Social- og Sundhedsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Social- og Sundhedsudvalget"

Transkript

1 Referat Social- og Sundhedsudvalget kl. 15:15 Aabybro, lokale 41 Jammerbugt Kommune

2 Social- og Sundhedsudvalget Punkter på åbent møde: 136. Godkendelse af takster 2010 Sociale institutioner 1 Punkter på lukket møde: Afbud:

3 Social- og Sundhedsudvalget Godkendelse af takster 2010 Sociale institutioner / Britt Rom Kristiansen Beslutningstema Godkendelse af takster for 2010 for sociale institutioner i Jammerbugt Kommune. Sagsbeskrivelse Takster for de sociale institutioner er beregnet ud fra en række fælles retningslinier, der er tiltrådt som en del af rammeaftalen for de nordjyske kommuner og Region Nordjylland. De tilbud der er omfattet af rammeaftalen er Toftehøj og Anlægsvejens Børnehave. Der er anvendt samme beregningsmetode for institutioner omfattet af rammeaftalen og Jammerbugt Kommunes egne tilbud (de øvrige institutioner er nævnt nedenfor). Taksterne er beregnet på baggrund af budget Tilbud omfattet af rammeaftalen Der er tale om endelige takster for 2010, idet der ikke kan ske efterregulering. Et eventuelt over- eller underskud vedrørende den enkelte institution vil dog skulle indregnes i takstgrundlaget for Egne institutioner/tilbud Et eventuelt over- eller underskud vedrørende den enkelte institution/det enkelte tilbud vil blive indregnet i takstgrundlaget for Som udgangspunkt er taksterne beregnet med en belægningsprocent på 95%. Der er beregnet følgende takster for 2010 pr. døgn/dag (2009 medtaget som sammenligningsgrundlag):

4 Social- og Sundhedsudvalget Sociale institutioner Toftehøj Sneppen Orkidéhøj Krabben Skipper Clementsvej 29 Værestederne Sociale ydelser Bostøtteordning Støtte- og kontaktpersonordning Øvrige Anlægsvejens Børnehave Krabbens Dagbeskæftigelse kr. 790 kr. 737 kr kr. 740 kr. 102 kr. 323 kr. 390 kr kr. 596 kr kr. 821 kr. 840 kr kr. 716 kr. 121 kr. 366 kr. 383 kr kr. 610 kr. Bemærkninger til takstberegningen: Toftehøj er under ombygning til 32 plejeboliger og dette arbejde forventes afsluttet medio Efter ombygning er antallet af pladser reduceret med 4, hvilket resulterer i en mindre stigning i taksten. Skipper Clementsvej 29 samt Støttekontaktpersonordning har tidligere været budgetlagt med for lidt til aflønning af fagpersonale. Dette er der nu rettet op på, hvilket giver en lille stigning i taksten. Bostøtteordningstaksten falder fra 366 kr. til 323 kr. som en følge af en ændring i timetallet fra til Anlægsvejens Børnehave har fra 2010 budgetteret med et beløb til fysioterapeutisk bistand i taksten, hvilket gør at denne stiger fra kr. i 2009 til kr. i Alle taksterne er desuden påvirket af indregnede over-/underskud fra Efter beslutning i KKR er samtlige takster reduceret med 5%. Retsgrundlag Lov om social service vedr. omkostningsbestemte takster for kommunale tilbud. Bekendtgørelse om rammeaftaler på det sociale område. Aftale om fælles retningslinier for takstberegning og betalingsmodeller. Økonomi og finansiering De beregnede takster har betydning for Jammerbugt Kommunes udgifter på det sociale område, da tilbuddene benyttes af såvel egne som andre kommuners borgere. Taksterne er anvendt i grundlaget for budget Høring/borger- og brugerinvolvering Ikke relevant.

5 Social- og Sundhedsudvalget Indstilling Stabschefen for Økonomi og Personale indstiller, at Kommunalbestyrelsen godkender de beregnede takster for Økonomiudvalget den Oversendes til behandling i Social- og sundhedsudvalget til drøftelse i forbindelse med udmøntning af B 2010 for socialområdet. Fraværende: Afbud Per Halsboe-Larsen (A) Social- og Sundhedsudvalget den Udsættes til ekstraordinært møde d. 14. december 2009, idet der afventes uddybende notat om udmøntning af reduktionen. Fraværende: Afbud Genbehandling d. 14. december 2009 Administrationen har udarbejdet forslag til udmøntning af den takstreduktion på 5%, som Kommunalbestyrelsen vedtog i forbindelse med budget Toftehøj: Toftehøj har mange udfordringer i øjeblikket: Udflytning i pavilloner under ombygningen pavilloner der byder på snævrere rammer med meget smalle gange og små rum som påvirker medarbejdernes situation meget ligesom det påvirker beboerne. Der skal være meget fokus på såvel det psykiske som det fysiske arbejdsmiljø Arbejdstilsynets uanmeldte besøg og konsekvenserne af strakspåbuddet om glatte gulve og ikke mindst det psykiske arbejdsmiljø. Påbud der hvad gulvene angår straks kunne rettes, mens

6 Social- og Sundhedsudvalget hvad angår det psykiske arbejdsmiljø og særligt forebyggelse af risikoen for vold og trusler vil der være tale om en længerevarende proces, der kræver tid fra medarbejderne og dermed udtynder den tid de kan være for og om beboerne. At gå fra 36 beboere til 32 og endelig ved fraflytning af 2 beboere i forb.m. indflytning i de midlertidige pavilloner at gå helt ned på 30 beboere og det forholds betydningen for normeringen/nedgang i indtægterne og tilretning af budgettet for 2010, der særligt i den nuværende situation med presset på det psykiske arbejdsmiljø mærkes meget. Omorganiseringen af Toftehøj som en naturlig følge af udflytningen midlertidigt og den deraf følgende omfordeling af beboere m.m. og skelen til hvilken organisering vi ønsker os efter indflytning i det ombyggede Toftehøj. Udmøntningen skal ses i lyset af den belastede situation medarbejderne er i Plænebyen og de belastede beboere der arbejdes med, hvor det psykiske arbejdsmiljø hele tiden er udfordret. Hvor evnen til kommunikation og at bevare roen kræver en robust psyke og gode indlevelsesevner kombineret med tillid til egen situationsfornemmelse og handlekraft i pressede situationer og en stor portion faglighed alt sammen noget der bliver meget betydningsfuldt. Det skal bemærkes, at såfremt den normering vi skal ned på med 30 beboere viser sig sikkerhedsmæssigt uforsvarlig og dermed udgør en for stor risiko for medarbejderne må vi vende tilbage til socialudvalget med indstilling om forhøjelse af normeringen. Udmøntning: Takstreduktionen på Toftehøj begrænses til den tidligere rammebesparelse på de kr. + de kr. der allerede er taget af budget 2010 i forbindelse med fastlæggelsen heraf ud fra erfaringerne fra de første år med Toftehøj og økonomien her. Denne reduktion udgør i alt 4,81 % (der mangler kr. i at nå de 5% ud af kr.). Udmøntningsforslaget indebærer at der tillades et takstunderskud på kr. en budgetoverskridelse idet der ikke kan hentes noget i budget 2010 det er hentet der er tale om taksttekniske sammenhænge og det hentes i taksterne fremadrettet. Sneppen: (alle 6 pladser er belagt). Sneppen rummer i dag 6 sindslidende beboere med alvorlige psykiatriske diagnoser flest med psykoser, som har brug for megen støtte og som indimellem vanskeligt kan rummes på stedet den lave normering taget i betragtning og det forhold at de har brug for megen støtte for også at kunne bo sammen og også være alene med hinanden så mange timer, som de er nødt til.

7 Social- og Sundhedsudvalget Normeringen er 3 fuldtidsstillinger fordelt på 4 medarbejdere. Det betyder også at medarbejderne er meget presset på det psykiske arbejdsmiljø, hvor der skal arbejdes med at holde fast i ens handlinger, når holdningerne kan være forskellige og farves meget af, hvordan beboerne har det den enkelte dag man er på arbejde. Flere af medarbejderne har været sygemeldt pga. af udfordringer om det psykiske arbejdsmiljø, vold og trusler fra beboerne og der arbejdes hele tiden forebyggende for at undgå yderligere belastninger med supervision, vagtplanen af hensyn til minimering af alenevagter med mere. Indenfor den sidste 14-dages periode har der været tilfælde af trusler om vold og voldsomt aggressiv adfærd fra én beboers side, hvor man som medarbejder både skal passe på sig selv og hinanden og skærme de øvrige beboere og var heldig med trods alt at være 2 på arbejde i situationen. Det skal bemærkes at der i normeringen ikke er afsat timer til rengøring af fælles- og servicearealer i botilbuddet her må medarbejdere og beboere hjælpe hinanden og det er beboerne langt fra altid i stand til. Udmøntning: Takstreduktionen udgør kr. (overheadandelen på kr. er forlods trukket fra). Der tages kr. fra aktiviteter et beløb der i dag anvendes til pædagogiske måltider og de resterende kr. tages på vikarkontoen. Fremadrettet vil vikar ved afspadsering, ferie, sygdom, omsorgs- og seniordage m.m. skulle hentes i et vist omfang i den ordinære normering og der vil ikke kunne blive tale om den samme dækning. Det skal bemærkes at pædagogiske måltider hidtil udelukkende har været et tilbud i Sneppen og Orkidéhøj og ikke i de andre botilbud. I de andre botilbud betaler medarbejderne selv for maden, såfremt de spiser med. Orkidéhøj: (p.t. 1 ledig plads og fra ledige pladser, ligesom der arbejdes på, at 1 beboer flytter på Toftehøj derudover) Her er der tale om et botilbud med kun 4 pladser og hvor de 2 af beboerne har alvorlige psykiatriske diagnoser som psykoser og en normering på svt.t. 2 fuldtidsstillinger. En normering der betyder at med det støttebehov de nuværende beboere har rækker normeringen ikke til at dæmme op for problematiske situationer beboerne imellem. Et forhold som også er belastende for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø og for risikoen for trusler og vold, da medarbejderne ikke kan vide hvad de møder ind til, når beboerne er så mange timer overladt til sig selv og hinanden og medarbejderne arbejder meget alene. Det skal bemærkes at der i normeringen ikke er afsat timer til rengøring af fælles- og servicearealer i botilbuddet her må medarbejdere og beboere hjælpe hinanden og det er beboerne langt fra altid i stand til. Udmøntning: Takstreduktionen udgør kr. (overhedandelen på k kr. er forlods trukket fra ). Der tages kr. fra aktiviteter et beløb der i dag anvendes til pædagogiske måltider og de resterende kr. hentes på vikarkontoen. Fremadrettet vil vikar ved afspadsering, ferie, sygdom, omsorgs- og

