nå ud i alle kommunens områder med en bred vifte af børnekulturelle tilbud. På teaterområdet har de mindste bl.a. mødt Nina Sardina og den sultne larve Aldrigmæt, de lidt større har hørt Den sandfærdige beretning om de tre små grise og set den fabelagtige Bodil Alling i Jeg har alt. Musikalsk har året bl.a. budt på Jagten på det hemmelige orkester og Lydland Duo. På Hedehusene Bibliotek har der været spille- og syngearrangementer for dagplejen. Der har været workshops, hvor man kunne udsmykke sin egen hårbøjle og selv kreere sine julegaver. De danske børnebibliotekers fællessite for tweens, Palles Gavebod, gav inspiration til dullecafé i vinterferien. Et hjørne af Taastrup Bibliotek var indrettet som frisørsalon hele ugen med bøger og blade om hår, stil og mode, og én af dagene kunne børnene lære at style håret af to lokale frisører. Palles Gavebod var også rammen for en opvisning i kaninhop i Vandtårnsparken. Et medlem af Danmarks Kaninavlerforening gav desuden gode råd om at holde kæledyr. Pandekagedagen blev fejret med manér med pandekagehistorier og friskbagte pandekager, mens pandekagen på sin vej gennem landet trillede forbi Taastrup Bibliotek. Børnebiblioteket deltog desuden i KUL TOUR, Callisto Festivalen og Aktiv Sommer.

12 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 11 Læselyst For anden gang inviterede børnebiblioteket på Taastrup Bibliotek og Fløng skolebibliotek 5. klasserne i kommunen til læselyst. Torstorp Skole, Rønnevangsskolen, Borgerskolen, Fløng Skole og Hedehusene Skole tog imod tilbuddet. Mange bøger blev læst og vurderet, og afslutningsvis blev der holdt en stor læselystfestival på rådhuset den 12. maj, hvor eleverne kunne møde nogle af de forfattere, der var blevet læst i forløbet: Jacob Weinreich, Cecilie Eken, Henrik Einspor og Camilla Wandahl. Sidstnævnte var sponsoreret af Høst & Søn. Forfatterne blev modtaget som stjerner, og autografkøerne var lange bagefter. Forfattermødet skabte yderligere læselyst og stor efterspørgsel på bibliotekerne. For at gøre dagen ekstra festlig bidrog alle klasser med en læselystreklamefilm. Bedste film blev honoreret med en filmaften for hele klassen, sponsoreret af BioCity Tåstrup. Elevernes film blev efterfølgende lagt ud på YouTube. En stor gevinst ved sådanne forløb er den vifte af gode, nyere romaner, som både lærere og elever stifter bekendtskab med. Og så naturligvis det frugtbare samarbejde mellem skole og bibliotek. Den største gevinst er dog at opleve, at børns læselyst sagtens kan vækkes.

13 12 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Callisto Festivalen For sjette gang var børnebiblioteket med på Danmarks mindste og absolut populære festival for Callisto børn. Festivalen Festivalen For sjette gang fandt var sted børnebiblioteket på Rønnevangsskolens med på Danmarks boldbaner lørdag mindste den og 25. absolut juni. populære Denne gang festival havde biblioteket for børn. en eventyrlig stand, hvor der blev opført teater og fisket efter ænder. Børnebiblioteket Festivalen fandt sted fortalte på Rønnevangsskolens eventyret om Den sultne boldbaner kat lørdag til stor den begejstring 25. juni. for Denne publikum. gang havde Når der biblioteket ikke blev en fortalt eventyrlig eventyr, stand, var hvor der der mulighed blev opført for at teater gå på og opdagelse fisket efter i det ænder. udsmykkede telt eller slappe af med en god børnebog. Børnebiblioteket fortalte eventyret om Den sultne kat til stor begejstring for publikum. Når Andedammen der ikke blev fortalt var som eventyr, altid velbesøgt, var der mulighed og der blev for at hurtigt gå på kø, opdagelse når børnene i det ville udsmykkede prøve lykken, telt men eller slappe det tog af alle med med en godt humør. børnebog. Eventyrfortællingen Andedammen var som og altid andedammen velbesøgt, supplerede og der blev hinanden hurtigt kø, fint, når fordi børnene de to aktiviteter ville prøve skiftevis lykken, holdt men det åbent. tog Der alle med var hele godt tiden humør. besøg af glade festivalgæster i teltet, hvor der også blev uddelt flyers om børnebibliotekets efterårsarrangementer. Eventyrfortællingen og andedammen supplerede hinanden fint, fordi de to aktiviteter skiftevis holdt åbent. Der var hele tiden besøg af glade festivalgæster i teltet, hvor der også blev uddelt flyers om børnebibliotekets efterårsarrangementer. Aktiv sommer Bibliotekerne har gennem flere år tilbudt aktiviteter i forbindelse med Høje-Taastrup Kommunes Aktiv sommer tilbud til børn i sommerferien. Bibliotekernes har tilbud gennem har koncentreret flere år tilbudt sig aktiviteter om to temaer i forbindelse - litteratur med og Høje-Taastrup rollespil. I år var der et forfatterværksted, Kommunes tilbud til hvor børn Merete i sommerferien. Pryds Helle lærte børn at skrive små noveller som smsbeskeder. Bibliotekernes tilbud har koncentreret sig om to temaer - litteratur og rollespil. I år var der et 80 forfatterværksted, børn deltog i Sommerbogen, hvor Merete Pryds hvor man Helle vinder lærte børn en bog at efter skrive at små have noveller læst fem som bøger. sms- I år var beskeder. samtidig mulighed for at anmelde bøger på en blog via bibliotekets hjemmeside. Der 80 børn var igen deltog stor i Sommerbogen, interesse for rollespil. hvor man Warhammer vinder en bog og bordrollespil efter at have var læst tilbuddet, fem bøger. hvor I år var deltagerne der samtidig med mulighed hjælp fra for erfarne at anmelde spilmestre bøger på gennemførte en blog via scenarier bibliotekets over hjemmeside. tre dage. Der var igen stor interesse for rollespil. Warhammer og bordrollespil var tilbuddet, hvor deltagerne med hjælp fra erfarne spilmestre gennemførte scenarier over tre dage.

