Udvidelse af Motorring 3 beregning af trafik og fremkommelighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvidelse af Motorring 3 beregning af trafik og fremkommelighed"

Transkript

1 Udvidelse af Motorring 3 beregning af trafik og fremkommelighed i anlægsfasen Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, og civilingeniør, ph.d. Christian Overgård Hansen, TetraPlan A/S. 1. Baggrund og formål 1.1 Baggrund Som en del af folketingets trafikforlig blev det sidste år besluttet at udvide Motorring 3, og sidste efterår blev der igangsat en undersøgelse med henblik på belysning af alternative løsninger og miljømæssige konsekvenser (VVM-undersøgelse). Motorring 3 er meget stærkt trafikeret, og i myldretiderne er der store køproblemer. En udvidelse af vejen vil forøge kapaciteten og dermed reducere køproblemerne. Men undervejs vil der i anlægsfasen blive nødvendigt med hastighedsbegrænsning, reduktion af sporbredde og i værste fald reduktion af antal kørespor. Det medfører en reduceret kapacitet, og trafikafviklingen bliver vanskelig. Omfaget af problemet ønskes forhåndsvurderet, som hjælp til planlægningen af en trafikafvikling i anlægsfasen med så små trafikantgener som muligt. 1.2 Formål En reduceret kapacitet på Motorring 3 i anlægsfasen vil medføre overflytning af biler til parallelle veje samt forøge trængslen på M3 og veje med overflyttet trafik. Almindelige planlægningsorienterede trafikmodeller kan ikke tilstrækkeligt præcist belyse trafikafviklingen under køsituationer, hvilket har nødvendiggjort anvendelse af en utraditionel fremgangsmåde. Formålet med indlægget er at præsentere denne og beregningerne af fremkommeligheden i anlægsfasen. 2. Metode til beregning af trafik og fremkommelig under anlægsfasen 2.1 Fremgangsmåde Som nævnt er det Vejdirektoratets mål at minimere de uheldige trafikale konsekvenser under anlægsfasen så meget som muligt. Det er derfor nødvendigt at kunne belyse fremtidige trafikale forhold detaljeret og nøjagtigt. Indenfor tidsplan og budget har det ikke været muligt at opbygge en ny model til detaljeret simulering af trafikafviklingen i Hovedstadsregionen. Beregningerne må derfor baseres på eksisterende modeller. Ørestadstrafikmodellen (OTM), som er en gængs trafikprognosemodel, har i de senere år været anvendt til belysning af trafikale konsekvenser af et større antal projekter i Hovedstadsregionen. Modellen er imidlertid ikke i stand til præcist at belyse trafikafviklingen i køsituationer. I foråret 2001 testede Vejdirektoratet en amerikansk kømodel (FREEVAL) på bl.a. M3. Da resultaterne var overbevisende, er det valgt at benytte kømodellen i kombination med OTM til belysning af de trafikale konsekvenser under anlæg af M3. OTM benyttes til beregning af trafikbelastninger og ændringer i rutevalget. FREEVAL baseres på trafiktallene fra OTM og benyttes til beskrivelse af fremkommeligheden på M3. Figur 1 skitserer det overordnede beregningsforløb.

2 Input Model Output Prognoseforudsætninger OTM Trafikbelastninger Vejnetsalternativ M3 FREEVAL Fremkommelighed M3 Figur 1 Principiel beregningsforløb i forbindelse med vurdering af trafik og fremkommelig under anlæg af M3 2.2 Beskrivelse af OTM OTM dækker Hovedstadsregionen og er bl.a. anvendt til trafikprognoser i forbindelse med planlægning af Metro, stambusnet, havnetunnel og motorveje. Den blev først udviklet i 1994 men er siden forbedret og udbygget i flere omgange. Den seneste version af OTM stammer fra år 2000 (version 4) 1. Beregningen i persontursmodellen foregår i fire trin: Generation- og attraktion Turfordeling Model split Assignment I modellen er Hovedstadsregionen inddelt i ca. 600 zoner. I det første trin beregnes antallet af ture til og fra disse zoner ud fra befolkning, arbejdspladser, studiepladser, bilejerskab og tilgængelighed. Turene beregnes opdelt på fire turformål: bolig-arbejdsstedsture, bolig-uddannelsesture, erhvervsture og fritidsture. I det andet trin fordeles de beregnede ture mellem zonerne ud fra zonernes attraktion samt afstand og tilgængelighed mellem zonerne. I det tredje trin fordeles turene mellem hovedtransportmidlerne: bil, cykel, gang og kollektiv trafik. I det fjerde trin udlægges turene på vejnet, cykel- og gangnet samt kollektivt trafiknet. OTM indeholder også en vare- og lastbilmodel, som kan benyttes til mere simple konsekvensberegninger. Modellen omfatter beregning af antal vare- og lastbilture, fordeling af turene mellem zoner samt assignment. Før assignment af biltrafikken omregnes personturene til bilture. Derefter fordeles person-, vare- og lastbilture på fem tidsperioder: to morgenmyldretidsperioder, to eftermiddagsmyldretidsperioder og ikke-myldretid. Assignment gennemføres ved hjælp af en stokastisk beregningsmetode (Stochastic User Equilibrium, SUE), hvor der tages hensyn til kapacitet på vejstrækninger og i kryds 2. DA OTM indeholder alle betydende veje i Hovedstadsområdet, er modellen i stand til at beregne ændringer i rutevalg som følge af eksempelvis nye veje, lukning af veje mv. Assignmentmodellen giver 1 G. Jovicic. og C. Overgård Hansen, The Orestad Traffic Pasenger Demand Model, Trafikdage på AUC O. A. Nielsen og F. D. Frederiksen, En stokastisk flerklasse vejvalgsmodel med fordelte koefficienter for tider og omkostninger, Trafikdage på AUC 1999

