Grundvand og drikkevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundvand og drikkevand Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet"

Transkript

1 Grundvand og drikkevand 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 11. juni 2008

2

3 3 Grundvand og drikkevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler grundvand og drikkevand for 5. sporløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg i Roskilde. Det er udarbejdet i efteråret 2007/foråret 2008 af NIRAS som en del af Trafikstyrelsens København-Ringsted projekt. Fagnotatet udgør sammen med en række øvrige fagnotater det samlede, tekniske grundlag for projektet, og dette er samtidig udgangspunkt for indholdet i projektets høringsudgave af miljøredegørelsen. Fagnotatet er også tilgængeligt på Trafikstyrelsens hjemmeside. Jan Schneider-Tilli, projektleder.

4

5 5 Grundvand og drikkevand Indhold Indhold Indledning 7 Ikke teknisk resumé 9 Metoder for undersøgelserne 11 Eksisterende forhold 13 Geologi 13 Drikkevandsinteresser 14 Indsatsområder 14 Grundvandsmagasiner 15 Dæklag/sårbarhed 15 Vandindvinding/vandværker 16 Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i anlægsfasen 17 Grundløsning inkl. løsningsmuligheder 17 Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i driftsfasen 19 Grundløsning inkl. løsningsmuligheder 19 0-alternativet 21 Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne 23 Referencer 25 Bilag 27

6

7 7 Grundvand og drikkevand Indledning Indledning Nærværende notat omhandler resultaterne af en undersøgelse af grundvands- og drikkevandsforhold i forbindelse med etablering af et vendesporsanlæg i Roskilde. I notatet er der foretaget en beskrivelse af områdets geologiske opbygning, drikkevandsinteresserne i området, indsatsområder og grundvandsmagasiner samt deres sårbarhed over for forurening. Der er desuden lavet en oversigt over vandværker og vandindvinding i området. Herefter er der foretaget vurderinger af de mulige miljøkonsekvenser for grundvandet i henholdsvis anlægs- og driftsfasen. Endelig er der stillet forslag til forebyggende foranstaltninger og til dels også afværgeforanstaltninger mod jordog grundvandsforurening. Følgende løsninger behandles i fagnotatet: Grundløsning: Løsningsmulighed: Vende- og opstillingsspor til 180 m lange tog (forberedt for station, men uden station). Station ved vendesporet i Roskilde. Vende- og opstillingsspor til 180 m lange tog med perroner (Der etableres endvidere stationsbygning, parkerings- og vejanlæg samt spormæssig forbindelse til Roskilde Station i form af et ekstra spor mellem vendesporsanlægget og Roskilde Station). Løsningsmulighed: Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde. Vende- og opstillingsspor til 320 m lange tog med perroner og forbindelse til Lille Syd Banen. Løsningen går under Holbækmotorvejen, og der etableres stationsbygning, parkerings- og vejanlæg syd for Holbækmotorvejen samt spormæssig forbindelse til Roskilde Station. Påvirkninger fra grundløsningen er vurderet grundigt, mens påvirkninger fra løsningsmulighederne er kommenteret, såfremt det skønnes, at der er væsentlige ændringer i påvirkningerne i forhold til grundløsningen. Fagnotatet vil indgå som baggrundsmateriale for en miljøredegørelse for udbygning af den eksisterende jernbane mellem København og Ringsted, der forventes i offentlig høring i efteråret 2008.

8

9 9 Grundvand og drikkevand Ikke teknisk resumé Ikke teknisk resumé Undersøgelsen er gennemført med henblik på at vurdere risikoen over for grundvand og vandindvindingsinteresser ved anlæg og drift af et nyt vendesporsanlæg ved Roskilde. Den vestlige del af undersøgelsesområdet ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser (OSD-område), mens den østlige del af undersøgelsesområdet ligger i et område med drikkevandsinteresse. I OSDområder gælder det, at alt grundvand skal beskyttes af hensyn til den fremtidige drikkevandsforsyning. Kildepladszoner er områder omkring større vandindvindinger, som er særlig højt prioriterede med hensyn til grundvandsbeskyttelse. Der er ingen kildepladszoner inden for undersøgelseskorridoren. I området findes et nedre, sammenhængende primært grundvandsmagasin i bryozokalk af danien alder. Den naturlige beskyttelse af grundvandet i bryozokalken er generel god. I de overliggende kvartære istidsaflejringer findes et sammenhængende regionalt sandmagasin. Den naturlige beskyttelse af dette grundvandsmagasin er mindre god, da dæklaget over sandlaget har begrænset tykkelse. Generelt sker der ingen større vandindvinding fra de to grundvandsmagasiner inden for undersøgelsesområdet. Drikkevandsindvinding Undersøgelsesområdet skærer indvindingsoplandet til Sct. Hans Hospitals indvinding. Der er ingen private enkeltindvindinger inden for undersøgelsesområdet. Projektet vurderes ikke at medføre behov for sløjfning indvindingsboringer. Spild I forbindelse med anlægsprojektet afgraves en stor del af det beskyttende dæklag, hvorved områdets grundvandsmagasiner bliver mere sårbare. For at beskytte grundvandsressourcen vil der blive stillet krav til entreprenøren om placering af midlertidige arbejdsområder samt særlige foranstaltninger for at undgå spild med olie og lignende. For drift af banen skal der udarbejdes en beredskabsplan, der skal anvendes ved spildhændelser og ulykker. Det vurderes, at den almindelige drift af jernbanen ikke har indflydelse på grundvandsforholdene eller grundvandsindvindingen, da påvirkningen fra det diffuse oliespild samt renholdelse med pesticider vurderes at være begrænset. Grundvandssænkning Anlægsteknisk vurderes projektet ikke at give anledning til problemer i forhold til grundvandet i kalkmagasinet. Vendesporsanlægget vurderes at kunne påvirke grundvandsmagasinet i det kvartære sandlag, da store dele af anlægget skal ligge 4-7 m under terræn. Noget af de beskyttende dæklag skal således afgraves, hvilket betyder, at sandmagasinet bliver mere sårbart. Der er relativt stor usikkerhed omkring koten for grundvandsspejlet i sandmagasinet, og der bør derfor i forbindelse med den videre projektering gennemføres en detailundersøgelse af grundvandsforholdene, herunder en vurdering af, om der skal gennemføres grundvandssænkninger i hhv. anlæg- og

10 10 Grundvand og drikkevand Ikke teknisk resumé driftsfasen. I forbindelse med den videre projektering vil det blive undersøgt, om anlægget kan udføres i en tæt betonkonstruktion, således at en eventuel permanent grundvandssænkning ikke bliver nødvendig.

