Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 1 af 17

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 1 af 17"

Transkript

1 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 1 af 17 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Indledning SQL Converter er et program, som anvendes til indlæsning af arkiveringsversion i en database. Med arkiveringsversion menes et elektronisk arkivalie, der følger Rigsarkivets nugældende regler for aflevering og bevaring, jf. Bekendtgørelse nr. 342 af 11. marts 2004 om arkiveringsversioner af bevaringsværdige data fra elektroniske arkivsystemer. En arkiveringsversion ligger i et format, der gør den svært anvendelig for søgning og udtræk. Rigsarkivet har derfor til såvel intern som ekstern brug udviklet dette program, der indlæser alle elementer af arkiveringsversionen i tabeller i en database. Denne vejledning omfatter brugen af programmet SQL Converter til indlæsning af en arkiveringsversion i MS SQL Server, herunder de valgmuligheder, man kan benytte, hvis arkiveringsversionen er fejlbehæftet i forhold til de krav, som MS SQL Server stiller. Vejledningen omfatter IKKE en gennemgang af en arkiveringsversions struktur, dog fremgår det af bilag 2, hvordan de fast definerede elementer i en arkiveringsversion omformes til tabeller. Vejledningen omfatter IKKE anvisninger på, hvordan man kan benytte de indlæste data, fx ved hjælp af Access eller SQL Query Analyzer. Tekniske forudsætninger For at anvende programmet kræves MS SQL Server, version 7 eller nyere. Databaseadministrative forudsætninger Opsætning af SQL server vil afhænge af konkrete valg og teknikker. Derfor kræver det enten, at du som bruger kender til opsætning af SQL server eller, at du kontakter en evt. IT-driftsansvarlig for det IT-udstyr du arbejder på. Denne vil kunne vejlede i de konkrete tilpasningsbehov for valg af servertype, autorisation mv. for at kunne benytte SQL Converter. Download af program SQL Converter ligger i en selvudpakkende fil, som kan downloades til lokalt drev på den pc, du skal arbejde på (eller køres direkte fra det sted, hvor du åbner filen). Kopiér også arkiveringsversionen til lokalt drev. Det er kun arkiveringsversioner, som består af én cd, der kan indlæses direkte fra det pågældende medie. Det er derfor lettest - uanset antallet af cd er - at kopiere hele arkivaliet til lokalt drev og arbejde videre derfra. Start af SQL Converter-programmet Hvis du har downloaded programmet til lokalt drev, vil det kunne åbnes via Startmenuen. Programmet starter med dette vindue:

2 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 2 af 17 Derefter åbner SQL Converters programvindue klar til at vælge den arkiveringsversion, du ønsker at genrejse: Benyt filvalgsknappen yderst til højre til at fremfinde det sted i Stifinder, hvor du har placeret den arkiveringsversion, du ønsker at arbejde med. Husk at du altid skal pege på det første medie, der altid vil slutte med de tre tegn 001. I dette eksempel hedder arkiveringsversionen , og det første medie vil altid slutte med 001, som det ses i eksemplet her : Hvis den pågældende arkiveringsversion består af to eller flere medier vil næste medie være navngivet og så fremdeles. Eksempel på valg af arkiveringsversionsnummer, hvor 1. medie er valgt, nemlig fra arkiveringsversionsnr

3 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 3 af 17 Når du har valgt arkiveringsversionen, har du mulighed for at vælge indstillinger for indlæsningen, inden du sætter programmet i gang. Dette uddybes i et særskilt afsnit. Tryk på Start for at påbegynde indlæsningen. [nedenstående skal stå i en selvstændig boks det forstyrre nemlig rækkefølgen ved 1. gangs læsning, men er yderst relevant efter 1. indlæsning] Hvis du allerede har været i gang med at genrejse det pågældende arkivalie, vil SQL Converter spørge om det genrejste arkivalie skal overskrives med denne dialogbox:

4 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 4 af 17 Når indlæsningen er gennemført: Tryk OK I bilag 1, kan du læse mere om, hvordan indlæsningsloggen kan bruges. Indlæsningsloggen skal være lukket for at kunne bruge funktionen i Datakonverteringer. Du kan gå tilbage til indlæsningsloggen via menuen Filer -> Vis indlæsningslog, så længe du ikke har indlæst en anden arkiveringsversion. Indlæsningsloggen forsvinder også, når PC en lukkes, men næsten alle oplysninger findes i tabellen SqlConvert_Log (se bilag 2). Mens programmet kører, afspejler den blå bjælke nederst, hvor langt indlæsningen er kommet. Indlæsningens varighed varierer alt efter hvor stort et arkivalie, der bliver indlæst. Også mindre arkivalier, som indeholder mange kodeværdier, kan tage tid at indlæse. Bemærk, at programmet kun angiver forbrugt tid, og ikke estimeret varighed af indlæsningen under Forløbet tid: 00:00:00.

5 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 5 af 17 Når indlæsningen er gennemført dukker et vindue op, hvor du kun vælge knappen OK. Eksempel på indlæsning uden fejl Eksempel på indlæsning med fejl

6 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 6 af 17 Programmet slutter af med at angive, hvor mange fejl, der måtte være fremkommet under indlæsningen. Det forekommer ofte, at der er fejl, når man indlæser tabellerne i SQL Server. Det kan fx være datatypefejl, hvor det i SQL Converter er muligt at foretage indstillinger, således at fx et datofelt konverteres til STRING. Læs mere om denne og de øvrige indstillinger i næste afsnit. Den indlæste arkiveringsversion er nu klar til søgning og udtræk fx ved hjælp af Access eller MS Query Analyzer.