8 Social- og Sundhedsudvalget seniordage m.m. skulle hentes i et vist omfang i den ordinære normering og der vil ikke kunne blive tale om den samme dækning. Det skal bemærkes at pædagogiske måltider hidtil udelukkende har været et tilbud i Sneppen og Orkidéhøj og ikke i de andre botilbud.i de andre botilbud betaler medarbejderne selv for maden, såfremt de spiser med. De 4 VÆRESTEDER: 5 % taksreduktionen udgør kr. Normeringen på det enkelte værested er i forvejen lav svarende til 2 fuldtidsstillinger og der er ingen hjælp til rengøring, som brugere og medarbejdere i fællesskab skal løse i samarbejde med evt. personer i løntilskud og vi har langt fra altid mulighed for at have medarbejdere i løntilskud. Udmøntning: Takstreduktionen på kr. (overheadandelen på kr kr. er forlods trukket fra) udmøntes ved beskæring af vikarkontoen (er i dag på kr. hvoraf kr. går til dækning af løn til servicejobber på fuld tid). Der drosles normalt ned i ferieperioder og der kan være lukket på nogle af værestederne 1 uge om sommeren. Ved sygdom træder den ansatte servicejobber til rundt på de 4 væresteder efter behov. I et minimalt omfang sættes vikar ind på værestederne i ganske særlige situationer og er der tale om længerevarende sygefravær har vi her refusionsmidler at gøre godt med. Skipper Clementsvej: På Skipper Clementsvej er botilbuddet fyldt op med de 6 beboere med psykisk og fysisk handicap der er plads til fra , idet 2 fra Grabowsvej flytter dertil den dato. Normeringen på Skipper Clementsvej er meget lav med 97 pædagogtimer og 4 rengøringstimer ugentligt. Den lave normering betyder i forvejen meget alenearbejde for medarbejderne og meget alenetid for beboerne og medarbejderne. Et pres der forværres såfremt en beboer bliver syg, hvor de må overlades til sig selv/lade dem være alene i botilbuddet eller der må træffes aftaler med pårørende om at de kan have dem under sygdom. Medarbejderne kan derfor føle sig utrygge ved hvad de alene kommer til når de møder ind i de situationer. Udmøntning: Takstreduktionen udgør i alt kr (overheadandelen på kr. er forlods trukket fra). De 4 rengøringstimer skæres væk og restbeløbet kr. tages fra vikarkontoen. Det betyder at beboere og medarbejdere fremadrettet skal hjælpe hinanden med rengøring af fælles- og servicearealer. Fremadrettet vil vikar ved afspadsering, ferie, sygdom, omsorgs- og seniordage m.m. skulle hentes i et vist omfang i den ordinære normering og der kan ikke blive tale om den samme dækning. Krabben: (Beboer nr. 13 forventes at flytte ind aflastningspladsen, så er botilbuddet fyldt op).

9 Social- og Sundhedsudvalget Udmøntning: Hvad botilbuddet Krabben angår er vi i den situation at det først er blevet fyldt op nu og bl.a. derfor og på grund af medarbejders langtidsfravær er der vakante stillinger. Takstreduktionen på de kr. (overheadandelen er forlods fratrukket med kr.) udmøntes derfor ved at én af de vakante stillinger forbliver ubesat. Efterfølgende må vi så følge med i og vurdere konsekvenserne af denne nedsættelse af normeringen, da belastningerne vil være de samme som anført for de andre botilbud for medarbejderne i forhold til at målgruppen har brug for så stort et omfang at støtte og hjælp i alle forhold af deres liv. Krabbens Dagbeskæftigelse: P.t. er 11 brugere tilknyttet en stigning på 3: Udmøntning: Også hvad Krabbens Dagbeskæftigelse angår kan takstreduktionen på de kr. (overheadandel er forlods fratrukket med kr.) udmøntes ved ikke at besætte vakante stillinger i forbindelse med langtids sygefravær og øgning i brugerantallet fra Også her må vi efterfølgende følge med i og vurdere konsekvenserne af den nedsatte normering, da belastningerne vil være de samme som anført for botilbuddene i forhold til målgruppens store behov for støtte og hjælp i hverdagsgøremålene for dem selv og gruppen. Høring: Der afholdes arbejdsplads-med samt møde med brugere og pårørende d. 10. december Høringssvar herfra vil blive fremsendt, når det foreligger. Indstilling: Socialdirektøren anbefaler på det foreliggende, at udmøntning af reduktionen sker som beskrevet i oplægget fra administrationen. Social- og Sundhedsudvalget den Udsættes til ekstraordinært møde den 17. december 2009, idet høringssvar fra bruger- og pårørendes side samt MED udvalg først blev udleveret ved mødets start. Fraværende: Afbud Bilag: Bilag 2: Høringssvar bruger og pårørendeside Bilag 3: Fælles MED 4 møde 10/12-09, Socialpsykiatrien

10 Social- og Sundhedsudvalget Bilag 4: Tilrettet notat fra samlet MED 4, Socialpsykiatrien Bilag 5: Bilag til ekstraordinært SSU møde oversigt økonomi Bilag: 5% besparelser - egne tilbud i Jammerbugt Kommune - budget 2010 Social- og Sundhedsudvalget, den Social- og Sundhedsudvalget indstiller til Kommunalbestyrelsen, med udgangspunkt i "Tilrettet notat fra MED 4, Socialpsykiatrien", at udmøntning af reduktioner sker således: Toftehøj: der skal ikke ske reduktion af det vedtagne budget. Sneppen: reduktion af budget til pædagogiske måltider kr Orkidehøj: reduktion af budget til pædagogiske måltider kr Krabben: reduktion af lønbudget kr Skipper Clementsvej: reduktion af lønbudget til rengøring kr Værestederne: reduktion af budget til vikarer kr Dagbeskæftigelsen Krabben: reduktion af lønbudget kr Det anbefales, at det nye Social- og Sundhedsudvalg hurtigt fastsætter temadrøftelser for fastlæggelse af indhold og organisering af socialpsykiatriens tilbud. Sonia Luther Nielsen, Helle Bak Andreasen og Henry Kronborg indstiller, at den manglende besparelse kr jfr. foranstående - der skal til for at opfylde det vedtagne budget for udmøntes ved reduktion af værestedernes budget. Administrationen udmønter besparelsen på altiviteter, anskaffelser og vikarkonto, således det ikke berører den daglige bemandling af værestederne. Ovenstående indstillinger medfører, at der skal ske nye takstberegninger. Fraværende: Tilbage til toppen

11 Social- og Sundhedsudvalget Underskrifter Erik Ingerslev Larsen (F) Eva Rytter Andersen (A) Grethe Dragsbæk (A) Helle Bak Andreasen (V) Henry Kronborg (V) Sonia Luther Nielsen (V) Susanne Hjorth Hansen (A)

12 Høringssvar fra bruger og pårørendeside vedrørende udmøntningen af 5% - takstreduktionen på det socialpsykiatriske område: Mødedeltagere: Brugerne Helga Jensen, Brian Christensen, Lisbet Farup, Kenneth Andersen, Ingrid Møller, John Holst og pårørende Per Olsen, Lilly Hansen, Mona Larsen, Mette Frandsen og Rikke Haagensen og Lene Fuglsang som referenter og til rådighed for uddybende spørgsmål om takstreduktionen. Overordnet er brugere og pårørende meget bekymrede og meget lidt begejstrede for takstreduktionen på 5 % og med andre ord den besparelse der ligger heri - det er meget - og dermed udsigten til at der skal spares på medarbejdernormeringen, når den i forvejen for dem at se er så lav. Brugere og pårørende er bekymrede for virkningen af en sådan takstreduktion på flere måder: Brugerne og beboerne har brug for oplevelser og aktiviteter ud af huset det vil blive væsentligt reduceret om ikke skåret helt væk som eksempelvis ferieture, udflugter, aktiviteter m.m. Der er øget risiko for indlæggelser og genindlæggelser Det er bekymrende at spare på rengøringen og at man visse steder slet ikke har rengøring hvornår er det så omsorgssvigt, når brugere og beboere ikke selv kan klare det heller ikke med støtte og motivering Det kan give et dårligere arbejdsmiljø og her vil vi gerne henvise til den ulykkelige sag i Aalborg hvor galt det kan gå hvor en psykisk syg blev skudt. Det er mere stressende for medarbejderne Der burde gives tid og rum til at eksempelvis Toftehøj finder sine ben i den nye sammenhæng og her i ombygningsfasen og ved tilbageflytningen. Endelig savner vi brugere og pårørende at man på det politiske plan gjorde sig nogle mere præcise tanker om hvad det er for tilbud man vil have og hvilken kvalitet de skal have og dermed hvad normeringen bør og skal være. Fra pårørendeside ønsker man også understreget at i hvert fald nogle af beboerne og deres pårørende er glædelig overraskede over hvordan det er at være flyttet ud i plænebyen og der tilkommer de ansatte stor ros. Fra en pårørende Ulla Slotved Bruun som ikke kunne deltage i mødet er modtaget følgende mailkommentar: Har læst alt, hvad der vedrører Toftehøj. Og er enig i det meste I har skrevet, men kan ikke ud fra det materiale komme med mit bud på, hvor I kan spare, da der ikke er noget specificeret budget. Men jeg mener materielle ting så som møbler, brugskunst mm kan sættes til 0, hvorimod der er 1

