Bilag Notat. Hillerød Kommune HELHEDSPLAN FOR FREDERIKSBORG CENTRET. Overfladevand. 07. maj 2007 Bjarne Persson

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 01-4. Notat. Hillerød Kommune HELHEDSPLAN FOR FREDERIKSBORG CENTRET. Overfladevand. 07. maj 2007 Bjarne Persson"

Transkript

1 Bilag 01-4 Notat NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Hillerød Kommune HELHEDSPLAN FOR FREDERIKSBORG CENTRET Telefon Fax niras@niras.dk CVR-nr Tilsluttet F.R.I Overfladevand 07. maj 2007 Bjarne Persson 1. Indledning Som grundlag for helhedsplanen for Sportskilen skal der udarbejdes en oversigt over de nuværende naturinteresser, afvandingsmæssige forhold, tilstand i vandløb og tilknyttede vådområder, samt foreløbig skitseres forslag til helhedsplanens indhold. 2. Nuværende forhold Bebyggelsen i sportskilen er primært knyttet til den nordlige del, hvor der er sportshaller og tennisbaner, og den østlige del omkring Godthåbsvej, hvor der er fritidklubber, brevdueklub, kolonihaver og forsinkelsesbassiner. I den centrale nordlige del er desuden et stort område benyttet til boldbaner. Naturområderne på den resterende del af Sportskilen udgøres derfor af et større sammenhængende område i den sydlige og vestlige del, samt mindre områder, der kiler sig ind i den nordlige og østlige del langs jernbanen(figur 1) og langs boldbanerne. Området afvandes af Pøle Å, der er beliggende langs den vestlige grænse og tilløbene Holmene og Jagtvejen, der begge løber på tværs af området fra øst mod vest, samt det nord-syd løbende lille tilløb Pedersborggrøften. Sportskilen er oprindeligt et stort moseområde, der for mere end hundrede år siden er blevet drænet ved udgrøftning (figur 2). Mosen har i en periode tjent som losseplads. Som følge af denne anvendelse og efterfølgende jorddækning og terrænregulering har de centrale dele af mosen ændret karakter. Den består i dag af et forhøjet landskab i det førhen ellers flade moseområde. I den nordlige centrale del er der på det forhøjede område anlagt boldbaner, mens den sydlige del er

2 2 udformet som en bakke eller knold i landskabet og er udlagt som et naturareal og til benyttelse som Adventure Park. Dele af det opfyldte område benyttes til andre formål, herunder kolonihaveområde og en mindre oplags og materialeplads for Hillerød Kommune. Planområde Målsatte vandløb C målsat Øvrige vandløb Naturområder 3-registreret mose Sø Skov Krat (skønnet udstrækning) Pøle Å Jagtvej Pedersborggrøften Holmene Pøle Å meter Figur 1. Naturområder indenfor og grænsende op til planområdet. Mose- og skovområderne er derfor primært beliggende i de ydre dele af Sportskilen, som ikke er blevet opfyldt og terrænreguleret, langs vandløbet Holmene, der løber på tværs af området og et område øst og nord for boldbanerne, der helt eller delvist har undgået opfyldning.

3 3 Den overvejende del af skovområderne udgøres af fugtig skov eller egentlig skovsump. De dominerende træarter er gråpil, rødel og birk, mens der i højere beliggende og tørre områder er indslag af andre arter som eg, tjørn, hyld, fuglekirsebær og mirabel m.m. Endvidere er der en massiv forekomst af kæmpe bjørneklo i alle lysninger og langs med vandløbene meter Figur 2. Planområdet angivet med stiplet afgrænsning på målebordsblad fremstillet i perioden fra Copyright: KMS. De højere beliggende og åbne områder er nogle steder domineret af græsser, især på de højest og tørreste dele af bakken syd for vandløbet Holmene. Men en stor del af de åbne områder er imidlertid ligeledes domineret af en massiv forekomst af kæmpe bjørneklo. De enkelte naturelementer beskrives i det følgende kort med tekst og fotos.

4 4 I Naturbeskyttelseslovens terminologi registreres egentlig skovsump som mose, der er en fælles betegnelse for en række naturtyper, der har et højt grundvandsspejl. Moser er beskyttet af naturbeskyttelseslovens 3, der beskytter områderne mod indgreb, der kan forårsage ændringer i naturtypens tilstand. De to 3-registrerede moseområder indenfor planområdet (figur1) er sådanne skovsumpe og er derfor samtidig en del af det registrerede skovareal. Da dele af de øvrige skovområder også udgøres af lignende fugtig skov og egentlig skovsump, beskrives mose- og skovområder i et samlet afsnit. 2.1 Mose- og skovområder Begge de 3-registrerede moser har en udstrækning, der overskrider planområdet. Den nordvestligt 3-registrerede mose består i mindre grad af rørsump og for den resterende del af pilesump (gråpil) med forekomst af enkelte større rødel og birk (figur 3). Endvidere forekommer i udkanten af mosen, ligesom på en stor del af naturarealerne i sportskilen i øvrigt, tætte bestande med kæmpe bjørneklo. Den nordøstlige 3-registrerede mose er altovervejende tilgroet med gråpil, der stedvis udgør et meget tæt 2-3 m højt krat. Langs dyre- og menneskeskabte stier og lysninger, samt langs med vandløbet Jagtvejen, der løber igennem mosen, er der tætte bestande af kæmpe bjørneklo (figur 4). Figur 3. Nordvestlige moseområde set mod nord fra position langs med Pøle Å syd for mosen (foto fra 13. april 2007).