14 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 13 Samarbejde med Impulsen Taastrup Bibliotek etablerede i 2010 et samarbejde med den lokale fritidsklub Impulsen. Samarbejde med Impulsen Samarbejdet har til formål at skabe rum for nye, spændende aktiviteter for og med de årige klubbørn på tværs af kulturerne i klubben og på biblioteket. Taastrup Bibliotek etablerede i 2010 et samarbejde med den lokale fritidsklub Impulsen. Samarbejdet har i løbet af 2011 resulteret i en række arrangementer på biblioteket, hvor børnene enten er blevet præsenteret for eller har været medproducenter af kultur. Samarbejdet har til formål at skabe rum for nye, spændende aktiviteter for og med de årige klubbørn på tværs af kulturerne i klubben og på biblioteket. Som eksempler på dette kan nævnes en tre dage lang sangskriverworkshop med efterfølgende optræden i udlånet samt et græskarværksted i anledning af halloween. Derudover har klubben Samarbejdet har i løbet af 2011 resulteret i en række arrangementer på biblioteket, hvor stået for adskillige udstillinger på biblioteket. børnene enten er blevet præsenteret for eller har været medproducenter af kultur. Samarbejdet har skabt gode og varige relationer til børnene, lige så vel som det er blevet en Som eksempler på dette kan nævnes en tre dage lang sangskriverworkshop med efterfølgende vigtig kanal til at synliggøre bibliotekets mange tilbud og aktiviteter overfor både børn og optræden i udlånet samt et græskarværksted i anledning af halloween. Derudover har klubben pædagoger i klubben. stået for adskillige udstillinger på biblioteket. Samarbejdet har skabt gode og varige relationer til børnene, lige så vel som det er blevet en vigtig kanal til at synliggøre bibliotekets mange tilbud og aktiviteter overfor både børn og pædagoger i klubben. Lektiecafé Tirsdag den 8. marts 2011 åbnede biblioteket for første gang dørene til Lektiecaféen på Taastrup Bibliotek. Lektiecafé Lektiecaféen er for børn fra klassetrin og har åbent hver tirsdag kl , undtagen i Tirsdag den 8. marts 2011 åbnede biblioteket for første gang dørene til Lektiecaféen på skoleferierne. Børnene kan få hjælp til selvhjælp til deres hjemmeopgaver, de får frugt og saft, Taastrup og har de Bibliotek. lyst, kan de spille et af de mange spil, som lektiecaféen har anskaffet. Lektiecaféen er for børn fra klassetrin og har åbent hver tirsdag kl , undtagen i skoleferierne. Børnene kan få hjælp til selvhjælp til deres hjemmeopgaver, de får frugt og saft, og har de lyst, kan de spille et af de mange spil, som lektiecaféen har anskaffet.

15 14 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 14 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Der er mulighed for at benytte pc erne og i øvrigt at trække på bibliotekets mangefacetterede ressourcer. Lektiecaféen er hurtigt blevet en succes med mange børn, der trofast kommer hver gang. Lektiecaféen drives i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp, der har stået for rekruttering og oplæring af de frivillige. Interessen i lokalsamfundet har dog været så stor, at flere frivillige selv har opsøgt biblioteket for at tilbyde deres hjælp. Høje-Taastrup Kommune og Dansk Flygtningehjælp har efterfølgende lavet en samarbejdsaftale, bl.a. med det formål at oprette flere lektiecaféer i kommunen. Projekt Bogstart Projektet Bogstart forsyner børn i området Charlotteager i Hedehusene med fire gratis bogpakker. Når barnet fylder seks og 12 måneder, får familien besøg i hjemmet af en bibliotekar, der afleverer pakken og snakker lidt med familierne om højtlæsning og sprogstimulering. Når barnet er omkring 18 måneder, inviteres familien til at komme på Hedehusene Bibliotek og få den tredje bogpakke. Den fjerde pakke udleveres i daginstitutionen i forbindelse med barnets tre års fødselsdag. Formålet med Bogstart er at styrke forældrene i at støtte deres børns sproglige udvikling, fremme børns interesse for bøger og opmuntre familierne til at benytte bibliotekernes tilbud. Bibliotek og Medier igangsatte projektet via en bevilling fra Satspuljemidlerne i Projektet varer til og med Biblioteket har naturligvis fået en masse hjælp til opstarten af projektet. Pædagogisk Udviklingscenter, børneinstitutionerne i området og folkene bag Det Bedste i Charlottekvarteret har alle været positive og hjælpsomme omkring at få projektet skudt i gang. Bibliotekarerne begyndte at dele pakker ud i løbet af foråret Antallet af besøg er ca. trefire besøg i kvartalet for hver bibliotekar. De familier, der indtil videre er blevet besøgt, har været meget imødekommende og interesserede i Bogstart. Naturligvis varierer længden af hjemmebesøgene (fra alt mellem to minutter i døråbningen til en time med kaffe og kage). Nogle steder mødes man lidt tøvende og afventende, men det er i alle tilfælde lykkedes at kommunikere idéerne bag projektet og meningen med hjemmebesøget. Man kan efterhånden også mærke, at beboerne i Charlotteager har fået øjnene op for Bogstart, når man som bibliotekar bevæger sig rundt i området. Biblioteksvagten Biblioteksvagten.dk er en landsdækkende spørgetjeneste, som startede i I dag deltager 55 folkebiblioteker og 13 forskningsbiblioteker i samarbejdet. Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker har været med siden Biblioteksvagten giver svar på faktuelle spørgsmål, hjælp til søgestrategi, henvisninger til bøger, artikler og e-ressourcer. Spørgernes formål er almen interesse eller hobby,

