Undersøgelse af FOA s plejegruppe på det lungemedicinske speciale

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af FOA s plejegruppe på det lungemedicinske speciale"

Transkript

1 Undersøgelse af FOA s plejegruppe på det lungemedicinske speciale i forhold til brugen af kompetencer og graden af uddannelse og udviklingsmål Forord FOA ønsker at sætte fokus på fagligheden og faglig udvikling, samt hvilke udviklingsmuligheder for nye opgaver, som medarbejderne ser indenfor det lungemedicinske speciale. FOA udsendte i den forbindelse ved årsskiftet - et spørgeskema om arbejdsopgaver, kompetencer og udviklingsmuligheder inden for lungemedicinsk speciale. FOA havde en tese om, at faggruppens kompetencer blev brugt meget forskelligt. FOA ønsker, at undersøgelsens resultater giver mulighed for en dialog med beslutningstagerne om social og sundhedsassistenterne fremadrettede virke i Region Hovedstaden sundhedsvæsnets. Vi håber også, at undersøgelsens resultater kan giver jer et overblik over, hvad der sker på andre lungemedicinske afdelinger andre steder i regionen og at I kan bruge den, når I snakker om jeres kompetencer og arbejdsopgaver med jeres lokale ledelse. Hvis I har spørgsmål til undersøgelsen, så kontakt social- og sundhedssektoren i jeres lokale FOA afdeling. Med faglige hilsner FOA s Social- og sundhedssektorer i Region Hovedstaden

2 Fakta Hvor mange år på lungemedicinsk afdeling år år år år år år år år 9 år år år år år år år år år år Total I undersøgelsen er der ansatte med mere end års erfaring i specialet, som er svarende til %. Det er en erfaring, som giver mulighed for en udvikling af de faglige opgaver. Undersøgelsen viser også, at FOA s plejegruppe er mange år inden for specialet, hvilket giver kontinuitet i opgaveløsningen.

3 Elever og praktikvejledning Er du praktikvejleder Total Faggruppen er interesseret i at uddanne elever. / er praktikvejleder på deres afdeling. Er du praktikvejleder Bispebjerg Bornholms Frederiksberg Frederikssund Gentofte Glostrup Herlev Hillerød Hvidovre Frederiksberg har ikke praktikvejledere i faggruppen. På Herlev og Hvidovre er er alle praktikvejledere i det daglige arbejde. Konklusion: Faggruppen tager ansvar for uddannelsen af egen faggruppe, det ser FOA som en stor fagidentitet. Faggruppen har fokus på egen faglighed og fagets udvikling. Faggruppen er rollemodel for egen fagidentitet. Følger med i fagets udvikling via praktikvejlederrollen. Der er stadig mulighed for at uddanne flere praktikvejledere og bruge deres kompetencer til uddannelsen af Social og sundhedsassistenter i fremtiden. På Herlev Hospital og Hvidovre Hospital er alle social og sundhedsassistenternes kvalifikationer som praktikvejleder udnyttet. På øvrige er er der mulighed for at uddanne flere praktikvejledere til opgaveløsningen praktikvejledning af elever på social og sundhedsuddannelsen.

4 Efteruddannelse og udviklingsmål Har du fået efteruddannelse Bispebjerg Bornholms Frederiksberg Frederikssund Gentofte Glostrup Herlev Hillerød Hvidovre På Hvidovre har man desværre ikke særlig fokus på efteruddannelse af FOA s plejegruppe. På Bispebjerg sker de også i mindre grad, idet det kun sker for ca. % af personalet. Har du fået uddannelse i specialet på din arbejdsplads Bispebjerg Bornholms Frederiksberg Frederikssund Gentofte Glostrup Herlev Hillerød Hvidovre Undersøgelsen viser, at der meget stor forskel på om de enkelte er uddanner i specialet på arbejdspladsen. Har du fået efteruddannelse i specialet i FOA eller andet steds Bispebjerg Bornholms Frederiksberg Frederikssund Gentofte Glostrup Herlev Hillerød Hvidovre Undersøgelsen viser, at det ikke er udbredt at få efteruddannelse i specialet uden for arbejdspladsen.

5 Har du deltaget på AMU kursus indenfor dit speciale Undersøgelsen viser, at AMU kurser bliver brugt i stort omfang, undtaget er Hillerød, Herlev og Hvidovre er der bruger AMU kurser i mindre grad (her skal der selvfølgelig tages højde for om der er mange nyansatte). Har du deltaget i en MUS samtale det sidste år Undersøgelsen viser, at der generelt bliver afholdt MUS samtaler, undtaget er Glostrup der ikke afholder MUS samtaler kontinuerligt. Har I aftalt udviklingsmål Undersøgelsen viser, at der på de fleste er bliver drøftet og aftalt udviklingsmål for medarbejderne, undtaget er dog Bornholm, Gentofte og Hillerød er, som gør det i noget mindre grad.

6 Er der kompetence-programmer for jeres faggruppe Undersøgelsen viser, at der på de fleste er er kompetencer programmer for jeres faggruppe, undtaget er dog Bornholm, Gentofte og Glostrup er, som gør det i noget mindre grad eller slet ikke. Konklusion: Der skal skabes dialog om faggruppens efteruddannelsesmuligheder i MED især på de er hvor fokus på efteruddannelse for social og sundhedsassistenter ikke er særlig stor. Der er stor forskel på social og sundhedsassistenterne har fået uddannelse i specialet på arbejdspladsen. FOA kan sammen med de tillidsvalgte sætte fokus på AMU kurser på selve arbejdspladsen tilpasset ets behov i henhold til opgaveløsningen. Sætte fokus på at oplæring i praksis underbygget af teori også er uddannelse og kompetenceudvikling. Være i dialog om fagligt forum for Social og sundhedsassistenter til udvikling af fagligheden på Hospitalets afdelinger. Det er ikke udbredt at personalet får efteruddannelse i specialet i FOA eller andet steds. Her er måske et område hvor FOA kan gøre en mærkbar forskel for medlemmerne, så efterspørgselen efter vores uddannede medlemmer og højere markedsværdi for den enkelte medarbejder. Amu kurser er kendte af arbejdsgiverne og bruges i et vist omfang på alle er. Der afholdes Mus samtaler for de fleste medarbejderes vedkommende, fokus på Glostrup Hospital bør arbejde målrettet med det. Tages op i MED. Her kan uddannelse aftales for det kommende år, blive bedre til at sætte fokus på egen salgsværdi som medarbejder via udvikling for den enkelte. Udviklingsmål fastsættes for de flestes vedkommende på MUS, Fokus på Bornholm så medarbejderne kan italesætte de indgåede aftaler ved MUS. Iværksætte kompetenceprogram på Glostrup Hospital. TR og FTR kan få inspiration fra de øvrige er. Tage initiativ til nedsættelse af arbejdsgruppe under lokal MED vedrørende kompetenceprogram og udvikling for faggruppen.

