HK/Stats målprogram for

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HK/Stats målprogram for 2012 2016."

Transkript

1 HK/Stats målprogram for programmet sætter retning HK/Stats målprogram afspejler de centrale og særlige udfordringer og værdier, der er gældende for HK/Stats organisation og medlemmer. Tendenserne i samfundet, på de statslige arbejdspladser og i medlemmernes behov gør, at HK/Stat skal fastholde og udvikle sig til at være et endnu stærkere fællesskab for medlemmerne i arbejdslivet. programmet danner grundlag for HK/Stats samlede indsats i de kommende fire år. HK s hovedbestyrelse har vedtaget, at de faglige ydelser, skal være det overordnede og helt centrale omdrejningspunkt for det samlede HK. De fire centrale faglige ydelser er overenskomster og aftaler, faglig og juridisk bistand og rådgivning, arbejdsmiljø samt uddannelse og kompetenceudvikling. HK/Stats målprogram bliver gennemført i et tæt samarbejde mellem sektor, afdelinger, brancheafdeling og landsdækkende sammenslutninger og klubber, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og medlemmer på arbejdspladserne. Sektorbestyrelsen udmønter målprogrammet i årlige handlingsplaner med delmål og konkrete aktiviteter. Der skal være et tæt samspil mellem de opsatte mål, de ressourcer, der afsættes, og fordelingen af ansvar og kompetence for at indfri målene. De særlige udfordringer for HK/Stat i perioden 2012 til 2016 HK/Stats har tre udfordringer af særlig betydning, som vi skal sætte fokus på i den kommende kongresperiode. Det drejer sig om: Uddannelser, Kompetencer og Faget vores arbejde Synlighed Fællesskabet Når disse udfordringer er særligt vigtige, er det, fordi de både hver for sig og tilsammen sætter fokus på vigtige elementer, der er med til at sikre attraktive løn- og ansættelsesvilkår, medvirke til sunde og udviklende arbejdspladser samt øge medlemmernes muligheder på arbejdsmarkedet. Vi skal i den kommende kongresperiode arbejde med de særlige udfordringer ved at gennemføre aktiviteter, der målrettet styrker HK/Stats medlemmer igennem vores kompetence- og jobudvikling, vores fag og synlighed. Samtidig skal de særlige udfordringer integreres i vores arbejde med HK s fire faglige ydelser. Udfordring: Uddannelser, Kompetencer og Faget vores arbejde De udfordringer og forandringer, som statslige medarbejdere møder i deres arbejdsliv, betyder et øget fokus på den rette uddannelse, kompetenceudvikling og faglighed og ikke mindst på medlemmernes evne og muligheder for at skabe sammenhæng mellem dem. Det kan siges kortfattet: Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet, Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet, Faget skal sikre HK jobs i fremtiden. HK/Stat skal skabe værdi for medlemmet igennem en samlet strategi for Fag, Uddannelse og Kompetenceudvikling. Strategien skal bidrage til kvalitet i HK-kerneopgaven, og skabe stærke faglige og sociale fællesskaber på arbejdspladsen.