13 skåret rigeligt i personalet. Så kan ud fra dette ikke give andre muligheder. 2

14 Fælles MED 4 møde for socialpsykiatrien Toftehøjs MED og Krabbens MED torsdag den kl i lokale 77 på Aabybro Rådhus, Toftevej 43 i Aabybro: DAGSORDEN: REFERAT: Mødedeltagere: Jette Landgrebe, Michael Christoffersen, John Eskildsen, Mette Djernis, Jørgen Friis Andresen, Sandra Vestergaard, Hanne Bætz, Pernille Seidelmann, Yvonne Staun, Mette Pilgaard, Rikke Haagensen, Lene Fuglsang, Afbud: Marianne Bech Drejer, Solveig Knudsen, Marianne Kjeldal, Lone Christensen Fraværende: Mette Hougaard, Ester Andersen 1. Godkendelse af dagsorden: Dagsordenen godkendes 2. 5 % takstreduktion hvordan udmøntes til høring og kommentarer: Materiale udsendes særskilt og eftersendes: Generelt er man fra det samlede MED 4 meget bekymret over takstreduktionen og dermed nedskæringerne og den virkning det kan få på arbejdsmiljøet og muligheden for optimalt at tage vare på beboere, brugere og borgere i socialpsykiatrien. Der skal særligt understreges følgende forhold, som man ikke har taget hensyn til ved fastlæggelsen af omfanget af besparelserne: Den manglende prisfremskrivning på alle andre konti end lønninger IT-afdelingens fastholdelse af at fremskrive sine priser trods det at budgettet hertil ikke er prisfremskrevet At vi selv ved fastlæggelse af det oprindelige budget 2010 i et vist omfang har været med til at tilrette og dermed reducere budgettet for 2010 At der ikke er sket udmøntning af de kr i 2007 priser der på bloktilskuddet har været øremærket til den udvidede målgruppe for Støtte- og kontaktpersonordningen i.h.t. SEL 99 misbrugere og hjemløse. En målgruppe vi skal støtte indenfor rammerne af den hidtidige personalenormering hertil Især når SKP erne bl.a. pga. nedskæring i bostøttetimerne og en øgning i henvisninger til tilbuddet er pressede. Fra det samlede MED 4 skal vi derfor anbefale: At der ikke nødvendigvis tages 5 % hvert

15 sted/område der bør differentieres ud fra anbefalingerne i vores vedhæftede notat. Uanset vil reduktionen gøre ondt og give et øget pres på arbejdsmiljøet og det kan blive dyrere for kommunen med Arbejdstilsynspåbud som i tilfældet med Toftehøj Vi skal samtidig påpege flere misforhold ved en sådan takstreduktionen sammenholdt med manglende udmeldinger om det fremtidige serviceniveau i den forbindelse og manglende tilrettede kvalitetsstandarder for området. Vi har derfor brug for at påpege : At vi har en forventning om at der sker udmelding fra politisk hold om hvor præcist og hvordan skal vi nedsætte servicen/serviceniveauet overfor beboere, brugere og borgere vi samarbejder med At vi mangler præcise tilrettede kvalitetsstandarder og ydelseskatalog i den forbindelse Allerede nu bliver der skåret væsentligt i bostøtten til borgere og det betyder at bostøtterne skal løbe hurtigere, fordi hver især skal have så mange brugere og ATAtiden ikke rækker til den megen transport imellem borgerne også. (Vi har både fået flere brugere og færre timer til hver fordi rammen skal række til flere og der også forventes at vi holder os indenfor den øk. ramme til området). Særligt på botilbudsområdet er det meget mangelfuldt der mangler: o Præcis afklaring af målgruppen i de forskellige botilbud i forhold til normeringen hvem kan og skal vi kunne rumme o Der mangler præcise kvalitetsstandarder som passer til ovenstående og det er vanskeligt at beskrive hvad botilbuddene kan og skal når de ikke findes uagtet at der er en beskrivelse af botilbuddene hver især i tilbudsportalen som ikke helt passer med de faktiske forhold. o Af samme grunde sker p.t. fejlvisiteringer

16 o Der er i stort omfang tale om manglende visitering ved tomme pladser. o Når en ny beboer visiteres og flytter ind findes ingen præcis beskrivelse af pågældende eller handleplaner Vi vil også gerne vide, hvordan man forholder sig til andre kommuners og Regionens handler forskelligt på KKR-aftalen om taksreduktion. Således henviser Aalborg til besparelser i 2009 og gør ikke yderligere, Regionen sparer kun samlet 4,2 % og differentierer osv. Vi undrer os over flere forhold: at man ikke bekymrer sig om eksempelvis Krabbens varmeudgifter, der pga. uheldig VVS-firma ved byggeriet er totalt ude af kontrol og hvor der ikke forvaltningsmæssigt kan gribes ind pga. sag med VVS-firmaet at man ikke er opmærksom på betydningen af og belastningen arbejdsmæssigt af at vi er nødt til at bruge så meget tid på udredning af beboeres, brugeres og borgeres somatiske tilstand. Vi kan ikke lade det være, da somatiske problemer kan medføre konfusitet, utryghed og medføre udadreagerende adfærd. Samtidig med at det kan tage op til 1 ½ år at nå til vejs ende med en sådan udredning og det kan bl.a. hænge sammen med at det indimellem kan være vanskeligt at overbevise andre om, at vores målgrupper kan fejle noget somatisk. At der ikke er fokus på at det tværfaglige samarbejde forbedres at der kan ske en bedre koordinering af og helhedsorienteret sagsbehandling om de borgere som vi samarbejder med. Vi bruger megen tid på koordinering, udredning og støtte til fastholdelse af og egentlig kontakt til systemet. Der kan være op til 5 eller flere forskellige sagsbehandlere eller afdelinger vores borgere skal gå til for at få behandlet deres sag. Det kan være jobcentret, ydelseskontoret, borgerservice, enkeltydelser, handicapafdelingen, familieafdelingen, hjemmeplejen, hvortil kommer eksterne som læger, sygehus,

17 tandlæger, psykiater, psykoseteam, misbrugscenter m.fl. I den forbindelse spørger vi os hvad med? o Etablering af koordinerende sagsbehandlere o Det etiske o Retssikkerheden o Helhedsorienteret indsats som loven foreskriver Vi kan undre os over at man ikke har forestillet sig at en ombygning som på Toftehøj med ud- og indflytning kræver ekstra ressourcer og at det burde have været naturligt at tænke ind. Vi skal også gøre opmærksom på at det ikke mindst i forbindelse med kommunalreformen og etableringen af den nye kommune øgede behov for TR og AMR-arbejde betyder en yderligere udtyndning af den tid vi kan være sammen med borgerne/normeringen i det daglige, når der ikke særskilt er afsat tid/normering hertil. Vi er støtter og er opmærksomme på betydningen af og det forebyggende i dette også MED-arbejde og at det også er med til at få tingene til at fungere i hverdagen. 3. Trivselsundersøgelsens resultat hos os hvad gør vi med det?: Der vedlægges en oversigt over udgiftsfordelingen på socialpsykiatriområdet for budget 2008, regnskab 2008, budget 2009 og 2010 så udviklingen i økonomien over årene kan sammenlignes. Det samlede MED 4 er enige om, at det er ærgerligt at så mange ikke har besvaret Trivselsundersøgelsen og at så mange heller ikke i så tilfælde aktivt har sagt nej til at medvirke. Trivselsundersøgelser er et led i Trepartsforhandlingernes aftale om at de skal finde sted hvert andet år og vores HovedMED er ansvarlige for udformningen heraf. Det er også ærgerligt at der viser sig så mange fejl, som hænger sammen med, at der ikke har været styr på hvor medarbejderne hører til. Vores niveau er ikke blevet spurgt om medarbejdernes præcise tilhørsforhold forinden gennemførelse af undersøgelsen og flere medarbejdere har krydset

18 forkert af i hvor de hører til. Ledelse og AMR ere og sikkerhedsgrupperne må forholde sig til de mange manglende besvarelser og hvordan man så kan bruge de besvarelser der er kommet ind. 4. EVT.: Referent Lene Fuglsang