7 Arbejdsopgaver og kompetenceområder Har du helhedspleje på tildelte patienter Glostrup anvender ikke helhedspleje for faggruppen. På Bornholm og Gentofte er det ½ der ikke anvender helhedspleje for faggruppen. På de øvrige er anvender alle helhedspleje i faggruppen. 9 Fungerer du som primær-kontaktperson På Frederiksberg og Hillerød og Frederikssund er alle primær-kontaktpersoner. På Gentofte er det ½ delen der er primære-kontaktpersoner. På Bornholm, Glostrup og Hvidovre er der kun en person der er primær-kontaktperson ud af hele faggruppen. På Frederiksberg er der ingen der er primær-kontaktperson. På Herlev og Bispebjerg er det lidt under halvdelen der fungere som primær-kontaktperson.

8 Fungerer du som sekundær-kontaktperson På Frederikssund, glostrup, Herlev, Hillerød og Hvidovre er langt de fleste sekundærkontaktpersoner. På Frederiksberg, Gentofte og Bornhold er meget få eller igen sekundærkontaktpersoner. På Bispebjerg er de fleste sekundær-kontaktpersoner. Er du en del af følgehjem-team Faggruppen er som helhed ikke end el af følgehjemteams. Der er i alt kun personer der er end el af følgehjemteams. Udfører du rundepleje På Hvidovre udfører alle rundepleje. På Frederiksberg udfører igen rundepleje og Frederikssund Og Hillerød er det meget få der udfører rundepleje. På Gentofte og Bornholm er det halvdelen der udfører rundepleje. På Bispebjerg, Glostrup og Herlev er det den overvejende det af faggruppen der udfører rundepleje.

9 Går du stuegang Faggruppen går ikke stuegang på Borholm, Frederiksberg og Glostrup. Faggruppen går kun i lidt omfang stuegang på Bispebjerg og Gentofte. På Herlev, Hillerød, Hvidovre og Frederikssund går alle stuegang. Doserer og giver du medicin På Frederikssund, Herlev og Hillerød doserer og giver alle medicin. På alle andre er det i mindre omfang eller slet ikke at faggruppen doserer og giver medicin. Lægger du sonde Alle medarbejder i faggruppen lægger sonde på nær nogle meget få.

10 Lægger du KAD Alle medarbejder i faggruppen lægger KAD på nær nogle meget få. Er du behjælpelig med behandling af C-pap Alle medarbejder i faggruppen er behjælpelig med behandling af C-pap på nær nogle få på Herlev og Hillerød. Undtaget er Glostrup, hvor ingen har arbejdsopgaven, hvor de er behjælpelig med behandling af C-pap Udfører du personlig pleje Alle medarbejder i faggruppen udfører personlig pleje.

11 Udfører du terminal pleje Alle medarbejder i faggruppen udfører terminal pleje. Er du rustet til at indgå i den svære samtale (kronisk lidelse og cancer sygdom) Faggruppen har samlet set arbejdsopgaven med at indgå i den svære samtale, det varierer dog lidt fra til. Udfører du egenomsorg Alle medarbejder i faggruppen udfører egenomsorg på nær to personer.

12 Udfører du sundhedsfremmende sygepleje Alle medarbejder i faggruppen udfører sundhedsfremmende sygepleje. Modtager du akutte patienter Faggruppen har samlet set arbejdsopgaven med at modtage den akutte patient, men det er dog kun haldelen på Bispebjerg, Glostrup og Hvidovre der har arbejdsopgaven med at modtage den akutte patient Modtager du planlagte patienter Alle medarbejder i Faggruppen har arbejdsopgaven, hvor de modtager de planlagte patienter på nær nogle meget få personer på enkelte er.

13 Udskriver du patienter Alle medarbejder i Faggruppen har arbejdsopgaven, hvor de udskriver patienter på nær nogle få personer på Bispebjerg og Bornholm. Udskriver du patienter til primærsektoren Alle medarbejder i Faggruppen har arbejdsopgaven, hvor de udskriver patienter til primærsektoren på nær nogle meget få personer på enkelte er. Tager du kontakt til pårørende Alle medarbejder i Faggruppen har arbejdsopgaven, hvor de tager kontakt til pårørende på nær nogle meget få personer på enkelte er.

14 Deltager du i den daglige sygeplejekonference eller tværfaglige patientkonference etc Næsten alle medarbejdere i faggruppen har arbejdsopgaven, hvor de deltager i den daglige sygeplejekonference på nær nogle få personer på Bispebjerg, Bornholm, Frederiksberg, Glostrup og Hvidovre. Mobiliserer du patienten i forhold til dennes ressourcer Alle medarbejder i faggruppen mobiliserer patienten i forhold til dennes ressourcer. Gør du patienten klar til undersøgelse Alle medarbejder i faggruppen udfører arbejdsopgaven, hvor de gør patienten klar til undersøgelse på nær en person.

15 Bestiller du blodprøver På ud af 9 er bestiller næsten alle medarbejder i faggruppen blodprøver. Undtaget er Frederiksberg og Bornholm, hvor igen bestiller blodprøver. Tager du blodprøver På ud 9 er tager faggruppen ikke blodprøver. Undtaget er Bispebjerg, Gentofte og Herlev, hvor få eller halvdelen tager blodprøver. Tager du A-punktur På ud 9 er tager faggruppen ikke A-punktur. Undtaget er Bispebjerg, Gentofte og Herlev, hvor få eller halvdelen tager A-punktur.

16 Lægger du PVK På Bornholm, Glostrup og Hvidovre lægger faggruppen ikke PVK. På Bispebjerg, Frederikssund, Gentofte, Herlev og Hillerød lægger halvdelen eller mindre PVK. Undtaget er Frederiksberg, hvor alle lægger PVK. Bestiller du undersøgelser På Bispebjerg, Frederikssund og Hillerød bestiller alle eller næsten alle undersøgelser. På Gentofte, Glostrup, Herlev og Hvidovre er det halvdelen eller mindre der bestiller undersøgelser. På Bornholm og Frederiksberg bestiller ingen undersøgelser på nær en person. Yder du rehabiliterende pleje Alle medarbejder i faggruppen udfører arbejdsopgaven, hvor de yder rehabiliterende pleje på nær personer.