2 Uddannelse skal sikre jobbet Uddannelse er en særlig udfordring, fordi der i dag stilles stigende krav til medlemmers formelle uddannelsesniveau, både ved indgangen til arbejdsmarkedet og ved jobskifte. De statslige HK ere udfordres af andre faggrupper, det generelle uddannelsesniveau er stigende, og der er stigende efterspørgsel efter medarbejdere med videregående uddannelse. HK/Stat har i de senere år arbejdet for at den rette person, skal udføre det rette job. Vi vil derfor arbejde for det dobbelte uddannelsesløft (fra ufaglært til faglært, fra faglært til videregående niveau). HK/Stat skal medvirke til at sikre kvaliteten i erhvervsuddannelsen og arbejde for en videregående erhvervsuddannelse på et højt fagligt niveau og med en stærk praksisorienteret forankring. HK/Stat skal medvirke til at udvikle nye fleksible uddannelsestilbud, der motiverer medlemmerne til løbende at uddanne sig. HK/Stat skal sikre kendskab til og ansættelse af professionsbachelorer i offentlig administration i den statslige sektor. Kompetenceudvikling skal sikre at HK ere bliver og udvikles i jobbet Kompetence- og jobudvikling er en særlig udfordring, fordi det igennem de senere år har vist sig, at medlemmerne tager langt hovedparten af ansvaret for deres egen kompetenceudvikling, mens arbejdspladserne i staten fortsat tager for ringe del i dette ansvar. Det er en vigtig opgave at skabe en systematisk og strategisk sammenhæng mellem jobudvikling, kompetenceudvikling og lønudvikling. Såvel for den enkelte som for grupperne som helhed, samt at dette sker i en gensidig forpligtigelse mellem ledelse og medarbejder. På statslige arbejdspladser, hvor der er en god og åben dialog mellem tillidsrepræsentant og ledelsen om sammenhængen mellem kompetenceudvikling, jobudvikling og løn, bliver både kompetenceudvikling, jobudvikling og det lønmæssige resultat betydeligt bedre end på arbejdspladser, hvor ledelsen ikke har disse egenskaber. På arbejdspladser, hvor HKmedlemmernes kompetencer og faglighed er synlige, og hvor der er en positiv og åben dialog, er medlemmerne generelt mere tilfredse og det psykiske arbejdsmiljø er bedre. HK/Stat skal arbejde for, at alle medlemmer tilbydes relevant kompetencegivende efter- og videreuddannelse, samt at der decentralt på de statslige arbejdspladser afsættes midler hertil. HK/Stat skal fortsat være med til at skabe en åben, gennemskuelig og retfærdig sammenhæng mellem kompetenceudvikling, jobudvikling og lønudvikling. HK/Stat skal arbejde for, at alle statslige arbejdspladser sætter fokus på udviklingen af læringsmiljøer på den enkelte arbejdsplads. HK/Stat skal bidrage til, at alle statslige arbejdspladser får en kompetencestrategi, hvor medarbejderne inddrages. HK/Stat skal arbejde for, at der udarbejdes udviklingsplaner for HK-grupperne og for det enkelte medlem.

3 Faget skal sikre HK jobs i fremtiden Faget rummer både en personlig identifikation med det konkrete arbejde (jeg er HK er) og et langt større fagligt fællesskab (medlem af et stort fagforbund). HK/Stat repræsenterer en mangfoldig gruppe af medlemmer, der arbejder med vidt forskellig baggrund og meget forskellige opgaver. I HK/Stat vil vi kendes på, at vi tager forandringer og muligheder op som udfordringer. Det er afgørende for, hvordan vi opfattes på arbejdspladsen, uanset om det gælder omorganisering af opgaven eller udvikling og fordeling af opgaver, karriere-muligheder, kompetence- og jobudvikling, eller udvikling af løn. HK/Stat skal være proaktive for at synliggøre HK ernes faglige stolthed og begejstring. HK/Stat skal gøre HK-fagene konkrete og vedkommende, fx ved at anvise mulige udviklingsveje og være opsøgende på nye funktioner/roller, der bedst varetages af HK ere (fx HK eren som brobygger, vidensformidler, tovholder). HK/Stat skal bidrage aktivt til at udvikle stærke faglige og sociale fællesskaber på arbejdspladsen og på tværs af arbejdspladser. HK/Stat skal fortsat udvikle redskaber til et fælles sprog om fag og faglighed og udbrede kendskabet til disse. Udfordring: Synlighed en særlig udfordring Mange aftaler om løn- og arbejdsvilkår bliver indgået lokalt. Det stiller krav om, at vi i endnu højere grad, skal være i stand til at skabe den stærke faglige ramme om sikring af attraktive løn- og arbejdsvilkår på den enkelte arbejdsplads. Derfor er vi i stigende grad afhængige af at fremstå med en tydelig og kommunikerbar profil på arbejdspladsen. Som andre lønmodtagere i den offentlige sektor må vi forme en faglig selvforståelse, der tydeliggør, hvilke bidrag til den daglige opgaveløsning, der bliver leveret af HK-gruppen. Det gør det muligt at se vores bidrag til fastholdelse og udvikling af kompetent og effektiv opgaveløsning. Når en opgave er udført af en HK er, skal det kunne ses af ledelse, af andre faggrupper og ikke mindst af borgerne/brugerne. Det er en væsentlig opgave for HK/Stat, at synliggøre medlemmernes bidrag til værdiskabelsen i samfundet. Den faglige stolthed kommer indefra gennem udvikling af en professionel selvforståelse, der kan favne os alle og sætte os i stand til at fremstå tydeligt, både på og udenfor arbejdspladsen. Det er en afgørende forudsætning for at øge forståelsen af værdien i vores indsats. HK/Stat skal understøtte tillids- og arbejdsmiljørepræsentanternes arbejde lokalt ved at udvikle redskaber, temaer mm., der kan sætte fokus på og beskrive både den enkeltes og gruppernes job, funktioner og opgaver. HK/Stat skal arbejde for, at vore medlemmer får en klar profil i offentligheden og på de enkelte arbejdspladser.