16 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 15 erhvervsmæssig eller opgaveløsning til folkeskole, gymnasium, videregående uddannelse eller forskning. Biblioteksvagten er online 84 timer pr. uge, og der kan stilles spørgsmål døgnet rundt via en formular på vagtens hjemmeside, pr. , sms, telefon eller via chat. Antallet af spørgsmål stiger støt år for år. I 2011 blev der stillet spørgsmål til Biblioteksvagten (2010: , 2009: , 2008: ). Over halvdelen af spørgsmålene modtages via bibliotek.dk, mens de fleste andre stilles på Biblioteksvagtens hjemmeside. Resten kommer fra Musikbibliotek.dk, dr.dk/tiltasterne, Netbiblioteket E17, Netlydbog, engelskforalle.dk, Facebook og Litteratursiden. Bibliotekernes samlede areal gør, at overbygningen af materialer i stigende grad er placeret hos andre og større biblioteker, samtidig med at mængden af digitale ressourcer vokser. Flere og flere forespørgsler skal kunne løses uafhængigt af det fysiske bibliotek, f.eks.: hjælp til selvhjælp i brugen af bibliotekets netmedier; ereolen, Netlydbog, Bibzoom og Filmstriben. vejledning i at søge i databaser, som biblioteket stiller til rådighed, f.eks. egen base, bibliotek.dk, faktalink, Infomedia, MasterFILE Premier og Library PressDisplay. støtte til digital selvbetjening, f.eks. via htk.dk og borger.dk. Biblioteksvagten spiller en central rolle i mødet med det voksende antal digitale biblioteksbrugere også fra Høje-Taastrup. Hjemmeside og digitale tilbud 2011 Arbejdet med bibliotekets digitale strategi fortsatte i 2011, med Arena som det naturlige centrum. Der er i løbet af året investeret mange timer i at få opbygget en ny hjemmeside baseret på Axiells Arena, der integrerer hjemmeside og biblioteksbase. Den nye hjemmeside gik i luften den 19. december og er trods begyndervanskeligheder blevet godt modtaget af brugerne. Den giver brugerne helt nye muligheder for at følge med i, hvad der sker på biblioteket og for selv at bidrage med anmeldelser, ratings og tags. Det har mange heldigvis allerede benyttet sig af. Samtidig er de digitale medier integreret, så materialer fra ereolen, Filmstriben og Netlydbog vises sammen med de øvrige udgaver af titlen med direkte link til onlineudgaven. Gå på biblioteket med mobilen Den nye hjemmeside gør det muligt at benytte biblioteket døgnet rundt fra mange forskellige platforme: pc og Mac (Arena), mobiltelefon (Mobiblo), smarthphone/tablet (My Library Android) og Ipad/Iphone (My Library Apple). 1. august udvidede BibZoom det digitale tilbud til at omfatte 7,5 millioner musiknumre, og samtidig fik brugere af Mac, iphone og ipad mulighed for at benytte tilbuddet via den nye BibZoom Organizer. 1. november åbnede ereolen - bibliotekernes nye e-bogsservice som afløser for ebib.dk og ebogsbiblioteket.dk.