17 Sikrer du sufficient ernæring til patienten Alle medarbejder i faggruppen udfører arbejdsopgaven, hvor sikrer sufficient ernæring til patienten på nær en person. Konklusion: Glostrup Hospital arbejder ikke med helhedspleje. Her kan der sættes fokus på uddannelsen hvor social og sundhedsassistent uddannes til varetagelsen af det hele menneske. Sætte fokus på de kompetencer som medarbejderne har, som kan anvendes til helhedspleje hvilket styrker trivsel, arbejdsglæden samt arbejdsmiljøet. Bornholm kan profilere de gode eksempler hvor helhedspleje giver arbejdsglæde og trivsel. Den gode historie om Social og sundhedsassistenten som primær kontaktperson skal skrives og profilere vore faggrupper. Historien om anerkendelsen af medlemmet kompetencer. Det ser ud som om at det er ledelsesbestemt lokalt om man kan være kontaktperson i den enkelte afdeling. Er der lovgivet om hvem der kan være kontakt person Følgehjem-team er ikke en naturlig del af arbejdsopgaverne for social og sundhedsassistenterne i lungemedicinske speciale. Her kunne faggruppen opnå funktioner set i lyset af deres rehabiliterende del af uddannelsen, samt deres kendskab til både primær og sekundærsektor i uddannelsen. Der udføres rundepleje på en del er. Det kan handle om det øgede arbejdspres grundet nedskæringer gennem mange år. Det kan også handle om holdninger til helhedspleje. Det kan ikke være kvalitetssikringen i det sammenhængende patientforløb. Det kan hænge sammen med afdelingernes holdning til om en autoriseret social og sundhedsassistent kan være primær og eller sekundærkontaktperson. Ikke alle social og sundhedsassistenter er oplært i kompetencen stuegang. Her kan det faglige niveau hæves. Udnyttelsen af den vidensbank som ligger hos faggruppen som udfører plejen hos patienten, kan indgå i stuegangen således at pleje og behandling ses i sammenhæng og udnyttes ved udskrivelsen af borgeren til primær sektor. Bornholm Hospital og Frederiksberg Hospital udnytter ikke grunduddannelsens opnåede kompetencer i forhold til medicin håndtering. Her er det muligt at udnytte faggruppens basisviden i opgaveløsningen. Her ser det ud til at det er holdninger som afspejler varetagelsen af opgaverne omkring medicin. Det er forskelligt i de forskellige områder om faggruppen varetager opgaver omkring medicin. Dog er regionen i gang med at videreuddanne faggruppen i medicinadministration i henhold til regionens kvalitetsstandard. Teknisk sygepleje som sondeanlæggelse udfører social og sundhedsassistenterne på ud af de 9 adspurgte faggrupper på erne. På Bornholm, kan TR tage faggruppens kompetenceudviklings muligheder op sammen med sin ledelse og i MED. Således at nedsætte en

18 arbejdsgruppe som arbejder med kompetenceudvikling for social og sundhedsassistenterne. TR kan få inspiration fra de øvrige TR på Hospitalerne i regionen vedrørende kompetenceudvikling og hvordan kommer man i gang. Det samme gælder for KAD anlæggelse. Behandling med C-pap udføres af social og sundhedsassistenterne på ud af de 9 er. Denne kompetence kan italesættes som en udviklingsmulighed for social og sundhedsassistenterne på Glostrup og Bornholms er. Her kan daglig opgaveløsning, blive bedre til gavn for patienterne hvis kompetencerne udvikles for social og sundhedsassistenterne. TR kan italesætte kompetenceudviklingspotentialet for faggruppen for sin leder. Faggruppen kan bede om at få nedsat en arbejdsgruppe under Med som arbejder målrettet med kompetenceudviklingen for faggruppen. Her kan der evt. laves studiedage på andre er hvor kompetencen er hos faggruppen, til inspiration for leder og TR. Her kan intern undervisning og Sidemandsoplæring højne kvaliteten i pleje og behandling af patienten. Terminal pleje er en kompetence som alle social og sundhedsassistenter varetager i dagligdagen. Her kan fagligt tværfagligt dialogforum give faglig udvikling i faggruppen. TR skan tage initiativ til at starte faglige dialoger i samarbejde med leder. Faggruppen føler sig for de flestes vedkommende rustet til at indgå i den svære samtale. Der er dog muligt at imødekomme mere uddannelse i den svære samtale, da ikke alle føler sig rustet. Da det også er en opgave som kræver dialog og god kommunikation, er det også et område man kan gå i dialog om på faglige forum tværfagligt. Emnet kan også være tabubelagt, for hvem siger at det her kan jeg ikke klare uden der er fora, hvor det er legalt at bede om hjælp til at løse opgaverne. Faggruppen er dygtige til at udføre egenomsorg. Det er dog altid et emne som kræver faglig sparring i henhold til patientens ressourcer. Her er det en god ide at sætte etik på dagsordenen på faglige dialogmøder. Skal egenomsorgen være til eller er det ok med. Hvilke krav stiller vi til patienten i henhold til egenomsorg, hvilke forventninger er der fra patienten til personalet Her er det oplagt at få en dialog om hvad er god pleje og omsorg i vores afdeling. Faggruppen udfører sundhedsfremmende sygepleje og er der derfor velkvalificeret i det forebyggende sundhedsarbejde. Her kunne der arbejdes på at få en formel videregående uddannelse som forebyggelseskonsulenter i regionen så faggruppen får anerkendelse af deres kompetencer. Samt rustes til de opgaver der i fremtiden vil være i sundhedsarbejdet og velfærdsarbejdet. Faggruppen modtager på størstedelen af regionens sygehuse akutte patienter. Faggruppen er således den første kontakt som patienten modtager ved indlæggelsen. Her viser faggruppen at de kan koordinere et patientforløb og samarbejde med de øvrige faggrupper i patientforløbet. På BBH, Glostrup og Hvidovre vil det være oplagt at tage en drøftelse om hvilke kompetencer, der skal til for at faggruppen kan varetage den opgave i det daglige arbejde. Her kan faggruppen modtage intern undervisning og oplæring i varetagelsen af modtagelse af den akutte patient. Dette vil give mere effektivitet i opgaveløsningen og mindre ventetid for patienterne når der er flere faggrupper som kan klare opgaven. Faggruppen modtager planlagte patienter. På Frederiksberg Hospital er det ikke en opgave faggruppen varetager, her kan det være muligt at TR og ledelsen tager en dialog om hvilke kvalifikationer der skal bruges for at løse opgaven. Beskrive faggruppens kompetencer og gå i faglig dialog om hvordan faggruppen kan få den nødvendige viden og oplæring til at kunne varetage opgaven i fremtiden. Kræver det en videregående uddannelse, så må man arbejde på at få udfærdiget en specialeuddannelse eller efteruddannelse som giver faggruppen de nødvendige kompetencer til opgaveløsningen. Samme form kan Faggruppen udskriver patienterne og er derfor bindeled mellem primær og sekundær sundhedssektor. Her kan faggruppen også indgå i følgehjem ordninger som også er en del af udskrivelsesprocesserne. Her vil det være muligt at lave intern uddannelse eller efteruddannelse i specialet den gode overgang fra indlæggelse til egenomsorg i eget hjem. Dette kan give formel

