Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde"

Transkript

1 16. januar 2009 Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde Nedenstående plan blev vedtaget på foreningens GF d Den er fremkommet som det af bestyrelsen udsendte forslag dateret 7. November 2008 med korrektion for de ændringsforslag til planen, som blev vedtaget på GF. Tilføjelser er vist med blå farve, sletninger er vist ved gennemstregning. Formålet med planen... 1 Overordnede retningslinier for parkens udseende... 2 Generelle retningslinier for parkens rhododendron beplantninger... 2 Parkplan opdeling i delområder... 2 Delområde 1, Strandgrund... 3 Delområde 2, Sømandshvilevej indkørsel... 4 Delområde 3, Sømandshvilevej Nord... 4 Delområde 4, Sømandshvilevej Syd... 5 Delområde 5, Vest for Sømandshvilevej... 6 Delområde 6, Sømandshvile Park indkørsel... 7 Delområde 7, Sømandshvile Park - øst for husene... 7 Delområde 8, Sømandshvile Park - vest for husene... 8 Delområde 9, Søområde ved SP... 9 Delområde 10, Fredskoven Formålet med planen Formålet med nærværende plan er at udstikke retningslinier for udvikling og vedligeholdelse af foreningens parkområde. Planens sigte er langsigtet og den skal sikre kontinuitet i parkens udvikling og vedligeholdelse på trods af skiftende bestyrelser og parkudvalg. Planen vil udgøre grundlaget for bestyrelsens planlægning af det løbende arbejde i parken. De tiltag, som er nævnt i planen, påtænkes ikke gennemført straks, men over en årrække. Planen skal bl.a. sikre en optimal pleje samt udtynding og fornyelse af parkens træer, buske og øvrige beplantninger. Planen skal søge at tilgodese de æstetiske hensyn i form af balance mellem åbne arealer og træbevoksning, markante træers vækst samt erstatning for døende / uskønne træer og træer, som bryder helheden. Dernæst skal planen søge at tilgodese beboernes interesse i rimelige sol- og lys-forhold omkring husene. I denne forbindelse skal det dog fastslås, at vi er flyttet ind i et skov- og parkområde, så vi har på forhånd valgt at leve med store træer forholdsvis tæt på vore huse. Endelig skal planen søge at sikre afløsning af ældre træer, som må forventes at falde inden for en kortere årrække. Der udarbejdes et separat dokument med vedligeholdelsesplan, som bl.a. danner grundlag for den årlige kontrakt med vores gartnerfirma og planlægningen af grønne dage. Nærværende plan er baseret på professionel rådgivning fra landskabsarkitekt Sonja Poll samt forsteksperterne Bjørn Engtorp fra skovskolen i Nødebo under Københavns Universitet samt forstkandidat Bent Overby fra firmaet BySkovbrug.

2 Side 2 af 11 sider Formand: Tom Kristensen Telefon: Sømandshvile Park Rungsted Kyst Tom_Kri@post1.tele.dk Overordnede retningslinier for parkens udseende o Uden for fredskoven tilstræber vi en park (i modsætning til en skov og i modsætning til en have), som giver udsyn med dybde og perspektiv og spændende lysindfald gennem en stor variation af træer, buske og planter. o Hovedindtrykket af parken skal være store grønne flader af græs, solitære træer, der får lov til at vokse frit og tilgængelige rene søer samt en plejet fredskov, alt sammenhængende med et farbart stisystem. o Vådområdet ved Åkandesø og Store sø domineres af søerne. Beplantningen domineres af rhododendron suppleret med nogle få andre træer og buske. I særlige områder suppleres beplantningen med særligt udvalgte stauder (bl.a. bregne, bronzeblad, juleroser, hosta og Western Skunk Cabbage / Lysichiton Americanus), hvor disse ikke hæmmer rhododendrons udvikling og vækst. Der suppleres med lave løgplanter (bl.a. vintergæk og dorthealiljer) samt evt. bunddække i nyanlagte rhododendron beplantninger. o De store græsarealer må ikke reduceres i forhold til det eksisterende. Disse åbne arealer skal fra havesiden af husene give lys og fri udsigt til enkelte plantegrupper og store, fritstående træer i baggrunden. Der skal tilstræbes jævne græsplæner af en høj, ensartet kvalitet. o Beplantninger langs adgangsvejene skal delvist skærme mod nabobebyggelser og give et venligt og indbydende indtryk, når vi kører til og fra vore huse. o Gangstier skal holdes fritskårne og passable og der skal sikres variation i naturoplevelser og smukke udsyn fra stierne. o Der bør kun helt undtagelsesvist plantes træer og buske, som bliver højere end det uden løbende beskæring - er acceptabelt på plantestedet. o Omfanget af bede bør holdes på et minimum a.h.t. reduktion af arbejdet og omkostningerne til vedligeholdelse. Generelle retningslinier for parkens rhododendron beplantninger Ved valget af arterne af rhododendron og azalea lægges der vægt på robusthed frem for det meget specielle, og der stiles efter variation i udseende og farve samt en lang periode med blomstrende buske. Ved nyplantning tilstræbes det at plante grupper af planter af samme type og farve for at opnå ro i synsindtrykket. Hvor rhododendron beplantninger grænser op til græsarealer gælder følgende: Der skal ikke være nogen form for randbeplantning. Det tilstræbes, at rhododendron grænser helt op til græsarealerne, så der bliver en smuk, rolig og ensartet overgang, som er let at vedligeholde. Ramsløg fjernes fra rhododendron beplantninger og bregner fjernes i nærheden af rhododendron, da de udsulter rhododendron planterne. Når et rhododendronbed er rent for ukrudt kan det udfyldes med lav, stedsegrøn bundbeplantning af enten hasselurt / Asarum Europæum eller vinterglans / Pachysandra Terminalis. Parkplan opdeling i delområder Den overordnede parkplan udmøntes i mere detaljerede planer for følgende delområder af parken:

3 Side 3 af 11 sider 1. Strandgrund 2. Sømandshvilevej indkørsel 3. Sømandshvilevej Nord 4. Sømandshvilevej Syd 5. Vest for Sømandshvilevej 6. Sømandshvile Park indkørsel 7. Sømandshvile Park øst for husene 8. Sømandshvile Park vest for husene 9. Søområdet ved SP 10. Fredskoven Delområde 1, Strandgrund Der etableres en mere permanent trappe fra græsarealet til stranden, når den nuværende midlertidige trappe ikke holder længere. Der stiles efter at foretage kystsikring, forudsat at der kan opnås aftale med naboerne om at foretage denne i fællesskab. Området mellem gangstien og den hvide mur mod nord renses for stubbe og udlægges som græsareal.