17 16 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 16 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune ereolen, ereolen, der der tilbyder tilbyder ca. ca e-bøger e-bøger fra fra 81 danske 81 danske forlag, forlag, har givet har e-bøgerne givet e-bøgerne et markant et markant løft ereolen, løft med ereolen, med et et der der stort stort tilbyder tilbyder og og kvalitetspræget kvalitetspræget ca. ca e-bøger e-bøger titeludbud, titeludbud, fra fra 81 danske 81 formidlet danske formidlet forlag, via forlag, en via har flot en givet har og flot e-bøgerne brugervenlig givet og e-bøgerne brugervenlig et markant et markant hjemmeside. løft hjemmeside. løft med med et et stort stort E-bøgerne E-bøgerne og og kvalitetspræget kvalitetspræget kan kan læses læses på titeludbud, på alle titeludbud, alle platforme: platforme: formidlet formidlet pc og via pc Mac en og via flot (Adobe Mac en og flot (Adobe brugervenlig Digital og brugervenlig Digital Editions), Editions), Android hjemmeside. Android hjemmeside. smartphone/tablet smartphone/tablet E-bøgerne E-bøgerne kan kan (Aldiko læses (Aldiko læses Reader) på Reader) på alle alle platforme: og platforme: iphone/ipad/ipod og iphone/ipad/ipod pc og pc Mac og (Bluefire (Adobe Mac (Bluefire (Adobe Digital Reader). Digital Editions), Reader). Editions), Android Android smartphone/tablet smartphone/tablet (Aldiko (Aldiko Reader) Reader) og iphone/ipad/ipod og iphone/ipad/ipod (Bluefire (Bluefire Reader). Reader). Brugen Brugen af af alle alle de de digitale digitale tilbud tilbud er er steget steget voldsomt voldsomt i løbet i løbet af årets af årets sidste sidste måneder. måneder. Det har Det har været Brugen Brugen af af alle alle de de digitale digitale tilbud tilbud er er steget steget voldsomt voldsomt i løbet i løbet af årets af årets sidste sidste måneder. måneder. Det har Det har været nødvendigt nødvendigt pr. pr januar januar at sætte at sætte det det maksimale maksimale antal antal lån pr. lån bruger pr. bruger ned til tre ned pr. til tre pr. måned. været været nødvendigt nødvendigt Det gælder pr. pr. ereolen, januar januar Filmstriben at sætte at sætte og det Netlydbog. det maksimale maksimale antal antal lån pr. lån bruger pr. bruger ned til tre ned pr. til tre pr. måned. måned. Det måned. Det Det gælder gælder gælder ereolen, ereolen, ereolen, Filmstriben Filmstriben Filmstriben og Netlydbog. og Netlydbog. og Netlydbog. Statistik Statistik Brugen Statistik af hjemmesiden tælles af to uafhængige firmaer: Brugen af Brugen af hjemmesiden hjemmesiden tælles tælles tælles af af af to to to uafhængige uafhængige uafhængige firmaer: firmaer: firmaer: KPI-indeks, der indberetter til Bibliotek og Medier. KPI-indeks, der KPI-indeks, der indberetter indberetter til til til Bibliotek Bibliotek og og og Medier. Medier. Medier. SiteAnalyze, SiteAnalyze, der SiteAnalyze, der der leverer leverer leverer statistik statistik statistik til til til til Høje-Taastrup Høje-Taastrup Høje-Taastrup Kommune. Kommune. Kommune. Kommune. Site Site Analyze Analyze Hjemmesiden Hjemmesiden KPI-indeks KPI-indeks Hjemmeside Hjemmeside KPI-indeks KPI-indeks Hjemmeside Hjemmeside + + database database Gennemsnitligt Gennemsnitligt antal: antal: - - sidevisninger sidevisninger pr. pr. måned måned besøg besøg pr. pr. måned måned unikke unikke brugere brugere pr. - unikke måned brugere pr. pr. måned måned

18 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 17 Statistik omkring bibliotekets grundfunktioner Udlånstal Materialer Nyindkøb Afgang Lån til og fra andre biblioteker Biblioteket kommer Daginstitutioner Lydavis Dørtæller Selvbetjening og digitale ydelser Aktive biblioteksbrugere:

19 18 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Kommentarer til statistikkerne Kommentarer til de enkelte tal er så usikre sammenligningsmæssigt i forhold til forudgående år pga. lukninger og sammenlægninger, at de ikke er foretaget. Udlånstal Udviklingen fra 2009 til 2011 viser tilsyneladende et fald. Reelt viser det en udvikling, hvor der flyttes handlinger fra fast -produkterne til download -teknikken, således at der faktisk er en positiv vækst i de tre år, hvor tallene i 2010 og 2011 er ca og større. Et eksempel på denne dobbeltform er musik, hvor der i 2011 er lån i fastform og i download. Lignende udvikling er der med lydbøger, e-bøger og film, hvor fast -formerne indhentes/overhales af base-adgange. Materialer Med sammenlægning af afdelinger er materialebestanden blevet kraftigt reduceret (se afgang materialer). Nyindkøb har været et økonomisk reguleringsområde, og tallet er derfor mindre end et normalt år. Fra 2009 til 2011 har udlånstallet af faste materialer været faldende. Der skal dog gøres opmærksom på, at tages download fra diverse baser med, vil tallene øges med over Download-tallene vil først fra 2012 være tal officielt i autoriseret form og er derfor kun anført for et lille område netlydbøger. Daginstitutioner Daginstitutionernes lån er faldet. Institutionernes besøg har også været faldende. Selvbetjening Selvbetjening og brug af digitale ydelser viser, at den øgede selvbetjening er støt voksende med en enkelt mærkværdighed, nemlig at brug af sms er faldende.

20 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 19 Udlånstal Alle materialer Taastrup Voksen Børn I alt Hedehusene Voksen Børn I alt Rådhusbiblioteket Voksen Børn I alt * Blåkilde Voksen Børn I alt Fløng Voksen Børn I alt Rønnevang Voksen Børn I alt Sengeløse Voksen Børn I alt Reerslev Voksen Børn 214 I alt I alt voksen I alt børn I alt * Rådhusbiblioteket lukkede pr. 1. juni 2011.

