Levende havn Lemvig, 27. februar 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Levende havn Lemvig, 27. februar 2016"

Transkript

1 Referat modtaget af Nis Olsen, TS redaktionen Levende havn Lemvig, 27. februar 2016 Levende Havn også i fremtiden var titlen på den høring, Lemvig Træskibslaug i samarbejde med Produktionsskolen Nordvestjylland og Folkeuniversitetet havde arrangeret lørdag 27. februar. Omkring 50 deltagere hørte fem oplægsholdere og diskuterede mulighederne for at give havnene en ny fremtid. De fem oplægsholdere var Jørgen Nørby, formand for teknik udvalg i Lemvig kommune, Anders Bloksgaard, direktør for Limfjordsmuseet i Løgstør, Rasmus E. Casper, projektleder for Legeskibet Lilla Dan og Gerlev Idrætshøjskole, Merete Ettrup, formand for Træskibs Sammenslutningen, og Bjarne Tingkær Sørensen, formand for Nordvestjysk Fjordkultur i Struer. Ordstyrer var Lars Ebbensgaard, formand for Folkeuniversitetet i Lemvig. Efter velkomst fra John Fischer, forstander for Produktionsskolen Nordvestjylland, fortalte Henning Thøgersen, formand for Lemvig Træskibslaug, om lauget, der blev stiftet i 2009, da fiskeriet var slut på havnen efter omkring 100 år. Det er hurtigt glemt, at der for 25 år siden lå 50 velholdte nordsøkuttere i havnen. I 2009/10 iværksatte kommunen en ny havneplan, som skal inddrage nye funktioner i området, fritidsaktiviteter og nærliggende boliger. JØRGEN NØRBY var høringens første oplægsholder. Han opridsede historien for Lemvig, der indtil 50 erne var Danmarks største fiskerihavn. I dag er affolkning kommunens største problem. Fiskeauktionen lukkede i 2008, Thyborøn har overtaget som kommunens fiskerihavn. I stedet arbejder byrådet med at fastholde Lemvig som en levende havn, men baseret på helt andre aktiviteter end hidtil. Skal ikke være Hornbæk, men vil bevare noget at det autentiske miljø, som vi lokale også kan lide. Politisk tro på, at havnen stadig skulle være baseret på de erhverv, der var knyttet til havnen, gammel erhvervshavn, tilknyttet forskellige interessegrupper. Vi vil også gerne have turisme, men hvis det hele bliver ryddet op, forsvinder autentiteten, og det vil vi ikke have. Finde gylden middelvej, hvor der er plads til alle og blive en havn, som folk gerne vil besøge. Resultatet er at omlægge havnen, så den også baseres på turisme, gæstesejlere. Havneanlæggene var nedslidte, det har været kæmpe investeringer, som senere mangedoblet. Terrænet synker 1-2 cm om året, området ved beddingen har sat sig 1,20 meter siden Siden 2012 er der reparere moler og bygge højtvandsværn, der slynger sig hen ad kajerne. Børnene i den lokale billedskole lavede relieffer, som er støbt ind i betonmuren til højvandssikringen. Vandt betonprisen for projektet. Højtvandsværnet virkede, da Bodil kom. Bodil tog til gengæld ydermolen.

2 Havnen er gået fra at være aktiv plads til at laste og losse til aktivt byrum. Binde havnen sammen med byen: nu stadig aktivitet på havnen, når byen lukker ned. Bjergbanen kører stadig, der er legeplads, og havnen bruges til aktiviteter f.eks. beachvolley, kræmmermarked. I 2013 blev der laver skaterpark ovre på Østhavnen, der ellers var udlagt til erhvervsbyggeri. Alle kan nu se, at vi skal udvikle Østhavnen i samme retning, ikke til boligbyggeri. I 2014 blev vedtaget planer om landingsplads for nichefiskeri med nybygget hus til landing af østers, hummer osv., der skal leveres til gourmetrestauranter. I 2016 kører et Realdania-projekt med udvikling af Østhavnen samtidig med, at vi kan bevare vores bedding fremad. Der er en aktiv smed, som driver beddingen, og Jørgen Nørby tror på, at den aktive bedding kan udvikles. Der er også planer om nybygning af hus med sejlerfaciliteter på den tidligere isværksgrund. For byrådet handler det om at ændrer havnen fra en aktiv fiskerihavn til et nyt aktivt m område med andre aktiviteter. ANDERS BLOKSGAARD berettede i sit indlæg om, at Løgstør er involveret i EU-projekt om, hvordan man kan styrke havnene og styrke lokale kulturmiljøer, hvor vi kan lære meget af svenskerne. Løgstør havn bevarer mange kulturmiljømæssige perler og tænker fremadrettet på at få brugere til at samarbejde om fremtiden. Han gav et historisk tilbageblik for havnene i Limfjorden, der er startet som naturhavne ofte i forbindelse med handelspladser, hvor de med tiden udviklede sig til arbejdspladser og til porte ud til verden udenfor. Løgstør havn er inde i en sund udvikling. Men udviklingen rummer også held. Løgstør fejrer 500 år i år, omkring 1900 var havnens glansperiode med mange arbejdspladser, siden gik det ned ad bakke, kulturmiljøer forfaldt, men der kom ikke noget nyt, så de fik lov til at være der. Småt med fiskeriet i fjorden i dag, men miljøet af små skure er bevaret, det fortæller en historie. Ofte er det noget, der forsvinder først på en havn, hvis en virksomhed vil til. En pyroman brændte meget af i begyndelse af 90 erne, men kommunen tillod folk at bygge skurene op igen. Også fyr og vagervæsenets gamle hus er bevaret. Kulladen og kulgården, kulkranen sprængt i luften under krigen. Men kulladen bevaret. Der er bygget restaurant i stil med den gamle arkitektur.