5 5 Topografien i mosen er antageligvis skabt ved tørvegravning, og består af regelmæssige rektangulære vanddækkede tørvegrave med mellemliggende tørvebænke. Figur 4. Nordøstlige mose langs vandløbet Jagtvejen. Mosen er en pilesump med en stedvis tæt bevoksning af gråpil. I lysninger og langs vandløbet Jagtvejen er der tætte bestande af kæmpe bjørneklo, der på billedet kan iagttages med såvel forrige års visne stængler og frøstande som nye blade på dette års opvækst (nederst til venstre. Foto fra 13. april 2007). Der er et sammenhængende skovområde på begge sider af Pøle i den vestlige udkant af planområdet. Skovområdet fortsætter sin udstrækning mod øst på begge sider langs den sydlige plangrænse. Uden for planområdet er denne skov sammenhængende med Salpetermosen i vest og moseområdet syd for planområdet. Den del af skoven der er beliggende indenfor planområdet består overvejende af pilesump (gråpil) med indslag af rødel og birk. Der er langs Pøle Å en del bemærkelsesværdigt store og gamle eksemplarer af rødel (figur 5). Disse står hovedsaligt på den vold, der sandsynligvis er skabt af opgravet og oprenset materiale fra Pøle Å gennem mere end hundrede år. Udretningen af Pøle Å fremgår allerede af målebordsblade fremstillet i perioden fra (figur 2). Der er herved kabt en topografi med et fugtigt lavbundsareal på den ene side af volden (figur 5 og 6) og Pøle Å på den anden side.

6 6 Figur 5. Bemærkelsesværdige store og gamle eksemplarer af rødel langs Pøle Å (foto 19. februar 2007). Store dele af skoven langs Pøle Å indenfor planområdet har karakter af skovsump og kan i naturbeskyttelseslovens terminologi karakteriseres som mose. Skovsumpen er antageligvis beskyttet af Naturbeskyttelseslovens 3, selvom den ikke officielt er registreret. Mosekarakteristikken på begge sider af Pøle Å fremgår da også af ældre målebordsblade (figur 2). Salpetermosen vest for Sportskilen rummer såvel skovsump som mere åbne moseområder, herunder fattigkær der er en næringsfattig åben mosetype, der udvikles ved tilgroning af åbne vandflader med tørvemosser. Den kødædende plante rundbladet soldug og spidssnudet frø, som er beskyttet af Habitatsdirektivet /ref. 1/, forekommer i mosen. Området må karakteriseres som særdeles værdifuldt grundet naturtypens sjældenhed. Området er sårbart overfor påvirkning med næringsstoffer. Skovområdet på begge sider af vandløbet Holmene i den centrale del af Sportskilen består af både tæt pilekrat (gråpil) og mere åben skov med større træer, hovedsagligt rødel, men også eg og andre arter. Skoven har enkelte steder urskovspræg med ældre væltende og døde træer (figur 7).

7 7 Figur 6. Forskellige vådbundsområder i skovsump langs Pøle Å (19. februar 2007). Figur 7. Urskovsagtigt parti fra skov langs vandløbet Holmene med ældre væltende og døende Rødel, men også igen massiv vækst af kæmpe bjørneklo (29. april 2007). Skovområdet øst for boldbanerne består i hovedsagen af gråpil med indslag af andre træarter, herunder rødel og birk. På højere beliggende og tørre områder vokser mirabel og tjørn. Kratskoven nord for

8 8 boldbanerne binder skoven sammen med mose- og skovområdet i den nordvestlige del af sportskilen (figur 1). Et mindre skovområde og kratskov er beliggende øst for kolonihaveområdet langs med jernbanen. Skoven er blandet og består af gråpil, rødel, birk, hyld, tjørn, mirabel m.m. 2.2 Åbne naturområder. Det største sammenhængende åbne naturområde udgøres af den kunstig anlagte bakke syd for vandløbet Holmene. På trods af Figur 8. Udsigter fra Bakken, øverst mod nord over Sportskilen og Hillerød by og skov ved Pøle Å og salpetermosen. Bemærk de visne stængler og frøstande af kæmpe bjørneklo på skrænten (foto 29. april 2007).

9 9 landskabets manglende autenticitet udgør denne knold et interessant element og et fantastisk flot udsigtspunkt. Områdets værdi som naturelement er imidlertid skæmmet af en massiv forekomst af kæmpe bjørneklo (figur 8). 2.3 Vandløb og søer Sportskilen og Salpetermosen afvandes af Pøle Å langs planområdets vestlige grænse. Pøle Å har som nævnt fået sit udrettede og regulerede forløb for mere end hundrede år siden, idet det nuværende forløb allerede fremgår af målebordsblade fra perioden (figur 2). Der er allerede på dette tidspunkt etableret et effektivt afvandingssystem bestående af den syd-nord orienterede Pøle Å, med en række øst-vest orienterede tilløb i form af afvandingsgrøfter. De eksisterende tilløb Holmene i den sydlige del, samt Jagtvejen og Pedersborggrøften i den nordlige del af Sportskilen fremgår også af målebordsbladet i figur 2 ved jævnføring med de nuværende forhold i kortet i figur 1. Vandløbene er målsatte i regionplan 2005 /ref. 2/ og senest basisanalysen /ref. 3/, som er er udført i forbindelse med implementering af Vandrammedirektivet og Miljømålsloven. Holmene, Jagtvejen og Pøle Å fra tilløbet af Holmene er her målsat til en lempet målsætning (C målsat). Den øvre del af Pøle Å er ikke målsat Regionplan 2005, men er i vandrammedirektivets basisanalyse blevet C-målsat. Der er senest foretaget undersøgelser af smådyrsfaunaen og klassificering efter Dansk Vandløbs Faunaindeks (DVFI) for stationer i Holmene og Pøle Å opstrøms tilløbet fra Holmene i 2006 /ref. 5/. Klassificeringen resulterede i faunaklasse 3 for begge stationer, svarende til ret stærkt forurenet. Målsætningen med henblik på faunaklassificeringen er faunaklasse er 4 (svarende til en overgangsform imellem ret stærkt forurenet og ret svagt forurenet ) /ref. 2/. Den dårlige klassificering skyldes formentlig en kombination af flere faktorer, hvoraf især de dårlige fysiske forhold i kombination med tilledning af spildevand fra fælleskloakerede overløb og overfladevand fra befæstede arealer er de væsentligste. Udsivende perkolat fra den tidligere losseplads kan have også have en negativ påvirkning. Endvidere er kolonihavekvarteret en potentiel kilde til spildevandspåvirkning, der bør undersøges. Vandrammedirektivets risikoanalyse påpeger at målsætningerne sandsynligvis ikke kan nås under de nuværende forhold inden udgangen af 2015 /ref. 3/ og forpligter dermed Hillerød Kommune til at foretage ændringer, der sikrer at målsætningerne kan opfyldes. Disse ændringer skal senest være formuleret i en handlingsplan, der