19 Tilrettet notat fra det samlede MED 4 for socialpsykiatrien på fælles mødet den % takstreduktion på i alt ,00 kr og konsekvenser for budget 2010 for Socialpsykiatrien med anbefalinger: Indledningsvis skal det bemærkes at udover 5 % takstreduktionen har man fra kommunalbestyrelsen i forvejen besluttet at driftsomkostninger udover løn ikke fremskrives på budgettet for 2010 hvordan indgår kan denne besparelse indgå i de 5 %? Opmærksomheden henledes her også på, at IT-afdelingen også for 2009 har valgt uanset sidstnævnte at sætte priserne op, hvilket betyder at de afsatte budgetmidler ikke rækker til denne ugift og hvordan vil det så ikke se ud i 2010, hvor budgettallene er uændrede til det område. Toftehøj: Toftehøj har mange udfordringer i øjeblikket: Udflytning i pavilloner under ombygningen pavilloner der byder på snævrere rammer med meget smalle gange og små rum som påvirker medarbejdernes situation meget ligesom det påvirker beboerne. Der skal være meget fokus på såvel det psykiske som det fysiske arbejdsmiljø Arbejdstilsynets uanmeldte besøg og konsekvenserne af strakspåbuddet om glatte gulve og ikke mindst det psykiske arbejdsmiljø. Påbud der hvad gulvene angår straks kunne rettes, mens hvad angår det psykiske arbejdsmiljø og særligt forebyggelse af risikoen for vold og trusler vil der være tale om en længerevarende proces, der kræver tid fra medarbejderne og dermed udtynder den tid de kan være for og om beboerne. At gå fra 36 beboere til 32 og endelig ved fraflytning af 2 beboere i forb.m. indflytning i de midlertidige pavilloner at gå helt ned på 30 beboere og det forholds betydningen for normeringen/nedgang i indtægterne og tilretning af budgettet for 2010, der særligt i den nuværende situation med presset på det psykiske arbejdsmiljø mærkes meget. Omorganiseringen af Toftehøj som en naturlig følge af udflytningen midlertidigt og den deraf følgende omfordeling af beboere m.m. og skelen til hvilken organisering vi ønsker os efter indflytning i det ombyggede Toftehøj. Anbefaling: Det anbefales at 5 % takstreduktionen på Toftehøj begrænses til den tidligere rammebesparelse på de kr + de kr der allerede er taget af budget 2010 i forbindelse med fastlæggelsen heraf ud fra erfaringerne fra de første år med Toftehøj og økonomien her. Anbefalingen skal ses i lyset af den belastede situation medarbejderne er i Plænebyen og de belastede beboere der arbejdes med, hvor det psykiske arbejdsmiljø hele tiden er udfordret. Hvor evnen til kommunikation og at bevare roen kræver en robust psyke og gode indlevelsesevner kombineret med tillid til egen situationsfornemmelse og handlekraft i pressede situationer og en stor portion faglighed alt sammen noget der bliver meget betydningsfuldt. 1

20 Det skal bemærkes, at såfremt den normering vi skal ned på med 30 beboere viser sig sikkerhedsmæssigt uforsvarlig og dermed udgør en for stor risiko for medarbejderne må vi vende tilbage til socialudvalget med instilling om forhøjelse af normeringen. Sneppen: (alle 6 pladser er belagt). Sneppen rummer i dag 6 sindslidende beboere med alvorlige psykiatriske diagnoser flest med psykoser, som har brug for megen støtte og som indimellem vanskeligt kan rummes på stedet den lave normering taget i betragtning og det forhold at de har brug for megen støtte for også at kunne bo sammen og også være alene med hinanden så mange timer, som de er nødt til. Normeringen er 3 fuldtidsstillinger fordelt på 4 medarbejdere. Det betyder også at medarbejderne er meget presset på det psykiske arbejdsmiljø, hvor der skal arbejdes med at holde fast i ens handlinger, når holdningerne kan være forskellige og farves meget af, hvordan beboerne har det den enkelte dag man er på arbejde. Flere af medarbejderne har været sygemeldt pga. af udfordringer om det psykiske arbejdsmiljø, vold og trusler fra beboerne og der arbejdes hele tiden forebyggende for at undgå yderligere belastninger med supervision, vagtplanen af hensyn til minimering af alenevagter med mere. Indenfor den sidste 14-dages periode har der været tilfælde af trusler om vold og voldsomt aggressiv adfærd fra én beboers side, hvor man som medarbejder både skal passe på sig selv og hinanden og skærme de øvrige beboere og var heldig med trods alt at være 2 på arbejde i situationen. Anbefaling: Det kan ikke anbefales at der sker reduktion i medarbejdernormeringen på Sneppen af hensyn til den i forvejen lave normering og forebyggelse af de belastende arbejdsmiljøforhold og muligheden for at støtte beboerne, så de ikke har brug for at true medarbejdere eller hinanden eksempelvis. Indenfor Sneppens øvrige økonomi er der ikke mulighed for at hente 5 % reduktionen, da nogle af udgifterne er bundet op på IT eksempelvis, som vi ingen indflydelse har på. Hvad angår budget til uddannelse og supervision så vil det være meget uheldigt at minimere budgettet her, hvor medarbejderne har brug for støtte fra uddannelse og supervision til at være rustet til de arbejdsmiljømæssige udfordringer, der indimellem presses yderligere af alenearbejdet. I den øvrige økonomi er der afsat et beløb til administration, aktiviteter og anskaffelser i alt kr. Heraf anvendes en stor del af de afsatte aktivitetskroner til pædagogiske måltider ( kr). Det skal i den forbindelse bemærkes at i socialpsykiatrien er der aftale om pædagogiske måltider i Sneppen og Orkidéhøj, mens der på Toftehøj sker betaling fra medarbejderside, såfremt de spiser med sammen med beboerne. Orkidéhøj: (p.t. 1 ledig plads og fra ledige pladser, ligesom der arbejdes på, at 1 beboer flytter på Toftehøj derudover) 2

21 Her er der tale om et botilbud med kun 4 pladser og hvor de 2 af beboerne har alvorlige psykiatriske diagnoser som psykoser og en normering på svt.t. 2 fuldtidsstillinger. En normering der betyder at med det støttebehov de nuværende beboere har rækker normeringen ikke til at dæmme op for problematiske situationer beboerne imellem. Et forhold som også er belastende for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø og for risikoen for trusler og vold, da medarbejderne ikke kan vide hvad de møder ind til, når beboerne er så mange timer overladt til sig selv og hinanden og medarbejderne arbejder meget alene. Anbefaling: Det kan ikke anbefales at der sker reduktion i medarbejdernormeringen på Orkidéhøj af hensyn til den i forvejen lave normering og forebyggelse af de belastende arbejdsmiljøforhold og muligheden for at støtte beboerne, så de ikke har brug for at true medarbejdere eller hinanden eksempelvis. Indenfor Orkidéhøjs øvrige økonomi er der ikke mulighed for at hente 5 % reduktionen, da nogle af udgifterne er bundet op på IT eksempelvis, som vi ingen indflydelse har på. Hvad angår budget til uddannelse og supervision så vil det være meget uheldigt at minimere budgettet her, hvor medarbejderne har brug for støtte fra uddannelse og supervision til at være rustet til de arbejdsmiljømæssige udfordringer, der indimellem presses yderligere af alenearbejdet. I den øvrige økonomi er der afsat et beløb til administration, aktiviteter og anskaffelser i alt kr. Heraf anvendes en stor del af de afsatte aktivitetskroner til pædagogiske måltider (6.000 kr). Det skal bemærkes at på Toftehøj er der også afsat aktivitetskroner til aktiviteter og andet med beboerne de benævnes Velfærd som en arv fra Amtets tid og udgør på budget kr. Det skal også bemærkes at beboerne i alle kommunens botilbud vil have meget forskellige økonomiske vilkår hvad angår lommepenge til deltagelse i aktiviteter og andet, hvor nogle er førtidspensionister efter de gamle regler, nogle førtidspensionister efter de nye regler, nogle er kontanthjælpsmodtagere, nogle har 40-dele pension og nogle er folkepensionister. Derfor er det vigtigt og der har også været tradition for at der er afsat midler til særlige aktiviteter for beboerne. Det skal samtidig anbefales: At der nedsættes en arbejdsgruppe, der kan beskrive og undersøge muligheden for at etablere og omdanne bofællesskabet Orkidéhøj til et opgangslignende botilbud eventuelt beliggende i ungdomsboliger i Brovst og som kan omfatte flere målgrupper herunder de misbrugere vi har fået henvendelse om fra boligforeningen dér og ud fra deres interesse for at indgå i et samarbejde herom. Opgangsbofællesskabet tænkes ikke at skulle bygge så meget på fællesskabet som bostøtte til den enkelte udgående fra fælles lejlighed, hvor der så også kan foregå fælles aktiviteter i og ud fra. I et sådant opgangsfællesskab kan sindslidende og misbrugere også bo/grupperes hver for sig. Arbejdsgruppen bør have deltagelse fra medarbejdergruppen i Orkidéhøj og et evt. kommende beboeremne og fra Boligforeningen m.fl. 3