4 HK/Stat skal samtidig sikre synlighed på forskelligheden i HK-grupperne. Den mangfoldighed af opgaver, uddannelser, funktioner og kompetencer, som de repræsenterer. Udfordring: Fællesskabet Et stærkt medlemstal er basis for udviklingen af arbejdspladsdemokratiet, tillidsrepræsentanter og klubber. Der er derfor behov for i den kommende kongresperiode at fastholde og rekruttere flere medlemmer på de statslige arbejdspladser. Det er vigtigt for den lokale gennemslagskraft og for vores legitimitet på arbejdspladserne, at vi repræsenterer hovedparten af de medarbejdere, der er dækket af vores overenskomster. Omstruktureringer, fusioner, øget IT-udvikling og besparelser har været en medvirkende årsag til, at der i disse år bliver færre ansatte i staten, samtidig med at en del traditionelle HK-funktioner digitaliseres, rationaliseres eller varetages af andre faggrupper. En høj organisationsprocent styrker vores fællesskab. Vi vil i fremtiden stå stærkere på arbejdspladsen, i samarbejdsudvalget, ved det centrale forhandlingsbord, og som den fagpolitiske meningsdanner. Der er derfor brug for stærke fællesskaber, som kan sikre styrke og indflydelse. Fusioner, omorganiseringer, centraliseringer og spredte geografiske arbejdspladser er blevet et vilkår på de statslige arbejdspladser. Det betyder, at tillidsrepræsentantsystemet, som vi kender det i dag, skal nytænkes og tilpasses, således at HK/Stat til enhver tid, centralt og lokalt, kan varetage medlemmernes interesser på den enkelte arbejdsplads. HK/Stat skal arbejde for at fastholde og hverve nye medlemmer, således at vores organisationsprocent i 2016 er minimum 80 % af de erhvervsaktive. Organisationsprocenten omregnes en gang årligt til et konkret måltal for hver afdeling. HK/Stat skal arbejde for at tillidsrepræsentanter og klubbestyrelser understøttes i at udvikle og skabe et fællesskab omkring det faglige arbejde på arbejdspladsen. HK/Stat skal på alle organisatoriske niveauer fremstå som en åben, imødekommende og troværdig fagforening. HK s faglige ydelser Ovenfor er de særlige udfordringer for HK/Stats arbejde i den kommende fireårs periode beskrevet. Selve fundamentet for vores arbejde er imidlertid de faglige ydelser, som er vedtaget af en samlet hovedbestyrelse i HK. Således er det besluttet at koncentrere den faglige aktivitet for vores medlemmer med overenskomst og aftalearbejdet som det overordnede og helt centrale omdrejningspunkt. De fire faglige ydelser skal betragtes som selve fundamentet i vores arbejde, og det er ligeledes her, vi binder størstedelen af vore ressourcer. Det drejer sig om: overenskomster og aftaler faglig samt juridisk bistand og rådgivning arbejdsmiljø uddannelse og kompetenceudvikling (er beskrevet under Uddannelser, Kompetencer og Faget vores arbejde)