10 10 skal forelægge ved udgangen af 2010 og gennemføres inden udgangen af Pøle å er på strækningen fra sit udspring og indtil udmundingen af tilløbet fra Pedersborggrøften i følge registreringer på Danmarks Arealinfomationssystem beskyttet efter Naturbeskyttelsseslovens 3. Endvidere er Pedersborggrøften ligeledes beskyttet. Dette er imidlertid ikke helt i overensstemmelse med oplysninger i det fælles vandløbsregulativ for tilløbene til Pøle Å /ref. 6/. Det er her oplyst at Holmene som det eneste af tilløbene er omfattet af Naturbeskyttelseslovens 3. Det er i samme regulativ oplyst, at ingen af tilløbene til Pøle er målsat. Det skyldes antageligt, at regulativet er udarbejdet før den seneste regionplan og basisanalyse, og er, jævnfør ovenstående redegørelse for målsætninger efter regionplan 2005 og vandrammedirektivets basisanalyse, ikke længere gældende på dette punkt /ref.3/. De enkelte vandløb beskrives kort i det følgende Holmene Vandløbet har sit udspring i en mindre sø på østsiden af Jernbanen. Dets samlede topografiske opland kan på basis af højdekurver i TOP10DK (usikkert grundlag) opgøres til ca. 50 ha. Figur 9. Karakteristisk strækning af vandløbet Holmene med regelmæssige sider bund og manglende fysisk variation. Igen kæmpe bjørneklo i overflod.

11 11 Bundbredden er på ca. 0,5 m. Vandløbet har indenfor Sportskilen en længde på ca. 534 m. Det gennemsnitlige fald på strækningen kan på basis af vandløbsregulativet /ref. 6/ opgøres til ca. 3,4. Holmene har et udrettet forløb og ensartet profil, med regelmæssig bund og sider. I forhold til bundbredden og de stejle sider med anlæg på 1 er det beliggende relativt dybt under terræn (figur 9). Vandløbet modtager spildevand fra fælleskloakeret opland ved overløb af forsinkelsesbassinet beliggende indenfor sportskilen langs Godthåbsvej. Der fandt ifølge oplysninger fra Hillerød Kommunes Spildevandsafdeling ikke overløb sted i 2005, men i 2006 var der overløb af i alt m 3 opblandet regnvand og spildevand (Per Sulsbrück, Hillerød Kommune). Det bør undersøges om vandløbet modtager spildevand fra kolonihavekvarteret Jagtvejen Vandløbet har sit udspring i boligkvarteret Teglgårdlund øst for jernbanen. Det topografiske opland kan på et usikkert grundlang (TOP 10DK) opgøres til ca. 29 ha. Strækningen vest for jernbanen, hvilket i store træk er sammenfaldende med den strækning der er beliggende indenfor Sportskilen, har en længde på ca. 440 m. Jagtvejen har i forhold til Holmene et lidt mere varieret forløb, men er dog stadig stærkt præget af regulering. Vandløbet modtager undertiden spildevand fra overløb af forsinkelsesbassinet ved Godthåbsvej, der aflaster hele Østbyen. Der blev i 2005 og 2006 udledt henholdsvis m 3 og m 3 sildevand fra det fælleskloakerede opland. Der foreligger ikke målinger af vandløbskvaliteten. Vandløbet vurderes dog at være uden nævneværdig biologiske værdi Pedersborggrøften Pedersborggrøften har sit udspring ved Frederiksborghallerne. Det udgør en strækning på i alt ca. 140 m fra udspring til udløb i Pøle Å. Det afvander den nordvestlige mose og har et opland på knap 20 ha. Vandløbet har et udrettet kanaliseret forløb med forholdsvis lille fald Pøle Å Pøle Å er som allerede omtalt stærkt reguleret og har et lige regelret forløb med to 90-graders sving fra sit begyndelsespunkt i Sportskilens sydvestlige grænse til det løber ud under Milnersvej i nord (figur 1). I alt en strækning på ca m.

12 12 Vandløbet har en regulativmæssig bundbredde på strækningen på 1,20 1,40 m. Det skønnes dog at det flere steder er væsentlige bredere, især på strækningen langs Sportskilens vestlige grænse (figur 10). Det gennemsnitlige fald på strækningen på 0,6. Pøle Å har ud over ovennævnte tilløb en række tilløb fra Salpetermosens vestligt og sydligt beliggende moseområder. Det største tilløb er ud over de ovennævnte Hestehavegrøften, der udmunder i Pøle Ås begyndelsespunkt (station 0). Figur 10. Pøle Å i sit regulerede og kanaliserede forløb Vandløbet har ved sit begyndelsespunkt et topografisk opland på ca. 113 ha. og ved udløb under Milnersvej ca. 278 ha. En del af Overdrevsvejens vejafvanding ledes til Pøle Å via drænledninger og grøfter. Der udledes vejvand til Pøle Ås øvre strækning fra et reduceret vejareal på ca. 2,4 ha, svarende til en afledning på ca. 350 l/s ved en regnintensitet på 140 l/s/ha. Vejvandet aflastes til Pøle Å via olieudskiller og sandfang, men uden hydraulisk forsinkelse. Der er på trods af beskygning fra høje træer langs vandløbet en sparsom vegetation i vandløbet af vandstjerne, brøndkarse og vandrøllikke. Den biologiske tilstand er som nævnt ovenfor i øvrigt dårlig og opfylder ikke målsætningen. Kombinationen af udledninger af vejvand, spildevand via tilløbene Holmene og jagtvejen og de ringe faldforhold og fysiske variation i