22 De 4 VÆRESTEDER: 5 % taksreduktionen udgør kr. Normeringen på det enkelte værested er i forvejen lav svarende til 2 fuldtidsstillinger og der er ingen hjælp til rengøring ude som inde, havehold, samtidig med at de administartive opgaver er øget. Opgaver som for en dels vedkommende skal løses af brugere og medarbejdere i fællesskab i samarbejde med evt. personer i løntilskud. Den lave normering betyder også her meget alenearbejde når ferier, afspadsering, omsorgsdage, seniordage, sygefravær skal tænkes ind, ligesom opmærksomheden skal henledes på at medarbejderne også bruger meget tid ved telefonen idet mangebrugere ringer ind og benytter værestedet sådan og der er mange telefonsamtaler fra og med andre myndigheder og intanser om brugerne. Anbefaling: Takstreduktionen anbefales taget fra vikarkontoen (er i dag på kr hvoraf kr går til dækning af løn til servicejobber på fuld tid). Der drosles normalt ned i ferieperioder og der kan være lukket på nogle af værestederne 1 uge om sommeren. Ved sygdom træder den ansatte servicejobber til rundt på de 4 væresteder efter behov. I et minimalt omfang sættes vikar ind på værestederne i ganske særlige situationer og er der tale om længerevarende sygefravær har vi her refusionsmidler at gøre godt med. Med henblik på undersøgelse af, hvordan vi eventuelt endnu bedre kan udnytte værestederne i en situation, hvor der eksempelvis skæres ned på bostøtten skal samtidig anbefales, at der over en 3 måneders periode sker registrering af brugernes brug af værestederne dagligt og meget præcist. En registrering der omfatter hvor mange, hvor længe ad gangen, hvor mange gange i løbet af en dag/uge og ud fra hvilken begrundelse. Bostøtten i henhold til SEL 85 og ATA-tiden: Som en konsekvens af revisiteringen af bostøtten til borgerne i kommunen sker der i stort omfang nedskæring af bostøttetimerne til den enkelte. Det betyder at bostøttemedarbejderne hver især får rigtig mange brugere og det betyder også at når bostøtteopgaverne skal fordeles er det ikke altid muligt at få logistikken til at gå op rent geografisk når hver medarbejder skal have så mange brugere. Det betyder at den nuværende ATA-tid på 66 % er for høj ligesom det hele tiden har knebet at holde sig indenfor rammerne heraf, når brugerne også skal tilgodeses med vikar i et vist omfang i ferieperioder og ved sygdom. Det skal bemærkes at en meget strikt strukturering af den enkelte bostøttemedarbejders kalender er umulig pga. den enkelte brugers situation og de akutte forhold der kan melde sig og den fleksibilitet der er behov for af hensyn til at sikre og motivere brugerne for at fastholde behandling og samarbejdet med 4

23 andre myndigheder og psykiatriske og somatiske behandlingstilbud med flere og endelig for nogens vedkommende støtte og motivering for at fastholde dagbeskæftigelse, dagtilbud eller beskæftigelsesfremmende foranstaltninger m.m. Anbefaling: Det skal derfor anbefales at ATA-tiden sættes ned til 50 % og med en deraf følgende takstforhøjelse pr. bostøttetime som konsekvens. Taksten vil i givet fald for 2010 stige fra 322 kr pr. time til 398 kr. pr time Det skal i den forbindelse bemærkes at man eksempelvis i Aalborg har en ATA-tid på 50 %. Skipper Clementsvej: På Skipper Clementsvej er botilbuddet fyldt op med de 6 beboere med psykisk og fysisk handicap der er plads til fra , idet 2 fra Grabowsvej flytter dertil den dato. Normeringen på Skipper Clementsvej er meget lav med 97 pædagogtimer og 4 rengøringstimer ugentligt. Den lave normering betyder i forvejen meget alenearbejde for medarbejderne og meget alenetid for beboerne og medarbejderne. Et pres der forværres såfremt en beboer bliver syg, hvor de må overlades til sig selv/lade dem være alene i botilbuddet eller der må træffes aftaler med pårørende om at de kan have dem under sygdom. Medarbejderne kan derfor føle sig utrygge ved hvad de alene kommer til når de møder ind i de situationer. Det skal samtidig bemærkes at borttages rengøringstimerne til fællesarealerne skal de øvrige medarbejdertimer også gå til rengøring og så må aktivieter ud af huset som er gode for beboerne falde væk såsom bl.a. svømning, der ellers er forebyggende for en forværring af beboernes fysiske tilstand en væsentlig forringelse. Anbefaling: Det skal anbefales at såfremt socialudvalget vælger at fastholde 5 % takstreduktionen den lave normering til trods at den så udelukkende kommer til at omfatte de 4 timers ugentlig rengøringshjælp, hvorefter beboere og medarbejdere fremadrettet må hjælpe hinanden med at holde botilbuddet rent. Krabben: Hvad botilbuddet Krabben angår er vi i den situation at det først er blevet fyldt op nu og bl.a. derfor og på grund af medarbejders langtidsfravær er der vacante stillinger. Takstreduktionen kan derfor foreslås opfyldt ved at én af de vakante stillinger forbliver ubesat. Efterfølgende må vi så følge med i og vurdere konsekvenserne af denne nedsættelse af normeringen, da belastningerne vil være de samme som anført for de andre botilbud for medarbejderne i forhold til at målgruppen har brug for så stort et omfang at støtte og hjælp i alle forhold af deres liv. Krabbens Dagbeskæftigelse: 5

24 Også hvad Krabbens Dagbeskæftigelse angår kan takstreduktionen foreslås klaret ved ikke at besætte vacante stillinger i forbindelse med langtidssygefravær og øgning i brugerantallet fra Også her må vi efterfølgende følge med i og vurdere konsekvenserne af den nedsatte normering, da belastningerne vil være de samme som anført for botilbuddene i forhold til målgruppens store behov for støtte og hjælp i hverdagsgøremålene for dem selv og gruppen. Det skal bemærkes at også for Krabben medfører reduktionen at der bl.a. må skæres ned på aktiv iteter ud af huset såsom ferieturene, udflugter, besøg i andre botilbud m.fl. der har haft stor betydning for beboernes livskvalitet og deres evne til at klare sig selv en væsentlig forringelslse. Vælger socialudvalget at følge ovenstående anbefalinger mangler der ca kr i at vi indenfor Socialpsykiatrien opfylder 5 % takstreduktionen. 6

25 Bilag til social- og sundhedsudvalgets ekstraordinære møde den vedrørende 5 % takstreduktionen. Kortfattet oversigt over den økonomiske udvikling i de socialpsykiatriske tilbud i årene 2008, 2209 og 2010 på budgetterne og regnskabet for 2008 til sammenholdningen af de ændringer der er sket og om der er øgninger, hvor det er øgningerne er: Budget 2010 skulle være tilrettet de 5 % takstreduktion de er taget på lønningerne der i øvrigt ellers er prisfremskrevet efter reglerne forud herfor. Det er ikke alle driftsudgiftsområder der er taget med eller udspecificeret i alle detaljer nedenfor. Nogle områder er medtaget, så der ses en udvikling i udgifterne over årene herunder at der er skåret af nogle udgifter og at der ikke er sket pristalsfremskrivning af andre. Toftehøj: * Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) øv. pers. 61 ledelse 61 øv. pers. udg øv. personale -3 ledelse 396 øv pers. udg øv. personale 251 ledelse 121 øv. pers.udg. Administration Aktiviteter (velfærd) og øv. udgifter om beboerne Ind- og udvendig øv. personale 256 ledelse 558 øv. pers. udg. 1

26 vedligeholdelse *Da vi overtog Toftehøj fik vi ikke en præcis forklaring på, hvordan det oprindelige budget fra Amtet hang sammen og hvordan normeringen var fastlagt det betyder at vi fortsat på nogle punkter arbejder i blinde med hensyn til at forstå sammenhænge mellem budgettallene og hvad de kan skal bruges til. Ved fastlæggelsen af budget 2010 har vi ud fra de første års erfaringer med økonomien forsøgt at tilrette budgettet og tage af budgettet, der hvor der reelt ikke er brugt midler og hvor det ikke vil berøre omsorgen for beboerne. Orkidéhøj Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) ledelse 102 øv. pers. udg ledelse 114 øv. pers. udg ledelse 76 øv. pers. udg ledelse 61 øv. pers. udg. Administration Aktiviteter (velfærd) og øv. udgifter om beboerne Ind- og udvendig vedligeholdelse Krabben ** Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) øv. pers. 85 ledelse øv. pers. 445 ledelse ledelse edelse 2

27 475 øv. pers. udg. 397 øv. pers. udg. 785 øv. pers. udg. 931 øv. pers. udg. Administration Aktiviteter Ind- og udvendig vedligeholdelse ** Krabben er ikke helt på plads med normeringen i forhold til at bofællesskabet nu er fyldt op, derfor behøver lønog personaleudgifterne ikke være rigtige for budget 2010, da vi dels først løbende har ansat personale, som der flyttede beboere ind til og så er der den manglende endelige normeringsfastlæggelse Krabbens Dagbeskæftigelse *** Lejede lokaler Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget ledelse 225 øv. pers. udg ledelse 264 øv. pers. udg ledelse 253 øv. pers. udg. Administration ? Aktiviteter ? Ind- og udvendig vedligeholdelse ? *** Krabbens dagbeskæftigelse er i den situation at medarbejderantal/normeringen skal tilpasses det øgede brugerantal fra 8 til nu 11. 0? 3

28 Skipper Clementsvej Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) ledelse 411 øv. pers. udg ledelse 569 øv. pers. udg ledelse 231 øv. pers. udg ledelse 304 øv. pers. udg. Administration Aktiviteter Ind- og udvendig vedligeholdelse Sneppen Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) ledelse 48 øv. pers. udg. vikar ledelse 63 øv. pers. udg. vikar ledelse 39 øv. pers. udg. Vikar 48 Administration ledelse 75 øv. pers. udg. Vikar 232 4

29 Aktiviteter Ind- og udvendig vedligeholdelse Orkidéhøj Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.) ledelse 3 øv. pers. udg. vikar ledelse 41 øv. pers. udg. vikar ledelse 28 øv. pers. udg. vikar 48 Administration Aktiviteter Ind- og udvendig vedligeholdelse ledelse 52 øv. pers. udg. vikar 160 Værestederne **** Regnskab 2008 Budget 2008 Budget 2009 Budget 2010 Personaleomkostn. (Løn, vikar, fors., supervision, uddannelse m.m.)