5 Overenskomster og aftaler Overenskomster og aftaler udgør hjørnestenene i den danske model og er HK/Stats vigtigste fagpolitiske redskab til at bevare og forbedre lønmodtagernes rettigheder og muligheder inden for HK/Stats dækningsområde. HK/Stat skal indgå og udvikle overenskomster, så de er skræddersyet i forhold til medlemmernes og de potentielle medlemmers behov inden for det enkelte fag og den enkelte arbejdsplads. Overenskomstarbejdet skal fastsætte rettigheder som løn, arbejdstid, ferie, frihed, efterog videreuddannelse m.v., samt hvordan tvister og brud skal håndhæves. Ligebehandling skal ikke være en særskilt del af HK/Stats politik, men derimod en naturlig del af alle vores arbejdsområder. Derfor skal vi fokusere på, at forskellighed er en styrke og ikke en svaghed. Den øgede globalisering og det internationale arbejde har ligeledes stigende indflydelse på vore medlemmers hverdag. Således får EU eksempelvis stadig større betydning. I stigende grad vil vi opleve, at der vedtages direktiver, der også har direkte indflydelse på vore medlemmers arbejdsliv eksempelvis arbejdstidsdirektivet. HK/Stat skal fortsat orientere sig internationalt og vise solidaritet ved at hjælpe dér, hvor lønmodtagerne står svagt. Løn og pension HK/Stat skal arbejde målrettet mod en løbende forbedring af løn- og ansættelsesvilkår, der gør det attraktivt at være ansat i staten. Medlemmernes realløn skal sikres, og det skal sikres, at der er ligeløn for lige arbejde. Der skal ske en fortsat udbygning og forbedring af pensionsordningerne. De decentrale lønforhandlinger skal skabe en lønudvikling for alle HK ere, der honorerer ansvar, uddannelse, erfaring, samarbejde, kvalifikationer, initiativ og resultater. Arbejdstid, mobilitet og arbejds-/familieliv Medlemmerne skal sikres større indflydelse på arbejdstidens tilrettelæggelse gennem fleksibel arbejdstid og orlovsordninger. HK/Stat skal understøtte de tillidsvalgte i deres arbejde med etablering af sådanne lokale aftaler og have fokus på arbejdstidsreglernes anvendelse og udbredelse. Mobilitets- og rotationsordninger skal synliggøres, udbredes og forbedres. HK/Stat skal arbejde for en god sammenhæng mellem arbejdsliv og familieliv. Vi skal have fokus på det hele arbejdsliv og de forskellige behov, der udfolder sig i et langt arbejdsliv. Forhandling og interessevaretagelse HK/Stat skal styrke vores position, som en betydende forhandlingspartner i samspil med Offentlige Ansattes Organisation (OAO), øvrige faglige organisationer og hovedorganisationer. HK/Stat skal føre en dialog og skabe et tæt samarbejde med de politiske partier, regeringen og andre centrale aktører for at fremme medlemmernes interesser.

6 SU og TR Samarbejdsaftalen og Tillidsrepræsentantaftalen skal udvikles, så de understøtter en demokratisk udvikling på arbejdspladsen herunder sikre inddragelse af samarbejdsudvalg og tillidsrepræsentanterne ved større strukturforandringer og forandringer på arbejdspladsen, f.eks. besparelser, omorganiseringer, udvikling af ITsystemer, budgetforhold mm. HK/Stat skal sikre aftaleretten og udviklingen af tillidsrepræsentanternes forhandlingsmæssige kompetencer. Tillidsrepræsentanterne skal også fremover spille en central rolle ved decentrale forhandlinger. HK/Stat skal sikre en relevant og tidssvarende uddannelse af tillidsrepræsentanterne. HK/Stat skal arbejde hen imod en generel honorering og øget anerkendelse af tillidsrepræsentanterne. HK/Stat skal sikre, at tillidsrepræsentantens vilkår tilpasses, således at der er mulighed for at skabe nærhed til medlemmerne. Internationalisering Den internationale betydning for vores arbejdsforhold og udviklingen af den offentlige sektor skal tydeliggøres over for HK/Stats medlemmer. HK/Stat fortsætter sit internationale engagement og arbejder sammen med den øvrige fagbevægelse nationalt og internationalt for at påvirke internationale regler og aftaler om arbejdsmarkedsforhold, så de bliver til gavn for alle lønmodtagere såvel i den private sektor som i den offentlige sektor. HK/Stat vil sammen med den øvrige danske fagbevægelse arbejde på at sikre den danske model på arbejdsmarkedet og modsætte sig alle forsøg på indskrænkning af den frie forhandlings- og aktionsret. Faglig samt juridisk bistand og rådgivning Faglig samt juridisk bistand og rådgivning er en fagforenings grundsten. Alle har ret til hjælp og rådgivning med udgangspunkt i overenskomster, aftaler eller lovgivning, for eksempel om løn, pension, arbejdstid, ferie og barsel mm. Alle medlemmer har endvidere ret til faglig samt juridisk bistand og rådgivning ved problemer i deres arbejdsliv, for eksempel samarbejdsproblemer med arbejdsgiver, brud på overenskomsten, forhandling af særlige ansættelsesvilkår (f.eks. fleksjob) og fastholdelse i beskæftigelse ved langvarig sygdom. I HK/Stat er tillidsrepræsentanterne vores rygrad, og deres rolle er i de senere år blevet udvidet. Det er derfor vigtigt, HK/Stat giver tillidsrepræsentanterne indsigt i og grundlæggende viden om de forhold, der har betydning for medlemmernes arbejdsliv. HK/Stat skal synliggøre værdien af og indholdet i HK/Stats overenskomster og aftaler. HK/Stat skal give tillidsrepræsentanterne grundlæggende viden om ansættelsesretlige spørgsmål. HK/Stat skal skabe synlighed overfor tillidsrepræsentanterne og medlemmerne af HK/Stats faglige ydelser. HK/Stats hjemmeside og F@glig Nyt samt HKs TV-portal skal være ressourcested for tillidsvalgte.

