Tema 1: Målstyret undervisning på mellemtrinnet og udskolingen. Helene Bang Appel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tema 1: Målstyret undervisning på mellemtrinnet og udskolingen. Helene Bang Appel"

Transkript

1 Tema 1: Målstyret undervisning på mellemtrinnet og udskolingen Helene Bang Appel

2 Programmet for i dag: 8.30: Præsentation 8.35: Mål for de 2 dage 8.40: Minioplæg: Hvad er læringsmålstyret undervisning? 8.50: Deltagererfaringer 9.00: Velkomst-aktivitet 9.15: 10 min. pause 9.25: Teorioplæg: FFM 9.40: Gruppearbejde: FFM 9.55: Første teorioplæg: nedbrydningstrekanten : kaffepause 10.25:Teorioplæg: relationsmodellen 10.45: Gruppearbejde 2: Udfyld årsplan - del : nye gruppedannelse 11.40: Gruppearbejde 2: Årsplan del : (45 min.) Frokost 13.00: Fordele og ulemper ved de nye Fælles Mål? Hvor støtter læringsmålstyret UV jeres undervisningsplanlægning og hvor indskrænker målene jeres metodefrihed? 13.45: Kaffepause Opsamling og dagens program i morgen Farvel-aktivitet

3 Præsentation En hurtig gennemgang af jer og mig Hvilke skoler kommer I fra? Hvilket klassetrin underviser I?

4 Mål for de to dages kursus Deltagere, der har gennemført forløbet: Kan bruge den didaktiske model fra UVMs materialer om læringsmålstyret undervisning. Kan nedbryde og operationalisere Fælles Mål til læringsmål for undervisningsforløb i engelsk på mellemtrin og udskoling. Kan selvstændigt evaluere og redidaktisere allerede eksisterende undervisningsmaterialer, så det kan anvendes i læringsmålstyret undervisning Kan argumentere for hvordan man kan inkludere elevers bredere sproglige kompetencer som en ressource (herunder andre modersmål end dansk)

5 Hvad er læringsmålstyret undervisning? Læreren sætter hele tiden mål for hvad eleven skal lære i undervisningen og justere løbende kursen ud fra målene. Målene tydeliggør over for eleverne, hvad de skal lære, og undervejs drøfter læreren og de enkelte elever, hvordan det går med at nå målene (side 3 i læringsmålstyret undervisning i folkeskolen - introduktion til forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning) Er I tvunget til at undervise sådan? Hvad kan fordelene være?

6 Deltagererfaringer (10 minutter) Hvad er jeres egne erfaringer? Hvad har været en udfordring for jer?

7 Activity (10 minutter) Serendipity: How many words can you form out of the letters of this word?

8 10 minutters pause

9 Teorioplæg 1: Forenklede Fælles Mål og læringstyret undervisning Målene er ikke helt frie: I arbejder frem mod kompetencemål og videns- og færdighedsmål (UVM) Disse mål kender I for at kunne undervise. Derfor vil vi starte med at gennemgå selve dokumentet Forenklede Fælles Mål. Mål: Deltagerne kan navigere rundt i FFM (matrixen for faget) Deltageren kender de tre veje gennem FFM (1. kun kompetencemål, 2. klassetrin og 3. kompetenceområder)

10 Gruppearbejde: FFM Læs FFM for engelsk: ( efter 7. klassetrin ) klasse ( efter 9. klassetrin ) Hvad er et vidensmål og et færdighedsmål? Hvilke færdigheds og vidensmål er sværest at nedbryde til konkrete forløb/aktivitet? Hvilke færdigheds og vidensmål er sværest at få eleverne til at opnå? Hvilke områder er nemmest at evaluere?

11 Teorioplæg 2: Læringsmålstyret undervisning Intro til nedbrydningstrekanten (side 9) Pointen med modellen er at vise, hvordan man arbejder med målstyret undervisning. Modellen viser tre typer mål: de to øverste typer mål er fastlagt af UVM, mens læringsmålene skal formuleres af jer. Disse skal formuleres for hvert undervisningsforløb og for hver lektion og hver undervisningsaktivitet. Pas på med for mange mål på en gang (prioriter og nedton)

12 Intro til nedbrydningstrekanten Formuleringen af målene er afgørende. 1. Eleverne skal kunne forstå dem. 2. Læringsmål skal kunne opfyldes. 3. Opfyldelsen skal kunne iagttages, dvs. eleven skal aktivt omsætte sin viden til konkret handling. Vi kan altså ikke bare tale om, at eleven kender eller har indsigt i noget - for det kan vi ikke observere!

13 Nedbrydningstrekanten

14 Hvilke læringsmålsformuleringer virker? Eleven har kendskab til Eleven kan illustrere Eleven lytter aktivt Eleven kan argumentere Eleven har indsigt i Eleven kan anvende

15 Handlingsgivende verber Gode verber Eleven kan beskrive, finde, forklare, relatere, skelne, dramatisere, illustrere, anvende, vise, sammenligne, strukturere, stille spørgsmål til, kritisere, argumentere, vurdere, konstruere, reflektere, udvikle, planlægge NO-go verber Eleven kan Har kendskab til, lytter aktivt, lytter med forståelse til oplæsning, opnår passende læsehastighed og præcision, har indsigt i, viser indsigt i, stifter bekendtskab med..