4 Side 4 af 11 sider Delområde 2, Sømandshvilevej indkørsel Dette delområde omfatter strækningen fra Rungsted Strandvej til vejdelingen mellem SV Nord og SV Syd Følgende tiltag gennemføres: Hækken syd for vejen renses for fremmede vækster og suppleres med nye tjørneplanter Kastanietræet ved starten af SV Nord stammes op til 5 meter frihøjde over kørebanen Delområde 3, Sømandshvilevej Nord Dette delområde omfatter skelbræmmen øst og nord for SV Nord samt fællesbeplantninger ved enderækkehusene SV5, SV15, SV17 og SV35. E D G C F B A H F Område A: Rhododendron op imod skel suppleres Område B: Der foretages en oprydning og fjernelse af stubbe i det lavtliggende område for at opnå et smukkere udseende om vinteren, når løvet er faldet. De eksisterende store birketræer og øvrige buske bevares. Område C: Området ligger lavt i forhold til vejen. Eksisterende store løvfældende træer bevares. Der skærmes mod naboerne med bredbladet laurbærkirsebær. Området beplantes med taks, potentilla, kejserbusk, bærmispel og mahonie efter en beplantningsplan, som udarbejdes af en SV Nord gruppe af lokale beboere. Beplantningen foran denne afskærmning fastlægges i forbindelse med SV Nord projektet i Område D: Der etableres et bed med rhododendron, som skal kunne ses ved indkørsel og udkørsel til / fra SV Nord. Eksisterende bøgehæk fjernes og genbruges andetsteds for at give frit udsyn til de nye planter. Område E: Der fjernes en del uskønne træer, som står tilbage på strækningen. De foreslåede træer er mærkede med et bastbånd i øjenhøjde. Alle stubbe i området rodfræses til 20 cm under terræn. Der foretages en gennemgribende oprensning af hele området for grene, sten etc. Der foretages en let fræsning og tilføres evt. et tyndt lag muldjord, hvor det er nødvendigt, hvorefter hele området planeres og tilsås med græs. Hvis der skønnes behov for det efter at ovenstående er gennemført nyplantes et antal træer af typen Hanesporetjørn, som opstammes, så der kan ses under kronerne.

5 Side 5 af 11 sider Der tages kontakt til ejeren af Rungsted Ladegaard, som ejer den anden side af Flakvad rende, og der søges om tilladelse til at foretage en oprydning i og udtynding af bevoksningen på deres side af åløbet, så udsigten over engarealet forbedres. For at give lys og luft er der etableret et 4 m bredt græsbælte langs med vejen. Beplantning mellem græsbælte og skel fastlægges i forbindelse med SV Nord projektet i Områder F: Beplantning ved enderækkehuse SV5 og SV31: Lave bøgemassiver bevares. Område G og H: For at give et roligere synsindtryk og samtidigt reducere arbejdet med vedligeholdelse af disse områder renoveres bedene på sigt efter følgende retningslinier: Alle de forskellige underbeplantninger graves op og erstattes af lave (max. 60 cm) buske af typen rød snebær, som ikke kræver løbende beskæring. I forbindelse med nybeplantningen reduceres omfanget af bedene, og græsarealerne udvides tilsvarende. De eksisterende overstandere af Cotoneaster og paradisæbler bevares og suppleres efter behov. En bundbeplantning med lave planter, som ikke kræver løbende beskæring, med bevarelse (evt. supplering) af de eksisterende træer af typen cotoneaster og paradisæbler, som stikker op igennem bundbeplantningen. Der skal være fri luft mellem bundbeplantningen og disse træers kroner. Samtidigt med denne omlægning af beplantningen reduceres omfanget af de 2 beplantninger. Ovenstående er en langsigtet hensigtserklæring for område G og H. Gennemførelse af denne omlægning er ikke en del af denne parkplan. Der kræves således udarbejdet et mere detaljeret projektforslag og behandling på en senere generalforsamling for evt. gennemførelse af denne omlægning. Delområde 4, Sømandshvilevej Syd Dette delområde omfatter beplantningerne syd for SV syd samt området mellem SV syd og SV husene, inkl. de runde rhododendron bede og SV søen. A: Rosenbeplantningen nord for og langs med starten af SV Syd: Beplantningen forsøges bevaret gennem en foryngelse af planterne ved beskæring. Den sydligste række planter er allerede blevet skåret ned og har skudt igen. Efterfølgende skæres den nordligste række ned. Udgåede planter erstattes med planter af samme art samtidigt med, at der skiftes jord på plantestedet. Omkring SV-søen og vandløbet: Rhododendron planter øst for SV-søen samt rosenbed vest for vandløbet fjernes og genbruges andetsteds for at give bedre udkig til søfladen. Den femhannede pil ( fladpilen ) bevares, men begrænses i omfang gennem beskæring. A De runde Rhododendron bede: Rødtjørnene i de runde bede beskæres mindre kraftigt end det er sket de seneste år, så kronerne får et større og smukkere udseende.