7 Der skal skabes mere synlighed i medierne om både det centrale og det decentrale faglige arbejde på det statslige område. HK/Stats informations- og kommunikationsindsats skal understøtte HK/Stats mål. Fokus for HK/Stats kommunikationsindsats er behovene for information og en fortsat styrkelse af den fagpolitiske debat blandt medlemmer, fagligt aktive og afdelinger, der er i fokus for HK/Stats kommunikationsindsats. Arbejdsmiljø Trods mange års indsats for at forbedre det psykiske og fysiske arbejdsmiljø viser HK/Stats egne arbejdsmiljøundersøgelser, at mange ansatte fortsat lider under et dårligt psykisk og/eller fysisk arbejdsmiljø. På mange arbejdspladser har stress og et psykisk belastende arbejdsmiljø overhalet de fysiske påvirkninger. Det er nødvendigt med øget opmærksomhed på disse problemer, hvis udviklingen skal vendes. HK/Stat vil arbejde for at forbedre arbejdsmiljøet, såvel på det psykiske som det fysiske område. HK/Stat vil forebygge og løse problemer. HK/Stat skal arbejde for at arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår forbedres. HK/Stat skal arbejde for, at arbejdsmiljøarbejdet sammentænkes med arbejdspladsens øvrige udvikling, og at samarbejdet mellem arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter styrkes. HK/Stat skal sikre relevant og tidssvarende uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanterne, og arbejde for rimelige vilkår. HK/Stat skal arbejde for øget trivsel på arbejdspladsen gennem fokus på Social Kapital, og som led heri sætte særlig fokus på forebyggelse af stress, mobning og chikane. HK/Stat skal arbejde for et bedre fysisk arbejdsmiljø. Der skal være særlig bevågenhed på dårligt indeklima, ensidigt gentaget arbejde samt hensigtsmæssig indretning af lokaler og arbejdspladser. Arbejdsmiljøportalen på HK s hjemmeside skal være et naturligt ressourcested for såvel arbejdsmiljørepræsentanter som tillidsrepræsentanter.

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres

Målprogram for HK Stat 2016 til 2020 godkendt på HK Stats kongres Stærkere fagligt fællesskab og mere tilfredse medlemmer HK Stats målprogram opstiller de overordnede rammer og mål for fagforeningens indsats de kommende fire år. Målene afspejler medlemmernes og organisationens

Læs mere

FÆLLESSKAB, FAGLIGHED & FREMTID MÅLPROGRAM

FÆLLESSKAB, FAGLIGHED & FREMTID MÅLPROGRAM FÆLLESSKAB, & FREMTID FAGLIGHED MÅLPROGRAM HK STAT KONGRES 2016 PÅ SIDERNE 3-10 ER FORBUNDSSEKTORBESTYRELSENS FORSLAG TIL MÅLPROGRAMMET FRA SIDE 11 ER OPSTILLET FORSLAGET MED DE ENKELTE HERTIL OG ER DERMED

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft.

Overenskomstresultatet skal nu til urafstemning blandt medlemmerne, før det endeligt er godkendt og kan træde i kraft. Kære medlem Finansministeren og de faglige organisationer i staten (CFU) er blevet enige om et overenskomstresultat for de næste tre år. I pjecen her kan du læse om resultatet. Overenskomstresultatet skal

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT?

ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? ER DU DIN ARBEJDSPLADS NYE TILLIDS REPRÆSENTANT? Som tillidsrepræsentant er jeg garant for medindflydelse HVORFOR BLIVE TILLIDSREPRÆSENTANT? Socialpædagogerne har gennemført en medlemsundersøgelse, der

Læs mere

hr-strategi 2012-15 1

hr-strategi 2012-15 1 hr-strategi 2012-15 1 indhold nøglen til gode forandringer... 3 den attraktive arbejdsplads... 3 hr-indsatsen - taktikken... 4 prioriterede hr-indsatser 2012-15... 5 Ledelse... 5 Omdømme... 5 Høj faglighed

Læs mere

Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område

Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 15. december 2014 ABC Sagsnr.: 3556.19 Generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2015 på hhv. KL s og RLTN s område Den danske model er grundlaget for at udvikle den

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver

Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Fælles fynske beskæftigelsesperspektiver Baggrund De beskæftigelsespolitiske udfordringer, kommunerne på Fyn står overfor, er på mange punkter ens. Mange fynboer krydser dagligt kommunegrænsen til en anden

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

Hvad mener Ergoterapeutforeningen om ledelse?

Hvad mener Ergoterapeutforeningen om ledelse? Hvad mener Ergoterapeutforeningen om ledelse? Professionel ledelse er en nødvendig forudsætning for at kunne varetage den offentlige velfærdsopgave i samspil og samarbejde med medarbejdere, borgere og

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

1 Job og organisering: Indeks

1 Job og organisering: Indeks BRK 2010 Denne standardrapport sammenfatter resultaterne af jeres trivselsmåling. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Antal besvarelser: 2499 Besvarelsesprocent:

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis

forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 1 FORHANDLING Danske Fysioterapeuters pjece om hvordan forhandlingsretten håndteres i praksis forhandlingsret 10:Layout 1 14/04/10 10:50 Side 2 2/FORHANDLINGSRET

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Hovedelementerne i. forliget på RLTN område. Generelle lønstigninger, som sikrer reallønnen. Reguleringsordningen videreføres og med privatlønsværn

Hovedelementerne i. forliget på RLTN område. Generelle lønstigninger, som sikrer reallønnen. Reguleringsordningen videreføres og med privatlønsværn FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 20. februar 2015 3982.7 Hovedelementerne i forliget på RLTN område Den 20. februar 2015 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune

Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Job- og personprofil for to ledere til Tværgående Enhed for Læring, Horsens Kommune Tværgående Enhed for Læring (TEfL) i Horsens Kommune TEfL er en pædagogisk stab der understøtter såvel den almenpædagogiske

Læs mere

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel

Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 9. juni 2009 j.nr. 08-633-2 Spørgsmål til måling af medarbejdertrivsel 1. Anerkendelse 1. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af din nærmeste leder? 2. Bliver dit arbejde anerkendt og påskønnet af

Læs mere

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud

Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud Advarsel til kommunerne Pas på det administrative underskud 1 Hvad er et administrativt underskud? 2 Hvorfor vokser underskuddet? 3 Hvem betaler prisen? 4 Hvad kan der gøres i kommunen? 1 Hvad er et administrativt

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune

Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Job- og personprofil for leder i plejebolig i Assens Kommune Leder i Assens Kommune Som leder i Assens Kommune er du forpligtet på at efterleve kommunens ledelsesgrundlag samt de personalepolitiske værdier

Læs mere

Du er MED! Spil og dans MED

Du er MED! Spil og dans MED Du er MED! Spil og dans MED En pixi-udgave om medindflydelse og medbestemmelse i Næstved Kommune Baseret på MED-aftalen af 1. maj 2013. MED betyder medindflydelse medbestemmelse medansvar at alle ansatte

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap

Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Stillings- og funktionsbeskrivelse for centerledere ansat i Psykiatri og Handicap Rudersdal Kommune ønsker at give institutionsledere de bedst mulige forudsætninger for at udøve ledelse i det enkelte dag-

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE Udgiver: Socialpædagogerne Østjylland, maj 2014 Oplag: Konsulent: Gra isk produktion: 1.500 stk. Steen Kabel, Inquiry Partners WERKs Gra iske Hus a s, Aarhus

Læs mere

Guide til måling af social kapital 2016

Guide til måling af social kapital 2016 Guide til måling af social kapital 2016 Indhold Introduktion til måling af Social Kapital i Høje-Taastrup Kommune 3 Proces for måling af Social Kapital 2016 4 Før måling leders rolle 5 Tjekliste før målingen

Læs mere

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse

Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse 1 Medlemmerne har tillid til FOA, men efterspørger mere synlighed og indflydelse Over 8 ud af 10 af FOAs medlemmer mener, at FOA har nogen eller stor indflydelse på løn- og ansættelsesvilkår. Til gengæld