21 20 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Udlånstal for enkelte materialer Institutioner I alt børn Lydbøger Voksen Børn I alt Download af netlydbøger I alt Musik Voksen Børn I alt Download af netmusik I alt Dvd/Film Voksen Børn I alt Reserveringer heraf via web

22 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 21 Materialer Materialer pr Bøger (Monografier) Voksen Børn Lydbøger Voksen Børn Film (dvd) Voksen Børn Musik Voksen Børn/unge Nyindkøb Tilvækst i materialer Voksen Børn I alt Afgang materialer Voksen Børn I alt

23 22 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune Lån til og fra andre biblioteker Til andre Fra andre Biblioteket kommer Bøger + lydbøger borgere har lånt via Biblioteket kommer i 2011 Daginstitutioner Ca. 45 af kommunens daginstitutioner betjenes med lån af varierende længde. Lydavis Antal uger Antal ex Dørtæller, Taastrup Bibliotek I alt Ikke talt Pr. dag

24 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 23 Selvbetjening og brug af digitale ydelser i 2011 Brugen af vore digitale selvbetjeningsløsninger stiger stadig kraftigt og ligger nu for de flestes vedkommende over 60 procent Procent af samlet antal 2010 Procent af samlet antal 2011 Procent af samlet antal Lånere med heraf voksne Lånere med pinkode heraf voksne Lånere med sms Reserveringer foretaget af lånerne selv Udlån foretaget af lånerne selv heraf fornyelser Bestillinger modtaget via bibliotek.dk Bestillinger modtaget via Palles Gavebod 216 Brugere af bibliotekets publikumsmaskiner (Internet og tekstbehandling)

25 24 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune

26 PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge

Indholdsfortegnelse:

Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse 1 Fritids- og Kulturudvalget 2 Bibliotekets lokale målsætning 3 Budget 4 Faktaoplysninger 5 Befolkningstal 6 Bibliotekets virksomhedsplan 2010 7 Aftalestyring 8

Læs mere

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1. Indholdsfortegnelse

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1. Indholdsfortegnelse Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Fritids- og Kulturudvalget 2 Bibliotekets lokale målsætning 3 Budget 4 Faktaoplysninger 5 Befolkningstal

Læs mere

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N Biblioteksloven 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter,

Læs mere

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Bibliotekets lokale målsætning 2 Faktaoplysninger 2005 3 Virksomhedsplan 2005 4 Beretning for 2005

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014 Kurser for voksne Efterår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker FREMTIDENS BIBLIOTEK - borgerens ønsker Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Overblik Side 4 Skab fremtidens bibliotek nu Side 5 Hvem besøger bibliotekerne? Side 6 Hvorfor går danskerne på biblioteket? Side

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. Punkt 9. Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. 2012-23502. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets drøftelse sagsfremstilling vedr. digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Læs mere

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1

Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Fritids- og kulturudvalget 2 Bibliotekets lokale målsætning 3 Budget 4 Faktaoplysninger 5 Befolkningstal

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010

Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010 Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010 12 Hvor tilfreds er du generelt med dit bibliotek? Abs. Pct. Meget tilfreds 42 64% Tilfreds 22 33% Hverken eller 1 2% Utilfreds 0 0% Meget utilfreds 1

Læs mere

Biblioteker i Struer Kommune

Biblioteker i Struer Kommune Biblioteker i Struer Kommune Beskrivelse af brugerundersøgelse 2010 Struer Indhold Indhold...2 1. Deskriptiv analyse af biblioteksbrugere i Struer kommune...3 2. Hvor ofte, hvornår på dagen besøges biblioteket

Læs mere

BIBLIOTEKERNE 2006-2007 V I R K S O M H E D S BERETNING

BIBLIOTEKERNE 2006-2007 V I R K S O M H E D S BERETNING BIBLIOTEKERNE H Ø J E T A A S T R U P K O M M U N E 2006-2007 V I R K S O M H E D S BERETNING Virksomhedsberetning. Bibliotekerne Høje-Taastrup Kommune 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Bibliotekets

Læs mere

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017 Åben skole s tilbud til skolerne 2016/2017 Kære skoler i Ringsted kommune s Åben-skole-katalog indeholder i år både nye og velkendte tilbud. Fælles for dem alle er, at der er fokus på læring, viden og

Læs mere

bogstart børn elsker bøger! Indhold:

bogstart børn elsker bøger! Indhold: bogstart bogstart børn elsker bøger! Indhold: Bogstart godt i gang 2 Startvanskeligheder 3 Netværksmøder 3 Bogstart på vej i fængsel 3 Nyt fra forskning 4 Nyt fra Medborgercentre 4 Børnehavebiblioteker

Læs mere

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne Skaber det bedst mulige bibliotekstilbud inden for de politisk fastlagte prioriteringer og budgetrammer. Vision - vi vil: Udvikle

Læs mere

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Fredericia Bibliotek - et mellemstort provinsbibliotek Dagsorden O Lovgrundlag

Læs mere

» Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn«

» Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn« » Biblioteket er for mig i dag, hvad slikbutikken var, da jeg var barn«bruger, Herning Bibliotekerne Velkommen til Herning Bibliotekerne 1 Bibliotekschef Pernille Schaltz byder dig velkommen til Herning

Læs mere

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med!

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Lær at søge smart! Sådan finder du din litteratur Informationssøgningen til din opgave

Læs mere

PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD

PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD PJECE TIL FORÆLDRE OM AT VÆRE I FORÆLDRERÅD Kære forælder Velkommen som forældrerådsrepræsentant i dit barns institution. Som Rådmand for Børn og Unge vil jeg gerne takke for dit engagement i forældrerådet

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2013 Kurser for voksne Efterår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk April 2011 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 3 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 5 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Ballerup Bibliotekerne er en kommunal institution, hvor udlån af alle materialer er gratis.