16 Husk elever med dansk som andetsprog, når I sætter mål i undervisningen Elever med dansk som andetsprog skal både tilegne sig faglig viden samtidig med at udvikle et sprog Gibbons: tænk jer selv som mediator: Lad eleven være igangsætter - lærer bidrager med nyt sprog med udgangspunkt i elevens talte sprog levere formuleringer og støtte Giv barnet tænketid og positioner barnet som en ekspert Stil åbne spørgsmål så eleven kan reagere autentisk

17 Giv barnet mulighed for at arbejde med eget sprog og forbedre det aktivt Udvid samtalemønsteret og stilladser elevens output Giv plads til meningsforhandling og test hypoteser Det er afgørende for sprogudviklingen udvidet tale fra eleven

18 : Kaffepause

19 Bloom s taksonomi: fra det simple til det komplekse En klassifikation af læringsmål (6 niveauer) Man ser på elevens kognitive evne til at tænke et område igennem Det handler om viden og forståelse for et specifikt emne Verberne indikerer et bestemt abstraktionsniveau Et godt værktøj, når I skal sætte læringsmål op for undervisningen og tænker differentiering

20 Blooms taksonomi Laeringsteknologi.dk

21 Teorioplæg: Relationsmodellen (diamanten) I læringsmålstyret undervisning: sammenhæng mellem læringsmål, undervisningsaktiviteter, tegn på læring evaluering. De fire hjørner i diamantmodellen er indbyrdes afhængige (planlægning, gennemførelse og evaluering). Læringsmål: har vi lige talt om.

22 Undervisningsaktiviteter Skal skabe læringsmuligheder for alle elever, så de kan nå fælles læringsmål. Aktiviteter må ikke længere fastlægges før læringsmålene

23 Tegn på læring Noget, der kan iagttages, som viser at læringsmålene er nået. Det skal være noget eleverne kan kommunikere, færdigheder, de kan demonstrere i praksis, eller produkter, de kan skabe. Der er 3 niveauer

24 Evaluering En vigtig pointe er, at både lærer og elever løbende skal vide, hvordan det går med at opfylde de opsatte læringsmål. Der skal altså evalueres både løbende, så eleverne ved, hvordan de skal arbejde, og til sidst, så eleverne ved, hvordan de har klaret arbejdet.

25 Gruppearbejde: Årsplan, del 1 (45 minutter) Med udgangspunkt i FFM skal I lægge en årsplan for 5., 6., 7., 8. eller 9. klasse. I bedes i første omgang udvælge hvilket kompetenceområde, færdigheds- og vidensmål der er dit fokus Derefter laves de konkrete læringsmål for klassen (senere individuelle mål). Hvornår på året og i hvor lang tid? Hvilke kompetencemål vælger jeg? Er mine læringsmål konkret for klassen?

26 Årsplan, del 2 Ny gruppedannelse Find makker fra en anden gruppe. Fremlæg jeres årsplaner, giv hinanden feedback og revider sammen.

27 : Frokost

28 Fordele og ulemper ved læringsmålstyret undervisning Det positive synspunkt: Skovgaard og Østergren-Olsen: Kan du give eksempler på at eksplicit målsætning fremmer elevernes motivation og læring? Forskningen viser at målstyret undervisning gør at elever opnår højere læringsudbytte er du enig? Kan du give eksempler på at eleverne udvikler flere konkrete færdigheder end før?

29 Reflekter kort Hvor ser I pædagogikken og skolens almen dannelse i reformen? Er jeres undervisning anderledes? Er jeres dialog med eleverne anderledes?

30 Niels Pasgaard: en kritisk stemme Pædagogikkens filosofi: dialogisk og polyfon Sammen med eleverne mødes vi i gensidig nysgerrighed på verden og forstå forskellige perspektiver Vi prøver at forstå elevernes interesser som afsæt til at føre dem ind i den fælles verden Flere ligeværdige perspektiver og forståelser er på spil hvor vores fælles viden udvikle sig Det centrale er hvad der bringes ind i deres fælles rum i undervisningen (ikke kun på hvad eleven skal lære)

31 Skolereformens filosofi: de snævre og målbare mål Eleven skal opnå specifikke færdigheder og kompetencer som allerede er defineret i de ministerielle fælles mål Pædagogikkens opgave består i at holde fokus på disse mål. Vi kan ikke arbejde med faglige mål der ligger ud over lærerens fantasi - den viden der skabes i undervisningen begrænses til de ministerielle fælles mål Det begrænser den enkelte lærer i at stille mål, der bygger på egen interesse og personlige perspektiver Hvad mener I?

32 Er I enige? Mindre ligeværdig dialog (monolog der ikke rummer indblik til andre emner, skæve svar og spørgsmål) Ny viden og nye ideer mistes og fælles erkendelse om et emne begrænses Læreren er bundet op på at sikre at alle lærer det, der er udstukket fra Ministeriet (centralt fastsatte og tydelige læringsmål) Der er ikke et ligeværdigt møde mellem lærer og elev og stoffet Pædagogikken er blevet en lukket monolog

33 Pasgaards pointe Mål skal være pædagogiske og ikke snævert faglige - kan løbende tilrettes den enkelte elev og klasse uden hensyn til operative måltal - må gerne ligge udover elevens og lærerens forståelseshorisont så de er undrende og udfordres af undervisningens mål - vi må holde fast i pædagogikkens væsen og ikke reducere den til snævre tekniske færdigheder - skolen skal lære elever at indgå i ligeværdig dialog med andre gennem deltagelse i god undervisning fra Målstyret læring når dialogen forstummer, Folkeskolen, den 27. oktober, 2014

34 : Kaffepause

35 Opsamling af dagens program Agenda for i morgen? Hvad skal I medbringe?

36 Farvelaktivitet Reflekter for jer selv i 5 minutter: En ting der har gjort mig klogere i dag? En ting der har hjulpet mig i min fremtidige planlægning? En ting der har fået mig til at reflektere over min egen lærerrolle i forhold til læremålstyret undervisning?