11 11 Grundvand og drikkevand Metoder for undersøgelserne Metoder for undersøgelserne Den geologiske og hydrogeologiske beskrivelse er baseret på eksisterende geologiske og hydrogeologiske modeller /ref. 1/ og /ref. 2/ samt på baggrund af andre tilgængelige data som Danmarks Miljøportal /ref. 4/, boringer i GEUS boringsdatabase PC-Jupiter /ref. 5/ samt geotekniske boringer udleveret af Trafikstyrelsen. Grundvands- og drikkevandsforholdene er beskrevet på baggrund af indsatsplankortlægninger, regionplaner, kortdata samt tilgængelige skriftlige kilder og rapporter /ref. 1-5/ samt filtersatte geotekniske boringer udleveret af Trafikstyrelsen. Koter er angivet i DVR 90.

12

13 13 Grundvand og drikkevand Eksisterende forhold Eksisterende forhold Geologi Geologien udgøres i området overordnet af prækvartære aflejringer (bryozokalk, mergel og grønsandskalk) og herover kvartære aflejringer (istidsaflejringer) opbygget af ler, sand og grus, som skitseret i figur 1. Prækvartæret Bryozokalken, af Danien alder, som er den dybeste registrerede geologiske enhed, findes i området ved Roskilde fra omkring 100 meters dybde og nedefter. Bryozokalken overlejres af marine lerede og sandede mergelaflejringer og grønsandskalk af palæocæn alder. Aflejringerne påtræffes omkring kote -10 til -60 og har en mægtighed på omkring 45 meter. Figur 1: Geologisk skitseprofil. Kvartæret De prækvartære aflejringer er overlejret af istidsaflejringer hovedsageligt dannet under den seneste istid. Under denne istid har der været omkring fire hovedisfremstød, som hver har aflejret moræneler i forskelligt omfang i forskellige geografiske områder. I de isfrie perioder er der stedvist afsat smeltevandsaflejringer i form af sand og grus. Mægtigheden af de kvartære aflejringer i undersøgelsesområdet er omkring 55 meter. Aflejringerne består nederst af et morænelerslag på omkring 25 meters tykkelse. Herover findes et smeltevandssandlag med en mægtighed på omkring meter /ref. 1, 2 og 5/, der er overlejret af et morænedæklag (moræneler og morænesand) med en mægtighed på omkring 7-20 meter. I det nederste morænelerslag kan der forekomme yderligere et smeltevandssandlag, dog med mindre mægtighed samt begrænset udbredelse.

14 14 Grundvand og drikkevand Eksisterende forhold Generelt er der meget få dybe boringer ved undersøgelsesområdet, og da de kvartære enheder kan variere meget i tykkelse og dybde over korte afstande, er den geologiske beskrivelse behæftet med en vis usikkerhed. Drikkevandsinteresser Den østlige halvdel af undersøgelsesområdet ligger inden for et område med almindelige drikkevandsinteresser (OD), mens den vestlige halvdel er beliggende i område med særlig drikkevandsinteresse (OSD) /ref. 4/. På kortbilag 1 er OSD identisk med området udlagt til indsatsområde, mens den resterende del af kortet er beliggende i OD. OD-områder er områder, hvor den generelle grundvandsbeskyttelse skal opretholdes, og det skal i videst muligt omfang sikres, at der er en tilstrækkelig uforurenet og velbeskyttet grundvandsressource. I disse områder kan særlige grundvandstruende aktiviteter og anlæg kun etableres på skærpede vilkår. OSD-områder er områder, hvor alt grundvand skal beskyttes af hensyn til den fremtidige drikkevandsforsyning. Dette indebærer blandt andet, at nuværende arealanvendelser ikke må ændres, hvis ændringen kan føre til forringet grundvandskvalitet. Da de fleste områder i Midt- og Østsjælland er udpeget som OSD-områder, betyder det principielt, at grundvandet alle steder skal beskyttes af hensyn til den fremtidige drikkevandsforsyning. Dette indebærer blandt andet, at nuværende arealanvendelser ikke må ændres, hvis ændringen vil medføre forringet grundvandskvalitet. Myndighederne har dog vurderet, at det ikke er realistisk at håndhæve dette inden for så stort et område, hvorfor der er foretaget en graduering af OSD-områderne ved udpegning af kildepladszoner. Kildepladszoner er områder, som er højt prioriterede med hensyn til grundvandsbeskyttelse og er udpeget omkring større vandindvindinger. Kildepladszonerne har til formål at beskytte nærområdet ved vandindvindingsboringerne mod forurening. Inden for kildepladszoner må der som hovedregel hverken placeres grundvandstruende eller særligt grundvandstruende aktiviteter og anlæg. Myndighederne kan kun tillade særligt grundvandstruende og/eller grundvandstruende aktiviteter inden for kildepladszoner, hvis det på baggrund af en konkret, lokalspecifik risikovurdering kan godtgøres, at der ikke vil være risiko for forurening af grundvandet. Der er ingen kildepladszoner inden for undersøgelseskorridoren, men kildepladszonen til Vestermark Vandværk ligger tæt herpå, jf. kortbilag 2. Indsatsområder For at sikre drikkevandskvaliteten i fremtiden blev der i 1999 blandt andet udpeget særligt prioriterede indsatsområder. Begrebet indsatsområder omfatter de områder, der vurderes at være de vigtigste nuværende og fremtidige vandindvindingsområder, hvori der skal iværksættes en særlig indsats for beskyttelse af grundvand. Indsatsplaner er et centralt værkstøj, der skal sikre, at grundvandet beskyttes. I en indsatsplan beskrives alle de nødvendige tiltag, som bør gennemføres for at sikre grundvandsressourcen, herunder hvem der skal gennemføre de enkelte tiltag, og hvornår de skal gennemføres. De fleste tiltag i en indsatsplan bygger på frivillighed fra de involverede parter som bl.a. er vandværkerne, landbrugsorganisationer og andre interessenter. Undersøgelsesområdet skæres af indsatsområde Lejre Nord (kortbilag 1). Kortlægningen i dette indsatsområde er endnu ikke tilendebragt, og der er derfor ikke udarbejdet indsatsplaner.