Ballerup Bibliotekerne er en kommunal institution, hvor udlån af alle materialer er gratis. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 40.37 Folkebibliotekerne Udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og -indtægter, som

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT!

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme i dag? Start med at tage en kopi! 1995 Alle folkebiblioteker

Læs mere

Drejebog bibliotek.dk undervisning

Drejebog bibliotek.dk undervisning Drejebog bibliotek.dk undervisning Overskrift Indholdselement Hjælp og to-do-liste Program Velkommen Flipover/tavle med Præsentér dig selv program + evt. papir uddelt Formål med kurset Gennemgå program

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013 Kurser for voksne Forår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Også denne sæson tilbyder Sønderborg en række kurser, der henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til:

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til: Det uundgåelige Ændring af skolestrukturen har altid givet anledning til debat. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er en særdeles svær opgave at få en fordomsfri debat om mulighederne for at ændre skolestrukturen.

Læs mere

Gruppebeskrivelse MULTIZONEN 3 FLERE MATERIALER

Gruppebeskrivelse MULTIZONEN 3 FLERE MATERIALER BOGLDEN (RØD) I rollespillet spiller I de unge fra gruppen Bogladen. I mener, at biblioteket skal tilbage til at et sted, hvor det handler om bøger. Så mange bøger som muligt! Det vigtigste er, at man

Læs mere

Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter

Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter Årsberetning 2013-14 AVGIF gymnastik Så er det atter tid for en årsberetning og der er nok, at berette om... men stort set altsammen af positiv karakter Vi er takket være vores 29 kompetente og succesfulde

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898

Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Landsbyordning ved Hou Skole Nørregade 9, Hou 9370 Hals Tlf: 99317898 Mobil: 25197898 Vi ønsker hermed at byde jer og jeres barn velkommen i Landsbyordningen på Hou skole. Vi håber, at denne folder kan

Læs mere

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Bilag til ansøgning til Statens Kunstråds Litteraturudvalg. Uddybelse af idéer: Nobelprisen i litteratur - Et seminar om litterær kvalitet De fleste læsere kan fornemme, genkende og identificere litterær

Læs mere

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden.

Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. BESTYRELSENS BERETNING 2009 Velkommen til den 6. ordinære generalforsamling i Den Selvejende Institution Tobaksgaarden. Lad mig sige det med det samme: I år vil vi ikke trætte forsamlingen med redegørelser

Læs mere

OPDAG. bibliotekerne i Odense. Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16

OPDAG. bibliotekerne i Odense. Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16 OPDAG bibliotekerne i Odense Bibliotekstilbud til 0.-10. klasse 2015/16 www.odensebib.dk OPDAG biblioteket Kære lærer Vi vil gerne invitere dig og dine elever indenfor på bibliotekerne i Odense. Hvert

Læs mere

Generelle indlæringsvanskeligheder

Generelle indlæringsvanskeligheder CSV Voksenspecialundervisning Efterår 2016 Generelle indlæringsvanskeligheder Undervisning for personer med generelle indlæringsvanskeligheder og sent udviklede Undervisningstilbuddene for perioden august

Læs mere

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016

IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 IT-kurser på bibliotekerne foråret 2016 Galten Bibliotek ipad / iphone for begyndere Torsdag d. 3. marts kl. 10.00 12.00 Android tablet /smartphone for begyndere Torsdag d. 17. marts kl. 10.00 12.00 Hørning

Læs mere

Evaluering af KidSmart

Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart Evaluering af KidSmart En KidSmart-computer er en computer, der henvender sig særligt til de 3-6årige. På computeren findes flere forskellige læringsprogrammer, der styrker bl.a.

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne Slutrapport fra projekt Læs dansk på bibliotekerne Indhold Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppen... 5 Læringsforløbene... 5 Netværk... 6 Organisering... 7 Aktiviteter

Læs mere

Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google?

Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google? Hvad skal vi med bibliotekarer, når vi har Google? Jeg har søgt på nettet, men det er uoverskueligt! er en standardreplik bibliotekaren møder igen og igen. Kender du Faktalink? er et ligeså ofte stillet

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket.

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Varde kommunes BIBLIOTEKSPOLITIK BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Rådhusstræde 2 6800 Varde Tlf. 7522 1088 www.vardebib.dk Forord

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse. Aalborg Bibliotekerne 2011

Tilfredshedsundersøgelse. Aalborg Bibliotekerne 2011 Tilfredshedsundersøgelse Aalborg Bibliotekerne 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Introduktion og metode 3 2. Baggrundsspørgsmål 4 3. Generel tilfredshed 6 4. Bibliotekets tilbud 7 5. Bibliotekets faciliteter

Læs mere

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser Vi følger dig digitalt på vej Bliv it-klar på dine betingelser Har du brug for at blive fulgt digitalt på vej? - så start her! I denne folder er der hjælp at hente til dig, der gerne vil i gang med at

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

Biblioteksklubbens første medlemsarrangement

Biblioteksklubbens første medlemsarrangement 1 Biblioteksklubbens første medlemsarrangement 65 af Biblioteksklubbens daværende godt 300 medlemmer sagde ja tak til en medlemsaften i foråret, hvor de blev indbudt til både at yde og nyde. Mens de nød

Læs mere

ONLINE FORLAGET TRYDE

ONLINE FORLAGET TRYDE ONLINE FORLAGET TRYDE KATALOG 2017 Copyright. ONLINE FORLAGET TRYDE Eva Tryde Holtug Strandvej 17 4660 Store Heddinge Tlf. 45 60125215 Cvr. 27532292 info@evatryde.dk www.evatryde.dk i ONLINE FORLAGET TRYDE