3 Flere små huse fra lodsvæsnet og fiskeriet samt en lille, gammel fiskeforretning er bevaret. Det gamle lodshus også bevaret, lodsvæsen i Løgstør siden 1776, stoppede i Huset bevaret med sigte på maritim aktivitet. Det er nu havnefogedkontor, måske station til redningsvæsnet, museets sjægtelaug har også adgang. Dobbeltfyret og fiskerihavnen. Fyret er statsligt. Endnu en lille fiskeforretning bevaret, i dag er det verdens mindste galleri. Bedding og bådebyggeri, begge aktive endnu. Mange beddinger forsvundet i Limfjorden, heldigvis bevaret i Løgstør. Den drives nu af frivillige og museet, vigtigt kulturmiljø, der skal bevares. Det er glædeligt, at Lemvig tænker på beddingen som en bestanddel af havnen i fremtiden, den er en af de sidste store beddinger, der er bevaret i Limfjorden. I Løgstør er dampskibsbroen også bevaret, og bruges nu til rekreative udfoldelser. På havnetrappen bader flere hundrede børn og unge. Havnens omskabelse under titlen Fra Arbejdsplads til Legeplads. Gæstesejlere i Kanalhavnen, optællinger ved Aggersundbroen viser, at erhvervstrafikken er for nedadgående, fritidssejlere overhaler erhvervsskibene omkring Mange profiterer på sejlerne. Men kulturarven lever, husk det. Løgstør skal være en attraktiv og levende havn for dem, der har båd, men den skal også være det for dem uden båd. Kan bruges til for eksempel gastronomiske events. Men ikke til boliger, en bolighavn er en død havn. Tilgængelighed er vigtig et sted man vil gå en tur, skab adgang til vandet, rum på vandet, vinterbadehus, idræt på havne arealer, en million danskere vil dyrke fritidsinteresser på vandet. Projekt i støbeskeen: Løgstør Marina. Kulturhavnen kan ikke følge med belastningen om sommeren, vil derfor udvide med ny marina, skal ligge nordøst i tidligere industriområde. Planer om boliger til at finansiere det, hvordan gør man det uden at ødelægge noget: Husene orienteret udad væk fra skibene. Har også udtænkt kile i havnen, et sted hvor folk kan komme hen, selvom de ikke har en båd. Hele Anders Bloksgaards præsentation kan læses på dette link: 8/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0shar. RASMUS E. CASPER fortalte om Legeskibet og Gerlev Idrætshøjskole. Lemvig var en af de bedste destinationer for Legeskibet i 2015 med meget engagerede lokale folk.

4 Processen i Lemvig er det, jeg rejser rundt i hele landet med Legeskibet for at promovere visionstilgang til havneudviklingen og byplanlægningen, inddrage lokale kræfter i fortællingen, historikken, finde nye bevægelseselementer i samarbejde med Realdania. Projekt Legeskibet startede i 2015 med fokus på havnebyer, hvor der bliver lavet udviklingsplaner, og der er arealer til rådighed. Vil gerne inspirere til en forandring af havnebyernes blå rum med udgangspunkt i kulturhistorie, kreativitet, leg og bevægelse. Det skal ikke være traditionelle legepladser, men kikke på arealernes historie og bringe det i spil. Målet er at introducere fællesskabsstyrkende og sundhedsfremmende aktiviteter i havnebyernes blå rum. Skonnerten LILLA DAN besøger havnene og arrangerer Leg på kaj: skoletilbud, der kører alle hverdage, hvor børn modtager legeundervisning, men også lærer om det maritime univers på skibet. Og lærer om børneborger inddragelse. Det kan ske, fordi man hverken behøver store strukturer eller dyre installationer. Målet er at facilitere opstart af processer, der fører frem til aktiviteter i samarbejde med havnens aktører. Der sker også en anderledes form for dialog om bord på skibet, hvor lokale aktører, politikere, brugere inviteres ud på sejltur for at diskuterer visioner for havnen. Det er processer, der igangsættes med input fra Gerlev Idrætshøjskole og Syddansk universitet. I 2015 besøgte Legeskibet 24 byer og var i kontakt med mere end mennesker. I 2016 kommer det til omkring 25 havne, mange steder en uges ophold. Han nævnte København som eksempel: Big city, big money rules, havneudviklingen skal finansiere en metroring. Islands Brygge virker, fordi der intet er gjort, der kommer mange mennesker. Kalvebod Brygge er derimod plastret til med højhuse og et dødt område. Papirøen, en enorm gammel lagerhal med små gadekøkkener, er sort af mennesker. Nordhavn er solgt til højestbydende uden en plan for byrummet. Et andet eksempel er Helsingør måske Danmarks smukkeste kulturhavn med Kronborg, kulturværft, søfartsmuseum. Men hvor er menneskene? På arkitekttegningerne, men ikke i virkeligheden. I Odense er Byens Ø et stort projekt. Planen er at styrke interessen, så det kan sælges til højestbydende. Der er afsat plads til en to meter bred havnepromenade og en gangbro fra banegården ud til åen. Kalundborg går den modsatte vej, vil gerne trække folk til Vestsjælland ved at bringe havnen og naturen i spil. Sjællands Klitmøller? De unge vil have kajaksejlads og kitesurfing. Byen satser på udendørs faciliteter og havnepark midt i havnen, hvor DLG-silo rives ned og erstattes med havnepark, hvor man lægger vægt på rekreative muligheder og mulighed for at få gamle skibe ind.