37 Dag 2: Cultural greetings How many ways can we greet each other in the world? A great way of starting the day with a warm-up and discuss the potential for cultural meetings in class

38 Dag 2: Plan for i dag 8.30: Welcome - culture greetings! 9.00: Dagens program og opsummering fra i går 9.10: Eksempel på brug af den didaktiske model (diamanten) til at omsætte et færdigheds- og vidensmål til undervisning. 9.30: Gruppearbejde 3a: I vælger selv et videns- og færdighedsmålspar, hvor I skal formulere læringsmål : Gruppearbejde 3c: I skal lave undervisningsaktivitet, der passer til 3a 11.05: Pause 11.15: Gruppearbejde 3d: I skal udarbejde evalueringsform, der passer til 3a 11.35: Pause 11.40: Gruppearbejde: Undervisningsforløb - nedbrydning af videns- og færdighedsmål til læringsmål (tag et forløb fra årsplanen fra i går) : Pause 10.15: BrainBreak 12.15: Frokost 13.00: Gruppearbejde - fortsat 10.20: Gruppearbejde 3b: I skal formulere tegn på læring, der passer til 3a på tre niveauer 13.20: vidensdeling 13.45: 15 min. pause 10.40: BrainBreak Opsamling og evaluering af kurset Farvel-aktivitet

39 Den didaktiske model: Et eksempel på hvordan færdigheds- og vidensmål nedbrydes til et læringsmål i 8. klasse: Kompetenceområde: Mundtlig kommunikation (fase 1, 8. klasse: lytning) Læringsmål Eleven kan forstå varianter af engelsk fra udvalgte klip fra Neigbours og Dawson Creek og har viden om regionale og sociale varianter af engelsk - australsk og amerikansk.

40 Aktiviteter Et lille oplæg fra læreren om forskelle mellem australsk og amerikansk udtale (vokaler, ordforråd). Lytteaktivitet: eleverne ser uddrag fra de to tv-serier uden nogen info om oprindelsesland og skal 1. lytte og tage noter om hvilken accent der er tale om. 2. tage noter til indholdet (uddragene kan ses flere gange) Opsummering om hvilke serie fra hvilket land og argumenter for hvorfor fra elevernes side. Eleverne skal i grupper nedskrive referat af indholdet til brug i næste opgave. Eleverne skal nu omsætte indholdet til en anden genre.

41 Tegn på læring (formative feedback) Den nye tekst, der er skrevet, gengiver indhold fra den oprindelige serie, fx figurer, relationer, fakta, steder, handling mm. Eleven kan høre om det er amerikansk eller australsk og identificere kendetegn ved de to accenter, såsom ordvalg og udtale 1.a. eleven kan identificere mindst 3 kendetegn 1.b. eleven kan identificere mindst 6 kendetegn 1.c. eleven kan selvstændigt give eksempler på det fra andre serier eller film.

42 Evaluering Feedback via klassesamtale: Kunne eleven identificere hvilken accent, der blev brugt? Kunne eleven identificere kendetegn ved de to accenter? En anden gruppe læser den nye tekst og finder elementer fra den oprindelige tekst (=tv-serien).

43 Gruppearbejde: arbejde med nedbrydningstrekanten I vælger selv et færdigheds- og vidensmålspar, hvor I skal formulere læringsmål (20 minutter) Heckman: Skal kunne forstås af eleverne Genstand for feedback og evaluering

44 Den didaktiske model Et eksempel på hvordan færdigheds- og vidensmål nedbrydes til et læringsmål i 7. klasse Kompetenceområde: kultur og samfund (fase 1): Eleven kan give eksempler på forskelle og ligheder mellem den amerikanske og den danske madkultur

45 Aktiviteter Der læses tekster om den danske og amerikanske madkultur i fællesskab. I grupper holdes små oplæg i klassen af nogle tekster (nogle præsenterer, mens resten af klassen tage noter). Efterfølgende skal eleverne i rolleleg spille amerikaner og dansker og tale om ligheder og forskelle omkring deres dagligdagsvaner omkring mad. Eleverne skriver en fiktionstekst, hvor plottet handler om mødet mellem dem selv og en amerikansk teenager. Klassen ser udvalgte klip fra filmen Super Size Me af Spurlock

46 Tegn på læring MÅL: Eleven kan give eksempler på forskelle og ligheder mellem den amerikanske og den danske madkultur TEGN: Eleven kan beskrive 3 enkelte forskelle og ligheder ved amerikansk og dansk madkultur Beskrive 5 forskelle og ligheder og reflektere over hvad grunden kan være til disse forskelle. Beskrive mere end 5 forskelle og ligheder og reflektere over hvad grunden kan være til forskellene samt give andre eksempler udenfor de læste tekster.

47 Evaluering Feedback via klassesamtale: Kunne eleven give eksempler på forskelle og ligheder mellem den amerikanske og den danske madkultur? Eleverne læser hinandens tekster og giver konstruktivt feedback.

48 :Pause

49 5 minutter How many nouns can you think of that start with the letter N?