19 kompetence og anerkendelse af kvalifikationer. Det samme gælder tværfaglige udskrivelseskonferencer. Der er en lille gruppe af faggruppen som ikke varetager opgaven i dag, her kan intern oplæring sættes på dagsordenen sammen med ledelsen, således at alle i faggruppen kan være en del af opgaveløsningen. Faggruppen tager kontakt til de pårørende. Der er enkelte som ikke tager kontakt til pårørende, dette kan medarbejderne tage op på deres MUS om kommende faglig udvikling samt få planlagt hvordan de opnår de kompetencer og opgaveløsning. Faggruppen har stort fokus på at mobilisere patienterne i forhold til den enkeltes ressourcer. Her kan man se at dette område er et af social og sundhedsassistenternes kerneopgaver. Dette er også en vigtig opgave i forhold til forebyggelse, egenomsorg og velfærd for borgeren. Denne opgave er vigtig i forhold til borgerens udskrivelse og fremtid. Faggruppen gør patientens klar til undersøgelser, informerer patienten om undersøgelsen, forholdsregler efter undersøgelsen. Der er kun en enkelt som endnu ikke har opgaven og mus samtalen kan også bruges til handleplan for kompetenceudvikling for den medarbejder. Bestilling af blodprøver klarer faggruppen på af de 9 er i samarbejde med de øvrige faggrupper på afdelingen. På Bornholm og Frederiksberg Hospital varetager faggruppen ikke den opgave. Her kan TR få inspiration fra de øvrige TR om hvordan de har opnået at få kompetencen til opgaven. Herefter kan TR tage dialog med lederen om faggruppens viden på området samt kvalifikationer, samt få afdækket hvad der skal iværksættes for at faggruppen vil kunne varetage den opgave også på de er. Det er få som tager blodprøver, her kan man tale om en specialefunktion som man bliver uddannet til lokalt ud fra de kompetencer som den enkelt afdeling har brug for til opgaveløsningen. Det samme gælder for A-punktur. Faggruppen kan arbejde for at alle vil blive uddannet til opgaven i fremtiden, dette kan ske ved at tale faglighed i de tværfaglige refleksions rum og sætte opgaveløsning på dagsordenen i MED sammen med faglig udvikling for faggruppen. Det gælder også PVK bortset fra Frederiksberg. Bestilling af undersøgelser er ligeledes en specialefunktion som ikke udføres af alle i faggruppen på det enkelte. Her vil det være muligt at få opkvalificeret de medarbejdere som endnu ikke er oplært til opgaven, der hvor opgaven ligger hos faggruppen. TR og personalet kan italesætte fagligheden i opgaveløsningen og få lavet aftale om handleplan for hvornår alle ansatte kan varetage opgaven. På Frederiksberg er faggruppen ikke en del af opgaveløsningen. Her må man fremsætte ønske om at lære at løse opgaven, via dialog om faggruppens faglighed med leder, tage kontakt til øvrige TR for at få kvalificeret argumenter for anerkendelse af kompetencer samt mulighed for opkvalificering uddannelsesmæssigt. Faggruppen yder stort set alle rehabiliterende pleje, der er få som ikke mener de yder rehabiliterende pleje. Her kan faggruppen sammen definere hvad der er rehabiliterende pleje i den daglige opgaveløsning. Beskrive de opgaver de løser i dagligdagen. Samt definere hvilke tiltag der skal til for at samtlige medarbejdere kan yde rehabiliterende pleje. F.eks. efteruddannelser, interne oplæring, intern undervisning og dialog om rehabilitering. Faggruppen sikrer sufficient ernæring til patienten. Enkelte mener ikke at de sikrer patienten sufficient ernæring. Sufficient ernæring kan være et tema til faglige dialogforum, således at det er muligt for alle at kunne sikre patienten får sufficient ernæring under deres indlæggelse i Region Hovedstaden. Dialog om tilbuddene er gode nok Er behandlingen tilstrækkelig i forhold til om man er i stand til at indtage føde Kan vi hjælpe patienten til motivation til at indtage føde i forhold til den rehabiliterings fase patienten har under indlæggelsen samt ved udskrivelsen til hjemmet Det fremgår også at det er en kerneydelse som faggruppen vægter højt og ønsker at udføre kvalitativt i den daglige pleje.

20 Bruger du alle din kompetencer i afdelingen På ud fa 9 er mener faggruppen at de bruger alle deres kompetencer i afdelingen. På Bornholm, Bispebjerg og Glostrup er det så godt som alle der siger, at de ikke bruger alle deres kompetencer. På Herlev og Hillerød er det ca. halvdelen der ikke bruger alle deres kompetencer. Konklusion: På er siger faggruppen, at de bruger deres kompetencer, hvilket ifølge alle undersøgelser giver arbejdsglæde når opgaver og kompetencer følges ad. På de er hvor medarbejderne ikke oplever at bruge deres kompetencer, er det nødvendig at få italesat dette i MED vedrørende arbejdsmiljø, trivsel og indflydelse på egne opgaver og kompetencer på arbejdspladsen. Tage op i MED den fremtidige struktur og de fremadrettede opgaver som en social og sundhedsassistent kan varetage med de kompetencer som faggruppen har til udnyttelse i den fremtidige opgaveløsning. Sikre at faggruppen er helt klar over egen fagidentitet. Kan beskrive deres kompetencer på opgaveløsningerne i dagligdagen. Se muligheder for fremtidige opgaver som faggruppen kan løse med de mange kompetencer, kvalifikationer, viden og uddannelse som der er tilegnet medarbejderne og få disse beskrevet og synliggjort for samarbejdspartnere.

