Udarbejdet af: Asma Bashir Redigeret: Maj 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udarbejdet af: Asma Bashir Redigeret: Maj 2015"

Transkript

1 S y g d o m m e i b i n y r e r n e Udarbejdet af: Asma Bashir Redigeret: Maj 2015

2 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj PENSUM: BASISBOG I MEDICIN & KIRURGI KAPITEL 13: ENDOKRINE SYGDOMME MEDICINSK KOMPENDIUM KAPITEL 50: BINYREBARKENS SYGDOMME MEDICINSK KOMPENDIUM KAPITEL 51: FÆOMROMOCYTOM SLIDES FRA HOLDTIMER OG FORELÆSNINGSTIMER GAMLE EKSAMENSOPGAVER BINYREBARKEN, ANATOMI OG FYSIOLOGI Binyrer er parrede organer og er lokaliseret i relation til øvre nyrepoler. Binyrebarken udvikles fra endodermen og marven fra neuroektodermen. Binyrerne måler sig ca. 1x3x5 cm og vejer ca. 10 g. På makroskopisk snit igennem en binyre ses ydre gulligbtun cortex, der udgør hovedparten af kirtlen og en indre rødbrun medulla, der kun udgør ca. 10% af binyren. Binyren er yderst omgivet af en tyk kapsel af kollagent bindevæv, hvorfra trabekler når ned i varierende dybde af cortex. I trabeklerne løber blodkar og nerver til medulla. Binyrebarken deles i 3 koncentriske zoner, der udefra og indefter benævnes: Zona glomerulosa Zona fasciculata Zona reticularis Binyrebarken producerer steroidhormoner, der syntetiseres ud fra kolesterol og betegnes corticosteroider: Zona glomerulosa Mineralokortikoider (aldosteron) Zona fasciculate Glukortikoider (cortisol) Zona reticularis Androgenforstadiet (dehydroepiandrosteron (DHEA) og androstendion) HPA- AKSE Binyrebarken er et led i et integreret system af hypothalamus-hypofyseforlap-binyrebark (HPA-aksen): Corticotropin Releasing Hormone (CRH) fra hypothalamus til hypofyseforlap ACTH fra hypofyseforlap til binyrebark. ACTH dannes ud fra polypeptidforstadiet proopiomelanokortin (POMC) efter stimulation fra CRH vha. convertase 1. Vasopressin kan også stimulere ACTH-sekretion. ACTH stimulerer syntesen af glukokortikoider og androgener. Fysisk stress og hypoglykæmi stimulerer kortisolsekretion via ACTH. Kortisol feedback hæmmer sekretion af såvel ACTH som CRH. Hvis cortisol ikke syntetiseres pga. traume, vil der være øget sekretion af ACTH, der har melanocyt-effekt, der giver hud- og slimhindeforandringer.

3 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj CORTICOSTEROIDER ALDOSTERON Syntese af aldosteron: Prognenolone dannes ud fra kolesterol af enzymet cytokrom P-450 SCC (side-chain-clevage) Glat ER enzym 3β-hydroxysteroid dehydrogenase oxiderer prognolone til progesterone. I glomerulosa tilføjes en hydroxyl gruppe af 21α-hydroxylase og producers 11-deoxycorticosterone. I mitokondriet dannes corticosterone ved hjælp af 11β-hydroxylase. Aldosterone synthase i zona glomerulosa omdanner cortisterone til aldosterone. Aldosteron-sekretionen reguleres af renin-angiotensin systemet (RAAS) (indirekte virkning via dannelse af angiotensin II), P-Kalium (direkte virkning på zona glomerulosa) og beskedent omfang ACTH, hvoraf førstnævnte er langt den vigtigste. Når der opstår enten blodtryksfald, lavt natrium eller høj kalium i blodet, frigives ensymet renin fra enzymet. Renin binder sig til angiotensinogen som derved bliver til angiotensin I. Det fører til lungekapillærer, hvor det proteolytiske enzym ACE i karvæggen omdanner det inaktive angiotensin I til det aktive hormon angiotensin II. Den aktiverer det sympatiske nervesystem og vasokonstriktion og medfører højt blodtryk. Derudover når angiotensin II via blodbanen til binyrebarken hvor det stimulerer udskillelsen af aldosteron, der via blodbanen føres til nyrernes tubuli, hvor det øger resorption af vand og natrium til blodet. Dette giver en øget væskemængde i blodbanen, hvilket også er med til at øge blodtrykket. Sekretionen af renin kontrolleres af: Forholdene i nyrerne, salttilbudet til macula densa og renale baroreceptorer, dvs. det transmurale tryk i den afferente nyrearterioler Aktiviteten i det sympatoadrenomedullære nervesystem. Aldosteron binder sig til mineralokortikoidreceptoren. En aldosteronsekretion fører til - Væskeretention pga. tilbageresorption af natrium i den kortikale del af samlerørene i nyrerne - P-Kalium pga. udskillelse af kalium - Baseose pga. udskillelse af hydrogenioner Ved aldosteronmangel ses: - P-Kalium - Acidose - Tendens til salttab evt. hyponatriæmi Aldosteron forøger den tubulære tilbageresorption af natrium i nyrerne, specielt i de cortikale samlerører. Samtidig forøges udskillelsen af kalium. Natrium findes i ekstracellulære væske, hvor den samtidigt tilbageholder vand. Volumen af ekstracellulære rum i sig selv er determinerende for trykket, derfor spiller aldosteron en vigtig rolle for opretholdelse af blodtrykket.