50 Gruppearbejde (20 minutter) I skal formulere en undervisningsaktivitet, der passer til det udvalgte læringsmål Heckman: Gå i dybden med materialer metoder indhold tid

51 5 minutter What does these words mean (slang)? Blinding Cock up Doddle Leg it

52 Gruppearbejde (20 minutter) I skal nu formulere tegn på læring, der passer til jeres læringsmål, der passer til tre niveauer Heckman: Kommuniker ud til eleverne i hvilken grad De skal opfylde målet Midtvejsfeedback til eleven som støtter fremadrettet og specifikt

53 10 minutters pause

54 Gruppearbejde (20 minutter) I skal nu udarbejde en evalueringsform, der passer til jeres udvalgte læringsmål

55 5 minutters pause

56 Gruppearbejde (35 minutter) I skal nu tage udgangspunkt i et undervisningsforløb fra jeres årsplan fra i går og nedbryde færdigheds- og vidensmål til læringsmål Brug diamantmodellen Heckman: Hvad er de konkrete læringsmål? Hvilke aktiviteter? Materialer, metoder, indhold, tid. Tegn på læring: hvordan skal der arbejdes med individuelle mål? Hvad er tegnene (3 niveauer)? Vurdering: hvordan vurderes før, under og efter?

57 En lektionsplan: Mål for timen er vigtig - betyder noget for elevernes læringsudbytte Tilpas mål, vurdering og aktivitet til timen og elevers behov Klasse, fag, dato og tid? Hvilken læring var der sidste gang? Hvordan starter timen op? Hvad er timens mål? Hvad er tegn på læring? Hvilket indhold materialer og metoder bruger vi? Hvordan skal timen afsluttes og vurderes? (Heckman)

58 : frokost

59 Heckman: forskellige målplaner og forløb Variere i dybden: hvad skal med? Hvor deltaljeret er jeg? Det lange (årsplan) Det mellemlange forløb (2-6 uger) Det korte forløb (uge og time) Kan bruges af både lærer og elev og i samarbejde med forældre og kollegaer

60 Gruppearbejde fortsat (20 minutter) Vidensdeling: sæt jer sammen i to grupper og præsenter jeres forløb for hinanden (sparring, spørgsmål og konstruktivt kritik)

61 : pause

62 Opsamling og evaluering af kurset Opsamling Farvel evaluering (post-it) Skriv to ting du er blevet klogere på Skriv en ting, du vil fortælle en kollega

Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog. Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk

Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog. Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk Workshop: Læringsmålstyret undervisning i dansk som andetsprog Multikulturelle skoler 2014 - Mette Ginman - mmg@ucc.dk Velkommen til workshoppen! Læringsmålet for i dag er at vi alle (fordi det er en workshop

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål

Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål Folkeskolens sprogfag: Forenklede Fælles Mål Med folkeskolereformens ikrafttræden i august 2014 var Forenklede Fælles Mål klar til brug. De enkelte skoler kunne vælge, om de allerede i skoleåret 14/15

Læs mere

SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK. Sommeruni 2015. Louise Falkenberg og Eva Rønn

SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK. Sommeruni 2015. Louise Falkenberg og Eva Rønn SYNLIG LÆRING OG LÆRINGSMÅL I MATEMATIK Sommeruni 2015 Louise Falkenberg og Eva Rønn UCC PRÆSENTATION Eva Rønn, UCC, er@ucc.dk Louise Falkenberg, UCC, lofa@ucc.dk PROGRAM Mandag d. 3/8 Formiddag (kaffepause

Læs mere

Sæt spot på kompetencerne 1. Kursusdag

Sæt spot på kompetencerne 1. Kursusdag Sæt spot på kompetencerne 1. Kursusdag Side 1 Dagens program 09.00 Intro til kurset og dagens program 09.15 Skolediskurser og samarbejdsflader 10.00 Værdispil 10.45 Pause 11.00 Forenklede Fælles Mål 12.00

Læs mere

Et fagligt løft af folkeskolen

Et fagligt løft af folkeskolen Forenklede Fælles Mål - Rammen for digitale læremidler Et fagligt løft af folkeskolen Informationsmøde om udviklingspuljen for digitale læremidler, Kbh, 29. september 2015 Ved chefkonsulent Helene Hoff,

Læs mere

Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning

Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning Læringsmålstyret undervisning på grundlag af forenklede Fælles Mål har et tydeligt fagligt fokus, som lærere må samarbejde om at udvikle. Både

Læs mere

Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole

Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole Fælles Mål og arbejdet med læringsmål i den åbne skole Baggrund Fælles Måls opbygning Målorienteret undervisning: Om arbejdet med læringsmål Side 1 Nationale mål for Folkeskolereformen 1) Folkeskolen skal

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger Parat til uddannelse Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan træffe karrierevalg på baggrund af egne ønsker og forudsætninger

Læs mere

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik Læreruddannelsen Vejledning om undervisningsplan i faget praktik 2 / 10 Niveau 1 Kompetenceområde 1: Didaktik Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af undervisning.

Læs mere

Målstyret læring. Sommeruni 2015

Målstyret læring. Sommeruni 2015 Målstyret læring Sommeruni 2015 Dagens Program 8.30-11.30 Check-in og hvem er vi? Hvad er målstyret læring? Synlig læring Måltaksonomier 11.30-12.30 Frokost 12.30-14.30 ( og kage) Tegn Kriterier for målopfyldelse

Læs mere

Vejledning til kompetencemålsprøve. - For studerende

Vejledning til kompetencemålsprøve. - For studerende Vejledning til kompetencemålsprøve - For studerende Kompetencemålsprøven Hvert praktikniveau afsluttes med en kompetencemålsprøve. På praktikniveau 1 og 3 er kompetencemålsprøven ekstern og på praktikniveau

Læs mere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere

Guide til netværk i fagene med faglige vejledere Guide til netværk i fagene med faglige vejledere I denne guide sættes fokus på, hvordan skolens faglige vejledere kan medvirke til at arbejde med implementering af forenklede Fælles Mål, bidrage til den

Læs mere

Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen. Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1

Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen. Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1 Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1 Arbejdet med læringsmål i folkeskolen Vejledning ISBN: 978-87-603-3063-6 Elektronisk ISBN: 978-87-603-3064-3

Læs mere

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole En skole for livet Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af, hvordan vi på KLS arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 593

Læs mere

NOTAT. Uddannelsesplan for lærerstuderende ved. Præsentation DATO 11. november 2016 SAGS NR.