7 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 7 af 17 Sådan bruger du Indstillinger >> Når du trykker på knappen, folder vinduet sig ud og viser følgende valgmuligheder, som kan bruges til at tilpasse programmet til omfanget af indlæsning, servertype, forbindelse, adgangsrettigheder mv.: Indstillinger for fanebladet Database INDLÆS Under Indlæs indstiller du, hvor stor en del af en arkiveringsversion du ønsker at indlæse Hele arkivaliet: Man har typisk brug for at indlæse Hele arkivaliet. Her bliver alt indlæst. Vær opmærksom på, at ESDH-systemer (Elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem) kan indeholde meget store elektroniske dokumentarkiver, som kan være tidskrævende ved indlæsning. Alt ekskl. DOKMAP-dokumenter:

8 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 8 af 17 Indlæser struktur, generelle informationer, som også typisk vil indeholde elektroniske dokumenter (i formatet TIFF eller txt), samt data fra arkiveringsversionen. ESDH-systemers elektroniske dokumentarkiv indlæses ikke. Det kan være en fordel at bruge denne indstilling, hvis du på forhånd ved, at du ikke skal søge oplysninger i dokumentarkivet. Struktur og generel information: Indlæser kun selve datastrukturen og de generelle informationer, der hører til den pågældende arkiveringsversion. Det kan være en hurtig måde at tilgå et større arkivalie, hvis du f.eks. skal identificere nærmere, hvad det pågældende arkivalie indeholder, men ikke har brug for at fremsøge konkrete oplysninger i første omgang. SERVERTYPE Under Servertype er programmet forberedt til at kunne håndtere forskellige servertyper. Foreløbigt er det dog kun muligt at benytte Microsoft SQL Server. FORBINDELSE Under Forbindelse skal du vælge server og database: Først skal du have valgt server. Oftest er der kun én server at vælge, men sidder du i et teknisk miljø med mange servere, skal du fremfinde den server, du ønsker at genrejse arkiveringsversioner på. Dernæst skal du vælge database, dvs. navngive den database, som du vil oprette en arkiveringsversion af. Programmet angiver selv et navn på databasen, der består af DB + arkiveringsversionsnr. Hvis du ønsker det, kan du efterfølgende selv ændre navnet på den indlæste arkiveringsversion. Endelig er der mulighed for at anvend ODBC (Open Database Connectivity), som er en grænseflade til at tilgå databaser - oprindeligt kun til MS Windows. Det er dog relativt sjældent, der er behov for at bruge ODBC. AUTORISATION Her kan du vælge mellem af logge på med Windowsgodkendelse eller brugernavn + adgangskode.

9 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 9 af 17 Log på med Windows-godkendelse er den mest typiske måde at bruge systemet. Normalt logger man på en standard pc med brugernavn og adgangskode, hver gang man starter sin pc i firmanetværk. Det vil også være den mest typiske situation, hvis du arbejder hjemme på en privat pc, hvor du i forvejen vil være logget på pc en, når du er kommet til denne del af processen. Har du som bruger derimod selv implementeret adgangsstyrings til en SQL Server, vil du kunne få brug for at logge dig på med administratorrettigheder via Log på med brugernavn og adgangskode. Endelig vil der kunne være situationer, hvor du via en arbejdsplads skal anvende en SQL Server, der har adgangsstyring. I de tilfælde, vil de pågældende IT-ansvarlige kunne bistå med vejledning til denne del. SQL KOMMANDOFIL SQL kommando fil kan du bruge til at skabe en fil med samtlige SQL-sætninger frem for at lave SQLsætninger på serveren. Det gør det muligt at eksekvere kommandofilen på et senere tidspunkt, fx når du har adgang til en pc med en SQL Server. Vær opmærksom på, at hvis du vælger at generere SQL-sætninger uden at eksekvere disse, kan der ikke returneres fejlmeddelelser. Kommandofilen er som sagt netop beregnet til at kunne eksekveres senere. Det er vigtigt at bemærke, at du ikke får TIFF-dokumenter med, da programmet udelukkende medtager binære data i denne funktion. For at generere en SQL kommandofil, skal du markere checkboksen nedenfor: Derefter skal du benytte filvalgsknappen yderst til højre ønsker at gemme SQL-kommandofilen. til at fremfinde det sted i Stifinder, hvor du Fanebladet Datakonverteringer : Automatisk konvertering til STRING når det er nødvendigt Ulovlige tegn i XML fil (f.eks i <saq> hvor tegnene "<" og ">" optræder hyppigt) Ulovlige tegn i feltnavne (f.eks "/" og "-") Lange STRING felter så tabeller ikke splittes så meget op (f.eks DOKUMENT)

10 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 10 af 17 Fanebladet Datakonverteringer kan bruges, hvis der findes nogle datatyper i tabellernes felter, som ikke overholder datastandarden. Et eksempel er datoen Denne dato overholder ikke standarden DATE, som ikke tillader datoen d. 31. februar Du kan ikke på forhånd vide, at der findes sådanne data i arkiveringsversionen, men vil kunne se det ud af fejlloggen (se bilag 1). Anvendelsen af instillingen Behandl felter som STRING vil derfor typisk først være aktuel efter en første indlæsning af en arkiveringsversion med for mange fejl. Dropdown-menuen Behandl felter som STRING vil indeholde navnene på de tabeller, som indeholder felter, der er defineret med datatyperne NUM, REAL, EXP, DATA, TIME eller DATETIME. Du kan nu vælge at behandle denne type felter som STRING. Nogle systemer håndterer kun datoer af datatype DATETIME, hvor ældste tilladte dato er 1. januar Det gælder f.eks. MS SQL Server. I disse tilfælde kan en dato fra år 200 ikke håndteres af systemet. Sådan vælger du hvilke felter, der skal konverteres til STRING Med dropdown-menuen Behandl felter som STRING vælger du først den pågældende tabel og dernæst vælger du det felt, der skal behandles som STRING i listboksen lige nedenunder.

11 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 11 af 17 Bemærk, at tabelnavnene ikke altid har det samme navn i SQL Converter, som i det oprindelige system. Det skyldes, at nogle navne kan være reserverede SQL-kommando-betegnelser, som f.eks. SELECT, DROP og ALTER, der ikke må benyttes, når man benytter dem i SQL sammenhæng. SQL Converter omdøber derfor reserverede tabelnavne ved at foranstille et tal. Det samme princip gælder, hvis flere tabeller har samme navn, som det ses i eksemplet ovenfor. Her er der foranstillet 1Produkt, 2Produkt, 3Produkt, 4Produkt, 1Genst, 2Genst, 3Genst osv. Bemærk at Medtag relaterede felter automatisk er valgt. Det betyder, at hvis et felt, der konverteres til STRING, er relateret til et felt i en anden tabel, konverteres dette felt også til STRING. Hvis dette ikke gøres, vil relationen ikke blive oprettet i databasen. Se endnu et eksempel på datakonvertering til STRING, med udgangspunkt i nærlæsning af indlæsningsloggen, som er uddybet i med eksemplet her i bilag 1.