6 Side 6 af 11 sider Tjørnene kan forudses at være udlevede inden for en kortere årrække. Når dette sker erstattes de med hanesporetjørn, som ikke kræver løbende beskæring og som har smukke bær og efterårsfarver. Bøgetræerne nord for SV syd: Der foretages en udtynding af de mest uharmoniske og tætstående bøgetræer, så kun enkelte, fritstående bøgetræer bliver tilbage. Det eksisterende vedbendbed forbedres gennem fjernelse af stubbe og selvsåede træer. Græsrabatten mod SV Syd udjævnes (inkl. rodfræsning af stubbe) og planeres Når der på et tidspunkt kommer tilstrækkeligt med lys under bøgetræerne fjernes det lave bøgemassiv (bøgepur) og det eksisterende vedbend-bed og der tilsås med græs i stedet. Dette vil medføre et flot kig fra SV Syd ned over det bakkede terræn og kraftigt reducere vedligeholdelsesarbejdet. Skråningen nord for SV Syd: Rådnende stubbe rodfræses. Der tilføres jord, så skråningen bliver mindre stejl og kan holdes som græsplæne. Vinca beplantningen tæt på vandløbet har vist sig meget vanskelig at holde på den stejle skråning. Den fjernes og erstattes med beplantning af enebær. Lindealléen: Lindealléen nedlægges som allé, men visse af lindetræerne bevares som enkeltstående træer. Følgende træer bevares, startende ude fra afgreningen SV Nord / SV Syd: Det første træ på højre hånd og de første 3 træer på venstre hånd. Træerne stammes op til en frihøjde over kørebanen på 5 meter. Kun de træer i lindealléen, som skygger for konkrete huse i bebyggelsen fældes. Delområde 5, Vest for Sømandshvilevej Dette delområde omfatter beplantningerne vest for den asfalterede sti fra SV35 til maskinhuset ved SV Syd. Skovbrynet: Hele området med udlevede grantræer i skovbrynet ryddes og der plantes lave løvfældende træer (hæg), som indbydende skovbryn og overgang til bøgeskoven bagved. Denne omlægning kan evt. ske i etaper, da der er nogle grantræer i midten af området, som kan bevares i nogle år endnu. Birkelunden: Birkelunden bevares, men området forskønnes ved rodfræsning af de eksisterende stubbe og etablering af græsplæne mellem birketræerne. Nattergalesø området: Nattergalesøen renses op med maskinkraft. Der åbnes op for udsigt til søen fra SV Nord. I området omkring søen etableres en lav og lys stævningsskov af unge, flerstammede piletræer og tørstetræer med stor afstand imellem og en frodig grøn bund af græs og engplanter, som solen når ned til. Der etableres en sti rundt om søen. Den asfalterede sti: De tværgående buler i stien graves ud, de underliggende rødder fjernes og stien udbedres med asfalt.

7 Side 7 af 11 sider Delområde 6, Sømandshvile Park indkørsel Dette delområde omfatter området fra Rungsted Strandvej til første sving på SP. Delområde 7, Sømandshvile Park - øst for husene Dette delområde omfatter skelbræmmen øst for SP samt fællesbeplantninger ved enderækkehusene SP3, SP21, SP23 og SP37. Østsiden af SP: Beplantningen renoveres vedligeholdes efter følgende principper: De eksisterende store træer bevares / beskæres efter behov. Beplantningen er karakteriseret ved en vekselvirkning mellem de stedsegrønne taks og nogle lavere løvfældende buske. Kombinationen af taks og løvfældende buske bevares. Taks og buske har overstandere af Hanesporetjørn. De eksisterende Hanesporetjørn suppleres efter behov og de opstammes en smule, så der er fri passage for biler under træernes kroner. De eksisterende taks udtyndes enkelte steder og suppleres efter behov. Taksene skal fremstå som individuelle planter og bør ikke vokse sammen som hæk. Taksene beskæres, så der er frit mellem taks og hanesporetjørnenes kroner. Mellemrum mellem taks udfyldes af løvfældende buske. Der findes p.t. 3 arter af løvfældende buske mellem taksene: o Dunet gedeblad. Vokser meget vildt, udsender rodskud og kræver omfattende beskæring o Rød snebær. Graciøs og smuk busk, som ikke bliver for høj og som kun kræver meget lidt beskæring. o Fjeldribs. Kræver løbende beskæring og har en tendens til at fremstå som hæk, når den beskæres, men skal beskæres som selvstændig busk / enhed. Vi har p.t. problemer med, at nogle af disse buske vokser ind i og beskadiger taksene samt at de breder sig ud over græsrabatten og parkeringspladserne. Derfor foretages der fremover gennem de kommende år en løbende vedligehold tilpasning af denne beplantning efter følgende retningslinier: o Dunet gedeblad fjernes skæres kraftigt ned. o Fjeldribs fjernes på de steder, hvor de vokser ind i og beskadiger taksene beskæres så kraftigt, at de ikke generer og beskadiger taksene. o Rød snebær beskæres kun let o De løvfældende buske beskæres løbende, så de ikke vokser ud over græsrabatten og parkeringspladser eller beskadiger taksene. Der beskæres generelt kraftigt på grønne dage i foråret, så græsplæner friholdes og hver busk forbliver en enhed. Alle buske går til græskant, så der ikke skal luges i bunden. o Når der kræves supplerende plantning af løvfældende buske mellem taksene suppleres der med rød snebær.

8 Side 8 af 11 sider Delområde 8, Sømandshvile Park - vest for husene Dette delområde omfatter græsarealerne vest for husene samt den afgrænsende beplantning til første sti mod søområdet (ud for SP3 - SP21) og skelbeplantningen mod SV1 (ud for SP23 - SP37). Skellet mod SV1 ud for SP23 37 Skelbeplantningen med enebær bevares, men beskæres professionelt, så stien friholdes og højden begrænses til en max. højde af ca. 1,5 m målt lodret over skråningen. De buske, som ikke kan beskæres efter disse retningslinier erstattes med nye planter af samme type. Enerne beskæres, så der bliver frit udsyn til stammerne af de eksisterende vandgran og kirsebærtræet. Enerne beskæres endvidere, så disse træers kroner og ener ikke vokser ind i hinanden. Rhododendron bedet ud for SP23-25 nedlægges og planterne genbruges andre steder i parken. Arealet udlægges med græs under kirsebærtræet og der suppleres evt. med nogle få ener. Rosenbed ud for SP21 Dette bed nedlægges og udlægges som græsareal for at begrænse vedligeholdelsesarbejdet. Lille sø med hængebirk ud for SP15 Græsplænen udvides helt ud til kanten af søen i dennes østlige ende. Rhododendron beplantninger ud for SP3 SP15 Bevoksningen skal overvejende bestå af rhododendron, azalea, magnolia træer og enkelte laurbærkirsebær. I den sydlige ende af området skal der være mere frit udsyn til søen over en lav beplantning af bronzeblad. Der kan indplantes juleroser, vintergækker og dorthealiljer for at give ekstra oplevelser tidligt på sæsonen. Eksisterende lyngplanter ud for SP13-15 fjernes efterhånden som rhododendron planterne breder sig.