NOTAT. Uddannelsesplan for lærerstuderende ved. Præsentation   DATO 11. november 2016 SAGS NR. Uddannelsesplan for lærerstuderende ved Skolen på Herredsåsen DATO 11. november 2016 SAGS NR. Præsentation http://herredsaasen.skoleporten.dk/sp Vision; alle skal lære mere. Vores mål er at skabe en inkluderende

Læs mere

Broskolens uddannelsesplan for lærerstuderende

Broskolens uddannelsesplan for lærerstuderende Broskolens uddannelsesplan for lærerstuderende Skolen er på 420 elever fordelt på børnehaveklasse til og med 9.klasse i 2 spor. Desuden har vi en SFO samt en Junior- og Ungdomsklub. Alle enheder kender

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Høng Skoles uddannelsesplan

Høng Skoles uddannelsesplan Høng Skoles uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

11-08-2015. Målet er.. Sommeruni 2015. Program. Kriterier for målopfyldelse/tegn. Synlig læring, elevers læringskompetence og feedback

11-08-2015. Målet er.. Sommeruni 2015. Program. Kriterier for målopfyldelse/tegn. Synlig læring, elevers læringskompetence og feedback Vælg layout/design 1. Højreklik på dit slide i venstremenuen Vælg et passende layout yout menuen, der er fx 4 forsider at vælge imellem Vis hjælpelinjer For at se hjælpelinjer 1. Klik på Vis 2. Vælg Hjælpelinjer

Læs mere

Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene?

Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene? Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene? Praktikniveau 1 Kompetenceområde 1: Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af Hvordan

Læs mere

Uddannelsesplan praktikniveau II

Uddannelsesplan praktikniveau II Uddannelsesplan praktikniveau II For Skole Generelle oplysninger om skolen (kontaktoplysninger, adresse, værdigrundlag, etc.): I følge 13 (jf. bekendtgørelsen om uddannelse til professionsbachelor som

Læs mere

Allerslev Skole uddannelsesplan

Allerslev Skole uddannelsesplan Allerslev Skole uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

Uddannelsesplan for Strøbyskolen

Uddannelsesplan for Strøbyskolen Uddannelsesplan for Strøbyskolen Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af praktikskolen og hvordan der arbejdes med at uddanne den lærerstuderende. Præsentation af Strøbyskolen Strøbyskolen er en

Læs mere

Uddannelsesplan Eskilstrup Børne- og skolefællesskab

Uddannelsesplan Eskilstrup Børne- og skolefællesskab Uddannelsesplan Eskilstrup Børne- og skolefællesskab Denne beskrivelse danner grundlaget for, hvordan Eskilstrup Børne og skolefælleskab arbejder med at uddanne lærerstuderende jf. BEK nr. 1068 af 08/09/2015:

Læs mere

Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning

Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 3. november 2014, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for

Læs mere

Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende.

Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende. Lille Næstved Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende. Præsentation af Lille Næstved Skole Lille Næstved Skole kan dateres tilbage til 1828 og er en folkeskole, der værner om sin tradition for indlæring

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål

Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Guide til årsplanlægning med forenklede Fælles Mål Årsplanen er et redskab til at skabe overblik over, hvilke kompetence-, færdigheds- og vidensmål forenklede Fælles Mål for det enkelte fag, der inddrages

Læs mere

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning

Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Guide til ledelse af arbejdet med læringsmålstyret undervisning Når en skoles medarbejdere skal udvikle læringsmålstyret undervisning, har ledelsen stor betydning. Det gælder især den del af ledelsen,

Læs mere

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis.

Søgårdsskolens målgruppe er bred og rummer elever med særlige behov, hvor elevernes ressourcer og udfordringer kommer til udtryk på forskellig vis. UDDANNELSESPLAN 1. Søgårdsskolen som uddannelsessted Søgårdsskolen er Gentofte kommunes specialskole for elever med særlige behov. Søgårdsskolen har nuværende 152 elever, hvoraf de 11 elever går i kompetencecenteret

Læs mere

Forenklede Fælles Mål tysk

Forenklede Fælles Mål tysk Forenklede Fælles Mål tysk CFU, UCC Onsdag den 6. maj 2015 kl. 13.00-16.00 Mål Deltagerne har: Kendskab til forenklede Fælles Måls opbygning Kendskab til tankegangen bag den målstyrede undervisning i forenklede

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Kære læsevejledere Så er alle børnebillederne væk, og I får som lovet de kedelige slides. I fik undervisningsforløbet udleveret, så her er næsten kun

Læs mere

Uddannelsesplan Houlkærskole

Uddannelsesplan Houlkærskole VIA Læreruddannelsen Skive Dalgas Allé 7800 Skive Tlf. 87 55 32 00 Kvalitetskrav til praktikskolen Uddannelsesplan Houlkærskole kolen Læreruddannelsen er ifølge 13.1 jf. bekendtgørelsen om uddannelse til