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016

Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016 Ansøgningsskema til Ud-over-KANten-Puljen Udgave 2015-2016 Ansøgningsskemaet mailes til sine.dam.moeller@hjoerring.dk Der kan max. vedhæftes ét bilag til ansøgningen Titel på projektet INDENFOR - Aalborg

Læs mere

(Sommer)Nyt til forældrene i Skejby Vorrevang Dagtilbud

(Sommer)Nyt til forældrene i Skejby Vorrevang Dagtilbud 1 Sommernyhedsbrev Skejby Vorrevang Dagtilbud (Sommer)Nyt til forældrene i Skejby Vorrevang Dagtilbud Sommeren er over os, og den seneste tid har budt på en masse spændende indslag. Blandt andet kan vi

Læs mere

Årsplan for Børnehusene Nivå

Årsplan for Børnehusene Nivå Årsplan for Børnehusene Nivå Periode: 2014-2015 Årsplan for Børnehusene Nivå Periode: 2014-2015 Hvem er vi? Børnehusene Nivå består af 7 huse med børn i alderen 0-14 år. De 7 huse er organiseret i en områdeinstitution

Læs mere

Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek. April 2014. www.fkb.dk. Biblioteket Domus Vista Nordens Plads 4 2000 Frederiksberg

Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek. April 2014. www.fkb.dk. Biblioteket Domus Vista Nordens Plads 4 2000 Frederiksberg Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek April 2014 Hovedbiblioteket Falkoner Plads 3 2000 Frederiksberg Biblioteket Godthåbsvej Godthåbsvej 85A 2000 Frederiksberg Biblioteket Danasvej Danasvej 30B

Læs mere

Notat. Assens Kommune på Facebook

Notat. Assens Kommune på Facebook Notat Assens Kommune på Facebook Facebook sigter i langt højere grad end traditionelle hjemmesider på at skabe personlig dialog og netværk og er derfor en velegnet platform for digital dialog mellem borgere

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Brugerundersøgelse på Tranbjerg Bibliotek 2010

Brugerundersøgelse på Tranbjerg Bibliotek 2010 Brugerundersøgelse på Tranbjerg Bibliotek 2010 12 Hvor tilfreds er du generelt med dit bibliotek? Abs. Pct. Meget tilfreds 84 55% Tilfreds 63 41% Hverken eller 4 3% Utilfreds 1 1% Meget utilfreds 0 0%

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

Måneds-nyt oktober 2014

Måneds-nyt oktober 2014 Måneds-nyt oktober 2014 Børnehuset Rævehøj, Søbanke Naturbørnehave og Humble Skole Nyt fra Humble Skole / v. Merete Borch Det er stadig forholdsvist nyt og vi øver os mht at benytte de til indskolingens

Læs mere

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig

Sammen om velfærd. Vi har brug for dig Sammen om velfærd Vi har brug for dig Vi lever i en ny virkelighed, hvor det kommunale husholdningsbudget er presset. Det kræver, at vi sammen skaber en ny velfærd. Det kalder vi Ny virkelighed Ny velfærd.

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Drømmen om et kulturhus på landet

Drømmen om et kulturhus på landet Huset på Næsset Drømmen om et kulturhus på landet I Udby fik lokale ildsjæle idéen om at lave et gammelt elværk om til kulturhus og med et stort og langvarigt engagement er drømmen nu gjort til virkelighed.

Læs mere

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Hvorfor valgte vi netop Vestbirk Naturbørnehave?: Vi valgte Vestbirk børnehave, fordi vi ønskede en børnehave med mulighed for nærhed og tryghed. Fordi vi fornemmede

Læs mere

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder

Læreplaner 2015. Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Læreplaner 2015 Overskriften for indsatsområdet: Sproglig udvikling Status/sammenhæng eller årsag for valg af indsatsområder Sprog er en vigtig forudsætning for at kunne udtrykke sig og kommunikere med

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser efterår 2011 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Nyhedsbrev. Tilbageblik på et fantastisk skoleår. Artikler af særlig interesse:

Nyhedsbrev. Tilbageblik på et fantastisk skoleår. Artikler af særlig interesse: Juni 2009 Nyhedsbrev Artikler af særlig interesse: ForældreIntra2 Profilanalyse Tilbageblik på et fantastisk skoleår Indhold: Tines leder side 1 ForældreIntra side 2 Profilanalyse side 3 Datoer side 4

Læs mere

Mere IT i folkeskolen

Mere IT i folkeskolen Mere IT i folkeskolen Om Pædagogisk IT udvikling i skolerne i Syddjurs Kommune 2008-2011 Forord Ved Richard Volander, Formand for udvalget for familie og institutioner Syddjurs Kommune vil i 2008 bruge

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Mål for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker

Mål for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker for Budget 2017 / Opfølgning Serviceområde 14: Biblioteker Serviceområde Udgøre et uforpligtende møde-, være- og oplevelsessted for borgere i Herning kommune Det nye hovedbibliotek i Østergade er Herning

Læs mere

Åbne IT-værksteder fra oktober til og med februar

Åbne IT-værksteder fra oktober til og med februar KURSUSPROGRAM www.vordingborgbibliotekerne.dk Efteråret 2009 - foråret 2010 Kurserne afholdes tre steder i henholdsvis Vordingborg, Præstø og på Møn på følgende adresser: Vordingborg Bibliotek Kulturarkaden