9 Side 9 af 11 sider Delområde 9, Søområde ved SP Dette delområde omfatter søområdet ved store sø, lille sø, Åkandesø samt tilhørende kanaler, øer, stier og engarealer. Skovbryn mod Kaninhuset ud for SP21 I skovbrynet står 2 meget store og sjældne ægte tulipan træer. De bliver imidlertid presset meget af et stor bøgetræ bagved og vokser derfor skævt og ind i bøgetræet. Tulipantræerne skal beskyttes og have lov til at udvikle sig. Bøgetræet beskæres derfor professionelt, så der er luft mellem tulipantræerne og bøgetræet. Søer og kanaler: Det skal tilstræbes, at søerne fremtræder med: Klart vand. Dette udelukker brugen af græskarper til begrænsning af bundbegroning, da græskarpernes ekskrementer medfører plumret vand. Rimelig ren overflade, så planterne kan spejles i vandoverfladen. Begrænset bundbegroning. Mulighederne for etablering af iltning af søvandet skal undersøges. Broerne: Rækværkerne på broerne (især den sydligste) er angrebet af råd. Disse rækværker må forudses at skulle udskiftes inden for en kortere årrække. Vestbredden: Dette er betegnelsen for området mellem søen og stien mellem bro 1 (den nordligste) og bro 2. Der foretages rodfræsning af de tilbageværende stubbe. Området beplantes primært med azalea og rhododendron. Der skal sikres kig ud til vandet mellem planterne. Søkanten kan beplantes med den småbladede funkia med grønne blade / Hosta Lancifolia. For bunddække se indledende bemærkninger om rhododendron beplantninger. Store ø: Beplantningen domineres af rhododendron og azalea, suppleret med dogwood / Kornus Cousa (tæt på vandet for spejling) og syrenhortensia. Stiareal i området bør ikke forøges. Søkanten kan beplantes med bregner eller andre søplanter den småbladede funkia med grønne blade / Hosta Lancifolia. For bunddække se indledende bemærkninger om rhododendron beplantninger. Bare pletter mellem rhododendron kan suppleres med bregner og høje astilber, så længe bedet skal vokse til. Som rhododendron vokser til kan man fjerne bregnerne, så de ikke er for tæt på buskene. I afgrænsede områder, hvor der ikke er rhododendron i nærheden kan der plantes bregner. Følgende planter kan bruges for at give oplevelser uden for sæsonen: vintergæk, dorthea lilje og anemone.

10 Side 10 af 11 sider Der plantes 2 grupper af træer, jf. punkt 4.4. i GF referat fra december Området syd for Store sø: Langs med kanalen syd og øst for legehuset er der beplantet med bronzeblad og Lysichiton Americanus. Mellem stien og søen vest for broen: Området ryddes, fræses og planeres og der tilsås med græs. Engarealet: Søens kant holdes fri for bevoksning. Den store plæne ned mod søen skal domineres af følgende store træer fra syd mod nord: Stor solitær rødbøg, stort solitært egetræ, 2 store flerstammede hjertebladstræer (sjældne). Udviklingen af disse træer skal sikres gennem følgende udtyndinger: Birketræ tæt på og nord for egetræet fjernes. Birketræ tæt på og vest for hjertebladstræerne fjernes. Søjleeg tæt på og vest for hjertebladstræerne fjernes. Mulighederne for at beskytte hjertebladstræerne mod flækning gennem montage af en aflastningsring ca. 2/3 oppe mod trætoppene undersøges på anbefaling af vores forstekspert. Omkring Åkandesøen: Der skal findes en løsning, så vandniveauet i den lille sø og grøften hæves op til lige under trædestenenes overflade, hvis muligt. Det lave vandniveau skyldes den ringere vandmængde i grøften efter at Grøft over Sømandshvile er rørlagt uden om søerne. Delområde 10, Fredskoven Dette delområde omfatter skovområde mellem SP sving og Helleholm, inkl. bålplads og områderne ind mod SV3 (Kaninhuset). Generelt for skovområdet: På visse store træer er store grene knækket af og har efterladt store, grimme brudflader, som er angrebspunkter for råd og svamp. Disse brudflader skæres rene af erfaren forstekspert. Området gennemgås af erfaren forstekspert, som tager stilling til udtynding og udpeger de træer, der skal have lov til at udvikle sig fremover. Der foretages efterfølgende supplerende genplantning med bøg og eg. Der findes i området store forekomster af kæmpe pileurt. Dette er en invasiv plante, som i.h.t. Skov- og naturstyrelsen skal bekæmpes. Dette gøres ved pensling af bladene med Round-up. Stierne i området holdes frit passable og befæstes med træflis. Langs med stien fra SP til Helleholm (Rævehale-stien) 3 tilbagestående stubbe fra væltede træer (mærket med gult i øjenhøjde) fjernes. Nordvestlige hjørne af skovområde

11 Side 11 af 11 sider Udlevede grantræer fjernes og der genplantes med acer og / eller ædelgran. Lavtliggende område langs med vandløb ind mod Kaninhuset Nord for stien ind mod Kaninhuset findes mange smukke elletræer. Udsigten til denne ellesump forbedres gennem fjernelse af selvsåede ahorntræer. Der foretages en generel oprydning i buskadset, og det meget store antal selvsåede små ask og ahorn træer fjernes.

Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde

Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde Grundejerforeningen Sømandshvileparken 17. april 2012 Langsigtet arbejdsplan for grundejerforeningens parkområde Nedenstående plan blev vedtaget på foreningens GF d. 4.12.2008. Den er fremkommet som det

Læs mere

Anlægs- og driftsplan for grønne områder i Hjerting Vest

Anlægs- og driftsplan for grønne områder i Hjerting Vest Esbjerg Kommune Anlægs- og driftsplan for grønne områder i Hjerting Vest November 2004 Esbjerg Kommune Anlægs- og driftsplan for grønne områder i Hjerting November 2004 Dokument nr P-058202-C-101 Revision

Læs mere

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1)

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1) Område 1. (Rød 1) Et område bestående af eg, skovfyr i uklippet rough. Sidste del ved rød tee hul Rød 1, bestående af fyr med god afstand så der kan klippes imellem dem. Den første del af området fra Rød

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

Præsteskoven ved Idyllendal

Præsteskoven ved Idyllendal Præsteskoven ved Idyllendal Plejeplan for fredning 2015-2022 Indhold Baggrund... 2 Fredningens formål... 2 Fredningsområdet... 3 Plejeplanens formål... 3 Nuværende naturtilstand... 4 Skoven... 4 Engene...

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

Udgifter til Antonihøjen - Samlet

Udgifter til Antonihøjen - Samlet Udgifter til Antonihøjen - Samlet Udregninger er lavet af Trafik, Park og Havne i maj 2016, og justeret af Plan og Byg i forhold til etapeopdeling og justeringer i bebyggelsesplanen. Da det er meget tidligt

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen

Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller for Kanalforbindelsen v/ Lars Briggs, Syddanske Forskerparker, Forskerparken 10, 5230 Odense M, SE nr.: 1669 3502, tlf: 6315 7143, fax: 6593 2309, mobil: 2161 0797, email: nd@amphi.dk Kolonisation af padder i erstatningsvandhuller

Læs mere

S K O V B A K K E N. MØLLER & GRØNBORG Arkitekter og Planlæggere AS

S K O V B A K K E N. MØLLER & GRØNBORG Arkitekter og Planlæggere AS S K O V B A K K E N O D D E R K O M M U N E J A N U A R 2 0 0 5 MØLLER & GRØNBORG Arkitekter og Planlæggere AS side 1 KVALITETER POTENTIALER OG MULIGE TILTAG Skovbakken er en del af et større skovområde

Læs mere

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011.

Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Banegennemgang med Line Mortensen på Grenaa Golfklubs bane søndag den 19. juni 2011. Generelle kommentarer: - teesteder er lange - rød og gul tee bør placeres således, at der er samme spilleretning fra

Læs mere

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen

Katalogets formål er, at fungere som et værktøj i arbejdet med at optimere og udvikle rum og rumoplevelser. Mie Dinesen BEVÆGELSE I RUM BEVÆGELSE I RUM er et opslagskatalog, der er tænkt som et redskab til at få en bredere viden omkring bevægelse i rum. Bevægelsen i og igennem et rum er det, der definerer og beskriver

Læs mere

Plejeplan for Søllerød Parks Indgangspartier & Terrassehaver

Plejeplan for Søllerød Parks Indgangspartier & Terrassehaver Plejeplan for Søllerød Parks Indgangspartier & Terrassehaver (revideret udgave 2014) Indhold: Indhold:... 1 Afsæt for plejeplan for indgangspartier og terrassehaver... 2 Ansvar for vedligeholdelse og pleje

Læs mere

Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14

Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14 Andelsboligforeningen Brande afd. 7 Referat nr. 14 Bestyrelsesmøde den 23-02-2016 på kontoret Temamøde vedr. grønne områder/sandkasser, og hvad der ellers hører under afd. 7 Til stede: Emma Schnedler,

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

G I M L E * N Y T Forår 2016 Bestyrelsen Siden generalforsamlingen 2016 Sommerfest/loppemarked Fastelavn 2016 Renholdelse af fortov og vej Låneting

G I M L E * N Y T Forår 2016 Bestyrelsen Siden generalforsamlingen 2016 Sommerfest/loppemarked Fastelavn 2016 Renholdelse af fortov og vej Låneting - G I M L E * N Y T Forår 2016 Bestyrelsen Siden generalforsamlingen 2016 Sommerfest/loppemarked Fastelavn 2016 Renholdelse af fortov og vej Låneting Face book-gruppe GF Gimle Bestyrelsen Bestyrelsen

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Damhusengen: Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580340 Damhusengen er beliggende i kommunens nordlige del, mellem Damhussøen og Krogebjergparken. Vestsiden af engen løber i skellet til

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse SLANGERUP KOMMUNE - for Enggården, Uvelse Lokalplanen omfatter: a) Redegørelse for lokalplanens indhold og forhold til anden planlægning. b) Lokalplanens retsvirkninger. c) Lokalplanens tekst. d) Lokalplanens

Læs mere

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger

Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 9. Henvendelser i den supplerende høring og forvaltningens bemærkninger På baggrund af høringssvar

Læs mere

NOTAT BILAG 1. 1. Jordhåndtering

NOTAT BILAG 1. 1. Jordhåndtering NOTAT BILAG 1 Projekt Kastbjerg Ådal Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 04 Dato 04. september 2012 Til Peter Noe Markmann, NST Fra Peter Bønløkke Adamsen, Mads Bøg Grue Kopi til [Name] 1. Jordhåndtering

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX. Drift og pleje af grønne områder med bygninger

Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX. Drift og pleje af grønne områder med bygninger 2015 Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX Drift og pleje af grønne områder med bygninger Indhold Forord... 2 Definition af grønne områder... 2 Oversigtskort... 3 Oversigtsskema... 3 Drift og pleje

Læs mere

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Indledning Den 114 km lange kyststrækning har stor landskabelig og rekreativ værdi for kommunen. Derfor er det væsentligt, at der tages hensyn til landskabet,

Læs mere

Lokalplan nr. 23. Erhvervsområde mellem Isenvadvej og Navervej, Ikast. Ikast Kommune

Lokalplan nr. 23. Erhvervsområde mellem Isenvadvej og Navervej, Ikast. Ikast Kommune Lokalplan nr. 23 Erhvervsområde mellem Isenvadvej og Navervej, Ikast Ikast Kommune Ikast ooo Forslag: Teknisk udvalg: 9.4.1984 Byrådet : lo.4.1984 Teknisk udvalg: 18.6.1984 Lokalplan nr. 23. Erhvervsområde