12 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 12 af 17 Her er 08 FaktiskSLut(DATE) valgt og klar til at blive flyttet over i modsatte kolonne: Felter som konverteres med pilen. Tabellen Proces indeholder de 10 angivne felter, hvor datatypen er en anden end STRING. I indlæsningsloggen kan vi konstatere, at indlæsningen fejler ved værdier i feltet 08 FaktiskSlut, således at der er poster i tabellen Proces, der ikke indlæses i databasen (læs mere om dette eksempel i bilag 1, hvor indlæsningsloggen bliver gennemgået). Da vi ønsker, at alle poster indlæses, er vi nødt til at lade feltet behandle som STRING. Sådan fortsætter du med at vælge eventuelle felter, du ønsker at få konverteret som STRING frem for den oprindelige datatype. Du kan også vælge samtlige felter, som programmet udpeger og konvertere disse til STRING, hvis du ikke ønsker at bruge tid på at gennemgå en længere indlæsningslog med mange SQL-indlæsningsfejl. Bemærk at Medtag relaterede felter er valgt for at sikre, at relaterede felter også konverteres som STRING. SQL Converter er sat til default at fjerne efterstillede blanktegn i STRING. Mange arkiveringsversioner er afleveret med fast feltlængde og indeholder derfor mange blanktegn, som hermed kan fjernes. Fjernelse af unødvendige blanktegn betyder at SQL Converter vil kunne arbejde hurtigere. Når du har indstillet efter individuelle behov og tilpasset efter fejlloggen, kan du på ny starte programmet med Start-knappen, og herefter kører indlæsningen en gang til med de valgte konverteringer til STRING.

13 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 13 af 17 BILAG 1 INDLÆSNINGSLOG Ved at gennemgå indlæsningsloggen får du mulighed for at vælge at indlæse de felter, der fejler under indlæsningen, som datatypen STRING under fanebladet Datakonverteringer. Desuden kan du konstatere, om der er andre fejl. En typisk fejl er, at primærnøgler og især fremmednøgler ikke har kunnet oprettes. Indlæsningsloggen håndterer tre forskellige slags informationer til brugeren: INFO, markeret med sort skrift, som blot er den almindelige information til brugeren NOTE, markeret med gul skrift, som er en note, der nogle gange har en betydning, andre gange ikke. FEJL, markeret med rød skrift, som angiver, at der er tale om en fejl. Som regel vil det kun være fejl-informationen, der rummer relevant information for brugeren. Eksempel på FEJL fra indlæsningsloggen fra arkiveringsversionsnummer 10728: :41:57,827 FEJL Kunne ikke indlæse post i databasen. The conversion of a char data type to a datetime data type resulted in an out-of-range datetime value :41:58,200 FEJL SQL sætning fejlede: INSERT INTO Projekt VALUES (1212,'Afleveringer fra Forsvaret','1678',' 0',18,null,' ',null,null,' 0',1,0, 6,87) :41:58,780 FEJL Kunne ikke indlæse post i databasen. The conversion of a char data type to a datetime data type resulted in an out-of-range datetime value :41:59,183 FEJL SQL sætning fejlede: INSERT INTO Projekt VALUES (1234,'Vejledningsmateriale','1700',' 0',18,null,' ',null,null,' 0',1,0, 6,87) :41:59,623 FEJL Kunne ikke indlæse post i databasen. The conversion of a char data type to a datetime data type resulted in an out-of-range datetime value :42:00,600 FEJL SQL sætning fejlede: INSERT INTO Projekt VALUES (1236,'IV-ekspedition til myndigheder','1702',' 0',18,null,' ',null,null,' 0',1,0, 6,87) Nedenfor ser du et eksempel på NOTE, markeret med gult, hvor indlæsningsloggen fortæller os, at der har været flere tabeller med identiske navne, som er blevet omdøbt :40:08,607 NOTE Tabellen [1Genst] Omdøbes til [_1Genst] :40:09,300 NOTE Tabellen [1Produkt] Omdøbes til [_1Produkt] :40:09,483 NOTE Tabellen [2Produkt] Omdøbes til [_2Produkt] :40:09,920 NOTE Tabellen [2Genst] Omdøbes til [_2Genst] :40:10,357 NOTE Tabellen [3Genst] Omdøbes til [_3Genst] :40:10,797 NOTE Tabellen [3Produkt] Omdøbes til [_3Produkt] :40:11,233 NOTE Tabellen [4Produkt] Omdøbes til [_4Produkt] :40:11,670 NOTE Tabellen [5Genst] Omdøbes til [_5Genst] :40:12,110 NOTE Tabellen [5Gen_And] Omdøbes til [_5Gen_And] :40:12,547 NOTE Tabellen [5Gen_God] Omdøbes til [_5Gen_God] :40:12,983 NOTE Tabellen [5Gen_Uds] Omdøbes til [_5Gen_Uds] :40:13,420 NOTE Tabellen [5produkt] Omdøbes til [_5produkt] :40:13,857 NOTE Tabellen [5Pro_Uds] Omdøbes til [_5Pro_Uds] :40:14,297 NOTE Tabellen [5Pro_And] Omdøbes til [_5Pro_And] :40:14,733 NOTE Tabellen [5Pro_God] Omdøbes til [_5Pro_God] :40:15,170 NOTE Feltet [4Produkt].[3ProduktID] Omdøbes til [_4Produkt].[_3ProduktID] Hvis du ikke har arbejdet med SQL før, kræver det lidt tilvænning at genkende, hvad der er tabelnavn, og hvad der er feltværdier. I følgende eksempel kan du se, hvordan SQL kommandoerne er udformet, og hvordan de bruges til at indlæse en specifik post i tabellen Projekt: INSERT INTO Projekt VALUES (1234,'Vejledningsmateriale','1700',' 0',18,null,' ',null,null,' 0',1,0, 6,87) I parentesen er hver feltværdi adskilt af et kommategn. Her vises det, at tabellen Projekt får indlæst værdierne i den rækkefølge, der er angivet i parentesen. I metadata, dvs. strukturbeskrivelsen af arkiveringsversionen, ser man hvilke felter, tabellen Projekt indeholder, og i SQL-sætningen vises hvordan feltværdierne indlæses. Både metadata og indlæsningsloggen viser, at tabellen Projekt indeholder i alt 14 felter.