15 15 Grundvand og drikkevand Eksisterende forhold Når der foreligger en indsatsplan, skal det vurderes, om planen omfatter indsatser, som har betydning for baneanlægget. Grundvandsmagasiner Primære grundvandsmagasiner I området udgøres det primære grundvandsmagasin af bryozokalken. Generelt sker der dog ingen større vandindvinding fra magasinet inden for undersøgelsesområdet. Det primære kalkmagasin er spændt, og det kvartære magasin er frit. Strømningsretningen i det primære kalkmagasin er i nordlig retning, og jf. det eksisterende potentialkort findes grundvandspotentialet i kote +25 til +28 (se kortbilag 2). Potentialekortet er dog behæftet med nogen usikkerhed, da der ikke foreligger oplysninger om hvilke filtre der danner grundlaget for potentialekortet /ref. 2/, dvs. om filtersætningen er sket i bryozokalken eller i det regionale kvartære sandmagasin (se under sekundære grundvandsmagasiner). Sekundære grundvandsmagasiner I området findes et regionalt sammenhængende kvartært sandmagasin. Der er ingen hydraulisk kontakt mellem dette magasin og det primære kalkmagasin. Generelt sker der ingen større vandindvinding fra sandmagasinet inden for undersøgelsesområdet. På baggrund af filtersatte boringer placeret uden for undersøgelsesområdet samt filtersatte geotekniske boringer inden for undersøgelsesområdet forventes koten for grundvandspotentialet for det kvartære sandmagasin at ligge noget højere end det primære kalkmagasin, omkring kote +30 til +35. Potentialeforholdene indikerer således, at der generelt er nedadrettet vandtryk i det kvartære magasin. Herudover findes generelt meget få oplysninger om tilstedeværelse af sekundære grundvandsmagasiner i undersøgelsesområdet. Banedanmark har tidligere udført en del geotekniske boringer langs de eksisterende spor i området, og der er kun påtruffet terrænnært grundvand i et fåtal af disse. I enkelte boringer er der påvist et terrænnært grundvandsspejl omkring kote På baggrund af det foreliggende datagrundlag (i.e. geotekniske boringer og PC- Jupiter boringer) kan det ikke udelukkes, at der ved anlægsarbejder kan påtræffes grundvand. Dæklag/sårbarhed Områder, hvor der er mindre end 15 meter kumuleret ikke-iltet ler over det underliggende grundvandsmagasin, anses generelt for at være sårbare over for nedsivning af forurenede stoffer. Lerlagenes beskyttende effekt over for nedsivning af forurenende stoffer til grundvandsmagasinet afhænger dog af de tilstedeværende lerlags hydrauliske ledningsevne som f.eks. er højere, hvis der er sprækker i leret. Definitionen af sårbarheden er derfor noget mere kompleks. I området er kalkmagasinet spændt. Et spændt magasin er ikke så sårbart over for nedsivning som et frit magasin. Der er dog en nedadrettet gradient imellem det primære kalkmagasin og det regionale sekundære sandmagasin. Dæklagstykkelsen over grundvandsmagasinet i bryozokalken varierer meget inden for undersøgelsesområdet, men vurderes at være mere end 25 m, hvilket betyder, at der er en generel god beskyttelse af dette magasin. Dæklaget over det kvartære sandmagasin er på baggrund af boringer i områder bestemt til 7-20 meter. Det vurderes på dette grundlag, at der er en ringe til god beskyttelse af sandmagasinet over for forurening med miljøfremmede stoffer og

16 16 Grundvand og drikkevand Eksisterende forhold nitrat. Dæklagstykkelsen over det regionale sekundære sandmagasin fremgår af kortbilag 3. Vandindvinding/vandværker Undersøgelsesområdet skærer indvindingsoplandet til Sct. Hans Hospitals indvinding og ligger tæt ved kildepladszonen til Vestermark Vandværk (se kortbilag 2). Det fremgår af kortbilag 2, at der er nogen usikkerhed omkring placeringen af indvindingsoplandet til Sct. Hans Hospital, da dette ikke stemmer overens med det målte potentiale. Der er ingen private enkeltindvindinger inden for undersøgelsesområdet. Større indvindinger er placeret syd for området.

17 17 Grundvand og drikkevand Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i anlægsfasen Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i anlægsfasen Grundløsning inkl. løsningsmuligheder Spild Ved gennemførelsen af anlægsprojektet er der risiko for, at der kan forekomme spildhændelser med olieprodukter fra entreprenørmaskiner i forbindelse med sprængte hydraulikslanger eller ved tankning fra entreprenørtanke. Under anlægsarbejdet etableres en række midlertidige arbejdspladser og skurbyer. I tilknytning til arbejdspladsarealerne vil der være oplag af brændstof og andre kemikalier. Det er vigtigt, at specielt oplagringen af brændstof til entreprenørmaskinerne og håndteringen af mobile entreprenørtanke samt tankning sker uden risiko for spild til jorden og i henhold til Roskilde Kommunes regler herfor. Erfaringer fra lignende anlægsarbejder på jernbaner viser, at den største kilde til kraftige olieforureninger i jorden stammer fra mobile entreprenørtanke og tankning fra disse. Overjorden i områder, hvor entreprenørmaskiner, lastbiler mv. står parkeret gennem længere tid, vil ofte blive forurenet med olie i større eller mindre grad. Ved anlæg af vendesporet skal der afgraves en stor jordmængde. Er dæklaget af moræneler meget tyndt, hvor der foretages afgravninger, er der øget risiko for, at der kan ske en forurening af de underliggende grundvandsmagasiner i tilfælde af oliespild. På baggrund af en gennemgang af de geologiske og hydrogeologiske data vurderes det, at der ved anlæg af vendesporsanlægget i Roskilde er en risiko for, at spild kan give anledning til miljøpåvirkninger af grundvandet i det primære kvartære sandmagasin. Baggrunden er, at de øverste 4-7 meter af morænedæklaget fjernes, hvilket betyder at sårbarheden over for nedsivning af stoffer til det kvartære grundvandsmagasin øges. Dette er specielt kritisk i den vestlige del af undersøgelsesområdet, som ligger i et OSD-område. Det primære kalkmagasin, der ligger dybere nede, er godt beskyttet. Forurening af grundvandsressourcen med olie under anlægsarbejdet søges undgået ved: Så vidt det er muligt at etablere midlertidige arbejdspladser og skurbyer i områder, som ikke er udlagt som sårbare. At etablere brændstof- og kemikaliedepoter på centrale steder, som er ordentligt spildsikrede. Så vidt muligt at undgå at flytte for meget rundt på mobile entreprenørtanke. At sikre regelmæssig vedligeholdelse af entreprenørmaskiner med henblik på at forebygge brud på hydraulikslanger og vedvarende oliedryp. Grundvandssænkning I det kvartære sandmagasin er grundvandsspejlet i 2001 målt til kote +34. Anlægget forventes at have laveste bundkote på +36. Grundvandsspejlet i magasinerne fluktuerer ofte en del med årstiden og fra det ene år til det andet. Da datagrundlaget er sparsomt, og der derfor er stor usikkerhed omkring trykniveauet i det primære kvartære sandvandsmagasin. Der bør derfor i forbindelse med den videre projektering gennemføres en detailundersøgelse af grundvandsforholdene. Detailundersøgelsen vil have til formål at afklare, om grundvandspejlet ligger højere end bundkoten for anlægget, samt om tykkelsen af dæklagene er så ringe, at der kan ske optrængning af grundvand. På dette