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Sejergaardsskolen Privatskole uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik. Sejergaardsskolens forventninger til den studerende i praktik

Sejergaardsskolen Privatskole uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik. Sejergaardsskolens forventninger til den studerende i praktik Sejergaardsskolen Privatskole uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik Sejergaardsskolen kort http://www.sejergaardsskolen.dk Facebook: Sejergaardsskolens Privatskole Sejergaardsskolen er beliggende

Læs mere

Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum

Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum Sommeruni 2015 dag 2 Den åbne skole varieret undervisning gennem tværfagligt samarbejde med Arbejdermuseet og Statens Naturhistoriske Museum Ane Riis Svendsen, Sara Tougaard, Susanne Arne-Hansen Mål for

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb

8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb 8:30-14:30 Sproglig udvikling Kort aktivitet Planlægning af undervisningsforløb Fremlæggelse af undervisningsforløb Kaffepause 10:00-10:15 Frokost 12:15-13:00 Kaffepause 13:45-14:00 SPROGLIG UDVIKLING

Læs mere

Velkommen i praktik på Odder lille Friskole

Velkommen i praktik på Odder lille Friskole Velkommen i praktik på Odder lille Friskole Vi håber, du/i må trives med at være i praktik på Odder lille Friskole. Vi vil gerne lære af jer som praktikanter ligesom I forhåbentlig vil opleve at jeres

Læs mere

Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2

Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2 Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2 Vejledere i Greve Kommune. 18. januar 2016, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, ldj@ucc.dk, Program for Læring og Didaktik, Videreuddannelsen, UCC Mål

Læs mere

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17

UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen. Skoleåret 2016/17 UDDANNELSESPLAN Peder Lykke Skolen Skoleåret 2016/17 Uddannelsesplaner for praktiksamarbejde Praktiske oplysninger Praktikansvarlig: Ole Mørk Olmoer@buf.kk.dk Praktikkoordinator: Pia Linder Petersen ppbella07@yahoo.dk

Læs mere

VIA University College Læreruddannelsen i Aarhus. Prøven i praktik

VIA University College Læreruddannelsen i Aarhus. Prøven i praktik VIA University College Læreruddannelsen i Aarhus Prøven i praktik 1 I nærværende hæfte har vi forsøgt at samle den information om prøven i praktik, som man har brug for som studerende, praktiklærer og

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

Sommeruni Synlig læring og læringsmål i fagene og emner Dansk (indskoling og mellemtrin): Børn med særlige behov. Trine Nobelius, lektor

Sommeruni Synlig læring og læringsmål i fagene og emner Dansk (indskoling og mellemtrin): Børn med særlige behov. Trine Nobelius, lektor Sommeruni 2015 Synlig læring og læringsmål i fagene og emner Dansk (indskoling og mellemtrin): Børn med særlige behov Trine Nobelius, lektor UCC Videreuddannelsen, Læring og Didaktik Mål med Sommeruni

Læs mere

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning

Herning. Indhold i reformen Målstyret undervisning Herning 3. november 2015 Indhold i reformen Målstyret undervisning Slides på www.jeppe.bundsgaard.net Professor, ph.d. Jeppe Bundsgaard De nye Fælles Mål Hvordan skal de nye Fælles Mål læses? Folkeskolens

Læs mere

Munkekærskolens uddannelsesplan

Munkekærskolens uddannelsesplan SOLRØD KOMMUNE MUNKEKÆRSKOLEN Munkekærskolens uddannelsesplan Munkekærskolen - altid på vej! Munkekærskolens grundoplysninger Munkekærskolen Tjørnholmvej 10, 2680 Solrød Strand Tlf. 56182600 E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk

Læs mere

Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted

Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted Uddannelsesplan for Hedegårdenes Skole - et godt praktiksted Præsentation af skolen: Skolen har - ca. 400 elever - ca. 30 % 2-sprogede elever fordelt på omkring 20 nationaliteter - generelt 2 spor - 4

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen Skolen som uddannelsessted Navn og kontaktoplysninger til praktikansvarlig Signe Nabe-Nielsen: signen@roskilde.dk, Tlf.: 46 31 44 36 Skolen som uddannelsessted

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tjørnegårdskolen Skolen som uddannelsessted Navn og kontaktoplysninger til praktikansvarlig Signe Annemette Nabe-Nielsen, Laurberg tlf. 46314436, Rosén mail: mail:

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Målstyret læring. Sommeruni Link til kursusmappe

Målstyret læring. Sommeruni Link til kursusmappe Målstyret læring Sommeruni 2015 Link til kursusmappe http://llk.dk/6l94tt Morgenmad (08.00 8.30) Introduktion (08.30 8.50) Præsentation Læringsmål m.m. Målstyret læring (08.50-09.35) Cirkeløvelse Gennemgang

Læs mere

De gode læringsmål. Konference for UVM den 06. maj 2015

De gode læringsmål. Konference for UVM den 06. maj 2015 De gode læringsmål Konference for UVM den 06. maj 2015 Kompetencehuset LeneHeckmann.dk Lene Skovbo Heckmann CVR: 32 90 84 97 Avedøregårdsvej 74, 2650 Hvidovre Tlf.: 0045 28947944 E-mail: mail@leneheckmann.dk

Læs mere

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund Årsplan for 7. klasse fransk 2018/2019 Generelt om franskundervisningen Undervisningen i Fransk bygger fundamentalt på frihed folkestyre/demokrati og kønnenes ligestilling. Dvs der er ytringsfrihed og

Læs mere

Praktikskolens uddannelsesplan

Praktikskolens uddannelsesplan Praktikskolens uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tølløse Slots Efterskole

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tølløse Slots Efterskole Uddannelsesplan for lærerstuderende på Tølløse Slots Efterskole Tølløse Slots Efterskole har en aftale med UCSJ om at vi er praktikskole for lærerstuderende. Vi vil gerne være med i uddannelsen af lærere

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Kompetencemålstyring

Kompetencemålstyring Kompetencemålstyring Pædagogisk fællesdag i Sønderborg Jens Rasmussen Nationale mål, resultatmål og Fælles Tre nationale mål: 1. folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2.