Læs mere

Gråsten Kommune. Lokalplan nr. 23. Boligformål, Nalmadebro

Gråsten Kommune. Lokalplan nr. 23. Boligformål, Nalmadebro Gråsten Kommune Lokalplan nr. 23 Boligformål, Nalmadebro Vedtaget: 13.12.1988 GRÅSTEN KOMMUNE LOKALPLAN NR. 23 for et område til boligformål ved Nalmadebro. LOKALPLANENS FORMÅL OG INDHOLD Lokalplanen er

Læs mere

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009

3. Påvirkning af landskabet VINDMØLLER VED DRÆBY - MILJØRAPPORT, JANUAR 2009 40 Fotostandpunkt N1 NABOER MOD NORDØST Møller Fotostandpunkt N 1:50.000 De 3 ejendomme på Vigerøvej nordøst for mølleområdet er nogle af de nærmeste naboer til de nye møller. Herfra er der enkelte steder

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Som lovet, vil jeg hermed komme med forslag og anbefalinger, som forhåbentlig vil gøre det lidt nemmere, når vi skal vælge hvilken hæk der skal plantes omkring

Læs mere

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer:

Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016. Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Frederikshavn Golf Klub generalforsamling marts 2016 Årsberetning for 2015 Indledes med halvt minuts stilhed for afdøde medlemmer: Medlem nr. 842 Leo Wagner Jensen Medlem nr. 11005 Ole Mortensen Velkommen

Læs mere

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej.

8 GUG SKOLE. Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. 8 GUG SKOLE Gug Skole er beliggende i den sydlige del af Gug og grænser op til Sønder Tranders Vej og Solhøjsvej. Figur 114. Skoleruter til Gug Skole. Vejene Sønder Tranders Vej, Solhøjsvej og Landlystvej

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Resumenotat. Til: Sagen Sagsnr.: 01.02.05-P16-4-14 Vedr.: Resumenotat angående indsigelser og bemærkninger Dato: 09-01-2015

Resumenotat. Til: Sagen Sagsnr.: 01.02.05-P16-4-14 Vedr.: Resumenotat angående indsigelser og bemærkninger Dato: 09-01-2015 Side 1/13 Resumenotat Til: Sagen Sagsnr.: 01.02.05-P16-4-14 Vedr.: Resumenotat angående indsigelser og bemærkninger Dato: 09-01-2015 Indledning. Dette notat er udarbejdet som et grundlag for den politiske

Læs mere

Forslag til revideret Haveplan for Nysøegaard.

Forslag til revideret Haveplan for Nysøegaard. Forslag til revideret Haveplan for Nysøegaard. På generalforsamlingen vil bestyrelsen gerne præsentere og have vedtaget en revideret haveplan. I forhold til den tidligere version er Mandatet for Grønt

Læs mere

Matr.nr. 6-d m.f 1., Anmelder: Skt. Jørgens, Svendborg jorder. Svendborg kommunes tekniske forvaltning. Wc~ ~

Matr.nr. 6-d m.f 1., Anmelder: Skt. Jørgens, Svendborg jorder. Svendborg kommunes tekniske forvaltning. Wc~ ~ Ri~s~ Matr.nr. 6-d m.f 1., Anmelder: Skt. Jørgens, Svendborg jorder. Svendborg kommunes I ~ tekniske forvaltning Gåsestræde 5700 Svendborg 14 B i~q~j#/fl jj fll7q~j ~ ~t1! i llt.ui.ui ~ SVENDBORG KOMMUNE

Læs mere

Tilskud til naturplejeprojekter

Tilskud til naturplejeprojekter Tilskud til naturplejeprojekter 2016 Herning Kommune kender ikke alle områder, der indeholder særlig værdifuld natur eller særligt sårbare arter af planter og dyr. Derfor opfordrer Herning Kommune borgere

Læs mere

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48 Lokalplan nr. 98 for et område ved Vodroffsvej 44-48 Juni 1998 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til offentlige formål i form af daginstitutioner og andre offentlige funktioner,

Læs mere

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune LOKALPLAN NR. 18 i Herlev kommune Lokalplanens indhold. Lokalplan nr. 18 vedrører et areal ved Sandbyvejs nuværende udmunding i Herlevgårdsvej og fastlægger, at området kun må anvendes til beskyttede boliger

Læs mere

HOLSTEBRO KIRKEGÅRDE BESTEMMELSER VEDRØRENDE: KVT. U 4 EGEKIRKEGÅRDEN

HOLSTEBRO KIRKEGÅRDE BESTEMMELSER VEDRØRENDE: KVT. U 4 EGEKIRKEGÅRDEN HOLSTEBRO KIRKEGÅRDE 1 BESTEMMELSER VEDRØRENDE: KVT. U 4 EGEKIRKEGÅRDEN 1. Gravstederne i denne afdeling er urnegrave. Der udlægges i græs uden afgrænsning mellem gravene. 2. Fredningstiden er 10 år, hvorefter

Læs mere

Lokalplanens redegørelse. Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5. Tillæg nr. 10 til Vallø Kommuneplan 2009 7

Lokalplanens redegørelse. Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5. Tillæg nr. 10 til Vallø Kommuneplan 2009 7 Lokalplan nr. 2-13 for ÆBLEHAVEN, Andelsboliger i Strøby Egede Indholdsfortegnelse Lokalplanens redegørelse Side Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5 Tillæg nr. 10 til Vallø

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

Istandsættelse og vedligeholdelse af den private fællesvej, Lyngdalen (grusdelen), 8800 Viborg.