Læs mere

Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg

Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg Vi dyrker ledelse som holdsport Vi skaber synergi og sammenhængskraft på tværs af faggrupper og opgaver i Center for Sundhed og Omsorg Med det mål at virkeliggøre vores vision Lev livet aktivt i samarbejde

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Jakob Sølvhøj Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt, når

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

Attraktive arbejdspladser er vejen frem

Attraktive arbejdspladser er vejen frem Attraktive er er vejen frem 2 Konklusion Omkring halvdelen af offentligt ansatte FTF ere er ansat på en, der ikke er attraktiv. Samtidig ses, at personer, der ansat på ikke-attraktive er i stort omfang

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Mogens Bech Madsen Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

ELEV. Notesbog til elever. Den lille hjælper. Forsikring og rabatter. Hjælp, rådgivning og bistand

ELEV. Notesbog til elever. Den lille hjælper. Forsikring og rabatter. Hjælp, rådgivning og bistand ELEV Notesbog til elever Den lille hjælper Forsikring og rabatter Hjælp, rådgivning og bistand Hvad er en overenskomst? Hvad er en AMR? Hvad er en TR? Redaktion: Elev- og ungdomsteamet Layout: Peter Vendrup

Læs mere

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 %

Trivsel 2016 Region Nordjylland. Besvarelse: 80 % Trivsel 2016 Besvarelse: 80 % Forord Kære ansatte i Med trivselsundersøgelsen Trivsel 2016 ønsker vi at få et samlet billede af det oplevede psykiske arbejdsmiljø i. Trivslen er et vigtigt parameter, som

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Fokus - Fleksibel beskæftigelsesrettet indsats... 8 Fokus - Uddannelse til alle en nøgle til øget vækst...

Læs mere

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler i skoleårene 2014-2016

Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler i skoleårene 2014-2016 Opgaveløsning i Gladsaxe Kommunes folkeskoler i skoleårene 2014-2016 Maj 2014 1 Kolofon Foto Stengård Skole, april 2014 Kirsten Haase Layout GPV Produktion Gladsaxe 2 Indledning Gladsaxe Kommune, Skolelederforeningen

Læs mere

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune

BØRN OG UNGE Pædagogisk afdeling Aarhus Kommune Til udvalgsdrøftelse d. 9. december 2015: Notat til Børn og Unge-udvalget på baggrund af byrådsdrøftelse d. 2. december 2015 af indstilling om ny børne- og ungepolitik for Aarhus Kommune Indstillingen

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Fagforening - også noget for dig

Fagforening - også noget for dig Fagforening - også noget for dig LO - FAGBEVÆGELSEN I ÅRHUS AMT Kære ikke-medlem Af en eller anden grund har du indtil videre valgt ikke at være medlem af en fagforening. Det kan der være flere grunde

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015. Uddannelse. Bedre uddannelse til alle

LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015. Uddannelse. Bedre uddannelse til alle LO s målprogram 2016-2019 Den 20. november 2015 Uddannelse Bedre uddannelse til alle Hovedudfordringer 2016-2019: Øget krav om fleksibilitet og mobilitet på arbejdsmarkedet kræver bedre grundlæggende kvalifikationer.

Læs mere

Overenskomst- og aftaleforhandlingerne

Overenskomst- og aftaleforhandlingerne Overenskomst- og aftaleforhandlingerne i 2015 Debatoplæg På GL s repræsentantskabsmøde den 30. april 2014 skal GL beslutte, hvilke krav der skal stilles ved overenskomstforhandlingerne i begyndelsen af

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital.

Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital. Velkommen i FOA Social- og Sundhedsafdelingen Social- og sundheds assistent, tillids- og arbejdsmiljø - repræsentant Helle Nørgaard. Arbejdssted: Kardiologisk afdeling, Hvidovre Hospital. Du er i centrum!

Læs mere

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening

Studentermedlem i. Dansk Psykolog Forening Studentermedlem i Dansk Psykolog Forening Hvorfor skal jeg være med i en fagforening? Din fagforening arbejder for at fremme dine og dine fagfællers interesser inden for uddannelse, løn og arbejdsvilkår.