Undersøgelse af det ortopædiske speciale

Undersøgelse af det ortopædiske speciale Undersøgelse af det ortopædiske speciale Undersøgelsen omhandler kompetencer, arbejdsopgaver og udvikling for FOA s plejegruppe Undersøgelsen er udsendt til de af FOA s medlemmer der arbejder på det ortopædiske

Læs mere

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune

Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Job- og personprofil for sygeplejerske i akutteam i Assens Kommune Assens Kommune som arbejdsplads Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Øget arbejdsglæde og større kvalitet

Øget arbejdsglæde og større kvalitet FAGLIG FORDYBELSE I DET MEDICINSKE HOVEDOMRÅDE Øget arbejdsglæde og større kvalitet 1-årigt udviklingsforløb for social og sundhedsassistenter ansat på medicinske afdelinger ved hospitaler i Region Hovedstaden.

Læs mere

Indledning. Godkendt af Sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen efter høring i HMU den 11.09.2013. Revision foregår mindst hvert andet år.

Indledning. Godkendt af Sundhed- og omsorgschef Kirstine Markvorsen efter høring i HMU den 11.09.2013. Revision foregår mindst hvert andet år. 1 Indledning Stilling som Social- og sundhedshjælper og Social- og sundhedsassistent beskriver faggruppernes opgaver og ansvarsområder i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune. Stillingsbeskrivelserne er struktureret

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 27. april 2016 godkendt Værdighedspolitik 2016-2020. Politikken beskriver, hvordan kommunens

Læs mere

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen UCL - Vejle december 2015 Samlet status Respondenter Procent Ny 0 0,0% Distribueret 4 22,2% Nogen svar 3 16,7% Gennemført 11 61,1% Frafaldet 0 0,0% I alt 18

Læs mere

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI

Politikker. Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Politikker Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING PERSONALEPOLITIK FOR REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI KÆRE KOLLEGA Du sidder nu med personalepolitikken for Region Hovedstadens Psykiatri. Den bygger

Læs mere

Faglige kompetencer og visioner for Social- og sundhedsassistenter

Faglige kompetencer og visioner for Social- og sundhedsassistenter Faglige kompetencer og visioner for Social- og sundhedsassistenter På de Lungemedicinske afdelinger i Region Hovedstaden Kompetence- og visionsnotatet er udarbejdet januar 2014 af social- og sundhedsassistenterne

Læs mere

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog

Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Studieunit Juni 2019 Skærmbesøg i hjemmeplejen Læringsforløb for Social- og sundhedselever - Inspirationskatalog Indhold Introduktion 3 Hvad er skærmbesøg? 3 Hvorfor skærmbesøg i SUF? 3 Hvorfor er skærmbesøg

Læs mere

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang.

Kommunal sygepleje. efter sundhedslovens 138 og 119. Kvalitetsstandard. Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling

Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling Generel kompetenceprofil for sygeplejerske, niveau 2 Onkologisk Afdeling Sygeplejefaglige grundholdninger i Onkologisk Afdeling Møder patienten som hædersgæst. Ser udførelse, udvikling og formidling af

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen.

Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen. 1 Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen. BEK. Nr. 270 af 15/03/2016 https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=179139

Læs mere

Strategi for kompetenceudvikling i sygepleje 2015 og fremad

Strategi for kompetenceudvikling i sygepleje 2015 og fremad Strategi for kompetenceudvikling i sygepleje 2015 og fremad Status og vejen frem DSFR møde den 22. maj 2015 22/5/2015/Janet Hansen 1 Dagens program 8.40 Nugældende strategi Ide, mål og kendetegn ved mål

Læs mere

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling 2 Alsidig og vedvarende kompetenceudvikling er vigtig for alle og kræver opmærksomhed hele tiden fordi arbejdsopgaverne i kommunen kræver dygtige medarbejdere

Læs mere

SOSU Temadag, eftermiddag

SOSU Temadag, eftermiddag SOSU Temadag, eftermiddag Hvilke kerneopgaver ser I der bliver fokus på i fremtiden for social- og sundhedsassistenter som faggruppe? Følge med i, hvad der sker af forandringer/ændringer på psykiatriområdet,

Læs mere

Kompetenceprofiler på SC/HN

Kompetenceprofiler på SC/HN Silkeborg Centralsygehus/Hammel Neurocenter, Løn- og personaleafdelingen Vedtaget på HMU den 7. juni 2005 Kompetenceprofiler på SC/HN 1. Indledning Kompetence er evnen til at omsætte kvalifikationer til

Læs mere

December Samarbejdsaftale om sondeernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner

December Samarbejdsaftale om sondeernæring. Region Syddanmark og de 22 kommuner December 2017 Samarbejdsaftale om sondeernæring Region Syddanmark og de 22 kommuner Baggrund Det er vigtigt, at ernæringstruede patienter får dækket deres ernæringsbehov, hvis deres sygdoms- og sundhedsmæssige

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever Ansøgningsskema Ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever For udfyldelse af skemaet se Vejledning til ansøgning om godkendelse som praktiksted for social- og sundhedshjælperelever.

Læs mere

Midler til løft af ældreområdet

Midler til løft af ældreområdet Midler til løft af ældreområdet 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats Formålet med indsatsen Planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Økonomi Styrke rehabilieringsindsatsen Forbedring

Læs mere

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for social- og sundhedshjælperuddannelsen Bilag. Vejledning til udfyldelse

Læs mere

Samarbejdsaftale om kompetenceudvikling. i Midtklyngen. Mellem Hospitalsenhed Midt Viborg Kommune Skive Kommune Silkeborg Kommune

Samarbejdsaftale om kompetenceudvikling. i Midtklyngen. Mellem Hospitalsenhed Midt Viborg Kommune Skive Kommune Silkeborg Kommune Samarbejdsaftale om kompetenceudvikling i Midtklyngen Mellem Hospitalsenhed Midt Viborg Kommune Skive Kommune Silkeborg Kommune Udveksling af sygeplejersker og terapeuter i primær/sekundær sektor INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

Rehabiliteringskonference. Session 2 Vidensbasering, kompetenceudvikling, uddannelse

Rehabiliteringskonference. Session 2 Vidensbasering, kompetenceudvikling, uddannelse Rehabiliteringskonference Session 2 Vidensbasering, kompetenceudvikling, uddannelse Titel Kompetenceudvikling og vidensdeling i forhold til rehabilitering af borgere med apopleksi og håndtering af overgangen

Læs mere

Radiografuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 6

Radiografuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 6 Radiografuddannelsen Den generelle studieplan del 2 Modul 6 Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1. Uddannelsesmæssige forhold i Medicinsk Center... 2 1.1 Syn på læring... 2 2. Læringsmuligheder... 3 3. Vejledende

Læs mere

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune

Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Værdighedspolitik i Syddjurs Kommune Godkendt af byrådet d. 30. maj 2018 Forord Byrådet i Syddjurs Kommune har d. 30. maj 208 godkendt Syddjurs Kommunes værdighedspolitik 2016-2020. Værdighed er en forudsætning

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Tema i social- og sundhedsassistenternes Faggruppeklub. Faglighed. Connie Geissler Sektorformand Social- og sundhedssektoren

Tema i social- og sundhedsassistenternes Faggruppeklub. Faglighed. Connie Geissler Sektorformand Social- og sundhedssektoren Tema i social- og sundhedsassistenternes Faggruppeklub Faglighed Connie Geissler Sektorformand Social- og sundhedssektoren Er der behov for at snakke faglighed! Eller hjælper det, at argumentere for den

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?... 3 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage sygepleje?... 3 5.0 Indhold...