18 18 Grundvand og drikkevand Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i anlægsfasen grundlag skal det vurderes, om der skal gennemføres en grundvandssænkning i anlægsfasen. I forbindelse med anlægsarbejdet er der desuden en risiko for, at der fra lokale overfladenære vandførende lag kan strømme vand til en udgravning, som skal bortledes eller oppumpes. Disse eventuelle lokale magasiner er ikke kortlagt, men på baggrund af de foreliggende data vurderes der ikke at være større sammenhængende terrænnære magasiner. Da en stor del af vendesporsanlægget vil ligge under terræn, anbefales det, at risikoen for tilstrømning af grundvand fra lokale magasiner til udgravningerne belyses ved detailundersøgelser i forbindelse med den videre projektering. Grundvandssænkninger kan give anledning til øget forureningsspredning ved spild. Ved grundvandssænkning skabes en større hydraulisk gradient i dæklaget. Det betyder, at et evt. spild vil spredes hurtigere vertikalt igennem dæklagene. Den forøgede risiko for grundvandsforurening i forbindelse med spild i områder med grundvandssænkning kan først vurderes, når omfanget af en evt. grundvandssænkning er nærmere belyst. Ved midlertidige grundvandssænkninger skal afledning af vand til det offentlige spildevandssystem eller recipienter aftales med de lokale miljømyndigheder, og de fastlagte krav til vandkvaliteten skal overholdes. Terrænnært grundvand vil ofte være oxideret og vil derfor som regel ikke udgøre et problem i forhold til udfældning af okker. Hvis grundvandet er reduceret, kan problemer ved udfældning af okker undgås ved at etablere et midlertidigt beluftnings- og filtreringsanlæg. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Muligheden for påvirkning af grundvand og drikkevand vurderes at være den samme som for grundløsningen. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Muligheden for påvirkning af grundvand og drikkevand vurderes at være den samme som for grundløsningen.

19 19 Grundvand og drikkevand Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i driftsfasen Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i driftsfasen Grundløsning inkl. løsningsmuligheder Konsekvenser for indvindinger Projektet vurderes ikke at påvirke den eksisterende vandindvinding i området. Det bliver ikke nødvendigt at sløjfe indvindingsboringer til vandværker eller private indvindingsboringer. Hvis man sløjfer en indvindingsboring f.eks. pga. forurening vil grundvandsstanden stige mere eller minde afhængig af, hvor stor indvindingen har været. Da der ikke er udarbejdet et potentialkort for specifikt det primære kvartære sandmagasin, er det usikkert, hvor meget højere vandstanden var før i tiden i forhold til nu. Desuden er området hydraulisk meget komplekst pga. store variationer i nedsivning og i den geologiske opbygning, hvorfor det kan være svært at sammenligne med data langt fra området. Spild I driftsfasen kan der ske oliespild fra togmateriel. Spildet kan dels være af diffus karakter (dryp), men kan også ske ved uheld med større spild. Større spildhændelser registreres normalt af Banedanmark og afhængig af spildets omfang, vil der blive iværksat en eller anden form for afværgeforanstaltning som f.eks. afgravning eller oppumpning. Da hele strækningen ligger inden for et OSDområde, skal der udarbejdes en beredskabsplan, som skal følges ved større spildhændelser og ulykker. Beredskabsplanen skal foreligge, inden banen tages i drift. Da anlægget ikke er beliggende inden for en kildepladszone, vurderes det, at miljømyndighederne ikke vil stille skærpede krav om særlige byggetekniske foranstaltninger (f.eks. lermembraner) for at sikre mod nedsivning af drænvand fra banen, sådan som det er tilfældet for baneanlæg inden for kildepladszoner. Til renholdelse af banelegemer anvendes bl.a. pesticider, herunder produktet Roundup, der indeholder aktivstoffet glyphosat. Glyphosat nedbrydes i jorden, men ved de rette hydrogeologiske forhold er der en lille risiko for nedsivning til grundvandsmagasinet. Kvalitetskriteriet for pesticider i drikkevandet er på 0,1 µg/l for enkeltstoffer. Specielt i nærheden af indvindingsboringer og i kildepladszoner kan der ved brug af store mængder af pesticider være risiko for forurening af drikkevandet. Ved almindeligt brug af pesticider vurderes risikoen for væsentlig grundvandsforurening dog at være meget lille. Umiddelbart vurderes det, at den almindelige drift af jernbanen ikke har indflydelse på grundvandsforholdene eller grundvandsindvindingen, da påvirkningen fra det diffuse oliespild samt renholdelse med pesticider vurderes at være begrænset. Der foreligger dog ikke umiddelbart en konkret undersøgelse af, hvor store koncentrationer af miljøfremmede stoffer man finder i drænvand fra jernbaner. Grundvandssænkning Med hensyn til det kvartære sandmagasin er vandspejlskoten i 2001 målt til kote +34. Anlægget forventes at have en maksimal bundkote på +36. Grundvandsspejlet i magasinerne fluktuerer ofte en del med årstiden og fra år til år, og i forbindelse med klimaændringerne kan man forvente at det bliver mere udpræget. Da datagrundlaget er sparsomt, og der derfor er stor usikkerhed omkring koten af det primære (kvartære) grundvand, bør der i forbindelse med den videre projektering gennemføres en detailundersøgelse af grundvandsforholdene. Detailundersøgelsen har til formål at afklare, om grundvandspejlet ligger højere

20 20 Grundvand og drikkevand Miljøkonsekvenser og afværgeforanstaltninger i driftsfasen end bundkoten for anlægget, samt om tykkelsen af dæklagene er så ringe, at man kan få optrængning af grundvand, og på baggrund heraf vurdere, om der skal gennemføres en grundvandssænkning. På baggrund af de foreliggende oplysninger kan det ikke udelukkes, at det kan blive nødvendigt at foretage en permanent grundvandssænkning. Det skal i forbindelse med den videre projektering undersøges, om anlægget kan udføres i en tæt betonkonstruktion, således at en eventuel permanent grundvandssænkning ikke bliver nødvendig. Umiddelbart vurderes en permanent grundvandssænkning ikke at have direkte indflydelse på grundvandsressourcen i området. En permanent grundvandssænkning vil dog kunne trække eventuelle forureninger hurtigere ned i grundvandsmagasinet. Den heraf følgende, forøgede risiko for grundvandsforurening kan først vurderes, når omfanget af en evt. grundvandssænkning er nærmere belyst. Løsningsmulighed Station ved vendesporet i Roskilde Muligheden for påvirkning af grundvand og drikkevand vurderes at være den samme som for grundløsningen. Løsningsmulighed Lange tog og station ved vendesporet i Roskilde Muligheden for påvirkning af grundvand og drikkevand vurderes at være den samme som for grundløsningen.