14 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 14 af 17 Fejlloggen nedenfor viser lidt mere detaljeret, hvad der gik galt, nemlig at konverteringen af char til datetime datatypen fejlede, fordi værdien ikke opfylder kriterierne for datatype DATETIME :41:58,780 FEJL Kunne ikke indlæse post i databasen. The conversion of a char data type to a datetime data type resulted in an out-of-range datetime value Hvis vi tæller os gennem feltværdierne, kan vi se at feltværdi nr passer på en forfejlet DATETIME datatype, der ikke må være ældre end Her er datoen 1. Januar år 101 og altså ulovlig i henhold til denne datatype :41:59,183 FEJL SQL sætning fejlede: INSERT INTO Projekt VALUES (1234,'Vejledningsmateriale','1700',' 0',18,null,' ',null,null,' 0',1,0, 6,87) Et andet eksempel på Indlæsningslog for AV nr : Ovenstående indlæsningslog viser indlæsningsfejl. Her er det en ulovlig datatype an out-of-range datetime value der giver indlæsningsfejlen. SQL indlæsningen fejler, når værdien , dvs. felt nr. 8 i tabellen Proces, indlæses. I SQL-sætningen er angivet INSERT INTO Proces (Proces tabellens navn) VALUES [1123,78,1625.0,1625.0,98.00,null,null, ,601,1). I parentesen med de faktiske værdier, der læses ind i tabellen, er hver værdi adskilt af et komma. Det betyder, at der er 10 feltværdier til tabellen Proces. Hvis vi tæller os frem, kan vi altså regne os frem til at felt nr. 8 har værdien I afsnittet om Indstillinger, under fanebladet Datakonverteringer, kan du finde den pågældende tabel og se at feltværdi nr. 8, hører til feltet 08 Faktiskslutdato(DATE), og vælge at konvertere dette felt til STRING. Der er forskel på, hvilke datatyper de forskellige RDBMS på markedet er beregnet til at håndtere. F.eks. godtager MS SQL Server ikke datoer før Arkivaliet ovenfor med Arkiveringsversionsnr dækker tidsperioden Derfor kan vi forholdsvis let gætte os til, at der er tale om en simpel indtastningsfejl i dette datofelt, hvor der er byttet rundt på 2 og 0 ved årstalsangivelse.

15 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 15 af 17 BILAG 2 Tabeller i databasen SQL Converter indlæser samtlige elementer i arkiveringsversioner i tabeller. Der er derfor ud over de tabeller, der er udtræk fra arkivskaberens oprindelige system, en række faste tabeller. SqlConvert_log Svarer til indlæsningsloggen som beskrevet i bilag 1, bortset fra at INFO-felter om databasens oprettelse mangler. I modsætning til indlæsningsloggen findes SqlConvert_log permanent som tabel i databasen, så du vil her altid kunne se, hvilke fejl der opstod. SqlConvert_status Indeholder systemtekniske oplysninger om indlæsningen, bl.a. version af SQL Converter og start- og sluttidspunkter for faser i indlæsningen. MetaData_xxxxx Tabellerne, hvis navngivning starter med MetaData, indeholder alle oplysninger fra arkiveringsversionens metadatafiler. Det vil sige oplysninger om strukturen og indholdet i de tabeller, der er udtræk fra arkivskaberens oprindelige system, samt øvrige oplysninger om arkiveringsversionens oprindelse. MetaData_arkver og MetaData_skaber MetaData_arkver indeholder bl.a. oplysninger om det oprindelige IT-systems navn samt start- og slutdato for data i arkiveringsversionen. MetaData_skaber indeholder navn(e) på den eller de arkivskabere, der har anvendt systemet. MetaData_tabel

16 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 16 af 17 Oversigten over de tabeller, der er udtræk fra arkivskaberens oprindelige system (tabeltypen ARK). Herudover listes tabeller med tabeltypen KODE, som angiver, at i arkiveringsversionen har de pågældende koder været defineret i metadata. Du skal dog være opmærksom på, at der også kan være ARK-tabeller, der indeholder kodedefinitioner, fx hvis koderne har været defineret i tabeller i det kørende system. Bemærk desuden, at det angives, hvor mange poster der er i arkiveringsversionen (poster), og hvor mange poster der er indlæst i databasen (posterdb). Her kan du også kontrollere, om indlæsningen har været fuldstændig. MetaData_felt Oversigten over samtlige felter i de tabeller, der er udtræk fra arkivskaberens oprindelige system. Det kan være lidt vanskeligt at se, hvilken tabel (tabelid) et felt hører til det er en konsekvens af, at dette er en relationel database, hvor redundans (gentagne data) skal undgås. Du kan enten manuelt sammenligne med MetaData_tabel eller lave en lille forespørgsel. MetaData_pn Oversigten over primærnøgler defineret i metadata. tabelid og feltid udpeger det felt, der er defineret som nøgle. Det gælder også her, at det er nødvendigt at sammenholde med MetaData_tabel og Metadata_felt for at få navnet på tabellen og feltet. segid angiver, om primærnøglen er sammensat. I eksemplet ovenfor er primærnøglen i tabellerne 15 og 22 sammensat. Bemærk kolonnen oprettet. I eksemplet ovenfor er primærnøglen i tabel 15 ikke blevet oprettet efter indlæsningen af data i databasen. Det skyldes, at der er en overtrædelse af reglerne, fx at feltet ikke er entydigt. Metadata_fn Oversigten over fremmednøgler defineret i metadata. Også her er det nødvendigt at bruge MetaData_tabel og MetaData_felt for at oversætte tabelid og feltid til navne på tabeller og felter.

17 Vejledning til SQL Converter - databaseindlæsning af arkiveringsversioner Side 17 af 17 tabelid1 og feltid1 udpeger det felt, der er defineret som fremmednøgle. fnid angiver nummereringen af fremmednøgler inden for den enkelte tabel. I eksemplet ovenfor er der således fire forskellige felter i tabel 4, der er defineret som fremmednøgle (felterne 2, 3, 6 og 31). segid angiver, om der er tale om en sammensat fremmednøgle (det er ikke tilfældet i eksemplet ovenfor). tabelid2 og feltid2 angiver den primærnøgle, som fremmednøglen er relateret til. Bemærk kolonnen oprettet. I eksemplet ovenfor flere fremmednøgler ikke blevet oprettet efter indlæsningen af data i databasen. Det gælder fx fremmednøglen i hhv. tabel 1 og 3. Det skyldes, at der er en overtrædelse af reglerne, fx at der ikke er referentiel integritet. MetaData_geninfo og MetaData_geninfodok MetaData_geninfo indeholder oversigten over de dokumenter (TIFF eller txt), der dokumenterer bl.a. brugen og opbygningen af dette oprindelige system hos arkivskaberen. MetaData_geninfodok indeholder selve dokumenterne lagret som binære data. Det kan anbefales i stedet at åbne dokumenterne i arkiveringsversionen, som du fik fra arkivet. MetaData_dokmap og MetaData_dokmapdok MetaData_dokmap indeholder oversigten over TIFF-dokumenterne i arkiveringsversionen af et ESDHsystem, og MetaData_dokmapdok indeholder selve dokumenterne lagret som binære data. Dette vil ikke blive uddybet yderligere i denne vejledning. MetaData_saq Indeholder en oversigt over de søgestier, som arkivskaberen har defineret ud fra sin anvendelse af det oprindelige system. Dette vil ikke blive uddybet yderligere i denne vejledning.

Tekniske forudsætninger For at anvende programmet kræver det at programmet kører på et WINDOWs styresystem.

Tekniske forudsætninger For at anvende programmet kræver det at programmet kører på et WINDOWs styresystem. Vejledning til CSV Converter Arkiveringsversion Med arkiveringsversion menes et elektronisk arkivalie, der følger Statens Arkivers nugældende regler for aflevering og bevaring, jf. Bekendtgørelse nr. 342

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Vejledning om produktion af arkiveringsversioner. Oktober 2005 @ 0 1

Vejledning om produktion af arkiveringsversioner. Oktober 2005 @ 0 1 Vejledning om produktion af arkiveringsversioner Oktober 2005 0 @ 0 1 1 FORMÅL...3 Læsevejledning... 3 ANALYSE...4 PRODUKTION AF ARKIVERINGSVERSION TRIN FOR TRIN...6 Kopiering af elektronisk arkivsystem...

Læs mere

Samspillet mellem databaser og kort styres af GeoCAD programmet GeoDB.

Samspillet mellem databaser og kort styres af GeoCAD programmet GeoDB. GeoCad modul GeoDB I GeoCAD er det muligt at koble relationsdatabase til GeoEDIT. Her igennem er det muligt at lagre forskellige oplysninger i databasen og koble disse oplysninger til objekter i kortet.

Læs mere

Brugermanual SOFIA 2.1 Til brugere på læsesalen. Rigsarkivets program til visning af digitale arkivalier august 2015

Brugermanual SOFIA 2.1 Til brugere på læsesalen. Rigsarkivets program til visning af digitale arkivalier august 2015 Brugermanual SOFIA 2.1 Til brugere på læsesalen Rigsarkivets program til visning af digitale arkivalier august 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 1.1 Log in 4 2. SOFIAS OPBYGNING 5 2.1 Menupunkter

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL

HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL HOFTEALLOPLASTIK - DATAUDTRÆK OG IMPORT TIL EXCEL Når man er logget på KMS systemet, vælges Dataudtræk under punktet Vælg modul, hvorefter der klikkes på Gå til: På næste side klikkes på knappen Opret:

Læs mere

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0

GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform. Brugervejledning 1.0 GIS indlæsning af kreditorer og betalingsform Brugervejledning 1.0 Indhold 1 Indledning... 5 2 Opsætning af GIS grænseflade til kreditor indlæsning... 5 2.1 Oprettelse af en datastrøm... 7 2.2 Filsystem...

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk.

Sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopiering til harddisk. . Generelt I det følgende beskrives det, hvordan du sikkerhedskopierer dine kortdata. Sikkerhedskopifunktionen kopierer alle data i kortmodulet for alle høstår for den aktuelle database. Sikkerhedskopien

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

Yderligere fire personer er tildelt brugernavn og adgangskode og kan foretage uploadning og andre ændringer af hjemmesiden

Yderligere fire personer er tildelt brugernavn og adgangskode og kan foretage uploadning og andre ændringer af hjemmesiden Uploadning af filer til NMF hjemmeside Kai Sørensen, 18. juni 2013 Forord Den daglige vedligeholdelse af hjemmesiden foretages af: Kai Sørensen Frem 41 DK 2800 Lyngby e-mail: kai.sorensen@newmail.dk tel.:

Læs mere

Vejledning i skabelse og test af metadata

Vejledning i skabelse og test af metadata Side 1 af 5 Tilbage til statslige vejledninger Tilbage til vejledninger for kommunale myndigheder Vejledning i skabelse og test af metadata Indhold på denne side: 1. Om metadata 1.1 Opmærkning 2. Skabelse

Læs mere

Opgavestyring, op og download af mange filer

Opgavestyring, op og download af mange filer 1 Opgavestyring, op og download af mange filer Det er muligt at downloade alle besvarelser i en arbejdsgang til din PC, hvorefter der kan rettes og kommenteres på besvarelserne, til sidst kan alle de kommenterede

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Anvisning i aflevering af bitemporale data

Anvisning i aflevering af bitemporale data UDKAST udgivet juni 2019 Anvisning i aflevering af bitemporale data Baggrund Aflevering af data fra it-systemer til et offentligt arkiv er baseret på aflevering af en arkiveringsversion i en relationel

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning

Axapta 3.0 Konverteringsvejledning Axapta 3.0 Konverteringsvejledning ectrl Dokumentversion 3.0 Juli 2008 - Datakonvertering 2008 Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse DATAKONVERTERINGSVÆRKTØJET:...3 KARTOTEK INFORMATIONSOVERSIGT - FANEBLAD...5

Læs mere

Opret ODBC datakilde Vejledning

Opret ODBC datakilde Vejledning Vejledning V. 1 APRIL 2011 FOR KUNDESERVICE Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Krav... 3 2 Opret ODBC Datakilde (Open Database Connectivity)... 3 2.1 Forbindelse

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Databaseadgang fra Java

Databaseadgang fra Java Databaseadgang fra Java Grundlæggende Programmering med Projekt Peter Sestoft Fredag 2007-11-23 Relationsdatabasesystemer Der er mange databaseservere Microsoft Access del af Microsoft Office MySQL god,

Læs mere

Installations- og. Brugervejledning. Rambøll CAREArkiv - version feb Rambøll Informatik A/S. j.nr. LLP feb.

Installations- og. Brugervejledning. Rambøll CAREArkiv - version feb Rambøll Informatik A/S. j.nr. LLP feb. Rambøll CAREArkiv - version 8.00.06 feb. 2008 Installations- og Brugervejledning Rambøll Informatik A/S j.nr. LLP070004.2 feb. 2008 Installations- og Brugervejledning til Rambøll CAREArkiv v. 8.00.06 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kort og godt om test af arkiveringsversioner

Kort og godt om test af arkiveringsversioner Kort og godt om test af arkiveringsversioner Data og dokumenter fra den offentlige forvaltnings it-systemer, som skal bevares for eftertiden, skal afleveres til arkiv i form af arkiveringsversioner. Arkiveringsversioner

Læs mere

Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration

Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration Vejledning til installation af Outlook Kalender Integration Inden du går i gang med at installere Outlook Kalender Integration skal du sørge for at have modtaget Brugernavn og Password til licenserne,

Læs mere

Indlæsning af tilskud fra UVM

Indlæsning af tilskud fra UVM Indlæsning af tilskud fra UVM Brugervejledning version 1.0 Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Download bogføringskladde fra brevportalen... 3 Gem regneark på din arbejdsplads... 3 Bearbejdning

Læs mere

Afleveringsbestemmelse for Kingo

Afleveringsbestemmelse for Kingo Kultur- og Fritidsforvaltningen Stadsarkivet Afleveringsbestemmelse for Kingo Efter drøftelse mellem Center for Specialundervisning, Børne- og Ungeforvaltningen og Københavns Stadsarkiv fastsættes hermed

Læs mere

CAREArkiv. -Pligtaflevering af arkivdata fra RAMBØLL CARE.

CAREArkiv. -Pligtaflevering af arkivdata fra RAMBØLL CARE. -Pligtaflevering af arkivdata fra AMBØLL CAE. Pligtaflevering af CAE arkivdata hvorfor det? Da ambøll CAE er omfattet af lov om behandling af personoplysninger og endvidere opfylder kriterier for aflevering,

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af:

GeoGIS2020. Installation. Udkast. Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: GeoGIS2020 Installation Udkast Revision: 1 Udarbejdet af: BrS Dato: 2015.08.31 Kontrolleret af: Status: Løbende Reference: Godkendt af: 1. GENERELT Side 2 af 16 Side 3 af 16 2. DOWNLOAD OG INSTALLATION

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Håndtering af prisfiler fra Mekonomen

Håndtering af prisfiler fra Mekonomen Håndtering af prisfiler fra Mekonomen Når der er prisopdateringer fra Mekonomen, vil du modtage en mail med prisfilerne vedhæftet. I denne modtagne mail fra Mekonem vil der være en kort beskrivelse af,

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Vejledning om aktivitetsindberetning for. folkehøjskoler og ungdomshøjskoler

Vejledning om aktivitetsindberetning for. folkehøjskoler og ungdomshøjskoler Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler Indhold Log på indberetningsportalen 2 Navigationsknapper 3 Udfyldelse af skemaet 4 o Indlæs en fil 4 o Gem 5 o Indtastning i

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

1 Indlæsning af script

1 Indlæsning af script 1 Indlæsning af script Når opgraderingen af invokeren er foretaget, skal du indlæse et script på den SQL server, hvor I skal modtage jeres SLS-data. Scriptet henter du her http://www.oes.dk/sw49118.asp

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Aplanner for Windows løsninger Anbefalet driftsopsætning Cloud løsning med database hos PlanAHead Alle brugere, der administrer vagtplaner

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Brugervejledning Digital Post

Brugervejledning Digital Post Brugervejledning Digital Post 1. Forsiden Forsiden af Digital Post er det centrale billede i systemet. Her listes brevene efterhånden som de modtages. De fleste relevante oplysninger vises her. 1.2. Kolonner

Læs mere

ViTre pakkens Profilstyring. ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler.

ViTre pakkens Profilstyring. ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler. ViTre pakkens Profilstyring ViTre pakkens værktøj til oprettelse og redigering af profiler. Indledning Mulighederne i ViTre pakken er mange, når først indstillingsprofilen er oprettet. Ved at oprette og

Læs mere

Brugervejledning til registrant

Brugervejledning til registrant Brugervejledning til registrant Når man logger på kommer man ind på en side der ser ud som nedenfor. På siden optræder alle de metadatabeskrivelser som man har rettigheder over. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Vejledning om aktivitetsindberetning for efterskoler og frie fagskoler

Vejledning om aktivitetsindberetning for efterskoler og frie fagskoler Vejledning om aktivitetsindberetning for efterskoler og frie fagskoler Indhold Log på indberetningsportalen... 2 Navigationsknapper... 3 Udfyldelse af skemaet... 4 Indlæs en fil... 4 Gem... 5 Indtastning

Læs mere

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012

Vejledning Lønindberetning. Opdateret 14. februar 2012 Vejledning Lønindberetning Opdateret 14. februar 2012 Indhold Forudsætninger... 3 Indberetningsmappe... 3 TF-koder... 3 Lærernes aktiviteter... 4 Forud-oprettelse... 4 Bagud-oprettelse... 4 Indstillinger...

Læs mere

Brugervejledning til databrowseren

Brugervejledning til databrowseren Brugervejledning til databrowseren Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvordan tilgås browseren og api et...2 Databrowseren...2 Søgning...2 Visning...4 Features i listevisningen...4 Detaljeret visning...5

Læs mere

Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017

Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 Bilag B2: Oversigt over foreslåede ændringer i bekendtgørelse om arkiveringsversioner Høringsudgave, august 2017 Generelt: Alle referencer til Statens Arkiver erstattes af Rigsarkivet Punkt/afsnit Ændring

Læs mere

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af opslagsfil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af opslagsfil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 4 Indlæsning af datafil i scanneren... 6 Brug af scanneren... 7 Sådan scanner du... 7 Tømning

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008

Brugermanual Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Brugermanual Konfigurering af Outlook 2007 profil på Windows XP til opkobling med Outlook 2007 klient via Internet (RPC over HTTP): Apoteket.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2008 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur.

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. Adgang til Back-end Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. typo3 Skriv herefter brugernavn og adgangskode i de respektive felter og klik på Login Den følgende

Læs mere

Vejledning og beskrivelse til kørselsappen Min Kørsel

Vejledning og beskrivelse til kørselsappen Min Kørsel Kort beskrivelse Det er muligt via en ios, Android eller Windows baseret app, for medarbejderen at foretage indberetning af egen kørsel. Kørsel kan registreres direkte fra medarbejderens smartphone eller

Læs mere

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5

Datatransport... 2. Import & Eksport af data... 2. Generelt... 2. Import/eksport... 4. Felter i Import og Eksport... 5 Indhold Datatransport... 2 Import & Eksport af data... 2 Generelt... 2 Import/eksport.... 4 Felter i Import og Eksport... 5 Trykknapper til Import og Eksport... 7 1 Alle... 7 2 Slet... 7 3 Editor... 7

Læs mere

Overfør filer til Office 365 - online

Overfør filer til Office 365 - online Introduktion til Office 365 online portal Office 365 er det nye system som vi overgår til efter sommerferien (skole året 2014-2015). Alle får pr. automatik tildelt en konto når de starter på Hjørring Gymnasium

Læs mere

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering

ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering ectrl vejledning ectrl Opsætning af elektronisk rering Indholdsfortegnelse Opsætning 3 Debitoropsætning 4 Opsætning af afsendelsesmodulet. 6 Check af anden opsætning. 11 Elektronisk fakturering. 13 Opsætning

Læs mere

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013

Huskesedler. Design og automatisering af regneark. Microsoft Excel 2013 Huskesedler Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2013 Januar 2017 Knord Side 2 Indholdsfortegnelse Ark... 4 Beskyttelse... 6 Diagram... 7 Eksport af data... 8 Fejlretning i formler... 9

Læs mere

VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE

VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE VEJLEDNING TRIO WEB FOR LEDERE Indholdsfortegnelse Trio Web... Læreradgang til Trio Web... Login... Trio Web, administratorrettigheder... 2 Forbindelse mellem Trio og Trio Web... Storskærmsvisning... Åbn/luk

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15 Aplanner for Windows løsninger Tekniske forudsætninger Krav vedr. SQL Server SQL Server: SQL Server 2008 Express, SQL Server 2008 R2 eller

Læs mere

FORCE Inspect Online Manual v. 1.02. FORCE Inspect Online Manual. 1 af 18

FORCE Inspect Online Manual v. 1.02. FORCE Inspect Online Manual. 1 af 18 FORCE Inspect Online Manual 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 FORCE Inspect Online Manual... 3 Generelt... 3 Login... 3 Main... 4 Intro sektion... 4 Links sektion... 4 News sektion...

Læs mere

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400

It-@fdelingen UC Syddanmark 7266 2400 UNI-Login Installation af SkoleKom og ændring af kodeord SkoleKom er et udbredt mail- og konferencesystem i skoleverdenen i Danmark. For at komme på SkoleKom, skal du oprettes som bruger, hvor du får 3

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Vejledning til brug af Citrix platform hos DIN Forsyning

Vejledning til brug af Citrix platform hos DIN Forsyning Vejledning til brug af Citrix platform hos DIN Forsyning 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Sådan logger du på Citrix... 4 Sådan tilføjer du ikoner på dit skrivebord... 9 Sådan låser du din Citrix...

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

Udarbejdelse af fælles opsætninger

Udarbejdelse af fælles opsætninger VIGTIGT Denne vejledning er KUN aktuel for den bruger, som er ansvarlig superbruger på Næsgaard Markkort ADVICER. Vejledningen omhandler funktionerne til anvendelse af fælles opsætninger for alle brugere

Læs mere

Microsoft Excel Kodehusker

Microsoft Excel Kodehusker Side 1 af 6 En kodehusker der kan bruges til alle de koder man efterhånden får til mange ting. Åbn Excel regnearket. Gem det som Kodehusker på computeren. Regnearket består som regel af tre ark Start med

Læs mere

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. ÆNDRING AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 4 2. OPRETTELSE AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 6 2.1

Læs mere

Nye brugere på Mægler Cloud

Nye brugere på Mægler Cloud Nye brugere på Mægler Cloud - Kom godt fra start Finder du ikke svaret på dit spørgsmål i nedenstående liste, så kontakt C&B Support på mail support@cb.dk (husk at angive kundenummer) eller telefon 4332

Læs mere

Vejledning om aktivitetsindberetning for. folkehøjskoler og ungdomshøjskoler

Vejledning om aktivitetsindberetning for. folkehøjskoler og ungdomshøjskoler Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler INDHOLD Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler... 1 Log på systemet... 2 Navigationsknapper...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. LUDUS WebDokumentArkiv Installationsvejledning

Indholdsfortegnelse. LUDUS WebDokumentArkiv Installationsvejledning Indholdsfortegnelse 1. Forhold der skal være på plads... 2 1.1 Adaptive Server Anywhere... 2 1.2 LUDUS Web DokumentArkiv Installations parametre... 2 2. Installation... 3 2.1 Installationsoplysninger...

Læs mere

Det anbefales at læse vejledningen igennem inden der foretages nogen installation!