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

Sygeplejerskeprofil for primærsygeplejersker i Lyngby-Taarbæk kommune

Sygeplejerskeprofil for primærsygeplejersker i Lyngby-Taarbæk kommune Sygeplejerskeprofil for primærsygeplejersker i Lyngby-Taarbæk kommune Ly n g by-ta a r bæ k Ko m m u n e Forord Dette er en pixiudgave af Lyngby-Taarbæk Kommunes Sygeplejeskeprofil Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring Social og sundhedshjælperuddannelsen

Lokalt bilag til praktikerklæring Social og sundhedshjælperuddannelsen Elev navn: Midtvejsevaluering Slutevaluering d. d. Cpr : Hold : SSH Praktik 1B: d. Praktik 2: d. Praktikstedets/afdelingens navn: Disse ark er udfyldes af praktikvejleder hver gang eleven midtvejs- og

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Medicinsk afdeling M, OUH Svendborg Sygehus 1

Indholdsfortegnelse. Medicinsk afdeling M, OUH Svendborg Sygehus 1 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Formål med funktionsbeskrivelsen relateret til kompetencer... 2 Social- og sundhedsassistent - Novice - niveau 1... 4 Social- og sundhedsassistent - Avanceret nybegynder

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

Nyt indhold i LUP for trin 1

Nyt indhold i LUP for trin 1 Trin 1 1.2.2016 Nyt indhold i LUP for trin 1 Generelt afsnit tilpasset den nye EUD reform og skolens pædagogiske strategi Afsnit om tilrettelæggelse af undervisningen på Trin 1 Opbyggelsen af uddannelsen:

Læs mere

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper.

Godskrivning af 1. praktikperiode i uddannelsen til Social og sundhedshjælper. Inspiration til metoder til afklaring af kompetencer med henblik på godskrivning, som kan benyttes af den uddannelsesansvarlige/praktikansvarlige på ansøgerens nuværende eller tidligere arbejdsplads. Gennemgang,

Læs mere

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Baggrund Region Syddanmark har i årene 2010 2012 iværksat en kronikerindsats med

Læs mere

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing?

Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? Vil du være med til at styrke den tidlige opsporing? For dermed at forebygge indlæggelser, nedbringe antal genindlæggelser samt akutte korttidsindlæggelser. Center for Sundhed og Omsorg søger en kommunal

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

Medarbejderudviklingssamtale

Medarbejderudviklingssamtale Medarbejderudviklingssamtale f o r d i n f a g l i g e o g p e r s o n l i g e u d v i k l i n g Illustrationer af Ole Rode Jensen 1 Indledning Denne pjece er lavet af JID, fordi vi gerne vil give dig

Læs mere

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder -

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Ellen Kjær, SEVU 3. Juni 2015 Paradigmernes betydning Politiske Visioner Erhvervsuddannelserne Praksis

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Lokalt bilag til praktikerklæring Social og sundhedshjælperuddannelsen. Midtvejsevaluering Slutevaluering d. d.

Lokalt bilag til praktikerklæring Social og sundhedshjælperuddannelsen. Midtvejsevaluering Slutevaluering d. d. Lokalt bilag til praktikerklæring Social og sundhedshjælperuddannelsen Elev navn: Midtvejsevaluering Slutevaluering d. d. Cpr : Hold : SSH Praktik 1B: d. Praktik 2: d. Praktikstedets/afdelingens navn:

Læs mere

Fremtidens sundhedsvæsen

Fremtidens sundhedsvæsen SOCIAL-SUNDHED Fremtidens sundhedsvæsen Hvor er social- og sundhedsassistenterne? Indhold Resumé fra konference for tillidsvalgte på sygehusområdet i Socialog sundhedssektoren 8. marts 2016 3 Social- og

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Evalueringsrapport. Ansvars- og kompetenceprogrammet for social- og sundhedsassistenter på afd. E Amtssygehuset i Herlev

Evalueringsrapport. Ansvars- og kompetenceprogrammet for social- og sundhedsassistenter på afd. E Amtssygehuset i Herlev Evalueringsrapport Ansvars- og kompetenceprogrammet for social- og sundhedsassistenter på afd. E Amtssygehuset i Herlev Et kvalitetsudviklingsprojekt Helle Christiansen klinisk oversygeplejerske Medicinsk

Læs mere

Beskrivelse af praktiksted

Beskrivelse af praktiksted Beskrivelse af praktiksted Sygehus: Nykøbing F Afdeling: Medicinsk Afsnit for lungesygdomme Opfyldelse af EU s anerkendelsesdirektiv: a) Almen medicin og medicinske specialer Kontaktperson og stillingsbetegnelse:

Læs mere

Uddannelse af fremtidens velfærdsmedarbejdere

Uddannelse af fremtidens velfærdsmedarbejdere Uddannelse af fremtidens velfærdsmedarbejdere Sundhed, Pleje & Omsorg 2017-2020 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Baggrund...1 Vision & Formål kompetenceudvikling i Sundhed, Pleje & Omsorg...1 Vision...1

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn. Fuglsanggården

Uanmeldt kommunalt tilsyn. Fuglsanggården Uanmeldt kommunalt tilsyn Fuglsanggården 2. november 2009 1 INDHOLDSFORTEGNELSE side 1. Indledning...3 1.1 Formål med det uanmeldte besøg 3 1.2 Fremgangsmåde generelt.3 2. Konklusion på samtale med 2 beboere...4

Læs mere

Særlige fokusområder i somatisk praktik på Hospitalsenhed Midt

Særlige fokusområder i somatisk praktik på Hospitalsenhed Midt På Ortopædkirurgisk afsnit arbejder eleven med praktikmålene i forhold til afsnittets patientkategorier: Elektive hofte- og knæ patienter Akutte patienter Amputationer Sår Fod- og håndkirugi Traumepatienter