21 21 Grundvand og drikkevand 0-alternativet 0-alternativet Såfremt der ikke gennemføres en udvidelse af banekapaciteten på strækningen København-Ringsted ved 5. Sporsløsningen, vil 0-alternativet være den eksisterende bane over Roskilde med et gennemført KØR-projekt. I KØR-projektet etableres to nye banespor fra Københavns Hovedbanegård over Godsbanegården til Ny Ellebjerg Station samt et overhalingsspor i Ringsted. De to nye spor vil give mulighed for at køre to tog mere i timen i hver retning mellem København og Roskilde. Dette giver større robusthed i køreplanen, og eventuelle forsinkelser kan derfor indhentes. De to nye spor kan formentlig tages i brug i slutningen af alternativet vil ikke få indflydelse på grundvandsforholdene i området for vendesporsanlægget.

22

23 23 Grundvand og drikkevand Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne VVM-redegørelsen skal ifølge direktivets bestemmelser indeholde en oversigt over evt. punkter, hvor datagrundlaget er usikkert, eller der mangler viden til at foretage en fuldstændig vurdering af miljøkonsekvenserne. I den forbindelse kan der peges på følgende aspekter. Vurderingen i dette notat af påvirkningen fra anlæg og drift af banen i forhold til grundvandsinteressen og grundvandsindvindingen er foretaget på et stadie, hvor anlægsarbejdet ikke er planlagt i detaljer. Ved de enkelte anlæg bør man udarbejde en konkret plan for dokumentation i forhold til påvirkningen af grundvandet, specielt hvor der eventuelt skal udføres grundvandssænkninger.

24

25 25 Grundvand og drikkevand Referencer Referencer /ref. 1/ /ref. 2/ /ref. 3/ /ref. 4/ Roskilde Amt, 2006: Konceptuel geologisk model for Roskilde Amt. Udarbejdet af Watertech, marts Roskilde Amt, 2006: Opstilling af regional hydrostratigrafisk model for Roskilde Amt. Udarbejdet af Watertech, december Roskilde Amt, 2001: Nikkelproblemer i Roskilde Amt. Udarbejdet af NIRAS, Danmarks Miljøportal ( /ref. 5/ GEUS PC-Jupiter.

26

27 27 Grundvand og drikkevand Bilag Bilag Kortbilag 1. Sårbarhed Kortbilag 2. Grundvandskort Kortbilag 3. Dæklagstykkelse

28

29 29 Grundvand og drikkevand Bilag

30

31 31 Grundvand og drikkevand Bilag

32 32 Grundvand og drikkevand Bilag

33 Grundvand og drikkevand Udgiver: Trafikstyrelsen Rådgiver: NIRAS

34 Trafikstyrelsen Adelgade 13 DK-1304 København K. København-Ringsted projektet

Grundvand og drikkevand Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Grundvand og drikkevand Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Grundvand og drikkevand Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 30. maj 2008 3 Grundvand og drikkevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler grundvand og drikkevand for Nybygningsløsningen mellem

Læs mere

Grundvand og drikkevand Ny Ellebjerg Station Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Grundvand og drikkevand Ny Ellebjerg Station Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Grundvand og drikkevand 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 3 Grundvand og drikkevand Ny Ellebjerg Station Forord Forord Dette fagnotat omhandler grundvand og drikkevand for 5. sporsløsningen

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig.

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig. Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade 35, 3. sal DK-5000 Odense C DONG Energy Skærbækværket VURDERING AF FORØGET INDVINDING AF GRUNDVAND Telefon 6312 1581 Fax 6312 1481 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

As Vandværk og Palsgård Industri

As Vandværk og Palsgård Industri og Palsgård Industri ligger i det åbne land i den østlige del af Overby. Vandværket har 2 indvindingsboringer beliggende tæt ved hinanden, ca. 10 meter fra vandværket, se figur 2. Vandværket har en indvindingstilladelse

Læs mere

Bilag 1 Hedensted Vandværk

Bilag 1 Hedensted Vandværk ligger nordvest for Hedensted. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 600.000 m 3 og indvandt i 2015 492.727 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår af figur

Læs mere

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Kulturhistoriske interesser 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 9. juni 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for 5. sporsløsningen

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen.

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. Vandværket har en indvindingstilladelse på 77.000 m 3 og indvandt i 2013 58.000 m 3. Indvindingen har

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Redegørelse for GKO Odsherred Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 7.2.7 Sammenfattende beskrivelse ved Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk indvinder fra 2 boringer, henholdsvis DGU.nr: 191.124

Læs mere

COLAS Danmark Fabriksparken Glostrup

COLAS Danmark Fabriksparken Glostrup Regionshuset Horsens COLAS Danmark Fabriksparken 40 2600 Glostrup Miljø Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Afslag på ansøgning om dispensation til at tilføre jord til

Læs mere

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011).

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011). Vandværk Vandværket, der er placeret centralt i by, er et stort og centralt placeret vandværk for områdets vandforsyning. Området ved er under vækst og et stigende vandforbrug må forventes fremover. Vandværket

Læs mere

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning

Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Regionshuset Holstebro Kollund Sand og Grus Aps Gunnar Vestergaard Okkelsvej 21 Kollund 7400 Herning Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Afslag på dispensation til

Læs mere

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Grundvandsrådsmøde i Næstved Kommune 3/9-2014 RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Kortlægningsområde:

Læs mere

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by.

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. Vandværket har en indvindingstilladelse på 35.000 m 3 og indvandt i 2013 omkring 42.000 m 3 årligt. Indvindingen har været faldende frem til 1998, hvorefter

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Aabenraa Kommune Steen Thomsen 2014.07.31 1 Bilag nr. 1 DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Generelle forhold Barsø Vandværk er et alment vandværk i Aabenraa Kommune. Vandværket er beliggende centralt på Barsø (fig.

Læs mere

Grundvand og Drikkevand. - Fagnotat, februar 2012. Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens

Grundvand og Drikkevand. - Fagnotat, februar 2012. Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens Grundvand og Drikkevand - Fagnotat, februar 2012 Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens Udgivet: Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Februar 2012 Jesper Albinus/ Claus Kirkegaard, Atkins Grontmij

Læs mere

3.5 Private vandværker i Århus Kommune

3.5 Private vandværker i Århus Kommune 3.5 Private vandværker i Århus Kommune Kvottrup Vandværk (751.2.24) Vandværket har en indvindingstilladelse på 6. m 3 /år. Tilladelsen er gebyrnedsat fra oprindelig 18. m 3 / år den 16. februar 2. Vandværkets

Læs mere

SÅRBARHED HVAD ER DET?