13 13 vandløbet må vurderes at være hovedårsagen til den manglende opfyldelse af målsætningerne Sø ved kolonihave og sparebassin Søen er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens 3, der beskytter alle søer større end 100 m 2. Søen er under kraftig tilgroning af tagrør og dunhammer og dækket af rørsump på mere end 50 % af vandfladen. Søen er under udvikling til mose- og skovsump (figur 11). Figur 11. Kig ud over sø ved sparebassin og kolonihavekvarter. Søen er under udvikling til mose- og skovsump. Den kraftige udvikling af rørsumpen er vidne om at søen er næringsrig og muligvis på et tidspunkt kan have været påvirket af spildevand eller perkolat fra den tidligere losseplads. 3. Forslag til genopretning og restaureringer. Der arbejdes videre med følgende naturgeopretnings- og restaurerings elementer (se også figur 12) Åbne ubenyttede naturarealer, lysninger langs stier og vandløb i mose- og skovområder. Stedvis udtynding af pilekrat og pilesump Etablering af adgangsforhold og stisystem

14 14 Bekæmpelse af kæmpe bjørneklo ved hegning og græsning med får Udgravning af bred ådal og slyngning af vandløb Pøle Å Jagtvej Etablering af sø Indsnævring og slyngning af vandløb Etablering af vådområde Holmene Indsnævring og slyngning af vandløb Hævning af vandløbsbund Arresø Kanal Pøle Å Etableringaf moseog vådområde meter Figur 12. Naturgenopretning og restaurering af natur og vandløb i Sportskilen. Vandløb - Holmene Hævning af bunden og etablering af slynget og naturligt forløb med fysisk variation. Undersøgelse af afledningsforhold for spildevand fra kolonihavekvarteret. Etablering af overløb således at pulser af overløbsvand fra forsinkelsesbassin ved overløbshændelser fordeles ud over et etableret vådbundsområde langs vandløbet og derved aflaster den nedstrøms strækning af Holmene og Pøle å hydraulisk og

15 15 medvirker til en reduktion forureningsstoffer (det angivne område på figur 12 er kun tentativt). Hygiejneforhold og lovgivning skal undersøges og indarbejdes i forslag. Vandløb Pøle Å Hævning af vandspejl omkring Pøle Åens begyndelsespunkt og etablering af moseområde, der kan fungere som hydraulisk buffer for pulser af vejvand og medvirke til reduktion af forureningsstoffer. Indsnævring af vandløb tilpasset nyt afstrømningsregime og slyngning af vandløb på begge sider af eksisterende vold langs Sportskilens vestlige grænse. Udgravning af bred ådal og genslyngning indenfor denne langs allé og vej ind i Sportskilen (figur 13). Ådalen vil betyde at vandløbet kan tilføres fysisk variation og større æstetisk værdi. Den vil samtidig kunne fungere som magasin til hydraulisk forsinkelse i situationer med meget intensiv regn, og dermed medvirke til at forhindre oversvømmelse af Milnersvej. Etablering af sø Syd for Frederiksborg Hallerne og starten af Pedersborggrøften Der etableres en sø på friarealet omkring Pedersborggrøftens udspring (figur 12). Søen vil fungerer både som både som et rekreativt og forskønnende element i bebyggelsen og samtidig fungere som sparebassin for tag og vejvand.

16 16 Figur 13. Strækning af Pøle Å hvor der forslås udgravet en bred ådal med et slynget forløb af vandløbet i bunden. Sø ved sparebassin og kolonihavekvarter. 4. Referencer Det bør overvejes at gennemføre end oprensning af en del af rørsumpen således at der bliver indkig til større frie vandflader fra Godthåbsvej. /ref. 1/ /ref. 2/ /ref. 3/ Naturindholdet i det åbne land i undersøgelsesområdet for Pilotprojekt Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Om_pilotprojektet/Naturindhold_aabne_land_sk.pdf Regionplan 2005 for hovedstadsregionen. Hovedstadens udviklingsråd, december Risikoanalyse til første basisanalyse, del 2. Vanddistrikt HUR, /ref. 4/ Første basisanalyse. Vanddistrikt HUR, /ref. 5/ Biologisk Vandløbskvalitet Kort. Frederiksborg Amt 2006.

17 17 /ref. 6/ Regulativ for Holmene, Pedersborggrøften, Jagtvej, Slotsmøllegrøften, Hestehavegrøften (strækning mod Pøle Å). Hillerød Kommune. November 2002.

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 15. april 2016 Sagsid 16/4286 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Hermelintoften - et kommende boligområde på matrikel 7af og 90f V. Vedsted By, V.

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af bassiner samt Regulativ for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune 1

Læs mere

Værebro Å. Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Værebro å, opland 157 km 2.

Værebro Å. Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Værebro å, opland 157 km 2. rebro : Målsætningen: For de analyserede vandområder er det hensigten at komme med indspil til idéfasen, om hvilke landbrugsrelevante tiltag som alt andet lige kunne bringes i anvendelse i de enkelte områder

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ENGLERUPGÅRD, LB. NR. 27, 31, 34 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug

Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Screening af etablering af et omløbsstryg ved Rakkeby Dambrug Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Telefon 9970 7000 e-mail: naturogmiljo@morsoe.dk 2 1. Formål....s.3 2. Eksisterende forhold s.4 3. Beskrivelse

Læs mere

Klikvejledning vandplaner April 2015

Klikvejledning vandplaner April 2015 Klikvejledning vandplaner April 2015 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Til Fra Vokslev Samråd Aalborg Kommune Vandmiljøafdelingen 16-04-2008 Sagsnr.: 2008-8960 Dok.nr.: 2008-77873 Init.: KBF Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Indeværende projektforslag

Læs mere

Bilag 1/26 Bilag 1 2 1 2/26 Bilag 2 3/26 Bilag 3 4/26 5/26 6/26 7/26 Bilag 4 8/26 Bilag 5 9/26 Bilag 6 10/26 Bilag 7 11/26 Bilag 8 12/26 Bilag 9 13/26 Bilag 10 14/26 Bilag 11 15/26 Bilag 12 Id. nr. Naturtype

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan.

Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene i Tude Å. Prisoverslag for gennemførelse af Handlingsplan. Vestsjællands Amt Forbedring af vandkvalitetsforholdene

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning af regnvandsbassin og to vandhuller i det kloaktekniske anlæg opstrøms

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning af regnvandsbassin og to vandhuller i det kloaktekniske anlæg opstrøms Forsyning Ballerup Ågerupvej 84-86 2750 Ballerup mail@forsyningballerup.dk MILJØ OG TEKNIK Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 21. juni 2012 Tlf. dir.: 4477 2325 Fax.

Læs mere

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag

Handleplan for vandområderne i København 2012-2020. Sammendrag Handleplan for vandområderne i København 2012-2020 Sammendrag 1 Indledning EU's vandrammedirektiv kræver, at alle EU-lande skal sikre, at de har et godt vandmiljø. Derfor har den danske stat lavet vandplaner

Læs mere

søerne opfylder målsætningen. Ulse Sø indgår i et internationalt naturbeskyttelsesområde.

søerne opfylder målsætningen. Ulse Sø indgår i et internationalt naturbeskyttelsesområde. Søerne 5 målsatte søer i vanddistriktet afvander til Køge Bugt: Gjorslev Møllesø og Dybsø har afløb via Møllerenden og Sigerslev Mose, Ejlemade Sø samt Ulse Sø indgår i Tryggevælde Å-systemet. Tabel 2.9.3

Læs mere

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov

Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Biodiversitetsprojekt. Genskabt og øget våd natur i Silkeborg Sønderskov Formål Formålet med projektet er med små midler at øge den del af biodiversiteten, der er knyttet til små vandhuller, lysninger

Læs mere

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland arealvise beskrivelser side 1 Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Gjerrild Nordstrand er et strandareal på nordkysten af Djursland. Arealet

Læs mere

Klovborg Bæk Restaureringsprojekt Åbning af rørlagt strækning. Februar 2014

Klovborg Bæk Restaureringsprojekt Åbning af rørlagt strækning. Februar 2014 Klovborg Bæk Restaureringsprojekt Åbning af rørlagt strækning Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 4 PROJEKTFORSLAG... 4 KONSEKVENSER... 5 ØKONOMI... 6 UDFØRELSESTIDSPUNKT...

Læs mere

Herning Kommune, Natur og Grønne områder, har efter Vandløbsloven 1 udarbejdet et forslag til reguleringsprojekt af Lundby Bæk og Tved Bæk.

Herning Kommune, Natur og Grønne områder, har efter Vandløbsloven 1 udarbejdet et forslag til reguleringsprojekt af Lundby Bæk og Tved Bæk. Se liste Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8084 ngowp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer.: 06.02.03-P20-4-12 Høring af Naturgenopretningsprojekt i Aulum Kontaktperson:

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. april 2013 J.nr.: NMK-10-00106 (tidl. MKN-100-00391) Ref.: LITEL, XPSAL AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence a) Lynge Grusgrav Områdets karakter Lynge Grusgrav omfatter ca. 160 ha og er beliggende mellem Lynge og erhvervsområdet Vassingerød.

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20 Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Att. Agnete Jørgensen By- Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Park og Natur Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Maglemose projekt 2014

Maglemose projekt 2014 Teknik og Miljø Naturafdelingen Dahlvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Maglemose projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere

Læs mere

Ådale og lavbundsjorde

Ådale og lavbundsjorde Ådale og lavbundsjorde Godtfredsenudvalgets arbejde i og resultaterne derfra har udmøntet sig i det såkaldte virkemiddelkatalog, som desværre kun beskæftiger sig med virkemidler i forhold til arealanvendelsen.

Læs mere

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord

Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord Lokalplan nr. 91 for et stiforløb langs Ringkjøbing Fjord i Hvide Sande Nord INDHOLD LOKALPLANENS... 1 Lokalplanens baggrund... 1 Offentlig fremlæggelse... 1 Lokalplanområdet... 2 Lokalplanens formål og

Læs mere

Erik Due-Hansen Jagerweg 23 24941 Flensborg. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Midtskov-Frydenborg Bæk

Erik Due-Hansen Jagerweg 23 24941 Flensborg. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Midtskov-Frydenborg Bæk Erik Due-Hansen Jagerweg 23 24941 Flensborg By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

Haderslev Sygehus - Udbud af Haderslev Sygehus bygninger og areal.

Haderslev Sygehus - Udbud af Haderslev Sygehus bygninger og areal. Notat Haderslev Kommune CS Udviklingsafdelingen Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 7. februar 2012 Sagsident: 10/56 Sagsbehandler: Søren

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021

Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021 Høringssvar til Vandområdeplanerne 2015-2021 Hovedvandopland 1.7 - Aarhus Bugt Vandområderne Knebel Vig, Kalø Vig, Begtrup Vig og Århus Bugt Naturstyrelsen har sendt vandområdeplaner i høring frem til

Læs mere

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende:

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende: Alle lodsejere og interessenter 26-06-2015 Sags id.: 13/181 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Høring af forslag til vandløbsrestaurering, Studsdal Bæk Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Bilag 1: Visualiseringer af stationer

Bilag 1: Visualiseringer af stationer BILAG 1: VISUALISERINGER AF STATIONER 1 Bilag 1: Visualiseringer af stationer Indhold 1 Visualiseringer 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.1.1 Beplantningsbælte 3 1.2 Valg af fotopunkter 3 1.2.1 Station

Læs mere

Tillæg 1 til Spildevandsplan 2013-24 Svendborg Kommune For skoleområdet ved Skovsbovej / A P Møllers Vej.

Tillæg 1 til Spildevandsplan 2013-24 Svendborg Kommune For skoleområdet ved Skovsbovej / A P Møllers Vej. Miljø og Teknik Januar 2014 13-23864 Tillæg 1 til Spildevandsplan 2013-24 Svendborg Kommune For skoleområdet ved Skovsbovej / A P Møllers Vej. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning... 3 B. Lovgrundlag...