Læs mere

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient BRO, November 2013, Gruppe 2 Susanne Jørgensen, Koordinerende visitator i Høje Taastrup Kommune. Uddannet sygeplejerske Steen Jensen, Social og Sundhedsassistent

Læs mere

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2012

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2012 Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2012 Du kan blive visiteret til hjemmesygepleje, hvis du i forbindelse med akut eller kronisk sygdom har brug for sygepleje, omsorg, undersøgelse eller behandling. Hjemmesygeplejersken

Læs mere

Den virksomhedsforlagte undervisning tager afsæt og tilrettelægges jf. nedenstående i BEK nr. 4 af 03/01/ stk. 2

Den virksomhedsforlagte undervisning tager afsæt og tilrettelægges jf. nedenstående i BEK nr. 4 af 03/01/ stk. 2 Dokument for virksomhedsforlagt undervisning (VFU) på SSA- uddannelsen Det er besluttet i et samarbejde mellem skole og praktik at SSA-eleverne i skoleperiode 3 skal i virksomhedsforlagt undervisning (VFU)

Læs mere

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE ODDER KOMMUNE INTRODUKTION Medarbejderudviklingssamtalen er en fremadrettet og gensidigt forpligtende samtale mellem medarbejder og den nærmeste leder om medarbejderens trivsel,

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

Opgavefordeling Nye opgaver nye roller Herlev Modellen

Opgavefordeling Nye opgaver nye roller Herlev Modellen Opgavefordeling Nye opgaver nye roller Herlev Modellen Portørkoordinator Jørgen Andreasen, Serviceafdelingen Projektleder Charlotte Åkerstrøm, Udviklingsafdelingen Disposition Herlev Hospital i Region

Læs mere

Strategi for udvikling af sygeplejen. på Sygehus Thy-Mors

Strategi for udvikling af sygeplejen. på Sygehus Thy-Mors Strategi for udvikling af sygeplejen på Sygehus Thy-Mors 2 Indledning Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Strategi for udvikling af sygeplejen på Sygehus Thy-Mors... 4 At udføre sygepleje... 4 At lede

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i Vejles relevans

Sygeplejerskeuddannelsen i Vejles relevans UDARBEJDET JANUAR 2018 Sygeplejerskeuddannelsen i Vejles relevans Aftager- og dimittendundersøgelser 2017 Kontaktperson: Ulrich Storgaard Andersen Indhold 1. Introduktion... 3 2. Præsentation af dimittenderne

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020

HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 Region Hovedstaden HOSPITALS- OG PSYKIATRIPLAN 2020 KORT FORTALT DE VÆSENTLIGSTE TEMAER OG ÆNDRINGER FREM MOD 2020 APRIL 2013 HOSPITALERNE 2020 REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 2020 PC Sct. Hans PC Nordsjælland

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Skole- og praktikopgaver. Social- og sundhedsassistentuddannelsen

Skole- og praktikopgaver. Social- og sundhedsassistentuddannelsen Skole- og praktikopgaver Social- og sundhedsassistentuddannelsen Gældende for elever der er startet på uddannelsen efter maj 2019 Indholdsfortegnelse SKOLE- OG PRAKTIKOPGAVER, SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTUDDANNELSEN...

Læs mere

Medarbejder i Glostrup Kommune

Medarbejder i Glostrup Kommune Medarbejder i Glostrup Kommune FORNØJELSE Engagement Trivsel FORNYELSE Udvikling Indflydelse FAGLIGHED Kvalitet Kompetence FÆLLESSKAB Samarbejde Sammenhold Fælles forventninger til et godt medarbejderskab

Læs mere

Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden

Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden Prioriteter, retning og rammer for Rehabiliteringsenheden Kvalitet Borgeren i centrum Fokus på borgeren og økonomien Den daglige drift - maskinrummet Personaledelen Sund økonomi Klik på boblerne og læs

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen?

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen? Sygeplejerskeprofil Sygeplejerskeprofil Hvorfor har vi rsker i ældreplejen? Udviklingen i sundhedsvæsnet som følge af kommunalreformen i 2007, herunder en ændring af opgavefordelingen mellem regioner og

Læs mere

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018

Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018 Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard 2018 Hvad er hjemmesygepleje: Hjemmesygepleje er for eksempel Råd og vejledning til håndtering af nye livssituationer i forbindelse med sygdom Undersøgelse og behandling

Læs mere

Kvalitetsstandard for Rehabiliteringsafdelingen 2019

Kvalitetsstandard for Rehabiliteringsafdelingen 2019 Kvalitetsstandard for Rehabiliteringsafdelingen 2019 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Formålet med et rehabiliteringsophold...3 Lovgrundlag...3 Hvem kan visiteres til et rehabiliteringsophold i Albertslund

Læs mere

Den kommunale sygepleje. Kvalitetsstandard Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119

Den kommunale sygepleje. Kvalitetsstandard Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Den kommunale sygepleje Kvalitetsstandard 2017 Kommunal sygepleje efter sundhedslovens 138 og 119 Indholdsfortegnelse Kvalitetsstandard 3 Kvalitetsstandard for kommunale sygepleje 4 Om den kommunale sygepleje

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan for sygeplejersker i Øjenafdelingen, HEV

Kompetenceudviklingsplan for sygeplejersker i Øjenafdelingen, HEV Kompetenceudviklingsplan for sygeplejersker i Øjenafdelingen, HEV Systematisk kompetenceudvikling er i Region Midtjylland udarbejdet med henblik på at støtte gode vilkår for kompetenceudvikling og karriereudvikling

Læs mere

Fælles akutmodtagelse FAM. v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011

Fælles akutmodtagelse FAM. v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011 Fælles akutmodtagelse FAM v/ Lene Wichmann, Oversygeplejerske OUH Oktober 2011 Sundhedsstyrelsens rapport fra 2007 Et styrket sundhedsberedskab Centralisering af sygehusene Fælles akutmodtagelser Nye supersygehuse

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje

Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje [Skriv tekst] Kvalitetsstandard Hjemmesygepleje Fanø Kommune Vedtaget i Fanø byråd den (dato) Indhold 1.0 Lovgrundlag...3 2.0 Formål...3 3.0 Hvordan søges om sygepleje?...4 4.0 Målgruppe - Hvem kan modtage

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Udkast til samarbejdsaftale om alvorligt syge og døende

Udkast til samarbejdsaftale om alvorligt syge og døende ARBEJDSPROCESSEN 1 Opgaven aftalt i forbindelse med sundhedsaftalerne 2007 Kommissorium (uddrag), godkendt august 2007: Udarbejde forslag til fælles målsætninger for samarbejdet om alvorligt syge og døende,