4 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Aldosteron har også virkninger uden for nyren og kan f.eks. dannelse af kollagen i hjertet og i karvæggen. I binyrebarken dannes de svage androgener som DHEA og androstendion, der i fedtvæv og lever omdannes til testosteron og østrogener. En patologisk dannelse af androgener i binyrebarken kan inducere virilisering hos børn og voksne kvinder. Ses hos patienter med kongenit binyrebarkhyperplasi og ved androgenproducerende tumorer. Atrial natriuretisk peptid hæmmer aldosteron. CORTISOL Syntese af cortisol: Dannes ud fra cholesterol enten fra LDL eller cholesterol de novo fra acetate. I mitokondriet fjerner cytokrom P-450 SCC enzym en sidekæde fra cholesterol-molekylet og der dannes pregnenolone. Pregnenolone strømmer ud fra mitokondriet. Et enzym 3β-hydroxysteroid dehydrogenase oxiderer hydroxyl gruppe til keton for at danne progesterone. Et andet P-450 enzym fra glat ER, 17α-hydroxylase tilføjer en hydroxyl gruppe og former 17α-hydroxylprogesteron. Der tilføjes endnu en hydroxyl gruppe af et P-450 enzym 21α-hydroxylase og producerer 11-deoxycorticol. I mitokondriet tilføjes endnu en gang en hydroxyl gruppe af 11β-hydroxylase og der dannes cortisol. Cortisol diffunderer ud af cellen og ind i blodet bundet til corticosteroid-bundet globulin (CBG), også kendt som transcortin dannet i leveren. Cortisols vigtigste virkninger: At modvirke insulinets effekt ved at glukoneogenesen i leveren og hæmme den perifere glukoseoptagelse. Oplagring af glykogen i leveren. Induktion af insulinresistens. 11-β-hydroxysteroiddehydrogenase 1 omdanner cortison til cortisol i fedtvævet og insulinresistens. Frie fede syrer (FFA) også insulinresistens. Muskelproteinsyntesen i ekstrahepatiske væv. Lipolysen medførende omlejring af fedt akkumulering i abdominalregion, i nakkeregion og i ansigtet, samtidigt med svind af fedtet fra ekstremiteterne. Modstå en række fysiske og psykiske påvirkninger der mere generelt sammenfattes under betegnelsen stress. En hæmmende virkning på betændelsestilstande og reaktioner i immunforsvaret. Den medfører lymfopeni (pga. redistribution af cellerne i blodbanen til det lymfatiske væv) og aktivering af neutrofile granulocytter. Hæmning af ødemet, fibrindeponeringen, migration af leukocytter ind i det inflammatoriske område samt

5 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj fagocytosen. hæmning af produktion af en række signalsubstanser, der er nødvendige for immunsystemets funktion: prostaglandiner, TNF, interferon, plasminogen-aktivatorer og interleukiner. En hæmmende virkning på osteoblasternes aktivitet i at syntisere af kollagen og knoglematrix. Ved glukokortikoidmangel kapillær-permeabilitet, kardilatation og pumpefunktion af hjertet. Ukendt årsag, men følsomhed for vasokonstriktorer bl.a. katekolaminer spiller en rolle. Mineralokortikoidvirkning med reabsorption af natrium og udskillelse af kalium og brintioner i de distale nyretubuli medførende natriumretention, ekstracellulærrum og hypokaliæmisk baseose. Binding til mineralokortikoidreceptoren nedbrydes hurtigt af et enzym 11-β-hydroxysteroiddehydrogenase 2 og forhindres herved i at blokere for aldosteron. Manglende nedbrydning af cortisol ses ved arvelige tilstande og ved lakridsforgiftning. Enhver belastningssituation medfører aktivitet i hypothalamus-hypofyse-binyreaksen, idet cortisolproduktionen med faktor 6 ved svære stress-tilstande f.eks. sepsis, forbrænding og større operationer. Enhver større belastningssituation vil hos et individ uden binyrebarkfunktion medføre udvikling af en shocktilstand præget af hypovolæmi, der ikke kan behandles alene med væsketerapi. Tilstanden kaldes Addison-krise og fører ubehandlet til død. Både glukokortikoider og mineralokortikoider påvirker hjernens funktion. Hos patienter med depression findes ofte P-Cortisol. I hjernen dannes forskellige cortisolmetabolitter (neurosteroider), der påvirker GABAreceptorfunktionen. BINYREMARVEN Binyremarven indeholder kromaffine celler, der syntetiserer, oplagrer og secernerer katecholaminer adrenalin og noradrenalin. Syntesen af katecholaminer sker ud fra aminosyren tyrosin, der af cellerne optages fra blodet. Tyrosin omdannes af enzymet tyrosinhydroxylase til DOPA (dihydroxyfenylalanin) i cytosolen, der decarboxyleres til dopamin. Denne omdannes til noradrenalin af dopamin-beta-hydrolase (i kromaffin granula) og evt. videre til adrenalin af fenyletanolamin-n-methyltransferase i cytosolen. BINYREBARKINSUFFICIENS PRIMÆR BINYREBARKINSUFFICIENS Skyldes destruktion af binyrebarken med glukokortikoider (cortisol) og mineralokortikosteroider (aldosteron). Prævalens: 60 tilfælde/mio.

6 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Årsager: tuberkulose (blandt indvandrere), idiopatisk (autoimmun) og adrenoleukodystrofi (betinget af en abnormitet i fedtstofskift), medfødt, infektion, infiltration (amyloid, hæmokromatose), infarkter, blødning, iatrogene, medicin (ketokonazol, phenytoin, rifampicin, langvarig prednisolon), enzymdefekt α-1-hydroxylase, AIDS eller metastaser. Symptomerne udvikles langsommere, men kan også være akut: Træthed Anorexi og vægttab (>90%) Muskelsvaghed Gastrointestinale symptomer kvalme, opkastning, diare, i akut tilfælde abdominalsmerter Hyperpigmentering pigment i bøjefurer, hånden, mundslimhinder, genitalier, areola mammae og arvæv pga. sekretion af ACTH stimulerer melanocytter Systolisk tryk sjældent >100 mmhg tilfælde med ortostatisk blodtryksfald med svimmelhed og evt. besvimelse Hypoglykæmi ved faste Hårtab og amenore hos kvinder Mindsket aksil og pubesbehåring Athralgia og myalgia Vitiligo Paraklinisk: S-Cortisol B-Glukose P-Natrium, P-Kalium og let acidose som følge af aldosteronmangel Let P-Kreatinin Antistoffer mod binyrebark autoimmun Diagnosen stilles: Klinik Synacthen-test inj. af 250 µg Synacthen iv (syntetisk ATCH). Efter 30 min tages P-Cortisol. Hvis værdien <550 nmol/l, har patienten binyrebarkinsufficiens. Normal stimulerer ATCH sekretion af P-Cortisol. Adskillelsen af primær og sekundær insufficiens bestemmes ved måling af P-ACTH Behandling: Dgl. vedligeholdelsesdosis tbl. hydrokortison 15 mg om morgen og 10 mg mellem kl. 15 og 18 for at imitere den normale døgnrytme i den ustressede tilstand.