Istandsættelse og vedligeholdelse af den private fællesvej, Lyngdalen (grusdelen), 8800 Viborg. Teknik & Miljø Trafik og Veje Prinsens Allé 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 trafikogveje@viborg.dk www.viborg.dk Istandsættelse og vedligeholdelse af den private fællesvej, Lyngdalen (grusdelen), 8800

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Vejledning til vedligholdelse af vandløb

Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til at vedligeholde vandløb Det er vigtigt at vide hvad der er tilladt inden du går i gang med at oprense dine vandløb. Herved kan undgås lange, tunge

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Tømmerby Kær (Areal nr. 74)

Tømmerby Kær (Areal nr. 74) Tømmerby Kær (Areal nr. 74) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne til Tømmerby Kær blev erhvervet i perioden 1945-1950. Plantagen har sin største udstrækning fra øst til vest og ligger for den største dels

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune

for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune Regulativ for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Vintervedligeholdelse kommuneveje, cykelstier, stier mv. 3. Snerydning 3.1 Kommunens opgaver 3.2

Læs mere

Lokalplan 1.25. Tranegården

Lokalplan 1.25. Tranegården Lokalplan 1.25 Tranegården Ishøj Kommune 2003 Lokalplan l.25 LOKALPLANENS INDHOLD. Lokalplanen omfatter et område på ca. 11.000 m 2 afgrænset af Vejledalen, Vejlebrostien, Strandparkstien og Ishøj Strandvej.

Læs mere

Naturplan Ånæssegård okt. 2009

Naturplan Ånæssegård okt. 2009 1 Naturplan Ånæssegård okt. 2009 V. Niels Peter Ravnsborg Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Remiser og tilag

Læs mere

Notat om belægningstyper på Fodsporet

Notat om belægningstyper på Fodsporet Notat om belægningstyper på Fodsporet Indledning I dette notat gennemgås 11 forskellige løsningsmodeller, som enten er fremkommet i den offentlige debat og/eller er foreslået af projektgruppen. Modellerne

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

Torsdag d. 9. juni 2016 kl. 18.30. D A G S O R D E N:

Torsdag d. 9. juni 2016 kl. 18.30. D A G S O R D E N: Benløse d. 18. maj 2016 Der indkaldes hermed til ekstraordinær generalforsamling: Torsdag d. 9. juni 2016 kl. 18.30. i garagen på Diget nr. 12, 4100 Ringsted. D A G S O R D E N: 1. Valg af dirigent. 2.

Læs mere

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune K U L T U R O G U D V I K L I N G Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune for en bioethanolfabrik på Nordhavnen i Grenaa Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Læs mere

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR.

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. 12, RESEN VEST II 1. S K I V E KOMMUNE. RedegØrelse for lokalplanens indhold og forhold til den Øvrige planlægning for området. Lokalplanen omfatter

Læs mere

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Baggrund Der er i løbet af det sidste års tid dukket en række ønsker og forslag til ændret detailhandelsplanlægning op. Disse er kort redegjort for i nedenstående,

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen LOKALPLAN NR 44-362 For området ved Næsby-Hallen INDHOLDSFORTEGNELSE side Lokalplanens baggrund 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens retsvirkninger 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 3 Lokalplanens

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Finderup Kirkegård. Skovafsnit. - For en mere hensigtsmæssig økonomisk drift samt fremtidssikring af kirkegårdens udbud og anvendelse.

Finderup Kirkegård. Skovafsnit. - For en mere hensigtsmæssig økonomisk drift samt fremtidssikring af kirkegårdens udbud og anvendelse. Finderup Kirkegård Skovafsnit - For en mere hensigtsmæssig økonomisk drift samt fremtidssikring af kirkegårdens udbud og anvendelse Oktober 2014 Finderup Kirkegård, Solbjergvej 2, 4270 Høng Forord Opgaven

Læs mere

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen Eremitageparken i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 6 For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE indledning 1 lokalplanens indhold 3 lokalplanens forhold til anden planlægning

Læs mere

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse

Tønder Kommune Vejledning til garage, carporte, udhuse Garage, carport, udhus og lignende bygninger, som ikke er beregnet til beboelse: Størrelse Under 50 m² Over 50 m² Hvor står kap. 1.5, stk. 5 Kap. 1.3.1, stk. 1, nr. 1 og 2 reglerne? Hvad skal du gøre?

Læs mere

Vejledning for fjerkræhold i boligområder.

Vejledning for fjerkræhold i boligområder. Vækst og Bæredygtighed Dato: 21/10/2015 Vejledning for fjerkræhold i boligområder. For yderligere information kontakt Holbæk Kommune ved: Landbrugsteamet Telefon: 72362505 Mail: landbrug@holb.dk 0 Indhold:

Læs mere

DYSSEGÅRDSPARKEN. Udviklingsplan 2011

DYSSEGÅRDSPARKEN. Udviklingsplan 2011 DYSSEGÅRDSPARKEN Udviklingsplan 2011 1 2 FORORD I 2010 vedtog Kommunalbestyrelsen Grøn Strukturplan, en rammeplan for den grønne ressource i Gentofte Kommune. Denne nye udviklingsplan for Dyssegårdsparken

Læs mere

Referat fra borgermøde den 9. september

Referat fra borgermøde den 9. september Cykelfaciliteter Egeskovvej/Bøgeskovvej Referat fra borgermøde den 9. september Projektnummer: 1012091 Dato: 21. september 2015 Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1 Velkomst... 3 2 Tidsplan... 4 3 Spørgsmål

Læs mere

Gravsteder vestre kirkegård

Gravsteder vestre kirkegård Gravsteder vestre kirkegård Kære pårørende Denne oversigt er udarbejdet til familien, som skal vælge gravsted på Vestre Kirkegård. Det er vigtigt at vælge rigtigt fra begyndelsen; I skal derfor ikke forhaste

Læs mere

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ TEKNIK OG MILJØ HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Vejledende retningslinier

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

LOKALPLAN 2-13 Det grønne bælte i Ølsemagle

LOKALPLAN 2-13 Det grønne bælte i Ølsemagle LOKALPLAN 2-13 Det grønne bælte i Ølsemagle KØGE KOMMUNE 1983 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 2-13 DET GRØNNE BÆLTE I ØLSEMAGLE Redegørelse Lokalplanom rådet Ved de tidligere planer for S-togets indføring til