5 Svendborg et andet positivt eksempel. Der er bred bevidsthed om, at havnen er vigtig. En aggressiv havneudviklingsplan med flere hundrede boliger blev sat i stå, processen blev gentænkt og startet forfra. Legeskibet havde en fed visionssejlads, fik planlæggerne i dialog med brugerne. Det er en vigtig pointe, at byudvikling ikke kun behøver at foregå blandt planlæggerne, men også gennem strategisk samarbejde med de aktører, der skal bruge rummene, f.eks. skolerne. En kæmpehal til idræt virker ikke længere, det gjorde det engang. Om ti år måske nye brugere med nye interesser. MERETE ETTRUP fortalte om havnene, set fra træskibenes side i forhold til brugen, skibenes kulturhistorie, håndværket, sejladsen. Et eksempel er Holbæk, hvor erhvervshavnen er lukket og omdannet til beboelse og kontorer. Kommunalt projekt, hvor mange nye aktører er interesserede, men ingen af dem med maritim baggrund. Træskibs Sammenslutningen repræsenterer Danmarks sejlende kulturarv, ældre brugsfartøjer, i dag er de fleste lystfartøjer. Foreningen samler godt 440 skibe, fordelt på 120 havne i Danmark. TS har frihavsaftale med 81 havne, Lemvig også frihavn, var i 2015 værtshavn for TS pinsestævne, tak til Lemvig for et fantastisk pinsetræf med et forbilledligt samarbejde med kommunen. TS bestyrelsen i gang med at oprette kontor med fastansatte, som kan gå i dialog med politikere, kommuner og andre interessenter omkring havnene. Strategien er at finde ud af, hvad er potentialet for disse skibe, og bruge skibene på anden måde. De gamle skibe er aktiv historiefortælling, som kommer ud til borgerne og gør historien levende og involverende - det, som alle museer og kulturministeriet drømmer. Det er både brug og bevaring. TS-flåden har potentiale til reklame. Og skibene skaffer elever til søfartsskolerne, samt til de tilbageværende gamle erhverv. Tilbage til eksemplet med Holbæk, hvor den tidligere aktive trafikhavn blev bebygget med store karreer for år siden ligesom det er sket i andre danske provinshavne. Nu er vi i gang med version 2 af havneudviklingsproces. For nu sidder der havneudvalg og spekulerer på hvordan skaber vi aktivitet i den havn?

6 De gamle brugsfartøjer er anderlede end de moderne både. Der er omkring 600 tilbage i Danmark, og mange af dem kan ikke komme ind i marinaer, vi har brug for kajerne, hvor der tidligere var erhvervshavn. Da Holbæk Skibsværft lukkede i 2007 kæmpede en lokal forening for at få lov til at drive beddingerne videre. Det lykkedes at få en aftale med kommunen, så de fungerer stadig, blandt andet brugt til nogle af Nationalmuseets skibe. Sidste år lavede kommunen en aftale med Nationalmuseet om, at galeasen ANNA MØLLER skal stå i Holbæk under et tre år langt restaureringsprojekt. Det er kommunen med rette stolt af, nu har det pludseligt værdi, at beddingerne med nød og næppe blev bevaret. Merete ser udfordringer for fremtidens havn. Der skal være plads til både nye og gamle brugere, men det kræver, at man definere, hvad er et maritimt miljø, og hvem bærer de traditionelle maritime erhverv videre, handler det om æstetik eller ægthed? Fremtidens levende havn kræver, at man bruger erfaringerne, gode og dårlige, at der er en gensidig respekt for brugerne behov, et realistisk syn på projekter undersøg det eksisterende, der skal bygges videre på, vis respekt for ressourcer og viden om de lokale miljøer. BJARNE TINGKÆR SØRENSEN fortalte om erfaringerne fra Struer havn, hvor et stort opfyldt areal ville passe til en slags oplevelsescenter med værksteder og smedjer. Men politik kom på tværs, så det blev til boliger i stedet. Et gammelt værft blev også væltet, området købt af nogen med stor pengepung, og så blev der rejst et nyt højhus midt i havnen. I 1998 fik Nordvestjysk Fjordkultur stillet et gammelt lagerpakhus til rådighed, installerede maskiner og arbejdede på bådene om vinteren. Det bærende er fællesskab på kryds og tværs, folk samarbejder og får noget med hjem. Der er 125 medlemmer, 80 er aktive. Vil formidle fjordkulturen samen med museer og kommunen. Men havnen er også ejet af Holstebro. Havnen har store ubenyttede arealer, har lige lukket hele oliehavnen. Havnens økonomi er dårlig. Konference om ideudvikling om Struer Havn sammen med LAC og kommunen. Der er indkaldt erhvervsfolk, men vi må ikke glemme sammenhængen og tænke tankerne sammen. Ellers får vi ingen varig løsning. NF vil gerne lave masterplan i samarbejde med kommunen, museet, færgelauget og laver partnerskabsaftale med kommunen. Vores bygning på havnen skal færdigrestaureres, maskiner