7 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj I akutte belastningssituationer som febrilia, operative indgreb og større traumer døgndosis med faktor 2-4, evt. op til 6. Ved operationer: 25 mg Solucortef iv præoperativt og efter 25 mg hver 6 time. Supplerende indgift af mineralokortikoid fludrokortison (Florinef ) 0,05-0,2 mg dgl. (for hypoaldosteronisme) med justering ud fra P-Natrium, P-Kalium og P-Renin, hydreringsgrad og blodtryk samt ødemtendens. Ved sekundær insufficiens er Florinef ikke nødvendigt. Ved kronisk primær binyrebarkinsuffciens: Hydrocortison mg dgl. (f.eks ) Fludrocortison (Flurinef) 0,1 mg dgl. SEKUNDÆR BINYREBARKINSUFFICIENS Skyldes beskadigelse af hypothalamus/hypofyse. Suppression af den hypothalamopituitære akse. Aldosteron er kun i beskeden omfang styret af ACTH, og hovedsageligt af RAAS, derfor ingen mangel af aldosteron. Den hyppigste årsag er den suppression af hypothalamus-hypofyse-binyrebarken som følge af glukokortikoidbehandling. Så længe tilførsel af glukokortikoider er tilstrækkeligt, er der ingen symptomer på binyrebarkinsufficiens. Symptomer: Træthed Minus hyperpigmentering Paraklinisk: P-Kalium, P-Natrium Synacthen-test er normal. En insulin-hypoglykæmi test kan udføres hos de yngre, men den er lidt risikabelt hos ældre. Insulin-testen stimulerer binyrerne via hypothalamus og hypofysen. En akut insufficiens kan udvikle ved manglende indtagelse af glukokortikoider. Behandling: som ved akut og kronisk primær binyrebarkinsufficiens. ADDISONS KRISE Addisons krise er en livstruende tilstand, der udvikler sig over timer til dage, udløst af manglende indtagelse af substitutionsterapi eller interkurrent sygdom (akutte infektioner) eller svær fysisk stress uden ekstra substitutionsterapi. Symptomer, ej specifikke for krisen: Kvalme, opkastninger

8 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Hypotension Dehydrering, hypovolæmi Kollaps Hypertermi P-Natrium, P-Kalium, P-Cortisol Behandlingen består i at etablere iv. drop, og der gives 100 mg Cortisol iv. og fortsættes med 100 mg opløst i 1000 ml 5% glukose eller isoton saltvand. Det første døgn gives 2-4 liter isotonisk saltvand og 300 mg Cortisol. Der korrigeres ligeledes væske- og elektrolytforstyrrelser. Der er ikke behov for indgift af pressorstoffer, ej heller antibiotika som profylakse. I det andet døgn gives mg Cortisol p.o. og ½-delen af dette på 3. døgn. Derefter vedligeholdelsesdosis. Når behandlingen kommer under 100 mg Cortisol dgl. startes behandling med tbl. Florinef. Familiær glukokortikoidmangel er betinget af isoleret mangel på glukokortikoider. Binyrebarken er atrofisk undtagen zona glomerulosa og der er P-ACTH. Sygdommen ses blandt børn med recidiverende tilfælde af hypoglykæmi, kramper pga. hypoglykæmi og pigmentering. CUSHINGS SYNDROM Tilstanden opstår, når organismen gennem længere tid udsættes for en ufysiologisk frit cortisol eller andre glukokortikoider. Årsagen skyldes et ACTH-secernerende adenom (<10 mm i diameter) i hypofyseforlappen (65%), ektopiske ACTH-producerende tumorer (15%) (forårsages af en karcinoid tumor i bronchier, thymus, pancreas; småcellet lungekarcinom) eller binyrebarkadenomer og -karcinomer (20%) samt primær bilateral hyperplasi (1%). Symptomer: Adipositas lokaliseret til ansigt (moonface), nakke (buffalo hump) og abdomen Tomatansigt Slanke ekstremiteter pga. muskelatrofi, dels pga. omlejringen af fedtvævet Muskelkraft i glutealmusklerne svært at gå op af trapper Ekkymoser i huden Tynd hud med atrofiske striae med purpurfarvet bund Dårlig sårheling Hirsutisme Glukosuri og diabetes Hos kvinder oligo- eller amenore og hos mænd impotens Psykiske forstyrrelser i form af depression og manifest psykose

9 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Osteoporose Væksthæmning hos børn Ved ektopiske ACTH-syndrom forårsaget af et lungekarcinom mineralokortikoid-forstyrrelser med hypertension, svær hypokaliæmi og baseose Infektioner Paraklinisk: S-Cortisol B-Glukose S-LDH + triglycerider S-HDL Diagnosen stilles ved kliniske fund og suppressionstest med dexametason (syntetisk cortisol). Her gives dexametason 1 mg p.o. mellem kl. 22 og 24, og næste dag kl. 8 bestemmes P-Cortisol. Ved koncentration <50 nmol/l udelukkes Cushings syndrom. Ved lange suppressionstest måles cortisol i døgnurin i 6 døgn, opdelt 3 døgn til vurdering af spontanudskillelsen og i 3 døgn under indgift af 0,5 mg dexametason p.o. hver 6. time. Hos personer med normal hypothalamus-hypofyse-binyrebarkfunktion falder sekretion af cortisol under indgift af