Læs mere

Praktikskolens uddannelsesplan

Praktikskolens uddannelsesplan Praktikskolens uddannelsesplan 2016-17 Præsentation af Asgård Skole Asgård Skole er en tresporet afdelingsopdelt skole med SFO 1 og SFO2 beliggende tæt på Køge Sygehus i Køge Kmune. Skolen er indviet i

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse Fag, moduler og

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde.

Kompetenceområde 3: Pædagogens praksis Området retter sig mod deltagelse i pædagogisk praksis inden for det pædagogiske arbejdsområde. Uddannelsesplan for Modul 4 - Praktikperiode 1 Institutionens navn: Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder, praktikstedet kan modtage studerende.

Læs mere

Læringsmålstyret undervisning i folkeskolen. Introduktion til forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning

Læringsmålstyret undervisning i folkeskolen. Introduktion til forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning Læringsmålstyret undervisning i folkeskolen Introduktion til forenklede Fælles Mål og læringsmålstyret undervisning Indhold 1 Fælles Mål 4 2 Et kig ind i den læringsmålstyrede undervisning 8 3 Undervisningens

Læs mere

Pedersborg Skoles uddannelsesplan

Pedersborg Skoles uddannelsesplan Pedersborg Skoles uddannelsesplan Præsentation af praktikskolen Pedersborg Skole er en 2-3-sporet folkeskole med ca. 500 elever fordelt i klasser fra børnehaveklasse til 9. klasse. Til skolen er der knyttet

Læs mere

Uddannelsesplan praktikniveau III

Uddannelsesplan praktikniveau III Uddannelsesplan praktikniveau III For Skole Generelle oplysninger om skolen (kontaktoplysninger, adresse, værdigrundlag, etc.): I følge 13 (jf. bekendtgørelsen om uddannelse til professionsbachelor som

Læs mere

Uddannelsesplan. for. Lindebjergskolen som praktikskole

Uddannelsesplan. for. Lindebjergskolen som praktikskole Uddannelsesplan for Lindebjergskolen som praktikskole Lindebjergskolen ligger i Gundsølille ca. 10 km. fra Roskilde. Lindebjergskolen er en 2-sporet skole fra 0. 9. klasse med 340 elever, 37 lærere, 2

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Skolen som uddannelsessted:

UDDANNELSESPLAN. Skolen som uddannelsessted: UDDANNELSESPLAN Skolen som uddannelsessted: Lindevangskolen er en udviklingsorienteret skole, med et stærkt stigende elevtal. Vi får og vil få rigtig mange skolebegyndere, hvilket betyder et stort pres

Læs mere

Årsplan engelsk 2019/ CSU

Årsplan engelsk 2019/ CSU Årsplan engelsk 2019/2020 - CSU Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Årsplan engelsk 2017/ CU

Årsplan engelsk 2017/ CU Årsplan engelsk 2017/2018 - CU Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Bramsnæsvigskolen. 2017/2018 Bramsnæsvigskolen. Lars Rosenberg, Vibeke Hesselholdt Larsen BRAMSNÆSVIGSKOLEN, LEJRE.

Bramsnæsvigskolen. 2017/2018 Bramsnæsvigskolen. Lars Rosenberg, Vibeke Hesselholdt Larsen BRAMSNÆSVIGSKOLEN, LEJRE. 2017/2018 Bramsnæsvigskolen Lars Rosenberg, Vibeke Hesselholdt Larsen BRAMSNÆSVIGSKOLEN, LEJRE. Præsentation af praktikskolen; Bramsnæsvigskolen www.bramsnaesvigskolen.dk 410 elever, 50 ansatte, 2 spor

Læs mere

Hillerødsholmskolen som uddannelsessted

Hillerødsholmskolen som uddannelsessted Hillerødsholmskolen som uddannelsessted Praktikansvarlig Maria Nørholt Godtkjær Ledelsesperson Henrik Stockfleth Olsen Adresse Postnr. og by: 3400 Hillerød Fastnettelefon: 72 32 77 00 Emailadresse: hilleroedsholmskolen@hillerod.dk

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Målstyret undervisning og undervisningsdifferentiering

Målstyret undervisning og undervisningsdifferentiering Målstyret undervisning og undervisningsdifferentiering Konference om differentiering i tysk Tysklærerforeningen 30. januar 2015 Jens Rasmussen Målstyret undervisning er proaktiv undervisning Aktiv undervisning

Læs mere

Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne. Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard

Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne. Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard 2 Hvad skal de studerende lære og kunne i praktik? Hvordan

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen

Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen Uddannelsesplan for lærerstuderende på Trekronerskolen Trekronerskolen er fast praktikskole for lærerstuderende fra UCSJ. Der er ofte mange studerende på skolen og her er mange praktiklærere som gerne

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Generelt om franskundervisningen. Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder:

Generelt om franskundervisningen. Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: Årsplan fransk 8. og 9. klasse 2017/2018 Anne Mette Hauge AMH Generelt om franskundervisningen Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - mundtlig kommunikation - skriftlig

Læs mere

Dannelse og kompetencer to sider af samme sag. Århus Skolelederforening 02.10.2014

Dannelse og kompetencer to sider af samme sag. Århus Skolelederforening 02.10.2014 Dannelse og kompetencer to sider af samme sag Århus Skolelederforening 02.10.2014 Dannelse Søge at gribe så meget som muligt af verdenen og forbinde det så tæt som muligt med sig selv (Humbolt om dannelse

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af undervisningsforløb GF1: Projekt 1. Titel Kort dækkende titel Arbejdsmarkedet og CSR - social ansvarlighed i virksomheder.