SÅRBARHED HVAD ER DET? SÅRBARHED HVAD ER DET? Team- og ekspertisechef, Ph.d., civilingeniør Jacob Birk Jensen NIRAS A/S Naturgeograf Signe Krogh NIRAS A/S ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET

Læs mere

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0002 / 116353 Navn: Adresse: Nylandsvej 16 Kontaktperson: Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september

Læs mere

MILJØSCREENING HØJE TAASTRUP C

MILJØSCREENING HØJE TAASTRUP C Til Høje-Taastrup Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni, 2017 MILJØSCREENING HØJE TAASTRUP C MILJØSCREENING HØJE TAASTRUP C Revision 1 Dato 2017-06-29 Udarbejdet af Johanne Urup (JNU) Kontrolleret af Line

Læs mere

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 28. august 2008 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg i Roskilde.

Læs mere

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Miljøcenter Nykøbing Falster Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Resumé November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Miljøcenter

Læs mere

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen » Grundvandskortlægning i Danmark Kim Dan Jørgensen »Grundlaget for grundvandskortlægning i Danmark Indvinding af grundvand Grundvandsindvindingen i Danmark bygger på en decentral indvinding uden nævneværdig

Læs mere

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 10 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.raastoffer.rm.dk BACH GRUPPEN A/S Industrivej 22 8800 Viborg Att: Brian Sønderby Afslag på ansøgning om dispensation til

Læs mere

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm

Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej Thyholm Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 12R DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.jordmidt.dk Christian Gadegaard Søndbjerg Strandvej 24 7790 Thyholm Afslag på ansøgning om dispensation til at tilfører

Læs mere

Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als

Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als Resultater Peter Erfurt Geolog, By- og Landskabsstyrelsen, 4.5.2010 Hvad vil jeg fortælle? - Om grundvandet på Als med fokus på Nordals De store linjer - Om

Læs mere

Grundvand og drikkevand Baldersbæk-Havbogårdsvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Grundvand og drikkevand Baldersbæk-Havbogårdsvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Grundvand og drikkevand Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 4. september 2008 3 Grundvand og drikkevand Forord Forord Dette fagnotat omhandler grundvand og drikkevand for Nybygningsløsningen

Læs mere

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER

PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER PRIORITERING AF INDSATS MOD GRUNDVANDSTRUENDE FORURENINGER Er den hydrogeologiske kortlægning fra statens miljøcentre god nok? Civilingeniør Hans Skou Civilingeniør Jørn K. Pedersen Geolog Jørgen F. Christensen

Læs mere

594 Depot Klosterhede

594 Depot Klosterhede 594 Depot Klosterhede Indsatsplan februar 2011 Indsatsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORORD...4 1. INDLEDNING...5 1.1 Baggrund...5 1.2 Hvad er en indsatsplan...6 1.3 Udarbejdelse af indsatsplanen...6 2.

Læs mere

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense

Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense GEUS Workshop Kortlægning af kalkmagasiner Kortlægning af Danienkalk/Selandien ved Nyborg og Odense Geolog Peter Sandersen Hydrogeolog Susie Mielby, GEUS 1 Disposition Kortlægning af Danienkalk/Selandien

Læs mere

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR

TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Maj 2011 Forord Forord Indsatsplan Venø beskriver problemer med drikkevandet, en gennemgang af de geologiske og hydrogeologiske forhold på Venø, kortlægningsresultaterne af grundvandsressourcen, en gennemgang

Læs mere

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2

Notat. Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS INDHOLD 1 INDLEDNING...2 Notat Skørping Vandværk I/S SKØRPING VANDVÆRK. HYDROGEOLOGISK VURDERING VED HANEHØJ KILDEPLADS 20. december 2012 Projekt nr. 211702 Dokument nr. 125930520 Version 1 Udarbejdet af NCL Kontrolleret af AWV

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Tillæg nr. 2 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Offentliggørelse Holbæk Kommune har vedtaget Tillæg nr. 2 til OSD-redegørelsen

Læs mere

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER Hydrogeolog, ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl Hydrogeolog, ph.d. Thomas Wernberg Watertech a/s Geolog, cand.scient.

Læs mere

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 30. maj 2008 3 Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Forord Forord Dette fagnotat omhandler trafikale gener i anlægsfasen

Læs mere

ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon

ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon ATV-Vintermøde den 7. marts 2017, Vingsted Sandra Roost, Orbicon 9. marts 2017 Kan klimaet ændre risikoen? Flere oversvømmelser og højere grundvandsstand på grund af klimaændringerne 35.700 kortlagte ejendomme

Læs mere

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted Bilag 1 ligger sydvest for Hedensted. Figur 1: TREFOR Vands kildeplads ved Hedensted. Billedet til venstre viser boring 116.1419, til højre ses boring 116.1528 i baggrunden. Kildepladsen har en indvindingstilladelse

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård Ansøgning om tilladelse til boringer ved Assendrup og Hovedgård Ansøgt kommune Horsens Kommune, Natur & Miljø Rådhustorvet 4 8700 Horsens Att.: Rasmus Rønde Møller og Gitte Bjørnholt Brok Oplysninger om

Læs mere

Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage

Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage Dokumentationsrapport, november 2009 Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage

Læs mere

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018.

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018. 31. maj 2018 Notat Allerød Kommune Grundvand ved Erhvervsområde Farremosen Vurdering 1 Indledning På baggrund af Lynge Overdrev Vandværks kritik af Allerød Kommunes redegørelse for geologi og grundvandsforhold

Læs mere

Er råstofindvinding god grundvandsbeskyttelse? Jakob Qvortrup Christensen og Gunnar Larsen, NIRAS

Er råstofindvinding god grundvandsbeskyttelse? Jakob Qvortrup Christensen og Gunnar Larsen, NIRAS Er råstofindvinding god grundvandsbeskyttelse? Jakob Qvortrup Christensen og Gunnar Larsen, NIRAS Er råstofindvinding god under grundvandet god grundvandsbeskyttelse? Ja, da det skærmer mod anden forurening

Læs mere

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014 Offentligt møde D. 5. august 2014 Dagsorden Velkomst Indsatsplaner Indsatsplan Landbrugets syn Vandværkets syn - Pause - Debat Afslutning Offentligt møde Indsatsplan d. 5. august 2014 side 1 Dagsorden:

Læs mere

Grundvand og drikkevand. -Fagnotat, Orehoved Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Grundvand og drikkevand. -Fagnotat, Orehoved Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Grundvand og drikkevand -Fagnotat, Orehoved Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-62-0 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads

Læs mere

NOTAT. NCC Henriksholm Vedbæk. Projektnummer Vurdering af nedsivningsmuligheder. Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S.