10 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj dexametason til lavt i normalområdet (<55 nmol/døgn) pga. hæmning af ACTH og CRH og dermed mindre produktion af cortisol. Ved Cushings sygdom ses fortsat cortisolsekretion og supprimeres ikke på normal vis efter indgift af dexametason. du-cortisol ses også ved fedme, alkoholisme, diabetes mellitus, akromegali, graviditet, østrogen behandling, akut somatisk sygdom (feber), operation m.m.. Behandling er: Hypofysetumor transsphenoidal adenomektomi. Herefter substitutionsterapi med hydrokortison indtil binyrebarkens reaktion på ACTH er normal. Bilateral adrenalektomi præoperativ steroidbehandling, efter operation vedligeholdelsesdosis. Nelsons syndrom: i gamle dage når man fjernede binyrerne sekretion af ACTH hyperpigmentering. Binyrebarkadenomer fjernelse af tumor. Pga. suppression af HPA-aksen vedligeholdelsesdoser med hydrokortison i 2-3 år efter operationen og i nogle tilfælde permanent. Binyrebarkkarcinomer medikamentel behandling. Dårlig prognose. Primær makronodulær hyperplasi relevant receptorblokade forsøges. Medikamentel behandling til at hæmme produktion af kortisol: - Ketokonazol hæmmer en række enzymer i binyrebarken. Dosis mg/dgl fordelt på 2-3 doser. Bivirkninger: leverskader og binyrebarkinsufficiens. Alternativ metyrapon 1-3 g dgl. - Mitotan ved binyrebarkkarcinom medfører destruktion af zona reticularis og fasciculata. - Etomidat, aminolutetimid, trilostan og somatostatin hæmmer kortisolproduktion. - RU486 medfører receptorblokade. HYPERALDOSTERONISME PRIMÆR HYPERALDOSTERONISME Symptomgivende overproduktion af aldosteron, som ikke kan forklares ved renin-produktion. Tilstanden ses hyppigt hos kvinder mellem år. Årsager: Solitære adenomer, der udgår fra zona glomerulosa i binyrebarken (mb. Conn) Prævalens: 1/mio./år. Sjælden bilateral hyperplasi Yderst sjældent binyrebarkkarcinom. Adenomer er <2 cm, og snitfladen gul. Produktion af aldosteron medfører reabsorption af natrium og udskillelse af kalium og brintioner i nyrernes distale tubuli (hypokalæmisk metabolisk baseose).

11 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Symptomer: Træthed Muskelsvækkelse Svær hypertension med diastolisk på mmhg Polyuri og polydipsi Paræstesier Paraklinisk: P-Aldosteron P-Renin P-Kalium og Hydrogenioner Diagnosen kan stilles ved at lave en suppressionstest, hvor man måler urinudskillelsen af aldosteron før og efter indgift af fludrokortison. Samt biokemi og tumorlokalisation vha. venekateterisation. Differentieldiagnoser: Essentiel hypertension der er hypokaliæmi Diuretikabehandling giver hypokaliæmi Lakrids-indtagelse hæmmer glukortikoidnedbrydning, som stimulerer mineralokorticoidreceptoren Behandling er laparoskopisk adrenalektomi, hvilket altid fører til normokaliæmi og til normalisering af blodtryk hos 70%. Patienterne skal forbehandles med spironolakton i en dosis på 50 til 400 mg dgl. fordelt på 2 doser. Formålet med behandlingen er at bringe patienten i bedst mulige præoperative tilstand. Behandlingen anvendes også i de tilfælde hvor kirurgi ikke er mulig ( mg spironolakton dgl.). Store doser af spironolakton kan give ubehag i form af dyspepsi og ved længere tids behandling gynækomasti og impotens. I så tilfælde kan man forsøge med amilorid, men det er ofte nødvendigt at give kaliumtilskud. Hvis fortsat ej effekt, forsøges med ACE-hæmmer. SEKUNDÆR HYPERALDOSTERONISME Denne tilstand er forårsaget af reninsekretion grundet P-Angiotensin II. Årsager: Nyresygdom aktivering af RAAS Leversygdom aktivering af RAAS Hjerteinsufficiens aktivering af RAAS Behandlingen er spironolacton

12 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj FÆOKROMOCYTOM Fæokromocytomer er en sjælden tumor bestående af kromaffine celler i binyremarven og producerer katekolaminer. De vigtigste katekolaminer er noradnalin, dopamin og adrenalin. Noradrenalin er neurotransmitter i det sympatiske nervesystem, og adrenalin er et hormon, der secerneres fra binyremarven. Alle 3 katekolaminer er neurotransmittere i hjernen. Tilstanden optræder oftest sporadisk men er i 10% af tilfældene associeret med familiære autosomalt dominant arvelige former f.eks. Neurofibromatose type 1, von Hippel-Lindaus sygdom, Multipel endokrin neoplasi type 1 (sjældent), 2A og 2B. Tumoren er omgivet af en kapsel med rigelig karforsyning og vejer mellem 5 og 200 g % af tilfældene er tumor malign og metastasere. Symptomer (det kliniske billede er varierende): Anfald af hovedpine Hjertebanken Svedtendens Angstanfald Rysten på hænder Svaghedsfølelse Smerter i maven Obstipation Vægttab Diastolisk hypertension Paraklinisk: Let B-Glukose Basalstofskifte Hæmoglobin og hæmatokrit Neuropeptid Y og en række andre peptider Udskillelse af katekolaminer i urin Diagnosen stilles ved at undersøge U-Noradrenalin og U-Adrenalin. Derefter vil man søge at lokalisere tumor vha. CT- og MR-scanning, 123I-MIBG-scintigrafi eller PET-scanning med [18F] Fluorodeoxyglukose (FDG), [18F] Dopa eller andre tracere.

13 Sygdomme i binyrerne, af Asma Bashir Maj Ubehandlet er sygdommen dødeligt forløbende pga. komplikationer: hjerteinsufficiens, koronarokklusion, haemorrhagia cerebri og kredsløbsshock. Behandlingen er laparoskopisk kirurgi efter oral medicinsk forbehandling med α-adrenoreceptor blokade, fenoxybenzamin (Dibenyline ) mg x 2 dgl, da ellers risiko for kredsløbskollaps med blodtryk og puls. Efter påbegyndt α-adrenoreceptor blokade kan suppleres med β-adrenoreceptor blokade f.eks. propranolol mg x 2 ved tilstedeværende af moderat til svær takykardi og hos patienter med arytmier. INCIDENTALOMER Tilfældigt fund af tumor i binyren. Tumor burde fjernes hvis: Hormonproduktion Irregularitet og varierende densitet Fedtindhold Størrelse >4 cm

BINYREBARK. Binyrerne

BINYREBARK. Binyrerne Binyrerne BINYREBARK Biosyntesen: Kolesterol kan optages fra blodbanens LDL eller syntetiseres de novo fra cetat. Kolesterol omdannes da til pregnenolon, som er et forstadie for alle steroidhormonerne

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Adrenogenitalt syndrom AGS

Adrenogenitalt syndrom AGS Adrenogenitalt syndrom AGS Information til børn/voksne med adrenogenitalt syndrom og deres pårørende August 2014 Vækst og Reproduktion Afsnit 5064 Opgang 5, 6. sal Rigshospitalet Juliane Marie Centret

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

14. Mandag Endokrine kirtler del 2

14. Mandag Endokrine kirtler del 2 14. Mandag Endokrine kirtler del 2 Midt i dette nye spændende emne om endokrine kirtler kan det være nyttigt med lidt baggrundsdiskussion omkring især glukoses (sukkerstof) forskellige veje i kroppen.

Læs mere

Analyser ved Cushings syndrom (CS) og binyrebarkinsufficiens

Analyser ved Cushings syndrom (CS) og binyrebarkinsufficiens Analyser ved Cushings syndrom (CS) og binyrebarkinsufficiens hos voksne Der findes ikke optimale klinisk biokemiske eller andre metoder til undersøgelse af binyrebarken. Kliniske informationer er derfor

Læs mere

Steroidhormoner BINYREBARKHORMONER / FARMAKOLOGI. Behandling af Cushings syndrom

Steroidhormoner BINYREBARKHORMONER / FARMAKOLOGI. Behandling af Cushings syndrom BINYREBARKHORMONER / FARMAKOLOGI Glukokortikoider Steroidhormoner Mineralokortikoider (aldosteron) Androgener Torben Laursen, lektor, dr.med., ph.d., Speciallæge i klinisk farmakologi, Aarhus Universitet

Læs mere

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2).

Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). Spørgsmål 1: Nævn (1) de forskellige kartyper i kredsløbet og beskriv kort deres funktion (2). 1) Aorta store arterier arterioler kapillærer venoler vener De forskellige kar Elastiske kar: aorta og store

Læs mere

DIABETES MELLITUS. Modul 5 E2009

DIABETES MELLITUS. Modul 5 E2009 DIABETES MELLITUS Definition: Tilstand karakteriseret ved utilstrækkelig insulinproduktion, nedsat insulinfølsomhed, nedsat glukosetolerance og risiko for udvikling af universel mikro- og makroangiopati

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation MEN1 er en arvelig sygdom, hvor der påvises en eller flere knuder (tumorer) i hormonproducerende kirtler. MEN1 er en sjælden lidelse, som rammer mænd

Læs mere

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR

Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Danish Pharmaceutical Academy Eksamen 10. november 2015 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED SVAR Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Gruppe A Diabetesmidler

Gruppe A Diabetesmidler Vibeke Rønnebech Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Gruppe

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret Vibeke Rønnebech - København oktober 2013 Gruppe A Diabetes Regulation af blodsukkeret Insulin sænker blodsukkeret: Øger optagelsen af glukose i cellerne Øger omdannelsen af glukose til glykogen i lever

Læs mere

Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt

Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt Nordisk spørgeskemaundersøgelse Binyrebarksvigt www.addison.dk www.hypofyse.dk EN TAK TIL VORE MEDLEMMER Den nordiske spørgeskemaundersøgelse, som Addison Foreningen og Hypofysenetværket har deltaget i,

Læs mere

Sommereksamen 2011. Titel på kursus: De endokrine organer I. Eksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 Bedømmelsesform Bestået-/ikke bestået

Sommereksamen 2011. Titel på kursus: De endokrine organer I. Eksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 Bedømmelsesform Bestået-/ikke bestået Sommereksamen 2011 Titel på kursus: e endokrine organer I Uddannelse: achelor Semester: 2. semester ksamensdato: 21.06.2011 Tid: kl. 12.00-14.00 edømmelsesform estået-/ikke bestået Vigtige oplysninger:

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Dulcolax, suppositorier

PRODUKTRESUMÉ. for. Dulcolax, suppositorier 10. januar 2011 PRODUKTRESUMÉ for Dulcolax, suppositorier 0. D.SP.NR. 1603 1. LÆGEMIDLETS NAVN Dulcolax 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Bisacodyl 10 mg Hjælpestoffer er anført under pkt. 6.1.

Læs mere

Modul 09a F902a-2. Dysregulering og analyser af Calcium-Fosfat Stofskiftet

Modul 09a F902a-2. Dysregulering og analyser af Calcium-Fosfat Stofskiftet Modul 09a F902a-2 Dysregulering og analyser af Calcium-Fosfat Stofskiftet Søren Frank Jørgensen Lektor Navn Navnesen Titel Side 1 Afdelning 10 august 2009 Ændringer til næste gang. FO i dysreg er nu lidt

Læs mere

Behandling med Pembrolizumab

Behandling med Pembrolizumab Behandling med Pembrolizumab Til patienter med metastatisk moderkræft September 2014 Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. Pembrolizumab Pembrolizumab

Læs mere

HYPOTHALAMUS OG HYPOFYSE

HYPOTHALAMUS OG HYPOFYSE HYPOTHALAMUS OG HYPOFYSE HYPOTHALAMUS: Regulerer hypofysefunktion Tonus fra hypothalamus påvirker hypofysen Påvirkning via negativ feedback ADRENOHYPOFYSE Hormoner Acidofile celler: GH og prolaktin Basofile

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 S11Sy Dato: 29.06.2012 kl. 9.00-12.00

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 S11Sy Dato: 29.06.2012 kl. 9.00-12.00 Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Studiespørgsmål til nyrer og urinveje

Studiespørgsmål til nyrer og urinveje Studiespørgsmål til nyrer og urinveje 1. Beskriv nyrernes funktioner 2. Beskriv nyrernes udseende og placering i kroppen 3. Beskriv nyrernes makroskopiske opbygning, gerne v.h.a. en figur, der viser et

Læs mere

Hjerneskadecentret Stress og hjernen

Hjerneskadecentret Stress og hjernen Hjerneskadecentret Stress og hjernen Jesper Egede Andersen Cand.pscyh. Specialist i neuropsykologi Privatpraktiserende Hjerneskadecentret Hvad er stress? Hvordan påvirker en hjerneskade tærsklen for stress?

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme

Ernæringsfysiologi Center for Ernæring og Tarmsygdomme Ernæringsfysiologi Henrik Højgaard Rasmussen Overlæge Ph.D Center for Ernæring og Tarmsygdomme Med. Gastroenterologisk afdeling Aalborg Sygehus, Århus Universitetshospital Ernæring kan: forebygge, behandle

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 1: Anatomi og fysiologi. Lif Uddannelse

Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012. Eksamensopgave MED svar. Modul 1: Anatomi og fysiologi. Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Eksamensopgave MED svar Modul 1: Anatomi og fysiologi Lif Uddannelse Lægemiddelkonsulenteksamen 19. november 2012 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Tjek,

Læs mere

Stresshormonet kortisol

Stresshormonet kortisol Stresshormonet kortisol Tilføjet af Kiirsten Pedersen søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 12. november 2009 Kortisol kaldes også hydrocortison og er et glucocorticoid - et af ca. 40 hormoner, der

Læs mere

Sygdom og metaboliske forstyrrelser hos farende søer

Sygdom og metaboliske forstyrrelser hos farende søer Sygdom og metaboliske forstyrrelser hos farende søer Dyrlæge, ph.d. studerende Marianne Kaiser Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Institut for Klinisk Veterinærmedicin Vejle d. 27. september 2017 27-09-2017

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Den menneskelige organisme er opbygget af celler. a. Beskriv cellens opbygning, heri skal

Læs mere

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.

Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011. Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5. Svarark, eksamen modul 2.3 Juni 2011 Spørgsmål Svar Spørgsmål Svar 1 c 7 a 2 a 8 a 3 b 9 a 4 d 10 e 5.1 a 11 d 5.2 c 12 d 5.3 e 13 b 6 d 14 d Opgave 15 En 50-årig kvinde har haft gestationel DM under to

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 Dato: kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

Somatisk sygdomslære og farmakologi

Somatisk sygdomslære og farmakologi Somatisk sygdomslære og farmakologi - Supplerende materiale til i-bogen Kapitel 1 Mikrobiologi og hygiejne Side 15 Power point med illustrationer og tabeller for kapitel 1 Side 19 Side 25 Side 32 Side

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 3 Somatisk sygdom og lidelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 3 Somatisk sygdom og lidelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 3 Somatisk sygdom og lidelse - gældende indtil 28.08.2011 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 3 somatisk sygdom og lidelse... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Patientvejledning. For højt stofskifte

Patientvejledning. For højt stofskifte Patientvejledning For højt stofskifte For højt stofskifte kaldes også hypertyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når kroppen danner for mange stofskiftehormoner, får man ofte for højt stofskifte.

Læs mere

Facts om type 2 diabetes

Facts om type 2 diabetes Facts om type 2 diabetes Diabetes 2 rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i

Læs mere

15. Mandag Endokrine kirtler del 3

15. Mandag Endokrine kirtler del 3 15. Mandag Endokrine kirtler del 3 Fokus er især på: forskelle og ligheder mellem pensumhormoner: Insulin, glukagon, adrenalin og cortisol. Bogens beskrivelse er udmærket, dog meget kvantitativ og en smule

Læs mere

BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN

BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN AUGUST 2015 BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN Med fokus på ældre brugere og hyponatriæmi BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN Med

Læs mere

Sygdomslære Hånden på hjertet

Sygdomslære Hånden på hjertet Sygdomslære Hånden på hjertet Kapitel 1 Side 33 Side 33 Side 38 Side 38 Basal sygdomslære Quiz om vækstændringer, celledegeneration og nekrose Arbejdsspørgsmål om vækstændringer, celledegeneration og nekrose

Læs mere

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 S15Vx Dato: Kl

Ekstern teoretisk prøve Modul 3 S15Vx Dato: Kl Ekstern teoretisk prøve - Modul 3 Somatisk sygdom og lidelse Fagområder: Sygepleje, Anatomi og fysiologi herunder genetik, Sygdomslære herunder patologi og Ernæringslære og diætetik. Professionshøjskolen

Læs mere

HPA-aksens dynamik. - fra biologi til matematik. The dynamics of the HPA-axis from biology to mathematics

HPA-aksens dynamik. - fra biologi til matematik. The dynamics of the HPA-axis from biology to mathematics HPA-aksens dynamik - fra biologi til matematik The dynamics of the HPA-axis from biology to mathematics 2. semesterprojekt Det naturvidenskabelige basisstudie RUC Maj 2008 Vejleder: Carsten Lunde Petersen

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

[ ] =10 7,4 = 40nM )

[ ] =10 7,4 = 40nM ) Syre og base homeostasen (BN kap. 9) Nyrefysiologi: Syre/base homeostase, kap. 9 Normal ph i arterielt plasma: 7,4 ( plasma H + [ ] =10 7,4 = 40nM ) o ECV indhold af H+: 40 nm (ph 7,4) x 15 l =600 nmol

Læs mere

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14 Dagsorden Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer Kredsløbet; hjertet og lungerne Åndedrættet og lungerne Huden Lever og nyrer Københavns Massageuddannelse Kredsløbet Kredsløbet

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Plenadren 5 mg tabletter med modificeret udløsning Plenadren 20 mg tabletter med modificeret udløsning Kaldet Plenadren i hele indlægssedlen Hydrocortison Læs denne

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Atenolol Orifarm 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter. atenolol

Indlægsseddel: Information til brugeren. Atenolol Orifarm 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter. atenolol Indlægsseddel: Information til brugeren Atenolol Orifarm 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter atenolol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Neurotransmittere og det autonome nervesystem

Neurotransmittere og det autonome nervesystem nervesystem Neurotransmittere og det autonome nervesystem Ulf Simonsen Farmakologisk Institut, Aarhus Universitet grundlæggende system basis for nogle vigtige behandlinger hypertension astma gode eksempler

Læs mere

Åreknuder i spiserøret

Åreknuder i spiserøret Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Åreknuder i spiserøret Patient og pårørendeinformation Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Afdelingslæge Gustav From Kirurgisk Afdeling Hillerød Hospital Kirurgisk

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2014 Modul 1: Anatomi og fysiologi MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må ikke benyttes boglige

Læs mere

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine

Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Nervesystemets sygdomme meningitis og hovedpine Meningitis En alvorlig infektion i centralnervesystemet En betændelsestilstand i hjernehinderne og i det subaraknoidale rum Fig. 10.16 1 Årsag til meningitis

Læs mere

Specialeansøgning for IM: endokrinologi Offentlig: Privat:

Specialeansøgning for IM: endokrinologi Offentlig: Privat: Specialeansøgning for IM: endokrinologi Offentlig: Privat: Regionshospitalet Herning SOR ID: 6081000016005 CVR: Område Hypofyse og hypothalamus sygdomme Ernæringsrelaterede sygdomme Funktion Regionsfunktioner

Læs mere

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Facts og myter om sukkersyge Hvad er sukkersyge = Diabetes mellitus type 1 og 2 Hvilken betydning har diabetes for den enkelte Hvad kan man selv gøre for at behandle

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

NY OVERENSKOMST 2018

NY OVERENSKOMST 2018 NY OVERENSKOMST 2018 Flere patienter/komplicerede patienter Høj kvalitet Ny honorering Forløbsydelsen T2 Re-tænke organisation/struktur for kronikere Fokus på personalet Personalet bliver også behandlere

Læs mere

Fact om type 1 diabetes

Fact om type 1 diabetes Fact om type 1 diabetes Diabetes 1 er en såkaldt auto-immun sygdom. Det betyder, at det er kroppens eget immunsystem, der ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon, insulin.

Læs mere

Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen.

Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen. Epilepsi Teksten stammer fra Dansk Epilepsiforening. Man kan finde flere oplysninger på deres hjemmeside: www.epilepsiforeningen.dk Den simple forklaring på epilepsi Alle hjerner - og kroppe - fungerer

Læs mere

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes Personligt målområde Ved at indstille dit personlige målområde på blodsukkerapparatet, kan du få hjælp til at identificere, om du har for højt (eller for lavt) blodsukker. Aftal altid dit personlige målområde

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Sandostatin LAR, pulver og solvens til injektionsvæske, suspension, 10 mg, 20 mg og 30 mg.

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Sandostatin LAR, pulver og solvens til injektionsvæske, suspension, 10 mg, 20 mg og 30 mg. INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Sandostatin LAR, pulver og solvens til injektionsvæske, suspension, 10 mg, 20 mg og 30 mg Octreotid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen.

Læs mere

SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN

SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN DEN ONKOLOGISKE VÆRKTØJSKASSE 8. FEBRUAR 2018 Afdelingslæge, phd, Onkologisk afd., Rigshospitalet Benedikte Hasselbalch PROGRAM Ø Hvad er kræft? Ø Hvilke behandlingsmuligheder

Læs mere

Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning.

Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Centyl tabletter 5 mg Læs denne information godt igennem, før du begynder at tage medicinen Gem denne information, du får måske brug for at læse den igen. Ønsker du mere information, så kontakt læge eller

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

Væskebalance og temperaturregulering

Væskebalance og temperaturregulering Væskebalance og temperaturregulering 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Væskebalance og temperaturregulering Opgavesamlingen, der er lagt ud på internettet til fri afbenyttelse af

Læs mere

Pubertet. FSO Forårskursus 19/3 2015. Afd.læge, PhD Line Cleemann

Pubertet. FSO Forårskursus 19/3 2015. Afd.læge, PhD Line Cleemann Pubertet FSO Forårskursus 19/3 2015 Afd.læge, PhD Line Cleemann 1 Pubertet Hvad er normal pubertet? Hvad er tidligt (pubertas præcox)? Hvad er sent (pubertas tarda)? Starter den tidligere (secular trend)?

Læs mere

Det autonome nervesystem & hypothalamus

Det autonome nervesystem & hypothalamus Det autonome nervesystem & hypothalamus Carsten Reidies Bjarkam. Professor, Overlæge, Ph.D. Neurokirurgisk Afdeling Aalborg Universitetshospital Det autonome nervesystem Varetager homøostase Udøver fortrinsvis

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Vetoryl, hårde kapsler

PRODUKTRESUMÉ. for. Vetoryl, hårde kapsler 12. december 2012 PRODUKTRESUMÉ for Vetoryl, hårde kapsler 0. D.SP.NR 23016 1. VETERINÆRLÆGEMIDLETS NAVN Vetoryl 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Hver kapsel indeholder 10 mg, 30 mg, 60 mg eller

Læs mere

Studieplan Sygdomsdomslære

Studieplan Sygdomsdomslære Studieplan Sygdomsdomslære 2. semester Tema Sygepleje - klinisk beslutningstagen i stabile og komplekse pleje- og Behandlingsforløb Genstandsområde Semesterets teoretiske del retter sig særligt mod sygepleje

Læs mere

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft information DBCG 2010-neo-c (Letrozol) Behandling af brystkræft Behandling af brystkræft omfatter i de fleste tilfælde en kombination af lokalbehandling (operation og eventuel strålebehandling) samt medicinsk

Læs mere

Bilag III. Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne

Bilag III. Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne Bilag III Ændringer til relevante punkter i produktresuméet og indlægssedlen/indlægssedlerne 38 PRODUKTRESUME 39 Pkt. 4.1 Terapeutiske indikationer [De aktuelt godkendte indikationer slettes og erstattes

Læs mere

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center

ANAMNESE INDEN KIRURGI. Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center ANAMNESE INDEN KIRURGI Peter Marker Konference 2. november 2007 Aalborg Kongres & Kultur Center Præoperative undersøgelse Subjektive undersøgelse (anamnese) sygehistorie - almen - specielle Objektive undersøgelse

Læs mere

Underviser cand.scient Karen Hulgaard 1

Underviser cand.scient Karen Hulgaard 1 Velkommen til en præsentation af emnet endokrinologi, altså læren om de endokrine organer og kirtler. Undervisningen er en del af anatomi- og fysiologiundervisningen på 5. semester Underviser cand.scient

Læs mere

ADRENOGENITALT SYNDROM

ADRENOGENITALT SYNDROM ADRENOGENITALT SYNDROM - en vejledning til forældre, børn og voksne Jørn Müller Pædiatrisk Klinik 1 & 2 Afsnit 4064 Juliane Marie Centret Rigshospitalet Blegdamsvej 9, 2100 København Ø Telefon 3545 4867

Læs mere

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Information til patienten Højt stofskifte Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Skjoldbruskkirtlen sidder normalt foran på halsen under adamsæblet, og kan hverken ses eller føles.

Læs mere

Hvad er depression og stress og hvordan kan man behandle det?

Hvad er depression og stress og hvordan kan man behandle det? Hvad er og stress og hvordan kan man behandle det? Poul Videbech Professor, overlæge, dr.med. Center for Neuropsykiatrisk sforskning Psykiatrisk Center Glostrup Facts og fordomme om Om Deprimerede mennesker

Læs mere

Min ven stofskiftet. E-bog. Af Eva Valbjørn Sørensen

Min ven stofskiftet. E-bog. Af Eva Valbjørn Sørensen Min ven stofskiftet E-bog Af Eva Valbjørn Sørensen Dette nyhedsbrev er baseret på en historie fra mit eget liv, hvor jeg fik en sygdom - for lavt stofskifte, som fik rigtig meget indvirkning på mit liv

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prednisolon DLF tabletter 2,5 mg, 5 mg og 25 mg Prednisolon

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Prednisolon DLF tabletter 2,5 mg, 5 mg og 25 mg Prednisolon INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Prednisolon DLF tabletter 2,5 mg, 5 mg og 25 mg Prednisolon Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen - Gem indlægssedlen. Du kan få

Læs mere

Natriumfolderen En guide til i.v. væskebehandling

Natriumfolderen En guide til i.v. væskebehandling Natriumfolderen En guide til i.v. væskebehandling I.v. væsker er medicin med virkninger og bivirkninger. I.v. væsker kan underdoseres, overdoseres og ændre plasma-natriumkoncentrationen (P-Na). Hyponatriæmi

Læs mere

Anorexia og Bulimia Nervosa. rev. 01.04.14, overlæge, dr. med. Marianne Hertz/ap, Anoreksiklinikken, C6223, PCK, Rigshospitalet

Anorexia og Bulimia Nervosa. rev. 01.04.14, overlæge, dr. med. Marianne Hertz/ap, Anoreksiklinikken, C6223, PCK, Rigshospitalet Anorexia og Bulimia Nervosa Anorexia Nervosa - DSM IV Opretholdelse af vægt under 85% af det forventede Intens frygt for at blive for fed Forstyrrelse af oplevelsen vægt/krop, urimelig indflydelse af vægt/krop

Læs mere

Patientinformation DBCG 2009- b,t. Behandling af brystkræft efter operation

Patientinformation DBCG 2009- b,t. Behandling af brystkræft efter operation Behandling af brystkræft efter operation information DBCG 2009- b,t Du har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Spirix 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter Spironolacton

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Spirix 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter Spironolacton INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Spirix 25 mg, 50 mg og 100 mg tabletter Spironolacton Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for

Læs mere

Vejledning - Høj og lav blodglucose

Vejledning - Høj og lav blodglucose Vejledning - Høj og lav blodglucose Høj blodglucose (hyperglykæmi) Symptomer: Træthed Hyppige og store vandladninger Tørst Uoplagthed, depressionsfølelse Kvalme Mundtørhed Hudkløe Synsforstyrrelser Øget

Læs mere

Hypo- og hyperthyreose hos voksne. - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning

Hypo- og hyperthyreose hos voksne. - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning Hypo- og hyperthyreose hos voksne - De vigtigste anbefalinger fra den kliniske vejledning Stofskiftelidelser hvordan finder vi dem? Symptomer Kold, træt, tyk, træg mave, tør hud, trist Tænk lavt stofskifte

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Nyrerne (ren dexter, ren sinister) ligger bagerst i bughulen. De er omgivet af en fast

Nyrerne (ren dexter, ren sinister) ligger bagerst i bughulen. De er omgivet af en fast Nyrer og urinveje Nyrernes anatomi Nyrerne (ren dexter, ren sinister) ligger bagerst i bughulen. De er omgivet af en fast bindevævskapsel (capsula fibrosa), og yderligere af et tykt lag fedt. På den mediale

Læs mere

Blodsukker = Blodglukose

Blodsukker = Blodglukose DIABETES Blodsukker = Blodglukose Inden måltidet skal blodglukosen ligge mellem 4-7 mmol/l 1½ time efter et måltid må blodglukosen helst ikke komme over 10 mmol/l Symptomer på højt blodsukker Tørst Træthed

Læs mere

Underviser cand.scient Karen Hulgaard

Underviser cand.scient Karen Hulgaard Velkommen til en præsentation i anatomi og fysiologi i forplantningssystemet, med vægt på mandens forplantningssystem. Præsentationen bruges i forbindelse med undervisningen på femte semester. 1 Start

Læs mere

Studieplan Humanbiologi Semester 3

Studieplan Humanbiologi Semester 3 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Humanbiologi Semester 3 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Efterår 2017 Semester 3 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan... 4 3. Litteraturliste...

Læs mere

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose Forstå dine laboratorieundersøgelser ved myelomatose Denne vejledning giver indblik i de målinger og undersøgelser, der udføres hos patienter med myelomatose. Resultaterne af disse målinger og undersøgelser

Læs mere

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Læs denne information godt igennem, før du begynder at tage medicinen Gem denne information, du får måske brug for at læse den

Læs mere

Anatomi & Fysiologi - en opgavesamling af Palle Hougaard Endokrine kirtler 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling.

Anatomi & Fysiologi - en opgavesamling af Palle Hougaard Endokrine kirtler 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Endokrine kirtler 1. Velkommen til Anatomi og fysiologi - en opgavesamling. Endokrine kirtler Opgavesamlingen, der er lagt ud på internettet til fri afbenyttelse af sygeplejerskestuderende og andre interesserede,

Læs mere

Progressionsark for Anatomi og fysiologi

Progressionsark for Anatomi og fysiologi Progressionsark for Anatomi og fysiologi 1. Semester Observation og vurdering af patient og borgers sundhedsudfordringer og sygdomssammenhænge Semestrets teoretiske del retter sig særligt mod sygepleje

Læs mere

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft Tarmkræft Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft De fleste tilfælde af tarmkræft starter ved, at godartede

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Depo-Medrol Vet., injektionsvæske, suspension

PRODUKTRESUMÉ. for. Depo-Medrol Vet., injektionsvæske, suspension 14. marts 2016 PRODUKTRESUMÉ for Depo-Medrol Vet., injektionsvæske, suspension 0. D.SP.NR 1980 1. VETERINÆRLÆGEMIDLETS NAVN Depo-Medrol Vet. 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Aktivt stof: 1 ml

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Discotrine, 5 mg/24 timer, 10 mg/24 timer, 15 mg/24 timer, depotplaster Glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database.

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP November 2011 PRODUKTRESUMÉ 4.2 Dosering og indgivelsesmåde

Læs mere