Læs mere

Nordre Kystagervej 1-7, Engstykkevej 14-23 og 43 2650 Hvidovre. Klage over anlæggelse af asfalteret kørebane i det fredede areal i Kystagerparken

Nordre Kystagervej 1-7, Engstykkevej 14-23 og 43 2650 Hvidovre. Klage over anlæggelse af asfalteret kørebane i det fredede areal i Kystagerparken Andelshaveforeningen Nordre Kystagervej 1-7, Engstykkevej 14-23 og 43 2650 Hvidovre Retten i Lyngby Lyngby Hovedgade 96 2800 Kgs. Lyngby ATT. Fredningsnævnet Fremsendt via mail til: kobenhavn@fredningsnaevn.dk

Læs mere

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø.

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø. Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk

Læs mere

Usserød Å projektet 1995-2002

Usserød Å projektet 1995-2002 Usserød Å projektet 1995-2002 I perioden 1995-2002 har Frederiksborg Amt og Hørsholm, Birkerød og Karlebo kommuner gennemført en række tiltag i Usserød Å for at forbedre åens tilstand. Opgaven er blevet

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

LOKALPLAN NR. 11-0007

LOKALPLAN NR. 11-0007 LOKALPLAN NR. 11-0007 Historiecenter Dybbøl Banke SØNDERBORG KOMMUNE Teknisk Forvaltning Rådhuset 6400 Sønderborg Tlf. 74 42 93 00 Fax 74 43 49 12 - E-mail raadhus@sonderborg.dk SØNDERBORG KOMMUNE LOKALPLAN

Læs mere

Øksendrup Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21

Øksendrup Moræneflade. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21 Moræneflade Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 21 Levende hegn langs bivejene er karakteristisk for området. Fra registreringspunktet set mod syd. Fra registreringspunktet set mod nordvest.

Læs mere

Viborg Kommune Att: Keld Schrøder-Thomsen. Prinsens Alle 5 8800 Viborg. Afgørelse om ikke vvm pligt og fremlæggelse af projektet efter vandløbsloven.

Viborg Kommune Att: Keld Schrøder-Thomsen. Prinsens Alle 5 8800 Viborg. Afgørelse om ikke vvm pligt og fremlæggelse af projektet efter vandløbsloven. Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att: Keld Schrøder-Thomsen Prinsens Alle 5 8800 Viborg naturogvand@viborg.dk Viborg.dk Afgørelse om ikke vvm pligt

Læs mere

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag).

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag). Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Vandplaner høringssvar konsekvenser. Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000

Læs mere

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i

Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde ved fire søer i Smør- og Fedtmosen, Herlev i Herlev Kommune Center for Teknik og Miljø Herlev Bygade 90 2730 Herlev Att. Kirsten Høi 3. juli 2014 Journalnr. 163-2014-9417 Godkendelse af etablering af åben og rørlagt grøft samt to nye afløbsbrønde

Læs mere

Vordingborg Kommune. Præstegårdsgrøften og Askeby Landkanal Reguleringsprojekt. Februar 2009

Vordingborg Kommune. Præstegårdsgrøften og Askeby Landkanal Reguleringsprojekt. Februar 2009 Vordingborg Kommune Præstegårdsgrøften og Askeby Landkanal Reguleringsprojekt Februar 2009 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Telefax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk Web www.niras.dk

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Tillæg nr. 1-2013 til Spildevandsplan 2001-2011 for tidligere Skørping Kommune.

Tillæg nr. 1-2013 til Spildevandsplan 2001-2011 for tidligere Skørping Kommune. Side 1 Rebild Kommune Tillæg nr. 1-2013 til Spildevandsplan 2001-2011 for tidligere Skørping Kommune. Spildevandsplantillæg for Nedlæggelse af Bælum Renseanlæg. Fjerntransport af spildevand fra Bælum,

Læs mere

- vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de

- vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de Danske vandløb - vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de grundlæggende mekanismer Torben Larsen Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet TL@civil.aau.dk Foredrag for LandboNord, Brønderslev

Læs mere

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010)

16-08-2010 Side 1 af 8. Kommentarer vedr. Forslag til plejeplan 2010-15 for Smør- og Fedtmosen (Marts 2010) 16-08-2010 Side 1 af 8 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Vej- og Parkafdelingen Rosenkæret 39 2860 Søborg Med kopi til Herlev Kommune Teknisk Forvaltning Herlev Bygade 90 2730 Herlev Kommentarer

Læs mere

Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde T: +45 4810 4200. D: +45 48104534 Sortemosevej 19 F: 4810 4300

Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde T: +45 4810 4200. D: +45 48104534 Sortemosevej 19 F: 4810 4300 Notat Fredensborg Kommune DIGE VED USSERØD Å Placering og projektering af beredskabsbrønde 19. juni 2012 Projekt nr. 203180 Dokument nr. 124401211 Version 1 Udarbejdet af ERI Kontrolleret af JSK Godkendt

Læs mere

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE

BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE BOTANISK BESKRIVELSE LANDSKAB, NATURTYPER OG VILDE PLANTER I FORENINGENS OMRÅDE GRUNDEJERFORENINGEN ØRNBJERG 1 Forord. Igennem årene har der i foreningen været flere forslag om, at det kunne være interessant

Læs mere

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 18 Aggersvold Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Foto 1: Den nordlige del af karakterområdet set fra Strivelsehøj mod øst. Foto 2: Den sydlige del af karakterområdet set fra

Læs mere

HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c)

HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c) HVISSINGE ØST - NY bebyggelse (4a, b, c) marts 2016 Esplanaden 8C, 4. tv DK 1263 København K Tlf. +45 3318 6180 www.schonherr.dk HVISSINGE ØST - OMRÅDET Side 2 Glostrup Kommune, Bebyggelse i Hvissinge

Læs mere

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord

Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Udsætningsplan for mindre tilløb til Kolding Fjord Distrikt 12 Vandsystem 01a Odderbæk Vandsystem 01b Grønsbæk Vandsystem 02 Binderup Mølleå Vandsystem 04 Dalby Mølleå Vandsystem 05a Marielundsbækken Vandsystem