30 19 ledelse 13 øv. pers. udg. -3 ledelse 36 øv. pers. udg. 0 ledelse 5 øv. pers. 0 ledelse 15 øv. pers. udg. Administration Aktiviteter Anskaffelser Ind- og udvendig vedligeholdelse **** For værestederne vil der være forskel i lønudgifter ud fra at forskellige faggruper dermed til forskellig pris var ansat til en start. Øvrige udgifter er ens. Hertil kommer at der er en del fælles udgifter til ledelse busser, Brugerråd, vikar bruges til jobserviceperson og til ledelse og fælles kørselsbuffer og fælles ugifter til TR og AMR. Socialudvalgets opmærksomhed skal også henledes på, at vi for værestederne pillede godt 1 million af budgettet i forb.m. fastlæggelsen af budget 2009 og overslagsårene idet der på budget 2008 var afsat for mange midler på området og vi derfor havde et pænt overskud i 2008 der nærmede sig 2 mill. 6

31 5% besparelse på egne institutioner i Jammerbugt Kommune - Budget 2010 Sociale institutioner Besparelse kt Anlægsvejens børnehave Toftehøj Sneppen Orkidehøj Krabben Skipper Clementsvej Værestederne Dagbeskæftigelse Krabben I alt - egne tilbud % besparelse SSU

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Referat Social- og Sundhedsudvalget kl. 16:00 Brovst Bibliotek Jammerbugt Kommune Social- og Sundhedsudvalget Punkter på åbent møde: 135. Godkendelse af takster 2010 Sociale institutioner 1 Punkter på

Læs mere

Økonomitilpasning, socialudvalgets område. Endelig udgave, HHJ/- Helårseffekt. Nr. Forslag Konsekvens. Bemærkninger. Kalundborg komm.

Økonomitilpasning, socialudvalgets område. Endelig udgave, HHJ/- Helårseffekt. Nr. Forslag Konsekvens. Bemærkninger. Kalundborg komm. Økonomitilpasning, socialudvalgets område Endelig udgave, 30.8.2010 HHJ/- Nr. Forslag Konsekvens Del I, Direktionens forslag Helårseffekt Andre Kalundborg komm.* Bemærkninger 43 Socialpsykiatri og Misbrug:

Læs mere

Ældrerådet. Referat fra møde nr. 6. mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3.

Ældrerådet. Referat fra møde nr. 6. mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3. Ældrerådet 6. august 2007 Side:15 Ældrerådet Referat fra møde nr. 6 mandag den 6. august 2007, kl. 9.30 på Søndersø Rådhus, mødelokale 3. Deltagere: Andreas Lindstrøm, Hans M. Kappel, Alice Pedersen, Helfred

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Referat Social- og Sundhedsudvalget kl. 15:00 Brovst rådhus, mødelokale 2 Jammerbugt Kommune Social- og Sundhedsudvalget Punkter på åbent møde: 11. Fornyet budgetopfølgning og stillingtagen til evt. tillægsbevilling

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Jammerbugt Kommune Jammerbugt Kommunes redegørelse til brug for Rammeaftale 2010 i henhold til BEK. nr. 36 af 23/01/06 Februar

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010. Tilbud omfattet af Rammeaftale. Jammerbugt Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Jammerbugt Kommune Indledning Skabelonen skal udfyldes ud fra kommunens forventninger til ændring af forbrug af pladser på sociale

Læs mere

Referat lukket Kommunalbestyrelsen kl. 18:00 Byrådssalen Jammerbugt Kommune

Referat lukket Kommunalbestyrelsen kl. 18:00 Byrådssalen Jammerbugt Kommune Referat lukket Kommunalbestyrelsen kl. 18:00 Byrådssalen Jammerbugt Kommune Kommunalbestyrelsen 1 Punkter på lukket møde: 86. Salg af Hjortdalvej 147, Hjortdal, Fjerritslev... 2 87. Høring : Lægemiddelstyrelsens

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 1. Kvalitetsstandard

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge. Gladsaxe Kommune Oktober 2005 Institution 11 Sindslidende Nybrogård Nybrovej 333 2800 Lyngby kan institution 1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn i. Dolmer Have. den 9. oktober 2012

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn i. Dolmer Have. den 9. oktober 2012 MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn i Dolmer Have den 9. oktober 2012 November 2012 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid: Torvet

Læs mere

Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning

Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning Anbefalinger fra arbejdsgruppen vedr. Botilbud på psykiatriområdet uden døgndækning Anbefaling: Det anbefales at alle botilbud i socialpsykiatrien uden døgndækning samles under 1 ledelse, idet der vil

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Referat Social- og Sundhedsudvalget kl. 15:00 Brovst Rådhus, mødelokale 2 Jammerbugt Kommune Social- og Sundhedsudvalget Punkter på åbent møde: 136. Udmøntning af rammebesparelse budget 2009 for socialområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse. Høringsmateriale juni 2015 9 Kvalitetsstandard for dagtilbud - beskyttet beskæftigelse Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat tillægsdagsorden Børne- og Kulturudvalget kl. 10:00 administrationsbygningen i Fjerritslev, lokale 1.01 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 86. Status

Læs mere

Høringssvar F-MED Social og Arbejdmarked

Høringssvar F-MED Social og Arbejdmarked Social og Sundhedsudvalget: Høringssvar vedr. budget 2017-2020 MED-systemet har afgivet følgende høringssvar vedrørende reduktionerne i Social og Arbejdsmarked F-MED - Social og Arbejdsmarked L-MED Visitation

Læs mere

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap

Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap Bilag 4 Den 12. februar 2019 Notat vedrørende høringssvar fra Handicaprådet i forbindelse med indførelse af kvalitetsstandarder i Borgercenter Handicap har indledt en proces med henblik på godkendelse

Læs mere

Referat Ældrerådet kl. 12:30 Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Brovst Jammerbugt Kommune

Referat Ældrerådet kl. 12:30 Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Brovst Jammerbugt Kommune Referat Ældrerådet 26.02.2013 kl. 12:30 Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Brovst Jammerbugt Kommune Ældrerådet 26.02.2013 Punkter på åbent møde: 25. Budgettjek 2013 1 26. Eventuelt 3 Medlemmer:

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn på. Bofællesskaberne Glesborg, Valmuevej 21 i Glesborg

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn på. Bofællesskaberne Glesborg, Valmuevej 21 i Glesborg SOCIALAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Bofællesskaberne Glesborg, Valmuevej 21 i Glesborg den 17. juni 2010. Juli 2010 Adresse: Telefon: 89 59

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital

Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Brev sendt til Københavns Kommune: Vedrørende inspektion af Sct. Hans Hospital Den 26. maj 2004 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 18. og 24. februar 2004 af Sct. Hans Hospital. I rapporten

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Ultimo februar 2017 Social- og sundhedsudvalget Samlet overblik Social- og Sundhedsudvalget Omplaceringer 28-02- 2017 regnskab afvigelse Samlet Drift 707.515 1.360 0 708.875 82.193 708.875 0 Senior 280.461-640

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol EKSTRAORDINÆRT MØDE Dato: 16. juni 2011 Lokale: 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-11:45 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Marianne Jensen

Læs mere

Referat fra MED 4-mødet for Handicap og socialpsykiatri tirsdag den 25. august kl. 8.30 c-15.00 i Byrådssalen på Aabybro Rådhus:

Referat fra MED 4-mødet for Handicap og socialpsykiatri tirsdag den 25. august kl. 8.30 c-15.00 i Byrådssalen på Aabybro Rådhus: Referat fra MED 4-mødet for Handicap og socialpsykiatri tirsdag den 25. august kl. 8.30 c-15.00 i Byrådssalen på Aabybro Rådhus: Medlemmerne i MED4-udvalget: Lene Fuglsang (formand), Lone Christensen (ledelsesrepr.),

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Referat Beskæftigelsesudvalget kl. 16:00 Brovst Rådhus, lokale 1 Jammerbugt Kommune Beskæftigelsesudvalget Punkter på åbent møde: 9. Budgettjek 2008 - behandling i fagudvalg 1 10. Ny chance for alle -

Læs mere

Vurderede konsekvenser af træghed i ansættelser

Vurderede konsekvenser af træghed i ansættelser NOTAT 20. marts 2018 Vurderede konsekvenser af træghed i ansættelser Indledning På Økonomiudvalgets møde den 14. marts 2018 blev punkt vedr. aktuel økonomi, herunder likviditet drøftet. En aktuel økonomistatus

Læs mere

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien Til Sundheds- og ældreministeriet sum@sum.dk, nff@sum.dk, kari@sum.dk og sagl@sum.dk KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien KL har modtaget

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Ved dette tilsyn har vi særligt fulgt op på forslag og anbefalinger fra tidligere tilsynsbesøg og vurdere stemning og atmosfære.

Jammerbugt Kommune. Ved dette tilsyn har vi særligt fulgt op på forslag og anbefalinger fra tidligere tilsynsbesøg og vurdere stemning og atmosfære. TILSYNSRAPPORT Jammerbugt Kommune Uanmeldt tilsyn i Bofællesskabet Krabben Tirsdag den 10. august 2010 fra kl. 9 Og Uanmeldt tilsyn i Dagbeskæftigelsen Krabben Tirsdag den 10. august fra kl. 11.30 Indledning

Læs mere

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19

Vejledende serviceniveau for. ophold i midlertidige botilbud. på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Vejledende serviceniveau for ophold i midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet 2018/19 Indholdsfortegnelse Vejledende serviceniveau for midlertidige botilbud på handicap- og psykiatriområdet.