3 de mest præcise resultater, hvis trafikken er under kapacitetsgrænsen. Derimod kan modellen ikke særlig præcist belyse trafikafvikling under køkørsel. Eksempelvis kan kø opstået ved indfletning på en motorvej medføre bagvedliggende køopstuvninger, hvilket ikke kan belyses i OTM. 2.3 Beskrivelse af FREEVAL FREEVAL (FREeway EVALuation) beskriver trafikafviklingen på motorveje. Den er er baseret på principperne i Highway Capacity Manual (HCM) fra år 2000 og implementeret i et EXCEL-regneark. Figur 2 skitserer beregningsproceduren i FREEVAL. Input: - Efterspørgsel - Vejdata Beregning af kapacitet på basis af HCM Justering af kapacitet til lokale forhold Beregning af forhold mellem efterspørgsel og kapacitet Uden kø Trafik og fremkommelighed opdelt på vejsegmenter Med kø Trafik og fremkommelighed opdelt på vejsegmenter Trafik og fremkommelighed aggregeret over hele strækningen og tidsintervaller Figur 2 Skitse af beregningsproceduren i FREEVAL Input til beregningen er vejinventerings- og efterspørgselsdata. FREEVAL kan håndtere en motorvejsstrækning på op til 25 km. Strækningen inddeles i mindre vejsegmenter, og hvert vejsegment kodes med længde, antal spor, fri hastighed og et af følgende typer: tilkørsel (ONR), frakørsel (OFR), flettestrækning (WA) og fri strækning (B). FREEVAL er ikke nogen prognosemodel, så efterspørgslen må beregnes med en anden model, skønnes eller baseres på tællinger. Her benyttes trafiktallene fra OTM som en tilnærmelse til efterspørgslen. Efterspørgslen angives som antal køretøjer opdelt på 15-minuttersintervaller for tilfartsstrækningen og alle ramper. Endvidere er der behov for oplysninger om andelen af lastbiler til beregning af kapacitet. I det næste trin beregnes kapaciteten på de enkelte vejsegmenter ved hjælp af principperne i HCM. I det tredje trin er det muligt for brugeren at justere den beregnede kapacitet. Det kan være relevant, hvis den amerikansk baserede kapacitetsberegning ikke svarer til danske forhold, eller lokale trafikforhold betinger en særlige kapacitet.

4 Hvis efterspørgslen er mindre end kapaciteten for alle vejsegmenter indenfor et 15 minuttersinterval, kan trafikken afvikles uden kø. Dermed kan trafik og fremkommelighed på de enkelte segmenter umiddelbart beregnes. Hvis efterspørgslen er større end kapaciteten for blot et segment, vil der opstå kø. Og beregningen af trafik, som nu ikke svarer til efterspørgsel, og fremkommelighed kompliceres. I FREEVAL løses det ved en iterativ beregningsproces, hvor der opdeles i 1-minuttersintervaller. Det kræves dog, at efterspørgslen er mindre end kapaciteten for alle segmenter i det første og sidste 15- minuttersinterval. I det sidste trin aggregeres over vejsegmenter og tid. Figur 3 viser et eksempel på resultatudskrift fra FREEVAL. Der beregnes rejsetid, rejsehastighed, kø og trafikarbejde. Title Number of ValidTime Intervals Period Duration (min) SECTION AND PERIOD TOTALS SEGMENT NUMBER : units SECTION NUMBER : SECTION TITLE : S06 S07 S08 S09 S10 S11 S12 Length (m) km Number of lanes Type (B,W, ONR,OFR) ONR B WA B OFR B ONR Free flow speed (km/hr) Maximum d/c ratio** Oversaturated Time Period Queueing Begins MainlineVehicle-kilometers (Demand) ,423.3 VKT Mainline Vehicle-kilometers (Volumes) ,312.5 VKT Mainline Vehicle-hours Travel Time ,374.2 VHT System Vehicle-hours Delay ,759.4 VHD Mainline Speed (Ratio of VKT/VHT) kph (veh) Mainline Person-kilometers (Demand) ,307.9 PKT Mainline Person-kilometers (Volumes) ,975.0 PKT Mainline Person-hours Travel Time ,849.0 PHT Mainline Person-hours of Delay ,111.3 PHD Mainline Speed (Ratio of PKT/PHT) kph (pass) Average Mainline Travel Time (min) min SECTION RESULTS SECTION NUMBER Average Travel Time Speed (km/hr) Figur 3 Eksempel på resultatet fra en beregning med FREEVAL under køsituation 3. Kalibrering i forhold til trafikken i år Modelberegning af år 2000 I OTM gennemføres beregninger relativt i forhold til observeret trafik i år Da trafikken i Hovedstadsregionen har ændret sig væsentlig i de sidste 10 år, medfører anvendelse af basisåret 1992 i stigende grad usikkerheder. For at opnå en større nøjagtighed i prognoseberegningerne er der derfor foretaget en modelberegning af år 2000, som er sammenlignet med observeret trafik. Forudsætningerne er kodet, så de så vidt muligt svarer til den faktiske situation i år Oplysninger om befolkning og arbejdspladser er indhentet fra Danmarks Statistik opgjort pr Den kollektive trafikbetjening er kodet ud fra de faktiske køreplaner, eksempelvis er HT s buskøreplan for år 2000 elektronisk lagt ind i OTM. Og det overordnede vejnet er opdateret svarende til år 2000.

5 I tabel 1 sammenlignes beregnet hverdagsdøgntrafik over udvalgte hovedsnit i Hovedstadsregionen med talt trafik. Der ses generelt at være meget pæn overensstemmelse mellem talt og beregnet hverdagsdøgntrafik over hovedsnittene. Den gennemsnitlige afvigelse i forhold til talt hverdagsdøgntrafik er 4%. Hovedsnit Talt Beregnet Afvigelse Havnesnit % Søsnit % Kommunegrænse % Tværsnit på Amager % Amtsgrænse København-Roskilde % Amtsgrænse København-Frederiksborg % Amtsgrænse Frederiksborg-Roskilde % Snit syd for Ring 4 korridor % M3 korridor % Tværsnit i Københavns amt % Tværsnit i Frederiksborg amt % Tværsnit i Roskilde amt % Amtsgrænse Roskilde-Vestsjælland % Tabel 1 Talt og beregnet trafik pr. hverdagsdøgn år 2000 over udvalgte hovedsnit i Hovedstadsregionen Afvigelsen mellem talt og beregnet trafik vokser, når der sammenlignes på strækningsniveau fremfor hovedsnit. For de vejstrækninger, som indgår i hovedsnittene i tabel 1, er den gennemsnitlige afvigelse 16%. Afvigelsen er størst for de mindre veje. Således falder den gennemsnitlige afvigelse til 12%, hvis alene vejstrækninger med over biler pr. hverdagsdøgn medtages. Hvis der kun medtages vejstrækninger med over biler, falder den gennemsnitlige afvigelse til 8%. Tabellerne 2 og 3 viser biltrafikken i morgen- og eftermiddagsmyldretiderne på M3. Det ses, at OTM på den nordlige del af M3 underberegner morgenmyldretidstrafikken. På den sydlige del af M3 er afvigelserne mindre. I eftermiddagsmyldretiden synes der at være en tendens til underberegning i den sydgående retning, hvorimod der øjensynligt overberegnes i den nordgående retning. Snit Talt Beregnet Afvigelse Mod syd Mod nord Mod syd Mod nord Mod syd Mod nord Øf. Nybrovej % -16% Nf. Hillerødmotorvej % -28% Nf. Herlev Hovedgade % -21% Nf. Roskildevej % -13% Nf. Holbækmotorvej % -28% Tabel 2 Talt og beregnet trafik i morgenmyldretid (kl. 7-9) på hverdag i år 2000 over snit på M3

6 Snit Talt Beregnet Afvigelse Mod syd Mod nord Mod syd Mod nord Mod syd Mod nord Øf. Nybrovej % 90% Nf. Hillerødmotorvej % -13% Nf. Herlev Hovedgade % 17% Nf. Roskildevej % 34% Nf. Holbækmotorvej % - Tabel 3 Talt og beregnet trafik i eftermiddagsmyldretid (kl ) på hverdag i år 2000 over snit på M3 3.2 Kalibrering af FREEVAL FREEVAL omfatter M3. Det er er i sydgående retning strækningen fra Hjortekær til Gl. Køge Landevej (23,3 km) og i nordgående retning fra Avedøre Holme til Jægersborgvej (22,8 km). Før FREEVAL benyttes til beregning af fremkommelighed, er der gennemføret en kalibrering i forhold til observeret trafik. Trafiktallene er hentet fra ovenstående modelberegning, idet OTM også leverer trafiktallene på M3 under anlægsfasen. For at forenkle overførsel af trafiktal er segmenteringen af vejstrækninger i FREEVAL kodet tilsvarende i OTM. Kalibreringen omfatter: Bestemmelse af tidsfordelinger. Tilpasning af tilfarts- og rampetrafik. Angivelse af lastbilandel og personbilækvivalent. Justering af kapacitet. FREEVAL benyttes til belysning af fremkommeligheden i myldretiderne, idet der ikke forventes trafikale problemer udenfor myldretiderne. Modellen er derfor opstillet for tidsperioderne kl og kl , som er opdelt i to gange ti 15-minuttersintervaller. I OTM er morgenmyldretiden (kl. 7-9) og eftermiddagsmyldretiden (kl ) beskrevet ved hver to tidsintervaller. Det er derfor nødvendigt at foretage en tidsfordeling af myldretidstrafikken fra OTM, før den overføres til FREEVAL. Fordeling af myldretidstrafikken på 15-minuttersintervaller er beskrevet ved hjælp af en trunkeret gammafordeling. Den er for tilfartsstækningen og hver rampe estimeret ud fra tællinger den Tællinger fra den foreligger umiddelbart tilgængelige og er anvendt, da dagen er vurderet til at repræsentere trafikken på en normal hverdag. Som det fremgår af afsnit 3.1 underberegnes myldretidstrafikken på M3 gennemgående i OTM. For at kunne beskrive fremkommeligheden på M3 tilstrækkelig præcist, er det nødvendigt at opskrive trafiktallene fra OTM. OTM er ikke i stand til nøjagtigt at beregne trafikken på de enkelte ramper. Der forekommer typisk en overberegning og en tilsvarende underberegning på naboramper. Der er derfor bestemt korrektionsfaktorer ud fra tællinger den I sydgående retning anvendes korrektionsfaktorer ved 10 af de 25 ramper og i nordgående retning ved 6 ud af 25 ramper. Lastbilandelen (køretøjer over 6 ton) er bestemt ved hjælp af en videoptagelse af trafikken på M3 ved Jyllingevej den Dermed opnås større nøjagtighed end ved anvendelse af lastbilandelen i OTM. Der benyttes for lastbiler en personbilækvivalent på 2,0 svarende til dansk praksis på vandret vej 3. Det kan nævnes, at der i HCM anvendes en faktor på 1,5. 3 Vejdirektoratet, Vejledning i manuelle trafiktællinger 3. udgave, Rapport nr. 24,1995

7 Det sidste trin i kalibreringen er justering af kapaciteten. Justeringen af kapaciteterne er bestemt ud fra sammenligning mellem beregnede hastigheder i FREEVAL og målte hastigheder den I sydgående retning er der foretaget kapacitetsjusteringer på 7 vejsegmenter, og i nordgående retning er det kun fundet nødvendigt at justere kapaciteten et enkelt sted. Tabel 4 viser den beregnede gennemsnitlige hastighed på M3 opgjort på 15-minuttersintervaller i myldretiderne. Den er sammenlignet med den målte gennemsnitlige hastighed den Tid Kl. Sydgående retning Nordgående retning Målt Beregnet Afvigelse Målt Beregnet Afvigelse ,0 98,9 1,9 96,0 98,5 2, ,0 89,6-4,4 94,0 96,4 2, ,0 77,5-0,5 93,0 91,2-1, ,0 70,0 3,0 85,0 83,6-1, ,0 68,7 4,7 78,0 74,2-3, ,0 67,4-1,6 70,0 66,5-3, ,0 68,3 2,3 63,0 65,5 2, ,0 73,0 7,0 66,0 68,8 2, ,0 80,2-0,8 74,0 81,7 7, ,0 92,2-3,8 92,0 98,4 6, ,0 97,2 9,2 98,0 97,8-0, ,0 94,1 1,1 97,0 96,8-0, ,0 93,8 0,8 99,0 95,9-3, ,0 95,4 2,4 97,0 95,7-1, ,0 96,0 5,0 96,0 96,4 0, ,0 97,2 1,2 98,0 97,0-1, ,0 98,0 0,0 97,0 97,5 0, ,0 98,9-1,1 99,0 97,9-1, ,0 99,4-1,6 100,0 98,2-1, ,0 99,9-1,1 101,0 98,2-2,8 Tabel 4 Målt og beregnet gennemsnitlig hastighed i km/t på M3 i myldretiderne på en normal hverdag år 2000 Generelt konstateres en pæn overensstemmelse mellem målt og beregnet hastighed. Den forekom der stort set ikke nogen kapacitetsproblemer om eftermiddagen, og FREEVAL er kalibreret i forhold til det. Da der ikke har været problemer med afviklingen af eftermiddagsmyldretidstrafikken, er der gennemgående større afvigelser mellem målte og beregnede hastigheder i morgenmyldretiden end i eftermiddagsmyldretiden. Den store afvigelse i eftermiddagsmyldretiden i sydgående retning kl , kan nok i højere grad tillægges en tilfældig trafikkø fremfor modelusikkerhed.

8 4. Beregning af trafik og fremkommelighed i anlægsfasen 4.1 Alternative anlægsfaser Foreløbigt er der undersøgt følgende anlægssituationer: A. 4 smalle spor og hastighedsbegrænsning på 80 km/t mellem Nybrovej og Holbækmotorvejen. B. 4 smalle spor og hastighedsbegrænsning på 80 km/t mellem Nybrovej og Holbækmotorvejen samt lukning af de vestvendte ramper ved Buddingevej. C. 4 smalle spor og hastighedsbegrænsning på 80 km/t mellem Nybrovej og Holbækmotorvejen samt lukning af de østvendte ramper ved Buddingevej. D. 4 smalle spor og hastighedsbegrænsning på 80 km/t mellem Nybrovej og Holbækmotorvejen samt lukning af de vestvendte ramper ved Buddingevej, den nordlige rampe mod Nyborvej og alle ramper ved Herlev Hovedgade. Vurderingen af trafik og fremkommelighed i ovennævnte anlægssituationer er gennemført med udgangspunkt i året Til illustration gennemgås i det følgende beregning af alternativ B. 4.2 Ændringer i rutevalg Ved hjælp af OTM er der udarbejdet en trafikprognose for år Prognoseforudsætningerne er baseret på officielle udmeldinger. Eksempelvis er befolknings- og arbejdspladsdata udenfor Københavns kommune baseret på prognoser fra HUR s Analyse og statistikafdeling, indenfor Københavns kommune er de udmeldt af kommunen. Og bus- og togbetjeningen er baseret på udmeldinger fra HT og DSB primo år Konsekvenserne i anlægsfasen vurderes i forhold til det nævnte Basisalternativ. Tabel 5 viser hverdagsdøgntrafikken år 2005 over snit på M3, hvor alternativ B sammenlignes med Basisalternativet. Specielt syd for Buddingevej ses et stort fald i trafikken. Snit Basis Alt. B Ændring Klampenborgvej Helsingørmotorvejen ,1% Helsingørmotorvejen Jægersborgvej ,1% Jægersborgvej Lyngby Omfartsvej ,6% Lyngby Omfartsvej Nybrovej ,0% Nybrovej Buddingevej ,5% Buddingevej Hillerødmv ,1% Hillerødmv. - Glads. Ringvej ,4% Glads. Ringvej Herlev Hovedgade ,6% Herlev Hovedgade Jyllingevej ,0% Jyllingevej Roskildevej ,6% Roskildevej Holbækmv ,2% Tabel 5 Hverdagsdøgntrafik på M3 år 2005 i Basisalternativ og alternativ B Der er tale om relative store ændringer i rutevalget, som illustreret i figur 4. Figuren viser et udsnit omkring M3, hvor hverdagsdøgntrafikken i alternativ B er sammenlignet med Basisalternativet. Konsekvenserne af anlægsfasen er bl.a. stigninger i hverdagdøgntrafikken på M4 med ca biler, på Ring 3 med biler og på Avedøre Havnevej-Tårnvej-Islevhusvej-Mørkhøjvej med ca biler. Det ses endvidere, at konsekvenserne strækker sig relativt langt. Således må der forventes mindre stigninger i trafikken i den indre by.

9 , , , , ,935 3,878 4,225 3,884-1, , , ,027 2,115 2,141 2, , ,113-1,577-2,004-2, ,384 2, , , ,253-2, ,755-18,070-18,314-1,018-4,572 2, , ,436 1, ,598-3, ,310 1,934-2,075 1, , ,573 2, ,616-20,020-1,337 2, ,761 1,641-1,611 2,565-1,646 1,987 1,990 2,375-23, , ,359 3, , ,797 2, , , , , , , , ,423-5, , , , , , ,005 1, , , , , , , ,193 2, ,983 1, , , , , Figur 4 Ændringer i hverdagsdøgntrafik i forhold til Basisalternativ. Grøn markerer et fald i trafikken, og rødt markerer en stigning i forhold til Basisalternativet 4.3 Fremkommelighed på M3 På basis af trafiktallene fra OTM er gennemført en beregning af fremkommeligheden på M3 ved hjælp af FREEVAL. Tabel 6 viser eksempelvis ændringer i rejsetiderne i myldretiderne langs M3. Selvom der sker store ændringer i rutevalget, må der alligevel forventes stigende rejsetider på M3. Det skyldes dels flere køproblemer og dels hastighedsbegrænsningen på 80 km/t. I spidsmyldretiden kan der forventes en stigning i rejsetiden på op til ca. 5 minutter i forhold til Basisalternativet.

10 Tid Kl. Sydgående retning Nordgående retning Basis Alt. B Ændring Basis Alt. B Ændring ,1 16,6 2,5 14,0 16,2 2, ,9 18,9 3,0 14,5 16,3 1, ,8 20,9 2,1 15,8 19,9 4, ,0 22,4 1,4 18,6 23,0 4, ,6 22,9 1,3 22,5 26,6 4, ,4 23,1 1,7 27,0 27,8 0, ,3 23,1 1,8 27,4 27,3-0, ,4 21,7 1,3 27,6 25,9-1, ,2 18,7-0,5 26,3 26,1-0, ,7 17,5-0,2 21,5 23,1 1,6 Gns. morgen 19,2 20,8 1,6 21,5 23,4 1, ,6 18,2 3,6 14,1 16,4 2, ,8 18,8 3,0 14,3 16,5 2, ,4 19,4 2,0 14,8 18,8 4, ,8 19,7 1,9 15,5 18,9 3, ,1 19,9 1,8 16,1 18,8 2, ,2 20,1 2,9 16,4 18,6 2, ,4 19,6 4,2 16,2 18,2 2, ,3 18,8 4,5 15,3 17,7 2, ,2 18,4 4,2 14,5 17,5 3, ,1 17,6 3,5 14,0 17,3 3,3 Gns. eftermiddag 16,0 19,1 3,1 15,2 18,0 2,8 Tabel 6 Målt og beregnet gennemsnitlig hastighed i km/t på M3 i myldretiderne på en normal hverdag år 2005 Tabellen antyder i alternativ B de største rejsetider i morgenmyldretiden i nordgående retning. Figur 5 viser for den nævnte retning og tidsrum en hastighedskontur. Ud af den ene akse vises vejsegmenter og ud af den anden 15-minuttersintervaller angivet ved nr Figuren antyder en flaskehals omkring vejsegmentnr. 30, som er Hillerødmotorvejen. I Basisalternativet er der allerede problemer omkring Hillerødmotorvejen, og da faldet i trafikken ikke kan opveje kapacitetsreduktionen vil trafikviklingsproblemerne stige. Trafiksituationen er ustabil, og blot lidt mere trafik på M3 end beregnet (eller lidt mindre kapacitet f.eks. som følge af en stoppet bil) kan medføre væsentlige køproblemer. Lukningen af den vestvendte rampe ved Buddingevej medfører specielt en stigning i trafikken på ramperne ved Nybrovej. Det er muligt at belyse ændringer i bilisternes rejsetidspunkt ved justeringer af tidsfordelingen. Dette er dog ikke gennemført, så figur 5 viser en situation med samme rejsetidspunkter som i år 2000.

11 Tid Segmentnr Figur 5 Hastighedkontur (km/t) for morgenmyldretid i nordgående retning i alternativ B 5. Konklusioner Artiklen demonstrer en metode, hvor to forskellige typer af modeller kombineres for at udnytte deres individuelle styrker. Trafikprognosemodellen OTM beregner ændringer i rutevalg og leverer trafiktal til kømodellen FREEVAL, som derefter detaljeret beregner fremkommeligheden under køsituationer. Metoden medfører en væsentlig forbedring i forhold til tidligere praksis i Danmark i beskrivelse af trafik og fremkommelighed i vejnet med væsentlige køproblemer. I artiklen er metoden benyttet til vurdering af trafik og fremkommelighed på M3 under anlægsfasen. Beregningerne viser bl.a., at der vil ske store ændringer i bilisters rutevalg og køproblemerne på M3 vil stige. Trafikken på M3 synes at kunne afvikles i anlægsfasen uden voldsomme stigninger i rejsetiden. Der vil dog opstå flaskehalse, som vil kræve opmærksomhed, og trafikinformation el.lign. kan være nyttig. Metoden har begrænsninger, idet FREEVAL alene kan håndtere mindre motorvejsstrækninger. Endvidere må der af hensyn til beregning af rutevalgsændringer med OTM forudsættes en vis restkapacitet på det omkringliggende vejnet. På længere sigt bør derfor udvikles en egentlig simuleringsmodel, som er i stand til at håndtere køproblemer i større sammenhængende vejnet.

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen HAVNETUNNEL I KØBENHAVN Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen 1. Baggrund og indledning Vejdirektoratet foretager i øjeblikket

Læs mere

Iterativ beregningsproces foretaget med OTM. Christian Overgård Hansen COH ApS

Iterativ beregningsproces foretaget med OTM. Christian Overgård Hansen COH ApS Iterativ beregningsproces foretaget med OTM Christian Overgård Hansen COH ApS OTM Trafikmodellen for Hovedstadsområdet siden midten af 1990 erne: Første version 1994/95 til brug for systemvalg (OTM 1.0)

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Til Vejdirektoratet Dato December 2015 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ MOTORRING 3 KONSOLIDERINGSANALYSE Revision 1 Dato 2015-12-04 Udarbejdet

Læs mere

Evaluering af variable tavler på Motorring 3. Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7.

Evaluering af variable tavler på Motorring 3. Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7. Evaluering af variable tavler på Motorring 3 Steen Merlach Lauritzen, Vejdirektoratet Lars Jørgensen, Rambøll Vejforum - 7. december 2016 Indhold Baggrund og rammer for evalueringen Resultater Kapacitet

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje

Model til fremkommelighedsprognose på veje Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Baggrund Ved trafikinvesteringer og i andre tilfælde hvor fremtidige forhold ønskes kortlagt, gennemføres en trafikprognose

Læs mere

Opdatering af model for Hovedstadsregionen

Opdatering af model for Hovedstadsregionen Opdatering af model for Hovedstadsregionen Christian Overgård Hansen Center for Trafik and Transport (CTT), DTU coh@ctt.dtu.dk Trafikdage på AUC 22-23.8.2005 Copyright CTT 2005 Disposition Baggrund Formål

Læs mere

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser 1 Indledning Dette notat dokumenterer de gennemførte trafikmodelberegninger for belysning af de trafikale konsekvenser af etablering af en henholdsvis

Læs mere

OTM 5 og dens anvendelse til VVM for udbygning af Køge Bugt motorvejen

OTM 5 og dens anvendelse til VVM for udbygning af Køge Bugt motorvejen OTM 5 og dens anvendelse til VVM for udbygning af Køge Bugt motorvejen Af Goran Vuk, Vejdirektoratet, og Henrik Paag, Tetraplan A/S Vejdirektoratet har anvendt trafikmodellen OTM til vurderinger af de

Læs mere

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER FORUNDERSØGELSE AF RUTE 22 SLAGELSE-NÆSTVED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK HOVEDRAPPORT

Læs mere

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM

Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Interface mellem trafikmodellen VISUM og simuleringsmodellen VISSIM Søren Frost Rasmussen, COWI Lars Jørgensen, COWI Indledning Trafikmodeller kan opdeles i makroskopiske og mikroskopiske modeller, hvor

Læs mere

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor

Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Vejtrængsel hvor, hvornår, hvor meget? Otto Anker Nielsen, Professor Sammenhæng mellem hastighed og trafikmængde Stor uforudsigelighed Baggrundsfigur; Kilde Vejdirektoratet og Christian Overgaard Hansen

Læs mere

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN

TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN TRAFIKLEDELSE VED VEJARBEJDER PÅ KØGE BUGT MOTORVEJEN Af civilingeniør Charlotte Vithen, afdelingen for Trafikal Drift, Vejdirektoratet. Artikel bragt i Dansk Vejtidsskrift Oktober 2002. I forbindelse

Læs mere

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh FORELØBIGT NOTAT Titel Prognoseresultater for Basis 2020 og 2030 udført med LTM 1.1 Til Kontrol Godkendt Fra 1. Indledning Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh Nærværende notat indeholder

Læs mere

Ring 3 Letbane eller BRT?

Ring 3 Letbane eller BRT? Transportministeriet Ring 3 Letbane eller BRT? Bilagsbind Juli 2010 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Rapporter og notatet vedr. højklasset kollektiv trafik på Ring 3 i perioden 1999-2008 Bilag 2 Nøgletal for

Læs mere

Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby

Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby Evaluering af Københavns Amts adaptive styresystem MOTION i Lyngby Københavns Amt har etableret flere områder med adaptiv styring inden for de seneste 3 år, heraf 3-4 områder med MOTION omfattende i alt

Læs mere

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger Vejdirektoratet Trafikberegninger stunnel Trafikale konsekvensberegninger... 1 Indledning Dette notat beskriver og dokumenterer resultaterne af de gennemførte trafikmodelberegninger for en række scenarier

Læs mere

RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafikbelastninger 3

RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafikbelastninger 3 VEJDIREKTORATET RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT, TRAFIKMODELBEREGNING

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

NY VEJFORBINDELSE TIL STEVNS INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Opsplitning af zoner 4. 3 Forudsætninger 2010 og Kontrol og kalibrering 7

NY VEJFORBINDELSE TIL STEVNS INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Opsplitning af zoner 4. 3 Forudsætninger 2010 og Kontrol og kalibrering 7 VEJDIREKTORATET NY VEJFORBINDELSE TIL STEVNS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKBEREGNINGER INDHOLD 1 Indledning 2 2 Opsplitning

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

1 Baggrund og formål

1 Baggrund og formål Paper Emne: Personer pr. bil Til: Trafikdage 2003 Fra: Allan Christensen, Vejdirektoratet Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 26. juni 2003 1 Baggrund og formål Oplysninger om bilernes belægningsgrader

Læs mere

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje

Serviceniveau for til- og frakørsler på motorveje Vurdering af beregningsmetode Februar 2006 Poul Greibe Scion-DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Baggrund...3 Formål...3 Dataindsamling...4 Trafik- og hastighedsmålinger...4

Læs mere

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT VEJDIREKTORATET FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Basis 2014

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet

i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Forsinkelser og regularitet i trafikberegninger og samfundsøkonomiske analyser i Vejdirektoratet Trafikdage, 23. august 2011 Henrik Nejst Jensen Vejdirektoratet SIDE 2 Tidsbesparelser Er normalt sammen

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004

Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse. Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 28. september 2004 Notat Sag: Titel: Maskinel køretøjsklassifikation ud fra mønstergenkendelse Analyse af antalstællinger Notatnr. 11-7 Rev.: Til: Bjarne Bach Nielsen, Allan Christensen Udarbejdet: Christian Overgård Hansen.

Læs mere

2 Definition og afgrænsning

2 Definition og afgrænsning Notat Emne: Parker og Rejs potentialer Til: Trafikdage 2002 Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Fra: og Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 19. juli 2002 1 Indledning I Juni 2001 vedtog HUR en Parker &

Læs mere

Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober Indledning. Trafikale udfordringer i anlægsperioden

Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober Indledning. Trafikale udfordringer i anlægsperioden Anlægsområdet Hovedstadsprojekterne 16.oktober 2005 Trafikafvikling på Motorring 3 - herunder erfaringer med brug af trafikledelsessystem under anlægsarbejdet. Af koordinator for trafikafvikling, Charlotte

Læs mere

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT

EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT Til Vejdirektoratet Dato September 205 EFFEKT AF DE VARIABLE TAVLER PÅ M3 -BILAGSRAPPORT Revision Dato 205-09-04 Udarbejdet af MDY Kontrolleret af MAP Godkendt af Beskrivelse LJ Effekt af de variable vejtavler

Læs mere

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Til Transportministeriet Dokumenttype Rapport Dato November 2012 Analyse af mulige linjeføringer for Østlig Ringvej om København ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Side 1 INDHOLD 1. Indledning

Læs mere

Vejdirektoratets planer for ITS

Vejdirektoratets planer for ITS Vejdirektoratets planer for ITS Vej- og trafikchef Charlotte Vithen Udvikling i trafikken Motorvejsnettet afvikler en stadig større andel af trafikken Stigende trafik har ført til trængsel og fremkommelighedsproblemer

Læs mere

Kapacitet af motorveje

Kapacitet af motorveje Kapacitet af motorveje af Henning Sørensen, Vejdirektoratet 1. Indledning Formål Trafikmængden på de danske motorveje er steget væsentligt i løbet af de senere år, og det må forventes at udbygningen af

Læs mere

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor

Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor Opgavebeskrivelse Analyse af muligheder for øget kapacitet på Motorring 3, herunder kørsel i nødspor November 2014 Dato 19. november 2014 Sagsbehandler Hans-Carl Nielsen Mail hcn@vd.dk Telefon 7244 3652

Læs mere

Model til fremkommelighedsprognose på veje. Henning Sørensen Vejdirektoratet

Model til fremkommelighedsprognose på veje. Henning Sørensen Vejdirektoratet Model til fremkommelighedsprognose på veje Henning Sørensen Vejdirektoratet Fremkommelighedsprognose 1)Problemstilling 2)Modelbeskrivelse 3)Eksempler på anvendelse Prognose for årsdøgntrafik ÅDT 2020 Prognose

Læs mere

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet

Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet Fremkommelighed på motorveje i Københavnsområdet af civ.ing. Steen Lauritzen, Vejdirektoratet, Danmark I 1997 idriftsatte Vejdirektoratet et system til dynamisk indsamling, behandling og formidling af

Læs mere

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet.

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet. Vejdirektoratet gennemførte med bistand fra konsulentfirmaerne COWI,

Læs mere

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen

Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Rejsetids-informationssystem på Helsingørmotorvejen Afd.ing. Finn Krenk, Vejdirektoratet Nedenfor beskrives et rejsetids-informationssystem, der er implementeret på Helsingørmotorvejen for at forbedre

Læs mere

Trængsel er spild af tid

Trængsel er spild af tid Trængsel er spild af tid Michael Knørr Skov Urban Planning and Transport 1 2 Projekt Trængsel Problemformulering Hvad er trængsel og med hvilke parametre kan den opgøres? Hvor stort er trængselsproblemet

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025

Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025 Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025... 1 Indledning Dette notat indeholder en præsentation af en række beregningsresultater for de gennemførte trafikmodelberegninger

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO

MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO DECEMBER 2015 MARIAGERFJORD KOMMUNE MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2 RANDERS KOMMUNE TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og sammenfatning 2

Læs mere

Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi

Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi Vejforum 2. December 2015 Christian Juul Würtz, Vejdirektoratet Karakteristika for selvkørende biler Øget kapacitet Mindre energiforbrug lavere

Læs mere

Landstrafikmodellens struktur

Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellen set fra Jylland Onsdag d. 30. maj 2012 Indeni Landstrafikmodellen Efterspørgsel, person Efterspørgsel, gods Forudsætninger Langsigtet efterspørgsel Lokalisering

Læs mere

Smalle kørespor på motorvej

Smalle kørespor på motorvej Effekt på trafikafvikling og trafikantadfærd Foreløbig Poul Greibe September 211 Scion-DTU Diplomvej 376 28 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Resumé... 3 1. Introduktion... 5 2. Analysestrækning... 6 Dataindsamling...

Læs mere

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Indledning og resumé I forbindelse med det københavnske Projekt Basisnet

Læs mere

NOTAT 1 INDHOLDSFORTEGNELSE. Trængselskommissionen OAN. Udkast

NOTAT 1 INDHOLDSFORTEGNELSE. Trængselskommissionen OAN. Udkast NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 21. december 2012 OAN Udkast 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indledning... 2 2.1 Fordeling af trængsel... 2 3 Udpegning

Læs mere

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 B 14 Bilag 7 Offentligt Dato 21. marts 2016 Sagsbehandler Ulrik Larsen/Anette Jacobsen Mail ul@vd.dk Telefon Click here to enter text. Dokument 16/03770 Side Trafikale

Læs mere

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt.

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt. NOTAT Projekt Vurdering af minirundkørsel i krydset Dronning Margrethes Vej- -Kapacitetsvurdering med VISSIM-simulering Kunde Roskilde Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-09-10 Til Fra Jesper Larsen 1. Indledning

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Notat Sag: Emne: Til: Forlængelse af Frederikssundmotorvejen, Tunnel under Roskilde Fjord Trafikprognose for alternativ med Frederikssundmotorvej og tunnel under Roskilde Fjord år 2010 (1010d161) Notatnummer:

Læs mere

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger November 2011 Trængselsafgifter i Hovedstaden - Trafikmodelberegninger Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger November 2011 Dato:

Læs mere

Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg

Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg Notat Dato: 02.10.2018 Projekt nr.: 100-9520 T: +45 3373 7123 E: jah@moe.dk Projekt: Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg Emne: Scenarier for vejløsninger 2025 Notat nr.: 01 Rev.: 2 1 Indledning

Læs mere

Øget kapacitet på Motorring 3

Øget kapacitet på Motorring 3 Øget kapacitet på Motorring 3 Analyse af muligheder for øget kapacitet og kørsel i nødspor på Motorring 3 Rapport 550 2016 Øget kapacitet på Motorring 3 Analyse af muligheder for øget kapacitet og kørsel

Læs mere

Vurdering af trafikafviklingen ved brug af trafikmodellen VISUM og trafiksimuleringsmodellen

Vurdering af trafikafviklingen ved brug af trafikmodellen VISUM og trafiksimuleringsmodellen Vurdering af trafikafviklingen ved brug af trafikmodellen VISUM og trafiksimuleringsmodellen VISSIM. Indlæg på Vejforum den 2. december 2004. Af Jesper Nordskilde, jno@cowi.dk Søren Frost Rasmussen, sfr@cowi.dk

Læs mere

I tillæg er der i basismodellen foruden de signalregulerede kryds på Roskildevej inkluderet signalgruppeplaner i krydsene:

I tillæg er der i basismodellen foruden de signalregulerede kryds på Roskildevej inkluderet signalgruppeplaner i krydsene: Bilag 1 NOTAT Projekt Modelberegninger IRMA grunden Kunde Rødovre kommune Notat nr. 1 Dato 17-06-18 Til Fra Hans Georg Hybschmann RAHH & CM 1. Indledning Rødovre kommune har i samarbejde med Orbicon ønsket

Læs mere

Nye turmatricer for Hovedstadsområdet

Nye turmatricer for Hovedstadsområdet Nye turmatricer for Hovedstadsområdet Otto Anker Nielsen, oan@ctt.dtu.dk Christian Overgård Hansen, coh@ctt.dtu.dk (CTT) Disposition Justering af zonestruktur Fremgangsmåde Datagrundlag Justering af bilmatricer

Læs mere

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser MANGE BLIVER PÅVIRKET

Læs mere

Faktorer til opdeling af turmatricer for kollektiv trafik efter tidsbånd

Faktorer til opdeling af turmatricer for kollektiv trafik efter tidsbånd LT VERS. 1.0.8.3 Titel: Faktorer til opdeling af turmatricer for kollektiv trafik efter tidsbånd Dok. nr.: 35243-003 Rev.: 0 Udarbejdet: Christian Overgård Hansen 26. februar 2015 Kontrolleret: COH Godkendt:

Læs mere

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor

Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Forbedret fremkommelighed på vejnettet i Hovedstadsområdet? Otto Anker Nielsen, Professor Årsager til og effekter af trængsel Definition af trængsel Trængsel er et udtryk for trafikanternes nedsatte bevægelsesfrihed

Læs mere

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Uffe Kousgaard Afd. for systemanalyse Danmarks Miljøundersøgelser Trafikdage på Aalborg Universitet 2000 357 Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Indledning Et

Læs mere

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen... 1 Indledning Gate 21 har udarbejdet en projektskitse: Smart mobilitet i Ringbyen, til et tværgående

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6 TRANSPORTMINISTERIET OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Resultater 2 3 Generelle

Læs mere

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring.

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Hovedpunkter fra miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Miljøundersøgelsen er tilgængelig

Læs mere

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger

Analyse af sammenhæng. mellem vejr og hastigheder. udvalgte vejstrækninger Analyse af sammenhæng mellem vejr og hastighed på udvalgte vejstrækninger Vejdirektoratet har undersøgt, om bilisterne ændrer hastighed under forskellige vejrforhold. Analysen er bl.a. gennemført for bedre

Læs mere

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3 LANDSVERK RINGVEJ TIL TÓRSHAVN TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Sammenfatning og anbefaling 3 3 Trafikale

Læs mere

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012

60-punktstællinger. Hovedresultater 2012 60-punktstællinger Hovedresultater 2012 1 01 Indledning Denne rapport beskriver resultaterne fra manuelle trafiktællinger, som er gennemført i 70 faste udvalgte steder på det danske vejnet. De benævnes

Læs mere

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune

Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Trængsel og fremkommelighed Furesø Kommune Fremkommelighedsudvalg 20. Juni 2019 Erik Basse Kristensen Markedschef, Plan og trafik 1 Agenda Lidt fakta Trængsel og kapacitet Hvorfor opstår trængsel? Trængsel

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Trafik- og Teknikudvalget 27.01.2014 Punkt 6, bilag 1 Projektering af busfremkommelighedstiltag for linje 200S Projektbeskrivelse NOTAT 18. december 2013 ph/tak 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn

Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Maj 2012 Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Indhold: 1. Baggrund 2. Oversigt over trafikudviklingen 2.1. Trafiktællinger 2.2. Trafikindeks

Læs mere

Trafikmodel for Gentofte

Trafikmodel for Gentofte Thomas Gjerulff, Gentofte Kommune Bjarne Tønning-Christensen, COWI A/S Indledning Gentofte Kommune har ønsket at få etableret et værktøj en såkaldt trafikmodel der kan anvendes til at vurdere de trafikale

Læs mere

Estimat over fremtidig trafik til IKEA

Estimat over fremtidig trafik til IKEA BILAG Estimat over fremtidig trafik til IKEA Estimat af fremtidig trafik til IKEA For at estimere den fremtidige trafik til IKEA tages der udgangspunkt i en tælling af trafikken i IKEA Århus og i antallet

Læs mere

Beskrivelse af rejsetiden

Beskrivelse af rejsetiden Forudsigelse af forsinkelse på Helsingørmotorvejen Jens Møller-Pedersen, TetraPlan ApS Vejdirektoratet har etableret et rejsetidsinformationsssystem (RIS) på Helsingørmotorvejen, der permanent døgnet rundt

Læs mere

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk

NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk NOAH-Trafik Nørrebrogade 39 2200 København N www.trafikbogen.dk http://noah.dk noahtrafik@noah.dk Kbh. 29. september 2012 Til Trængselskommisionen og Transportministeriet Vedrørende: TRÆNGSELSINDIKATORER

Læs mere

PROJEKT TRÆNGSEL RESUMÉ

PROJEKT TRÆNGSEL RESUMÉ PROJEKT TRÆNGSEL RESUMÉ August 2004 PROJEKT TRÆNGSEL Indholdsfortegnelse 1 Baggrund og formål 3 2 Projektorganisation og - finansiering 3 3 Trængselsbegrebet 4 4 Metoder til opgørelse af trængsel 6 5

Læs mere

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Trafikplanlægger Jane Ildensborg-Hansen, TetraPlan A/S, København (jih@tetraplan.dk) Indledning Banedanmark arbejder pt. på at tilvejebringe

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej m.m. Slagelse Kommune. Trafiktekniske vurderinger

Indholdsfortegnelse. Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej m.m. Slagelse Kommune. Trafiktekniske vurderinger Slagelse Kommune Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej mm Trafiktekniske vurderinger COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22

Læs mere

FREDERIKSSUND IDRÆTSBY INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafik til Idrætsbyen Aflastning i andre områder 3

FREDERIKSSUND IDRÆTSBY INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafik til Idrætsbyen Aflastning i andre områder 3 FREDERIKSSUND KOMMUNE FREDERIKSSUND IDRÆTSBY MODELBEREGNINGER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Trafik til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Er der forskelle i resultaterne fra VISSIM og DanKap?

Er der forskelle i resultaterne fra VISSIM og DanKap? Af Civilingeniør Søren Olesen, Carl Bro as Er der forskelle i resultaterne fra og? Flere og flere er begyndt at anvende trafiksimuleringsprogrammet til kapacitets og fremkommelighedsanalyser idet programmet

Læs mere

Trafikale konsekvenser af et nyt universitetssygehus i Aalborg. Indholdsfortegnelse. Region Nordjylland. Teknisk notat.

Trafikale konsekvenser af et nyt universitetssygehus i Aalborg. Indholdsfortegnelse. Region Nordjylland. Teknisk notat. Region Nordjylland Trafikale konsekvenser af et nyt universitetssygehus i Aalborg Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9 Aalborg Telefon 99 36 77 Telefax 99 36 77 1 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

TRAFIKMODEL OPDATERING INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag for trafikmodeller Vejnet Trafiktællinger 4 2.

TRAFIKMODEL OPDATERING INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag for trafikmodeller Vejnet Trafiktællinger 4 2. LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE TRAFIKMODEL OPDATERING TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag for

Læs mere

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt Dato 9. februar 2015 Sagsbehandler Jakob Fryd og Jens Foller Mail JAF@vd.dk/JFO@vd.dk Telefon Dokument 15/00993-1 Side 1/7

Læs mere

Undersøgelse af alternativ linjeføring ved DTU Beslutningsgrundlag for en letbane i Ring 3

Undersøgelse af alternativ linjeføring ved DTU Beslutningsgrundlag for en letbane i Ring 3 Ringby - Letbanesamarbejdet v/metroselskabet Undersøgelse af alternativ linjeføring ved DTU Beslutningsgrundlag for en letbane i Ring 3 15.november 2012 1 Undersøgte linjeføringer Efter aftale af 22. juni

Læs mere

VURDERING AF INVESTERING I ITS PÅ STATSVEJE

VURDERING AF INVESTERING I ITS PÅ STATSVEJE VURDERING AF INVESTERING I ITS PÅ STATSVEJE 2 INDHOLD SAMMENFATNING 2 1. INDLEDNING 6 2. ITS-SYSTEMERNE I ANALYSEN 8 3. METODE 10 4. RESULTATER OG PERSPEKTIVERING 12 BILAG A. ITS VED UDBYGNING AF MOTORVEJE

Læs mere

MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid

MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid MOBILITET I REGION HOVEDSTADEN En analyse af konkurrenceforhold målt ved rejsetid Rapport Dato: 19. marts 218 Indledning Baggrund I dag har Region Hovedstaden begrænset viden om konkurrenceforholdet mellem

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Følsomhedsberegninger - rejsetid og rejseafstand. Region Midtjylland. Teknisk notat. 1 Baggrund. 2 Grundlag for beregninger

Indholdsfortegnelse. Følsomhedsberegninger - rejsetid og rejseafstand. Region Midtjylland. Teknisk notat. 1 Baggrund. 2 Grundlag for beregninger Region Midtjylland Følsomhedsberegninger - og rejseafstand Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Baggrund

Læs mere

Dyrehavegårds Jorder -trafik

Dyrehavegårds Jorder -trafik Dyrehavegårds Jorder -trafik Borgermøde Mogens Møller mm@viatrafik.dk Tina Karlsen tfk@viatrafik.dk December 2014 1 Forudsætninger Eksisterende trafikmodel i Lyngby-Taarbæk Kommune. Viser trafikmængderne

Læs mere

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN Til Fredensborg og Hørsholm kommuner Dokumenttype Memo Dato Marts 2019 MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN MODULVOGNTOGSKØRSEL PÅ ISTERØDVEJEN Projektnavn MVT Isterødvejen Projektnr. 1100037496 Modtager

Læs mere

FNV Foreningen Naturparkens Venner

FNV Foreningen Naturparkens Venner FNV Foreningen Naturparkens Venner 4Naturparken mellem Farum og Slangerup3 Til Trængselskommissionen Farum, den 9. september 2013 Vedr. Ring 5 i Trængselskommissionens rapportering Vi beklager, at vi må

Læs mere

tendensen dog klart, at trængselen i hovedstadsområdet er stigende og udgør et stigende problem.

tendensen dog klart, at trængselen i hovedstadsområdet er stigende og udgør et stigende problem. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområde NOTAT Dato J. nr. Trafik og trængsel på vejnettet i hovedstadsområdet 1. Baggrund Mobilitet

Læs mere