Læs mere

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å

RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å RESTAURERINGSPROJEKT 2005 Skovsø-Gudum Å, Vestermose Å og Maglemose Å Fokus på fysiske forhold Restaurering 2003 Restaurering 2004 Restaurering 2005 Skovsø-Gudum Å Slagelse Kommune har sat fokus på vandløbenes

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb

Ishøj Kommune. Smågårdsrenden med sideløb Forslag til Regulativ For Smågårdsrenden med sideløb November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. Grundlaget for regulativet 1 2. Betegnelse af vandløbet 1 3. Afmærkning og stationering 2 4. Vandløbets skikkelse

Læs mere

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4

Hareskov By BIRKEVANG LLE VBO SE A SKANDRUPS ALLE LINDEVEJ PPEL ALLE JE 82 SEVEJ83 78 T S 89 VILD P A IG L RINGVEJ B 4 Hareskov By 500 0 250 meter 89 89 89 89 89 89 89 89 89 88 88 88 88 88 88 88 88 88 90 90 90 90 90 90 90 90 90 62 62 62 62 62 62 62 62 62 64 64 64 64 64 64 64 64 64 66 66 66 66 66 66 66 66 66 80 80 80 80

Læs mere

Nakkebølle Fjordområde. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06

Nakkebølle Fjordområde. Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06 Nakkebølle Fjordområde Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering område nr. 06 LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Panoramaudsyn over lavbundsarealerne, som er tidligere inddæmmet fjordbund, set fra registreringspunktet

Læs mere

Henning Weismann Susanne Weismann Vejlevej 102 7330 Brande. 1. november 2012

Henning Weismann Susanne Weismann Vejlevej 102 7330 Brande. 1. november 2012 Henning Weismann Susanne Weismann Vejlevej 102 7330 Brande 1. november 2012 Tilladelse til nedsivning af overfladevand fra oplags- og behandlingsplads Brande Metalkøb, Vejlevej 102, Brande Preben Poulsen

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019

Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019 Plejeplan for Bagholt Mose 2014-2019. Plejeplan udarbejdet for Faxe kommune 2014 Feltarbejde, foto og afrapportering: Eigil Plöger Fotos AGLAJA AGLAJA v. Eigil Plöger

Læs mere

DWW Landbrug ApS Dato: 27-10-2014 Kvæsthusgade 1, 1. sal

DWW Landbrug ApS Dato: 27-10-2014 Kvæsthusgade 1, 1. sal DWW Landbrug ApS Dato: 27-10-2014 Kvæsthusgade 1, 1. sal Sagsb.: sbagg 1251 København K Sagsnr.: 14/66954 Dir.tlf.: 72 36 41 00 E-mail: natur@holb.dk Landzonetilladelse til etablering af søer i Fruerskov

Læs mere

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø September 2004 Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium august 2004 Konsulent : Helle Jerl Jensen Baggrund Vesterled Sø er en ca. 2 ha stor sø beliggende

Læs mere

LOKALPLAN FOR ET OMRÅDE TIL KOLONIHAVER N R. 62

LOKALPLAN FOR ET OMRÅDE TIL KOLONIHAVER N R. 62 GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN FOR ET OMRÅDE TIL KOLONIHAVER N R. 62 GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN NR. 62 Lokalplan nr. 62 for et område til kolonihaver beliggende mellem Randersvej og Gammel Å. Lokalplanen er udarbejdet

Læs mere

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale.

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Denne vejledning viser med kortksempler hvorledes man undersøger konkrete elementer i vandplanforslagene (f.eks. forslag til restaurering

Læs mere

4. udledning af overfladevand fra vejanlæggets ubeskyttede jordoverflader og de tilknyttede arbejdsarealer i anlægsfasen

4. udledning af overfladevand fra vejanlæggets ubeskyttede jordoverflader og de tilknyttede arbejdsarealer i anlægsfasen Greve Kommune Teknik & Miljø Vejdirektoratet ptp@vd.dk; sokr@vd.dk; vd@vd.dk Tilladelse til udledning af vejvand til Vardegårdsløbet via udløb U13a og til Rørmoseløbet via udløb U6a og U6b. Køge Bugt Motorvejen

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gennemførelse af Vand- og Naturprojekt i Karlstrup Mose Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Vej og ejendomme vejoglandskab@greve.dk Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Rådhuset Rådhusholmen 10 DK-2670 Greve Telefon: 43 97 97 97 www.greve.dk Dispensation

Læs mere

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled

Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Gyldenrisbekæmpelse i testområde på Amager Fælled Denne rapport indeholder en begrundelse for prioriteringen af testområdet for gyldenrisbekæmpelse på Amager Fælled, beskrivelse af metoden for den præcise

Læs mere

Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune

Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune Kortlægning af gyldenris i Furesø Kommune er udarbejdet for: af : Furesø Kommune, By, Erhverv og Natur e-mail: benpost@furesoe.dk Care4Nature, Hans Wernberg, Charlotte

Læs mere

VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter.

VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter. VVM-screening (anmeldeskema bilag 5): Renovering af gadekær i Ishøj Landsby, etablering af to regnvandssøer og publikumsfaciliteter. Bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning

Læs mere

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge

Bilag 1 -Naturnotat. Besigtigelse af overdrev i Toftun Bjerge POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK DATO: 31-10-2012 JOURNALNUMMER 01.05.08-P19-5-12 Bilag 1 -Naturnotat RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af nye bassiner. Driftsvejledning. for vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af nye bassiner. Driftsvejledning. for vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af nye bassiner samt Driftsvejledning for vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune

Læs mere

Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Ll. Vejle å, opland 26 km 2.