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54 Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov er der i afsat 245,8 mio.

Læs mere

Høringssvar fra medarbejdersiden i SMU- Specialiserede Social, vedrørende budget 2016-19.

Høringssvar fra medarbejdersiden i SMU- Specialiserede Social, vedrørende budget 2016-19. Børn og Familie fra medarbejdersiden i SMU- Specialiserede Social, vedrørende budget 2016-19. U-407 Medarbejdersiden på det specialiserede område vil gerne starte med at ytre tilfredshed over, at byrådet

Læs mere

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale.

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - Balancekatalog 2015 SSU 8.6.16: Sagen udsat til 20.6.16 Godkendt af SSU 20.4.2016

Læs mere

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg.

87 Opfølgning økonomivurdering pr. 30. juni 2011 - Udvalget for Sundhed og Omsorg. Referat fra mødet i Udvalget for Sundhed og Omsorg den 10. oktober 2011 kl. 15:15 i Mødelokale 3, Hadsund Rådhus Mødet sluttede kl. 17.00 Pkt. Tekst Åbne dagsordenpunkter 86 Økonomirapport 2011 87 Opfølgning

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Referat tillægsdagsorden Social- og Sundhedsudvalget 04.09.2007 kl. 15:00 Brovst Rådhus - lokale 1 Jammerbugt Kommune Social- og Sundhedsudvalget 04.09.2007 Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 90.

Læs mere

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt.

I betragtning af de seneste års faldende sygefravær, så mener vi, at det vi arbejder med nu og den måde vi arbejder på virker rigtig godt. Ældre Høringssvar vedr. budget 2017-20 fra medarbejderne i SMU ældre. Sygefraværet i kommunen har i de seneste år været faldende, og det er det, fordi vi systematisk arbejder og har sygefraværet i fokus.

Læs mere

Kvalitetsstandard for psykiatriområdet lov om social service 107. midlertidigt botilbud Damtoften 6B, 1. sal.

Kvalitetsstandard for psykiatriområdet lov om social service 107. midlertidigt botilbud Damtoften 6B, 1. sal. Kvalitetsstandard for psykiatriområdet lov om social service 107. midlertidigt botilbud Damtoften 6B, 1. sal. Udarbejdet af: Sundhed og Handicap Dato: Oktober 13 Sagsid.: Tone Version nr.: 2 Kvalitetsstandard

Læs mere

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 12 Kvalitetsstandard for støttecentre og de små bofællesskaber Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver

Læs mere

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet

Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet FREDERIKSHAVN KOMMUNE Kvalitetsstandard og ydelsesbeskrivelser for botilbud på handicap og psykiatriområdet Kvalitetsstandard for botilbud til voksne i henhold til Servicelovens 107 og 108 samt Almenboliglovens

Læs mere

MED-udvalget for Sundhed, Omsorg og Beskæftigelse. Beslutningsprotokol

MED-udvalget for Sundhed, Omsorg og Beskæftigelse. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Dato: 08. september Lokale: 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:00-15:00 Henrik Aarup-Kristensen Hanne Sander Jensen Susanne Aabenhus Kristina Randrup Lene Svenningsen Else Marie

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

Sagsnr Til Socialudvalget. Dokumentnr

Sagsnr Til Socialudvalget. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Status på omstillingsplanen Socialudvalget besluttede den 30. november 2016, at Socialforvaltningen skal arbejde videre

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Kvalitetsstandard. Bostøtte. Handicap og Psykiatri

Kvalitetsstandard. Bostøtte. Handicap og Psykiatri Kvalitetsstandard Bostøtte Handicap og Psykiatri Forord Kvalitetsstandarden for bostøtte inden for handicap og psykiatri indeholder samlet information til borgere i kommunen omkring de tilbud og ydelser,

Læs mere

Regnskab Regnskab 2017

Regnskab Regnskab 2017 Politikområdet dækker over tilbud til borgere med psykiske handicaps og sindslidelser. Da forskellige målgrupper har brug for forskellige tilbud, grupperer indsatsområderne sig forskellig. Gruppen til

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Referat Børne- og Kulturudvalget kl. 17:00 administrationsbygningen i Brovst, mødelokale 1 Jammerbugt Kommune Børne- og Kulturudvalget Punkter på åbent møde: 33. Budget 2009 - "Sundhedsfremme forebyggelse

Læs mere

Den selvejende institution Fonden Li.Valbygaard

Den selvejende institution Fonden Li.Valbygaard Den selvejende institution Fonden Li.Valbygaard Anmeldt tilsyn Dato:09.11.2012 Udført af: Konsulent Hans-Erik Olsen Indhold 1. Generelt om tilsyn... 3 1.1 Lovgrundlag... 3 1.2 Tilsynets formål... 3 1.3

Læs mere

Social- og Seniorudvalget. Fredag kl. 7:30. Referat fra ekstraordinært møde Møde den 4. december. Følgende sager behandles på mødet

Social- og Seniorudvalget. Fredag kl. 7:30. Referat fra ekstraordinært møde Møde den 4. december. Følgende sager behandles på mødet Social- og Seniorudvalget Referat fra ekstraordinært møde Møde den 4. december Fredag 05.12.2014 kl. 7:30 Følgende sager behandles på mødet Side Budget 2015-2018: Rammebesparelse på SSU's område 2 Bilagsoversigt

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Området omfatter social service samt råd og vejledning til målgruppen voksne

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Kvalitetsstandard for midlertidigt botilbud (Serviceloven 107) Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Indhold 1. Indledning... 1 2. Sagsbehandling...

Læs mere

Referat. Fra Brugerrådsmøde den 14. november 2011 kl. 17.00 til 19.30 på Parkvej 10, 2750 Ballerup.

Referat. Fra Brugerrådsmøde den 14. november 2011 kl. 17.00 til 19.30 på Parkvej 10, 2750 Ballerup. Referat Fra Brugerrådsmøde den 14. november 2011 kl. 17.00 til 19.30 på Parkvej 10, 2750 Ballerup. Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsordenen. Godkendt 2. Godkendelse af referat fra sidste møde. Godkendt.

Læs mere

socialudvalget tager indstillingen fra analysegruppen om forskel i LBN-budget og de reelle regnskabsresultater til orientering.

socialudvalget tager indstillingen fra analysegruppen om forskel i LBN-budget og de reelle regnskabsresultater til orientering. Pkt.nr: 11 Analyseprojekt - forskel på LBN og de reelle regnskabsresultater, hjemmeplejen. 163719 Indstilling: at socialudvalget tager indstillingen fra analysegruppen om forskel i LBN-budget og de reelle

Læs mere

NOTAT. Målgruppen er unge mellem 18 og 25 år med psykosociale udfordringer, som behøver støtte og hjælp til at klare opgaverne i hverdagen.

NOTAT. Målgruppen er unge mellem 18 og 25 år med psykosociale udfordringer, som behøver støtte og hjælp til at klare opgaverne i hverdagen. SOLRØD KOMMUNE JOB- OG SOCIALCENTERET NOTAT Emne: Til: Etablering af boliger på Lindevej i Havdrup Byrådet Dato: 2. maj 2014 Sagsbeh.: Vinnie Lundsgaard / Maibritt Kuszon Sagsnr.: 1. Resume: På baggrund

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2018 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2018 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Ophold på forsorgshjem mv.

Ophold på forsorgshjem mv. Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 110 Ophold på forsorgshjem mv. Godkendt af socialudvalget 2. december 2014 Indhold 1 Forudsætninger... 3

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Jammerbugt Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Jammerbugt Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Jammerbugt Kommune og Region Nordjylland 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Jammerbugt Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn på. Bofællesskabet Nyvang i Ørsted. den 23. maj 2012.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. vedrørende. uanmeldt kommunalt tilsyn på. Bofællesskabet Nyvang i Ørsted. den 23. maj 2012. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Bofællesskabet Nyvang i Ørsted den 23. maj 2012. Juli 2012 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid:

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov viser følgende for regnskabsåret

Læs mere

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje 2010-2013 Oversigt over bidrag til råderumspulje Råderumspulje total 75.000 75.000 75.000 75.000 I alt specifikke bidrag til råderumspulje 47.500 46.500 46.500 46.500 Forsikring Reduktion af opsparing

Læs mere

Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune

Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune Referat Ældrerådet kl. 09:30 Mødelokale 77 i Aabybro Jammerbugt Kommune Ældrerådet Punkter på åbent møde: 191. Bemærkninger til dagsorden 1 192. Godkendelse af referat fra forrige møde 2 193. Budget 2013

Læs mere

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv.