7 gøres lovlige, der skal være adgang for andre grupper, samt særudstillinger, når bygningen er tom for både. Bygningen kan gøres færdig på to år. Nordvestjysk Fjordkultur har fået lavet træskibskaj, hvor bådene er repræsenteret i sejlsæsonen. Også samarbejde med charterskibe som MAJA og MARILYN ANNE. Struer bliver 100 år som købstad i 2017, men specielt fokus på historien som industriby, der er opbygget omkring DSBs trafikknudepunkt. Efter frokost og underholdning med Træskibslaugets Shantykor var der debat, styret af Lars Ebbensgaard. Her følger udpluk: Der var ros fra flere sider til kommunen for borgerinddragelse i forhold til havnen, hvor det også er vigtigt at have historien med. Der var også ros for oprettelsen af skaterbanen ved Østhavnen, og der blev efterlyst mere levende kultur på havnen og mulighed for, at unge af begge køn kunne mødes. Der blev også forespugt om mulighed for sluse ved Thyborøn, som kunne mindske udsvingene i vandstanden i Lemvig. JØRGEN NØRBY afviste, at det er realistisk at bygge sluse ved Thyborøn, fordi det ifølge en fælleskommunal undersøgelse vil koste en milliard bare et snævre høfderne ind. I forhold til Østhavnen spurgte han med udgangspunkt i skaterbanen: Hvorfor ikke lave verdens fedeste legeplads på resten af Østhavnen? Vi har ikke behov for mere byggeri. Nu er Realdania i gang med vurdering, de ser på beddingen, den er unik og hverken til salg eller diskussion. Realdania ser på, hvordan Østhavnen kan bygges sammen med resten af havnen, hvori indgår erhvervsbedding og byggeri til servicefaciliteter. RASMUS CASPER ser det som en visionær ide med stort legeområde, måske Danmarks bedste. De, som har modet til at etablere sådan et område, vil også få en generation af unge, der bliver præget af det, de bliver kreative og innovative, hvis de har adgang til legeområde, og de får kærlighed til stedet, så de vender tilbage efter uddannelse. Og som skaterbanen viser, er det godt at tage udgangspunkt i det miljø, som er der. Tag ungdomsuddannelserne med, evt. gymnasiet. I Skelskør tales der om at lave science-legeplads, som kan være udendørs undervisningslokale til skolerne, i forhold til klimatilpasning, fjordkultur, fjordhaverne. MERETE ETTRUP roste Lemvig for at se på detaljerne og havnens forskellige brugere. Hun mindende om, at det er vigtigt ikke at lave løsninger for de næste 100 år, det kan vi ikke vide, hvordan bliver. Vigtigt med bruger-og borgerinddragelse, for eksempel er det et problem for de

8 større træskibe, hvis en havn fyldes op med pælepladser. Det er også udfordring med boliger på havnen, blandingen af boliger, erhverv og rekreative områder. Når boligerne kommer tæt på, bliver havneaktiviterne irriterende morgen, aften og i weekenden. Boliger har andre interesser end erhvervsliv på havnen. Hvem skal vige? Merete Ettrup sidder i Friluftsrådets bestyrelse, hvor der årligt udloddes 60 mio. kr. Rådet har netop fokus på sammen med Nordea at sikre friluftslivet i byudviklingen. ANDERS BLOKSGAARD nævnte Løgstør, hvor tilvækst af turisme fører til øget bosætning, blandt andet med flere og flere nordmænd. De efterspørger, at der er noget autentisk på havnen derfor glædeligt, at autensiteten tænkes ind i Lemvig, at den gamle bedding bevares. Hvad er en god havn? For sejlerne er det gode toiletter, og at havnefogeden er til stede. Ålborg, gamle vestre bådehavn, altid fyldt, folk kan lide charmen. I den nye marina er der derimod altid plads. Skive har en fin havn, men mangler charmen. I Nykøbing havn er der altid plads, mens Glyngøre altid er fyldt. Det handler om at skabe adgang til vandet og bevare kulturmiljøet. Tænk på at bevare livet på havnen, inden I placerer boligerne. BJARNE TINGKÆR fremhæve inddragelse af brugere på et tidligt tidpunkt, så man ikke bare præsenteres for et dyrt færdigt oplæg fra et konsulentfirma. Får synliggjort interesseforskellene, få dem anerkendt og så starte derfra med fælles dagsorden. Det skal ikke være nogle, der sidder og hvisker politikerne noget i ørene. MERETE ETTRUP tilføjede, at problemet med boliger er, at beboerne forbinder dem med ro og fred. Men på havnen skal vi have en masse aktivitet. Der sker også det, at alt, der skal ske her på havnen, skal i høring, så når den første karre ligger der, så begynder beslutningerne at tage en ny drejning, for så bliver værkstederne ikke vedtaget JØRGEN NØRBY påpegede bevidstheden om de udfordringer, de store skibe har. Ønsker også fremover at få besøg af de store, sender straks invitation til Legeskibet i Servicefaciliteter på havnen, der mangler vi lidt endnu, men det kommer. Vi skal ikke have flere boliger på vores havn, heller ikke i den nærmeste politiske planlægning. Lægger ikke yderligere ud til erhverv, men passer på, at der stadig er plads til erhverv. Bygger nyt hus til østers-landing, prøver at få liv i lidt fiskeri igen. Fjordhaverne er et rigtig spændende projekt, glæder os til at få sat i gang til foråret. Ikke flere boliger på havnen, vi har dem, vi skal have. Lemvig havn så tæt på byen, hvor der er ubeboede bygninger, så der er masser af potentiale. Går i gang med stort byfornyelsesprojekt i gaderne ned mod havnen, så der kan evt. bygges nye boliger der. DIRIGENTEN havde en besked fra gymnasiets rektor. Han vil gerne benytte havnen til biologiundervisningen og til friluftsliv, som er en del af undervisningen, eleverne bruger roklubben allerede, vil også gerne arbejde sammen med produktionsskolen om søfartslinje. Fiskerilinje ikke for at gøre dem til fiskere, men for at de kan blive oplyst om deres egen egn. Det giver unge herned. Helge Thomsen, formand for lokalafdelingen af cyklistforbundet, foreslog at søge cyklistforbundet om tilskud til cykellegebane, der kunne ligge ved siden af skaterbanen.