Kortudsnit/billede af område. Afstrømningsområde Ll. Vejle å, opland 26 km 2. Ll. Vejle Å: Målsætningen: For de analyserede vandområder er det hensigten at komme med indspil til idéfasen, om hvilke landbrugsrelevante tiltag som alt andet lige kunne bringes i anvendelse i de enkelte

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug R A P P O R T T I L V I B O R G K O M M U N E Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT UDARBEJDET FOR Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 8800 Viborg

Læs mere

Kolding Spildevand as Kolding Åpark 1, st.tv 6000 Kolding

Kolding Spildevand as Kolding Åpark 1, st.tv 6000 Kolding Kolding Spildevand as Kolding Åpark 1, st.tv 6000 Kolding By- og Udviklingsforvaltningen Natur og vand Tilladelse efter vandløbsloven og dispensation efter naturbeskyttelsesloven til etablering af anlæg

Læs mere

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 27. juni 2016 Tilladelse

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen Landsdelcenter Nordsjælland. Vandløbsrestaurering i Mølleåsystemet

Skov- og Naturstyrelsen Landsdelcenter Nordsjælland. Vandløbsrestaurering i Mølleåsystemet Skov- og Naturstyrelsen Landsdelcenter Nordsjælland Vandløbsrestaurering i Mølleåsystemet 11. juni 2007 Skov- og Naturstyrelsen Landsdelcenter Nordsjælland Vandløbsrestaurering i Mølleåsystemet 11. juni

Læs mere

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ Vedr.: Ballerup Bymidte, den vestlige del. Fremtidens afløbssystem Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ 1. Sammenfatning. Med baggrund i forventningerne om øget nedbør i fremtiden, Ballerup kommunes

Læs mere

Høring af reguleringsprojekt af Sunds Nørreå ved Nr. Aagaard Dambrug

Høring af reguleringsprojekt af Sunds Nørreå ved Nr. Aagaard Dambrug TEKNIK OG MILJØ Se liste Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8084 mynwp@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer.: 06.02.03-P20-10-15 Høring af reguleringsprojekt

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde.

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Holstebro Kommunes forslag til kommuneplantillæg samt lokalplanforslag for et boligområde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 14. april 2008 NKN-261-00029 trmas Afgørelse i sagen om miljøvurdering

Læs mere

Regulativet er det vigtigste redskab i kampen for at få vedligeholdt et vandløb korrekt.

Regulativet er det vigtigste redskab i kampen for at få vedligeholdt et vandløb korrekt. Lær at læse og bruge et regulativ Regulativet er det vigtigste redskab i kampen for at få vedligeholdt et vandløb korrekt. Der er en masse bløde værdier i regulativet, men der er også faste holdepunkter,

Læs mere

SKOVUDVIKLING VED Å BO. -Fra bar mark til naturskov

SKOVUDVIKLING VED Å BO. -Fra bar mark til naturskov SKOVUDVIKLING VED Å BO -Fra bar mark til naturskov Mødenotat Møde med Socialdemokraterne vedr. Åbo Skov Til mødet deltog: Steen B. Andersen, byrådsmedlem (S), medlem af miljøudvalget (sba@byr.aarhus.dk

Læs mere

Naturplan Ånæssegård okt. 2009

Naturplan Ånæssegård okt. 2009 1 Naturplan Ånæssegård okt. 2009 V. Niels Peter Ravnsborg Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Remiser og tilag

Læs mere

Christian d. 3. kanal ved Randers.

Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3. kanal ved Randers. Christian d. 3 kanal blev - som navnet siger - anlagt i 1552-53 på foranledning af Kong Christian d. 3 (født1503) som regerede Danmark fra 1534 og til sin død 1559 (2+3).

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik Danmark er et dejligt land en radikal naturpolitik 2 Det Radikale Venstre, august 2004 Danmark er et dejligt land. Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige.

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige. LiebhaverSkovfogeden I/S Skibetvej 40 7100 Vejle Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Birgitte Mogensen Dir: +4579755675 Mob: 21130536 e-mail: Birgitte.Mogensen @Hedensted.dk Sagsnr. 01.03.03-P19-153-15

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Forslag - Tillæg nr. 11 til Ikast-Brande Kommunes Spildevandsplan 2010-2021 Agervænget i Bording ændring af kloakeringsprincip

Forslag - Tillæg nr. 11 til Ikast-Brande Kommunes Spildevandsplan 2010-2021 Agervænget i Bording ændring af kloakeringsprincip Forslag - Tillæg nr. 11 til Ikast-Brande Kommunes Spildevandsplan 2010-2021 Agervænget i Bording ændring af kloakeringsprincip Kort over kloakopland 1A34 (rød streg) og området hvor regnvandsbassinet placeres

Læs mere

Dato: 22. juni 2016. qweqwe

Dato: 22. juni 2016. qweqwe Dato: 22. juni 2016 qweqwe 7.1.16) Vandet i vandløbene skal være så rent som muligt og have en temperatur, der sikrer, at de fastlagte miljømål for vandløb kan opfyldes. 7.1.17) Direkte indvinding af overfladevand

Læs mere

Roskilde Kommune, Veje og Grønne områder Att.: Michael Gärtner Nielsen Rådhusbuen 1 4000 Roskilde

Roskilde Kommune, Veje og Grønne områder Att.: Michael Gärtner Nielsen Rådhusbuen 1 4000 Roskilde Roskilde Kommune, Veje og Grønne områder Att.: Michael Gärtner Nielsen Rådhusbuen 1 4000 Roskilde By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Tilladelse

Læs mere

Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat. Modtagekontrol

Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat. Modtagekontrol Syd_M018 Vejstøj ved station Lolland Syd_Notat Modtagekontrol Bemærkninger Notat ok. Opfylder behov. Fordelt til Kontrol udført (dato / sign.) 08.02.2011 / XTMO Ja Nej Journalnummer NIRAS A/S Sortemosevej

Læs mere

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8.

Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat. Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato: 8. 26. februar 2016 LIFE14 NAT/DK/000012 Tønder Kommune Sags id.: 01.05.00-P20-23-15 Aktion A2 - ekspertpanel Besigtigelsesnotat Delprojekt: Hønning Mose Delprojekt nummer: 9 SAC: DK009X179 Besigtigelsesdato:

Læs mere