Læs mere

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15 Generationsmøder i plejeboliger Inspirationskatalog 2014-15 I gang med Generationernes By På Frederiksberg vil vi fortsat have tilbud til borgere i alle faser af livet, og vores dejlige by skal indrettes

Læs mere

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 De kommende børnehaveklassebørn er klar til den digitale skole Resumé KL har fået gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til kommende

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Vordingborg Bibliotekerne

Vordingborg Bibliotekerne Vordingborg Bibliotekerne Virksomhedsbeskrivelse 2016 Indhold Indledning... 1 Besøgstal... 2 Materialebestand... 3 Udlån... 4 Aktiviteter... 7 Personalenormering... 8 Åbningstimer... 8 Budget... 9 ECO-Nøgletal...

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010

Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Formandens beretning på generalforsamlingen den 23. februar 2010 Velkomst: Velkommen til generalforsamling her i HGC- Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 10. ordinære generalforsamling. Indledning:

Læs mere

Indretning af Farmors stue tager her sin begyndelse:

Indretning af Farmors stue tager her sin begyndelse: SMUKfest 2012, 8.-12. august kl. 13 til 23: Lands kampagnen En-af-os, PsykInfo Region Midt og Det Sociale Netværk står sammen om nyt tiltag Farmors stue, hvor vi bl.a. vil have festivalgæsterne til at

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Udarbejdet den 26-09-2011. Side 1 af 6 KOMMUNIKATIONSDREJEBOG

Udarbejdet den 26-09-2011. Side 1 af 6 KOMMUNIKATIONSDREJEBOG Udarbejdet den 26-09-2011. Side 1 af 6 KOMMUNIKATIONSDREJEBOG Udarbejdet den 26-09-2011. Side 2 af 6 Kommunikationsdrejebog med informationer og hjælpemidler til kommunikationen omkring BITE, november

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek

Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek Evaluering af Læselyst-projekt Den Hemmelige Hule Aalestrup Bibliotek Projekt: Den hemmelige hule: Oplevelsernes Børnehavebibliotek Vi fik 88.500 kr. ud af de ansøgte 93.000 kr. Jeg hentede bevillings-brevet

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et "SUPER FEDT museum " VELKOMMEN

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et SUPER FEDT museum  VELKOMMEN SOMMER/EFTERÅR 2013 VELKOMMEN INDHOLD Til et "SUPER FEDT museum " Fængselsmuseet VELKOMMEN Den 17. maj i år kunne Fængselsmuseet fejre 1 års fødselsdag. Og hvilket år det har været! Interessen har været

Læs mere

Servicedeklaration for AssensBibliotekerne 2010

Servicedeklaration for AssensBibliotekerne 2010 Servicedeklaration for AssensBibliotekerne 2010 Bibliotekerne i Assens Kommune skal være et besøg værd og: Fungere som lokale væresteder og kulturcentre Være et tilbud for alle borgere Yde kvalificeret

Læs mere

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET MENS VI VENTER PÅ FORÅRET Mens vi venter på foråret og lysere tider, er der mange hyggelige tilbud for børn i alle aldre og deres voksne. Fastelavn og påske markeres med maskeværksted og påskeklip med

Læs mere

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 1. Indledning Det er en glæde for Danmarks Forskningsningsbiblioteksforening at være partner med Danmarks Biblioteksforening

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Støttet af Undervisningsmateriale Indeholder: Mobil-app til elev Lyn-introduktion (klasselærer/vikar) Skolekoncert for udskolingen Præsentations-mobil app til eleverne Brug af dette materiale tilgodeser

Læs mere

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Når borger og kommune mødes digitalt Anja Flebbe Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive 2014

Læs mere

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet.

Du kan tilmelde dig ved at ringe til biblioteket eller ved personlig henvendelse. Tilmelding sker efter først til mølle princippet. IT- Kurser forår 2012 Mandag kl. 10-19 KulturArkaden Tirsdag kl. 10-19 Sydhavnsvej 6 Onsdag kl. 13-19 4760 Vordingborg Torsdag kl. 10-19 Telefon: 55 36 38 00 Fredag kl. 10 17 Lørdag kl. 10 14 I perioden

Læs mere

Matthæusgades Skole Matthæusgade 33 1666 København V tlf: 33 22 43 09 fax: 33 79 85 03 kontoret@matt.dk www.matt.dk

Matthæusgades Skole Matthæusgade 33 1666 København V tlf: 33 22 43 09 fax: 33 79 85 03 kontoret@matt.dk www.matt.dk Matthæusgades Skole Matthæusgade 33 1666 København V tlf: 33 22 43 09 fax: 33 79 85 03 kontoret@matt.dk www.matt.dk Den 4.4.00 Til Biblioteksstyrelsen Hermed fremsendes den endelige ansøgning, for projekt

Læs mere

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS

CONTENT MARKETING. video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside WEMAKEGRAPHICS 7VIGTIGE TRICKS TIL DIN CONTENT MARKETING video facebook sociale medier artikler linkedin mål pinterest animation content strategi instagram hjemmeside HVAD ER CONTENT MARKETING Content Marketing er markedsføring,

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2016/2017. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2016/2017. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i skoleåret 2016/2017. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Opdateret marts 2016 Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014 Kurser for voksne Forår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere