mod Viborg Kommune Att.: Bente Schlie Med kopi til:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "mod Viborg Kommune Att.: Bente Schlie Med kopi til:"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: Telefax: mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: Lett Advokatpartnerselskab Att.: Advokat Torkil Høg tho@lett.dk Att.: Advokatfuldmægtig Amanda Elizabeth Riberholt-Rischel aer@lett.dk Viborg Kommune Att.: Bente Schlie bsch@viborg.dk Med kopi til: Abena A/S Att.: Controller Klaus Gregersen klg@abena.dk Mediq Danmark A/S Att.: Kontraktchef Christian Clausen christian.clausen@mediq.com Kirstine Hardam A/S Att.: Direktør Uffe Hardam uffe@hardam.dk OneMed A/S Att.: Projektleder Iben Sjørlev iben.sjoerlev@onemed.com Journalnummer Dato august 2016 Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Lett Advokatpartnerselskab mod Viborg Kommune Indledning m.v.

2 2. Den 11. februar 2016 anmodede Lett Advokatpartnerselskab om aktindsigt i samtlige indkomne tilbud inkl. priser i Viborg Kommunes udbud af levering af stomi- og urologiprodukter til Jysk Fællesindkøb (udbudsbkg. 2015/S ). Viborg Kommune traf efter forudgående høring af de berørte tilbudsgivere den 17. februar 2016 afgørelse vedrørende aktindsigtsanmodningen. Af afgørelsen fremgår blandt andet: Som svar på din aktindsigtsbegæring modtaget d. 11. februar 2016 sender jeg hermed det efterspurgte. Se de vedhæftede dokumenter. Viborg Kommune har efter et konkret skøn vurderet, at følgende informationer vil blive undtaget for aktindsigt efter offentlighedslovens 30, stk. 1, nr. 2: Udbudsbilag B: omsætning samt omsætning indenfor det udbudte produktområde Udbudsbilag C: kontaktpersoner samt årlige kontraktsummer og antal bevillinger Bilag 5/7 Tilbudsliste: alle tilbudte produkter og enhedspriser Bilag 6/8 Underkriteriet samarbejde: specifikke beskrivelser om tilbudte ydelser og tilknyttede ressourcer, herunder CV er på ressourcepersoner Kundetilfredshedsundersøgelser Profilbrochurer Informationer om E-bevilling Informationsbreve til borgere Ovenstående er vurderet undtaget for aktindsigt efter dialog med tilbudsgiverne. Alle tilbudsgivere har påpeget oplysninger i deres tilbud, der har væsentlig økonomisk betydning for deres virksomhed, og som de ønsker undtaget for aktindsigt. Dette drejer sig om service, konsulentbistand og rådgivning, e- bevillingssystem og opfyldelse af underkriteriet samarbejde.

3 3. Da markedet for salg af stomi- og urologiprodukter er karakteriseret af få aktører, har disse oplysninger om drifts- og forretningsforhold, afgørende økonomisk betydning for virksomheden. Af samme grund undtages tilbudsgiverens produktsammensætning, da dette ligeledes er et direkte konkurrenceparameter. Efter klagenævnets faste praksis undtages oplysninger om tilbudsgiverens delpriser og produktpriser, da de konkurrerende virksomheders kendskab til en tilbudsgivers prissætning efter omstændighederne kan indebære en nærliggende risiko for at skade tilbudsgivernes konkurrenceevne i forhold til fremtidige udbud. Derudover vil kendskab til den vindende tilbudsgivers priser ødelægge det forventede salg til kommunens borgere, da borgerne ikke får en merudgift ved at benytte sig af sit frie valg. Lett Advokatpartnerselskab opfordrede ved brev af 24. februar 2016 Viborg Kommune til at genoverveje, om aktindsigtsanmodningen af 11. februar 2016 kunne imødekommes for så vidt angik tilbudslisterne med undtagelse af delpriser. Viborg Kommunen traf på denne baggrund fornyet afgørelse om aktindsigt den 1. marts Af afgørelsen fremgår blandt andet: Viborg Kommune har d. 11. februar 2016 modtaget aktindsigt i samtlige indkomne tilbud inkl. priser i Viborg Kommunes udbud af levering af stomi- og urologiprodukter til Jysk Fællesindkøb. I mail af 17. februar 2016 besvarede Viborg Kommune aktindsigten.

4 4. Tilbudsgiverne har ved underretning om aktindsigten sagligt begrundet, hvilke dele af deres tilbud, der har væsentlig økonomisk betydning for deres virksomhed, og dermed skal undtages for aktindsigt. Fra tilbudsgiverne begrundes det vedr. aktindsigt i produkterne: For så vidt angår den begærede indsigt i de tilbudte produkter (tilbudslisten), skal bemærkes at X igennem en årrække har arbejdet målrettet med udviklingen af sortiment og prisniveau, for at kunne løfte den opgave, det er at være leverandør til den offentlige sektor. Dette arbejde har gjort, at X er i stand til at sammensætte et sortiment, der er konkurrencedygtigt på økonomi og ikke mindst kvalitet. Det har væsentlig økonomiske betydning for os, at oplysninger om de tilbudte produkter friholdes fra eventuel aktindsigt, eftersom der ligger en betydelig indsats bag ved disse i form af procesoptimering og branchekendskab. En sådan procesoptimering og branchekendskab vil en konkurrent kunne kopiere, såfremt konkurrenten får uhindret adgang til produktsortiment. X s tilbud indeholder en række dokumenter, som i deres helhed eller i altovervejende grad angår drifts- og forretningsforhold og hvis fortsatte hemmeligholdelse har afgørende økonomisk betydning for virksomheden. Markedet for salg af stomiprodukter er karakteriseret af få aktører og derfor præget af en særdeles intensiv konkurrence. Derfor vil videregivelse af følsomme oplysninger i X s tilbud, og den forbundne fordel der opnås i såvel igangværende og fremtidige udbud ved at få indsigt i X s drifts- og forretningsforhold, indebære konkret og særdeles væsentlig risiko for, at X kan blive påført betydelige tab. X afgiver kontinuerligt bud på urologi, og der kommer således nye udbud indenfor de næste par måneder. Særligt henvises til at der forventeligt indledes forhandlinger om

5 5. et tilsvarende udbud ved Fællesindkøb Fyn og Sønderjysk samarbejde Hvis der gives aktindsigt, som begæret, vil dette medvirke til at fordreje den konkurrence, som forudsættes af de offentlige indkøbere derved, at konkurrenter gives mulighed for indsigt i X s produkter før igangværende og fremtidige udbud er endeligt afgjorte. Dette vil klart være i strid med væsentlig økonomisk interesser for X. Begrundelsen for at undtage produktsammensætning kommer derfor fra tilbudsgivers side. Derudover følger det af praksis, jf. kendelse fra Klagenævnet for Udbud d. 15. maj 2012 (Danpleje OneMed Danmark A/S mod Københavns Kommune), at tilbudsgivers produkter kan undtages, når det er en unik tilbudt produktsammensætning og tilbudsgiver sagligt kan begrunde undtagelsen. Markedet for stomi- og urologiprodukter er karakteriseret ved et begrænset antal tilbudsgivere. Ved nærværende udbud afgav 3 tilbudsgivere tilbud pr. delaftale. Tilbudsgiverne påpeger, i deres svar på aktindsigten, den skadelige virkning for den fremtidige konkurrencesituation, hvis oplysninger om produktsammensætninger offentliggøres, når der er tale om produkter, der sælges af et begrænset antal virksomheder. Underkriteriet Sortimentsbredde er vurderet ud fra antallet af tilbudte produkter. Antallet af produkter der kan tilbydes, for at opnå højest score på sortimentsbredde, afhænger derfor af, hvilke produkter tilbudsgiverne tilbyder. Jo flere produkter tilbudsgiverne byder ind med, jo højere score opnås der. Produktsammensætningen har af den grund væsentlig økonomisk betydning for tilbudsgiverne på markedet, hvis denne afsløres.

6 6. Viborg Kommune kan derfor ikke imødekomme jeres anmodning om aktindsigt i tilbudslisterne med undtagelse af delpriser og videresender ikke brevet fra Lett Advokatfirma, modtaget d. 24. februar, til Klagenævnet for Udbud. Viborg Kommune afventer i stedet et endeligt svar på, om aktindsigtsbegæringen af 11. februar 2016 fastholdes for så vidt angår tilbudslisterne med undtagelse af delpriser. Lett Advokatpartnerselskab fastholdt ved brev af 11. marts 2016 aktindsigtsanmodningen for så vidt angår tilbudslisterne med undtagelse af delpriser. Af brevet fremgår blandt andet følgende: I forlængelse af Lett Advokatpartnerselskabs brev af 22. februar 2016 og med henvisning til Viborg Kommunes svarbrev af 1. marts 2016, skal jeg hermed oplyse, at aktindsigtsbegæringen af 11. februar 2016 fastholdes for så vidt angår tilbudslisterne til kommunens udbud 2015/S med undtagelse af delpriser. Kommunens brev af 1. marts 2016 giver i den forbindelse anledning til følgende bemærkninger: Ud fra det oplyste har kriteriet Pris vægtet højest ved evalueringen i nærværende og lignende udbud på markedet for stomiog urologiprodukter og må derfor anses som det primære konkurrenceparameter på markedet. Produktsammensætning har ikke ved dette udbud indgået som et direkte konkurrenceparameter og kan ikke anses for at have udgjort en væsentlig del af kriteriet Sortimentsbredde, da pointgivningen for dette kriterier alene afhænger af antallet af tilbudte produkter, men i øvrigt ikke relaterer sig til hvilke konkrete produkter, der er budt med.

7 7. Tilbudsgivere, der har tilbudt samme antal produkter ville således efter den oplyste evalueringmodel modtage samme score, uanset hvilke produkter de bød med. Kommunen henviser i sit svar af 1. marts 2016 til, at produktsammensætning kan undtages efter Klagenævnet for Udbuds kendelse af 15. maj 2012 (Danpleje OneMed Danmark A/S mod Københavns Kommune) såfremt tilbudssammensætningen er unik og tilbudsgiver sagligt kan begrunde undtagelsen. Kendelsen synes at være en konkret afgørelse og angiver ikke nærmere, hvilke omstændigheder Klagenævnet har lagt vægt på. Den omstændighed, at markedet karakteriseres af få aktører ændrer ikke ved, at tilbudsgiverne byder ind med standardvarer, der er tilgængelige for samtlige tilbudsgivere. Der er således ikke tale om unikke løsninger, da tilbudsgiverne antageligvis byder ind med hovedsageligt samme produkter, men med varierende priser og bredde. Tilbudsgivernes interesse i at tilbageholde oplysninger om de konkret tilbudte varer må derfor anses for begrænset, særligt da produktsammensætningen ikke ved dette udbud har udgjort et konkurrenceparameter og heller ikke traditionelt tillægges særlig vægt ved tilsvarende udbud. Det oplyses, at aktindsigtsbegæringen ikke indgives på vegne af en konkurrent og at der på denne baggrund ikke er nogen risiko for, at aktindsigt vil svække tilbudsgivernes konkurrenceevne i fremtidige eller igangværende udbud. Såfremt kommunen fortsat ikke agter at omgøre dens beslutning af 17. februar 2016, bedes kommunen videresende nærværende brev samt Lett Advokatpartnerselskabs brev af 22. februar 2016 til Klagenævnet for Udbud.

8 8. Viborg Kommune har herefter den 30. marts 2016 fremsendt Lett Advokatpartnerselskabs klage til Klagenævnet for Udbud. I den forbindelse er der fremsendt et udateret bilag med kommunens bemærkninger til sagen, hvoraf blandt andet følgende fremgår: Viborg Kommune har til støtte for opretholdelse af vores afgørelse af 17. februar 2016 og 1. marts 2016 følgende bemærkninger: Viborg Kommunes udbud på stomi- og urologiprodukter er gennemført med tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud. På delaftale 1 Stomi er der anvendt følgende underkriterier med tilhørende vægtning: Underkriteriet sortimentsbredde har indgået som et konkurrenceparameter, hvor Viborg Kommune har vurderet tilbudslisten ud fra antallet af tilbudte produkter. Antallet af produkter der kan tilbydes, for at opnå højest score på sortimentsbredde, afhænger af, hvor bredt et produktsortiment tilbudsgiverne fører og har forhandling af. Underkriteriet sortimentsbredde afhænger derfor også i høj grad af, hvilke produkter tilbudsgiverne tilbyder. Jo større kendskab til produktvarianter tilbudsgiverne har, jo flere produkter kan tilbudsgiverne byde ind med, og dermed opnå højere score på sortimentsbredden. Produktsammensætningen har af den grund væsentlig økonomisk betydning for tilbudsgiverne på markedet, hvis denne afsløres.

9 9. På delaftale 2 Urologi er der anvendt følgende underkriterier med tilhørende vægtning: Underkriteriet kvalitet har indgået som et konkurrenceparameter, hvor Viborg Kommune har gennemført en kvalitetsvurdering af tilbudsgivernes indsendte vareprøver. Dette underkriterium afhænger ligeledes af, hvilke produkter tilbudsgiverne fører og har forhandling af, herunder tilbudsgivernes private label. Tilbudsgiverne arbejder systematisk med at udvikle sortiment og prisniveau, for at kunne sammensætte et sortiment der er konkurrencedygtig på både økonomi, og ikke mindst kvalitet. Sammensætningen af sortimentet har derfor væsentlig betydning for at tilbudsgiverne kan optimere deres tilbud i forhold til de enkelte kommuners aktuelle udbud, herunder de fastsatte mindstekrav til produkterne samt udbudsbetingelsernes fastsatte forhold mellem pris og kvalitet. Markedet for stomi- og urologiprodukter er karakteriseret ved et begrænset antal tilbudsgivere. Ved nærværende udbud afgav 3 tilbudsgivere tilbud pr. delaftale. Markedet for stomi- og urologiprodukter er derfor stærkt konkurrencepræget. Hvis oplysningerne om produktsammensætninger offentliggøres, vil dette have en skadelig virkning for den fremtidige konkurrencesituation, når der er tale om produkter, der sælges af et begrænset antal virksomheder. Alle oplysninger, der er ekstraheret i aktindsigten, både vedrørende underkriteriet samarbejde, underkriteriet kvalitet og underkriteriet sortimentsbredde, er alle oplysningerne, der har indgået som et konkurrenceparameter i udbuddet, og har været udslagsgivende for kontrakttildelingen. En offentliggørelse af

10 10. disse oplysninger indebærer derfor nærliggende risiko for, at tilbudsgiverne vil lide økonomisk skade af væsentlig betydning, jf. offentlighedslovens 30, stk. 1, nr. 2. Viborg Kommune har fra de vindende tilbudsgivere modtaget en redegørelse til brug for kommunens behandling af begæringen om aktindsigt. De vindende tilbudsgivere har sagligt begrundet, hvilke dele af deres tilbud, der har væsentlig økonomisk betydning for deres virksomhed, og dermed skal undtages for aktindsigt. Se vedlagte brev fra Abena A/S, der begrunder, hvorfor den i dette udbud tilbudte produktsammensætning skal undtages fra aktindsigt. Af bemærkningerne til offentlighedslovens 30, stk. 1, nr. 2 fremgår det, at aktindsigt i de pågældende oplysninger må antages at indebære en nærliggende risiko for, at der typisk af konkurrencemæssige grunde påføres den pågældende person eller virksomhed navnlig økonomisk skade af nogen betydning. Ifølge lovbemærkningerne bør der indhentes en udtalelse fra den, oplysningerne angår, for at få belyst risikoen for, at en udlevering af oplysningerne om forretningsforhold m.v. vil medføre den nævnte risiko for økonomisk skade. De oplysninger, der er ekstraheret fra tilbudsgivernes tilbud, er udeladt, fordi Viborg Kommune efter høring af de vindende tilbudsgivere, har vurderet at aktindsigten efter et konkret skøn må antages at indebære en nærliggende risiko for, at der af konkurrencemæssige årsager påføres den pågældende virksomhed et økonomisk tab af betydning, jf. offentlighedslovens 30, stk. 1, nr. 2. I kendelse fra Klagenævnet for Udbud d. 15. maj 2012 (Danpleje OneMed Danmark A/S mod Københavns Kommune) bliver det slået fast, at tilbudsgivers produkter kan undtages, når det er en unik tilbudt produktsammensætning og tilbudsgiver sagligt kan begrunde undtagelsen.

11 11. Efter en konkret vurdering har Viborg Kommune skønnet, at aktindsigt i disse oplysninger vil have væsentlig betydning for kommunens og andre kommuners fremtidige udbud, bl.a. på baggrund af oplysningernes følsomme karakter, at oplysningerne er en væsentlig faktor (konkurrenceparameter) i bedømmelsen af tilbuddene, den intense konkurrence mellem relativt få aktører på markedet, herunder ved en række kommende udbud af stomi- og urologiprodukter, at aktindsigten vil give en indgående indsigt i de tilbudte løsninger, og at der ligger et væsentligt udviklingsarbejde bag de tilbudte produkter. Viborg Kommune agter således ikke at gå imod Abena s ønsker om undtagelse for aktindsigt, og har derfor fastholdt afgørelsen. Hermed må det være op til Klagenævnet for Udbud af vurdere graden af aktindsigt. I forlængelse af dette vil Viborg Kommune bemærke, at det af aktindsigtsbegæringen fremsat af Lett Advokatpartnerselskab ikke fremgår, på hvis vegne aktindsigten begæres. Interessen for aktindsigt i de tilbudte produkter, kan derfor ikke veje tungere, end hensynet til konkurrencesituationen på markedet når der end ikke godtgøres en konkret interesse i at kunne benytte kenskabet til produktoplysningerne til at varetage sit behov. Viborg Kommune er af den opfattelse, at interessen for aktindsigt i de tilbudte produkter skal vige for de hensyn, som tilbudsgiverne har i, at oplysningerne ikke kommer til klagerens kendskab, henset til karakteren af disse oplysninger. Der henvises igen til Klagenævnet for Udbuds kendelse af 15. maj Klagenævnet har i anledning af klagen fra Lett Advokatpartnerselskab den 3. maj 2016 forespurgt de berørte tilbudsgivere (OneMed A/S, Abena A/S, Mediq Danmark A/S og Kirstine Hardam A/S), om disse selskaber har yderligere bemærkninger til sagen. Samtidig har klagenævnet anmodet Lett Advokatpartnerselskab om bemærkninger til det,

12 12. som Viborg Kommune har anført i forbindelse med fremsendelsen af klagen. OneMed A/S har ved af 4. maj 2016 oplyst, at selskabet ikke har yderligere bemærkninger. Abena A/S har ved brev af 9. maj 2016 anført følgende: Som Klagenævnet også anfører i sin mail af den 3. maj har Abena A/S allerede afgivet sine kommentarer til Viborg Kommune ved brev af den 3. februar 2016 (fejlagtigt dateret 2015), hvilken skrivelse jeg i det hele skal henvise til. Supplerende skal jeg derudover bemærke; Af Viborg kommunes mail af den 15. februar, der vedlægges som bilag til nærværende brev, fremgår det at følgende blev udeholdt; Udbudsbilag B: omsætning samt omsætning indenfor det udbudte produktområde Udbudsbilag C: kontaktpersoner samt årlige kontraktsummer og antal bevillinger Bilag 7 Tilbudsliste: alle tilbudte produkter og enhedspriser Bilag 8 Samarbejde: specifikke beskrivelser om tilbudte ydelser og tilknyttede ressourcer Tilbudsbrev: specifikke beskrivelser om tilknyttede ressourcer og CV er på ressourcepersoner Dette har Abena A/S tidligere accepteret, og jeg skal derfor i det hele henholde mig til at der ikke gives aktindsigt i de nævnte af Viborg Kommune udeholdte dele. I forbindelse med vurderingen af den indgivne klage, skal klagenævnet særligt tage højde for den generelle markedssituation der gælder indenfor urologi i særdeleshed og sygeplejeprodukter i almindelighed. Dette er således karakteriseret ved en

13 13. meget stærk konkurrencesituation hvor der reelt alene er tre bydere på det danske marked; - Mediq - OneMed - Abena A/S Dette understreges af at der i nærværende udbud alene fremkom udbud fra disse tre, ligesom det samme var/er tilfældet for så vidt angår det netop overståede udbud af sygeplejeprodukter i regi af SKI (det største danske udbud af sygeplejeprodukter). Denne meget intense konkurrencesituation gør at der skal tages mest muligt hensyn til at bevare de forretningshemmeligheder og -fordele Abena A/S har brugt år på at udvikle. Der afgives konstant udbud indenfor områderne urologi hhv. (mere bredt) sygepleje, og her skal fremhæves; Fællesindkøb Fyn urologi - forventes medio maj Tønder/Aabenraa urologi - igangværende Hjørring/Jammerbugt høring på urologi igangværende Komudbud sygepleje - forventes primo juni Bilag 7 Tilbudsliste: Alle tilbudte produkter og enhedspriser Det følger af fast praksis at der ikke oplyses delpriser/enhedspriser. Abena A/S ser ikke at der er grundlag for at afvige denne praksis. Aktindsigt i delpriser vil afsløre fortrolige oplysninger dels for så vidt angår Abenas egen prissætning, dels i forhold til de priser som det er muligt for Abena at opnår ved sine leverandører. For så vidt angår oplysninger om de tilbudte produkter bemærkes særligt at Abena A/S stedse søger at optimere sit produktsortiment, herunder at tilbyde produkter med særlige egenskaber/til særlige priser (special produkter) til de enkelte udbud. Dette er også tilfældet i nærværende udbud, hvor der er

14 14. tilbudt flere produkter særligt produceret og indkøbt til brug for dette udbud, og det er derfor af afgørende betydning for Abena A/S s fremtidige konkurrencesituation at disse oplysninger friholdes. Måtte klagenævnet vælge at der skal ske delvis offentliggørelse, henstilles der til at; Producentnavn, Producentvarenr samt Abenas varenummer undtages fra aktindsigt for samtlige tilbudte produkter. Abena tilbyder i denne forbindelse at ekstrahere de omhandlede bilag, og fremsende disse til Klagenævnet for Udbud. Mediq Danmark A/S har ved af 11. maj 2016 anført følgende: Indledningsvis skal Mediq Danmark A/S præcisere, at vi fastholder vores bemærkninger, som vi afgav til Viborg Kommune d. 16. februar 2016 og som Klagenævnet er i besiddelse af. Herudover ønsker vi at afgive bemærkninger til anmodningen om fuld aktindsigt i de to konkrete bilag 5 og 7 (tilbudslister for hhv. stomi- og urologiprodukter). Efter offentlighedslovens 30, nr. 2, omfatter retten til aktindsigt ikke oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for Mediq Danmark A/S. På denne baggrund anmoder Mediq Danmark A/S om, at der undlades at give aktindsigt i: Bilag 5 Tilbudsliste Stomiprodukter (alle tilbudte produkter og enhedspriser) Bilag 7 kravspecifikation og tilbudsliste urologiprodukter (alle tilbudte produkter og enhedspriser)

15 15. Samlet set er årsagen hertil, at ovenstående oplysninger begge har karakter af forretningsmæssig fortrolig viden, som såfremt de udleveres til tredjemand, vil kunne påføre Mediq Danmark A/S økonomisk skade. Det er således af væsentlig forretningsmæssig betydning for Mediq Danmark A/S, at der ikke gives aktindsigt i disse oplysninger. Såfremt der gives aktindsigt i Mediq Danmark A/S enhedspriser og produktinformationer (nævnte bilag 5 og 7), vil det have økonomiske konsekvenser for Mediq Danmark A/S, både nu og i fremtiden, da den omhandlende branche for stomi- og urologihjælpemidler befinder sig på et stærkt konkurrencepræget marked med få aktører, hvor der løbende gennemføres store udbud og konkurrenceudsættelser. På den baggrund og under hensyntagen til konkurrencesituationen på det omhandlende marked, skal det anføres, at samtlige enhedspriser og tilbudte produkter undtages fra aktindsigt. Kirstine Hardam A/S har ved af 13. maj 2016 anført følgende: Letts klage angår alene spørgsmålet om udlevering af de indsendte tilbudslister - herunder Hardams tilbudsliste - uden angivelse af delpriser, hvorfor jeg i det følgende alene har forholdt mig til denne del af Hardams tilbud. Letts primære argument for, at der skal gives aktindsigt i tilbudslisterne synes at være, at sammensætningen af det tilbudte sortiment ikke har været et konkurrenceparameter under det konkrete udbud afholdt af Jysk Fællesindkøb, idet kontrakttildeling skete på baggrund af underkriterierne Pris, Sortimentsbredde og Samarbejde.

16 16. Det savner dog mening at vurdere den mulige skadevirkning for Hardam ud fra tildelingskriterierne i et allerede gennemført udbud. Det er tværtimod påvirkningen af den fremtidige konkurrence på markedet, der bør vurderes, og i den forbindelse anser Hardam sammensætningen af det tilbudte sortiment som en strategisk og konkurrencefølsom oplysning, idet sammensætningen vil kunne have betydning for fremtidige konkurrenceudsættelser af sådanne kontrakter. Hardams sammensætning af sortimentet er foretaget ud fra Hardams 35 års erfaring med markedet for levering af stomiprodukter til den offentlige sektor. Selvom der i et vist omfang er sammenfald mellem de produkter, som tilbydes af de forskellige leverandører på markedet, afspejler den individuelle sortimentssammensætning Hardams indsigt i og viden om markedet. Sortimentets sammensætning og bredde er således i vidt omfang et såkaldt unique selling point for Hardam og udtryk for Hardams strategiske dispositioner i forhold til eksisterende og potentielle kunder. Hertil kommer, at sortimentssammensætningen rent faktisk har haft betydning for tilbudsevalueringen i det konkrete udbud for i hvert fald underkriteriet Sortimentsbredde. Det fremgår af punkt 9 i Jysk Fællesindkøbs udbudsbetingelser, at evalueringen ville blive foretaget på baggrund af antallet af tilbudte serier inden for de specificerede produktgrupper. Hvis sortimentssammensætningen, som Lett synes at forudsætte, rent faktisk var ensartet for størstedelen af tilbudsgiverne, ville der ikke have været nogen forskel på tilbuddene i forhold til dette underkriterium. En tilbudsgivers mulighed for at optimere sit tilbud i forhold til dette underkriterium afhænger imidlertid af tilbudsgiverens indsigt i og viden om markedet, herunder hvilke produktlinjer der er tilgængelige, og her vil kendskabet til marginale produktlinjer være netop det, der adskiller tilbudsgiverne. Ved at offentliggøre tilbudslisterne og således de forskellige tilbudsgiveres sortimentssammensætning påvirker

17 17. man således muligheden for at adskille sig på dette konkurrenceparameter Der er derfor en reel risiko for, at offentliggørelse af Hardams tilbudsliste vil indebære en konkret og særdeles væsentlig risiko for, at Hardam kan blive påført betydelige tab, herunder i forbindelse med deltagelse i fremtidige udbud. Hardam skal derfor henstille til, at Klagenævnet for Udbud ikke pålægger Viborg Kommune at give Lett aktindsigt i Hardams tilbudslister. Lett Advokatpartnerselskab har ved brev af 18. maj 2016 supplerende anført, at det bør indgå i klagenævnets samlede vurdering, at en så vidtgående adgang som der argumenteres for til at afskære aktindsigt for et helt marked alene fordi der er få aktører på det, ville føre til en markant svækkelse af håndhævelsen af udbudsreglerne, særligt henset til, at en væsentlig del af aktindsigtssager angår muligheden for at føre kontrol med tilbuddenes konditionsmæssighed, bl.a. for så vidt angår den/de tilbudte løsninger. Klagenævnets afgørelse og begrundelse 1. Lovgrundlaget Udgangspunktet efter offentlighedslovens 7 er, at enhver kan forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en myndighed mv. som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. Efter offentlighedslovens 30, nr. 2, omfatter retten til aktindsigt ikke oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, at anmodningen ikke imødekommes. Det er ikke muligt udtømmende at fastlægge, hvilke oplysninger der er omfattet af bestemmelsen i offentlighedslovens 30, nr. 2. Som eksempler på sådanne oplysninger kan dog bl.a. nævnes oplysninger om

18 18. produktionsmetoder, produktionsforhold, forretningsforbindelser, kundelister, forretningsbetingelser, kontraktvilkår, forretningsmæssige strategier og markedsføringstiltag. Endvidere kan nævnes oplysninger om etableringsomkostninger, driftsomkostninger, salgsomkostninger samt oplysninger om en virksomheds regnskaber og økonomiske forhold i øvrigt, herunder dens skattemæssige situation. Der kan herved henvises til betænkning nr. 1510/2009, side 706, som ligger til grund for det lovforslag (L 144 af 7. februar 2013), som offentlighedsloven bygger på. Det fremgår blandt andet af bemærkningerne til lovforslag nr. L 144 af 7. februar 2013 til lov om offentlighed i forvaltningen, at 30, nr. 2, forudsætter, at aktindsigt i oplysningerne må antages at indebære en nærliggende risiko for, at der typisk af konkurrencemæssige grunde påføres den pågældende person eller virksomhed navnlig økonomisk skade af nogen betydning. Yderligere fremgår det, at der vil i forhold til oplysninger, der er omfattet af nr. 2, gælde en klar formodning for, at udlevering af oplysningerne vil indebære en nærliggende risiko for, at virksomheden eller den person, oplysningerne angår, vil lide skade af betydning. I forbindelse med vurderingen heraf bør der ifølge lovbemærkningerne indhentes en udtalelse fra den, oplysningerne angår, for at få belyst risikoen for, at en udlevering af oplysninger om forretningsforhold m.v. vil medføre den nævnte risiko for økonomisk skade. Af offentlighedslovens 34 følger, at hvis de hensyn, der er nævnt i 30-33, kun gør sig gældende for en del af et dokument, skal der meddeles aktindsigt i dokumentets øvrige indhold. Det gælder dog ikke, hvis det vil medføre en prisgivelse af det eller de hensyn, der er nævnt i 30-33, hvis det vil indebære, at der gives en klart vildledende information, eller hvis det resterende indhold i dokumentet ikke har et forståeligt eller sammenhængende indhold. 2. Klagenævnets vurdering af de undtagne oplysninger Klagenævnet har forstået Lett Advokatpartnerselskabs klage således, at den vedrører Viborg Kommunes afslag på aktindsigt i tilbudslister-

19 19. ne på stomi- og urologiprodukter (bilagene 5 og 7), idet der dog ikke klages over, at prisoplysningerne i bilagene er undtaget fra aktindsigt. Tilbudslisterne i bilag 5 indeholder blandt andet oplysninger om produktbeskrivelse, særlige krav og estimeret forbrug i styk. Disse oplysninger er så vidt ses indført i bilaget af Viborg Kommune. På tilsvarende vis indeholder tilbudslisterne i bilag 7 oplysninger om vareprøver, der skal leveres, produktbeskrivelse, kravspecifikation, særlige krav, størrelser og estimeret forbrug i styk. Også disse oplysninger er så vidt ses indført i bilaget af Viborg Kommune. På det foreliggende grundlag er det ikke helt klart, om de pågældende oplysninger er blevet undtaget fra aktindsigt. I det omfang dette imidlertid er tilfældet, skal klagenævnet bemærke, at oplysningerne ikke er af en karakter, der gør det muligt at undtage dem fra aktindsigt efter offentlighedslovens 30, nr. 2. For så vidt angår de øvrige oplysninger i tilbudslisterne i bilagene 5 og 7, som er indført i bilagene af tilbudsgiverne, er der for hver produktserie tale om oplysninger om underpositionsnummer pr. serie, varenavn, producent, producentvarenummer, tilbudsgivers varenummer og priser. Som nævnt vedrører klagen fra Lett Advokatpartnerselskab ikke Viborg Kommunes afslag på aktindsigt i de tilbudte produktpriser. Hvad angår de øvrige oplysninger, kan disse oplysninger efter klagenævnets opfattelse ikke anses for at udgøre oplysninger om forretningshemmeligheder som omhandlet i bestemmelsen i offentlighedslovens 30, nr. 2. Der er herved navnlig lagt vægt på, at der er tale om overordnede oplysninger vedrørende stomi- og urologiprodukter, og at oplysningerne således ikke angår detaljerede forhold om f.eks. produktionsmetoder, produktionsforhold, forretningsbetingelser, kontraktvilkår, markedsføringstiltag eller salgsomkostninger m.v. Det af de berørte tilbudsgivende selskaber Abena A/S, Mediq Danmark A/S og Kirstine Hardam A/S anførte vedrørende sammensæt-

20 20. ningen af produktsortimentet i de afgivne tilbud kan efter klagenævnets opfattelse herefter ikke føre til en anden vurdering. Klagenævnet finder på den baggrund, at Lett Advokatpartnerselskab skal meddeles aktindsigt i de pågældende oplysninger. 3. Klagenævnets afgørelse Klagenævnet finder, at Lett Advokatpartnerselskab skal meddeles yderligere aktindsigt som anført i denne afgørelse. Viborg Kommune skal sende de nævnte oplysninger til Lett Advokatpartnerselskab snarest muligt og senest inden 7 arbejdsdage fra datoen for denne afgørelse. Klagenævnets afgørelse kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Kopi af denne afgørelse er samtidig sendt til Abena A/S, Mediq Danmark A/S, Kirstine Hardam A/S og OneMed A/S. Klagenævnet skal beklage den lange sagsbehandlingstid. f. Kristian Korfits Nielsen landsdommer Johannes Krogsgaard fuldmægtig

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Ankestyrelsens brev til en advokat 2017-41827 Dato: 15-09-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Billund Kommune har den 6. juni 2017 oversendt X advokaters klage af 1. juni 2017 over

Læs mere

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat 2015-21818 Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale Statsforvaltningens brev til en advokat Dato: 08-12- 2015 Henvendelse vedrørende Frederiksberg Kommune om aktindsigt Du har som advokat for

Læs mere

Med kopi til: Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Bandagist-Centret A/S mod Fællesindkøb Fyn. Indledning

Med kopi til: Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Bandagist-Centret A/S mod Fællesindkøb Fyn. Indledning Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]:

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]: Ikke til2014-182202 Ikke berettiget at meddele afslag på aktindsigt i en kontrakt i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, idet den interesse og økonomiske betydning, der for en virksomhed var forbundet

Læs mere

Resumé. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund

Resumé. Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund 17-06- 2015 Statsforvaltningen har fra Syddjurs Kommune den 17. september 2014 modtaget din anmodning om, at Syddjurs Kommunes afgørelse af 15. august 2014 om afslag på aktindsigt i vagtplanerne for plejecenter

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt. Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Ringkøbing-Skjern Kommune Aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en Journalist. 2014-182202 Dato: 18-08- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har rettet henvendelse til

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden. [A]s anmodning om aktindsigt

Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden. [A]s anmodning om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Region Hovedstaden [A]s anmodning om aktindsigt [A] har den 16. november 2018 skrevet til Region Hovedstaden om regionens afgørelse af 16. november 2018 om aktindsigt. Region Hovedstaden

Læs mere

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Ankestyrelsens brev til en borger 2016-90922 Dato: 06-12-2017 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommune om aktindsigt Du har den 9. november 2016 anmodet Ballerup Kommune om at indbringe kommunens afgørelse

Læs mere

Journalnummer januar Vedr.: Damasec IAG JV mod Udenrigsministeriet.

Journalnummer januar Vedr.: Damasec IAG JV mod Udenrigsministeriet. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Advokatfirmaet Birger

Læs mere

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker for tandlæger i Holstebro 18-11- 2009 Rådgivningsfirmaet DentalMæglerne har den 4.

Læs mere

Aktindsigt i udbudssager

Aktindsigt i udbudssager fremtiden starter her... Gode råd om... Aktindsigt i udbudssager INDHOLD Indledning 3 Forskellige regler om aktindsigt 4 Udbudsloven 4 Forvaltningsloven 5 Offentlighedsloven 5 Øvrige regler om aktindsigt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0021118 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen, Lars Tolstrup) 17. juni 2010 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod Odense Kommune,

Læs mere

Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt

Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Region Syddanmark Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt 25. september 2018 Region Syddanmark har den 30. august 2018 indbragt [A]s klage over regionens afgørelse

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens opfattelse. Sagens baggrund Desuden har Køge Kommune ikke taget stilling til, om samarbejdskontrakten med bilag indeholder oplysninger, der er ekstraheringspligtige i medfør af offentlighedslovens 34, eller om kontrakten eller dele

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0033683 (Erik P. Bentzen) 8. juli 2014 K E N D E L S E aktindsigt Computerworld Denmark (selv) mod Statens It (Kammeradvokaten ved advokat Tom Holsøe) I efteråret 2012

Læs mere

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup

JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven Agedrup JOHN G. CONSULT ApS Att.: Johnny K. Olesen Pærehaven 12 5320 Agedrup 2016-52659 Dato: 10-10-2016 Henvendelse vedrørende Region Nordjylland om aktindsigt Du har den 25. juni 2016 meddelt Region Nordjylland,

Læs mere

Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester. 26. februar 2018

Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester. 26. februar 2018 2018-7 Afslag på aktindsigt i Det Kongelige Teaters honorar til orkester Det Kongelige Teater gav en borger aktindsigt i en samarbejdsaftale mellem teatret og et orkester, men undtog oplysninger om orkestrets

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energitilsynet (j.nr. [XXX]) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Aktindsigt i kontrakt. Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Aktindsigt i kontrakt. Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Aktindsigt i kontrakt Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-182202 Dato:28-01- 2016 Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Dagbladet Ringkøbing-Skjern har ved e-mail af 30. september

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035426 (Poul Holm, Henrik Fausing) 2. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035426 (Poul Holm, Henrik Fausing) 2. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035426 (Poul Holm, Henrik Fausing) 2. maj 2014 K E N D E L S E Eurographic Danmark A/S (selv) mod Ministeriet for Børn og Undervisning (Kammeradvokaten v/ advokat Thomas

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 13. december 2007 til en borger: Den 13. december 2007 Statsforvaltningen Sjælland, det kommunale Tilsyn, har via Beskæftigelsesnævnet, modtaget Deres mail af 26. august 2007,

Læs mere

Radio 24syv s anmodning om aktindsigt

Radio 24syv s anmodning om aktindsigt Ankestyrelsens brev til Kolding Kommune Radio 24syv s anmodning om aktindsigt 2. november 2018 Nyhedschef [A] har på vegne af Radio 24syv den 7. september 2018 klaget til Kolding Kommune over kommunens

Læs mere

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger.

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger. Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde Statsforvaltningens brev til en borger. 2015-7436 Dato: 08-12- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Morsø Kommune om aktindsigt

Læs mere

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V

RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V RenoSam Vesterbrogade 24, 2. tv. 1620 København V Klage over Energistyrelsens afgørelse af 16. oktober 2008 vedrørende delvis afslag på aktindsigt i ansøgninger om udvidelse/fornyelse af forbrændingskapacitet

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ankestyrelsens brev til en virksomhed 2017-45299 Dato: 14-11-2017 Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ishøj Kommune har på A s foranledning den 28. juni 2017 sendt sagen vedrørende kommunens afgørelse

Læs mere

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til.

Resume: Statsforvaltningen skal anmode Region Sjælland om at oplyse, hvad udtalelsen giver regionen anledning til. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 og 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende

Læs mere

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv.

vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. vering af oplysningerne vil medføre væsentlig økonomisk skade for myndigheden selv. Derudover bemærkes det, at nogle af de hensyn, som i forbindelse med sin vurdering af spørgsmålet om meroffentlighed

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0036379 (Mette Langborg) 5. maj 2014 K E N D E L S E aktindsigt Dansk Byggeri (advokat Johan Iversen Møller, København) mod Sønderborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben,

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark

AFGØRELSE i sag om Miljøcenter Århus afslag på aktindsigt - AarhusKarlshamn A/S Denmark Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. december 2012 J.nr.: NMK-810-00029 (tidl. MKN-400-00045) Ref.: Flemming Krog Bjerre, FLEKB-NMKN AFGØRELSE i sag om Miljøcenter

Læs mere

Journalnummer 2014-0038271 31. oktober 2014. Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Falck Danmark A/S mod Region Syddanmark.

Journalnummer 2014-0038271 31. oktober 2014. Vedr.: Klage over afgørelse om aktindsigt Falck Danmark A/S mod Region Syddanmark. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen])

Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune. [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) Ankestyrelsens brev til Sønderborg Kommune [XX]s anmodning om aktindsigt (kommunens sagsnr. [sagsnr. udeladt af Ankestyrelsen]) 19. september 2018 [XX] har den 1. august 2018 klaget til Ankestyrelsen over

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening 12-04- 2011 Fagligt Fælles Forbund (3F) Kolding har i brev af 19. marts 2010 klaget over Kolding Kommunes afslag på aktindsigt i partnerskabsaftalen

Læs mere

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt

Vedr. Din fornyede henvendelse om aktindsigt Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Odsherred Kommune ikke med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold kommunen har anført, kan undtage de pågældende prisoplysninger

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8221 (Kirsten Thorup) 18. november 2014 K E N D E L S E AV Form A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Skive Kommune (advokat Henrik Holtse, København) Klagenævnet har

Læs mere

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt

Afgørelse - Klage over Energitilsynets afgørelse af 30. april 2013 om delvist afslag på aktindsigt Allerød Kommune Teknik & Drift Bjarkesvej 2 3450 Allerød Sendt pr. e-mail til kommunen@alleroed.dk og flemming.kjolstadlarsen@alleroed.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon.

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende oplysninger om indkøbspris

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et rådgivningsfirma Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til et rådgivningsfirma Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til et rådgivningsfirma 2016-48312 Dato: 07-10-2016 Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Fredericia Kommune har den 14. juni 2016 videresendt XX s klage over afslag på

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. 25-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i lejekontrakt

Læs mere

Aktindsigt i udbudssager

Aktindsigt i udbudssager IKA foreningen af offentlige indkøbere den 16. juni 2011 Retsgrundlaget med kendelser og eksempler fra praksis v/morten Kroon Advokat (H), Partner Udbudsdirektivets artikel 6 Side 2 1. Viger for: (1) bestemmelser

Læs mere

Aktindsigt i sag om spildevandsudledning

Aktindsigt i sag om spildevandsudledning Aktindsigt i sag om spildevandsudledning Miljøstyrelsen afslog under henvisning til offentlighedslovens 2, stk. 1, nr. 2, at udlevere oplysninger om navne og mængde på nogle kemiske stoffer, der var omfattet

Læs mere

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage,

Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, Resumé: Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke giver statsforvaltningen grundlag for at antage, at Køge Kommune har en forkert forståelse af bestemmelsen i offentlighedslovens

Læs mere

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte:

Ved skrivelse af 6. maj 1998 traf Finanstilsynet afgørelse vedrørende begæringen om aktindsigt, idet man bl.a. anførte: Kendelse af 13. april 1999. 98-97.064 og 98-140.221. Aktindsigt nægtet. Bank- og sparekasselovens 50. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Tidligere direktør i A-bank K har ved skrivelser af

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et firma Henvendelse vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens brev til et firma Henvendelse vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens brev til et firma 2015-44795 Dato: 01-02-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 26. juni 2015 på vegne af firma X klaget over Region Hovedstadens afgørelse af 25. juni 2015

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk. Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017

Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk. Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017 Kort & GIS J.nr. 16-560-000011 Ref. SANESK Den 6. januar 2017 Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017 Indhold 1. Indledning... 1 2. Betingelser...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024699 (Poul Holm) 2. september 2011 K E N D E L S E GE Healthcare Danmark A/S (advokat Søren Hilbert, København) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Århus) Denne

Læs mere

Odense og Co er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner.

Odense og Co er et partnerskab mellem Odense Kommune, det private erhvervsliv og offentlige institutioner. Statsforvaltningens brev til en borger 2016-53180 Dato: 14-03-2017 Tilsynet Henvendelse vedrørende Odense Kommune om aktindsigt Du har den 3. juli 2016 meddelt Odense Kommune, at du ønsker at påklage kommunens

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL-1-2015 Tagpapbranchens Oplysningsråd (advokat Jørgen Lykkegård) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (specialkonsulent Cecilie

Læs mere

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud.

Københavns Kommune offentliggør kontrakten ved en offentlig annonce på www.kk.dk/udbud. Udbudsbetingelser vedrørende annoncering af Tour de SUF Sundheds- og Omsorgsforvaltningen annoncerer her kontrakt om opgaver vedrørende gennemførelse af personalefest den 21. september 2012 - Tour de SUF

Læs mere

Klagenævnet for Udbud Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: mail: - Internet-adresse:

Klagenævnet for Udbud Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: mail: - Internet-adresse: Klagenævnet for Udbud Adresse: Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Bird & Bird Advokatpartnerselskab Att.: Advokat Maria Haugaard

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021892 (Niels Feilberg Jørgensen, Niels Sørensen, Jørgen Egholm) 26. oktober 2010 K E N D E L S E Hounisens Laboratorieudstyr A/S (advokat Niels Lomborg, Århus) mod Region

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 97-158.726

Klagenævnet for Udbud 97-158.726 Klagenævnet for Udbud 97-158.726 (Carsten Haubek, Tage M. Iversen, Wayne Jensen) 17. oktober 1997 Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service (advokat Henrik Uldal, Frederiksberg) mod Tårnby

Læs mere

Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes

Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes Aktindsigt i redegørelse fra kreditforeninger i sag om foreningernes EDB-samarbejde Boligstyrelsen og Boligministeriet afslog under henvisning til forvaltningslovens 15, stk. 1, at meddele aktindsigt i

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: Østkraft Net A/S Energitilsynet (j.nr. 14/10249) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed...

UDBUDSBETINGELSER. 1. Indledning... 2. 2. Udbuddets formål... 2. 3. Ordregivende myndighed... 2. 4. Udbudsmateriale... 3. 5. Fortrolighed... UDBUDSBETINGELSER Indhold 1. Indledning... 2 2. Udbuddets formål... 2 3. Ordregivende myndighed... 2 3.1. Afdeling og kontaktperson... 2 4. Udbudsmateriale... 3 5. Fortrolighed... 4 6. Tidsplan... 4 7.

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsyn med kommunerne.

Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens 47 fører tilsyn med kommunerne. 2014-188910 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 14-07-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 12. maj 2016 rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. Til: [XXX] Energistyrelsen (sagsnr. XXX) Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt 2016-22035 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 01-06-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Sønderborg Kommunes afgørelse om delvis aktindsigt Du har som journalist på JydskeVestKysten den 7.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022788 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen, Michael Jacobsen) 30. maj 2011 K E N D E L S E Konsortiet Rosendahls, Schultz Grafisk A/S og Rosendahls A/S print-design-media

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt

Henvendelse om aktindsigt Hjørring Kommune Springvandspladsen 5 Rådhuset 9800 Hjørring Henvendelse om aktindsigt 20. december 2018 Vedr. jeres sagsnummer: 02.11.00-A53-8-16 Att.: Byrådet i Hjørring Kommune Ankestyrelsen har i en

Læs mere

Udbudsbetingelser. Projektnavn: Udskiftning af plastkædeskrabere i 3 rektangulære forklaringstanke på Helsingør Renseanlæg

Udbudsbetingelser. Projektnavn: Udskiftning af plastkædeskrabere i 3 rektangulære forklaringstanke på Helsingør Renseanlæg Projektnavn: Udskiftning af plastkædeskrabere i 3 rektangulære forklaringstanke på Helsingør Renseanlæg Bygherre: Forsyning Helsingør A/S Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1 Ordregivende myndighed... 3 2

Læs mere

teleradiologiske undersøgelser

teleradiologiske undersøgelser Indkøb af teleradiologiske undersøgelser til Sygehus Lillebælt, Kolding Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse 1 Indkøbet og Indkøbets omfang... 3 2 Ordregivers kontaktoplysninger... 4 3 Annonceringsmateriale...

Læs mere

En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud afgivet i forbindelse med salget af aktier i DONG.

En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud afgivet i forbindelse med salget af aktier i DONG. 2016-54 Tilbud afgivet i forbindelse med salg af aktier i DONG kunne undtages fra aktindsigt (offentlighedslovens 30, nr. 2) 28. november 2016 En journalist anmodede Finansministeriet om aktindsigt i tilbud

Læs mere

4-3. Aktindsigt i oplysninger om Københavns Kommunes udgifter til graffitikonsulent

4-3. Aktindsigt i oplysninger om Københavns Kommunes udgifter til graffitikonsulent 4-3. Aktindsigt i oplysninger om Københavns Kommunes udgifter til graffitikonsulent 11241.2 Undtagne dokumenter En journalist klagede til ombudsmanden over Københavns Kommunes afslag på aktindsigt i fakturaer

Læs mere

AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE

AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE AKTINDSIGT OG UDBUDSREGLERNE Dansk Forening for Udbudsret - Medlemsmøde den 23. maj 2013 Jesper Kaltoft, partner RETSGRUNDLAGET UBD artikel 6 og FVD artikel 13 Ordregiver må ikke offentliggøre oplysninger,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til Region. Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387

Statsforvaltningens brev til Region. Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387 2015-71331 Statsforvaltningens brev til Region Syddanmark Dato: 31-10-2016 Vedrørende Region Syddanmarks sagsbehandlingstid regionens sagsnr. 16/15387 Statsforvaltningen har den 13. juli 2016 anmodet Region

Læs mere

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven

Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Spørgsmålet om anvendelse af forvaltningsloven Det bemærkes indledningsvis, at Statsforvaltningen er enig med Kommune i, at din anmodning om aktindsigt skal behandles efter offentlighedslovens bestemmelser

Læs mere

UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER

UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER DATO: 23.2.2015 Sags nr. 2014-0240583 Dokument nr. 2014-0240583-1 OFFENTLIGT UDBUD Udbudsbetingelser Asfaltudlægger

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en advokat

Statsforvaltningens brev til en advokat Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-31278 Dato: 10-10-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Du har den 6. april 2016 meddelt Region Syddanmark, at du ønsker at klage

Læs mere

Er revisionserklæringen modtaget fra Epic og hvornår? Hvis den er modtaget vil vi gerne have aktindsigt og derfor modtage den til gennemlæsning.

Er revisionserklæringen modtaget fra Epic og hvornår? Hvis den er modtaget vil vi gerne have aktindsigt og derfor modtage den til gennemlæsning. POLITIKERSPØRGSMÅL Journal-nr.: 18038947 Dato: 21. august 2018 Spørgsmål nr.: 125-18 Dato: 10. august 2018 Stillet af: Niels Høiby og Jakob Rosenberg Besvarelse udsendt den: 21. august 2018 Spørgsmål:

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 19. juni 2009 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Slagslunde Fjernvarmelaug over Energitilsynet

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab. 20. februar 2018

Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab. 20. februar 2018 2018-6 Afslag på aktindsigt i honorar for indtaling af højtalerudkald til trafikselskab Et trafikselskab gav en journalist afslag på aktindsigt i størrelsen af det honorar, som et produktionsselskab modtog

Læs mere

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser

Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Miljøstyrelsens Rammeaftale på affaldsfaglige konsulentydelser og -bistand Bilag 3a: Miniudbudsbetingelser Delaftale 5 Tværgående affaldsfaglige konsulentydelser Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Annonceringsbetingelser offentlig annoncering Juli 2015. Udlejning af cykelværksted. til. Syddansk Universitet

Annonceringsbetingelser offentlig annoncering Juli 2015. Udlejning af cykelværksted. til. Syddansk Universitet Annonceringsbetingelser offentlig annoncering Juli 2015 Udlejning af cykelværksted til Syddansk Universitet 1 Indhold 1. Den ordregivende myndighed... 3 2. Annonceringens omfang... 3 2.1. BAGGRUND OG FORMÅL

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00736 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 8. december 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00736 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 8. december 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00736 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 8. december 2017 K E N D E L S E ReTec Miljø ApS (advokat Stephan Ravn Berg, Vojens) mod I/S AffaldPlus (advokat Niels Thestrup,

Læs mere

2. Udbudsmaterialet Om det samlede udbudsmateriales bestanddele henvises til udbudsbekendtgørelsen.

2. Udbudsmaterialet Om det samlede udbudsmateriales bestanddele henvises til udbudsbekendtgørelsen. NOTAT Dato: 2008-07-16 Kontor: Integration J.nr.: 2005/5089-36 Sagsbeh.: PVV Fil-navn: Udbudsbetingelser Udbudsbetingelser for evaluering af projekterne i puljen Udvikling af it-baserede danskundervisningsprogrammer

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune Statsforvaltningens brev til en borger 2015-25948 Dato: 24-06-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt i Hørsholm Kommune I forlængelse af Statsforvaltningens udtalelse af 16. oktober 2015 har Hørsholm Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Du har ved brev af 11. juli 2008 på vegne af Fredericia Skibsværft A/S rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven 2008-06-17. Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke var berettiget til at afslå anmodning om aktindsigt i dokumenter vedrørende

Læs mere

Landsforeningen X Att.: Sekretariatsleder Y

Landsforeningen X Att.: Sekretariatsleder Y Landsforeningen X Att.: Sekretariatsleder Y 21. september 2009 I brev af 26. februar 2009 til Statsforvaltningen Nordjylland anførte du på vegne af Landsforeningen X, at Z Kommune ikke havde overholdt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer og muligheder for beskæftigelse og uddannelse.

Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer og muligheder for beskæftigelse og uddannelse. NOTAT Dato: 27. juni 2007 Kontor: Beskæftigelse og uddannelse J.nr.: 3853 Sagsbeh.: KNY Fil-navn: Udbudsbetingelser Udbudsbetingelser for udbud af undersøgelse af selvforsørgede indvandrerkvinders barrierer

Læs mere

Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr A

Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr A Ankestyrelsens brev til Horsens Kommune Henvendelse om aktindsigt hos Horsens Kommune kommunens sagsnr. 82.02.00-A53-4-18 5. september 2018 Horsens Kommune har den 10. august 2018 indbragt [borgers navn

Læs mere

Afgørelse om anmodning om aktindsigt

Afgørelse om anmodning om aktindsigt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 152 Offentligt Afgørelse om anmodning om aktindsigt 5. november 2018 Varme J. nr. 18/17356 MDCL RESUMÉ Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/00982 (Erik P. Bentzen, Grith Skovgaard Ølykke) 23. juni 2017 K E N D E L S E MultiLine A/S (advokat Thomas Thorup Larsen, København) mod Furesø Kommune (advokat Sune Troels

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Afslag på aktindsigt i intern i Udlændinge- og Integrationsministeriet

Afslag på aktindsigt i intern  i Udlændinge- og Integrationsministeriet Radio24syv Att.: Jeppe Findalen Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V Sendt til jetf@radio24syv.dk Afslag på aktindsigt i intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jeg har nu foretaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2

Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2 Betingelser for tilbudsindhentning Syddjurs Kommune, version 2 Indhentning af tilbud på beskæftigelsesfremmende indsats 1. Vejledning og jobsøgningsforløb i.h.t. Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats kap.

Læs mere