Læs mere

Bliv pædagogisk assistent

Bliv pædagogisk assistent PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælper Bliv pædagogisk assistent og styrk din faglige udvikling Indhold Hvorfor blive pædagogisk assistent? 3 Hvor lang tid tager uddannelsen? 4 Hvilke fag undervises der i? 5 Hvordan

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF

Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Medarbejdertrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Undersøgelse af trivslen blandt medarbejderne på Vordingborg Gymnasium & HF skoleåret 15-16 I foråret 2016 gennemførte vi i samarbejde med firmaet ENNOVA

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA

Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA Psykisk arbejdsmiljø og stress blandt medlemmerne af FOA November 2006 2 Medlemsundersøgelse om psykisk arbejdsmiljø og stress FOA Fag og Arbejde har i perioden 1.-6. november 2006 gennemført en medlemsundersøgelse

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet

Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Anerkendelse og dømmekraft i beskæftigelsesarbejdet Den første form for anerkendelse drejer sig om kærlighed og angår de menneskelige primærrelationer. Af denne anerkendelse følger en selvtillid, som sætter

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 8% (/0) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse,

Læs mere

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland Samarbejdsplan 2015 Politi og kommuner i Nordsjælland 1 Indledning Nordsjællands politi ønsker at udvikle et nært og gensidigt samarbejde med lokalsamfundene. Behovet herfor er indlysende, da en række

Læs mere

Fritidspolitik Langeland Kommune

Fritidspolitik Langeland Kommune Fritidspolitik Langeland Kommune Langeland kom og vær med! Indledning og udarbejdelse af fritidspolitik Fritidspolitikken er en af de politikker, kommunalbestyrelsen besluttede at formulere i den nye Langeland

Læs mere

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar

Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Lederansvar, medarbejderansvar eller fællesansvar Undersøgelse om lederes og medarbejderes vurdering af, hvem der har ansvaret for samarbejdskultur, medarbejdernes efteruddannelse, arbejdsopgavernes løsning

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE

LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE LØNSTATISTIK FOR STUDERENDE Velkommen til KS første lønstatistik for studerende Lønstatistikken giver dig svar på, hvad de gennemsnitlige timelønninger er, opgjort på baggrund af en række faktorer: er

Læs mere

Virksomhedsoverdragelse

Virksomhedsoverdragelse F O A F A G O G A R B E J D E Virksomhedsoverdragelse Hvad betyder det for dig? Hvad skal du være opmærksom på? GODE RÅD 2 www.foa.dk En virksomhedsoverdragelse kan have stor betydning for dine ansættelsesvilkår,

Læs mere

LO medlemmers modtagelse af indvandrere på arbejdspladsen

LO medlemmers modtagelse af indvandrere på arbejdspladsen Januar 2005 LO medlemmers modtagelse af indvandrere på Finansieret af Arbejdsmarkedsrådet for Århus Amt, Koordinationsudvalget i Århus Kommune, Århus Kommune, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen

Skolepolitiske mål 2014-2018. - unikke skoler i et fælles skolevæsen Skolepolitiske mål 2014-2018 - unikke skoler i et fælles skolevæsen Indhold Hvorfor denne publikation? Denne publikation indeholder Hjørring Kommunes 5 nye skolepolitiske mål. Til hvert mål er der formuleret

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Retningslinjer for Opfølgning på sygefravær

Retningslinjer for Opfølgning på sygefravær Retningslinjer for Opfølgning på sygefravær 1. Indledning Et element i Gentofte Kommunes politik for den attraktive arbejdsplads er, at der bliver etableret en kultur for rummelighed på den enkelte arbejdsplads

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN

UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN UDDANNELSESPOLITISKE PEJLEMÆRKER FLERE VELFÆRDSUDDANNEDE EN FRAFALDSANALYSE OPDATERING AF BEHOVSANALYSEN Kommunaldirektør Søren Abildtrup Læsø medlem af den uddannelsespolitiske koordinationsgruppe KKR

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Personalepolitisk status første halvår 2013

Personalepolitisk status første halvår 2013 Personalepolitisk status første halvår 2013 Nærværende notat er en opsamling af de personalepolitiske tiltag og fokusområder, der indtil nu har været de mest centrale i 2013. Derudover indeholder notatet

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog.

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog. Kultur- og fritidspolitik 2010-2015 Indledning Egedal Kommunes kultur- og fritidspolitik er et resultat af en dialog og et samarbejde med borgerne, som har udgangspunkt i dels en mindre spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN MASKINMESTRENES FORENING PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Da aftale om ny løndannelse af den 30-09-2002 (APV

Læs mere