Læs mere

Resultataftale 2013 for Sygeplejen

Resultataftale 2013 for Sygeplejen Resultataftale 2013 for Sygeplejen Evaluering af resultataftalen og effektmålene for 2012. Vi har i 2012 arbejdet målrettet med præcisering af dokumentation. For at gøre journalen mere overskuelig og ensartet,

Læs mere

AKKREDITERING I ALMEN PRAKSIS

AKKREDITERING I ALMEN PRAKSIS AKKREDITERING I ALMEN PRAKSIS MØDE I XX 1 Program DDKM og akkreditering: hvad, hvorfor, hvornår..? Akkreditering: cases og udvalgte standarder Tid til refleksion Gør dit arbejde meget nemmere! Kom godt

Læs mere

Uddannelseshandleplan

Uddannelseshandleplan Uddannelseshandleplan Uddannelse i praksis For elever & studerende i MSB Udarbejdet i januar 2018 Magistratsafdelingen for Sociale Forhold & Beskæftigelse Uddannelseshandleplanen er godkendt i Direktionen

Læs mere

info dag/rhe

info dag/rhe SOSU 2017 Social og sundhedshjælperuddannelse Ny uddannelse Social og sundhedsuddannelse En uddannelse bliver til to Trin 1 Social- og sundhedshjælper Trin 2 Social- og sundhedsassistent Social- og sundhedshjælperuddannelse

Læs mere

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling

SOCIAL-SUNDHED. Demens. Guide til kompetence udvikling SOCIAL-SUNDHED Demens Guide til kompetence udvikling Indhold Forord 3 6 veje til mere viden om demens 4 AMU-uddannelser 5 Sammensatte AMU-forløb 7 Særlige efteruddannelsesforløb tilpasset den enkelte kommune

Læs mere

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune

SYGEPLEJERSKEPROFIL. for Svendborg Kommune SYGEPLEJERSKEPROFIL for Svendborg Kommune FORORD Sundhedsloven og strukturreformen stiller forventninger og krav til sygeplejerskerne i kommunerne om at spille en central rolle i sundhedsvæsenet. I Svendborg

Læs mere

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk Dokumenttype Retningsgivende dokument vedr. kompetenceudvikling. Anvendelsesområde Medarbejdere og ledelse i organisationen Teglgårdshuset. Målgruppe Alle tværprofessionelle medarbejdere i Botilbuddet

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse. Social- og sundhedsassistentuddannelse. Ydelsesbeskrivelse gældende Lovgrundlag

Ydelsesbeskrivelse. Social- og sundhedsassistentuddannelse. Ydelsesbeskrivelse gældende Lovgrundlag Ydelsesbeskrivelse Social- og sundhedsassistentuddannelse Lovgrundlag LBK nr. 789 af 16/06/2015 Erhvervsuddannelsesloven BEK nr. 500 af 22/4/2015 Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Ortopædkirurgisk, Øre-næse-hals og reumatologisk afdeling 262 Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Finsensgade 35 6700 Esbjerg Afd. 262: 7918

Læs mere

Fagprofil - Social- og sundhedsassistent.

Fagprofil - Social- og sundhedsassistent. Odder Kommune Fagprofil - Social- og sundhedsassistent. For social- og sundhedsassistenter ansat ved Odder Kommunes Ældreservice I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed.

Vi har den holdning, at vi skal omgås og leve med hinanden med respekt og ordentlighed. VÆRDIGHEDSPOLITIK Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. oktober 2018 2018-004953-7 Høringsudkast til Værdighedspolitik 2018-2021 Forord Køge Kommune har det mål, at borgere, der har brug for hjælp, støtte

Læs mere

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni 2008 Bruger-, patient- og pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patient- og pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter og pårørende er vigtig. Samarbejdet

Læs mere

Mission Værdier Visioner

Mission Værdier Visioner Mission Værdier Visioner 2 MISSION VÆRDIER VISIONER Udgivet af: Psykiatrien i Region Nordjylland, juni 2009 Illustrationer: Marianne Lipschitz Jørgensen Layout/Tryk: PrinfoAalborg/Vester Kopi 3 INDHOLD

Læs mere

IT-kompetenceudvikling - Faktaark. Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver

IT-kompetenceudvikling - Faktaark. Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver IT-kompetenceudvikling - Faktaark Analyse blandt medlemmer af IDA, PROSA og HK der arbejder med IT-relaterede arbejdsopgaver Juni 15 Indhold 1. IT kompetenceudvikling... 3 Resume... 3 1. Deltagerne i undersøgelsen...

Læs mere

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Kvalitetsstandard Sygepleje Skanderborg Kommune Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard - sygepleje... 4 2 Forord Denne kvalitetsstandard skal give borgerne

Læs mere

Kvalitetsstandard for den Kommunale sygepleje

Kvalitetsstandard for den Kommunale sygepleje Kvalitetsstandard for den Kommunale sygepleje 2015 Kvalitetsstandard for kommunalsygepleje Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet i Faaborg Midtfyn Kommune Formålet med den sygeplejefaglige

Læs mere

EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE

EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Inspirationskatalog EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Efterår 2018/Forår 2019 phabsalon.dk/videreuddannelse Indhold EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Efterår 2018/Forår 2019 Side Forvaltning og administration... 4 Ledelse

Læs mere

Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen

Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen Den gode Sygepleje -værdigrundlag for sygeplejen, Neurokirurgisk Afdeling U Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen I 2003 blev Den gode neurosygepleje værdigrundlag for sygeplejen

Læs mere

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet DSR Kreds Hovedstaden FagiDentiteten er UdFORdRet Behovet for at styrke den faglige identitet udspringer blandt andet af, at sygeplejerskers arbejdspladser er under konstante forandringer. der indføres

Læs mere

Tema- 3. semester Varighed 8 uger hvoraf 1 uge til sundhedsplejen Uge 1. Intro til det nære sundhedsvæsnet

Tema- 3. semester Varighed 8 uger hvoraf 1 uge til sundhedsplejen Uge 1. Intro til det nære sundhedsvæsnet Tema- 3. semester Varighed 8 uger hvoraf 1 uge til sundhedsplejen Uge 1. Intro til det nære sundhedsvæsnet Indhold/Absalon Praktik- Studie aktivitet Refleksioner Mål for læringsudbytte Fra semesterplanen

Læs mere

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål December 2005 Analysesektionen. Indholdsfortegnelse Baggrund og konklusioner s. 3 Spørgsmål om kompetenceudvikling og arbejdstilrettelæggelse

Læs mere