NOTAT. NCC Henriksholm Vedbæk. Projektnummer Vurdering af nedsivningsmuligheder. Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S. NOTAT Projekt NCC Henriksholm Vedbæk Projektnummer 3691500198 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder NCC Bolig A/S Vurdering af nedsivningsmuligheder Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S Orbicon A/S Maria Laugen

Læs mere

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev

Indsatsplan. VIBORG AMT Miljø & Teknik. for at sikre drikkevandet ved Sejerslev Indsatsplan VIBORG AMT Miljø & Teknik for at sikre drikkevandet ved Sejerslev J. nr. 8-52-2-773-1-03 Indsatsplanen der skal sikre forsyningen af drikkevand ved Sejerslev er udarbejdet af: Viborg Amt i

Læs mere

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund

BILAG 1 - NOTAT SOLRØD VANDVÆRK. 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse. 1.1 Baggrund BILAG 1 - NOTAT Projekt Solrød Vandværk Kunde Solrød Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-05-13 Til Fra Solrød Kommune Rambøll SOLRØD VANDVÆRK Dato2016-05-26 1. Naturudtalelse til vandindvindingstilladelse 1.1

Læs mere

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Udbyneder Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted

Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted Ansøgning om tilladelse til boringer ved Svinsager og Hvilsted Ansøgt kommune Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Grøndalsvej 1C 8260 Viby J miljoeogenergi@aarhus.dk Oplysninger om rådgiver Janni Thomsen,

Læs mere

Bilag 1 Kragelund Vandværk

Bilag 1 Kragelund Vandværk ligger i den sydlige del af Kragelund by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 70.000 m 3 og indvandt i 2016 55.362 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Enslev & Blenstrup Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet

Læs mere

Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade Ikast

Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade Ikast Regionshuset Viborg Regional Udvikling Marius Christensen & Sønner A/S v./ Bo Marius Christensen, Nørregade 69-73 7430 Ikast e-mail: bo@marius-christensen.dk Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Vandværket har en indvindingstilladelse på m 3 og indvandt i 2013 omkring m 3.

Vandværket har en indvindingstilladelse på m 3 og indvandt i 2013 omkring m 3. Vandværket er beliggende i det åbne land. Vandværket har 3 indvindingsboringer, som er beliggende tæt ved hinanden i en mindre skov ca. 100 m fra vandværket. Vandværket har en indvindingstilladelse på

Læs mere

Bilag 1 Øster Snede Vandværk

Bilag 1 Øster Snede Vandværk Bilag 1 ligger i den sydvestlige del af Øster Snede by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 46.000 m 3 og indvandt i 2016 34.832 m 3. Udviklingen i vandværkets

Læs mere

Grundvandet på Agersø og Omø

Grundvandet på Agersø og Omø Grundvandet på Agersø og Omø Drikkevand også i fremtiden? Grundvandet skal beskyttes Drikkevandet på Agersø og Omø kommer fra grundvandet, som er en næsten uerstattelig ressource. Det er nødvendigt at

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 RIDECENTER PÅ ASMINDRUPVEJ, VIPPERØD VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Kommuneplan llæg nr. 10 l Kommuneplan 2013-25 - Ridecenter på Asmindrupvej, Vipperød REDEGØRELSE

Læs mere

Bilag 1 Båstrup-Gl.Sole Vandværk

Bilag 1 Båstrup-Gl.Sole Vandværk er beliggende mellem Øster Snede og Gammel Sole by ved en landbrugsejendom. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 47.000 m 3 og indvandt i 2016 31.982 m 3. Udviklingen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1 til Lejre Kommuneplan 2013 for et parkeringsareal ved Hvalsøhallen

Kommuneplantillæg nr. 1 til Lejre Kommuneplan 2013 for et parkeringsareal ved Hvalsøhallen Kommuneplantillæg nr. 1 til Lejre Kommuneplan 2013 for et parkeringsareal ved Hvalsøhallen Kommuneplantillæg nr. 1 omfatter følgende matrikelnumre: Del af 7y og 6h, begge Kirke Hvalsø By, Kirke Hvalsø.

Læs mere

TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND - PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER

TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND - PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER TERRÆNNÆRT GRUNDVAND? PROBLEMSTILLINGER OG UDFORDRINGER ÅRSAGER REDUCERET OPPUMPNING AF GRUNDVAND Reduceret grundvandsoppumpning, som følge af Faldende vandforbrug Flytning af kildepladser Lukning af boringer/kildepladser

Læs mere

Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By.

Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By. NOTAT Sagsnr.: 15-12874 Dokumentnr.: 94238/15 Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By. Lynggård Biogasanlæg har

Læs mere

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand

GRØNT TEMA. Fra nedbør til råvand GRØNT TEMA Fra nedbør til råvand Her findes temaer om grundvand, kildeplads, indsatsplanlægning (grundvandsbeskyttelse), boringer, undersøgelser og oversigt over støtteordninger, landbrugets indsats m.m.

Læs mere

Solvarmeanlæg ved Kværndrup

Solvarmeanlæg ved Kværndrup Solvarmeanlæg ved Kværndrup Supplerende redegørelse efter Statens udmelding til Vandplanernes retningslinier 40 og 41 Udarbejdet af: Olav Bojesen Dato: 22. januar 2015 Naturstyrelsens j.nr.: NST-122-430-00034

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD)

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Tillæg nr. 3 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Offentliggørelse Holbæk Kommune har den 31. maj 2016 vedtaget Tillæg

Læs mere

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser

Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Motorsportsbane ved Bolbyvej - Redegørelse og risikovurdering i forhold til drikkevandsinteresser Baggrund Ansøgningen Der er ansøgt om etablering af en motorsportsbane på Bornholm og kommunen har foreslået

Læs mere

Orø kortlægningsområde

Orø kortlægningsområde Oversigt Geologiske forhold Grundvandsmagasiner Forurening fra landbrugsdrift Anden forurening Naturlig grundvandsbeskyttelse Grundvandets sårbarhed over for nitratforurening Udpegning af områder til beskyttelse

Læs mere

Bilag 1 Daugård Vandværk

Bilag 1 Daugård Vandværk Bilag 1 er beliggende i den vestlige del af Daugård by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket er opført i 1997 og har en indvindingstilladelse på 66.000 m 3 og indvandt i 2016 64.743 m 3. Udviklingen

Læs mere

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU!

DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! DEN NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING HVAD NU! Kan og skal disse data bruges i fremtiden? Christina Hansen Projektchef Rambøll NATIONALE GRUNDVANDSKORTLÆGNING! Igennem de sidste 15 år er der brugt mellem

Læs mere

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder?

Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Hvad betyder geologi for risikovurdering af pesticidpunktkilder? Lotte Banke, Region Midtjylland; Kaspar Rüegg, Region Midtjylland og Søren Rygaard Lenschow, NIRAS www.regionmidtjylland.dk Gennemgang Fase

Læs mere

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Asferg Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på vandværket...

Læs mere

Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder

Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder Bilag 4. Fund af pesticider Fra Dato Teknik og Miljø Klik her for at angive en dato. Bilag til byrådsindstilling. Drikkevandsbeskyttelse - Opfølgning på Indsatsplan Beder RESUMÉ En gennemgang af fund i

Læs mere

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50

Region Sjælland. Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE I-50 Region Sjælland Fase 1 kortlægning efter sand, grus og sten i Holbæk Kommune HOLBÆK INTERESSEOMRÅDE

Læs mere

Den 17. november 2016

Den 17. november 2016 Den 17. november 2016 Region Hovedstaden Regional Udvikling Miljø & Ressourcer Graveplan St. Havelsevej 145 og 158, 3310 Ølsted, matr.nr. 7f og 8a, St. Havelse By, Ølsted Anlægsfase matr. 7f Afrømning

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1

VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE FORSLAG TIL VANDFOR- SYNINGSPLAN 2014-2024 BILAG 1 VALLENSBÆK KOMMUNE BILAG 1 Dato 2013-11-19 Udarbejdet af STP Kontrolleret af LSC Godkendt af STP Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300

Læs mere

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale

Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Suså/Ringsted indsatsområder - Gennemgang af eksisterende materiale Titel: Vestsjællands Amt Ringsted kortlægningsområde, fase 1. Trin 3: Hovedrapport: Aktuel tolkningsmodel. Geografisk dækning: Udgivelsestidspunkt:

Læs mere

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND

STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand 1 POTENTIALEFORHOLD VED STORE BREDLUND Notat STORE BREDLUND, UDLÆG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Råstofindvindingens påvirkning på grundvand INDHOLD 25. marts 2015 Projekt nr. 220227 Dokument nr. 1215365374 Version 1 Udarbejdet af MDO Kontrolleret af

Læs mere

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg

Læs mere

Notat. Hydrogeologiske vurderinger 1 INDLEDNING. UDKAST Frederikshavn Vand A/S ÅSTED KILDEPLADS - FORNYELSE AF 6 INDVINDINGSBORINGER VED LINDET.

Notat. Hydrogeologiske vurderinger 1 INDLEDNING. UDKAST Frederikshavn Vand A/S ÅSTED KILDEPLADS - FORNYELSE AF 6 INDVINDINGSBORINGER VED LINDET. Notat UDKAST Frederikshavn Vand A/S ÅSTED KILDEPLADS - FORNYELSE AF 6 INDVINDINGSBORINGER VED LINDET. Hydrogeologiske vurderinger 16. januar 2012 Projekt nr. 206383 Udarbejdet af HEC Kontrolleret af JAK

Læs mere

GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN

GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN GUDENÅ VANDVÆRK NORDSKOVEN Forsidefoto fra Vandforsyningsplan /1-1/. INDHOLD 1. Generelt 1 2. Boringer 2 3. Vandindvinding 3 3.1 Hydrologi 3 4. Arealanvendelse 5 5. Vandkvalitet

Læs mere

Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev

Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev Regionshuset Viborg Regional Udvikling Jordbro Mølle Grus- og Sandgrav v./ Lars Laursen Bakkevej 26 7840 Højslev Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by

Forslag til handleplan 2 for forureningerne i Grindsted by Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Mette Christophersen Afdeling: Jordforurening E-mail: Mette.Christophersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 07/7173 Telefon: 76631939 Dato: 9. august 2011 Forslag

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD)

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Tillæg nr. 1 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune S R O F G A L Indhold Forord...04 Vurdering af arealudlæg i forhold

Læs mere

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS

Omlægning af Stenløse Å. Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS Omlægning af Stenløse Å Underføring under Frederikssundsvej. Tekniske forhold NOVAFOS 31. AUGUST 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Stedlige forhold og fremtidigt forløb af vandløb 3 2.1 Fremtidigt forløb af

Læs mere

Grundvand og drikkevand. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm

Grundvand og drikkevand. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Grundvand og drikkevand Fagnotat vedrørende Aarhus H Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Godkendt dato Godkendt af 29.09.2016 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret af 07.07.2016

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

NOTAT Dato 2011-03-22

NOTAT Dato 2011-03-22 NOTAT Dato 2011-03-22 Projekt Kunde Notat nr. Dato Til Fra Hydrostratigrafisk model for Beder-Østerby området Aarhus Kommune 1 2011-08-17 Charlotte Agnes Bamberg Theis Raaschou Andersen & Jette Sørensen

Læs mere

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune GRUNDVANDSKORTLÆGNING Hvad er det? Hvorfor gør vi det? Hvordan gør vi det? Lovgrundlag og formål Miljømålslovens 6 og 8a Den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning

Læs mere

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde

Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde Affald og materialeforbrug, Ny Ellebjerg Station-Baldersbrønde Kværkeby-Ringsted Station Vendesporsanlæg i Roskilde 17. juni 2008 København-Ringsted projektet 3 Affald og materialeforbrug, Indhold Indhold

Læs mere

Informationsmøde om indsatsplan Sundeved 30. Juni 2015

Informationsmøde om indsatsplan Sundeved 30. Juni 2015 Informationsmøde om indsatsplan Sundeved 30. Juni 2015 Indsatsplan Sundeved Naturstyrelsens kortlægning. Geologiske profiler Naturstyrelsens kortlægning, sulfatmålinger Naturstyrelsens kortlægning, vandtyper

Læs mere

Kort- og Matrikelstyrelsen DDOland, COWI. Udgivet af Vejle Amt Damhaven Vejle November Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt

Kort- og Matrikelstyrelsen DDOland, COWI. Udgivet af Vejle Amt Damhaven Vejle November Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt Udgivet af Vejle Amt Damhaven 12 7100 Vejle November 2006. Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt Kortmaterialet er bearbejdet af Vejle Amt og fremstillet med tilladelse fra Kort- og Matrikelstyrelsen og

Læs mere

Bonnerup Consult Aps Fynsvej Middelfart Dato: Att: Jakob Vedel G

Bonnerup Consult Aps Fynsvej Middelfart Dato: Att: Jakob Vedel G Bonnerup Consult Aps Fynsvej 56 5500 Middelfart Dato: 26-04-2016 Att: Jakob Vedel Ref.: J.nr.: METMO 13.02.01-G01-7-15 Tilladelse til midlertidig bortledning af grundvand i forbindelses med byggeri, Rustenborgvej

Læs mere

3D Sårbarhedszonering

3D Sårbarhedszonering Projekt: kvalitetsledelsessystem Titel: 3D sårbarhedszonering Udarbejdet af: Rambøll Kvalitetssikret af: AMNIE Godkendt af: JEHAN Dato: 03-02-2017 Version: 1 3D Sårbarhedszonering ANVENDELSE AF 3D TYKKELSER

Læs mere