Politikerspørgsmål vedr. ledsagelse og støtte i ferier mv. til borgere i sociale botilbud mv. Socialforvaltningen Adm. Direktør Henrik Appel Esbensen, MB 31. januar 2014 Sagsnr. 2014-0018483 Dokumentnr. 2014-0018483-7 Kære Henrik Appel Esbensen Tak for din henvendelse af 22. januar 2014, hvor du

Læs mere

Pkt.nr: 7 Økonomirapportering pr på det sociale udvalgs område. Ansøgning om tillægsbevillinger til budget 1998,

Pkt.nr: 7 Økonomirapportering pr på det sociale udvalgs område. Ansøgning om tillægsbevillinger til budget 1998, Pkt.nr: 7 Økonomirapportering pr. 31.07.98 på det sociale udvalgs område. Ansøgning om tillægsbevillinger til budget 1998, 204152 Indstilling: at Socialudvalget oversender resultatet af økonomirapporteringen

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Børne- og Velfærdsforvaltningen Staben for Børne- og Velfærdsforvaltningen Bilag 3: beskrivelse af nuværende tilbud Kommunalbestyrelsen har besluttet at samle tilbuddene til de

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar

Sammenskrivning af høringssvar 29/5-09 Nedenstående skal ses i sammenhæng med materialet Sammenskrivning af øvrige besparelsesforslag og statusbeskrivelser 12/5-09 Analyseområder Hjemmep lejen Pleje-cent re Højere BTP/ optimering Hjemmeplejen

Læs mere

Tillægs-Dagsorden. til mødet den kl på Rådhuset i Hanstholm - på Helge Ydes kontor.

Tillægs-Dagsorden. til mødet den kl på Rådhuset i Hanstholm - på Helge Ydes kontor. Tillægs-Dagsorden til mødet den kl. 13.00 på Rådhuset i Hanstholm - på Helge Ydes kontor. Medlemmer: Elsebeth Nielsen, Kristian J. Kristensen, Lene Kjelgaard, Ole Christensen, Povl Bojer Afbud: Mødet hævet

Læs mere

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale. Frederikshavn Kommune

Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale. Frederikshavn Kommune Kommunal redegørelse vedr. socialområdet 2010 Tilbud omfattet af Rammeaftale Frederikshavn Kommune Indledning Skabelonen skal udfyldes ud fra kommunens forventninger til ændring af forbrug af pladser på

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 85 Socialpædagogisk støtte i eget hjem

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 85 Socialpædagogisk støtte i eget hjem Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 85 Socialpædagogisk støtte i eget hjem Godkendt af Byrådet den xxxx Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Støtte i eget hjem

Læs mere

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem.

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem. 24. januar 2017 Høringssvar fra Myndighed, Center for særlig social indsats Notat: Ny støttemodel på socialområdet 2016. Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget

Læs mere

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben referat Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 319 Fraværende: Peter Duetoft

Læs mere

Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber

Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber Rådet for Socialt Udsatte har lavet denne guide til jer i de lokale udsatteråd

Læs mere

Da vi ikke oprindeligt havde budgetteret med denne udgift, vil det overførte mindreforbrug fra 2015 blive anvendt til dette formål.

Da vi ikke oprindeligt havde budgetteret med denne udgift, vil det overførte mindreforbrug fra 2015 blive anvendt til dette formål. Bilag4 Tilbagemeldinger vedr. mindreforbrug i 2015 Assens Misbrugscenter 0 Socialpsykiatrien 0 Bofællesskabet Skelvej 0 Ældrecenter Æblehaven 0 Boenheden Kildebakken 0 Strandgården 0 Lindebjerg 0 CSA Duedalen

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Referat tillægsdagsorden Beskæftigelsesudvalget 28.11.2012 kl. 15:15 Brovst Rådhus, Mødelokale 2 Jammerbugt Kommune Beskæftigelsesudvalget 28.11.2012 Punkter på tillægsdagsorden åbent møde: 72. UU Øst

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Godkendt, den. Voksenservice og Økonomi. Budgetmodel. Principper for opbygning, tildeling og styring

Godkendt, den. Voksenservice og Økonomi. Budgetmodel. Principper for opbygning, tildeling og styring 06-06-2013 Godkendt, den Voksenservice og Økonomi Budgetmodel Principper for opbygning, tildeling og styring 1 1. Opbygning af budgetmodellen Denne model gælder som udgangspunkt for budgettildelingen i

Læs mere

Høringssvar vedr. NOTAT: Forslag til ekstraordinære tiltag som kan imødekomme udgiftspres for Social- og Sundhedsudvalgets område i 2015.

Høringssvar vedr. NOTAT: Forslag til ekstraordinære tiltag som kan imødekomme udgiftspres for Social- og Sundhedsudvalgets område i 2015. Høringssvar vedr. NOTAT: Forslag til ekstraordinære tiltag som kan imødekomme udgiftspres for Social- og Sundhedsudvalgets område i 2015. Side 3. Tiltag 3. Vedr. reducering af plejecentrenes basispakker:

Læs mere

Strategisk blok - S01

Strategisk blok - S01 14. Myndighed SSU S01 udmøntning af budgetaftalen 2017-2020. Ændring af tildeling på 103 og 104 dag- og beskæftigelsestilbud Ændring af tildeling på dag-og beskæftigelsestilbud med 5 % -1.011-1.011-1.011-1.011

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune. Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Herbergscentret, Københavns Kommune Tirsdag den 8. december 2009 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Herbergscentret. Formålet

Læs mere

Referat Ældrerådet. Indkaldelse. Mødedato: 10. januar Tidspunkt: 08:30. Mødenr.: Sted: M103 og M104 Gislev, Faaborgvej 19.

Referat Ældrerådet. Indkaldelse. Mødedato: 10. januar Tidspunkt: 08:30. Mødenr.: Sted: M103 og M104 Gislev, Faaborgvej 19. Referat Mødedato: 10. januar 2019 Tidspunkt: 08:30 Mødenr.: Sted: M103 og M104 Gislev, Faaborgvej 19. Deltagere: Indkaldelse Henning Spangsberg Hanne Storm Poul Skrubbeltrang Palle Bjerre Anne D. Appe

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Centervej 18 20 i Auning den 20. februar 2013. Marts 2013 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid:

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 13. januar 2010 Lokale: 220, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-13:20 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Benny E. Karlsen (A) Karl Emil Nielsen

Læs mere

MED-Hovedudvalget. Beslutningsprotokol

MED-Hovedudvalget. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Dato: 13. februar 2009 Lokale: 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 11:00-13:00 Søren Steensen, Formand Lene Faber Inger Marie Nielsen Henning Risager Henrik Aarup-Kristensen Susanne

Læs mere

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet.

Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. 8.maj 2007. Sammenfatning af høringssvarene vedr. resursemodellen på Daginstitutionsområdet. Dagpasningsgruppen har på sit møde den 9.maj sammenfattet høringssvarene. Der er indkommet høringssvar fra 25

Læs mere

Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde

Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde I medfør af 6, stk. 4, og 108, stk. 5 og 6, i lov nr. 573 af 24. juni 2005 om social service og 185 b, stk. 5,

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune. Rammeaftale 2007 for det sociale område. Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen

Indstilling. Århus Kommune. Rammeaftale 2007 for det sociale område. Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 27. september 2006 Århus Kommune 1. Resume Med kommunalreformen tegnes en ny offentlig sektor med nye aktører og en

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011

BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 BUDGETOPFØLGNING POLITIKOMRÅDE SOCIAL OG HANDICAP BUDGETOPFØLGNING 31. AUGUST 2011 Guldborgsund kommune September 2011 Indledning Budgetopfølgningen pr. 31/8-2011 omhandler væsentlige udviklingstendenser

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Dolmer Have. den 11. september 2013.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Dolmer Have. den 11. september 2013. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Dolmer Have den 11. september 2013. Oktober 2013 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid:

Læs mere

Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt

Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den 17.03.2015 kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt Mødedeltagere: Jeppe H. Lindberg (V) formand Ali Ünsal (V) næstformand Dora Olsen (O)

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

1. Drøftelse af budget 2015 og konsekvenserne for bl.a. arbejds- og personaleforhold

1. Drøftelse af budget 2015 og konsekvenserne for bl.a. arbejds- og personaleforhold Vedrørende: Møde mellem HovedMED og ØU Dato: 16. juni 2014 Sted: Sollentuna 2 og 3 Deltagere: Repræsentanter for HovedMED og ØU Referat RÅDHUSET Økonomi- og Stabsforvaltningen PersonaleService Personalekonsulent:

Læs mere

Afsluttede fokusområder

Afsluttede fokusområder Bilag 5 Fokusområder der er afsluttet i foråret 2008, igangværende fokusområder samt input til rammeaftaleprocessen fra de faglige netværk i Syddanmark Fokusområder I Rammeaftale 2008 er der aftalt 8 fokusområder

Læs mere

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Kommunens kontaktoplysninger Kontaktperson, herunder afdeling Kontaktpersonens direkte tlf.nr. og evt. træffetid

Læs mere

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Side 1 af 8 Pleje og Omsorg Ifølge denne økonomivurdering forventer vi et samlet et merforbrug på 2,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 217 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 28-217 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Forskellige behov forskellige indsatser

Forskellige behov forskellige indsatser 1 Forskellige behov forskellige indsatser I Ikast-Brande Kommune er tilgangen at borgerne skal opleve et ensartet serviceniveau. Da borgerne har forskellige behov skal de have forskellige indsatser for

Læs mere

Referat fra burger/pårørenderåd møde

Referat fra burger/pårørenderåd møde Referat fra burger/pårørenderåd møde Mødedato Den 29. september 2015 kl. 16.30 18.30 Mødested Deltager Vesterbrogade 23 C fælleslejligheden. Søren Mouritsen, Svend Børge M. Nielsen, Jacob Mølgaard, Ole

Læs mere

1. juni. Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i januar 2016 og i januar 2017.

1. juni. Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i januar 2016 og i januar 2017. UDGIFTS- ANALYSE 1. juni 2017 RESUME: Udgiftsanalysen ser på udgiftsudviklingen for de 1.516 nordjyske borgere, der både fik en rammeaftaleindsats i 2016 og i 2017. Analysen sammenligner udviklingen for

Læs mere