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

PLANLÆGNINGSNOTAT GRUNDLAG FOR LILBALLE S FREMTIDIGE UDVIKLING

PLANLÆGNINGSNOTAT GRUNDLAG FOR LILBALLE S FREMTIDIGE UDVIKLING PLANLÆGNINGSNOTAT GRUNDLAG FOR LILBALLE S FREMTIDIGE UDVIKLING KOLDING KOMMUNE Teknisk Forvaltning Udviklingssektionen - december 2002 Lilballes fremtid Lilballe landsby ønskes fastholdt som en bolig-

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

F A X E K O M M U N E

F A X E K O M M U N E F A X E K O M M U N E VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV BILAG Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse BILAG A. VINTERVEJKLASSER, VEJTYPER, SERVICEMÅL OG METODER... 3 BILAG B. VINTERSTIKLASSER, STITYPER, SERVICEMÅL

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune August 2011 Indledning Tillæggets formål Billund Kommune er blevet opmærksom på, at der er et behov for at justere rammerne for særligt pladskrævende varegrupper

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse)

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) Punkt 5. Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) 2015-013222 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 3 Tysinge Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover

Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Pleje og vedligeholdelsesplan for Vesthegnet mellem Dambakken og parkarealet ved Langedam nu og fremover Udarbejdet på baggrund af vurderingsrapporten; Dambakken, 3 og 6. aug. 2009 ved Marianne Lyhne.

Læs mere

Påbud om renholdelse af en del af den private fællesvej Åvejen

Påbud om renholdelse af en del af den private fællesvej Åvejen Dato 29. januar 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 14/11508-22 Side 1/7 Påbud om renholdelse af en del af den private fællesvej Åvejen Vejdirektoratet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplanområdet side 3 Lokalplanens sagsforløb side 3 Lokalplanens indhold side 3 Forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN L10 1 Lokalplanens område side 5 2 Lokalplanens

Læs mere

ACP byg aps Carsten Petersen Nordmandsvænget 9 4050 Skibby

ACP byg aps Carsten Petersen Nordmandsvænget 9 4050 Skibby ACP byg aps Carsten Petersen Nordmandsvænget 9 4050 Skibby Helhedsvurdering til byggetilladelse af den 11. juli 2016. Egedal Kommune har vurderet, at der kan meddeles byggetilladelse til udvidelse af maskinhal

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

BILAG 1 BYP 25. januar 2016. Indsigelser/bemærkninger til lokalplanforslag 01.B6.1 Boligområde ved Korsholmsvej i Aulum INDHOLD

BILAG 1 BYP 25. januar 2016. Indsigelser/bemærkninger til lokalplanforslag 01.B6.1 Boligområde ved Korsholmsvej i Aulum INDHOLD INDHOLD Indsigelsesnotat med behandling af indsigelser Indsigelse fra beboere på Korsholmsvej, Kirkegade og Østergaardsvej i Aulum Bemærkning fra FDF Aulum BILAG 1 BYP 25. januar 2016 Indsigelser/bemærkninger

Læs mere

Årets gang i Grundejerforeningen

Årets gang i Grundejerforeningen Årets gang i Grundejerforeningen 2015. Julehilsen Da året 2015 nu synger på sidste vers, udsender bestyrelsen hermed Info-hæfte berettende om aktiviteterne i det forgangne år. Som I kan læse af de forskellige

Læs mere

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler

Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Sådan vedligeholder du dine lædermøbler Selvom læder er et holdbart og robust materiale, så kræver det vedligeholdelse for at få det flotteste resultat der holder længst. Som udgangspunkt skal man altid

Læs mere

Valg af gravsted. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde

Valg af gravsted. Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Valg af gravsted Brande - Uhre - Skærlund kirkegårde Døden er naturlig, men kan være svær for de efterladte. Der er forskellige praktiske ting, der skal tages stilling til i forbindelse med begravelsen.

Læs mere

Landzonetilladelse til lovliggørelse af to lejligheder i en erhvervsbygning Lidemarksvej 81A 4632 Bjæverskov

Landzonetilladelse til lovliggørelse af to lejligheder i en erhvervsbygning Lidemarksvej 81A 4632 Bjæverskov + Returadresse: Køge Kommune, Plan Torvet 1, 4600 Køge Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Plan Landzonetilladelse til lovliggørelse af to lejligheder i en erhvervsbygning Lidemarksvej 81A 4632 Bjæverskov

Læs mere

STEMPELMÆRKE. Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder

STEMPELMÆRKE. Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder matr.nr. 26a og 26ab Nørby, Ringkjøbing Jorder Anmelder: Advokaterne Knud Dalgaard- Knudsen & Mogens Jepsen, Ringkjøbing. STEMPELMÆRKE KUN GYLDIGT MED AFSTEMPLING AF DOMMERKONTORETS KASSEKONTROLAPPARAT

Læs mere

Lokalplan 3.9. For et område i Havnsø ved Klintevej og Lundevej. Bjergsted Kommune 3011501L30900

Lokalplan 3.9. For et område i Havnsø ved Klintevej og Lundevej. Bjergsted Kommune 3011501L30900 Lokalplan 3.9 For et område i Havnsø ved Klintevej og Lundevej Bjergsted Kommune 3011501L30900 Bjergsted kommune Lokalplan n r. 3.9 for et område i Havnsø ved Klintevej og Lundevej Lokalplan nr. 3.9 for

Læs mere

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro Solenergi Danmark Aps. Att.: Anders Ztorm Kultur og Udvikling Dato: 22.09.2014 Reference: Gerda Enevoldsen Direkte telefon: 8959 4053 E-mail: ge@norddjurs.dk Journalnr.: 14/9790 Afslag på ansøgning om

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Forslag til træningsøvelser U11 12

Forslag til træningsøvelser U11 12 Forslag til træningsøvelser U11 12 Løbe aflevering. Spillerantal: Alle 1 bold pr. spiller Banestørrelse: 20 x 15 meter Scoring: Ingen Øvelses starter med at spillerne løber banen igennem. Der startes med

Læs mere

Skal jeres ejendom have et løft?

Skal jeres ejendom have et løft? Skal jeres ejendom have et løft? Drømmer I om tætte vinduer, nyt tag, toilet og bad i lejligheden, eller har I ideer til spændende energirigtige projekter? Bæredygtig Byfornyelse for alle københavnere

Læs mere