Det anbefales at læse vejledningen igennem inden der foretages nogen installation! Side 1 Fra enkelbrugersystem til flerbruger Denne vejledning henvender sig til brugere der har en enkeltbrugerinstallation, men ønsker at en netværksinstallation, hvor flere brugere (KlientPC ere) har

Læs mere

Installation Windows 7

Installation Windows 7 Du skal gøre følgende: Check om PC en har et Windows 7 logo: Logoet sidder på "kabinettet" (CPU'en/harddisken - kært barn har mange navne) hvis det er der, så følges vejledningen som er herunder. Du kan

Læs mere

Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler

Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler Indhold Vejledning om aktivitetsindberetning for folkehøjskoler og ungdomshøjskoler... 1 Log på indberetningsportalen... 2 Navigationsknapper...

Læs mere

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server

Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Installationsguide IBM Tivoli Storage Manager for Databases Data Protection for Microsoft SQL Server Side 1 af 20 INSTALLATIONSGUIDE 1 1 FORORD 3 2 OPRET NODEN I NETGROUP PORTAL. 4 3 KLIENTSOFTWARE 5 3.1

Læs mere

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab

Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab Indlæsning af licensfil og oprettelse af regnskab I det følgende bliver du vejledt i, hvordan du indlæser en licensfil efter installation af Mamut Stellar version 7, samt hvordan du kommer hurtigt i gang

Læs mere

Formular modul. Sitecore Foundry januar Version 1.0

Formular modul. Sitecore Foundry januar Version 1.0 22. januar 2015 - Version 1.0 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Opret en ny formular... 4 Skjult

Læs mere

ectrl-scannerløsning Vejledning

ectrl-scannerløsning Vejledning ectrl-scannerløsning Vejledning Version 3.2 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Forberedelse og installation... 3 1.1. Forberedelse... 3 1.2. Software til stregkodegenkendelse... 3 1.3. Klistermærker med

Læs mere

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden Mediehåndtering Denne funktion kan kun gøres af registrerede brugere! Systemet kan håndtere jpg, jpeg, png, pdf, xls, doc, lyd og video filer osv. Det kan IKKE håndtere TIF filer (nogle af AOs gamle kirkebogsopslag).

Læs mere

Brugermanual. Tripple Track Fleet

Brugermanual. Tripple Track Fleet Brugermanual Tripple Track Fleet Version 3.15 Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Installation:... 3 Login:... 3 Se alle biler:... 4 Status skift:... 5 Historie:... 7 Punkt information:... 9 Find adresse:...

Læs mere

Konvertering af DADAS data til Dansk Supermarked VI-skema

Konvertering af DADAS data til Dansk Supermarked VI-skema Konvertering af DADAS data til Dansk Supermarked VI-skema GS1 Denmark Version 5 November 2012 1 Konvertering af DADAS data til alternativt vareindmeldelsesskema Skal man konvertere data fra SINFOS/DADAS

Læs mere

Vejledning til at danne PDF-dokumenter

Vejledning til at danne PDF-dokumenter Vejledning til at danne PDF-dokumenter Indhold PDF-knappen... 2 Hvordan bruger man PDF-knappen?... 2 Udfordringer med PDF-filer... 4 Når nogle bilag ikke kan konverteres til PDF... 5 PDF-dokumentet kan

Læs mere

Online data fra Miljøportalen

Online data fra Miljøportalen Online data fra Miljøportalen Generelt er to betegnelser for eksterne data hentet via internet ind i Næsgaard Markkort. WMS WMS står for Web Map Services og er en standard til at udveksle data mellem en

Læs mere

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet GIS Af Anders Bartholdy Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet Baggrundskort fra KMS er en rigtig god resurse der er tilgængelig via ArcGIS. Derfor starter vi med at gennemgå

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Navision Stat (NS 9.3)

Navision Stat (NS 9.3) Side 1 af 9 Navision Stat 9.2.005 (NS 9.3) ØSY/NSIR/RASEG Dato 07.03.2019 Danske Bank Webservice Installationsvejledning Overblik Introduktion Indholdsfortegnelse Overblik... 1 Introduktion... 1 Målgruppe...

Læs mere

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning

Huskeliste Telefon/Internetaflæsning Da aflæsning af vandmåleren med Telefon/Internet normalt kun foretages en gang om året, kan det være svært at huske alle detaljer i arbejdsgangen med systemet. Med tiden er Rambøll FAS og Telefon/Internet

Læs mere

Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema

Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema Konvertering af DADAS data til Reitan VI-skema GS1 Denmark Version 5 Juli 2012 1 Konvertering af DADAS data til alternativt vareindmeldelsesskema Skal man konvertere data fra SINFOS/DADAS om til et alternativt

Læs mere

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel:

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel: Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk SQL og ASP En artikel omkring simpel SQL og hvordan disse opbygges, udformes og udføres, sådan at man kan få et brugbart resultat i ASP. Dette ligefra

Læs mere

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S

elib Aleph, ver.18 Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S Introduktion til GUI FUJITSU SERVICES A/S, 2008 Indholdsfortegnelse 1. Skrivebordet... 3 2. Flytte rundt m.m.... 4 3. Log ind... 6 4. Valg af database... 7 5. Rudernes størrelse... 8 6. Kolonner... 9 7.

Læs mere

MUS - LEDER AUHRA-VEJLEDNING

MUS - LEDER AUHRA-VEJLEDNING UH R MUS - LEDER UHR-VEJLEDNING Denne it-vejledning indeholder både en kvikguide og en udvidet it-vejledning til U s MUS-koncept i UHR til ledere, der skal afholde MUS. RHUS UNIVERSITET 1 KVIKGUIDE TIL

Læs mere

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 Oktober 2013 HLG/XIGA Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 1. ATS Engros vejledning for aktører Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du kommer i gang med at anvende ATS til test af certifikat

Læs mere

dpix til Word Indholdsfortegnelse

dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word...1 Installation af Java...1 Klargøring af Word...1 Installation (opdatering) af dpix...2 Første start af Word med dpix...2 Udarbejdelse af et opgavesæt...4

Læs mere

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Opkobling til internettet 5 Oprettelse på

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Indhold: Kort om BridgeCentral og BridgeMate funktionen Resumé PC en går i dvale eller lukker ned under en session Serveren mister strøm Et bord

Læs mere