9 John Fischer oplyste, at produktionsskolen har sjægter, men også anskaffet en hurtiggående RIB-båd for at få de unge på vandet. Der skal også være plads til kajakker og vandski. JØRGEN NØRBY sagde, at cykelbanen ikke er glemt, men der er mange jern i ilden med Geopark osv. Kajakroerne får kajakkaj til foråret, den er bestilt. Han tilføjede, at kommunen har brugt 100 millioner kroner på havnen de sidste 6-8 år, vi er alle stolte, meget store investeringer, vi har været inde i, vi tror, det har været en god forretning. Politisk er der nu et godt samarbejde. Har ikke brug for evindelig politiske kampe, så kommer vi ikke fremad. Henning Thøgersen afsluttede høringen med tak til oplægsholdere og deltagere for gode indput, som kan bruges i det videre arbejde.

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

Lemvig, november 2015. Huse på Havnen

Lemvig, november 2015. Huse på Havnen Lemvig, november 2015 Huse på Havnen På forårets møde i 2014 i samarbejdsudvalget for huset Havnen 70A blev det bestemt, at besætningen på de to fartøjer AASE og GEFION på deres sommertogt skulle se på

Læs mere

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat!

TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015. Kursen er sat! TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN PINSESTÆVNE 2015 Kursen er sat! LEMVIG 23.-25. MAJ 2015 TEMA: FISK & FISKERI - FØR OG NU Fisk og fiskeri har altid fyldt meget i Lemvig og derfor har vi valgt dette tema for Pinsestævne

Læs mere

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23

TIGER * En idé var født IVÆRKSÆTTEREN 23 tiger En på spring TIGER * Som en rigtig købmand startede Lennart Lajboschitz med at sælge paraplyer på et kræmmermarked. Siden blev det til en rigtig butik og så til flere. I dag står han bag den ekspanderende

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 1 Indholdsfortegnelse Præsentation og historie... 3 Banjen... 4 Lohals / Hou... 5 Lohals Havn i dag... 6 Projektet... 7 Fremtidsønsker...

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet Nordby Havn på Fanø Fanø en sejlskibs ø Fanø har en unik sejlskibshistorie. Derfor sagde Fanø Kommune selvfølgelig også ja til at lade Nordby Havn blive TS Frihavn. Vi håber kan blive startskuddet mange

Læs mere

1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit

1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit 1. Steen: Og det her, det er mest for formalianerne til at starte med, men du skal vide, at du bliver optaget på bånd, og så skal jeg vide, hvad dit navn er hvad dit kunstner navn er, som det kaldes? 2.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

Ordinært møde i ÅKS repræsentantskabet onsdag den 4. november 2015

Ordinært møde i ÅKS repræsentantskabet onsdag den 4. november 2015 Ordinært møde i ÅKS repræsentantskabet onsdag den 4. november 2015 Referat: Ad 1) Valg af referent og ordstyrer Referent: Carsten L. Buus (Viking) Ordstyrer: Erik Madsen (Viking) Ad 2) Præsentation af

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Referat. 05-07-2015 13:30 Søborg Hovedgade 143, st. th 2860 Søborg. Højebo. Møde indkaldt af: Rikke Mønster

Bestyrelsesmøde. Referat. 05-07-2015 13:30 Søborg Hovedgade 143, st. th 2860 Søborg. Højebo. Møde indkaldt af: Rikke Mønster Bestyrelsesmøde Højebo 05-07-2015 13:30 Søborg Hovedgade 143, st. th 2860 Søborg Møde indkaldt af: Mødetype: Bestyrelsesmøde Referent: Deltagere: Ditte Hansen, Laila Lystoft Referat 1. Punkt på Underskrivning

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Rektorprofil for Det frie Gymnasium 2016

Rektorprofil for Det frie Gymnasium 2016 Rektorprofil for Det frie Gymnasium 2016 Vi forventer følgende af kommende rektor: Vi ønsker os en rektor, der respekterer skolens helt særlige karakter og er enig i skolens værdigrundlag. Rektor skal

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling i CMO

Referat af ordinær generalforsamling i CMO Referat af ordinær generalforsamling i CMO Afholdt lørdag den 1. februar i selskabslokalerne hos Alfred og Camilla på Rugårdsvej På grund af stor tilslutning til generalforsamlingen, 50 tilmeldte ud af

Læs mere

Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling

Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling v/ Chefkonsulent Peder Lind Pedersen, Realdania By Projektsekretær Britt Lindy Knudsen, FredericiaC Norske arkitekters landsforbund Oslo, 20.

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 24.11.2015 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning formand Per Nørgaard Klaus Rasmussen blev valgt

Læs mere

Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn

Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn 6 Vandhunde og vinterbadere i tidligere industrihavn Vandkultur I Landets første helårshavnebad er lagt til kaj i Aalborg Havn. Som et af de sidste elementer i byens enorme forvandling af den tidligere

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Svendborg. CITTA SLOW Diskussionsoplæg. 12. marts 2012

Svendborg. CITTA SLOW Diskussionsoplæg. 12. marts 2012 LEADERSHIP Svendborg CITTA SLOW Diskussionsoplæg Pluss Leadership A/S 12. marts 2012 På baggrund af seminaret for ca. 125 ledere fra Svendborg Kommune den 28. februar 2008 og det forudgående arbejde søges

Læs mere

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved

En national vision for folkeoplysningen i Danmark. Af kulturminister Marianne Jelved Kulturministeriet: National vision for folkeoplysningen http://kum.dk/kulturpolitik/uddannelse-folkeoplysning-og-hoejskoler/folkeoplysning/... Side 1 af 1 05-03-2015 National vision for folkeoplysningen

Læs mere

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT - Havneomdannelser gennem de sidste 15 år - De gode eksempler - Hvad skaber den gode havn? Visionsskitser og anbefalinger Holbæk DEN GODE HAVN Havneomdannelser gennem de sidste 15 år De gode eksempler