Skabelon til beskrivelse af undervisningsforløb GF1: Projekt 1. Titel Kort dækkende titel Arbejdsmarkedet og CSR - social ansvarlighed i virksomheder. Skabelon til beskrivelse af undervisningsforløb GF1: Projekt 1 LUP niveau 3 Titel Kort dækkende titel Arbejdsmarkedet og CSR - social ansvarlighed i virksomheder. Deltagere EUX GF 1 Præsentation af forløbet

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Undervisningsforløb/aktivitet

Undervisningsforløb/aktivitet Undervisningsforløb/aktivitet I denne undervisningsaktivitet sættes der fokus på, om Danmark skal sige officielt undskyld for den tidligere rolle som slavenation. Aktiviteten tager udgangspunkt i samme

Læs mere

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3 Dåstrup Skoles uddannelsesplan for Praktikken på niveau 1, 2 og 3 Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af, hvordan Dåstrup Skole arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 231 af 08/03/2013:

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter VANDETS VEJ GENNEM TIDEN INTRODUKTION Vandets vej gennem tiden er

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1

Matematikvejlederdag. Ankerhus 3. november Side 1 Matematikvejlederdag Ankerhus 3. november 2014 Klaus.fink@uvm.dk Side 1 Oplægget Nyheder Fagligt fokus Læringsmålstyret undervisning Klaus.fink@uvm.dk Side 2 Udviklingsprogrammet Klaus.fink@uvm.dk Side

Læs mere

Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter

Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter Nedenstående beskriver skolens plan for praktikanter. Denne uddannelsesplan er i overensstemmelse med kpetencebeskrivelsen for den pågældende praktikperiode.

Læs mere

Campusskolen - griber dine muligheder

Campusskolen - griber dine muligheder 2017/2018 uddannelsesplan Hans Krøier Hansen og Jakob Jensen CAMPUSSKOLEN, RINGSTED Indhold Campusskolen... 2 Forventninger til praktikkens 3 parter... 2 1. Den studerende... 2 Engagement... 2 Forberedelse,

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

praktik på 2. årgang 2. praktikniveau Praktikskole: Resen Skole

praktik på 2. årgang 2. praktikniveau Praktikskole: Resen Skole Praktikskolens uddannelsesplan for praktik på 2. årgang 2. praktikniveau Praktikskole: Resen Skole Læreruddannelsen i Skive Dalgas Allé 20 7800 Skive Tlf. 87 55 32 00 I følge 13 jf. bekendtgørelsen om

Læs mere

Søndermarksskolens uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik

Søndermarksskolens uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik Søndermarksskolens uddannelsesplan for lærerstuderende i praktik Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 231 af

Læs mere

Uddannelsesplan praktikniveau I for Skole

Uddannelsesplan praktikniveau I for Skole Uddannelsesplan praktikniveau I for Skole Generelle oplysninger om skolen (kontaktoplysninger, adresse, værdigrundlag, etc.): I følge 13 (jf. bekendtgørelsen om uddannelse til professionsbachelor som lærer

Læs mere

Læringsmålorienteret undervisningsforløb i tysk

Læringsmålorienteret undervisningsforløb i tysk Læringsmålorienteret undervisningsforløb i tysk CFU, UCC Torsdag den 28. april 2016 kl. 9.00-15.00 Mål At deltagerne: kender fagets kompetenceområder samt kompetence-, færdigheds- og vidensmål ved, hvordan

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018

Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018 Absalons Skoles uddannelsesplan for studerende i praktik 2018 Grundoplysninger Absalons Skole Absalonsgade 2 4000 Roskilde Tlf: 4631 4150 Mail: absalonsskole@roskilde.dk http://si.absalonsskole.roskilde.dk

Læs mere

UDDANNELSESPLAN FOR DET KONGELIGE VAJSENHUS

UDDANNELSESPLAN FOR DET KONGELIGE VAJSENHUS UDDANNELSESPLAN FOR DET KONGELIGE VAJSENHUS 1. Skolen som uddannelsessted Som uddannelsessted vil I som studerende opleve et læringsmiljø, der er præget af engagerede lærere. Vi ønsker på bedste vis, at

Læs mere

Uddannelsesplan for Ladegårdsskolen

Uddannelsesplan for Ladegårdsskolen Uddannelsesplan for Ladegårdsskolen Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression

Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression Ledelsespraksis i en tosprogskontekst - arbejde med elevernes progression Langmarkskolen Horsens Mangfoldig elevgruppe - ca. 455 børn 25 forskellig nationaliteter Største grupper af børn kommer fra Bosnien,

Læs mere

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende

Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende Dåstrup Skoles uddannelsesplan for lærerstuderende 2018-2019 Ifølge 13 stk. 2 skal praktikskolen udarbejde en uddannelsesplan for praktikken i overensstemmelse med kpetencebeskrivelsen for den pågældende

Læs mere