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016 Læs inde i bladet: INVITATION TIL GENERALFORSAMLING SØREDNING I SVERIGE OG DANMARK ÅRETS ARRANGEMENTER 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej

Læs mere

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik

Fredericia Kommune - Idrætspolitik godkendt af Fredericia Byråd den 8. maj 2006. Fredericia Kommunes Idrætspolitik Fredericia Kommunes Idrætspolitik 1 Indledning Fredericia Kommunes Idrætspolitik tager udgangspunkt i Fredericia Kommunes vision 2012, idrættens fire livskvaliteter og den dialog der har fundet sted med

Læs mere

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte

Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs. - det er ikke for fint, og det føles ægte Vision 2030 Oplev det rå og autentiske Halsnæs - det er ikke for fint, og det føles ægte Marts 2016 Forord Halsnæs Kommune ligger i Nordsjælland i det nordvestlige hjørne af Region Hovedstaden. Her ligger

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Det gode liv på kanten om at sætte havnen i bevægelse

Det gode liv på kanten om at sætte havnen i bevægelse Vand I Byer Konferencen Teknologisk Institut 3. september 2015 Mariane Vistisen Lindskov, Arkitekt og projektleder Klimatilpasning i det store perspektiv Lemvig for enden af tunneldalen Lemvig for enden

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

- et varmt og rart sted

- et varmt og rart sted - et varmt og rart sted KOSTSKOLEN I SØNDERJYLLAND Kostskolen er et dejligt sted, hvor alle mennesker kan være. Lærerne er gode til at lære os nye ting. Man får mange venner her nede og alle er næsten

Læs mere

Opstartstur - klubudviklingsdag

Opstartstur - klubudviklingsdag Opstartstur - klubudviklingsdag Spjald Fritidscenter lørdag den 20. august 2011 Velkomst formanden for HSC Svømme Club - Kurt Knudsen Kurt Knudsen er, udover Holstebro Svømme Club nye formand, også håndværker

Læs mere

Orientering om ansøgning til Nordeafonden

Orientering om ansøgning til Nordeafonden Orientering om ansøgning til Nordeafonden Ansøgningen til Nordea fonden - Det gode liv i byen - er på 6,8 mio.kr. og vedrører aptering og udvikling af aktiviteter og indhold i en maritim-street-familie-havnepark.

Læs mere

Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC.

Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC. Referat fra Solrød Idræts Union s formandssmøde debatmøde med politikerne. Tirsdag den 16. september 2008, afholdt i SFC klublokaler ved SIC. Fremmødte politikere: Ellen Thomsen, Hans Nydam Buch, John

Læs mere

Drømmen om et kulturhus på landet

Drømmen om et kulturhus på landet Huset på Næsset Drømmen om et kulturhus på landet I Udby fik lokale ildsjæle idéen om at lave et gammelt elværk om til kulturhus og med et stort og langvarigt engagement er drømmen nu gjort til virkelighed.

Læs mere

Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00. Spisestuen Borgmester Fischers Vej.

Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00. Spisestuen Borgmester Fischers Vej. Beboerråd Torsdag den 03.juli 2014, kl. 11.00 12.00 Spisestuen Borgmester Fischers Vej. Deltagere: Samtlige beboere var inviteret. Fremmødte beboere kan nævnes: Kisser( Karen Stær)Birte Melohn. Poul Erik

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 1 Torrild lokalråds bestyrelse, Torrild den 8. december 2015. Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 Dagsorden: 1. Velkomst ved formand Henrik Iversen 2. Oplæg ved Kommunaldirektør

Læs mere

Greve afdeling. Referat af deltagerrådsmøde. Fredag den 8.maj 2015 kl. 9.00-10.00 i Stjerneborg Vest. Til stede:

Greve afdeling. Referat af deltagerrådsmøde. Fredag den 8.maj 2015 kl. 9.00-10.00 i Stjerneborg Vest. Til stede: Greve afdeling Referat af deltagerrådsmøde Fredag den 8.maj 2015 kl. 9.00-10.00 i Stjerneborg Vest Til stede: Bygge og Anlæg: Mikkel Film og Foto: Victor og Sara Pædagogik og Kreativitet: Ayse og Annika

Læs mere

Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis

Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis Nu bliver det lettere at prøve sine maritime drømme af i praksis For Frederiksværk Lystbådehavn og havnens klubber er gået med i et nyt, ambitiøst Vild med Vand - projekt. Baggrunden for projekt Vild med

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2014 Læs inde i bladet: HVAD SKER DER I ET JUBILÆUMSÅR? INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING RENOVERING AF YDERMOLEN ER I FULD GANG 1 SØRUP HAVNS

Læs mere

Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014.

Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014. PRÆSTØ LOKALRÅD. Referat møde med indbudte og andre borgere vedr. havneprojekt d. 14 jan. 2014. 1. Velkomst ved lokalrådets formand Henny Jørgensen Henny Jørgensen bød velkommen til de over 30 fremmødte

Læs mere

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by?

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? DE RØDE LØBERE Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? VINDERBYEN VORDINGBORG Vordingborg er nu en vinderby. Sådan

Læs mere

Skive-modellen: De unge skal mandsopdækkes

Skive-modellen: De unge skal mandsopdækkes Bertel Haarder i Skive: Ungeindsatsen Skive-modellen: De unge skal mandsopdækkes 20.01.2010I Skive Kommune samarbejder alle parter om, at de unge gennemfører en uddannelse. Ingen må falde igennem på grund

Læs mere

Essensen i visionen. Vedtaget i Byrådet den 26. april 2011

Essensen i visionen. Vedtaget i Byrådet den 26. april 2011 Essensen i visionen Vi vil styrke erhvervsudviklingen og skabe vækst i kommunen ved at satse på innovation og samarbejde mellem virksomheder og uddannelser. Ved at udvikle nye uddannelsesmiljøer og udnytte

Læs mere

5.A ved Ceres stranden

5.A ved Ceres stranden 5.A ved Ceres stranden Den 25. august 2015 tog 5.A en tur til Korsør Ceres engens strand og arbejdede med livet under Storebælt. Vi var sammen med biolog- og naturvejleder Søren Larsen. Han fangede forskellige

Læs mere

Præsentation af udviklingsplan for lystbådehavnen i Horsens

Præsentation af udviklingsplan for lystbådehavnen i Horsens Præsentation af udviklingsplan for lystbådehavnen i Horsens HORSENS HAVN Dette hæfte er afrunding af en proces, som er sat i værk dels for at samle søsporten under samme tag i Horsens og dels for at skabe

Læs mere

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL!

LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! LOKALPLANLÆGNING STRATEGI FOR BORGERDELTAGELSE I LOKALPLANPROCESSEN FOR ALLE DER VIL! ? Kontakt Hedensted Kommune Fritid & Fællesskab By & Landskab Tjørnevej 6 7171 Uldum byoglandskab@hedensted.dk Indledning

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Årsberetning 2015 afd. 9 Byengen Nordengen

Årsberetning 2015 afd. 9 Byengen Nordengen Hørsholm-Kokkedal Afd. 9 Årsberetning 2015 afd. 9 Byengen Nordengen Indledning Siden sidste beboermøde har det på mange måder været et travlt år og udfordrende år. Der har været afholdt 13 bestyrelsesmøder,

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

Vi bygger fremtidens Skive Kommune

Vi bygger fremtidens Skive Kommune Vi bygger fremtidens Skive Kommune Socialdemokraterne vil, at der sættes gang i Skive Kommune igen. Vores vision er et helt Skive hvor der er plads til alle og brug for alle. Vi er 48.000 borgere med en

Læs mere

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan

Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20. Holbæk Havn. Visionsplan Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 1 af 20 Holbæk Havn Visionsplan Kontaktgruppen for havnens beboere Visioner, idéer og forslag. Juni 2013 Filnavn: Plan-4-juni.pdf Side 2 af 20 Krags Brygge bør føres igennem.

Læs mere

Den fynske byregion har gode forudsætninger for bosætning:

Den fynske byregion har gode forudsætninger for bosætning: attraktive Fyn attraktive FYN Den fynske byregion skal kendes for livet i flere hastigheder. Det sted i Danmark, hvor uddannelse og karriere går hånd i hånd med en spændende fritid. Vi vil øge bosætningen

Læs mere

Kære afgangselever, kære forældre og kære personale

Kære afgangselever, kære forældre og kære personale Translokationstale - Onsdag den 22. juni 2016 Kære afgangselever, kære forældre og kære personale Vi er midt i min yndlingstid på året. Ferien er lige om hjørnet. Og det er som om forventningen om de kommende

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen... 7 Strategisporene... 8 Naturen skal benyttes og beskyttes... 10 Planer og programmer

Læs mere

PS / Stikords referat fra 3. møde på Kulturværftet i Helsingør, torsdag den 9. oktober 2014 ml. 09 13, skal flettes med HS stikord.

PS / Stikords referat fra 3. møde på Kulturværftet i Helsingør, torsdag den 9. oktober 2014 ml. 09 13, skal flettes med HS stikord. PS / Stikords referat fra 3. møde på Kulturværftet i Helsingør, torsdag den 9. oktober 2014 ml. 09 13, skal flettes med HS stikord. Maritime Cluster Copenhagen North / Maritim Klynge Nordsjælland Deltagere:

Læs mere

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre.

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre. Referat fra Generalforsamlingen 2008 Afholdt onsdag den 18. februar på Bakkenbro Skole. 36 fremmødte udover bestyrelsen. 1. Valg af dirigent Otto Østergaard blev valg med applaus. 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Kommissorium for Gl. Havn

Kommissorium for Gl. Havn Trafik- og Vejafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Dato: 12. maj 2010 Sagsnr.: 201001613-15 Kommissorium for Gl. Havn Indledning I forbindelse med budgetforhandlinger

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

KULTUR OG BORGERSER- VICE Sport & Fritid Aarhus Kommune

KULTUR OG BORGERSER- VICE Sport & Fritid Aarhus Kommune Detailplan for Vestsiden af FTL-havnen Side 1 af 11 Baggrund for detailplanen Juni 2012 vedtog byrådet Dispositionsplan for Fiskeri-, Træskibs- og Lystbådehavnen samt arealerne mellem Grenaabanen og Skovvejen/

Læs mere

Om Brøndby Supporters Trust

Om Brøndby Supporters Trust Om Brøndby Supporters Trust Aktive ejere af Brøndbyernes IF Fodbold A/S Brøndby Supporters Trust (BST) er en forening for alle, der interesserer sig for, hvordan Brøndby IF ledes i dag og udvikles i fremtiden.

Læs mere

Kulturkonference 2016 Kunst og kultur i det offentlige rum. en hilsen fra Helsingør

Kulturkonference 2016 Kunst og kultur i det offentlige rum. en hilsen fra Helsingør Kulturkonference 2016 Kunst og kultur i det offentlige rum en hilsen fra Helsingør Kulturpolitik for Helsingør Kommune mål og handleplaner Find kulturpolitikken her: http://www.helsingor.dk/politik-og-indflydelse/strategier-og-politikker/vores-vej/

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015

Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Borgmester Uffe Jensens tale ved Nytårskur 2015 Odder Parkhotel, den 12. januar 2015 Velkomst Velkommen til nytårskur. Det er dejligt at se den store opbakning til den traditionsrige nytårskur i Odder

Læs mere

Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016.

Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016. Ryslinge Lokalråds generalforsamling 2016. Lykken vokser på vor egen ager og kan ikke plukkes i fremmede haver, dette skrev Douglas Jerrold. En sætning som jeg synes står meget godt for det arbejde der

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til:

Det uundgåelige. Det politiske ønske er at få tilført ressourcer til: Det uundgåelige Ændring af skolestrukturen har altid givet anledning til debat. Erfaringsmæssigt ved vi, at det er en særdeles svær opgave at få en fordomsfri debat om mulighederne for at ændre skolestrukturen.

Læs mere

BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE

BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE Indhold Forord Processen - Borgernes VISION Havnens udvikling Borgernes vision for havneområdet Borgernes VISION 3 4 7 9 Konceptuel plan for Kerteminde

Læs mere

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9

K o m m u n a l v a l g e t 2 0 0 9 E r f a r i n g o g F o r n y e l s e 1. Jan Ferdinandsen Udvalgsformand Skibsmægler Politikerne skal styre beslutningsprocessen i kommunen. Min målsætning er at få opgraderet organisationen, for derigennem

Læs mere

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst

Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Innovativ planstrategi -samskabelse og vækst Niels Ågesen, Kommunaldirektør i Vejle, 25.09.2014 Men hvad skaber samskabelse og vækst? Men hvad skaber samskabelse og vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi?

Læs mere

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Visionen for LAG Randers-Favrskov er at støtte og udvikle tiltag, der forbedrer mulighederne for erhvervsliv og attraktive levevilkår i området. Vi vil

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

Hjemly generalforsamling d. 27/4 beretning

Hjemly generalforsamling d. 27/4 beretning Hjemly generalforsamling d. 27/4 beretning Småt er godt. Det er der en del, der mener. Vi kender fx til Mikrobryggerier, små skoler og børnehaver. Småt er godt, det giver os billeder på nethinden af tryghed

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 25. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 4/2014 Læs inde i bladet: INVITATION TIL JULEBANKO FLERE FESTLIGHEDER AFHOLDT SEJLSÆSON AFSLUTTET 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej 2 3480 Fredensborg

Læs mere

Inspiration til Visionproces

Inspiration til Visionproces Inspiration til Visionproces Næstved Kommune 11CityDesign Byrådets temamøde 06 05 10 Steffen Gulmann, adj. Professor Borgerne Der er nok til et godt og rigt byliv Der er kreative nok, god tilvækst Mange

Læs mere

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Antal i husholdningen: 2 Alder: Karina 41, Kaj 46 Aalborg, Nordjylland BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Har I et madbudget? Nej Har du et skøn på hvor meget I bruger om måneden? Jeg tror

Læs mere

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen.

Dette notat tager som nævnt udgangspunkt i besvarelserne fra de træningspavilloner og udendørs aktivitetsområder, der har deltaget i evalueringen. Notat NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Lokale- og Anlægsfonden TRÆNINGSPAVILLONER OG UDENDØRS AKTIVITETS- OMRÅDER Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728

Læs mere

Succes gennem samarbejde

Succes gennem samarbejde Gulddysse Kulturgård Succes gennem samarbejde Som politiker er man nødt til at nå sine mål gennem andre mennesker men det kræver, at man tør give rum for nytænkende initiativer. Det turde man i Gundsø,

Læs mere

Bagenkop Nedslag - færgehavn

Bagenkop Nedslag - færgehavn DGI Faciliteter & Lokaludvikling Bagenkop Nedslag - færgehavn Juni 2015 DGI Faciliteter og Lokaludvikling Indledning DGI Faciliteter & Lokaludvikling er en afdeling i DGI, som har en fælles profil med

Læs mere

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange

Referat Efter velkomsten begyndte cafedebatten, som hurtigt kom i gang efterfølgende er der under hvert cafebord opsamlet fokuspunkter, mange Referat fra tema2 Byudvikling og Bosætning Pilegårdsskolen, Langeskov 14.05 2007 Program 19.00 Musik og velkomst ved udvalgsformanden 19.15 Niras informerer om cafebordsmetode 19.20 Hanne fortæller om

Læs mere

Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen

Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen Cykeltrafik i forbindelse med ny bro over havnen Program kl. 19.00 Velkommen v/ Bent Lohmann, formand for Indre By Lokaludvalg kl. 19.05 til 19.35 Oplæg fra Realdania og Teknik- og Miljøforvaltningen kl.

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i Rudkøbing Sejlklub

Referat fra ordinær generalforsamling i Rudkøbing Sejlklub Referat fra ordinær generalforsamling i Rudkøbing Sejlklub afholdt lørdag, den 11. april 2015 i klubbens lokaler kl. 14.30 med følgende dagsorden: Pkt. 1 Pkt. 2 Pkt. 3 Pkt. 4 Pkt. 5 Pkt. 6 Pkt. 7 Valg

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

Vild med Vand. Notat fra møde i udvalget "Vild med Vand" d. 18. jan. 2015

Vild med Vand. Notat fra møde i udvalget Vild med Vand d. 18. jan. 2015 1 Notat fra møde i udvalget "Vild med Vand" d. 18. jan. 2015 Deltagere: Kim, Bjarne, Johnny, Andreas og Vibeke. Dagsorden: 1. Præsentation Hver enkelt gav en bred orientering. Deltagerne er: Kim Lyngbak,

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold:

NYHEDSBREV. Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006. Indhold: NYHEDSBREV Grundejerforeningen Fuglebakken Årgang 9 nr. 19 April 2006 Formanden har ordet Parkeringsproblematikken Travetur Fastelavn Ny hjemmeside Løst og Fast Indhold: Husk den historiske travetur Søndag

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere